Híres utolsó szavak

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

  

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retro (115) retró (22) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

A Culianu-kísérlet

2015.06.30. 03:57 | jotunder | 30 komment

Címkék: fbi gyilkosság

 

      Our civilization is born of the conjunction of many cultures whose interpretations of human existence were so at variance that a huge historic upheaval along with a fanatic faith were necessary to achieve a lasting synthesis. 

 (Ioan Petru Culianu:  Eros and Magic in the Renaissance)

 

    I.   Három nappal ezelőtt az amerikai Szövetségi Nyomozóhivatal hivatalosan is lezárta a Chicagói Egyetem egykori professzorának Ioan Petru Culianunak az ügyét. Culianut 1991 májusában gyilkolták meg egy egyetemi mosdóban. A gyilkos egy WC-deszkán állva, közvetlen közelről lőtte tarkón Culianut egy Beretta .25-ös fegyverrel. A nyomozást hivatalosan a Cook Megyei Seriffhivatal vezette, az FBI két különleges ügynököt delegált a nyomozócsoportba.  Az egyetlen gyanúsított, egy román-kanadai kettős állampolgár, Alexandru R. ügyében az illionis-i hatóságok végül nem javasolták a vádemelést és a kiadatási procedúra elindítását.  Annyit tudtak bebizonyítani, hogy a férfi a gyilkosság időpontjában Chicago-ban tartózkodott és fenyegető telefonüzeneteket hagyott Culianu rögzítőjén. 

   II.  A nyomozás során kihallgattak egy Christinel Cotescu-Eliade nevű asszonyt. Az idős hölgy elmondta, hogy öt évvel korábban elhunyt férje, Mircea Eliade filozófus hagyatékának egy része Culianu birtokában volt, és ennek a ténynek köze lehetett a fiatal professzor halálához. Cotescu-Eliade asszony átadott a nyomozóknak egy igen különös kéziratot, ami a Free Jormania címet viselte és amelynek a szerzője maga Culianu volt. A könyvben egy Mirguvis nevű városkában lövik agyon a Jormania-i diktátort és feleségét, és olyan személyek szerepelnek a történetben, akik kísértetiesen emlékeztetnek a romániai forradalom néhány kulcsfigurájára. A könyvben szó van arról, hogy egy tábornok hullákat ásat ki egy temetőből, és azt állítja, hogy azok a diktátor titkosrendőrségének áldozatai voltak. A kéziratot röviddel a romániai forradalom előtt publikálta egy olasz kiadó.

  III.  Culianu legfontosabb kutatási területe a középkori miszticizmus volt. Ismerősei szerint nyolc nyelven beszélt, három doktorátusa volt és még Eliade-t is elkápráztatta a tudása. A legfontosabb munkája az "Erosz és mágia a reneszánszban" volt, amit számos nyelvre lefordítottak és ami a mai napig alapműnek számít a középkori miszticizmus kutatói számára. A könyv legkülönösebb része Giordano Bruno démonológiájának leírása, amely olyan forrásokra épült, amelyeket addig senki sem ismert. Bruno 1583-ban Angliába utazott, ahol a hermetikus filozófia és az asztrológia számos ismert képviselőjével is találkozott. Culianu egy John Dee-től származó levelet idézett, amelyben a híres hermetikus filozófus beszámolt a Bruno-val való beszélgetéseiről, és egy különös kísérletről, amit együtt folytattak le Oxfordban. Ezt a levelet soha senki sem látta, és több kutató meg volt győződve arról, hogy Bruno nem is találkozhatott Dee-vel Oxfordban. 2012-ben azonban találtak egy iratot a chesteri levéltárban, amelyik szinte bizonyosan Dee-től származott és a Culianu által leírtakat erősítette meg.

