Híres utolsó szavak

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

  

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Kis János kontra Orbán Viktor (TL;DR poszt)

2016.10.11. 02:00 | jotunder | 108 komment

 

       Kis János filozófus véleménycikket írt a hvg.hu-ra. [UPDATE: Most hivtak fel a figyelmem arra, hogy ez egy egy eves cikk!!!!! ]  Írásának konklúziója:

       "Demokrata értelmiségi nem nyilatkozhat olyat, hogy Orbán autoriter, nacionalista, populista és demagóg politikus ugyan, és kiüresítette a demokráciát – de a menekültügyben történetesen igaza van.Demokrata csak egyet mondhat, azt pedig teljes egyértelműséggel kell mondania. Amit Orbán Viktor képvisel, halálos veszélyt jelent Európára nézve: nem csak gyalázatos, esztelen is."

        A FIDESZ levezényelt egy szégyenletes népszavazási kampányt, a közmédiát használja a menekültek elleni támadásra,  fasiszta gazembereket pénzel, hogy azok szerencsétlen emberek ellen uszuljanak, már a fehér faj védelméről delirálnak egyes pribékeik, ettől nem lehet elvonatkoztatni, ezek olyan cselekedetek, amelyek kapcsolatosak a menekültüggyel és tagadhatatlanul Orbán Viktorhoz kötődnek. Ezek valóban veszélyesek Európára nézve és bátran nevezhetjük őket gyalázatosnak. 

         Ez azonban nem a teljes igazság. Orbán Viktor a mélyen elítélendő cselekedeteitől, primitív hazugságaitól részben függetlenül egy olyan álláspontot képvisel, amelyeket nemcsak szélsőjobboldali politikusok osztanak, hanem felelősen gondolkodó nyugati értelmiségiek is.  Nem ugyanolyan formában, mint Orbán Viktor, gyakran tartalmilag is különböző módon, de vannak bizonyos lényegi elemek, amelyek igenis hasonlóak. Intellektuálisan és morálisan is vállalható nézetekről van szó (szemben az orbáni szörnyűségekkel), amelyek jelentősen különböznek bizonyos intellektuálisan és morálisan szintén vállalható, tipikusan liberális és baloldali értelmiségiekhez köthető nézetektől. 

        Több mint egy éve írtam egy posztot a menekültkérdés reménytelenségéről, amelyben egy Paul Collier nevű oxfordi professzort idéztem, aki vélhetően nem teljes mértékben ellenzi az Orbán által építtetett határkerítést. Collier Exodus címmel írt könyvet a migrációról, a könyv nagy visszhangot váltott ki; voltak akik dicsérték, voltak akik támadták. Collier erősen kritikus az "open border" szemlélettel kapcsolatban és az erős kontroll alatt tartott bevándorlást tudja csak támogatni. David Goodhart brit újságíró a Brit álmok: a háború utáni bevándorlás sikerei és kudarcai című könyvét is sokan idézik, és Goodhart is igen kritikus a kontrollálatlan migrációval kapcsolatban. Collier és Goodhart tisztességes emberek, távol állnak a rasszizmustól, idegengyűlölettől. Mindketten az integráció fontosságát hangoztatják, azaz lehetőleg olyan emberek bevándorlását támogatják, akik aránylag könnyen integrálhatóak, és főleg csak annyi migráns befogadását, amennyit képesek a nyugati államok integrálni. A liberálisok egy része számára az integráció egyáltalán nem olyan fontos, ők egy olyan multikulturális együttélést látnának szívesen, ahol a bevándorlók megtarthatják a saját kulturális identitásukat esetleg a befogadó közegtől idegen szokásrendszereket is. Collier világossá teszi, a legszegényebb országok esetében maga a szegénység volt a kivándorlás korlátja, a relatív gazdagodás paradox módon a társadalmuk legképzettebb rétegeinek kivándorlásához, masszív brain-drainhez fog vezetni. 

          Goodharttal kapcsolatban a brit baloldalon karakteresen jelenlévő és a Brexittel kapcsolatban is emlegetett "Blue Labour" irányzatot emlegetik. A liberálisok egy része szerint a szegények és elesettek esetében nem azt kell nézni, hogy ki honnan származik, hanem magát a szükséget, ami a szegénységből és az elesettségből ered. A munkásosztály, az alsó-középosztály bizonyos rétegei azonban ezt árulásak tekintik, úgy érzik, hogy a liberális elit megtagadja velük a közösséget. A "Blue Labour" nem szélsőjobboldali, nem rasszista, de szociálisan konzervatív és egy erősebb, gondoskodó, a közösségi értékeket képviselő államban hisz és ez a Nyugat-Európában egyáltalán nem szitokszóként használt neoliberális gondolatokkal való határozott szembenálláshoz vezet. A laissez-faire liberálisok hatékonysági érveléssel  a szociálliberálisok pedig egy általános emberjogi szemlélet jegyében támogatják a jelentős mértékű bevándorlást, utóbbiak a háborús menekültek nagyobb csoportjainak befogadását. Nehezen értik meg, és igen gyakran a xenofóbiával vádolják a hagyományos városképhez, kulturális miliőhöz ragaszkodó kisembereket.

         Igen, féltik a munkájukat. Adott esetben a képzettebb, saját országában magasabb társadalmi csoportokhoz tartozó emberek versenyétől is féltheti a munkáját, és persze tart a szociális háló gyengülésétől is. Filozófiai alapon nehezen összeegyeztethető az alsóbb osztályok közösségi szolidaritásból adódó támogatására alapuló jóléti állam ideológiája a jelentős mértékű befogadással. Ugyanis az előbbinek világos kommunitárius gyökerei vannak (a kommunitariánus ideológiáról, melynek semmi köze a kommunizmushoz, és amiről Magyarországon szinte egyáltalán nem esik szó, olyan gondolkodók köthetők hozzá, mint Michael Sandel, akiről már írtam, Charles Taylor, és az az Alasdair McIntyre, akinek alapművét az After virtue-t egy kaliforniai hotelszobában próbáltam elolvasni, és bevallom ez a kísérletem teljes és rémisztő kudarcba fulladt), az utóbbi pedig kifejezetten ellentétes a kommunitárius szemlélettel (amely kommunitárius szemlélet nem idegen az ötvenes-hatvanas évek német-olasz-francia kereszténydemokrata felfogásától, amelyre kicsit azért az Európai Unió gondolatát alapozták). 

          Úgy érzem, hogy Kis Jánost inkább érdekli az Orbán-jelenség, mint a migráció jelensége. Ami rendjén is való, de akkor ezt ki kell mondani. Én nem vagyok benne biztos, hogy közelebb vagyok Kishez, mint Collierhez migráció-ügyben, bevallom, azt sem merem kijelenteni, hogy a határkerítések feltétlenül károsak. Orbán Viktort gazembernek tartom és mélyen megvetem, de azt gondolom, hogy az európai határokat esetleg a liberális komfortzónán kívül is védeni kell. Vannak olyan dolgok, amelyeket nem feltétlenül szeretnék látni, de nehezen tartok elkerülhetőnek.

         Azt gondolom, hogy az etnikai arányok viszonylagos stabilitásának igénye nem jelent feltétlenül fasizmust, noha én személyesen nem szívesen beszélek ilyesmiről. Azt is gondolom, hogy a muszlim közösségek egy része valóban problematikus helyzetű, ahogy őszintén hiszem azt is, hogy nagyon sok muszlim járult hozzá ennek az országnak (az Egyesült Királyságnak) a gazdasági és kulturális sikereihez és ezek az emberek pontosan olyan jó britek, mint azok, akiknek az ősei esetleg ezer éve élnek ezen a szigeten. Értem a norvég királyt, amikor Szomáliában született norvégokról beszél, és értem azokat is, akik félnek a burkától. 

      Már semmi okom nincs azt hinni, hogy Orbán nem egy velejéig romlott ember. Mindazonáltal a világ nem Orbánról szól. Orbán túlságosan könnyűvé teszi a gondolkodást. Nem csak orbánpárti és orbánellenes nézetek vannak a világban. A migráns-ügy nem Orbánról szól, Kis János pedig nem beszél a migráns-ügyről, próbál róla beszélni, de végül is nem sikerül neki. Nem a szakterülete, nem mélyedt el benne, ahogy persze én sem, hogyan is tehetném. Ki kell tudni mondanunk, hogy ez egy borzasztóan összetett kérdés, és nem redukálható a fasiszták és a demokraták küzdelmére. A fasiszták és a demokraták küzdelme mindig nagyon egyszerű, mi vagyunk a demokraták, ők a fasiszták, nekünk igazunk van, nekik nem, kész.

       Sajnos, ez most nem fog menni. Az Orbánon túli világban ez értelmezhetetlenné válik. 

