Híres utolsó szavak

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

  

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Az Orbán-álom

2013.10.05. 13:32 | jotunder | 249 komment

        Ebben a posztban tudatosan próbálok annyira megértő lenni a miniszterelnökkel, amennyire tőlem telik. Olyan feltételezéseket teszek majd, amelyeket nemcsak Ön, kedves Olvasó, hanem általában én sem fogadok el, de ez a poszt csak így működik. A poszt alapfeltételezése az, hogy Orbán Viktor ennek az országnak jót akar, talán nem a lehető legjobbat, de aránylag jót. Nem magának, nem Simicska Lajosnak, hanem az országnak általában. A poszt azt is feltételezi, hogy Orbán alapjában véve egy teljesen normális ember, aki nagyjából ugyanolyan, mint én vagy Ön, kedves Olvasó, és ami igazán borzasztó valójában, az az ország helyzete, és ezért a borzasztó helyzetért, ebben a posztban legalábbis, senkit sem fognak felelőssé tenni. 

          Magyarország egy évi 130 milliárd dolláros GDP-t produkáló ország. Szomszédunk, a nyolc és félmilliós Ausztria, GDP-je 400 milliárd dollár. Magyarország ebben az értelemben jóval közelebb van Botswanához vagy Gabonhoz, mint Ausztriához. 

           2002-ben a relatíve sikeres Orbán-kormányt egy szocialista-szabaddemokrata koalícióra cserélték a választáson. Medgyessy kormányfő — választási ígéretét betartva — olyan politikába kezdett, amely az életszínvonal jelentős javítását célozta meg. Az ország gazdasági növekedése a következő öt évben négy százalék felett volt; a mai GDP kevesebb, mint 2006-ban volt. A magyar GDP növekedése ebben az időszakban lényegesen gyorsabb volt Németország GDP-jének növekedésénél (ott a gazdaság átlagos növekedése két százalék alatt volt). A GDP jelentős növekedése mögött a kedvező világgazdasági környezet és a költségvetési deficit komoly növekedése állt. Az ország növekedési pályája ekkor változott meg minőségileg.  

           Ez volt a Gyurcsány-álom kezdete. A Gyurcsány-álom lényege az volt, hogy a nyugati országok gazdasági növekedését Magyarország kiválóan ki tudja használni, a költségvetési deficit fokozatosan csökkenthető, az államadósságot pedig ki tudjuk növekedni. Ebben az időszakban erősödött meg a magyar középosztály eladósodása — olyan ingatlanok épültek, amelyeket Ausztriában is megirigyelhettek volna. A Gyurcsány-álom arról szólt, hogy Magyarország a győztesek oldalára került, és a magyarok győztesként kezdhetnek viselkedni, győztesként, majdnem osztrákként, majdnem hollandként, majdnem dánként. 

            A Gyurcsány-álom vége nem az őszödi beszéd volt, hanem a 2006-os választás utáni megszorítások (a kormány népszerűsége valójában ekkor zuhant le). A kormányfő abban bízott, hogy 2008 környékére újra három százalék fölött lesz a gazdasági növekedés, és esélye lehet a 2010-es választáson. A Lehman Brothers bukása azonban elsöpörte a Gyurcsány-álmot. A gazdasági válság nem volt bekódolva semmibe, 2007-ben lényegében mindenki meg volt győződve, hogy ilyesmi nem következhet be. Aztán mégis megtörtént, a magyar GDP 6,5 százalékkal csökkent egy év alatt, a munkanélküliség ráta 10 százalék felé ugrott az addig hét  és fél százalék körüli értékről. Nemcsak a Gyurcsány-álomnak lett vége, hanem a tizenharmadik havi nyugdíjnak és a közalkalmazottak tizenharmadik havi fizetésének is. Ekkor kezdődött el az Orbán-álom.

             Orbán Viktor gyakorlatilag egyetlen lépéssel stabilizálta a költségvetést: megszüntette a kötelező magánnyugdíj-pénztárakat. A magánnyugdíj-pénztári befizetések mintegy a GDP másfél százalékával járultak hozzá a deficithez, plusz a kormány kapott háromezer milliárd forintnyi laufot. Igen, Magyarországon ma nagyon kevesen számíthatnak békés öregkorra, de az álmok már ilyenek: az álmok természetéhez tartozik a hit abban, hogy valami majd csak történik. Orbán kormánya jelentős adókedvezményt adott a középosztálynak (igen, nekem is). Egy aránylag szűk felső-középosztálybeli réteget megmentett a devizahitel-krízis következményeitől. Az Orbán-álom is egy középosztályos álom, de a középosztály opinion leaderként ezt az álmot is szét tudta teríteni a társadalom egészére. 

               Az Orbán-álom az én értelmezésemben nagyon hasonlít a Gyurcsány-álomra. Hasonlít rá annak ellenére, hogy kormányzati álomideológiájuk jelentősen különbözik. Az Orbán-álom is egy lehetséges nyugati növekedést feltételez, és azt, hogy egy ilyen helyzetben a magyar gazdaság ki tudja használni komparatív előnyeit. Erről szólt Matolcsy hét százaléka, nem a keleti nyitásról. 

                Az Orbán-álom nem értelmezhető azonban a Gyurcsány-álom bukása nélkül. Az Orbán-álom része az, hogy bár valamivel nehezebb a helyzetünk, mint a Gyurcsány-álom idején, de a bankok és egyes multinacionális vállalatok (Ed Miliband 2011-es liverpooli beszédét érdemes megnézni, különösen a  "producers vs. predators" részt) rákényszeríthetőek arra, hogy kiváltsák a szükségesnek látszó megszorításokat. 

                 Az Orbán-álom teljesülhet. Teljesülhet, ha stabil gazdasági növekedés indul meg Nyugat-Európában, de még teljesülése esetén is valószínűsíthető, hogy az eddigi kormányzati intézkedések nehezebbé teszik a komparatív előnyök kihasználását. Én azt gondolom, hogy az Orbán-álom is meg fog bukni, és nem azért, mert Orbán rosszat akar, vagy hogy ő egy őrült diktátor lenne, hanem azért, mert általában nem tartják esélyesnek az álom teljesülésének feltételét. Nem lehetetlennek tartják, de az az általános nézet, hogy aránylag kicsi az esélye. 

                 A Gyurcsány-álom fenntartásában érdekelt balliberális értelmiségi elit 2005–2006-ban totálisan negligálta az aggasztóan magas deficitet, az egyszerűen nem volt része a közbeszédnek (előfordulhatott, hogy valakinek egy televíziós műsor második részében hirtelen nem jutott szék, miután egy rossz pillanatában a költségvetés hiányáról kezdett beszélni). A Gyurcsány-álom fenntartásában érdekelt balliberális értelmiségi elitet ezért az álom névadója némileg kompenzálta.

                 Az Orbán-álom fenntartásában érdekelt jobbkonzervatív értelmiségi elit ma totálisan negligálja az aggasztóan alacsony beruházási rátát, az alig létező növekedési potenciált, a szegénységet, általában az orbáni politika azon következményeit, amelyek az álom beteljesülése ellen hatnak. Az Orbán-álom fenntartásában érdekelt jobbkonzervatív értelmiségi elitet ezért az álom névadója némileg kompenzálja.

                  Nem igaz, hogy az Orbán-álom teljes mértékben hazugságokra épül. Nem igaz, hogy az Orbán-álom kizárólag a miniszterelnök körüli oligarchák meggazdagodásáról szól. Az Orbán-álom összefonódik vállalhatatlan dolgokkal, de Orbán nem III.Richárd, ő nem döntött úgy, hogy gazember lesz, ez nem egy Shakespeare-dráma. Egyszerűbb lenne egy olyan világban élni, ahol Gyurcsány és/vagy Orbán pszichopata, akit Grazban kezelnek, ahol minden a különböző méretű és pártállású nokiás dobozok körül forog. Egyszerűbbek lennének a döntéseink is. Én ezt nem így gondolom. Az Orbán-álom, persze csak  a nem túl reményteli álmok műfajában, az aránylag tűrhetőek közé tartozik. 

                  Nem tudom, hogy Orbán hisz-e a saját álmában. Azt gondolom, hogy Gyurcsány Ferenc hitt a sajátjában. Azt hiszem, hogy Orbán reménykedik az álmában, de elődjével szemben felkészült arra, hogy ebből az álomból is fel fog ébredni az ország. Tudomásul kell vennünk, hogy az ország nagyobbik részének már csak ez az álom maradt. Álom egy sikeres országról, békés, gazdag életről. A valóság azonban százötvenezer forint körüli nettó fizetés, vagy még annyi sem, csak egy olyan élet, amelyben elérhetetlen az, ami a brit, német, holland alsó-középosztálybeli számára természetes. 

                  A fiatalok egy részét már nem érdeklik az álmok. tudják, hogy az osztrák per capita GDP megközelítése reménytelen az ország számára, de elérhető lehet az ő privát "capitájuk" számára. Egy másik részük már nem reménykedik semmiben, de nem képes menekülni az álom nélküli létből, belekeseredik, és sajnos néha belegonoszodik az illúziótlanságba. Sokkal rosszabb álmok is vannak. Olyan álmok, amelyeket már álmodni is alantas dolog. 

                  Nehéz ezeket a posztokat befejezni. A legegyszerűbb az lenne, ha az ember csak kitenné a pontot. És ez lenne a legbecsületesebb is, mert a szerző csak ennyire képes, valójában nincs több mondanivalója. 

                  Úgyhogy. 

                  

    

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr1005552385

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kirakat mögött: Esztergom 2013.10.08. 10:16:17

Úgy alakult, hogy az elmúlt pár évben többször jártunk Esztergomban, közel van Budapesthez, alig egy óra autóút, remek időtöltés ellátogatni oda egy szombat vagy vasárnap délutánon. Amióta a híd is újra áll csak átugrik az ember egy sztrapacskára vagyR…

Trackback: Hogyan válasszunk miniszterelnököt? II. - A miniszterelnöki hatalom 2013.10.06. 09:12:47

A cím nem egyértelmű, ami nem véletlen. A Politológusblogon cikksorozat indult a miniszterelnökökről és választásukról, minél több oldalról bemutatva a témát. A miniszterelnöki poszt, a pozíciót ambiciónáló vagy betöltő személy jellemzői, alkalmassága ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érvsebész 2013.10.06. 12:02:50

@Késes Szent Alia: Ugye itt a JT által folyamatosan rögzített keret az, hogy az Orbán-álom nem egyenlő az Orbán álmával, előbbit nem ő álmodja.

