Híres utolsó szavak

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

  

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Megbuktathatják-e a tanárok az Orbán-kormányt?

2016.03.20. 11:50 | jotunder | 299 komment

  

       Nem.

       **************************************************

       P.S  És akkor mi van?  Csak és kizárólag az Orbán-kormány megbuktatása lehet az egyetlen méltányolható törekvés? Személy szerint biztos vagyok benne, hogy nem tudom megbuktatni az Orbán-kormányt, tehát nem is reggelizhetek? A tanárok azt szeretnék, ha Magyarországon végre komolyabban vennék az oktatás ügyét, ez is elég reménytelen cél, de legalább valamivel beláthatóbb cél, mint az Orbán-kormány megbuktatása.

             Gyengébb idegzetűek most hagyják abba az olvasást. Kimondva-kimondatlanul, de a baloldali és/vagy liberális értelmiség mégis csak azt próbálja kommunikálni, hogy egy liberális Magyarországra van szükség, és amíg nincs liberális Magyarország, amíg nem hívják az országot újra Magyar Köztársaságnak, amíg vissza nem vonják az Alaptörvényt és helyre nem állítják az Alkotmányt, addig nem szabad olyan apróságokkal foglalkozni, mint a tanárok tiltakozása, ami csak egy részletkérdés és elvonja a figyelmet az Orbán-kormány megbuktatásáról. 

             Aránylag liberális ember vagyok, sokkal de sokkal liberálisabb, mint az átlagos magyar polgár. Nincs is túl jó véleményem az átlagos magyar polgárról. Mindazonáltal azt gondolom, hogy a véleményem pontosan annyira számít, mint az átlagos magyar polgáré. Azt nem gondolom, hogy pontosan ugyanannyit ér, de azt igen, hogy ugyanannyira számít. Magyarország akkor legyen liberális, ha ezt a polgárai igénylik, akkor legyen újra Magyar Köztársaság és akkor töröljék el az Alaptörvényt, ha erre kétharmados felhatalmazást adnak a választópolgárok.

             El tudom képzelni azt, hogy az Orbán-kormány egyszer valami miatt tényleg megbukik, és nem egészen úgy bukik meg, ahogy európai kormányok szoktak, de ha ez esetleg (nem nagyon hiszem persze) bekövetkezne, az Orbán-kormány utódjáról szabad és demokratikus választáson kell majd dönteni, és ugyanaz a nép fog szabad és demokratikus választáson dönteni az Orbán-kormány utódjáról, mely nép kétszer is kétharmados többséghez segítette Orbán Viktort. Ennek az országnak olyan kormányzat kell, amilyet a magyar választók többsége akar. És az szinte biztosan nem olyan lesz, mint amilyet én akarok. 

               Ennek az országnak csak olyan oktatási rendszere lehet, amelyet a többség el tud viselni. Egyáltalán nem biztos az, hogy a magyar nép egy olyan oktatási rendszert tud elviselni, amelyet én kifejezetten szimpatikusnak tartok. Én azt gondolom, a realitásokat tekintve,  hogy egy kissé fafejű, jellegzetesen kelet-európai, de alapjában véve tisztességes keresztény-konzervatív kormányzat a legjobb, amire számíthatok. Nem szimpatizálnék különösebben egy ilyen kormányzattal, de nehézségek nélkül el tudnám fogadni a létét. Az a kormányzat egy olyan oktatási rendszert menedzselne, amellyel szintén nem szimpatizálnék különösebben, de el tudnám fogadni a létét. 

                Engem tehát egyáltalán nem zavar az, ha valaki olyasmit követel, ami nekem nem feltétlenül tetszik, feltéve, ha úgy látom, hogy ezeket a követeléseket elég sok tisztességes ember képes támogatni. Nem érdekel az, hogy miket mondanak a tüntetéseken, hogyan mondják, pontosan mondják-e, megfelelő jelzőket használják-e, nem érdekel, hogy van-e kiérlelt stratégiájuk, ha el tudom fogadni, legalább fenntartásokkal, az nekem bőven elég.

                Ennek az országnak sokkal jobb és sokkal tisztességesebb kormányzatra van szüksége. Ezen belül sokkal jobb és sokkal tisztességesebb oktatáspolitikára. Az, hogy az a bizonyos sokkal jobb és sokkal tisztességesebb kormányzás, oktatáspolitika, magyar jövő konkrétan milyen, már nem olyan lényeges. Vannak kérdések, amelyekről elég határozott véleményem van (aránylag kevés kérdésről van szó), de még ezekben az esetekben sem várom el, hogy a többség az én álláspontom fogadja e (ezt gyakorlatilag lehetetlennek tartom). Abban reménykedem, hogy esetleg képes lennék elfogadni a többség álláspontját. Nekem könnyű persze, mert engem közvetlenül egy sokkal kellemesebb többség álláspontja érint, mint azokat, akik otthon élnek.

               Azt gondolom, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb kompromisszumkészségre és empátiára van szükség ahhoz, hogy az Orbán-kormány helyett valamilyen jobb és tisztességesebb (de közel sem biztos, hogy baloldali vagy liberális) kormányzata legyen az országnak. Ezeket a tömegmozgalmakat a kompromisszumkészség és az empátia gyakorlati terepeként képzelem el és akként tekintek rájuk.

               Nem hiszem, hogy a tanárok, vagy bárki más a közeljövőben megbuktathatja az Orbán-kormányt. Azt gondolom, hogy Orbán és kiszolgálói aljas módon viselkednek, és nagyon helyes, ha a tudomásukra hozzuk, hogy mi ezt nem fogadjuk el, nem lesz könnyű dolguk, ha uralkodni próbálnak felettünk, és mindenkinek, aki törvénysértést követ el a kormány utasítására, számítania kell arra, hogy egy nap elszámoltatják. A hétköznapi kicsiny lázadások politikája, a konfrontáció vállalása, az, hogy leordítjuk a rezsimszolgák fejét, számomra bőven megfelel. Természetesen örülnék neki, ha megbukna ez a kormány, de nem várom el senkitől, hogy mindent erre tegyen fel. Tegyen fel annyit, amennyi belátható, arra, ami belátható. 

             

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr208506244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esernyősEvezős 2016.03.28. 16:49:52

komlomedia.wordpress.com/2011/09/25/miert-nem-oktatnak-az-iskolak/

Kicsit hosszú - és nem is friss - de gondolatébresztő dolgok vannak benne.
Ajánlom olvasásra.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.03.28. 17:05:45

@esernyősEvezős: te tudod, hogy ez micsoda? ez egy John Taylor Gatto nevű libertariánus kiáltványa a közoktatás ellen? érted? a közoktatás teljes felszámolását akarja, valamennyi közoktatási intézmény azonnali bezárását.

esernyősEvezős 2016.03.28. 17:34:16

@jotunder: Elolvasva, igen, azt látom, hogy nagyban díjazza az "otthoni tanítást" és a "közvetlen tapasztalatszerzést".
Ettől függetlenül, amit az iskola problémáiról ír és amit a társadalom problémáiról, abban van igazsága.
Nem tudom, ki a pasas - őszintén mondom: jelen pillanatban nem is érdekel -, a szöveget olvasva viszont azt láttam, hogy rohadt sok minden "ért el" ide abból, amit ő ott felhozott és gondnak lát(ott).
Azt például tudod, hogy egyre több gyereket vesznek ki otthon EBBŐL az iskolarendszerből és tanítják / taníttatják őket kis csoportokban, gyakorlatilag otthon - bár képzett pedagógusok segítségével? Szinte minden héten érkezik ilyen megkeresés a neten kollégától, hogy itt vagy ott ilyen csoport szerveződik és keresnek oda tanítani meghatározott szakkal, képzettséggel embert.
Ez - legyen bármilyen jól kitalált is a projekt - számomra azt jelzi, hogy sok az elégedetlen és az, aki nem lát más kiutat jelenleg.
Nem kéne megvárni, míg kialakul ez a "kaszt" is és átrendezi az amúgy is borzalmas állapotokat a közoktatásban.
Tehát kell róla beszélni. Akár úgy is, hogy ilyen ember gondolkodását megismerjük.
És aztán vitatjuk. Vagy nem.

Azt nem írtam - és nem is gondolom -, hogy egy az egyben igaza van és nosza, valósítsuk meg - hahaha, itt és most? - az összes rögeszméjét, csak annyit írtam, hogy "gondolatébresztő dolgok vannak benne" + "ajánlom olvasásra"

És hogy ne lógjon a levegőben:
"Tüstént szabad időt kell adnunk a gyerekeknek, mert ez az önismeret kulcsa, és amilyen gyorsan csak lehet, újra be kell vonnunk őket a való világba, hogy a szabad idejüket ne újabb elvontságokkal töltsék."

A mai magyar iskolarendszer - főleg, amit éppen most erőltetnek ránk - annyira elszakadt a valóságtól és a mindennapi élettől, hogy azt lerajzolni sem lehet. Igen, azt gondolom, hogy ennek a mikéntje, hogyanja képezze vita tárgyát.

helyesírásellenőrző 2016.03.28. 18:10:50

@GeoCracker:
De hát éppen az az egyik célkitűzés, hogy ne ilyen alacsony legyen a hatékonyság ...
Miért pont 22? Amikor elkezdtem tanítani, a kötelező óraszám 18 volt. Aztán felemelték 20-ra, aztán 22-re úgy, hogy 2 órát le lehetett dolgozni korrepetálással, szakkörrel, aztán felemelték 22-26-ra. A 12 pont egyike próbálja 22-nél tartani a letanított tanórák számát. Ami Finnországban napi 4. Munkaideje többi részében a finn pedagógus foglalkozhat felzárkóztatással, javítással, tananyagfejlesztéssel, meglátogathatja munkatársai óráit.

incze 2016.03.31. 00:44:11

ezek a szervezetek a továbbiakban egyeztetni fognak a szolidaritási akciókról. Íme a bő lista, amin a tanároktól a vasutasokon át a távközlési dolgozókig egy csomó szervezet szerepel:

- Tanítanék Mozgalom
- Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ)
- Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ)
- Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF)
- Vasutasok Szakszervezete (VSZ)
- Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ)
- Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ)
- Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ)
- Távközlési Szakszervezet
- Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD)

24.hu/belfold/2016/03/29/johet-a-gigasztrajk-osszealltak-a-szakszervezetek/

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2016.03.31. 07:55:15

@incze: "tíz szervezet szándéknyilatkozatot fogadott el az együttműködésről, aminek célja, hogy gyermekeink és az ország jövője érdekében a közoktatási rendszert megújítsák."

