Híres utolsó szavak

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 



 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Cégtársaink, Barátaink, Atyánkfiai

2011.06.10. 18:30 | Kettes | 176 komment

Címkék: cba

Itt a Vincenten már csinos gyűjteményünk van az orbáni állam saját zsebre  törvénykezésének bizonyítékaiból. Egyszer majd talán lesz Wikipedia-cikk a Lex Haverokból (bár ha ilyen ütemben teljesedik ki Magyarországon a sajtószabadság, akkor lehet, hogy Wikileaks lesz az). Addig is nézzük meg a pártállam és egyik legmasszívabb támasza, a CBA-csoport összefonódását!

A CBA a Tesco után a második legnagyobb forgalmú, nagyobbrészt feltörekvő magyar féloligarchák, kisebbrészt kistulajdonosok birtokában lévő üzletlánc. Tulajdonosai között megtalálható a Gój Motorosokat pártoló Baldauf László és az Orbán beszédeinek hallgatóságában gyakran feltűnő Lázár testvérek is. Baldauf Lászlónak az ingyenes CBA reklámújság 2010. áprilisi számában megjelent "vezércikke" mindent elárul a CBA fő tulajdonosainak politikai nézeteiről:

"Nem tűrhetjük tovább, hogy országunkat hazug, jellemtelen gazemberek vezessék, akik Magyarország számára jelentős visszafejlődést hoztak. Az elmúlt időszakban már elkezdődtek a felelősségre vonások, azaz sok, jelenleg kormányon lévő politikusra minden bizonnyal ítéletidő vár. — Az iránymutatásom által elkészült címlap erre utal."
(Galamus)

Az említett és itt látható óriásposzteren egyébként a CBA éppen tiltott pártfinanszírozást nyújt a Fidesznek, de ez sem az akkor még nem Orbán-hű ügyészséget, sem az OVB-t nem zavarta.

A kormány és a CBA a nemzeti együttműködés új, hárompilléres korporatív modelljét alkotta meg:

  • a parlamenti többség szállítja az extraprofitot nyújtó jogszabályokat a Cégtársak, Barátok, Atyánkfiai Korlátolt Felelősségű Társaságnak,
  • az állampárti média gondoskodik róla, hogy a CBA-ról kizárólag pozitív, konkurenciájáról pedig kizárólag negatív hírek jelenjenek meg,
  • az állami hatóságok vizsgálatokkal és bírságokkal nyírják a konkurenciát.

A megnyert választás után a fideszes többségű parlament és a kormány viszonozta a kampánytámogatást. Amikor Lázár János és Rogán Antal 2010. októberében benyújtotta a kereskedelmi üzletláncok különadójáról rendelkező törvényjavaslatot, gondjuk volt rá, hogy a CBA puhára essen. Az adó progresszivitásával elérték, hogy a CBA-lánc egyedi üzletei gyakorlatilag nem fizetnek adót, miközben a CBA-hoz hasonló méretű hipermarketek tízmilliárdokat fizetnek. Így kell versenyelőnyt kovácsolni a (mindig csak mások számára kötelező) válságadókból.

A vasárnapi nyitva tartás szabályozásával a kormány láthatóan megpróbálta átterelni a hipermarketek vásárlóit a többi bolttípus felé. A kezdeményezés végül személyesen Orbán Viktoron bukott meg. Hogy miért, az rejtély. Az Orbán által adott magyarázatnak épp úgy nincs köze a valósághoz, mint ahogy a korlátozásnak sem volt.

De a CBA-nak nem kellett sokáig szomorkodnia: a legfrissebb hírek szerint a Fidesz "most tartja időszerűnek az újabb bevásárlóközpontok engedélyezésének felfüggesztésére, illetve a kereskedelem újraszabályozására vonatkozó LMP-s javaslat tárgyalását". Amíg a vasárnapi nyitva tartásnál a KDNP, a plázaépítések korlátozásánál az LMP ugrott bele a hasznos idióta — számukra oly kedves — szerepébe. A Fidesz a héten "váratlanul" felkarolta Szabó Rebeka LMP-képviselő törvényjavaslatát. A javaslat úgy hülyeség, ahogy van: egy igazi államszocialista, antiglobalista téveszme. A plázaépítés korlátozása nem fogja előnyösebb helyzetbe hozni sem a hazai termelőket, sem a kiskereskedőket, viszont visszafogja a munkahely-teremtést és megfosztja a kistelepülések lakóit az "olcsó és vacak" kategóriájú termékektől. De a CBA speciel jól jár vele.

És nincs megállás. A kormány, miközben bal kezével termékadót vet ki a cukortartalmú ételekre, hogy visszafogja a fogyasztást, a jobbal olcsó állami cukrot önt a piacra, hogy letörje az árakat. És közben gondja van arra, hogy a barátom barátjának áruházláncával  szerződjön az olcsó cukor piacra dobására. Mert az tűrhetetlen, hogy az atyámfia pálinkafőzdéje drágán vegye a cukrot.

A korporatív államban természetesen a Nemzet Golyóstollának is van feladata: mit ad Isten, Schmitt Pál a CBA éves borversenyének döntősei közül választotta ki a Köztársasági Elnök Bora cím nyerteseit. Hát ki nem szarja le, mit iszik a Pál, gondolná az ember, ha a cím nem jogosítaná fel a bor termelőjét arra, hogy a címkén feltüntesse "a Köztársasági Elnök Bora" védjegyet. Ezeket a borokat természetesen kizárólag a CBA forgalmazhatja. Ilyen az, amikor egy legfőbb közjogi méltóság magántermékek vigéceként a köztársaság jelképeivel árulja a haver borát.

Az együttműködés második pilléreként az állampárti/pártállami média juttatja el a megfelelő üzenetet a vásárlóknak.

A comment:com szorgos gyűjtésének eredményeképp csak 2011. áprilisában egy csinos — listaáron számolva többmilliós értékű — ajándék reklámidő jött össze a köztévében a CBA-nak.

És ezért a CBA-nak semmi mást nem kell tennie, mint visszamondania az aktuális kormánypropagandát. Egy élelmiszer-áruház, amint kormánypropagandába csomagolja a krinolint. Itt éppen egy büntetőjogi szigorítás hozott "eredményeket" szó szerint negatív idő alatt, mármint a CBA számára.

Az orbáni állam és a CBA korporatív együttműködésének talán legbizarrabb területe a nagy rivális Tesco elleni totális háború. "A magyar kormány hadat üzent a Tesco-nak" — ez hogy hangzana a The Economistban?

Az egyik fronton a pártállami média önti magából a Tescót simfölő híreket ("egérinvázió", "brutális biztonsági őrök", "munkavállalói jogok csorbítása", "áruhamisítás", "magyar áruk bojkottja", "mérgezett élelmiszer", "illegális megfigyelések"), a másikon az államapparátus teszi a dolgát: minden médiafeljelentést buzgó hatósági vizsgálat követ, majd bírság bírságot.

Nem érti a buta multija, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében rá is fontos feladat hárul: az eltakarodás. Vagy mégis? A Tesco Magyarország vezetője idén januárban "önszántából" elhagyta az országot.

Pörög az üzlet, a CBA-tulajdonos Lázár-testvérek pályáztatás nélkül jutnak hozzá egy sor elnökségi rendezvény lebonyolításához, majd Geszti Péter világosodik meg és adja el a Nemzeti Vágta jogait a Lázár-fivéreknek. "Nekik megvan hozzá a gazdasági erejük, a szakmai hátterük és a politikai elfogadottságuk" — nyilatkozza Geszti Péter a juj.hu-nak. Geszti arca, miközben az erőről beszél: priceless. Tán még most is sajognak a golyói.

Ne röhögj, a tiéd is fog, ha nem a CBA-ban vásárolsz.

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr552973694

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem lehet más semmi 2011.06.12. 23:47:55

Komoly gondok vannak ezzel a plázakérdéssel: összeveszett a tótavével a kettősmérce (vagy inkább csak szeretett volna a szerencsétlen...). Szegény vinszent meg szokás szerint csak fázik magában. Utóbbit meg lehet érteni: ők ugyanis tudnak írni, még i...

Trackback: Nem lehet más semmi 2011.06.12. 23:47:45

Komoly gondok vannak ezzel a plázakérdéssel: összeveszett a tótavével a kettősmérce (vagy inkább csak szeretett volna a szerencsétlen...). Szegény vinszent meg szokás szerint csak fázik magában. Utóbbit meg lehet érteni: ők ugyanis tudnak írni, még i...

Trackback: A 20% kálváriája 2011.06.11. 17:09:24

 Szegény 20% nem tehet róla, de kétszínű alak lett belőle. Ha innen nézem elengedhetetlenül fontos, ha onnan nézem, akkor fölösleges teher. Legalábbis a kormány szerint. Történt ugyanis, hogy még ellenzékben a Fidesz kijelentette, hogy többek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.06.11. 13:24:59

A CBA üzletekben nemcsak szar, és drága áru van, hanem ez a lánc az amelyik igazán átveri az államot az adózásban. Sok a bejelentetlen alkalmazottjuk, a többi pedig minimál béren van bejelentve. Így természetes, hogy bunkók az eladók.

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.06.11. 13:25:48

@igényes: Eszembe jutott egy régi, vicces emlék a TOI-TOI vécékről: Az első Fidesz-kormány rendezvényszervezési ügyei között volt, amikor egy szabadtéri rendezvényre szállított a TOI-TOI klotyókat, az állam erre 30 milliót fizetett ki, a TOI-TOI meg szólt, hogy ne hozzák rossz hírbe őket, hogy ilyen drágák, ők csak 3 milliót kaptak...

igényes 2011.06.11. 13:33:31

@politologus:
Ezért jó üzlet a közmunka uniós pénzből. Egy csákány ára lesz 780 000Ft+ÁFA és munkagépnek számolják el.

