Híres utolsó szavak

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

  

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Liberális-e Navracsics Tibor? Igen. (nenézzmárilyenbutánposzt)

2020.08.08. 20:21 | jotunder | 244 komment

 

      A kedves Olvasó nagyon csúnyán néz rám, kicsit feszültnek is tetszik lenni, azt a kisbaltát tessék szépen letenni, nagy levegő, mindjárt más. Ez most egy ilyen poszt lesz, nem fog tetszeni, nem kell, hogy minden tessék. 

      Én írom a posztot kedves Olvasó, ne tessék beleszólni. Hogy nem volt mindig morálisan topon a Navracsics professzor? Így van, még az is lehet, hogy most sincs. Hogy egy gerinctelen szarházi? Na, és megint na. Értem, vagy ahogy mostanában szokták mondani, érteni vélem a narratívát, de most egy kicsit visszavennék az indulatból, és empatikusabb lennék vele, OK? Nem OK, tudom, de ez van.

      Kurvára felidegesített az az SZDSZ-es majom ("ilyet mondani, mi lett a Vincentből", ne tessék kiabálni, hallom, egyszer hadd jöjjön már ki belőlem, ebben a forró észak-angol nyárban, huszonkét fok) Bruck Gábor, aki a nagyon buta és a nagyon ellenszenves közötti nem annyira vékony mezsgyén próbált minél több emberbe ismételten beletaposni, ami politikai tanácsadóknál gondolom alap, hello, benne tetszik lenni a basket of deplorables-ben Juli néni, de azért ugye tetszik majd ránk szavazni, hogy nem, de miért nem? - és néznek azzal az arckifejezéssel, amiről azt gondolják, hogy liberális, pedig csak simán hülye. 

      A kedves Olvasóról biztos íratott a Terrormari néni nyilvános feljelentőlevelet a sameszával, azért tetszik azt gondolni, hogy én mekkora fideszista vagyok, nem kedves Olvasó, rólam íratott, és nem szándékozom ezt elfelejteni neki. Nem biztos, hogy kettőnk közül Önnek tetszik jobban utálni Orbánt és a sleppjét, csak ez a poszt most nem erről szól.

      Navracsics Tibor is megnyilvánult a Népszavában, nemcsak a Bruck, enyhe spleen, finom understatementek, tight upper lip, szinte látom, ahogy azon gondolkozik, hogy öntsön-e tejet az Earl Grey-be, persze minden rendben van, tulajdonképpen, mondja a Navracsics professzor, de azért még sincs rendben az a minden, inkább a semmi lesz az, ami rendben van, teszi hozzá alig vagy tán egyáltalán nem hallhatóan, de azért nekem mégis  ez jött le.

     Navracsics volt Orbán Hazafias Népfrontjában a szabadelvű konzervatív (leánykori nevén liberális), ahogy mondjuk a Deutsch Tamás képviselte a prehabonyi Ibiza-érzést, az obligát thaiföldi bártáncosnővel és az ő hasával, és  Semjén Zsolt azt a speciális magyar kereszténydemokráciát, ami nemcsak Észak-Rajna Vesztfáliában lenne kínos, de talán Mongóliában is. Vannak a népi szűrösök, akik KB-titkárból és moszkvai nagykövetből lettek végtelenül hiteles antikommunisták, a népi népiek, akik nem mindig érzik jól magukat, de ha hozzájuk vágnak valamilyen irodalmi folyóiratot, akkor elvannak magukban, és vannak a kevésbé népi banki szakemberek, akiknek "it is not personal".  És persze ott van a futballhuligán-őstörténész-rothschildevő vonal, akiket ebben az országban  sohasem lehetett megkerülni, ezért Orbán Viktor meg sem próbálta. 

     Mielőtt a kedves Olvasó kissé sértetten elmondaná nekem, hogy hány stadiont épített az Orbán, hová züllesztette a mitoménmit, és azokat az ügyeket is említené, amelyekről hetvenhárom poszt jelent meg a Vincenten, szeretném figyelmeztetni, hogy én írtam mind a hetvenhárom posztot, és még fogok is írni párat.  Most nem erről van szó, capiche? 

    A Navracsics-niche egy része lelépett, egy része pedig not happy, erről írogat és beszél mostanában Navracsics, morog az orra alatt Stumpf István és ad ki dühösen három könyvet a Gyurgyák János. Navracsics érzi, hogy most egy kicsit beszélhet erről a Népszavában, persze nyomatékosítva, hogy a jogállamisággal nincsenek problémák, szelíden jelezve, hogy bővebben azért vannak. 

    Navracsicsnak hitték el sokan (effektíve a szájával mondta, hogy nem változtatják meg az Alkotmányt, és a liberális szavazók pártja is a FIDESZ) 2010-ben, hogy itt azért csak nem lesz gáz. Aztán valahogy kicsúszott Brüsszelbe, majd vissza, és most talán Veszprém-ügyi biztos, nem néztem utána, és szerintem tudja ő, hogy gáz van. Az is lehet, hogy Orbán is tudja, hogy egy egészen kicsi gáz talán tényleg van, és ezért mer ilyeneket mondani Navracsics, bár lehet, hogy hamar kideríti a Prostisrácok, hogy Neubergerről horvátosított. 

     Az a baj (ajjaj, ez nem fog átmenni.........................)

    ,hogy valamilyen szempontból,  nemcsak liberális a Navracsics, hanem ő a liberális. Ez borzasztóan hangzik, de legalább borzasztó is. Én nagyon szívesen szavazok Karácsony Gergelyre, és az összes momentumos cukiságra, de ha nem lenne velük szembe ez az  Orbán-alakú berdimuhamedov, nem biztos, hogy így lenne. Bár támogatom a lilaalgák védelmét és a szabad bicikliválasztást, lenne még pár jelentéktelennek látszó ügy még, amin gondolkozni lehetne. 

    A probléma, amit Orbán átérez és mondjuk a Bruck Gábornak évekig nem tudnám elmutogatni, hogy ez itt egy konkrét ország, ennek van egy olyan népe, olyan történelme, olyan külgazdasági környezete, stb stb amilyen, az én magyar liberális definíciómnak azért az is része, hogy ezzel az a magá liberálisnak nevező egyén tisztában van. Jó, persze, ne legyen olyan, mint Németh Szilárd másfél kiló tüdőspacal után, ne utáljon mindenkit, aki nem olyan délceg turáni heteroszexuális legény, mint a Novák Katika, de mondjuk az nem érdekel, hogy John Rawls volt-e a jele a középső csopiban. 

     Amikor Navracsics finom célozgat arra, hogy a polgári jobbközepet análisan abúzálta Orbán és igazán használhatna egy kicsit több vazelint, akkor az nemcsak toppantás azzal a lábacskával, hogy eddig és ne tovább, hanem egy többé-kevésbé valóságos kiállás valami mellett, ami nélkül én nem nagyon tudok elképzelni egy működő és élhető Magyarországot. Nem lehet megkerülni a polgári Magyarországot, a polgári jobbközepet, ahogy Navracsics mondta, az nem egy "politikai termék", ahogy a nemzetiszocialista midgetporn koronázott királynőjének egy közeli ismerőse mondaná.

    A polgári Magyarország, amihez én a prolizsidó alig tartozom, de talán mégis, egy olyan ország ahol értelmezhető valamiféle szabadelvűség, ami persze nem csicsaliberális, bourdieuliberális, és a kicsi sárgás poént ezredszerre nem fogom elsütni, de legalább létezik. 

   

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr3616119220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Külsős 2020.08.10. 18:32:55

@mafi mushkila:

@ámbátor: ezt nagyon pontosan leírta. Én is így gondolom, szerintem igazatok van.

Külsős 2020.08.10. 18:35:09

@mafi mushkila:
még annyit, hogy szerintem ez a "mozgástér" nem a szabadelvűségből következik, hanem az illető úr jelleméből.

AdvocatusDiaboli 2020.08.10. 18:37:54

@jotunder:
"én neheztelek navracsics úrra, de nem neheztelek rá annyira, mint más urakra"
Lassan 150 hozzászólás után sem értem, hogy miért, ill. hogy kik lennének azok a "más urak". Persze volna a világban sok "úr", akire sokkal jobban lehet neheztelni, de ha csak a NER-nél maradunk, akkor egy db. urat (az egyetlent) tudok, aki nyilvánvalóan több neheztelésre ad okot. Szerintem Navra mindjárt a második körben benne van. De ízlések és pofonok...

