Híres utolsó szavak

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

  

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Részvételi demagógrácia

avagy: sakkparti a választókért

2012.06.18. 12:00 | szempontpuska | 101 komment

Címkék: választás

avp.jpg

Ritkán van olyan helyzet, amikor ennyire egyformán nem tudok egyet érteni egyik párttal sem.

Két, egymással szögesen ellentétes javaslat forog közszájon (igaz, csak az egyiknek van reális esélye arra, hogy törvénnyé váljék). Az előzetes választói regisztrációról vs. a választójog kötelező gyakorlásáról van szó.

Mindkét párt (FIDESZ/MSZP) történelmében találhatunk példákat és ellenpéldákat a mozgósításra éppúgy, mint a kampány cedálására. Az egyetlen különbség, hogy most az eszköz maga a választójogi törvény (lenne).

Horn Gyula sokak szerint a csendes, lagymatag kampánnyal bukta el az 1998-as választást. Orbánnál viszont ki ne emlékezne a "mindenki hozzon még egy embert" mozgósításra éppen most tíz éve?

sakk.jpg

Nem volt ez másként 2006-ban sem, amikor Orbán Viktor így kesergett:

"Ezt tartom a legnagyobb hibának. Én négy éve dolgozom azon, és erősen hittem is abban, hogy sikerül valahogy elérnem azt, hogy a vidéki részvétel, választási részvétel meg fogja közelíteni, vagy legalábbis följebb csúszik, felzárkózik a budapestihez"  2006. április 21.

 

"A legfontosabb, hogy áttörjük a hatalmon lévők által ránk sugárzott közöny és tehetetlenségérzés falát..." fidesz.hu 2009. november 6.

 

 

"Ezek az elveim. Ha nem felelnek meg, vannak másikak is" (Groucho Marx)

Most azonban nem kis esély van arra, hogy már a 2014-es választásra bevezessék az előzetes regisztrációt. A egyik nyilatkozó fideszes képviselő szerint így inkább a tudatos választók szavaznak majd, és nem „a választási kampány finisében az ellenfelet démonizáló, lebutított kampányszövegekre vevő vadbarmok" (sic!)

Most nem bombáznám démonizáló idézetekkel a kedves olvasómat, de ha valaki nagyon kekeckedik, utólag telerakom a poszt alját néhány Kövér-Bayer-Rogán-Áder klasszikussal, demonstrálandó, miért volna illendőbb fideszes szájjal démonizálásról nem beszélni.

Arra már csak egy gondolatfoszlány erejéig térek ki, hogy utólag itten le lettek vadbarmozva a 2002 tavaszán mozgósított tömegek, akikkel akkoriban csaknem sikerült a bravúr: fordítani a második fordulóban.

Előzetes regisztráció

Ugyan minek?! Erről a  forgatókönyvről inkább csak kérdéseim vannak: Tudatosabb lesz ettől a választó? Így védi magát az ún. magyar demokrácia a tájékozatlan, lebutított voksolóktól?

Netán arról van szó, hogy — akárcsak hagymázas Alaptörvényünk — ez is olyan kérdés, amiben a választók nem tudnának okosan dönteni maguktól? A rezsimnek most hirtelen fontos lett, hogy selejtezőket írjon ki, hogy csak az arra érdemesek és elkötelezettek vehessenek részt a nagy tornán, a referendumon.

A hatalom most új mumust keres, amellyel szemben ismét megvédhet bennünket, tudatos választópolgárokat. Kövér szerint így kiszűrhetők a kocsmai láncszavazások, mert korábbi választások idején többször felmerült a gyanú, hogy a szavazás napján különböző ajándékokkal bírták rá a választókat a voksolásra.

Azt ugyan soha senki nem mutatta meg, milyen befolyással voltak a kocsmai láncszavazások a modern kori magyar demokrácia hat szabad választására, de ha a rezsimben felmerül a gyanú, abból tapasztalt kremlinológusok már tudják: olyan evidencia, amit már nem is kell bizonyítani.

Olyan ez, mint egy tanúvallomás egy boszorkányperben, az ultima ratio:

isten a tanúm ( = senki se látta)

Nosza, a felmerült gyanú betonbiztos alapján máris nekiállhatunk lefaragni a felesleget. Felsejlik a százmilliós végkielégítések dicstelen története. Egy ország várta — joggal! — hogy a pofátlan végkielégítéseket feltárják, az államkasszába visszaköveteljék. Nézzünk csak vissza, mi lett belőle!

Megadóztatták a jogos jussát mindenkinek, aki azelmútnyócévben a komcsiknak dolgozni merészelt (kivéve persze Szász Károlyt), tanároktól, orvosoktól, közszolgáktól hajtották be a kollaboráns-adót, közben legyűrték az akadékoskodó Alkotmánybíróságot, csak éppen Szalainé Szilágyi Eleonóra százmilliója bukott meg a bíróság előtt, mert nem állt meg az érvelés: jó erkölcsbe ütköző.

De hát ahol fát vágnak, ott hullik a forgács.

Most egy ugyanilyen gyanú elég alap lesz arra, hogy a választásra jogosultakat tízpróba elé állítsák. Az, hogy a kocsmai láncszavazásokat egyenként felderítsék, fel sem merül.

Éjszakába nyúló és parttalan vitákat folytattam már jobbos barátaimmal a választási cenzus összes elméletéről. Csak az szavazzon, aki adót fizet, akinek megfelelő az IQ-ja, aki eleget tesz minimális állampolgári ismereteknek stb. — a végén mindig kijön egy hosszadalmas, költséges és körülményes szűrőrendszer, amely nem alkalmas ugyan az áhított cél elérésére, viszont baromi sok hibája van és korlátozó.

Nagyjából ugyanez a bajom az előzetes regisztrációhoz kötött választással is. Azok ellen az anomáliák és visszaélések ellen, amelyeket ki akar szűrni, most is megvannak a jogi eszközök. Csak élni kéne velük.

A hátrányai viszont ugyanúgy megvannak. Semmi sem garantálja, hogy a regisztrációhoz ne lehetne ugyanolyan trükkökkel mozgósítani. Semmi sem garantálja, hogy az ún. vadbarmok nem mennek el regisztrálni. Éppen a lebutított és démonizáló kampánytechnikák azok, amelyek aktivitásban, elkötelezettségben tartják a választók tömegeit, és nem a higgadt és (az előbbihez képest) összetett érvelés költségvetésről, EU-ról, adókról vagy termelésszerkezetről...

Nem lesz értelme, de legyen! Felesleges immár a kampánycsendsértés, a jogászoknak nem lesz mit megoldaniuk, oszt jónapot — vagy csak mozgósítást kell a regisztráltakra összpontosítani.

Az előzetes választói regisztráció rendszerének éppen olyan átláthatónak és ellenőrizhetőnek kell lennie, mint magának a választásnak. Ezt nem (ezt sem) szabad egyetlen állami hivatal diszkrecionális jogkörébe utalni, hiszen onnantól a rezsim kénye-kedve szerint válogathat a regisztráltak közül.

voksolás.jpg

Mi történik azokkal, akiknek — mit ad isten — az utolsó három hónap valamelyikében jön meg a kedve a voksoláshoz, vagy akkor történik valami olyasmi, ami végső lökést ad elhatározásának. Azoknak mit mond a rezsim? Sorry, majd legközelebb jobban meggondolod előre. Ez a hajó már elment?

Az ún. politikai elitünk legszívesebben ignorált jelensége, hogy a választópolgárok legnagyobb halmaza az a közösség, amelyik nem tud, nem akar a jelenlegi kínálatból választani.

Tegyük a szívünkre a kezünket: nekik van igazuk. Vajon nem logikus, hogy így gondolkodnak?

Ennek fényében egyre kisebb és kisebb legitimitású kormányokat választhatunk majd. Elég nagy baj már ez önmagában is. Az emberek elfordulnak a politikától, nem hisznek benne, legyintenek arra, amit állítólag értük vagy a nevükben tesznek. Egészséges cinizmussal szemlélik, ami a fejük fölött történik.

Mennyivel tájékozottabban, tudatosabban dönt egy határon túli magyar az itthoni adókról, közállapotokról, egészségügyről, nyugdíjról, foglalkoztatásról, iskoláról vagy közlekedésről, mint egy nem regisztrált választópolgár, akinek tényleg a bőrére megy minden egyes intézkedés. Az előbbi levélben is szavazhat? Az utóbbinak regisztrálnia kell, hogy szavazhasson? Vagy a HT magyarnak is regisztrálnia kell? Akkor mi értelme volt ennek az egésznek?

Mi volna erre a gyógyír? Az, hogy nehezítsük, bürokratikus akadályokkal korlátozzuk a választójogot?

Mert akárhonnan nézzük, a Fidesz javaslata egyetlen biztos következménnyel jár: csökkenti a választási hajlandóságot, holott ennek éppen ellenkezője volna a kívánatos.

