Híres utolsó szavak

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

  

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Ez a hajó elment...

2011.12.01. 21:31 | maroz | 116 komment

Címkék: hétvége

A szeretteim már óvatosan szóvá tették, hogy mintha egy csöppecskét túl sokat foglalkoznék Orbánnal. Még nem annyira súlyosan, hogy mindenről ő jutna az eszembe, de írni, azt elég sűrűn írok róla. De hát álljunk már meg, fogtam könyörgőre, tehetek én arról, hogy ebben az egyre súlyosabb jelzőkkel dekorált kis országban minden szelet ő fúj? Vannak ilyen idők, találni ilyesmire példát a történelemből, és szerintem most itt is ilyen idő van. Egy ember személyisége nyomasztja az egész országot, ráadásul most szinte teljhatalma van, miről írjak? A hejőbábai dalárdáról?

Orbán megértése nélkül nehéz érteni a hazai folyamatokat. Olvasom, hallom az egyre inkább értetlenkedő polgártársaimat, akik állnak és vakarják a fejüket: de hát miért nem lépi meg ezt és ezt, amikor az a lépés nagyon sok ember szerint helyes és üdvözlendő lépés lenne. Nem értik, mert ők valami olyasmit néznek, hogy mi lenne egy adott halmaznak az érdeke (például az országé), vagy azt, hogy mi lenne egy adott szakterület szerint (például a közgazdaságtan) a helyes. Persze valójában én sem értem, de megpróbálom újból átgondolni itt, önök előtt, hátha a végére összeáll valami. Vagy nem. Jártak már így hivatásos politikai elemzők is, és ők még ráadásul pénzt is kaptak érte.

Visszamennék egy kicsit az időben, nem nagyon, csak 2008-ig. Nem tudom, emlékszik-e még a kedves olvasó, abban az időben szivárgott ki valahogyan egy zártabb körű eszmecsere néhány gondolata. Igen, a Kéri-féle szeminárium. Már akkor se nagyon értettük, hogy ez most miért is jutott a tudomásunkra, az orbáni kisvilág nem arról híres, hogy onnan bármi is kicsurdogálna, ha Orbán úgy dönt, hogy ne legyen szivárgás. Én hajlok arra, hogy ez se szivárgás volt, hanem sokkal inkább szivárogtatás. Okát csak találgatni tudnám, de nem is annyira érdekes, lássuk inkább azt, ami kitudódott. Kezdeném is rögtön a végén, mert ott van a szerintem legérdekesebb rész:

A Fidesz elnöke arról is beszélt, hogy tizenöt évig mindenképpen ő marad a jobboldal vezére, hacsak nem követ el valamilyen nagy butaságot. Mint mondta, mindegy, hogy formálisan milyen pozíciót tölt be, az ő szava számít a jobboldalon még hosszú évekig. Ennek két oka van, az egyik, hogy kormányfőként rendkívül sikeres, markáns politikus volt, a másik pedig az, hogy a nagy rendszerváltó politikusok között itthon és Kelet-Európában is már csak ő maradt egyedül. Vacláv Hável például szerinte már öreg, Tölgyessy Péter, akit sokáig megpróbált megtartani a Fidesznek kiszállt, Pető Iván "elfogyott", Sólyom László pedig a perifériához tartozott a rendszerváltás idején. Hasonló helyzetű, megkérdőjelezhetetlen entitásnak csak Tőkés Lászlót tartja.  

Én ebből indulnék ki. Orbán elsődleges célja, hogy a jobboldal vezére maradjon. Az összes többi ennek rendelődik alá. Sokan gondolják úgy, hogy ez a hatalomvágy pusztán öncélú, a hatalom óhajtása magáért a hatalomért, de én ebben nem vagyok egészen biztos. Ez ugyanis csúnya dolog lenne, és ugye ilyen csúnyát magunkról gondolni nem lehet, így Orbán is nagy valószínűséggel úgy tekint magára, mint aki a hatalmat csak eszközként óhajtja, csak azért szeretne ő a jobboldal vezére maradni, mert így látja biztosítva azt, hogy a nagy tervét megvalósíthatja. És én még azt is gondolom, hogy Orbánnak igenis van valamiféle nagy terve, lennie kell, mert ha nem lenne, az zavarná őt. A baj csak az, hogy tippem szerint ez csak afféle alibi-terv, afféle „lennie kell valaminek”, mert hát csúnya lenne azt beismerni még maga előtt is, hogy csak a puszta hatalom, csak az érdekli. Erre az alibiségre utal az, hogy a terv szemmel láthatóan leginkább amolyan kifestőkönyv-szerű, kidolgozatlan, inkoherens, borzasztóan távlatos, állandóan csak a tíz éven túli, majdan, egyszercsak bekövetkező akármikre vonatkozik. Lesz majd itt egyszer egy erős, nemzeti érzelmű középosztály, akik majd csinálnak erős, nemzeti gazdaságot, plusz némi bukolika, kertmagyarország, és legalább egy megnyert foci-EB. Ennek a távlatos tervnek egyetlen funkciója van, hogy legyen. Hogy ne lehessen azt mondani, hogy nem létezik. Olyan is.

De származik-e neki abból bármi hátránya, hogy ilyen mesekönyvbe való távlatos terve van csupán? Szerintem azért nem, mert senki más nem mutatott eddig nekünk sokkal jobbat. Nincs verseny, így nincs hogyan elhulljon a gagyi. Orbán tehát nekiláthat a cél megvalósításának. Meg kellett szereznie a jobboldalon a vezéri szerepet, és most azért kell dolgoznia, hogy ezt egy ideig meg is bírja tartani.

A jövőről szólva Orbán Viktor közölte: azzal számol, hogy három választást nyernek zsinórban.

Tehát a pálya adott: a jobboldalnak meg kell tartania a hatalmat 12 éven át, és el kell érni, hogy ennek a jobboldalnak ő, Orbán Viktor legyen az egyedüli és megkérdőjelezhetetlen vezére. Túl sok bölcsességet nem igényel annak a belátása, hogy ezt rögtön az első ciklus elején szükséges megalapozni, és ezt támasztotta alá több orbáni megmondás is, valamint az a hév, amivel az amúgy más megfontolások alapján sem nem fontos, sem nem sürgős alkotmányozás, és a szinte teljes közjogi rendszer hisztérikus átalakításának nekilátott. Ehhez a hatalmi építkezéshez már passzol az a 2010. júniusi kis közjáték is, amikor is kis híján bedöntotték az országot, pusztán csak azért, mert Orbánnak égetően szüksége volt azokra a forrásokra, amelyek biztosítják számára ezt az egy-másfél évnyi nyugodt építkezést. Ebbe köpött bele az EU és az IMF, és akkor, abban a helyzetben tényleg nem látszott semmi más lehetőség erre a másfél évnyi viszonylag nyugodt betonozásra, mint az, hogy pénzt szerezni, teljesen mindegy, hogy milyen áron. Szólt valaki, hogy né, a bankokban van pénz, no, ha van, akkor onnan vesszük el, mondta, és lőn. A nyugdíjvagyon elzabrálása is érthető, ha elfogadjuk, hogy az előbb vázolt cél volt a legfőbb mozgatórugó.

Nézzük meg, hogy elérte-e, hogy került-e közelebb Orbán a céljához. Szerintem nagyon is. Átalakította úgy a közjogi rendszert, hogy szinte minden ütőkártya az ő kezében van. Rendesen, ahogyan azt illik elfoglalt a médiumokból annyit, amennyit szükségesnek tartott, a többieknek pedig belengetett: csináljatok bármit, mutassatok főműsoridőben recskázó főemlősöket, dugást, bulvárt, vért, bármit, amit csak a perverz agyatok ki bír találni, de politikát, azt ne. És ha valakinek mégiscsak eszébe jutna nem igazodni, annak a befenyítésére ott a médiahatóság. Van szigorú törvényünk, de mi annyira jók vagyunk, hogy nem élünk vele. Pedig akár élhetnénk is. Világos??? Szerintem a médiatörvény tökéletesen bevált. Nem tud senki semmit, éli az életét, és amikor eléri őt is a hatalom, az annyira meglepi, mint rotációs kapa a vakondokot. Persze akkor már késő.

Szinte már kulcsrakész a rendi állam. Hivatásrendi egyrészről, másrészt pedig épülnek a korporációk. Ha ehhez hozzáveszem a szinte korlátlan felhatalmazással létrehozott, mindenféle kontrolltól mentes titkosszolgálatokat és erőszakszervezeteket, akkor elmondható, hogy hiba nélküli ez is. Képzeljük el, hogy a mostani, meglévő és létező szakszervezetek helyett létrehozzák a hivatásrendi megfelelőjét. Képzeljük el, amint a piac szereplőit is belekényszerítik mindenféle kamu korporációkba, például a kereskedelmi kamarába. Innentől ezek lesznek azok, akik az üzembiztosan monopolizált jelentős információs csatornákon a munkavállalók és a munkaadók nevében megszólalnak. Úgy szólnak majd, ahogyan azt kell. Akinek esetleg eszébe jutna egyénieskedni, az elé odatolnak egy hasonló esetek kezelésére kidolgozott általános eljárási tervezetet: holnap megírja a kijelölt újság azt rólad, amit a titkosszolgálatok innen-onnan összecsipkedtek, holnapután talál valamit az ügyészség, amiről majd a szintén befenyített bíróságnak is az lesz a véleménye, hogy az tényleg valami, és akkor ugye ez még csak az első fejezet. Akarsz-e még egyénieskedni, ugye, hogy nem!

A választási törvény is letudottnak tűnik. Szinte tökéletes lett: alig ad lehetőséget még viszonylag optimális körülmények közepette se másnak a nyerésre, legalábbis az elvárt két-három ciklusnyi távolságon belül, és egyúttal nem tűnik annyira antidemokratikusnak, hogy ez, mint érdemi kritika felhozható lenne vele szemben. És akkor ugye ne feledjük el azt, hogy egy kisded totalitárius államnak mennyi egyéb, a választás kimenetelét befolyásoló eszköz áll a rendelkezésére. Sonak vélik azt, hogy az MSZP sarkalatos törvényben megeső kriminalizálása csak valamiféle orr alá tört bors lenne, de mi van akkor, ha ez a húzás csak mintegy az alapját teremti meg annak, hogy később, ha a helyzet úgy hozza a párt betiltható, vagyona elkobozható legyen? Na, ez azért már szerintem is durva spekuláció, vissza is vonom.