Vagyis pl. a "Vasutasok Szakszervezete", meg a "Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége", és az "Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége" meg szeretné újítani a közoktatási rendszert.

Ja. És persze. Meg hoooogyne.

Két baj van ezzel: 1. Minden magyar szagszervezet hiteltelen. Az elmúlt 26 évben tettek róla, hogy azok legyenek.
2. Itt nem a közoktatási rendszer kell megújítani. Már rég nem. És az sem jó érv, hogy ez csak az első lépés, valahogy el kell indulni, minden marathon az első méterrel kezdődik, stb. Nem. Itt kérem hiteltelen, tehetetlen, a hatalom seggének nyalására berendezkedett szagszervezetekről van szó, amelyek 26 éve arra szocializálódtak... na mire is? Hát kb arra, hogy a vezetőik jó nagy fizetéseket vegyenek fel. Kb. erről szól a mai magyar szakszervezeti mozgalom. És akkor csoda, hogy nem tudják, hogy a NER rendszert kell megbuktatni, és ennél kevesebb nem elég, és úgy be fogják őket darálni, hogy észre sem veszik? Még ha tudnák, akkor sem mernék kimondani, de nem is tudják a szerencsétlenek. (Illetve: szerencsések, hiszen a mai viszonylatban igen jól fizető, biztonságos foglalkozásuk van.)

labrys 2016.03.31. 20:50:41

Fontos cikk a KLIK-kel, a tanártüntetésekkel & a perspektívákkal kapcsolatban:

parameter.sk/el-nem-veszett-illuziok

Késes Szent Alia 2016.04.05. 22:34:21

"Sándor Mária metafora, egy magára hagyott, megszervez­hető, de meg nem szervezett világ metaforája. Az ő megszervezésük nem karrier ma senkinek.

Holott a rendszerváltás áldozatai és az Orbán-rezsim vesztesei (e kettő között jelentős átfedés van) egy láthatatlan politikai sereg. Valakik majd megint meg fogják őket szervezni, valakinél megint „célba érnek”.
...
Sarkosan fogalmazva: leginkább Budapestről, leginkább diplomásokkal, leginkább (új) médiapolitizálással ez a fragmentált baloldal nem tud nyerni 2018-ban. Egy egységes vagy egy ma még nem látható új baloldal pedig nem fog nyerni, ha nem érti meg a Jobbikra nyitott fiatalok motivációit, a Sándor Máriák „világnézetét” és nyelvét, a liberalizált baloldal évtizedes problémaérzékenységétől és politikai értékítéletétől idegen társadalmi tapasztalatokat, nem utasítja el a költség-haszon elemzésekre épülő politikatechnológiát, az elitista közösségszervezést, a saját magunkhoz és a „hozzánk hasonlókhoz” szólását."

m.nol.hu/velemeny/miert-adjak-fel-1609515

incze 2016.04.06. 01:32:06

egy kis ner-finesz palkovicstól (tudom, tudom, ő egy koponya, vagy legalábbis egy fékpofa):

"Sztrájktörvény szerinti sztrájkegyeztetésre hívta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét, ám de döbbenetükre a Köznevelési Kerekasztal ülésén találták magukat"

444.hu/2016/04/05/torbe-akartak-csalni-a-pedagogus-szakszervezetet

és ha már ott voltak, kedélyesen meg is invitálták őket, hogy csatlakozzanak.

tulajdonképp az a lgmeghökkentőbb ebben az eljárásban, hogy a t. ner vezérkar milyen elképesztő minőségű selejtnek képzeli a szakszervezeti vezetőket. hogy egy ilyen trükköt benyelnének, vagy neaggyistók beülnének vígan ropizni a "kerekasztalhoz"? túl sokat forognak egymás köreiben ezek a nerpubik, onnan a véleményük zembertársaikról.

ATCG 2016.04.06. 17:58:56

@Késes Szent Alia: Ez így van. Lakner Zoltán pl. egyre kétségbeesettebben ostorozza az övéit. Javasolnám pl. baloldali győzelemre vágyó párturaiméknak: üljenek biciklire és kerekezzenek körbe az országban. Kezdhetnék mindjárt Szabolcsban, kétfalunta térjenek be az útszéli kocsmákba, igyanak meg egy pohár sört vagy fröccsöt és figyeljenek miről beszélgetnek ott a férfiak. A nők beszélgetését boltokban, játszótereken, piacokon, orvosi rendelők várótermében hallgathatják meg inkább.
Hallgassák figyelemmel az embereket, és jegyezzék meg a szavaikat, ha lehet.
Téríteni ne próbálják őket.
Csak tanuljanak

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2016.04.06. 20:58:30

@ATCG: Minél deklasszáltabb, lepusztultabb, szegényebb helyre mész az országban, és hallgatod a nép hangját, annál több, és töményebb rasszista, xenofób, antiliberális, végsó soron konzervatív, rosszabb-oldali beszédet fogsz hallani. Ez egy amolyan törvényszerűség. Nem elméletből beszélek, hanem a terepen vagyok.
Az ilyen "alvégek" kedvenc témája a politikusok szidása (mindenféle különbségtétel nélkül), a migráncsoktól való félelem (mint éppen aktuális téma), a cigányok szapulása, és nagyon jellemzően, elterjedten, dominánsan az antiszemitizmus - természetesen akkor is, ha egyetlen egy zsidót sem ismernek. Ezen emberek nagyon nagy része mindenféle súlyos tévhitekkel a fejében éli az életét. Ezek a tévhitek nem életidegenek (tehát nem halnak bele), viszont rendkívül jól összeférnek a gondolkodás-nélküliséggel. Ezek az emberek általában semmilyen, a közepesnél magasabb rendű, színvonalú gondolkodási műveletre nem képesek, arra igényük sincs, sőt el sem tudják képzelni, hogy van olyan jelenség.
Úgyhogy tőlük közvetlenül semmit nem lehet tanulni. Természetesen, mivel sokan vannak, a politikának nagyon fontos megismernie azt, hogy hogyan lehet irányítani, pontosabban manipulálni őket. Mivel - mondjuk ki - buták, a manipulálásukhoz leginkább csak gátlástalan demagóg populizmus kell, amely mentes mindenféle igazság kimondásától (úgysem értenék azt, és nem is tudnák ellenőrizni), és moráltól isi. Mivel ezek a követelmények leginkább a rosszabb oldali fasiszták, és nácik (fidesz, kdnp, jobbik) által teljesíthetők, nem nagy csoda, hogy az elnyomott, kizsákmányolt, elbutult szerencsétlenek körében ezek a pártok a legnépszerűbbek most is. (A ballib népszerűtlenségének ezen kívül még számos oka van - azokat most nem elemzem.)

2016.04.06. 21:21:03

@Késes Szent Alia:

a rendszerváltás áldozatai és az Orbán-rezsim vesztesei (e kettő között jelentős átfedés van) "

ezt azért alaposan kifejthette volna a szerző.

amúgy azt tippelem, nem fognak tanulni.
meg hát kinek van kedve kínlódni, nekem sem lenne

panelburzsuj 2016.04.06. 21:44:13

@ipartelep:
A népi ócsárlás általad felvázolt palettájáról lemaradtak a "gazdagok".

