A Vincent-blog elköltözött

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 



 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Közvetlen és közvetett demokrácia

2011.06.09. 23:38 | Pásztörperc | 139 komment

Címkék: mszp gyurcsány

"Nincs ok félni a pártszavazástól. Hiszen csak olyan kérdéseket szeretnénk feltenni, amelyekben nagyon széles egyetértés van. Ezek a kérdések nem megosztják a pártot, hanem ellenkezőleg, egyesítik" — írta Gyurcsány Ferenc a Facebookon.

Hat kérdésről tartana pártszavazást. Véleménye szerint az első három az anyagi feddhetetlenség megteremtését szolgálja, a második három a politikai tisztaság megerősítését.

Lássuk hát, mi is valójában ez a hat kérdés:

 

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt kongresszusa az országos elnökség tagjaira, a megyei (fővárosi), a választókerületi és a helyi szervezetek, valamint a Választmány vezetőire az országgyűlési képviselők jövedelem- és vagyonnyilatkozatával megegyező tartalmú, párton belüli jövedelem- és vagyonnyilatkozat-tételi szabályokat alkosson?

Első közelítésben itt valóban a kiírt cél eléréséről van szó.

Csak egyetlen, aprócska bővítmény kelt némi zavart: mi az a "párton belüli nyilatkozattétel"? Nyilvános lesz a vagyonnyilatkozat, mint az ogy. képviselőké (akkor mi az a "párton belüli"?), vagy csak a többi kiválasztott láthatja?

 

Aztán második közelítésben feltűnik, hogy itt valójában nem kérdeznek tőlem, mezei párttagtól semmit: ez csak kamu. A közvetlen demokrácia lényege ugyanis nem az, hogy biankó csekket adunk az erre választottaknak — azt közvetett demokráciának hívjuk. A kongresszus a pártszavazás invitálása nélkül is bármikor alkothat ilyen szabályokat — és ha nem akar ilyesmit elfogadni, hát nem fog a pártszavazás után se. Ha valaki, hát a mulasztásos alkotmánysértések bajnoka ezzel tisztában kell hogy legyen.

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt jövedelem- és vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett tagjainak, valamint az ilyen pozícióra pályázó jelöltjeinek jövedelem- és vagyonnyilatkozatával kapcsolatban a párt országos etikai és egyeztető bizottsága ellenőrzést folytathasson?

Hát ez eléggé értelmetlen, hogy az OEB nem kezdhet ilyen vizsgálatot (hanem csak folytathatja), de hát hosszú ideje tudjuk, hogy Ferencünk valamikor döntő vereséget szenvedett a magyar nyelvtannal vívott reménytelen küzdelmében, és azóta egyszerűen felülemelkedik rajta. Szóval, nem ez a baj ezzel az úgymond kérdéssel, hanem az, hogy az ilyen válasz nem kötelez semmire. Az OEB gyakorlata hosszú évek óta az, hogy vizsgálja a legkülönbözőbb ügyeket, majd elnapolja a vizsgálatot. 1998-ban a koalíciós szavazatról írt cikkem megjelenése után Horn Gyula utasítására Baja Feri vizsgálatot kezdeményezett ellenem az OEB-nél "a párt érdekének megsértése" címén. Meghallgattak mindkettőnket, majd megegyeztünk Baja Ferivel, és ő visszavonta a beadványt. Viszonzásul 2006-ban, amikor az önkormányzati kampányban Horn Gyula felszólította a párt tagjait, hogy főpolgárnak ne a saját jelöltünkre szavazzanak, hanem Demszkyre, én kezdeményeztem ellene vizsgálatot. Az OEB beidézte Gyulánkat, ő meg nem ment el. Az OEB megállapította, hogy Horn Gyula nem működik együtt velük, és elnapolta az ügyet. Utána félévente, amikor áttekintették a függőben lévő ügyeiket, megállapították, hogy ez is köztük van (nem ez az egyetlen ilyen, messze nem!). Amióta Horn cselekvőképtelen, már elő sem veszik: várják, hogy meghaljon, mert akkor törölhetik a függő ügyek közül.