Persze nem volt könnyű ez a másfél év, akadtak azért súlyos nehézségek, de ez leginkább ennek a kettős célnak tudható be, tehát annak, hogy Orbánnak egyszerre kellett gondoskodnia arról, hogy a jobboldal vezető szerepe kellően bebetonozódjon, és ezen belül a saját vezéri szerepe is megkérdőjelezhetetlen maradjon. Talán ez magyarázza a leginkább a teljesen érthetetlennek tűnő ragaszkodását Matolcsyhoz. Ha egy ép eszűbb, a szakmában saját jogán is nevet szerzett, esetleg masszívabb társadalmi beágyazottságú valakit tesz meg főfő gazdaságpolitikusnak, akkor egész komoly esélye lett volna annak, hogy e körül a miniszter körül előbb-utóbb kialakul valami kis saját hatalmi centrum, és egy komoly hátországgal maga mögött idővel fel mert volna vállani konfliktusokat akár magával a vezérrel is. Ez pedig Orbán sémáiba nem fér bele. Ezért vette körül magát olyan emberekkel, akik csak tőle függenek, a meglévő hatalmuk egyetlen támasza Orbán. Aki egy kicsit is megpróbál egyénieskedni, ha bármilyen csekély mértékben is, de megpróbálja kikezdeni a vezér vezérségét, azt nagyon határozottan elintézi. Sőt, már preventíven is: ha valaki egy csöppet is népszerű lenne a saját jogán, ha megpróbálna a normálisabb közegnek játszani arra Orbán menten csörgőssipkát nyom és békaügetésben körbezavarja a Parlament körül. Ha ez sem elég, mehet Brüsszelbe, vagy kap egy vidéki feudumot.

Az, hogy ez a kormányzati teljesítményt durván lerontja nem érdekes, ez a káló, ami be lett tervezve. Az önfelmentés pedig úgy szól, hogy igen, most még egy kicsit rossz, de ha helyre került minden csavar, akkor majd beindul a gépezet megállíthatatlanul, és akkor majd lesz jó is. Ebben aztán tényleg semmi újdonságszerű nincs, a legtöbb diktátor pontosan ugyanígy gondolta. Még egy kis idő kell, amíg a gépezet felkészül, de majd ha, akkor! És ez így ment sokáig, mindig kellett az a „még egy kis idő”, egészen a bukásukig.

Nehéz lenne abban bízni, hogy majd a népszerűségvesztés, majd az elintézi! Hogy ez lesz az a pont, amivel nem kalkulált Orbán, és itt meg lehetne fogni. Egyre inkább gondolom azt, hogy a politika, a poltikai kommunikáció, de lassan már a teljes közgondolkodás elszíjjártósítása egy nagyon tudatos, nagyon ravasz taktika. Az emberek ezzel szemben eleinte utálatot, undort, megvetést éreznek, de ezt idővel felváltja a közöny. Elfordulnak a tömegek a közügyektől, nem fogja érdekelni őket, még akkor sem, ha rosszul mennek a dolgok. „Ezektől” úgysincs mit várni, akkor meg minek figyeljünk rájuk? Egyedüli dolog amire figyelni kell, az a kemény mag, de érzésem szerint arra figyelve is van. Erről szólhat a beharangozott, ámde ennek ellenére szinte lopakodó üzemmódban bonyolított roadshow. Lelket önteni azokba, akikre alapozni lehet. És egy olyan ember, aki igen komoly szellemi erőt feccölt abba, hogy orbanistább legyen Orbánnál, az még annyira se fog eltántorodni, mint a mindenféle világvégéket ígérő szélhámosok legtörzsebb törzsközönsége.

Még csak párat alszunk, és itt a január elseje. Vízre bocsájtódik az orbáni rendszer. Egy olyan rendszer, amilyent a legvadabb gyurcsányi időkben tán még a legelborultabb agyú orbanisták sem mertek elgondolni. Vagy ha mégis, kimondani már röstellték, túlzásnak érezték volna. És működni fog. Nem igaz az, hogy ne működne, miért is ne? Legyünk realisták: a szar működés is működés. A Trabant is autó. És ha működik, az emberek elkezdik használni. Kialakulnak kisebb és nagyobb érdekösszefonódások, és itt nem feltétlenül országos méretű svihákságokra gondolok, hanem nagyon is hétköznapi viszonyulásokra. Egy vállalkozónak például január másodikán is vállalkoznia kell. Meg fogja találni a módját annak, ahogyan ehhez az új rendszerhez viszonyulni kell, ebben jók vagyunk. Szar rendszert elfogadni és azt kijátszva úgy-ahogy, lopva-csalva-hazudva, erről szól a történelmünk. Ebben a legelborzasztóbb, hogy ha nem bukik meg pillanatokon belül az orbánizmus, akkor ezt is meg fogják szokni viszonylag hamar az emberek, és mivel szintén a kollektív jellemzőinkhez tartozik az, hogy a biztos rosszhoz is szeretünk ragaszkodni a bármilyen bizonytalansággal vagy újjal szemben, így nem nagyon lesz tömeges igény a változtatásra.

Nincs túl jó kedvem. Ha bebrümmentik január elsején ezt a szörnyűséget, akkor ennek újabb évtizedre annyi. És nem látom okát annak, hogy miért is ne kúrná oldalba Orbán egy pezsgősüveggel sűrű vigyorgások közepette a gyorsnaszádját. Himnusz, székely himnusz, Pali, gyere, adj egy puszit te is! Nincs senki és semmi, ami megállíthatná. Ő pontosan ezt akarta, az ő harca ez volt, és győzött. Orbán legyőzte a jobboldalt és legyőzte Magyarországot. Ennyi volt, függöny.

· 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr383430065

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: “Legyen béke, szabadság és egyetértés” 2011.12.02. 15:05:46

Úgy tűnik, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinél mostanában túlteng a kormány gyalázás a blogoldalán. Dehát könyörgöm, mit lehet még tenni? Engem érdekel a mindennapi politika, az alig másfél éves apátiámból Orbánék úgy ráztak fel, mintha magasfeszült...

Trackback: Koki és saller? Kiderült! Orbán Viktor Az amerikai fiútól nyúlja a szövegeit! 2011.12.02. 13:27:52

Hazánk miniszterelnöke kétségtelenül igazi retro arc. Nem póz, esetleg a néhány évvel ezelőtti divat csábításának való engedelmeskedés ez, Orbán Viktor komolyan gondolja. Sejthető volt ez már akkor is, amikor - az idősebbek szeme biztosan könnybe lábad...

Trackback: Hol van György? 2011.12.02. 13:22:23

A magyarok joggal büszkék forradalmi múltjukra. A magyar forradalmárok önzetlenül mennek a csatába elnyomóik ellen, jó példa erre az 1848-as szabadságharc vagy az 1956-os forradalom. Mindkettőt leverték, de senki sem tagadhatja a magyar katonák bátorsá...

Trackback: Ez a hajó elment... 2011.12.01. 22:22:44

Még csak párat alszunk, és itt a január elseje. Vízre bocsájtódik az orbáni rendszer. Egy olyan rendszer, amilyent a legvadabb gyurcsányi időkben tán még a legelborultabb agyú orbanisták sem mertek elgondolni. Vagy ha mégis, kimondani már röstellték, túlz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

margitt 2011.12.02. 07:34:31

Jól értem, hogy a hejőbábai dalárda még nem része a centrális erőtérnek?

maroz 2011.12.02. 08:08:21

@ijontichy: Én egyre inkább gondolom úgy, hogy itt nem a falnak menés szabadíthatna meg minket Orbántól, hanem egy iszonyú erős konjunktúra, egy roppant jelentős gazdasági fejlődés, az a bizonyos hat-hét százalékos növekedés.

Falnak menésben Orbán verhetetlen. Világbajnok. Ott áll láthatóan vérző fejjel, és mosolyog. Az ellendrukkerei meg vannak győződve arról, hogy kész van a pali, hogy ennél többféleképpen, ennél kreatívabban falnak rohanni fejjel már nem lehet. És akkor megrázza magát, és nem igaz, hogy ugyanúgy rohan ismét a falnak, mint megahányszor, mert mindig valami újszerű is van benne, és ezt nagyon sokan beszopják. Kreatív a falnak rohanást illetően, míg akiket eddig megismertünk többnyire rutin koppanók voltak, mindig ugyanúgy, mindig ugyanannak a falszakasznak.

Az a remény, hogy ugyan eddig vagy ötször koppanás lett a vége, de majd most! És megtapsolják, mintha sikeres artista lenne. Vissza! Vissza!

anyósnyelv 2011.12.02. 08:12:45

@ijontichy: Miután kutyás vagyok,emiatt többet beszélgetek embertársaimmal,mint az átlag. Miután nyílt és érdeklődő vagyok, emiatt beszélgető társaim között akad újságíró, prof., újságárus és pszichológus, hajléktalan és majdnem már az......

Rémes az emberek tájékozatlansága. Nem fentiek - mert velük tudok beszélgetni,s van miről, hanem közvetlen környezetemben,lakótársak... azt sem tudják mi történik, max. a pénztárnál elkáromkodják magukat. Nem is csoda, ha nem lenne internetem, nem is tudom honnan kaphatnék bármilyen információ-morzsát a "hivatalos" -on kívül, ami persze vérszegény,s hülének nézik az embereket. Azok is, mert nem működik a tájékoztatás. Ami van még némi fórum, már egy kiskeresetű, vagy kisnyugdíjas számára elérhetetlen áron jelenik meg. Januártól már lehet, hogy internetem sem lesz, mert tesznek róla. TV, vonalas telefont már lemondtam - nincs értelme, csak viszi a pénzt.

anyósnyelv 2011.12.02. 08:17:00

@én sajnálom: hihihi, de az nem fikusz. A fikusz legalább eltesz láb alól, mert minden része mérgező - s "gondolkodik" - talán nem, de érez.

anyósnyelv 2011.12.02. 08:20:51

@remiz: én másra tippelek. Engem tippem elborzaszt, ne legyen igazam. Valaki megest lefeküdt volna?