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr6511789401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jotekony koc 2016.10.11. 08:37:23

@Geo_: Ehhez képest eladták a jégbüfét egy abdullahnak és 200 ezer darab simkártyát vehettek a párizsi robbantók egy magyar névre itt Magyarországon. A szoptatós kismama Ráhel tárgyalni meg a muszlim országokba és c. 1500 muszlim tanul ingyen az egyetemeinken muszlimközi megállapodásból.
Picit azért zavarosabb ez Orbánnál, mint egy kerítés.

aronsatie 2016.10.11. 08:38:56

Nem egészen értem, miért kell Orbán menekültügyi álláspontjával foglalkozni. Nincs is neki olyan, csak szokás szerint kihasználja a valóban nehéz helyzetet. Egy kis uszításra, egy kis indulatkeltésre.
Még jó, hogy vallási témában nem fejtette ki még a gondolatait, mármint azon túl, hogy a jóisten így meg úgy. Mert akkor azt is elemeznék, hogy hogyan látja Orbán a kereszténységet, holott nyilvánvalóan sehogy.

nerángass 2016.10.11. 09:33:18

Kis János írása egy pontos diagnózis, szerintem. Megoldásként pedig egyedül az univerzális emberi jogok premisszájából, azok alapján kigondolt egységes uniós cselekvést tart szükségesnek és egyedül elfogadhatónak . Minden más, különutas „megoldás” az unió kudarcát, biztos vereségét jelenti. Ám a dolgok jelenlegi állása és az univerzális emberi jogokból kiinduló megoldások között hatalmas űr, áthidalhatatlan szakadék tátong, szerintem. Az univerzális emberi jogokra való hivatkozás, azoknak fennen hirdetett elismerése legjobb esetben egy alapelv lehet(ne) – olyasvalami mint a „szeresd felebarátodat, mint tenmagadat” csodálatosan szép de reménytelenül távoli ideálja. Ezek nem pragmatikus munkahipotézisek. A hétköznapjainkban az van, hogy „az iszlám és a kereszténység között demográfiai versenyfutás zajlik, és ezt a versenyt a kereszténység – ha tömegével engedjük be a muszlim bevándorlókat – csak elveszítheti. Ez az aggodalom találkozni fog a változó közvéleménnyel. Az európai választópolgárok nem kérnek a bevándorlókból. A menekültválság nyomása alatt a jelenlegi politikai elitet egy-két éven belül leválthatják a radikálisok.” ( Kis )
“Úgy érzem, hogy Kis Jánost inkább érdekli az Orbán-jelenség, mint a migráció jelensége.” (JT)
Ezen én nem tudok csodálkozni. Orbán, az Orbán-jelenség, az Orbán rezsim ma megkerülhetetlen, Magyarországon. Egyideig – inkább hosszabb ideig – ez még igy marad. Értelemszerüen és céljait tekintve az orbáni retorika nem lehet más mint egyszerű, a végtelenségig lebutított tag-ek, címszavak sokasága, csak igy hathat a közhangulatra – ez a célja végülis – nem az, hogy artikulált, különféle szempontokból mérlegelt, érvek és ellenérvek mentén álláspontot dolgozzon ki . Csak indulataiban lehet azonos az olyan árnyalt véleményekkel, mint a Collier-é és Goodharté. Orbán Pavlov reflexeket akar müködtetni ( menekült – terrorista – félelem ) nem magyarázni, analizálni. A közhangulat pedig, különböző mértékben de nem csak Magyarországon, hanem szinte mindenütt, fogékony az ilyen, indulatokat kiváltó triggerekre, hangozzanak el azok Orbán vagy Trump, Putyin vagy Corbyn szájából. Iyen időket élünk, sajnos, a Világ megy valahová, nem biztos, hogy jó irányba.
“ A menekültügy az európai országok közös problémája. Rendezett megoldást csak európai szintű, összehangolt cselekvés hozhat.” ( Kis ). Én azt hiszem, ezt Orbán is így gondolja. Csakhogy az összehangolt cselekvést ő szeretné vezetni, bármi is legyen az. Ezen dolgozik. Szerintem.

Mozigépész 2016.10.11. 09:44:51

Jó lenne úgy élni a világot, ahogy Jótündér leírja: vizsgálgatni a szürke különféle árnyalatait, összehasonlítani, elemezni, kiválasztani a számunkra leginkább megfelelőt. Sajnos diktatúrában leegyszerűsödnek a dolgok, marad két árnyalat: vagy fehér, vagy fekete. Orbán, vagy nem Orbán.
Orbán nem néz semmit, és senkit. Szerintem egyetlen hozzáállása van mindenhez: hatalmon maradni, hogy minél többet lophasson. Ezért bármi aljasságra kapható: pl., ahogy már itt mások is írták, uszít, kerítést épít a menekültek ellen (és ezzel is pénzt juttat a haveroknak és a strómanoknak). Közben letelepedési kötvényt ad bármelyik terroristának vagy maffiózónak, aki megfizeti.

kisa 2016.10.11. 10:14:49

@Mozigépész: Teljesen egyetértek, kivéve talán azzal, hogy "hatalmon maradni, hogy minél többet lophasson." Szerintem számára - ellentétben a seggnyalókkal, mint rogán, lázár, szijjártó meg a többiek, le egészen a trafiktulajdonos kiscsicskákig - a "hatalom" az elsődlegesen és mindenekfelett a lényeg, a lopás lehetősége, az már csak hozadéka a hatalomnak. A többiek számára a lopás a fontos, ha ezt a lehetőséget másvalaki kínálná, akkor ahhoz csatlakoznának - de nekik egy kis szar nokiásdoboz persze már nem elég.
Aaaah, azok a régi szép idők, amikor a lopás mértékegysége még "csak" a millió volt! Fejlődik az ország, nna...

Mozigépész 2016.10.11. 10:40:32

@kisa: Nem tudom, erről szegény Ferenczi Krisztinát kellene megkérdezni, ha még lehetne. :-(
Gondolom, a kettő teljesen egybemosódik Orbánnál. Azért ha nézzük apuci bányáját, anyuci szőlőit, a gázszerelő vagyonát, endivajna kaszinóit, a csuti stadion körüli sumákságokat, stb. stb. – meg lennék lepve, ha nem az ő családja lenne messze a leggazdagabb Magyarországon…

Mano1970 2016.10.11. 10:40:39

@kisa: Orbánnak a hatalom BÁRMI ÁRON történő megőrzése a minimum célja "csak".
Ő ennél is többet akar, az EU-ban szeretné növelni a szerepét.
(Lopni pedig muszáj,ha nem tudná fenntartani a hatalmát mégsem, az EU-ból történő "kivezetés" esetén komoly tőkés hátországra lesz szüksége.Plusz Putyin...)

Mano1970 2016.10.11. 10:44:06

@Mano1970: "ha nem tudná fenntartani a hatalmát mégsem" az EU-n belül (természetesen)

kisa 2016.10.11. 10:50:01

@Mozigépész: mer' érszemet kapott, mikor látta, hogy bármit ellophat, néhány hőzöngőballibsin kívül senkit nem érdekel. Naná, hogy ő a leggazdagabb.

labrabbit 2016.10.11. 10:54:27

Ugy gondolom nagyjabol ugyanaz a tarsadalmi struktura, viszonyrendszer szal mindset jellemzi a bevandorlok hazajat ami mostanaban Magyarorszagot is. Ezert nem sikeresek a lehetosegeikhez kepest. Es ezert szeretnem, ha az Europaba erkezok nem oriznek meg minden hagyomanyukat.

aronsatie 2016.10.11. 10:56:02

Rendesen elolvasván, amit Kis János írt, megállapítottam, hogy teljesen egyetértek vele, és külön csodálom az optimizmusát.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.11. 11:22:55

@nerángass: Az Európai Unió nem tudta kezelni a Brexit-szituációt. Pedig ott EU-állampolgárok migrációjáról volt szó (mint én). Ha a Remain győzött volna, lehet, hogy még nagyobb lenne a baj. Ugyanis akkor ezek a vidéki körzetek, ahol óriási többségben volt a Leave úgy érezték volna, hogy teljesen le vannak szarva és valóban elindultak volna a szélsőjobboldali irányba, még a munkásosztálybeli leaverek is, akiket mondjuk az egykori bevándorló Gisela Stuart képviselt a kampányban. Nem lehet olyan doktriner módon gondolkozni erről, ahogy Kis teszi (nem tud semmit erről, nem is olvasott bele, ez egy Orbán-ellenes cikk, ami rendben van, de úgy tesz, mintha több lenne benne, és nincs). Én erősen Merkel-párti voltam és ma is az vagyok, azzal együtt, hogy én óvatosabb lettem volna, csak nem biztos, hogy tudtam volna, hogyan kell óvatosabbnak lenni. Azt azonban nem hiszem, hogy Collier vagy Goodhart pegidista. Ugyanis rohadtul nem azok és ez az, amit Kis nem képes felfogni, ez jön le az egészből.

Hölderlin ist ihnen unbekannt? 2016.10.11. 11:43:15

@aronsatie:

+1

@jotunder:

Kimerítő, pontos és realisztikus választ ad, csak valamiért bízik abban, hogy még nem dőlt el a kérdés. "Amit Orbán kínál Európának, nemcsak az embertelensége miatt riasztó. Belé van kódolva a biztos kudarc. Európa vagy az emberi jogok talaján, közösen birkózik meg a menekültválsággal, vagy sehogy. Vagy megegyeznek az EU tagországai abban, hogy a menekültek regisztrálását közös uniós hatóságra bízzák, és a menekültstátusra jogosultakat méltányos és egységes kvótarendszer alapján osztják szét egymás között, vagy a világot, amelyben élünk, előbb-utóbb maga alá temeti a zűrzavar." Szerény véleményem szerint jól láthatóan az utóbbi van bekövetezőben.

