Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

Híres utolsó szavak

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Az Orbán-rezsim által betiltott Századvég szám

2018.09.24. 21:58 | jotunder | 38 komment

 

      Mint arról korábban írtunk,  a putyinista Orbán-rezsim kirúgta a Századvég szerkesztőit és eltüntette a lap utolsó számát. 

      Ilyenkor azt szokták mondani komolyabb orgánumok, hogy a Vincent birtokába került a Századvég betiltott száma. A Vincent teljesen komolytalan orgánum, ezért kénytelen vagyok bevallani, hogy egy kommentelőnk linkelte be. Életem kockáztatásával egy negyvenméter magas kőfalon átmászva, géppuskatűzben is megszerezhettem volna, csak hát nem úgy szereztem meg, de kérem a tisztelt Olvasót, hogy próbáljon már némi hősiességet is elképzelni a poszt mögé.

      Véleményem kezd lenni  Orbán Ráhel apukájának rezsimjéről. Egyelőre kicsit  BTK-pozitív, így sajnos még nem vagyok kész arra, hogy megosszam Önökkel, de ami késik nem múlik. Megjegyzéseiket: "Hűvös, őszi hajnal" jeligére kérjük a kiadóba. Tudták, hogy Targovistében csinálják a világ hetedik legjobb grízgaluskáját? Nem tudom miért jutott eszembe. 

 

Századok és végek avagy a rezsim nem cicóz

2018.09.24. 16:26 | jotunder | 34 komment

 

    Az Index híre szerint kirúgták a Századvég szerkesztőségét és lemondott több szerkesztőbizottsági tag.

    Egy olyan lapról van szó, amelynek az első szerkesztőségének volt egy Orbán Viktor nevű tagja...

    A főszerkesztő Demeter Tamás, nem névrokona annak a Demeter Tamás nevű filozófusnak, akiről írtunk a Vincenten, hanem konkrétan azonos vele. A másik három felmentett szerkesztő Pócza Kálmán, Zuh Deodáth és Veszelszki Ágnes.

     A szerkesztőbizottság tagjai a legutolsó kötet szerint:

     Lánczi András, Aczél Petra, Lee Congdon (lemondott), Csejtei Dezső, Egedy Gergely, Fehér M. István, Fodor Pál (lemondott), GFG, Horkay Hörcher Ferenc (lemondott), Karácsony András, Körösényi András, Kövecses Zoltán, Kulcsár Szabó Ernő ( lemondott), Mezei Balázs, Stumpf István, Szilágyi Márton.

     A Kommentár után a Századvégből is politikai propagandalapot csinálnak, ahogy kell, nincs semmi cicó.

     Amiről valamiért eszembe jut, hogy 1986. július elsején tárgyalta meg az MSZMP KB Politikai Bizottsága a Tiszatáj ügyét. Most Bod Péter Ákos verte ki a biztosítékot, mert nem a pártvonal szerint írt valami pénzügyi szarról, amit két ember olvasott végig, akkor a Nagy Gáspár írt a drága júdásfáról, ami harminc évgyűrűjével susogott, és sajnos Kádár János valóságos mestere volt a kivonás műveletének. A Gyurkó, a Boldizsár Iván, meg persze a Pándi Pál, Király István nem voltak békésmarcik, géefgék, rohadt egy világ volt, de legalább rá volt írva szép nagy betűkkel, hogy csókolom, ez a világ rohadt, ha nem tetszik, el lehet menni. Mondjuk nem lehetett elmenni, legalábbis eleinte. Nekem tényleg sem ingem, sem gatyám a Kommentár meg a Századvég, hogy adjak egy bukolikus stichet a  kis posztomnak, de azért ha esetleg nem szépen ér véget ez a drága Orbán-rezsim, legyen már leírva valahol, hogy én szóltam.

   

Nácik az Orbán-médiában (heheposzt)

2018.09.24. 14:21 | jotunder | 16 komment

 

  Egy 120 dezibel nevű csoport állítólag Franziska Stahn-nak nevezett tagjáról ír az orbánista média. A 120 dezibel mögött egy igazi náci áll, Martin Sellner. Akit nemrég a lutoni repülőtéren tartóztattak le és deportáltak Angliából.

  A Demokrata most közölte a hivatásos Holokauszt-tagadó Gazdag István faji erőszakra való felhívását.