én sajnálom 2011.12.02. 08:23:04

@anyósnyelv: Így kibontva metafórikusan kb. fedi a valóságot. :)

fuhur 2011.12.02. 08:31:19

@sárkányfő: "Minden fasság ellenére Orbán leváltható, és le is fogják váltani. Hogy mikor, nem tudom, szerintem már 14-ben, de ha akkor nem, akkor 4 évvel később biztosan."

Mindenki olyan lazán dobálózik a 4, 8, 12 évekkel. De hátt bassza meg enyi idő az pont a gyermekem teljes gyerekkorát fedi le. Nekem van ennyi időm, de neki. Szar volt a kádár rendszerben iskolába járni. Nem akarom, hogy nekik is szar legyen.

Hol lehet kalasnyikovot kapni?

amergin 2011.12.02. 08:53:21

@fuhur: "De hát bassza meg ennyi idő az pont a gyermekem teljes gyerekkorát fedi le."

Nekem meg basszus kulcs az ifjúságomat. Meglett, élemedett negyvenes leszek, mire élhető rendszer lesz Magyarországon x'((( - Ez nem igazság, Mamaaaaaaa!!! x'O

Grigorij Pantyelejevics 2011.12.02. 09:02:10

Jó az írás, de talán ennyire nem borús a helyzet. Most csúcsosodik az a sok linkség, butaság, rossz beidegződés. 20 év mocskával (benne történelmi hozadékokkal) kerülünk most élesen szembe. Nincs mis-másolás, nincs sunnyogás. Nyíltan a pofánkba kapjuk az összes hibánk eredményét.

Szerintem ez hatni fog.

És egy valamit nem szabad elfeledni! Történelmünk során, ha a nyakunkon ülő hülyék ellen lázadtunk, akkor a minket körülvevő világ a hülyéinket segítette. Most nem.

A kiosztott "kokik és sallerek" után Orbánék kaptak egyet a pofájukba Wartburg féltengellyel. Csak az erőviszonyok tisztázása végett. Ergo jampizhatnak még a legújabb ÁVÓ-jukkal, Szalai Annamarissal bőrszerkóban, de már láttuk őket farkukat behúzva szűkölni. És ez erőt ad.

A törvényeket írogathatják, ahogy akarják. A legitimitáshoz kellő számú szavazó kell. Ha kimatekozzák, hogy ők nyertek, mondjuk annyi szavazattal, amennyit az MSzP 2010-ben kapott ... azt nem nyeli be a nép.

9mmPara 2011.12.02. 09:05:29

@fuhur: "Hol lehet kalasnyikovot kapni?"
Az nem precíz munkára való, de ex-jugó, ex-szovjet irányban érdemes tájékozódni :)
Ha orvvadászatra készülsz, akkor .22, TOZ-8-asokból még mindig van dögivel, ha keményebb bőrt akarsz távolabbról lyukasztani, akkor egy jó állapotú Dragunov optikával. Mindkettő magyar feketepiacon is van.
Igazi nehézsúlyú, szépen dolgozó cuccok a magyar Gepárdok, csak civilként nem könnyű beszerezni őket (csak tájékoztatásul :)

sajtohuba 2011.12.02. 09:19:38

"Orbánnak egyszerre kellett gondoskodnia arról, hogy a jobboldal vezető szerepe kellően bebetonozódjon, és ezen belül a saját vezéri szerepe is megkérdőjelezhetetlen maradjon. Talán ez magyarázza a leginkább a teljesen érthetetlennek tűnő ragaszkodását Matolcsyhoz."

Meg az is magyarázza, hogy maguk is kialakították az a kétkormányos rendszert, amit anno még kritizáltak: www.magyarorszag.ma/modules.php?name=News&file=print&sid=5681
A különbség az, hogy az árnyékkormány nem bukott miniszterekből áll össze, hanem eSeL és köréből. Ők tudják - és teszik is - a látványkormány golyóit szorongatni és nemcsak Matolcsyét.

maroz 2011.12.02. 09:22:33

@Grigorij Pantyelejevics: Nem csúcsosodik itt semmi, hol látsz te ilyesmiket? Olvasol erről-arról marginális látogatottságú blogokban, de hát kell neked ilyen szubkultúrákban bolyongani. ;)

Szerintem ha '89-ben nincs palotaforradalom, akkor itt még mindig kádárizmus lenne. Ugyanabban reménykedhetnénk most is, hogy Orbánt belülről, a saját éhesei. Ezt vagy most, pár hónapon belül, vagy ha nem, akkor csak minimum évtized múlva.

Furcsa ez a tömegpszichózis. Van olyan, amikor nagyon hirtelen el tud múlni, a holland tulipánhagyma jutna először az eszembe, de azt nem láthattam, ezzel szemben a dotkom-lufi fújódását és durranását igen. Ha hirtelen elég sok ember elkezdené nemhinni azt, hogy Orbánnal eljövend egyszer majd a valami, akkor ez talán képes lenne olyan erősen visszahatni, hogy attól még a palotaforradalmárok is megbátorodnának. De hát ugye ehhez kéne némi ilyen irányba ható tényező is, és erre nagyon nem alkalmas pár jelentéktelen olvasottságú blog vagy hírszájt.

AmBesten 2011.12.02. 09:50:00

@maroz: Legyünk realisták, 1989-ben nem palotaforradalom végzett a rendszerrel. A Szovjetunió hátrált ki a szocializmus mögül, ún. palotaforradalmáraink(?) pedig az így keletkezett hatalmi vákumra mozdultak rá.
Ami pedig a posztod lényegi mondandóját illeti, az a benyomásom elkapott a morális pánik. Ovi bornírt rendszerkísérlete csak akkor fog sikerülni, ha erre a nemzetközi feltételek adottak. Magyarország ebben trendkövető volt az elmúlt száz évben. Most sem lesz másképp. Figyelő szemünket ezért külföldre kell vetnünk.

prandelli 2011.12.02. 10:13:05

@sárkányfő:
Én sajnos nem vagyok ilyen optimista. Ennek megfelelő színvonalú kifejtését most idő hiányában nem tudom vállalni, de később visszatérnék rá.
Most csak egy nem reprezentatív megfigyelés a törzskocsm...izé törzskávéházamból. Akik egy éve Orbán-hívők voltak, azok egy része valóban kiábrándult, de vajon hova ábrándultak be? Az egyik HMCS szerint az egyik főbűnös Szijjártó Péter. Eddig ok, de vajon miért? Nem találnátok ki, hát elárulom. SzP zsidó, az orrán is látszik, folyékonyan beszél héberül és ő közvetíti Tel-Aviv parancsait Orbánnak, aki próbál ellenállni, de nem elég kemény hozzá...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.02. 10:22:47

@prandelli: Na igen, a rossz tanácsadók, meg a fehér lovuk kantárszárát fogó mandzsetták, azok. Azok az okai mindennek. Amúgy jó királyunk volna... és ez addig fenntartható, amíg a jó királynak teljesen el nem veszi az eszét a lelkiismerete maradéka, de akár még tovább is.

maroz 2011.12.02. 10:34:33

@AmBesten: Orális pánik inkább, nem? :)

A nemzetközi feltételek? Valami olyasmire gondolsz, ami Milosevicset is Hágába juttatta? Igazad lehet, csak ne feledd, hogy előtte hány éven keresztül művelhette a maga orbánizmusát, az ország és a nép nagyobb üdvére. Szóval igen, ilyesmire esélyes Orbán is és Magyarország is, csak előtte még egy kis unga-bunga. :)

Tudod mi a morális vetülete ennek az egésznek? Hogy ehhez előbb-utóbb valahogyan viszonyulni kell. Nem lehet hosszan nem viszonyulni, a kontempláció luxusa iszonyúan kevés ember számára jelent valódi opciót. Mit kezdjen magával az a fiatal, aki nem tudja kikerülni az államot, mert teszem azt olyan a végzettsége, olyan a tudása, hogy azt leginkább csak olyan helyzetben tudja kamatoztatni, ahol óhatatlanul is ott áll szereplőként az állam?

Majd nézd meg, jön itt hamarosan egy erős próbája a pudingnak. Ha úgy marad minden, ahogyan azt az elképzelésekből megismerhettük, akkor azok, akik 2012 őszén elkezdik a felsőfokú tanulmányaikat szembesülnek egy kibaszott dilemmával: aláírja-e azt az őrült tanulmányi szerződést, amelyikben a saját röghöz kötését bevállalja? Morálisan ugye egyértelmű a válasz: lószart, mama! De mivel tudjuk, hogy ez egy kifejezetten opportunista nép, így azt is meg tudjuk jósolni, hogy mindenki alá fogja írni.

Mit lehet egy ilyen helyzetben tanácsolni, mit tanácsolhatok én egy hozzám kifejezetten közel álló, a morális dilemmával jó eséllyel szembesülő fiatalnak? Na, ez az igazi dilemma! :) Illetve: :(

naugye! 2011.12.02. 10:37:41

@maroz: Még vannak gondolataid, de már olvashatatlanul terebélyes vagy. Kár.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.02. 10:39:12

@maroz: Milosevicset tisztán belföldi feltételek buktatták meg, és döntően belföldi feltételek küldték ki Hágába. Sose jön királyfi fehér lovon :-)

Pelso.. 2011.12.02. 10:46:00

Nem most ment el a hajó, hanem már abban a k.. kollégiumi szobában, abban.

sajtohuba 2011.12.02. 10:47:14

@maroz: A kb tanulmányi szerződés aláírása nálunk is nagy kibukást okoz a gyerekeimnél, megspékelve - mert ez csak kis színese az egész jövőképnek, - az alaphangulattal, hogy milyen országba és milyen morális közösségbe kell belefelnőttesedniük és családot alapítaniuk.