Bogomil 2020.08.10. 19:11:19

@Jude: Az átlagkeresetből soha nem kellett 36% szja-t fizetni. Lehet, hogy sok volt az is, amennyit kellett, de az biztos, hogy ami most van (nem fejtem ki, talán megbocsájtod), az teljesen igazságtalan.

Jude 2020.08.10. 19:31:02

@Bogomil: Arra emlékszem, hogy 2010-ben a havi kereset bruttó 140 ezer forintot meghaladó részéből már 36% volt az szja. Szerinted hányan vándorolnának ki, ha ezt újra bevezetnék?
És ezt biztosan tudom, mert én annyit adóztam, és nem találtam igazságosnak. Mások pedig büszkén mondták, hogy papíron minimálbért kapnak, így adómentesek.
Te milyen asózást tartanál igazságosnak?

Hölderlin ist ihnen unbekannt? 2020.08.10. 19:38:55

@AdvocatusDiaboli: Igen, egyetértek az ellentmondásosságban. Elöljáróban a kérdéseidre (amúgy sajnálom, ha érthetetlenül zavaros volt, amit írtam): a magam részéről reménytelennek látom a helyzetet, mert egyik módszer sem látszik olyannak, ami sikerrel kecsegtetne az Orbán-rezsim elsöprését és az alkotmányosság helyreállítását illetően. Nem elvileg, hanem gyakorlatilag.

Kivonulás/bent maradás: nem csak formállogikailag oldaná fel szerintem az ellenzék bent maradása a Magyarék féle ellentmondást, hanem kijelölné a célt és az ellenzék önmeghatározását _annak kijelentésével_ (ez persze elengedhetetlen mozzanat lenne), hogy a rendszer illegitim, amellyel ők szembehelyezik magukat, és azért vannak ott, mert a parlament maga nem illegitim, hanem az orbáni állam és a törvények azok, az alkotmányosságot pedig ebben a parlamentben kell majd egyszer helyreállítani. Ez az önmeghatározás és stratégiai célkijelölés szerintem alapvető lenne, _függetlenül_ attól, hogy a közeljövőben nem érhető el a cél.* Persze, ahogy mondod: csak akkor lenne elérhető, ha bő kétharmaddal meg tudnának nyerni egy választást. Ez tehát egy óriási "ha", ugyanúgy, ahogy az is, hogy képes lenne-e az ellenzék egységesen és kb. a Magyarék által leírtak szerint fellépni addig is ("markánsan képviselni"); és/de legalább ugyanakkora "ha" az is, hogy a bojkottot össze tudnák-e hozni.

*(Ennek ki lehetne agyalni a hétköznapi működésmódját: pl. nem szavazna, nem venne részt, csak napirend előttiekben szólalna meg, nem miniszter(elnök) urazna stb. Ha erre kivágják/megbüntetik/betiltják őket, az is fejlemény.)

Bojkott: anélkül, hogy az okaik boncolgatásába belemennék, amennyire látom, a legitim ellenzék nem akar bojkottot - ez az egyik egyszerű oka annak, hogy ez nem fog megvalósulni. Max. óriási vita keletkezne, szétesne az ellenzék pártolókra és ellenzőkre, ami már önmagában ellehetetlenítené a bojkottot - ezért igényelne még a választásnál is egységesebb együttműködést -, továbbá, ha mégis megvalósulna, ugyancsak szerintem nem hozna eredményt. Mert a közvetlen következménye annyi lenne, hogy a parlamentben három harmada lenne a Fidesznek, az intézményesen létező ellenzék infrastruktúrástól felmorzsolódna, jó esetben egy elszánt maroknyi maradékuk plusz más/új politikai szerepvállalók ("civilek") próbálhatnának társadalmi mozgalmat az útjára indítani (aminek a sikerét illetően szkeptikus vagyok, de persze ebben ugyanúgy lehet, hogy nincs igazam, ahogy az összes többiben sem). A passzivitást úgy értem, hogy a bojkott a választóktól és a (nem) képviselőjelöltektől, meg a mögöttük álló szervezetektől is elvenné a közvetlen tennivalót, anélkül, hogy helyette konkrét másikat kínálna: a bojkottról legföljebb beszélni lehet, tenni érte úgy, mint egy ellenzéki jelölt megválasztásáért, nem. És beszélni is csak abban a korlátozott médiatérben lehet, ami van - amiben Orbánék legalább annyira szarrá trollkodnák, karaktergyilkolnák és kiröhögnék őket, mint ha vesztenek/nem kétharmaddal nyernek. Abban sem bízom, hogy az EU/EP pont ettől kapna a fejéhez, de persze ez nem zárható ki. Ami a kamupártokat illeti, igazad van: ha megvalósulna a bojkott, ez talán nem számítana; a közmunkás megzsaroltak pedig csak példa egy speciális problémára (szerintem nem működne az "azt hazudni, amit akar", mert az egésznek pont a megfélemlítettség és a kiszolgáltatottság a lényege, amit aligha ellensúlyoz tájékozottság vagy politikai céltudatosság - de ez tényleg mellékes is, csak eszembe ötlött, mint Micimackónak egy bökkenő - pont "hétfőn, mikor a hőség rekkenő", véletlen?).

Ha a bojkott illúziója és a rendszerellenzék illúziója között kell választani, kb. ezért hajlok az utóbbira. Kicsit olyan persze ez, mint a kelet-európai értelmiségi, aki két út között választhat: az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan.

Hölderlin ist ihnen unbekannt? 2020.08.10. 19:39:52

@Podvinecz Marsall: Csak abból gondolom, hogy ez a helyzet, hogy _szerintem_ kifelé ez látszik. Pont ezért nem is értem, miért lenne "könnyen rendezhető": nekem úgy tűnik, egy másfél évtizede elpusztíthatatlan rögeszme nyilvánul meg benne ismét. :)

Bogomil 2020.08.10. 19:41:40

@Jude: Mivel hogy sávos adórendszer volt, ahogy most Te is helyesen fogalmazol (az előbb legalábbis kétértelmű voltál)...
Most a legszegényebbek túl vannak adóztatva, nemcsak a minimálbérre is kivetett szja-val, hanem a 27%-os áfával is - miközben állítólag hasít a gazdaság.

Jude 2020.08.10. 19:57:29

@kemény keleti kommentelő:
" A - rohadtgazdagok - akkor az átlagkeresetből élők lennének ?
A nagycsaládos átlagkeresetből élők ?

Ők laknak a palotákban és vadászkastélyokban, közlekednek repülővel és helikopterrel és taníttatják svájci oskolában mind az öt villatulajdonos kis gyereküket ?"

Sokak szerint már azok gazdagok, akik a fizetésükből ki tudják fizetni a számláikat, és tudnak maguknak kaját venni. Sokan azt hiszik a négszázezres átlagbérről, hogy luxuséletet lehet belőle élni. A bruttó 400k-ról.
Én azon a véleményen vagyok, hogy egy félmilliós bruttóval semennyivel nem vagy gazdagabb, mint az, aki örökölt egy húszmilliós lakást.

Jude 2020.08.10. 20:00:47

@Bogomil: Abban egyetértünk, hogy a legszegényebbek túl vannak adóztatva. Abban már nem felétlenül, hogy kik a legszegényebbek, kik a középosztály, és mennyi terhet bírnak még elviselni (ha egyáltalán el tudnak plusz terheket).
Még mindig kíváncsi vagyok a válaszodra: TE milyen adózást tartanál igazságosnak? Milyen adókulcsokat, milyen jövedelem fölött?

