A Vincent-blog elköltözött

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 



 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

A magyar foci utolsó nagy korszaka - A siófoki csoda

2010.01.04. 08:00 | szempontpuska | 184 komment

Címkék: focitörténelem

Sorozatunk előző részéből - terjedelmi okok miatt - lemaradt az 1984-es MNK kupaküzdelmek krónikája. Pedig ha valaha érdemes volt a Magyar Kupáról beszélni, akkor hosszú évek után ez volt az első alkalom. Egy másodosztályú kiscsapat eposzáról lesz most szó, melynek elmaradt krónikáját, most különszámban pótoljuk.

 

A magyar kupa hosszú ideje az enyhén lesajnált kiírások közé tartozott, mindez annak ellenére, hogy a trófeához járt egy belépő a nemzetközi kupákban való indulásra, a KEK-ben.

Ennek dacára a hazai kupameccsek érdektelensége hosszú távon permanensnek tűnik. A hazai kupasorozat jóformán egyetlen valamirevaló tétmeccsel szolgált, a döntővel. Minden más mérkőzés csak afféle letudnivaló, kötelező körnek számított. Legalábbis így tűnt ez a lelátókról nézve.  

Node ebben az évben végre megkavarodott az állóvíz az MNK-ban. Üdítő színfoltként egy másodvonalbeli csapat, a Siófok vállalkozott arra, hogy a statisztaszerepnél többet nyújtson. A legjobb 32-ig vezető úton aligha figyelt fel bárki a Bányász teljesítményére.

A Szabadegyházát még könnyed 7:0-al verik ki, de a következő fordulóban a Honvéd Kiss János SE már megszorongatja Bódiékat.

Többször eljátszadoztam a gondolattal, mi lett volna ha egy ilyen nevű csapat jut ki egyszer - valami bravúr folytán - az európai kupaporondra?! A kor spanyol, olasz és francia sporttudósítói valószínűleg kollektív öngyilkosságba menekültek volna egy élő közvetítés során. És azt még nem is tudták meg soha, mekkora szerencséjük volt a következő évben, hogy a Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK még időben  átkeresztelkedett VIDEOTONná :-)

Kamaszkoromban sokáig úgy hittem, egyszer majd sportújságíró lesz belőlem. Ez persze sohasem valósult meg. Gombfoci-bajnokságaimról és kupatornáimról, ebédlőasztalon megvívott világ- és euróbajnokságaimról ennek megfelelően, nem csak jegyzőkönyveket vezettem - félidei eredményekkel, góllövőkkel és sárga/piros laposokkal -  hanem apró notesztömbökben máig őrzöm tudósításamat is :-).

Következő lépésként egy helyi-, labdarúgással foglalkozó havilapnak írtam - önálló rovatban! - mínuszos híreket az európai foci aktuális eseményeiről - spanyolul. Nem nagyon érdekelte a dél-amerikaiakat az, ami a tengeren túl, az öreg kontinensen történik. Ennek megfelelően igazi ritkaság volt egy ilyen bennfentes infókkal szolgáló rovat, melynek alapját természetesen a hazulról küldött Népsportok, Képes Sportok és Labdargúgások adták. Azt hiszem nem állok távol az igazságtól, ha azt mondom, egy regressziós hipnózis könnyen arra vezetne, valahol itt találjuk meg a lelkemben, ennek a sorozatnak is a gyökerét.

Hogy, hogyan kerül ide ez a kis személyes kitérő?! Nos úgy, hogy amikor a következő évben a Videoton már nem holmi egzotikus kelet-európai kiscsapat volt, hanem egyenesen a címlapokra került, ismereteim és tájékozottságom - csak néhány hétre ugyan, de - radikálisan felértékelődött. Ekkor aztán nem álltam meg, hogy meg ne írjam, a klub rövid történetét, beleértve a Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK-t is.  Az olvasószerkesztő és a szedő aznap valószínűleg túlóráztak, de becsületükre legyen mondva: hiba nélkül jelent meg a csapat neve! Még az "ö" betűt is kinyomtatták, ami nem kis bravúr. Valószínűleg nem foglalták imába a nevemet aznap éjjel :-)

Node vissza az MNK-hoz! Honvéd Kiss János SE vs. Siófok: Csak a hosszabbítás után lesz 4:2 a Bányász javára.

Elérkezett az első nagy megmérettetés a listavezető Videoton ellen. Van némi pikantériája a találkozónak, hiszen a veteránokkal zsúfolt Siófok soraiban - ráadásul húzóemberként - ott van Tieber.

