Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Híres utolsó szavak

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Lúgosítás*

P/c szerint a világ

2013.05.01. 03:35 | Pásztörperc | 741 komment

Címkék: áltudomány gasztrowhat

E cikk eredeti változatát a Környezetvédelem.co.hu internetes lapnak írtam, még tavaly. Ottani írásaimat a jobb oldalsávban, a "P/c szerint a világ" rovatba kattintva olvashatjátok; a két utolsó azonban nem jelent meg (ez egyúttal azt jelenti, hogy a jövő héten hozom a másikat). Naszóval:

Nagy divatjaink egyike a "lúgosítás". Most éppen a mi jobb oldalsávunkban is láthattok egy ilyen reklámot. Nem mi választottuk, de aktuális. Hogy lássuk, miről is van szó, rákerestem a „szervezet savas lúgosítás” kombinációra, és most ideidézem, hogyan is kezdődik az első öt találat egyaránt fennhéjázóan magabiztos szövege.

1. „A szervezet túlsavasodásának okai gyakran a mindennapi életben keresendők; napjaink átlagemberének életformája óhatatlanul az egészséges lúgos kémhatástól, a savas irányba tolja a szervezetet, elsősőrban az egészségtelen táplálkozásnak, az élvezeti cikkek fogyasztásának, a mozgásszegény életmódnak és a kevés friss levegőnek köszönhetően. A szervezet lugosítása a mindennapi életünk alapja kellene, hogy legyen, ugyanis táplálkozásunk során általában kevés figyelmet fordítunk az olyan bázikus hatású táplálékokra, mint a zöldségek.

2. „Sokszor érzed magad kedvetlennek, fáradtnak? Sok stressz ér?… Valószínűsíthető, hogy szervezeted túlsavasodott. A természetes sav-bázis egyensúly megbomlott és szervezetünk tiltakozik, a káros savak pedig letargikussá tesznek minket.

3. „LÚGOSÍTÁS APRÓ LÉPÉSEKBEN LEHET A HOSSZÚ ÉLET TITKA. …A legjobb védekezés, ha teste elsavasodott (reflux tünet), esetleg már betegségek is kialakultak, lúgosító étrendre, teázásra a helyes táplálkozás megválasztására áttérni.”

4. „Az elsavasodást közvetlenül nem lehet betegségnek nevezni. De nagyon sok betegség okozója. Ha komoly egészségi probléma merül fel, kérjük meg házi orvosunkat, hogy vizsgáltassa meg a vérünk pH értékét. Ez a legbiztosabb vizsgálati módszer. A tökéletes pH érték 7.365 a vérben.

5. „Az egészség teljes helyreállítása a képen látható Dr. X.Y táplálkozástudós, mikrobiológus 15 éves kuatómunkával kifejlesztett forradalmian új módszerével, a pH Csodával… X. Y. kisérletei során bebizonyította, hogy a lúgosan tartott szervezet egészséges. Minél jobban elsavasodott valakinek a szervezete, annál több betegség támadja meg.

Ezen, tájékoztatónak álcázott, szemérmetlen reklámszövegek elképesztő helyesírási hibáit megtartottam, és amennyire lehetett, fogalmazásuk sajátos báját is igyekeztem megőrizni. Úgyhogy tekintsük át ezt az egész szószt még egyszer, és mondjuk kórusban:

MAR-HA-SÁG!!!

Kezdjük a dolgot onnan, hogy „a szervezetnek” nincs pH-ja. A gyomorsav például nagyon savanyú; ha nem lenne az, nem tudnánk megemészteni a táplálékot (mármint azt a részét, aminek lebontásához savas közeg kell — a vékonybélben enyhén lúgos a pH, mégis emésztünk). A különféle sejtfolyadékok pH-ja 6,9–7,4 közötti.

Bár ez az idézetek rövidsége miatt nem látható, az öt tájékoztatóból csak három (némi jóindulattal négy) tisztázza, hogy valójában nem is a „szervezet”, hanem a vér pH-járól beszél. A ködösítés szükségessége nyilvánvalóvá válik abban a pillanatban, amikor tisztázzuk, hogy a vér pH-ja csak igen szűk tartományban (7,33–7,43) változhat. A vér elsavasodása valóban nem jó: 7,35 alatt már panaszokkal jár; 7,2 alatt súlyos, akár halált is eredményezhető keringési és tudatzavar alakul(hat) ki.

