Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Híres utolsó szavak

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

 




 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retro (115) retró (22) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Szabad-e bántani az "elmúlt huszonöt évet"?

2014.11.18. 11:11 | jotunder | 377 komment

Címkék: ellenzék orbanisztán orbánizmus

 

         Szegény elmúlthuszonötév éppen a kisboltból igyekezett hazafelé az eperkék cekkerével, amikor egy beste megdobta egy karfiollal, merthát. Merthát a beste nincs tekintettel elmúlthuszonötévre, a beste összemosta elmúlthuszonötévet az orbánrezsimmel, holott. Holott az orbánrezsim mulatókba jár nem kisboltba, az orbánrezsim eldobálja a rágógumi papírját, az orbánrezsim csak dévajkodik, miközben elmúlthuszonötév felemeli a mutatóujját, és. És, ugye, azért álljunk meg csak egy minutára részben vagy egészben. 

          Az elmúlthuszonötév mutatóujja részben vagy egészben emlékeztet Kuncze Gábor és Mihancsik Zsófia szigorú de igazságos mutatóujjára, amelyek ha egyszer felemelkednek, akkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a dolgokat, akkor bizony tekintettel kell lenni, mert  különben. Mert különben a dolgok nem a helyes irányba fognak mutatni, úgy veszítik el az elvi síkot, mint Hrompacsek bácsi a dugóhúzóját, márpedig. Márpedig, sőt márpediglen, elvi sík nélkül nem lehet haladni, progresszálni, céloktól vezérelve, nem csak úgy összevissza fütyörészve, nem lehet megtalálni az európaiértelemben vett európaiértelmet.

          Valakinek meg kell mondania, hogy merre legyen az a progresszálás, és az a valaki, lehetnénk mondjuk mi is, a szigorú de igazságos mutatóujjak tulajdonosai, akik már többször megmutattuk a progresszálás egyetlen igaz útját, és mégis. És mégis kiabálnak itten mindenféléket össze sőt vissza, ahelyett. Ahelyett, hogy azt kiabálnák, amit megmondtunk nekik.

           Az elmúlthuszonöt évet volumenében kell szemlélni,  mind tekintetében, mind vonatkozásában, és hát nem egészen úgy kell szemlélni, ahogy ti szemlélitek bele a vakvilágba, hanem úgy, ahogy mi szemléljük, mert mi sokkal jobban szemlélünk, mint például ti, vagy bárki más, sajnáljuk, de ez tény. Milyen szabadság, milyen demokrácia, milyen európaiértelembenvettség az, ahol összevissza szemlélhet bárki az utcán elmúlthuszonötévet. Elvtársak, a vívmány legyen vívmány, az "utján" legyen "utján", a krumplileves legyen krumplileves, a kritika pedig legyen építő, maximum, de inkább legyen semmilyen. 

            Bátran ki kell mondani azt, amit mi gondolunk. Ez egy szabad ország, itt mindenki gondolhatja azt és úgy (nem elég az "azt" és persze az "úgy" sem teljesen elég, de erről majd egy később kurva sértődött publicisztikában számolunk be), ahogy mi, mert mi jól gondoljuk. Ezt nem érik a besték. Pedig egyszerű. Mi jól gondoljuk. Mit lehet ezen nem érteni? M-i j-ó-l g-o-n-d-o-l-j-u-k.  

             Miért nem lehet az ellen tiltakozni, hogy nem mi adóztatjuk meg a tévémacit, nem mi államosítjuk a kerti törpéket, nem mi vezetjük be a haránt irányú zergeszökellést, hanem az orbánrezsim? Miért kell tizenötezer ember magánproblémáit az utcára vinni, amikor itt valóságos problémák vannak, mint például. Mint például, hogy maga ott nem figyel Miháncsik Zsófiára, maga, igen maga, álljon csak fel, nem hallgat Kuncze Gáborra?  

             Nem lehet megtagadni, sárral, vaníliafagylalttal, stanicli mogyorós puszedlivel dobálni az elmúlthuszonötévet, hanem. Hanem egyenesen kell ülni. Szabadon és demokratikusan. Ne azért kussolj mert az orbánrezsim azt mondja, hanem azért kussolj, mert mi mondjuk, az ugyanis egy jó kussolás, progresszáló kussolás, európaiértelembenvett kussolás. Igen, van egy olyan olvasat, hogy minket az ország kiröhögött és leszart, majd újfent kiröhögött és leszart, hogy még az orbánrezsimnél is jobban elegük van belőlünk, de más olvasatok is vannak. Azaz nincs más olvasat, de lehetne. És pontosan emiatt nem lehet, csak úgy. Csak úgy semmit sem lehet. Pláne ezt nem. 

              Remélem mindenki megértette az aggodalmainkat és nem kell beírnunk az egész ország ellenőrzőjébe, nem kell behívni apuanyut a szülőire. Kaptok még egy esélyt. 

             

· 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr996912291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lenin elvtárs beájulna örömében a magyar baloldaltól 2014.11.18. 21:52:54

Hátborzongató a párhuzam az 1917-es oroszországi, és a jelenlegi hazai események között a klasszik bolsevik stratégiát elemezve. Mosolyogjunk, vagy sírjunk azon, hogy baloldali tiltakozók 97 évvel a bolsevista "szovjet" hatalomátvétel után újrajátszot...

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.11.18. 12:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

esernyősEvezős 2014.11.20. 11:23:13

@Késes Szent Alia:
Nem tudom, hogy MOST, hirtelen, hipp-hopp lehet-e semlegesíteni.
Lehetett volna, mindjárt az elején, ha nem kezdik el a saját oldalon is azonnal köpdösni ezeket az embereket (én nem kizárólag Gyurcsányra értem, bár az kétségtelen, hogy ő kapta a legtöbbet), de elkezdték és aztán ez odáig jutott, hogy Tóbiás most annak örül, hogy a DK/Gyurcsány mégsem tudta őket beelőzni, illetve hogy sok helyen nem jutottak be.
Azt gondolom, hogy mindenkinek nagy levegőt kéne venni (nem fog) és tabula rasa-t csinálni ANNYI IDŐRE, míg valamire jutnak az orbánizmussal, meg az egész, rabszolgasorba/jobbágyságba taszított országgal.
Aztán ha a közös (civil+hivatásos politikus) cél megtalálna valósulni, akkor egy abszolút tisztességes választáson - ahol nem lennének mindenféle hátamonviszlekbe-szövetségek, hanem önállóan indulna mindenki (közben létrejövő új pártok, mozgalmak főleg) - lehetne mérni a támogatottságot és a már bejutottak a számarányuknak megfelelően a Parlamentben egyezkedhetnének arról, ki, kit miben támogat.
Biztos vagyok benne, hogy ez lehetne a vízválasztó és eldőlne, ki marad, kinek harangoztak.

Nem gondolom, hogy ez megvalósul, ebben a légkörben biztosan nem. :-(

Amit arról írsz, hogy az elmúlt huszonöt évet egységesen bírálni a másik oldalról megélők számára szinte katartikus élménnyel bírhat, mert Orbánt is lesüllyeszti a régiek szintjére .... hát, én ilyennel még nem találkoztam (bár nem zárom ki, hogy létezik ilyen ember), kissé nehezen tudom elképzelni, hogy Orbán politikában eltöltött 25 éve alatt soha, egyetlen momentum sem ingatta meg őket, ámde most végre úgy látják, hogy akit eddig istenítettek, az egylényegűvé vált azzal, akit éveken át kórusban szidtak ha kellett, ha nem.

Igen, olyanok mindig lesznek, akik vevők a karaktergyilkosságokra (bár az is rejtély, hogy csak egyfelé működőképes ez!), de ha ezek számát minimalizáljuk, akkor már előbbre vagyunk egy lépéssel.
Ennek a módja pedig nem a politikában, hanem az oktatásban, sajtó(szabadságban), kultúrában kéne, hogy legyen - nem véletlen, hogy pont ezeket igyekszik a rezsim teljesen ellehetetleníteni.
Aki ez ellen felemeli a szavát, azt támogatni kell(ene).

labrys 2014.11.20. 14:33:42

@Counter: „Akkor tehát Kuncze a demokratikus baloldal Szaniszló Ferencre adott válaszaként hírmagyaráz a demokratikus baloldallal megértőbb tv-csatornán és mainstreamen kívüli jelöltként indult egyéniben tavasszal (ami már nem Szaniszló Ferencre adott válasz)?”

Ööö… mert „a demokratikus baloldal” „küldte be” Kunczét az ATV-be? Aszittem, az Olga hívta be… Volt a Kunczén esetleg valami ’Én Vagyok A BalDem!’ jelvény vagy karszalag? (Bocs, de én mindig az Olga mellét nézem, sose látom meg ezeket a jelvényeket.)

És szerinted az ellenzék fő alakjaként/erejeként/megmondójaként indult az egyéni választáson? :D – Vazze, nálunk meg szó szerint a juhász indult egyéniben a korábbi fideszes maca ellen a választáson; most akkor ő is „a demokratikus baloldal (en bloc! – mind a négy párt – vagy öt, vagy mennyien vannak most) szaniszlóferencre adott mainstream válasza”?

Nem elképzelhető esetleg az, hogy a Kunczét az _előélete_ meg a tapasztalatai miatt szokták kérdezgetni? Meg mert mondjuk őt elég sokan ismerik? Mindenképpen ő akarna lenni szerinted a baldem Megváltó, és ekként is nyilatkozik, királyos többesben?

Nem lehet, hogy a jelen pillanatban (2015-ben, az Orbán-regnálás 5! évében) azok, akik a LEGFŐBB AKADÁLYT még mindig Kuncze (meg Gyurcsány, meg mittomén) személyében látják, egyszerűen csak benyelték a Fidesz-propit, vagy csupán rühellik a bajszos, korpulens szadeszeseket, és a legképtelenebb, leghülyébb érvekkel képesek előhozakodni, csak lehessen már megint követelni vasba verve óceánmélyre süllyesztésüket?

.

