Híres utolsó szavak

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

  

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

FFS: Vitézy Dávid?

2010.10.21. 19:10 | Kettes | 542 komment

Címkék: bkv vitézy dávid

Mindeközben Budapesten... Vitézy Dávidot fogják kinevezni a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. élére.

Az Örülünk, Vincent blog egy emberként esett seggre a láthatóan senkit meg nem lepő hír hallatán. Úgy vagyunk ezzel, mint az egyszeri parasztbácsi a műrepülőbemutatóval: mindenre számítottunk, de hogy az egész a nyakunkba is folyik...

Amikor 2008-ban kiírták a pályázatot a BKV vezérigazgatói posztjára, a pályázati kiírásban az szerepelt, hogy „Elvárás az ötéves vezetői gyakorlat, kétéves vezetői tapasztalat az államigazgatási és/vagy közszolgáltató szektorban, valamint egy idegen nyelv - angol vagy német - tárgyalási szintű ismerete. A pályázáshoz szükség van műszaki-gazdasági egyetemi végzettségre és stratégiai látásmódra. Előnyt jelent a pályázat elbírálásakor a reorganizációban, a vállalati válságkezelésben és krízishelyzetben, sztrájkhelyzetben szerzett tapasztalat.”

Ezen feltételek közül Vitézy Dávid csak a nyelvismerettel rendelkezik (bár lehet, hogy mostanra a diplomát is megszerezte, de ha nem, az se baj), viszont Orbán Viktor pereputtya. Egész pontosan Dávid féltestvére, Vitézy Zsófia – aki tehetsége, szorgalma, valamint más, előttem ismeretlen képességei alapján a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának szóvivője lett a kormányváltás után – Orbán Viktor unokatestvére. Vitézy Dávid tehát nem vérrokona Orbánnak, a dinasztikus kormányzásra tett sanda utalásokat ezúton is fapofával visszautasítjuk.

A wikipédia szerint Vitézy Dávid 1985-ben született, tehát van már vagy 25 éves is. Édesapja Vitézy László filmrendező, tévés szakember, édesanyja Dr. Hankiss Ágnes (Erdős Ágnes) fideszes európai parlamenti képviselő, pszichológus, író. Anyai nagyapja Erdős Péter jogász, popmenedzser, egyik apai nagybátyja, Vitézy Tamás üzletember, Magyarország 100 leggazdagabb emberének egyike.

A családról nem mondanék semmit (nem merek), annyi azonban perkockázat nélkül is kijelenthető, hogy Dávid egy ízig-vérig fideszesen beágyazott fiatalember, aki azonban eddigi üstökösként felívelő karrierjét nem gazdag és befolyásos rokonainak köszönheti, hanem annak, hogy az index.hu megfuttatta a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület nevű hobbyklubot, aminek Vitézy volt a szóvivője. Hogy mikor és mitől kezdett a VEKE, ezen belül Vitézy Dávid a közlekedés-stratégiához, -politikához, -fejlesztéshez, -tervezéshez, valamint a tarifaügyekhez érteni (ezzel foglalkozna a BKK Zrt), azt majd kideríti az utókor, ehhez jelenleg nincs elegendő információ.

Az ismertség megszerzése után már nem volt akadálya annak, hogy a fővárosi Fidesz-frakció őt delegálja a BKV felügyelő bizottságába, ahol – esküszöm – ő volt a legértelmesebb tag. Nem volt nagy kunszt.

Dávid egy értelmes, jó svádájú, nyelveket beszélő, agilis fiatalember, határozott elképzelésekkel, aki Jó Tündér szíves közlése szerint egyenként ismeri az összes  villamost Budapesten. Nem tudom eldönteni, hogy ez képesség vagy fogyatékosság-e; ennél nagyobb baj, hogy el sem tudom képzelni, milyen munkakörben lehetne hasznosítani ezt a tudást. Talán a túravezető a látogatóközpontban?

Vannak cégek (nem a miénk), ahol az ilyenre azt mondják: ifjú titán. (Vö. „Ti tán tudtok kezdeni vele valamit. Dobjátok az izlandi delegáció elé, legalább addig sem tesz kárt a vállalati vagyonban.”)

A BKV akkora szarban van, hogy olyat még nem láttunk. A veszteségei finanszírozhatatlanok, az adóssága mindjárt rádől, az egyik fenntartója csőd szélén, a másik épp megszorításokra készül a közszférában, díjemelésre nincs politikai akarat, az eszközparkja a széthullás végstádiumában, közép- és felső vezetői lezüllöttek, dolgozói demoralizáltak, alulfizetettek, de nagyon szervezettek.

Biztos van ebben az országban két-háromszáz olyan csúcsvezető, aki talpra tudná állítani – nem kétmilliós fizetésért – a céget, de Vitézy Dávid biztosan nincs közöttük.

Vitézy Dávidot egyáltalán nem jegyzik Magyarország cégvezetői között.

Soha életében nem készített üzleti tervet vagy stratégiai tervet, nem hozott milliárdos beruházási döntéseket, nem tárgyalt bankokkal milliárdos hitelek felvételéről vagy átütemezéséről, nem hajtott végre átszervezéseket, nem tárgyalt beszállítókkal, szakszervezetekkel, könyvvizsgálókkal. Kétlem, hogy meg tudna írni egy éves beszámolót, vagy értelmezni a pénzügyi adatokat. A legnagyobb volumenű pénzügyi döntése legfeljebb tízszámjegyű összeg lehetett.

Jobban belegondolva Vitézy egyetlen érdeme – na jó, a másik – hogy a BKV üzleti titkainak kiszivárogtatásával elévülhetetlen érdemeket szerzett a Hagyó-maffia leleplezésében. Ezért akár járhatna is neki valami jobb állami vagy önkormányzati állás, én nem ellenzem.

Nem az a baj vele, hogy fiatal. Ezen lehet segíteni: ő is meg fog öregedeni. Ha visszajön tíz év múlva, mely időt gyakorlati vezetői munkakörben töltött, lehetőleg egy válságágazatban, simán bejuthatna a tízes shortlistre a BKV valamely második szintű vezetői pályázatán, már ha tiszta lapokkal játszanak. Ha az megvan, egy újabb három-öt év és a csúcs közelébe kerülhet. És akkor, talán...

De nem. Olyan bizalmat előlegez most meg neki ez az ország – legalábbis annak miniszterelnöke – ami példa nélkül áll a demokratikus jogállamok történetében.
Nem lesz könnyű felnőni hozzá.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr222389236

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új tervek a négyes metróval kapcsolatban 2010.10.21. 23:06:27

 Van két egymástól független dolog, de én ezt a két dolgot fejbe összeraktam és szerintem meg is oldottam a magyar közösségi közlekedés minden gondját és baját, többek között a négyes metró építésével és az ehhez kapcsolódó szerelvények beszerzésb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zaza42 2010.10.22. 18:11:36

(bocs, az előző kétszerkommentért. először mintha nem ment volna át)

@Csacska macska: "Én nem tudok helyette jobb embert mivel nem vagyok járatos ilyen berkekben...ti sem tudtok, de ez azt jelenti nincs is?"
Nnna, ez lett volna az a mondat, ahol abba is hagyhattad volna a billentyűpüfölést. Ha saját bevallásod szerint sem vagy jártad ilyen berkekben, akkor meg azt honnan tudod, hogy Vitézy erre alkalmatlan? Vagy honnan sejted, ha kicsit sem vagy járatos?

"Vajon akkor is őt kérték volna fel, ha nem fűzik rokoni szálak OV-hoz?
ezen azért gondolkodjatok el...." Elgondolgodtunk... Azok a rokoni szálak eléggé lazák - valljuk be. Te meg azon gondolkodj el, hogy van egy ember, aki az elmúlt 10 évben többet publikált bkv-ról és mávról, mint azok sajtóosztályai együttvéve. Ez szerinted smafu? Bármely más igazgatót veszel, nem látsz előtte ekkora előéletet, hogy ennyit foglalkozzon majdani munkájával. Simán megérdemelte. Vagy szerinted a másodunokatestvéreket alapból ki kell zárni? Nemár...

"örülök, hogy ti örültök, örülök hogy szerintetek ő a LEGALKALMASABB erre a pozicióra. Értitek, nem alkalmas, hanem legalkalmasabb..." <-> "nem vagyok járatos ilyen berkekben"

"És az az érv sem nyugtat meg, hogy az előző BKV-s vezetők is töketlenek voltak, meg milliárdokat sikkasztottak, ez csak jobb lehet. nekem ez sajnos nem elég. Ha nektek igen, jó nektek"
Neked mi lenne az elég, megosztod? 10 éve foglalkozik vki a bkv-val, az nem elég? Közgázt végez, az se elég. bkv feb tag 4 évig, az se elég. Mi kéne még? Legyenek mellei meg szőke haja???

