A Vincent-blog elköltözött

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 



 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Placebopátia

P/c szerint a világ

2013.05.06. 00:48 | Pásztörperc | 283 komment

Akárcsak az előző írás, eredetileg ez is a kornyezetvedelem.co.hu számára készült; a korábbiak jobb oldalsávunkból érhetők el.

A homeopátia (avagy hasonszenvi gyógymód) a XVIII. században élt Samuel Hahnemann (1755–1843) találmánya, napjainkig az úgynevezett „alternatív medicina” zászlóshajója. Hahnemann és követői szerint a betegségeket olyan szerekkel kell kezelni, mint amilyenek azokat okozzák. Ahhoz, hogy káros hatásuk gyógyítóvá forduljon, köznapi gondolkodásunk számára elképzelhetetlen mértékben fel kell hígítani őket. A végtermékben gyakran a „hatóanyagnak” már egyetlen molekulája sem marad — az elképzelés éppen az, hogy a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) „emlékezik” a szer tulajdonságaira. A homeopatikus készítményeket a leggyakrabban vízzel hígítják, majd a szükségesnek ítélt hígítást elérve az „oldatot” cukorlabdacsra csöppentik. A hígító szakaszok közben a löttyöt megfelelően össze kell rázni, hogy annak „részecskéi” átvegyék a hatóanyag „rezgését”.

Hahnemann.jpg1. ábra: Samuel Hahnemann*

Középiskolás kémiai ismeretekkel egyértelmű, hogy az „elmélet” az utolsó szögig zagyvaság; semmilyen valós alapja nincs. Hahnemann még nem tudhatta, miből is áll a víz — ezért használta annak számára ismeretlen alkotóira a „részecske” kifejezést. Azóta (és nem tegnap) kiderült, hogy a víz nem "részecskékből", hanem H2O összetételű molekulákból áll:

Watermolecule.png

2. ábra: Egy vízmolekula

Ezek a molekulák nem csak úgy kavarognak egymás közt, hanem hidrogénkötések (és azoknál mintegy tízszer gyöngébb dipólus-dipólus kapcsolatok) bonyolult, folyton újraszerveződő aggregátumokba kapcsolják össze őket.

3. ábra: Jég (fönt) és víz (lent) szerkezete — ezt ide nem sikerült feltölteni, mert buta vagyok és ügyetlen.

Ráadásul a vízmolekulák aggregátumai nem (teljesen) véletlenszerűek, hanem legalább részben rendezettek.


víz rendezett.jpg
4. ábra: A víz rendezett és rendezetlen aggregátumai

Természetesen mind a molekulák, mind az aggregátumok folyton mozognak, de ez a hőmozgás éppen hogy nem rendezett, miként a többi folyadéké sem. Nincs „rezgése” se a molekuláknak, se az aggregátumoknak. Épp így nem „rezegnek” a vízben oldott hatóanyag molekulái se, akár bekapcsolódnak az aggregátumokba, akár nem. Magától értetődően „emlékezete” sincs a víznek: az aggregátumok folyton felbomlanak és másképp újraalakulnak: a vízben nincs semmi olyasmi, ami bármiféle információ továbbvitelére alkalmas lenne. Szükségképpen a hatóanyagot már nem tartalmazó készítményeknek hatása sincs: pont olyanok, mintha egy csöpp közönséges vizet pöttyentettünk volna a cukorkára.

Igen ám, de a homeopátia azért terjedt el robbanásszerűen, mert látványos sikereket könyvelhetett el a hagyományos orvoslással szemben — sőt, egyes esetekben, egyes kórképek kezelésére ma, a modern orvostudománnyal is versenyképes. Olyannyira, hogy ezt a WHO is elismeri, és a homeopátiás „gyógyítást” a jog számos országban, egyebek közt hazánkban is nem kuruzslásnak, hanem valós gyógymódnak tekinti. Ezeket a ritka és részleges sikereket persze szemérmetlen üzleti megfontolásokból általánosítják, és a homeopátiát afféle „mindenre jó” eljárásként, az orvostudománytól eltérően „szelíd gyógymódként” reklámozzák. A mi szempontunkból ez lényegtelen — ha csak egyetlen kórkép kezelésére is hatásos, akkor a föntebbi, a módszert agyagba döngölő eszmefuttatásból valami súlyosan hibádzik. Mi lehet az?

A helyes kép felrajzolásához ketté kell bontanunk a kérdést:
1. Miben volt jobb a homeopátia a hagyományos orvoslásnál?
2. Minek köszönhető tényleges gyógyító hatása?

Hippocrates_Light.JPG5. ábra: Hippokratész (Peter Paul Rubens, 1638)

1. Minél volt jobb? A középkori orvoslás messze-messze letért Hippokratész útjáról: bár továbbra is hivatkoztak rá, az ő „legalább ne ártsunk” alapelvét sutba dobták. Annyira szerettek volna tényleg hatni a beteg állapotára olyankor is, amikor bajának természetét, okát nem ismerték (tehát az esetek többségében), hogy esetenként súlyos mérgeket itattak a páciensekkel. A sebek elfertőződését úgy előzték meg, hogy azokat tüzes vassal kiégették. Ha mai eszünkkel belegondolunk, egy ilyen kiégetés akkor is halálos lehet, ha az embernek egyébként semmi baja — ha meg még sebesült is, hát vajmi kevés esélye marad: így halt bele Esztergom ostrománál szerzett sebébe Balassi Bálint, miután a császár orvosa alaposan ellátta a baját. A fő eszköz, a mindenre alkalmazandó csodaszer pedig az érvágás volt — George Washington például azért halt meg a homeopátia feltalálása után kilenc évvel, mert az egyszerű megfázását „kezelő” orvosok többszöri érvágással kivéreztették — miután a kőrisbogárpor(!) nem hozta meg a gyógyulást:


1935 A_North_Africa_Silver_Certificate.jpg6. ábra: George Washington az egydolláros bankón

No, hát ezekhez a módszerekhez képest a homeopatikus készítmények — amikben legalább nem volt semmi — ugrásszerű javulást hoztak. Eközben a „hagyományos” orvoslás kitartóan ragaszkodott tévhiteihez. Semmelweis Ignác még bő évtizeddel Hahnemann halála után is teljesen hiábavaló módon győzködte orvostársait a fertőtlenítés szükségességéről: azok büszkén mentek a boncteremből egyenesen a műtőbe, szülőszobába, és megvetően „finnyásnak” titulálták azt, aki előbb kezet mosott. Hát az ilyen orvoslásnál a homeopátia fényévekkel jobb volt.

Ignaz_Semmelweis_1860.jpg7. ábra: Semmelweis Ignác

2. Hogyan hat? Megdöbbentően későn, csak a XX. század közepén derült ki, hogy nemcsak a gyógyszer gyógyít, hanem már önmagában a kezelés is. A második világháborúban egy Henry Beecher nevű amerikai aneszteziológus ápolónője –– miután kifogytak a fájdalomcsillapítóból –– puszta sóoldatot adott az egyik sebesültnek. Az ál-fájdalomcsillapító aztán nemcsak csökkentette annak fájdalmait, de a sokk kialakulását is megakadályozta:

Beecher 1955-ben publikálta eredményeit, és alapozta meg velük a placebo hatás kutatását. Ennek mára könyvtárnyi irodalma van; lényegét úgy foglalhatnánk össze, hogy a hit hegyeket mozgathat meg. Kevésbé metaforikusan a placebo tényezői az alábbiak:
* a gyógyszer jellemzői (ár, íz, alak, szín, név, kiszerelés),
* a beteg jellemzői (iskolázottság, kor, műveltségi szint, személyiség, eddigi tapasztalatok),
* a gyógyszert felíró jellemzői (hírnév, személyiség, státusz, tekintély, életkor, bőrszín),
* a környezet, amiben a gyógyszert felírták (rendelő, laboratórium),
* a társadalmi, gazdasági és kulturális környezet.

Tehát „a jó orvosság vagy csíp, vagy keserű, vagy drága”, a jó orvos pedig az, aki az elképzelt társadalmi ranglétrán messze felettünk áll, de ezzel együtt sokat törődik velünk.

A homeopátiás orvoslás az összes, itt felsorolt kritériumnak maradéktalanul eleget tesz; szükségképpen a homeopátiás készítmények az azokat egyedi, személyre szabott terápia részeként felíró orvosokkal egészen kiváló placebók. Ez mindenképpen nagyon dicséretes, de fennmarad a kérdés: van-e a homeopátiás szereknek „saját”, tehát nem placebo hatása is?

A placebo hatás felismerése óta a gyógyszerek hatását az utolsó fázisban úgynevezett „kettős vak” klinikai kísérletekkel ellenőrzik. Ezekben a kontrollcsoportnak a hatóanyagot tartalmazó készítménnyel teljesen azonos küllemű és ízű, ám a vizsgált anyagot nyomokban sem tartalmazó placebót adnak (úgy, hogy még a készítményt átadó orvos, ápoló sem tudja, hogy az a valódi-e vagy a kontroll) annak kiderítésére, hogy jobb-e az új készítmény, mint a placebo:


Nos, amint ezt Edzard Ernst egykori homeopata orvostól (Simon Singh, Edzard Ernst: Trükk vagy terápia? Kereszttűzben az alternatív gyógyászat. Park Könyvkiadó, Budapest, 2010) megtudhatjuk, a homeopátiás készítmények eddigi kettős vak tesztjei azzal az egyértelmű következtetéssel zárultak, hogy azok fikarcnyit sem jobbak és nem is rosszabbak a „közönséges” placebónál.

Vessük-e hát el a homeopata „gyógymódot” amúgy mindenestől? Erkölcsös dolog-e a placebo készítmények használata? A „placebo paradoxon” kifejezést David H. Newman vezette be Hippocrates' Shadow című könyvében (Scribner, 2008, ISBN 1-4165-5153-0). A paradoxon lényege, hogy nem etikus placebót használni a gyógyításhoz, mert nincs benne semmi, aminek gyógyhatása lenne — de ugyanúgy nem etikus „nem használni olyasmit, ami gyógyít”.

Ha még egyszer áttekintjük a föntebb felsorolt összetevőket, láthatjuk, hogy a placebo hatás számos eleme nem függ a betegtől(!). És valóban — az utóbbi évek klinikai vizsgálatai egyértelműen kimutatták, hogy akkor is van mérhető hatás, ha a beteg nem hisz benne (persze, akkor gyengébb, mintha hisz is). Szóval, bonyolult dolgok ezek…

* 1–3. és 5–7. ábra forrása: Wikimedia Commons
4. ábra: Kettős szerkezet a víz rejtélyének kulcsa? sg.hu: http://m.sg.hu/cikk.php?cid=72374

süti beállítások módosítása