„(Egy kicsit túldimenzionálod vajdasagi kifogását: ő mintha inkább azt mondaná, hogy Kuncze aktivitása _is_ akadály, nem pedig azt, ahogy ezt te érted, hogy ez az egyetlen, utolsó és legfőbb gátja az ezer virág virágzásának.)”

„Fentiekből az látszik, hogy Gyurcsány jelenléte jelentősen nehezíti a váltást.” – vajdasági.

Lehet, hogy rosszul értettem a „jelentősen” kifejezést? Vagy azt, hogy az – ezek szerint – több „jelentős” nehezítő tényező közül csodálatos módon éppen az Orbán-propagandaszlogent szó szerint visszaadó gyurcsányozósra terelődött valahogy véletlenül a szó? Mintha nem láttam volna felsorolva a hozzászólásában a _többi_ „jelentős” tényezőt.

.

„Gyurcsány Ferenc a (számára) sikeres tavaszi összefogást követően viszonyítási pont az összefogás többi szereplője számára, ld. az őszi kis tolakodást az MSZP-vel.”

Ja. Meg mindenki más mindenki más számára. Ezt hívják „politikának”. – De azért mintha mégsem bukkannának fel újra és újra a Schiffertakaroggy!-ot skandáló tömegek, vagy hozzászólók, csupán – roppant érdekes módon – Habonynak a Kuncze/Gyurcsánytakaroggy! mögül felsejlő, vadul kielégülő árnya sejlik elő. (pfejj, de randa kép… elnézést)

.

„Én nem értem ezt a »csont nélkül beszopott karaktergyilkosság« fordulatot.
A karaktergyilkosság attól is az, hogy be van szopva. Pleonazmus, vagy mi.
Hát hogy lehet egy karaktergyilkolásnak a szemére vetni, hogy az emberek beszopják?!”

Az én definícióm szerint ha egy népszerű KDNP-s politikusról kiderül, hogy a prédikációi ellenére három fiúval szokott házasságon kívül dugni és titokban Ízisz-termékenységünnepekre jár, majd a politikai ellenfelei ezeket a tényeket felhasználják ellene, az _nem_ karaktergyilkosság.

Ellenben ha valakinek az életéből kiválogatunk részleteket, és azokat gondos csűrés-csavarással olyan narratívákba helyezzük, amelyek rombolják az imázsát, és/vagy egyszerűen csak hazudunk róla, az karaktergyilkosság.

Az utóbbi elfogadása szerintem intellektuális hiányosságokra és/vagy irracionális, emocionális elfogultságokra utal. Ezért nevezem én ezt a folyamatot „a karaktergyilkosság beszopásának”.

.

„Én úgy látom az ellenzéki politizálást, hogy *van* valamiféle halovány tömeglélek, emóciókkal, nyers vágyakkal. Aki ennek kifejezője tud lenni pártként és politikusként, az nyer, leginkább ennek a tömegnek a tartós perspektívát nyújtó szimpátiáját, no meg a tömeg aktivitásának irányításának lehetőségét.”

Szerintem meg nincs tömeglélek, a tömeg inhomogén. Indulatok, azok vannak.

.

„Pontosan miben látod azt a »saját pályát«? A politikai közösség megformálásában és tudatos vezetésében?”

Bár gondosan válaszoltál a fenti kérdésedre, mielőtt én is válaszolhattam volna :), most pótolom azért az én részemet is: a „saját pálya” alatt a demagóg módszereket, a goebbelsi propagandát és az önös célokért végrehajtott, ám végső soron országkárosító folyamatokat értettem. (Melegít: Jobbik.)

labrys 2014.11.20. 15:13:31

@Késes Szent Alia: egy rakás dologban egyetértünk.

Amiben nem: szerintem nagyon veszélyes (és gusztustalan) az orbáni utat követve úgy dönteni, hogy ’a legfontosabb most a tömegtámogatás megszerzése, ezért ideiglenesen anyázzuk az eddigi politikai rendszer & politikusok _egészét_, mert a „nép” a saját idiotizmusa folytán annak tapsol a legjobban’.

Innen már csak egy lépés a ’mi vagyunk a haza, aki nem lehet ellenzékben’, meg a ’fosszuk ki az idegenszívű, extraprofitra törő gazdagok házait!’. (Ezek a jelszavak mind széles tömegtámogatást biztosítanának. Meg például az általános adómentesség is – azt is követelniük kellene, ezeke szerint?)

A cél nem szentesítheti az eszközt. Ez ősrégi tapasztalat, mégis egyesek újra és újra semmibe akarják venni.

Türelemre és megértésre mindenképpen szüksége van az újonnan szerveződőknek (az újonnan szerveződő _remélhetőleg_ ellenzéknek). De talán nem ártana, ha ők is hajlandóak lennének tanulni.

Én sosem tudom, hol lehet „a liberális” véleményt olvasni (szerintem egy rakás liberálisnak gondolt szerző egymással tök ellentétes érveket szokott hangsúlyozni; mintha épp ez lenne a másképp szinte definiálhatatlan „a liberálisok” halmaz differentia specificája :) ) – de az tény, hogy például amit Kuncze az ominózus riportban mondott, az igaz és korrekt.

Nekem egyáltalán nem úgy tűnt, mintha arra célzott volna, hogy szűnjön meg a most forrongó tömeg, vagy hogy mindenki lépjen egyszerre. (Az ’egy a lavór, egy a gumikacsa’ az egy másik politikai erő szlogenje.) Nekem úgy tűnt, mintha a csapdákra és az elkövethető, veszélyes hibákra figyelmeztetett volna. Amikor a sértettségét fejezte ki, akkor sem hinném, hogy azért tette, mert úgy gondolja, hogy az ország, vagy a tüntetők egyik legfőbb feladata az ő emocionális komfortérzetének a biztosítása lenne – hanem a személyes tekintélyét/hitelét állította a mögé az érv mögé, hogy a teljes 25 év kidobása egyben a _demokrácia_ kidobását is jelenti.

És hogy – mondjuk – épp a lényegi politikai befolyás nélküli Kuncze, épp az ATV-ben „élet-halál harcot” folytatna az újonnan szerveződőkkel szemben… Ráadásul „a liberálisok” nevében… Sem „a liberálisok”, sem az „újonnan szerveződők” nem egy létező, egységes csoport. Mindegyik pont olyan heterogén és sokfelé tartó, mint például a „sportversenyzők”.

De persze az orbáni propagandában „a liberálisok” (illetve „ballibsik”) egy szilárdan összetartó tudjukkukik /áthúzva/ csoport, mivel a Vezénylő Tábornok, aki 2000-ig a Liberális Internacionálé alelnöke volt, így próbálja a propagandistáival hitelteleníteni egyrészt általában az ellenzéki véleményt, másrészt magát a liberalizmus/demokrácia elvét.

.

„Miből lehet azt most előre látni, hogy a bukott baloldal szlogenjének hallgatólagos átvétele a NER érdekeit szolgálja, nem pedig egy NER-rel szemben eredményes ellenzéki oldalt készíti elő? Hiszen a bukott baloldal sulykolása csakis addig hatásos, amíg a vele azonosított figuráknak szerepük van az ellenzékben. Mihelyt megszűnik a szerepük, a mantra érvényét veszti.”

Bocs, de nagyon nem vagy képben agymosásilag. :) Te tényleg úgy gondolod, hogy az orbáni „bukott baloldal” szlogen az pusztán a _jelenlegi_ baloldalt hitelteleníti? :) És majd az a sok ember, akinek az agyába beivódott, egy „új” baloldalt automatikusan kedvezően fogad? :)

Bárki, aki Orbánék propagandáját ismétli, Orbánék propagandáját erősíti. Ennek belátásához nem szükséges nyolc évet meditációval tölteni valami félreeső szívcsakrában.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.20. 16:09:56

@labrys: Valóban, hát mi köze Kunczénak a Nagy Demokratikus Népfronthoz?

Végülis csak Cincinnatusként tért vissza a politikába az eke szarva mellől. És az oevk-jelöltség is csak amolyan epizódszerep, sőt, cameo.

Azt továbbra se mondta senki, hogy az ő személye a "LEGFŐBB AKADÁLY".

"Habonynak a Kuncze/Gyurcsánytakaroggy! mögül felsejlő"

A szekértábor határán túl csak fideszes indiánok vannak, akik meg fognak skalpolni, mielőtt megennének, ráadásul nyersen.

"Ellenben ha valakinek az életéből kiválogatunk részleteket, és azokat gondos csűrés-csavarással olyan narratívákba helyezzük, amelyek rombolják az imázsát, és/vagy egyszerűen csak hazudunk róla, az karaktergyilkosság.

Az utóbbi elfogadása szerintem intellektuális hiányosságokra és/vagy irracionális, emocionális elfogultságokra utal."

Mindenki másnak kimosta a Fidesz az agyát? És persze göbbelsi módon, hogy máshogy.

Késes Szent Alia 2014.11.20. 17:23:55

@Evezős: Leírtad, hogy mit kellene, amit nem lehet. Még egyet is értek, hogy ezek jók lennének, és hogy valóban nincs rájuk esély.
Ha viszont ez a helyzet, akkor nézzük meg, milyen eszközök maradtak, és jobb híján azokkal kezdjünk valamit.

@labrys: "Innen már csak egy lépés a..." -- A csúszós lejtő.
Az eddigi politikusok anyázása NEM ab ovo idiotizmus. A Demokratikus Összefogásról azt mondani, hogy megbuktak és kösz, de nem kérünk többet belőlük, nem áll távol a helyes helyzetértékeléstől. Nem olyan, mint hogy ne fizessünk adókat.
Legfeljebb azt méltánytalan mondani, hogy "ezek ugyanolyanok", mert persze nem pont ugyanúgy voltak alkalmatlanok, hanem másképp. De ebből az árnyalatlanságból nem kéne azt próbálni levezetni, hogy most aztán elszabadul a populista pokol.