István Tamasi 2016.10.11. 11:46:02

@Rhonin: Figyelmeztetni, hogy a vesztébe rohan Európa ha hagyja a csúti surmónak, hogy folytassa a gyűlöletkampányát.

István Tamasi 2016.10.11. 11:56:08

@jotekony koc: A 200000 SIM kártya igencsak problematikus.
- Ennyi SIM kártya súlya kb 2 tonna és a térfogata is látványos, tehát mindenképpen feltűnést keltő
- Ennyi SIM kártya értéke 400 millió Ft. Ha kártyával vagy átutalással fizették akkor a banknak azonnal jelenteni kellett volna a hatóságoknak. Ha kp fizették akkor honnan, hogyan tett szert ennyi kp-re a vevő?
- Egy kisker bolt átlag 100 kártyát ad el havonta. A mobilcégnek nem tűnt fel hogy hirtelen 2000 szeres lett az üzlet forgalma? A mobil cégnek nem tűnt fel, hogy hirtelen a szokásos piaci forgalom a négyszeresére ugrott és honnan szerzett be hirtelen ennyi kártyát?
- Ha - a hírek szerint igen - terroristákhoz kerültek a kártyák akkor ők mindet új hívószámmal kezdték használni. Nem tűnt fel a mobil cégnek hogy hirtelen 200000 új hívószám került be a rendszerébe?

pont7 2016.10.11. 12:14:12

A poszt egy pont egy eves Kis Janos cikkre reagal. Valoszinuleg lemaradtam arrol, hogy mi ad apropot erre. Csak annyi, hogy Orban azota is erre epiti a politikajat es Kis Janos nem irt azota ujabb cikket errol? Tenyleg nem irt?

ámbátor 2016.10.11. 12:34:03

@István Tamasi: 200000 sim kártya az kb 70 kiló lehet. Az sem kevés, de nem két tonna. Jelenleg a legolcsóbb Domino kártya 490 forint, szóval 200000 darab az 98 millió lenne.

aronsatie 2016.10.11. 12:38:40

@pont7: hopplá, ezt nem vettem észre.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.11. 13:42:46

bakker.....nekem egy 2016 oktober 7. cikkre jott fel. javitom.

pont7 2016.10.11. 13:53:56

@jotunder: Az idezet a posztban az 2015 oktober 7-i cikkbol van.

Van benne ilyen, ebbol vettem eszre, hogy tavalyi: "Közben kerítést és szögesdrót akadályt emelnek a magyar–horvát határon is; amikor ezt írom, még nem világos, hogy itt is becsukják-e a kaput."

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.11. 14:02:15

en ezt nem is ertem. 2015 oktobereben mi volt a veszelyes Orban politikajaban Europaban? a hatarkerites???

/tmp 2016.10.11. 14:29:15

@jotunder: "Collier és Goodhart hozzáállása intellektuálisan és morálisan vállalható-e. És szerintem vállalható. "

Persze hogy vállalható. Mint ahogy Tatár György is (www.hetek.hu/interju/201609/tatar_gyorgy_filozofus_europarol_es_a_migracios_krizisrol) meg Ungváry Rudolf is meg Bassam Tibi (komolyan így hívják :) www.derwesten.de/politik/islam-experte-bassam-tibi-der-euro-islam-ist-gescheitert-id12069234.html) is vállalható.

Jó lenne ha a baloldal leszállna végre a multikulti meg fogadjunkbemindenkit bicikliről és valami morálisan is vállalható választ találna a problémára mert különben csak az Orbán féle megoldások maradnak.

közösperonos átszállás 2016.10.11. 15:35:11

@/tmp: "Jó lenne ha a baloldal leszállna végre a multikulti meg fogadjunkbemindenkit bicikliről"

A második az egy szalmabáb speciel; legalábbis mint "_a_ baloldal" álláspontja, mindenképpen.

István Tamasi 2016.10.11. 15:39:39

@ámbátor:
Egy kártya a csomagolással együtt kb 35 gramm
A legolcsóbb nem alkalmas nemzetközi beszélgetésekre. A 2000 Ft-os alkalmas nemzetközi beszélgetésekre és azon van megfelelő mennyiségű perc is.

ijontichy 2016.10.11. 16:05:37

@poszt: jajdejó, hogy megtaláltad (egy év után). Biztos nagyon hiányzott már egy kis ok, egy újabb "Vitya nem is annyire feketeseggű" c. elgondolkozához ;-)

seol 2016.10.11. 16:23:50

@/tmp:

És amint a "baloldal" felszáll erre a biciklire, egyből eszünkbe fog jutni eme jótanácsod. :-D

Rhonin 2016.10.11. 16:28:42

@jotunder: Enézést a kései válaszért, időközben külföld, korlátozott gépidő és net. Szóval: maximálisan egyetértek azzal amit válaszoltál, én is így érzek. Amivel nem értek egyet az ez:"Mindazonáltal a világ nem Orbánról szól." Sajnos azt kell látnunk, ha körülnézünk, hogy ha nem is orbánról, de valamiféle orbánizmusról igenis kezd szólni a világ (putyin, erdogan, Brexit, trump). Ez az orbánizmus nem orbánból ered egyébként. Többször írtam már, hogy a legnagyobb félelmem (és a beidézett New York Times állásfoglalás is ezt erősíti meg bennem), hogy ami idehaza történik, az nem egy "alulról szerveződő" orbáni elmebaj, hanem egy jóval nagyobb mester terv része. Azt is gondolom, hogy az orbánizmus (eredjen bárhonan is) a legnagyobb gondolkodók igenis vállaható legjobb gondolatait is felhasználják az aljas céljaikhoz és ez nem kaphathat pozitív megerősítést. Te említetted Colliert és Goodhart-ot én hadd említsem Charles Handy-t. A tavaly kiadott könyve: The Second Curve: Thoughts on Reinventing Society (www.ft.com/content/2d431aba-c0c8-11e4-9949-00144feab7de) akár a FIDESZ gazdasági és társadalompolitikai kézikönyve is lehetne bár bizonyára kézzel lábbal tiltakozna ez ellen. Rengeteg gondolat van benne, amivel azonosulni lehet és kell, és ami megjelenik a jelenlegi kormányzat retorikájában. Csak hát rengeteg olyan elem is felmerül, ami meg homlokegyenest ellentmond ennek a retorikának. Na most az nem működik, hogy cherry picking üzemmódban, ami a mocskos tervemet alátámasztja azt magamévá teszem, hirdetem, amivel meg éppen ellentmondásba keverednék, azt elegánsan átugrom. Szerintem tehát egyszerűen nincs értelme az említett gondolkodókat egy kontextusban említeni orbánnal. Ennyi az egész.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.11. 18:45:45

@ijontichy: Nem lehet feketeseggubbnek nevezni Orbant annal, ami ebben a posztban van. Ahogy mostanaban mondjak: ki van maxolva a posztban a feketesegguzes.

pont7 2016.10.11. 20:23:08

@jotunder: Hogyhogy mi volt veszelyes Orban politikajaban egy eve? A politikaja semmit sem valtozott. Migransellenes hiszteriakeltes volt akkor is, es azota is. Plusz latvanyosan a kozos megoldas / Brusszel / Berlin ellen beszelt mar akkor is.

mafi mushkila 2016.10.11. 20:30:54

@jotunder: "Nem értem a kérdést" :) 2015 júniusában indult a nemzeti konzultáció ürügyén hirdető Kormány Információ propagandakampány, a nyíltan xenofób, a bevándorlást és a terrorizmust összemosó szövegeivel. Ott és akkor tudni lehetett, hogy ez mennyire veszélyes Európára, teljes fegyverzetben toppant elénk.

2016.10.11. 20:40:44

@mafi mushkila: Európa tehetetelenságát mutatja, hogy nem tudott mit kezdeni – no, nem Orbánnal, ő kisfiú lenne maga, hanem aötödik hadoszloppal, aminek a hullmára ráült a mi kis pincsink.- Sose tduott volna ilyen magasra hágni a menekült-invázió és az azt kísárő invázió, ha incs naygon komoly rásegítés a meglévő folyamamtokra. Az a vicces, hogy voltaképpen igaza van az orbánista propagandának, valóban rejtőzködő erők is részt vesznek mindebben. Csak éppen nem a sorosisita nemzetfellazítók. Pontosan látni, kinek volt jó ez az egész, ma már dekódolták, hogyan épült fel akár szervezett akciókkal (lásd a berlini orosz kislány eltűnése), akár a kamuhonlapok áradatával, többször felderített FSZB pénztekkel stb.
OV egyedül nagyon kevés eltt volna az európai közhangulat alaktásáho. De valóban ő volt az egyetelen hivatalban levő uniós kormányzati politiksu, aki szeemrnyi gátlás nélkül felült a putyinsita diverzió hullámára. És ez az a pont, ahol igenis megítélhető a menekültügy relációjában az OV-projekt.
Ettől még Kis János egy éve is bután doktríner volt, ahogyan ötven éve folyamatosan az. A európai ügy és a menekültügy, a bevándorlásügy valóban nem Orbán körül forog. De őpróbálja a maga hasznára forgatni. ÉS nem érdekli ezek kötzül egyik ügy se, csak a saját ügye.

mafi mushkila 2016.10.11. 20:44:28

@poszt: "A liberálisok egy része számára az integráció egyáltalán nem olyan fontos, ők egy olyan multikulturális együttélést látnának szívesen, ahol a bevándorlók megtarthatják a saját kulturális identitásukat esetleg a befogadó közegtől idegen szokásrendszereket is"

Én liberálisnak mondom magam, és az én szóhasználatomban azt jelenti az integráció, hogy egy szekuláris államban élvén a bevándorlók épp ugyanolyan korlátokkal, kötelezettségekkel, szabadságokkal, jogokkal bírnak, mint én. Centire ugyanazokat a törvényeket kell betartani az utolsó betűig mindannyiunknak, azonfelül meg kinek-kinek a tetszése szerinti lehet a kulturális identitása, szokásrendszere.

mafi mushkila 2016.10.11. 20:54:19

@fortin2: Ha nem szítasz fel idegengyűlölő indulatokat az erre fogékonyakban, akkor utána nem olyan döbbenetes a "minden ember ember" tézisét hallani - hogy merev doktrínaként cseng vagy magától értetődő, szinte közhelyes igazságként, az csak a körülményektől függ.