ATCG 2016.04.07. 21:43:57

@ipartelep: Azért meg kellene próbálni ezt a "kocsmai politizálást" a jobbik-oldal részéről is. Alia erre célzott és Te is, hogy valakik meg fogják találni őket, és ha a jobbik-oldal nem akarja, akkor természetesen csak a másik fogja.
Én magam nem tapasztaltam ezt a fajta rossz-beszédet a vidéki kocsmákban (történetesen épp Szabolcs-Szatmár-Beregben), ott inkább a zsák kukorica ára volt a téma, meg, hogy mennyiből tudsz felnevelni egy disznót.
Amikor a pultnál ittam a sörömet és a délutánba forduló rekkenő melegben belépett az ajtón egy falubeli és azt mondta az asztalnál ülők felé:
-Mennyi részeges ember!
az egyikük visszaszólt:
-De már eggyel többen vagyunk.
Piricse előtt amikor biciklimről leszállva az út menti lámpa alatt a térképet böngésztem a lámpa melletti házból az asszony kiküldte fiatal cigány férjét, hogy útba igazítson:
Vele is a megélhetésről beszélgettünk. Az építőiparban dolgozott Pesten, aztán minden munka elfogyott előlük, most a ház mögötti kis kert épp annyit nyújt, hogy nem halnak éhen, de pénzük az nagyon kevés, mert nincs pénztermelő munkájuk.
Szatmárcsekén is körülvettek a cigányok, kérdezték honnan jövök, mondom Pest mellől. Azt mondják erre többen:
-Mi az innen tizenöt kilométerre lévő Fehérgyarmatra is meggondoljuk, hogy biciklivel menjünk be segélyért, vagy az orvoshoz, vagy egy-két dolgot vásárolni,
pedig a busz drága és ritkán jár.
Egy helyen - szintén cigány asszony - azzal a kéréssel küldte át hozzám az út túlsó oldalára a kiskölykét, hogy:
'-Ád-e ruhát bácsi?'- azt hitte tán megpakolt biciklimről, hogy vándor árus vagyok.
Egy másik helyen azt kérdezte tőlem egy fiatal lány anyjával kilépve a közértből, és megtudva, hogy s mint, s hova megyek, honnan jövök, hogy -
'-Nem fél, hogy megölik? Jajj, vigyázzon meg ne öljék az úton!'
Túristvándi előtt éjfél felé a készülődő vihar villámainak fényénél az út szélén álló rendőrautó rendőre igazoltatott.
Amikor megtudta honnan jövök csak annyit mondott:
'-Hát uram! Tiszteltetem de...'- és nem mondta ki amit gondolt rólam, csak egy picike hangsúllyal érzékeltette a véleményét.
S hogy a rosszabbik oldalt se hallgassam el:
Hajdúhadházon péntek este az egyik kocsmából a másik diszkóba sörösüveggel a kezükben autózó fiatalok egyike a mellettem lassító kocsi lehúzott ablakán kihajolva öklét és üvegét felém rázva kiabálta:
'- Takarodj innen te senkiházi hajléktalan!'
Ugyanezen az úton, Túristvándi felé tartva Penyige előtt defektet kaptam.
A kereket vizsgáltam amikor utolért egy biciklijét toló idősebb ember, a defekt előtt nem sokkal még morogtam is rá, mert a kivilágítatlan gyalogosnak majdnem nekimentem. A biciklis öreg bajomat látva és úti célomat hallva (este tíz körül járt) azt mondta:
'-Ha nem sért meg szerény otthonával: ott tölthetném az éjszakát, és reggel majd elvisszük a szerelőhöz a biciklit.' Örültem a meghívásának. Kiderült, hogy mozdonyvezető volt, már régen nyugdíjas. A felesége elhagyta. Egyedül él. Családja nincs. Kicsi háza volt. Szalonnával, kenyérrel kínált. A szobában egyetlen ágy volt, azt nekem hagyta. Ő a fotelben ült és mesélt-mesélt az életéről. Nagyon fáradt voltam az aznapi száz kilométertől és nagyon sajnáltam utóbb, hogy a történetei közben elaludtam. Másnap reggel elmentünk a bicikliszerelőhöz, de az nem nyitott kaput. Vasárnap volt (Szilvafesztivál). Így visszaballagtunk az öreghez, kicseréltük a kilyukadt belsőt, majd spárgával valahogy átkötöztük a széthasadt külsőt is. A szomszéd kerítésen túlról eközben sandán méregetett a szomszéd:
'-Ki maga? Honnan jött? Mit akar?'-kérdezte. Kicsit foghegyről kérdeztem vissza, mert az ember megérzi a hozzászóló hangsúlyából a "jóindulatot" és ugye "amilyen az adjon isten..."
'-Ki maga?Rendőr?'-
Nem telt belé negyed óra az utcai kiskapun át öt egyenruhás ember jött be:
két rendőr és három határőr, vagy fordítva, már nem is emlékszem.
Igazoltattak. Megmutattam az igazolványom és közben méltatlankodtam:
'-Ez a szabolcsi vendégszeretet, így fogadják az idegeneket?'
'-Nekünk hivatalból ki kell vizsgálni, ha bejelentés érkezik.'- szabadkozott a fiatalabb, de magasabb rendfokozatú rendőr.
Miután elmentek még valamit átszóltam a szomszédnak, de a jótevőm csitított,
hogy neki lesz baja, ha elmegyek.
'-A házamra, a kertemre fáj a foguk.' - mondta.
Tudom ezzel a pár sorral semmit sem bizonyítottam a "nép" értelmi szintjéről,
de ha a velem kapcsolatba kerülők szavait egy "lakmuszpapírszerű indikátoron" átszűrném a papír színe a jobbik-oldal kémhatásának megfelelő színt mutatná.

incze 2016.04.10. 17:01:56

A tárcavezető hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a sztrájkbizottság által megfogalmazott 25 pontból 20 esetében már sikerült megállapodni, és sajnálja, hogy "kockáztatják ezeket az eredményeket". A kérdéses pontok egy része bérügyeket érint, ezekben "nem tudunk továbbmenni, ez a probléma", hiszen ehhez plusz 50 milliárd forint kellene, és "ez most nem megy" - fogalmazott.

Úgy vélte, a pedagógusok munkateher-csökkentésébe sem tudnak belemenni, mert az OECD- és más nemzetközi felmérések alapján a magyar pedagógusok óraterhelése így is az egyik legalacsonyabb az EU-ban, és "ennél lejjebb nem fogunk tudni menni".

www.napi.hu/magyar_gazdasag/se_beremeles_se_teher-csokkentes_balog_a_tanaroknak_uzent.612975.html

balogember aljas és hazudik, business as usual.

incze 2016.04.15. 01:29:39

"Egy fillér pluszpénzt nem kapott eddig a Klik a költségvetésből, nemhogy azt a 38 milliárd forintot, amit Palkovics László oktatási államtitkár ígért meg az oktatás körül kitört botrány csillapítására. A Klik mégis tudja törleszteni korábbi tartozásait – amit a kormány egy „technikai” trükkel oldott meg. A fenntartó sürgősen 60-80 milliárdos forrásra szorul, amit a napirenden lévő költségvetési törvénymódosítás orvosolhat."

www.napi.hu/magyar_gazdasag/egy_fillert_sem_kapott_a_klik_igy_trukkozik_kormany_az_oktatasi_penzekkel.613213.html

nagyjából az igazolódik be, hogy a nermányzat kizárólag kifárasztásra játszott és játszik. a "trükk" abban áll, hogy a csillapító intézkedésekhez adott 38 mrd-ot a klik decemberi kifizetései terhére folyósították, így a kilk idei (amúgy is alul"tervezett") költségvetéséből immár egy havi finanszírozás hiányzik.

az látszik, hogy kurvára nem akaródzik pénzt nyomni az oktatásba. összevonások, a vele járó kirúgások (használhatónak tűnő listák készülnek mostanában), sok minden szóba jöhet még az efféle fölöslges dolgokra való pénzpocsékolást elkerülendő.

esernyősEvezős 2016.04.16. 22:30:27

Szalayné Tahy Zsuzsa:

Üzenem Palkovicsnak, kérem osszátok, hogy megkapja!
A 168 órában 04.15-én adott interjúja kapcsán:
1. Nem szálltam ki semmiből, amibe beszálltam.
2. Örülök, hogy belátta, hogy nincs velem probléma, de nem azért, mert kiszálltam, hanem azért, mert igazam van. A tankerületvezetővel és az intéményvezetővel beszéltem, a hiba nem bennem van.
3. Továbbra is él, hogy vagy nem adok jegyet, vagy ha igen, akkor az ötös, illetve munkamegtagadás esetén elégtelen. Nevezheti aminek akarja, polgári engedetlenség, sztájk... bármi.
4. Igen, felépítettek. Több ezer tanítványom, szüleik, tanárkollégák... Közös ismerőseink is vannak, de ettől még NINCS HATALMA FELETTEM!
5. A közvetlen környezetemben 400 megtartott órát NEM FIZETETT KI a KLIK. A betegállományban levő tanárok fizetését kilopják. 50 milliárd Ft-ra becsülik ezt az összeget.
6. Szingapúrban sem a lexikális tudást választják! Koreában sem. Konkrét szakmai projektekben dolgozom velük, TUDOM. Az Angoloknál sem, sőt, még a poroszos rendszer hazájában, Németországban sem.
7. Minek csinálunk évente KOMPETENCIA mérést, most már 3 tárgyból? Minek van PISA mérés? Minek van középiskolai felvételi, ha csak az érettségi adatai ismertek?
8. Pokorni is foglalkozik oktatáspolitikával, legfeljebb általában nem mondja hangosan el a véleményét. Tudom, hogy egyes kérdésekben én is szakembernek számítok. Mondom: A kormány oktatáspolitikája 40 évvel veti vissza az országot. Nagyon rövid időn belül rabszolganemzet leszünk, ha azonnal nem váltunk irányt. Tudom, hogy Ön nem közoktatáspolitikai szakember. Fogalma sincs arról, hogy mit jelent tanítani. Oktató volt, nem tanító.
9. A türelmi idő lejárt. A 2010 óta hozott közoktatást érintő törvények eredménye egy működésképtelen rendszer, amelyben a pedagógusok tönkremennek. A NAT elhibázott tartalmi bővítése; az alapvetéseket is figyelmen kívül hagyó, szakmai hibákkal teli Kerettanterv bevezetése; a pedagógus szerep meggyalázása, majd erre életpálya modell építése; Az oktatás és nevelés beetetéssé és idomítássá degradálása a jó pedagógusok életét veszélyezteti.
10. A "politikai akciók" mellé azért tegyük oda a pályaelhagyókat, magániskolákba menekülőket, és azokat, akik talán soha nem épülnek fel túlterhelésből származó betegségükből.
11. Soha ennyi gyerek nem kapott vacak könyvet; 40 éve nem volt ilyen rossz a menza, a "béremelés" pedig az erkölcstelenség minta példája.
12. Ha engem kirúgnak, azzal megmentik az életemet. de szegényebb családban élő diákjaim jövőjét kockáztatják. Mert én azt tanítom, amire szükségük lesz: gondolkodást, informatikát. Pont azt, amit ez a rendszer kiiktatott az oktatásból
(Csak a tisztánlátás végett: az előző két államtitkárnak gőze sincs arról, hogy mi az informatika, nem tudják mit takar a digitális írástudás fogalma, Akkor sem, ha Czunyiné minden diák kezébe okostelefont álmodik.)
13. A rendszer valóban, időközben is módosult. Mikor már minden szinten látszott, hogy a központosítás hibás, a ped, szolgálatot is megszüntették, szétverték a helyi szakmai munkaközösségeket.
13+1. A kérdés számomra Önnel kapcsolatban az, hogy ismeretei hiányosak vagy a becsülete. A rólam tett állítása kapcsán tettem egy gesztust azzal, hogy az ismeret hiányát feltételeztem, a magyaridok becsületének hiányára alapozva. De ha gondolja, bizonyíthatja, hogy nem volt igazam.