A tömegtámogatás megszerzése se lesz csúnya dolog attól, hogy Orbán is szerzett magának tömegtámogatást (vö. poisoning the well).

"Sem „a liberálisok”, sem az „újonnan szerveződők” nem egy létező, egységes csoport." -- Jah, a csoport mindig is mentális konstrukció, ettől függetlenül lehet beszélni csoportjellemzőkről, a csoport képviselőiről, és így tovább.

"Bárki, aki Orbánék propagandáját ismétli, Orbánék propagandáját erősíti." -- Orbán propagandája az, hogy a bukott baloldallal szemben van a jó centrális erőtér. A kiábrándultak szerint a bukott baloldallal szemben van a maffiaállam.
A két elbeszélés egy eleme azonos, viszont a keret más. Kérdés, hogy az egyetlen elem hasonlósága olyan jelentős-e, hogy nem szabad alkalmazni még egy ennyire más keretben sem.

Szerintem borzasztóan megköti az ellenzék kezét, ha semmi olyan nem tehet, ami Orbán szerint jó. Mondjuk nem zavarhatja el a sajátoldali politikust pusztán azért, mert azok szerepelnek az orbáni narratívában.

@Counter: "És persze göbbelsi módon, hogy máshogy. "
:))

esernyősEvezős 2014.11.20. 17:43:45

@Késes Szent Alia:

...és mindig csak ez az egyetlen eszköz marad: rekesszünk ki valakit, valahonnan valamiért.
Mert majd akkor jó lesz.
Ha meg mégsem, akkor így jártak.

És lehet majd keresni megint valakiket, akikre előzőleg rámutat a média(és az uralkodó), hogy na, most ők az akadályok.
Sosem lesz vége.
:-(

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.20. 17:46:22

@Evezős: Hát, mondjuk a választók is rámutattak.

De nem számít.

A demokraták nem a választóknak, hanem magasabb szféráknak politizálnak.
Majd 200 év múlva a történetírók belátják, hogy épp 200 évvel előzték meg korukat.

Nehéz élet ez, de ők szívesen vállalják az Országért.

esernyősEvezős 2014.11.20. 17:49:36

@Counter:
A választók egy része is rámutatott, valóban.
A másik része meg pont nem.

De különben maradjon nyugodtan Orbán, hiszen a választók meg ezt akarták (by Orbán).

ijontichy 2014.11.20. 17:51:49

@Evezős: "A választók egy része is rámutatott" A választók csak ne mutogassanak, mert rászoknak a lopásra, mint a vezetőik. :-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.20. 17:54:45

@ijontichy: Na ja, mit okvetetlenkednek a nagyok dolgába.

Szavazzák meg a demokráciát és menjenek haza.

Késes Szent Alia 2014.11.20. 18:03:02

@Evezős: A választóknak ezt a részét képviselhetné az új ellenzék. Attól még a DK létezni fog. Ez nem kirekesztés, hanem szegmentálódás, semmi rossz nincs benne.

Az újaknak (ha lesznek egyáltalán) nincs morális kötelességük arra, hogy elvárt módon viszonyuljanak Gyurcsányhoz, Kunczéhoz, akár Orbánhoz, vagy hogy beálljanak az Összefogásba.

vajdasagi 2014.11.20. 20:20:53

@Késes Szent Alia: :-)
Csak vigyázz azzal az "extraprofittal", mert a mostani vezetésünk szerint extraprofit az "az a nyereség, amelyben mi nem veszünk részt". Tehát mint olyan, veszélyen a nemzetre, ergó meg kell adóztatni/el kell venni. Sajnos ilyen időket élünk.

labrys 2014.11.20. 21:26:55

@Counter: mi az a „Nagy Demokratikus Népfront”, amihez Kunczénak köze van? (Basszus, mindig mindenről lemaradok…)

„Azt továbbra se mondta senki, hogy az ő személye a »LEGFŐBB AKADÁLY«.” «»

Érdekes módon mégis a fújKuncze! és a Gyurcsánytakaroggy! a beszélgetésünk témája. :) _Én_ biztos nem hoztam szóba ezeket – akkor hogy kerültek ide?
És akkor mik is a legfőbb akadályok, most, hogy egy-két – szerinted sem legfőbb, csak elsőként és külön és név szerint és „jelentős akadályként” megemlített – persona non grata kiléte tisztázva lett.
(Hála az égnek, nem kellett sokat keresgélni őket, mert a Vezénylő Tábornokék már korábban utat mutattak e téren. Még a szlogenjeiket is nagylelkűen kölcsön adták. Ilyenek ezek.)

.

„Mindenki másnak kimosta a Fidesz az agyát?”

Mindenki más kicsodának?

labrys 2014.11.20. 22:09:02

@Késes Szent Alia: „Az eddigi politikusok anyázása NEM ab ovo idiotizmus.”

De, az, mert egy kalap alá veszi Csurkát, Antallt, Hornt, Magyart, Dávidot stb., stb. Pont ugyanolyan idiotizmus, mint az értelmiségellenesség, és még a gyökerei is ott húzódnak.
Ráadásul a teljes politikai „osztály” anyázása nagyon könnyen átvált a teljes rendszer anyázásába.

Arról már nem is beszélve, hogy a „kurva politikusok!” önfelmentő, gyáva hozzáállás, mivel a nép pont olyan kurva, mint a politikusai. (Lévén a politikusok a nép közül, a nép segítségével, a nép által – per ipsum, et cum ipso, et in ipso – emelkedtek fel. Kisebb hatalommal tízezerszám szaladgálnak körülöttünk orbánok meg kerényik.)

.

„ A Demokratikus Összefogásról azt mondani, hogy megbuktak és kösz, de nem kérünk többet belőlük, nem áll távol a helyes helyzetértékeléstől.”

Te komolyan úgy akarsz tenni, mintha én azt állítottam volna, hogy _erre_ a „baloldalra” nem illik a ’bukott’ jelző? :) És hogy ezért tiltakoznék az orbáni szlogen hangoztatása ellen?
…Mondd, elolvastad, amit írtam?

„A tömegtámogatás megszerzése se lesz csúnya dolog attól, hogy Orbán is szerzett magának tömegtámogatást (vö. poisoning the well).”

(Tényleg nagyon különös – ennyire érthetetlenül írnék mostanában?)
A tömegtámogatás megszerzése önmagában persze hogy nem csúnya dolog (nem is mondtam ilyet) – azoktól az eszközöktől válhat azzá, ahogy megszerzik. És demagógiával sokkal könnyebb megszerezni. Nem amellett érveltem, hogy ne törekedjen tömegtámogatásra egy politikai mozgalom, hanem… …most komolyan kopizzam be az előző hozzászólásom?

.

„Jah, a csoport mindig is mentális konstrukció, ettől függetlenül lehet beszélni csoportjellemzőkről, a csoport képviselőiről, és így tovább.”

Valóban létező csoportok esetén. – Kérlek, beszélj nekem a bonampaki siurasok csoportjellemzőiről és -képviselőiről!

.

„Orbán propagandája az, hogy a bukott baloldallal szemben van a jó centrális erőtér. A kiábrándultak szerint a bukott baloldallal szemben van a maffiaállam.
A két elbeszélés egy eleme azonos, viszont a keret más. Kérdés, hogy az egyetlen elem hasonlósága olyan jelentős-e, hogy nem szabad alkalmazni még egy ennyire más keretben sem.”

A „bukott baloldal” az orbáni propagandaszlogen. A „baloldal” képviselői ezt sosem használják, természetesen, mert ők legalább a propaganda és a reklámtudomány alapvető elveivel úgy-ahogy tisztában vannak. (Pontosabban valószínűleg legalább ezt sikerült a kampányszakértőiknek a fejükbe verniük.)

„Szerintem borzasztóan megköti az ellenzék kezét, ha semmi olyat nem tehet, ami Orbán szerint jó. Mondjuk nem zavarhatja el a sajátoldali politikust pusztán azért, mert azok szerepelnek az orbáni narratívában.”

Azt akarod mondani, hogy én valami olyasmit állítottam volna, hogy ha Orbán támad valakit, akkor azt nem szabad elzavarni? Hm, érdekes. :)

…Szerencsére a probléma nagyon könnyen megoldható: te mindig _konkrétan_ megmutatod, mi az a „jó”, amit Orbán akar, én pedig megmondom, hogy szerintem érdemes-e arra törekedni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.20. 22:13:30

@labrys: "Érdekes módon mégis a fújKuncze! és a Gyurcsánytakaroggy! a beszélgetésünk témája. :)"

Tehetek én arról, hogy ezt kifogásoltad meg? Azóta az a beszélgetés tárgya.

De mindjárt gondoltam én, hogy a VTÚ x -1 a helyes politikai agenda! Ilyenek ezek, hogy a kezünkbe adják a megoldást, csak nem vesszük észre. Homlokegyenest az ellenkezőjét kell mondani és jó lesz.

(Nehogy azt higgyük, hogy ezzel ők tematizálhatják a diskurzusokat, á...)

---

Azért hadd próbáljam meg tisztázni a saját véleményemet.
1. Az orbánizmus néven ismert szocialista restaurációnak vesznie kell.
2. Magyarországon egy alapvetően inkább jogállami berendezkedésű, liberális államra van szükség, tekintettel a közép-európai sajátosságokra és a sikeresnek bizonyult magyar közjogi hagyományokra is (beleértve a '89, illetve 1918 előttieket is).
3. Ezekhez semmi szükség Kuncze Gáborra és Gyurcsány Ferencre.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.20. 22:15:24

@labrys: Felmerül bennem a kérdés, hogy helyesen dekódolod-e, mit _akar_ Orbán? (Már ami az ellenzékét illeti. A disznótelepeket valószínűleg tényleg akarja, ez nem vitás.)

Késes Szent Alia 2014.11.20. 22:57:29

@labrys: A konkrétumok megvitatását a másik irányból kezdeném: onnan, hogy a jelen helyzetben hogyan jöhet létre olyan új ellenzék, ami képes a teljes kiábrándultságot képviselni, miközben elkerüli az orbáni propaganda erősítését.