Na, de itt ez a MOL!

Szerintem jobb lett volna katari, kuvaiti, szaudi részvényeket venni, mégiscsak ők rendelkeznek nyersanyaggal. Szerintem itt valamelyik tuljdonost segíti ki Orbán.

Nem akarok kötekedni, de nem lett kiírva erre a vásárlásra közbeszerzési pályázat. Visszavásárlásról sem lehet szó, hiszen a Surgutnyeftegas-nak nem adott el az állam semmit, ha jók az információim.

Állami pénzt kidobni az ablakon egy magántársaág érdekében. Nem lesz ebből börtön Orbánc úr?

Az Országgyűlés július 15-ig hagyhatja jóvá a Mol-részvények visszavásárlását. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt is közölte: Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter korábbi bejelentésének megfelelően a képviselők teljes egészében megismerhetik a visszavásárlásról szóló szerződést. A kormány döntése alapján a kijelölt vevő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz.

A Mol tulajdonosi szerkezete (2009.szeptember-2011.március)

Forrás: A Mol-csoport időközi vezetőségi beszámolójából (2011. I. negyedév)

A Budapesti Értéktőzsde honlapján elérhető adatok szerint 2011 március végén a társaság legnagyobb részvényhányada tartozott a Szurgutnyeftyegazhoz. A magyar olajtársaság több mint negyede volt különböző, meg nem nevezett külföldi befektetők kezében. A nagyobb tulajdonosok közt van az Oman Oil, Omán 100 százalékban állami befektetési társasága, a CEZ cseh energetikai vállalat, amely különböző projektekben együttműködik a Mollal, a Magnolia Finance pénzügyi befektetőket tömörítő társaság, a holland ING Bank, a magánkézben lévő Crescent Petroleum és Dana Gas olaj- és gázipari társaságok az Egyesült Arab Emirátusokból, illetve az OTP Bank, a Magyar Fejlesztési Bank leányvállalata, az MFB Invest, valamint az UniCredit Bank. A hazai intézményi befektetők és magánbefektetők több mint 6 százalékot birtokoltak a cégben, míg a Mol 4,3 százalék sajátrészvényt tartott, ez az arány tavaly év végén még 7,1 százalék volt.

lanyi 2011.06.11. 13:36:28

@sárkányfő:

Felháborító, gusztustulana ami ebben az országben folyik.

igényes 2011.06.11. 13:42:26

@igényes:

"A képviselők teljes egészében megismerhetik a visszavásárlásról szóló szerződést."

Na, ez is érdekes! A képviselők, a választók is remélem, dehát, hol a fenében van? Jó nekünk eredeti angol, orosz nyelven is. Gondolom, amikor aláírta valaki csak rendelkezésére állt a magyar változat is.

Félek, hogy a szerződés csak most készül a pénzt meg elutalták.

Pelso.. 2011.06.11. 13:42:43

@igényes: Na, csákányt azt nem fognak adni a nép kezébe, mert hátha...:)

acs63 2011.06.11. 13:52:21

@Pelso..: Arra a célra - amire Te gondolsz - a szívlapát is megfelel! :-)

igényes 2011.06.11. 13:54:51

@Pelso..:

Amilyen nagy francok ezek elszámolják majd külön a jobb és balkezes lapátokat.

Amennyiben egy ember napi normája lesz 10 méter ároktisztítás az ugye 100 000 x 10 méter = 1 millió méter = 1000km

a 40 000 Kápó (rendör) 250 méterente lesz rendszeresítve. Micsoda közbiztonság.

Egy hónap alatt 22 nappal számolva 22 000km-t teljesítenek szeretett hazánk munkásai, egy év alatt pedig ennek 12 szeresét 264 000 km. Lenin, Sztálin, Rákosi és Orbán büszke lesz rájuk.

A Föld kerülete 40 000km, tehát 6,6 szor ássák körbe a magyar kubikusok a földet.

Látom Orbán és Matolcsy meglátogatja majd őket Cipruson, Maldív szigeteken stb.

acs63 2011.06.11. 14:05:58

@igényes: Jobbkezesek jobboldalon, balkezesek baloldalon áshatnak egy időben. (Egy útnak két oldala van.) Ezzel a közbiztonságot a duplájára lehet emelni.
Nem Ők látogatják a GDP termelőket, hanem azok jutnak el a nehéz feladatokat kipihenő nagyjainkhoz.
Árokásásban amúgy is nagyok vagyunk. :-P

Skalpvadász 2011.06.11. 14:19:02

@Kettes: Hogy mit szándékozik bébetonozni ez az alcsúti tahó és nem kevésbé faszkalap sleppje, annak nincs különösebb jelentősége... Mostan tudok hirtelennyében 4 kodifikációs móccert, amivel mind a zalaptörvénye, mind a sarkalatos izéi menetből kukázhatóak ki...

Legfőjjebb megvést körbehugyozzák a Kossuth teret... viszont hijába is keresnék a tévészékházat...

kanos nyúl 2011.06.11. 14:21:14

@Kettes: Szóval figyelsz, mint a luki nyúl! :D Akkor hát egy kis emlékeztető:

"Addig lopjunk, amíg lehet" - jelentette ki a budapesti legendárium szerint a ciklus valamelyik estéjén egy asztaltársaságban Magyar Bálint. Fene tudja, hogy így volt, vagy sem, de tulajdonképpen mindegy, hiszen szabad szemmel is jól látható, hogy Magyar Bálint és köre szarrá lopta magát az elmúlt négy évben. Márpedig "az anyagiasság, a pénzbálvány imádatának"

matula.hu/index.php?section=article&rel=43&id=528

Pelso.. 2011.06.11. 14:25:20

@kanos nyúl: Mindig megelégedéssel tölt el, ha látom; továbbra is félbites jobbos legendáriumok adják a szellemi táplálékot:)

smartdrive 2011.06.11. 14:28:34

engem a malacképű szóvivőjük irritál, egyre nagyobb médiasztárt csinálnak belőle

kanos nyúl 2011.06.11. 14:30:59

@Pelso..: Csüggedésre semmi ok, van idő bőven, mire az eszdész feltámadása esedékessé válik. :) Addig is, ha sokat gyakorolják, akkor itt is lesz olyan poszt, amin nem csak simán szánalmas. De hát ezeknek a vin-szenteknek nem megy így: "Nincs az az Isten, amely feloldozná Kóka Jánost, az SZDSZ dinamikus arcát, a torkosság bûne alól. A habzsolás bûvöletében élõ fiatalember nem elégedett meg a hálapénz lehetõségével, amivel a SOTE kecsegtetett, kése alá így senki sem feküdhetett. A sógora cégét eladó, visszavevõ és viszonteladó üzletember olyan nyalánkságon töri a fejét, hogy õ lehet a jövõ Gyurcsány Ference, de legalább Demszky Gábora, ami a politika jól megpakolt asztalánál meglehetõsen vitatható ambíció. Az életet nagykanállal habzsoló politikus ezért még azt is vállalta, hogy 2006-ban (talán egyedüliként az országban) belépjen az SZDSZ-be, és ez bizony olyan, mintha disznózsíros kristálycukrot kanalazna valaki, hogy tartalmasabban kosztoljon." :DDD

maroz 2011.06.11. 14:31:25

@kanos nyúl: Lassan már tényleg be kéne vezessük ezt az emeltdíjas-sms rendszert, jöhet a hülye komment, de előtte küldje el a kedves júzer a "trollvagyok" kifejezést egy 90-es számra, 550 forint +ÁFA.

kanos nyúl 2011.06.11. 14:36:02

@maroz: Trollbamondott trollbloggerek trollblogjában trollhozzászólók trollkodnak. Nem fog fájni, nem kell félni.

igényes 2011.06.11. 14:41:19

@acs63:
Ennyire buták az Orbánék, nemhogy utat építenénk inkább ásunk a jobb és bal oldalon. Honnan jut ilyen eszükbe?

maroz 2011.06.11. 14:45:58

@kanos nyúl: Nekem a hülyeség mindig fáj. Nézem, hogy adott neked a Teremtőd mindent, amivel akár meg is érthetnéd ezt a világot, de te inkább eltékozlod. És mintha még büszke is lennél erre. Na, ezt a fájdalmamat kompenzálná, ha legalább anyagilag jól járnánk azért, amiért a marhaságaidat kénytelen vagyunk itt megtűrni.

snakekiller23 2011.06.11. 14:54:26

@kanos nyúl:

Ember te halálkomolyan beidézted a MATULA MAGAZINT? :DDDD Azt tudtad, hogy interjút csináltak a Biszkuval? Az orosz gáztározók esetét nem osztod meg a társasággal? :DDDDDDDD

igényes 2011.06.11. 15:05:34

Ez a mi Orbáncunk! Gratula Orbán!

www.fn.hu/belfold/20110611/orban_csak_olyan_kinevezeseket_hajtottam/

A kétharmados törvények gyakorlati, és nem ideológiai kérdéseket rendeznek - mondta a miniszterelnök. "Egy ponton terjesztem ki a kétharmados törvények körét: a gazdasági törvények terén. És nem csinálok titkot abból, hogy ebben a vonatkozásban megkötöm a következő kormány kezét. És nem csak a következőét, hanem a következő tízét" - mondta. Bizonyos dolgokban stabilitásra van szükség, amelyet meg lehet változtatni, de csak konszenzussal - mondta.

Igen, gerinctelen!