Kötelező szavazás

Az előzőre mintegy válaszul dobta be az MSZP a kötelező szavazás gondolatát. Indexanyánk múlt heti összeállítása hozza a példákat, hogy van nemzetközi gyakorlat erre is. Ausztráliában élő ismerősünkért kiment a rendőr, ha nem ment el voksolni. Másutt — latinamerikai országokban — nem ritka, hogy a közellátás (egészségügy, nyugdíj, oktatás) előfeltétele az, hogy részt vegyél a köz dolgaiban, a döntésekben, és csak akkor részesülhetsz a javakból, ha ezt a minimális kötelességedet elláttad.

Ezt lehet szimulálni. Elmész és érvénytelenül voksolsz, vagy üres cédulát dobsz be az urnába. A vincentek közül is többet ismerek, akik bevallottan így cselekedtek. Legalább valamit üzenni akartak:

Itt vagyok, de nem kérek belőletek. Egyikőtökből sem

Mások meg úgy gondolják, egy üres gesztusért nem érdemes elmenni sem. És szerintem ehhez joguk van.

Választónak lenni jog és nem kötelesség. Ez nem olyan, mint az óvoda, ahol pisilés után kötelező kezet mosni. Az állam nem óvónéni (bár mindkettő szeretne óvónéni lenni felettünk). Ha voksolni akarok, megteszem. De ha meg akarom tenni, akkor azt ne kössék előfeltételekhez.

regisztrációs szavazás.jpg

Nincs az a kormány, amelyiknek adnék három hónap (regisztráció utáni) szabad kezet, következmények nélküli hajrát. És nincs az a kormány, amelyik azzal emel ki az ún. vadbarmok közül, hogy az urnához parancsol.

Tessék szépen békén hagyni ezt a választási törvényt. Elég torz lett már így is a kopogtatócédula-gyűjtés határidejével, a fideszes gerrymanderinggel, meg a kampány és pártfinanszírozás küszöbön álló megszüntetésével, most még ez is?

Záróakkordként itt Jörg Jörgensen dán váltókezelő híres mondására utalnék...

És most akkor szavazzatok:

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr944591147

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közösség ellen izgat és emberi méltóságot sért a Véleményvezér blog írása 2012.06.18. 16:10:39

Uszító hangú posztban követeli a nyugdíjak inflációt követő mértékű emelésének a beszüntetését a Véleményvezér blog. A szerkesztőséghez közeli blog írását az Index a címlapján is ajánlja. Hangsúlyoznám: a Véleményvezér blog az ellen uszít, hogy a nyugd...

Trackback: A Nézőpont Intézet rózsaszín szemüvegben kutatja a Fidesz jövőjét 2012.06.18. 16:08:35

  A Nézőpont Intézet sokkal népszerűbbnek láttatja a Fideszt, mint más közvéleménykutató cégek. Szerintük a teljes felnőtt lakosság 28 százaléka, míg a Medián szerint csak 22, az Ipsos szerint 17, a Tárki szerint pedig csak 16 százaléka szavazna a...

Trackback: Minden páros szervből egy a fővárost illeti! 2012.06.18. 15:28:55

Hídpénz, kapuadó, termény-beszolgáltatás, miért is ne! Sőt, éppen itt volna már az ideje! Valamiért rögtön a Monty Phyton Gyalog galoppja jutott az eszembe, mikor olvastam, hogy Tarlós főpolgármester dugódíj helyett esetleg hídpénz bevezetésén, illetve...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legeslegujabbkor 2012.06.18. 13:38:22

@Malachi: Lehet, hogy nem rossz ez az ötlet, bár én nem erre szavaztam, mert tőlem nagyon távol áll, hogy akadálypályát rendezzenek egy szavazásból. Lehet ezzel kényszeríteni a pártokat, hogy már hónapokkal a tényleges szavazás előtt megszólítsák a szavazótáborukat. Kétszer lesz választási kampány.

Csubakka Mrozsek · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.06.18. 14:17:20

@Malachi: egy para van, hogy van még 2 év a választásokig.. azaz addig a regisztráció miatti felháborodás és esetleges ellen szavazási vágy bőven le fog csengeni, unalomba és beleszarásba fulladni : ((

sajna a követező 2 évben rengeteg dolog törtéhet még : jöhet egy virtuális 13. havi nyugdíj, egy még kevesebb kulcsú adórendszer, mindenféle pénzosztogatás (amit majd vissza lehet azonnal csinálni), kiderülhet, hogy az összes ellenzéki vezető marsi beépített ügynök akik az inváziót készítik elő stb, senki se fog már emlékezni erre a bicskanyitogató előzetes regisztrációra, mint ahogy a többi 100 ordenáréságra sem.. aztán egy héttel a választások előtt kiderül, hogy a szavazók fele elfelejtette regisztráltatni magát (mert a média valamiért hallgatott erről), csak a kubatov listásoknak szóltak jó előre..

stefan75 2012.06.18. 14:38:06

@Malachi: Ne aggódj, aki Kubatov-pozitív és aki nemzeti konzultált, az garantáltan mind regisztrálva lesz.

Aki nem tartozik a fentiek közé, az meg majd akkor, ha akar. És ha kivesz ezért egy nap szabadságot. És ha végigállja a fél napos sort az erre kijelölt hivatalban az ország másik végén. Nehogy már mindenféle jöttment szavazgasson az ő kis választásukon...

Bambano 2012.06.18. 14:57:07

bennem mindig azon disznóságok iránt szokott felmerülni a gyanú, amiket már én is elkövettem...

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.06.18. 15:00:15

Én minimum egy lopott doktorihoz kötném a szavazás lehetőségét, plusz egy 10 pontos 10 válaszból választós teszt, amiből ha egy is elbukik, akkor nem szavazhat az illető. Vagy ha valaki fityisz szimpatizáns... :)

szempontpuska 2012.06.18. 15:01:10

@Bambano: ...vagyis ha nem vagy boltos, bármennyiszer átboríthatnak a kasszánál....?

Malachi 2012.06.18. 15:01:22

@Csubakka Mrozsek: nem tudom, mikor kellene regisztrálni a tervezet szerint. de hát akkor is kell. ilyen eddig nem volt, ez azért elvileg feltűnik mindenkinek.

azt meg nem hiszem, hogy elsunnyoghatnák, az OVB nyilván rendesen tájékoztat majd mindenkit. és ezt irónia nélkül mondom.

inebhedj - szerintem 2012.06.18. 15:09:48

A kötelező megjelenésnek semmi értelme nincs igazából a politikai pártok számára (100 %-os részvétel mellett 22 % érvényes szavazat).

Mivel a politikai pártok tevékenységükkel és hitelükkel nem tudják maguk mögé állítani a választókat így gyakorlatilag csak matematikai bűvészkedéssel állíthatják azt, hogy rendelkeznek legitimációval, ezért kardoskodnak így vagy úgy a választásokon részt venni (nem) akaró polgárok megregulázásán.

Így azonban ez nem sokat ér.

Volna két alternatív javaslatom:

Fidesz-típusú javaslat: Kötelező előzetes regisztráció azoknak, akik NEM akarnak szavazni. Ez ugyanúgy megakadályozná a "kocsmai szavazást", viszont indirekt módon csökkentené a távolmaradók számát.

MSZP-tipusú javaslat: Választási kötelezettség az indulók között. Nem csupán arról volna szó, hogy kötelező elmenni választani, de arról is, hogy nem lehet érvénytelenül szavazni. A szavazópolgár egy érintőképernyővel szembesül, ahol az X indulóból ki kell választania egyet. Addig, amíg ezt nem teszi meg, úgy kell rá tekinteni, mint aki nem jelent meg a szavazáson. Ez egyszerre biztosítaná a 100 %-os részvételt, és kikényszerítené parlamentbe jutó pártok legitimizálását a választópolgárok részéről. (Emellett a javaslat mellett szól, hogy az érintőképernyős rendszer létrehozása igen jelentős közbeszerzési üzletet jelentene a különböző politikai pártok vezetői-közeli vállalkozások számára.)

A harmadik javaslatom, hogy ti. hagyni kéne a választók megregulázását (sőt a kopogtató cédulázást is), és ehelyett olyan politikai pártoknak / jelölteknek indulnia, akik kontextusában az öntudatos és felelős választópolgár kifejezésnek van egyáltalán értelme - nos ez a javaslat mélységesen demagóg, drogos és fasiszta fantazmagória.

Bambano 2012.06.18. 15:13:27

@szempontpuska: nem, de ha boltos voltam, hamarabb kiszúrom, ha sikítás esete forog fenn.