Csak, hogy tudja: A gyerekek nem hülyék. Jobb családokban már 3 évesen is maga választja ki az inget, amit felvesz. Csíkos zoknit kockás inggel, tiszta feketét, harisnyát vagy térdig érő nadrágot... Nem a szülő adja rá a kockás inget és nem ciki ha nem kockás van rajta. Az a ciki, hogy két ismeretlen, aki nem érti, hogy mit tanulnak órán, bemegy hozzájuk, emiatt felborul az órarendjük, megfigyeli őket és a tanárukat, nekik pedig esetleg felelni kell - az idegenek előtt - a kérdésekre.

ámbátor 2016.04.16. 22:48:39

@esernyősEvezős: Ez jól hangzik. Egy csöpp árnyfoltot az jelenthet, hogy sajnos ő nem egy jó tanár. Ettől persze lehet neki most 100%-ban igaza, arról nem is beszélve, hogy én vagyok az első, aki elismeri, hogy informatikát tanítani bitang nehéz. Neki sajnos ez nemigen sikerül. De hát senki nem lehet tökéletes.

ijontichy 2016.04.16. 23:04:38

@esernyősEvezős: "A gyerekek nem hülyék."
"...They are made stupid by education." (B. Russell)
:-)

Érvsebész 2016.04.18. 18:34:10

Valaki felvilágosíthatna közszolgálatilag.

Úgy értesültem, hogy a pedagógusok szakszervezeteinek sztrájkalapja nincs, vagy annyi pénz sincs benne, ami a tagjaik illetménykiesésére elégséges volna. A sztrájkban azonban a szakszervezeti tagokon kívül sokan részt vesznek. Személyes ismeretem van több olyan tanárról, aki hivatalosan sztrájkol, illetményt nem kap, érettségizőinek azonban valamilyen úton-módon megtartja az órát (ezt a közoktatás megrendelőjeként nagyra értékelem, akkor is, ha amúgy ellentétes a sztrájk lényegével).

Tudtok-e valami lehetőségről, ahol zajlik esetleg valamiféle gyűjtés a kiesett tanári illetmények pótlására, pl, IndieGoGo v. valami hasonló. Azt hiszem, ideje volna valami értelmes tevékenységbe fogni a pofázás meg a szimbóleumok burjánzása mellett. Azt hiszem, már nem elég szülői támogatás, ha tetőtől talpig fekete kockás esernyőben, esetleg azt kokárdaként viselve körözök az iskola körül, szóval ha tudnék, szívesen hozzájárulnék egy v. több tanár kiesett bérének pótlásához (ezek etikai okokból nyilván nem lehetnek a saját gyerekeim tanárai).

Szindbad 2016.04.18. 20:39:15

@Érvsebész: Nem tudok ilyenről, de én is szívesen hozzájárulnék.

Érvsebész 2016.04.19. 14:43:36

@Szindbad: Minden jel arra mutat, hogy mindez baromira nem érdekel senkit, a célközönséget is ideértve, úgyhogy az erre szánt összeget most félreteszem gyermekeim majdani külföldi megélhetésére :(

esernyősEvezős 2016.04.19. 15:03:37

@Érvsebész:

Arról tudok, hogy a tavalyi év végén sokan kiléptek a PSZ-ből (ez nyilván jelentős érvágás a tagdíjakat illetően), illetve Gallóné többször is utalt rá, hogy a KLIK nem fizeti a kollégáktól egyébként levont szakszervezeti tagdíjat a szakszervezeteknek. Nem tudom, hogy van-e, és ha van, mekkora a sztrájkalap.
Azt viszont biztos állíthatom, hogy elég sokan vagyunk olyanok, akik 1 napos sztrájkot ellentételezés nélkül is elviselünk, illetve azt is, hogy "tarhálni" ilyesmire elég nehéz lenne mai napság: amúgy sem egységes a megítélése annak, hogy mennyire vagyunk / nem vagyunk megfizetve, egy ilyen nem biztos, hogy jót tenne.
Ha arról lenne szó, hogy több napot kéne kibírni extra levonásokkal, az más tészta.
Nem tudom, eljutunk-e idáig, mindenesetre a felvetésedet elviszem olyan helyre, ahonnan eljut(hat) magasabb szintre is. Hátha valaki elgondolkodik rajta.
Ezért tehát KÖSZÖNÖM! :-)

Ez pedig hosszú és érdekes:
kettosmerce.blog.hu/2016/04/14/sandor_maria_es_az_orokitett_politikai_cselekvokeptelenseg

dr Brcskzf Gröőő 2016.04.19. 19:31:52

@Érvsebész: érdekes módon ezt még csak magánszemélyektől láttam: most tőled, pár napja a FB-on két általam ismeretlen személy. én is csatlakoznék, ha lenne mihez, megcsinálni viszont lusta vagyok.

velőtanya 2016.04.21. 07:59:25

Segédanyag az oktatás időszerű kérdéseiről a lakósági fórumok számára:
www.youtube.com/watch?v=BzbgGnLLs6Y

Érvsebész 2016.05.02. 19:37:03

A bánatos francba már.

mno.hu/belfold/ballagas-belefer-a-kritika-1340300

A nyolcvanas évek a Tilcsák Bea Gimnáziumban :(

netukki 2016.05.02. 21:21:25

@Érvsebész: Továbbra sincs semmi új a Nap alatt, a nóta is a régi:

"Sej, az Aranyhíd vendéglő ajtaja kitárva,
sej, de ott mulat Antoine, szegény, iszik egymagába.
Füledbe egy nóta, füledbe egy nóta,
füledbe egy nóta, füledbe egy nóta,
az a régi nóta...

Sej, de az Aranyhíd vendéglő ajtaja kitárva,
h'de besétál ott azon Desiré, magába.
Fülébe egy nóta, fülébe egy nóta,
fülébe egy nóta, fülébe egy nóta,
szintén régi nóta.

Az a nóta szól egy új lakótelepről,
h'de abba' is a sok-sok szomorú emberről.
Az oktatási reform szükségességéről...
Politikus nóta, politikus nóta,
aktuális téma.

Sej, de az Aranyhíd vendéglő ajtaja kitárva,
sej, de politikus nóta szól ki, szól ki az utcára.
Jó ebédhez szól az, az a régi nóta,
Háromnegyed egy van, háromnegyed egy van,
háromnegyed egy van."

Cseh Tamás - Bereményi Géza: Háromnegyed egy van

velőtanya 2016.05.04. 17:29:54

Ezt legalább 5 poszthoz be lehetne rakni, és bár igazából semmi meglepő vagy újdonság nincs benne, de így a konkrét szövegekkel mégis mellbevágó:
444.hu/2016/05/04/miota-a-miniszternel-kell-palyazni-az-igazgatok-inkabb-politikai-programokat-adnak-le-tantervek-helyett

esernyősEvezős 2016.05.04. 19:57:41

hvg.hu/itthon/20160504_Palkovics_a_pedagogusok_mar_megszerettek_a_Kellot
Ez pedig egy büdös, ótvaros, hazug görény.
Igen, a Palkovics.
(El nem tudom képzelni, hogy egy ilyen szinten BESZÉDKÉPTELEN ember hogyan lehetett egyetemen tanító tanár .... kín hallgatni, nem érteni, amit mond, és a figyelmet nem tudja fenntartani még fél percig sem. Csicska ez is, akit most fizetnek ki.
Szégyellje magát, remélem, megérem, hogy állástalan pária lesz ...mást nem érdemel ugyanis a szerep után, amit magáévá téve játszik évek óta.)

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2016.05.05. 20:29:59

@esernyősEvezős: magam is alátámasztom, ez konkrétan hazugság. Tavalyhoz képest annyival lett még rosszabb, hogy most már az elrontott rendelést se lehet korrigálni; ha véletlenül fölösleges könyvet rendeltél meg, akkor így jártál, nem küldheted vissza. Valójában fogalmam sincs, mi a fenének rendel ezek után még bárki is az iskoláján keresztül tankönyvet.

esernyősEvezős 2016.05.06. 08:45:41

@Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi:
Negyedik éve csinálom egyedül - korábban hárman csináltuk, mikor a tankönyvterjesztős cégeken keresztül rendeltünk. Napi kapcsolatban voltunk velük, ha kellett küldtek öt történelem könyvet pluszban, ha maradt, mindent visszavettek (igaz, akkor nem nagyon változtak évente adott iskolában a könyvek).
Mióta ezek vannak, az idegeim rongyosak a rendelési időszakban, hogy melyik nap milyen hülye levél jön tőlük, foghegyről odalökött instrukciókkal, fenyegetésekkel.
Soha, egyetlen előre beharangozott időpontot nem tudtak tartani.
A legnagyobb dologidőben - rendelési időszak - állandóan karbantartják a szervert, azaz nem lehet dolgozni, sokszor éjjel kettőig, háromig ülök a gép előtt, hogy be tudjak lépni az oldalra.
Május hatodika van, március 16 óta dolgozom minden nap, több órát - és még se szerződés, se a díjazásról egy kanyi hang .... tehát senki nem tudja, mennyiért dolgozik idén - amit majd februárban, márciusban fognak kifizetni. Ráadásul úgy, hogy hiába volt tavaly is 300+ÁFA, a KLIKK úgy döntött, hogy már a 300 is legyen bruttó, és abból is levontak (300 forint/tanuló)
Mindegy, hosszasan tudnék értekezni arról, mennyire ócska, szar ez, egy biztos: nem talál Palkovics malac egyetlen olyan embert sem az országban, aki "szeretné" a KELLO-t. Tehát hazudik. Nem kicsit. Nagyot.