"Harmadjára is kérdezem, miért nem a ,másik három VEKE-s vezető? Miért pont Vitézy? Mert ő a szóvivő, és úgy tűnik hogy ezek az ő ötletei egyedül? Vagy miért?
Erre miért nem válaszol senki? Mitől rátermettebb ő mint a másik három fejes a VEKE-nél? Mivel tud ő többet? HM? "
Egyszerű: nem vállalták. Nem csak ezt, hanem már a bkv felügyelőbizottsági posztot sem. Felteszem, van családjuk, biztos munka, nem akarnak váltani politikai pozícióba, ahonnan 4 év után val'szeg kigolyózzák őket. Vitézy még fiatal, talál majd munkát ezután is. És eddig is ő volt az, aki szeretett szerepelni a médiában, ezért is lett szóvivő. És a legfőbb érv tényleg az, hogy ő lehúzott éveket a bkv feb-ben, míg a többiek nem. Ha vki más vekést választanak, akkor azon siránkoznál, hogy annak meg semmi köze a bkv belső működéséhez.
És ami az ő ötlete, ott az ő neve szerepel, ami közös ötlet, ott meg a veke. Ilyen egyszerű. Plusz bónuszpont, hogy őt segítik a vekések akkor is, ha papíron nincsenek a bkv-ban.

Ha kicsit veszed a fáradtságot, és rápislantasz a veke honlapjára, csomó hasznos infót, javaslatot fogsz találni. Te is meg fogsz lepődni, hogy valakik ennyire szívükön viselik a magyar tömegközlekedés sorsát.
Szerintem semmiben se lenne jobb - csak rosszabb - egy mamutcégből kieresztett jólmenő felsővezető, aki világéletében saját kocsival + taxival közlekedett.

ujlurko 2010.10.22. 18:11:40

Kizárólag szakmai, mert engem nagyon zavar, ha bármi előállításához politikai felhangok kapcsolódnak. Akkor más az egésznek a vetülete. Menetrendet szerkeszteni a legnehezebb egy közlekedési vállalatnál. Annyi felé kell figyelni, hogy az olyannak, aki még nem csinált menetrendet ne mondjon dehinesztálót. Et nehéz megállni, hiszen mindenki sokkal jobban tudja, mint az ezt készítő, ám, he egy ici-picit elnéz valamit, akkor már borulhat az egész. Elég az autóbusz útvonalán egy útjavítás, vagy baleset, és hiába van kész menetrend, megbillen minden. Gyors helyzetfelismerés, a probléma gyors megoldása kell hozzá. Az éjszakai BKV menetrend elkészítése műszaki megoldású munka volt. Nem az számít, hogy milyen politikai meggyőződésű csoport hozta létre, hanem, hogy a vegyes pártállású emberek közlekedése jól oldódott meg.

mizrolist 2010.10.22. 18:16:31

@Csacska macska: VD a BKK vezetője lesz, amelynek a menetrendet kell megterveznie, és aztán azt megrendelni a BKV-tól, amelyik teljesít.

Akkor miért kéne neki a BKV válságkezeléséhez értenie, ha egyszer nem a BKV-t fogja vezetni?

GreenBP · http://ftcsz.blog.hu/ 2010.10.22. 18:31:58

ÚÚÚÚÚgy szeretném, úúúúúúgy akkarom!
Erdőőős Péééter k*rva anyád!
hogy egy klasszikust idézzek.

maroz 2010.10.22. 19:15:58

@zaza42: Tudok jobbat. Nálunk a családban többnyire én hozom meg a lényegi döntéseket, miközben nincs közgazdász végzettségem.
És működik, bazze, működik! Na, erre varrjál gombot!

zaza42 2010.10.22. 19:29:23

@maroz: Ha lenne, akkor is te hoznád meg, úgyhogy ez esetünkben teljesen irreveláns.
(A közgázt onnantól kezdve írtam, amikor jöttek a "21éves, semmi rálátása, úgyse ért a működtetéshez" típusú egyenkommentek.)
Inkább nekik címezd ezt, es ne nekem!

soniq 2010.10.22. 19:45:01

@jotunder: "Egyetemi tanarokat is igy fognak majd kinevezni ?? Minel kevesebb tapasztalat es tobb lelkesedes ?? Huszonnegyevesen egybol professzori cim ?"

Ahogy egyik oktatóm mondta annó, ha valaki matematikus, és zseni az illető, simán lehet belőle 25 évesen professzor. De olyat is ismerek, aki még 30 éves sem volt, amikor tanszékvezető lett (nem matematikus:-)

Amúgy nem érdemes összehasonlítani a kettőt, teljesen más kvalitások kellenek egy karrierhez az akadémiai szférában mint a versenyszférában. Persze a megfelelően érdes nyelv egyik helyen sem hátrány.

mthrfckr 2010.10.22. 20:16:10

én már akkor utáltam szegény gyereket, mikor elkezdett okoskodni a hírekben mindenféle bkv-s dolgokról. utána fidesz küldött lett vagy mi az anyám és akkor beigazolva láttam az utálatomat. :)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.22. 20:31:29

@soniq: Na ez az. Egy matematikus zseni lehet professzor 25 evesen (Magyarorszagon ilyen nem volt soha, 30 eves volt a legfiatalabb). A vezeteshez erni kell. A matematikat teljesen eretlen szemelyiseggel is lehet vilagszinvonalon muvelni. James Simons volt a peldam, aki abbahagyta a csucson a matematikat es lett egy hedge fund vezetoje, de nem azonnal.

Olyan van, hogy huszonnyolceves vilagsztar matematikus, olyan nincs, hogy huszonnyolceves vilagsztar tortenesz, vagy szociologus. Nincs ertelme. Ritook Zsigmond sem lehet az ember harmincevesen.

Izraelnek volt par nagyon fiatal tabornoka, de azert huszonnegy eves nem volt. A modern korban Rabin volt talan a legfiatalabb tabornok 32 evesen. Persze ok haborukban bizonyitottak, Azert azt, hogy valaki szakaszparancsnok a libanoni haboruban vagy a Golanon, esetleg resztvesz az Entebbe akcioban nem hasonlithato ahhoz, hogy menetrendet tervezunk a VEKE-vel.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.22. 20:36:58

@micia: Hany nyugati peldat tudsz mondani arra, hogy egy komoly allami (onkormanyzati) ceg elere allitottak valakit aki eppen lediplomazott ?

facile dictu 2010.10.22. 20:56:39

@soniq: az nem elég vajon, ha valaki powerpoint-zseni? :)

maroz 2010.10.22. 21:02:52

@zaza42: Akkor mit is akartál mondani ezzel az iskolaigazgatóval, már ugye a személyeskedésen kívül, ami a francot sem érdekel, és akár abba is hagyhatod?

Próbáld meg ezt a kinevezést úgy nézni, mint ha neked lenne egy combos kis vagyonod és annak a működtetéséhez keresnél egy alkalmas személyt. Vannak érvek VD mellett, de ellene is, _és_ elvileg nincs olyan helyzet, hogy csak VD lehessen a vagyonod kezelője. Zárójelben: vajon tényleg nincs ebben a véráztattában még legalább egy darab olyan ember, aki megfelel azon konjunktív feltételeknek, hogy:

-legyenek vezetői kvalitásai, melyeket már a gyakorlatban is bizonyított
-értsen a közlekedésszervezéshez
-legyen erkölcsileg elfogadható (fideszmérték szerint)
-legyen "jobboldali" (fideszkonform, bármit is jelentsen ez)
Mégzáróbb jelben: ha tényleg nincs, akkor mi akadálya annak, hogy a BKK élére egy külföldit szerződtessünk?
Na, szóval a zárójelek után megkérdezném, hogy te, ha a saját vagyonodat kockáztatnád, akkor egészen biztosan VD-t választanád vagyonkezelőnek?

Harald Blåtand 2010.10.22. 21:07:44

@jotunder: Csak érdekességképp: a legfiatalabb ember, aki valaha a magyar honvédség tábornoka lett, Czetz János volt. Hihetetlenül hangzik: 26 éves volt, mikor 1849. májusában megkapta a kinevezést. Mondjuk ehhez az kellett, hogy előtte Bem apó jobbkezeként és neveltjeként végigcsinálja a teljes erdélyi hadjáratot, ami Entebbéhez hasonlóan vethető össze a menetrendtervezéssel.

záporjózsi 2010.10.22. 21:15:46

@trey82: Muszáj feketének vagy fehérnek lenni. Drukkolok neki, de nem hiszek benne. Nagyon boldog lennék, ha felülmúlná a pozitív várakozásokat is, mert az nekünk lenne jó. Viszont ha ezzel megszívatják, akkor nagyon fogom sajnálni: 25 évesen nem ezt érdemli.

záporjózsi 2010.10.22. 21:24:59

@Piréz Vitéz: "Erre az volt a válasza, hogy azért, mert 18 évesen bement a közlekkar leendő felvételizőknek tartott tájékoztatójára, és ő már abból levette, hogy ott inkompetens barmok tanítanak, akik neki semmi újat nem tudnának mondani."
Nem így mondta és az nem is ezt jelenti. Kérdezett egy aktuális kérdést és a tanár nem az ő szája íze szerint válaszolt.
A VEKE vagy nem ismeri a szakma belső véleményét, vagy erős csúsztatásokkal állítja be helytelennek. Mindkettő figyelemre méltó - a szakmai anyagok fényében különösképpen, azaz mintha nem tudnák, hogy amit mondanak, az mit jelent.