ámbátor 2020.08.10. 20:04:52

@Külsős: Erre egyébként ékes bizonyíték az EU biztosként eltöltött ideje, ahol ugyan elég gyengusz teljesítményt mutatott, de teljesen EU konform módon működött, bszélt, viselkedett, létezett. Amint nem kapta feladatként, hgoy verje szét a jogrendet, amortizálja az ellnzék vezetőjét, vagy sürgősen engedjen el egy baltás gyilkost, magától eszébe se jutott ilyesmi. Biztoskodott, intézkedett, hivatalnokoskodott. Ő az a fideszes, aki nem lopta haza se a kantinból az evőeszközt se Veszprém megyét. Nem tudok róla, hogy az unokahuga nemzeti nonprofit zrt-t kapott volna, vagy a sógora lenne a honi gázipar felügyelőbizottságának elnöke. Tán még trafikja sincs.
Szóval alapvetően kultúrember, csak nem tud nemet mondani. Emiatt nem úriember. Ahhoz az is kéne.

libernyák 2020.08.10. 20:08:03

@Jude: Jól látod azt, hogy a régi rendszer szörnyen működött, milliós nagyságrendű ember lehetett minimálbérre bejelentve.
Az egykulcsos adó bevezetése elvileg egy jó lépés lett volna - egyébként pont az úgynevezett liberálisok (SZDSZ) kampányoltak vele több választásnál, de ez valahogy elfelejtődött - viszont Orbánék ezt is szarul csinálták.

Ugyanis Orbánék adórendszerébe ne csak az egykulcsos adót számítsd bele, hanem a rengeteg, egyes ágazatokat és ezeken keresztül a zembereket sújtó különadót, amelyet azért vetettek ki, hogy a kisebb SZJA-adóbevételeket valahogyan ellensúlyozni tudják. Ezeknek a hatása a gazdaságra jóval súlyosabb volt, mint amekkora az előnye az személyi jövedelemadó-rendszer átalakításának.

Bogomil 2020.08.10. 20:15:09

@Jude: Mindenképpen sávos szja-t, minimálbérig 0%, az átlagbér kétszereséig, mondjuk a mai viszonyok között 800.000 forintig az alapkulcs (15%) alkalmazását, fölötte pedig pl. egy 30%-os kulcsot tudnék elképzelni. De persze ez sok minden mással is összefügg, pl. bizonyára jelentősen megemelném a társaságok nyereségadóját, az összevonandó (azaz sávosan adózó) jövedelembe tenném az osztalék- és kamatjövedelmeket. És mindenképpen bevezetnék valamiféle vagyonadót is. Persze nem vagyok szakértő az ügyben, és persze minden adóváltoztatást komoly számításoknak kell megelőznie. De valamiféle ilyen irányban gondolkodnék a dolgon.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.08.10. 20:35:01

@Jude: Magyarországon majdnem kétszer akkora az ÁFA bevétel, mint az SZJA bevétel. A nyugati világban ez tipikusan fordítva van. A teljes magyar adóbevétel a GDP 37 százaléka, kicsit kisebb, mint a német, kicsit nagyobb, mint a brit. Az SZJA-ban masszív adóverseny van a régióban, ez fontos a multicégeknek, akik nélkül nem megy a szekér, tehát a flat tax is adott, és a magas VAT is adott. nem tudsz mit csinálni, itt nem nagyon van mozgástér.

Jude 2020.08.10. 20:44:15

@Bogomil: Köszönöm a választ.
Azt tudod, hogy a jövedelemnek az a része, amelyik 30% fölött adózik, a járulékok miatt már 50% fölötti levonást jelent?
Ezzel az adórendszerrel csak azokon segítenél, akik minimálbér alatt keresnek (tehát csak a közmunkásokon és a részmunkaidős minimálbéreseken), másokat viszont - akár egy keresetből élő családokat - nehezebb helyzetbe hoznál. Biztos, hogy megérné? Nem inkább az lenne a cél, hogy a közmunkás is megkapja a minimálbért, és hogy - ha már valakinek kedvezünk - a minimálbéres, és a minimálbérig, vagy azon felül valameddig mindenki kevesebbet adózzon?
A társaságok nyereségadója megint necces kérdés: Tudod, milyen következményekkel járna? Nem megsegíteni kellene inkább a vállalkozásokat most, miután ennyien tönkrementek? Az osztalék és a kamat nem annyira szánalmasan kicsi már így is? A vagyonadót biztos, hogy meg tudná fizetni az, aki nagy laksában lakik, pénze viszont nincs?
Amint látod, sok kérdést felvet a tervezeted, és úgy érzem, nem feltétlenül tudod, mennyi pénzből él meg kényelmesen egy négytagú család, mekkora a költségvetése egy vállalkozásnak. Sajnos, akik a 36%-o adót bevezették, szintén nem tudták.
Én például hamarabb szültem volna, ha kevesebb adót vonnak le tőlem, és nem csak 36 évesen...

Jude 2020.08.10. 20:47:53

@libernyák: A különadók tényleg betettek a gazdaságnak, a családok viszont kicsit fellélegezhettek. Nem tudom, létezik-e olyan megoldás, amely mellett a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad.

Jude 2020.08.10. 20:49:29

@jotunder: Az a baj, hogy a magasabb szja-t nem a magyar fizetésekhez találták ki. A járulékok mellett már így is nálunk a legnagyobb a teher a munkabéreken, magasabb szja-val aránytalanul nagy lenne a közepes béreken.

Bogomil 2020.08.10. 20:58:28

@Jude: Mivel annó így adóztam, mint főiskolai tanár, pontosan tudom. (Csak mi öten voltunk, 3 gyerekkel...) És természetesen nem írtam a családi típusú kedvezményekről, amiket nyilván én is alkalmaznék. Ahogy arról sem, hogy a költségvetési központosítást csökkenteném, a TAO-támogatás jellegű őrültségeket eltörölném, stb., stb.
Azt viszont szinte biztosan állítom, hogy a mienkhez hasonló "fordított Robin Hood"-jellegű adórendszer kultúrországokban nem nagyon van.

Jude 2020.08.10. 21:04:19

@Bogomil: Nem értem, miért "fordított Robin Hood"-féle adórendszer az, amelyben a dolgozónál valamicskével több marad abból a jövedelemből, amit megkeres, a munkáltatókat pedig arra ösztönzik, hogy ne trükközzenek a fizetéseknél, ne jelentsenek be valakit minimálbérre csak azért, hogy ne kelljen adózni utána.
Nem mondom, hogy ez így tökéletes, sőt, lenne mit javítani rajta, de aki ma itt sávos adózással kampányol konkrétumok nélkül, és újra 30% fölötti adókulcsokat vezetne be, az a középosztály nagy részének támogatására sajnos nem számíthat.

Aegopolis2 2020.08.10. 21:11:35

@kemény keleti kommentelő: Valóban szembetűnő a Fidesz káderhiánya, de engem jobban zavar az ellenzéké. Ijesztő volt látni, hogy Szerencs, vagy Dabas méretű városokban csak egyetlen fideszes polgármester-jelöltre lehetett szavazni. Attól tartok, naivitás abban reménykedni, hogy ez a rendszer pikk-pakk lebontható lesz navracsicsok nélkül, teljes garnitúra-cserével.

kemény keleti kommentelő 2020.08.10. 21:24:27

Ki kampányol mivel ? Nem te jöttél ide kampányolni ? Egy Navracsics poszton offolsz a fidesznek.

Podvinecz Marsall 2020.08.10. 21:25:29

@Hölderlin ist ihnen unbekannt?: úgy lehetne pl könnyen rendezhető, ha GyF beleüvöltené a facebookba meg a nyugatifénybe, onnnantól azt kellene hivatkozni. :)

ámbátor 2020.08.10. 21:29:11

@Jude: Ha a minimálbérig nulla kulcs van, az annak is javulás, aki annál többet keres.

kemény keleti kommentelő 2020.08.10. 21:33:00

@Aegopolis2: Naivitás azt feltételezni, hogy Navracsicsokkal lesz más is, mint szabadrablás.
Ő nem egy odakeveredett lélek, hanem az összes fideszes megmondóembert ő tanította politikára, vagyis mindarra, amit azok művelnek az országgal.

kemény keleti kommentelő 2020.08.10. 21:41:01

@Aegopolis2: A káderhiányra visszatérve. Az a nyilvánvaló, hogy azért van káderhiány, mert olyan nagyon sok embert zárnak el az érvényesüléstől, amennyit csak tudnak.
Újrahasznosítják a rokonaikat is, csak hogy másokat eltávolíthassanak a szakmájukból.
A kis faluszéli fideszcsapat állásokat , cégeket és egész ágazatokat halmoz, és mostmár a tavakat is, ….hogy más ne férjen sehova.
Hogy hagyjuk el az országot és egyedül övék legyen minden.

