A Vincent-blog elköltözött

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 



 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Szakma, színvonal

2010.10.07. 21:19 | Pásztörperc | 61 komment

Címkék: katasztrófa környezet hülyeország vörösiszap

2010. október 4-én átszakadt az Ajka és Devecser közötti vörösiszap-tároló gátja. A 700 000 köbméternyi, erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét. Az iszap néhol két méter magasan áll. Négy ember meghalt (belefulladtak az iszapba), hárman eltűntek; a sérültek száma 123.

A sajtóban pedig azonnal megkezdődött a licit: ki mond nagyobbat? A nyilatkozók egyetlen közös vonása az volt, hogy egyiküknek se volt egyetlen adata sem: se a katasztrófa előtti időből, se azóta vett mintákból. Nem mintha nem szállt volna ki több kutatócsoport is a helyszínre, ők azonban előtte megtervezték a munkát. Utána kimentek, begyűjtötték a cuccot, elvitték azt a laborba, ahol a mintákat vizsgálat előtt még elő is kell készíteni. Az első kvantitatív eredmények holnapra várhatók, odáig csak gyorstesztek vannak (jelentős hibalehetőséggel). Addig pedig eluralják a sajtót az önjelölt szakértők. Némelyik nyilatkozatot olvasva meg kell kérdenünk: ugyan, mi az a szak? Nem kéne ettől a minősített tudóstól visszavenni az általános iskolai végbizonyítványát?

Farkas Béla, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. környezetvédelmi igazgatója szerint (X. 5.) "Ez az iszap, ami az ajkai tározóból kiszabadult még aktív és lúgos technologiai vízzel  keveredett, ami veszélyes hulladék és kimondottan toxikus a maró hatása miatt..." — nem, a maró hatásnak semmi köze ahhoz, hogy toxikus-e. " Gyorsan leszögezte még azt is, hogy a kiszáradt vörösiszap radioaktív veszélyt jelent — erről majd később.

A Napi Ász nevű bulvártermék tévhírét kritikátlanul átvevő Greenpeace (X. 5.) közleményt adott ki arról, hogy a katasztrófa előtti napon készült műholdfelvételeken már látszott a gát repedése. Miután szembesítették őket a tényekkel, ezt az állításukat visszavonták.

Természetesen jelentkezett a Levegő Munkacsoport is, egyebek közt az alábbiakkal:

"A vörösiszap olyan, súlyosan egészségkárosító nehézfémeket tartalmazhat, mint az idegméreg ólom, a rákkeltő kadmium, arzén vagy króm. Megvan az esélye, hogy radioaktív anyagok is feldúsultak a vörösiszapban.

További súlyos veszélyt jelenthet, ha az iszap bejut a talajvízbe. A talajvíz szétterítheti a szennyeződést, ami bekerülhet az ivóvízbázisba, a termőföldekbe. Márpedig a nehézfémekkel szennyezett ivóvíz erősen mérgező.

Egyes nehézfémek felszívódnak a növényekbe. Ezért semmilyen terményt nem szabad fogyasztani, amely a szennyezett területen található. Teljes talajcsere szükséges az elöntött területeken, ahol határérték feletti a szennyezés. Ez több négyzetkilométert vagy több tíz négyzetkilométert is érinthet, így várhatóan rendkívül magas lesz a helyreállítás költsége."

Nos, a feltételes mód nem indokolt: a geokémia úgynevezett főtörvénye kimondja, hogy "a világ összes természetes képződményében (ide értve Lukács Andrást is, akinek egyetemi tananyagában ez a törvény szerepelt) a világ összes természetes eleme megtalálható". Csak éppen az nem mindegy, hogy mennyi: az "idegméreg ólom", a "rákkeltő arzén és króm" például egészen kis adagokban esszenciális (létfontosságú). A magyarországi talajok nagy többsége például kimondottan krómszegény.

Nem, az iszap nem jut be a talajvízbe. A talajvíz egyáltalán semmilyen, iszap méretű szemcsét nem szállít; jelzem, ezek a szemcsék le sem tudnaxivárogni odáig a kapillárisokban. Mivel a talajvíz áramlik, szétterítés szóba se jöhet. Ha a szennyezés (esetünkben a nátronlúg) bejut, úgynevezett csóva alakul ki belőle.