Mi is énekeljük el együtt a himnuszt, vagy mi?!

www.youtube.com/watch?v=BaHhxRGYjFA

zsazsu4 · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.12.02. 10:47:49

@Counter: Tisztán belföldi belgrái NATO bombázás? :-o

nerángass 2011.12.02. 10:50:25

@prandelli:
Pedig....

Maroz is emliti itt valamelyik posztjában TGM irását a Mancsban

magyarnarancs.hu/publicisztika/ne-tessenek-orulni-77504

Szinte hihetetlen hogy annyi téves premissza és itt – ott már-már bogárlászlói indulat után mennyire helyes a végkövetkeztetése ( szerintem )

ha nem a magyar nép, hanem valamely személytelen nemzetközi grémium nyomása váltja le Orbán Viktort és egyre diktatórikusabb, egyre represszívebb, egyre autoritáriusabb rendszerét, akkor keresztet vethetünk valamely önálló, széles körű támogatást élvező, szociális és szolidáris magyarországi társadalom esélyére, amelyben a népjogokat és szabadságjogokat a népakarat hozza létre és garantálja. Akár a már előre meghamisított, de a tömegek nyomására mégis az új népszuverenitást létrehozó választás, akár az utcai tiltakozás dönti meg Orbán Viktor népellenes rendszerét, ez a magyar nép szabad aktusa kell, hogy legyen. A külföld szolidaritása olykor jólesik, de a külföld intézményes befolyása - népi megbízatás nélküli hatalma - nem kívánatos, mint ahogy nem kívánatos szerintem semmiféle, akár kifogástalanul honi eredetű, törzsökös technokrácia se.

A szabad Magyarország megteremtése csak a mi dolgunk.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.12.02. 10:54:59

@sajtohuba:
Nekem mindig kedves volt ez az árnyékkormány gondolat, mert rossz érzés úgy gondolnom a jobboldali elitre,

mint egy visszamaradott csávó habókos csicskáira.
Hogy ez lúzerforradalom volt, attól még lehetne értelme.

Cuslág 20 miláért 8 évet ül, mi meg 2700 milliárdot raboltunk erővel, hihi.

És az OTP áll még, hihi ?
mer a Postabank is jó buli volt, hihi.

Ha csak lopni-rabolni jöttek volna, akkor legalább lenne értelme.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.02. 10:55:30

@zsazsu4: '99 tavaszán folyt a NATO bombázása, 2000 őszén az elveszített választásokat követő utcai tiltakozások hatására kényszerült lemondani.

V mint... 2011.12.02. 10:56:51

Eléggé elkeserítő az írás,sajnos nagy része igaz.Olyan viszont nincs,hogy valakit nem lehet megbuktatni,palotaforradalommal vagy választáson a Líbia verzióban egyelőre nem gondolkozom.
Belső "ellenzéke" már vagy 15 éve nincs ez tudatos munka volt.Talpnyalók,árulók,puhatestűek bőven.Van viszont egy ifjútörök gárda akikről úgy gondolja,hogy étvágyuk ki lett elégítve,majd marakodhatnak a koncon amikor Ő már nyugalomba vonult.Szerintem se Lázár se Rogán nem fog addig várni.Lázár tűnik veszélyesebbnek, már bedarálta a frakciót.Ők bármikor ha lehetőség nyílik egy laza könyökmozdulattal lökik viktort a szakadékba, az más tészta,hogy utána villámgyorsan széthullik alóluk a párt,
Kívülről lesz ellenfele bőven a választásokon akárhogy szabdalja a körzeteket mert a pénztárca mutatja az igazságot.A megmaradó hívei nem nagyon fognak már morzsolódni mert hardcore viktoriánusok.
Hívők:
1. a király jó,a tanácsadók a rosszak
2. az univerzum ellenünk van
3. nekem rossz,de a komcsiknak rosszabb=nekem jó
Ezekkel nem lehet mit kezdeni,vannak és számolni kell velük.
Az MSZP haldoklása még sokáig fog tartani talán ha Mesterházy tényleg kidobál fél év alatt minden régi arvot,akkor az újakat be lehet utani az országnak.
DK: Lényeges gyurcsány ki mellé áll,mert az -10%
Milla,szolidaritás,lmp,Haza és haladás társaságból az utolsót tartom kormányzóképesnek,meglátjuk mennyire tud kiegyezni a többivel és elhitetni,hogy ők az egyetlen lehetőség és igen "egy tábor-egy zászló" jeligével összefogni a viktor ellenes tömeget.
Jobbik: a választásnál kiderül hova állnak.Lehet,hogy ők lesznek a határvonal.Meg tudják-e azt csinálni mint Esztergomban vagy Miép módra őket is leszeleteli a fidesz.
Szerintem a választásnál 3 kb egyforma erő lesz,ha lesz.Fidesz,Olajfa,Jobbik.A háborúellenes retorika sokat fog számítani,mert sok a sebesült,nincs orvos és töltény.

Link Elek 2011.12.02. 11:01:49

azok a diktaturak tudtak hosszu ideig stabilak maradni, amig teljesen elszigetelodtek. (eszak korea, mianmar,...)
ha orban ebbe az iranyba mozdul tud maradni 12 evet, viszont tomeggyilkossagokra kenyszerul, es koldusszegenyek leszunk tole.

ha nem a bezarkozas fele mozdul, akkor viszont bukni fog, mert akkor az elmult 1.5 ev nem volt mas, mint lopas, rablas, csalas es rombolas

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.02. 11:08:58

@Link Elek: Nem. Pont ez volt a Kádár-rendszer egyedi vonása, hogy lehetséges nagyjából elzárkózott országban diktatórikus hatalmat gyakorolni nyílt erőszak nélkül is. Csak fel kell melegíteni a krumplilevest.

sajtohuba 2011.12.02. 11:09:11

@Pelso..: Újabb forintellenes támadásra számít?? Mér', Kósa kap önálló szerzői estes műsort a királyin?

Pelso.. 2011.12.02. 11:18:57

@sajtohuba:Figyeld a műmesterkélt hanghordozását...

Ez a bagázs szétshortolja az országot, mármint a mi bagázsunk, ennyi.

Pelso.. 2011.12.02. 11:23:06

@Counter: Ne, hangsúlyozom, ne is gondoljunk bele, hányan szeretnének ismét krumplilevest.
Mohács, nekünk? Ugyan, ötöt,tízet is kibírunk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.02. 11:24:03

@Pelso..: Hát ez a demokrácia! - mondta Oakeshott.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.02. 11:30:37

@V mint...: vastagbor.blog.hu/2011/12/02/politika_fertoje

Most se a kormányképes ellenzék lépett a színre azért. Kínos :-D

Bryan élete 2011.12.02. 11:35:52

@maroz: ez a roppant jelentős gazdasági fejlődés elmélet nem válna be, mert akkor meg azzal döngetné a mellét,hogy csak ő volt képes erre is.

zsazsu4 · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.12.02. 11:47:34

@Counter: És 1999ben még okés volt, aztán a zemberek nem vették figyelembe a fővárosuk bombázását, hanem csak maguktól megfordult a véleményük és éljen Djindjic? Ne má'
20 éve szoptak és tűrték- és húztak elfele az országból tömegével. Állati lassan lett belőle elegük, mindig tudott annyi szavazatot szerezni, venni, lopni, hogy maradhasson. Aztán jött a bombázás, nagy halom amerikai pénz a B92 rádióba, meg az Otpor mozgalomba és így.
Nem pusztán külföldi hatás, de semmiképpen nem csak belföldi fed up.

pacsni · http://megminden.lapunk.hu/tarhely/megminden/kepek/pacsni.jpg 2011.12.02. 12:09:12

Az okfejtés nagyon közel áll az én megfejtésemhez, úgyhogy vita helyett inkább csak argumentálnék.

Orbán, miután napoleoni alkat, nagyívű terveket dajkál, nem számolva Szt. Ilonával. A hatalmi kompetenciája nagyobb, mint a tevékenységi. Már most látszik, hogy csak a szervezetépítésben jeleskedik (ott is leginkább Kubatovnak köszönhetően), de a szakmához nem ért. Ezért aztán a nagy építmény könnyen agyonnyomhatja, amikor a gazdasági dilettantizmus miatt omlik.

Meggyőződésem, hogy a fideszes alfőnököknek nagyon elegük van a despotizmusából, és biztos akad közülük olyan, aki úgy képzeli, ő jobban csinálná. (Kósa, Rogán, Lázár, talán még a Navracsics is szakpolitikusabbnak képzeli magát.) Úgyhogy, amikor dől a fal, megpróbálnak majd félreugrani, és nem csodálkoznék, ha Viktorra rázárnák az ajtót közben.

Azt se feledjük, egy labilis személyiségű emberrel van dolgunk. Ez egyfelől rémes, mert ha megsértődik valamin, akkor az egész ország szív, viszont bármikor sírva fakadhat, kiborulhat, de akár fel is adhatja, mert valóban János Vitéz szeretne lenni (csak az ő választottja nem Iluska, hanem Rózsika). És, ha úgy érzékeli, hogy nem dicső híre neve marad fenn örökre, akkor a legádázabb causescui öntömjénezésbe kezdhet, ami azok szemében is nevetségessé teszi, akik Kukorica Jancsiban látták a jövőt.

A meggyőződés látszata tette népszerűvé Orbánt, ha ez a varázsköpönyeg a sok forgatástól lefoszlik róla, akkor marad az üres hatalomtechnika, amivel persze, mint a cikkből is kiderül, sokáig el lehet lavírozni, de az már csak a kiüresedett Orbán csontváz lesz, ami előbb utóbb szétesik darabjaira.