Vitéz Kőbányai Világos 2012.06.18. 15:18:17

Az egészben az a k*rv* vicces, hogy itt mindenki azt hiszi, hogy a jelenleg kegyurakat majd valami demokratikus választással fogjuk itten leváltani, majd elfáradunk a hozzáértő nép bülcs gyülekezetébe hányni, továbbá skandináv lottózni.
Lónak a fülét! Amit most látunk, az csak kísérletek sorozata arra, hogy feltegyék a kérdést, amire mindenképp Orbán Viktor a válasz. Sikerülni fog. Ergó az egyetlen olyan békés magatartás, amivel kikerülhető az egész, az kb. a szalámival szavazás. Többé-kevésbé függetlenül a kérdés/választójogi törvény aktuális állapotától.

freagle 2012.06.18. 15:18:22

Az előzetes regisztráció arra jó, h 3 hónappal a választás előtt lehessen tudni a végeredményt. A regisztráltak listáját összevetve a Kubatov listákkal világosan látszik majd, hol kell vmi váratlannak történnie (kiknek nem szabad mégsem eljutnia pl az urnákhoz) ahhoz, h a fidesz mégis nyerjen.
Ez elég egyértelmű.

Az MSZP elképzelését én sem vezetném be, de egyáltalán nem gondolom, h hülyeség lenne. Az állampolgárság nemcsak jogokkal jár, de kötelezettségekkel is: a törvények betartása, a honvédelmi kötelezettség és a közteherviselés (adózás) mellett miért ne lehetne előírni a közügyekben való részvétel kötelezettségét is? Miért jobb, ha csak az elvakult pártkatonák/szimpatizánsok szavaznak, mint ha tényleg minden érintettnek muszáj? Ezzel párhuzamosan ugyanakkor be kell vezetni a szavazólapokra az "egyikre sem" rublikát. :-)
Lenne annak haszna, ha a polgár legalább négyévente szembesülne azzal, hogy ez bizony az ő felelőssége, a pártok meg azzal, hogy a többség bizony az "egyik sem" rublikát választja... :-)

is 2012.06.18. 15:19:21

@poszt: "Választónak lenni jog és nem kötelesség"

Ez az a mondat, ami nem igazság, hanem vélemény. Merthogy éppen te hoztad a latinamerikai példákat, hogy a közügyekben nem-részvételnek azért kellene, hogy legyen következménye. Te írod, hogy a regisztrációval csökkenő szavazói réteg csökkenti a legitimációt. És a regisztrációtól függetlenül csökkentett szavazói réteg, az vajon nem? Vannak itt érvek mindkét oldalon jócskán, és egyáltalán nincs egyértelmű igazság ebben a kérdésben.

Stenonis 2012.06.18. 15:20:45

Ha kötelező lesz a szavazás, akkor legyen egyik sem opció is.

Ha az egyik sem nyer, akkor a kerületben az indulók közül senki sem nyer mandátumot és új jelöltekkel kell megismételni a választást.

inebhedj - szerintem 2012.06.18. 15:27:12

@Stenonis:

Minek?

Van bármilyen értelme annak, hogy erre költsünk pénzt újra és újra?

Van bármilyen remény arra nézve, hogy a 2. 3. 4. ... X. választásnál előbukkan a semmiből egy olyan jelölt, aki elnyeri a mandátumot?

Vagy inkább arra játszunk, hogy a korábbi "egyik sem"-esek elunják vagy beparáznak a választási költségek növekedése miatt bevezetésre kerülő megszorításoktól, és választanak valakit azok közül, akiket addig elutasítottak?

qwertzu 2012.06.18. 15:35:18

Tegyük már fel a listára, hogy SZJA + TB cenzushoz kötném.

szempontpuska 2012.06.18. 15:37:15

@qwertzu: vagyis akinek nincs munkája (nem fizet adót sem tb-t) az már többé ne is szólhasson bele, hogy esetleg legyen...

Terézágyú 2012.06.18. 15:39:16

Teljesen mindegy.

2014-ben el fogok menni szavazni, akár regisztrálni kell, akár nem, és NEM a fityeszre fogok szavazni.
Még nem tudom kire-mire, de NEM a fityeszre.

Akinek ez nem tetszik, köszönje meg orbánnak és bandájának, mert szimplán ők motiválnak ebben a dologban.

Psyman 2012.06.18. 15:40:13

Nekem megvallom, valahol szimpatikus a kötelező szavazás gondolata. De valahogy kiegészíteném azzal a lehetőséggel, hogy aki tudatosan nem akar elmenni szavazni, mert egyik párt sem érdekli, annak ne kelljen elmásznia a szavazókörig.
Nem nagyon vannak ötleteim, de pl. házhoz jövő szavazóbizottságok (mindenkihez), vagy pl. a kopogtatócédula vissza nem küldése, vagy valami hasonló módszerrel lehetne ezt megoldani.
Vagy lehessen interneten jelezni, ha nem kívánok elmenni, és ha mégis megjelenek, az automatikusan felülírja ezt.

Terézágyú 2012.06.18. 15:41:05

@Psyman:
vagy: legyen kötelező a szavazás, de akkor lehessen "egyik sem"-re szavazni...

elwood 2012.06.18. 15:41:29

deutsh tamás szólta el magát egyszer, hogy
"régi taktika, csinálj valamit és vádold meg vele az ellenfelet"

nekem akkor már gyanús volt, hogy minden olyasmivel vádolták a szocikat amiket a fidesztől láttam, és nagyon precízen leírták hogyan kell láncszavazni.

abban bíznak, hogy kubatov összebuszoztatja a többséget a regisztrációra is.
mi meg bízzunk abban, hogy a többség nem ennyire hülye

Vortumnus (törölt) 2012.06.18. 15:41:46

@szempontpuska:

ez régről ismert javaslat, egyes fórumokon naponta előbukkan.

inebhedj - szerintem 2012.06.18. 15:50:18

@qwertzu:

Ez érdekes dolog lenne, már megtervezni is.

Mennyi lenne a minimum és mennyi idő alatt? Ha mondjuk a választás előtti héten dolgoztam, de előtte 3 hónapig nem, akkor mi van? És ha fordítva? Mi van ha mondjuk van 30 év munkaviszonyom, de a választás előtt 12/18 hónappal megszűnt, és azóta nincs? Stb. stb. stb.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.06.18. 15:52:54

namost.

a megoldás egyszerű és frappáns (persze nem én találtam ki):
egy szavazat feldolgozási költsége valahol 2000 huf körül van.

elmész szavazni, ott döntesz, hogy szavazol, vagy kapsz 2000 forintot.

kész.

szempontpuska 2012.06.18. 15:53:23

@is: Tévedés! Ez nem vélemény, hanem az Alaptörvény (XXI. cikk) is jogként írja le.

szempontpuska 2012.06.18. 15:53:59

@mcs: premizálod a távolmaradást

Cinkes 2012.06.18. 15:56:38

legyen kötelező, de akkor legyen olyan ikszelési ehetőség is, hogy "egyiket sem"

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.18. 15:57:33

"Mennyivel tájékozottabb, tudatosabb választó egy határontúli magyar az itthoni adókról, közállapotokról, egészségügyről, nyugdíjról, foglalkoztatásról, iskoláról vagy közlekedésről, mint egy nemregisztrált választópolgár, akinek tényleg a bőrére megy minden egyes intézkedés. Az előbbi levélben is szavazhat? Az utóbbinak regisztrálnia kell, hogy szavazhasson? Vagy a HT magyarnak is regisztrálnia kell? Akkor mi értelme volt ennek az egésznek?"

Szerintem ezek azok a kérdések, amelyek miatt a belföldön élő választók regisztrációtól, és minden más diszkriminációtól függetlenül el fognak menni szavazni. Talán az eredmény meg a fideszre fog vissza hullani.

J.G. 2012.06.18. 15:58:50

A kötelező választás nem kötelező. De ha nem mész, akkor nem kapsz az államtól semmit. És ez rendben van. Dönthetsz úgy, hogy nem kell családi pótlék, adójóváírás/kedvezmény, bármilyen támogatás, stb. És akkor nem mész.
Mert ha szavazni nem kötelesség, hanem jog, akkor az állami juttatások nem kötelezőek, hanem csak adhatóak. (Bár én már régóta azt mondogatom, hogy fel kéne fogni végre, hogy senkinek nem jár semmi az államtól.)

qwertzu 2012.06.18. 15:59:22

@szempontpuska: Hát, akkor úgy jártam a szavazásottokkal, mint sokan a parlamenti választásokkal: nincs hova tenni a voksomat.

f.fredericks 2012.06.18. 15:59:59

Ez a "csak az szavazhat aki adót fizet" ez tetszik. És nem is költséges. NAV-tól bekérni az adott ciklusban SZJA-t befizetők listáját, valamint azoknak a társaságoknak az ügyvezetőit, akik társasági adót fizettek, és kész is a lista. A nyugdíjasok, és az inaktívak kiestek, kíváncsi lennék ki nyer? Mondjuk lehet a jogosultak közül senki sem menne el szavazni, és kiderülne, hogy eddig tényleg csak a vadbarmok szavaztak.

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.18. 16:00:37

@Psyman: "Nekem megvallom, valahol szimpatikus a kötelező szavazás gondolata."

Na és mit kezdenél azokkal, akik nem mennének el szavazni? Lelőnéd őket, vagy kiutálnád az országból?"

szempontpuska 2012.06.18. 16:00:57

@J.G.: "az állami juttatások nem kötelezőek, hanem csak adhatóak"
Ezt ugyebár eddig senki nem mondta (vagy nem merte) kimondani. Nem is fogják - sőt, éppen ellenkezőleg - számos olyan alapjog (juttatás) van, amely de iure kötelező.