Harald Blåtand 2010.10.22. 21:36:57

@jotunder: Jaja :-)
Buenos Airesben gondolom néha összejárhattak az USA nagykövetével, Brigadier General Alexander Asbothtal :-)

záporjózsi 2010.10.22. 21:37:58

@molnibalage: A BKV-ban voltak hozzá alapanyagok, csak a VEKE jól kihasználta a lehetőséget. Ez a munka méretén és minőségén nem ront, legfeljebb árnyalja.

@blacklord: Mindkét helyen kitűnő szakemberek vannak. Elásva...

maroz 2010.10.22. 21:54:33

@Harald Blåtand: Hja, kérem, akkor igyekezni kellett, mert abban az időben az átlagéletkor 40 év volt. :)

soniq 2010.10.22. 22:28:13

@jotunder: Én azt mondom négy melóhellyel a hátam mögött, hogy bizonyos készségek és képességek fejlődnek az életkorral, de legalább ilyen fontos a tehetség, a személyiség, a szorgalom. Ha visszagondolok milyen vezetőket ismertem meg, nem mondhatnám hogy az életkorral korrelált munkájuk minősége. Ráadásul több helyen volt erősebb a kontraszelekció mint a képességek és szorgalom alapján történő kiválasztás. Viszont sok helyen láttam tehetséges huszonéves vezetőket is (bár nem a nagy állami cégeknél, az biztos, meg persze akadémia, hadsereg más világ, ezekhez ne hasonlítsuk már egy cég vezetését).

A vezetéshez, menedzsmenthez szerintem ugyanúgy tehetség és érzék kell, itt is lehet szerintem valaki nagyon jó huszonévesen. Hiába jár valaki jó egyetemre, vagy csinál MBA-t, ér fel a ranglétra tetejére X év alatt, ez mind nem garantálja hogy jó vezető lesz.

Nekem VD a nyilatkozatok és az általam olvasott VEKE anyagok alapján tehetséges srácnak tűnik, ha belegondolok itthon nem is tudnék még egy olyan ismert és néhány év alatt felépített civil mozgalmat mondani, mint a VEKE. Ha VD-nek ebben valami vezetői szerepe volt (tudunk erről valamit, vagy árnyékbokszolunk?), akkor az szerintem tapasztalatnak elég. Kérdés, hogy mennyire fog kiégni, belefásulni, ha belekerül egy olyan helyzetbe, ahol korlátozottak a lehetőségei.

Mondjuk most már tényleg kicsit túlragozzuk a dolgot, ahhoz képest hogy minimális információkból szeretnénk eljutni sok lépésben egy végkövetkeztetéshez. Az eredeti poszt viszont eléggé népszavás-gréczyzsoltis lett a sok aljazással és a tények hiányával, ferdítésekkel, de hát ti tudjátok. Esetleg átpasszolhattátok volna a piroslapnak :D

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.22. 23:33:25

@soniq: Az eredeti poszt arról szólt - talán még emlékszel rá - hogy Vitézy vezetői képességei ismeretlenek, tapasztalata nulla, ezért korainak tartom egy ilyen szervezet élére történő kinevezéshez. Ezzel a következtetéssel láthatóan te is egyetértesz, és nem kellett hozzá egyetlen olyan tény sem, amit a posztból hiányolsz.

Jó, mondjuk, hogy a tapasztalata nem nulla: megalapította a VEKÉ-t. Demszky is felépített egy civil szervezetet - nem egyedül, nyilván - kicsivel nehezebb körülmények között, mint ahogy a VEKE létrejött - és milyen városvezető lett belőle? Szar. Hiányolsz még tényeket?

Civitas Fidelissima 2010.10.22. 23:37:50

@Kettes: igazán nem szeretnék politizálni (főleg, h. nem a kedvencem az ürge), de a példád kicsit sántít. Ugyanis azt a "szar" vezetőt valamiért mégis ötször megválasztották.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.23. 00:27:54

@soniq: Szerintem Európában komoly céghez tipikusan nem vesznek fel valakit elsőszámú vezetőnek aki éppen kijött az egyetemről. Ez nagyon ritka dolog. Meglátjuk mi lesz. Kétlem, hogy Vitézy lesz a budapesti közlekedésben a szűk keresztmetszet.

pakesz (törölt) 2010.10.23. 01:29:07

@soniq: a tornaszlanyok 14 evesen tuttik, a nehezatletak akar 40 evesen is...
itt is ez van, ha nagy ceget kell vezetni ott azert 40 alatt nem terem igazan baber
nezd csak meg ekkora ceg (20e ???) vezetoit nyugaton, egy sem 25 eves, vagy lenne?

MBA -t meg ovatosan ird, mintha azt olvastam volna, hogy az MBA akkor sikeres, ha mar megvan az emberben a vezetoi keszseg es tapasztalat(meg a hely is amit elvezetget), amugy egyetem utan elvegezni semmit nem er :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.23. 08:26:17

Jó lenne, ha reálisan néznék egyesek a dolgokat. A vezetők kinevezése csak egy álomvilágban történik úgy, hogy meghirdetik az állást, és meghallgatják a tök ismeretlen jelentkezőket, majd kiválasztják választanak a legalkalmasabbat.
A valóságban kétféle módon megy ez:
1, kineveznek egy ismerőst, aki nagyon lojális régi barát
2, kineveznek egy ismerőst, aki ért az adott témához

Na vajon melyik a jobb?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.23. 09:57:48

@Civitas Fidelissima: Valamiért, de nem ezért. Leginkább azért, mert az mszp és a fidesz súlytalan figurákat indított vele szemben.

@laspalmas: A multik nagy része ebben az álomvilágban él. Semmi értelmes ok nincs rá, miért ne élhetne ebbe az álomvilágban a közszféra is.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.10.23. 10:20:53

Fiatalsága ellenére én nagyon kiváncsi vagyok, VitDavid mit fog tudni kezdeni a rá osztott óriási lehetőséggel. Ha a személycserékre közvetlen ráhatása lesz és él is vele, máris reformot hozhat a beiktatása. Persze valósznűleg a fidesznek azért is jó az ő személye, mert az általa elképzelt fejlesztések konkrét megvalósításakor nem fog akadékoskodni, ha "véletlenül" pártközeli nagyvállalkozások lesznek a projektek kedvezményezettjei. És mondjuk egy-egy buszgarázs, telephely, vagy "elavult" járműpark értékesítés elé sem fog akkora gátat gördíteni mint tenné azt egy pártfüggelten - netán ellenzéki - szakember.

Mindazonáltal, ha utasszemszögből pozitv változások jönnek, a népet sem fogja érdekelni, hogy ezzel az utasokon túl még kik is nyertek.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.23. 10:46:13

@Kettes:

Eddig kerestem, de sajnos nem találtam azt a postodat, ahol Kocsis et. kinevezése ellen tiltakoztál.

zaza42 2010.10.23. 10:53:42

@Kettes: "Az eredeti poszt arról szólt - talán még emlékszel rá - hogy Vitézy vezetői képességei ismeretlenek, tapasztalata nulla, ezért korainak tartom egy ilyen szervezet élére történő kinevezéshez. Ezzel a következtetéssel láthatóan te is egyetértesz, és nem kellett hozzá egyetlen olyan tény sem, amit a posztból hiányolsz."
Nem azért, de te erősen ferdítettél a posztban, avagy félreolvastál valamit: ugyanis a BKV vezérigazgatói pályázatából emeltél ki mondatokat, míg ez a srác nem a BKV, hanem a BKK vezetője lesz. Az általad linkelt cikkben is ez van benne - feltűnt volna, ha végigolvasod. Szal kicsit durva ez a csúsztatás, hogy a BKK=BKV anomáliát próbálod magaddal és fórumtársaiddal elhitetni.

"A Budapesti Közlekedési Központ ZRt. (BKK) a tervek szerint megkapja a BKV-tól és a Városházától a közösségi közlekedés tervezésével, szervezésével, a stratégiaalkotással kapcsolatos feladatokat és embereket. De ezen kívül még sok mindent. Ha több operátor van, logikus, hogy a tarifaügyek és a jegyértékesítés se az egyiknél (a BKV-nál), hanem a BKK-nál legyen."
Azaz a BKK-nak pont a közlekedés tervezése lesz a fő feladata, azaz menetrend, amiben a VEKE már teljesített. Az üzemeltetés és a nagy pénzek továbbra is a BKV-hoz fognak befolyni, csak most már a megrendelő a BKK lesz, és ha szar a szolgáltatás, akkor pl. nem fizet/nem annyit, stb. Szal ez még kicsiny szervezet lesz a mammut bkv-hoz képest, de kényszerbe hozza a BKV-t, hogy ne a saját, hanem a BKK feltételeit tartsák be.