1. Hogyan szervezze meg magát nem sötét demagóg módon egy olyan egy új mozgalom, ami semmilyen eddigi pártból nem kér, és alapvetően azt érzi, hogy akik eddig voltak, azok ugyanazok?
Egyáltalán lehetséges ezt jól csinálni, vagy ezek az emberek helytelenül gondolkoznak, és tessék nekik másképp gondolkozniuk, mielőtt szervezkedni kezdenek?

2. Hogyan közölhetik helyesen, hogy nem kérnek Gyurcsányból, ha a "nem kérünk Gyurcsányból" egyben az orbáni propaganda része is?

esernyősEvezős 2014.11.21. 09:34:50

@Késes Szent Alia:
Képviselhetné - ha közben nem köpködnék ezerrel azt a fajta attitűdöt, ami ezen választók sajátja. Illetve: nem tudom elképzelni, hogy aki ezekben a formációkban látja a saját politikai ízlését megtestesülni, az egy hirtelen ötlettől vezérelve elkezdi támogatni azokat, akik amúgy - egyelőre - azon ügyködnek, hogy ez az ízlés, minden megnyilvánulásával egyetemben, eltűnjön.
Az nem megy - már próbálkoztak vele eddig is -, hogy hülyéknek tartunk benneteket (bizonyos okokból), de azért szavazzatok ránk, mi majd jól képviselünk benneteket IS.

A második résszel egyetértek. Nincsen kényszer.

stefan75 2014.11.21. 09:53:24

@Késes Szent Alia: Ezek nem konkrétumok, itt csak kérdés formájában sugalmazod ugyanazokat az állításaidat a tömegről.

A tömeg pedig jelenleg nem azt szeretné, hogy kényszeresen egyforma távolságra állhasson minden politikai képződménytől, hanem hogy hagyják normálisan élni.

Ennek jelenleg Orbán áll az útjában, ergo Orbánt akarják eltakarítani. Ha Gyurcsány vagy Kuncze akadályozná őket, akkor azokat akarnák eltakarítani.

Sehogy nem kell viszonyulniuk letűnt korok politikai erőihez, képviseljék a saját érdekeiket. Majd ha jutottak valamire, akkor a politikai erők viszonyulnak hozzájuk.

"Hogyan közölhetik helyesen, hogy nem kérnek Gyurcsányból, ha a "nem kérünk Gyurcsányból" egyben az orbáni propaganda része is?"

Már megint eljutottál oda, miszerint a tömeg problémája az, hogy ők Gyurcsányt szeretnék elzavarni az utolsó karakószörcsöki patkánylyukból is, ahová még hajlandók meghívni. Hát nem. Számukra Gyurcsány léte érdektelen. És ahhoz, hogy levegőnek nézzék, nem kell aktívan szajkózniuk Orbán mantráit.

Akinek elhatárolódási kényszere van mindentől (de különösen az Orbán által nem kedvelt közszereplőktől), annak nem kell tüntetnie, az lépjen be a Schiffer-féle LMP-be. Azt pont erre találták ki.

Késes Szent Alia 2014.11.21. 10:21:26

@stefan75: Elnézést, köztudottnak véltem, hogy ezek nem az én állításaim, hanem ténylegesen nagyon magas az apolitikus réteg aránya, illetve hogy a Fideszből kiábrándultak határozottan nem hajlandók az eddigi ellenzékre szavazni.

Nem értem, hogyan lehet levegőnek nézni Gyurcsányt, ha az ő aktív részvételével működő Összefogás az orbáni rendszer alternatívája?

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2014.11.21. 13:56:57

@Counter: Ez úgy ahogy van, 1-3-ig butaság a köbön. Mert:

1. Az orbánizmus nem szocialista restauráció. Ez egy buta közhely azoktól, aki nem tudják mi a szocializmus, sőt a megvalósult "cocializmus" jellemzőit sem ismerik. Orbán rendszere egy viszonylag egyedi maffia-állam kapitalista rendszer, amelynek fő jellemzői, és következményei a demokrácia leépítése, az állam elfoglalása, a törvénykezés bűnszövetkezet alá rendelése, a maffia tagjainak, és kiszolgálóinak helyzetbe hozása, a bűnszervezeten kívül állók semmibe vevése, a teljesen gátlástalan, polulista-demagóg propaganda nyomása, és hasonlók. Talán olvasd el a Magyar Polip c. könyvet, mielőtt hülyeségeket beszélsz a szocializmusról. Nem arról van szó, hogy semmi közös nincs a két rendszerben (pl. a diktatúra (valamilyen foka), és az "illiberalizmus") közös, de a lényegi jellemzőkben több az eltérés, mint a közös.

2. Azzal, hogy egy államban "jogállami berendezkedésre" van szükség, nem mondtunk semmit. Továbbá még szükség van arra is, hogy a levegőben legyen oxigén is, különben megfulladnak az országlakosok. Azzal mondunk valamit, ha a teendőket fontossági, sürgősségi sorrendbe állítjuk. Ezen teendők közül a jogállam visszaállítása, csak az egyik, talán még nem is a legfontosabb, mindenesetre trivilális-alap teendő. De mondok egy olyat, ami neked nem fog tetszeni antiszocikám: Magyarországon ma több millió ember éhezik, fázik, nem tudja fizetni rendesen a csekkjeit, nem tud emberhez méltó, szerény, tisztességes módon megélni. Ennek korrigálása lenne most az elsőrendű feladat. Persze minden összefügg mindennel, nyilván hozzá sem lehet kezdeni addig, amíg a maffia regnál.

A "sikeresnek bizonyult magyar közjogi hagyományok"-at meg lepisilja a faluszéli sánta kutya, ha azok arra nem képesek, hogy egy normális, élhető, felvilágosult, demokratikus, stb. állam, és kultúra alapjait szolgálják, és támasszák meg. A "közjog" az önmagában egy csók a halottnak. A legcsúnyább diktatúrákat is közjogok támasztják alá.

3. Senki nem tudja megmondani, hogy hogyan, kivel, kikkel, milyen politikai előtte, a régivel, vagy a még nem is létező újjal kellene megoldani a mostani válságot. Csak annyit lehet tudni, hogy Kuncze, vagy Gyurcsány, mint a régi elit tagjai, kb. 1000x megfelelőbbek a feladatra, mint a fideszmaffia tagjai. Rajtuk kívül meg más még nem lépett a színre, nem tudjuk, hogy az ismeretlen politikus mire képes. De kíváncsian várjuk a felléptét.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.21. 14:13:56

@ipartelep:
1. Ezek a fő jellemzők ("a demokrácia leépítése, az állam elfoglalása, a törvénykezés bűnszövetkezet alá rendelése, a maffia tagjainak, és kiszolgálóinak helyzetbe hozása, a bűnszervezeten kívül állók semmibe vevése, a teljesen gátlástalan, populista-demagóg propaganda nyomása") megegyeznek a megvalósult szocializmuséival.

2. Mindenképpen többet mondtunk annál, mintha ezt nem mondtuk volna.

"Magyarországon ma több millió ember éhezik, fázik, nem tudja fizetni rendesen a csekkjeit, nem tud emberhez méltó, szerény, tisztességes módon megélni. Ennek korrigálása lenne most az elsőrendű feladat. "

Rezsicsökk, CBA. Helló, szocikám, ott van neked a cocializmus, csak nem a te kényes ízlésednek megfelelő az ízesítése.

3. Kuncze és Gyurcsány, mint a régi elit tagjai, tökéletesen bizonyították, hogy képtelenek egy olyan rendszert működtetni, amit Orbán Viktor ne tudna maga alá gyűrni. Még hány dobásuk legyen, hogy "hátha majd most"?

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2014.11.21. 14:26:41

@Counter: Nem vitatkozom veled, mert teljesen el vagy tévedve, csak pár mondat: Neked a CBA (A CBA léte maga? Az, hogy a CBA a maffia kezében van? Noooormális?), meg az a rezsicsökkentés, amivel a szarnak adtak egy pofont (magyarán, önmagában szinte semmit sem segített, a szegényeken, és a másik kezükkel sokkal többet elvettek tőlük), mutatja, hogy az orbán rendszer szocialista?
A vak antikomenizmusod miatt nem látsz a szemedtől.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.21. 14:32:57

@ipartelep: "szinte semmit sem segített, a szegényeken, és a másik kezükkel sokkal többet elvettek tőlük"

A szocializmus már csak ilyen. Két dologban nyújt világszínvonalat: éhséglázadások körülményeinek megteremtésében és magának a lázadásnak a féken tartásában.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2014.11.21. 14:40:59

@Counter: A szocializmus legfontosabb politikafilozófiai eszméje az "egyenlőség", és a nivellálás. Még akkor is, ha ez az eszme a gyakorlatban, a (nem megvalósult szocializmusban) csak viszonylag alacsony anyagi szinten realizálódott, és volt egy szűk pártelit, akik kevésbé a javakat, sokkal inkább a politikai hatalmat birtokolták. Egyik sincs így a mostani rendszerben, se az elvek, se a célok, se a gyakorlat.
Na hagylak álmodni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.21. 14:42:48

@ipartelep: A papír elbírja az effélét is.

labrys 2014.11.21. 20:31:14

@Counter: …hogy helyesen dekódolom-e, mit akar Orbán? Nemt’om, még nem érkezett meg a Központi Szabványosító Hivataltól az Orbán-dekódolói szakdiplomám. A tiéd már megjött? Milyen? Pecsét van rajta? Vigyázz, nehogy egy értéktelen, aláírás meg pecsét nélküli fecnit sózzanak rád! :)

Komolyan: nem tudom, mire célzol, de hallgatlak.

labrys 2014.11.21. 21:01:05

@Késes Szent Alia:

„1. Hogyan szervezze meg magát nem sötét demagóg módon egy olyan egy új mozgalom, ami semmilyen eddigi pártból nem kér, és alapvetően azt érzi, hogy akik eddig voltak, azok ugyanazok?”