Ultima racio: Én fociztam Orbánnal, nem egyszer. Tudjuk, a játék közbeni magatartás mindent elárul. (Talán rájött, azóta nem lép pályára.) Középszerű, durva, önző játékos, akivel se egy csapatban lenni se ellene játszani nem jó. Nincsenek barátai. Végtelenül egyedül van, kellően paranoiás. Ha nem oktrojálná magát rám, sajnálnom kéne. De ennyire úgy látszik nem vagyok nagyvonalú. Ez az én kisszerűségemet leplezi le.

gyilkos fűegér 2011.12.02. 12:14:27

"Ebben a legelborzasztóbb, hogy ha nem bukik meg pillanatokon belül az orbánizmus, akkor ezt is meg fogják szokni viszonylag hamar az emberek,"

De meg fog bukni, azon egyszerű oknál fogva, hogy amit Orbán kitalált, az egyszerűen finanszírozhatatlan. Ilyen egyszerű. Mindent meg lehet magyarázni, kivéve azt, hogy nincs fizu.

Gerbó 2011.12.02. 12:37:18

@maroz: "Én egyre inkább gondolom úgy, hogy itt nem a falnak menés szabadíthatna meg minket Orbántól, hanem egy iszonyú erős konjunktúra, egy roppant jelentős gazdasági fejlődés, az a bizonyos hat-hét százalékos növekedés."

Normál körülmények között igazad lenne, pár éve a lengyelek is megválasztották a maguk Orbánját, aztán legközelebb bukott, mint az ólajtó. Túl anakronisztikus volt, nem illett a gazdasági növekedéshez és a jóléthez. Illetve a lengyel társadalomnak már sikerült annyira nyugatosodnia, hogy köszönték és nem kérték. Ebből a szempontból kedvező Orbánra nézve, hogy ekkora a baj a világban. Ez a típus ilyenkor van elemében, és sajnos az emberek is ilyenkor a legfogékonyabbak a hozzá hasonló népvezérekre. Arról kár álmodnunk, hogy a 6-7%-os növekedés esetén lenne mód elzavarni a hatalomból, mert ilyen növekedés nem lesz. Nemcsak azért, mert a gazdaságban elrontott mindent, amit el lehetett, hanem mert a fejlett világban ez most lehetetlen. Ilyen út tehát nincs. Az hogy falnak menésben verhetetlen, az igaz, az a kérdés, hogy meddig nézik el neki. Tapasztalatom szerint a magyar ember nem tud elvonatkoztatni (még az értelmiség nagy része sem, pedig szerintem ez intellektuális alapkövetelmény kellene legyen). Azaz elméletben nem képes a dolgokat következetesen végiggondolva, még a bekövetkezés előtt belátni, hogy mi mivel jár. A következményekkel csak akkor szembesül, amikor már át is éli azokat, pedig azok előre lárthatóak voltak. Itt tartunk most. Jól leírtad, hogy milyen háttérrel, milyen eszközökkel épül az Orbán-rendszer a szemünk előtt. De még csak relatíve kevesen érzik a saját bőrükön. Gazdaságilag már csak-csak, de az még rákenhető a válságra, de ami a politikai elnyomást illeti, az még csak terv és készülnek ugyan a törvények hozzá villámsebességgel, de ezt -absztrakciós képességek híjján- elképzelni nem tudja/akarja a magyar, érezni meg még nem érzi, mert még nem tárult fel teljes valójában és óvatosságból még azt sem működteti Orbán, ami már készen van belőle.
Ha a gazdaság nem dől be előbb, akkor viszont rövidesen működni kezd a rendszer és akkor nagyon sokak tyúkszemére fog közvetlenül rátaposni: amikor, a gyerek tényleg megkapja az atyai taslit a tanártól és a szülőt be se engedik az iskolába, amikor a dolgozót egyik napról a másikra kipenderítik és se végkielégítés, se jogorvoslat. Amikor lépten nyomon megbünteti a rendőr és a 3. után a börtön várja, stb, stb. Na akkor nagyon dühös lesz a magyar és onnantól a szájkarate semmit sem ér majd. És attól tartok,
a TEK-es zsúrfiúk nem lesznek elegen, hogy lenyomják az
elégedetleneket.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.12.02. 12:41:19

@Counter: Jó ember az én uram, mikor nem iszik (Csak hát tudja mindenki, hogy mindig iszik)

Gerbó 2011.12.02. 12:41:23

@pacsni: Megalájk a kommentednek! Ezt az összedőlés elméletedet is osztom, de meg kellene próbálnunk meggyorsítani valamivel...

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.12.02. 13:42:08

a palotaforradalmas gondolatokhoz: érdekes elképzelés, de szerintem ilyenre várni most felesleges. Amíg a status quo biztosítja minden érdekeltnek a saját pecsenyéjének sütögetését (kb. intézményesített, sőt, törvényesített lopást), addig hülye lesz bárki lázadni. Míg a szükséges koncot megszerezhetik (és Orbán nem hülye, ő ezeket stiklinek tekinti, kurucos vircsaftnak, még mosolyog is rajta, és jótékonyan félrenéz), addig minek lázadjon? Az a hibás feltételezés, hogy bármelyikük is elvek vagy eszmék vagy küldetéstudat miatt van ott. Frászt. Az a máz a pórnép felé, a malaclopó kabát. Ezek megélhetési politikusok, ez tartja őket ott, és egyben. Leváltás pedig akkor lesz, ha már nekik is szoros lesz a nadrágszíj.

ijontichy 2011.12.02. 14:00:58

@maroz: "hogy itt nem a falnak menés szabadíthatna meg"
Végső soron az is "falnak menés" ;-) Viktor a faluvégi terminátor. A földre került ellenfelet arrafelé addig kell rúgni, amíg mozog. Így szocializálódott. :-(
Asszem tán pont a Kérinél (de semmiképp a plebsznek szánt szpícsben) mondott olyat, ami némi reményt nyújtott 2010 előtt. Ti. hogy probléma a magyarok túlzott Államtól való függése. Tény, egyik nagy bajunk, hogy az Alpokban tehenet tenyésztő Hansinak több köze van a citoyenséghez, mint a Mo-on akár multinál dolgozó szakembernek. Az elmúlt másfél évben aztán minden meg is tett ez a kormányzat, hogy ez méginkább így is maradjon. Háromnegyedmilla közalkalmazott, majd mégannyi áttételesen állami csecsen élő... brrr. (mellesleg ebben a kérdésben valamennyi eddigi klérus bukott, mint Rottenbiller).
Bár a gazdasági fellendülés nem jár együtt szükségszerűen az értelmi képességek ugrásszerű növekedésével, azért abban igazad lehet, hogy a függetlenség érzetét automatice növelni fogja. Engem például eléggé elszomorít, hogy ezek a fél világot összeolvasott ifjúkonzervjeink létének horizontja Orbán valaga. Ha úgy harmincéves kor tájára fel sem merül, hogy ők ennél a gyökérnél jóval többet tudnak, és egyébként is mér' nem húz már el ez vérciki vén majom a balfenéken... hát ott valami komoly baj van. Így azért nehezen fog összejönni nekik az áhított konzervszalon, faburkolatú könyvtárral és dolgozóval. :-D

Cirbolya_sentinel Narancs himnusz - · http://tiny.cc/z9ur9x 2011.12.02. 14:09:53

@pacsni: fájdalmasan pontos és igaz, különösen a vége, mert én külső szemlélőként is azt láttam, amit te résztvevőként megtapasztaltál......na ettől nem lettem optimistább....

2llkedő 2011.12.02. 14:20:16

@pacsni: "Orbán, miután napoleoni alkat,"

Meg még lehetne sorolni, hogy milyen alkat. Egy valami mindegyikben közös. Egyikük sem maradt meg az országhatárokon belül. És ugye nekünk van egy Trianonunk.....

komolytalan samu 2011.12.02. 14:48:11

A szerző és a Fidesz lehet hogy ezzel nem kalkulál, de a jobboldali-fideszes keménymag éppen most roppan meg.

A sok színű-szagú bizalom és hit közösségben folyamatosan, lépésről lépésre alakul át a hitbizalom keserű illúzióvá. Minden rétegben. Azokban az "elit" szakmai-értelmiségi körökben, ahol rádöbbentek, hogy a kívánt és (olykor elő is készített) változtatások helyett vagy semmi, vagy kaotikus csapkodás van, a jell. jobbos középkorú közalkalmazotti-köztisztviselői karban, ahol az akár fájdalmas, de átgondolt hosszútávon értelmezhető lefaragások, vagy a kényelmes semmittevés helyett, fűnyíróelv, felülről áradó kontrollálatlan dilettantizmus és kemény fizetéscsökkentések vannak.

A nagyon nemzeti-érzelmileg kötött átlagfideszes, aki a gazdasághoz hülye, és a komcsi világból örökölt rohadtkapitalista szólamokkal etethető, de az még neki is feltűnik, hogy Matolcsy olykor baromságokat beszél, és a szabadságharc eredményei erősen bukók. Ideig óráig még elvannak a kognitív disszonanciájukkal, de, ezt tapasztalom, egyre többen teszik fel maguknak a kérdést, mi van ha Matolcsy nem csak olykor, de abszolút hülye.

Ez persze folyamat, emberről-emberre, rétegről-rétegre halad az erózió és MOST még nincs alternatíva sem. Nekik inkább a csőd mint a szocik, vagy fletó, az LMP komolytalan, a Jobbik, a részleges vonzalmak ellenére, hiteltelen, túlbuta, vagy taszító. Így a bázis ha darabokban is, de még nagyjából egyben van, miközben azért már kopik is.

Viktorék bazírozhatnak arra, hogy a megzavarodott bázis "jobbhíjján" marad is a Fidesznél, ami az új választójogi törvénnyel elég lehet 14-ben . És láthatóan erre is játszanak.

Csakhogy
- az kopás (Viktor hitelességére von is) és a belső hasadás az egyre durvább megszorításokkal gyorsulni fog.
- a radikálnemzeti fideszesek mennek a jobbikba
- az ökonemzetiek, finnyás polgári jobbosok az LMP-be.

Ha ehhez hozzácsapjuk az alacsony Fideszes és magas ellenzéki választói aktivitást, Fletót 5-8%-al, egy szocpártot, ami Bajnait választja frontembernek, nagyon csúnyán is alakulhatnak a dolgok a Fidesz számára. Választói tv ide v oda.

