Békés Márton és Böcskei Balázs közösen írtak könyvet arról, hogy miért nincs jól itt semmi. Békés szkinhedként indult, aztán a rezsimdudu Tőkéczky nyomta be Schmidt Máriához, Böcskeiről senki sem tudja, hogy ki protezsálta be az MTA Társadalomtudományi Kutatóintézetébe. Önmaguk és egymás paródiái, nagyonjobber/nagyobballer majmok, máris több szót vesztegettem rájuk a kelleténél.
Azért írom ezt a posztot, mert a nagy szófosás közepette ezt sikerült produkálniuk:
"Míg a söröző hangos, zajos, füstös és malátában úszik, addig a public pub kézműves, fóti és ízesített. "
Azok a sörök, amelyeket a klasszikus magyar sörözőkben lehet inni, szinte semmiféle karakteres malátát nem tartalmaznak, ott borzalmas minőségű, kukoricadarából főzött íztelen szart szoktak inni a népek. Pár napja ittam egy Romanov Russian Imperial Stout-ot a Fóti Sörfőzdétől, amelyben talán hatféle maláta van. A fótiaknak egyetlen olyan söre van, ami ízesítettnek tekinthető, de az egy gyömbérsör. A kézműves sör semmi mást nem jelent, csak azt, hogy nem óriási mennyiségben, iparszerűen és mindig nagyon olcsón előállított vackot gyártanak. Egyszerűen nem értem, tényleg azt gondolja békésböcskei, hogy a borsodi iparibüdöskében több a maláta, mint a Legenda 12 százalékos Olaszházi Bitumenjében, ezek teljesen hülyék?
A fóti Gyenge Zsolt, mert szemben a böcskeikkel és a békésekkel, a fóti sör készítőjének van neve, kifejezetten klasszikus söröket épít, nem triplán szárazkomlózott, west coast IPA-kat, 200-as IBU-val, (OK, én azokat szeretem, de erre nem vagyok büszke) hanem lágersöröket, amelyek nagyon szépen vannak megkomponálva. Az egykori kamuroyalista Békésnek kifejezetten értékelnie kellene a békésszentandrásiak Monarchistáját, ami egy Imperial Pilsner az egykori Monarchia legjobb alapanyagaiból főzve. Na, nekik vannak gyümölcsös söreik, de nem lambic alapú kriekjei, mint a belgáknak (ahhoz vadélesztő kellene, lehetőleg a levegőből). Amúgy azok a békésszentandrási gyümölcsös sörök, a maguk egyszerűségében is tisztességesen össze vannak rakva.
A sör nem olyan komoly dolog, mint a bor, de azért azt is lehet jól csinálni, és nem könnyű jól csinálni. Jó ízlés kell hozzá, szakértelem, valaminő gyakorlatias tehetség, szóval olyasmi, ami ebből a két senkiháziból von Haus hiányzik. Igen, Nyugat-Európában elterjedt a minőségi hamburger (apage satanas, ezért tuti kiszerkesztenek) és a jó kézműves sör, és ez nem " fincsiskedés", ahogy a két balfasz írja, hanem egyszerűen csak jó. Nem, nem a kéksajtos hamburger, a Kazinczy, az Instant, és a csapolt Keserű Méz ennek a városnak a baja, hanem a felszaporodott békések és böcskeik, akik már tudományos kutatóknak merik nevezni magukat és nem szakad rájuk az ég.