Híres utolsó szavak

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

  

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Orbán és a magyar érdek (nemgyengeidegzetűeknek)

2020.09.18. 15:12 | jotunder | 177 komment

 

      Essünk túl rajta. Azt gondolom, hogy Orbán Viktor, legalábbis részben, legitim magyar nemzeti érdeket szolgál. Nemcsak a klánja érdekeit szolgálja, hanem milliók érdekében IS cselekszik. Nem tudom elmondani, hogy mennyire undorodom ettől az embertől, mennyire szégyellem, hogy egy ilyen figura lehet az ország erős embere (többek most azt is felvethetik, hogy kell-e ennek az országnak egy erős ember, ezt is elolvashatja az, aki az első bekezdés után nem kezd azonnal kommenteket írni arról, hogy a Vincent a rezsim uszályába került ), de van itt egy de, és a poszt a de-ről szól. 

      Amikor a direkt36 CDU-s forrásokra hivatkozva beszámol arról, hogy a német autógyárak úgy gondolják, hogy a zsebükben van a magyar kormány és akkor csöröghetnek rá Szíjjártóra (aki elég jól beszél németül és angolul, tartok tőle, hogy jobban, mindkét nyelven jobban beszél, mint egy átlag magyar egyetemi professzor, ráadásul nem akkora hülye az ez ember, mint amilyennek látszik, és ez talán még Matolcsyra is igaz, bár rá kissé szélésebb értelemben), amikor csak akarnak, akkor kellemetlenül érezzük magunkat. 

      " Cégcsoportjának vezetői ekkor közvetlenül Orbán Viktorhoz fordultak, és azt kérték tőle, hogy az ügyet épp tárgyaló Európai Tanácsban a magyar kormány képviselje az autógyártó cégek érdekeit. Orbán Viktor ezt megígérte és be is tartotta – mondta elégedetten a német autóipari felsővezető."

       Azért érezzük magunkat kényelmetlenül, mert mi (én biztosan) olyan országot szeretnénk, ahol fel sem merülhet, hogy az ország vezetője külföldi csoportok fixere az Európai Unióban. És igen,  olyan országot szeretnénk, amelyik nem nyal be naponta totális diktatúráknak. 

       Igen, de mi van akkor, ha az egy valóságos nemzeti érdek (persze más nemzeti érdekek is vannak, de ez is az lehet), hogy Orbán a német autógyárak fixere legyen, hogy Szíjjártóra rá lehessen csörögni, hogy Kína idehozhassa azt, amit azért mások nem nagyon engednének be az országukba, hogy Oroszország esetleg komoly gengszterségeket úszhasson meg? Mi van akkor, ha a nemzeti érdek nemcsak a miénk, hanem olyanoké is, akik hülyeségeket osztanak meg a Facebookon és Trianonízű vegyespálinkával köszöntik egymást születésnapok alkalmával, mi van  ha egy bizonyos nemzeti érdek nem úgy néz ki, ahogy mi szeretnénk, ha Magyarországnak van olyan legitim jövőképe, ami tőlünk idegen, kicsit ellenszenves is, amivel nehéz vagy lehetetlen azonosulnunk. Nem túl kellemes kérdések, de időnként nem túl kellemes kérdéseket is fel kell vetnünk. 

       Alakult egy Egyensúly Intézet nevű think-tank, a linken látható a víziójának 15 oldalas "executive summary"-je. A tanácsadótestület tagja az ex-fideszes Urbán László, Balázs Zoltán professzor, Magyarország egyik legjelentősebb szociológusa Kovách Imre, Gilly Gyula, aki Orbán egyik egészségügyi tanácsadója volt, Andy Vajna egykori embere Havas Ágnes, a Google Magyarország ex-vezére Heal Edina, nagyon jó nevek, nagyon tisztességes célokkal. Ők egy tudásközpontú, fenntartható Magyarországot szeretnének.

    • Első feladatunk a tudására büszke, együttműködni képes közösség
megteremtése, a jövőbe tekintő, pozitív nemzettudat megerősítése.


   • Második lépésként ki kell alakítanunk a magyarok rendezett, fenntartható
életének kereteit, hogy Magyarország tíz év múlva is élhető hely legyen, és
polgárai szabad, biztonságos és tiszta környezetben élhessék az életüket.

 
  • Harmadik feladtunk az, hogy a fizikai infrastruktúra helyett elkezdjünk
végre legfontosabb közös kincsünkbe, az emberi erőforrásainkba fektetni:
oktatásba, képzésbe, a szegénység csökkentésébe, egészségi állapotunk és
általában életkörülményeink javításába.

 

  Éppen most olvasom Michael Sandel The Tyranny of Merit című könyvét, ami egy kényelmetlen könyv, kényelmetlen gondolatokkal, fogok majd írni róla, ha megemésztem, nem véletlen tehát, hogy most írom ezt a posztot. Nyilván én is tudásközpontú Magyarországot szeretnék, de mi van, ha ennek a tudásközpontú Magyarország lehetőségnek,  mondjuk úgy, erősen korlátos a realitása?  Itt nem Karácsony Gergelyék csillogó szemű, progresszív ballib álmodozásáról van szó, amiről tudom, hogy semmiféle realitása sincs, hanem arról, hogy még a centristább jövőképek sem könnyen illeszthetők bele tízmillió magyar életébe? 

  Én az utcára mennék az SZFE-s diákokért, de kilencmillió ember számára a színház főleg énekes-táncos darabokat, vagy valamiféle emelthangú lefúrtlábú, Bánk Bán meets Csongortündét jelent, ha egyáltalán jelent valamit. És igen, CEU, MTA, OTKA, folytathatnám. Az orbánista "elit" tehetségtelen, középszerű gazemberekből áll, akik erre rájátszanak, ezt nem kell nekem elmagyarázni, de attól még felvetődnek kényelmetlen kérdések.

  Orbán ezeket a kényelmetlen kérdéseket egy mosolygós pszichopata bérgyilkos gátlástalanságával válaszolja meg, de  valahogy megválaszolja. Valamiféle választ nekünk is kellene találnunk a kellemetlen kérdésekre. Mert ott vannak azok a kérdések. Mi szép válaszokat keresünk, sőt mintha eleve a szép válaszokból indulnánk ki és szeretnénk elkerülni bizonyos kérdéseket. Bízom benne, hogy van az orbánizmusnak alternatívája, de az erős magyar államnak nem nagyon látszik alternatívája, akkor is ezt mondom, ha nem kifejezett vágyam az erős állam. Németország ott lesz ahol most van,  kellemetlen rezsimekkel is kell kereskedünk,  az emberek pedig nagyjából olyanok lesznek holnap, mint ma, és nem biztos, hogy vágyaik netovábbja aufklerista értelmiségiek által megváltódni. 

  Nekem nincsenek válaszaim, csak kérdéseim, azok is bizonytalanok. Bízom abban, hogy egyszer az orbánizmus elmúlik, hogy majd nem kell szégyent éreznem, ha az országunkra gondolok, hogy egyszer szabad lesz az oktatás, a kutatás, a színház, a sajtó, de utána is lesz egy nap, és arra a napra is fel kell készülnünk. Mert Orbán utódjának is tudomásul kell vennie bizonyos magyar nemzeti érdekeket.  

     

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr7216205936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 05:02:07

www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/gazdasagdiplomaciaert-felelos-allamtitkar/hirek/tobb-szaz-milliard-forintot-fordit-magyarorszag-nemzetkozi-segitsegnyujtasra
A tengeren túli országok esetenkénti 30 milliárdos segélycsomagjait nem tudom, hol számolják össze.

És eközben Orbán legújabb trükkje a vírushalálozással zsarolás.

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/jarvany_2000_milliard_forintnyi_unios_segitseg_juthat_magyarorszagnak.703125.html

Hogy sokan meghaljunk és mi is legjobban sújtott ország legyünk, az neki sok pénzt fog hozni.

Ugye nehéz lenne élni a mi aranyos Orbánunk nélkül ?

Aegopolis2 2020.09.19. 06:35:38

@kemény keleti kommentelő: Azért legyünk tényszerűek. Lehet, hogy Orbán már nem akart, nem pedig nem tudott több német befektetőt hozni (bár a qrva sokba kerülő BMW és főleg a Lynx elég nagy dobás).