"Jó, mondjuk, hogy a tapasztalata nem nulla: megalapította a VEKÉ-t. Demszky is felépített egy civil szervezetet - nem egyedül, nyilván - kicsivel nehezebb körülmények között, mint ahogy a VEKE létrejött - és milyen városvezető lett belőle? Szar. Hiányolsz még tényeket?"
Én nem hiányolok, de amit leírtál, az megintcsak nem tartozik ide. Akkor hozhatnád Demszkyt ide analóg példának, ha Demszky Gábor úr már 80 óta írogatta volna a kis cikkeit a fővárosról, annak állapotáról. Tett volna használható javaslatokat, amikből végül több meg is valósult a 80-as években. Ámde Demszky NEM csinált ilyet. Nem indított civil mozgalmat komoly javaslatokkal Budapestért, nem cikkezett Budapestről hetente többször 10 éven keresztül. Ámde a VEKE és ezzel együtt Vitézy Dávid pedig igen. Itt nem arról van szó, hogy van egy civil szervezete a mongol palacsintasütők érdekében, hanem éppen a tömegközlekedéssel foglalkozik, és eddig még nem sült ki negatív abból a javaslatából, amit elfogadtak. Demszky hol javasolgatott Budapest jövőjéről 80-tól 90-ig?
Te logikáddal akkor: bárki csinál civil szervezetet, az szar városvezető lesz? Mert ha tudsz 1 példát erre, akkor az ráhúzható bármire. Ez pont olyan demagóg duma, miszerint a kenyér a belépő drog a heroin fele, mivel minden megkérdezett -ismétlem MINDEN- jelenlegi heroinista azt nyilatkozta, hogy fiatalkorában rendszeresen kenyeret kezdett fogyasztani. 20-30 évvel később meg heroin. De aki ebben összefüggést láthat, az csak te vagy ketteske! Ilyenek a hamis ok-okozati összefüggések.

zaza42 2010.10.23. 11:15:29

@maroz: "Akkor mit is akartál mondani ezzel az iskolaigazgatóval, már ugye a személyeskedésen kívül, ami a francot sem érdekel, és akár abba is hagyhatod?"
Azt, hogy az igazgatóknak sincs általában semmi gazdasági végzettsége és tapasztalata az irányításban, hanem idővel beletanul. Ezt.

"Próbáld meg ezt a kinevezést úgy nézni, mint ha neked lenne egy combos kis vagyonod és annak a működtetéséhez keresnél egy alkalmas személyt. Vannak érvek VD mellett, de ellene is, _és_ elvileg nincs olyan helyzet, hogy csak VD lehessen a vagyonod kezelője. Zárójelben: vajon tényleg nincs ebben a véráztattában még legalább egy darab olyan ember, aki megfelel azon konjunktív feltételeknek, hogy:

-legyenek vezetői kvalitásai, melyeket már a gyakorlatban is bizonyított"
A VEKEt 10 éve igazgatja - ez már tapasztalat. Azt meg több posztoló is leírta, hogy a vezetői kvalitás nem életkor függvénye, hanem kb. adottság, és inkább pszichológia, és nehezen tanulható. Te láttatlanban nem hiszel abban, hogy egy 27 éves embernek lehet ilyen, pedig ha most nincs, akkor 40 éves korában se lesz ezekhez affinitása, ha meg 40-esen jó lenne, akkor ebből a szempontból 27évesen is ugyanolyan megfelelő.

"-értsen a közlekedésszervezéshez"
Megcsinálta az éjszakai menetrendet. Azóta is az van. Több helyre jut el kisebb költséggel. De ezt hányszor leírtam már...mintha mindig ignorálnád.

"-legyen erkölcsileg elfogadható (fideszmérték szerint)"
Fényt derített igen sok korrupciógyanús ügyre a BKV-n belül amíg a felügyelőbizottsági tag volt. Ez erkölcsileg elfogadható, és speciel a politikához meg nincs köze. Őt is zavarta, hogy ilyenek miatt -is- szar a BKV, és beszólt. Ő egyedül az egész bizottságból, és többször is. Ez több, mint elfogadható, sőt: ez nagyon kívánatos!

"-legyen "jobboldali" (fideszkonform, bármit is jelentsen ez)"
Ezt meg minek? Te komolyan mindenáron politikát akarsz belekeverni? De mivel Vitézy a Fidesz küldötte volt a bkv feb-ben, így ő ennek is megfelel, ha neked ez az ízlésed.

"Mégzáróbb jelben: ha tényleg nincs, akkor mi akadálya annak, hogy a BKK élére egy külföldit szerződtessünk?"
Van. És szerintem több is van, de Vitézy tett eddig a legtöbbet a magyar tömegközlekedésért úgy, hogy csak a partvonalról kiabált be évekig, és utána is a szivén viselte. Szerintem ponthogy nem külföldi kéne, akinek itt semmi tapasztalata nincs a magyar közlekedéssel, a morállal és még azt sem tudja elsőre, hogy az andrássy út micsoda.
És az akadálya az, hogy a bkv nem multi, ahol a belső kommunikáció is angol nyelven zajlik, így akkor a BKK-nak mindig tolmácsot kéne alkalmaznia, ha olyan BKV-ssal beszél, aki nem beszéli a nyelvet. Ez különösen szar lenne, lásd már be! És a tv-ben is tolmács segítségével nyilatkozna? Nemár... Ez tiszta blőd lenne.

"Na, szóval a zárójelek után megkérdezném, hogy te, ha a saját vagyonodat kockáztatnád, akkor egészen biztosan VD-t választanád vagyonkezelőnek?"
Ez pont annyira irreveláns kérdés, amikor a főpolgármester-választás témában volt indexen egy szavazás (vagy egy blogon, majd megkeresem, ha érdekel), hogy Melyik jelölttel mennél hétvégi horgásztúrára... Kivel mennél sörözni, és egyéb kérdések, ahol mindben az LMP-s Schiffer András nyert, egyet kivéve: Kire bíznád Budapest irányítását. Hihi. Szóval mivel a srác nem vagyonkezelő, és most se hatalmas vagyonokról fog dönteni, hanem szerződéseket köt a BKV-val, ami majd a saját háza táján vagyonkezel; a BKK pedig a menetrendeket meg a budapesti közlekedés irányát fogja megmutatni.
De visszatérve a példádra: ha a srácon már 10 éve látom, hogy vmiért nagyon akar engem a vagyonkezelésben segíteni, sőt: hetente ír nekem egy levelet, hogy mivel kereshetnék több pénzt, és 1-2 ötletét megfogadom, amik be is válnak. Utána pedig beültetem a cégem felügyelőbizottságába, ahol ugyanúgy megmarad a lelkesedése, sőt: lebuktat egy-két igen korrupt felsővezetőt, ezáltal nekem mégtöbbet spórolva...Nos hát: igen. Tutira őt tenném meg vagyonkezelőnek, és nem pedig azokat a "tapasztalt" embereket, akik 10 évig nem szóltak a korrupcióról ilyen vagy olyan indokok miatt, és akik nem írogattak nekem hetente levelet, hogy mit hogy kéne javítani. Szóval ha ez lenne az analógia, rábíznám a vagyonom.
Ha pedig vki a tömegközlekedés témájában csinálná ugyanezt, arra rábíznám, hogy tervezze a tömegközlekedést. Nem bonyolult ez.

zaza42 2010.10.23. 11:21:30

@jotunder: "Szerintem Európában komoly céghez tipikusan nem vesznek fel valakit elsőszámú vezetőnek aki éppen kijött az egyetemről. Ez nagyon ritka dolog. Meglátjuk mi lesz. Kétlem, hogy Vitézy lesz a budapesti közlekedésben a szűk keresztmetszet."

1. Magyarország is Európa része, és lám-lám.
2. Szerinted...
3. Sorolj már fel fejből 10 kinevezett igazgatót nagy európai cégekből mazsolázva csak úgy fejből gugli nélkül - csak hogy ezzel is igazold a statisztikádat. De a 10 még mindig édeskevés lenne, ha tudnál annyit - de feltételezem, nem tudsz. Valahogy a hírekben kevés ilyen kinevezés lát napvilágot, mert ez általában egy cég belső ügye, hogy mikor mi történik - de te bizonyára olvasgatsz ebben a témában is idevágó netes újságokat, és tudod, hogy az európai cégekben ez hogyan megy...Örülök, hogy ilyen jóltájékozott vagy, mert én nem. Megjelölsz néhány forrást, ahol ilyen híreket lehet borzolni, és mindig odaírják az életkort is?
4. Mennyire ritka? Írd le azt az egy, avagy azt a néhány példát, ami alátámasztja ezt a ritkaságot!

zaza42 2010.10.23. 11:24:26

@Kettes: "Az eredeti poszt arról szólt - talán még emlékszel rá - hogy Vitézy vezetői képességei ismeretlenek, tapasztalata nulla"

"Jó, mondjuk, hogy a tapasztalata nem nulla"

Öcsém, te még magaddal sem értesz egyet...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.23. 11:46:26

@laspalmas: És ha lenne ilyen poszt, akkor valaki nyilván az Afganisztán lerohanása ellen tiltakozó posztomat hiányolta volna. Az ellen tiltakozom, ami ellen úri szeszélyem diktálja. Ez egy ilyen műfaj.