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.18. 16:02:10

@f.fredericks: "Ez a "csak az szavazhat aki adót fizet" ez tetszik."

Oké, és mit tegyen az, aki szeretne dolgozni, adót fizetni, de nem tud, mert pl. Borsodban még lámpással sem talál munkát, arra meg nincs pénze, hogy ingázzon mondjuk BP-re?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.06.18. 16:02:22

@szempontpuska: nem. erősítem a tudatos választói részvételt, az olyat, amelyik hajlandó egy minimális -de kézzelfogható- áldozatot hozni a rendszer hatékonyabb működése érdekében.

egyben szűrök egy kicsit a fogalmam sincs, leszarom táboron. ez megint csak előnyére válik a rendszernek.

nekem ez megér 2000 adóforintot.

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.18. 16:03:38

@J.G.: "(Bár én már régóta azt mondogatom, hogy fel kéne fogni végre, hogy senkinek nem jár semmi az államtól.)"

Igazad van, ezért állam sem kell.

Malachi 2012.06.18. 16:03:54

@mcs: ez egyszerű pénzosztássá válna sokaknak, kabaréba illő jelenetekkel. aki szavazni akar, nem tud bejutni a pénzért tülekedőktől stb.

f.fredericks 2012.06.18. 16:06:02

@látjátok feleim szümtükkel: 4 év alatt csak volt valami munkája, ha nem akkor minden bizonnyal éhenhalt, vagy sitten van, mert lopot.
Amúgy a mai munkáltatói szokásokkal tényleg aggályos, mert aki elmegy napszámba, vagy ilyen-olyan munkára nem biztos, hogy bejelentik. Erre még ki kellene találni valamit, de az alapkoncepció akkor is tetszik.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.06.18. 16:06:06

@J.G.: dehogynem jár.

pontosan annyi jár, amennyit a rendszert (országot, államot) alkotó és működtető választók megszavaznak. aztán meg persze, amennyi jut.

ha szerinted az a helyes, hogy "csak úgy" ne járjon semmi, akkor alapíts pártot, szerezz támogatókat, juss be a parlamentbe és változtatsd meg a vonatkozó törvényeket. ilyen egyszerű.

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.18. 16:07:24

@freagle: "Ezzel párhuzamosan ugyanakkor be kell vezetni a szavazólapokra az "egyikre sem" rublikát. :-)"

OKÉ! De milyen módon állapítanád meg a választás nyertesét?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.06.18. 16:10:14

@Malachi: ugye nem vársz tőlem egy pöpecül kodifikált törvényjavaslatot?

egyébként meg ez az ország már rég valami C kategóriás kabaré, sokadik ismétlésben, fekete-fehérben, önök kérték '83 hangulatban.
államigazgatásilag mindenképp.

látjátok feleim szümtükkel 2012.06.18. 16:10:45

@f.fredericks: "Erre még ki kellene találni valamit, de az alapkoncepció akkor is tetszik."

Az alapkoncepció az volt, hogy az ember családokban, hordákban élt. Ott is voltak szabályok, arról is, hogy ki és milyen módon dönt. Aki erősebb volt, az szavazott. Szerinted amikor kényszerből élsz államban, helyes elv lenne ez? Akkor is ezt mondod, ha nem tudsz valami oknál fogva hosszabb ideig dolgozni?

szempontpuska 2012.06.18. 16:13:55

@Malachi: és jönnének a nemválasztói csalások, amikor lesznek akik 2X nemszavaznak :-)

Malachi 2012.06.18. 16:14:26

@mcs: nem, de ettől a lényeg nem változik. csak a pénzért mozdulnának túlnyomórészt.

Psyman 2012.06.18. 16:15:19

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, ez a hozzád hasonlók stílusa. Én egyszerűen felhívnám őket a szavazás napján, hogy szavazzanak, és akkor mondaniuk kell valamit.
De ha túljutottál volna az első mondaton (amint látom ez sajnos nem sikerült), akkor láthatnád, hogy épp azon elmélkedtem, hogyan lehetne megoldani, hogy mindenkinek a véleményét begyűjtsék anélkül, hogy az "egyik sem" tábornak ki kellene mozdulnia otthonról.

46,52% 2012.06.18. 16:16:06

Nesztek, rágcsatéma, a 10 ft-os tescozsömle mellé, hogy ne lázadjatok!

szempontpuska 2012.06.18. 16:16:17

@látjátok feleim szümtükkel: ehhez azzal csatlakoznék, hogy tényleg az állami szigor, a kötelesség a megfelelő út ahhoz, hogy az emberek részt vegyenek a közéletben, a politikában?

szempontpuska 2012.06.18. 16:18:20

@Psyman: Szerintem ezek mind tünetkezelések. megvan annak a logikus oka, hogy az emberek elfordulnak a politikától, mert nem érzik azt, hogy ez értük van, róluk szól.
és ezt nem lehet szankciókkal orvosolni.

f.fredericks 2012.06.18. 16:19:12

@látjátok feleim szümtükkel: hát ha egy komplett választási ciklus alatt nem tudnék dolgozni, akkor szerintem kisebb gondom is nagyobb lenne annál, hogy ki van hatalmon, így úgy lennék a választásokkal, mint Ibra az idei EB döntővel, azaz leszarnám.

Psyman 2012.06.18. 16:19:50

@szempontpuska: Ebben egyet értünk. Én pusztán elfilozofáltam a dolgon, mert van egy belga ismerősöm és vele pár hete pont beszélgettünk az ő választási rendszerükről, és látszólag náluk egész jól működik.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.06.18. 16:28:00

Ez az egész hülyeség, a szar pofozása, amiből úgysem lesz kacsalábon forgó palota a megélhetési politikusainknak.

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.06.18. 16:36:33

Teljesen nyilvánvaló a képlet.

Egyre inkább csökken a fityisz népszerűsége, nő a velük baromi elégedetlenek száma, tehát egyre kevesebben szavaznának rájuk, a maszop népszerűsége viszont (ha nem is nagyon és gyorsan, de folyamatosan növekszik).

Erre a fityisz kitalál egy agyrémet, hogy minél kevesebben menjenek el szavazni, mert vélhetően a keménymagjukon kívül a franc se választaná őket, a keménymag meg megy, ha esik, ha fúj, megbízhatóan regelni is hajlandó lesz.

A maszop dettó kitalál egy agyrémet, hogy minél többen menjenek el szavazni, mert ha valaki kötelezően ott áll az urnánál és muszáj neki ikszelni, valószínűleg nem a fityiszre fog, amivel a töke tele van, hanem jó eséllyel a maszopra, mert "az a másik".

Természetesen nem azzal van a baj, hogy mindegyik párt igyekszik maga fele terelgetni a választókat, vagy elterelgetni az ellenfelétől, de hogy ezt törvényi kényszerrel próbálják elérni, kötelezően, ez megbocsáthatatlan és bicskanyitogató. Kapja be mind a kettő!

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.06.18. 16:44:08

@Psyman: Belgiumtól a felsőerjesztésű sörfőzés technikáját kellene átvenni.
A cisztercitáknak van valamiféle főzési joguk. Zirci Tripel rulez.

Vortumnus (törölt) 2012.06.18. 16:48:50

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

ha a választás egy népszerűségi verseny és mindenki szavazhat, akkor mi ezen a meglepő?

Utyi 2012.06.18. 16:52:58

@szempontpuska: az Alaptörvény is csak egy vélemény, méghozzá egy szűk rétegé ;)
Amúgy azon gondolkodom, hogy lehet, hogy ma Magyarországon valójában sokkal tudatosabb az a "vadbarom", aki egy konzervért eladja a szavazati jogát, mint az ún. biztos pártválasztók. :(

Netuddki. 2012.06.18. 17:05:12

A kötelező regisztráció egy baromság, minden magyar állampolgár eleve regisztrálva van.
Persze ha akadálykat akarnak gördítani a "regisztráció" elé...

Lassan eljutunk odáig, hogy annyit trükközik a fidesz még az is előfordulhat csalnak a következő választásokon. Bár ha jobban belegondolok a legutóbbin is 2/3-al "nyertek". Lehet az sem volt egészen tiszta...

J.G. 2012.06.18. 17:18:39

@szempontpuska: az, hogy azt mondják (olyan törvényt hoznak), hogy választani is kötelező, az is írva lenne, tehát akkor az is rendben lenne.
Kimondani persze, hogy nem mondta ki senki, hiszen ezzel nem lehet választásokat nyerni. Amíg a választást az dönti el, hogy ki tud jobb ellenségképet gyártani (sajnos ez még szerintem legalább 50 év), addig kár is ilyen ötlettel kiállni.