2016.10.11. 21:04:34

@mafi mushkila: Sajnos, a multikulturalizmus ideológija (és nema multikulturalitás ténye!) éppen a szabadság alapzaténak és gyakorlatának a lerombolását indította el. Pim Fortuyn azzal indult, hogy ne engdejék emg a muszlim bevándorlóknak korlátozni a holland szabadságjogok érvényesülését sem a sajátközösséágökben, sem az irszégban. A szokásrendsezrét mindenki csak addig működtetheti, amíg az nem sérti a nyugati világ szabadságon és emberi méltórságon alapuló közmorálját. Vagyis, egy németországi törötk közösségben nem lehet becsületgyilkosság, nem lehet a lányokat férjhez kényszeríteni stb – ahogyan nem lehet magyar bunkóként asszonyt verni. A kulturális identitás joga addig tart, amíg nem sérti a szabadságot, méltüsgot. Sajna, ezt nem fogadja el a multikulruralizmus (ja, és az ehhez kapcsolódó nyugati kulturális identitás prroizálását sem(, ezért bukott meg, amint azt pár éve Merkel asszony is jelezte.

Muad\\\'Dib 2016.10.11. 21:07:20

@fortin2:
Azért ezt az ügyet az oroszok nyakába varrni csont nélkül - hogy is mondjam - merész. Mert, hogy Putyin egy szemét az tuti, de annyi bizonyos, hogy ő speciel a háta közepére nem kívánta a szíriai irgalmatlanuldemokrata forradalmat, a maga kis kétszáz frakciójával, mérsékelten, közepesen, és szélsőségesen iszlamista vonalával, kurdokkal, meg még ki tudja kivel. Na persze, ha már így alakult kellően aljas módon kihasználta, de nem ő teremtette a kereteket. Olyan ez, mint az USA elnökválasztásban. Nyilván Putyin ott is áskálódik és konspirál ahogy tud, de különösen röhejes, ahogy Hillary gyökkető Clinton minden agyhalott baromsága esetén annyi telik a demokratáktól, hogy benyögik: Putyin volt. Pedig nem várnak tőle lehetetlent, mert Trump nem az a legyőzhetetlen ellenfél. Csak ugye Putyin mindig kéznél van. Hát így megy ez az európai menekültválságnál is. Mondjuk baromságot mond Merkel? Mit is csináljunk? Hát persze, Putyin.

2016.10.11. 21:16:40

@Muad\\\'Dib: nem konteózok, ne egy nagy összeesküvés van, sok kisebb. Ezért írtam, hogy a meglévő folyamamtokra rájátsziott putyinpajtás, felszítitta, amit keleltt stb. Az viszont egyértelmú, aóhogy a népvándorlást kísérő propagandakampány anygon is orosz kapcsolódású. És az európai menekültválásg az döntő mértékben kommunikációs jellegű. Egyszerűen a mértéke még nem akkora, amekkora a felhajtás. Arról nem is zólva, hogy egy lv alatt a töredékére csökknet (no, nema kerítés miatt).:
data.unhcr.org/mediterranean/regional.php

mafi mushkila 2016.10.11. 21:35:12

@fortin2: Ezt komolyan nem értem, nem viccből :) Illetve úgy sejtem, hogy ez ilyen helyi értékű szóhasználaton alapuló okfejtés lehet, és én ezekben a szabályokban nem vagyok jártas.

2016.10.11. 22:00:51

@mafi mushkila:
Multikulturalimus = minden kulturális-közösségi normarendszer lényegében egyenértékű, nem szabad senkire ráerőltetni a többségi normarendszert, ha az sérti a kulturélis identitását. No, ez az, ami nem megy, legalábbis, ha meg akarjuk őrizni a szabadségon és emberi méltóságon alapuló nyugati értékeinket.

közösperonos átszállás 2016.10.12. 10:46:56

@fortin2: "Multikulturalimus = minden kulturális-közösségi normarendszer lényegében egyenértékű, nem szabad senkire ráerőltetni a többségi normarendszert, ha az sérti a kulturélis identitását."

Ez itt megint egy szalmabáb lesz szerintem. Mint ahogy a liberalizmus sem csak annyi, hogy "mindenki azt csinál, amit akar", hanem van utána egy mindaddiggal kezdődő félmondat, úgy a ("a"!) multikulturalizmus sem csak ennyi. Szerintem.

közösperonos átszállás 2016.10.12. 11:32:25

@közösperonos átszállás: Illetve ha meg ez lenne "a" multikulturalizmus, akkor ki támogatja ebben a formájában? Úgy értem, az anarchistákon kívül.

seol 2016.10.12. 12:16:26

@közösperonos átszállás:

Senki, de szerencsére nem ez "a" multikulturalizmus. ;-)

mafi mushkila 2016.10.12. 20:43:25

@fortin2: A multikulturalizmus egy olyan szó, amelyre a magam elképzeléseihez egyáltalán nincs szükség, így hagyom is.

2016.10.12. 21:19:04

@mafi mushkila: ja, ha csak úgy nem.
Akkor hagyjuk a szót: az az idológiai-politikai irány, amely a bevéndorlók/menekültek számára nemhogy nem támasztott integrációs feltételeket a nyugati társadalomszervezés alapvető értékeihez (szabadaág, emberi méltóság, szabad döntés, szekularizáció), hanem kifejezetten tiltani igyekezett ezek határozott megkövetelését, nyilvánvalóan megbukott. Az az ideológiai-politikai irány, amely (túlmenve az életstílusok, világnézetek sokféleségének tiszteletben tartásán) eleve tilalmasnak mutatta a saját, nyugati etikánk és liberális demokráciánk priorizálását más berendezkedésekkel, világnézetekkel szemben, életveszélyes következményekkel járt. A doktríner, eredeti alapjaitól elszakított és a nemzeti-kulturális beágyazódását negligáló "liberalizmus" KisJános-i képzetei ennek az ideológiának a családjába tartoznak.

mafi mushkila 2016.10.12. 21:47:55

@fortin2: Ilyen folyamat az én ismereteim/tájékozódásom alapján a valóságban nem játszódott le. Egy szóharc az tényleg zajlott kábé ezekkel a fogalmakkal: valamilyen álláspont a valaminek elképzelt ellen, ami viszont nem volt a sajátja senkinek és főleg nem építkeztek rá eljárások. Aztán az lehet, hogy egyszer valaki azt mondta, hogy megnyertük, megbukott :)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.12. 21:54:46

@fortin2: Kik képviselik a világban azt az irányzatot, hogy minden integrációs törekvés elvetendő?

seol 2016.10.12. 23:40:37

@fortin2:

Amit azzal a szalmabábbal művelsz, kezd igencsak korhatáros lenni. :-)

nerángass 2016.10.13. 10:01:53

Itt a helye. Tévedésből a kotmányról szóló posztba tettem.

plato.stanford.edu/entries/multiculturalism/

TG69 2016.10.13. 17:52:34

@jotunder: Ebben elég jól össze van foglalva a multikulturalizmus egyfajta értelemzése és hogy ez mért hordozza azt magában, hogy nem szabad integrálni :

"Ebből következően egy ilyen dogma szerint a kulturális jegyek és magatartások között nem lehet rangsorolni, hiszen minden kulturális életcselekmény az egyén legbelsőbb valóságának megtestesülése. Ezen logika szerint a nők nemi szervének csonkítása kulturális szokás. A burka, amellyel elveszik a nők arcát és ezáltal a személyiségét is, a világ egy jelentős részén csak egy szokás. Kik vagyunk mi, hogy elítéljük? A mi világunk is elnyomó a nőkkel szemben, van itt is patriarchális elnyomás, csak másmilyen. Legalábbis így érvel a relativista multikulturális logika. Így már nincsenek többé jobb és rosszabb kulturálisan determinált cselekmények, csak más van. Olyan más létezik kizárólagosan, amit tolerálni kell, hogy legyen diverzitás."

www.es.hu/ungar_peter;multikulturalizmus_es_politika;2016-04-07.html

mafi mushkila 2016.10.13. 18:38:48

@TG69: De ez a gyakorlatban meg így néz ki:
"FGM is considered a crime in the EU. In addition, in some countries, a principle of extra-territoriality renders it possible to prosecute the practice even when it is committed outside of the country’s borders."
ec.europa.eu/justice/gender-equality/gender-violence/eliminating-female-genital-mutilation/index_en.htm

Az arc eltakarásáról meg élénk vita folyik, hogy kinek mit jelent, mit ad, mit vesz el az engedélyezése, a tiltása.

