A Vincent-blog elköltözött

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 



 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retro (115) retró (22) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Fidesz-kormány prebéta verzió

Sanity check

2009.10.09. 21:37 | Kettes | 9 komment

Címkék: fidesz navracsics kormányváltás

Navracsics Tibor a Fidesz vezetésének egyik legértelmesebb, legvállalhatóbb tagja, akitől lehetséges kormánytagként sem veri ki az embert a frász. Az általa tett nyilatkozatok többnyire értelmezhetők, megvitathatóak, ellenőrizhetők az általam ismert materiális valóságban.

A hírszerzőnek adott interjúja megéri, hogy közelebbről is megvizsgáljuk azt a valóságot, amit a Fidesz földön járó része maga körül lát. Teszteltük a Fidesz-kormány 2010 prebéta verzióját.

Nem mindegy, hogy az elkövetkező fél év milyen körülmények között telik el, éppen ezért módosítóink a jelen büdzsé javítását szolgálják. Ebben például az ingatlanadó egy olyan bevételi tétel, amellyel a mostani kormány számol, miközben mi már megmondtuk, hogy ha mi kapjuk meg a kormányalakítás lehetőségét, akkor ezt el kívánjuk törölni.

A Fidesz szerint a benyújtott jövő évi költségvetés bevételi oldala túltervezett, kiadási oldala pedig alultervezett. A bevételi kockázata abból adódik, hogy ők (a Fidesz) el fogják törölni az ingatlanadót, a kiadási kockázat pedig abból, hogy ők (a Fidesz) vissza fogják adni az önkormányzatoknak az elvont támogatásokat. Eszerint mindannyian egyetérünk, hogy a jövő évi költségvetés betarthatóságára a legnagyobb kockázatot a Fidesz politikai ígéretei jelentik? Akkor mehetünk is tovább.

Már az ingatlanadó megszüntetése önmagában is adócsökkentés. A környező országok példái is azt mutatták, hogy öt-hat hónapon belül megtérül ez a befektetés, vagyis még a 2010-es pénzügyi évben bejön ennek a fedezete is.

Az ingatlanadó megszüntetése az idei évhez képest nem lesz önmagában adócsökkentés. És ha a Bajnai-kormány a számára a jövő évben rendelkezésre álló három-négy hónapban nem fogja tudni beszedni az ingatlanadót - ahogy arra Navracsics maga is számít -, akkor jövőre sem lesz adócsökkentésnek tekinthető. Az, hogy az adócsökkentés a környező országok példái szerint öt-hat hónapon belül megtérülne, számomra ismeretlen eredetű mítosz. De legalább megvan az az előnye, hogy öt-hat hónap múlva számon lehet kérni a kormányon a hiány csökkenését. Merész.

Húsz éve másfél millió munkahely szűnt meg. Ha ebből egymilliót újra tudnánk teremteni, akkor lenne esélyünk arra, hogy a tartós gazdasági növekedésről gondolkozhassunk. Vagyis mi nem azt mondjuk, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtünk, hanem azt, hogy ennyit kell teremteni ill. újrateremteni az ország sikere érdekében, ez a gazdaság fellendülésének alapja.

Húsz éve Magyarország épp lefordult a szocialista tervgazdaságról, a KGST-ről, a közveszélyes munkakerülés büntetőjogi tényállásáról és az egypártrendszerről. Ennek a rendszernek ideológiai alapköve volt a teljes foglalkoztatottság (látszatának) fenntartása, bármi áron. Ugyanennek a foglalkoztatási szintnek az elérése ma vagy akár tíz év múlva irreális és irracionális cél, és pont annyira fogja segíteni a gazdasági fellendülést, mint amennyire a tervgazdaságban segítette.

A Fidesz ígérete (pardon: kívánsága) mögött az is áll, hogy egymillióval több munkakeresőt kell teremteni. Nyilvánvaló, ha a kormány a munkaerőpiacnak csak a keresleti oldalát stimulálja, de a kínálatit nem, akkor a költségesen megteremtett új munkahelyeket külföldi munkavállalók fogják betölteni.

Ez a kijelentés pedig nem jelent kevesebbet, mint hogy ki kellene penderíteni a nyugdíjrendszerből, a segélyezési rendszerből és a közszférából ennyi embert a munkaerőpiacra. Akarsz beszélni róla, Tibor?