klorofilll 2016.05.06. 09:09:47

@esernyősEvezős:

Rohaggyon/anak meg; neked pedig thumbs up és köszöntet ismeretlenül is.

velőtanya 2016.05.06. 09:40:12

Nem lehetne most már - a fékmérnöki érdemektől függetlenül - konszenzusra jutni abban, hogy ez az ember részben egy dilettáns elefánt az oktatásügy porcelánboltjában, részben pedig éppen úgy nem üti meg a minimális emberi minőséget sem, ahogy bármelyik random noname verőembere a nernek?
index.hu/tudomany/2016/05/05/teljesen_lebutitjak_a_realkepzest_a_szakkozepben_a_munkasnak_nem_kell_mindent_ertenie/

labrabbit 2016.05.06. 09:46:50

@velőtanya: Ez biztos jot tesz a magyar allam versenykepessegenek. (via Lazar)

Érvsebész 2016.05.06. 15:36:19

@velőtanya: és ezeket persze az érettségi kellős közepén közlik. Uramisten, nem akarom elhinni, hogy én vagyok az, aki így tud gyűlölni.

esernyősEvezős 2016.05.07. 11:46:32

@Érvsebész:
A mostani 11. évfolyamot lassacskán befejezők (szakközépiskola) még mindig nem tudják, hogy jövőre milyen szakmai tárgyból, milyen témákból és milyen feltételek közepette kell érettségit tenniük.
A tankönyvrendelés első (10-12. évf.) részének lezárultával még nem lehet tudni, hogy milyen természettudományos tárgyak lesznek/nem lesznek a szeptember elsején kezdődő tanévben (miközben a KELLO több utasításban is kiküldte, hogy az április 29-én lezárt megrendeléseken maximum 15 százalékos arányban lehet változtatni a május 15-június 30 közötti pótrendeléses időszakban), és ezt a szakképzési centrumok SEM képesek kezelni: volt, ahol nem rendelhettek, csak az ott tanított szakmáknak megfelelő könyveket - tehát mondjuk műszaki jellegű képzés esetén csak fizikát-, volt, ahol engedtek a többihez - biológia, földrajz, kémia - is rendelni.
.....

mavo · http://polmavo.blog.hu 2016.05.08. 14:14:31

@velőtanya:

máshová is írtam, itt is leírom: önmagában a természettudományok összevont és csökkentett mennyiségű oktatása a szakiskolákban számomra nem probléma.

ez a természettudományos műveltség izé... hagyjuk már egymást békén. a boldog kádári időkben természettudományosan megművelt emberkék tömegei hisznek minden további nélkül a kemtrélben, gróf csodaautójában vagy az egely-kerékben. bemagolták, mert kötelező volt, aztán munkába állás után gyorsan el is felejtették. az átlag munkásnak nem, hogy nem KELL mindent értenie, hanem pont, hogy ő nem AKAR érteni mindent.

a baj szokásos módon a megvalósítással lehet majd. hogy megint megálmodják az úgy ahogy van tökéletes rendszert, ennek megfelelően mindenféle előkészítés és hatástanulmányok nélkül bevezetik a minél hamarabb, és persze szarnak a megfelelő tájékoztatásra és a visszacsatolásra. és ellentétben mondjuk a klikkel meg a kellóval ebben az esetben nem lesznek meg a nyilvánvaló jelei annak, hogy az új, tökéletesített rendszer valójában szarabb, mint volt.

én magam részéről pont jónak tartanék egy darab science tantárgyat monduk 10. osztályig (vessetek a mókusok elé, mert általában a középiskolákban, tehát gimnáziumban is), ami tényleg csak az alapokat adja meg, 11. osztálytól aztán mehetne a fakultáció. aki jobban szereti a kémiát, az tanulja azt, aki a biológiát, az azt, és így tovább.

esernyősEvezős 2016.05.11. 14:16:40

"A pedagógusoknak például jövőre kevesebbet irányoztak elő az ideinél: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ költségvetése ugyanis nem követi a jövő évi tervben az idei módosítást sem, miközben rendesen vissza is vágnák a dologi kiadásokat: alig 22 milliárd lesz jövőre a keret. Ez az eredetileg idénre szánt 45 milliárd fele, ám miután a most tervezett 2016-os kiadásnövelésből jelentős részt kap az intézmény, ezért ezen a soron már 70 milliárd forinttal lehetne számolni – a visszavágás így még fájóbb lehet. De folytatódik ez tovább a béreknél is: az eredetileg tervezett idei kiadásokhoz képest a személyi juttatások még növekednének egy hangyányit jövőre, ám a módosított tervhez képest jelentős – járulékokkal együtt –, több mint 60 milliárdos a megtakarítás ezen a címen (igaz, van az ágazati bérfejlesztésekre félretéve 45 milliárd, vagyis azért lehet majd hová nyúlni jövőre is kiegészítésért). Összességében a Klik költségvetése 108 milliárd forinttal lesz kisebb az idei megemelt előirányzatnál."

esernyősEvezős 2016.05.14. 10:54:21

Levélváltás a hivatal és az érettségiztető tanárok között:

Pályi Pál <palyi.pal@bfkh.hu> máj. 10. (4 napja)
Tisztelt Vizsgáztató!
Tájékoztatom, hogy a 2015/2016. tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszakára vonatkozóan a feladatellátásra vállalkozók időpont megjelöléseinek és a jelentkezések számának és irányának ismeretében a vizsgáztatók beosztása néhány kivétellel megtörtént. A beosztások a DARI rendszerben megtekinthetők.
Felhívom a figyelmét, hogy az 1700/2012. (XII. 29.) Korm. határozat 1.8. pontja értelmében állami költségvetési szervek (pl. kormányhivatal, KLIK) nem köthetnek megbízási szerződést olyan személlyel aki a nyugdíjkorhatárt betöltötte, ellátásban részesül. Ezért kérem, hogy amennyiben nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül, haladéktalanul jelezze azzal, hogy a felkérést a DARI rendszerben nem fogadja el.
Ha a szerződés megkötése után nyilatkozik arról, hogy nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül, az elvégzett munka ellenére sem kaphatja meg a vizsgáztatási díjat.
Amennyiben a fentiek figyelembe vételételével megbízásra jogosult, és kapott is megbízást, kérem szíveskedjen haladéktalanul visszajelezni a rendszerben a feladat/ok/ elfogadását, és középszintű vizsgabizottsági elnöki megbízás esetén időben felvenni a kapcsolatot az iskola igazgatójával.
Üdvözlettel
Pályi Pál
közoktatás-értékelési referens

esernyősEvezős 2016.05.14. 10:56:47

Szalayné Tahy Zsuzsa <sztzs@infokatedra.hu> máj. 12. (2 napja)
Tisztelt Pályi Pál!
Tekintettel a diákok érdekeire, elfogadtam a DARI rendszerben a számomra kijelzett feladatot. Azonban a megbízás jogszerűségével komoly aggályaim vannak, ugyanis:
1. A középszintű vizsgára írásban kaptam megbízást.
2. A korábbi években az emelt szintű vizsgára is írásban kaptam megbízást
3. 2011-ben, amikor Pölöskei Gáborné lett a Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal, főosztályvezetője és a Mérei Ferenc FPPTI működését "racionalizálták", a 2010-es őszi munkaterv ellenére nem készíthettem el a Fővárosi Alkalmazói Verseny döntőinek feladatait, mert nem volt rá költésgterv, így nem adhattak a feladat elkészítésére megbízást. (Pedig én felajánlottam, hogy elejtek egy 100 Ft-ost, ők megtalálják és azt fizetik nekem. Jogilag ez nem volt kivitelezhető, nem bízhatom meg önmagam egy központilag felügyelt feladattal.)
4. A 2015-ös Fővárosi Általános Iskolák Versenyének döntőjét az FPPTI 2015 március 31-i megszűnése ellehetetlenítette, a díjátadóra ősszel került sor, arra a díjakat a tanárok "dobták össze". Az nem díj, hanem vígaszdíj volt.
5. A 2015/2016-os tanév kerületi versenyeit - már, ha voltak - a megszűnt munkaközösségek megszünt jogú volt vezetői, tagjai, megbízás nélkül szervezik, most gyűjtünk díjakra.
A fentiek (azaz az elmúlt évek tapasztalata) alapján úgy gondolom, hogy bár a munkát elvállaltam és a végrehajtást megkezdtem, ennek nincs jogi alapja.
Nem kaptam megbízást arra, hogy adott időpontban átvegyem a dolgozatokat nem tudom, hogy a munkámért milyen díjazásban részesülök, ezt mikor fogják kifizetni, nem tudom, hogy mikorra kell befejeznem a javítást, nem tudom, hogy a dolgozatok hány %-át kell a javításvezetővel egyeztetnem.
Tájékoztatásul közlöm, hogy a kapott dolgozatokról másolatot készítettem. Nem tudom, hogy szabad-e, de ha nem szabad, akkor nem vállalom a javítást. (Ebből a szempontból megfontolandó, hogy az informatika érettségi másolata kicsit más, mint bármely más tárgyból, mert a pontokat nem írjuk bele a dolgozatba.)
Tanulva az elmúlt évek eseteiből, úgy gondolom, hogy írásbeli megbízás nélkül a nálam lévő dolgozatokról legfeljebb magánvéleményt alkothatok, nincs jogom az eredményt a dolgozatokra rávezetni.
Hogy a vizsgázók érdeke ne sérüljön, kérem, a megbízásomról haladéktalanul gondoskodjon, vagy mutassa be azt a jogszabályváltozást, ami lehetővé teszi a papír alapú megbízás elhagyását!
Részemről annyiban tudom segíteni a vizsgázókat, hogy megadom az e-mail címemet és az érdeklődőknek - a vizsgakód megadása esetén - tájékoztatásul elküldöm a pontozó táblázatot.
Miután a január 28-i érettségi tájékoztatón az volt a központ részéről a legfontosabb kérés, hogy úgy pontozzunk, hogy ne legyen sok vizsgázói reklamáció és ez úgy érhető el legkönnyebben, ha a dolgozatokat érezhetően felülpontozzuk, fontosnak tartom, hogy a díjazás, a jogkövetkezmények illetve betegség esetén a teendők mellett, a munka minőségével kapcsolatos elvárások megbízásomban szerepeljenek.
(Nem csak nekem, hanem minden tantárgy, minden javítótanárának a megbízásában.)
Úgy gondolom, hogy 10 éven át jogilag átláthatóan, tisztán szervezett érettségi az utóbbi két évben egyre romló körülmények közé került. Ma, amikor évekre visszamenőleg kérdőjeleződnek meg végzettségek, dokumentumok hitelessége, fontosnak tartom, hogy a napokban vizsgázók sok év múlva is hiteles, jogszerűen megszerzett érettségit tudjanak felmutatni.
Tisztelettel:
Szalayné Tahy Zsuzsanna