@mcs: volt ilyen gondolatom pár éve (pártalapítás), de rájöttem, hogy felesleges időpazarlás lenne, mert a gondolkodás nem napi rutin a választók nagy részének, én meg nem akarnék ellenségképet gyártani. Ráadásul azt is nehéz lenne megoldani, hogy tömegek verődjenek össze olyan táblák alatt, hogy adóellenőrzést mindenkinek legalább 10 évente. Így nem lettem pártalapító. (sem)

@látjátok feleim szümtükkel: @szempontpuska: Direkt írtam néhány példát a juttatásokhoz, természetesen TB ellátás, alap szintű oktatás, nyugdíj nem esik a megszüntetendő kategóriába. Nem volt pontosan megfogalmazva, bocs. a TB, nyugdíj, munkanélküli ellátás (bizonyos ideig) jár, hiszen fizeted/fizetted erre a járulékot. De marad sok minden, ami megvonható lenne.

Lasombra 2012.06.18. 17:24:26

én azon tűnődtem, hogy melyik embertípus nevezhető vadbaromnak:

A.) a Beleszarós, aki az hirtelen felindulásból megy el szavazni - mert pl útba esik a kocsma felé -, az urnánál pedig dobókockával dönti el, kire teszi az ikszet.

B.) a Hívő, aki kiöltözik ünneplőbe, benyomja az ikszet a favoritja mellé, akinek a programjáról semmit nem tud, csak annyit, hogy "ők nem amazok"

C.) a Tudatos, aki oda-vissza kívülről fújja a kedvenc pártja választási programját, beikszeli, megnyerik, ünnepel, majd pár hét/hónap/év (embere válogatja) múlva leesik neki, hogy az elhangzottak 180 fokos ellenkezője valósul meg. persze ilyenkor bekapcsol a kognitív disszonancia és/vagy racionalizálás, hogy igazából még így is sokkal jobb (mint a sosem tudjuk meg mi.)

félek, az ország túlnyomórésze így vagy úgy, de vadbarom.
én is. m
ivel ez egy olyan játék, ahol nagyon nehéz okosnak lenni.

nálam már csak egy direktíva maradt: a hatalom lehető legkisebb koncentrációja egy kézben.
nincs kísértés. nincs ámokfutás. rá vannak kényszerítve a párbeszédre, kompromisszumra. nem érdekelnek a furcsa koalíciók, érdekházasságok. több szem többet lát. stb.

bár a mostani kiganézáshoz a jelek szerint kelleni fog egy kétharmad. kemény menet lesz...

egyatlagosfelhasznalo 2012.06.18. 17:39:12

Én jó ötletnek tartom a kötelező szavazást, sok országban működik. Ne reklamáljon, aki nem vesz részt a döntésben. Mindenkinek, aki a legutolsó választáson nem szavazott, kuss van. :-)

daito 2012.06.18. 17:43:15

Mindkét javaslat kommunikációs hülyeség. A magyar közélet, politika, kormányzás nem azért sz.r úgy, ahogy van, mert maga a választási rendszer sz.r; vagy a választók nem, vagy nem úgy mennek el szavazni. Ahogy kéne. He? Ezt legyen szíves ne Orbán Viktor döntse el, vagy Lázár János, vagy valamelyik MSZP-s honatya. Számolják át még1x a költségvetést; vagy nyissanak meg egy újabb ppp-s, közgépes hullamosót Alsómucsaröcsögén. De plíz, ne ők sz.rják már a demokráciát.

Ha OV, GYF, HGY, XYhurkaléelvtárs nem tudta, nem tudja úgy mozgósítani a választópolgárokat, ahogy ő megálmodta, az nem a választópolgárok hibája ám. Ha nem fogy a kenyér - akkor a pékek sem a vevőket rendszabályozzák. Ott olyan a "minőségbiztosítás", ha valami hiba van a termékben, a rendszerükben, akkor nem a vevőt ütlegelik. Az a büdös helyzet, hogy a magyar politikai elit nem éri el a pékek szintjét sem. (S még sorolhatnám. Fordítva: szerencsénk van, mert éhen halnánk.)

Az a gond, hogy a kedves magyar politikusokban túlteng a "polgár a rendszerért, a rendszer értem" gondolatvilág; és ezért gyk. kommunisták. Ugyanis ez a gondolkodásmód egy-az-egyben követi az orwelli - lenini - sztálini - hruscsovi - hitleri politikus gondolkodásmódját; akik azt hiszik, hogy ha valami nem úgy megy, ahogy kéne, az rendszerhiba; és nem az ő hibájuk, mint ahogy az. És ha ez azt jelentené, hogy ezek az emberek rendszerben gondolkoznak, az még jó is lenne. De nem, ezek az emberek - a "fejesek" - magukban gondolkoznak; mert ők az alfa és az omega. Ha hiba van, akkor csavarni kell a rendszeren, és megjavul a dolog. Ez 3-4 éve is így volt, de most még inkább jellemző.

Semmi extra nincs ebben. Mutassatok nekem egy országosan ismert politikust, aki legalább egy falut képes volt úgy elvezetni 2-3 évig, hogy az a falu: nem ment csődbe, nem halmozott fel 15md tartozást, ahol nem sógor-koma-haver-szerető-gyerek került pozícióba, ahol nem az előbbiek cége kapta az étkeztetési-útépítési-trágyaszedési-villanypóznadíszítő munkákat; ahol az aktuális ellenzéket emberszámba vették; ahol a falu nem azért virágzott mert, a Nemzeti Tahóforrási Minisztériuma ott építette meg az űrsikló szerelő üzemet.

Komolyan, olyan ember a miniszterelnök, akinek az irányításával 3 választást buktak el; egyet meg csak a fél ország segítségével tudtak összehozni, a legutóbbit meg úgy, hogy direkte nem mondtak semmit. Ez az ember az elmúlt évtizedekben annyit csinált, hogy egy temetésen beszédet mondott, és a mai napig abból él; úgy, hogy már 4x tett 360 fokos fordulatot. Az ellenzéke (de saját pártja is) tele van olyan demokratákkal, akik ugyanott lennének, ha itt még szocializmus-kommunizmus lenne; csak nem a demokráciát védenék, hanem a testvéri szocialista világot.
És ez az ember az elmúlt 20 év legkarizmatikusabb, és egyik legsikeresebb magyar politikusa.

Ha ez a kupleráj nem kezd el gyorsan jó irányba változni, akkor minimum egy latin-amerikai banánköztársaság szintjére süllyedünk (még nem tartunk ott); rosszabb esetben lesz valami frankó forradalomnak nevezett rablás és népirtás; aminek a legfőbb oka az elmúlt 20 évnyi konstans állatság lesz, és nem a kommunizmus/Trianon/zsidók/cigányok/karvalytőke/románok.

Igazából folyamatosan újratermeljük a mikszáthi, móriczi balfasz dzsentri, moldovai kommunista tahó elvtársvezetők gárdáját; és ebben mi polgárok bűnösek vagyunk. De nem azért, mert nem megyünk el elegen rájuk szavazni. Ebben ők speciel tévednek.

Nehogy már a baromfi legyen a hibás a rókák folytonos bűne miatt.

lbm · http://nertars.blog.hu 2012.06.18. 17:48:12

Bár nem vagyok lelkes az elő regisztrációtól, azért lehetnének előnyei. Ám épp ezen előnyök miatt nem is biztos hogy megfogják szavazni még maguk FIDESZ-ék sem. Ha ugyanis regisztrálni kell, akkor gondolom választókerület szerint kell. Na már most akkor ha Pityi Palkó Miskolciként regisztrál, akkor bizony nem lehet ám átszállítgatni mondjuk Alsónémedibe egy önkormányzati választás alkalmával, mert ott több szavazatra lenne szükség, és mint tudjuk volt már ilyen... Persze ha a település nem számít, csak az, hogy Pityi Palkó regisztrált, akkor már más az ábra. De akkor mire jó ez?
Az agyamentek akkor is szavazni fognak, csak most előtte regisztrálnak is. Az IQ alapú szabályzás az már más kérdés lenne, azaz, hogy bizonyos IQ alatt nem lehetne szavazni. mert amikor 2006-ben a Parlament előtt feltették a kérdést egy ott táborozónak, hogy mért van itt, azt válaszolta: " hát azért... mert hát ha a Gyurcsány elmegy akkó' jó lesz...." Na most ez az ember 2010-ben lehet hogy elment szavazni is, és lehet, hogy vitte hasonló "kvalitású" és magas értelmi szinten lévő társait is... Most meg 2012 van és tök jó nekünk nem?