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 06:48:49

@Aegopolis2: Hát igen. Szeretném, ha tényszerűek lennénk.
Akarni nyilván akart, ha a német autógyárak olyan komoly erők a gazdaságunkban.
Hogy nem tudott, az abból is látszott, hogy azért próbált - a BMW, Lynx, ugye ..., a vasúti kocsik Egyiptomnak, ugye...

De nem fordult termőre 10 év alatt egyik sem. Ez elég tényszerű ?

A többi kormányok alatt épült beruházások meg hozzák a pénzt és nem viszik.
Ez is tényszerű ?

rinaldo-rinaldini 2020.09.19. 07:24:16

@incze: Szijjarto nem beszel rosszul angolul, hisz Soros ezt a fideszes gengsztert is vegigutaztatta Amerikan. Valoszinuleg Soros az egesz mostani ellenzekre nem koltott annyit mint Szajjartora. Ezert annyira nem is sajnalom Gyuri bacsit azert amit most kap a Fidesztol.

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 07:38:20

Soros a fideszre költött, és őket protezsálta, hogy megszerezzék a politikai hatamat, azután a hátrányos helyzetűekre, öregekre, szegényekre, hogy úgy nézzen ki, mintha lenne szociális gondoskodás ebben a fideszországban.
Aztán nevét adta egy nemzetközi szintű gyűlöletkampányhoz.
Nem csodálkoznék, ha fiává fogadta volna Orbán Viktort és ráhagyná a birodalmát.

rinaldo-rinaldini 2020.09.19. 07:57:47

@kemény keleti kommentelő: hozza lehet tenni, hogy mas orszagokban is jottek nyugati gyarak. Pedig mashol nem volt egy orbanviktor. Mashol nem voltak a kormanyok ennyire a nemet autogyartok zsebeben. Orban lakajmentalitasa a nemet autogyartok fele csak sajat szemelyes erdekeit szolgalja, nem az orszaget.

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 08:10:49

@rinaldo-rinaldini: Én nem tenném tűzbe a kezem a többi politikusért sem, de amit Orbán csinál, az nem üzlet, hanem bajkeverés.
Hogy zavaros elméje kivetülése, vagy így tesz szolgálatokat Putyin barátjának, azt csak ő tudja, vagy ő sem.
Hogy közben vigyáz egy-két aranytojást tojó tyúkocskájára, az a maradék épelméjű fideszvezető gondoskodása is lehet, vagy akad némi belátóképessége.
Végülis más eszementek is eljutnak többnyire a konyháig, vagy a mama bukszájáig, hogy kiszolgálják magukat.

aronsatie 2020.09.19. 08:18:36

Csak egy magyar érdek van, mint ahogy igazságból is csak egy lehetséges. Legfeljebb nem látszik, és az érintettek mást szeretnének. Önsorsrontásban mi nagyon jók vagyunk.

jan 2020.09.19. 08:23:58

Én érteni vélem a posztot. Viszont van két gond. 1) Orbánnak hiába van eltökéltsége, ha a valóságérzékelése rossz. Így aztán lehet, hogy azt (is) próbálja képviselni (két milliárdos lopás között), amit ő magyar érdeknek vél, de az sajnos valóságban nem magyar érdek. 2) Orbán szarul kormányoz. De ezt nektek nem kell magyaráznom: egészségügy, oktatásügy, mindent szarul működtetnek.Lavírozásban, taktikában, hatalomtechnikában jó, szakpolitikai kormányzásban szar. Ezért még ha véletlenül meglátna is helyesen egy valódi magyar érdeket, nem hiszem, hogy hatékonyan tudna abba az irányba mozogni.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.09.19. 08:40:39

@jan: A magyar érdek az, hogy menedzseljék a 25 milliárd eurós német exportot (ami persze 23 milliárdos német import, gondolom az autógyártásban realizálódik mindkettő elég jelentős része, importigényes a magyar autóexport). Az világos, hogy a "zsebünkben van a magyar miniszterelnök" baromira rosszul hangzik és nagy vonalakban igaznak tűnik. Itt azért az orbánérdek és a magyarérdek erősen össze van kötve. A poszt inkább arról szól, hogy akarunk-e kényelmetlen kérdésekről is beszélni. És mintha az lenne a válasz, hogy nem....

hoffnungloss 2020.09.19. 08:43:17

@Bolygó Hollandi: Akkor van egy mesterterv a belgának maradásra.Elég bátornak tűnik.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.09.19. 08:46:35

@jan: a magyarok jelentős része számára az oktatás és az egészségügy nem annyira lényeges. nem annyira jelentéktelen kérdés, mint a kultúra vagy a tudomány, de messze nem annyira fontos, mint az értelmiség felsőbb rétegei számára. ez elég szomorú, de ez is egyfajta realitás. egyébként ez még angliában is így van, a társadalom nem elhanyagolható részének jelentősen más az értékrendje, mint az elitnek. jó, itt van valódi elit, és minden társadalmi réteg magasabban van, mint a magyar megfelelője.

mafi mushkila 2020.09.19. 08:54:59

@jotunder: Bocs, ha unalmas, hogy csupa értetlenség vagyok veled kapcsolatban, de mi az, amit hiányolsz pontosan? Melyik kényelmetlen kérdés maradt ki? Innen nézve inkább úgy néz ki nekem, hogy neked annyira kényelmetlen a kapott válaszok meghallása, hogy inkább úgy teszel, mintha nem is kaptál volna ilyeneket.

Külön elnézést kérek, de mindenkitől, hogy nem a témákról magukról beszélek, hanem mintha személyeskedéssel trollkodnék, de nem az a szándékom, csak legfeljebb úgy néz ki. Nekem most ez a fele az, amit meg is tudok fogni meg nem is hangzott még el mástól. Szóljatok, leállok.

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 08:59:01

@jotunder:
"a "zsebünkben van a magyar miniszterelnök" baromira rosszul hangzik és nagy vonalakban igaznak tűnik. Itt azért az orbánérdek és a magyarérdek erősen össze van kötve. A poszt inkább arról szól, hogy akarunk-e kényelmetlen kérdésekről is beszélni. "

... Az autógyárak elmennének, ha nem Orbán lenne a miniszterelnök. ... ?

Ez az állításod, vagy a kényelmetlen kérdés ?

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 09:06:34

@mafi mushkila: Jó lenne, ha nem szekálnád a házigazdát. Mégiscsak vendégségben vagy.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.09.19. 09:26:04

@jotunder: A kérdés nem a külkereskedelmi forgalom abszolút nagysága, hanem a magyar hozzáadott érték. Az az átmenő forgalom, amit csak adózási okokból könyvelnek, hozzáadott érték nélkül, nem számít. Meggyőződésem, hogy a külkereskedelmi statisztikában nagyon durván eltúlozzák a német reláció súlyát (ami azért így is egészségtelenül magas).

Te most tényleg azt hiányolod, hogy Karácsony két Lánchíd-autósüldözés-Pesti úti idősotthon-csörte között deklarálja, hogy ha miniszterelnök lesz (amiről jelenleg szó sincs), akkor a német nagytőke megtarthatja a kiváltságait? És akkor megbeszéltük a kényelmetlen kérdéseket? :)

Magyaur 2020.09.19. 09:26:12

Elgondolkodtató a poszt és az abban feltett kérdésre a megoldás a nemzetállamnak (de nem a nemzeti kultúrának!) a titkosszolgálatok, valamint egyszerű és fehérgalléros bűnözők által manipulált és mafiaszerűen összetartó nemzetállamok felszámolásában van, illetve hatalmi szempontból a súlytalanná tevésükben. Vagyis a nagyobb nemzetközi, európai és világ integrációban. A jövő középtávon a plurális hatalmi pólusoké lesz; nem a populista-nacionalista kisállamoké, de hosszú távon a , a Mesterséges Intelligeniával a bioszférát is kontrolláló, "morális- és tudásalapú" világkormányé!

jan 2020.09.19. 09:37:47

@jotunder: Szerintem is sokszor nem evidens, hogy mi a magyar érdek, vagy mi szolgálja közjót. De pont az, hogy az egészségügy és az oktatás állapota magyar érdek, tehát hogy a magyarok ne halljanak meg korán, ne szenvedjenek évekig rettenetes betegségekben, nem maradjanak buták, minél jobban ismerjék és értsék az őket körülvevő világot, szóval ez szerintem vitathatatlanul magyar érdek is, még ha a magyarok többsége nem így érzékeli is. A mindenkori közvéleménykutatásokban és fókuszcsoportokban tükröződő hangulatot ne keverjük a közjóval, szerintem egy politikusnak nem az a feladata, hogy közvéleménnyel forogjon mint egy szélkakas.