Bogomil 2020.08.10. 21:45:58

@Jude: Sajnálom, hogy nem akarod megérteni, amit mondok. Lehet, hogy más sávhatárokban kell gondolkodni, de az egykulcsos szja nagyon kevéssé szolidáris. Ennél a nyugati ún. "szociális piacgazdaságok" is tovább jutottak már, nézd meg pl. a német adórendszert:
alapblog.hu/allami-ujraelosztas/

Aegopolis2 2020.08.10. 22:01:00

@kemény keleti kommentelő: Értem az erkölcsi alapú kifogásaidat, csak nem tartom praktikusak. Egy majd' 3 milliós szavazói bázissal kikkel az élen állítasz szembe minimum 4-et? Azt a hármat csak akkor lehet kettőre apasztani, ha lesz egérút azoknak, akik hajlandóak együttműködni, egy Szél-Jakab-Dobrev lista csak összébb zárná a Fideszt.

kemény keleti kommentelő 2020.08.10. 22:09:54

@Aegopolis2: Navracsics a fidesz főembere. Nem azért nem fog átállni, mert én nem akarom.

kemény keleti kommentelő 2020.08.10. 22:15:28

@Aegopolis2: Bocs a többszörös tagadásért. Zavaró.
Szóval Navracsics a fidesz főembere. Eszébe sincs sehová átállni.
Csak kampányol az index miatt haragos választói rétegének. Bazsalyog és eljárja a hétfátyoltáncot. Egy közönséges önbecsapás hinni neki. Ő aztán egy igazán profi fideszes hantaboj.

Célozza a mondandóját és be is talált.

Jude 2020.08.10. 22:42:12

@kemény keleti kommentelő: Én a Fidesznek? :-)
Miután ezt a csoportot csinálom évek óta? - www.facebook.com/groups/europai.allampolgar/
Azt mondtam, hogy jó lenne, ha lenne egy ELLENZÉKI PÁRT, amelyik nem abból indul ki, hogy mindenki, aki az egykulcsossal jól járt, az szemét gazdag, hanem abból, hogy ők a középosztály, akik még valahogy megélnek, de nem nagyon tudnak extra terheket elviselni.
Ha lenne olyan párt, amelyik ezt kimondja, az sok szavazatot hozhatna az együtt induló ellenzéknek. Rengeteg jobboldali liberális, vagy akár konzervatív középosztálybeli ember van, akinek elege lett a sutyerák Fideszből, és alig várja, hogy legyen vállalható alternatíva, akikre jó szívvel leadhatná a szavazatát.

Jude 2020.08.10. 22:44:03

@ámbátor: Igaz, ha nem adójóváírás van, hanem adómentesség, akkor azzal mindenki jól jár.

Jude 2020.08.10. 22:52:32

@Bogomil:
"Sajnálom, hogy nem akarod megérteni, amit mondok."

Megértem, de nem értek egyet.

"Lehet, hogy más sávhatárokban kell gondolkodni, de az egykulcsos szja nagyon kevéssé szolidáris."

Biztos, hogy más sávhatárokban kell gondolkodni, ha már sávos adózást akar bevezetni valaki. És ezek nem részletkérdések, amik "majd kiderülnek", senki nem szereti a zsákbamacskát. Sajnos sok potenciális szavazót veszít az ellenzék azzal, hogy van egy politikailag aktív, gondolkodó réteg, akiknek csak annyi az üzenete, hogy "nektek most rosszabb lesz, de még nem tudjuk megmondani, mennyivel".
A társadalmi szolidaritást szerintem nem az szja-n keresztül kellene gyakorolni. Olyan országokban, ahol a magasabb bérekből luxuséletet lehet élni, talán belefér a 30% fölötti adókulcs, de nálunk legfeljebb a többmilliós bérek esetén férne bele.
És ha valakit támogatni kell, miért ne Mészáros Lőrinc mondjon le a fél Balatonról, miért a Kovács család a fapados nyaralásról? Ha nem lopnák szét az államkasszát, egykulcsos mellett is jóval több maradna benne.

"Ennél a nyugati ún. "szociális piacgazdaságok" is tovább jutottak már, nézd meg pl. a német adórendszert:
alapblog.hu/allami-ujraelosztas/"

Jó, majd megnézem.

Aegopolis2 2020.08.10. 23:03:34

@kemény keleti kommentelő: Jó, akkor ő nem. De akkor ki legyen a húzónév? Én nem is ragadnék le N-nál, de akkor is tartom, hogy lesznek ebből a garnitúrából olyanok, akikre akkor is szükség lesz, ha picit fintorogni kell hozzá.

kisa 2020.08.11. 06:00:14

@Aegopolis2: Ne feledjük, hogy a 2018-as választáson az ellenzék összesítve _több_ szavazatot kapott, mint a fidesz... Még úgy is, hogy voltak... khmmm furcsa történések. Meg hát van az a firnyákos választási tv... Nincs 3 millió fidesz szavazó. viszont van legalább 1,5-2 millió "leszarom" szavazó.

kemény keleti kommentelő 2020.08.11. 06:43:15

@Jude: Igazad van, hogy jó lenne kihirdetni az adórendszert, amit be akarnak vezetni, de a fidesz sem hirdet ki semmit előre, mégis örökhatalmat kapott.
Mikor te kerülsz sorra, majd akkor megtudod, hogy milyen sorsot szántak neked.

Aegopolis2 2020.08.11. 07:42:08

@kisa: ??? 2018-ban az ellenzék nem kapott több szavazatot a Fidesznél. Ők a svábokkal együtt 2,85 milliót, a parlamenti ellenzék meg 2,49-et kapott. A küszöb miatt elveszett még kb 300 ezer szavazat (Momentum, MKKP, Együtt), de ez így is kevés. Mindez 70%-os részvétel mellett. Összefogva hangyaf@sznyival talán lehet nyerni, de nem lehet a rendszert lebontani, ha a Fidesz bázisa érintetlen marad, két okból sem. Egyrészt módot adna Orbánnak a 'haza nem lehet ellenzékben'-kártya kijátszására, ha ehhez megmarad a masszív hátországa. Másrészt egy kevéssé összeszokott csapat (egy választási koalíció) eleve törékeny és nehézkes lesz, ami nehezen boldogulna egy monolit hatalmi rendszer lebontásával. Szóval szerintem nem elég összetrombitálni mindenkit egy zászló alá, hanem olyan alternatíva kell, ami leválaszt a Fideszről egy szabad szemmel is látható méretű, kevésbé fanatikus tömeget. Orbán saját táboron belüli nimbuszát csak érdemi szavazatvesztés tudja megtépázni.

Bogomil 2020.08.11. 08:55:08

@Jude: Bár az állami újraelosztás mértéke is érdekes, de ezt a dokumentumot akartam most a figyelmedbe ajánlani a német adórendszerről...:-)
www.ahkungarn.hu/fileadmin/AHK_Ungarn/Dokumente/Recht_und_Steuern/Merkblaetter/Adok_es_jarulekok_Nemetorszagban.pdf
Azt mondod, túl alacsony lenne a magasabb adósáv alsó jövedelmi határa bruttó
800 000 forintnál? Ha egy (vagy kettő, mert lehet családi adózásban is gondolkodni, ahol a felső határ csak akkor lép be, ha az adózó felnőttek átlagjövedelme meghaladja a határt) ilyen fizetéssel éppen "valahogy megélnek" a középosztálybeliek, akkor hogyan élnek meg azok a családok, akik a 160 ezres minimálbérből adóznak?
Amúgy a kutatások azt mutatják, hogy a középosztálybeliek nincsenek túlreprezentálva a Fidesz szavazói között.

vargarockzsolt 2020.08.11. 09:43:48

Valójában mindegy is, hogy Navracsics Tibor vagy Fodor Gábor a liberális :D, és hogy a Gyurgyák, Ablonczy, Pröhle vonal konzervatív szabadelvűsége szimpatikus-e a jótündér számára. Inkább az számít, hogy ki akar a NER-en belül maradni, és ki akarja azt megdönteni. Navracsics legfeljebb konszolidálni szeretne (és ehhez is hiányoznak az eszközei, és csak a levegőbe beszél), ezért teljesen vállalhatatlan.