 IV.  1985-ben Culianu több előadást tartott Párizsban Bruno démonológiájáról. Az egyik előadását három nő zavarta meg, akik azt állították magukról, hogy boszorkányok és tiltakozni akartak amiatt, hogy, legalábbis szerintük, Culianu megszentségtelenítette a rituáléikat. A nők egyike, Abigail Bourdain, pszichiátriai kezelés alatt állt és korábban több alkalommal is nyilvános botrányokba keveredett. Az előadáson egy napraforgót ábrázoló képet mutatott fel és valamilyen halandzsanyelven kiabált.  Az akkor ötvenes évei közepén járó Bourdain húsz évvel korábban a Sorbonne adjunktusa volt, disszertációját az aquitániai katárok Endura szertartásáról írta, amiről Culianu is írt a könyvében. Culianut annyira megviselte az eset, hogy többek előtt kijelentette, soha többé nem fog előadást tartani a témában.

V.  1958-ban Romániában huszonöt évi börtönbüntetésre ítéltek egy Constantin Noica nevű filozófust. Noica-t árulással vádolták, többek között azzal, hogy kapcsolatot tartott fent Emil Ciorannal és Mircea Eliade-val.  Noica-nál Cioran Történelem és Utópia című munkájának kéziratát találták, ez volt a fővád ellene, de végül még a "szocialista tudomány beszennyezéséért" is elítélték. Ennek a vádpontnak egy Noica-nál talált boríték volt az alapja, amelyben egy kísérletet írtak le. Noica-t hat évvel később kiengedték a börtönből és teljesen váratlanul állást ajánlottak neki egy akadémiai intézetben. Egy alkalommal még azt is megengedték neki, hogy Olaszországban tartson előadást. Cotescu-Eliade asszony szerint, Firenzében találkozott Culianuval és átadta neki a boríték tartalmának másolatát. 

VI. Giordano Bruno kora egyik leghíresebb emlékezőművésze volt, kortársai szerint egész könyveket volt képes megjegyezni betűről betűre. Egyszer emlékezetből lerajzolta  az akkori legpontosabb térképet Észak-Itáliáról. A Bruno elleni ítélet iratai a tizenkilencedik század elején megsemmisültek, de annyit lehet tudni, hogy az eretnekség mellett boszorkánysággal is vádolták (ezt a vádpontot később elejtették, ahogy szinte minden mást is, Bruno-t a pápa szabadlábra akarta helyezni, amikor az váratlanul újra elkezdte hirdetni addigra látszólag visszavont tanait). Carolano inkvizítor szerint Bruno az ellene szóló egyik vádiratot úgy idézte az első szótól az utolsóig, hogy azt előtte sohasem láthatta. Carolano, aki később bíboros lett, unokahúgának Beatricének mondta el, hogy rettegett Bruno-tól, aki rendszeresen megjelent az álmaiban és istentelen cselekedetekre kényszerítette. 

VII.  Culianu menyasszonyát Hillary Wiesner doktoranduszt többször is kihallgatták a megyei seriff hivatalának rendőrei: Wiesner elmondta, hogy Culianu időnként tizenkét-tizenhárom órán keresztül aludt egyfolytában, majd utána egy-egy füzetbe írta le az álmait, de ezeket a füzeteket senkinek  sem mutatta meg. Wiesner rájött, hogy vőlegénye valamilyen gyógyszert szedett be az ún. "hosszú álmok" előtt, annak ellenére, hogy korábban nem voltak alvási problémái. A férfi súlyos paranoiája már a kapcsolatukat  veszélyeztette. Culianu azt állította, hogy valakik kontrollálni próbálják, valamilyen titokzatos módon rá akarják venni, hogy bűnt kövessen el. Ekkor kezdődtek el a "hosszú álmok". Aznap, amikor Culianut megölték, Wiesner egy üres, elsárgult borítékot talált Ciulanu íróasztalán, amelyre a C.N monogram volt írva.