(Mindenekelőtt: nem vagyok képzett politikai stratéga. De léteznek ilyen szakemberek. És beszélni is tudnak. Sőt, le merném fogadni, hogy könyveket is írtak már, továbbá mailcímük is van.)

A kérdésre válaszolva: egy olyan mozgalomnak, amelyik semelyik eddigi pártból nem kér, én azt ajánlanám, hogy valahogy így fogalmazzon: „semelyik eddigi pártból nem kérünk!”

Viszont egy olyan új politikai mozgalomnak, amelyik „alapvetően azt érzi, hogy akik eddig voltak, azok ugyanazok”, azt ajánlanám, hogy üljön le, egyes /áthúzva/ tanulni, tanulni, tanulni! (De addig is menjenek inkább haza angrybirdözni, azzal kevesebb kárt okoznak. Vagy ugorjanak be a Kétcsöcsűbe, mert Bélával, az alkoholista kőművessegéddel kiválóan meg fogják majd érteni egymást. További társalgási javaslat: a szemüvegesek is elég tenyérbemászó képű alakok…)

„Egyáltalán lehetséges ezt jól csinálni, vagy ezek az emberek helytelenül gondolkoznak, és tessék nekik másképp gondolkozniuk, mielőtt szervezkedni kezdenek?”

Úgy érted, egy új politikai mozgalom tagjai _minden esetben_, a priori helyesen gondolkodnak, és durva sértés/aljas támadás arra biztatni őket, hogy szervezkedés előtt esetleg még egy kicsit gondolkozzanak? :) Vagy hogy gondolkozzanak el _még egyszer_, jó ötlet-e meztelen seggel kaktuszba ugrani?

A kérdés első felére: szerintem lehetséges jól megszervezni új politikai mozgalmakat.

.

„2. Hogyan közölhetik helyesen, hogy nem kérnek Gyurcsányból, ha a »nem kérünk Gyurcsányból« egyben az orbáni propaganda része is?”

Ha valaki nem kér Gyurcsányból, és ezt okvetlenül világgá kívánja kürtölni, annak én ezt a mondatot ajánlanám: „nem kérek Gyurcsányból!”

Másrészt viszont ha egy új politikai mozgalomnak _most_, a mai Magyarországon az az egyik legfontosabb, elsődleges mondanivalója, hogy „nem kérek Gyurcsányból”, annak azt ajánlanám, hogy /öncenzúra/ …hogy csókoltatom Habonyárpit, és hogy üzenem neki, ezek a gyerekek nem fogaznak, sőt, bő nyállal, szóval csak bátran!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.11.23. 12:26:09

@annamanna: Érdekes, én is csak most kaptam értesítést a válaszodról, de a kommented már törölték...

Wigner Jenő és Gábor Dénes tényleg a magyar közoktatásban nevelkedett, de az egyetemet már Berlinben végezték.
Izrael és Magyarország Pisa-eredményei között nagyjából 2% a különbség, ez nagyjából a mérési hibahatárral megegyezik, viszont mindkét ország az átlag alatt van...

A mondás szerint Hollywoodot is magyarországi zsidók alapították...

Ahava 2014.11.23. 13:50:56

@Online Távmunkás: Hollywood története ráadásul nem elválasztható a musical műfajának megszületésétől. Nincs hollywoodi musical Sigmund Romberg (1887-1951) nélkül, aki Rosenberg Zsigmond néven született az Osztrák-Magyar Monarchiában, majd 1909-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba.
Nem elhanyagolható, mégis, igazán alig vizsgált jelenség Magyarország dualizmus kori, illetve két világháború közötti időszakának kibocsátó hatása. Több, valóban főleg zsidó família gyermeke szerzett az itt megismert szellemi légkörre és tanulmányokra alapozva később országos vagy világhírt.
Ha visszapörgetjük ezeket a végső soron megrendítő, sokszor tragikus történeteket, azt kell mondanom, hogy Magyarország 20. századi történelmét egyszerűen nem lehet jóvátenni.
És ahogy hallgatom az idei év keserűséggel és hitvány beszédekkel telezsúfolt hivatalos-félhivatalos megnyilvánulásait, és torkomban dobogó szívvel olvasom a gyűlölködő, uszító kommenteket, akkor arra gondolok, hogy a holokauszt majdnem teljességgel elvégezte a maga munkáját és előbb-utóbb magyar zsidók tényleg nem lesznek többé.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.11.23. 16:51:34

@ribizlibogyó: Pisa eredmények:
Magyarország 477 pont
Izrael 466 pont

Magyarország költötte GDP-arányosan a legkevesebbet már az utóbbi évek felsőoktatási megszorításai előtt is...

esernyősEvezős 2014.11.27. 08:07:08

@nerángass: Húbakker ...

Gazsi nekilódult.
Mondjuk, abban vitatkoznék vele, hogy "a Mozgalomnak tudatosítania kell, hogy az Orbán-rezsim rémségei ellen fordult tömeg jelentős része pár hónapja még Fidesz-szavazó volt (vagy pláne: jobbikos)".
Azt is kétlem, hogy tömegesen lennének jelen ilyenek, azt meg pláne, hogy jelentős rész lennének.
De a víziója minden monumentalitásával együtt végiggondolásra érdemes.
(Mondom ezt annak ellenére, hogy nem látom, hogyan tudnák mindezeket teljes kívülállással, politikai párt nélkül megvalósítani, csupán , ahogy TGM mondja: utcai nyomásgyakorlással?)

városi fiú 2014.11.27. 08:33:04

@Evezős:

A tömeg pár hónapja még az elmúlt 25 évet támogatta teljes mellszélességgel.

Orbán és a fidesz 25 éve elszelelt, és a tömeg azt mondta rá, hogy

- folytatjuk - .

Kétharmadot kapott kétmillió ember, és a többi 13 millió nem vonult az utcára haragjában,

hanem egyetértőleg bólogatott az elmúlt 25 év csodás fideszére.

Most meg ?

Amúgy nem tudtam elolvasni Gazsikát, mert az én fidesztűrésemnek is van határa.
De amikor odaértem, akkor beütöttem a ctrl F keresőt, és beletettem az Orbán nevet,
és minden kikeresett mondatban Orbánt mosdatta tisztára ez a Gazsika.

Olyan fényes volt Orbán, mint a Salamon töke.

Úgyhogy, ha ezen kívül még van valami okosság benne, akkor azt inkább kihagytam.

hacsaturján 2014.11.27. 08:49:36

ősi, orosz közmondás szerint, aki pisztollyal lövi az elmúlt 25 évét, az a jövőjét lövi ágyúval.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.27. 10:29:40

@nerángass: "Én ugyanis gondolkodó embernek tartom magam. Elég régóta szerepelek a nyilvánosságban, megítélhető, hogy az vagyok-e. Az is, hogy a gondolkodásom termékeit hogyan adom elő: jelzőkkel és minősítésekkel szoktam-e agyoncsapni bármit, amivel nem értek egyet, vagy meg szoktam indokolni a véleményemet, amelyet tényekről, magatartásokról, összefüggésekről kialakítok. "

Jajistenem.

Én arra volnék kíváncsi, hogy a reggel fogyasztott kávéra is megsértődve tetszik-e lenni a néninek, mert minden másra, úgy látom, már igen.

nerángass 2014.11.27. 10:35:23

@nerángass: ( Bruck A. idézi ) „Az a kérdés, hogy a társadalom egésze milyen erkölcsi-szellemi állapotban lesz akkor, ha majd egyszer az Orbán-rendszer megbukik… Attól függ, milyen körülmények között következik be ez a bukás, hogy lesz-e katarzis, lesz-e dráma, lesz-e társadalmi önreflexió.”

Hát nem lesz. Katarzis biztosan nem, önreflexió meg végképp nem. Marad a dráma.

Ugyanis mindig értelmezési verseny kezdődik, amikor új jelenségekkel találjuk magunkat szembe.

De valamelyest is pontosan értelmezni nem lehet hiányos ismeretek, pláne nem téveszmék alapján. Például úgy, hogy azt gondoljuk, az elmúlt 25 év úgy, ahogy van, kidobandó, és hogy majd az önszerveződő szeretetközösségek elvégzik a kormányzás munkáját. (Erről részletesen beszéltem fentebb hivatkozott írásomban.)

Nem lehet úgy, hogy a gyönyörtől félájultan nézzük, amint fiatal emberek éppen rádöbbennek arra, hogy ők is ebben az országban élnek, azaz van – és lett volna korábban is – némi felelősségük. Ezért aztán mi, idősebbek lábujjhegyen járunk, nehogy a neszezésünkkel még jobban megkutyuljuk azt a zűrzavart, ami erről a világról a fejükben van.

Nem lehet indulatból és gyűlöletből értelmezni – lásd mint fent.

aronsatie 2014.11.27. 12:36:01

@Counter: A sértődött néni biztos csak az elvesztett hatalmát és befolyását siratja, igaz-e?
Nem volt ugyan neki egyik se soha a büdös életben, de azért jól esik rugdosni, igaz-e?

nerángass 2014.11.27. 13:19:24

@aronsatie: Elsősorban azért csatoltam az írást, mert JT és Kettes néhány kitételét is idézi.

Azért Mihancsikban is van indulat, ami ebből látszik :
"Nem lehet úgy, hogy a gyönyörtől félájultan nézzük, amint fiatal emberek éppen rádöbbennek arra, hogy ők is ebben az országban élnek, azaz van – és lett volna korábban is – némi felelősségük. Ezért aztán mi, idősebbek lábujjhegyen járunk, nehogy a neszezésünkkel még jobban megkutyuljuk azt a zűrzavart, ami erről a világról a fejükben van."