Bogomil 2020.08.11. 09:48:25

@Jude: És ilyen az adózás Szlovákiában, a korábban sokak által dicsőített egykulcsos adórendszer megváltoztatása után: uzletem.hu/jogadokonyveles/szlovak-szemelyi-jovedelemado-2020-ban
Alul 0%, középen 19%, feljebb 25%, bizonyos jövedelmekre akár 35% az szja. Az adórendszereket finoman kell hangolni, figyelembe véve, hogy összesen (az összes adónemből) mennyit kell beszedni, de célul kitűzve azt is, hogy a teljesítményt ne fogja vissza, miközben az egyenlőtlenségeket csökkenti, de legalábbis nem fokozza.

Külsős 2020.08.11. 10:10:18

@Bogomil: +1

Aki havi 800 ezres jövedelemnél középosztályról beszél, nagyon el van tévedve. Persze, jó lenne, ha ez lenne a magyar valóság, de a KSH számok nagyon mást mutatnak. Ne arról beszéljünk, hogy milyen életminőséget _szeretnénk_ középosztálybeliként definiálni...
A havi 800.000 az ugyebár éves szinten 9.600.000. Vajon hányan lehetnek, akik ennyit keresnek? Jövedelmi tizedek szerint csak a háztartásokra találtam hirtelenjében adatot és sajnos csak 2018-as az utolsó elérhető közlés, de azért így is mond valamit. A _legfelső_ jövedelmi tizedbe tartozó háztartásokban az 1 főre jutó éves bruttó (munkaviszonyból és vállalkozásból származó) jövedelem 3.600.000 volt és ne gondoljuk, hogy a gyerekek és egyéb eltartottak száma vitte le az 1 főre jutó jövedelmet, mert itt a háztartások átlagos létszáma kevesebb, mint 2 fő. Megismétlem: a _legfelső_ jövedelmi tizedről beszélünk.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_zhc014b.html

Külsős 2020.08.11. 10:22:07

@Külsős:
Még az jutott eszembe, hogy volt valamikor a '90-es években egy városi legenda valami potentát elvált feleségéről (a részletekre már nem emlékszem), aki azt mondotta volt, hogy ő rettenetesen spórol, már mindenről lemondott, de hát mit csináljon, havi 1 millánál kevesebből nem bír kijönni :-D

Bogomil 2020.08.11. 10:24:47

@Külsős: Az összevont jövedelmet bevallók 15-16%-a rendelkezett 2018-ban több mint 10 milliónyi éves (azaz több mint 800.000 forint havi) bruttó jövedelemmel -- ez több mint 750.000 embert jelent.
www.nav.gov.hu/data/cms526975/2019_NAV_evkonyv_egyben_vegleges.pdf
Magyarországon a felső 10% a középosztály...

Külsős 2020.08.11. 11:56:38

@Bogomil:
Rugóznék még kicsit a témán. Ha a legfrissebb, 2020 májusi adatokat nézzük, a KSH kereset statisztikája szerint (tudjuk a korlátait, csak az 5 főnél nagyobb vállalkozásokat és csak a teljes munkaidőben alkalmazottakat mutatja, de azért mégis, kicsit több, mint 3 millió foglalkoztatottat lefed), no szóval eszerint a statisztika szerint, január-május átlagában még a legjobban fizető pénzügyi-biztosítási tevékenység ágazatban sem érte el a bruttó átlagkereset a havi 800.000-t.

www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli007b.html?back=/stadat_ker&down=880

ámbátor 2020.08.11. 12:05:30

@Bogomil: Vegyük észre, hogy a 800K-t keresők még mindig nyerésben lennének, a javasolt sávokkal, mert a minimálbérig nulla kulcs van, afölött meg a jelenlegi. Valahol havi 1M körül lenne ugyanannyi az adó mint most, afölött több.

Bogomil 2020.08.11. 12:10:16

@Külsős: van közel 200.000 vezető (akármelyik ágazatban) és majd 800.000 tudásának önálló alkalmazására képes felsőfokú végzettségű, szellemi foglalkozású (mondjuk informatikus mérnök) és néhány tízezer nagyon jó és jó helyen dolgozó szakmunkás/technikus. Szerintem belőlük jön össze a NAV-évkönyv adata. (Persze egy KATÁ-s egyéni vállalkozó jövedelme is lehet simán havi 800 ezer, de az nem tartozik az összevonandó jövedelem kategóriájába...)

Külsős 2020.08.11. 12:31:59

@ámbátor:

Bizony. Eléggé úgy tűnik, hogy @Jude kolléga orbáni értelemben definiálja a középosztályt. Orbánékat is csak a felső osztályba, max. a legfelső-közép osztályba tartozók érdeklik, leszarják a magyar valóságot.
Demagógiának nem rossz ez a középosztályozás, kevesen veszik a fáradságot, hogy a számok mögé nézzenek.

Bogomil 2020.08.11. 12:37:19

@ámbátor: Úgy van, ahogy mondod. Úgyhogy azért a "fapados nyaralás" (@Jude: ) belefér ebbe, különösen Magyarországon. (Az árfolyam rontása is egyfajta adóként működik azok esetében, akik forintban keresnek, de emellett euróban is vásárolnak. Igaz, valamit visszanyernek az eurozónában többnyire alacsonyabb áfakulcson...)

Jude 2020.08.11. 12:39:51

@kemény keleti kommentelő: Már sorrakerültem, ültem rendőrségen és bíróságon a Fidesz miatt. Valószínűleg a munkahelyemen is szóltak, hogy nem vagyok kormánybarát, de egy nagy amerikai multi nem úgy ugrál, ahogy ők fütyülnek.

Jude 2020.08.11. 12:44:48

@Bogomil: Nem tudom, hogy élnek meg azok a családok. Azt tudom, hogy mi két gyerekkel adósságokat halmozunk fel, ha egy fizetésből élünk, (ami kedvezményekkel együtt kb 350 ezer), 550 ezer az, amiből már valahogy megélünk, 600 fölötti összeg az, amiből félretenni, nyaralni is tudunk.
És ez nettó. A bruttója valahol 900 körül lehet összesen.
Tényleg nem tudom, hogy élnek meg emberek minimálbérből. Ha nekem ki kellene próbálnom, valószínűleg odébállnék egy-két országgal.

ámbátor 2020.08.11. 12:49:50

@Jude: És akkor ugye két keresőre ennek a duplája körül kezdődne a magasabb adókulcs.
A minimálbérig mindketten 0 kulccsal adóztok és a fejenként 800K fölötti rész adózik magasabban. Nem beszélve a családi kedvezményekről.
Nem tűnik tragikusnak a te szempontodból.

Jude 2020.08.11. 12:51:20

@Bogomil: Na de milyen jövedelmekre 35%, és mennyi mellette a járulék?
Még egyszer mondom: nem értem, miért a munkabértől lesz valaki gazdag, miért pont azon kellene az egyenlőtlenségeket csökkenteni? Ha el vagyunk adósodva, és nincs semmi jövedelmünk, aztán hirtelen kapunk egy jó állást, és elkezdünk végre keresni és törleszteni, ugyanúgy beszedik tőlünk magasabb adókulccsal az adót, mint attól, akinek már eleve vagyona van, megtakarításai, házai, és így lehetetlen lesz kimászni a gödörből, felemelkedni, mert azt a pluszt, amiből lehetne, elveszi az állam.
Szerinted, ha 2010-ben húszezerrel többet kapok a röhejes 140 ezer helyett, azt magánrepülőre és vitorlásra költöttem volna? Mert hogy kb. ennyi volt a különbség.

Külsős 2020.08.11. 13:07:55

@Jude:
Ezzel szemben most nem csak tőled, de attól sem szedik be a magasabb adót, akinek eleve vagyona, megtakarítása, háza van. Hasonló helyzetben vagytok? Nem.
A vagyonadó ötlete meg olyan M.o.-on, mint ördögnek a tömjénfüst. Persze, lehet ellene vetni, hogy - elvben, tisztességes adómorált feltételezve - kétszer adóztat, hiszen alapesetben és ismét csak elvben - egyszer már adózott jövedelemből jön össze a vagyon. Ettől függetlenül a szolidaritást szem előtt tartva sok országban létezik, de szerintem nálunk aki egy ilyen ötletet felvet, halott ember.