A másik: igen, fontos a német gazdasághoz kapcsolódnunk. De ezt biztos csak ilyen oligarchikus módon, az Orbán-család javát és a köz javát szándékosan összemosó módon lehet? Szerintem nem, és ez az összemosás elrohasztja az országot. Csak egy példát mondok: az MTA-t, az egyetemeket, a magyar kultúrát szétverő Palkovics vajon honnan nyeri a szupererejét? Hát szerintem onnan (engedtessék meg nekem is egy kis konteó), hogy ő valójában és elsősorban a német nagyipar embere, lobbistája, talán nem túlzás még az sem, hogy képviselője, helytartója Magyarországon. Szerintem igenis nemzeti érdek, hogy legyen Magyarországon egészség, oktatás, kultúra, tudomány - és ez az unholy alliance a német autóiparral (25 milliárd euró vagy sem) ezeket akadályozza.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.09.19. 09:50:09

@jan: "De ezt biztos csak ilyen oligarchikus módon, az Orbán-család javát és a köz javát szándékosan összemosó módon lehet? " Ahogy az ukrán mondás tartja, kiny trahnuv kozu, ha máshogy nem lehet. A lényeg az, hogy menedzselni kell a német-magyar gazdasági kapcsolatokat, ez egy lényeges szempont, ez rengeteg munkahelyet jelent. És igen, ez nem feltétlenül és minden pillanatban édicuki.

"A mindenkori közvéleménykutatásokban és fókuszcsoportokban tükröződő hangulatot ne keverjük a közjóval, szerintem egy politikusnak nem az a feladata, hogy közvéleménnyel forogjon mint egy szélkakas."

ez persze így van, de egy populista politikusnak szimbiózisban kell élnie a közzel. és Orbán ezt is teszi. figyel és alakít. most ne mondd, hogy "dehát ez gusztustalan", mert én ezt tudom, ez az orbánizmus lényege, és az orbánizmust meg kellene dönteni. úgy, hogy az ország erősebb legyen és ne gyengébb.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.09.19. 09:51:59

@jan: éppen arról van szó, hogy palkovics felett van már a német lobbysta szint. szijjártó a német lobbysta, aki behivatja a német követet, keménykedő hangon, majd amikor az bejön, a magyar levente hozat valami finom süteményt. itt arról beszélnek, hogy elsimított ügyeket orbán. nem palkovics, hanem orbán.

Podvinecz Marsall 2020.09.19. 09:56:28

@poszt jó provokatívra sikerült.
Szerintem akiben az általad itt megfogalmazott nem túl kellemes vagy kényelmetlen kérdésekkel kapcsolatban a nemzeti érdek mint kifejezés felmerül, az valószínűleg egy másik nemzetre, pontosabban államra gondol, legyen az Kína, Oroszország vagy Németország. Mármint ha azokat a megfogalmazásokat követjük, amiket te itt megadsz, i.e. a németek fixere vs versenyképes működési környezet biztosítása német multiknak, ami rohadtul nem ugyanaz; gondolom, érezhető a különbség. Az általad megfogalmazott kellemetlen kérdésekről én bűncselekményekre, hazaárulásra, EU-szétverésre asszociálok inkább, de legyen ez az én bajom. Ha végignézünk a volt keleti blokkon Észtországtól Bulgáriáig, nem egy fáklyásmenet valóban, meg nem is vagyunk mi annyival néhány kivételtől eltekintve olyan sokkal feketébb bárányok, legfeljebb a stricink kevesebbet kér(t) és azt el is rakja. Ennek egy részét lehet persze Realpolitiknak hívni, takarózni vele viszont nem kéne.
De amit a legszomorúbbnak tartok: nem látom még a vízióját sem annak, hogy a köpcös rendszere ezt hogy szüntetné meg idővel, csak azt látom, hogy a kellemetlen állapotot konzerválja vagy teszi még kellemetlenebbé. Az állapotra mondhatja még a köpcös is, hogy adottság, a jövőre nem. Ha mégis azt teszi, az a vég, már pedig azt teszi. Mi az, hogy korlátos a realitása? A köpcös a még korlátosabbságáért dolgozik, ez úgy ahogy van, megbocsáthatatlan.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.09.19. 10:08:29

@Podvinecz Marsall: az egyensúlyt kell megtalálni. úgy menedzselni a német-magyar gazdasági kapcsolatokat, a kölcsönös érdekekre figyelve, hogy ne legyünk a német autóbárók zsebében.

Papadok 2020.09.19. 10:23:09

@Podvinecz Marsall: Kedves Marsall úr! Az utóbbi időben elharapódzott az a szokás, hogy OV-t "Köpcösnek" nevezik. Önnek igazán tudni kellene, hogy ez az alias, vagy epitheton ornans Tuskó Hopkinshoz tartozik. A két figurát a kidudorodó pocakot és a lopás iránti olthatatlan szenvedélyt leszámítva semmi sem köti össze! (Hopkins egy közszeretetenek örvendő, kedves rabló), kérem ne járassuk le!

velőtanya 2020.09.19. 10:25:14

@ijontichy: "A Fudan esetében nagy visszhangot kapott, még a hallgatók is tüntettek tavaly, amikor az egyetem alapító okiratában lecserélték a szabad gondolkodás és a demokratikus vezetés kifejezéseket klasszikus államszocialista fogalmakra és a Kínai Kommunista Párt irányításának hangsúlyozására."
Kipcsakföldön a szabad egyetemválasztás hamarosan azt fogja jelenteni, hogy szabadon választhatsz: kommunista vagy fasiszta egyetemre szeretnél menni.

balmoral 2020.09.19. 10:27:53

@jotunder: Ehhez kiszámítható és korrekt politizálás, kiszámítható, korrekt és szavatartó emberek kellenek. Jogállam, miegymás. Az üzlet két fél számára üzlet, és mindkettő nyer rajta. Kivéve, ha van egy ott egy harmadik zseb. Ott vége a win-win felállásnak. A korrupció megöli az üzletet. Ha most valaki azt mondja, hogy mindenhol vannak tisztességtelen politikusok, arra az a válaszom, hogy csak addig, amíg egyszer le nem buknak. (Hívhatják akár Helmut Kohlnak.) Legalábbis a demokráciákban és a működőképesebb diktatúrákban. Magyarország viszont maffiaállam. Orbánnál csak az lehet politikus, aki már megbukott, számot adott a tisztességtelenségéről. (Például akkor, amikor aláírta, hogy szavazógépként fog működni., és nem választóit, hanem a vezért szolgálja.)

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 10:32:04

@jotunder: Tavasszal, ahogy én tudom, a Mercedes és Audi azért állt le hirtelen két hónapra, mert a kínai gyártású alkatrészek ellátó lánca megakadt.
És ahogy leállt, vele állt le az összes beszállítójuk is.
Ha ez tényleg olyan nagy szelete a magyar gazdaságnak, akkor könnyen lehet, hogy ezért kaptuk az országos lezárást az Orbántól,
nem pedig azért, mert járvány lett volna.
A járvány nem érdekli, ahogy most is vidáman vigyorog, meg akkor is.
De most nem álltak le a gyárak, és a magyarok sem kaptak kijárási tilalmat.
A zárlat elrendelése és feloldása is az autógyárak döntésének nyomán született kormánydöntés volt - szerintem.
Ha így van, nem csak az autógyárak, de a kínai alkatrészexport zsebében is van egy miniszterelnök.
Mindenesetre nem ártana megvizsgálni azt a leállást egy orbántalan módon.