Amúgy meg az én gyerekem álma, hogy egyszer az Arsenalban fog focizni, és meghatóan cuki a sok arsenalos cucc a szobájában, és sok mindenre kész vagyok, hogy ezt az álmot megvalósíthassa, de olyan nem fordulhat elő, hogy az ő álma kedvéért mondjuk a testvére éhezzen, vagy akár annak az álma háttérbe szoruljon. Pontosabban: merjünk akkorát álmodni, amekkorát együttműködve tudunk finanszírozni. Nem leszek kevésbé szeretve, ha megmondom, hogy majd akkor lesz új stoplisod, ha megkerestük a rávalót, sőt, az új stoplis nem úgy lesz, hogy kijelentjük, hogy mostantól csak érvsebészék pityukája focizhat, ezért legjobb, ha a többiek szépen beszolgáltatják a magukét. Ja, és azt sem, hogy nem baj, hogy minden nap elveszít trehányságában egy sportszárt, megsegítjük, majd legfeljebb érvsebészék jolánkája nem jár különangolra.

Előfordulhatna aztán, hogy mégis sikerülne mások sok áldozatával érvsebészék pityuját bevásárolni az Arsenalba, csakhogy ott aztán iszonyat hamar kiderül, hogy hazugság volt az egész (lásd pl. JT-nek az egyetemi rangsorokról írott rendszerinti posztjait).

Úgyhogy ok, hogy vannak álmok, de ne gondoljuk már normálisnak, hogy mindenki 7/24-ben delirál.

TG69 2013.10.06. 12:04:42

@tollaszerge: De ez is teljesen analog a gyurcsanyi grandiozus tervek garmadajaval. A szeteses nagy hasonlosagot mutat, de csak igy van esely egy kooperativabb alomra. En tehat varom az orban alom bukasat es nem felek tole. Nem nekunk kell megbuktatni oket, hanem Orbannak sajat magat.

vakapad 2013.10.06. 12:16:12

Magyarországnak jelenleg nincs, és még sokáig nem is lesz elég hazai tőkéje (= magyar tőkése) az "innovatív" fejlődésre. Csak munkaerőnk van (amíg még itthon tartózkodnak). Más elképzelés, mint kiszolgáló személyzetként való hosszú és szívós felkapaszkodás nem lehetséges. Történtek (történnek) ugyan lépések a hazai tőkésgárda állami kitenyésztésére (Vegyépszer, Közgép), de amíg ezek kizárólag hazai piacon, támogatott és védett pozícióban, valamint kizárólag állami megrendelésből élnek, addig az nem tőkés, nem innovatív, és ha a kipárnázottság megszűnik, egyenes út a csődbe.

Az egyetlen lehetőség, a minél több külföldi cég idecsábítása, azok húzzák ugyanis magukkal a hazai beszállítókat a megrendeléseikkel (és persze a minőségi követelményeikből adódó munkakultúra fejlődés és innovációs kényszerrel). Ezek után következhetne a Zeit lassen időszak, amelynek időtartama (figyelembe véve, hogy nekünk 45 év kiesett) nem tehető rövidre.

Ennek a taktikának ma az ellenkezője folyik. Az okozott kár tetemes.

tollaszerge (törölt) 2013.10.06. 12:18:47

@jotunder: Ha gonosz lennék, akkor előkeresném a Századvég múltbéli előrejelzéseit, összevetném a megvalósult értékekkel (mondjuk egy lineáris regresszióval, intercept, intercept), és utána ez alapján előrejelezném. De lustább vagyok ehhez, mint amennyire gonosz.

tollaszerge (törölt) 2013.10.06. 12:26:20

@vakapad: Ez nem ilyen egyértelmű. Nincs ilyen mechanikus elméleti, se nagyon szoros empirikus összefüggés középtávra. Minden a beruházásoktól függ, a beruházások pedig a várható hozamoktól. Ha úgy modellezed az Orbán-kormány dúlását, mint egy sztochasztikus, de várható értékben bevételarányos adót (SZVSZ ez szerintem nem rossz közelítés), akkor exogén növekedési modellben lelök egy alacsonyabb pályára, endogén növekedés modellben pedig ehhez még jön az hogy csökkenteni fogja a növekedési ütemet (de nagyon nagy adó kell, hogy középtávon is 0 maradjon, és előbb-utóbb belép valamilyen konvergencia hatás ami ezt kiüti).

ijontichy 2013.10.06. 12:44:14

@jotunder: "egyszerűen nem adódnak össze a számok"
Szóval már tudod, hogy Orbán álmában és Hoffman meséiben az összeadás (és a szorzás) nem lesz kommutatív. A felcserélhetőség netán rossz (nemtelen? helytelen? NERtelen?) gondolatokat szülhet :-)

dr Brcskzf Gröőő 2013.10.06. 12:50:04

@Wintermoots: „én ezidáig sehol sem láttam semmilyen meggyőző érvet a robbanás mellett.”
nem tudom, miket láttál; azt se, hogy mi győzne meg téged. én épp most úgy gondolom, hogy robbanás lesz, méghozzá azért, mert Orbán a hatalma megtartása érdekében minden egyéb módot ellehetetlenít arra, hogy leváltsák. egyik gyáva nyúl menetet játssza a másik után - szerintem egy karambol fog véget vetni ennek.

Lasombra 2013.10.06. 12:53:19

nem olvastam vissza minden eddigi hsz-t, valszeg vkit ismételni fogok.

a lőtéri kutyát nem érdekli, mi lehetett Orbán álma.
irreleváns.
de ha valakit mégis izgat, az is csak találgathat legfeljebb.

a lényeg, amit megvalósít(ott).
az számít. az érint.
és az nem találgatás, feltételezés, hanem tény.

avagy "ne azt nézzék, amit álmodok..."

a többi csak apologetika, maszatolás, Stockholm-szindróma, ahogy tetszik.
Orbánnak erre nincs szüksége. nekünk meg még kevésbé.

(és most elkezdek visszaolvasni, hátha kiderül, mi volt JT szándéka ezzel a poszttal. szerintem elveszített egy fogadást. :D)

a 17 éves Parker Schnabel 2013.10.06. 13:01:35

@dr Brcskzf Gröőő:
Nem kell feltétlenül, hogy vége legyen.

Az afgánok az idők kezdetei óta harcosodnak és keményednek és tán sose lesz náluk más, mint belháború, vallás, szobordöntés, asszonyverés és függetlenségi harc az egész világ ellen.

Ezzel jól elvannak.

vakapad 2013.10.06. 13:07:56

@tollaszerge:

Hát persze. Egyértelműségről a jövő esetében nem beszélhetünk. Csak valószínűsíthetjük. Akár elméletek által is.

Az adó kivetése egyébként nem sztochasztikus, hanem nagyonis jól meghatározott területeket érint, az AUDI-ra például nem vetett ki Orbán különadót (Gyurcsány kivétel, ő kivetett, igaz, ő válogatás nélkül). Mondhatni, sőt. A forintot is igyekszik Orbán minél értéktelenebbé tenni, és ehhez most már jegybanki ellenállás sincs, mint Medgyessy idejében, csak a szerencsétlen devizahitelesek vannak útban (barátok kimentve, többiek az útszélén). Ebből következően, ha én autógyár lennék, simán idehoznék egy üzemet, desajna a gazdasági képünk szubjektíve olyannyira leromlott a külföldi befektetők szemében (= nagyon nagy adó), hogy még azok se jönnek, akiket tutira tejben-vajban pátyolgatna a kormány.

Hogy középtávon (ez az én elképzeléseim szerint > 4- 5 év) mi lesz, arról persze a leghalványabb fogalmam sincs.

Csumpitáz Béla 2013.10.06. 15:37:05

@Érvsebész: nagyon jól írsz, gratula! :-D

Csumpitáz Béla 2013.10.06. 15:41:36

@poszt: Aki álmodni akar, az írja meg a legjobb könyvet a konzervateizmusról, ahogy várom ugyanezt a baloldalról már egy ideje, be volt ígérve.

Nem tudom Angela Merkelnek milyen álma volt/van, vagy Tony Blairnek, de kormányozni azt tudtak. Meg is lett az eredménye.

Amit Orbán művel, az nem kormányzás, hanem vezénylés.

incze 2013.10.06. 15:46:37

@jotunder: "Nem a maffiaügyekről van szó, nem a trafikokról, nem a nepotizmusról, a stadionokról, a ráhelek vőlegényeiről, egyszerűen nem adódnak össze a számok. Kétezerötben senki sem tudott a deficitről, senkit sem érdekelt, nem volt téma, pedig folyt a túlzott deficiteljárás."

Erről, és még egyszer a "relatíve sikeres" első orbánlásról.

Először is: 2002-ben még nem voltunk tagok, tehát nem folyhatott túlzottizé eljárás. A 2002 végi hiány 10% körül volt, amit a célzatosan kézbevett és karbantartott magyar emlékezet egészében a Medgyessy intézkedések számlájára ír, holott annak alig volt (1-2%) szerepe.

Igazából azt lehet mondani, hogy a 2002-es 10% és a 2006-os 10% tejtestvérek. Mindkettőben az ugrást főként az okozta, hogy visszavitték a költségvetésbe az így úgy elszámoláson kívül tartott tételeket, hogy tiszta lappal induljon a konszolidáció.

Egy nagy különbség volt:

- a "relatíve sikeres" orbánlás legnagyobb pénzügyi terhei gyakorlatilag mind 2002 után jelentkeztek (pl. lakáshitel, kamatfizetés),
- és a kifolyt pénz mögött lényegében 0 teljesítmény állt,
- társadalmilag (legalábbis akkor így lehetett gondolni) azonnal kezelendő helyzeteket eredményeztek (pl. a minimálbér kétszeri erőszakos fölrántása révén lényegében a közalkalmazotti réteg derékhada lett közel minimálbéres).

Ez utóbbi mindenféle értelemben értendő. Pl. a kiszervezett orbáni autópályák zéró hosszúra sikeredtek (viszont a7 1999-ben csődben lévő Vegyépterv 2002-ig föl tudta vásárolni a BÁV-ot, csaknem megvette a TV2-t, kiépült a fideszmédia gerince, jutott 1 Mrd még a Kulcsár porfólióba is - amely autópély pénzből duzzadt, és azon is bukott le, hogy az üdvös gyakorlatot folytatni kívánta). A "Széchenyi terv" nevű (onnan is jutott a Kucsár-féle Brittonba milliárdocska), és az elvesztett első választási forduló utáni pénzlapátolás (600 Mrd) gazdasági haszna 0, társadalmi haszna 0.