A hasonló kérdésekről szóló közbeszédnek az a (fortin2 által felhozott, és általam is rajongott) szabadság, emberi méltóság, szabad döntés, szekularizáció tartalmú kultúra ad keretet, amit az európai civilizáció mostanában szerintem akkor sem tud elfelejteni, feladni ha hátracsavarják a fél kezét. Mindent áthatnak ezek. Nincsenek viták ezek nélkül a szempontok nélkül, leginkább ezek a fő szempontok. Ezeknek a hiányát, jelentéktelenségét egyszerűen nem volna képes közvetíteni ez a társadalom - csak ezzel együtt tud megszólalni, cselekedni.

Más kérdés, szerintem, a kultúrák összevetése, melyikben mit találunk ezek helyett, vagy ezeket milyen formában találjuk, vagy hanyadik helyen... és aztán hogy melyiket tartjuk jobbnak, ha meg tudjuk mondani, hogy "mire jobbnak".

2016.10.13. 19:50:58

@TG69: és még finoman fogalmazott.
@jotunder: Pl. pontosítsuk a kérdést: mármint hogy kik képviselik a világban azt az irányzatot, hogy nincs jogunk a saját (DWEM) kultúránkat s az ezzel összekapcsolt berendezkedésünket számonkérni más kultúrájú, berendezkésű csoportokon és még klasszikusnak gondolt szavainkat is meg kell válogatnunk (vagy legalábbis triggerelni), nehogy a csúnya elnyomatásra emlékeztessünk bárkit is? Ezt egy angolszász egyetemen tanítva kérdezed?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.13. 20:09:53

@fortin2: Vannak olyan jellegzetes fringe irányzatok, amelyekhez ilyen jellegű szövegeket köthetünk, pl. a brit egyetemi ifjúsági szövetség központi vezetése többségében odatartozik, vannak nagyon ismert nyugati professzorok, akik szintén. Ezek rendszerkritikus emberek, akik majdnem minden kérdésben szemben állnak a mainstreammel. Erősen baloldali politikai csoportok, leginkább zöldek, szoktak ilyesmiről beszélni. Még a nagyon erősen balra tolódott brit Munkáspárt sem képviseli ezeket a nézeteket. Azt azért ne várjuk, hogy a rendszerkritika eltűnik a nyugati civilizációból, nem is lenne jó ha eltűnne, annak pedig pontosan nulla az esélye, hogy a hatalom közelébe kerül.

mafi mushkila 2016.10.13. 21:13:05

@jotunder: A rendszerkritika (akármin elgondolkozni és bedobni) éppen a nyugati civilizáció egyik nagy etvasza, amit védeni kellene meg minden a holmi jöttmentektől, csak milyen kár, hogy egyáltalán létezik (mármint nem szerintem, hanem ebben a zavaros lében. Tök nehéz átlátni ki kivel van! :) Pedig amúgy számomra ezek izgalmas kérdések, csak nem tudok megbirkózni azzal, hogy mennyi minden nem létező dolgot kellene készpénznek vennem, mint alapvetést egy beszélgetéshez.

2016.10.13. 21:18:41

@jotunder: a szellemi-politikai hatásuk tud erőteljes lenni, lásd az amerikai egyetemi baloldal elképesztő (és többek számra nyomasztó) erejét. Nyilván közvetlenül nem jutnak hatalomra, de Mo-n az a gond, hogy a baloldal gondolkodását (és nemritkán politikáját is, lásd szárszózás, bitószalonozgatás stb.), médiaértelmiségét végtelen provincialitásukban ezen extremitások ideológusi majmolói dominálják még, mármint a teljes gondolattalanság és korruptság napszámosai mellett.

snakekiller23 2016.10.13. 23:22:30

@mafi mushkila:

Ehhez kepest remiszto statisztikak remlenek arrol, mennyire prevalens az FGM a bevandorlok koreben, dobbenetesen gyenge visszhanggal (az amugyis allandoan uszulo fasisztakat leszamitva). Szep dolgokat deklarani mindenki tud, csak kozben ordito az aranytalansag. Ha az ember osszeveti a szavakat a gyakorlattal az "iszlam noelnyomasa ellen is kuzdunk" sokszor pontosan ugyanolyan hamiskas alibi-erv, mint a "vannak cigany/neger/meleg barataim" a masik szelrol. A nyugati mainstream sajto honapokig kepes porogni a szexizmus/nogyulolet/nemieroszak/stb. temakon akar a legkisebb apropobol, mikozben rengeteg veresen komoly dolog (becsuletgyilkossagok, FGM, Rotherham, Koln, a lassan napi rendszeresseggel erkezo szexualis bantalmazasos hirek) kapcsan az volt es maradt a fo concern, hogy ez majd erositeni fogja a szelsojobbot es az idegengyuloletet - ha igazan bizalmatlan vagyok egy pillanatra, a fasisztoid bulvarsajto hijan talan teljesen meg is rekedtek volna a hirlancban. Ilyenkor derul ki, hogy a nyitottsagara buszke ertelmisegi, velemenyformalo retegek mennyire burokban elnek es az empatiajuk nekik is a hasonszoruek (pl. feher, diplomas, jomodu, nagyvarosi nok) problemaira terjed ki elsosorban.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.14. 00:12:56

@snakekiller23: valójában az történik, hogy hazaküldik a nőket (Szomáliába és hasonló helyekre) FMG műtétre. még ez is totálisan illegális és hosszú börtönt ér. számos muszlim országban is büntetik az FMG-t, ami az iszlám előtti hagyomány.

becsületgyilkosság nem nagyon történik Nyugat-Európában(pár ilyen eset lehet, ezerszer több nőt öl meg a partnerük), a grooming egy jellegzetes pakisztáni-brit ügy, sajnos nemcsak Rotherhamban. itt elterjedt, hogy a nemi erőszak ügyek többségében muszlim az elkövető, de ez nem igaz. az igaz, hogy a muszlimok felül vannak reprezentálva az elkövetők között az elkövetők 10-12 százaléka muszlim és a lakosságon belül kb. öt százalék az arányuk. igen ám, de az underclasson belül is felül vannak reprezentálva a muszlimok, a brit muszlimok kb. húsz százaléka él szegénységben. Az underclass pedig brutálisan van felülreprezentálva a nemi erőszak ügyekben. A harmadik világbeli bevándorlók tipikusan sokkal szegényebbek, mint a nyugat-európai lakosság. Erről rengeteget beszélnek, rengeteget, a kormánynak mindenféle hivatalos statisztikája van mindenről. De az egy meglehetősen természetes dolog, hogy civilizált ember nem akarja erősíteni a sztereotípiákat. Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt. Nem akarhatja senki, hogy baromi tisztességes emberek, akikre ez az ország büszke lehet hátrányba kerüljenek mindenféle kétes alak miatt. Ez pont olyan, mint a feketék ügye Amerikában vagy a maoriké Új-Zélandon. (a brit muszlimok helyzete mindkét csoportnál valamelyest jobb relatív értelemben). Igazad van, bizonyos esetekben túlaggódják a dolgot az újságírók, az értelmiség, de a motivációjuk általában tisztességes.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.14. 00:18:31

@fortin2: Most olvastam, hogy Noam Chomsky gyakorlatilag soha nem szerepelt az amerikai mainstream mediában. Nem igaz, hogy az amerikai egyetemi értelmiség befolyása lényeges lenne, egyszerűen nem igaz. A brit egyetemi értelmiség befolyása a brit egyetemeken belül is megdöbbentően csekély. A francia egyetemi értelmiség befolyása lehet talán egy kicsit nagyobb.

TG69 2016.10.14. 10:09:34

@jotunder: Amikor Merkel azt mondja, hogy a multikulturalizmus megbukott,, akkor nagyon hasonló értelemben beszél róla, tehát tagadja azt a politikai ideológiává tett álláspontot, hogy minden kultúra egyenértékű és védelemre szorul, békés egymásmellett élés nemcsak lehetséges de kivánatos is, az egyéni szabadságjogoknak ez a leghatékonyabb kiteljesedése, vagyis a prioritás a másság védelme és csak utána jön egyfajta integrációs politika (a befogadó által igenelt "unoverzalitás" elfogadtatása). Közben pedig láthatóan ez gettósodáshoz vezet, benne a fubdamentalizmus megerősödével ami a kívánatos integráció fokát jelentősen meggyengíti, sőt a befogadó kultúra iránti ellenségeket/gyűlöletet generál. Tehát még ez a gyengébb értelmezésű, az integrációt nem tagadó multikulti is megbukott szerinte, hiába a nagyszámú sikeres muszlim emberek Németországban. Tévedett volna?

2016.10.14. 10:28:55

@jotunder: Az amerikai egyetemeken a baloldlai elit valóban nyomasztóan befolyásos, az országos média persze egy más ügy. De Chimsky már a szélsőbal, nem a hagyományos "keletipartiértelmiségitojásfejű" Az angol egyetemeket az elmúlt mésfél évtizedben nem ismerem igazán- A francia sztem méás kérdés, ott az értelmiség szerepe az országban sokkalsokkal nagyobb.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.14. 11:45:10

@fortin2: mi az, hogy "nyomasztóan befolyásos"? mire vannak befolyással? kik?