  Annyira kínosak ezek a józsik.

A magyar konzervatívok esete Russell Kirk-kel

2018.09.22. 20:02 | jotunder | 58 komment

 

   1.   Szilvay Gergely magyarázta el a Russell Kirk-öt. Az orbanofil ifjúkonzervek szívesen magyarázzák el a Russell Kirk-öt. Ami, valljuk meg, nem sokkal viccesebb annál, mint amikor Dessewffy Tibor magyarázta el a Bourdieu-t. Nem hiszek a liberális kultúrfölényben. Sem. Amikor a rendszerváltás után a liberálisok elmagyarázták a magyar népnek, hogy merre van az arra, hogyan kell helyesen gondolkodni a dolgokról, miért nem szabad azt mondani, hogy A és miért kell azt mondani, hogy B, az nem különbözött lényegesen attól, amikor Prof. Dr. Lánczi András magyarázza el, hogy miért nem szabad azt mondani, hogy B és miért kell azt mondani, hogy A.  Magyarországon mindig az lesz az orosztanár, aki az aktuális bejövetel után először tanulja meg a cirillbetűket.

   2.  Russell Kirk-kel az uszoda után találkoztam. A könyvtár az uszoda és a kollégium között volt, abban a közép-nyugati kisvárosban, ahová hetekkel a rendszerváltás lepapírozása előtt mentem ki, tele nagy tervekkel,  akár egy bizonyos másik fiatalember, aki az oxfordi Pembroke College-ba ment ki szinte pontosan ugyanakkor. Természetesen fogalmam sem volt arról, hogy mi az a konzervativizmus, amiről az egyik srác a kollégiumban könyvet akart írni. Ő mondta, hogy a Kirk az alap. Engem meg borzasztóan idegesített, hogy fogalmam sincs az "alap"-ról. A rendszerváltásból teljesen kimaradtam, nem láttam a Kacsameséket, de lehet, hogy hamarabb tanultam meg a konzervatív cirillbetűket, mint Lánczi elvtárs a Világosság szerkesztőjeként.

  3.  Russell Kirk volt tehát az alap. Ebben van némi igazság. Amerikában ő definiálta a konzervativizmust, ő magyarázta el, hogy az egy beállítódás, nem ideológia (ezt egy rendes konzerv műmájer naponta kétszer mondja el, miközben kezét pontosan úgy tartja, mintha egy Chesterton kötetet lapozgatna). Amit már kevesebben tudnak az az, hogy Russell Kirk az amerikai Szilvay volt. A híres mű, a "Conservative Mind" a doktori disszertációja volt, amit pontosan annyi idős korában adott ki, mint amennyi idős ma Szilvay. Némi túlzással, Kirk találta ki az Edmund Burke-öt, akiről azt kell tudni, hogy szemben a szállóigegyűjteményekkel soha az életben nem mondott olyat, hogy a gonosz győzelméhez elegendő a jóemberek tétlensége. Szinte pontosan ugyanúgy nem mondta, mintahogyan a Széchenyi nem mondta azt, hogy minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ezek a nagyemberek szinte mindent pontosan ugyanúgy nemmondanak.

  4.  Burke-öt talán valóban Kirk nevezte ki a konzervativizmus megalapítójának. Ő egy ír származású brit parlamenti képviselő volt. Whig, ami azért történelmi kontextusban inkább szabadelvű, mint más. Érdekes, attól nem mennek a falnak, hogy szabadelvű, pedig az pontosan azt jelenti, hogy liberális. Mit jelent a liberális tádzsikul? Burke a saját korában egy ritka toleráns embernek számított, még talán progresszívnek is, de írt egy könyvet a Nagy Francia Forradalomról, amit némiképp ellenzett (mindez évekkel a robespierre-i terror, Lajos király lefejezése és Vendeé előtt történt, és ha jól emlékszem Mirabeau szíves invitációjára adott válasz volt). Kirk elég vegyes társaságot talált ki magának konzervatívként, köztük azt a John Calhoun-t, aki szerintem még a Milo Yiannopoulosnak is sok lenne egy kicsit.