Ez utóbbival szemben a kiszervezett autópályapénzekből valódi autópályák készültek, és a "jóléti rendszerváltás" programjából is részesültek széles rétegek.

Ugyanakkor 2006-ra EU tagként már nem lehetett folytatni ezt a struktúrájában és pénzügyi mestekedéseiben sok szempontból hasonló, tartalmában azonban bődületesen különböző kormányzást.

Orbánnak ma nincsen semmiféle új álma, azt folytatja, amit abbahagyott, egy nagy különbséggel: megpróbálja jogilag is és hatalomtechnikailag megakadályozni a második leváltását.

Alapvetően két eszközzel.

1. Mindent centralizál, irányít, legfeljebb fügefalevélnek hagy meg egy-egy független intézményt, de azt is kiüríti, gazdaságilag sarokba szorítja, napi szinten szétmacerálja, és másfelé néz, amikor a belőle kinőtt széljobb ugat rájuk (igen, arról már valóban leszokott, hogy fátyolos szemmel babusgassa őket, de az ajtót kurvára nem vágta rájuk).

2. Miután lesett, hogy az 2000-2002 közti metodika nem megy, az alapvetően LAZA költségvetési működés (ami azt jelenti, hogy a pént igenis zúdul kifelé, a keménység csak a népjóléti szférákat érinti) miatt menetrendszerűen beálló nagy megszorításokat nem közvetlenül eszközli, hanem a gazdasági magánszereplőkre kivetett adók (sarc) formájában. Azok aztán választhatnak, hogy becsukják a boltot, vagy az apeh (nav) fiókintézményeként működnek a kötelező "sőt az én kurvanyámat" felkiáltással, amit a számlán föl is kell tüntetniök.

Ez utóbbiról lehet azt gondolni, hogy jó húzás, mert megőrzi a társadalmi békét (a Zemberek a bankokra, szolgáltatókra, külfüldiekre haragusznak, nem a kormányzatuk, kiváltságos honfitársaik ellen lázadnak, ld. Grögország). És ez, ha ördögi is, csaknem rendben lenne, ha magában hordozná a kibontakozást. Csakhogy közgépes kutyából nem lesz növekedési szalonna. Ezek a derék nemzeti oligarchák a gyakorlatilag költségvetésben garantált osztalékukat úgy kiveszik, mint a pinty (nem ám visszaforgatni, beruházni), sőt szerintem az aligha marad egyáltalán országon belül.

Az orbáni álom rekonstrukciója több ponton véres. A leglényegesebb ez, szó sincsen középréteg politikáról (AZ a középréteg egy mozgékony, független, teremtő elem). Vazallus rendszerről van szó, nem republikánus politika van, hanem türkménbasi. Ez a középréteg a vagyonát és megélhetését KAPJA (leosztással), és azért SZOLGÁL

A poszt sokféleképpen esik abba a nehezen elkerülhető csapdába (pl. Milliband idézésével), hogy a fideszes propaganda fölkap és meglovagol a világban máshol is megnyilvánuló ellenérzéseket (pl. a bankrendszerrel szemben). Merkeltől is lehetett volna a bankok kapcsán idézni. A világban vita, vetélkedés, diskurzus folyik. Orbánia propagandája abban a kényelmes helyzetben van, hogy bármit mondhat koherencia elvek nem vonatkoznak rá, elég ha célszerű indulatokat gerjeszt.

sörtelen 2013.10.06. 16:44:26

Tisztességes poszt. Lehet gondolkodni rajta.
Én a kulcsmondatnak ezt tartom: "Tudomásul kell vennünk, hogy az ország nagyobbik részének már csak ez az álom maradt."
Az ország nagyobbik részének a csak Pandóra szelencéjének utolsó eleme maradt, és Prométheusz még mindig nem kapott öccse kezéhez.

De egy dolgon mindig hüledezek: miért hasonlítgatnak bennünket nagyhatalmak örököseihez? Amelyek évszázadokon át gyűjtötték így-úgy a világ javait?
(Csak egy aprócska példa: Hollandia, amely 150 évig Európa legnagyobb tengeri szállítmányozója volt, nagyobb flottával, mint Európa többi tengeri népe összesen? Nem elég? Akkor Dánia, Indonézia legnagyobb gyarmatosítója? A Habsburgokat október 6-án nem említeném.)
Magyarországon még 150 éve nem lehetett közlekedni novembertől májusig...

TG69 2013.10.06. 16:45:23

@incze: A gyurcsanyi alom arrol szolt hogy a nagy eloszto rendszerek reformja meg fogja hozni a vart egyensulyt, es a tokebearamlas automatan felzarkozast hoz. Ezzel szemben nem tudtunk semmit a refrmokrol, es ok sem, amit korabban megcsinaltak az el volt cseszve (vo nyugdijreform), a multikkal kettos gazdasag jott letre, es a nagy rendszereket rosszul menedzseltek. Nyilvanvalo volt hogy az alom mogott nincs semmi es onmagaban nem is garancia a felzarkozasra. Az orbani alom detto.

sörtelen 2013.10.06. 16:48:36

@sörtelen: Indonézia??? Az is Hollandia!

sörtelen 2013.10.06. 17:01:49

@TG69: Régi véleményem, hogy Gyurcsány csak vezérelni akarta a változásokat. Nem kigondolni, megalapozni, megvalósítani: uralni.
Számomra a tipikus demagóg: annak viszont iskolapélda; az ókori görög képzés kiváló alanya, csak tudnám honnan szerzett be egy példányt?
Egykoron az volt a jelszó: "nem az akaratát, az érdekét!" Mára ez megfordult - igazad van, mindkét prominensnél.

Kowalski, helyzetjelentést! 2013.10.06. 17:09:27

@Kettes: @jotunder:

"Az 1991-es dátumot nem gondolhatod komolyan.
1993 tavaszán a FIDESZ népszerűbb volt, mint most, liberális pártként. A György Péter- és Gádor Iván-incidensek, majd a Hegedűs-Fodor balhé jelezte, hogy Orbán valamelyest változtatni akar a párt irányvonalán. Ekkor írt neki Fellegi, Such meg Bence, hogy vegyen egy kicsit vissza. Orbán felismerte, hogy a szocialisták erősödnek, és neki nem lesz helye a balliberális koalícióban. Ebben nincs semmi maffiásodás."

Ez a Fideszről megismerhető információk alapvető nem ismeretéről tanúskodik.

"Valószínű, hogy a Simicska-Varga duó már 1991-ben elkezdett üzletelni az MDF-fel. Térnyerésük aggasztó volt. Mondtam Orbánnak, hogy nekem ez nem tetszik, mire azt válaszolta, ő megbízik bennük. Németh Zsoltot kinevezték a vagyonkezelő bizottság elnökének, de a tényleges munkát Simicskáék végezték, akik tevékenységét nem volt szabad sem megkérdőjelezni, sem firtatni. Az ügyekről senki nem tudott semmit. A székházról annyit hallottunk, hogy van még tárgyalnivaló. Néha választmányon Orbánék elmondták, hogy rendkívül jól mennek a tárgyalások, Simicskáék zseniálisak, és meg fogjuk kapni, ami jár. Viktor foglalkozott ezekkel a kérdésekkel, és el kellett fogadnunk, amit mond. Már nem volt rálátásom a legbelső ügyekre. Később úgy hallottam, hogy Simicska, Varga, Orbán, Kövér és néha Stumpf rendszeresen találkoztak bizalmas beszélgetésre a Századvég irodájában. Az elbeszélések szerint whiskyzés folyt, mert Simicska és Varga szerette a whiskyt. Közben megbeszélték az üzleti ügyeket, politizáltak. Valakik kitalálták azt a módszert, amit a későbbiekben tökélyre fejlesztettek, és amit később mozaikokból tudtunk összerakni. Politikai hátszéllel felvettek nagy pénzeket különböző bankoktól, ahol valószínűleg valamelyik belső körbeli pártvezető járt el. Elmondta a bankvezérnek, hogy a Fidesznek szüksége van pénzre, és jönnek majd az embereink. Nekem is voltak kapcsolataim az üzleti világgal, sok bankárt ismertem, és visszahallottam, hogy a Fidesz nevében a gengszterfilmekre emlékeztető két ember járt náluk. Bundában, vastag aranygyűrűkkel, napszemüvegben, nagy Mercedesekkel, mintha egyenesen Ukrajnából jöttek volna. Az egész országgal együtt később tudtuk meg, hogy a fölvett pénzeken megindítottak cégeket, kiszivattyúzták belőlük az összes pénzt, majd a cégeket csődbe vitték, és 1995-ben eladták Kaya Ibrahimnak és Josip Totnak. Ma már tudjuk, csináltak vagy egy tucat ilyen céget. Volt, aki a Fideszen belül nem akarta nevét adni ezekhez a machinációkhoz, azt kirúgták, majd életveszélyes fenyegetéssel hallgatásra intették, és - véletlen egybeesés? - két nappal később ismeretlen tettesek éjszaka megrongálták a háza előtt álló autóját. Olyan megfélemlített, hallgatási fogadalmat tett emberrel is találkoztam, aki egy iratcsomót három példányban biztos helyre rejtett arra az esetre, ha történne vele valami. 1992-ben már ez volt a Fidesz."

(Fodor a Csak a Narancs volt...-ban)

Késes Szent Alia 2013.10.06. 17:13:36

@Érvsebész: Nem, a család nem jó modell a képviseleti demokráciára. Ha azt várod az országtól, hogy úgy működjön, mint egy család, akkor olyat vársz, ami nem a rendszer jellemzője. Ha Jolánka és Pistike érdekei mindig ugyanannyira érvényesülnek, akkor nincs értelme a kormányváltásnak, mert akkor minden kormány csak azt csinálhatja, amit az elődje. A parlamentáris demokrácia a maga váltógazdaságával érdeksérelmekkel jár, ezt nem tudod kiiktatni belőle.
De amit voltaképp mondani akartam, a felébredésre reagálva, hogy az érdeksérelem mértékét nem a "nép" fogja szabályozni, hanem az elit által beépített fékek és ellensúlyok rendszere. A nép csak annyira tud felébredni, hogy kiábránduljon és megundorodjon valamitől, de hogy a valami helyett mi legyen, és mennyire legyen, azt nem tudja közvetlenül meghatározni, csak az "álmodókon" keresztül. Az álmodást se lehet kiiktatni szerintem.