Táplálkozással, az étrend megválasztásával azonban a vér pH-ja nem befolyásolható: egész egyszerűen nem. Egyáltalán nem, és ezt viszonylag könnyen beláthatjuk. Mi történik ugyanis azzal az étellel, amit megeszünk-megiszunk, hová is kerül az? Hát a gyomorba, és ott találkozik azzal a bizonyos gyomorsavval, aminek a pH-ja 2 körül van — különben nem tudnánk emészteni (lásd fent). Az étel és a sav keveredése persze csak ritkán optimális, elvégre a gyomor nem „tudja”, mit és mennyit fogunk enni — amikor belépek a vendéglőbe, még én se tudom, hogy mit rendelek tíz perc múlva. Ezért aztán előfordul (és most durván leegyszerűsítem a folyamatot), hogy több az emésztendő étel, mint a lebontásához kellő sav: ezek azok az úgynevezett „nehéz ebédek”, amik „megterhelik a gyomrot” (ahelyett, hogy lúgosítanának, a fene essen beléjük…). Ezeket bizony sokáig lögybölgetjük odabent, amíg csak elég savat nem tudunk termelni a lebontásukhoz. Megesik fordítva is, hogy rendszeresen több odabent a sav, mint amennyi kéne, de ilyenkor sem a vér savanyodik el: ez az a bizonyos gyomorsavtúltengés, ami ellen a „hivatalos” orvostudomány már hosszú évtizedekkel ezelőtt kidolgozta a maga kis savlekötő szereit — mint ahogy a csaknem épp oly gyakori savhiány ellen is.

Stomach_diagram.gif1. ábra**: A nyelőcső, a gyomor és a belek (itt csak a vékonybél eleje látszik)

Hogy mik az emésztés termékei: mi az, ami a belekből felszívódik, az persze függ attól, hogy mit ettünk-ittunk-emésztettünk. De ha ez ténylegesen befolyásolhatná a vér pH-ját, akkor az naponta, sőt, napszakonként ugrálna össze-vissza, attól függően, hogy most éppen a kakaót reggeliztük-e kaláccsal vagy a tükörtojást sonkával, uborkával. De nem: a vér pH-ja stabil — olyannyira stabil, hogy a vegetáriánus indiai szekták tagjaié nem különbözik a halász-vadász népekétől, például a jégmező mellett élő eszkimókétól. Tehát mi az, aminek a pH-ja a tápláléktól függően változik? Hát a vizeleté: ahhoz, hogy a vér pH-ja ebben a nagyon szűk tartományban maradhasson, ki kell üríteni a fölösleget, akár sav az, akár lúg. Meg is tesszük: a savanyító szénsavat (H2CO3) vízre és széndioxidra bontjuk, majd utóbbit kilélegezzük, a lúgosító ammóniát (NH3) pedig a vese választja ki. Tehát ha sok nyers zöldséget eszünk, nem a vérünk lesz lúgosabb, hanem a pisink — mint ahogy az ecetes uborkától is az lesz savanyúbb. Ha az ételek savanyítása egészségtelen lenne, azt egyrészt ösztönösen kellemetlennek találnánk, másrészt az ilyesmivel próbálkozó kultúrák versenyhátrányba kerülve már régen kipusztultak volna. A helyzet ennek ez ellenkezője: a tartósító eljárások — így a savanyítás is — javítják a versenyképességet.

A lökésszerű, erőteljes hatásokat a szervezet különböző pufferek bonyolult rendszerével tompítja — különben akár bele is halhatnánk, ha a hőségben betonozva éhomra meginnánk két liter limonádét.

Cayce_1910.jpg2. ábra: Edgar Cayce 1910 októberében

 
Cayce_Hospital.jpg3. ábra: A Cayce-kórház az USA Virginia államában

A „lúgosítás” — amint ez látnivaló, egyszerű belátással is tökéletesen hülye — „elméletét” alighanem egy bizonyos Edgar Cayce (1877–1945) fogalmazta meg az önmagáról elnevezett Cayce-diéta lényegeként (az elsőség itt vitatott, mert Cayce több kortársa is próbálkozott hasonló eszmékkel és megélhetéssel). Hírnevét a XX. század végétől napjainkig aktív Robert O. Young (1952–) természetgyógyász: A pH csoda című könyvsorozatának köszönheti.

