A Vincent-blog elköltözött

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 



 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

A magyar foci utolsó nagy korszaka - a neten

2010.05.03. 08:00 | szempontpuska | 24 komment

Címkék: focitörténelem

Elérkeztünk az utolsó részhez. Az epilógusoknak is vége kell, hogy legyen egyszer. A sorozatunkhoz kapcsolódó visszatekintő részeknek záró epizódjában azt szemlézzük, kik és hol, hogyan foglalkoznak ezzel a nagyszerű korszakkal a világhálón.

 

Az egyik első "vezérhangya" ami elindította a gondolataimat és végül a sorozat megírásának a gondolatához vezetett, az az volt, hogy egy korabeli neves játékos képe után kutattam a neten.

Nem, nem az akire gondoltok. Illetve hát jó! Bevallom. Igen.

Tényleg Kisznyér Sanyiról szerettem volna találni egy korabeli fotót. Most jobb? :-)

Aztán egészen elképesztő módon szinte csak foszlányokban találtam utalásokat, írásokat és meccsfotókat ebből a korabeli sajtóban gazdagon illusztrált és dokumentált korszakról. Valahol ez késztetett engem arra, hogy azon a már megénekelt nyári napon, elővegyem egykor félretett és nagy becsben tárolt újságjaimat és nézegessem. Innentől már egyenes volt az út a focitörténelmi sorozatunkhoz.

Aztán ahogy fejlődött, formálódott a széria, úgy találtam más honlapokra és - túlzás nélkül - ők is találtak rám. Lassan tehát kialakult azoknak a site-oknak a köre, amelyek megalkotják ennek a korszaknak a maga kis hálóját.

Úgy gondolom tartozom nekik annyival, hogy rövid szemlézéssel a figyelmetekbe ajánljam őket. Bizonyára sokat ismertek közülük, de remélem lesznek számotokra eddig felfedezetlen igazi kincsek is!


1. Első helyen illik és kell említeni Index anyánkat és az ő Blog.hu-ját, mely nélkül sem ez a blog, sem a focitörténeti sorozata nem jöhetett volna létre.

Már a sorozat kezdőrésze bekerült a blogajánlóba és mindjárt utána az Index címlapjára. Emlékszem ebéd után visszatérve micsoda felemelő pillanat volt szembesülni azzal, ahogy a számláló 80-100 olvasót mutat. Nézik, olvassák, kommentelik a posztomat. Hányan, de hányan találtak ide mindjárt az elején, a címlapos megjelenésnek köszönhetően!

Azt gondolom nem túlzás, hogy ez a mozzanat alapjaiban határozta meg a széria fejlődését a továbbiakban. A későbbiek folyamán is vagy féltucatszor ütöttük át az érzékelés falát, minden alkalommal friss olvasókat, hozzászólókat toborozva, akik inenntől hűségesen követték, olykor követelték már a folytatást. Sínen voltunk. Köszönjük nekik.


 

 

2. Második helyen kell mindjárt említeni az Index fociblogját az NST-t, vagyis a Nou San Traffordot. Annak idején már az ötletre is elismerően csettintettem, hogy sorozatot indítottak a Világbajnokságok történetéről, Válogatott történetek címmel. Aki valamilyen okból elmulasztotta, most azonnal szaladjon bepótolni, csak még előbb olvassa végig ezt az írásomat! :-)

A kölcsönös szimpátia rövidesen blogajánlóba torkollott, ahol szívmelengető hangon hívták fel olvasóik figyelmét a sorozatunkra, majd ebből két darab, közös különszám következett, a spanyolországi és a mexikói VB-ről szóló részben.

A Nou San Traffordnak van egy másik, írtózatosan nagy előnye is! nevezetesen az együttműködésük a Radió Q Izompacsirtamező című műsorával, melyben Kovács Gergely műsorvezetésével és az NST szerzőivel, hétről hétre az aktuális poszt témája volt napirenden.