 5.  Kirk röviddel a könyve megírása után csatlakozott a National Review-hoz, ami tulajdonképpen maga volt az amerikai Mandiner. Apró különbség, hogy nem egy Tombor nevű habonyárpi tartotta fent, hanem Bill Buckley, akinek kőgazdag volt az apukája, és hát az apósa talán még a kőnél is valamivel gazdagabb volt. A National Review lelkesen támogatta McCarthyt (aki akkor már régen nem volt McCarthy és kisvártatva, nem tudom írtam-e már le a Vincenten azt, hogy kisvártatva, alkoholizmusa következtében elhalálozott) és lelkesen ellenezte a szegregáció felszámolását. Igen, ez azt jelentette, hogy bár a republikánusokat támogatták, de élesen támadták a republikánus Eisenhower elnököt, aki Warren főbíró kinevezésével elintézte a Brown kontra Board of Educationt. Amúgy Leo Strauss is megszállottan támadta az anti-szegregációs politikát, természetjogi okokból, ami azért talán nem egészen a legjobb fényt veti a természetjogra legalábbis nagy általánosságban.

 6. Szóval a National Review volt a Mandiner. De Buckley, nem Piliscsabán végzett, hanem a Yale-en és nem a Matthias Corvinus janicsárképzőben kezdte karrierjét, hanem a CIA-nál. Nem Kirk (ő külön három kisujjat növesztett, hogy azokat is el tudja tartani, elítélte a televíziót és gépjárművezetést, bár állítólag Ayn Rand a cha-cha-chát ítélte el)  volt az amerikai Mandiner békésmártonja, főfilosza, hanem Harry Jaffa, aki viszont nem Tőkéczki tanítványa volt, hanem direkte a Leo Straussé.

7.  Kirk nem érdekből találta ki a konzervativizmust, és nem gazsulált a hatalomnak. Barry Goldwater perecelése, majd a neokonzervativizmus megjelenése után inkább csak egy dohogó öreg bácsi maradt, aki egyébként politikailag nem egészen korrekt módon észrevételezte egyes neokonok orrgörbületét. Kurvaélet, mennyit kell még írnom, hogy átmenjen az a kibaszott messzidzs (jegyzet saját magamnak).

8. Kirk egy valódi világban élt, Malcolm X. és King tiszteletes, a tonkini incidens és az Eper és Vér valódi világában. A National Review évtizedes keresztesháborúját nem olyan szíriai óvodások ellen vívta, akik mégcsak nem is léteztek. Ezekben az emberekben volt kakaó. Működtek Eisenhower, Nixon és Ronald Reagan nélkül is. Faszságokat beszéltek, mondom most én (akkor ott a könyvtárban, nem feltétlenül mondtam), de volt bennük kakaó. Szegény Szilvayban és a kevésbé szegény Prof. Dr. Lánczi Andrásban pedig még laktózmentes tej sincs. Lehetne. Csak nincs. A NER-nek nem azért nincs kultúrája, mert konzervatív, hanem azért mert nem az.  Lehet, hogy egyszer jön egy műmájer konzervatív ifjonc, aki még ezeknél is többször fogja idézni John Randolph of Roanoke-t és Alasdair MacIntyre-t (na róla is okított Szilvay, MacIntyre-t egy kaliforniai szállodaszobában, rohadtul nagy kaliforniai szállodaszobában próbáltam elolvasni,  After Virtue, ahogy kell, egy árva kanyi hangot nem értettem belőle, és azért a műmájerségnek is van egy határa, inkább elmentem moziba), de... nem lesz olyan szomorúan tehetségtelen mint ezek.

Akkor majd történni fog valami. Most nem történik semmi.

Ki ölte meg Héjjas Ivánt?

2018.09.19. 16:38 | jotunder | 79 komment

    kep.jpg

   Kondor Katalin és Lezsák Sándor méltatja ma a szadista gyilkos Héjjas Ivánt, az antiszemitizmus elleni zéró tolerancia szent nevében. Felkészül Rotyis József és Francia-Kiss Mihály. 

   Héjjas Iván 1950. december 14.-én este halt meg a vigo-i Praza de Compostela 11.  második emeletén lévő lakásban, ahol egy egykori halálfejes-SS tiszt egyszobás lakását bérelte. A helyszínre érkező orvos szerint idegenkezűség gyanúja nem merült fel.