Mutatis mutandis, ha a fejükben zűrzavarral kűszködő fiatalok éppen rádöbbennek némi korábbani és jelenlegi felelősségükre (értelemszerűen ezért tüntetnek) akkor, a lábujjhegyen járáson kívül „mi idősebbek”, de leginkább talán az illető pártok esetleg megvonhatnák saját, 25 éves működésük mérlegét (is ). Ennek hiányában „ez a társaság” ( no meg TGM, dehát ő, ugye mindig is túúlságosan baloldali volt ) képes kiállitani egy olyan minősitést, amilyet.
(„nem kell ide Fidesz, hogy ez a társaság kinyírjon bárkit, aki ki meri dugni a fejét, noha másként gondolkozik, másként értelmez, mint ők.”)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.11.27. 13:23:21

@nerángass: végtelenül higgadtan fogok válaszolni mihancsiknak.

nerángass 2014.11.27. 13:45:38

@jotunder: Én komolyan csodálkozom a fiatalok iránti becsipődésén.
"Önkontroll, kedveseim!"

Egy közfelháborodós tüntetésen. Fiataloktól . _? Egyrészt..

Másrészt, az elmúlt 25 évvel sok helyen elégedetlenek, a negyedszázad tényleg mérlegképesre érlelődött.

nerángass 2014.11.27. 13:49:38

@jotunder: " végtelenül higgadtan" ettől tartottam egy kicsit

aronsatie 2014.11.27. 13:55:06

@nerángass: Nem is az indulat a lényeg, meg hogy mennyi az igazságtartalom. Hanem hogy joga van-e elmondani, lehetnek-e indulatai. Na és hogy megérdemli-e, hogy lesajnálják, kiröhögjék, vagy akár Pallagi méretű jellemgrófok hasonlítsák Bayerhez.

aronsatie 2014.11.27. 13:56:31

@jotunder: Benne lesz, hogy kommerböbe?

aronsatie 2014.11.27. 14:03:05

@jotunder: Ha neked a Bánó az, akkor nem tudom, Mihancsik hogy úszhatná meg.

városi fiú 2014.11.27. 14:05:57

@aronsatie: ...célbadobás is lehetne rohadt paradicsommal.

nerángass 2014.11.27. 14:10:56

@aronsatie: Sajnálom, a minősitések és jelzők hiányát Mihancsik igényli, itt :
"Az is, hogy a gondolkodásom termékeit hogyan adom elő: jelzőkkel és minősítésekkel szoktam-e agyoncsapni bármit, amivel nem értek egyet, vagy meg szoktam indokolni a véleményemet, amelyet tényekről, magatartásokról, összefüggésekről kialakítok. Hogy igazam van-e, az más kérdés, de a nyilvános gondolkodásnak épp ez a lényege: hogy a végterméke bárki számára vitatható, érvelni lehet vele szemben. Ha jellemzően nem ezt teszik, ha nem véleménnyel vitatkoznak, hanem a véleményhordozót minősítik, akkor legfeljebb azon lehet gondolkozni, hogy a Fidesz évtizedes ellenfél-lejárató technikája fertőzte-e agyon az ilyen embereket, vagy öntörvényűen szoktak rá a zsigeri szemétkedésre."

A zűrzavaros fejű fiatalok iránti ájult imádat, ecsetelése minden csak nem higgadt érvelés, szintiszta minősités, tehát vele is elszalad a ló elég sűrün. Természetesen a vélemény szabad ( és az igazság szent ).

aronsatie 2014.11.27. 14:14:12

@nerángass: Tehát akkor megérdemli, hogy lesajnálják, kiröhögjék, Pallagi méretű..., l. fent?

giacomo gesso 2014.11.27. 14:16:31

Gazsi mondja:
"...tudatosítanunk kell, hogy nem a polgári rendszerrel való visszaélés (a korrupció) okozza a nyomort, hanem maga a rendszer, akkor is, ha törvényesen működik..."
Oké, de akkor mi le(gyen)sz helyette?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.11.27. 17:26:38

@zsazsu4: nem fogok irni. teljesen felesleges feszultseget szulhetne. mihancsik azt ir, amit akar.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.27. 17:37:14

@aronsatie: Kellek én ahhoz, hogy így vitázz velem?

"joga van-e elmondani, lehetnek-e indulatai"

Ezt senki se vonta kétségbe. Azért persze joga lehet bárkinek nevetségesnek látni, ugye? :-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.27. 17:40:44

@aronsatie: Érdem kérdése?

Egyébként igen, meg. Aki ennyire nincs tisztában saját magával, azon Pallaginak is joga van nevetni.

@giacomo gesso: Proletárdiktatúra vagy anarchoszindikalizmus, már ha Gazsit kérdezed.

HaKohen 2014.11.27. 19:03:31

@ipartelep:

Már hogyne lenne Kunczén és Gyurcsányon kívül politikus a baloldalon, aki már színre lépett:

magyarinfo.blog.hu/2014/11/26/horvath_csaba_lebekemenetesezte_a_kerekparosklubot_a_crtical_masst_es_a_levegeo_munkacsoportot

Horváth Csacsi (copyright by MSZMP) smafu?

Na és ha a kommenteket (a max egymondatosokat) is elolvasod, akkor bizonyára föllelkesedsz.

aronsatie 2014.11.27. 19:21:43

@Counter: Ez nem vita. A vitáról te már rég leszoktál.

HaKohen 2014.11.27. 19:28:03

@Online Távmunkás:

Én is kimaradtam valamiből (sokból), pl. nem tudom, ki az az annamanna, és mit mondott, amivel vitatkozni látszol (látszasz).

A PISA-eredményekhez (Izrael vs. Mo.): úgy tudom, az egyik vonulata az olvasás és szövegértés. Mármost próbálj meg olvasni és szövegérteni magyarul és ivritül - meglátod, hogy mi az ábra.

Jó, ez vicc volt, és nem ismerem az izraeli pisa-eredmények hátterét. Az viszont kétségtelen és köztudott, hogy hogy már régen hightech nagyhatalom, miközben kicsi hazánk...

Más: adalék Holywoodhoz:

Három klasszikusan (és vagy 70-80 éve működő) nagy hollywoodi filmgyárat emlegetnek:

A 20th Century Foxban a Fox Fuchs bácsit takarja aus Klauzál tér.

A Metro-Goldwyn-Mayerben Mayer bácsi dettó.

Van még a Paramount, ott is van valaki, de elfelejtettem, és most nincs kedvem utánanézni.

És még egy rahedli, nem olyan nehéz megtalálni.

HaKohen 2014.11.27. 19:33:39

@Ahava:

Az utolsó mondatodban különösen igazad van.

És én is azért hülyéskedek itt időnként, mert másképp nagyon nem lehetne kibírni. (Persze némi itteni halálkomoly kommentet sem TGM-ről, CBA-ról és dekódolásról.)

Késes Szent Alia 2014.11.27. 19:46:40

@HaKohen: A kiváló kategóriába eső gyerekek aránya kevéssel alacsonyabb, mint az oecd-átlag, a gyengék aránya viszont sokkal nagyobb. A gyengék között felülreprezentált az arab anyanyelvű gyerekek aránya.

www.jpost.com/National-News/PISA-test-results-Israeli-pupils-scores-remain-behind-those-of-OECD-countries-333863

www.globes.co.il/en/article-1000898881

"The rate of weak students among Arabic speaking pupils was 67%, compared to only 31% for Hebrew-speakers. Almost no excellent students were found among Arabic speakers."

(Kötelezően elvárt kiegészítés: semmit nem állítok semmiféle feltételezhető okokról.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.27. 20:07:48

@aronsatie: Szerintem az szokott le a vitáról, aki nem tudja megállni a durva sugalló kérdések kizárólagos alkalmazását.

"A sértődött néni biztos csak az elvesztett hatalmát és befolyását siratja, igaz-e?
Nem volt ugyan neki egyik se soha a büdös életben, de azért jól esik rugdosni, igaz-e? "

Bár azért ennek fényében felmerül a kérdés, hogy rá/vissza akarok-e szokni a vitára, ha azt így kell. Lehet, hogy nem.

Azért tessék két bona fide válasz.

1. Nem tudom, mit sirat. Aligha a közjogi hatalmát, mert az nem volt neki. A közbeszéd alakítására gyakorolt egykor nagyobb befolyását éppenséggel sirathatja, de ezt csak ő tudja.
2. Nincs itt semmiféle rugdosás.

@HaKohen: Ha most Horváth Csabát lehülyézi az ember, akkor újabb szögeket ver a magyar demokrácia koporsójába, ugye? :-)

aronsatie 2014.11.27. 20:31:32

@Counter: Az szokott le, aki kéjjel rúg bele ártalmatlan és jórészt védtelen, legfeljebb ha elfogult emberekbe, haszonleső gazemberekkel mosva őket össze, miközben a véleményével vitába nem száll, érvet ellene egyetlen egyet sem vonultat fel.
Ezt hörgésnek esetleg lehet hívni, vitának nem. Nem is vitának szánom, ha reagálok.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2014.11.27. 20:37:48

@HaKohen: Én ilyesmiken (egymondatos kommenteken) nem lelkesedem fel.
Ugye, a szóban forgó egyik "tétel" (ami triviálisan evidens) úgy szól, hogy egyrészt a fideszmaffiánál a nácikon kívül mindenki jobb (még a már bizonyított, elmúlt 24 év politikusai is). A másik tétel (ami az enyém, és ezek szerint nem annyira triviális) meg úgy szól, hogy az egy nagy marhaság, hogy most akkor jöjjenek a fiatalok, és ne jöjjön az ellenzék. Ez több okból is marhaság. Csak vázlatosan: 1. Azért, mert politikát jól, és hosszabb távon (kb. 5 tüntetésnél hosszabb távon) nem lehet amatőr módon, és státusban művelni. Aki bele akar szólni az ország sorsába, az kénytelen kelletlen politikai cselekvéssel, és módon teheti csak azt meg, és akkortól kezdve ő maga is politikussá válik. Aki ennek az ellenkezőjét hiszi, vagyis azt, hogy ma született ártatlan bárány _nem politikusok_ fognak választásokon indulni, hogy aztán képviselők legyenek, az inkább menjen el humoristának.
2. Nincs semmiféle "jel" arra, hogy a magyar közéleti-, politikai-, értelmiségi elit garnitúrái között bármiféle különbség lenne abban a vonatkozásban, hogy valamelyik csoport, vagy társaság tehetségesebb, hivatottabb, hozzáértőbb lenne azon ügyek helyes, jó intézésében, amelyeket az ország vezetése megkíván. Népnyelvileg mondom: Egyik kutya másik eb. Természetesen megint kivéve a fideszmaffiát, és a nacikat, ők más kategória: patkányok (bocsesz a jóérzésű, és ártatlan patkányoktól). Ez pedig azt jelenti, hogy nem tudjuk, hogy miféle csoport, garnitúra tudna ezzel az országgal valami értelmeset is kezdeni, a realitások határain belül. Hanem csak azt tudjuk, hogy melyik nem, és ebben nincs benne a mostani ellenzék egésze (csak a nácik), de benne van a fideszmaffia.