És egy viszonylag hiteles arcokból álló jobbközép alakulat lehetőségéről még nem is beszélve, ami a Fideszből válik ki egy-két éven belül. Az már nagyon vonzó lehet a maradék bázisnak is. ( ehhez persze mélyülő válság, további Viktor-Matolcsy vakkettős és fejetlenség kell, plusz tűrhető hitelesség, tökéletes ütemérzék, és háttértőke a kilépőknek. Persze, minél nagyobb lesz a baj, annál kevesebb lesz a feltétel is.)

A vicc az, hogy Viktor hajszálpontosan látta. Csak akkor bukhat, ha nagy butaságot követ el. És erre baszki, el is követi.

Jack Potata 2011.12.02. 14:58:35

@sárkányfő: "Jó kis poszt, de azért nem kell nekibúsulni, meg temetni a hazát (illetve kell, de nem ezért, hanem úgy általában, de az egy másik történet...). Minden fasság ellenére Orbán leváltható, és le is fogják váltani. Hogy mikor, nem tudom, szerintem már 14-ben, de ha akkor nem, akkor 4 évvel később biztosan."

A komment további tartalmától teljesen függetlenül, halkan mondom: de kurva nagyvonalúan dobálsz el 6,5 évet az életől! Ez úgy nagyjából az aktív felnőtt élet 15%-a! Bocs, én erre nem tudom azt mondani, hogy ok, majd kivárjuk.

2llkedő 2011.12.02. 15:00:05

@komolytalan samu: "nagyon csúnyán is alakulhatnak a dolgok a Fidesz számára. Választói tv ide v oda. "

Nagy igyekezetükben ezt figyelmen kívül hagyták. Hogy a fagyi vissza is szok nyalni. Ha ehhez hozzá vesszük a hézagos médiatörvényt, szép új világ leend.

maroz 2011.12.02. 15:04:40

@sajtohuba: Én azt mondtam neki, hogy bátran írjon alá bármit, és nyugodtan hagyja figyelmen kívül a továbbiakban. Ha zűr lesz, majd leülöm helyette. :)

maroz 2011.12.02. 15:16:35

@Spániel: A jót a választópolgár sokkal hamarabb felejti el, mint a rosszat. Érzésem szerint a córesz inkább kedvez Orbánnak, mert vész esetén könnyebb riogatni és könnyebb ellenségképet találni.

Ezt az országot szerintem csak egy erős konjunktúra szabadíthatná meg az orbánizmustól. Amikor hirtelen sok ember előtt nyílnak meg mindenféle pályák, és hirtelen sokan hiszik el azt, hogy most már végre ők is élhetnek egy kicsit, és el is kezdenek élni.

Ennek a hatalomnak, és úgy általában Orbánnak semmi, de semmi üzenete sincs azok számára, akik élvezni szeretnék az életet. Csak olyan narratívái vannak, amelyekben az individuum a saját boldogulását alárendeli a köz érdekeinek (most tekintsünk el attól, hogy ez mennyire hamis), de olyanja nincs, ami az egyén egyéni boldogulásáról szólna. A konjunktúra egyik szépsége pedig éppen pont az, hogy ezek az egyéni boldogulási törekvések kerülnek előtérbe. Ha córesz van, akkor nagyon sokan tényleg nem látnak semmi más lehetőséget, mint a kollektívumtól kapni valami kis sikerélményt: nekem ugyan nincs esélyem lecserélni a éves csoffadt Opelemet, de legalább fingassa meg jól Orbán az ájemefet! Konjunktúrában le van szarva Orbán, olyankor az autócsere a legfontosabb projekt. :)

maroz 2011.12.02. 15:26:14

@Gerbó: Ezek mind-mind kellően individualizált sérelemnek fognak tűnni. Hol lesz az a csatorna, ami ezeket valamiféle közös gondolatba foglalná? Megmondom: Orbán segge alatt.

A sérelmek okára rá kell tudni mutatni (v.ö.: gyurcsányahibás!!!!), amihez kellenek hiteles rámutatók és kell kommunikációs csatorna, na, pillanatnyilag csak ez a kettő látszik hiányozni. :)

ijontichy 2011.12.02. 15:35:04

@maroz: "akik élvezni szeretnék az életet."
Korrekt. Az mégiscsak túlzás, hogy egy tízmillás ország asszisztáljon ennek a mentálisan nem egész gyöksinek, csak azért, mert ő kizárólag politikai machinációkkal képes kitölteni saját nyomorult létezését. Pedig mennyi klassz dolog van a világban! Csak tudnám mi a fenét látott meg (avagy nem látott meg) az a nem kevés honfitárs, aki azért az elmúlt 15-20 évben megjárta - ha mást nem - legalább Ausztriát?
A felelősség pedig most már legnagyobb mértékben a narancspárté, ha nem akarnak kurva nagy fekete pontokat kapni a jövő történelemkönyveiben. Egy "kis fantázija továrisi...", az kéne. Például elképzelni, elhinni! hogy a Viktoron túl is van élet. Sőt! Nélküle van csak igazán.

Dub hadnagy 2011.12.02. 15:56:21

@zsazsu4: valóban, ebben a sorrendben, eleinte még szerzett, aztán vett, a végén viszont csalt ezerrel, de ez nem a 2000-es bukásakor volt először, hanem már a kilencvenes évek második felében is (pl. az 1996-os lex specialis), amikor pl. a hatalom szerint több százezer albán szavazott Koszovóban. Használta persze a választási rendszer aktuális érdekeinek megfelelő átszabását is. Mivel azonban egyik háborúból a másikba szédelgett és meglehetősen durva volt a rendszere, avval egyet kell értsek veled, hogy a NATO nélkül még pár évig húzta volna és vélhetőleg polgárháborúban bukott volna el.

kadarnepe 2011.12.02. 17:12:05

@maroz: Jó írás, de én nem látnám ilyen sötéten a dolgokat.

Pártállami sajtó és tömeghülyítés: ez már a pártállamban sem működött, előbb-utóbb az embereknek feltűnt, hogy a propaganda és a valóság között van egy kis difi. Valaki írta is, hogy az elmaradó fizut nem lehet kimagyarázni.

A növekedéssel kapcsolatban részben igazad van, csak pont fordítva. :-) Szerintem sok embernek majd attól nyílik ki a szeme, ha az EU-ban beindul a gazdaság, és az ex. szoc országok ismét úgy húznak el mellettünk, mint egy expresszvonat. Akkor roppant nehéz lesz a világgazdasági helyzetre fogni az elkúrást, mint most történik.

Egyébként bármilyen rendszert is épít ki, nagyon hamar meg fog roppanni, ha nem sikerül kiléptetni minket az EU-ból. Ugyanis a képzett munkaerő valamint a fiatalok hamar lelépnek, és ezután a gazdaság hatványozott sebességgel fog a földbe fúródni. A romló születési statisztikákban szerintem bőven benne van már az ő kezük is.

fuhur 2011.12.02. 17:17:49

@9mmPara: nem precizkedek nagy lőeröő és lőgyorsaság. Nem szempont a tisztaság, nem a saját nappalimban használnám. Bár talán egy rpg illene legjobban a hangulatomhoz : -)

tarackos 2011.12.02. 17:53:22

maroz, helyes az fejtegetés nem igen van mit hozzátenni. De egy bizonytalansági tényezővel nem számolsz, azzal, hogy nincs pénz. Márpedig éppen most látjuk, hogy hiába nincs jobb a demokráciánál, ha az emberek nem érzik jól magukat benne egy eszement érdemi ellenállás nélkül leépítheti. Most viszont nincs pénz és nagyon nincs pénz. A ciklus végéig sztem kizárt, hogy jobb legyen, de inkább rosszabb lesz. Vagyis nincs ami legitimálja az OV rendszert.

Ettől még megnyerheti a választás mondhatnád.

Csak ha nagyon kilóg a lóláb nem fogják elismeri a következő kormányt. Az USA elég egyértelműen figyelmzette OV-t, az igazságügyi és a választási törvényt komolyan veszi. Az igazságügyi már átment, ha a választási is így megy át annak súlyos következményei lehetnek. Szerintem ez az amivel OV nem kalkulál.

Vhol írták, hogy az USA megbeszélt az EU-val mit kezdjenek a magyar helyzettel. Szóval ez még nincs lejátszva.

Viszont itt jönne a képbe amit TGM írt, ha vmi külső kényszer miatt kellene mennie OVnak akkor eljátszhatnák a juhok a Trianon tragédia v2.0 darabot.

zsazsu4 · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.12.02. 18:03:25

@kadarnepe: Nem fog kiléptetni minket az EUból, periférián vagyunk és még jobban ott leszünk. Egyelőre kisebb gondjuk is nagyobb nálunk, nem vagyunk EU zóna tagok, sok vizet nem zavarunk. Nem hívjuk le a támogatásokat- nekik annál jobb, több jut belőlük az épelméjű országoknak. Az istenadta nép meg alkalmazkodik, ahogy tud. A saját túlélés mindig fontosabb. Ügyesek vagyunk, megtaláljuk a kiskapukat, beletőrődünk abba, hogy a hatalmasságoké a tuti- de mi még élünk- valahogy. Tanulj fiam, beszélj három nyelvet és húzz innen, amilyen messzire és amilyen gyorsan csak lehet! Mondjuk a gyerekeinknek már most. Ez ebben a szomorú távlat, ezért élhet a posztban vázolt rendszer állati sokáig. Szerbia is azért jó párhuzam, ők is vannak, van egy ilyen nevű ország, valahol a balkánon, de kit érdekel?
@Dub hadnagy: Na ennek nézünk elébe, egy újabb elpazarolt húsz évnek- mínusz háborúk... Itt is egyre durvább a rendszer. Eljutunk mi még a harmincas évek szintjére, úri huncutságnak tartani a politizálást, inkább maradjunk ki belőle, egyik kutya másik eb alapon- mi itt alul úgyis csak a szerszám ama bizonyos végén lehetünk.

panelburzsuj 2011.12.02. 18:42:07

orbus hungaricus

Egy kiadós járványhoz nyilván kell virulens ágens - de fogékony táptalaj még inkább.