TG69 2016.10.14. 13:27:48

@jotunder: Mondjuk itt van egy kis szelete annak, hogyan lehet nyomasztó egy baloldali nünüke, még Obamának is szólnia kellett, hogy ezt azért már mégsem:

444.hu/2015/11/12/az-amerikai-egyetemistakra-raomlik-a-politikailag-korrekt-alomvilag

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.14. 13:32:23

@TG69: Ez egy darab egyetemen egy darab radikális csoport. Amerikai egyetemeken diákokat ölt meg a rendőrség a hetvenes években. Hol van ez a helyzet attól, könyörgöm? Igen, az amerikai egyetemeken vannak ilyen diákszervezetek, mindig is voltak radikális diákszervezetek, akik konfliktusba kerülnek a többséggel, vagy az egyetemi vezetéssel, whatever. Ez mindig is így volt. Ez egy társadalmi konfliktus, vannak kisebbségi csoportok, amelyek az egyetemeken tudják a legjobban artikulálni a véleményüket (ez nem annyira meglepő azért).

snakekiller23 2016.10.14. 13:54:59

@jotunder:

Becsuletgyilkossagokrol es csaladon beluli eroszakrol meg a nemetorszagi torok enklavek kapcsan is hallottam meredek hireket, aztan lehet, hogy csak az emlekeim torzitanak. Igen, az FGM igazabol fuggetlen az iszlamtol, bizonyos kereszteny es pogany kozossegekben is szokas Afrikaban. Egy ideig en is meg voltam gyozodve arrol, hogy a fo problema alapvetoen tarsadalmi es felzarkoztatassal, oktatassal, stb, kezeleheto, de aztan kozeposztalybeli, magasan kepzett tobbedikgeneracios bevandorlo fiatalok sokasagat szippantotta be az iszlamizmus es a terrorizmus, netan egyenesen az ISIS. Lehet, hogy nem mind eroszakolnak noket az utca kozepen, vagy dobalnak ki melegeket a torony ablakabol, de amit (akar a statisztitkak szerint is) nagyaranyban gondolnak a vilagrol, meg a magasabb statuszuak is, wew lad. Azert is tartom ezt rettenetesen aggasztonak, mert eleg csak megnezni a tulnyomoreszt feher amerikai evangelical reteg mekkora befolyassal van a kozeletre a XXI. szazadban, a vilag vezeto gazdasagi, kulturalis stb. nagyhatalmaban es ott sem csak lecsuszott white trashrol beszelunk, hanem jomodu, akar elitegyetemet vegzett nepekrol. Pl. Ted Cruz elnoksege remisztobb eshetosegnek tunt mint Trumpe ahogy utananeztem az urgenek, pedig meg akik gyulolik is elismerik, hogy felelmetesen intelligens es muvelt.

A posztmodern szelsobal gondolatvilaga azert en ugy erzem eleg rendesen visszakoszon abban ahogy a balos-liberalis iranyultsagu media es kozvelemeny hozzaall bizonyos dolgokhoz - nem arrol van szo, hogy a gender studies tanszekvezetok a minisztereknel kilincselnek, hanem, hogy az akademian es az oktatason keresztul kozvetve gyakorolnak befolyast, formajak a kozbeszedet, akar akaratlanul is. Nem ilyen NYT op-edekrol beszelek, hanem a modern net-kozpontu tomegmediarol, aminek a befolyasa a mai vegletesen bulvarosodott clickbait-kozpontu vilagban felfoghatatlanul nagyobb. Egy alapos, sokoldalas riportot alig olvas vegig valaki manapsag, egy BuzzFeed-jellegu egybites identity politics bugyutasagot viszont orakon belul tizezrek osztanak meg pusztan a lead es a clickbait cim alapjan. Most a nyugati egyetemeken az elmult nehany evben latvanyossa lett felelmetes tendenciakat a velemenyszabadsag, szexualis zaklatas vadak, safespace, stb. kapcsan ne is emlitsuk.

TG69 2016.10.14. 14:01:46

@jotunder: Akkor most komoly ez vagy komolytalan? Ha ez elnök úgy érzi, hogy meg kell szólalnia ez ügyben akkor mi van? Lehetséges, hogy mégis elérte már a kritikus tömeget a jelenség, vagy veszélyesen közelít felé?

www.vox.com/2015/9/14/9326965/obama-political-correctness

"I’ve heard some college campuses where they don’t want to have a guest speaker who is too conservative or they don’t want to read a book if it has language that is offensive to African-Americans or somehow sends a demeaning signal towards women."

snakekiller23 2016.10.14. 14:17:08

@jotunder:

A gond nem az, hogy vannak radikalisok, hanem hogy egyre gyakoribb, hogy maga az egyetemi vezetes az amelyik befekszik akar a legelborultabb bugyutasagoknak is, "kuncsaftnak mindig igaza van" alapon. Rettegnek a diakok altal keltett social es egyeb media shitstormtol es inkabb gerinctelenul belokik a kollegakat meg a velemenyszabadsag elvet a vonat ele. (A felsooktatas corporate-jellegu eluzletiesedese, a burokratak hatalmanak novekedese a tanarok/kutatok elleneben amugy is aggaszto tendenciak)

Bar a humantudomanyokban hagyomanyosan a baloldal dominal, kb. a 90-es evektol kezdve ideologiailag brutalisan egysikuva kezdett valni az amerikai human akademiai szfera - errol statisztikak vannak.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.14. 17:02:22

@snakekiller23: A komolyabb egyetemek altalaban kezelni tudjak ezeket a helyzeteket (nem minden helyzetet, de altalaban a helyzeteket).
Vannak ijeszto dolgok, embereket nem hagytak beszelni (nem igaz, hogy csak konzervativokat, olyan liberalisokat is, akik nem voltak ANNYIRA vagy UGY liberalisok, mint amennyire a diakszovetseg szerette volna), de egyelore nem tunik az egesz nagyon gyakorinak. Ez az egesz egy permanens 1968-nak tunik, de meglehetosen lebutitva. Nyilvan hallottam mindenfele dologrol, de en nem erzem azt, hogy az igazan jellemzo lenne, hogy az Academic Left valoban terrorizalna a maskent gondolkodokat. Erosebb a hangjuk, ez teny. Az is igaz, hogy leteznek elegge intolerans figurak az amerikai egyetemi baloldalon, de nem hiszem, hogy katasztrofalis lenne a hatasuk.

mafi mushkila 2016.10.14. 18:09:36

@snakekiller23: "az empatiajuk nekik is a hasonszoruek (pl. feher, diplomas, jomodu, nagyvarosi nok) problemaira terjed ki elsosorban. " Ez szerintem totál természetes, könnyebben átérzed, ami közelebb van hozzád. Épp ezért kellenek a viszonylag szilárdan rögzített elvek, beleéled magad az elvbe, aztán onnan lezuttyansz, csak nem vissza magadba, hanem valaki másba, és az elv még mindig elv, ez így működik - ezek ebben a beszélgetésben (és az ilyenhez hasonlókban) hol a dogmatikusságuk miatt vannak kárhoztatva, hol a nem kellő képviseletük miatt - erről most emiatt nem tudok mit mondani, hol tartunk éppen a prok és kontrák mezején.

Viszont amire gondolok: egyrészt szerintem ezekkel a nagyon komoly problémákkal együtt is, amikről szó van, mint a csonkítás, a becsületgyilkosság, a nők arctalanná tétele (ide hozzáfűzöm, hogy én személyiségvesztésnek éltem meg azt is, amikor a családi állapotom miatt a férjem nevén kezdtek szólítani hivatalosabb helyeken, bár nem vettem fel, nem jó cucc semmi ilyen sztem), muszáj volna a gondolkodásunkban annak is teret adni, hogy mi az, ami nem problémaként/probléma veszélyeként jelenik meg egy (sok) idegennel közöttünk. Ez nem szépelgés vagy simogatás, szerintem ez a kiegyensúlyozott gondolkodás minimuma - képtelenség úgy megoldani egy problémát, hogy nem nézzük a helyzet vonatkozó egészét: kik ők, kik vagyunk mi. Nemcsak a megoldási kísérletben, a cselekvésben, a kommunikációban okoz torzulást, hanem már rögtön a gondolkodásban és más mentális eseményekben is. Ehhez hasonlóan, amit pillanatnyilag jól csinál a nyugati társadalom, azt nem szívesen írjuk alá, hogy oké, ez jó, mert a jótól sokkal többet várunk el, mint a gonosztól/gagyitól. Lehet valami félig szarul csinálva, már szar, de ha félig jól van csinálva, még nem elég jó. Én ezzel együtt fogalmaznék meg kritikát.

És hogy miről: ennél jobb alkalmat arra, hogy azt a célt, amit láthatóan mind szívesen látnánk elérve - egy sokkal jobban hozzánk szelídült, a velünk együttélésre sokkal alkalmasabb idegen kultúrát - sehogy máshogy nem érhetünk el, mint azon a folyamaton keresztül, ami épp zajlik. A "mi" (a nyugati) közegünkben tapasztalhatják meg mindezt, amit mi jónak és követendőnek tartunk. A némiképp emberséges opciók között meg nincsen másik, úgyhogy ha valamiért érdemes dolgozni, az ez.