1bambi 2011.06.11. 15:44:58

Anno tettem jó néhány kísérletet a CBA-ban való vásárlásra, de nem szerettem meg, így nem fogok ott vásárolni továbbra sem.

1bambi 2011.06.11. 15:46:38

Egyébként pedig a sokat szidott multik legalább munkahelyeket teremtenek.

acs63 2011.06.11. 15:47:04

@kanos nyúl: Ez így gyenge! Enged meg, hogy ismertessem veled a Troll-verset, Tandori Dezső fordításában:

A kövön ül Troll egyedül,
Vén csontot csócsál étkeül;
Sok év alatt lett csupasz e falat,
Nehéz volt húst szerezni.
Lesni! Messz!
Barlangján így bújt szál egyedül,
Bajos volt húst szerezni.

Akkor Toma jött, s a föld döngött;
Szólt Trollhoz: "Hé, ez mi az ördög?
Tim bácsikám sípcsontja tán?
Miért nincs a föld alatt lent?
Az rend! Az szent!
Tim ezen meg párján ődöngött,
Helye ott van a föld alatt lent!"

"Loptam", Troll szól, "a föld alól,
Csont a likban mért lakna jól?
Mint holt vályog, hevert bátyód,
Sípcsontját így találtam,
Láttam! Málltan!
Mondtam: vén troll, jóllakhatol!
Neki-minek, úgy találtam."

Toma így dohog: "Ej, nosza hát, mi dolog,
Hogy dúlhatják ily kóborok
Nyugtuk helyén az őseim;
Add vissza a vén csontot!
Mondád: koncod?
Bizony az övé az, bár halott,
Ide nekem, eh, a vén csontot!"

"A mindenit", Troll vicsorít,
Mindjárt csontod lesz számban a síp!
Egy kis friss hús - s a has nem bús!
A fogam belevágom.
Zápom! Rágom!
Vén csont helyett újabb akad itt:
A fogam belevágom."

S hogy azt hitte épp, meglesz az ebéd,
Kinyúlt - s csak a semmibe fúrta kezét.
Tom penderült, mögé került,
Hogy megbillentse keményen.
Féljen! Mélyen!
Toma úgy gondolta, az itt a beszéd,
Ha megbillenti keményen.

De kőbe hág - s gonoszabba! - a láb,
Ha megcélozza egy troll farát.
Bizony, azzal a hegy birokra megy,
S a troll ül, meg sem érzi.
Bérci élcnyi!
S míg Tom hörgött, Troll fogta hasát,
Nevetett: pár lábujj érzi!

Toma lába oda, hazabiceg a koma,
Ép már e csülök nem lesz soha;
Mit bánja Troll, ő ott ül, ahol!
Szopogatja a csontot, a csentet,
Csendet! Rendet!
Ott ül Troll, ha leült oda,
S nem adja a csontot, a szentet!

1bambi 2011.06.11. 15:50:49

Jó lenne már valakinek lefotózni a sok politikust, aki hivatalból szidja a Tescot és társait, majd aztán ezekben az áruházakban vásárol.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.11. 16:12:14

@kanos nyúl: Ezen a blogon te senkiből nem tudsz érzelmeket kiváltani az SZDSZ basztatásával.

Goompah 2011.06.11. 16:45:00

@maroz: "igen sok ember azért várta olyan nagyon a fidesz hatalomra kerülését, mert pontosan hogy ezt a medencébe vizelős, káeurópai suttyóhatalmat szerette volna végre a süllyesztőben látni."

Hát igen. Aztán helyette ugyanazt kaptuk, csak még fel is turbózva, még pofátlanabbul.

Mr. Waszabi 2011.06.11. 16:47:25

@Táskás Tóni: nem-e? Iparűzésit mindenképp. 2009-ben még fizettek tányát is, kb 500 milla után, azóta nem tudom, mi lett.
Figyi, nem vagyok CBA tulaj, sem részvényes. Ha megfigyelted, akkor a cikk egyoldalú negatíivitását kifogásoltam, hogy a pozitivumokat nem említi. Széchenyihez hasonlóan fontosnak látom a magyar cégek feltőkésedését, a magyar tőke létrejöttét, mert ez lehet hosszú távon a garancia a külföldi érdekeknek való kiszolgáltatottság csökkenésére.
Ez nem pártpolitikai kérdés, A Hitel 1830-ban jelent meg.
Ha ez nem alakul ki, mindig külföldi hitelekből pótoljuk a hiányzó tőkét, amiből külföldi termékeket vásárolunk, külföldiektől. Senki nem önellátó természetesen, de van egy egészséges arány, ami nekünk is el kell érnünk. Különben mindig a béka segge alatt lavírozunk.

tollaszerge (törölt) 2011.06.11. 17:10:28

@waszabi: Nincs "magyar tőke". Tőke van, akkor oda megy ahol profitot lát. A tulajdonos állampolgársága huszadrangú kérdés. A "magyar" jelző akkor szokott előkerülni ebben a kontextusban, ha valami disznóságot akarnak megindokolni azzal, hogy leöntik nemzeti szósszal.

Teljes félreértés az, hogy van egy blokk, a "magyarok", akik ki vannak szolgáltatva a "külföldi" érdekeknek. Holott nincs se egységes magyar, se egységes "külföldi" érdek; gazdasági döntések vannak, amiket költség/haszon alapon hoznak meg. Közgazdaságilag semmi értelme úgy gondolkodni ahogy te vázolod. Mivel kevésbé fejlett ("konvergáló", :-P) ország vagyunk, racionális igénybevenni külföldi forrásokat, másképp csak alacsonyabb ütemben tudunk fejlődni.

Nem tudok olyan közgazdasági elméletről, ami "egészséges arányt" írna elő. A gazdasági feljődésünk normális pályája alapulhatna külföldi beruházásokra, technológiatranszferre, és éles hazai versenyre, de mindenféle cuki nemzetiszínű szószokra nem, mert az nem működik.

Ja és hogy került ide a Hitel? Az ui arról szól, hogy elidegeníthető fedezet nélkül nincs hitel, ami nélkül nincs beruházás. Ez hogy is fontos, de miért is kapcsolódik a versenykorlátozás témájához?

Szindbad 2011.06.11. 17:18:17

@tollaszerge: Az szokott a legerősebb érv lenni a nem magyar tőke ellen, hogy az a profitot kiviszi az országból, míg a magyar tőke meg nem. A Tesco gonosz, mert kiviszi a profitot, a CBA meg nem.

Szindbad 2011.06.11. 17:22:49

@Szindbad: A másik gonosz az import szokott lenni. Import rossz, export jó. A Tesco emiatt duplán gonosz.

Mr. Waszabi 2011.06.11. 17:31:03

@tollaszerge: én is ezt mondom, hogy nincs, vagy kevés. Ez a baj.
A fejlett nyugati országokban nem szűnt meg a saját tőke, nem volt 100%-os államosítás. Nálunk volt, el is herdálták az utsó fillérig. Ezért kellett szaré-húgyé eladni egy elszegényedett, versenyképtelen állapotban, javarészt külföldi konkurrenseknek. Tehát versenyhátrányban vagyunk azokkal szemben. Ez akkor is így lesz, ha a gazdaság majd felkészálódik a padlóról. A kitettségünk, mondanám gyarmati szerepünk megmarad akkor is, ami azt jelenti, hogy nem lesz kötőereje az országnak. Magyarul jön a külföldi, felhúz egy gyárat, majd 1 év múlva bezár és tovább áll. Nem csak az export volumene számít, ez nagy tévedés, mégha népszerű is. Az a jó, ha az export termékhez importált nyersanyag, félkész termékek aránya alacsony. Magyarországon ez 78%, míg Németországban csak 38%. A kettő közti különbözet az, amit a helyiek adnak hozzá a termeléshez, na az köti hosszútávon a befektetőket. Ennek a mérőszámnak az arányában lehet hosszútávon tervezni, s nem kiszolgáltatva lenni az uralkodó széljárásnak. Ez utóbbi állapot a gyarmati sor, ami sose volt hatékony, alacsony a jövedelmezősége. Ezért tartunk itt 20 év után. Az egy dolog, hogy a különböző kormányok túlköltekeztek, de ha nem teszik, önmagában nem teremtett volna stabil gazdaságot. Tehát mégis csak kell az a helyi tőke, szerintem.

tollaszerge (törölt) 2011.06.11. 17:34:43

@Szindbad: A profit nem az "országé", hanem továbbra is a tulajdonosé. Nem látom be hogy egyáltalán miért jó az ország többi lakosának ha valakihez személyre szabott törvényekkel pénzt csatornázunk, és cserébe szívunk amiért drágábban/messzebb vásárolhatunk. Persze azt értem hogy a tulajdonosnak miért jó, csak az nem tetszik amikor emberek elkezdik magyarázni hogy ez a többieknek is jó - ez ui. szimpla hazugság.

Importért cserébe pedig export szokott menni. Nem érdemes egyikről a másik nélkül beszélni, márpedig ha nem kell import, akkor hosszú távon nem lesz export se. Így is lehet létezni, de inkább meghagynám Észak-Koreának.

maroz 2011.06.11. 17:38:13

@tollaszerge: Vicces, hogy a CBA a másik seggével azt a lovat szeretné megülni, mely szerint ő itten valamiféle kis regionális multi. Wannabe multi, aki itthon picsog a multiság ellen, míg például Romániában már nem is annyira fontos ez a "magyar bót"-fíling. Szűzkurva.

Ez a romániai leány egyik honlapja:

www.cbanordvest.ro/hu/termekek.html

A nagyonmagyar nagyonnemmulti Szatmárnémetiben már ennyire tud magyarul:

"A CBA lánc forgalmaz széleskörű élelmiszer és egyéb nem élelmiszereket, így adott az a lehetőség, hogy a vevők bármely kívánságát ki tudják elégíteni."