Aka: "borzalmas tagság".

Ésaiás 2011.12.02. 18:58:38

TGM cikke, mindazonáltal, több ihletet kellet volna adjon, igényt akár, egy-két valóban eredeti gondolatra.
A FIDESz elsősorban egy gondolati paradigma szülötte s meg kéne tudni haladni ezt a paradigmát ahhoz, hogy érdemben lehessen értelmezni magát a helyzetet.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.02. 19:00:34

Azért ne felejtsétek el a technikai bummot, ami az utóbbi 5-8 évben történt. Hiába vásárolja fel/zsarolja az összes médiát a Fidesz, sokkal több ellenzéki és/vagy hiteles információforrást találni, mint korábban.

Mivel az internetet több irányból kapjuk, esélyük sincs lekapcsolni. És ráadásul Orbán nem is ismeri fel ennek a közegnek a veszélyét.
Lehet mondani, hogy kevesen aktivak a neten, de egyre több embert ér el ez a közeg. Márpedig ha valaki egy kis "vincentezés" után lemegy a falusi kocsmájába meginni az esti fröccsöt, máris "térithet".

A posztban szereplő pesszimista kép egyébként bennem is egyre többször felsejlik. Abban bizok, hogy a Fidesz mögött álló oligarchák egyszer megunják az ámokfutást, és félreállitják ezt a bohócot.
Nem azért, mert nem jut nekik a lenyúlt pénzekből, hanem mert látják hová vezet a falnak menés. Egy-kétszer még az ember elviseli a fejfájást pár millióért/milliárdért cserébe, de aztán inkább félreugrik.

kadarnepe 2011.12.02. 20:15:45

@zsazsu4: "Ez ebben a szomorú távlat, ezért élhet a posztban vázolt rendszer állati sokáig. Szerbia is azért jó párhuzam, ők is vannak, van egy ilyen nevű ország, valahol a balkánon, de kit érdekel?"

Az EU tagságot pont azért emeltem ki, mivel ez gyorsítja majd Orbán bukását. Ha máshogy nem, akkor úgy, hogy az emberek elhagyják az őrült kapitány hajóját. Szerintem a kivándorlás meglepően gyors is lehet, néhány év alatt radikális változások lehetnek. Ha a cégek és a jól keresők elmennek, akkor ki marad? Ha nem marad orvosunk, akkor ki marad? Nem hiszem, hogy ez a rendszer ki tudná húzni a második ciklusát, még akkor sem, ha 2014-ben esetleg nyernek.

Szerbia azért nem jó hasonlat, mivel nem EU tag, azaz a lakosai nem tudnak az EU-ba olyan könnyen munkát találni.

szempontpuska 2011.12.02. 20:27:37

@kadarnepe: A magyar az egyik legröghözkötöttebb nép. Még az országon belüli mobilitás is minimális. Az emberek még Borsodból sem költöznek át a Dunántúlra hogy munkát kapjanak...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.02. 20:34:47

@kadarnepe: Ha a cégek, a jól keresők, az orvosok, a magasan képzettek elmennek, ki fog Orbán leváltására szavazni? Ez erősen kétélű. Tartalékfelélésből meg, tudjuk jól, évtizedekig lehet stagnálni akár.

kadarnepe 2011.12.02. 20:47:05

@szempontpuska: "A magyar az egyik legröghözkötöttebb nép. Még az országon belüli mobilitás is minimális. Az emberek még Borsodból sem költöznek át a Dunántúlra hogy munkát kapjanak..."

Igen, ezzel tisztában vagyok. Tudom, hogy az EU csatlakozás után a lengyelektől vagy a románoktól arányaiban is sokkal többen mentek ki szerencsét próbálni.

Valahogy mégis úgy érzem, hogy ha egy komplett generációból (mondjuk a most 15-25 évesek közül) elveszítjük a jó képességűeket, azt az ország nagyon meg fogja érezni. Nekik még nincsenek gyerekeik, nincs ingatlanjuk ami röghöz kötné őket, könnyebben indulhatnak...

@Counter: "Ha a cégek, a jól keresők, az orvosok, a magasan képzettek elmennek, ki fog Orbán leváltására szavazni?"

Szerintem durva egy világ lesz, ahol nincs nyugdíj, fizetés a közalkalmazottaknak illetve orvosi ellátás. Ha ugyanis annak a kb. félmillió embernek egy jó része lelép akik eddig a hátukon cipelték az országot, akkor az államcsőd és a szegénység nagyon hamar bekövetkezik. A tartalékoknak pedig roppant gyorsan a seggére lehet verni, lásd MANYUP pénzek. A reggeli interjú szerint már az MNB valutatartalékára fáj a foguk...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.02. 21:11:33

@kadarnepe: A MNB valutatartalék több, mint tízszerese a manyupoknak, ha jól tudom, és valutában. Például. Van még rengeteg államosítási lehetőség, nagyvadak is. Megkérik Megjártót és Szíjjadját, hogy találjanak ki egy narratívát az ideiglenes nélkülözések okaira, és van újabb 5-8 év minimum. Nem beszélve az egyéb őrültnek hangzó és eladható dolgokról: infrastruktúra (mondjuk kinek kell egy völgyhíd? na? na? 20 milliárd volt, most 5-ért viheti! cserébe vállaljuk a párhuzamos utak teljes lerohasztását is, mindenki ott fog közlekedni! csak most! csak itt!), természeti erőforrások, beruházási lehetőségek, speciális gazdasági övezeti enyhe szabályozási környezet.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.02. 21:15:02

@Kőmíves Kelemen: A vincent RSS feedjének van 176 olvasója, és ebből egy én vagyok. A VéleményVezérnek 505, TörökGáborElemeznek ill. a Vastagbőrnek kicsit több, mint 1.000-1.000. A Kapitalizmus.hu-nak 24. Nyilván minden RSS előfizetőre jut 10-20 RSS-mentes olvasó, és nyilván vannak ezeknél (összesítve) kevésbé olvasott napilapok is, de ez még nagyon messze áll a valódi második nyilvánosságtól, sajnos.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.12.02. 21:17:25

@Counter:
Nekem az ismeretségi körömben SENKI sem használ RSS feedet, én sem. Egyszerű paraszti módszerrel naponta (esetleg többször) rákattintunk a könyvjelzős linkre.

szempontpuska 2011.12.02. 21:37:51

@Counter: A vincentblognak egy átlagos napon 3-5.000 olvasója van, címlap, vagy valamilyen okból kiemelt poszt esetén ez 15-30.000 látogatóig ugrik.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.02. 21:59:18

@szempontpuska: Akkor (egy kicsit) konzervatívan tippeltem. Ugyanakkor a számomra csak ez az adat áll rendelkezésre, talán a fejemet venni nem kell.
@Kőmíves Kelemen: Google Readerben (pl.) rendezett, egységes és nagyon jól olvasható felületen tudsz áttekinteni egy RSS-feed–rendszert, szerintem nagyon praktikus. Ugye, egyszer elég kattintani a reader könyvjelzőjére, látsz minden újdonságot, ahelyett, hogy végigkattintanád az összeset.
De töredelmesen bevallom, hajlamos vagyok rajongani a szükségtelen IT találmányokért.

maroz 2011.12.02. 22:00:59

@Kőmíves Kelemen: A "lekapcsol" ma már nem különösebben bölcs alternatíva. Ma a csönd helyett inkább teleordibálják, és az lesz, hogy hárommilió emberhez szóló csatornákat kéne kompenzáljon olyan, amelyik százezer embert ér el.

Az a baj, hogy minket nagyon sokszor megtéveszt az, hogy magunkból indulunk ki. Ugye legtöbbünknek megvan a napi rutinja, végigszörföl egy-két tucatnyi hazai és külföldi hír-és véleményforrást, heti, havi, és egyéb periodikákat olvas, többé-kevésbé intenzíven megbeszéli on- és offlájn a dolgokat, szóval van egy, a valóshoz némileg közelebb álló képe. És közben még csak meg se próbáljuk megtippelni azt, hogy egy átlagember miket fogyaszt, mennyire figyel oda rá, mennyi jön le neki mindabból, ami az országban történik.

Pedig az az érdekes. A tömegek attitűdjeit igazán a tömegmédiumok tudják alakítani, és azok jó kézben vannak.

szempontpuska 2011.12.02. 22:28:38

@Counter: jajj nem. semmibántó él nem volt abban amit rtam

HaKohen 2011.12.02. 22:35:03

@V mint...: @Grigorij Pantyelejevics: @Link Elek: @pacsni: @Gerbó:

wishful thinking

(Bocs, hogy titeket pécéztelek ki, de jólesett - vagy inkább nem is esett olyan jól.) Remélem, nem lesz igazam. De ezt vitassuk meg 100 év múlva.

HaKohen 2011.12.02. 22:37:50

@maroz:

Sokat gondolkodtam a posztodon. És rájöttem hosszas töprengés eredményeképpen, hogy széles e határban nincs olyan rendíthetetlen optimista, mint te vagy.

Az Úr legyen teveled. (Dominus vobiscum - hogy r.k. műveltségemet fitogtassam.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.02. 22:50:42

@szempontpuska: Enyémben sem, de lehetségesnek tartottam hogy, ti, vincentek büszkék vagytok rá, hogy ennyien (ami azért tényleg jó sok) olvassnak titeket, és ennélfogva büszkeségetekben sértelek meg titeket az alábecsléssel.
Ezért biztos, ami biztos, rögtön és teljes visszavonulót fújtam, nehogy akaratlanul bármi sérelmet okozzak. Csak oda akartam kilyukadni, hogy OK, vannak ezek a számok, amiket be lehet szorozni 20-szal, 30-cal, azokat megint be lehet szorozni fejenként a napi beszélgetésekben érintettekkel és még mindig ott tartunk, hogy ennyi olvasó egy jobbféle megyeszékhely. És ez még nem teszi ki a "második nyilvánosság" volumenét, sajnos. De kétségtelenül lehet benne szerepe.

karnak 2011.12.03. 02:45:34

@Counter: hat vegul is valami hasonlo folyamat jatszodik le mas szektorokban.