VIII. A Yale Egyetemen őrzik az ún. Voynich-kéziratot. Ez egy titkosírással írott kétszáznegyven oldalas szöveg, amelyet egy Wilfrid Voynich nevű lengyel könyvkereskedő vásárolt meg 1912-ben. Sokak szerint a kézirat Roger Bacontól származik, és John Dee-n keresztül került II.Rudolf császárhoz. A kéziratban több kép is van, amelyek közül pár csillagtérképnek tűnik. Az egyik ilyen képet a kézirattal foglalkozó irodalom "O'Neill Napraforgó"-nak nevezi, ez a kép kísértetiesen hasonlít arra, amit Abigail Bourdainnél találtak Párizsban. Ehhez nagyon hasonló rajz volt Giordano Bruno "De imaginum, signorum et infigurabili" című munkájának fedőlapján, és ezt a képet találták meg a Cook Megyei Seriffhivatal nyomozói Culianu egyetemi szobájában. 

IX.  Egy Leo Levitov nevű amatőr történész 1987-ben könyvet írt arról, hogy megfejtette a Voynich-féle titkosírást. Levitov szerint az aquitániai katárok  Endura szertartásának leírása szerepel a könyvben. Ahogy azt a szerencsétlen sorsú Abigail Bourdaintól tudjuk, az Endura szertartás egyfajta emberáldozat, vagy inkább rituális öngyilkosság volt. Levitov állítólagos megfejtése szerint a katárok kifejlesztettek egy módszert, amellyel képesek voltak megálmodni a jövőt,  hitük szerint egy párhuzamos univerzumon keresztül. Ennek a világnak a térképe volt az O'Neill Napraforgó. A katárok szerint az "álmodók" nem maradhattak életben, mert ez a világok összeütközését és pusztulását okozná.  A katarizmust tűzzel-vassal üldözték és a tizenötödik század végére szinte teljesen kiirtották. 1596-ban Carolano inkvizitor katár eretnekséggel vádolta meg Giordano Bruno-t. 

X. A Szövetségi Nyomozóhivatal szerint Culianu nem politikai gyilkosság, hanem egy egyszemélyes őrült szekta áldozata lett. 2014 végén egy New York-i kórházban halt meg egy Sammy Carolano nevű olasz emigráns, aki akkor már tizenöt éve kómában volt. 1999-ben emberölés kísérlete miatt tartóztatták le, és a rendőrségi fogdában váratlanul eszméletét veszítette. Az analfabéta Carolano a hetvenes évek közepén alapította meg "egyházát", a Michigan Lake Dream Institute-ot, és számos alkalommal jósolt meg különböző tragédiákat, amelyek azonban sohasem történtek meg. Egészen 1999-ig, amikor is a szomszédja, bizonyos Derek Hill halálát jósolta meg, és Hillt másnap valóban meggyilkolták. Az egyedüli gyanúsított Carolano volt. Halála után a tizenöt évvel azelőtt lefoglalt bizonyítékok között találtak egy levelet, amelyben teljes pontossággal leírta Culianu meggyilkolását. Olyan részleteket is találtak a levélben, amelyek csak a rendőrségi jegyzőkönyvben szerepeltek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr237584286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Secnir 2015.06.30. 07:49:56

asztrológia, hermetikus filozófia? pszichés kontroll? boszorányok pedig nincsenek, igaz, jótündér?

2015.06.30. 07:54:59

l pendolo di Foucault? Il nome della rosa? Vagy Szorokin Jege?
De ugye nem Dan Brown???

balmoral 2015.06.30. 08:16:58

Na jó, Jótündér, én ezt - igaz kínlódva - de végigolvastam. Volt már szellemesebb hülyítésed is. Csak azt nem értem, hogy jön be a képbe Kádár János?

spinat 2015.06.30. 09:35:56

én azt hittem a vincenten vagyok, erre ez a konteo.blogrepublik.eu

nerángass 2015.06.30. 09:58:57

Kicsit hidegrázós, nem kicsit titokzatos, de roppant érdekes eset a Culianué. Az általad fölsorolt különös részletek nagyon érdekesek. Culianu a milánói katolikus egyetemen szerezte első doktorátusát úgyhogy első kézből tanulmányozhatta Brunot. Itt van egy könyv halála körülményeinek konteójával.