Nekem a nehézségek nagy része alapjában kognitív és kommunikációs jellegűnek tűnik, nem olyan valóságosabbnak. Belekeveredünk bonyodalmakba sok visszacsatolási körrel, miközben a világ egy részében simán megférnek egymás mellett az eltérő kultúrák. Ezt a feszkót _csinálni_ kell.

mafi mushkila 2016.10.14. 18:10:11

@jotunder: És kinek nyomasztó? Miért, mi baja amúgy, mit akar...?

2016.10.14. 19:26:17

@jotunder: Min is vitatkozunk? Mértékeken, hatásfokon stb:
Az academic left létező, erős, homogenizáló csoport az amerikai egyetemeken, ilyen mértékben pl.:
www.nationalreview.com/article/436111/conservative-professors-academic-left-discourages-ideological-diversity
vagy ez se tűnik megalapozatlannak:
yoelinbar.net/papers/political_diversity.pdf

Nyilván nem lőnek, mint Kentben annak idején, és a plüssmacis szövegirtók nem gumibotos nemzeti gárdisták. Az állításom csak annyi volt, hogy a posztmodern/multikultis ideológiájú értelmiségi csoportok amcsiban nagyon erősek, itthoni követőik pedig szintén azok voltak a politizáló médiaértelmiségen belül – a valódi akadlmiai értelmiségnél, a tudományos-egyetemi elitben sokkal kevésbé. A menekültügyi vakságuk viszont kiejezetten a külföldről importált ideológusaik majmolására vezethető vissza (nem, nem sosorosozok, Soros maga egyébként sokkal józanabb náluk.)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.14. 19:36:32

@fortin2: Az egyetemeken kívül kb. a Bernie Sandersre vannak ezek a csoportok befolyással. Magyarországon még Bernie Sanders sincs.

2016.10.14. 21:48:38

@jotunder: Mármint hogy nincs Magyarországon egy becsületben megőszült, hiteles és nagyhatású baloldali politikus? Stimmel. De volt (van?) pl a legendás (brrrr) Bitó-szalon, ahol sikerült addig kavarni a 2014-es baloldali ellenzéki indulás szálait, hogy diadalmasan behúzták Orbánnak a második kétharmadot (mámint a médianyomásukkal ezekre a minden tartás nélküli ellenzéki politikusokra). Hogy csak a legutóbbi hőstettüket említsem.

De hogy ne legyen félreértés: perszehogy erőtlen papírtigrisek ezek már Mo-n, a fiatal rendszerkritikusok legjobb esetben kinevetik őket, egy kicsit is karakánabb balos politikus szóba se áll velük.

2016.10.14. 21:49:10

@jotunder: Ja, és ha egyetemi pályán mozogsz, az éppen elég, hogy ott befolyásuk van.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.14. 22:00:44

@fortin2: Bitó egy világhírű amerikai szemészprofesszor volt, aki hazajött és megkeseredett. Vannak ilyen emberek. Azt a Bajnai-ügyet valóban félelmetesen elk.rták.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.10.14. 22:06:50

@fortin2: Nem hiszem, hogy jellemzőek ezek az ügyek. Van pár terület, ahol esetleg a kánont uralják ideológok, és ott a pecking order függhet attól, hogy kinek milyen politikai véleménye van. Biztos van ilyen, szerencsére mocskosul távol az én világomtól.

2016.10.14. 23:03:21

@jotunder: Annak a tízezer matematikatanulási/művelési órának a hiányában csak távolról irigylem ezt...

/tmp 2016.10.15. 00:10:28

@jotunder: Meg pl. a Rijksmuseumra Amszterdamban.

ulloiut · http://orulunkvincent.blog.hu/ 2016.10.15. 00:16:56

@jotunder: "en ezt nem is ertem. 2015 oktobereben mi volt a veszelyes Orban politikajaban Europaban?"

A Merkel "keine Obergrenze" álláspont és Orbán "az égvilágon senkit nem fogadunk be" álláspontja között számtalan kompromisszum lett volna lehetséges (a kvóta volt az egyik). Merkel kész volt a kompromisszumra, amit az is jelez, hogy az álláspontja azóta jelentősen elmozdult, és a gyakorlatban hivatalos felső határ nélkül is erősen korlátoztak az újonnan befogadott menekültek számát. Orbán semmit nem volt hajlandó engedni a nullából, az első pillanattól fogva arra tett fel mindent, hogy megtorpedózzon minden olyan közpolitikai választ, ami akár csekély számú menekültet beenged. Míg az európai vezetők jelentős része próbált valami kompromisszumot találni az igen eltérő befogadási hajlandóságok között, Orbánt csak és kizárólag az érdekelte, hogy belpolitikai tőkét kovácsoljon ebből és minden lehetséges kompromisszumot elutasítson. Hogy ez jelentősen nehezítette a probléma kezelését és nem csak "Brüsszelnek", hanem az Európai Uniónak, mint intézménynek ártott, azt Orbán nemhogy elfogadta, hanem járulékos haszonnak tekinti. Azok, akik ezt a bonyolult helyzetet kezelni akarták és nem elsősorban arra összpontosítottak, hogy az idegengyűlölet gerjesztésével belpolitikai pontokat szerezzenek, joggal érezhették úgy, hogy Orbán nemhogy nem partner, hanem kifejezetten kártékony politikus, akivel korrekt együttműködés nem lehetséges, többek között azért, mert úgy hazudik, mint a vízfolyás. Ez mind már 2015-ben egyértelmű volt.

TG69 2016.10.15. 12:57:57

@ulloiut: Nekem ebben az egeszben az az erkolcsi magaslat nem tetszett, hogy mi van paraszt magyarok, nem tudtok humanusak lenni, felkeszuletlen csurhe es mi majd megmutatjuk. Az Unio kb a problema tizedere adott valaszt es elvarta, hogy a 9/10-el csinaljon valamit mukodokepest es humanusat a felperiferia. Es persze erre a hazai felmuvelteknek megint egyszeru volt racsatlakozni. Megint ingyen adta magat a jo es a rossz kuzdelme a valosag pont nem zavart senkit. Orban most kihozza a cuccbol a maximumot, de lesz magyar befogadas szvsz.

közösperonos átszállás 2016.10.17. 17:59:16

@TG69: "Az Unio kb a problema tizedere adott valaszt es elvarta, hogy a 9/10-el csinaljon valamit mukodokepest es humanusat a felperiferia. "

Elismerve (sőt, hangoztatva), hogy néhány ország, mely a konkrét történet szempontjából szerencsétlen helyen fekszik, bőven kapta az áldást, azért amit írsz, az több szempontból sem igaz szerintem.

1) A "félperiféria" kb. Görögország, Magyarország, Olaszország, Franciaország és Spanyolország.

2) Az "Unió elvárásaira" neked milyen rálátásod van? (Egyáltalán, mi az "Unió", az EP, az EB, Strasbourg, Juncker, Merkel?) Szerintem nem sok, mint ahogy nekem sem, és hát volt ott szórás rendesen.

3) Az alapvető szabályozás "békeidőben" tűrhetően működik. (Akkor sem igazságos, de akkor ez egy kis probléma.) Most nem igazán, és ennek orvoslása lett volna például a kvótarendszer. Bizony, az arról szólna, hogy ahelyett, hogy az első EU-s országnak kellene kérelmet elbírálnia, ez az egyes EU-tagállamok között lenne szétosztva lakosságszámuk és gazdasági erejük függvényében. Tekintve, hogy kicsi és csóró ország vagyunk, viszont a konkrét sztori szempontjából rossz helyen fekszünk, ez nekünk kurva jól jönne: 100e kérelem elbírálása helyett kéne 1300-at. Elbírálni.

(Igen, ez az a "kényszerbetelepítés", amiről volt szerencsénk népszavazni. Kedves csóró és kicsi ország, most aránytalanul sokat kellene elbírálnod, szeretnél-e sokkal kevesebbet? Nos, 98% NEM.)

4) Fölmerült (nem nagy szellemi teljesítmény, én pl. már előtte mondtam), hogy mi lenne, ha lenne egy egységes schengeni határőrség. Kedves vezetőnk volt, hogy támogatta, volt, hogy ellenezte, de csak a helyszínen, itthon sosem hallhattad, hogy "Brüsszel" ezt felvetette. Ha az ember nem az asztalt csapkodja, hanem tárgyal, akkor nyilván ezt is el lehet érni (vagy mondjuk azt, hogy "Brüsszel" kifizesse az építés és őrizet 80-90%-át), de neem.

(Apropó, mandineres kommentekben erről azt tódították, hogy ezt az EU azért akarja, hogy utána a magyar kormány akarata ellenére engedje be csőstül a migránsokat. Oké, az a mandiner, zárójel bezárva.)

Ez a kioktatós-lesajnálós attitűd szerintem a magyar kormány kommunikációja (nem az, hogy nyomokban ilyen is létezik, hanem hogy ez a domináns). Az, hogy az egész magyar részről kirívóan szarul volt (és van) megszervezve, feltételezem, nem vita tárgya.