"Úgyhogy ok, hogy vannak álmok, de ne gondoljuk már normálisnak, hogy mindenki 7/24-ben delirál. "

Említettem az 50%-nyi bizonytalant. Nekem ez nem azt mutatja, hogy pillanatnyilag mindenki delirálna.
Viszont érdekes módon az ellenzéktől épp azt hiányolják sokan - beleértve a választókat, akiket nem ragad magával ez az ellenzék -, hogy miért nincsen víziója...

sörtelen 2013.10.06. 17:22:15

@Érvsebész: Köszi, a dán história is érdekes, de nem érzem, hogy változtatnom kellene az álláspontomon.
Nem volt hülyeség, de rettenetesen megkésett a "tengerre magyar!"
Úgy 800 évvel.
Kereskedelem nélküli ország örüljön, hogy egyáltalán van.

Wintermoots (törölt) 2013.10.06. 17:24:51

@Érvsebész:

ez nem kelet-európa, ill. lehet a közmondásos szabályt erősítő kivétel.
semmit, de semmit nem mond el magyarországról.

Wintermoots (törölt) 2013.10.06. 17:25:35

@sörtelen:

na vajon rád is igaz, hogy pszichésen ép vagy?

a 17 éves Parker Schnabel 2013.10.06. 17:25:39

@Kowalski, helyzetjelentést!:

A Postabankkal meg megismertük, hogy mire jó a magyar bank.
Hogy begyüjtse a pénzt, kiossza a politikusoknak aztán bedőljön, mint jófiú, hogy sose lássuk többet.

incze 2013.10.06. 17:29:33

@TG69: Őszintén szólva én gyurcsányi álomról, abban az értelemben, ahogy orbán a maga gyakran változó full-univerzum látomásaival naponta meg vagyok kínálva nem találkoztam. Ha össze akarnám foglalni, mit mond Gyurcsán, legfeljebb annyi jut eszembe, hogy egy unalmas nyugatias demokráciát akar, amelyben polgárság van és kezdeményezés. Magyarországon ez a szerénynek tűnő vízió amúgy lényegesen fantasztább elképzelés, mint mondjuk a türkménbasi állam felé navigálni az osrszágot, ezt elismerem.

Ami a beáramló tőke, és az automatikus felzárkózás kapcsolatát illeti, ott nem lennék ilyen határozott. Egyrészt igenis nagyon határozottan fölzárkóztat (ld. leginkább a Balti-államokat, vagy akár Szlovákiát, Lengyelországot, Csehországot). Az a kettős gazdaságos megjegyzést nem értem teljesen, valóban van egy "viszonylag fehér" multigazdaság, amely a gdp, az export, az adó- és járulékbevételek tekintélyes hányadát adja, kiviláglik a gazdaság többi szereplő közt azzal is, hogy esedékes számláit viszonylag fizeti. A másik legnagyobb foglalkoztató, az állam/önkormányzat (tulajdonolt nagyvállalatain keresztül is) mindegyikben súlyosan elmarad, és a körtartozási láncban is főkolompos, magával rántva a tőkehiányos, tartalék nélküli magyar magánszereplőket is. Azt én tehát általában nem elsősorban vízionális, hanem nagyon is pragmatikus elemnek tartom, hogy állami kéznől kiszervezni, és külföldi tőkét behozni. Az állami-oligarchikus összefonódás az egyik legbénítóbb komponense a magyar gazdaságnak.

Érvsebész 2013.10.06. 17:44:37

@Késes Szent Alia: nem állítom, hogy egy az egyben rá lehet húzni, bár értelmezésemben a liberális demokrácia valami hasonló: nem lehet _mindig_ _mindenkinek_ az érdekeit érvényesíteni, de 1) nem lehetetlenítjük el a vesztest (ha Pityu stoplist kap, Jolán attól még kap vacsorát) és 2) Jolánnak módja van artikulálni az érdekeit, és jövő hónapban kaphat mittudomén, valami menő sálat, és Pityu is tudomásul veszi, hogy az érdekérvényesítésének korlátját a Jolán érdekei jelentik. Továbbá van nekik apjuk, aki a fékek és ellensúlyok rendszerében ugyancsak kifejezésre juttatja, ha szerinte Pityu a Jolán rovására gazdagodik és viszont, ráadásul ezek a gazok a jogorvoslatok ezerféle módjával próbálkoznak, s nem is eredménytelenül...

sörtelen 2013.10.06. 17:49:23

@Késes Szent Alia: Ha megengeded, közbeugatnék:
"... Ha Jolánka és Pistike érdekei mindig ugyanannyira érvényesülnek,..."
Ha Jolánka érdeke Pistike érdekérvényesülése és vica versa, akkor teljes a kép.
Együtt és nem egymás rovására - na, ez nem sikerült még társadalmi méretekben _soha_.
Vajh' miért nem?

sörtelen 2013.10.06. 17:51:24

@Wintermoots: Talán, ha kifejtenéd (egyértelműsítenéd), eltöprengnék és megpróbálnék becsülettel válaszolni.
De így...?

sörtelen 2013.10.06. 17:54:00

@Érvsebész: Püff neki, lassú vagyok, mint vizibihal a mocsárban. :)

Érvsebész 2013.10.06. 17:55:26

@Wintermoots: szerintem se, de akkor most mi legyen? Kezdjünk kalózkodni? Induljunk el a tengeren nyugat felé vaníliáért, mert anélkül nem szerves a fejlődés? Hurcoljunk be fekete rabszolgákat? Kerítsük be a mit is, ahol a birkáink legelnek?

Vagy vessünk számot azzal, hogy az eredeti tőkefelhalmozást lekéstük párszáz évvel, s helyesebb valami korszerűbbel alkalmazkodni a világhoz?

Ha már mindenáron álmodni kell, akkor álmodhatnék én inkább iskoláról, felsőoktatásról, kutatóhelyekről meg innovációról, vagy muszáj nekem mostmár mindig az istállószagú dicső múltról meg a betanított munkáról álmodni a tökgyalu-összeszerelőüzemben?

Érvsebész 2013.10.06. 17:57:56

Off. Nem lehet a kommentet formázni?

smokey_shorthair 2013.10.06. 19:01:41

@Érvsebész: Megfeledkezel arrol, hogy Kocsisek spajzara mar nagyapo is fente a fogat a szoba-konyhabol, de meg az o apjanak is volt bizonyos elszamolasi vitaja Kocsisek elodjevel. Nem kell tovabba a racsokat minden iranyba feltenni. Jobbra, amerre a nap felkel, oda nem kell.

Raadasul, Belane', a kesobbi Gezane' elhallgatta lanykori - khmm - botlasait, jobbnak latta peldaul nem emliteni kapcsolatat Jenovel, talan mert szegyellte annak butasagat. De nem emlitette az otthonrol hozott krumplileves szeretetet sem, mikent a Fa szappan es sampon, illetve Gorenje hutoszekreny iranti imadatat. Es egyebkent is, kicsit nagyobb felelosseget kellene vallalnia azert, hogy alkalmi bodultsagban ures bokokra az agyaba enged parvenu jottmenteket.

A nagy buszken emlegetett merevedesi problema pedig nincs is, nem letezik. Gezaval meg nem tortent olyan, illetve csak egyszer, de az sem az volt, es kulonben sem erti. Es szerencsere, ez meg nem egyenlo az impotenciaval.

vakapad 2013.10.06. 19:26:08

@TG69:

Érdekes ez a Gyurcsány. Ugyanis tényleg úgy gondolta, hogy a nagy elosztó rendszerek reformja meghozza az egyensúlyt, a tőkebeáramlás meg a gazdasági fejlődést.

Mint írod, "ezzel szemben nem tudtunk semmit a reformokról". Én viszont úgy emlékszem, tudtunk. De még mennyire tudtunk. Nagyonis. Hogy az rossz. Le is szavaztuk, mint a sicc, sőt Orbán a nyilvánosság előtt üzente meg Gyurcsánynak, hogy bármi mással próbálkozik, azt is leszavaztatja, lévén még akárhány Albert házaspárja neki talonban. Sőt, azt is tudtuk (mint írod), hogy a "nagy rendszereket rosszul menedzselték". Igaz. Ezer példát láttam arra, ahogy magyarázták a hülyék mindenféle fórumokon, médiákban, amihez csak hozzájutottak, hogy miért jó az (ennyiből az általad írt "ők se tudták" kifejezés kissé túlzásnak tűnik), miközben mindenki más kizárólag szitkozódott, meg röhögött. z volt ugyanis akkor a trendi. Így aztán annyira, de annyira nyilvánvaló, hogy (mint írod) "a nagy álom mögött nincsen semmi".

Sőt, mint írod, "amit korábban megcsináltak, az el volt cseszve". Nopéldául (mint írod) a nyugdíjreform (Horn-Medgyessy, 1997.). Most már ugyan végleg el van cseszve (mint tudjuk), de nem lenne rossz a korábbi elcseszés esetleges bővebb kifejtése, mert ex cathedra nem hangzik olyan jól.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.10.06. 19:32:09

@vakapad: Abban az időben a Fidesz masszív reformellenes kampányt folytatott a médiájában, az mno.hu például a reform szót csakis idézőjelben írhatta le minden nap legalább egyszer címlapon.

vakapad 2013.10.06. 19:52:37

Higgadtabban visszatérve a témára (és észrevéve, hogy médiumok helyett médiákat írtam), Gyurcsány valóban nem tudta elfogadtatni a néppel még a kezdeti reformlépések szükségességét se. Az persze nem véletlen, hogy a kormányokat négy évre választják, ugyanis, ha a politikusok mindig azt csinálnák, amit a nép akar, az a hamari államcsőddel azonos.

Gyurcsány persze jókora hendikeppel indult, köszönhetően az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének és az ebből adódó forrongó ősznek, ráadásul álmában se számított arra, hogy ezt a népszavazási kezdeményezést a korábban Sólyom által vezetett AB átengedi. Jöhettek hát a demagógok, mondván, miért fizessünk ugyanazért kétszer (a vasútnál, Volánbusznál, BKV-nál, színháznál ezt senki sem nehezményezte, de az egészségügy meg az oktatás ezen a téren valóban új terep volt). És a népnek elég volt ennyi tudás. A többit meg se akarta hallani.