Lasombra 2012.06.18. 17:53:51

@daito: tökre jól beszélsz, a pékes analógia is tetszik, de azt már az Utolsó akcióhős óta tudjuk, hogy "180 fokosat, te idióta spagettizabáló, kretén! 180 fokosat!..." (Benedict a bérgyilkos Tony Vivaldinak) :D

J.G. 2012.06.18. 18:02:23

@Lasombra: Kérdés, hogy a 4x 360 a végeredmény, vagy maga a folyamat. 8x 180 fok (ugyanabba az irányba minden alkalommal), az 4x 360.
De amúgy igaz.

nem várt fordulat 2012.06.18. 18:03:03

szerintem azért az nem elképzelhetetlen, hogy csak olyan szavazhasson, aki legalább tudja, hogy kik indulnak a körzetében. vagy legalább azoknak a felét. mármint a nevüket legalább.

mert a 6 gyermekes rézbőrű család családfője is lehet becsületes, aki dolgozna, de nincs munkája, hadd szavazzon, de legalább ismerje már azokat, akikre esetleg szavaz, és tényleg ne a 2 kiló krumpliért és pár szál kolbászért voksoljon.

ha ezen a nem túl bonyolúlt szűrőn átmegy valaki, hát lelke rajta, szavazzon.

emberlánya 2012.06.18. 18:08:15

Ne a választókkal kezdjük a b@sztatást! Ha már alakítgatunk, akkor alakítsuk át úgy a választási rendszert, hogy a politikusoknak is legyen benne egy kis kockázat. Most a választóknak 100%-os a bukta ha mellényúlnak, a kormánypárti képviselőnek meg igencsak nyerő a helyzet. Csak a gombot kell előírásszerűen nyomni és már dől is a lé/termőföld/közbeszerzési pályázat/jól fizetőállások, felügyelő-bizottsági tagságok - akár az írástudatlan rokonoknak is.
Szerintem ha valaki képviselő akar lenni, bizonyítsa be önzetlenségét azzal, hogy a tág család minden vagyonát (anyuét, apuét és az egész klánét) kockára teszi. Vagyonbevallással lehet indulni (a kampányban majd az ellenfelek úgyis leellenőrzik, ki hazudott és mit) annak kockázatával, hogy azt el is bukhatják. Hogyan? Egyszerű visszahívással: ha nem tetszik a képviselő munkája (pl. nagyon nem azt csinálja, amit ígért, vagy esetleg saját zsebre dolgozik), akkor az őt választók (nem a párt, nem a vezír!) megszavazhatják a teljes vagyonelkobzással járó visszahívást.
Most semmi kockázatot nem kell vállalniuk, ha megbuknak, sebaj, már ott a néhány ezer hektárnyi termőföld, az a néhány milliárdocska, ami eddig összejött közbeszerzésből, védelmi pénzekből és egyéb apróságokból. Ha így lenne, biztosan nem tolonganának ennyien a helyekért!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.06.18. 18:14:28

Szerintem hagyni kéne ezt a rendszert.
Az a baj,hogy aki 2014-ben is még fideszbirka lesz az biztosan elmegy szavani.Az a kérdés,hány embernek lesz tele annyira a töke,hogy el sem megy szavazni.

Fufo 2012.06.18. 18:19:00

Szerintem a kötelező szavazás nem lenne hülyeség, de szigorúan csak úgy, hogy legyen "egyikre sem" négyzet. Abban az esetben, ha az egyikre sem elér bizonyos %-ot (legyen mondjuk 50 %), a választás érvénytelen.

Fufo 2012.06.18. 18:26:13

@Fufo: A következő (érvényes) választásig az ország irányítását szakétői kormány venné át, amely 1:1 arányban jobb és baloldali közgazdászokból állna, de szigorúan csak olyan emberek lehetnének tagjai, akik az előző ciklusban nem vettek részt a parlament munkájában.

Tzp 2012.06.18. 18:28:19

@Fufo:

Ehhez objektív kritériumokat kéne megadni, hogy ki számít jobboldali és ki baloldali közgazdásznak.

Tzp 2012.06.18. 18:37:16

Bár mind a kötelező, mind az előregisztrációs szavazás mögött van logika, ugyanakkor semelyik sem érinti igazán a magyarországi választások fő problémáját, azt hogy nyolcmillió ember szavazhat, de csak kétmillió állja a számlát. De ez csak a probléma egyik fele, a másik az, hogy a politikusok ezt elvtelenül ki is szolgálják és nem hajlandóak népszerűtlen intézkedéseket hozni, ha arra lenne szüksége az országnak.

(már csak) sikolyok 2012.06.18. 18:44:11

@Fufo: És a következőben meg nem vehetnek részt. Valamint, a ciklus során csak a fizetésükből élhetnének, ha jól csinálják a kormányzást, négy év tapasztalattal a hátuk mögött, ismertek és sikeresek lévén talán a ciklust követően sem fognak éhenhalni. Ja, és a ciklus alatt egyetlen olyan cég sem kaphat állami megbízást, amelyhez valaha bármilyen közük is volt, akár szakmai, akár magánalapon. De szép is lenne! :)

(már csak) sikolyok 2012.06.18. 19:02:58

Íme egy cikk:
www.origo.hu/itthon/20120515-felnottek-akiket-az-otodikesek-is-lepipalnak-olvasasban-funkcionalis-analfabetak-illiteracio.html
Ahelyett, hogy bennünket egzecíroznak, miközben való igaz, hogy ők úgy b@szhatják el, ahogy csak akarják, felelősség nélkül, talán meg kéne említeni a vidéki és fővárosi alapszervezeteknek, hogy a választás napján az utcán kóricáló funkcionális analfabétáknak ne ajánlják fel a fél parizeres zsemléjüket, ha elmennek szavazni. Valamint maximalizálnám a szavazás idejét 2 percben, a tudatos szavazó úgyis azzal megy oda, hogy világos, ki mellé teszi az ikszet. Két perc múltán megszólalna a börrögő, az idő lejárt, s ha a tisztelt pógárt neaggyisten cédulával a kezében találnánk a fülkében, amelyet a parizeres zsömivel együtt nyomtak a kezébe, amint éppen hasonlítgatja a cédulán szereplő szó szóképét a szavazólap tartalmával (FIDESZ), kizárnám, mint alkalmatlant. Az aktuális szavazásról. Azzal, hogy négy év múlva örömmel várjuk, ha addig netalán megtanul írni/olvasni. Gondolkozni. Ennyit a vadbarmokról. Akik nem is feltétlenül a zsömlések, hanem azok, akik a zsömit osztogatják. Önkritika, elvtársak.

Fufo 2012.06.18. 19:46:24

@Tzp: Ezt valószínűleg meg lehetne oldani, de tartok tőle, hogy bevezetésének nem ez lesz a legfőbb akadálya :)

Interlock (törölt) 2012.06.18. 20:10:10

Azt hiszem, én teljesen máshogy csinálnám ezt az egészet.
Bárkire lehetne szavazni, aki feltölt magáról egy fényképes, részletes önéletrajzot, plusz aktuális vagyonbevallását, egy weblapra. Kopogtatócédula helyett (ha már úgyis küldenek valamit) a szavazást lehetővé tévő weblap címe érkezne, plusz egy egyedi, véletlenszerűen generált, egyszer használható kód a szavazási jogosultság kihasználásához, szigorúan ügyelve arra, hogy a kódot személyhez ne lehessen kötni (felügyelet és nyilvánosság már a generálásnál is, ploitikusok mellett / helyett szakértőkkel). Szavazás akár otthonról is, de lehet szavazóhelyiségekből vagy mozgóurna helyett mozgó laptoppal, önként jelentkező ellenőrökkel. Személyre szavazáskor a jelölt fényképe a neve mellett, listára szavazáskor (mert a pártok attól maradhatnak) meg mondjuk a javasolt miniszterelnök fényképe (talán viccesnek hat, de ismerek olyat, aki névről nem, képről rögtön tudja, kiről van szó), így akár a függetlenek is jelölhetnének miniszterelnököt. Az én szerény meglátásom szerint egy ilyen rendszert másfél év alatt össze lehetne hozni a lehető legmagasabb fokú biztonsági szint betartásával, serkenthetné a választói kedvet (az, hogy egész nap ott a lehetőség, nagyobb kísértés, mint egyszer eldönteni, elmászom-e a fülkéig), nem zár ki senkit (öregeknek, gyengénlátóknak eddig is voltak gondjaik, nekik csak egy becsületes családtag, ismerős kellene), és visszaélés is kábé ugyanúgy lehet ilyen rendszerben, mint bármelyik másikban.
Ha jól rémlik, Svájcban népszavazgatnak ehhez hasonló módon, neten. És ne tessék azzal jönni, hogy nadeasvájcikultúra, mert a tököm kivan már azzal, hogy mindig kifogásokat keresünk ahelyett, hogy elindítanánk az embereket valami értelmesebb irányba. Ezt természetesen nem a posztolónak szántam, Hajdu úr majd továbbítja az illetékeseknek, ha jónak látja.

Pásztörperc 2012.06.18. 20:11:36

@Vitéz Kőbányai Világos: Félig egyetértünk: ezek valóban csak próbálkozások.

Abban tévedsz SZVSZ, hogy megtalálják a helyes kérdést. Nem találják meg, mert nem elég okosak hozzá. Ébresztő: ezek az emberek buták!

Az a baj, hogy valszeg Te is emléxel még a fiatal Orbán Viktorra. Nos, az a szellemes, gyorsan reagáló, nyitott, brilliáns elme halott. A fiatal Orbán Viktor halott: kész, nincs többé, örököse sincs, emléke is elhalványult. Itt van nekünk helyette ez a selejt, akinek az az egyetlen erénye, hogy nem ő Gyurcsány.