"Ezeknek a termékeknek a CBA alacsony árat tud ajálani, annak érdekében, hogy minnél jobban promoválja az üzleteket és bevonza a klienseket."

Apró delikátesszek is vannak a honlapon, például a románok a "first price product"-ot (most mindegy, hogy mit jelent és honnan vették) lazán "first price" terméknek fordították, na, ezt sikerült a honlapon úgy magyarítani, hogy: "első áras termékek". Schmitt-díjas nyelvújítás.

És ugye ez a cég büszke arra, hogy Románián kívül jelen van még vagy hat másik, úgyszintén káeurópai országban is. De ugye ott már nem a nacionalista protekcionizmusnak tapsol, és én tényleg nem kívánok senkinek rosszat, de megnézém Lázárék búráját akkor, ha teszem azt történetesen éppen pont Romániában hoznának egy olyan törvényt, aminek a hatására a CBA egy kicsit szopóágra kerülne. Európázna, szabadpiacozna, szűzkurvák ezek, mondom. :)

Mr. Waszabi 2011.06.11. 17:38:25

@tollaszerge: Bocs, ha nem hallatszott ki, amit gondoltam.
Széchenyi felismerte, hogy a korabeli M.o.-n nincs szabad tőke, nincsenek bankok - magyarán nincsenek meg a kapitalizmus alapfeltételei, ami a vállalkozásokhoz és beruházásokhoz kellett volna. Enélkül pedig nem történhetett fejlődés, ahhoz viszont fel kellett homályosítani az alapvetően feudalista gondolkodású magyar pénztulajdonsokat. E célból íródott az a könyv, erre céloztam.

tollaszerge (törölt) 2011.06.11. 17:51:11

@waszabi: Fura dolgokat beszélsz. Csak vázlatosan:

1. A saját tőke egy gazdasági fogalom, de mégis az a gyanúm hogy te itt másra használod. Ha lehetséges, akkor légyszi próbálj meg pontosan beszélni magyarul, másképp nehezen lehet téged érteni.

2. Nem "vagyunk" versenyhátrányban külföldi cégekkel szemben, mert nincs "mi". Cégek vannak, ők tudnak versenyhátrányban lenni.

3. Nehéz elhinnem hogy egy külföldi befektető 1 évre húz fel egy gyárat és aztán továbbáll. Egy gyár drága dolog, a legtöbb iparágban nem éri meg csak egy évre megépíteni. A befektető sok minden, de nem hülye. Úgy érzem hogy ez az 1 évesdi inkább egy vulgárjobboldali toposz.

4. Fura fogalom az általad használt "kötőerő". Cégek addig maradnak valahol, amíg profitot termelnek. Ha azt akarjuk hogy sok sikeres cég legyen Magyarországon, akkor ennek a feltételeit kell megteremteni (jól képzett munkaerő, működő tőkepiac, stb), nem ködös fogalmakkal dobálózni.

5. A százalékos példákban szerintem a hozzáadott értékre gondolsz, még ha a fogalmat nem is használod. Tényleg jó dolog ha magas a hozzáadott érték, de ezt színvonalas oktatással és megfelelően működő pénzügyi közvetítőrendszerrel lehet elérni (innentől scifi, a pénzügyi közvetítőrendszert kb egy éve kúrták meg a fiúk), és főképp hosszú távon. A magas hozzáadott értékű termelés viszont semmiképpen sem attól fog kialakulni hogy az állam a haverokra szab törvényeket.

PS.: Sokkal könnyebb lenne beszélgetni, ha a bejáratott közgazdasági fogalmakat használnád az általad kitaláltak helyett, mert így tényleg nem világos mire gondolsz.

Pelso.. 2011.06.11. 17:55:00

@waszabi: Van magyar tőke. Amely, ellentétben sokak hamis illúzióival, a saját érdekei szerint működik, nemzetgazdasági szempontok nincsenek jelen. Nézz csak bele a 100 legtehetősebb magyar listájába, egyértelműen látható, hogy a hazai tőke mikor mely ágazatokba fektetett be.
A hazai cégek feltőkésedését nem értem, mert mitől is tőkésedne? Képes-e adott körülmények között piacra termelni és nyereséget képezni, vagy sem, ennyi a lényeg. A cba pedig a fentiek miatt rossz példa, mert politikai segítséggel próbál előnyhöz jutni a pályán.

tollaszerge (törölt) 2011.06.11. 18:02:28

@waszabi: Kezdek gyanakodni hogy nem egy könyvről beszélünk. Amire én gondolok, az Széchenyi István Hitel c. műve, 1830ban adták ki.

Az (egyik) alapgondolat lényege a következő: hitelt csak fedezetre adnak, fedezetnek jó lenne a tulajdon, főleg a földtulajdon, de az akkori jogszabályok szerint (ősiség) mégse volt jó, mert nem lehetett elidegeníteni.

Ha mégis ugyanarról beszélünk, akkor pár megjegyzés:

1. A "pénztulajdonosokat" nem kellett felvilágosítani semmiről. A döntően illikvid tulajdonnal rendelkező nemességet kellett felvilágosítani arról, hogy az ősiség eltörlése előnyös lenne számukra.

2. Amikor Széchenyi a Hitelt írta, voltak bankok a Monarchiában, hogyne lettek volna. Csak neki nem adtak hitelt, mert nem tudott fedezetet felmutatni.

3. Nem tudtam megfejteni, mit takar a "szabad tőke" kifejezés.

tollaszerge (törölt) 2011.06.11. 18:09:49

@maroz: Valszeg a Goj Motorosok írják a honlapot.

Fontos kérdés amit felvetettél: EU ide vagy oda, attól félek hogy Magyarország haverokra szabott versenykorlátozó intézkedéseit könnyen követhetik más országok versenykorlátozó intézkedései. Vannak az EUnak olyan intézményei ami előtt ezeket meg lehet támadni, de ezek lassú dolgok. És sajnos mindenki ki fogja Magyarországot röhögni, ha az elmúlt egy év után elkezd panaszkodni arról, hogy most őt pofozták meg a homokozóban.

Valamiért minden provinciális politikus azt szokta hinni, hogy a "hazai" cégek védelme csak neki tud eszébe jutni, és úgyse lesz következménye. Valszeg lesz, csak esetleg jópár év múlva, és úgyis az ország fogja kifizetni, nem pedig Orbán Viktor. Mint mindig.

Mr. Waszabi 2011.06.11. 18:12:47

@tollaszerge: elnézést kérek érthetetlenségemért, nem vagyok közgazdász. Ugyan nem tudok mindent szaknyelven megfogalmazni, azonban a folyamatokat és összefüggéseiket a valóságban és reálisan látom át, nem tankönyvi esetekhez akarom igazítani a valóságot, mint oly sok szakember. Asszem, emellett elhanyagolható apróság, hogy nem pontosan fogalmazok. Bár ők fogalmaznának pontatlanul, de hoznának jó döntéseket.
Az 1 évvel csak az elvet mondtam megint csak, habár a Flextronics egyik gigaberuházását építés közben költöztették el Kínába, már a dolgozók egy részét is felvették nálunk, akik végül is nem álltak munkába sosem.

tollaszerge (törölt) 2011.06.11. 18:20:42

@waszabi: A hozzászólásaid alapján nem tudom azt mondani, hogy "reálisan" látod át a dolgokat, szerintem éppen az ellenkezője. Ezen az se segít, hogy a szakembereket próbálod a szokásos toposzokkal fikázni; szerintem máskor majd érdemes ezt mellőznöd az érvelésedből.

Teljesen normális hogy beruházásokat leállítanak, ha már nem racionális végigvinni őket. Ez nem a multi- vagy Magyarország-specifikus jelenség, ilyen mindenütt van. Az viszont - bocsáss meg - szimpla zagyvaság, hogy a beruházó már eleve arra tervezne, hogy sohasem fog ott elkezdeni termelni: akkor ugyanis nem ruházna be. Ha szerinted ez az "elv", akkor nem győztél meg arról hogy akár nagy vonalakban értenéd a gazdasági folyamatokat.

Pelso.. 2011.06.11. 18:21:53

@tollaszerge: Valóban, az EU reakciói lassúak, s hatékonyságuk kérdőjeles, viszont a befektetőké villámgyors s tárgyilagos: hülyékhez nem viszem a pénzem, csak döngessék tovább a mellüket féltéglával.

Pelso.. 2011.06.11. 18:42:24

@tollaszerge: Gondoltad volna néhány éve, vagy tavaly ilyenkor, hogy (immár oly sok egyébbel együtt) ezt a gát és csatorna építés hipotézist egyáltalán valaki kiejti a száján?...

Mr. Waszabi 2011.06.11. 18:44:55

@tollaszerge:kezd az a benyomásom lenni, hogy nem szeretnéd érteni. Ugyan a könyv fő okként a birtokok elidegeníthetetlenségét jelöli meg, én viszont az egész jelenség tekintetében citáltam, arra helyezve a hangsúlyt, hogy ez nem mai probléma, mármint a tőke hiánya.
Az építő beszélgetéseket szeretem, annak látom értelmét. A józan észt képviselem, nem politikai vonulatot. Azt hiszem, nem igen olvashatók ki szavaimból akár kormánypárti, akár ellenzéki sablonok.