Gyurcsány vesztett. És, mint tudjuk, nem az okok, hanem a végeredmény a fontos. A többi mind csak magyarázkodás. De az elképzelése racionalitását azért nem javasolnám vitatni.

labrys 2013.10.06. 19:57:57

@tollaszerge: én, sajnos, teljesen zokni vagyok a közgázhoz, de mi van a szegénységi csapdával? Cseszhetjük mi a neoklasszikus modelleket, ha egy olyan pályára sikerül (sikerült?) a basinak állítani az országot, ahonnan még elvileg sem lehetséges pár évtizeden belül a régiós felzárkózás sem - nem?

aronsatie 2013.10.06. 20:29:39

@vakapad: A korábban Sólyom által vezetett helyett írhattál volna tán korábban MSZP-s Bihari Mihály által vezetettet, de egyébként stimmt és +1 vagy mi.

Késes Szent Alia 2013.10.06. 20:44:04

@Érvsebész: @sörtelen: Ez a családi idill azt feltételezi, hogy nincsen jelentős ideológiai eltérés a felek között, hanem csak gazdasági kérdésekről folyik a vita: mennyi lehet a családi költségvetés deficitje, előbb lesz-e a stoplis és utána sál, vagy fordítva.
De a politikában éppen is, hogy ideológiák mentén szerveződnek a pártok, és a gazdaságpolitikájuk is az ideológia szolgálatában áll. És nemcsak nálunk, mert mi ilyen bénák vagyunk, hanem például a modern köztársaság egyik etalonjának számító országban, ahol egy hete leállt a kormány egy ideológiai alapú gazdasági ütközés miatt, és még állni is fog egy darabig.
És nem lehet kompromisszumot találni abban, hogy bevezetik-e az Obamacare-t vagy sem (ideológiailag: hogy az állam gondoskodó szerepét tovább terjesztik-e), mert vagy meglépik, vagy nem, valamelyik fél vélt érdeke mindenképp sérülni fog.

Nálunk sem lehet kompromisszum aközött, hogy európai stílusban modernizálunk-e, vagy félázsiai jellegű rendszert építünk. És ha mondjuk nyer az ellenzék jövőre, akkor milyen stoplis cipőt fog venni a mostani kormányoldalnak, hogyan hozza közös nevezőre a kétféle ideológiát?
És miért kell egyáltalán ilyen fantasztikusan nehezen, vagy sehogy nem elérhető ideált megcélozni, és keseregni, ha nem sikerül - nem egy delíriumos álom ez is?

incze 2013.10.06. 21:17:21

@labrys: @vakapad: @Kettes:

Tudom, hogy Gyurcsány nem túlzottan népszerű, de azért leírom a véleményem róla.

1. gyf láthatólag teljességgel alkalmatlan és készületlen volt kormányfőnek 2004-ben. Ő egy kalapból előhúzott nyuszi, egy elsült kapanyél volt a kormányválságban tanácstalan mszp belső frakciói, csákmátéi és bázisa közti viaskodásban. 2004 és 2006 között tanácstalanság, rögtönzés és píár (vö. öszödi beszéd). És a fő célját egy spds, vagy a blairizmushoz hasonló nyugatias fordulatot az mszpben, nem tudta végrehajtani, sőt. A pártja egy pillanatig sem állt mögötte, sem a 2004-es népszavazásnál (amivel 2004 szépen el is ment), sem a rákövetkező évi köztársasági elnök választásnál (ott egyenest szembefordultak vele a királycsinálók.) Én azt gondolom, gyf épp azért lehetett miniszterelnök, mert súlytalan, átmeneti megoldásnak gondolták az mszp korifeusok.

2. A megnyert (Orbán által elvesztett) választás után tiszta lapott nyitott volna (Öszöd), vége a rögtönzésnek, kapkodásnak: kemény költségvetési korlát, rászorultsági alapú szociális támogatás rendszer, eü reform, a fejlesztési források pedig az EU-ra, magántőkére alapozva, az államnak nincs. Fordulat kizsarolása az mszp-ből. Nem sikerült, nem is sikerülhetett, Gyurcsány nem nézett szembe az mszp valódi összetételével és érdekbeágyazottságávall. Megbuktatták. Nem az szdsz, nem a fidesz és a széljobb, mindenki, az, hogy nem állt mögötte semmiféle szevezett politiai erő. Az ellenzék a médiafölényével és tényleges, harcos politikai munkával, ígéretekkel, demagógiával, a nulla politikai ellenállás mellett, sikerrel szembe tudta állítani vele az összes befolyásos társadalmi réteget. Itt követte el a következő poiltikai hibát, hogy nem mondott le (igéretével szemben).

3. Az eü reform még kiherélt formájában is voltaképp valódi siker volt, ezért azt is ki kellett nyírni ("szociális" népszavazás). A fizetési válság kitörése új helyzetet teremtett, nem kormányzást, hanem válságmenedzselést igényelt, amit a magyar kormány jól abszolvált. Görög típusú válság itt nem 2010-ben volt, ahogy orbán hazudja, hanem 2007 őszén, amiből meglepően jól kecmergett ki az ország. (Semmilféle alternatív válságkezelési politikáról nem tudok, legfeljebb annak sulykolásáról, hogy a világ pénzügyi válságáért is gyurcsányahibás, meg hogy ezt is meg azt is a válságra fogja, pedig van itt pénz, egy kormánynak mindig van pénze arra, amit el akar érni.)

4. 2008-ban gyf (sokkal később, mint kellett volna) levonta a konzekvenciákat. A kormányzás átadása Bajnainak sikeres volt, neki amúgy sokkal könnyebb volt a helyzete, legalább az mszp-n belül nem támadták, sőt biankó felhatalmazással folytathatta a válságmenedzselést.

Én tehát ebben az egész gyf sztoriban nem látok semmi rendkívülit (amitől gyf-et nagyon nagy, vagy nagyon szar embernek kéne látni). Egy tök konvencionális politikai bukástörténet játszódott le 2004 és 2008 között, melyben gyf a hirtelen és véletlenül nyakábaszakadt miniszterelnökséget laikus és dilettáns módon próbálta "modernizálásra" használni. Világos, hogy tapasztalatlan idealistaként működött, sokat hibázott, a régi rókák leiskolázták, de a fő ok nem ez, hanem az, amit ma már láthatólag jobban tud: a társadalom nem úgy működik, hogy az embereknek elmondjuk az igazat, megértik, biccentenek, és.

ingyenebed 2013.10.06. 21:57:50

@ijontichy:

egyszerű a megoldás, hova kéne dobni az x-et:

két lépésre kell bontani a játékot.
először csak egy alkotmányozó nemzetgyűlésre kell fehatalmazást kérni, kötött mandátummal. így csak egy droidot kell közös jelöltként indítani, és a droidokból álló közös listát. ezekre mindenki szavazhat, aki el akarja küldeni orbánt.
a droidok visszaállítják a 89es alkotmányt, visszavonják a stadionpénzeket, stb.
elfogadnak egy új választási törvényt alacsony küszöbbel, majd ez alapján új választást írnak ki pár hónapon belül.
azon aztán virágozhat minden virág és mindenki szavazhat arra, akire akar.

ez a megoldás. pofon egyszerű.

és kivitelezni is egyszerű.
a kieső kispártok összefognak, és előállnak ezzel a programmal, felszólítva az mszp-e14-et, hogy fogadja el.
Bajnai hipphopp átállna, az mszp egyedül maradna. kénytelen lenne beleegyezni.

a kicsik így kapnának egy esélyt a bejutásra a második választáson, és az egész ellenzéknek nagyobb esélye lenne leváltani orbánt.

csak mert most bukóra állnak.

Kowalski, helyzetjelentést! 2013.10.06. 21:58:00

Rekonstruálom a poszt gondolatmenetét (részben a szerző kommentjei alapján):

1. Feltételezzük, hogy Orbán jót akar az országnak és "teljesen normális ember" (=ugyanazokkal a morális mércékkel mérhető, céljai és eszközei beleesnek a "normális" tartományba (?)). Ami a reménytelenségig rossz, az "az ország helyzete" (=gazdasági helyzet és kilátások, GDP-ben mérve).

2. Vázlatok a Medgyessy-, a Gyurcsány- és az Orbán-kormányok által megcélzott gazdasági fejlődésről (="álmok"), konklúzió: valójában marginális jelentősége van a kormányzati-törvényhozási tevékenységnek, az említett kormányzásoknak nem csak közös elemük, hogy a nyugati növekedés kihasználására és/vagy az eladósodásra építenek, hanem valóban kizárólag ezen múlik, hogy mi történik Magyarországgal.

3. Kitérő arra, hogy az Orbán/Gyurcsány-"álom" fenntartásában érdekelt értelmiség elhallgatásokkal, manipulációval asszisztál az "álom" fenntartásához és ezért jutalmazásban részesül.

4. Kvázikonklúzió: OV nem III. Richárd, nem pszichopata és nem maffiózó, _hiszen_ az Orbán-álom lényegileg nem más, mint a többi, az pedig a középosztályi ábránd a békés jómódról.

5. Visszacsatolás: csakhogy ez az álom elérhetetlen, ld. GDP. Ezt a fiatalok látják, ezért lelépnek - vagy az Orbán-álom hiányában rosszabb álmok (ld. Jobbik) kezdenek feltünedezni.

Mindezzel több súlyos probléma is van. A legelső az, hogy egy olyan összefüggést (a magyar gazdaság függését a nyugati fejlődéstől) helyez a kérdéses politikák középpontjába és tételezi ennek alapján magukat a politikákat lényegileg hasonlónak, amely összefüggés pusztán evidens technikai peremfeltétel, olyan, mint mondjuk a földrajzi elhelyezkedés. Önmagában nem következik belőle a politikák hasonlósága vagy különbözősége, ebből a szempontból tehát éppenhogy nem lényegi, hanem irreleváns. (Ellenpróba: az ezt az alapösszefüggést nem elfogadó lehetséges "álmok" kívül esnek a minimális racionalizmus terrénumán is, ld. a sámántáncot vagy mit a makói gázlelőhely körül.) A második probléma szervesen összefügg ezzel: a politikáknak ugyanis meghatározó vonásait adja épp mindaz, amire a poszt nem tér ki, az elvi, jogi, kulturális, államszervezeti, propagandisztikus stb. összetevőkre, amelyek például az Orbán-álmot elviselhetetlenné, rémálommá teszik (demokratikus európai jogállam vs. parazita félázsiai maffiaállam). Végül a harmadik probléma ugyancsak szorosan összefügg az első kettővel: a Nyugat-függő fejlődés és az "álom" politikai tartalma nemcsak meghatározza a gazdaságpolitika alakítását, hanem evidenssé teszi, amit a poszt tagad, hogy tudniillik a kormányok által kínált "álom" jelentékenyen befolyásolja a növekedési potenciált. Feltéve, hogy pl. a Bajnai-kormány szolid növekedési pályát eredményező és egyéb tartalmában sem elviselhetetlen politikája marad, nem túl nagy kockázat azt feltételezni, hogy a fiatalok nem fognák tömegesen menekülőre sem az osztrák per capita GDP megközelíthetetlensége, sem a teljes illúzióvesztés miatt.

smokey_shorthair 2013.10.06. 22:20:48

@ingyenebed: Kezdetnek nem rossz...:-) Aztan a tobbi jon majd magatol!