Amint láthatjuk, Magyarországon ez elég ahhoz, hogy választást nyerjen — sőt, nem is csak egyszer. De ahhoz már nem elég, hogy az országot is tudja vezetni. Pedig ez az ő nagy álma: odaadná a fél karját meg az összes nemoligarcháját, csak pozitív kontextusban kerülhessen be a történelemkönyvekbe. Pont emiatt a csodavárás, a hit a közgazdasági kuruzslókban és nem hagyományos megoldásaikban: akar valamit, amit ő csinál, amit az ő nevével kapcsolnak össze, és ami kivezeti az országot a rossz helyzetből: nem szívós aprómunka, hanem csodafegyver. Ismerős?

Csak hát ez a selejt, akit a fiatal Orbán Viktor helyett kaptunk, buta. Mivel buta, még butábbakkal veszi körül magát, hogy közöttük okosnak tűnjön. A kuruzslók nem gyógyítják, hanem súlyosbítják a bajt, és akárhogy is keresik azt a kérdést, amire Orbán Viktor az egyetlen válasz, nem fogják megtalálni. Mert buták. Ha okosak lennének, nem kéne ilyen kérdéseket keresgélniük, mert akkor tudnának jól kormányozni: ez a (kétezer) 12-es csapdája.

Pásztörperc 2012.06.18. 20:37:13

Az "egyik se" négyzetre semmi szükség, a lehetőség most is megvan.

Ahogy a nyitó cikkben olvasható:

"Elmész és érvénytelenül voksolsz, vagy üres cédulát dobsz be az urnába. A vincentek közül is többet ismerek, akik bevallottan így cselekedtek."

Az ezzel együtt hangoztatott másik javaslat (érvénytelenség kimondása olyankor, ha az "egyik se" a többség — a gyakorlatban vmiféle minimális támogatottság, mint afféle ábrándkép kinyilvánítását célozza. nem ártana belegondolni ennek gyakorlati következményeibe:

1. Többségbe kerülnek az "egyik se" szavazatok, az új ogy. nem tud megalakulni. (Az aktuális többség ismeri a trendeket, és pár ügyes alkotmánymódosítással jól felkészült.)
2. A közt. eln. kihirdeti a rendkívüli állapotot, és ügyvezetőként összehívja az előző ogy.-t mindaddig, amíg nem sikerül helyette legitimet választani, majd kiírja a köv. választást.
3. A köv. választáson az "egyik se" szavazatok kerülnek többségbe...

A választás célja nem az erkölcsi értékítélet kimondása, hanem a köv. négy év döntéshozóinak meghatározása.

acs63 2012.06.18. 20:59:25

@Pásztörperc: "A választás célja nem az erkölcsi értékítélet kimondása, hanem a köv. négy év döntéshozóinak meghatározása."

Ez igaz, de ha értékítélet lenne, akkor az én módszerem jobb:
-400 fős parlament, 8M+ szavazatra lebontva és csak a megszerzett szavazatok után járna a mandátum. A nemszavazók/érvénytelen szavazatok mandátuma üresen maradna.
-50%-os részvétel alatt lenne csak érvénytelen a választás.

Ez a "párthívek" számára is szimpatikus (nincs egyéni választókörzet, úgyse arra szavaznak a zemberek) és nehéz lenne 2/3-ra hivazkozni bárkinek, ha _összesen_ 60%-os a parlament feltöltöttsége. :-)

A cenzust javaslóknak meg azt üzenném: Ha _bárkit_ kizárnak ilyen-olyan indokkal a szavazásból, akkor - gondolom - azoknak az adójára (ÁFA is) nem számítanak a következő ciklusban? :-P
Én egyetlen cenzust vezetnék be: érvényes magyar lakcím!
(Természetesen szigorítanám a lakcím-bejelentés - a jelenleg is érvényes jogszabályok alapján - ellenőrzését.)

Interlock (törölt) 2012.06.18. 21:15:06

@Pásztörperc: "nem ártana belegondolni ennek gyakorlati következményeibe"
Bár értem, amit írsz, de ezzel tulajdonképpen te magad "óvnád meg" a pártokat attól, hogy kényszerítve érezzék magukat egy épkézláb alternatíva bemutatására. A múltkor volt itt egy nagyon jó glossza az ellenzéknek ajánlott Viagra-mennyiségről: én lassan ott tartok, hogy nem gyógyszerezni, hanem verni kellene mindegyiket, mert egyszerűen nem veszi be a gyomrom azt, hogy szerintük gondolkodni felesleges, elég lesz a váltáshoz az "Orbán úr, Ön jajjdefúújjj" mantrázása... Látni akarom, mit és hogyan csinálnának máshogy, alternatív programot akarok látni, kormányzásra felkészülést akarok látni, határozottságot, eltökéltséget akarok látni. És ha ehhez az kell, hogy kétszer menjek szavazni, akkor kétszer megyek.

qwertzu 2012.06.18. 21:39:20

@acs63: Jelenleg is van cenzus: a 18 év alattiak nem szavazhatnak. Elmehetnek nyári munkát végezni, fizetést kaphatnak érte, valamennyi adót fizetnek belőle, amikor elköltik Áfát fizetnek az államnak, de nincs szavazati joguk.
A 18 év alattiak tekintélyes része zsebpénzt kap, aminek elöltésekor ugyanúgy adót fizetnek, mint a szavazásból nem kizárt inaktívak.

acs63 2012.06.18. 21:49:59

@qwertzu: Több cenzus is van jelenleg, az általad jelzetten kívül: pl. a gyámság alatt levők sem szavazhatnak.
Sőt, ha visszanézünk egy évszázaddal, akkor a nők is cenzus alá estek. Ha még korábra tekintünk, akkor a nemesi származás volt a feltétel...
(Amúgy tévedsz, 18 év alattiak is szavazhatnak Magyarországon. Nem korhatár van, hanem nagykorúsági feltétel!)

Ha inaktívnak tekinted a nyugdíjasokat, akkor minek tekinted a politikusokat? (Én is tudok hülyeségeket mondani, de ez egy verseny?)
Próbáltam finom iróniával elütni a demagógiát, úgy látszik, nem ment át. :-(

Szindbad 2012.06.18. 21:50:47

@Pásztörperc: Jó, de gondolj bele, 2006-ban odaállok Gyurcsány mellé, támogatom, akár aktívkodok is. Hogyan tudnék most a tükörbe nézni? A politikacsinálással nekem az a gondom, hogy nincs olyan arc, akiért öt év múlva is kiállnék.

Vortumnus (törölt) 2012.06.18. 22:16:15

@Pásztörperc:

"Az a baj, hogy valszeg Te is emléxel még a fiatal Orbán Viktorra. Nos, az a szellemes, gyorsan reagáló, nyitott, brilliáns elme halott. A fiatal Orbán Viktor halott: kész, nincs többé, örököse sincs, emléke is elhalványult. Itt van nekünk helyette ez a selejt,"

mennyire jó!
én is ezt mondogatom: mondjuk 94-től célszerű számolni, a mai orbán viktor esetében sem kell visszább menni, gyakorlatilag a fiatal, 94 előtti *orbán viktort egy külön személyként kell kezelni (akármilyen volt is)
erről az orbánról mondjuk 2002-re egyértelműen kiderült az, hogy milyen, hívei nem lehetnek büszkék magukra.

Fufo 2012.06.18. 22:24:37

@Pásztörperc: Nálunk, úgy tűnik, a választások célja (a nagytöbbség számára) minden eddigi választáson az erkölcsi értékítélet kimondása volt.

Interlock (törölt) 2012.06.18. 22:25:03

@Szindbad: "gondolj bele, 2006-ban odaállok Gyurcsány mellé, támogatom, akár aktívkodok is. Hogyan tudnék most a tükörbe nézni?"
Ebbe inkább gondolj bele te, nekem végigfutott a hátamon a hideg :-)

"nincs olyan arc, akiért öt év múlva is kiállnék"
És erre szoktam én - tudom, naivan - feltenni azt a kérdést: mi van, ha képen szarjuk a pártokat, és olyanoknak adjuk a kopogtatócédulákat, akikben ismeretség, hír, akármi miatt egyébként is megbízunk? Feltéve persze, hogy bevállalják a megmérettetést. Mi lenne, ha a Parlamentben mondjuk 50%-nyi független képviselő ülne (bár, tőlem lehetne több is)?

qwertzu 2012.06.18. 22:25:12

@acs63: Nem jön át az irónia. És nem azért mert valamelyikünk hülye hozzá, hanem azért mert a helyzet SZAR, és a jelenlegi keretek között nem látok kiutat. Például a 65 év felettiek ingyenes utazása akkora hülyeség amekkorát se te én nem tudnánk mondani, és mégis, amelyik politikus meg meri említeni, az a következő választásnál bukna.