@zaza42: A BKK igazgatói pályázatból nem bírhattam idézni - az ugyanis nem létezik. Az ehhez szerintem a lehető legközelebb álló dolog az univerzumban az, ahonnan én idéztem: a BKV vezérigazgatói pályázata, de mondj valami közelebbit.

Komolyan gondolom, hogy ezt az állást meg kellene pályáztatni és olyasmi kritériumok alapján, amelyek egyébként nagyon hasonlóak a BKV igazgatójáéhoz (nyilván bele lehetne írni a közlekedés-tervezési tapasztalatokat és egyeket).

Demszkyt NEM a városszervezési tapasztalatai miatt citáltam ide, hanem mert soniq szerint egy civil szervezet megalapítása releváns vezetői tapasztalatnak számít. Hát szerintem meg nem annyira. Vitézy közlekedéstervezési tapasztalatait nem vitattam, de azt már igen, hogy azok a valóságban eredményesnek bizonyultak-e.

Az én logikámmal felőlem csinálhat valaki civil szervezetet, jobban értékelném, ha gazdasági szervezet vezetésében mutatott volna fel eredményeket.

És végül: önmagammal egybehangzóan kijelentem, hogy Vitézy vezetői tapasztalata: nulla. A civilszervezet alapításával kapcsolatos gondolatkísérletet didaktikai céllal iktattam be. Lehet, hogy hiába. ;-)

zaza42 2010.10.23. 12:00:51

@Kettes: Nem kell közelebbit mondani. Minek közelíteni, ha másról van szó? A macskatartás is közelít a kutyatartáshoz, mert simogathatod meg játszhatsz vele, de pl. csontot felesleges neki adni a cicának és ugatni sem fog megtanulni. Pedig hát közelít a kettő, de mégse lehet az egyikről szóló könyvet ráhúzni a másikra, csak mert 4 lába van, szőrös és háziállat.
Pl. sztrájkhelyzet is teljesen irreveláns a BKK részéről, mert a BKV-nál marad a többtízezer dolgozó, és majd a BKV megoldja a sztrájkokat, ahogy tudja. Fura módon a híres BKV-sztrájkkor pont azok a járatok nem maradtak ki egyáltalán, ami külső vállalkozókhoz volt kiszervezve. Ott nem volt sztrájk, ráadásul még nyereséges is a biznisz, különben nem csinálnák. Szóval jó ez, ha az üzemeltető külön van választva a megrendelőtől - legalabbis eddig ez a tapasztalat. Most ugyanez történik eggyel nagyobb kaliberben. Én azon se lepődnék meg, ha széjjeldarabolnák a BKV-t kis szeletekre úgy, hogy külön-külön mind nyereséges legyen, és akkor az egész nyereségessé válik.
Melyik Vitézi tapasztalat nem bizonyult a valóságban eredményesnek szerinted? (már ha létezik ilyen mondat egyáltalán ;)

De akkor te tényleg nem érted, hogy a nem BKV-t kapja Vitézy, nem fog kinevezni ott osztályvezetőket, nem kell tárgyalnia jómunkásemberek ezreivel, nem kell egy bazinagy céget dirigálnia. Lesz egy kis iroda, ahol a tanácsadóival ellegoznak kicsikét a menetrenden, minden nap BP térképet nézegetnek a kollégáival a reggeli KV mellett, a BKV-t meg vezesse az, akinek 2 anyja van! :>

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.23. 14:10:08

@zaza42: Osszevissza beszelsz. Az, hogy Nyugat Europaban mi a koreloszlasa a gazdasagi csucsvezetoknek, az egy tenykerdes, nem nagyon konnyu megallapitani, de azert lehet rola informaciokat szerezni.

Arrol van szo, hogy VD-nek esetleg nem kell iranyitania tobbezer embert, hanem csak nagyon keves dolgot kell igazan figyelnie, es arra mar jo lehet. En ebben remenykedem.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.23. 14:14:56

@zaza42: A sajtoban olyasmi is megjelent, hogy holdingga alakitjak a kozlekedesi vallalatokat es egy ilyen holding vezerigazgatoja lesz Vitezy. Amennyiben legozgatasrol van szo, menetrendtervezesbol, utaskenyelemnovelesrol, o abszolut alkalmas, amennyiben o lesz Kocsis Istvan fonoke, akkor nem annyira.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.10.23. 14:34:58

@Kettes:

Igazad van, az embernek legyenek elvei.

zaza42 2010.10.23. 14:44:43

@jotunder: Nem beszélek össze-vissza. Ha ténykérdés, akkor muti linket a tényekre, vagy említsél párat! De csak az ér, akit először neveznek ki ilyen helyre életkorral összekötve! Lássuk a tényeket, ha ez ennyire ténykérdés!
Ez utóbbiban még mi is egyetértünk, hogy ne legyen KI főnöke, legalábbis ne az operatív irányításban vegyen részt. És ezzel szerintem Tarlós is tisztában van, ha életében beszélgetett már a skaccal. Jó lesz ez, hidd el! :> Majd visszatérünk rá 1 év múlva, hogy mi lett.

maroz 2010.10.23. 14:53:18

@laspalmas: Á, ennél sokkal lényegesebb az, hogy minden alkalmat ragadjon meg arra, hogy másokon számonkérje az elvek meglétét.
Én bevezetnék valamiféle igazolványt, mert úgy egyszerűbb: minden ember évente négyszer vizsgázna egy Hatóság előtt, amelyik egyben azt is vizsgálná, hogy a delikvens idő közben követte-e az Elvszerű Magatartás Szabályait, majd kapna egy minősítést, megfelelt, nem felelt meg, nem kívánt törlendő.

Egyszerűbb lenne az élet a blogokon is: akinek ott a neve mellett a főhatósági "passed" minősítés, annak lehet érdemben foglalkozni a véleményével, akinek meg nem, az menjen a levesbe.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.23. 18:34:55

@zaza42: Ezt te hol álmodtad? Az index híre szerint ez lenne a BKK feladata:

"A VEKE egyik vezetőjének, Vitézy Dávidnak most lehetősége lesz vezérigazgatóként irányítani az új szervezetet. A Budapesti Közlekedési Központ ZRt. (BKK) a tervek szerint megkapja a BKV-tól és a Városházától a közösségi közlekedés tervezésével, szervezésével, a stratégiaalkotással kapcsolatos feladatokat és embereket. De ezen kívül még sok mindent. Ha több operátor van, logikus, hogy a tarifaügyek és a jegyértékesítés se az egyiknél (a BKV-nál), hanem a BKK-nál legyen.

De úgy tudni, nemcsak a közösségi közlekedés irányítása lesz a BKK feladata: ide kerül a forgalomszervezés (közlekedési lámpák, burkolati jelek) és a parkolás, a P+R, a kölcsönkerékpár-hálózat ügye is.

Ha első lépésként nem is, később a BKK átveheti a BKV szakmai irányítását, tulajdonosi jogköreinek némelyikét is."

Ez számomra azt jelenti, hogy a BKK fogja kezelni budapesti közlekedés finanszírozását, az állami támogatásokat, a jegybevételeket, a beruházási és a működési hiteleket is. Ez kőkemény pénzügyi tervezést jelent, valamint részvételt a hitelezőkkel és a kivitelezőkkel való tárgyalásokban. Ha azt hiszed, hogy a BKK vezetője kimaradhat a szakszervezeti tárgyalásokból, akkor el vagy tájolódva.

Lehet, hogy a vekések arról álmodoznak, hogy a homokozó után most majd kapnak egy igazi terepasztalt is - a szavaidból ezt veszem ki - de a fenti részlet nagyon nem ezt jelenti.

záporjózsi 2010.10.23. 19:56:47

@soniq: Fogalmazzunk úgy, hogy VD sokatt tett a felépítésért, de voltak meghatározóbb személyek is.

blacklord 2010.10.24. 12:40:30

@Csacska macska: Jó szöveg, csak épp a BKV-nál konkrétan NINCS olyan, aki jól elvégezte a műtétet, akár egyszer is. Ezt nem akarjátok sehogyse megérteni. Ha értenétek, akkor ugyanis mondanátok egy olyan felsővezetőt, aki jobb lenne - de egy név nem hangzott eddig el.

blacklord 2010.10.24. 12:44:12

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Ez amúgy a legnagyobb állatság, hogy a BKV helyzete semmivel sem lesz jobb vagy rosszabb, mert a finanszírozás így meg úgy. Tipikus tehetetlen, kommunizmusban szocializálódottakra jellemző szöveg. Kurvára nem mindegy, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat hogyan használod fel, és a BKV ezen a téren az egyik legrosszabb, még a régión belül is. Szerinted a prágai tömegközlekedés pl. nagyságrendekkel több pénzből gazdálkodik? Komolyan mondom, minden egyes hozzászólásod egyre nagyobb állatság...

blacklord 2010.10.24. 12:54:34

@jotunder: bár a gazdasági életnek is lennének olyan jól definiálható kritériumai, mint a professzorságnak. Lehet valaki 24 évesen is professzor, ha egy zseni és Dávid szintű megszállottsággal bír. Történetesen tudok erről valamit, mert egyetemi kutató vagyok...

blacklord 2010.10.24. 13:00:22

@Kis Leokádia: nyomi ez a vélemény, de nagyon. Bár minden urambátyámság ebben az országban ilyen végeredménnyel járna...

blacklord 2010.10.24. 13:18:04

@Kettes: Hát ez jó vicc, már ne haragudj... Hogy a multiknál ne az érvényesülne elsősorban, hogy ki kinek kicsodája, és csak n+1-dik helyen az ésszerűségi szempontok. Nézz körül jobban, javaslom.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.24. 13:24:23

@blacklord: Hány európai full professort ismersz aki 25 éves ??? Fizika, matematika. (másban ne is nagyon keress).