Mister Gumpy 2013.10.06. 23:18:24

@ijontichy: Apró megjegyzés, de már most nyersanyaghiányos a felsőoktatás. Az ELTE matematikus szak fő forrása a Fazekas Gimn specmatja szokott lenni. Csakhogy az idén érettségizettek közül 11-en Cambridge-be, 5-en Amszterdamba mentek, 2-en az ELTÉ-re, úgy tudom.

ámbátor 2013.10.06. 23:31:28

@Mister Gumpy: Orbán álmához ők nem is kellenek. Közmunkára kriplik, meg még tán gondolkodnának is.
"új irányt kell szabni a gazdaság számára, új politikai gondolkodásra van szükség, le kell számolni például a piac mindenhatóságának illúziójával. A gazdaság talpra állításához nem elméletek kellenek, hanem harminc markos legény"
hirszerzo.hu/profit/2010/2/18/140768_magyar_labak_mit_igert_ma_eppen_orban_vikto

aritus 2013.10.07. 07:10:57

@incze: Teljesen egyetértek, de kiegészíteném még egy nagyon lényeges dologgal, ami Gyurcsány bukásához vezetett. Ez pedig az, hogy GYF átakarta alakítani a rendszerváltozást remekül "átvészelő" (valójában továbbélő, abból hasznot húzó, mozdulatlan és rendületlen "nemzetbiztonsági kockázata" mondta Boross Péter belügyminiszter arra a jogos igényre, hogy tegyük nyílttá a kádári titkosszolgálatokat)) titkosszolgálatokat. Azaz azt is modernizálni szerette volna, és a kádári vezetőket leváltani.
hvg.hu/velemeny/20121008_Magyar_Szocialista_Ellenzek

"A megnyert 2006-os választás után magabiztossá válva két olyan tabut sértett meg (GYF), ami ugyan nem volt benne az 1989-es megállapodásban, de a nagy pártok működési alapelveihez tartozott.

Azzal, hogy menesztette Tóth Andrást (Fejti György valamikori jobbkezét) és Lamperth Mónikát (miután 2004-ben már megakadályozta Gergényi Péter országos főkapitányi kinevezését), és régi bizalmasait nevezte ki a nemzetbiztonság, illetve a rendészet felügyeletére, kenyértörésre vitte a dolgot a továbbszolgáló kommunista állambiztonsági branccsal meg az ahhoz kifürkészhetetlen pontokon kapcsolódó rendőrtiszt-lobbival.

Majd elmondta az őszödi beszédet, amelyben az MSZP-elitet felvilágosította arról, hogy hazugságalapon működik. Ez a tény láthatóan újdonság volt a jelenlevők többségének. Legalábbis úgy tettek. Vagy ha nem, utálták, hogy valaki emlékezteti őket, és megbénultak a rémülettől, amikor az őszödi beszéd nyilvánosságra került.

A két alapvető, elhallgatott játékszabály megsértése pusztító hatású volt. A kádári erőszakszervek továbbszolgáló képviselőinek és a Fidesznek az érdeke egybeesett."

Egyébként is nagyon jó Tokfalvinak ez az írása, én iskolai kötelező olvasmánnyá tenném, annyira pontosan írja le Magyarország rákfenéjét. Hogy miért itt tartunk. És miért nem látszik semmi remény arra, hogy kilábalunk ebből, majd csak elmúlik. Az ellenzék pont ugyanolyan szarfos, mint a mostani kormánypárt, és meg se próbál más lenni, kivéve GYF-t, bazmeg a végén még rászavazok. Pedig már eldöntöttem, hogy ez lesz az első "szabad" (? haha) választás, amin nem veszek részt.

ingyenebed 2013.10.07. 09:38:11

@sajtohuba:

igen, ez nem új ötlet, kb egy éve került be a közbeszédbe, de nem emlékszem ki javasolta először. telán Tóth Zoltán a választási szakértő, de nem biztos.

mostanában Bokros képviseli, de amit ő mond az pont megöli a dolog lényegét. ő ugyanis 1 éves válságkormányzást akar, tele szakpolitikai intézkedésekkel. ennek az elképzelésnek meg pont az a logikája, hogy a sok ellentétes érdekű társadalmi réteget nem lehet szakpolitikák mentén egy táborba terelni. csak az orbán rendszer megsemmisítése a közös nevező, semmi más.

ennyiben Bokrosnak nincs igaza.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.10.07. 10:16:14

@ingyenebed: az alaptörvény megváltoztatásához kétharmados többségre van szükség. nem lehet népszavazást indítani alkotmányos kérdésről. pont.
nem hívhatsz össze alkotmányozó nemzetgyűlést a véres polgárháború kockázata nélkül.

az unió az alaptörvény nyílt megsértését azonnal szankcionálná. sajnálom, de a világ nem azt mondja, hogy az alaptörvény illegitim, hanem azt, hogy elég kínos. bokros a közelébe nem jut a parlamentnek, tóth zoltán meg egy bohóc.

sajtohuba 2013.10.07. 10:28:51

@ingyenebed: Én úgy értettem a szöveget, hogy a válságkormányzás során csak a minimum játékszabályokat akarná "visszanormalizálni", a szakpolitikák viszont (értelemszerűen) csak egy teljes ciklusos kormányra lennének hagyva.

dr Brcskzf Gröőő 2013.10.07. 10:44:18

@sajtohuba: ,,az Alkotmánybíróság hatásköre kiherélésre került'', brr.
@ingyenebed: még ha dolgozik is a Szalay-kör, akkor is hosszú időbe telik, mire ki lehet írni az új választást, és valamiféle szakértői, viszonylag szűk felhatalmazású válságkormányozásra addig is szükség van. az 500 nap jóval több, mint amiről egy éve deliráltam (amikor Montefiore meg Bajnai jött elő kb. ugyanevvel az ötlettel), de mindegy, álom ez is, az is. :(

Geo_ 2013.10.07. 13:06:27

Érdekes ez a ceteribálás - (illetve: tegyük fel, hogy Orbán Viktor ennek az országnak jót akar) - de így érthető. Ha az álom elmúlása nem a szélsőségek uralmához vezet - s tán mégis Európában vagyunk - sokak szerint ez kell ahhoz, hogy a jobboldal leszálljon a saját maga által emelt pidesztálról.

ingyenebed 2013.10.07. 13:32:26

@jotunder:

nem eszik azt olyan forrón.
én úgy értem, hogy szerintem így össze lehetne hozni az összes körzetben egy közös jelöltet és egy közös listát. így meglehet a kétharmad is. természetesen ha a nép ezekre szavaz.
dehát a népakarat nem írható felül.
illetve felülírható (törvények a fizikában vannak), de az más tészta. én amondó vagyok, első körben próbálkozzunk meg a népakarattal.
most úgy néz ki, hogy a mélyen T. ellenzék az esélyét sem hajlandó/képes megadni a magyr népnek arra, hogy valami vékony kis járható ösvényt találjon ebben a görény helyzetben.

az unió így nem is kerülne dilemma elé.

Tóth Z nem bohóc, csak próbál innovatív lenni, utat keresni.
ellentétben a sok neten rinyáló értelmiségivel.

ingyenebed 2013.10.07. 13:36:42

@dr Brcskzf Gröőő:

az egy más kérdés. azt a hosszú távú alkotmányozást, amiről te írsz külön kell választani. az egy hosszú project, amit el kell indítani, majd lefut mikor lefut.

én arról beszélek, hogy az orbán rendszer lerombolásához elegendő a 89-es alkotmányt visszaállítani, a pártrendszernek a társadalmi/szociológiai helyzethez igazításához pedig elég a választási törvényt módosítani.
nem kell mindjárt mindent mindennel összevonni.

erre mondták nagyapáink, hogy elég a mának a maga baja.

ingyenebed 2013.10.07. 13:49:44

@ingyenebed:

természetesen, ha a nép egy egységes és világos alternatíva ellenére az orbán-rendszert választja önként és dalolva, általános, titkos választásokon, az egy gyökeresen új helyzet lenne.

de ennyire nem érdemes előre szaladni.

én aszondom, tételezzük fel egyelőre, hogy a nép - amennyiben erre lehetősége van - a szabadságot választja. úgy gondolom, a progresszió táborának ez a feltételezés erkölcsi kötelessége. amennyiben az élet erre rácáfol, akkor majd újra átgondoljuk.

most problémás a dolog. konkrétan az én helyzetem az, hogy a jelenlegi várható felhozatalra a lakóhelyemen nem szavazok, mert nem érdemlik meg. akkor sem, ha marad orbán. akkor nem szavazok és kész. meg anyagilag sem érdekem. de a vázolt felállás esetén átrendeződik a dilemma. hiszen akkor nem konkrétan mondjuk az mszp politikájára kéne szavaznom első körben, hanem pusztűn arra, hogy legyen egy második kör, amikor majd arra szavazhatok, aki tetszik. és nem az mszp egy káderének kell 4 évre bizalmat adnom, pusztán droidként küldöm oda, hogy másodjára majd bizalmat adhassanak annak, aki sztem megérdemli (de most a rá adott szavazatom elveszne) .

