A Vincent-blog elköltözött

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 



 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retro (115) retró (22) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Az arkangyal esete a magyarokkal

2014.05.19. 22:34 | jotunder | 60 komment

 

 (Alább részleteket közlünk egy olyan interjúból, amely teljes terjedelmében a Histoire-ban fog megjelenni. A Vincent szeretné köszönetét kifejezni Jean-Albert Casseux-nak, Dorothy Changnak és Rados Pierre-nek, hogy lehetővé tették az írás publikálását. Az interjúalany neve a teljes változatban sem fog megjelenni, az MS rövidítés nem valódi névre utal.)

    ..............

   JAC:  Ferenc pápa április elején aláírta a Szent Mihály Rend prenullumát. Mi ennek a jelentősége?

    MS:  Az Ordo Fratrum Sancti Michaelis nem klasszikus értelemben vett szerzetesrend, hanem egy VII. Kelemen pápa által 1530-an létrehozott kongregáció. A Rend működését XII. Leó pápa felfüggesztette. Az áprilisi prenullum azt jelenti, hogy Őszentsége visszaállította az 1825-ös állapotot. A Rend és a Vatikán között már a kilencvenes évek végén megindult a közeledés, amikor  II. (Szent) János Pál pápa instructort nevezett ki a Renddel való egyeztetések bonyolítására.

   JAC: Jól értem, hogy itt elsősorban a Mihály-tekercsek tulajdoni helyzetéről van szó?

   MS:   A tekercsek a magyar király (szerk. megj.: MS  itt Hunyadi Mátyás királyra gondol) örököseinek tulajdonában vannak. Ezt a tényt az Egyház sohasem vonta kétségbe. A tekercseket I. Szulejmán ajánlotta fel a pápának a jeruzsálemi szuffákért cserébe. A Rend vette fel a kapcsolatokat a szultán velencei követével, és ők adták át a szuffákat egy velencei hadihajón a törökök képviselőjének. A tekercsek ekkor kerültek a Rend oltalmába.

 ..................

   JAC: Ön tavaly kapott engedélyt arra, hogy megvizsgálja a tekercseket. Milyen állapotban voltak?

   MS:   A szöveg rézlapokba van karcolva. A három tekercs összesen ötvenhét oldalt tartalmaz, amelyeket már a tizennyolcadik században felgöngyölítettek és bőrlapok között tároltak. 

   JAC: Madridban.

   MS:   Igen, a tekercseket a polgárháborús Vörös Terror elől menekítették Kubába, majd később Mexikóba. 

   JAC: Milyen nyelven írták a tekercseket?

    MS:  A klasszikus bibliai héber nyelv egy helyi dialektusában (Edesh-VIII-B type)  íródtak, nem jelentett gondot az elolvasásuk.

......................

    JAC:  Ön látta a Mihály-pecsétet a lapokon?

    MS:    Igen. Tizenkét lapon  látható a \( \infty \) jel. Ezeken a lapokon van a Mihály-kontraktus. 

    JAC:  Ön saját szemével látta a kontraktust?

    MS:    Igen. A templom őrzői szövetséget kötöttek Mihály arkangyallal, vagy azzal a személlyel, akiket ők Mihály arkangyalnak hittek. Nem egyszerűen Isten képviselőjének tekintették az arkangyalt, hanem magának az Istennek. A szövetséget pedig Metatron és Szeráfim angyalok ellen kötötték meg, akiket bikafejjel ábrázoltak a tekercseken.

   JAC:   Egyértelműnek tartja a tekercsek autentikusságát?

    MS:     A rézlapokat az Első Templom pusztulása idején, plusz-mínusz ötven év, állították elő. A szerves festékanyagok izotópvizsgálata alapján ez nagyon nagy bizonyossággal állítható. Természetesen nem gondolom azt, hogy a templom (szerk. megj. : nem a jeruzsálemi templomról van szó, hanem egy kisebb templomról, amely valószínűleg a mai Szíria területén állt, és egy szektariánus csoport vezetése alatt állt) őrzői, azok a papok, akik a tekercseket őrizték valóban találkoztak Mihály arkangyallal. A szerződést, legalábbis az írás szerint, a tekercs mindenkori birtokosának kell szavatolnia. A Mihály-rend természetesen nem tekinti valóságosnak a szerződést, de elismeri a Mihály-pecsét, a legrégebbi ismert Mihály-pecsét eredetiségét. 

..................................

   JAC: Tudom, hogy blaszfémikusnak tűnik a kérdés, de mégis mennyit érhetnek a tekercsek. 

    MS:  Ön nyilván Howard Hughes ajánlatára céloz. Ő röviddel a halála előtt egymilliárd dollárt ajánlott a Rendnek a tekercsekért. Ennél is nagyobb összeget kínált valaki a tekercsekért a kilencvenes években.

...................................

    JAC:  Hogyan került a király tulajdonába a tekercs?

     MS:   Ma már tudjuk, hogy a tizennegyedik-tizenötödik században a Mihály-pecsétes tárgyak adásvételére valóságos kereskedőházak alakultak. A keresztesek számos vésetet, gyűrűt, kelyhet szereztek meg a Szentföldön, ezek szinte minden esetben hamisítványoknak bizonyultak. Hat-nyolc eredetinek tűnő darabtól tudunk, ezek magángyűjteményekben vannak. A magyar királyt különös körülmények között koronázták meg. Ezen a szertartáson számos Mihály-pecsétes ékszer mellett voltak ott a tekercsek. A király egy hollót tekintett a jelképének, és a Mihály-pecsétet a középkorban a hollóval (Corvus Corax) azonosították. 

 1526-ban rabolták el a törökök a tekercseket egy dunai hajóról, és négy év múlva ajánlották fel Kelemen pápának. 

.......................................

   JAC:   A Vatikán hivatalosan nem fogadta el a tekercsek létezését, bár a vatikáni irattár legendás főkönyvtárnoka Jean-Baptiste Pitra megemlítette egy könyvében, és ez az egyetlen forrása a tekercsekről szóló tudásunknak. Változik majd a helyzet?

   MS:    Bocsásson meg, hogy kijavítom. Pitra előtt, már mások, köztük a Rend harmadik vezetője, Bartoglio mester is írtak a tekercsekről és az összetekert rézlapokon jól kivehető Mihály-pecsétekről. Ez utóbbi a legpontosabb leírás, vélhetően ez volt Pitra forrása is. A rézlapokat jövőre a Vatikánba szállítják és a Rend képviselője lesz a hivatalos őre. A Vatikán nem fog állást foglalni az írásról, de egyeztetések folynak arról, hogy a szöveg másolatát, legalábbis annak egy részét, nyilvánosságra hozzák. Természetesen mindenkit óvunk attól, hogy túlzott jelentőséget tulajdonítson az úgynevezett szerződésnek. 

  JAC:   Tehát nem állíthatja senki, hogy egy szerződés áll fent a Mihály-rend és Mihály arkangyal között?

  MS :    Ha létezne is a szerződés, az a prenullum értelmében a magyar király örökösei és az Arkangyal között állna fenn, a Rend már csak közvetítő. Ezt azonban sem az Egyház, sem a Rend, és remélhetőleg, a király esetleges örökösei sem fogják komolyan venni. 

süti beállítások módosítása