velőtanya 2020.09.19. 10:47:02

@Kettes: @mafi mushkila: Jt igenis jó lenne politikusnak.
Most éppen abban a tipikusan politikai logikai fázisban jár, hogy éjjel-nappal (heti több posztban) udvarol a ner szerinte "mérsékelt" és/vagy neki szimpatikus arcainak - aki pedig tőle balra és/vagy liberálisabb irányban helyezkedik el, az le van szarva, mert úgyse lesz más választása, mint hogy fogcsikorgatva csatlakozzon ehhez a szent szövetséghez (vagy azt akarod, hogy maradjon a zorbán?). Nekem ez kicsit ilyen TGM-es modorosságnak/szerepjátszásnak tűnik, de aztán lehet, hogy megtetszik neki/annyira beleéli magát, hogy így is marad. (Az itteni törzsközönség számottevő részét közben vérmérséklettől függően felhergeli/elszomorítja vele, de ezt a részét láthatóan élvezi)

Szerintem egyébként ez valódi politikai taktikának elég veszélyes volna, mert éppen elég lenyelni a magunkfajtának, hogy adott esetben egy jobbikos ex(?)nácira kellene szavazni, az már sokaknál elszakítaná a cérnát, ha emellett a navracsicsok és prőhlék kellemes közérzetének fenntartása is fontosabb szempont, mint a 10 év alatt fokozatosan mindenből kirekesztett és/vagy (sok)mindentől megfosztott rétegek szempontjai, de itt persze csak egy játékról van szó (ami arra viszont elég, hogy én például kevésbé érzem komfortosan magam errefelé, mint akár néhány hónappal ezelőtt, de ez nyilván végképp senkit nem érdekel)

libernyák 2020.09.19. 10:54:16

@mafi mushkila: Jótündérnek szerintem abban (sajnos) igaza van, hogy az, amit "karácsonyizmusnak" nevez, az tényleg álmodozás ebben az országban.
Azért, mert egyszerűen nincs meg ennek a támogatottsága (kivéve talán Budapestet).

A jobber szövegeket pedig azért nyalja végig, mert láthatóan ezek azok, amelyekre a nép vevő, és vevő marad még hosszú ideig. Ha ezeket a szövegeket - amelyek mondjuk nekem általában gusztustalanok - el lehetne adni a népnek úgy, hogy közben valamiféle normális, centrista kormányzást folytatunk, az lenne a maximum, amit jelenleg el lehetne érni az országban, és már az is nagyon nagy előrelépés lenne.

hoffnungloss 2020.09.19. 10:55:01

a német kapcsolat tartalmát módosíthatja a jövő évi Bundestag választás.Merkel már nyilván nem fog nagyon kavarni.Milyen koalíciót tudnak összehozni és milyen erős kancellár lesz-lehet? Ez az EU sorsát is befolyásolja.

Podvinecz Marsall 2020.09.19. 11:10:04

@jotunder: ezzel szemben a posztban tentatív nemzeti érdeknek (végső esetben elfogadhatónak) a német autóbárók zsebében levést nevezted, nem pedig azt a józan ész által diktált mondatot, amit az imént írtál le.
@Papadok: majd kitalálok valamit. Amikor egy szál zongorakivonattal menekülnöm kellett, néhány kötet hátramaradt, az emlékezetem pedig kopik, pardon.

mafi mushkila 2020.09.19. 11:11:50

@velőtanya: Ez az, miről nem vagyok hajlandó találgatni, és inkább megkérdezem, hogy mi a stájsz, mert ez a legutolsó mentsvárunk, akkor is, ha illetlenségszámba megy.
Én 2x voltam itt manipulatív szándékkal, az egyik egyáltalán nem jött be, a második már rendesen működött. Nekem ez elég, hogy tudnám csinálni, ha akarom, de nem vagyok rá hajlandó.
Menjen konkrétan a picsába mindenki, aki elég értelmes és nem pszichopata ahhoz, hogy érzékelje a különbséget az egyenesség és a hamisság között és bármilyen okból az utóbbit választja.
Orbánt is ezzel bazmeg mentegetni, hogy a nép nem fogná fel, hogy mi van és hát muszájtos átbaszni őket. Miután mind élő egyenesben néztük végig, hogyan vannak viszonylag ép erkölcsi érzékű, kissé maradi, de amúgy nyitott és kíváncsi emberekből tájékozódásra képtelen, összezavarodott populációvá gyilkolva szándékosan.

Ehh... elnézést. Igazából nem én tehetek róla, ilyen pimpós trollcsemegével vagyok kínálva, hogy a kÉNyelMetLeN KéRDésekRől beZzeg... kihozza belőlem az állatot. Ő változtatott gyíkká.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.09.19. 11:11:54

@Podvinecz Marsall: nem, legitim nemzeti érdeket szolgáló lépésnek neveztem a fixerkedést, mely lépést én képtelen vagyok elfogadni. senki sem mondta, hogy egyszerű.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.09.19. 11:14:37

@mafi mushkila: Orbánt nem mentegeti senki. Nyilvánvalóan alapvető jogállami normákat sért, és mennie kell (mondjuk ez erősen kétesélyes).
Két tézisem van. 1. Olyan erős magyar államra van szükség, ami kívül esik a komfortzónámon. 2. Nagyon komolyan kell menedzselni a magyar-német gazdasági kapcsolatokat.

mafi mushkila 2020.09.19. 11:18:57

@libernyák: Sztem az történik, amit csinálunk. Ha nem foglalkozunk eszmékkel, lehetőségekkel, mert úgyse... akkor az nem fog történni. Nem a következő "választásig" gondolom ezt, hanem hosszabban és örökké. Nyilván el is eveztem már más vizekre, ahol van a nézeteimnek megfelelőbb párbeszédekre lehetőség.

Podvinecz Marsall 2020.09.19. 11:23:34

@libernyák: támogatottság magától nem tudom, hogyan születik, valószínűleg sehogy. Meg kell dolgozni a társadalmat, mint a pepsikokakólának a célcsoportot, gondolnám én.

mafi mushkila 2020.09.19. 11:27:01

@jotunder: Hát, kösz az enyémnél sokkal higgadtabb hangot :)
De ezt mondod itt feljebb: " egy populista politikusnak szimbiózisban kell élnie a közzel. és Orbán ezt is teszi. figyel és alakít"
Kit érdekel, mit kell egy populista politikusnak? Magára a populista politikusra való _igényt_ is OV teremtette meg itt helyben. Az ország működésének nem feltétele egy populista politikus szereplése.
A szimbiózist ha úgy érted, hogy OV a facehugger, és addig hagyja életben az országot, amíg ki nem keleszti az ivadékát (vagy hogy működött ez, régen volt), akkor igen.
OV állama nem erős. OV erős, a bűnszervezete erős. Az állam pedig majdnem teljesen halott.
A nagyon komoly menedzselésről a többiek már sokat írtak, mért ment ez jobban másoknak.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.09.19. 11:29:06

@mafi mushkila: Orbán egy populista politikus, és egyikünket sem kérdezett meg arról, hogy jó-e ez így, szerintem sejti, hogy mit válaszolnánk neki. Nem, nem jó, hogy ez így van. De így van, ő egy népszerű populista politikus. Ma még az.

Podvinecz Marsall 2020.09.19. 11:30:58

@jotunder: "Igen, de mi van akkor, ha az egy valóságos nemzeti érdek (persze más nemzeti érdekek is vannak, de ez is az lehet), hogy Orbán a német autógyárak fixere legyen,"
Összeraktam 10x, mindig tank lett belőle, sose szamovár... ;-)

aronsatie 2020.09.19. 11:32:49

Horn Gyulánál nem volt nagyobb barátja a német érdekeknek. Még az RTL Klubot is ennek köszönhetjük. Aligha sérülnének a német gazdasági érdekek egy rezsimváltás esetén. Mészáros Lőrinc viszont nem német gazdasági érdek.

GHermann 2020.09.19. 11:42:15

@jotunder: mások is jelezték, de a biztonság kedvéért: "In December 2019, Fudan University changed its charter, removing the phrase "academic independence and freedom of thought" (學術獨立和思想自由) and including a "pledge to follow the Communist party's leadership" (學校堅持中國共產黨的領導), leading to protests among the students." Ezzel igenis bajod kellene, hogy legyen.

Wrt hadseregfejlesztés: NATO-s elvárás, hogy valamennyit költsünk a honvédelemre, így veszünk mindenféle drága játékszereket és a dolog le van tudva. Ez is része a rohadásnak, mert a formális követelményeket játsszuk ki ahelyett, hogy a lényeghez tennénk hozzá. Ha tényleg a honvédelem lenne a cél (a NATO-nak is), akkor ugyanebből a GDP 2%-ból a lakosság 10%-át kiképezhetnék városi gerillának, és ez messze, de messze nagyobb elrettentést jelentene. Ha a külföldi bevethetőség a lényeg, akkor meg más jellegű kiképzésben van ordító hiány, és megintcsak nem az a legégetőbb probléma, hogy nincs elég vas hozzá.