esernyősEvezős 2016.05.14. 11:01:10

m.eduline.hu/kozoktatas/2016/5/13/Kinyirjak_az_alternativ_es_alapitvanyi_isko_U14CC3

Az NGM a napokban kidolgozott egy "megállapodás-tervezetet", ami szerint a magániskolákat működtető alapítványoknak ingyenes használatba kellene adniuk ingatlanjaikat és taneszközeiket (számítógépparktól kezdve a tábláig). Annak ellenére, hogy "megállapodás" szerepel a címben, nem keresték meg sem az iskolákat, sem az AME-t a minisztérium részéről a tervezet kidolgozásáról. Amennyiben nem írják alá az iskolák a megállapodást, semmilyen garanciát nem kaptak arra, hogy az állam engedélyezi számukra új tanulók felvételét.
Lényegében a közhasznú alapítványoknak mindenüket át kellene adni használatra az állami szakképzési centrumoknak, így nem tudnák folytatni közhasznú oktatási tevékenységüket sem, amiről korábban úgy fogalmazott az AME, hogy az alapítványok működését is fel kell számolni. Amennyiben egy közhasznú alapítvány megszűnik, egy hasonló célú alapítványnak adhatja a vagyonát. Mivel az összes alapítványi iskolával ez történhet, lényegében csak az államra hagyhatnák vagyonukat.

incze 2016.05.14. 14:39:50

@esernyősEvezős: nem hinném, hogy ez sikerül (ha akadémikusok, vagy egyetemi tanárok lennének az érintettek, akkor persze biztos lennék benne, de mert nem, egyelőre kétlem).

esernyősEvezős 2016.05.16. 13:16:12

@incze: Eddig mindent megcsináltak, amit akartak .... ez rossz ómen.:-(

parameter.sk/extrapolacio

"A heti öt óra testneveléssel plusz egy óra erkölcstannal (a többi, későbbi tanulásban hasznosítható tárgy óraszámának befagyasztásával, a szabadon felhasználható idő csökkentésével) és a tankönyv-uniformizálással (rossz minőségű tankönyvek kötelezővé tételével), a módszertani egyneműsítéssel megakadályozzák, hogy a korosztály alapképességei (a PISA-teszttel mért alkalmazott matematikai műveltség, alkalmazott természettudományi műveltség és szövegértés) plusz nyelvtudás javuljanak a mai, európai viszonylatban szánalmas helyzethez képest.

Az iskolafenntartás államosításával (KLIK) nem javult, hanem romlott a közoktatás napi finanszírozása, működtetése.

A tankötelezettség felső korhatárának leszállításával megakadályozzák, hogy aki a gyenge általános iskolákban nem tanult meg írni, olvasni és számolni, valaha is megtanuljon. Nyomorra van ítélve.

Ugyanezt a cél szolgálja – pardon: ugyanezt az eredményt éri el a közismereti tárgyak eltüntetése a szakiskolák tananyagából. A szakmunkás egy szakma egyféle aktuális változatát fogja megtanulni, és tíz- húsz év múlva alkalmatlanná lesz minden más akkori szakma elsajátítására. Nyomorra van ítélve.

Az alternatív iskolák, illetve az alapítványi iskolák állami rendszerbe kényszerítésével lezárják a menekülési útvonalakat."

esernyősEvezős 2016.05.16. 13:18:24

@esernyősEvezős: "De kérdezem: hogyan, milyen valószínűséggel lennének képesek jobban felszámolni a nyugati civilizáció maradványait Magyarországon, mint ez a fél háztömbnyi kapzsi tahó, akit a zseniális magyar középosztály tol maga előtt – szó szerint utolsó leheletéig – abban a hiszemben, hogy ők majd megvédik az érdekeit? És tiltakoztak-e ez utóbbi ellen ugyanolyan indulattal, mint a négy ezreléknyi muszlim arányának 0,13 ezrelékkel való növelése ellen? Mit akarnak megvédeni a muszlimoktól, végül is?"

esernyősEvezős 2016.05.17. 00:27:59

@Érvsebész:
Köszi, olvastam délután.
Annyira igaza van ....:-(
(ma kijött a jövő évi tanév rendje. Ha azt mondom nem sikerült összeállítani egy EMBERSÉGES, LOGIKUS módon megszervezett tanévet, akkor igen jóindulatú voltam ...)
:-(((((((

netukki 2016.05.17. 16:39:03

Itthon: Döntöttek: minden iskolát államosítanak és marad a Klik - HVG.hu

»A kedden ismertetett tervek szerint Klebelsberg Központ néven marad a Klik és 56 tankerületi központ is lesz, de semmilyen iskola nem maradhat az önkormányzatoknál, mert a kormány szerint ez okozott problémákat. Az igazgatóknak csak egyetértési joga lesz a tanárok kinevezésében.«

hvg.hu/itthon/20160517_koznevelesi_kerekasztal_allamositas_klik

RontoPal 2016.05.17. 18:42:41

@netukki: Érdekes, milyen magasról tesznek a szubszidiaritás elvére, amibe amúgy imádnak belekapaszkodni az Unió-Magyarország relációjában. :-)

velőtanya 2016.05.17. 20:14:56

@netukki: Egy újabb kisvasút, amit elvittek Lovasberényig.

Egyébként a média néphez eljutó részében ez most úgy jelenik meg, hogy "konszenzusra jutott a köznevelési kerekasztal". (Már ahol egyáltalán megjelenik, mert pl. az indexen egyáltalán nem hír. Annyi más fontos dolog történik minden pillanatban.)

netukki 2016.05.21. 13:55:19

@velőtanya: Egészpályás lerohanás. A pálya egész Magyaroszág...

velőtanya 2016.05.23. 19:17:59

Matolcsy ügyeiben nem volt ok a nyomozás elrendelésére, most meg volt.
Ugye meg vagyok értve?
444.hu/2016/05/23/nyomozas-indult-pukli-istvan-ellen

mavo · http://polmavo.blog.hu 2016.05.23. 19:31:16

@velőtanya:

ha tényleg amiatt _kellett_ felmondania valakinek, mert nem értett egyet a tiltakozásokkal, az valóban visszalésgyanús.

a másik fele, nos hát azzal az van, hogy annyira én sem támogatom az oktatási létesítmények illetve főleg diákok felhasználását politikai célokra, ám ezt magyarországon kábé senki sem tartja be (orbánék meg kifejezetten szeretik megszegni), tehát ha ezért büntit kap, az valóban durva lesz.

velőtanya 2016.05.23. 20:25:59

@mavo: Szerintem kezded egy kicsit túltolni az ördög ügyvédje szerepét:)
Az elmúlthatév ismeretében mondjuk 99 százalék esélyt adok arra a forgatókönyvre, hogy az ügy majd két és fél év múlva felmentő ítélettel fog zárulni, addig azonban az eljárási cselekmények megfelelő időzítésével kiválóan használható lesz vágóképnek minden tanártiltakozás és választási kampány környékén.
(És még így is az ügyészség működésének ez a fele a kisebb baj, mert ezt legalább a végén korrigálni tudja a bíróság, a megtagadott nyomozásokat viszont nem)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2016.05.23. 21:11:04

@velőtanya:

vigyázat, én csak annyit írtam, hogy "ha tényleg". az ilyesmit valóban ki kell vizsgálni, ha (és csak amennyiben) a gyanú valóban fennáll, amiről nyilván nincsenek ismereteim. nincs olyan, hogy a rendes bácsiknak biztosan nincs stiklijük.

vagyis pusztán annyit állítottam, hogy _önmagában_ ennek vizsgálata nem ördögtől való. a metódus (már megint) az sokkal gázosabb.

hiszen a te gyanúd is (sajnos) abszolút indokolt: nem ez lenne az első a fényes jövőben szép lassan elsikkadó kampánynyomozás (sajnos nem találok rá jobb kifejezést). az eddig legszebb a nokiásdoboz-történet, ami egyébként az mnb alapítványok (akármennyire nem szeretnék prejudikálni) messziről bűzlő szarkupacához képest filléres huncutság volt - miközben az mnb alapítványok ügye meg elég nagy eséllyel filléres, de legalábbis nem olyan fontos történet az egyéb aljasságokhoz képest, amelyek révén erős aggályom van, hogy nagyságrendileg erősebb vagyonok vándorolgattak "megfelelő" emberek kezébe még ennél is kevesebb teljesítés árán - csak egy apró szeletke a pasa parkinak tűnő központú letelepedési engedély biznisz pl., ami csak tavaly ketyegett olyan 50 milliárdocsaka körül a szó szerint semmiért.