Mr. Waszabi 2011.06.11. 18:54:51

@tollaszerge: hát, elég érdekes a "szakember" hivatkozás, ha az említett összefüggések idegenül hangzanak a füleknek. A közszájon forgó információkkal Dunát lehet rekeszteni, még sem oldanak meg semmit, amennyire ez látható is. Talán lehetne tájékozódni, én se az ujjamból szoptam. Ugyan nem közgazdász a végzettségem, ellenben banki és pénzügyi vonalon dolgozom sok éve, tehát valami közöm mégis csak van hozzá. Gyakorlat, nem elmélet.
Természetesen nem akarom zavarni a szakemberek zárt vitáját, ha az a kiindulási pont, hogy faszságokat beszélek, csupán, mert az itt jelenlevők még nem hallottak egy-két dologról a saját kollégáiktól.
Köszönöm a részvételi lehetőséget.

tollaszerge (törölt) 2011.06.11. 19:10:02

@waszabi: Nem állítottam, hogy politikai vonulatot képviselsz. A személyeskedés helyett talán érdemesebb lenne az érvekre koncentrálnod, de ez természetesen a te döntésed.

Produktív beszélgetést akkor tudunk folytatni ha megértjük egymást. Sajnos tényleg nehéz kihámoznom a hozzászólásaidból, mit is akarsz tulajdonképpen mondani:

1. Felvetetted a tőkehiányt, de nem értem mivel kapcsolatban. Szerinted most Magyarországon tőkehiány van? Szerintem meg tőke mindig van, külföldről pláne, legfeljebb rosszul működik a pénzügyi közvetőrendszerünk (eleve se volt valami fényes, és az elmúlt 1 évben megpróbálták még inkább ellehetetleníteni),

2. Felhoztál egy fura "elvet" a beruházásokkal kapcsolatban, ami puszta józan ész alapján is abszurd, nem hogy közgazdász szemmel,

3. Idekeverted Széchenyi művét, nem igazán értem hogyan kapcsolódik a konkrét kérdéshez (ami, emlékeztetlek, haverok preferálása speciális törvényekkel, versenytorzítás stb),

4. Felvetetted, hogy jó ha a "magyar tőke" létrejötte fontos, de nem igazán érveltél emellett meggyőzően (miért fontos, miért jobb a magyar tőke mint a külföldi, miért érné meg a magyar tőke eme sajátos kinevelési módja azt, hogy a vásárlók rosszabbul járjanak, stb)

5. Fura fogalmakat hozol be állandóan. Természetesen nem kötelező mindenkinek ismernie a közgazdasági fogalmakat, de ne lepődj meg ha ezek nélkül ebben a témában érthetetlen mit akarsz mondani.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.06.11. 19:12:02

@waszabi: Figyu, én ugyan nem vagyok egy olyan baromi képzett közgazdász, mint tollas (mostanában leginkább gazdasági informatikus vagyok, tehát rövidesen kosárfonó), de asszem értem, mi az ő baja. Megpróbálom lefordítani:
A tőke, az oda fektetődik be, ahol úgy érzi, meg tud térülni. Minél kisebb kockázattal minél magasabb megtérülést tud elérni, annál inkább jön. Függetlenül attól, hogy a befektető, akik összeadogatja a számokat az excelben, magyar, amerikai, piréz, vagy polinéz. Ez a nagy büdös helyzet a Flextronicstól Demján Sándorig mindenkivel.
Személyes hozzáfűzés: amikor a tőke nemzeti jelleget kezd ölteni (a Flextronics nem, DS annál inkább - óh bassz, remélem a harmadik neve nem Károly!!!), azt általában azért teszi - ez igaz a CBA-ra is - hogy saját magának nagyobb megtérülést biztosítson. Nem a népnek akar jót, magának akar jót, rendszerint oly módon, hogy red tape barrier-eket állít a konkurencia elé. Ez történik éppen. Meg egyébként akkor is, amikor a magyar nagytőkések magyarázzák, hogy nem kell nyelvet, meg informatikát tanítani a népnek. Hámajdmég meglép a büdös parasztja, oda a monopszómium, fizethetünk többet! Pfuj.

tollaszerge (törölt) 2011.06.11. 19:17:31

@waszabi: Felesleges durciznod, amennyire én látom abszolút nem volt senkinél az kiindulási pont amit te állítasz. Csupán beszélgettünk, és nem győztél meg, ez előfordul.

Amúgy meglep, hogy "banki és pénzügyi vonalon" dolgozol, de a saját tőke fogalmát másra használod mint amit jelent, a beruházásokról pedig azt hiszed hogy az eleve az a céljük hogy beleöntsenek egy valag pénzt és aztán el se kezdenek termelni (hiszen, mint írod, ez az "elv"), stb. Érdekes egy bank lehet :-P

Vitéz Kőbányai Világos 2011.06.11. 19:17:43

@tollaszerge: Még valahol kavaroghat neki a hosszútávú, exporttöbletre alapozott nemzeti tőkefelhalmozás. A jelenlegi policy-vel persze ez sem konzisztens, de erre is gondolhatott volna akár.

maroz 2011.06.11. 19:19:30

@Pelso..: Hát-hát. Én nagyon nem értek ehhez, de van egy olyan megfigyelésem, hogy a pénzt viszik ám a hülyékhez is, csak éppen megkérik az árát, gondolom beárazzák jóelőre a kockázatokat.

Valahogy úgy képzelem én el ezt, mint a hitelezést: egy olyan közegben, ahol a kölcsön visszafizetésének a kultúrája inherens része az adott populáció kultúrájának ott lehet hitelt felvenni úgy, hogy egy elegáns ügyfélszolgálaton beszéli végig az ember a feltételeket, majd korrekt módon pénzhez jut, amit szintén oldszkúl polgári módon törleszt és ha valami gebasz van, akkor úgyszintén polgári módon igyekeznek rá megoldást találni a felek.

Ezzel szemben ahol mindez nincs meg, ott Dmitrij fog egyedül hitelt nyújtani, miután az igénylő egy festői kocsmában vagy kuplerájban kezet csókolt neki, osztán menet közben vagy átbasszák vagy nem, és akkor ugye ott van még az a kimenetel is, amikor a hitelt felvevő valamiért nem tud törleszteni, ami miatt egy egészen elenyésző mértékben lábon lövődik.

Szóval pénz mindig van, csak az nem mindegy, hogy ki hozza. Nekem speciel az ellen se lenne komolyabb kifogásom, ha egy kínai befektető idehozná valamelyik gyárát Shanghai környékéről és abban a leghűségesebb Fidesz-szavazók lehúznának alkalmazottként pár évet, természetesen a befektető által preferált munkakultúra közepette.

Mr. Waszabi 2011.06.11. 19:25:05

@tollaszerge: amit mondasz, az az elmélet. A gyakorlatban sok minden befolyásolja egy-egy döntés kimenetelét. Közel 10 éve ülök különböző pénzügyi intézmények menedzsmentjében, részt veszek a döntések meghozatalában. Eleddig csak javadalmaztak javaslataimért, döntéseimért. Sok pénzt takarítottam meg és jó pár topmenedzser közgazdászt is megmentettem a buktától időben tett javaslataimmal. Gondoltam, ha ennyi időn át bizalmat kaptam tőlük, talán nem árthatok pár működőképes ötlet megosztásával itt sem. De ne legyen az ember elbizakodott, ez a tanulság.
Még egyszer, én kérek elnézést a zavarásért.

tollaszerge (törölt) 2011.06.11. 19:35:39

@maroz: Amikor az elvárt hozam alacsony, akkor viszik a relatíve hülyékhez is, amikor nem, akkor nem (most éppen nem van).

Biztos van kulturális komponens is, de a hitelezés és a törlesztés módja leginkább az intézményi környezeten múlik. Vannak országok, ahol a fedezetet be lehet hajtani, ezt mindkét fél tudja, ennek megfelelően viselkednek, az adós pl tudja hogy ha megpróbálna kibújni alóla akkor rosszul járna, esetleg börtön, ezért korrektül fizet, vagy ha nem, akkor tényleg azért mert nem tud.

Vannak országok ahol a fedezet eltűnik, a felszámolót megvesztegetik, és bár elvileg van büntetőjogi következménye a hitelező kijátszásának, még soha nem ítéltek el senkit ezért, már a rendőrség leállítja a nyomozásokat, és nagyjából tudni lehet mennyit kell adni a bírónak. Ezekben az országokban nagyon nehéz hitelt kapni, a belső finanszírozás dívik, ennek összes hatékonysági következményeivel. És természetesen Dmitrij, mert őt senki nem meri átverni, csak mivel a tranzakciós költségek magasak, ez mégse helyettesít egy működő bankrendszert.

Magyarország a két véglet között van valahol. Néha attól félek hogy már nem elég messze a másodiktól.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.06.11. 19:36:55

@waszabi: Semmi gond részemről, viszont tőkehiányilag az magyarázd már meg, hogy hogy a francba lehet hazánk tőkehiányos még mindig, ha egyszer évtizede folyamatosan az a helyzet, hogy a bankok jóval több hitelt helyeznek ki, mint amennyi betét - nálunk - össze tudnak szedni?
Ebből nekem - aki nyilván nem érhetek fel szellemi magaslatodba :)))) - az jön le, hogy nonstop tőkeimportban vagyunk.

tollaszerge (törölt) 2011.06.11. 19:39:08

@waszabi: Őszintén örülök a sikereidnek, és továbbiakat kívánok, de engem tényleg csak érvekkel tudnál meggyőzni, nem azzal hogy egy blogon anonim nick alatt beírod hogy téged mennyien tartanak okosnak.