On topic: az egy valódi érdek, hogy gondoskodjunk a német gazdasággal való kapcsolatokról. Az is egy valódi érdek, hogy ne húzzuk rá lassan a teljes jövőnket arra, hogy a német autóipar éppen mennyire szeretne olcsó, ámde nem távol-keleti munkaerőhöz jutni (úgy tűnik, ez egyre kevésbé fontos, és ezen nem is igen lehet változtatni, ha akarná is valaki ezt az őrültséget). Ezek az érdekek sok szempontból egymással szemben állnak, és az, hogy valaki az egyiket támogatja, nem teszi őt a nemzeti érdek szolgálójává.

Az egy teljesen valódi gond, hogy egy évtizednyi vad baromkodás után nehéz úgy hozni döntéseket, hogy azoknak viszonylag kiegyensúlyozott következményeik vannak. Tudja azt bárki, hogy mekkora része a kedvezményes adózásnak (és visszacsorgatási kötelezettségeknek) az, ami nélkül tényleg elkezdenének kimenni az autógyárak? Ehhez nem egy "erős államra" van szükség, hanem arra, hogy azok hozzanak döntéseket kérdésekben, akik értenek hozzá és abban érdekeltek, hogy a döntéseik a közjót szolgálják, nem pedig a saját (+klán) kicsinyes meggazdagodásukat.

mafi mushkila 2020.09.19. 11:44:33

@jotunder: Akkor mondd el légyszi (megint, ha már szerinted elmondtad), hogy OV személyét kihagyva mik az ismérvei az erős államnak, miért van rá szükség/Magyarországon miért van rá külön említendő szükség, és mit nem szeretsz/nél benne.

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 11:46:49

@libernyák: A fülkeforradalom előtti időkben én elég sokat időztem többek közt a mandineren, konzin, kettősmércén, törökgáboron és sok más, akkor még jól pörgő fórumozó blogon.
Akkor volt az az általánosan elfogadott - egyik - nézet, hogy Orbán ugyan sudribunkó és kőbaltás, meg a csőcseléket fűti hol nyilas, hol meg komcsi szövegekkel,
mint a turulvérből valóság meg az ingyenes egészségügy és egyetem,
de ez mindegy, mert majd megvalósítják a reformokat, mert mi mást is tehetnének, az egészségügy felvirágzik, az egyetemügy ultramodern lesz, és közben majd nyereg alatt puhítjuk a húst és az egészet leönti egy nemzetiszínű szósszal.

Na, ez azért nem történhetett így, mert a fidesztábor nem a mérsékeltek gyöngéd reményei szerint intézi a dolgokat,
hanem egyvezéres pártként Orbán és az ő személyes kapcsolatainak átláthatatlan logikáját követi.
Hiába is reménykedne egy erőtlen kurzuslovag, vagy egy jobboldali érzelmű szakember abban, hogy majd úgy lesz, ahogy az ő legszebb reményei szerint lennie kellene,
ha Orbán teljhatalmat kapott, és önjáró, és nem érdeklik a legszebb remények.
Sokkal jobban szereti a félelem és a szenvedés hangjait hallgatni.
Mert élvezi. Ezt mondta is.
Tehát ha egy-két ide-oda vetett fideszes főkolompos bármire is a száját húzza, az nem azt jelenti, hogy vele megfogtuk az Isten lábát, mert pártszakadás, földindulás,
hanem csak eltáncolja, hogy ő milyen jó fej, és ebben a pártban jófej is lehet az ember,
aztán visszamegy szart lapátolni, ahogy parancsolták.

netukki 2020.09.19. 11:47:43

@Aegopolis2: A Lynx mint "elég nagy dobás"?

Lázár György: Magyar hiúz

Itt nálunk, Amerikában évek óta dúl a vita a Bradley harci járművek lecseréléséről. A Pentagon igencsak óvatos, mert több sok milliárd dolláros hadiipari program befuccsolt a múltban. Tavaly szóba került a német Rheinmetall cég Lynx (Hiúz) KF41 típusú gyalogsági harcjárműve is, de azt elutasították. Persze ez nem jelenti azt, hogy idén nem fogják újratesztelni. A magyar „centrális erőtérben” más a helyzet. Ott villámgyorsan lehet döntéseket hozni. Magyarország már le is szerződött ugyanerre a páncélosra, mégpedig mindjárt 218 darabra, amiből az első 46-ot Németországban gyártják le, míg 172 darabot egy új zalaegerszegi vegyesvállalat üzemében. Kétmilliárd eurós tétel ez, 1945 óta a legjelentősebb hazai hadiipari gyárfejlesztés. [...]

De a német haderőnek nincsen Hiúza, és jelenleg tervük sincs arra, hogy rendeljenek belőle. A csehek és az ausztrálok fontolgatják ugyan, de döntés még nincs. Eddig a földkerekség egyetlen hadserege sem állította rendszerbe a harci járművet, kishazánk az első megrendelő. Az Index azt írja, hogy „mivel nagyobb darabszámban még sehol nem áll rendszerben, ezért a rendkívül összetett, modern fegyverek fejlesztése során elkerülhetetlenül bekövetkező problémák felbukkanására is jó eséllyel lehet számítani.” Visszahőkölök. Már most „elkerülhetetlenül bekövetkező” problémákról cikkeznek? A Honvédelmi Minisztérium honlapja eligazítja az akadékoskodókat: magyar gyártásról, magyar fejlesztésről van szó. Magyar döntés született. (Élet és Irodalom, 2020. szeptember 18.)

dr Brcskzf Gröőő 2020.09.19. 12:18:37

a „stratégiai partnerség” mintha elvesztette volna a varázserejét, pár éve nem nagyon lehet hallani. nekem úgy rémlik (persze most semmi hivatkozást nem találtam), László Zoltán (Vasas szakszervezet valamilyen rangú főnöke) mondott olyasmit, hogy egy ilyen szerződésbe sikerült belenézniük, és abban nem csak az volt, hogy mi mindennel segíti a kormány a beruházást, nem is csak az, hogy valamiféle adókedvezmény mindig is lesz, hanem az is, hogy a Küküm (a magyar szerződő fél) képviseli a másik fél jogi érdekeit törvényhozásban, esetleges szakszervezeti-önkormányzati-egyéb peres ügyekben.

mafi mushkilának külön köszönet, minden egyes kommentjét bár én írtam volna.

György Csaba Nagy 2020.09.19. 12:28:05

A kérdés vérre megy, jelenünk és jövőnk a gazdaság sikerességén áll vagy bukik, mivel a kölcsönös elrettentés állapota kizárja a háborút. Mármint a világméretűt. Orbánnal viszonyom van. A megvetés is viszony. De legyünk igazságosak. Vegyünk támpontnak egy kis retrospektívet.
A rendszerváltásba csóróként léptünk bele. Iparunk elöregedett technikájával, eladósodva, forráshiányosan indult a szabaddá tett piacon versenybe, az állam forrásokkal nem segített. Naív csodavárás volt, hogy a nemzetközi kapitalizmus rendszerébe kapcsolódás, a szabadság automatice rendet és jólétet teremt. A tőkével bőven rendelkező nyugat, meglepő módon, saját érdekeit követve bagóért privatizálta vállalataink jó részét, majd ezeket versenyképtelennek találva felszámolta azokat, kapacitásfeleslegét hasznosítva megszerezte a piacot. Az eredmény: tömeges munkanélküliség és az adóbevételek csökkenése.
Ebből a zsákutcából Orbán valamelyes kiutat talált: a német autógyárak bő dotációval és rabszolgatörvénnyel támogatott becsábítása sokat segített a munkanélküliség csökkentésén, és valamelyes adótöbbletet is hozott. Persze, a profit kiutazik, a beszállítók kiszolgáltatottak, de még mindig jobb a korábbi nihilnél.
A baj sztem nem itt csúcsosodik, hanem a gazdaság magyar tulajdonban maradt részénél. Ezt nem versenyképességi eredmények, mert nem is ilyen célok mozgatják, hanem feudális udvari kliensgazdaság közpénzfosztogató maffiatempói. Korunk hősei nem tudnak, nem is akarnak versenyképesen gazdálkodni, ritka kivétel aki ilyet tesz (Csányi, Gyurcsány, Bige), őket a rezsim legfeljebb megtűri, de ha van támadási felület, levadássza. Így sehogy nem jön ki magyar tőkefelhalmozás, a szebb jövő, utolérés csak lózung marad.
Igazat mondott a CÖF molinója: nem leszünk gyarmat. Vagyunk. És ezzel a gazdaságfilozófiával (hej, de nagyképű szó) maradunk is.

gono 2020.09.19. 12:28:24

Nos, az egyetlen kényelmetlen kérdés a témában, hogy miért nem állunk ki jobban azoknak az érdekeiért, akik megszavazzák újra és újra az orbáni kéthamadot. hiszen a hatalom egáltalán semmilyen anyagi érdeküket nem képviseli. ellentétben a jellemzően ellenzéki felső középosztállyal. nemtudom, nyilván nem kell aufklérista megváltás, de másmilyen sem.