EZ GYÖKERESEN MÁS LOGIKAI DILEMMA LENNE!

a fenti javaslat azt tenné lehetővé, hogy a dilemmát átrendezzük, ez a lényeg.

game changing. asszem erre mondják ezt.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.10.07. 14:16:02

@ingyenebed: nem, erre azt mondjak, hogy: es a kezed a bilibe log.

ingyenebed 2013.10.07. 14:48:46

én nem akartam beléd kötni, elgondolkodtam rajta, mi ennek a posztnak az értelme. azt gondoltam, inderekt bizonyítás: feltételezed, hogy orbán jót, akara, aztán evvel a végére nem jutsz sehova.

de mégis inkább hajlok arra, hogy a lényeg a vége:

"mert a szerző csak ennyire képes, valójában nincs több mondanivalója. "

na.
hát ha nincs, akkor minek szólal meg?
unatkozik?
grafomán?
túl üres az internet?

tudod kedves jótündér, az emberi faj úgy működik, hogy mikor Kolombusz elindult, hogy akkor ő egy irányba hajózva márpedig körbeér a Földön, akkor a túlnyomó többség azt hitte, hogy a Föld lapos, és a szélén leesünk. Ez első ránézésre tényleg tökre így van. Gondloj bele hányan röhöghették ki: "Persze, jóvan öreg, mennyé csak. Elindulsz egyenesen, aszt visszaérsz magad mögé, mi, kiccsávó, jó van apukám, higgyed csak."
meg a másik idióta, az a hegedűs barom. hogy görbül a tér, mi, bmeg, persze. meg kikerüli a fény a napot. persze. hát abból jön, bmeg.

ez van, ez egy ilyan faj.
ezen nem tudsz változtatni. azt viszont eldöntheted, hogy kik közé akarsz tartozni, a Gauss-görbe melyik részére. a Kolombuszok, vagy az átlag idióták közé.

lehet, hogy nem lesz igazad, de legalább megpróbáltad.

HaKohen 2013.10.07. 14:51:47

@ingyenebed:

Nép, népakarat meg hogy: "tételezzük fel egyelőre, hogy a nép - amennyiben erre lehetősége van - a szabadságot választja"

Röhöghetnék, de inkább szomorú vagyok. Az elmúlt ezerszázvalahány évből nem tanultál?

Nem? Nahát a nép sem.

HaKohen 2013.10.07. 14:54:25

@ingyenebed:

Nép meg népakarat és még ez is: "a nép - amennyiben erre lehetősége van - a szabadságot választja"

Röhöghetnékem van, de inkább szomorú vagyok.

Nem tanultál az elmúlt ezeregyszázvalahány évből?

Nem-e? Na, a nép sem.

HaKohen 2013.10.07. 14:55:51

Bocs a kettőzésért, de azt hittem, hogy az első elszállt, és emlékezetből újra leírtam.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.10.07. 15:13:37

@ingyenebed: a kozepkori egyetemek egyik legklasszikusabb csillagaszati tankonyve a de sphaera mundi volt. a tizenharmadik szazadtol a tizenhetedik szazad elejeig hasznaltak, es 1472-ben mar ki is nyomtattak.

az egy dolog, hogy a konyvben le volt irva, hogy a Fold gombolyu, de megdobbentoen jo becsles volt benne a Fold sugarara.

OK?

Ppix 2013.10.07. 16:30:21

Kurvára mindegy, hogy mi az álom. Léteznek azok a természeti/evolúciós törvények, amik szociológiai, gazdasági, pénzügyi, kultúrális közegben meghatározzák az adott rendszer sikerét.
Nem az álom számít, hanem az, amit csinálnak a fontos rendszerekkel, az oktatással, stb. Ezeket a törvényeket nem lehet leszarni. A gravitáció működik akkor is, ha unortodox módon nem hisznek benne.
A tettek és várható eredményeik pedig kb. az 50 éve válsággal küzdő Argentina jövőképét vetítik elő. Hibás döntések, életképtelen rendszerek alapján nem fog megvalósulni semmilyen álom. Szopás lesz minden fronton ha ez így megy tovább...

sok-sok 2013.10.07. 18:25:18

nem tudja valaki veletlenul, hova lett a MOL hirdetes a mandinerrol???---a melyik a vallalati felelosseg vallalals -vagy milyen rovatot- sponzoralta...

ámbátor 2013.10.07. 20:20:29

@jotunder: Asszem én írok neki pár kérdést. Hátha bejut valamelyik.

keresztény gyökér 2013.10.07. 20:45:36

@ámbátor:

"The prime minister of Hungary will argue that EU member states must pursue institutional changes to regain control over government finances and create an environment enabling economic growth. He will discuss the policy approach taken in Hungary, based upon what he considers traditional socio-economic strengths and values, as a viable model for the rest of the EU."

Írj egy szószedetet is az úri közönségnek:

institutional changes=a nyugati demokráciákban ismert checks and balances felszámolása

regain control over government finances=state capture

"and"=???!!!

create an environment enabling economic growth=a negatív növekedés is növekedés

what he considers traditional socio-economic strengths and values=keresztény gyökereket az alkotmányba és a kormányba

stefan75 2013.10.07. 21:31:24

@jotunder: Aú :(

Hogy kerül Orbán ebbe a közegbe?

incze 2013.10.08. 03:06:00

@stefan75: Ahogy alnézem, abban a közegben eddig meghívott magyarként Schöpflin (www.chathamhouse.org/events/view/154175 ) és Martonyi (www.chathamhouse.org/events/view/175955 ) fordult meg, Orbán nekem ezek után nem meglepetés. Az elnöklő Alton elsősorban az abortusz ellen és a magzat körül serénykedik, egy pár egyházi (katolikus) címmel büszkélkedhet, az emberjoginak cimkézett ténykedése meg nekem nem teljesen világos, de nyilván alaposabban utána kéne néznem, amihez nincsen kedvem (en.wikipedia.org/wiki/David_Alton,_Baron_Alton_of_Liverpool ).

Szóval én abban nem látok semmi meglepőt, hogy orbán itten beszél, sőt mondókáját akár melegen is fogadhatják, főként minthogy nem tudják melyik beszédfordulata mit is jelent valójában.

I_Isti 2013.10.08. 09:10:13

@ingyenebed: Kolombusz élete végéig sem fogadta el, hogy gyakorlatilag új földrészt fedezett fel. Végig abban az álomban élt, hogy Indiába jutott el. Nem véletlenül nem róla nevezték el az Újvilágot!

nerángass 2013.10.08. 10:40:40

@jotunder: “He will discuss the policy approach taken in Hungary, based upon what he considers traditional socio-economic strengths and values, as a viable model for the rest of the EU. ”
Vajon mely tradicionális, magyar társadalmi-gazdasági erősségeket, értékeket ajánlja majd pán-európai panaceumnak ? Avagy kiderül-e, hogy van álom itthonra ( futballokos, fél-ázsiaian fineszes, pettyes seggű, fejlett trepanációskészséggel megáldott nemzet ) és van kivitelre való ? Komolyan kezdek aggódni Európáért )))

közösperonos átszállás 2013.10.08. 11:45:33

@I_Isti: "Nem véletlenül nem róla nevezték el az Újvilágot! "

Kolumbiát viszont, ahol életében nem járt soha, igen. Tehát? :-)

@jotunder: "A pszichológiában dollár-árverésnek hívják azt a jelenséget, amikor valaki egy választástól már akkor sem tud szabadulni, ha nyilvánvaló, hogy veszít vele. A lottó is így működik"

Nem mintha bármi jelentősége lenne, de tudtommal a lottó nem így működik. (Illetve Kőhalmitól hallottam egyszer egy ilyet, vicces is volt, de általánosítani nem mernék belőle.)

közösperonos átszállás 2013.10.08. 11:46:09

@sok-sok: "nem tudja valaki veletlenul, hova lett a MOL hirdetes a mandinerrol???"

Szerintem levetette az Interpol.

Kowalski, helyzetjelentést! 2013.10.08. 11:49:54

"ha majd a vezérkar összeül, hogy néhány bizalmi emberrel és a fő finanszírozókkal együtt pontosabban meghatározzák a szabad választások végeredményét, sok múlik az ízlésen és a mértéktartáson. Egy újabb kétharmados győzelem könnyen a keleti kvázimonarchiák sorába taszítaná az országot, ami semmiképpen nem kívánatos. Ha viszont az egyszerű többség felé billen a mérleg, rohamtempóban kell a megfelelő kereteket kialakítani. Nehéz, fáradságos dolog a demokrácia. Még a leggondosabb tervezésnél is előfordulnak kisebb bakik. A Kecskeméti Törvényszék döntése ebbe a sorba illeszthető, de baj nincs: jövőre a kijelölt szavazatszállító nemhogy ötvenszer, de akár ötvenezerszer is fordulhat.

A kongresszus résztvevői joggal lehettek büszkék arra, hogy közel egy évtizednyi botladozás után Magyarország végre megtalálta az útját. Ez az út azonban egyenesen vezet Európa perifériája felé. Visszaüt a felülről irányított modellek legsúlyosabb hibája: ha a főkonstruktőr téved, magával rántja az egész céget is. A tervezés során azt ugyanis nem vette figyelembe, hogy maga a megcélzott vágykép, a német megszállás előtti szuverén Magyarország is az európai félperiféria része volt, atavisztikus nagybirtokrendszerével, elavult politikai struktúráival, a nincstelenek légióival egyetemben, így reinkarnációja sem lesz más. A győztesek kongresszusát egyébként Gömbös is, Rákosi is megtartotta, de ha emlékezetünk nem csal, a következő négy év szinte sohasem a kongresszusi határozatok szerint zajlott."

www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/331821_a_gyoztesek_kongresszusa

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2013.10.08. 12:55:32

Tudod az a helyzet, hogy minden tiszteletem ellenére némi dolgokban egyszerűsítesz, avagy nem szólsz semmit, azaz az álomkép csak részigazságokból épül. Induljunk ki abból, hogy elfogadom, ez lehet az Orbán-álom, még akkor is, ha mellesleg valóban Grazban kezelik és valóban beteg.

De: semmi nem indokolja ebben az álomban azt, hogy kézi vezérlésre váltott szinte minden területen, és ami szomorúbb, semmi sem indokolja, hogy olyan csoportokat is baszogasson, mint a tanárok, vagy a hajléktalanok, sőt, azt mondom, hogy inkább ne nyúlt volna az oktatáshoz, nem került volna extra pénzbe. És akkor még nem beszéltünk az L. Simon és Fekete György nevű gazemberekről, akiket a kultúrára szabadítottak rá, szóval az álom így már inkább rémálom. És így már azt kell mondjam, hogy nincs jóindulat, nincs indok, amiért meg akarjam érteni, csak egy indok van: BÁRMI ÁRON tűnjön el.