Mr. Waszabi 2011.06.11. 19:40:11

@tollaszerge: nem durcizom, csak nem tartom értelmesnek az előítéletek vezérelte ismeret-ütköztetést. Hatékonyság tekintetében az számít, hogy a megszerezett ismereteket, információkat ? %-ban tudja összekapcsolni valaki s optimális döntést hozni. Az ismeret anyag mennyisége, precizitása önmagában használhatatlan. Ennek eklatáns példáját látjuk számtalan elhibázott, megalapozatlan döntésben visszaköszönni, akár magánszektor, akár állami.
Jellemző rám, hogy meghallgatok minden véleményt, elemzem és objektíven döntök. Nincsenek előítéleteim. Különben nem lennék jó vezető.
Amit a szakkifejezéseket illeti, bizonyára nehezebb itt megértetnem magam, mint egy valós beszélgetés során, de eddig ott sikerült, így nem volt késztetésem e hiányosságomat pótolni. De ezek után igyekszem, megígérem:)

tollaszerge (törölt) 2011.06.11. 19:40:48

@waszabi: Ja és valszeg az én hibám, de elkerülte a figyelmemet milyen működőképes ötleteket is osztottál meg itt.

tollaszerge (törölt) 2011.06.11. 19:47:38

@waszabi: Készséggel elhiszem hogy nyitott szemléletű, művelt és határozott szupermenedzser vagy, aki rossz döntésektől ment meg rendszeresen embereket, sőt akár azt is, hogy Sába királynőjeként dolgozol mellékállásban és a néped is rajong érted, csak azt értsd meg hogy ez nem érv, ezzel itt nem fogsz másokat meggyőzni. Önéletrajzod ismertetése és szakértelmed hangoztatása helyett esetleg próbálj meg érvelni.

Pelso.. 2011.06.11. 20:13:35

@maroz: Igaz. Bővítsük kicsit a gondolat menetet: a bizonyos magasabb kockázatokat a jónép fizeti meg, ismételten a politikusok ténykedésének gyümölcseként, tehát nem mindegy.
A hitelezéshez nem értek, fentiekben inkább a külföldi direkt beruházásokra gondoltam. Nálunk a cégben majd fele-fele a hazai és külföldi tulajdoni hányad, odakint egy kis csoport folyamatosan kockázat elemzéseket végez, szinte eszelős precizitással. Nemrég kérdezték az OÉT legyalulása kapcsán: mire számítunk, mennyi lesz itthon a 2012-es minimálbér?..

Mr. Waszabi 2011.06.11. 20:45:57

@tollaszerge: nem akartalak meggyőzni, elmondtam, hogy én mit látok. Ahogy mások is. Hogy mit vonsz le belőle, az a Te szabadságod. Az ideg már megevett volna, ha mindenkit meg kéne győznöm naponta.

Mr. Waszabi 2011.06.11. 21:00:57

@tollaszerge: rád hagyom.
Olyan elvekre, módszerekre hivatkozol, amiket a gyakorlatban nem is használnak. Ezért nem is működik úgy, ahogy várod.
Az egy dolog, hogy mit kommunikálnak, legyen az cég, vagy állam.
Mindig mást mutatnak ki, legyen az költségvetés vagy mérleg, hogy szebb legyen a kép, és még az sem jöhet ki a tényszámokból. Miért? Hofi 14 malaca az etalon modell, azért. Ez sajna nem szocreál találmány. A világ összes cégénél és legtöbb kormányánál ez a mechanizmus működik ma is s ez nem igen fog változni az egyéni érdekek miatt.
Sztem hat hónap múlva láthatunk tényeket, akkor érdemes megvitatni, ki mit látott helyesen most.

tollaszerge (törölt) 2011.06.11. 21:36:12

@waszabi: "Olyan elvekre, módszerekre hivatkozol, amiket a gyakorlatban nem is használnak."

Túl nagy kérés lenne, hogy konkrétan megmondd mire utalsz itt? Mi az a módszer amire hivatkozom, de gyakorlatban nem használják?

"A világ összes cégénél és legtöbb kormányánál ez a mechanizmus működik ma is s ez nem igen fog változni az egyéni érdekek miatt."

Életemben először beszélek olyan emberrel, aki azt hiszi magáról hogy a világ összes cégének működési mechanizmusát ismeri. Mit mondjak, megrázó élmény.

"Sztem hat hónap múlva láthatunk tényeket, akkor érdemes megvitatni, ki mit látott helyesen most."

Sajnos az elmúlt egy évben túl sok alkalommal hallottam ezt a javaslatot. Pl akkor, amikor arról vitatkoztam emberekkel hogy működni fog-e az aktuális Matolcsy-féle gazdaságbeindító csodafegyver, ilyesmik. Aztán eltelt fél év, egy év, a csoda elmaradt, de ők nem jöttek vissza hogy megbeszéljük, viszont mindig jönnek mások, akik arra biztatnak hogy majd meglátom. Ki érti ezt?

Szindbad 2011.06.11. 22:11:45

@tollaszerge: "Nehéz elhinnem hogy egy külföldi befektető 1 évre húz fel egy gyárat és aztán továbbáll"

Pedig ez eléggé gyakori. Óriáscégeknél jellemző ez inkább, hogy egy nagyobb szervezeti egység komplett stratégiáját húzza keresztül egy magasabb szinten született döntés. Ilyen volt pl legutóbb a Siemensnél az atomenergiából való kiszállás. És igen, olyan is van hogy az adott szervezeti egység már valószínűsíti a történéseket, de a hivatalos döntésig a régi irányvonalak mentén működnek tovább, például embert is vesznek fel, akár néhány hónapra is.

Mr. Waszabi 2011.06.11. 22:18:50

@tollaszerge: én meg nem először találkozom olyannal, aki kételkedik.
De nem zavar. Én csinálom, élek belőle, Te meg kételkedsz ingyen. Végül is nincs károd belőle, ez a lényeg.

Mr. Waszabi 2011.06.11. 22:52:30

@Vitéz Kőbányai Világos: De nehogy letolj, ha valami nem tiszta, már elfáradtam. Nem lehet egypálcás választ adni. Egy vonalat vázolok. Magasak az állam költségei. Kevesebbet kellene költenie, fejlesztenie csak a gazdaság felfutását közvetlenül segítő területeket kellene. Pazarlóan működik, még mindig. 100-200%-1000%os kiivitelezői, beszállítói haszon mellett mennyi infrastruktúra épülhet és mennyi 30%-os mellett?
Ha bármilyen közintézményt építenek, felújítanak, olyan költségei vannak, amit otthon sosem fizetne ki a beruházást megrendelő miniszter sem. De a közösnek semmi nem drága. Ezért nem csökkennek, hanem nőnek az állam költségei, amit a gazdasági szereplőktől vasal be.
Miért nincs rögzítve a tisztességtelen haszon mértéke állami beruházások pályázatainál legalább? Hogy a Ptk-t ne is említsem.
A hatékony gazdaság a kishaszon-nagy forgalom elvén valósult meg bárhol a világon, emígy sehol.
Rövidlátó a vámpolitikánk is. 1990-ben csinálhattunk volna adóparadicsomot tranzitországként, a zavarosban halászó, ideiglenesen el nem kötelezettként, de akkor elszalasztották.
Ha jól emlékszem 1-2 éve még a tranzit vámot is megemelték. Hát igen, így kell lépéseket tenni a kereskedelem élénkítés felé.
A legtöbb kereskedelmi cég központja nem azért van Izraelben, mert zsidó a tulaja,hanem mert jelképes vámrendszere van ott.
Rengeteg fogyasztási cikk rajtuk keresztül kerül európába emiatt.
Kurva nehéz lett volna lemásolni a 90-es évek elején, amikor a fogyasztás amúgy is alacsony volt, s a lakosság sem volt eladósodva. Szóba került ez a dolog párszor azóta is, de ugye az EU csatlakozás óta megvan kötve a kezünk, ez a hajó is elment.
Az önkormányzatok ugyan EU támogatásokból szépítkeznek részben, de mindenhez kell saját rész is. Szép szándék, de az alvállalkozói haszonkulcsok miatt ez a legpazarlóbb módja a munkahely teremtésnek. Először a lopást, a 100%nál magasabb haszonkulcsokat kéne megszüntetni az állami, önkormányzati beruházásoknál, aztán lehetne csodálkozni, hogy takarítódott meg annyi pénz, hogy hegyekben áll. Egy országban, ahol mindenkinek kilóg a segge gatyából, nem egyensúlyi helyzet, hogy a közösből urizálnak válllalkozók, politikusok. És tévedés ne essék, most is ez folyik, az elmúlt 1 év óta is, csak most más vállalkozások és poltikusok is. kaszálnak esetleg. Azért esetleg, mert a cserélődés nem 100%os, van átfedés.
És még lehetne folytatni, de most elmegyek aludni.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.06.11. 23:36:45

@waszabi: Azt én értem, hogy itt lopnak, mint a szemét, de ez max azt magyarázza, hogy rosszul fektetjük be a tőkénket. Ettől tőke hiány még mindig nincs. Ergo - nem letolás - úgy érzem, hogy nem válaszoltál a kérdésemre. "Miért tőkehiányos Magyarország?"

Szindbad 2011.06.11. 23:53:04

@Vitéz Kőbányai Világos: Szerintem nem azt írta, hogy tőkehiányos, hanem hogy magyar tőke hiányos.

Bár én ehhez nem értek, de nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a magas magyar hozzáadott értéknek valamilyen módon szükséges feltétele a magyar tőke.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.06.11. 23:56:01

@Szindbad: Továbbra sem találom sehol a válaszokat, és mostmár minimum két dologra:
- A magyar tőke miben más, mint a nem magyar tőke?
- Mi a rosseb köze van ennek a hozzáadott értékhez?
Komolyan bonyolult ez kihámozni egy másfél oldalas esszéből, amelyik arról szól, hogy az állam hatékonytalan, és lopik!
Értem, hogy én nem vagyok semmilyen igazgatótanács tagja, és nem kerestem még senkinek milliárdokat, ergó nyilván hülye is vagyok, hogy vissza mertem kérdezni, de ettől még baszottul nem világos, hogy mi ez itt.