Külsős 2020.09.19. 12:43:46

@György Csaba Nagy:
Ismételjük meg sokadszorra: a német autógyárak betelepülése, vagy betelepedésének előkészítése _nem_ orbán alatt történt, hanem előbb. Ő legfeljebb csak fenntartotta számukra a környezetet, hogy előnyös legyen az ittlétük.

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 13:02:24

@dr Brcskzf Gröőő: Tehát a magyarok érdekeivel szemben a külföldi cég érdekeit képviseli a magyar kormány.
Mondjuk ezt a debreceni anyukánál is láthattuk, akitől fényes nappal elrabolták egy külföldi számára a két kicsi gyerekét a magyar kormány és igazságszolgáltatás segítségével.

velőtanya 2020.09.19. 13:06:44

@mafi mushkila: Én nem evezek el sehova, mert még mindig ez a hely áll a legközelebb hozzám az érdemi forgalmú (posztok gyakorisága + értelmes kommentek) magyar blogok és hasonló platformok közül. Az alapállása, a múltja, mindaz amit eddig hozzátett az életemhez, meg hogy szinte személyes ismerősként kedvelek jó néhány törzskommentelőt - jotundert is kedvelem továbbra is, csak mostanában egy kicsit távolabbról, és ritkábban értek egyet vele - és persze azért is, mert itt legalább "megtűrnek", vagyis hozzá tudok szólni, ha nagyon akarok.

velőtanya 2020.09.19. 13:09:19

@velőtanya: "posztok gyakorisága ÉS SZÍNVONALA + értelmes kommentek SZÁMA ÉS ARÁNYA"

kiskekec 2020.09.19. 13:15:05

Kedves jótündér!
Csak nekem van gondom a hivatkozott szöveg fontossági sorrendjével? Miszerint
" • Első feladatunk a tudására büszke, együttműködni képes közösség
megteremtése, a jövőbe tekintő, pozitív nemzettudat megerősítése."
A második pontra talán nézd át újra a kötcsei beszédnek az értelmiségre és a megélhetés biztosítására vonatkozó részét (netán a CEU, MTA és a színészek sorsával, na meg origó, index, Népszabadság, stb.) sorsával összevetve?!
és csak utolsó sorban a futottak még között a "a fizikai infrastruktúra helyett elkezdjünk végre legfontosabb közös kincsünkbe, az emberi erőforrásainkba fektetni"????
Ehhez képest smafu, hogy az exportorientált gazdaságunk realitásait nem teljesen cseszik keresztbe?

György Csaba Nagy 2020.09.19. 13:26:18

@Külsős: Igazad van az Opel és Audi tekintetében. A Merzedes már határeset: a megállapodás és előkészítés 2008-as, de az üzemindulás 2012-es. A nagyösszegű állami támogatások és adókedvezmények 2010 után szökkentek szárba.A BMW pedig teljesen új fejlemény. Aczél et. kategóriái szerint a tűrés Orbánnal támogatásra váltott.

kiskekec 2020.09.19. 13:31:44

@gono:
Mit vársz a néptől egy rákosista stílusú agymosás mellett? Az ingyen elérhető források kormánypropagandát nyomatnak, saját eszközeikből meg Blikk vagy Kiskegyed szinvonalon tájékozódnak. Az a csoda, hogy a fele ennek még nem dőlt be, és mégiscsak az ellenzékre szavazott. Tényleg csoda: sem közös programot, sem egy árnyékkormányt nem sikerült feállítaniuk, pedig (esetleges) győzelem esetén nem lesznek hónapjaik menüettet táncolni.
A legnagyobb gond, hogy nem képesek kormányzóképes alternatívát mutatni, mert egymást jobban nyüstölik, mint a kormányt és intézkedéseit.

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 14:12:56

@gono: Az orbáni kétharmadot megszavazók láthatóan megkapják, amire számítottak. Bármi is legyen az.

Azoknak az érdekérvényesítésével van a baj, akik már 10 éve úgy ballagnak el szavazni, hogy nekik soha semmi nem jut, nem jár,
és csak a fideszesek pofozóbábja és fejőstehene lehetnek,
semmi egyéb sem... ebben az országban, amíg csak élnek.

Lehet, hogy ők éppen a középosztály, amelyik ellenzéki.
Vagy felsőközéposztály, ahogy mondod.

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 14:24:10

@György Csaba Nagy: A Mercedest Gyurcsány hozta be. Orbán csak a hasznát kapta.
A BMW pedig csak egy 120 milliárdbos ásott gödör és egy új iskola 3,5 milliárdért a polgármester gyerekének.

mafi mushkila 2020.09.19. 14:30:12

@dr Brcskzf Gröőő: Mennyire megtisztelő! Nagy becsben tartom.

@velőtanya: Én se lelépek, mert bírlak titeket meg a többi, amit mondasz. Csak terjeszkedek, bontogatom a szárnyaim. Agitate, educate, organize :)

MarYsol 2020.09.19. 14:41:38

Magyar Nemzeti Érdek
Nėmet Autógyárak
Orosz Atomerőmű
Kínai Minden
Valahány csepp esik rája

ijontichy 2020.09.19. 15:00:59

@kemény keleti kommentelő: Kétségtelenül van mázlifaktora. Bokros összes átka a ballibákra hullott vissza, az eredményeire viszont vityák alapozhattak. Bajnai esetében úgyszintén. Egy dologban azonban kétségtelenül kiválóak: az agymosógépezet gyártásban :-/

sync 2020.09.19. 15:29:00

Lehet még nagyon sok nevet behelyettesíteni.

"Azt gondolom, hogy Adolf Hitler, legalábbis részben, legitim német nemzeti érdeket szolgál. Nemcsak a klánja érdekeit szolgálja, hanem milliók érdekében IS cselekszik. Nem tudom elmondani, hogy mennyire undorodom ettől az embertől, mennyire szégyellem, hogy egy ilyen figura lehet az ország erős embere (többek most azt is felvethetik, hogy kell-e ennek az országnak egy erős embernt a rezsim uszályába került ), de van itt egy de, és a poszt a de-ről szól. "

libernyák 2020.09.19. 15:40:53

@kemény keleti kommentelő: "Akkor volt az az általánosan elfogadott - egyik - nézet, hogy Orbán ugyan sudribunkó és kőbaltás, meg a csőcseléket fűti hol nyilas, hol meg komcsi szövegekkel,
mint a turulvérből valóság meg az ingyenes egészségügy és egyetem,
de ez mindegy, mert majd megvalósítják a reformokat, mert mi mást is tehetnének, az egészségügy felvirágzik, az egyetemügy ultramodern lesz, és közben majd nyereg alatt puhítjuk a húst és az egészet leönti egy nemzetiszínű szósszal."
Na igen, ez volt a fideszes "értelmiség" (idézőjelben) nagy hazugsága, vagy jobb esetben önhazugsága (azok esetében, akik mondjuk legkésőbb 2017-ben, a CEU elüldözésekor észbe kaptak és leléptek). Nyilván nem vált be, de ez alapvetően Orbán személyiségén bukott el, nem azon, hogy 2010-ben nem voltak körülötte alkalmas emberek ennek a megvalósítására (akkor még voltak).
Nyilván sokkal jobb lenne, ha a Pride-hónapban fel lehetne húzni a szivárványos zászlót anélkül, hogy nácik letépnék, lehetne beszélni arról, hogy az egész kerítésépítés nem volt más, mint pr egy xenofób, menekültellenes kampány mellé, nem az állam bácsi mondaná meg felülről az átlagembernek, mit kell csinálni.
De ha azzal gazdálkodunk, ami van, ez nem reális, az egyetlen esély ami mostanság mutatkozik Orbánék leváltására az egy komolyabb gazdasági válság (pipa) kombinálva egy olyan ellenzékkel, ami jól el tudja adni magáról, hogy "nemzeti érzelmű"; mégha tudjuk is, hogy akik így hivatkoznak magukra, azokra általában jobban illene a fasiszta jelző, de ilyen emberek szavazataira is szükség van (legalábbis figyelembe véve, hogy az előző választáson 70% szavazott a Fideszre&Jobbikra).