Tényleg úgy gondolod, hogy VD képességei nagyjából a világ legjobb húsz fiatal matematikusával, fizikusáéval mérhető össze ???

Ahhoz, hogy valaki 24 évesen full professor legyen az kell, hogy a saját területén abszolút világszínvonalú legyen. Mondjuk ilyen volt a Serre, a Grothendieck, Terry Tao, Drinfeld, Bombieri hasonló korban, de sokkal többet nem is tudok. Azért azt ne mondd már nekem, hogy Vitézy világszínvonalú tudással rendelkezik (értsd az egész világon a legjobbak közé tartozik valamiben, miben is ?? közlekedésmérnökség ??) szerinted a Caltech, Stanford, ETZH végzős közlekedésmérnökei (mondjuk Ph.D-i) gyengébbek mint ő ??? Ő maga sem mondaná ezt.

tollaszerge (törölt) 2010.10.24. 14:10:49

@jotunder: @Kettes: érveitek hatására megváltoztattam eredeti véleményemet. Azt gondolom, hogy még ha ért is a témához VD és emellett lelkes is (mindkettő nagyon jó dolog), egy ilyen szervezet vezetése más - elsősorban menedzseri - kvalitásokat igényel. Ezirányú tapasztalata vagy képzettsége VD-nek tudtommal nincs.

Szerintem egy ilyen jellegű szervezetnél az lenne a standard megoldás, hogy egy menedzserszerű figura kerül legfelülre, és ő körülveszi magát szakértőkkel, ahol akár VD is beleférne a képbe, még akkor is ha esetleg nem világszínvonalú szakértő (utóbbi a BKV-hoz valszeg úgyse menne).

maroz 2010.10.24. 14:29:32

@blacklord: Namost, te hótt komolyan érvelsz amellett, hogy VD kinevezése afféle ultima ratio, szükségszerűség, hiszen senki más nincs?

maroz 2010.10.24. 14:54:38

@blacklord: Van olyan vélemény, mely szerint a kiemelkedő sikerek mögött sem elsősorban a tehetség, mint genetikailag definiált adottság áll, hanem sokkal inkább a rengeteg munka, a cefetül sok gyakorlás.
Ha egy gyerek húszéves korára egy zenei zseni lesz, akkor ott igen jó eséllyel azt tapasztalhatjuk, hogy biza az a gyerek már négyéves korától kezdve szinte csak zenélt, mert úgy alakultak a körülményei.

Az én legnagyobbik gyerelem egy kósza pillanatában úgy gondolta, hogy matematikusnak megy, volt is annyi tudása, hogy csont nélkül abszolválta a felvételit egy jónevű egyetemünkre, és miután elvileg már bent volt akkor gondolkodott el egy kicsit alaposabban, akkor nézte meg kicsit jobban, hogy ezen a tudományterületen mit is jelent valakinek lenni, és hogyan is lehet azt elérni.
Szomorúan tapasztalta, hogy akik tényleg keményen spílerek, azok szinte kivétel nélkül olyan gyerekek közül kerültek ki, akik 8-10 éves koruk óta szinte megszállottan foglalkoztak a matematikával. Felmérte, hogy neki esélye sincs arra, hogy ezt a nyolc-tíz év elmaradást behozza, tehát belőle komoly spíler ezen a diszciplinán belül nem lehet, így fogta magát és keresett más életcélt, más egyetemet.

Namost, én egyfeszt azon rugózok, hogy melyek azok a kompetenciák, amelyek ahhoz kellenek, hogy egy spíler vállalatvezető legyél, és ez a kompetencia milyen módon szerezhető meg.
Erre szok jönni az, hogy de hát vezette a VEKÉ-t, nem elég??? Az én kölkem is hozott el szép helyezéseket megyei szintű és egyéb, lokális matematikai versenyekről, de abban a diszciplinában sajnos eléggé egyértelmű, hogy az nem elég.

A spíler vállalatvezetőséghez vajon elég az, ha valaki purdékorában egy társadalmi szervezet körül csinálta a mit is?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.24. 15:07:38

@maroz: Vitézy körül valami olyan messiáskultusz alakult ki fideszes és kevésbé fideszes fiatalok körében, ami a számukra tényleg a vezetői kinevezés szükségszerűségét jelenti. Nekem ez csak a poszt hozzászólásaiból esett le. A Vitézy-kultusz részben a VEKE szakmai kompetenciájának mítoszából, részben a fiatalságából, részben a BKV-val szembeni engesztelhetetlen engesztelhetetlenségéből (!) fakad. Mind a három "erénye" ingatag lábakon áll, de ha bármelyiket megkérdőjelezed, a másik kettővel támadnak vissza.

@blacklord: Nagy király lehetsz, ha egyszerre mozogsz otthonosan az egyetemek és a multik kulisszái között. Vagy inkább: egyikről sincs fogalmad sem.

tollaszerge (törölt) 2010.10.24. 15:29:32

@Kettes: A VEKE az egyike volt annak a kevés megszólalónak, akik normális dolgokat voltak képesek mondani Budapest+agglomeráció közlekedésszervezéséről. Nem tudok eleget ahhoz hogy megítéljem, hogy most ők tényleg okosak, vagy csak szakmai evidenciákat mondtak és a BKV & városvezetés kombináció volt nagyon hülye, ami megteremtette a kontrasztot. Mindenesetre a kontraszt megvan.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.24. 15:40:28

@Kettes: A Vitézy szakmai kompetenciája nem mítosz. Az, hogy ebből ki milyen következtetést von le, egészen pontosan milyen jellegű szakmáról gondolja a kompetenciákat, az egy másik kérdés. Ha valaki ennyire intenzíven, ilyen elkötelezetten foglalkozik valamivel, és elég okos, akkor kialakulnak kompetenciái. Ha valaki naponta hat órát gyakorol a zongorán gyerekkora óta, és van valamiféle hallása, akkor az egy iszonyú jó zongorista lehet huszonkevés évesen. Ha valaki naponta hat órát foglalkozik matematikával tízéves kora óta, akkor huszonnégy éves korára baromi jó matematikus lehet. Az szinte biztos, hogy nagyon jó lesz, arra nincs garancia, hogy világsztár lesz. Ez mindig így van. Vitézy esetében én azt mondanám, hogy rendkivül figyelemreméltó érzékei alakulhattak ki a közlekedéssel kapcsolatban, de persze nem tudom pontosan definiálni, hogy mit jelent. Ha ez egy sport lenne, akkor egyszerűbb lenne a dolog. Nem nagyon tudok hasonlóról. Abban persze telejsen igazad van, hogy betehetik egy olyan pozícióba, ahol alapvető skilljei hiányoznak, és az is lehet, hogy túl van kicsit spilázva a dolog, de ezt én nem tudom megállapítani.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.24. 15:47:25

@maroz: Nekem volt olyan évfolyamtársam, szerintem én erről már írtam, bár talán egy posztot is megérdemelne, aki egy baromi gyenge amerikai kisvárosi főiskolából került be hozzánk. Eleinte egyszerűen megbukott az alaptantárgyakból, aztán átment, aztán egyre jobb lett. A témakörében ő írta (egy félelmetes társszerzővel, ez tény) az alapkönyvet.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.24. 16:40:03

@jotunder: A VEKE szakmai kompetenciájának mítoszáról írtam, nem Vitézyéről, mégpedig azért, mert Vitézy védelmében mindig erre hivatkoznak, sosem Vitézy saját érdemeire. Amik attól még lehetnek számosak, épp csak nem tudok róluk. Nem csak én, de a védelmezői sem. Vagy ő írta az éjszakai menetrendet?

Másrészt Budapest tömegközlekedése egyszerre olyan, amihez mindenki ért és amihez senki. Nyilván sokféleképpen lehet ezt a feladatot megcsinálni. Ami most van, az láthatóan elég szar, amihez képest minden alternatív elképzelés tűnhet akár jónak is. Az alternatív ötlet puszta létezése, csak azért mert nem tudjuk megítélni, hogy jó ötlet-e, még nem jelent sokat. Csak annyit, hogy valaki gondolkodott rajta.