Külön köszönet heinrich-nek, aki felfigyelt ránk, meghívott vendégszerzőnek és a két aktuális rádióműsorba annak idején, hogy szóban is átvegyük futballtörténelmünk e jeles korszakát. Remélem a Videoton-ról szóló résszel, némileg viszonozni tudtam nemes gesztusát :-)

Köszönöm heinrich!


 

3. Kereséseim, kutakodásaim során igazi kincsesbányára leltem a Sport-video.hu oldalán. Valószínűleg a net egyik leggazdagabb videóarchívumát sikerült lelkes tagjaiknak összegyűjteniük. A régi klasszikus meccsek gyűjteményében véginézhetjük a legendás Bayern-Manchester BL döntőt 1999-ből, a 97-es Fradi-Videotont. Mozgóképen maradt fenn az örökkévalóságnak a III. TTVE Fradival játszott meccse 1996-ból. vannak itt bajnoki, világbajnoki és gálameccsek is. Olasz bajnoki, 1992-es DVTK-FTC, európai kupammeccsek. Összefoglalók UEFA és KEK kiírások idejéből (Az összes KEK döntő góljai 1978-1993-ig? Hogy ízlik?), vagy a Fradi-Dinamó Kijev döntő. De akinek kedve szottyan, megnézheti a honlapon az 1962-es magyar-angol legszebb pillanatait.

Felsorolni is nehéz hány - ma már - futballtörténelmi emlék gyűlt össze ezen az oldalon, hála az oldal szerkesztőinek és lelkes tagjaiknak, akik padlásokról és pincék-, szekrények mélyéről szedték össze, küldték el, digitalizálták be a korabeli közvetítéseket és összefoglalókat, melyekre az MTV is joggal irigykedhet.

A jelentős tárhelyet igénylő honlapot, szerkesztői merő lelkesedésből és sportszeretetből tartják fenn, a látogatók adományaiban bízva. És nem árulnak zsákbamacskát! A szabadon hozzáférhető tartalmak megtekintése után igazán jelképes összegért hosszabb időtávra is korlátlan hozzáférést kaphatunk a VIP szekció kincseihez.

A régmúlt ereklyéin túl aktuális, közelmúltbeli meccsek, összefoglalók, online közvetítések és fórumok sorjáznak a jól áttekinthető, tematikusan rendezett oldalon.

Nem csak foci, hanem a kézilabda, kosárlabda, jéghoki és más sportágak rajongói is megtalálják kedvenceiket az étlapon. Nem értem, hogy ez az oldal, eddig miért nem lett a sportszeretők Mekkájává?!


4. Magyargólok. Igazán jó és áttekinthető oldal. A magyar válogatott történelmét a kezdetektől fogva és időszakokra bontva tekinthetjük át. Rengeteg góllal, összefoglalóval. összeállítások, helyszínek és ami a lap gerincét adta: a videók!

Sajnos mire a sorozat lefutott, az extra.hu átalakulása miatt az oldal eltűnt eredeti helyéről. Remélem nem szűntek meg, csak átköltöztek valahová. Jó lenne tudni, hogy ez a tudás, az egész gyűjtemény fennmaradt és hozzáférhetően maradt fenn a focitörténelem rajongóinak a neten.


5. Labdabiztos. Másik személyes kedvencem. Törzsolvasónk, törzskommentelőnk végh hanta blogja. Beharangozókkal, tippversennyel és minden ami foci, előtérben a bohócliga  (irigyellek ezért a szóért!) aktuális eseményeivel. Sajátos és szellemes hangvétel arról, ami itt folyik labdarúgás címén. Nem bántó, de éles humor, irónia.. amit megérdemlünk. Hétről hétre tippelhetünk a soron következő fordulóra. Önérzetem tiltja, hogy kitérjek rá, nekem milyen eredményeim voltak.

Csak így tovább hanta! Veled vagyunk!