"az ügyészség működésének ez a fele a kisebb baj, mert ezt legalább a végén korrigálni tudja a bíróság, a megtagadott nyomozásokat viszont nem"

no, ebben viszont nagyon egyetértünk, pláne, hogy az igazságügyi rendszerből (legyünk rendesek, csak nagyon nagy eséllyel) kiiktatták a lehetőségét annak, hogy az ilyen ügyekben mégis indulhasson (legalább) nyomozás.

(ugyanakkor öröm, hogy legalább valaki nem kezd el hasznos idiótázni, ha valamiben megengedő vagyok ezekkel a remek srácokkal szemben)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.05.24. 19:00:38

@mavo: tehat minden egyes olyan esetben, amikor valakinek munkajogi problemaja van a kozszferaban, nem munkajogi pert kell inditani,hanem bunvadi eljarast kozfeladati helyzettel valo visszaeles miatt ? elkepeszto.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2016.05.29. 19:51:04

@jotunder:

válaszolnék a kettőre együtt.

a politikai motívum miatt nem egészen érzem elképesztőnek. már úgy értem, hogy ha teszem azt egy fidesz-barát igazgató iskolájából azért távozik valaki, mert az igazgatónak nem tetszik, hogy az illető nem jár békemenetelni, szerintem te sem feltétlenül értenél egyet azzal, hogy ez _pusztán_ munkajogi probléma. ha az efféle eseteket rutinból el lehetne intézni ennyivel (és le merem fogadni, hogy jó párszor elintézik ennyivel), rossz világ lenne.

másrészt nyilván már a feljelentő személye miatt is esélyes volt, hogy a vád nonszensz.

velőtanya 2016.05.31. 18:24:45

Igazi magyar abszurd:
444.hu/2016/05/31/a-kozteve-racsodalkozott-a-magyar-oktatasi-program-sikerere-erdelyben-csak-azt-felejtettek-el-hogy-magyarorszagon-nem-lehet-hasznalni

"A végén az is elhangzik, hogy a gyermekek imádják ezt az eszközt, ami azért is fontos, mert Székelyföld és Erdély jövője is azon múlik, hogy versenyképes diákok kerüljenek ki a tanintézményekből. Arról, hogy a remek szoftvert Magyarországon nem lehet használni a közoktatásban, nem esett szó a riportban."

ATCG 2016.05.31. 21:33:23

@velőtanya: Na igen mert a száguldó vasmacskás, mozdonyos gyorsnaszádra már nem kellenek a versenyképes diákok, hiszen mi magunk vagyunk Európa versenyképessége, vagy gazdasági motorja vagy mi a ló...

velőtanya 2016.05.31. 23:48:47

@ATCG: @Érvsebész: Az a lényeg, hogy minden erdélyi diákban a választókorba lépésig tudatosuljon: a táblagépeket és a szoftvert is Orbán Viktornak köszönhetik, aki nélkül ezeket Soros és Gyurcsány mind a migránsoknak adta volna. Ez a köztévé feladata az ügyben, apró, de fontos feladat.

esernyősEvezős 2016.06.01. 09:46:02

"...sem a KLIK-es fenntartású, sem pedig a szakképzési centrumos iskolában nem tudják az igazgatók, hogy kinek milyen és hány órája lesz szeptembertől (tantárgyfelosztás), mivel nyáron várható változás. Sem a tanított tárgyakat – követelményekkel együtt -, sem pedig az órakereteket nem lehet tudni. (Így tehát a státuszokat sem.)
A másik: a tavaly augusztusban felállított szakképzési centrum januártól májusig tizennégymilliós tartozást halmozott fel. Azzal indokolják a hiányt, hogy túl sok a NOKS dolgozó. Várhatóan 5 ilyen státuszt szüntetnek meg emiatt. A munkamennyiség marad, amit majd a maradók végeznek el. Illetve diákokat (!!) fognak be a munkára (takarítás és portaszolgálat) közösségi szolgálat címen. Ezen kívül tantermeket zárnak be, hogy ne kelljen takarítani. Továbbá elvárás az iskola felé, hogy bevételt termeljen, pl. adja ki a parkolóját, helyiségeit stb."

(NOKS = nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő dolgozó, pl. iskolatitkár, rendszergazda, pedagógiai asszisztens, technikai dolgozó, óvodai-bölcsődei dolgozó)

acs63 2016.06.01. 17:00:03

@esernyősEvezős: 4 hónap alatt 14M, az egy hónap alatt 3,5M. Ha ez 5 státuszra volt, akkor 610E/fő/hónap.

Jól megfizetik arrafelé a portást, takarítót! :-P
(És akkor csak nullszaldósok lesznek...)

Vakmacska 2016.06.01. 17:28:27

@esernyősEvezős: ilyet mi is tudnánk csinálni önerőből, komolyan. Összes csinovnyik, klikes, akárki kibaszva, diákokkal karöltve fapadosan önerőből tanít. Ekkora színvonalat már társadalmi munkával és üregi nyulakkal is tudunk lassan előállítani, főleg ha a hülyéket hallótávolon és beavatkozási távolon túl rakjuk...lapáttal, mint macskát szarni.

esernyősEvezős 2016.06.02. 09:01:18

@Vakmacska:
Kibaszva a KLIK-et és csatolmányait, sokkal jobbat tudnánk csinálni.
Még most is.

netukki 2016.06.05. 22:59:04

Becsapta a kormány a Pedagógusok Szakszervezetét - 444

»Több ponton sem felel meg a köznevelési törvény frissen benyújtott módosítása annak, amelyekről a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megállapodott a kormánnyal.«

444.hu/2016/06/05/becsapta-a-kormany-a-pedagogusok-szakszervezetet

ijontichy 2016.06.05. 23:33:26

@netukki: Van aki meglepődött? Egész Mo. (excl. lojális slepp) lassan olyan, mint a viccbeli megerőszakolt nyuszika. Nyüszög, hogy mi történt vele, de másnap is odamegy :-/

incze 2016.06.10. 13:51:46

kurva brüssziták már megest ármány

COMMISSION — NEWS SKILLS POLICY, FUNDING ANNOUNCED TODAY: One in four adults in Europe does not possess a sufficient level of basic skills (literacy, numeracy), and nearly half don’t have the digital skills they need for employment and full use of today’s public and private digital services. The solution is to “support upward social convergence,” says the Commission. Expect a lot of ten-point plans from Vice President Jyrki Katainen and Commissioner Marianne Thyssen. Press conference 11:30 a.m.

www.politico.eu/newsletter/playbook/politico-brussels-playbook-presented-by-epp-group-life-after-putin-euro-dreams-and-nightmares/

a nerhangszórók persze rögvest bemondták, hogy ez itten a migráncsok betelepítéséről szól, de a háttérben már osztoznak, ki szállítja a napocska rajzoló, ku a holdacskás anyagot (hálisten már elkészült 2014-ben, most csak újra kell számlázni)

nerországban ugyse nagyon érdekes, van-e digitális, vagy bármilyen skill, vagy nincs, ha arra sincs pénze, hogy kidugja az orrát a gettóból (vö. magyarfalu megfelelő vég) munkát keresni.

esernyősEvezős 2016.06.16. 10:52:11

eduline.hu/kozoktatas/2016/6/16/Zugott_a_taps_az_MTAn_mikor_egy_kutato_az_o_45L20D

Az államtitkárt Laczkovich Miklós matematikus váltotta, aki a matematika tanításának példáján keresztül mutatta be, hogy milyen változások szükségesek a természettudományok, sőt, akár más tantárgyak esetében is. A közelmúltban végeztek egy felmérést 4257 matematika tanár megkérdezésével, sokat elmond erről - ahogy Laczkovich is kiemelte -, hogy már önmagában azt megköszönték a tanárok, hogy megkérdezték őket is.

A gondokat felsorolásának elején rögzítette a mérnök végzettségű Palkovics László jelenlétében - aki az autógyártás szempontjaival is példálózott megelőző előadásában - Laczkovich óva intett mindenkit attól, hogy az iskolai tanításról úgy gondolkodjanak, mint egy összeszerelő üzemről. Később elmondta, hogy kutatóként szeretett volna minél több adattal dolgozni, de szomorúan jegyezte meg, hogy 2013-ban utoljára szolgáltatott adatit a KSH arról, hogy pontosan mennyit költ a kormány a GDP-ből oktatásra. Az utolsó évből 3,8 százalékos támogatásról írt a KSH, ez az OECD-hez 6 százalékos ajánlásához képest elenyésző.