Siófok: Horváth II - Brettner, Pardavi, Onhausz, Virágh - Szajcz, Bódi, Takács - Szabó J. Horváth I, Tieber. Van közöttük néhány rég elfeledettnek hitt név, ugye?!

A Videoton sem a tartalékot küldte pályára: Disztl P. - Csuhay, Disztl L., Horváth G., Végh -Szirják, Csongrádi, Vadász (Horváth F.) - Májer, Szabó J. Gyenti (Nagy T.).

Siófokon 3.000 néző izgulja, szurkolja végig az összecsapást, de a két együttes nem bír egymással. A rendes játékidőben gól nem születik és lelkiekben már a tizenegyespárbajra készülődnek mind a nézők, mind a játékosok, amikor a 111. percben Horváth I. betalál Disztl kapujába és ezzel eldől minden. A Siófok továbbjut. Igazi bravúr, de ez még csak a kezdet volt! Siófok - Videoton = 1:0

A fehérváriak nem az egyetlenek voltak, akik alacsonyabb osztályú ellenféllel szemben kényszerültek a búcsúra:

Bottyán SE - Haladás = 2:1;

Bóly - SZEOL AK = 2:1;

SZVSE - Volán = 2:1;

Dunaújváros - Vasas = 3:2;

A kupavédő Újpestet pedig a Honvéd már kiverte.

A legjobb nyolc közé jutásért a Keszthellyel kellett megvívniuk és ezt megbízhatóan teljesítették. Brettner és Horváth I góljával, hazai pályán magabiztos győzelmet aratott a Bányász. Siófok-Keszthely= 2:0

Jöhet hát a negyeddöntő!

Békéscsaba-Honvéd = 2:1; Tatabánya-MTK-VM = 0:0 (11-esekkel jut tovább a Tatabánya); Rába-Olefin = 5:2

A Siófoknak a sorsolás az FTC-t juttatta. Várható volt, hogy a bajnokságban szerzett kudarcaikra, a zöldek talán a kupában keresnek vígaszt.

Bármilyen formában is van a Fradi, a Siófoknak mindig nagy ellenfél!

Horváth II - Brettner, Pardavi, Onhausz, Virágh - Szajcz (Takács), Belényesi, Bódi, Olajos - Horváth I, Tieber (Szabó J).

FTC: Zsiborás - Szántó, Haaz, Jancsika - Ebedli (Rubold) Deák, Pogány, Takács - Szabadi, Kerekes Gy., Kvaszta (Répási).

Ez az a mérkőzés, amelyen kiugrik az ismeretlenségből a Siófok. Bódi mesteri játékával és góljaival - túlzás nélkül - történelmet ír, amely máig a klub legsikeresebb időszakának tekinthető.

Tömegjelenet a Fradi kapuja előtt

Bódi két góljával (egyik büntetőből)a félidőben 2:0-ra vezet a hazai csapat, de a második félidőben a ferencvárosiak tudása felülkerekedni látszik rajtuk. A továbbjutás reménye elillanóban van, amikor Kerekes Gy. (11-es) és Szabadi találatával egyenlít az FTC, így a hosszabbításra marad a döntés. Lélektanilag nehéz helyzetbe kerülnek, ráadásul a Fradiban jóval több a fiatal játékos. De a Siófok - ki tudja honnan vesz erőt rá - ismét szárnyakat kap.

Bódi tizenegyese Zsiborás hálójában

Rögtön az elején Bódi ismét tizenegyest rúghat és már megint vezetnek. Aztán 3 perccel később a csereként beállt Szabó belövi a negyediket. Innen már nincs visszaút. Siófok - FTC = 4:2.

A város örömmámorban úszik. Egy kiscsapat igazi bravúrja volt ez, és már az elődöntőben vannak. Itt már nincs könnyű ellenfél. Mindenki abban reménykedik, hogy a Siófokot kapja. A Tatabánya lett a "szerencsés". A másik ágon a Rába ETO a Békéscsabát kapja és 3:3-után, tizenegyesekkel jut a döntőbe.

A május 10-i elődöntőn - akárcsak a Fradi ellen - már tekintélyes számú, nyolcezres szurkolótábor buzdítja a siófokiakat a két bányász-együttes összecsapásán.

Siófok: Horváth II. - Olajos, Onhausz, Takács, Virágh - Szajcz, Bódi, Belényesi - Szabó J., Horváth I., Tieber.