ATCG 2016.10.18. 03:32:40

@mafi mushkila: "És hogy miről: ennél jobb alkalmat arra, hogy azt a célt, amit láthatóan mind szívesen látnánk elérve - egy sokkal jobban hozzánk szelídült, a velünk együttélésre sokkal alkalmasabb idegen kultúrát - sehogy máshogy nem érhetünk el, mint azon a folyamaton keresztül, ami épp zajlik. A "mi" (a nyugati) közegünkben tapasztalhatják meg mindezt, amit mi jónak és követendőnek tartunk. A némiképp emberséges opciók között meg nincsen másik, úgyhogy ha valamiért érdemes dolgozni, az ez.

Nekem a nehézségek nagy része alapjában kognitív és kommunikációs jellegűnek tűnik, nem olyan valóságosabbnak. Belekeveredünk bonyodalmakba sok visszacsatolási körrel, miközben a világ egy részében simán megférnek egymás mellett az eltérő kultúrák. Ezt a feszkót _csinálni_ kell."

Tetszik, ahogyan gondolkozol, és ahogy következtetsz.

incze 2016.10.18. 05:19:13

az eheti narancsban olvasható egy aktualizált verzió a népszavaz(tat)ás eredményének és az eu előtt álló alterntívák áttekintésével.

nekem, amit kj mond, teljesen elfogadható, mind a menekültekre, mind a bevándorlásra föl kell készülni hosszú távon. kj álláspontja filozófiai álláspont, nem politikai program és nem következik belőle közvetlenül semmi konkrét intézkedési terv. de a nemzetállami keretek éppoly alkalmatlanok ez ügyben, mint a többi akuttá váló kérdésben (pl. környezetvédelem). az emberiség baromira összekeveredett, sűrűek az érintkezések, szellemi és fizikai értelemben is, százmilliók tartják a kapcsolatot, sőt utaznak keresztül-kasul a világban (a hölgy, aki takarítani jár hozzám, sűrűbben látogatja a lányát londonban, mint az anyját kiskunhalason). a nemzetállami létnek a mai formájában annyi, de ez, ahogy a többi vallásnál is, nem megsemmisülést jelent, hanem transzformálódást. hogy milyet, azt a jó ég tudja.

nerángass 2016.10.18. 09:09:07

@TG69: Egy másik túlérzékenységi nünüke, amely ellen íme kik szólalnak fel :

www.aaup.org/report/trigger-warnings

incze 2016.10.18. 18:42:49

A menekültügy kezelésében a magyarok – a mi indexes kutatásunkban is ez jött ki – a rendőrséget tartják a legjobbnak. A menekültválságot a többség nem humanitárius, hanem elsősorban rendészeti kérdésnek tekintik.

index.hu/belfold/2016/10/18/kiderult_kik_vedik_a_menekulteket/

a honi talaj. (az iskolapszichológusokat is lecserélték rendőrre, azt is sokan helyeslik.) a gecit tárt elmével fogadja be a petetömeg.

esernyősEvezős 2016.10.20. 12:40:47

168ora.hu/brutalis-adatok-itt-tankotelezettseg-leszallitasanak-eredmenye/

A 168 Óra megdöbbentő adat birtokába jutott, amelynek alapja egy, az Emberi Erőforrások Minisztériumában készített belső felmérés. E szerint „egy 2014–2015-ben elvégzett módszertani kísérlet alapján a referencianapon (2014. február 1-jén) az oktatási rendszerből lemorzsolódottak száma 42 254 fő volt”.

ijontichy 2016.10.20. 13:00:05

@velőtanya: Erről a "seggtartásról" valahogy Dagobert McCsip jut eszembe ;-)

Más: www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban_szerint_hajtovadaszat_folyik_ellene.622881.html

Hajtóvadászat mert "az 1998-as választáson megvertem nagy legendájukat, Horn Gyulát" Ebből szépen kijön, mennyire beteg lelkű ez a nyomorult. AD 1. ő VERTE meg (így, egyes szám első személyben), AD 2. azt hiszi, más is életfogytig őrizgeti a sérelmeit.
(azt már csak tényleg zárójelben, hogy Horn inkább saját magát verte meg, lévén nem vitya szinvonalára süllyedve kormányzott és kampányolt :-/ )

Mozigépész 2016.10.20. 13:10:05

@esernyősEvezős:
Szép. A cikk következő mondatai különösen árulkodóak:
„A dokumentum szerint a korai iskolaelhagyás elleni stratégia „alapvető célkitűzése a korai iskolaelhagyók arányának 10 százalékos célértékének elérése”, vagyis a 2014-es 11,4 százalékos arány 1,4 százalékpontos csökkentése. Nem vádolható azzal a kormány, hogy ezzel túl nagy célt tűzne ki maga elé.”
Tehát 10% lemorzsolódást eleve beterveznek, és csak ami e fölött van, azt próbálják valahogy csökkenteni… :-(

Muad\\\'Dib 2016.10.20. 14:25:55

@ijontichy:
Eeegen, 65 év felett mindenINGYENtalánmégaMALÉVis Gyula maga a megtestesült demokratikus fenomén. Mármint úgy magyar módra, ahol a Vitya a szint...

ijontichy 2016.10.20. 15:52:25

@Muad\\\'Dib: Miért, sikerült? Avagy a gumicsont a lényeg?

Muad\\\'Dib 2016.10.20. 17:54:53

@ijontichy:
Azt vetetted fel, hogy ő bezzeg milyen színvonalasan kampányolt, meg kormányzott. Erre jegyeztem meg, hogy a nyugdíjasoknak osztogatott ingyen utazás a szavazatokért kevéssé zseniális.

ijontichy 2016.10.20. 19:59:35

@Muad\\\'Dib: Én nem látom sehol a "színvonalas" kifejezést. Az "eredményest" meg végképp nem, ami elég baj, mert ez vezetett '98-ban a komcsyk visszatéréséhez, véget vetve egy addig nagyjából normális átalakulási folyamatnak.

Muad\\\'Dib 2016.10.20. 20:29:01

@ijontichy:
Normális? Semmi nem volt normális itt a rendszerváltás után. A fityesz jelenlegi ámokfutása pedig a végeredménye ennek az abnormalitásnak. Itt kizárólag azt lehetett látni, hogy rendszerváltás címén mindent szétloptak az elvtársak meg a rokonaik és haverjaik. Meg azt, hogy a világon semmi nem történt az előző 100 évben, csak az arisztokraták helyét elfoglalták a nácik, majd a kommunista elit, aztán meg a hirtelen rohadt nagy kapitalistákká, meg liberális demokratákká váló expufajkások és kivételezettek. Az emberek pedig már semmi normalitásban nem hisznek. Nem érdekli őket, hogy a fityesz szétlopja az országot, csak jól szóljon oda a mindenkinek. A másik oldal pedig véleményezés nélkül elfogadta azokat a "demokratákat" akik néha agitprop helyettesvezető elvtársak voltak, néha meg körmös ÁVH-s puszipajtásai és üzleti cimborái. Most pedig ott tartunk, hogy lehet előbb-utóbb a sok "okos" magyar még azt is hagyja, hogy az ország kilépjen - a nem tökéletes, de legalább fél lábon ugráló - az EU-ból. Ami mellesleg szintén hibás, mert olyan könnyedén lép túl az állampárti múlton és emel piedesztálra embereket, ha épp érdekei úgy kívánják, hogy döbbenet. Persze ez valahol érthető, hiszen Magyarország posvány elitjének a léte nem az ő gondjuk, hanem a mienk.

Uhhh, így visszaolvasva egyrészt ez nagyon off itt, másrészt pedig elég keserű. Na mindegy most már elküldöm, néha én is érezhetem így magam, ráadásul magamra is dühös vagyok sok évnyi tévedés miatt.

"...Dehogy tréfálok én,
Dehogy kímélek bárkit is e részben!
Szememet sérti minden, forr epém,
Udvar, város, bármely dolgát ha nézem.
Sötét a kedvem s méregtől beteg,
Látván, mint élnek itt s mily emberek.
Hitvány hízelgés mindenütt, semmi más!
Csak orv önérdek, aljas árulás..."

ijontichy 2016.10.20. 22:17:07

@Muad\\\'Dib: Teljesen normális volt. Mondhatni törvényszerű (főleg így utólag visszagondolva). Az már viszont nem, hogy mindaz a szemét, amit a komenista időszak kitermelt (a pártállami rendszer hatalomgyakorlását biztosító elég számos "slepp"), talál magának új gazdit, és visszamászik a hatalomba. Na az nem volt normális (bár talán törvényszerű). Ami viszont '98 óta zajlik, az nem normális.

/tmp 2016.10.30. 14:37:47

@jotunder: 444.hu/2016/10/30/a-pc-haboru-elert-a-szemelyes-nevmasokhoz

Valamint:

" I think that the continual careless pushing of people by left wing radicals is dangerously waking up the right wing. So you can consider this a prophecy from me if you want. Inside the collective is a beast and the beast uses its fists. If you wake up the beast then violence emerges. I'm afraid that this continual pushing by radical left wingers is going to wake up the beast."

(www.cbc.ca/radio/asithappens/as-it-happens-friday-edition-1.3786140/i-m-not-a-bigot-meet-the-u-of-t-prof-who-refuses-to-use-genderless-pronouns-1.3786144)