Skalpvadász 2011.06.12. 01:04:13

@tollaszerge: Minden 10teletem fenntartása mellett, esengve könyörgöm, ha tőkéről és profiról csevelyünk, 10tázzuk mellikről?

1.) Tőkearányos
2.) bevételarányos,
3.) időarányos?

Valamint teccőleges kombinációik, permutációik, egyéb közgazdaszleng... vagy illesmi...

Szerintem sem a tőke, sem a profit nem értelmezhető manapság...

Mr. Waszabi 2011.06.12. 01:09:31

@Szindbad: Nem vagyok fomában. Megpróbálok egy másik szálat, hátha. Csak néhány gondolat, ha ez se indtja meg a fantáziádat, akkor feladom.

Kapitalista folyvást csökkenti a költségeit. Olcsóbb, kisebb hely, kevesebb ember, hatékonyabb folyamatok.
Állam mit csinál? Kicsit kurtítja a költségvetést, ám ugyanúgy 30 nap a hivatalos határidő a legtöbb hivatalban, mint 20 éve. Csak akkor még nem volt számítógép!
A hivatal ellátja feladatait, amit a törvény előír számára. Ehhez azonban neki szüksége van a megfelelő költségkeretre. Ha spórolni kell, akkor nem az volna logikusabb, hogy a feladatait kurtítjuk a kerettel együtt?

Hatalmas, gazdaságtalan épületeket tartanak fenn.
Ezt mind a gazdasági szereplők zsebéből veszi ki. A vállalkozások és az alkalmazottak adó és járulékterhei is magasak. Az alkalmazott keveset keres, így keveset is fogyaszt. A vállalkozónak nem lendül a forgalma, legfeljebb, ha exportra dolgozik. De nem minden exportálható ugye.
A lényeg, hogy az állam merev költekezési szokásaival agyonnyomja a piac szereplőit. Erre utaltam a közberuházásoknál is az előbb.

Az állami vállalataink eddig is deficitet termeltek, amit a MÁVra, MALÉV-ra elköltöttünk 20 év alatt, abból már új vasúttársaságot vehettünk volna simán. De törvényes, hogy x mrd forintot beleöntünk évente, veszteségeiket kipótlandó. Ők meg teljesítették saját tervszámaikat, így jutalomban részesülnek. Akár a Kádár-rendszerben.
Magyarul az állam portáján nem változott semmi, 1998 óta mindkét féle kormány egyre-másra hozta létre a különböző hivatalokat. Ugyan voltak leépítések is, de nem elegendő, inkább csak látszat intézkedések voltak.

Mondok még egyet, aktuális. Állami pénz kezelés hatékonyan. Az mnyp vagyont ugye átutalták a napokban az ÁKK-nak. A hozam kifizetést nem intézték el előtte, így szól a kormányrendelet, de az ÁKK sem intézi, hanem a pénztárak kérik vissza az általuk kiszáűmolt reálhozamokat onnan és küldik ki az embereknek postán, bankon keresztül. 400 mrdot potyára utaztatunk 2x? Mennyibe is kerül ennek az átutalási díja?
Itt semmi nem drága, amit az állam költ, mindenre van magyarázat, miközben mindenki mást megszorításokkal sújt, mert tú sokat fogyasztunk.

tollaszerge (törölt) 2011.06.12. 07:39:34

@waszabi: Beszélgettünk valamiről, te egyszer csak leálltál az érvekkel, elkezdtél durcizni, és arról mesélni hogy mekkora egy okos ember vagy és mennyien hallgatnak rád. Hirtelen csak erre tudok asszociálni: www.unc.edu/depts/jomc/academics/dri/idog.jpg

tollaszerge (törölt) 2011.06.12. 08:00:33

@Szindbad: A magas hozzáadott értéknek egyetlen feltétele van: a hatékonyság. Ez technológiai kérdés, természetesen nagyon tág értelemben véve (pl a menedzsment is technológia, nem csak az hogy hogyan kell aluminiumot hegeszteni).

A technológiát lehet kifejleszteni, és lehet átvenni másoktól. Az első is fontos, de hatalmas lemaradásunk miatt nagyon rászorulnánk az utóbbira. Ehhez kellene a már milliószor emlegetett hatékony pénzügyi közvetítőrendszer (nem a gyakorlatilag kinyírt vállalati hitelezés), biztonságos, kiszámítható üzleti környezet (nem pedig az ad-hoc különadók és haveri lexek szövevénye) és a megfelelően képzett humán tőke, amelyik képes alkalmazni a modern technológiát (jelenleg ebből is borzasztó hiány van Magyarországon, nem a jelenlegi kormány hibája, de semmi jele hogy megpróbálnák orvosolni).

A fentiek ma már evidenciák, a növekedéssel foglalkozó irodalom részletesen tárgyalja őket (megdöbbentő pl, hogy 1-2 absztrakt faktor alapján nagyon jól lehet magyar egy ország GDPjét). A "magyar tőke" ebben a kontextusban legjobb esetben is egy irreleváns fogalom, egy ideológiai ködből épített légvár része.

A "magyar út" keresése helyett szerintem jobb lenne tanulni a világtól, alkalmazni a tanulságokat.

Mr. Waszabi 2011.06.12. 09:04:12

@tollaszerge: nincs semmi gond:) Nem egyformán gondolkodunk.
Elmondok egy viccet, ami talán szemlélteti, hogy mennyire nem:

2 barát beszélget az utcán. Az egyik hirtelen elnézést kér, majd odamegy egy közelben álló csinos nőhöz. A barát látja, hogy beszélgetnek, majd a pasi kap egy irtó nagy pofont.
- Mi volt ez? - vonja kérdőre, amikor az visszatért.
- Tudod, ha meglátok egy csinos, kedvemre való nőt, odamegyek és
megmondom neki, hogy szeretném megdugni.
- Akkor Te jó sok pofont kaphatsz - röhög fel a barát.
- Ja. De sokat is dugok - válaszolj a másik mosolyogva.

Mr. Waszabi 2011.06.12. 09:04:12

@tollaszerge: nincs semmi gond:) Nem egyformán gondolkodunk.
Elmondok egy viccet, ami talán szemlélteti, hogy mennyire nem:

2 barát beszélget az utcán. Az egyik hirtelen elnézést kér, majd odamegy egy közelben álló csinos nőhöz. A barát látja, hogy beszélgetnek, majd a pasi kap egy irtó nagy pofont.
- Mi volt ez? - vonja kérdőre, amikor az visszatért.
- Tudod, ha meglátok egy csinos, kedvemre való nőt, odamegyek és
megmondom neki, hogy szeretném megdugni.
- Akkor Te jó sok pofont kaphatsz - röhög fel a barát.
- Ja. De sokat is dugok - válaszolj a másik mosolyogva.

tollaszerge (törölt) 2011.06.12. 09:42:40

@waszabi: Ez csak azt szemlélteti hogy milyen képet próbálsz itt magadról vetíteni, mást nemigen. Álmodozni szabad.

Tipp: mielőtt legközelebb valahol előadod hogy te milyen sok embernek adsz üzleti tanácsokat, esetleg ismerkedj meg olyan alapfogalmakkal, mint a saját tőke.

Mr. Waszabi 2011.06.12. 10:44:59

@tollaszerge: most beljebb vagy? Megoldottad a kérdeseidet? Nem. Csak kételkedsz és bizonyítékra vársz. Hibás álláspont, mert a legtöbb élethelyzetben nem állnak rendelkezésre egzakt bizonyítékok.
Ha emiatt nem döntesz, veszítesz, lemaradsz. És a végeredmény számít.
Nem az én élethelyzeteim kérdéseit taglaltuk itt, nem azt kell megoldani, még is erre fókuszálsz.
Ha azt mondom, hogy M.o.-n a leghitelesebb információ forrás az MNB, ehhez hogyan viszonyulsz?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.12. 10:49:33

@waszabi: Szerintem beleolvasott a blogodba. Merész versek :))))

Mr. Waszabi 2011.06.12. 10:51:41

@tollaszerge: ne személyeskedj! Közönséges hozzászóló vagyok, se nem politikus, se ilyesmi. Nincs semmi nyereségem azon, ha elhiszed, amit mondok, vagy veszteségem azon, ha nem hiszed el.
Én is kapok itt új információkat, látásmódokat, ami cizellálja a gondolkodásomat. Visszacsatolás, optimalizálás, hm?
Megértettem, hogy Te a biztosra tervező szimpla szemléletben gondolkodsz, míg én a visszacsatolás alapúra építek. Azt Rád bízom, hogy ebből mit vonsz le. Ha csak annyit, hogy "na még egy hülye, aki nem úgy gondolkodik, mint én", akkor azzal nem lettél gazdagabb, maradsz amilyen voltál. Te dolgod.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.06.12. 11:05:18

Oké, asszem itt be lehetne fejezni a troll etetést.
(Egyébiránt én enkefaloceptikus módszereket használok, és 40 centi a pöcsöm. Ha hiszel nekem, a tied is akkora lehet.)

tollaszerge (törölt) 2011.06.12. 11:06:02

@waszabi: "Te a biztosra tervező szimpla szemléletben gondolkodsz, míg én a visszacsatolás alapúra építek."

Én is hiszek a buzzwordpotenciál menedzserszemléletű maximalizálásában, de ezeket az általános, semmitmondó gyógyszövegeket hanyagoljuk már.