És ez nem magyar sajátosság, minden demokratikus állam afelé tart, hogy olyan mértékben adósodik el, amit még pont el tud viselni. És onnantól a kormányok kényszerpályán mozognak, aki megszorít az bukja a következő választást, aki túlköltekezik az (majdnem) csődbe megy. Persze egy válságnál, a nagyon határon lévők csődbe mennének, ha nem kapnak hirtelen nagy külső segítséget (Magyarország 2008), akik meg a határon messze túl vannak, azzal meg tököm tudja mi lesz. (Görögök most)

Jelenleg szinte bármelyik demokratikus ország 1 éven belül csődbe mehet, amennyiben valamiért drágábban kap hitelt mint eddig. És most lehet mondani, hogy "hiteles gazdaságpolitika", de 2007-ben Magyarországnak és Görögországnak is hittek. Aztán meg nem. Ki tudja holnap ki következik?

És mindezt azért mert mert 2 inaktív és 1 aktív közösen eldöntik, hogy vegyenek-e fel hitelt az inaktívok finanszírozására, amit majd az aktívoknak kell visszafizetnie. Lehet ironizálni, meg elmélkedni, de szerintem ez a nyers valóság.

Interlock (törölt) 2012.06.18. 22:33:46

@qwertzu: te meg tudnád-e tippelni a társadalomból azok arányát, akik szerint elfogadható az állami újraelosztás felülvizsgálata, illetve átalakítása még azon az áron is, hogy az inaktívak - az élhetőség biztosítása mellett - rosszabbul járnak?

qwertzu 2012.06.18. 22:40:20

@Interlock: Tippelni bárki megtudja. :)
Az arány szerintem közelítőleg: aktívak / (aktívak + inaktívak). Persze nem mindenki magára szavaz, de szerintem jó közelítés.

Vortumnus (törölt) 2012.06.18. 22:48:42

@qwertzu:

látod, szélbalosok ezért akarnak rendszerváltást, hogy ez a probléma ne merülhessen fel---ne legyen állam, így redisztribúció sem, más struktúrák kell hogy gondoskodjanak az emberekről:)

jelenleg viszont ez a rendszer van, ebben pedig mindig rinyálhatnak a dolgozók, hogy szuberbruttóból 30% körüli adó még éppen elfogadható, ennél több már aljas rablás, amiből egy csomó henyélő semmiresemjó inaktívot kell eltartani....
(dolgozó alatt természetesen a magánszféra dolgozói értendők, a közszféra dolgozói aktív eltartottak:) )

Interlock (törölt) 2012.06.18. 22:53:12

@qwertzu: igazából pl. százalékosan lettem volna erre kíváncsi, hogy lássam, mennyi esélye volna egy olyan pártnak, amelyik nyíltan deklarálná, bele fog csapni a lecsóba.

acs63 2012.06.18. 23:01:15

@qwertzu: Persze. A helyzet a szar...meg ez a nyers valóság, de elég ennek a megváltozásához, ha kizárjuk a választásból az inaktívakat, főként a nyuggereket. :-P
Az nem zavar, hogy az adózási készség a béka feneke alatt van, az "egykulcsos" adó lyukat üt a költségvetésen, hogy milliárdok mennek el haveroknak, tőzsdézik az állam (ráadásul rosszul), nincsenek _termelő_ munkahelyek, stb...
Örülök, hogy Neked ilyen egyszerű a világ!
(Kíváncsivá tettél. Te milyen _aktív_GDP-növelő munkát végzel?)

Interlock (törölt) 2012.06.18. 23:06:08

@Vortumnus: értelmes ember tudomásul veszi az elvonást, ha mellette családjával együtt normálisan meg tud élni, nem halnak éhen és nem fagynak meg a szegények, nem lopják szét a - ha lassan is, de - épülgető országot, stb. Vagyis, ha az elvont összeg eredményessége vitathatatlan.
De amikor azt nézem, hogy csak úgy repkednek a stadionos ötletek, nemzeti inzultációk, Közgépes és egyéb haverok milliói, milliárdjai, akkor bizony eszembe jut: százalékos aránytól függetlenül ez bizony rablás. Nem azért adom oda, hogy a mindenkori kormánynak legyen zsebpénze a hülye hobbijaira...

Utyi 2012.06.18. 23:10:58

@Pásztörperc: Szerintem a döntéshozók választását és az erkölcsi értékítélet kimondását nem lehet egészen szétválasztani. Ha mindig csak a kisebb rosszat választjuk, az egy ábránd csak, hogy ettől egy idő után majd olyanná válik a paletta, mint ahogy azt mi szeretnénk. Visszacsatolásnak ez nagyon kevés.

A kicsit fentebbi pékes példát továbbgondolva: Ha szar a kenyér, amit a két nagy pékség süt, de mi mégis évekig megvesszük és megesszük, majd hosszas mérlegelés után nagy megfontoltan úgy döntünk, hogy a másik még mindig kevésbé rossz, ezután azt vesszük egy darabig, és ezt ismételjük az idők végéig, soha nem lesz jobb a kenyér. Ha nem vagyunk hajlandóak kicsit messzebb menni vagy többet fizetni máshol, vagy támogatni az új kis pékséget - mondván, hogy úgyis életképtelen lesz a nagyok mellett -, vagy összefogni a vásárlók nagy részével és bojkottálni a nagyokat, akkor mégis mi érdeke fűződik nekik ahhoz, hogy bármit jobban csináljanak?

És amíg a politikusok nem kiborgok lesznek, addig számolni kell az emberi tényezővel, nem lehet szétválasztani, hogy milyen jó döntéshozó lenne elméletben, és mekkora tolvaj vagy csaló mellesleg, mert a hatalom közelében ez befolyásolni fogja a döntéshozásban (értsd: ő is korrumpálódik, főleg ha ennek semmilyen következménye nincs).

Szóval nem lehet, hogy egy értékítélet, miszerint czímeres hazug tolvajra én akkor sem szavazok, még ha emiatt valami tehetetlen balfék kerül is a helyére, hosszabb távon kifizetőtőbb, mint csak kiválasztani a kevésbé szart? Nevesen az nem lehet-e, hogy esetleg 4,8,12, vagy ákárhány x 4 év múlva már ezt a fogyasztói preferenciát figyelembevéve fognak kevésbé látványosan penészes péksütiket felkínálni megvételre?

Talán nem is ártana annyira egy pár hónapos "válság" az érvénytelen szavazások miatt. Talán kicsit a helyükre kerülnének a pártok, ha észrevennék, hogy nem az emberek vannak értük, hanem fordítva. Persze ehhez az kell, hogy először erre a zemberek jöjjenek rá :(

Mpatikus Eszetlenellenes 2012.06.19. 00:20:36

A tanult HATALOM cinikus, köze nincs a demokratikus kultúrához. Teheti, mivel az átlagember demokráciából nálunk többször bukott osztályismétlő, nem fogja ugyanis fel, hogy amit kap azt Ő maga hozza össze.
A FELELŐSSÉG fogalmát kiölte a szocializmus, s a "Rendszerváltás" című színdarabot együtt megrendezők (FIDESZ, MSZP egyre megy, ha nem menne, akkor ma lenne ügynöktörvényünk...) pedig rájöttek, hogy az IQ -light lét tuti jó nekik.
Az ország érdemben még ma is Protest Vote-ra képes csupán, nem valami mellett, hanem valami ellen szavaz a többség, hát zárjuk Őket ebbe a körkarámba...
A politikai paletta tudatosan korlátos, az MSZP-FIDESZ kooperáció gyönyörűen dolgozik össze. (1500 kopogtató, hehe...)
A legszomorúbb, hogy annyi gané dolgot tudnak egymásról, hogy a médiában fel-fel bukkanó pár harmatos ügy csak a jéghegy csúcsa, s a háttérben a nagy zsék elosztási arányaihoz használnak fel minden ilyen tudott, vagy felbukkanó információt.
Ha mégis változás lesz 2014-ben, az csak zsigeri úton lehetséges, ugyanis a tudatlanok egy dolgot ismernek fel jó érzékkel, a kínosan és tudományosan TÚLKOMPONÁLT dolgokat.
Ez a mai Fidesz (nem az amire valaha én is szavazni tudtam anno) annyira borzasztóan izzadságszagtól bűzlő módon akarja konzerválni magát, hogy a legegyszerűbb honpolgárnak is nyitogatja a bicskáját. Nem DAKOTA, csak bölcs arab közmondás: "Minél erősebben szorítod markodba a homokot, annál több folyik ki az újaid között" Mosolyogtató lesz, ha görcsös erőlködésük közepette buknak el ezek a többnyire szánalmas PatóPálok.

Csubakka Mrozsek · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.06.19. 03:39:56

@Pásztörperc: jaja, már antallcicánál is fő opció volt a bekerülés a történelemkönyvekbe..

amergin 2012.06.19. 08:06:26

@Vortumnus: "a közszféra dolgozói aktív eltartottak:)" - főiskolai tanárként köszönöm szépen. Amúgy tényleg így van :)