Egyebkent nekem a nagy gonosz multik megsarcolasa mellett azok ellehetetlenitese a forditott folyamata ennek, es most itt nem a cora-provera ugyre gobdolok, hanem h elobb-utobb eljutunk oda, hogy az itt levo bankoknak, energiaszolgaktatoknak olyan feltetelekkel kene mukodnie, hogy egy ponton mar nem eri meg.

Hiszen a kis finanszirozok, lizingcegek kis bankok menekulnek, a nagyok az oriasi kitettseg miatt kenytelenek maradni... Amig be tudjak azokat hajtani, parasztosabban amig penzuk van belole.

Ha egyre tobb kulonado, vegtorlesztes, egyeb uj koltseg ( lsd energiapolitika most ) miatt ez atbillen, egyszeruen kiszallnak innen.

Amugy a bankok ugyeben mindig is azt gondoltam h ez (a hitelezes ellehetlenitese) nagyon jol jon a hatalom megszerzesehez es novelesehez, hiszen a penz, a toke egy ellenpoluskent szolgal.

Ha viszont mar kereskedelmi hitel nincs, csak a haveroknak az mfb/otp/szechenyi bankbol azzal ellehetetlenithetjuk a nemszeretem varosokat, cegeket, hiszen kirantjuk aloluk a szonyeget.

Az ilyen cegek meg hirtelen ertektelenek lehetnek, bedolhetnek az meg jol megveheto olcson, es itt iparagakrol ( epito pl) beszelunk.

szempontpuska 2011.12.03. 10:06:47

@Counter: Ezt nem tudom én sem. Persze hogy jól esik nézegetni az előző napi látogatottságainkat, de ez az RSS vetület eddig fel sem merült. Azt hiszem jóval kevesebben használják, mint amennyire megérné, talán ezért nem jó olvasottsági lakmuszpapírnak

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.03. 10:22:35

@karnak: De akár a menekülést is meg lehet akadályozni annyi időre, hogy el lehessen tüntetni hatalmi erővel a vagyont. Lásd EMFESZ (amit most nem a kormányzat nyakába varrok, fogalmam sincs, hogy ki vihette haza és alighanem addig jó nekem, amíg fogalmam sincs). És azért van itt pénz, ha így állunk hozzá, márpedig állhatunk így hozzá, mert nincs, ami azt mondhatná, hogy nem.
Jó volt hallani a tavaly nyári balatoni Navracsics-KISZ-Mandiner köztisztviselői rekrutációs nyári bulitáborról, mely szerint az ifjú köztisztviselők próbafeladatai leginkább egy PR-kampány szintjén mozogtak, és a költségvetési eligazítás annyi volt, hogy "miénk a hatalom". (NB. Ez a hozzáállás sem volt éppen nóvum 2010-ben.)
@szempontpuska: Pedig nem egy rossz dolog, már 3-4 olvasott blognál is simán megéri az így nyert átláthatóság. És minél több, annál inkább.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.03. 19:22:30

@HaKohen:

az, hogy lefaszozol valakit az egyébként egyáltalán nem bunkó véleménynyilvánítása miatt

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.12.03. 19:39:30

Marozt többen – köztük én is – kritizálták már, hogy így hosszú, meg úgy terjengős, amit ír. Ebbe nem belemenve: a mostani napi glossza (a banános) határozottan jó, csattanós és rövid. Minden elismerésem :-)

2011.12.03. 20:31:19

@mavo: igen, ez kötelező olvasmány.

HaKohen 2011.12.03. 21:57:01

@mavo:

Ritkán szokok. Most szakadt el a cérna.

Bal 2011.12.03. 23:38:46

@sárkányfő:

Már hetek óta kikívánkozik belőlem a fidesz háborús retorikájának elemzése, de ebben a posztban nagyon szépen összefoglaltad a lényeget.

Egy politikus bűnös hazárdjátékot űz, ha szándékosan növeli a közvélemény szélsőségek iránti fogékonyságát. Persze ő mindig azt hiszi, hogy a keltett hullámokon szörfözni fog, de azok bizony általában elnyelik őt is, ahogy ezt a forradalmak története bizonyítja.

Ahogy te is pedzegeted, ebben nem csak a fidesz bűnös, a magyar közvélemény eleve hajlamos a pszichózisra. Ott van a hungarikumnak számító panaszkodási kultúránk: a nekem-minden-szarul-megy attitűd az elvárt és egyedül elfogadott. Ez olyan erős, hogy pár éve még kampányt is építettek rá (természetesen ismét a fidesz...) Márpedig ha egy nemzet szociális kódjában benne van az elvárás az irracionális szemléletre, könnyebb egyre nagyobb hazugságokat széles tömegek hitvallásává tenni.

Röviden: sajnos Mo. fogékony is a háborús retorikára. Csak remélni lehet, hogy nem merül delíriumba az ország - nem mi lennénk az elsők a történelemben, de még csak számunkra sem az első lenne.

remiz (törölt) 2011.12.03. 23:55:09

annyira bírom, hogy az index mindig ezt a hülyegyereket küldi ki:

index.hu/belfold/2011/01/14/kezdo_tuntetok_vagyunk/

""Lesznek tüntetések, lesznek. Lehet tüntetni a Parlament előtt. Előbb-utóbb megunják, hazamennek" - áll egy klasszikussá vált szövegben. A saját idejében ez nem igazán jött be, és ennek egyik szimbolikus helyszíne éppen a Kossuth tér volt. Négy évvel később, ugyanott, az Orbán-kormány intézkedései elleni tiltakozással kapcsolatban viszont egyelőre teljesen igaznak látszik"

index.hu/belfold/2011/12/03/koveteltek_a_valsagtanacsot/

szerintem az nem tetszik neki, hogy nem basszák légkalapáccsal a Matolcsyt.
a feje látszik a tömegben:
www.youtube.com/watch?v=Bjqun29UdEE&feature=youtube_gdata

Hajós is januárban a heti hetesben asszem learanyoskázta a tüntetőket, most persze már ott van. gratula.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.04. 08:16:31

@remiz:

én nem tüntetek soha is tüntettem, ilyen vagyok, nem hős forradalmár. de elégedetlen vagyok. most mit csináljak?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.12.04. 08:17:46

@Kulics:

és persze, mint mindig, egy kívülálló írja le a frankót. részleteiben én is leírtam ebből ezt-azt, de így a tuti.

remiz (törölt) 2011.12.04. 09:48:38

@mavo:
tartsd + ezt a jó szokásod.
esetleg még használj fényvédő krémet(ahogy Vonnegut mondaná:)))

nem értem.
én az indexes hülyegyerekről írtam, aki kardinális nagy jósnak bizonyult és fokozza:)))
meg az olyan médiaköcsögökről, mint a Hajós, akik azt bírják látni akármiben, (mint a látványpolitikusaink) hogy az nekik 2 napon belül mekkora 'lájktengert' hozhat, ha 'odaállnak'/ nem állnak oda valami mellé. de ilyen volt a Millával kapcsolatban a Fritz Tamás, a Dániel Péter, a Dopeman, Hajós stbstb. médiabohócok.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.12.04. 09:56:15

@remiz:
Az ilyen médiabohócok, akik odaálltak, ma már mind szinházigazgatók alkotmánybírák, köztársasági elnökök.
Ezek mennek mostanában.
Meg a hajósozás.
Azért az jópofa, amikor a civil hozzászólók ragaszkodnak hozzá, hogy ne legyen civil megfigyelő az IMF tárgyalásokon.
Mint Tallián Elefánt is.

zsazsu4 · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.12.08. 15:41:43

@remiz: Hát, szerintem Hajós nem médiaköcsög. Én normálisnak és jófejnek tartom, nem nagyon tudok róla, hogy bárki ,,kifizette,, volna őt, bármiért.
Emil Rulez! :-)

maroz 2011.12.08. 16:29:14

@V mint...: Priceless, ahogy egyből mellé teszik a mosakodást is. Né, milyen bátran teret adunk mink a kritikának is, csak ugye nem értünk vele egyet. Már ugye akkor, ha baj lesz belőle. Ha nem, akkor mi voltunk a bátrak, mert mi már akkor is megmondtuk a frankót!

Az is érdekes, hogy mennyire kirobbanthatatlan ebből a társadalomból néhány hazugság. Például az, hogy a bankadót mi találtuk ki, és hogy a mi bankadónkat másolná a világ.

kamerasmobil 2011.12.08. 19:03:36

@maroz: Engem arra emlekeztet amikor asszem az Alapitvanyt olvastam el kiskoromban meg ilyen nyolcvanas vagy talan hetvenes evekbeli kiadasban. Annak a vegen volt egy utoszo ami jol megmagyarazta hogy a regenyben szereplo csaszarsag csak az imperializmus vegso elkeseredett kiserlete annak leplezesere hogy a napjai meg vannak szamlalva.

Mondjuk annak is az volt a lenyege hogy azert csak megjelenhetett magyar kiadasban. Ebben is inkabb az a fontos hogy bekerult a Magyar Hirlapba.

V mint... 2011.12.08. 20:06:42

www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111208-fellegi-tamas-az-imffel-folytatott-targyalasokrol.html
Fellegi: Egyértelmű, hogy lehet válogatni az IMF-csomagok között
Ühüm.Mint a repülőn ebédnél:-Kér ebédet?-Miből lehet választani?-Igen vagy nem

maroz 2011.12.09. 09:45:37

"Minden döntésünket, még a legvitatottabbakat is azért hoztuk meg, hogy elkerüljünk ezen plafon túllépését"

Na, így kell belehazudni a világba. Mennyi apró finomságra kéne egy francia újságíró odafigyeljen, hogy tényleg megértse a döntések, de különösen a legvitatottabb döntések mögött álló valódi okot. Azt, hogy ezek nélkül az elkúrások nélkül nem lett volna idő és erő a betonozáshoz.

sajtohuba 2011.12.09. 10:02:44

@maroz: A média törvényt is ez indokolja.