Szóval, ilyen az, amikor az OEB köteles foglalkozni valamivel. Ki-ki megtippelheti, milyen lesz az, amikor "foglalkozhat"...

Külön szépsége ennek a kérdésnek, hogy még csak nem is utal arra, hogy mit kéne ellenőriznie az OEB-nek, csak annyit szögez le, hogy a jelöltek jövedelem- és vagyonnyilatkozatával "kapcsolatban". Nos, ahogy a fentebb vázolt működésű OEB-et ismerem, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az OEB ellenőrzi, hogy a jelöltek leadták-e a kötelező vagyonnyilatkozatot az előírt 3 (három) példányban. Szóval, ez a kérdés értelmetlen, értelmezhetetlen és megválaszolhatatlan.

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt kongresszusa a párt gazdálkodására a törvényi előírásoknál szélesebb nyilvánosságot és nagyobb átláthatóságot biztosító szabályokat alkosson?

Nem, nem értek egyet. Azzal értek egyet, hogy ha valamit meg akarnak velem szavaztatni, akkor azt szavaztassák meg velem. Teszem azt, ha azt szeretnék, hogy a párt valamennyi üzleti szerződése (a töltőceruza megvételétől az n-edik arculatterv megrendeléséig) legyen nyilvános, akkor azt kérdezzék meg, hogy egyetértek-e ezzel. Itt sem adok biankó csekket — pont úgy, ahogy az első kérdésnél sem.

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt tagja megyei (fővárosi) és országos szinten összesen csak egy választott párttisztséget (testületi tagságot) tölthessen be?

Nem, nem értek egyet. Rajongok a szociális demagógiáért, de ami sok, az sok. A gyakorlatban ennek a javaslatnak három szervezeti következménye lenne:

1. Az országos választmány halála: ebből a testületből kiesnének politikailag legsúlyosabb tagjai, a megyei elnökök (stb.).

2. A jelenlegi informális testülepek, főképp a megyei elnökök értekezletének felértékelődése, a formális ellenőrzés maradványinak felszámolása, az információk atomizálása (ezt itt mondom, el, azt azoknak, a harmadikat meg megint máshol, aztán rakjátok össze, ha tudjátok).

3. Az Országos Elnökség teljes "függetlenedése": abban a pillanatban, ahogy tagjai nem lehetnek testületi tagok ott, ahonnan "küldték" őket, már meg se kell jelenniük azokban a testületekben, ahol esetleg még kötetlenül megkérdezhetnék tőlük, hogy '"monddsza, Ferkó, mi ez az orbitális baromság"?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt elnökét a párt tagsága közvetlenül válassza meg?

Igen, egyetértek. Tudom, hogy ez azzal jár, hogy a párt következő elnöke ismét Gyurcsány Ferenc lesz — de ha a tagság ezt akarja, hát legyen! A kárt, amit ebbéli minőségében okozhat, kellőképp ellensúlyozza az, hogy ellenzőinek meg kell tanulniuk alkalmazkodni egy szavazás eredményéhez. Jobb ezt későn kezdeni, mint soha.

6. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Szocialista Párt megyei (fővárosi) szervezeteinek (területi szövetségeinek) elnökét a szervezet tagsága közvetlenül válassza meg?

Igen, egyetértek. Sejtelmem sincs ugyan, miként "erősíti" ez a "politikai tisztaságot" — no de hát nem kell nekem mindent tudnom.

Itt van tehát hat kérdés, és ebből az első három annyira pocsékul szövegezett, hogy valójában nem is kérdés. Mindezt egyetlen betű változtatás nélkül jóváhagyta:

* az MSZP országos elnöksége;

* az MSZP országos választmánya

— és egyik se fűzött hozzá semmit. Ha ez nem vmi burkolt kísérlet arra, hogy "politikai impotencia" kategóriában új rekordot állítsanak fel a Guiness rekordok könyvében, akkor el kéne zavarni őket, de gyorsan-gyorsan (jelzem, ha ez rekordkísérlet, akkor is, de akkor meg azért).

Az OEB, aminek alapvető feladata lenn megvizsgálni, formálisan föltehetőek-e a kérdések, tudtommal el se játszott a gondolattal, hogy ezt megpróbálja.

süti beállítások módosítása