Jude 2020.08.11. 13:14:15

@Külsős: Nem is vagyonadó kéne, épp eléggé nyögi az adóterheket mindenki. Inkább az, hogy egy esetleges magasabb adókulcs alól mentesüljön, akinek nincsenek vagyontárgyai, és a jövedelméből kell ezeket megszereznie. Vagy kapjon belőle kedvezményt. Nyilván ezzel is lehetne trükközni, de akinek félmilliós bruttó mellett van egy harmincmilliós ingatlana, az nem ugyanonnan indul, mint akinek nincs, és albérletet fizet, részletre vesz lakást.

Bogomil 2020.08.11. 13:15:14

@Jude: Számításom szerint bruttó 900 ezer forintos havi fizetésből az én javaslatom szerinti sávos rendszerben kicsit kevesebbet adóznál, mint most. (Valójában csak 800.000 plusz a minimálbér (most 160.000 körül van) fölött növekedne az szja a minimálbéres sáv nullás adózása miatt. De persze megértem az aggodalmadat, és azzal szintén egyetértek, hogy a mostani ellenzéknek elég részletes gazdaságpolitikai programmal (is) elő kell majd állnia.

Jude 2020.08.11. 13:16:33

@Külsős: Ez a fejenként 3,6 millió bruttó, vagy nettó? Mert éves 3,6 millió bruttó az nagyon kevés.

Jude 2020.08.11. 13:26:21

@Külsős: Orbánék adóreformjával már a bruttó 320-as fizetésemből is többet kaptam kézhez, mint korábban, plusz a gyerekek után járó adókedvezmény és nálam maradt (jelenleg 40 ezer forint). Továbbra sem vagyok a Fidesz híve, de nem érdemes ezt letagadni, mert a családok tudják, és aki megvonja tőlük ezeket a pénzeket, arra sokan nem akarnak majd szavazni.
Nem, mintha számítana, de kollégaNŐ vagyok. Én kezelem a családi kasszát, tudom, hogy mennyiből élünk meg. Lehet, hogy luxus pizzát rendelni, fogpótlást, vagy fogszabályozót csináltatni, fapadossal időnként külföldre menni, de az ember úgy van vele, hogy ha már lediplomázott és multinál dolgozik, ha már nincs ideje főzni, ha már a munkahelyén elvárás, hogy legyen foga, akkor ezek a dolgok hadd férjenek bele. Igen, nem a minimumnhoz éléshez kell a 600K. Ha egész hónapban krumplit ennénk, és soha nem vennénk új ruhát, kevesebb is elég lenne, de ha az ember nem a minimumot teljesíti, és nem a minimumot szánja neki a munkáltatója, akkor hadd ne éljen már a minimumon.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.08.11. 13:27:18

@Jude: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_zhc014b.html

ezek 2018-as adatok.
a háztartásokat sorba állították, egy főre eső jövedelem szerint, minden tizedben nagyjából ugyanannyi ember, és értelemszerűen különböző számú háztartás áll.
az látható, hogy 3.6 milliós éves egy főre jutó bruttó jövedelem nagyon magasnak számít Magyarországon

Külsős 2020.08.11. 13:37:34

@Jude:
Látszik a táblázatból, hogy bruttó. Igen, nagyon kevés, még akkor is, ha 2 évvel ezelőtti állapot, valamint a család összjövedelméből van visszaosztva az 1 főre jutó, és persze még átlag is, ami mögött elég nagy kilengések lehetnek. Sorry, ez Magyarország, ez a legfelső tized, ez van.
Én nagyjából az átlagbér kétszeresét keresve küszködtem végig az életemet és úgy alakult, hogy még most, 60-on túl is elég jelentős hiteltörlesztést fizetek. Ennek ellenére még a sávos adózás idején is tisztában voltam vele, hogy a magyar társadalom többségénél jobb helyzetben vagyok. Mindig az a kérdés, hogy mihez képest.

Külsős 2020.08.11. 13:46:47

@Jude:
Orbánék adóreformjával az a hiba, hogy a felső-középtől felfelé mindenki jól járt, az alsó rétegek meg rosszul (ezért fordított Robin Hood, ahogy @bogumil írta). A minimálbér pl. (az igazi is, nem csak a fiktív!) elvesztette az adómentességet és a családi adókedvezményt is csak azok tudják teljes egészében igénybe venni, akiknek ehhez van elég jövedelmük. Cserébe a 27%-ra emelt áfa is a jövedelmük arányában nézve sokkal jobban sújtotta a szegényeket.
És igazad van, ha többet teljesítesz, jogos elvárás, hogy jobban is éljél - csak azt ne felejtsd el, hogy mihez viszonyítod a saját helyzetedet.

dr Brcskzf Gröőő 2020.08.11. 14:00:51

@Külsős: így van, én is tapasztaltam a saját bőrömön, hogy amikor a fizetés emelkedik, annak van helye, amikor a lakbér, azt meglepően nehéz kigazdálkodni akkor is, ha tudom, hogy reálértéken három éve rosszabbul álltam és akkor nem éreztem anyagi problémát.

incze 2020.08.11. 14:54:04

@Külsős: @dr Brcskzf Gröőő: ehhez még hozzáadódik, hogy az egyes rétegek, főleg a szegények inflációja, és a statisztikai infláció nagyon elváltak egymástól. ez sem brutális egyelőre, választék szűkítés, leárazás vadászat, vásárlás halasztás, takarékosság, etc. még elszolgálnak az alsó közép, felső szegény rétegekben, de már hallhatóan kattognak a pénztárgépek a fejekben.

Jude 2020.08.11. 15:59:56

@Bogomil: Az jó lenne. Mondjuk előbb el is kéne érnünk a bruttó 900-at. :-)

Jude 2020.08.11. 16:01:59

@jotunder: Az havi 300 ezer bruttót, 200 ezer nettót jelent. Ezt a lakosság 10% éri csak el? Elég durva. Gondolom azért, mert a gyerekeseknél minden egyes gyereke kellene jutnia 200 ezernek.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.08.11. 16:21:44

@Jude: Egy főre jutó 3.6 milliós éves jövedelemről van szó. Tehát egy kétgyerekes család esetében ez 14.4 milliós éves bruttót jelent. Ami azt jelenti, hogy a két kereső összesen 1.2 millió bruttót keres egy hónapban. Ez viszont nem túl gyakori, nem véletlen, hogy 1.8 az átlagos tagszám a legfelső decilisben.

rikitikitevi 2020.08.11. 16:59:00

@dr Brcskzf Gröőő: én nem lennék meglepődve, ha három éve reálértéken kevesebb bérből sem éreztél anyagi problémát, míg most magasabb reálbérből igen.

A valóságtól rég elszakadtak a publikált magyar számok...

Jude 2020.08.12. 00:44:29

@Külsős:
"Sorry, ez Magyarország, ez a legfelső tized, ez van."
Ez durva. Mondjuk ne hidd, hogy mi kögazdagok vagyunk, nagyon rövid ideig volt ennyi jövedelmünk. Vannak olyan időszakok, amikor feleennyi van. Még autónk sincs.

"Én nagyjából az átlagbér kétszeresét keresve küszködtem végig az életemet és úgy alakult, hogy még most, 60-on túl is elég jelentős hiteltörlesztést fizetek. Ennek ellenére még a sávos adózás idején is tisztában voltam vele, hogy a magyar társadalom többségénél jobb helyzetben vagyok. Mindig az a kérdés, hogy mihez képest."

Viszonyíthatjuk magunkat persze azokhoz is, akik tanyán élnek, és nincs tisztálkodási lehetőségük, de ha bemegy az ember a munkahelyére - ahonnan a fizetését kapja ugye - és azt látja, hogy a többiek rendes ruhákban járnak, és nem hiányos a fogsoruk, akkor kínban érzi magát, ha neki nem jut ezekre, és még az előléptetést (tehát a magasabb jövedelem megszerzését) is gátolja. És ilyenkor nem arra gondol az ember, hogy egy nyírségi tanyán biztosan rosszabbul élnek, hanem a saját környezetéhez viszonyít.

