A Vincent-blog elköltözött

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 



 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Elmélkedés a takarításról

2011.05.14. 20:30 | seprűbajnok | 19 komment

Címkék: takarítás hétköznapi történetek

Egy szép májusi péntek délután, munkából hazafele tartva az egyszerű dolgozó nő átgondolja a hétvégi teendőket: piac, főzés (Tényleg! Mi legyen a kaja hétvégén? – de ez másik elmélkedés tárgya lehet), mosás, mosogatás és takarítás. Jaj!

(Azt hiszem elnézést kell kérnem, hogy ilyen témával hozakodom elő egy alapvetően közéleti, politikai témájú blogon, de talán megbocsájtja a nyájas olvasó.)
A takarításban az a jó, amikor vége. Tiszta, csillogó, jó illatú a lakás. A büszke háziasszony úgy tekint szét birodalmán, mint jó gazda kövérre hízott disznain. (Hogy posztom ne lógjon ki nagyon a sorból: mint Lázár János frakcióján a 128. variációjú végkielégítés-ügyi szavazás után.)
 
Vessetek a mókusok elé, de utálok takarítani. Nem úgy, mint a felettünk lakó, aki minden áldott vasárnap hajnali 7-8 órától bőgeti a porszívót késő délutánig, estig. Egyszerűen nem lelek örömet a takarításban, mint tevékenységben. Akkor vagyok boldog, ha túlvagyok rajta. De persze, muszáj takarítani, mert (közepesen) kötelességtudó vagyok és a koszt sem szeretem. Viszont, ha már muszáj takarítani, akkor azt úgy kell időzíteni, hogy a pasas ne legyen otthon, részint ne lábatlankodjon, részint mert porallergiája van (erről részletesebben még szólok).
 
Van ugyebár az egyszerű takarítás: rendrakás, portörlés, porszívózás, fürdőszoba, WC csiszatolás, felmosás. Az úgynevezett nagytakarítást (ablak-, függönymosás, könyvek egyenkénti leszedése, portalanítása, nehezebb bútorok elhúzkodása, stb.) most hagyjuk, mert az viszonylag ritkán van – legalábbis nálunk. Tehát egyszerű takarítás. Nálunk - bónuszként – ehhez hozzáadódik házi kedvencünk (csincsilla) lakának almozása. Ekkor fokozottan ügyelni kell, hogy amikor felül kinyitom a ketrecet a régi alom kisepregetése céljából, fürge kis jószágunk ki ne slisszoljon, mert napestig hajkurászhatjuk. Így tehát egyik kézben a kisseprű, a másikban a kislapát, derékig behajolva a ketrecbe harmadik kezemmel (könyökömmel) próbálom meg a kisállatot bent tartani. Itt jegyzem meg, hogy szerintem a legtöbb házimunkához legalább három kézre lenne szükség. Ilyenkor nagyon tudom irigyelni a polipokat.
 
A rendrakás még hagyján, bár hites uram íróasztala szó szerint tabu. Legalábbis nekem nem szabad hozzányúlnom, még ránéznem is alig-alig szabad. Maximum a port törölgethetem le, már ahol van szabad felület. A pasas amúgy rendmániás, ami annyit jelent, hogy amikor már nem látja át a káoszt (pasi megjegyzése: kizárt, hogy ilyen szituáció előforduljon), amit ő maga okozott, akkor nekilát rendet tenni. Ez, úgy kéthavonta több óráig is eltarthat, viszont tényleg rend lesz. Majd – napokkal később – amikor épp nem talál valami fontosat, akkor persze megint én leszek a bűnös, mert „már megint elpakoltad”.
 
Aztán itt van a portörlés, ezzel is problémáim (sőt porblémáim) vannak. Ennek egyik oka, - ahogy már említettem - a párom porallergiája. Szerintem direkt takarítás elleni önvédelemből fejlesztette ki. Tény, mi tény: szegénykém állatira tud prüszkölni és vörös szemeket, folyó nózit produkálni, ha port szippant be véletlenül. Következésképpen teljes egészében rám hárul a pormacskák üldözése. A baj másik forrása, hogy nagyon sok könyvünk, valamint még több csetreszünk van, amelyek több polcot is elfoglalnak. Számos apró emlék különböző utazásokról: adriai tengeri bigyók, görög tengerpartról származó gyönyörű kövek, kavicsok, kisebb-nagyobb szuvenírok innen-onnan. Ezeket egyenként leszedni, áttörölgetni és visszarakni?! Na ne! Azt találtam ki nemrég, hogy (szívem, te most ne figyelj!) a párom számítógép tisztításhoz használt sűrített levegőjével végigfújkálom őket (pasi megj.: ahá, már a múltkor is gyanús volt, hogy milyen könnyű a flakon), akkor a por a szőnyegre száll és onnan porszívózom fel. Szerintem zseniális ötlet! Végszükségben a gyerekeinket szoktam megkérni biszbaszok tisztogatására.
 
Következő fázis a porszívózás. Brrrrr. Tologatás közben megfájdul a hátam, a karom, nekimegyek a kisebb bútoroknak, amiket ugye elhúzogatok, belegabalyodok a 220-as kábelbe, lábamra rántom a masinát. Egyszóval rémálom. De hát a muszáj nagy úr…
Jöhet a vizes blokk: multitaskban is működni képes háziasszonyként már a takarítás korábbi fázisában beleöntök a wc-be egy flakon 20%-os ecetet. Háztartási praktikákban kevéssé járatos olvasóink kedvéért jelzem, hogy ez sokkal hatékonyabb vízkő, baktérium, miazma ellen, mint bármelyik méregdrága, márkás és agyonreklámozott vegyianyag. Viszont baromi büdös. Az ecetes módszert alkalmazom a fürdőkád, mosdó, csempe hármasa esetén is. Makacsabb vízkő ellen az ecettel kevert szódabikarbóna az igazi csodaszer. És így még környezettudatos is vagyok! Bár, ha ezt a módszert kellő számú háziasszony alkalmazza, akkor előbb-utóbb a Dunából nem olajos halat, hanem – egy kis hagymával utánízesített – ruszlit lehet majd pecázni. Az ecetezéssel viszont nem járunk úgy, mint kedves barátném, aki - kémiai szempontból jelentősen alulművelten - kádját egyidejűleg akarta Domestossal és Cillittel kisuvickolni. A két vegyszer találkozása utáni gázoktól nem kicsit lett rosszul…
 
A nagyobb részével tehát megvagyunk, jöhet a felmosás. Elő a vödröt, víz meg egy kis hipó (ennyit a környezettudatosságról), és neki lehet kezdeni az utolsó fázisnak. Egy kis dörgölés itt, egy kis törölgetés ott és a járólap tiszta, fehér és csúszós lesz. Pár perc pihenés és felszárad az egész. Ezt követően a felmosóvödör tartalmát lazán belezúdítjuk a wc-be, rá az ecetre. Majd kecses szökelléssel odébbugrunk a felfröccsenő szutyok elöl. Még egy kis kefézés, tisztogatás, öblítés és kész! Végre vége! Legalábbis az elmélkedésnek. Holnap jöhet a takarítás maga. Aaaarrghhhhhh…
 
Ps: Senkit ne tévesszen meg a seprűbajnok név! A seprűt alapvetően nem rendeltetésszerűen, hanem közlekedésre használom. :) 

süti beállítások módosítása