   Héjjas rendszeresen a Rúa Moreno egyik kocsmájában szedett fel prostituáltakat. Kifejezetten erőszakos ember volt, a lányok rettegtek tőle.  Héjjas aznap este már meglehetősen részeg volt és akkor hívta fel a lakására Carme Branca Itieti-t. Róla nem sokat lehetett tudni, már azon kívül, hogy hamisak voltak a papírjai. A francoista rendőrség évekig kereste, természetesen nem Héjjas Iván halála ügyében. Carme ölte meg Heinrich Büchlert, a Gestapo egyik magasrangú vezetőjét, aki a háború után Santiago de Compostela-ba menekült. Sohasem találták meg, Dél-Amerikában élt, Franco halála után visszatért Spanyolországba, a kétezres évek végén hunyt el Madridban Sabela Espinosaként.

 Carme/Sabela valamilyen mérget fecskendezhetett be Héjjas nyaki artériájába. Így ölte meg korábban Büchlert és tíz évvel később Montevideoban az auschwitz-i őrség egyik tagját is.

 Héjjasnak még volt ereje arra, hogy kitántorogjon a folyosóra, majd az előszobában ájult el, ott találta meg Garcia doktor. Carme túlságosan kevés mérget használt,  nem tudhatta, hogy Héjjasnak ilyen erős a szervezete.

 Az egykori különítményes tiszt túlélhette volna a merényletet..... ha Garcia nem fojtja meg.

  (Dr. Hugo Nunez Garcia (1914-1999), a galíciai illegális szocialista párt egykori vezetőségi tagjának emlékére)

 

 

Az MTA Közgazdaság-tudományi Intézete elleni támadásról (megjegyzésposzt)

2018.09.13. 21:17 | jotunder | 112 komment

 

    Palkovics László be akarja záratni a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetét, mert az szerinte "rosszul teljesít".

    Ezzel kapcsolatban a következőket szeretném megjegyezni.

    Az IDEAS-REPEC rangsorban, amelyik egy meglehetősen ismert rangsor, a legjobb 20 magyar közgazdász- kutató a következő.

    1. Kőszegi Botond, CEU

    2. Szeidl Ádám, CEU

    3. Weber Andrea, CEU

    4. Kornai János, Corvinus

    5. Varga Attila, Pécs

    6. Koren Miklós, CEU és MTA Közgazdaság-tudományi Intézet

    7. Halpern László, MTA Közgazdaság-tudományi Intézet

    8. Simonovits András, MTA Közgazdaság-tudományi Intézet

    9.  Fertő Imre, Kaposvár, MTA Közgazdaság-tudományi Intézet

    10, Kondor Péter, CEU

    11. Mátyás László, CEU

    12. Kézdi Gábor, MTA Közgazdaság-tudományi Intézet

    13. Telegdy Álmos, MNB

    14. Szerb A. László, Pécs

    15. Muraközy Balázs, MTA Közgazdaság-tudományi Intézet

    16. Békés Gábor, MTA Közgazdaság-tudományi Intézet

    17. Kóczy Á. László, BME és MTA Közgazdaság-tudományi Intézet

    18. Szapáry György, CEU

    19. Tasnádi Attila, Corvinus

    20. Valentiny Ákos, MTA Közgazdaság-tudományi Intézet

    ...........................................................................................................

    Magyarországon nem lesz vita arról, hogy mennyit ér az MTA Közgazdaság-tudományi Intézete, ugyanis semmiről sincs vita, nincs kivel vitatkozni. A méltányosság kifejezés értelmét veszítette. Márpedig egy ilyen intézmény teljesítményéről csak méltányos vita folytatható, egy meglehetősen bonyolult előzetes megállapodás-rendszer alapján lehetne csak összehasonlítani tudományos műhelyek teljesítményét. Ami fel sem merülhet, ne gyerekeskedjünk. Palkovics hónapok óta hazudik folyamatosan az Akadémiáról, folyamatosan aláz meg olyan embereket, akiknek a bokájáig nem ér. Mert teheti.

    Az Egyesült Királyságban az egyetemek tudományos teljesítményének mérésére hét év alatt 250 millió fontot, 90 milliárd forintot költöttek el, miközben Magyarországon egyetlen fillért sem.  Ez az egész úgy nevetséges, ahogy van.

Érvénytelen lenne a Sargentini-jelentés?