Tatabánya: Dombai - Tepszics, Lakatos, Emmer, Szabó L. - P.Nagy, Barabás (Fükő), Hermann (Kökény) - Kiprich, Plotár, Schmidt.

Szajcz tör a tatabányai kapura (becsúszik Emmer, háttérben Barabás)

A mérkőzés nem bővelkedik fordulatokban. A csapatok nehezen bírnak egymással és már-már a hosszabbításra kerül a sor, amikor a hajrában, 10 perccel a lefújás előtt Szabó betalál Dombai hálójába és a Siófok harmadik NB I-es riválisát kiütve a döntőbe jut! Siófok-Tatabánya =1:0.

Székesfehérváron rendezik az MNK döntőt. Június 9-én már 17.000 néző előtt (!) a két csapat a következő összeállításban fut ki a pályára:

Siófok: Horváth II. - Brettner, Olajos, Takács, Virágh - Szajcz, Bódi, Belényesi - Szabó J, Horváth I., Tieber

Rába ETO: Kovács L. - Csonka, Judik, Szíjjártó, Magyar - Hannich, Szepesi, Mile - Szabó O., Szentes, Hajszán.

Verebes József magabiztos. Már nyilatkozataiban agyonveri ellenfelüket. Az NB II-es kiscsapat viszont álmai kapujába ért. Ellenfelük nagyobb tudását lelkesedésükkel kell kompenzálni.

De úgy tűnik ez kevés. A játék képe alapján úgy tűnik, csak a győri csatárokon múlik, hány góllal fog nyerni az ETO.

Node minden szó helyett következzék egy igazi ritkaság! Az 1984-es MNK döntő összefoglalója:

 

A siófokiak a mennybe mennek. Siófok-Rába ETO= 2:1. Kupagyőztes a Siófok!

A szurkolók beszaladnak a pályára és igazi fiestát rendeznek a Sóstói stadion gyepén. Bódit a szurkolók a vállukon viszik le a pályáról. A lassan-lassan érdektelenségbe fúló magyar kupasorozatnak kellett ez a bravúr. Egy rutinos és lelkes kiscsapat beteljesítette álmait és ezzel - átmenetileg - visszahozta az érdeklődés fényébe az MNK-t is.

A Bányász később még feljut az NB I-be is, de a Balaton-partiak történelmében máig ez a legfényesebb nap, amire több évtized távlatából is visszaemlékeznek. Bódi visszaemlékezése szerint a Rába tíz meccsből kilencet megnyert volna ellenük. De ezt az egyet a Siófok nyerte.

A csapat tagjait Siófok díszpolgárrá avatta teljesítményük elismeréseként.

 

Szőke Miklós mesteredző elsőként vezette az NB I-be a Balaton-partiakat, de még az NB II-es együttessel sporttörténelmet írt amikor a Magyar Kupa 1909 óta íródó történelmében, amikor egyetlen másodosztályú együttesként megnyerte az MNK-t és kijutott a nemzetközi porondra. Siófoki ténykedésének öt éve alatt (1981–1986) a Siófoki Bányász a területi bajnokságból jutott az NB I-ig. Szőke Miklós edzőként, a Siófok mellett az első osztályú MÁV-Előrénél is dolgozott, illetve a Videoton utánpótlásszakág vezetője volt, majd kilenc éven át a Fejér Megyei Labdarúgó Szövetség főtitkári posztját töltötte be. 2008 februárjában hunyt el, 75 évesen.

 

,,Rengeteg tartalék van azokban, akikben hisznek és bíznak. Köszönet azoknak, akik a pályán tartottak minket. Életem legnagyobb élménye a mai nap. És gondolom, Tieberé, Szabóé, meg a többieké is. Kis csapatok is alkothatnak nagy dolgokat..."

Bódi Zoltán - csapatkapitány


Évkezdésnek nem is volt rossz, ugye?! A következő rész megint egy különszám lesz, de nyugi, rövidesen visszatérünk a normális kerékvágásba! Volt egyszer egy IFI EB Moszkvában. Kevesen figyeltek rá, kevesen számítottak bármi jóra. Aztán kiderült, hogy a feljövőben lévő magyar labdarúgásnak, úgy tűnik, hosszú évekre biztosított az utánpótlása... Látom a kesernyés mosolyt a szátokon, de bizony akkor ezt így gondoltuk. És - bármi is jött ezután - máig azt vallom: akkor még joggal!

süti beállítások módosítása