www.goodreads.com/book/show/562822.Eros_Magic_and_the_Murder_of_Professor_Culianu

Jellemző, hogy szinte minden számottevő román filozófusnak ( Nae Ionescu, Cioran, Eliade, Noica ) többé kevésbbé szoros kapcsolata volt a legionarizmussal, amelynek bizonyos elveit alkalmasnak tartották arra, hogy a román nemzetet kiemelje a mély elmaradásból / provincializmusból . Noica keze alól, aki pár év börtön után a kommunista párt hallgatólagos beleegyezése és a Secu vigyázó szeme előtt megalapitotta ( 1970 ) az ú.n. “paltinisi iskolát” egy egész új filozófusgeneráció került ki ( Plesu, Liiceanu stb ) Noica meg volt győződve arról, hogy egy új, fiatal elit kinevelésével meg lehet változtatni Romániát. A Szebenhez közel eső, 1440 méteren lévő hegyi üdülő ( Păltiniș ) “23-as villája”, ahol Noica lakott, rendszeres találkahelye volt a Noica-t istenitő egyetemistáknak, fiatal értelmiségieknek, úgy jártak oda, egy bizonyos intelektuális felmérés, „beavatás” után, mint a zarándokhelyre. Culianu, a bukaresti bölcsészkar elvégzése után párttag lett, és így le(hete)tt 1972 ben olaszországi ösztöndíjas, ahol politikai menedékjogot kap. Érdekes részlet, hogy 1991 Május 21 – i halála előtt egy nagyon rendszerkritikus interjút adott az ellenzéki Revista 22 ban ( 1991 Ápr 5 ) és az ő meghívására tett látogatást Chicagoban a volt Mihály király 1991 Áprilisában. Culianu a román forradalmat a KGB által levezényelt államcsínynek tartotta.

ijontichy 2015.06.30. 11:03:04

Mircea Eliade fiókjából, az "SF fantáziák" feliratú dossziéból? :-)

balmoral 2015.06.30. 11:36:54

O.K. Lehet, hogy van egy megoldásom. Csak kellene hozzá még egy információ: melyikük állt a WC-deszkán, a gyilkos, vagy az áldozat?

jotekony koc 2015.06.30. 11:38:18

@nerángass: Legionarizmus-új elit-Franko-Hitler-Mihály király-antiszemitizmus-okkultizmus.

jotekony koc 2015.06.30. 11:41:14

@balmoral: Visszajött az időutazásból és összetalálkozott önmagával a klotyóban. Feldühödött, szó szót követett, aztán a véres leszámolás.

nerángass 2015.06.30. 11:55:38

“több kutató meg volt győződve arról, hogy Bruno nem is találkozhatott Dee-vel Oxfordban.”
JT , te kis hamis. Megdöglök ezekért a csavarokért )))))

web.archive.org/web/20080521000328/http://www.econlib.org/LIBRARY/Mackay/macEx4b.html#Dr.%20Dee%20and%20Edward%20Kelly

Amelyben leírja, hogy Dee és a Kelly nevü “aszisztense” egy lengyel nemes rábeszélésére elcsavarogtak Kelet-Európába, ahol többek közt eszmét cseréltek a bölcsek kövéről a hírhedt II Rudolffal és Báthory István lengyel királlyal… ( Dr Dee and Edward Kelly alcím )

nerángass 2015.06.30. 12:39:24

Giordano Bruno "De imaginum, signorum et infigurabili" ))))

Vagyis : De imaginum, signorum et idearum compositione, 1591 Frankfurt

balmoral 2015.06.30. 12:59:22

@jotekony koc: Ez akkor lehetett, ha mindketten a deszkán álltak. Mindez nem történhetett volna meg a klasszikus Moszkvában, ahol a közvécékben nincs vécédeszka.

nerángass 2015.06.30. 13:16:33

Levitov nem fejtette meg a Voynich kéziratot, itt aprózza, miért :

ixoloxi.com/voynich/levitov2.htm

Uganitt : az endura egy abszolút és hosszantartó bőjt és nem rituális öngyilkosság, ráadásul elég ritkán használták, a katarizmus utolsó éveiben ...