2018.09.13. 15:58 | jotunder | 91 komment

 

   Gulyás Gergely rezsimjóléti miniszter szerint érvénytelen a Sargentini-jelentés. Ugyanis  Judith Sargentini 1974-es születési anyakönyvi kivonatán a tízguldenes illetékbélyeg sarka le van szakadva, tehát Judith Sargentini születése is érvénytelen, és érvénytelen születésű személyek jelentése is érvénytelen. Ennek azonban messzemenő következményei vannak. Érvénytelennek kell tekinteni minden olyan holland sportorvosi igazolást, amelyet az amszterdami Szent Lukács kórházban állítottak ki Judith Sargentini születésének napján. Köztük Johan Neeskensét is, aki az 1974-es labdarúgó-világbajnokságon a Hollandia-Brazília mérkőzésen gólt szerzett az ötvenedik percben. Ez érvényteleníti Hollandia világbajnoki ezüstérmét. Ami azonban azt jelenti, hogy Juliana királynő érvénytelenül adta ki a Narancsrendet a holland csapat tagjainak, amivel azonban érvénytelenítette az összes aznapi uralkodói ellenjegyzést, köztük azt is amely szerint a Holland Királyság elfogadja azt, hogy Puja Frigyes magyar külügyminiszter kinevezi Takács Gézát rendkívüli és meghatalmazott nijmegen-i növényegészségügyi konzullá. Akkor viszont nem is válthatták volna le őt érvényesen 1981 januárjában és érvényes módon nem is fojthatta volna bánatát kettő darab konyakba a Kapos presszóban. Érvénytelennek tekinthető tehát az is, hogy párt- és elvszerűtlen magatartást tanúsítva, meginvitálta egy újabb, morális értelemben végzetes konyakra a szomszédos asztalnál meggyespitéjét fogyasztó, amúgy férjezett hölgyet. Amennyiben a következő három óra történései is érvénytelenek, akkor bizony sajnos azt kell mondanom, hogy Gulyás Gergely nem mondhatja azt, hogy a Sargentini-jelentés érvénytelen, mert érvénytelen személyek nem mondhatják ki jelentésekről, hogy azok érvénytelenek.

Hogyan élte túl Schöpflin György a Holokausztot (megjegyzésposzt)

2018.09.11. 15:26 | jotunder | 35 komment

 

    I write as someone who lived through the Holocaust. - írja Schöpflin György.

    A "lived through" leginkább azt jelenti, hogy túlélni vagy átélni. Ezen az alapon azt is mondhatnánk, hogy John Lennon "lived through the Holocaust" , esetleg Mao-Ce-Tung.  Schöpflin Györgynek kb. annyi köze volt a zsidósághoz, hogy apja Schöpflin Gyula, a barátinál vélhetően szorosabb kapcsolatba került Radnóti Miklós feleségével. Igen, a Schöpflin-család német eredetű. Amúgy, a háború után Schöpflin Gyula lett a Magyar Rádió kommunista békésmártonja, ő akarta kicsinálni Németh Lászlót, akinek persze szintén voltak kissé görbébb dolgai zsidóügyben. 

  Schöpflin valamikor liberális brit tudós volt, ma.... Orbán hű ebe. A magyar jobboldal sztárjainak nagyjából fele antiszemita vadbarom bézsétől döbrenteiig. A fideszista facebook oldalakon ma is őrjöngve zsidóznak. Igen, az orbánisták egy része Izrael-barát, létezik a Bulika-vonal, de mindig is léteztek filoszemiták a FIDESZ-ben, azt sem gondolom, hogy Orbán Ráhel és Sára apukája antiszemita lenne, de azt gondolom, hogy amikor eldöntötték, hogy teleplakátolják Sorossal Magyarországot, pontosan tudták, hogy ez a magyar antiszemitákban milyen érzedelmeket fog kelteni.

 Magyarországon ma őrjöngő  muszlimellenesség van, a Pegida szintjén, otthonos romaellenesség, antiszemitizmus pedig igény szerint. Egy állami finanszírozású fasiszta intézet vezetője mondhatta el a Horthy-ünnepségen a pofánvágás legcsekélyebb kockázata nélkül, hogy vitéznagybányai regnálása alatt nem fosztották meg a jogaiktól a zsidókat. Az ember csak csendesen hány.

Schöpflin úr, maradjunk abban, hogy a nagyanyám és az apám élte túl a Holokausztot, és a magyar hivatalnokok által deportált dédanyám és dédapám élte volna túl... ha túléli.