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 15:42:09

@ijontichy: Viszont az Audi és a Mercedes esetében is ... azért az látszik, hogy mindkét gyár két év alatt termelni kezdett.
A rövid életű - elhajtott - kormányokat túlélve, és azóta is csak hasznot hajtanak.

Orbán pedig, mint egy luxusfeleség, csak költeni tudja a pénzt, megkeresni sohasem.

Minden, amibe belefogott, csak viszi a pénzt, de nem hozza.

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 16:05:38

@libernyák: Lehet. Nem tudom. De egy igazi válságban az érzelmek inkább negatívba csapnak át.
...El kell kergetni az élősködő, rongyrázó félhülye fideszkompániát, oszt pont.

libernyák 2020.09.19. 16:25:41

@kemény keleti kommentelő:
"...El kell kergetni az élősködő, rongyrázó félhülye fideszkompániát, oszt pont.
"
Hát ebben egyetértünk. :) Csak az a kérdés, hogyan lehetne ezt elérni...

kemény keleti kommentelő 2020.09.19. 16:32:30

@libernyák: Ezt jelszónak szántam, mint te a nemzeti ellenzéket.

stefan75 2020.09.19. 20:30:05

@kemény keleti kommentelő: Sokat vagyok a környéken, hallottam belső pletykákat. 1. Teljes hírzárlat van. Aki pofázik, az minimum az állásával játszik. 2. Csökkent a kereslet már tavaly év végén, az egyik műszakot átmenetileg le is kellett állítani. 3. A gyár bővítését csináló német fővállalkozó csődbe ment, a területről levonult, a beszállítók egy részét már ki sem tudta fizetni. (A területen egyébként egy elhagyottnak látszó konténerváros van, amit körbenőtt a gaz.) 4. Jelenleg 1800 fős leépítést terveznek. 5. A helyi beszállítók közt vannak indiai tulajdonú cégek (bérezés havi 150-230k bruttó), ahol a munkaszervezés és a selejtarány borzalmas (pl. 10-ből 8 lökhárító kuka). Kínairól nem tudok. 6. Orbán többször is személyesen beszélt már a vezetéssel, és még olyan dolgokba is belepofázott, mint a bérezés (méghozzá lefelé, hogy ne legyen a környéken bérfeszültség).

Azt nem tudom, hogy ezekből mennyi igaz.

Podvinecz Marsall 2020.09.19. 20:49:02

@stefan75: én bármit kinézek az arkangyalból, de az utolsó pontot azért nem könnyen.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.09.19. 21:29:32

@stefan75: Minden, és szorozva kettővel, mondják a hangok.

rinaldo-rinaldini 2020.09.20. 06:36:15

@György Csaba Nagy: “Ebből a zsákutcából Orbán valamelyes kiutat talált: a német autógyárak bő dotációval”

Orbán? Kiutat? Talalt? Hisz ugyanez a model egesz Kozep Europaban. Csehorszag, Szlovakia, Magyarország vagy akar Romania is. Talan csak Lengyelorszag a kivetel.

rinaldo-rinaldini 2020.09.20. 07:47:18

@rinaldo-rinaldini: tovabbi dolog, hogy až autogyarak befektetesi politikajat barmilyen kormany csak reszben tudja befolyasolni. Csehorszag es Szlovakia gyakorlatilag a 2010es evekre betelt, az autoipari berek jelentosen megnottek. Romaniaban vagy Bulgariaban olcso a munkaero, de messzebb van Nemetorszagbol nezve mint Magyarország. Ezert jott a BMW Debrecenbe.
Egy kormany minoseget az mutatja, hogy milyen az oktatas, egeszsegugy, igaszsagszolgaltatas. Ezekre a dolgokra egy kormanynak joval tobb befolyasa van mint az autogyarakra.

György Csaba Nagy 2020.09.20. 08:57:36

@rinaldo-rinaldini: Orbán sokkal önfejűbb annál, hogy másolna. Bár azt tenné! De ha neked jobban tetszik, fogalmazhatok úgy, nem sértve az igazságot: a munkanélküliségi probléma megoldásának nagy részét átlapátolta a német autógyártókra. Az ördög elég fekete, túlzás nélkül is.
A probléma vastagja most kezd kibontakozni. A kapitalizmus leginkább arról szól, hogy termelni minden bolond tud, eladni viszont művészet. Orbán, bárhogy igyekszik kiterjeszteni hatókörét, nem tud autót eladni. A németek pedig nem fognak eladhatatlan készletre termelni. Az autópiac bizonyára tartós pangása, dízelbotránnyal súlyosbítva, nagy bajt ígér. A járvány kezelésének balfogásai után most a gazdaságpolitikának alig nevezhető sodródás is megmutatja: a király meztelen, mert csak propagandapolitikára képes.

Wolff 2020.09.20. 16:34:24

@stefan75: Mármint melyik körnényken:

kemény keleti kommentelő 2020.09.20. 16:43:31

@György Csaba Nagy:
"Orbán, bárhogy igyekszik kiterjeszteni hatókörét, nem tud autót eladni. "

Azért a hétülésesek eladásába besegített.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2020.09.20. 16:44:16

Sokat kellett gondolkoznom ezen a poszton, végül arra jutottam: az lehet, hogy a magyar választópolgárok többsége (a választási eredmények szerint egyharmada) szereti ezt a mi vagyunk a mellőzött zsenik és mindenki más tehet mindenről hozzáállást (meg utál mindenféle mást, aki nem kipcsak), de ettől
- ez még nem a magyarok érdeke (még azoké sem, akik szeretik, csak közülük azoké, akik a lopás boldogabbik végén állnak)
- és ebből a szemléletből még nem következik, hogy aki ezt hirdeti, az ellophatja az egész országot.
Uff!

incze 2020.09.20. 17:24:36

@jotunder: "az orbánizmust meg kellene dönteni. úgy, hogy az ország erősebb legyen és ne gyengébb" - no, ez az, ami nem megy. orbán bukása után mindenképp csúf dolgok lesznek, lesz "visszaesés" is (mármint hogy látható is lesz, összetörik a kirakat). nincsen olyan, hogy meg akarnád változtatni a motort, meg a jajtást, meg a kormányzést, és közben nyomod a gázt. az ország erősebbi és ellenállóbbá válhat idővel (a "német" - inkább német eredetű, nemzetközi nemzetközi - nagytőkével szemben is), ha kitart (amihez átélt értékek melletti tartós elkötelezettségek kellenek) és megdolgozik érte, nem áll jól a széna ez ügyben, és orbánnak kimagasló szerepe van abban, hogy ez az ország most sokkal.sokkal gyengébb, mint volt korábban, megkockáztatom, a 2010 előtti 50 évben bármikor.

incze 2020.09.20. 17:32:23

@Papadok: szerintem orbánra inkább a maffiaállam metafora miatt húzták rá a köpcöst: el chapo, a köpcös, joaquím guzmán a hasonlat alapja: www.dw.com/image/37202659_303.jpg (a képen a megfelelő társaságban látható)

msmester 2020.09.20. 17:41:07

Én is csak az autósdihoz szólnék hozzá: az nem baj, ha az autógyáraknak, bármilyen gyáraknak, sőt bárkinek (kereskedők, szolgáltatók) van fixere Magyarországon, hanem az a baj, hogy ha a miniszterelnök (vagy a külügyminiszter) az. Az a baj, ha nem egy minisztériumi előadó szintjén indítható ügyeket a miniszterelnöknél indítanak. És az a baj, ha a nagyvállalati bullshittel közvetlenül az ő agyát mossák (ez utóbbiról könyvet tudnék írni...)