Értsd már meg: nem az a baj, hogy nem úgy gondolkodsz ahogy én vagy mások itt, hanem az hogy a szövegeidből nagyon nehéz volt kihámozni bármiféle koherens gondolatot. Amint ezt számon kérik rajtad, a következő stratégiákba menekülsz:
1. durzicás
2. nagyzolás ("jó pár topmenedzser közgazdászt is megmentettem")
3. ködös támadások 0 konkrétummal ("módszerekre hivatkozol, amiket a gyakorlatban nem is használnak" - írtad nekem, azóta sem konkretizáltad, pedig kértem)
4. homályos fejtegetések a semmiről
5. olyan bárgyú álmenedzser szövegek, amiért már egy jobb MBA-n is meglincselnének ("nem döntesz, veszítesz, lemaradsz. És a végeredmény számít.")

Ha neked az a hobbid, hogy egy anonim fórumon megpróbálod idegeneknek bemesélni hogy milyen nagy és okos ember vagy, az teljesen OK, csak nem biztos hogy ez a legjobb fórum hozzá.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.06.12. 11:11:42

@tollaszerge: Ugye, ugye?! 40 centi mégiscsak 40 centi!

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.12. 11:22:05

@tollaszerge: nem olvastad a blogját. ha megnézed a verseit, az egész waszabi jelenséget sokkal árnyaltabban fogod látni. nagyon szórakoztató lehet, amikor topközgazdászokat oktat pénzügyekből egy tizenhárom éves emós kislány nyelvi, intellektuális és érzelmi szintjén. :)))))

Mr. Waszabi 2011.06.12. 11:56:24

Köszönöm a diagnózisokat.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.06.12. 12:45:00

@rajaram:

"A Tesco,az Auchan és a bevásárlóközpontok tönkretették a kiskereskedőket - ez tény"

a vasút meg az autó pedig tönkretette a posta- és bérkocsis vállalkozókat.

nálunk is úgy volt sokáig, hogy volt egy bolt az utca végén. a tulajdonos alig tudott számolni, természetesen papíron, ceruzával, és néha nem számolta el magát véletlenül felfelé. olyan, hogy nyugta nem létezett. lehetett kapni kenyeret, tejet, sört, bort, apróságokat, a felvágottért már a henteshez kellett menni, ha meg ultra kellett, el kellett kocogni a nagy bótba, vagy elutazni a még nagyobba.

aztán lett új nagybót, nagyobb, mint a korábbi, a kisbót csődbe ment, nyílt később egy majdnem éjjelnappali is, de azért ha elég későn kellett valami, akkor az elkövetkező bő órára megvolt a testmozgás. aztán valaki kitalálta, hogy megveszi az üresen kongó kisbótot, feltölti árukkal, és vasárnap is nyitva tart kicsit. amikor utoljára jártam arrafelé olyan két éve, még megvolt, ugyanúgy nézett ki, és vevőt is lehetett látni benne.

ja, az emberek persze leginkább a tescóba meg az auchanba járnak onnan is (a szegényebbje ezért, a gazdagabbja azért), valahogy mégis megél a bótos. nem tette tönkre sem a tesco, sem az auchan.

hát így megy ez arrafelé.

maroz 2011.06.12. 13:06:15

@Vitéz Kőbányai Világos: És garanciát is vállalsz arra, hogy a módszereddel tényleg összenyomható akkorára? ;)

FZN 2011.06.12. 16:34:31

A Lázár testvérek régen egy reggeli televíziós műsorban elmesélték hogyan adtak el e betegen egy lovat Kanadába egészségesnek mondva az ott várakozó gazdájának, azon nevettek a műsorban hogy mikor a repülőgépről hazavitték a lovat már mutatkoztak a betegség jelei, de az kanadai állatorvos szerint a légi utazás tette azzá.Nekem onnantól kezdve hiteltelenek.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.06.12. 17:52:10

@maroz: Igen, egész addig, amég nem tudjátok, ki vagyok :D. Utána nem működik, mivel az enkefaloceptikus módszernek bizonyítottan az a lényege, hogy a cselekvő ismeretlen.

escargot 2011.06.12. 23:05:22

@maroz: Sajnos ebben meg kell védenem őket: (trade) marketingben tényleg "első áras terméknek" hívják a legolcsóbb opciót, bármilyen buta és magyartalan kifejezés is.

maroz 2011.06.13. 08:08:40

@escargot: Hja, ha a marketinges a többi marketingesnek csinál szórólapot és nem a fogyasztóknak, akkor nem szóltam! :)

Mert hogy a fogyasztók nem beszélnek így, azt eléggé valószínűsítem. Magyarországon. Ettől még Romániában, az ottani magyarok körében lehet ez az "első áras" izé a meghonosodott fogalomhasználat, láttam én már arrafelé pár izgalmas lingvisztikai kanyart, de valamiért ezt sem tartom valószínűnek.

A Google például kereken három találatot ad az "első áras termék" keresőkifejezésre. De még ha megengedőbb vagyok, akkor is azt látom, hogy magyar nyelvterületen a szatmárnémeti CBA-n kívül más nemigen használja ezt a kifejezést a vevőkkel folytatott kommunikációban. Szóval nem vagyok nagyon meggyőzve. :)

nerángass 2011.06.13. 14:30:17

Szoktam olvasni a maroz glosszáit. Btw CBA. Belenéztem abba a www.cbaromania.ro/ izébe. Aztán megnéztem bulgár, horvát,lengyel, litván, szerb – montenegrói, szlovákiai és szlovéniai CBA oldalakat is ( ezek szintén a cbaromania.ron vannak, itt : www.cbaromania.ro/index.php?pagina=&sectiune=centre
Romániában 8 megyei központja van ( Bánát, Kovászna, Hargita, Alba, Moldova, Észak-nyugat, Brassó és mégegy nemtomhol)
Nagy megkönnyebülésemre, a fiúk “odakünn” levakarták a matricát, nincs trikolór, hanem üstöllé beöltöztek helyi népviseletbe, bocskor, katrinca egyebek, nuku magyar, kizárólag a “kedves benszülött” anyanyelvén és még angolul olvashatók . Mondjuk, amióta a szatmári – szintén maroz jóvoltából csatolt – CBA magyar szövegeit olvastam, talán jobb is ez így. Szóval feleim, a CBA kvázi mindenütt ott van a fentsorolt országokban – legtöbbször rá, vagy beleépülve a helyi nemzeti ( nem idegen ! ) üzletláncokba ( mint megjegyzik, vegyes, közös felvásárlás – franchise szerződések által, minden helyi kereskedőt ösztönöznek a belépésre. Jelenleg 366 üzletük van a román hálózatban, három kategóriájú : food, super A, super B, még Bukarestben is ) Szóval virtigli multik, hálistennek, jó ha ez büszkeséggel telíti honfiui keblünket, nem szégyen ott és úgy ütni a tőkét ahol és ahogy lehet, ahelyett hogy siránkoznánk.

Ámdeazonban. Még vannak hibák a rendszerben, mint azt Ceausescu elvtárs igen éleslátón megjegyezte, pár nappal halála előtt. Na, itt is : például nincs terméklista ! Sem román, sem bolgár stb nyelven. Mindegyik : oops, nem működik Az angol nyelvű listán ott van 40 ( sic ) termék, amelyek közül a disznóoldalas paszulykonzerv igen előkelő helyet foglal el az étolaj, a puliszkaliszt, az alufólia a szemeteszsákok és ilyenek társaságában. Láthatóan az angolul beszélő/értő fogyasztókat célozták meg, őszintén meglepődtem hogy a fent említett termékeket viszik ezek, mint a single malt whiskyt, az ember sose tudhassa... Azért ott a CBA mindegyiken, szolídan, 6 x 4es zászló nélkül, semmi hu. Igen érdekfeszitő lehet az eredetvizsgálat, ha egyáltalán. A promóciók listája, is ütős, van belőlük egypár, a legfrissebb 2008-as. Ár nuku, kinagyítható kép a termékekről dettó. Hát így...

maroz 2011.06.13. 19:22:37

@nerángass: Olyan ez, mint a "Free Tibet!" feliratos trikókon a "Made in China" felirat. Ha a nemzetiszín szalag hoz plusz öt százalékot a forgalmon akkor rárakjuk, ha viszont ugyanennyit vinne, akkor levesszük. A forgalom a lényeg, meg a profit. A profit inkább elől. :)

XPS 2011.06.13. 20:29:56

Budapesti Piac című orgánum hírei: egér a TESCO-ban! és még kb. 2 hír.
Hát ennyi történt a világban, amit a Budapesti Piac szerkesztősége érdekesnek és fontosnak gondolt.

escargot 2011.06.14. 13:00:03

@maroz: Ha egybe írod, akkor 170-et. De tény, hogy a fogyasztók irányába ritkán használják, ott jobban bevált a nagy nyíl "legolcsóbb" felirattal. :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.06.17. 07:52:00

A mindennapi Tesco horrortörténetünket add meg nekünk, uram.

www.mno.hu/portal/791229

emhem 2011.06.24. 17:42:39

index.hu/gazdasag/magyar/2011/06/24/lesz_ketezer_tonna_olcso_cukor/

"Az állami cukrot a CBA és a Coop üzleteiben lehet majd megvenni"

Zebrateve 2011.06.25. 20:02:11

@emhem: Csak azt nem olvastam sehol, hogy a két cég kiválasztása milyen módon és alapon történt (közbeszerzés, ilyesmi?). De nincsenek kétségeim.

V mint... 2011.06.29. 16:08:07

mandiner.hu/cikk/20110629_levaltanak_hernadit
Ha már megvették.elnézést tük.Végülis engem is javasolhatnának.