A legsúlyosabbak között azt találták kollégáival, hogy nincs átmenet az iskolai szintek között, középiskolában azt kell tanítsák a tanárok, ami nem fért bele az általános iskolában, az egyetem első évében meg azt, amit a középiskolában nem tudtak elsajátítani a diákok - tehát nem a tanultak elmélyítése történik. Laczkovics vázolta azt is, hogy 1977 óta az általános és középiskolai óraszámokat nézve egy diák 301 órával kevesebb természettudományt tanul, mint a mostaniak. Úgy vélte, hogy emiatt "szóba sem jöhet" az óraszámcsökkentés, de szükséges a képzés megreformálása.

incze 2016.06.16. 18:26:07

@esernyősEvezős: sajnos ez inkább ebbe a topikba tartozk, mint laczkovics 50 éve folyó küzdelme a matematika oktatásért:

444.hu/2016/06/16/egeszen-hulye-rendszer-szerint-daraboljak-a-klik-et
nol.hu/belfold/iszonyat-amit-muvelnek-bosszura-hasznaljak-az-uj-kliket-1619633

tanulságos a minapi palkovics interjú is, teli bullshit-tel és ostobasággal (mérnököt emberek fölé állítani tilos).

nol.hu/belfold/palkovics-laszlo-visszabontja-a-rendszert-1619373

mafi mushkila 2016.06.16. 19:03:24

@esernyősEvezős: Mien szép épület az ott a képen, szerintetek mi legyen belőle? És ahhoz kell még rá erkély?

esernyősEvezős 2016.06.18. 08:31:45

@incze:
Ez a Palkovics egy szánalmas hülye. Sajnálom, lehet, hogy akadémikus, de ettől még az.
Maradt volna a fékrendszereknél, ott kárt nem nagyon tudott volna okozni.
Rászabadították a közoktatásra, amihez fingja sincs, és nem is látszik rajta, hogy akarná, hogy legyen.
Sosem fogom megérteni, mi visz rá embereket arra, hogy olyannal foglalkozzanak hivatásszerűen, amiről gőzük sincs ....

esernyősEvezős 2016.06.18. 08:32:47

@mafi mushkila:
Iroda.
Az ma mindennél fontosabb.
Gondolom, van valami verseny, hogy kinek nagyobb az irodája ....

esernyősEvezős 2016.06.22. 19:32:34

www.tabunyitogato.hu/cikkek/hianyos-jogszabalyok/kuszobon-a-szocialis-trianon.html

Észak-Magyarországon minden ötödik, Budapesten minden 16. gyermek legfeljebb nyolc osztályt végez el.

Hozzá lehet tenni azonban, hogy nem csak roma, hanem magyar nemzetiségűek is osztoznak ebben a balsorsban. A cikkből kiderül, hogy az iskolarendszerből kihulló fiatalok közül a falvakban élők sokkal inkább nagyobb kockázatnak van kitéve, mint a városiak. De, az érintett korosztályban a 16 ezer fogyatékossággal élő fiatal közel egyharmada is legfeljebb alapfokú végzettséggel lép ki az oktatási rendszerből.

Tény, ami tény, hogy Magyarországon ez az arány a Fidesz hatalomra kerülése előtt, 2010-ig folyamatosan csökkent, azóta azonban az uniós folyamatokkal ellentétesen megfordult a tendencia, egyre több fiatal szakad le, mutató 2011-es népszámláskor 12,6 százalék volt. A tankötelezettség korhatárának leszállítását 2011 decemberében fogadták el.

Kiderült, hogy a közel 109 ezer korai iskolaelhagyó közül 79 ezer legfeljebb az általános iskola nyolcadik évfolyamát végezte el. A szakiskolákban a képzést megkezdő diákok, majdnem ötöde; 18,2 százaléka nem fejezi be tanulmányait. A korai iskolaelhagyás egyik oka a korai gyermekvállalás.

dvhr 2016.06.23. 11:44:52

@Érvsebész: Az MTA feltette a multheti eloadasok slide-jait. Itt a Laczkoviche: mta.hu/data/dokumentumok/hatteranyagok/matokt_laczk.pdf

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2016.06.23. 11:57:57

@dvhr: "Laczkovich akadémikus úr előadása elvileg arról szólt volna, hogyan tanítsuk a matematikát. Sajnos pont erről nem hallhattunk egy szót sem. Amit elmondott, egy régebbi állapotot tükröz, és jelentős fáziskéséssel adta elő"

Palkovics....

esernyősEvezős 2016.06.23. 18:25:20

@Érvsebész:
Nálunk:
33-35 fok van az épületben, ami olyan jól van tájolva, hogy a nap reggel nyolctól este hatig süti a tantermek azon oldalát, amelyek csak ablakból állnak (az ablakok minőségéről most nem ejtenék szót), a tanári - ami egy irdatlan hodály - közelít a negyven fokhoz, a WC-k közül egy lány- és egy fiú- kivételével mind le van zárva (olyan állapotúak, és nem adnak pénzt a javításukra), a gyerekek közül a 9.-esnek kettő, a 10.-esnek három, a 11.-esnek pedig négy hét a nyári gyakorlat (van, aki nálunk teljesíti ...) ...

De rövid lesz a nyári szünet.
Gratulálok hozzá. Gondolom, sok kis küldöttség tanulmányozta Európa számos országában többször is már ennek a knowhow-ját, és aztán jutottak erre az épületes elgondolásra.
Barmok.

esernyősEvezős 2016.06.25. 08:22:36

Forróság....oktatás...
HÖLGYEK ÖRÖME·2016. JÚNIUS 24.
Nem tudom, megfelelnék-e a pedagógus etikai kódexnek, ha követném az isteni MM példáját egy trópusi nyári napon….
Két mai hír – rekordmeleget mértek Budapesten, közel 36 fokot, és Palkovics a felforró agyvizének köszönhetően beindította megint a brainstorming bizottságot – legyen rövidebb a nyári szünet.
Egy tökéletesen klimatizált irodában egy középkorú pasi nyilván úgy érzi, nem is olyan baj, hogy nem kell kinn az aszfalton olvadozni, vagy egy tömött strandmedencében ejtőzni, jó itt benn, símogató a hűvösség, pihentető a 22 fok.
Meghívnám Palkovics úrat néhány iskolába, üldögéljen el 6-7 órát egy 39 fokra felizzó teremben, próbáljon meg izzadó és nyűgős gyerekeket lekötni a tananyaggal, elvégre ő akar rövidebb nyári szünetet.
Feltehetőleg azt hiszi, a globális felmelegedés az valami olyan hülyeség, amit a szakközépiskolákban ősztől kiiktatandó természettudományos tárgyak keretében oktatnak, de IRL nem létezik, csak a számítógépes klímamodelleken.
Valószínűleg gyereket és serdülőt is csak fényképen látott még oktatási államtitkárunk, a gyerek az ugye, pici felnőtt, aki fegyelmezetten ül a hőgutában, udvariasan törölgeti magáról az izzadtságot, figyelme nem kalandozik el, na, szóval olyan, mint egy teve, igénytelen, forróságtűrő.
Pontosan tudjuk, keresztül fogják verni. Haszna nem lesz, csak kára, de oktatásirányításunk nagyon egyszerűen és röviden jellemezhető, szerelmesek a saját ötleteikbe. Közoktatásunk vezetése sajnos kizárólag olyan emberekből áll, akik nem ismerik a win-win szituációt, csak és akkor érzik magukat nyeregben, ha a másik fél veszít.
Én ugyan nem vagyok szakképzett lifecoach, de mint pszichológiát és pedagógiát tanult ember szívesen elbeszélgetnék velük egyszer erről, hogy úgy is érezheti jól magát valaki a bőrében, ha nem csesz ki látványosan másokkal. A nagy ötletbörzézés közben arról az egyszerű tényről meg elfelejtkezett Palkovics úr, hogy a szakközepeseknek úgyis egy hónappal rövidebb a nyári szünet, mivel kötelező gyakorlatot kell teljesíteniük. Ami nem is csoda ebben a forróságban, hogy kissé feledékeny az ember, na.
Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran!

incze 2016.06.25. 13:45:15

@esernyősEvezős: a lényeg mindig az, hogy egy megfelelően konkrét és fenyegető és végtelenül és szenvedélyesen diszkutálható gumicsont legyen belógatva, mindenki értse, mindenkit érintsen, mindenki felejtsen el a picsába pontokat és esernyőket, és ezt rágja.

palkovics manipulátorként sokadszorra is jól vizsgázik.

ámbátor 2016.07.06. 23:51:21

A legjobb az lesz, ha a szakgimnazista és a science tanára együtt mennek át a gimnáziumba, hogy ott a tanár megtarthassa a diáknak a fizikaórát.

incze 2016.08.15. 02:14:25

"Nem lesz elég mérnök tanár a szakgimnáziumokban, mert magasabb óraszámban kell majd a szakmai tárgyakat oktatniuk szeptembertől, mint korábban. A fizika- és kémiatanárok állása viszont megszűnik. Egy jogszabály dönt ezekben a kérdésekben, ennek közlönybeli megjelenésére várnak szűk három héttel az iskolakezdés előtt az érintett intézményvezetők és pedagógusok."

vs.hu/kozelet/osszes/tanarhiany-lesz-osszel1-0814

(az igen tejetséges palkovics, és a nagy munkabírású áder-hug diktálta) "szakpolitika" tekervényeit sokkal szorosabban kéne követnem ahhoz, hogy egyáltalán megérthessem ezt a mondatot. annyit azonban megállapítható, hogy a fidesz védjegy rá van ütve, kiagyalja, elrendeli, és másnapra már fölfelé is kéne folynia a dunának. majd "megoldódik" ez is, ha nincsen mérnöktanár, majd beugrik a beugróba a beugró, nem köll itten baszakodni. kémia és fizika tanár meg, ugyi, nem kell, mert palkovics egy fékpofából kiolvasta hogy is van ez a világegyetem (két hónapja kapta el a tehetségroham egy zuhés tanártüntetés után, rögvest szakegyeztetett is magamagával).

hatvan klikes boldog új tansztendőt mindenkinek.

beavereater 2016.08.18. 11:01:00

@incze: De a lényeg, hogy cuslág Puklinak lopott, és hát egy brancs ezek mind, ne is tagadja:-))
Majd lesznek magántanodák/magánkorházak/magánautópályák/magánügyészség vagyis oh, wait...