Podvinecz Marsall 2020.09.20. 18:06:11

@incze: én átálltam az arkangyalra, csak ki ne derüljön, hogy az meg a Török Szultán vagy Alvarez elnök.

stefan75 2020.09.20. 19:09:02

@Wolff: kecskeméti Mercedes gyár.

Rozsgyi 2020.09.20. 19:51:20

Az emberiség 90%-a hülye. Nem, rossz ez a megfogalmazás, helyesen: az emberiség 90+%-a nem kíváncsi, nem érdeklődő. A maradék az meg akarja ismerni a világot, következtetéseket akar levonni belőle, érdekli a tudományos eredmények, kíváncsi a művészetekre. De ez max 10%. Valószínű evolúciós szempontból nem előnyös, ha a populációban nagyobb százalék érdeklődő.

És mi azt várjuk el a demokráciától, hogy a 90% helyesen fog dönteni. Ami abból a hibás feltételezésből indul ki, hogy az emberek többésge képes felismerni azt, hogy mi a jó neki. Hát nem.

Hölderlin ist ihnen unbekannt? 2020.09.20. 22:35:57

@dr Brcskzf Gröőő: +1

@velőtanya: Engem pl. érdekel. Át is érzem, és bár én csak olyan néha hozzászóló vagyok, baromian sajnálnám, ha az itteni Gironde kedvvesztés folytán eltünedezne.

@mafi mushkila: +1

incze 2020.09.21. 00:41:59

@velőtanya: én meg ettől pont komfortosabban érzem magam, elég riadtan tudok pislogni, ha túl nagy az egyöntetűség (rossz szó, tudom, hogy nem az egyenlépésről beszélsz, de gyerekszoba, tanultság, műveltség, ízlés, tapasztalat, képességek, törekvések, élethelyzetek - irtó tarkák itt, és az nekem kimondottan jó). sokszor egyáltalán nem értek egyet, pl. itt is, nekem a "nemzeti érdek" (akár jogelődje, az államérdek) egy elég üres dolog, gyári hibás álfogalom, szinte mindig valami gazemberség fügefalevele, de ha véletlenül valami érdemleges is szóba kerül ennek kapcsán, arról szívesen gondolkodom.

kiazmarmegint 2020.09.21. 04:37:43

@velőtanya: En peldaul mindig szivesen olvasom, amit irsz.

kemény keleti kommentelő 2020.09.21. 06:13:56

hvg.hu/gazdasag/20200920_KKM_Kulugyminiszterium_lista_ujsagirok_szakmai_ut

A külügyminisztérium a kémelhárítás, vagy 3/3 ügyosztály ?
A magyar újságírók a megfigyelt személyek ?
Vagy ez a külügy bosszúja ?
És Kaleta hivatali gépének ehhez semmi köze.

velőtanya 2020.09.21. 09:13:32

@Hölderlin ist ihnen unbekannt?: @kiazmarmegint:
Köszönöm, jól esik. És igyekszem a lehető legkevesebbet drámázni:)

velőtanya 2020.09.21. 09:18:03

@incze: Nem is olyan régen volt egy hosszasan tárgyalt téma, ahol olyan kommentelővel kerültem "egy platformra", akivel ritkán szoktam, és olyanokkal keveredtem vitába, akikkel szinte mindig egyet szoktunk érteni - és direkt jó volt a változatosság. Szóval egyáltalán nem az állandó egyetértésről van szó, hanem - de szerintem értjük ezt mind.

mafi mushkila 2020.09.21. 14:06:25

@incze: Igazad van, mert jó dolgomban ennek már elfelejtettem aktívan örülni! Azzal együtt, hogy hiányzik a szívemnek kedves egyes aspektusok tárgyalhatósága, de ami megvan, amit lehet, az nagyon jó és kell.

mafi mushkila 2020.09.21. 14:11:06

@velőtanya: Add ki magadból! :) ...Nekem legalábbis működik, majd szóltok, illetve már szóltatok is, amikor túlmentem valakinek a határán, de én jobban érzem magam, ha tudjuk, hogy kivel mi van. Tényleg, egy ennyire tartós társaság már megérdemli a közösség nevet. Abszolút el tudom képzelni, hogy nem is nickek vagytok, hanem emberek, és szabad úgy is viselkedni.
Sztem :)

mafi mushkila 2020.09.21. 18:15:28

@ámbátor: Akkor túltoltam :) De nem baj, mert az én emberes izém megengedi, hogy egyes emberek nickek maradjanak.

deckard_r 2020.09.21. 19:03:42

@mafi mushkila: ez a te döntésed, de nem nyilván elvárás:) mindazonáltal engem megtisztel, ha a virtuális személyiségemet embernek tekintik, mert egy sokat (vagy kizárólagosan) használt virtuális személyiség azért hasonlít valamennyire a valódira - ha nem az azért jelez valamit, de szerintem (de ez csak vélemény) nem jót...

mafi mushkila 2020.09.21. 21:31:56

@deckard_r: Na akkor azért erre is van vevő, kösz :) Folytatódik a sokszínűsködés, emberek, nickek, félszerzetek welcome.

9mmPara 2020.09.22. 07:18:50

@kemény keleti kommentelő: Magyarországon kissé túltengő számban vannak jelen a gumitalpúnak becézett szervezetek, természetesen a külügynek is jut belőle. A polgári hírszerzés hozzájuk tartozik. Az Információs Hivatal (=külföldi hírszerzés) 2012-ig szintén, de azt 2012-ben megkapta Lázár. De pl. a TEK-nek is van joga bizonyos esetekben ilyen tevékenységet folytatni. Hogy aztán most hány ilyen van és melyik, hol és kihez tartozik, azt nem követem.

9mmPara 2020.09.22. 07:18:50

@kemény keleti kommentelő: Magyarországon kissé túltengő számban vannak jelen a gumitalpúnak becézett szervezetek, természetesen a külügynek is jut belőle. A polgári hírszerzés hozzájuk tartozik. Az Információs Hivatal (=külföldi hírszerzés) 2012-ig szintén, de azt 2012-ben megkapta Lázár. De pl. a TEK-nek is van joga bizonyos esetekben ilyen tevékenységet folytatni. Hogy aztán most hány ilyen van és melyik, hol és kihez tartozik, azt nem követem.

acc2s 2020.09.22. 09:41:12

@jotunder: Örjöngés? :D Teljes félreértés.
Inkább derűsen szemlélem azt a nem lankadó erőfeszítést, amivel a minden emberben létező konformitás iránti vágyat próbálod átcímkézni konzervatívra, centristára, politikai realistára. Persze, miért ne? Ha egyszer ilyen kedved van.

Ami a hivatkozott nemzeti érdekeket illeti, azok olyan értelemben érdekek, mint amilyen a közlegelőre kiterelni a második tehenet.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.09.23. 14:33:09

Magyar érdek? Lassan fél évezrede bár létezne magyar érdek, de a magyar politikum nem ezt szolgálta - szolgálja. :-( Hozzá kellene szokni ahhoz a fogalomhoz, hogy "korlátozott önrendelkezés". :-( Mert hogy elég korlátozott az önrendelkezésünk és ez nem csak az elmúlt tíz évben volt igaz. :-(

Ha a francia hajdani gyarmatbirodalom országaiban a "korlátozott önrendelkezés" jól látható, akkor itthon is fel kellene ismernünk ugyanezt. :-(

Hogy ez mennyire a német autógyárak miatt, vagy az efeszbé miatt (leánykori nevén kágébé), hogy mennyire szin csing ping nertárs, beszélek félre eftárs miatt? Nem tudom. És az amikat még ki is felejtettem a felsorolásból. :-(

Vélelmezem Tuvalu vagy a Salamon szigetek befolyása ránk elhanyagolható. :-)

9mmPara 2020.09.23. 16:45:57

@rdos: Egy szezont randalíroztam a Balatonon tuvalui zászló alatt.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2020.09.24. 12:52:49

@9mmPara: :-) Basszus! Tuvalu betette a lábát a Balatonba? :-) Nem lennék most a tuvalui imperialisták helyében. :-)