6. magyarfutball.hu. Az egyik legjobban, ha nem a legjobban, felépített és legteljesebb futballtörténelmi weblap a neten. Jegyzőkönyvek, képek, csapatok, edzők, helyszínek, játékosok, videók, történetek, emlékek, címek, linkek, stadionok, klubtörténelem. A magyar futballtörténet lexikona tárul fel az ideklikkelőknek. Kihagyhatatlan!

Nem is tudom megszámolni, hányszor nyitottam meg az oldalukat, valahányszor összeállításra, játékvezetőre, vagy nézőszámra volt szükségem a sorozat írása közben. Amit csak lehet, ami csak elérhető, azt videón is megnézheted. Tagként regisztrálva pedig felölthetsz adatokat, képeket és a fórumokban diskurzus azokkal, akik akkor és ott jártak, ahol te. Legyen az 5 vagy 55 évvel ezelőtt.

Személyes megtiszteltetésnek veszem, hogy készítői meghívtak a szerkesztők csapatába. És a sorozatom készítése idején nem jutott energiám bekapcsolódni munkájukba, amint időm nyílik rá, én ott is fogom folytatni. A vincent foci-széria minden olvasójának kötelező darab!


7. ftcbk.hu. A Ferencváros szurkolói oldala. Maga az FTC történelme! Minden klubnak ilyen baráti körrel, ehhez méltó tudással, szeretettel és hozzáértéssel felépített oldallal kellene rendelkeznie. Olykor a szívem vérzett, ha más - élvonalbeli - klubok hivatalos, vagy félhivatalos honlapjaira tévedtem. Az ftcbk.eu-n nem lehet fogást találni. Méltó a legnépszerűbb klub szellemiségéhez.

Mindent és mindenkit könnyen gyorsan megtalálsz. Videók, interjúk, fotók a múltról és jelenről. A Fradi egész történelme itt van. Felépítésének és keresési lehetőséginek köszönhetően egy percen belül mindent megtaláltam arról az eseményről, vagy személyről amit kerestem. A Naptár funkció egészen zseniális! Felmérni is nehéz, mennyi munka és utánajárás kellett ahhoz, hogy az idelátogató megtudja - ha épp erre kíváncsi - bármely évnek az adott napján éppen kivel, mit és hol játszott a Fradi.

Ébren tartják, gondozzák a legendáikat. Emléküket. A lap tartalma mindig friss, minden rezdülést számon tart, ami a zöldeket érinti. Külön megtiszteltetés, hogy csakafradi olvasónknak köszönhetően, e kíváló honlap rendszeresen szemlézte az Örülünk Vincent focitörténeti sorozatát. Köszönet érte!


8. Videoton Baráti Kör honlapja. A Fradi után rögtön a Vidiseké az a honlap, amelyről szót kell ejteni. Gyermekkori emlékeim, a Sóstói stadion felejthetetlen hangulata köszön vissza az emlékeket és eredményeket oly' sok szeretettel ápoló készítők munkája nyomán. Most minden reményük és okuk megvan arra, hogy történelmükben először (végre!) bajnokok legyenek, de a régi nagy csapataikat nem fedi be a múlt árnyéka. A legendás UEFA kupamenetelés mozzanatról mozzanatra dokumentálva van, végigkövethető, ami a pályán történt és a kulsszatitkok Csongrádiékról. Számomra külön szívet melengető, ahogy számon tartják a régebbi nagycsapat, a Wollek, Karsai, Czeczeli, Baranyi, Kovács László, Szalmássy, Kovács József, Tieber és Fejes nevével fémjelzett ezüstcsapatot.

Extasee belinkelte a Fehérvári kupacsodáról szóló fejezetet. Meg voltam illetődve.