És harmadrészt. A gyakorlás nagyon fontos dolog, nem tudnám túlhangsúlyozni a jelentőségét. Gálvölgyi művész úr például egész életében a színész mesterséget gyakorolta. És egész addig nem derül ki, milyen tehetségtelen, amíg nem látja az ember játszani.

maroz 2010.10.24. 16:49:05

@Kettes: Mondjuk az is megérne egy misét, hogy nálunk a civil szervezetek mennyire nem tudnak azok lenni, amik. Elvileg az NGO-k az államhatalom és gazdasági szereplők mellett, időnként ellenük, de mindenképpen függetlenül ezektől működnek. Nálunk nem annyira, így érthető, ha nagyon sokan egy civil szervezetet afféle államhatalmi káderképzőnek tekintenek.
Eszébe nem jutna senkinek, hogy egy VEKÉ-nek, de sokkal inkább az egész civil szervezetesdinek mennyire betesz egy ilyen "esemény", mert ez pont a fentebb leírt előszoba-effektusra erősít rá.

maroz 2010.10.24. 17:09:33

@jotunder: Úgy gondolnám, hogy egy felelős döntés során nem lehet az érv, hogy legyen x, mert nem bizonyítható, hogy x nem fordulhat elő.
Egy prudens döntés során inkább valószínűségeket néznék, inkább azt vizsgálnám, hogy mi a tipkus, mihez rendelhető hozzá combosabb odds.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.24. 17:10:43

@Kettes: Gálvölgyi a színészet egy szeletét gyakorolta igen intenzíven gyerekkora óta. Ő az egyik legjobb parodista az országban, ha nem a legjobb, és vígjátékszínészként is jó. Nem mély. Magyarországon az a néző aki azokra a vígjátékokra megy be, amelyben Gálvölgyi játszik, kifejezetten keresi a Gálvölgyit. A Madách ilyen színház, én nagyon nem szeretem.

Most erre mit léphet az ember ?? Én a Márkus László féle színészeket szerettem, akik bármit tudtak játszani, és egészen félelmetesen viccesek tudtak lenni ha arra volt szükség. Márkus ezerszer mélyebb ember volt mint Gálvölgyi. Gálvölgyinek lehetne egy normális színházban, kissé populárisabb de azért nem szégyenletes darabokban jó szerepet adni, amiben ő jó lenne. Van akinek nem. Van egyfajta profizmusa, ami használható, van tudása, hát nincs nagyon mélysége.

pokrocz1 2010.10.24. 20:14:27

A veke egy nulla társulat, nulla tudással, csak épp megkeresik azokat a szakembereket akik az adott megbírálni kinézett cégnél hajlandóak nekik dolgozni. mocskos undorító banda. Ha szemben ülsz velük és értesz a szakmádhoz, képtelenek védekezni. NEM TUDNAK semmit!

soniq 2010.10.24. 22:16:00

@Kettes:."Ezzel a következtetéssel láthatóan te is egyetértesz, és nem kellett hozzá egyetlen olyan tény sem, amit a posztból hiányolsz."

Ezek szerint nem jött át, az én álláspontom az, hogy VD ekézése korai, ugyanis szinte semmit sem tudunk arról, hogy mi is lesz ez a BKK, meg hogyan alakítják át a közlekedést. Az is lehet, hogy beválik abban a szerepben, amit neki szánnak, de mondom, ezt levezetni ebben a pillanatban senki sem tudja.

"Demszky is felépített egy civil szervezetet - nem egyedül, nyilván - kicsivel nehezebb körülmények között, mint ahogy a VEKE létrejött - és milyen városvezető lett belőle? Szar. Hiányolsz még tényeket?"

Az mondjuk tény hogy amit Demszky csinált az szar volt, de ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy Demszkynek is két füle volt, VD-nek is, ergó VD is szar munkát fog végezni. Szerintem amit te szeretnél bizonyítani (i.e. VD szarul fogja végezni a munkáját), azt nem tudod alátámasztani (hacsak nincsenek paranormális képességeid).

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.24. 22:37:30

@soniq: Oké, semmit nem tudunk a BKK-ról, semmit nem tudunk Vitézyről (mármint semmit, ami releváns lenne a BKK igazgatói pozíciójával kapcsolatban), akkor miért pont Vitézy? Miért nem Breki a béka? Mert ő nem rokon?

Demszkyt azért hoztam fel, mert úgy vélem, hogy egy civilszervezet megszervezése még nem jelenti azt, hogy valaki jó vállalatvezető is lesz. Kellenek hozzá hasonló kvalitások és kellenek hozzá homlokegyenest ellenkező kvalitások.

maroz 2010.10.25. 19:48:04

hvg.hu/itthon/20101021_vitezy_loppert_rakay_fidesz

"Az Örulunk, Vincent? blog ugyanakkor - a Wikipediara hivatkozva - felveti a családi "beágyazottságot": édesapja Vitézy László filmrendező, tévés szakember, édesanyja Hankiss Ágnes (Erdős Ágnes) fideszes európai parlamenti képviselő, pszichológus, író. Anyai nagyapja Erdős Péter jogász, popmenedzser, egyik apai nagybátyja, Vitézy Tamás üzletember, Magyarország 100 leggazdagabb emberének egyike. S a szerző arra is figyelmeztet, hogy a BKV vezérigazgatói posztjára 2008-ban kiírt pályázat még ötéves vezető gyakorlatot, államigazgatási tapasztalatot kért, amely Vitézynek nincs. Tegyük hozzá: Vitézy a Budapesti Közlekedés Központ Zrt., nem pedig a BKV vezérigazgatója lesz"

maroz 2010.10.25. 19:51:22

Érik a lex Vincent: a bétéká kiegészül a "felvetés" nevű tényálással. :)))

pokrocz1 2010.10.25. 20:16:15

Akkor még egyszer... a veke egy nokedli társulat. felbérelik a fikázni kívánt cégek lefizethető munkatársait, akik helyettük elvégzik a "szakmai" mocskolódó munkát, majd saját ötletként elővezetik. Ha értesz a szakmádhoz ülj le velük szembe és meglátod!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.25. 22:19:51

@maroz: Ja, csak nehogy baja legyen belőle a hvg-nek.

mizrolist 2010.10.26. 00:43:29

@pokrocz1: ez érdekes, mert a VEKE eddig a BKV-n és a MÁV-on kívül nem foglalkozott mással (mint ahogy nem is illik a profiljukba más a Volánokon kívül). Ráadásul a tagok között elég sok a szakember, akik maguktól is értenek ahhoz, hogy kéne működnie a közlekedésnek.

pokrocz1 2010.10.26. 21:44:39

@mizrolist: LÁTSZÓLAG! mondom amikor szemben ülök velük, még az arcuk is megváltozik! A háttér az amire megpróbálnak támaszkodni,csak ugye a gyűlésre őket nem szabad hozni, hogy is nézne ki. szakmaiatlan,undorító csapat csak a mocskolódás és a bírálat, amire építkezni próbálnak. Ezek szerint eddig bejött nekik, és most ez a gyerek kap hatalmat. Rossz vicc! (persze ha beülteti maga mellé a súgókat , még akár jól is kijöhet belőle. aki nem ért hozzá be fogja venni.)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.10.26. 23:02:17

@pokrocz1: Gonoszkodásnak tűnhet amit írsz, de végülis a VEKE ereje valóban a kiszivárogtatásokban és a lázadni vágyó belső ellenzékben volt. Kérdés, hogy mit kezdenek majd azzal, ha továbbra is megmarad a belső ellenzék - csak immáron az ő tetteik/koncepcióik ellenében. Én kiváncsain várom a fejleményeket.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.27. 14:52:08

"A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) leendő vezetője, Vitézy Dávid az MSZP-s kritikákra válaszolva azt mondta, az idő majd eldönti, alkalmas-e a megbízatására. Vitézy Dávid emlékeztetett arra, hogy a fővárosi cégeknek már több olyan irányítója is volt, akiknek ugyan volt vezetői tapasztalata, ám mégsem végeztek eredményes munkát. "

Milyen fiatal és máris milyen erkölcstelenül érvel. Ha a korábbi tapasztalt vezetők eredménytelenek voltak, ültessünk oda egy tapasztalatlant, mert a tapasztalat akadályozza az eredményes munkát.

Majd az idő eldönti, mi?

zsazsu4 · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.27. 16:38:56

@Kettes: Majd az idő eldönti, mi?