"Orbánék adóreformjával az a hiba, hogy a felső-középtől felfelé mindenki jól járt, az alsó rétegek meg rosszul (ezért fordított Robin Hood, ahogy @bogumil írta). A minimálbér pl. (az igazi is, nem csak a fiktív!) elvesztette az adómentességet és a családi adókedvezményt is csak azok tudják teljes egészében igénybe venni, akiknek ehhez van elég jövedelmük."

Nem feltétlenül baj, hogy nem adómentes a minimálbér. Az már nagyobb baj, hogy 15% adót vonnak belőle. Megint csak nem tisztem a Fideszt védeni, de ismerek olyan minimálbérest, aki egy gyerek után a teljes adókedvezményt igénybe tudta venni, mert a járulékból is vonták, nem csak az adóból. Ha ketten keresnek inimálbért, már kettő után is igénybe tudják venni.

"Cserébe a 27%-ra emelt áfa is a jövedelmük arányában nézve sokkal jobban sújtotta a szegényeket."

Az mindenkit sújt. Aki többet vásárol, több ÁFÁ-t is fizet.
Sok kérdés felvetődik itt. Olyan javaslatot is hallottam valakitől, hogy "csak a szegényeknek járjon az ingyen egészségügy, a gazdagok úgysem veszik igénybe". A javaslat tevőjét megkérdeztem, hogy tudja-e, a "gazdagok" mennyit fizetnek azért az egészségügyért, amit nem vesznek igénybe. Megkérdeztem azt is, hogyan képzeli ezt el a gyakorlatban. A TB nagyvonalúan lemondana a legjobb befizetőiről, vagy továbbra is vonná tőlük a járulékot, és azért nem járna semmi. Hirtelen elhallgatott, és nem tudott választ adni a kérdésemre.

Amikor "gazdagokról és szegényekről" és egyenlőtlenségről beszélünk, sokan elfelejtik, hogy az erőfeszítés, amit beletettünk a tanulmányainkba, és amit a munkánkért teszünk, szintén nem egyenlő. Lehet, hogy aki ma minimálbéres, az gyerekkoromban éppen engem cikzett és stréberezett. Én sem várom el, hogy annyit keressek, mint a menedzser, aki még nagyban az irodában ül és tárgyal, amikor én lelépek, és megyek a gyerekemért.
Szerintem nem az a baj, hogy vannak "túl magas bérek", hanem az, hogy vannak olyan nyomorúságosak is, amikből nem lehet megélni.
Amerikában ha valakinek jól megy a sora, azon gondolkodnak az emberek, hogy lehetne ezt utánacsinálni, és nem azon, hogy hogy lehetne elvenni a pénzét.
Itt Magyarországon felháborodnak az emberek azon, hogy egy országgyűlési képviselő bruttó fizetése 1.1 millió forint. Ha viszont csak 300 ezer, és mellé ellop százmilliárdot, azon nem akadnak ki, hiszen minden politikus lop, és az egyébként is olyan összeg, amit nem értenek.
Ezen kellene változtatni, és sokkal előrébb lennénk.

Külsős 2020.08.12. 07:27:35

@Jude:
Az áfát a szegények adójának is hívják. Természetesen igazad van, hogy aki többet vásárol, az több áfát is fizet. Viszont, ahogy írtam, a jövedelem arányában nézve már más a helyzet. Az alapvető cikkek (élelmiszer, stb.) megvásárlására a kispénzűek a jövedelmük jóval nagyobb százalékát kénytelenek fordítani, míg a magas jövedelműek - egyszerűen szólva - jó eséllyel nem költik el minden pénzüket a boltban.
Amúgy én nem írtam olyasmit, hogy baj lenne, hogy "túl magas" bérek vannak. Csak arról beszéltem, hogy az alacsony kulccsal működő, egykulcsos szja-ból hiányzik a szolidaritási elem. A fidesz hatalomra kerülése után megnőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek, emelkedett a (relatív) szegények aránya (vagyis azoké, akiknek a jövedelme nem éri el a medián jövedelem 60%-át). Bár az utóbbi mutató 2017-től már javult valamelyest, viszont a szegények leszakadása (relatív szegénységi rés) erősödik.
www.ksh.hu/thm/2/indi2_6_1.html

ámbátor 2020.08.12. 09:41:49

@Külsős: A fidesz huszonpár éve azon dolgozik, hogy lehet megoldani, hogy a keresőképteleneknek kellőképp rossz legyen. A Családi pótlék fix összege lassan szobortalpzatokra van vésve, annyira rég nem változott. Minden kedvezményt az adókból adnak. Alacsony SZJA, magas ÁFA. Mind mind arra megy ki, hogy a keresőképeseket támogassák a keresőképtelenek rovására. Cigány vagy, gyesen vagy, rokkant vagy, dögölj meg. Még mantra is van hozzá : munka alapú társadalom. Épp csak egy lépésre onnan, hogy a munka felszabadít.

Külsős 2020.08.12. 09:52:27

@ámbátor:
Ja. Ők senkit nem hagynak az út szélén... tőlük tudjuk, ők maguk mondták. Csak azt nem tették hozzá, hogy belerúgják az árokba.
Nekem is első perctől ugyanilyen rossz asszociációim támadtak ettől a munkaalapú társadalom szlogentől. Hátborzongató.

ámbátor 2020.08.12. 10:16:57

@Külsős: Ahogy az automatizáció megindult, nagyon hamar a társadalonak vagy ahhoz kel lhozzászoknia, hogy nulla vagy minimális munka mellett is kell hogy emberek éljenek, vagy ahhoz, hogy a "felesleget" lelőjük. Jelentősen csökkenteni kellene a heti munkaidőt és a nyugdíjkorhatárt hogy legalább valami munka jusson.
De amíg "munka alapú társadalom" van, addig megvetés és éhínség jár annak aki nem jut munkához, miközben emelik a nyugdíjkorhatárt és túlóráztatják azt akinek jutott meló.

jan 2020.08.12. 10:25:33

Későn értem ide, de azért leírom, hátha van, aki elolvassa: Navracsics nyilván ízlésében, érzékenységeiben, hajlamait tekintve, lelke legbelső rezdüléseiben, a négy fal között, reggel amikor tükörbe néz, szóval ezekben liberális.

De mindezen rezdüléseit elnyomva mégiscsak a Fidesz szekerét tolta és tolja, hol erősebben, hol lanyhábban, hol könyékig turkálva a mocsokban, hol a kisujját enyhén eltartva.

Innentől kezdve pedig, bocsánatot kérek, de nekem irreleváns, hogy ő a lelke mélyén szépeket és jókat gondol a világról. Ugyanígy vagyok Pokorni értelmiségi pózaival. Ja, és mind Navracsics, mind Pokorni szerintem elképesztően pozőr pojáca jelenség, brrr...

Külsős 2020.08.12. 12:43:45

@ámbátor:
Nagyon is releváns probléma, hogy az automatizáció hogyan változtatja meg a gazdaságot, fel kellene készülni rá, stratégiákat kidolgozni. Én nem foglalkoztam ilyesmivel, úgyhogy csak laikus véleményt tudok mondani. Az biztos, hogy a nyugdíjkorhatár csökkentése nem lenne jó irány, hiszen a nyugdíjrendszerek fenntarthatósága amúgy is problémás az élettartam hosszabbodása és a társadalmak elöregedése miatt. A munkaidő rövidítésére viszont már most van példa Európában, több országban is kevesebb a nálunk érvényes heti 40 óránál.
Olyan véleményt is hallottam és nekem logikusnak is tűnik, hogy automatizáció nem feltétlenül teszi feleslegessé a munkaerőt, hanem másfajta skilleket kívánó munkakörök lehetnek tömegesek - vagyis kulcskérdés lenne az oktatás minőségének javítása, szerkezetének változtatása.
De ez tényleg csak laikus lamentálás, ám ha így van, akkor megint egyszer megállapíthatjuk, hogy orbánék szakadék felé viszik az országot az oktatás lepusztításával.