Persze én megértem (én mindent megértek, én már csak ilyen megértő vagyok), a mostani dacot az elmúlt25 politikusaival szemben. Az elmúlt25 tényleg rosszul teljesített, ezért monnyon le ugye. Csak azt nem tudják (még) ezek a jóemberek, hogy nincs helyette más. Ez az ország kb annyit tud, annyira képes, mit amit az elmúlt25 alatt láttunk tőle. Reálisan, és hosszú távon nem várható tőle több, és jobb, mert az már a Münchausen-féle saját magát a hajánál fogva kihúzós bűvészmutatvány lenne. Ami mégis elvárható, és teljesíthető is az csak az, hogy ilyen egyértelműen gazembereket, és bűnözőket, mint fideszmaffia, és a nácik, soha többé ne engedjen a hatalom közelébe. De mivel nekem vannak sejtéseim az országlakosok értelmi képességeiről, én azt gondolom, hogy ez az elvárás is csak illuzórikus vágy.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.27. 20:49:00

@aronsatie: "a gondolkodásom termékeit hogyan adom elő: jelzőkkel és minősítésekkel szoktam-e agyoncsapni bármit, amivel nem értek egyet, vagy meg szoktam indokolni a véleményemet, amelyet tényekről, magatartásokról, összefüggésekről kialakítok"

Ezt követi egy nagyon hosszas litánia arról, hogy "engem bántanak", majd most következik a jelzőkkel és minősítésekkel való agyoncsapástól való tartózkodás, imígyen:

"erről a mélységes gyűlöletáradatról és a képviselőiről"
"nem teszik ki magukat az ilyen falkák marásának"
"a gyönyörtől félájultan nézzük"
"nehogy a neszezésünkkel még jobban megkutyuljuk azt a zűrzavart, ami erről a világról a fejükben van"
"csürhe lelkületű kommentelő"

majd utána egy szerény önmeghatározás, felfedendő, hogy őt miért is bántják ezek a kriptofideszesek:
"A szabad és józanul gondolkodó emberek kiutálását a közéletből – az értelmezéseikkel együtt."

Mihancsik egyszerűen súlyosan meg van zavarodva, önmagáról egészen biztosan.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.27. 20:52:15

@ipartelep:
Ad 1.
A mostani ellenzék _profi_ a politikai cselekvésben és módokban?
Akkor miért kéne bármit is rájuk bízni?
Ad 2.
Tehát akkor kormányozzon az idők végezetéig a mostani ellenzék, mert annál jobb nem lehetséges, és bármi más pedig csak annál rosszabb lehet.

Ennek az okfejtésnek a meggyőző erején még érdemes volna dolgozni.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2014.11.27. 20:59:51

@Counter: Kriptofideszes funkcionális analfabéták "ellenvetéseivel" nem foglalkozom, kár erőlködnöd.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.27. 21:08:24

@ipartelep: Ki más is mondana neked ellen, mint aki kriptofideszes és funkcionális analfabéta?! (Vagy mindkettő.)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.11.27. 23:06:13

@HaKohen: Nem Fuchs, hanem Fried :) A Paramount alapítója Cukor volt.
William Fox (Fried Vilmos), Adolph Zukor (Cukor Adolf), Michael Curtiz (Kertész Mihály), Alexander Korda (Kellner Sándor)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.11.27. 23:08:53

@Online Távmunkás: És Mayer nem magyar, hanem orosz volt, Minszkben született.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.11.27. 23:12:39

@HaKohen: A Klauzál tér csak pesti legenda, mert Fox és Cukor is Borsodban született.

HaKohen 2014.11.27. 23:57:56

@Online Távmunkás:

Most késő van, megyek aludni.

Majd holnap villogok.

HaKohen 2014.11.28. 00:02:19

@ipartelep:

Talán eltévedtél. Én az egymondatos kommenteket azért hoztam szóba, mert a Horváth Csacsiról szóló kettősmércés posztban volt néhány érdemi hozzászólás és vita - de volt egy rakás egymondatos komment, ami színvonalában cseppet sem különbözött a mandineren megszokott trollkodásról, mindössze az iránya volt ellenkező.

nerángass 2014.11.28. 08:15:44

A helyzet lehangoló. Az ellenzékben lévő baloldali pártok láthatóan nem érzik szükségességét semmiféle önreflexiónak, ami az elmúlt negyedszázadben játszott szerepüket illeti, ha van (reméljük) mérleg, önreflexió, esetleg kritika, az berkeken belül folyik. Még az olyan kritikai hangot is árulásnak tartják egyesek, mint amilyet a napokban Lendvai „megengedett magának”. A pártok javára legyen mondva, hogy nem próbáltak rögtön ráépülni a közelmúlt tüntetéseire. Az ezeket a pártokat támogató gyér média pár markáns tagja világosan kifejezte ( eufemizmus ) véleményét a dilettáns, fiatal tüntetőkről és láthatóan érzékeny minden olyan írásra amely ezt szóvá teszi. A rezsimet nem támogató, kritikus blogoszféra, amelynek a közbeszédet/ közhangulatot befolyásoló hatását szerintem túlértékeli a „hivatalos” rendszerellenes média igencsak megosztott a kérdésben ( ez a jó a blogoszférában ) két áramlat van : 1. nem szabad összemosni a mai rezsim dúlását az előző kormányok pozitív, néhol eredményes munkájával 2. márpedig a jelenlegi state capture összehozásában jelentős indirekt (le)szerepe van a rezsimet megelőző kormányoknak, különös tekintettel a 2002-2010 közöttinek.Szóval marcangoljuk egymást.
Csak Mordorban van csend és nyugalom. Nincs ott kétség, tépelődés, „fölösleges politikai vita”, egységes és erős a rendszer, mint a téglabudi. Complete lack of insight. Látszólag.
Mondanám, hogy nyugodjon meg mindenki a picsába, tartson önreflexiót, mert a Behemót legyűrésére mindenkire szükség van, a fiatalokra főleg, lévén hosszabblejáratú a kor, dehát kivagyok én ?

aronsatie 2014.11.28. 09:27:15

@Counter: Csürhe lelkületű kommentelő? Ezt merte írni? Hallatlan, sőt, egyenesen példátlan! Kérdezzük meg Pallagit, a morális világítótornyot, mert netán ez már Bayer alatt van. De az is lehet, hogy Kovi adná a legmegfelelőbb útmutatást, ő már 2006-ban is nyilatkozott a Gyurcsánnyal szembeni morális fenntartásairól.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.28. 09:46:14

@aronsatie: Vö. "a gondolkodásom termékeit hogyan adom elő: jelzőkkel és minősítésekkel szoktam-e agyoncsapni bármit, amivel nem értek egyet".

Igen, jelzőkkel és minősítésekkel csapja agyon, amivel nem ért egyet. Ennyi.

városi fiú 2014.11.28. 09:53:27

@nerángass:

Szerintem a jelenlegi helyzetet a jelenlegi sajtómunkások és kiemelt bloggerek hozták össze, mert

a fideszes seggarcokat nem látták meg, ...és ma sem látják seggarcnak.

... mert maguk is seggarcok.

...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.28. 09:56:23

@városi fiú: Az ellenséges médiafölény és a "mindenki nyíltan vagy titokban fideszes" képzeteinek hitelt adni biztos út az elmiépesedés felé.

aronsatie 2014.11.28. 09:59:50

@Counter: Megvan. Te megsértődtél, mert magadra vetted a csürhe lelkületű kommentelőt. Vagy a fejben lévő zűrzavart. Vagy mindkettőt.
Megértem. Mert az hagyján, ha lebayerrezi a szennylaptulaj, legyurcsányseggnyalózza az igazságos blogkommentelő. A lényeg a mimózaságban van, ha visszaszól. Mi az már, hogy meg mer megsértődni? Vén kommerböbe, mit merészel?

városi fiú 2014.11.28. 10:15:24

@Counter:

...mondjad tesó...

Ha a média nem fideszes, és a nép sem fideszes,

akkor kitől ered a hatalmuk ?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.28. 11:06:01

@aronsatie:
"erről a mélységes gyűlöletáradatról és a képviselőiről"
"nem teszik ki magukat az ilyen falkák marásának"
"a gyönyörtől félájultan nézzük"
"nehogy a neszezésünkkel még jobban megkutyuljuk azt a zűrzavart, ami erről a világról a fejükben van"
"csürhe lelkületű kommentelő"

Ez pontosan 5 darab "jelzőkkel és minősítésekkel" operáló agyoncsapás. Vajon miért teszel úgy, mintha ez valójában egyetlenegy volna, s miért teszel úgy, mintha a "jelzőkkel és minősítésekkel agyoncsapó" jellegét felülírná az, hogy (szerinted) megsértődök rajta?

Egyszerűen arról van csak szó, hogy Mihancsik nem látja saját magát az egójától.

városi fiú 2014.11.28. 11:18:55

@Counter: ...

Hát, ego az kell ide.

Ha nem használ erős szavakat, akkor szarik rá mindenki, hogy miről ír rózsaszín leányregényt.

Annyit már lehet tudni, hogy a sajtóvisszhangot csak az arculcsapás kapja meg.