Azidő, meg azemberek :-)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.27. 16:55:02

A BKK, amibe Tarlós István várakozásai szerint tőkeemeléssel beszáll az állam is, fokozatosan átveszi a BKV feladatait, a BKV-nak csak a menetrendi és a tarifakérdések maradnak. (index.hu)

maroz 2010.10.27. 17:21:29

@jotunder: Ha jól értem, akkor a BKV-nál marad az, amihez állítólag Vitézy hűdemennyire ért, de mégsem annak lesz a vezérigazgatója, hanem a BKK-nak, amelyikhez átkerülnek azok a dolgok, amikhez viszont nem annyira. Szép, kerek történet.

spag · http://railzone.nl 2010.10.27. 17:32:51

@jotunder: a tarifa most sincs a BKV-nal (a kozgyules dont), a menetrend pedig eppen hogy a megrendelonel kell legyen, hiszen tobb szolgaltato is van akiknek a vonalait szinkronizalni kell.

spag · http://railzone.nl 2010.10.27. 17:33:39

"díjemelésre nincs politikai akarat" - a díjemelés nem javítana a pénzügyi helyzeten, mivel nagyobb veszteséget okozna (a kereslet csökkenésével), mint bevételt.

spag · http://railzone.nl 2010.10.27. 19:06:11

@jotunder: azota(?) az index is korrigalta:
"A BKK, amibe Tarlós István várakozásai szerint tőkeemeléssel beszáll az állam is, fokozatosan átveszi a BKV feladatait, menetrendi és a tarifakérdések tekintetében, a BKV-nál csak az üzemeltetés, karbantartás marad."

záporjózsi 2010.10.27. 19:35:44

@mizrolist: De igen. DKV, SZKT, Kisalföld Volán. Csak párat említve...

pokrocz1 2010.10.27. 20:32:30

@városjáró:
Nem akarok gonoszkodni, bár tapasztalataim alapján megtehetném. Ez a gyerek kapott egy posztot a fidesz kapcsolata no meg a rokonsága miatt. Se tapasztalata se rutinja, se pedig szakmai ismeretei nincsenek, de biztosan lesznek (vagy vannak már) választottjai,akikre jó pénzekért támaszkodni fog. Ez most egy ilyen ország, maradnak a kiváló műszaki konstrukciójú metrók,Alstom meg mennyen haza, szervezet viszont lesz,komoly kis vezetéssel...hajrá 2/3 budapesti!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.27. 21:35:09

@spag: Az én díjemelési ötletemet még nem próbálták ki. Lehet, hogy hülyeség, de egy esély nekem is jár, ha Vitézynek is jár. Aztán majd az idő eldönti. Így megy ez minálunk, állítólag.

spag · http://railzone.nl 2010.10.27. 23:18:38

@Kettes: nem azt mondtam, hogy bizonyos díjemelési ötlet nem éri meg, hanem a budapesti tömegközlekedésben semmilyen, a tied se. egyszerűen az árszint a görbe azon a részén van, ahol már nem hoz bevételnövekedést egy magasabb ár, mert nagy arányban pártolnak el. Erre kísérleti bizonyítékok vannak, a legutóbbi évek áremelései.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.10.28. 00:55:30

@spag: Ezt nem fogadom el. Nekem is jár egy lehetőség a próbálkozásra, erre hatalmazott fel a szavazók kétharmada. ;-)

spag · http://railzone.nl 2010.10.28. 11:04:09

járni jár csak nem jut ;)

Korpás Gyula (törölt) · http://gyulak.blog.hu/ 2010.10.28. 14:24:31

@Kettes:

:D

Nem kérek én sokat. Audiból is megelégednék egy szegényes, koldusbothoz illő A3-assal is. Természetesen mint cégautó, hiszen verejtékes munkával szerzet pénzem nem mehetne el benzinre.

/ szarkazmus

A lényeg az, nekem roppantul egy bizonyos szót tesz a számba az ilyen hír: "kurvaország". Ha kidolgozom a belem sem jutok el oda mint ő. :-/

Mondjuk meg kell tennem a kedvenc babonai cselekedetemet:
Lekopogom, legyen jó góré és fejlődjön a cég.

sapuh 2010.10.28. 15:28:12

@pokrocz1: nem kell, hogy a vezérigazgató mindenhez értsen, éppen elég, ha okos tanácsadói vannak, ÉS hallgat is rájuk. Szóval felőlem lehet maga VD fantáziátlan ember, ha mások jó terveit jól végrehajtja, az éppen elég.

Amúgy Kocsis Istvánnal ültél már le? Úgy tudom, ő sem a közlekedéstudományi munkásságáról híres, tehát nem veszít sokat a fővárosi közlekedés.

sapuh 2010.10.28. 17:36:16

@jotunder: király? Tudsz valamit, amit mi nem??? :))

De a viccet félretéve: szerintetek eddig a BKV-vezérek saját kezűleg körmölték esténként a cég stratégiai terveit?

pokrocz1 2010.10.28. 20:23:09

@sapuh: Ez is egy vélemény...ma reggel meghallgattam a V.D.vel készült riportot. Okos és eltökélt, jól beszélő magabiztos kisfiú. Nem bántom, lehet belőle még bárki...de csak a megfelelő háttérrel, amit már korábban - eléggé mocskos módon - kialakított. Ebből élt ,ezt folytatja. Számomra nem o.k., de azt meg ki nem sz@rja le. A besúgói, azok a kedves szakemberek...hogy nem sül le a pofájukról a bőr! Hajrá tarlósöcsi, tiéd a főváros, ki a király...?!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.10.28. 21:22:38

@pokrocz1: Nézd, ami eddig ment, az tarthatatlan volt. Ezt se kéne tagadni. Ami most meg az a full kézivezérlés beizzítása. Országos szinten vérlázító, de fővárosi szinten szükséges.

pokrocz1 2010.10.28. 21:47:54

@városjáró: lehet vezérelni, a 2/3-ad mindenre lehetőséget ad, de a tudást és a szakmai tapasztalatot nem. Lehet ezeket lesz@rni, mint a példa mutatja, de érdemes-e? nekem tök mindegy mi lesz a budapestiekkel, de az undorító háttér (amiket leírtam és láttam), hát...szép jövő

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.10.28. 22:47:16

Amit a VEKE hátteréről mondtál, szerintem is nagyrészt igaz. De - legalábbis eddig - a panaszkodó (be)súgóiknak is igazuk volt abban amiben panaszkodva (be)súgtak nekik.
Jó lenne ha innentől a szakmaiság lenne majd a zsinórmérték és nem csak a poziciós csere-bere. Ha jó és lelkes szakemberekkel veszi magát körül Vitézy, sokban előreléphet a város. Ha meg mégsem... Nos akkor egy tanusággal okosabbak leszünk...

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2010.10.29. 00:24:28

Hello,
nekem valahogy elsőre Devecz jött be, mint lehetséges BKV-talpraállító (erről írtam a blogomon), fura mód a Parking-ot kapta.

Ki érti ezt?

polgariengedetlenseg 2010.11.06. 20:17:16

Na akkor így jó is lesz! Grat....

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.11.12. 09:30:23

Ha van matematikai esély rá, hogy a fideszes politikusok valamilyen döntését személyes előnyszerzés motiválja, akkor a személyes előnyszerzés motiválja. Ha van matematikai esély rá, hogy az elméletileg lehetséges döntések közül a legabszurdabbat fogják meghozni, akkor a legabszurdabbat fogják meghozni.

"A BVK a fővárosi vagyon hasznosításában, valamint a közbeszerzésekben kap közel korlátlan hatáskört. Az október végén létrehozott vállalathoz kerül szinte a teljes budapesti közlekedésügy. Vagyis nem csupán a BKV-t szervezik alá, hanem oda kerül minden fővárosi tulajdonban lévő országos közút kezelése is. Átvesznek továbbá minden olyan utat, amely kerületi kézben van ugyan, de tömegközlekedési útvonal, illetve a hidakkal és az autópályákat kivéve az alul- és felüljárókkal kapcsolatos összes ügyet.

Szintén a BVK feladata lesz kezelni a víz-, gáz- és távhő-szolgáltatási, valamint a csatornázási feladatok közül azokat, amelyek túllépnek a kerülethatárokon, azonkívül a temetőket. Ezeken a területeken a BVK-t a közbeszerzésekben kizárólagos jog illetné meg, az irányítás és az ellenőrzés szabályait pedig az arra korábban jogosult cégekkel szerződésben rendeznék."

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.10.16. 10:32:02

"Tarlós István a Vitézy Dáviddal, a BKK vezérigazgatójával való viszonyáról elmondta, "roppant tehetséges fiatalembernek" tartja Vitézyt, akinek szerinte nagyon jó ötletei vannak, de a gazdálkodás más dolog, és ezen a téren még sokat kellene tanulnia."

Tarlós viszont semennyire sem tehetséges, ha erre csak két év után jött ár. Inkább olvassa ezt a blogot, mi kiokosítjuk ingyen.

hvg.hu/itthon/20121016_Tarlos_Vitezy_roppant_tehetseges_de_a_gaz

9mmPara 2012.10.16. 20:18:04

@Mityu "aljanép" MG: Devecz Miklóssal az a gond, hogy rövid MÁV-os karrierje során némi ésszerű gondolkodásról tett bizonyságot. Ez mind a MÁV, mint a BKV/BKK/BVK stb. esetén egyelőre kizáró személyiségjegy.