Amikor mi 2002-ben átadtuk a kormányzást az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, akkor ha jól emlékszem, Keller államtitkár úr 210 feljelentést tett. Ezekből egy sem állta meg a helyét. Ha nekünk is adnak a szocialisták 210 lehetőséget, akkor azt gondolom, egálban vagyunk.

Egálban akkor lennének, ha a szocialisták is kineveznék egy volt képviselőjüket legfőbb ügyésznek, aki lecserélné a legfőbb ügyészség, fővárosi főügyészség és a központi nyomozó ügyészség vezetését hozzá lojális ügyészekre. Ezt persze eddig is megtehették volna, de valamiért úgy érzem, jobb ez így nekünk, hogy mégse, bár még jobb lenne, ha a Fidesz sem foglalta volna el az ügyészséget. Mindenesetre Navracsics kívánsága nem fog teljesülni: a Fidesz nem lesz egálban az MSZP-vel, mert erősen lejteni fog neki a pálya.

De ez nem bosszú akar lenni.

Ennél Balsai István markánsabban fogalmazott.

Ennek az egész interjúnak nem volt értelme, ha boszorkányüldözésről beszél.

Hát minek nevezzük, a demokrácia szép ünnepének? Készen vannak a listák, készen vannak az ítéletek ("Nyilvánvaló, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök - aki az ügyletnél gazdasági miniszter volt - nem fogja hűtlen kezelés miatt a munkatársait vagy önmagát feljelenteni, mert Joav Blum Cegléd környéki ingatlanjai tekintetében vastagabban fogott a ceruza."), készen van az ügyészség, a többi puszta formalitás.

Rettegek, jön a barna eső, csomagolok. (Jobbikos tréfa 2009-ből)

Ami engem illet, nem hiszem, hogy Balsai koncepciós pereket fog vezényelni.

Kirakatperek lesznek. Ahogy már most is vannak. A Zuschlag-ügy, a Hunvald-ügy már most is kirakatperek, annyiban, hogy ezekben az ügyekben - ls csak ezekben - az ügyészség a minden lényegtelen nyomozati cselekménynél (például, hogy Hunvald álnéven bujkált egy hotelben) kimerítően tájékoztatja a sajtót. A nyomozás és a bírósági eljárás bizonyosan törvényesen zajlik és fog zajlani, és az ítélet is törvényes lesz, de a jobboldal és a médiája - az ügyészség hatékony segítségével - maximálisan kiaknázza az eljárásban rejlő politikai lehetőségeket. És mi ezzel a baj? Semmi, csak mondom.

Visszatérve az eszelősök világából a normálisok közé, folytassuk a Navracsics-interjúval.

Pokorni Zoltán egy már meglévő, vitatott jogi helyzetbe került bele úgy, hogy képviseli a kerületét, amely az emlékművet létesítette, míg Oszkó Péter maga idézte elő ezt a helyzetet. Pokorni Zoltán esetében vitatott jogszabályokról, vitatott hatáskörökről van szó, Oszkó Péter maga sem vitatta, hogy szabályt sértett. Pontosan tudta, hogy jogtalanul cselekszik, mégis megtette.

Szép példa a kettős mérce alkalmazására. Oszkó is egy meglévő vitatott jogi helyzetbe került bele, na és akkor mi van. Nem Oszkó szabálytalan építkezése ássa itt alá a jogállamiságot, azért próbáljunk már egy kicsit disztingválni. Oszkó feje is a célkeresztben van, ha nem ezért, akkor azért. Ha azt hitte, hogy szakértői kormánytag öndefiníciója megvédi a politika beleszállásoktól, akkor tévedett.

Annak idején, 2001-ben nagyon rosszul sült el a főtisztviselői kar létrehozása, politikai motivációt sejtettek mögötte, és ennek megfelelően halálra volt ítélve a kezdeményezés. Olyan átalakítást szeretnénk, ami széles körben elfogadott.

Világos, hogy nem a Fidesz hibája, hogy az emberek félreértették a kezdeményezést, amivel Polt Péter, Járai Zsigmond vagy Szász Károly kinevezése és bebetonozása mögött politikai motivációt sejtettek. Hanem mindenki másé.

A 2010-es Fidesz-kormány prebéta verziója kicsit még instabil, de már mutatja fontosabb feature-öket: gazdasági kényszerűségek tagadása, szómágia, reformok helyett elszámoltatás, kettős beszéd, eszelős bosszúállók és vállaható húzóemberek megfelelő adagolása.

Legközelebb Orbán Viktor őszödi beszédével folytatjuk.

süti beállítások módosítása