“In summation: it is not known with certainty whether the endura was an ordinary religious practice or not, but it is known that it was not an institution, and that never, emphatically never, did the Good Christians advise a ritual suicide! " ( lásd fenn )
Remekül szórakozom ))))

Jeno te ne 2015.06.30. 16:01:58

Részletek Umberto Eco új könyvéből?

Lóhering a fattyúlovag 2015.06.30. 16:08:43

@Secnir:
Lófaszt nincsenek!
Ott van például az anyósom!

s 2015.06.30. 17:12:24

"Halála után a tizenöt évvel azelőtt lefoglalt bizonyítékok között találtak egy levelet, amelyben teljes pontossággal leírta Culianu meggyilkolását. Olyan részleteket is találtak a levélben, amelyek csak a rendőrségi jegyzőkönyvben szerepeltek."

Ez sem olyan nehéz. Valaki olvasta a leírást és pont úgy követte el a gyilkosságot. Ezzel igazán csak a gyanusítottak köre szűkült azokra, akik ennek az információnak a birtokába juthattak.

bgp 2015.06.30. 17:25:01

Nekem az a rész tetszik ahol az egyszemélyes, analfabéta szektatag levelét taglalja :D
Biztos képregény volt.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2015.06.30. 17:49:04

@bgp: Salvatore "Sammy" Castelnuovo a hetvenes években azt kezdte hinni magáról, hogy ő Carolano bíboros reinkarnációja, megváltoztatta a nevét, nemcsak megtanult írni, de fenyegető leveleket is kezdett írni politikusoknak és egyházi személyeknek.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2015.06.30. 18:07:17

@s: A fóbiái miatt Sammy Carolano az utcára is aránylag ritkán ment ki, főleg csak azért, hogy a hülye leveleit feladhassa a postán. Kifejezetten alacsony volt (ami nem teszi egyszerűvé a Culianu-gyilkosságot a WC deszkán állva), és egyáltalán nem erős fizikumú (Derek Hillt megfojtották). Soha senkit sem bántott, a szomszédai szerint teljesen ártalmatlan bolond volt. Mindazonáltal elvileg elkövethette a két gyilkosságot, és valóban olyan információk birtokában volt, amely még a nyomozókat is megdöbbentette.

s 2015.06.30. 18:34:25

@jotunder: Ezeket az információkat átadhatta másnak, aki fizikailag alkalmas elkövetőnek. A levelezése akár erre is utalhat.

nerángass 2015.06.30. 19:02:22

@jotunder: Igen, köszi, ráakadtam. Google warrior vogmuk ))))

Ad Dio 2015.06.30. 22:41:06

Jt, biztos minden rendben van?....

csársz 2015.06.30. 22:45:18

@Lóhering a fattyúlovag: én ismerem, tündér ő, nem boszorkány!

félázsiai nagymagyar 2015.06.30. 22:57:24

Ez most mi volt?? Mert X aktának elég részletes, valóságnak meg...

tucano 2015.07.01. 00:56:08

Egyszerűen képtelen vagyok komolyan venni bármilyen konteót, amiből hiányzik Moszad. Mentségedre váljék, hogy a katárokat a templomosok is aktívan segítették átsietni a túlvilágra, bár ezt kifelejtetted, pedig nyílna az ajtó.

balmoral 2015.07.01. 08:17:45

Na most akkor ki állt a vécédeszkán?

ZOH 2015.07.01. 09:59:13

mein Gott, ezmiez?!

balmoral 2015.07.01. 10:47:49

@ZOH: Úgy érzed, hogy ez már túlmegy minden katáron?