Minden nehézfém felszívódik a növényekbe — csak éppen átkozottul különböző mértékben (a növény és a talaj ólomtartalma közt pl. alig-alig van némi összefüggés). Az "idegméreg ólomból" vannak pl. idősebb vízvezetékcsöveink; ez az elem az ólommázas bögrékből több nagyságrenddel jobban oldódik ki (pl. a teába), mint a talajban. A Debreceni Egyetem vizsgálatai kimutatták, hogy kis hazánkban a zöldség- és gyümölcsfélék mikrotápelem-tartalma a rendszerváltás óta a tizedére(!) esett vissza: Magyarországon nem a fémek túladagolása a fő környezeti probléma, hanem egyre újabb és újabb elemek hiánya (jód, szelén és molibdén már most kórosan kevés van).

Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport környezetkémikusa szerint: "A vörösiszapban feldúsulnak radioaktív anyagok is. Ha a földön eloszlik, az kevésbé ártalmas, de belélegezve rákot okozhat. A most ömlő iszap is tartalmaz radioaktív anyagot, a kérdés, hogy ennek mértéke mekkora. A baj, hogy radioaktív anyagok a talajba beszivárogva bekerülnek a növényekbe, így az élelmiszerünkbe is". — Belélegezve sem okozhat rákot; radioaktivitása csekély. Nem kerül be a talajon és a növényen át élelmiszerünkbe.

A Pannon Egyetem Környezettudományi Intézetének igazgatója, dr. Padisák Judit, a biológiai tudomány kandidátusa csak másnap (X. 6-án) kapott szót, így hát rá kellett tennie egy lapáttal:

"Az üveggyár maratósavait is tartalmazza ez a vörösiszap, ezzel az a gond, hogy a nehézfémek, mint például az ólom, nem kötődnek a talajhoz, ez a szennyezés mozog, oldott állapotban van. Az árterületen hosszú ideig nem lehet majd mezőgazdasági termelést végezni, és nagy valószínűséggel a szennyezés bejut a talajvízbe is, ami még hosszabb távon okozhat problémákat. A Torna patak totálisan halott, nemhogy élőlényt, de még baktériumot sem lehet találni jelenleg benne. A folyóvizek képesek a leggyorsabban a regenerálódásra, a talajvíz szennyezettsége ennél aggasztóbb. Az is probléma, hogy a döglött állatokat, halakat, a madarak csipegetik így a hatás tovább gyűrűzik" — nyilatkozta. — A kémia legalapvetőbb reakciója a sav–bázis kölcsönhatás, amit egyszerűen, de kifejezően közömbösítésnek hívunk, mivel terméke egy vizes sóoldat: lúgos anyagban nem lehetnek savak. Se egy, se több. A baktérium is élőlény. A pataknak a beömlés fölött semmi baja.

Kiemelte: "nem szabad bagatellizálni tehát a zagytározóból kitört anyagot, az minden formájában veszélyes és mérgező" — nem mintha lennének különböző formái, de hát a vörösiszap ugyebár kizárólag nátrium-hidroxid-tartalma miatt veszélyes hulladék, márpedig az az, ami elfolyik.

A "szakember" szerint a talaj-, illetve a talajvíz szennyezése mellett a legnagyobb gondot a légszennyezés okozza majd. Ha az iszap kiszárad és por formájában a levegőbe jut, akkor akár többszáz kilométeres sávban is mérgezheti a levegőt... Padisák Judit, aki 2006-ban az év kutatója volt, hangsúlyozta: a nehézfémekkel terhelt, radioaktív anyag könnyen okozhat krónikus légzőszervi megbetegedéseket — erről később.

Ez egy röpke kis válogatás volt a teljesség igénye nélkül. Az Akadémia kutatócsoportja ma (X. 7-én) fejtette ki először álláspontját: mert hát ők először is kimentek a helyszínre, másodszor is megvizsgálták a tényeket, amennyire azt ilyen gyorsan sikerülhetett. Közleményükben egyebek között ez áll:

"A vörösiszap nehézfém-tartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket, ólomtartalma kevesebb, mint a normál talajoké." A kiömlött anyag radioaktív sugárzása "messze a megengedett egészségügyi határérték alatt van". "A kizárólag pánikkeltésre alkalmas és szakmailag téves információk ellenében a kutatók sietnek megnyugtatni a lakosságot, hogy radioaktív sugárzásveszélynek nincsenek kitéve."

Gondolom, mindenki látta már az egykoron volt Tanácsköztársaságnak azt a híres plakátját, miszerint:

Te! Sötétben bujkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmár! Reszkess!!!

Hmm... kis demokráciánkban sem ártana vmi hasonló. Netán pellengér... diploma visszavétele... hogy gondoljátok?

 

· 2 trackback

süti beállítások módosítása