Ezt már 25 éve gyakorolják a fideszesek.

Valakit pofánbasznak, aztán erre csődület lesz, és az érdeklődő közönségnek a megmondók jól megmondják, hogy miért volt időszerű és fontos, hogy a pofon elcsattanjon.

Úgy kibontják az értelmet, hogy a csődület még bele is rúg a pofánbaszottba, mielőtt visszaül a fotelba.

aronsatie 2014.11.28. 12:08:49

@Counter: Nem számoltam meg, és lám, jelzőket használ. Vérlázító. Le vele, dögöljön meg az ilyen. Ő tehet a kétharmadról is. Jöjjön egy új és tiszta erő, alulról építkezve. Addig is simán kibekkeljük.

HaKohen 2014.11.28. 12:09:54

@Online Távmunkás:

Ez most itt már egyre inkább off, de sebaj:

Leborulok tájékozottságod általam emelt oltára előtt (ez most nem hülyéskedés akart lenni, hanem komolyan...).

Szóval abban teljesen igazad van, hogy a Mayer Minszkben született, nem pedig a Klauzál téren. Így az MGM kiesik.

A Paramountot valóban Zukor Adolf alapította, egy betű eltéréssel: Zukor volt, nem pedig Cukor, aki George (György) volt, és rendező Hollywoodban (Gázláng, My Fair Lady, Kék Madár megvan?)

Sajnos, Fox-ügyben ellent kell mondanom: a valóban Borsodban, közelebbről Tolcsván (nem lehet, hogy ott is van Klauzál tér?) született, méghozzá nem Fried (németül Béke), hanem Fuchs (németül Róka) Vilmosként. Logikus, hogy Foxra (angolul Róka) amerikaiasította a nevét.

A többi stimmel. Az általad is említett Alexander Korda (helyesen: Sir Alexander) és Michael Curtiz mellé még hadd tegyem oda (itt jön az ígért villogásom) a két másik Kordát, Vincét és Zoltánt, Vértes Marcellt és Rózsa Miklóst, valamint Peter Lorrét (szül. Lövenstein László), korábbról Lugosi Bélát, későbbről Tony Curtist (szül. Schwarz Bernardként Mátészalkán) vagy éppen Huszár Pufit (Bp. után Kertész Mihály Casablancája). Mind hollywoodi filmesek voltak.

Na és kedvencem: Leslie Howard, aki ugyan angol filmsztár volt, de kellő elfogultságom miatt idesorolom. Pygmalion, Elfújta a szél, no és a legendás Modern Pimpernel, amivel kihúzta a gyufát Hitlernél, jól le is lövette a repülőgépét a II. vh. idején. Ja és majd elfelejtettem: eredeti neve Steiner Leó volt, és a Murányi u.-i elemibe járt, ami ugye, valljuk be, nincs túl távol a Klauzál tértől.

aronsatie 2014.11.28. 12:15:01

@HaKohen: Talán az apja, Leslie Howard már Angliában született.

HaKohen 2014.11.28. 12:32:55

@aronsatie:

Igazad lehet.

Hálából egy anekdota LH-ról:

Egy magyar újságíró megírta - hát most már nem tudom, róla vagy az apjáról - a budapesti eredetet. Angliában járván elküldte LH-nak a cikkét és elnézést kért, hogy engedélye nélkül írt magyar származásáról. Mire LH azt válaszolta, hogy semmi baj, csak pontatlan a cikk. Ugyanis ő nem magyar, hanem zsidó-magyar származású.

Hát ebből lehet, hogy egy szó sem igaz, de minden esetre jól hangzik.

aronsatie 2014.11.28. 12:46:33

@HaKohen: Igaz lehet, Stephen Fry is bevallja, hogy apai ágon magyar zsidó. L.H. olyan szép, tanult angolt beszélt, hogy abból is sejthető, hogy már kint született. Nem tudom, tudott-e egyáltalán magyarul, de alighanem nem.
Utasszállító (KLM) géppel lőtték le, és nincs rá bizonyíték, hogy pont őt akarták volna megölni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.28. 15:15:31

@aronsatie: Nem vérlázító. Vérlázító (de inkább nevetséges csak) legföljebb az, hogy nagy dérrel-dúrral gondolkodó emberként határozza meg magát, aki "gondolkodása termékeit" tárja szerényen és alázatosan a köz elé, s aki hideg fejű, racionális, megfontolt érvelésébe nem fér bele, hogy jelzőkkel és minősítésekkel bárkit is agyoncsapni próbáljon.

Ezt követi egy hosszas sérelmi lista, majd egy jelzőkkel és minősítésekkel történő agyoncsapási kísérlet.

A gondolkodás termékeinek bemutatása a jövő hétre halasztatik, úgy vélem.

@HaKohen: És John Halas? Mondjuk ő nem kelt át az óceánon:

www.halasandbatchelor.co.uk/Biographies.asp

aronsatie 2014.11.28. 15:37:23

@Counter: Valóban, egészen rémes. Nem is csodálkozol, hogy ezt már Pallagi sem hagyhatta szó nélkül. Sebaj, jönnek majd a jobbak, azt a kis időt guggolva is kibírod valahogy.

HaKohen 2014.11.28. 17:16:27

@Counter:

Egyre több fehér folt ássa alá hiányos műveltségem parnasszusát.

Igen, John Halas (Halász János), aki nem csak a linkben említett Macskássy Gyulával, de Kassowitz Félix-szel is stúdióalapító volt.

Talán azért nem kelt át az óceánon, mert a Temzében szeretett úszkálni (ez nem igaz).

És lehet, hogy azért élt meg 83 évet, mert nem voltak hosszas sérelmi listái - pedig lehettek volna családilag a holokausztból kifolyólag. Helyette animált.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.29. 10:09:55

@HaKohen: A műveltség sajnos már csak olyan, hogy mindig és egyre inkább hiányos. De ketten együtt a negyedműveltségeinkkel talán kiteszünk egy félműveltet ;-)

Nem okoskodni akartam. Úgy tűnt, hogy részben büszkélkedő felsorolásba fogtál, s gondoltam, hozzájárulok egy téglával a monumentumhoz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.29. 10:12:03

@aronsatie: "Nem is az indulat a lényeg, meg hogy mennyi az igazságtartalom. Hanem hogy joga van-e elmondani, lehetnek-e indulatai."

Pallaginak nem lehetnek, nem mondhatja el? :-D

HaKohen 2014.11.29. 14:55:23

@Counter:

Én bevallottan villogni akartam, és persze műveltségemet más forrásból merítettem, hiszen személyesen nem voltam jelen sem Tolcsván, sem Hollywoodban.

Örülök, hogy elismered negyedműveltségemet(ünket). Az pedig kúlön jól esett, hogy a téglát nem vágtad a fejemhez. :D

városi fiú 2014.11.29. 20:04:04

Na, a 25 évezéshez...

A Babarczi haverotoknak is szólhatnátok, hogy már nem kéne a képernyőn okoskodnia, mert megkapta a kétharmados Viktorkáját kétszer is, és mostmár kapkodhatná a mankóit elfele.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.11.29. 20:22:11

@városi fiú: Esztert békén hagyod. OK? Egy hét múlva beszélünk róla.

aronsatie 2014.11.30. 10:09:27

@Counter: Elmondhatja és el is mondta. DDDD
Legfeljebb a nicsak, ki beszél tipikus esete, l. még Kovi. lol
Jellemző, hogy velük elnézőbb vagy. rotfl

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.30. 11:45:03

@aronsatie: Tehát van, aki elmondhatja, és van, aki elmondhatjább :-D

aronsatie 2014.11.30. 11:55:50

@Counter: Mármint szerinted. lol
Te kifogásoltad, hogy a néni pofázik, nálam meg belefér. lol2
Szerinted a néni megérdemli, hogy a Pallagi nevű grállovag lebayerrezze. :'-(
Benézted. rotfl

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.11.30. 12:20:42

@aronsatie: Nem kifogásoltam, hogy "a néni pofázik". Üdvös volna, ha annál mélyebben is megértenéd az általam leírtakat, mint hogy Mihancsikot bírálat érte (amire ezek szerint legföljebb Mihancsik Zsófiának lehet joga, de az se biztos).

Arról nincs véleményem, hogy megérdemli-e. Eddig úgy tűnt, hogy annak, hogy X véleményt nyilvánítson Y megnyilvánulásáról, nincs szükség előzetes morális összeméredzkedésre.

Nekem mindösszesen arról van véleményem, hogy Mihancsik önképe ("szabadon (és később: józanul) gondolkodó ember, akinek megindokolt véleménye van tényekről, magatartásokról, összefüggésekről, aki nem minősít és nem jelzőkkel érvel") összeegyeztethetetlennek tűnik a valósággal (ami hosszas jelzőhalmozás és minősítgetés, indokolás nélkül odadobott összefüggések állításával); s erről a véleményem az, hogy rotfl. (Erre egyébként azáltal jöttem rá, hogy alaposan elolvastam az írását.)

incze 2014.11.30. 17:34:30

Meet The Young Revolutionary Taking Ukrainian Politics By Storm

"In the 23 years since Ukraine's independence, we knew lawmakers as people who wear luxury brands and drive expensive cars," she said. "Oligarchs ruled the parliament, and there was very little politics."
"There are people in power who still represent the regime of Yanukovych. They just changed the mask, but they are the same. They make their money from state budgets. And they are not interested in reform."
Hopko contends that such entrenched interests were behind a series of personal attacks on her and her family, as well as her party colleagues, in the oligarch-owned press during the election campaign. "It was very hard for me," she said.
Hopko contends that such entrenched interests were behind a series of personal attacks on her and her family, as well as her party colleagues, in the oligarch-owned press during the election campaign. "It was very hard for me," she said.

www.huffingtonpost.com/2014/11/20/hanna-hopko-ukraine_n_6181080.html?1416491921

ha az ukrán-orosz ellentétet kivesszük a képletből (amit voltaképp nem lehet), akkor dögletesen ismerős képletek.