 

(A fenti két honlap - megítélésem szerint - példamutató kellene, hogy legyen a többi élvonalbeli klub zegzugos, sokszor áttekinthetetlen, nehezen kereshető és a régi korok dicsőségével csak elszigetelten, széttördelten foglalkozó oldalainak. Számomra lehangoló volt, hogy mennyire eldugottan és esetlegesen találhatók információk, adatok, képek az évtizedekkel ezelőtti bajnokságokról, kupasikerekről, játékosokról. nem egy esetben tapasztaltam, hogy a google hamarabb a célhoz vezet - már ha van mit megtalálni - az adott honlapok saját keresőjénél. Mintha a jelenlegi színvonal és csillogás szükségtelenné tenné a történelmük vívmányainak megőrzését - mindez persze irónikusan. A nagycsapatok emlékeit leginkább lelkes egyéni teljesítmények őrzik meg. Ilyenre példa az Újpest FC fórumán Kabibá archívuma. Nála viszontláttam a karácsony után bedigitalizált Ú.Dózsa-Honvéd derby felvételét, melyet az Ő tudtán kívül ugyan, de nem egészen etikusan szedtek le a sport-video servereiről.

 


9-10. Két, páratlanul adatgazdag honlapról is említést kell tennem. Ezek a Futballadattár és a sporthiradó oldalai. Itt gyakorlatilag minden visszakereshető és megnézhető, amire statisztikákban, eredményekben, összeállításokban szükségünk lehet. Rengeteg munka van az ilyen honlapokban. Szükség van rájuk.


 

11. Csak feketeöves fociőrülteknek ajánlom a Drukkerkocsmát és topicjait. A kemény hordák beszólogatásival tűzdelt topicok özönében, figyelmes szemmel azért megtalálhatjuk a béke szigeteit is.

Néhány közülük: Gombfoci, Hajrá Siófok F.C.!, a FOCIMECCS-GYŰJTEMÉNYEK, vagy a páratlanul érdekes Magyar foci a két Világháború között című topic.

Ahol csak lehetett, propagáltam a sorozatunkat. A Fradi topicból ezzel már első alkalom után sikerült tiltólistára tenni magam, a Honvédnál, a Vasasnál és az Újpestnél azonban hol érdeklődően, hol elnézően figyelték tevékenységemet. Köszönet érte!

Tapasztalataim szerint innen is sikerült híveket toborozni a nosztalgiázáshoz. A teljesség igénye nélkül sorolva, így talált ide Berenyi Vasas a Vasas drukkerkocsma-ból, míg az Újpestiek közül különösen maribor, yidvags és a maga különleges módján 107 év 2 győzelem óvták féltő szeretettel ottani kalandozásaimat :-)


 

12. Talán evidencia, talán meglepő, de a Wikipedia is páratlanul gazdag és pontos információkkal rendelkezik bajnokságokról, eredményekről és játékosokról, valamint a válogatottról. 


 

13. Végezetül egy offline a Sport Plusz (természetesen online is elérhető). Itt a pillanat, hogy cinkosan visszakacsintsunk egyik törzskommentelőnkre és hálásan megköszönjem amiért figyelemre méltatott, kiemelt bennünket. A focitörténeti sorozatunk híre ugyanis átlépte a virtuális valóság határait is. A sporthetilap december 5-i száma terjedelmes formában és igen hízelgő hangnemben szemlézte, akkor még javában tartó szériánkat. Köszönjük!

 

A felsorolás bizonyára nem teljes. Őket/ezeket ajánlom saját tapasztalatból és jó szívvel a figyelmetekbe. Ha tudtok még, a kommentekben - mindannyiunk örömére - ajánljatok továbbiakat. Akár a sajátotokat is!


A sorozat ún. epilógus részei ezzel véget értek. A korszakot persze nem hagyjuk el. A következő számban az Örülünk Vincent exkluzív interjúja következik Kiss Sándorral (Ú.Dózsa) és Lőrincz Sándorral (PMSC). Személyes élményeik, visszaemlékezésük, életük. Két órányi jóízű beszélgetés, egy posztban.

süti beállítások módosítása