Külsős 2020.08.12. 12:47:13

@jan:
Az itt kommentelők (köztük én is) testületileg osztják az álláspontodat. JT-nek most kivételesen nem sikerült meggyőznie az olvasóit :)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.08.12. 13:11:56

@Külsős: JT-ben nem merült fel, hogy esetleg meggyőzi az Olvasókat, mivel még saját magát sem sikerült teljesen meggyőznie, de clickbaitnek egészen jó volt.

azt nem állítom, hogy teljes mértékben provokáció a poszt, kicsit az, kicsit nem, és nem mondom meg, hogy melyik, mennyire.

kemény keleti kommentelő 2020.08.12. 13:27:56

@jan: Egy liberális nem lesz igazságügyminiszter egy deklaráltan illiberális rendszerben.
Nem szolgál diktátort, nem alapít Ludovikát és nem váltogatja az identitásait, mint az alsónadrágját.
Orbán is tud liberális dumát nyomni, ahogy Navracsics és minden fideszes.
Úgy liberálisok, ahogy keresztények, vagy konzervatívok, vagy európaiak, vagy parasztok, vagy magyarok, vagy ázsiaiak...
Szavazatmaximalizálási célból.
Gondolom, ezt tanítja-tanította az egyetemen a fideszes politológusok egész generációjának.
Talán nála tanult Török Gábor, Giro-szász, gfg, meg a kisebbek is. Csak találgatok.

Amergin Glúingel 2020.08.12. 14:09:24

@kemény keleti kommentelő: "Egy liberális nem lesz igazságügyminiszter egy deklaráltan illiberális rendszerben." Száz százalékban csatlakozom.

Amúgy, amit a korábbi posztomban írtam, azt szeretném nyomatékosan, még egyszer aláhúzni: amikor Orbánék a kivonulósdit játszották, akkor Navracsics volt az, aki Semjénnel együtt végrehajtotta azt a politikai feladatot, hogy "Gyurcsányt le kell amortizálni".
Közvetlen előkészítője volt annak a rémálomnak, ami 2010 után beköszöntött, és ami mindmáig velünk van -- és félő, hogy még NAGYON sokáig velünk lesz.

A diákjai kedvence. A "Navi". Ő.

Podvinecz Marsall 2020.08.12. 14:53:05

@Amergin Glúingel @kemény keleti kommentelő: : nem b*szik egy öltést sem, csak a szépérzékemet bántsa: amikor a köpcös deklarálta az illiberalizmust (Tusványos), akkor a magyarországi konzervatív liberalizmus eme bástyája már nem volt igazságügyi miniszter (csak külügy).

labrys 2020.08.12. 15:17:30

@jotunder: „széchenyi és deák valójában szabadelvű konzervatív volt.”

Olyan címkéket próbálhatsz rájuk aggatni utólag, amilyeneket csak akarsz (ez amúgy is az utókor kedvenc foglalatossága), de érdemes lenne nem elfelejteni, hogy például Deák volt az, aki megírta az Ellenzéki Párt programját 1847-ben – márpedig az Ellenzéki Párt ellenfele akkor a Konzervatív Párt volt (= udvarhű arisztokrata suttyók gyülekezete)…

Széchenyit pedig például az a gróf Dessewffy József támadta nagyon élesen a Hitelben általa írtakért (’felforgató gondolatok!’), aki a konzervatív arisztokraták csoportjának egyik vezére volt.

Garantálom neked, hogy Széchenyi & Deák gyökéroldali ellenfeleinek jelentős része igazi magyar konzervatívnak tartotta magát / magát tartotta az igazi magyar konzervatívnak.

.

„…és az nem igaz, hogy a keményvonalasabb magyar konzervatívok valamiféle retrográd idióták lettek volna”

Ez is egy vélemény, csak nem az enyém :)

velőtanya 2020.08.12. 15:52:29

Mérő László adott egy hosszabb interjút a 24-nek, amelyben a szokásos önmagához képest kicsit szigorúbb Orbánnal (de még így is jóval kevésbé, mint az itteni közönség átlaga), viszont 22-re - szerintem sajnos elég gyengén alátámasztva - bukást jósol neki. Valószínűleg ez az utóbbi okozza, hogy a mandiner közönsége teljesen megőrült tőle, amiből úgy általában még nem volna érdekes idézni, de van egy zseniális mondat a kommentek között:)
"Nem a származása a lényeg, hanem az hogy zsidó"

Külsős 2020.08.12. 16:32:09

@velőtanya:
"Nem a származása a lényeg, hanem az hogy zsidó" - :-DDDD Nagyon röhögök.
Ámbár belegondolva, hogy ilyenekre támaszkodik orbán, lehet inkább zokogni kellene.

mafi mushkila 2020.08.12. 18:02:06

@jotunder: Mintha ugyan baitolni kellene bennünket külön. Itt lógunk így is úgy is :)

mafi mushkila 2020.08.12. 18:03:29

@Külsős: Ha még nem tanultál meg sírva nevetni, akkor nem tudom, mire volt jó ez a 10 év (egyesek szerint 1000).

ikaruss 2020.08.12. 18:41:16

A liberális legyen liberális. De legalább ne legyen krumplileves.

vargarockzsolt 2020.08.13. 07:15:57

@velőtanya: De mennyire igaz: hogy ki a zsidó (liberális, szabadkőműves, hazátlan bitang), azt ők mondják meg.

Podvinecz Marsall 2020.08.13. 16:11:32

Navracsics a hvg-ben arról, hogy miért hallgat a kormány a belarusz helyzetről:

---Arra a kérdésre, hogy személyes álláspontja van-e erről, tömören válaszolt:
“Nincsen, nem is foglalkozok most ilyesmikkel.”---

ennyike.

Érvsebész 2020.08.13. 16:26:36

>>Sikerült elérnünk Orbán egykori miniszterelnök-helyettesét, Navracsics Tibort, akinek állítása szerint fogalma sincs róla, van-e bármi oka a hallgatásnak. Arra a kérdésre, hogy személyes álláspontja van-e erről, tömören válaszolt:

“Nincsen, nem is foglalkozok most ilyesmikkel.”<<
m.hvg.hu/itthon/20200813_fidesz_feheroroszorszag_hollik_istvan_deutsch_tamas_revesz_mariusz_tuntetes

Liberális alapallásból, természetesen

Érvsebész 2020.08.13. 16:29:13

@Podvinecz Marsall: ja, mobilon nem láttalak

Kéne egy jó pólófelirat, pl Gyáva vagyok, nem liberális

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.08.15. 12:55:54

Tessék, még egy klozettliberális ner-szekértoló, aki inkább nem néz, csak hogy ne kelljen látnia.

444.hu/2020/08/15/van-aki-meg-elhiszi-hogy-a-kormany-nem-hallgattatja-el-a-neki-nem-tetszo-velemenyeket-ha-erre-lehetoseget-kap

"Péterfalvi azt mondja, ő nem ezeket a sirámokat karolta fel a javaslatával, nem nézte, hogy a kormányt vagy az ellenzéket hogyan érintené a javaslatai mentén megalkotott közösségimédia-törvény."

"Péterfalvi szerint azonban nem kell attól tartani, hogy ellenzéki hangokat hallgattassanak el a Facebookon, sőt a szólásszabadságot az ő javaslata alapján alkotott törvény csak szélesítené, hiszen kevesebb profilt lehetne letiltani."

Podvinecz Marsall 2020.08.15. 13:53:11

@Kettes: tegyük emellé a megafonos őrületet és kb el tudjuk képzelni, hogy az irányvonal a szankcionálhatatlan trollkodás, álhírgyártás és hasonlók lehetnek 22-ben, olyan mennyiségben, hogy kititráljanak mást és a csillagászati mennyiségű szenny collateralként a tisztával szemben is más hozzáállást szül. És ez az ember ezt pontosan tudja.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2020.08.15. 14:10:40

@Podvinecz Marsall: De hát jól állni neki a hülyeszerep. Még az unokája is büszke lesz rá, hogy mekkora ótvar nagy fasz volt a nagyapó.

OoOoOo 2020.09.13. 12:43:37

Újabb fejezet a Nem Foglalkozom Vele Mókus csodálatos életéből:
pestihirlap.hu/2020/09/12/navracsics-tibor-nem-foglalkozom-vele/

Nem baj Tibor, már csak max. 6-8000 nap van hátra ebből a csodálatos politikai karrierből, azt már féllábon is elkamuzgatod.