Azért, mert hogy álom ide vagy oda, de ez a helyzet nem csak tarthatatlan, de a maradék álmot és jó közérzetet is elveszi az emberek értelmesebbjétől.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.10.08. 14:08:54

@közösperonos átszállás: arrol van szo, hogy nem szall ki valaki, annak ellenere, hogy nyilvanvaloan egyre tobbet veszit. azert nem szall, ki mert a lokalis vereseget felulirja a maradas lokalis gyozelme.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.10.08. 14:11:38

@Hegyi Zsolt: azok az emberek, akik az Orban-almot almodjak, nem torodnek Fekete Gyorggyel. (L.Simon egyebkent nincs tul joba Fekete-vel, es legalabbis relative meg egy jobb arc). Az Orban-alom arrol szol, hogy most rossz, de holnaputan jobb lesz. Es erre adnak valamilyen magyarazatot. Es elfogadnak elfogadhatatlan dolgokat.

ámbátor 2013.10.08. 14:18:01

@jotunder: Ezt azért cizellálja, hogy "A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke szerint nincs szó „einstandról”, csak ezentúl a szerzői jogok egy részét a kormány osztja szét."
Bár szerintem a jogdíj-rendszer ahogy van immorális és felszámolandó, de itt konkrétan megint a minden döntést egy kézbe érvényesül. És itt visszatérünk oda, hogy az álom számomra érdektelen, az eredmény már érdekesebb, de a felhasznált eszközök faltól-falig, előre és visszamenőleg érvénytelenítenek minden ezzel az álomrendszerrel kapcsolatos jóindulatot, pozitív megközelítést.

Hegyi Zsolt · http://zen-taxi.blog.hu 2013.10.08. 14:52:20

@jotunder: L. Simon egy centivel se jobb arc a többinél, sőt, neki még annyi vér sincs a pucájában, hogy face to face legyen hülye. És lehet, hogy akik Orbánt álmodnak, azokról a kultúra úgy hull le... és még az is lehet, hogy az oktatás is, bár azért az a botrány, ami a könyvekkel megy most, még a békatáboros surmókból is ki kéne hozza az állatot.

@ámbátor: a jogdíj rendszert azok szokták támadni, akik azt gondolják, hogy ingyen jár a zene és a művészet, aztán hogy mivel és miből alkot az alkotó, az már mindegy, szerintük. Nem ártana azért abba belegondolni, hogy valakinek el kéne tartsa a művészt, különben nem alkot. Ez nem ipari termelés, nem mezőgazdaság.

közösperonos átszállás 2013.10.08. 14:56:01

@jotunder: Ismerem a dollárárveréses példát. :-) (Ja, Mérőtől.) És hát ezt fogalmazta meg Kőhalmi is úgy, hogy "apám 30 éve lottózik ugyanazokkal a számokkal, most már nem meri abbahagyni". :-) A lottónál viszont hihetőbb nekem az, hogy nem a lottózás várható értéke az érdekes, hanem az egyes kimenetelekhez tartozó (szubjektív) hasznosságfüggvény várható értéke. Ha szinte biztos, hogy elvesztek 5 Ft-ot, de nagyon kis eséllyel nyerek tízmilliót, aminek a várható értéke negatív, akkor is gondolhatom (pontosabban érezhetem) úgy, hogy nagyon nagy eséllyel elveszítek egész pontosan semmit, nagyon kis eséllyel viszont nyerek egy számomra komoly összeget, ennek a várható értéke már pozitív.

in Tyler we trust 2013.10.08. 15:33:46

na most, hogy a végére értem az összes hozzászólásnak, összegezhetem a szubjektív végeredményemet:
határtlalanul hálás vagyok a sorsnak, hogy magyar vagyok és ezt, a vincent-i mércével is mérve, roppant szinvonalas beszélgetést érteni és értelmezni tudom. ugynakkor végképp elkeseredtem mert amit olvasok, az egybevág azzal ami egy ideje már érlelődik bennem: az mo. végképp elveszett és sohasem lesz már több egy ellenségekkel körülvett putrinál. pedig akár szépen is alakulhatott volna…

ja és: @ incze: +4

csársz 2013.10.08. 16:48:49

Az a baj, hogy a kiinduló feltételezés is a dollárárveréses játék része. Újra és újra teszel rá pénzt, pedig nincs nagy valószínűsége.
Annak meg végképp nincs szinte semmi, hogy ha Magyarországnak esetleg jó volna valami, ami OV-nek konkrétan nem, akkor ne a saját érdekét nézze.
Vagyis a te reményed az, hogy OV és kitartottjai nagyon jól járnak, és akkor esetleg a többieknek is jut valami?

Lasombra 2013.10.08. 19:12:26

@Kowalski, helyzetjelentést!: látom, már ott vergődik a nemzeti honvédelem is, (hogy nőne köré egy meteorit árnyéka).

Filmelemző író · filmelemzoiro.blog.hu 2013.10.08. 20:29:15

A cikk nagyon nagy részben téves! A legfőbb tévedése, hogy az Orbán-álom mögött egy "jobbkonzervatív értelmiségi elitet" sejtet, mely az Orbáni garnitúra támogatója, és melyet maga a rezsim is segít (kölcsönösen gyümölcsöző viszonyrendszert kialakítva)! ... Francokat! ... EZ az egyik legnagyobb populista becsapás az egészben! Orbánéknak NINCS társadalmi rétegük, csak klienturájuk! Persze vannak akik jól járnak a Fideszes adókedvezményekkel, és ők valóban egy társadalmi rétegbe illeszkednek (a gazdagokéba), de a rezsim valódi nyertesei egy nagyon szűk klientúra-kört alkotnak (mely már inkább kasztnak fogható fel, lezárultsága miatt)! Ők a Fideszes alapítóatyák családjai, a legfőbb pártvezetők famíliái, a Fidesszel polipszerűen összefonódott gazdasági cégbirodalmak (pl. Simicska cégek) tulajdonosi köréhez tartozó családok. Slussz! A többi kívül reked! Maximum morzsákat kap, esetleg trafikot, jó állást az unokaöccsének, vagy némi földterületet, ha ügyesen nyal (a megfelelő segget választva)! NINCS itt semmilyen jobbkonzervatív bázisrétegről szó. És nincs Orbán-álom sem. Csak egy mohó, maffiarecept szerint működő diktatórikus állam, néhány ezer család évszázadokra történő meggazdagításának tervével, és egy ravaszul megalkotott populista rendszer, melyet milliónyi birka tart fenn, ki érdekből (azokért a bizonyos morzsákért), ki megtévesztésből! Ennyi!

labrys 2013.10.08. 22:50:37

Kedves tollaszerge,

az egyik korábbi hozzászólásod apropóján még mindig nagy 10telettel várnám a véleményed azzal kapcsolatban, h. - exogén-endogén növekedési modellek ide, v. oda - az a bizonyos "alacsonyabb növekedési pálya", amelyre lökettetünk, vajh’ nem hordozza-é magában a szegénységi csapda veszélyét, mikoron is a növekedés/kitörés _lehetetlenné_ válik, mert az adott gazdaság egy olyan - restriktív - egyensúlyi szintre áll be?

"Szegénységi csapda alatt olyan állapotot értünk, amikor a gazdaságra olyan erők hatnak, amik nem engedik elmozdulni egy alacsony színvonalú egy főre jutó kibocsátási szinttől. Az első jelentős modellt a jelenségre Sir William Arthur Lewis..." stb. - olvasom valahol.

tollaszerge (törölt) 2013.10.09. 09:17:33

@labrys: Azért nem válaszoltam mert nem igazán értek a poverty/development trap irodalomhoz, de amennyire én tudom econ growth kontextusban empirikusan a fejlődő országoknál beszélnek ilyesmikről. Mo messze nem szegény ország, nem látom hogyan ragadna be egy rossz egyensúlyba. Tudtommal EU/OECD tagoknál nem is merül fel a klasszikus development trap.

De ez sovány vigasz; egy évtizednyi alacsony növekedés is nagy szívás tud lenni.

ámbátor 2013.10.09. 14:08:26

@jotunder: index.hu/kulfold/2013/10/09/orban_magyarorszag_egy_igazi_laboratorium/

Basszus, évek óta ezt mondom. Meg azt, hogy sokkal könnyebb a kísérletezést okosan figyelni és tanulni belőlük, ha az ember nem a lombikban ül.

labrys 2013.10.10. 03:49:53

@tollaszerge: Köszönöm a választ!
Még egy kérdésem lenne: te mit tippelsz Görögország esetében közép/hosszú távon?

ijontichy 2013.10.11. 23:36:37

"Az Orbán-rémálom."

Új posztot írni
és sírni, sírni...
:-(

dvhr 2013.10.12. 08:28:18

@Hegyi Zsolt: "baszogasson, mint a tanárok, vagy a hajléktalanok, sőt, azt mondom, hogy inkább ne nyúlt volna az oktatáshoz, nem került volna extra pénzbe. "

Ezt en sem ertem, a tippem az, hogy massziv penzkivonasrol van szo (tanarok fizetese) plusz egy piac (a tankonyvek) a csaladdal valo lefedeserol (tehat a tankonyvkiadast, -terjesztest monopolizaljak es egy kozeli cegnek adjak).

dr Brcskzf Gröőő 2013.10.12. 09:23:19

@dvhr: én meg elfogadom Vekerdy tippjét, miszerint a főcél az alattvalónak nevelés. a poszt kontextusában: az Orbán-álom és Orbán álma hihetetlen mértékben különbözik (még mindig szinte minden nap meg tudok lepődni, hogy mennyire).

stefan75 2013.10.12. 09:46:04

@dr Brcskzf Gröőő: Orbánnak nincs semmiféle álma. Ő mindig csak másoknak mesél olyan álmot, amit azok hajlandóak álmodni.

Ebben áll az ő tudománya. A szövegében nem az igazságot vagy a konzisztenciát kell keresni (az ebben a kontextusban értelmezhetetlen), hanem azt, hogy milyen hatást akar vele elérni. Jelenleg egy fél országot tart hipnózisban.

a 17 éves Parker Schnabel 2013.10.12. 09:55:24

@stefan75:
Olyan a viktorunk, mint Oz csodaországban.

Haladj a sárga úton, és megkapod tőle, amire vágyol,
a hazatérést, a szivet az eszet meg a bátorságot,
...pedig már megvan, de ...
és mindenki más alakban látja megjelenni.