RobertOYoung.jpg4. ábra: Robert O. Young

Youngnak nincs orvos végzettsége, és egyetlen tudományos publikációja sincs. A könyveit végigszenvedő szakemberek sorozatban állapították meg, hogy egészen alapvető kémiai és élettani ismereteknek is híján van; mikrobiológiai ismeretei a XIX. század szintjén rekedtek meg. Young és követői „mikroszkópos vérvizsgálat” alapján adnak tanácsokat az elsavasodástól rettegőknek — ezt a módszert sehol sem ismerik el megalapozott diagnosztikai módszernek; legálisan nem is használható. A fentiek okán Young ellen több eljárást is indítottak kuruzslás miatt. Nem tudok róla, hogy bármelyik is eljutott volna a jogerős ítéletig, mindenesetre ez a tény paradox módon csak használ a meg nem értett zseni pózában tetszelgő áltudósnak.

Végezetül szögezzük le, hogy a lúgosítás nem amerikai találmány, csak az „elmélete” az. A gyakorlatban az elméleti sallangoktól éppen hogy megtisztított eljárást nálunk, Magyarországon próbálták ki, irodalmi élményeim szerint jellemzően az elszeretett, majd cserbenhagyott cselédlányok, akik ezután nátronlúgot ittak. Bele is haltak rendszeresen: ne kövessük példájukat!

* részben Csupor Dezső: El vagyunk savasodva? (In: Kovács Lajos (szerk.): Száz kémiai mítosz. Tévhitek, félreértések, magyarázatok. Akadémiai Kiadó, Budapest, 2011. ISBN 978 963 05 9164 5 p. 314–318.) tanulmánya alapján.
** Képek: Wikimedia Commons

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr205254228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

margitt 2013.05.01. 06:13:29

Szörnyű lenne a világ, ha egyszer beteljesedne rajta minden hülyeség, amit ember csak elgondolhat. Vagy ezen már túl is lennénk, és ezek már csak a levezető ostobaságok?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.05.01. 06:21:11

Én még azt is olvastam, h ezek a "lúgosító" diéták, attól függetlenül, h nem lúgosítanak, egyébként tényleg egészségesek. Ez-e igaz-e?

Virág Evelin 2013.05.01. 06:50:43

Lehet hogy a lúgosító diéták esztelenek, és lehet hogy Önnek is igaza van. Én évek óta szódabikarbónát iszom, 4-5 ször naponta, és elképesztő élettani hatása van szellemi és fizikai téren egyaránt. Számomra tök mindegy, hogy a vért vagy a gyomrot tisztítja, lényeg, hogy SOHA ÉLETEMBEN nem voltam beteg. Igen. a lúgosító diéták rendkívül egészségesek, csak utána kell járni a módszereknek, és nem bedőlni a reklámoknak, meg a drága reklámtermékeknek, hanem meg kell nézni az összetevőit, és természetes anyagokkal meg lehet oldani. Ez a lúgosító kampány csak egyszerű marketing. Viszont 1 l szódabikarbónás víz naponta maga a megtisztulás. Nemcsak a gyomrot , de a májat, vesét, beleket, bőrt, stb karbantartja. Még a látásom is javult tőle. Pedig ha valami, akkor a szódabikarbóna lúgosít.

bandiko 2013.05.01. 07:17:07

Köszi. Szuper írás. Talán hozzájárultál az magyar szellemi színvonal emelkedéséhez - sajnos csak egy icipicit.

nerángass 2013.05.01. 07:22:40

A hitek és hiedelmek hatalma legalább akkora, mint a megélhetési csodadoktorok varázsa egyes emberekre.
Nincs okom kételkedni a szódabikarbóna csodás hatásokat előidéző legendájában, de óvakodnék attól, hogy széles körben ajánljam másoknak mint panaceumot.
Gimis koromban gyomorsavtúltengéstől szenvedtem és naponta azzal próbáltam kezelni, hogy – ahányszor csak szükségét éreztem – szódabikarbónát szedtem. Ment ez elég hosszú ideig, de egy idő után észrevettem hogy nőtt a savtúltengésem, ugyanis a gyomor vigyáz valahogy arra, hogy a savassága ne essen bizonyos határ alá. A szódabikarbóna azonnal és közvetlenül elsősorban a gyomor savasságát közömbösiti ( ha nem tévedek széndioxid, nátriumklorid és víz keletkezik )a semlegesitett sósavat a gyomor igyekszik rövid úton pótólni., szóval, tapasztalataim szerint a szódabikarbóna nem javallott a gyomorsavtúltengésre, legalábbis hosszú időn át. Pár év alatt a savtúltengésből gyomorfekély lett. Az is nagyon valószínü azonban, hogy ehhez sok más hozzájárult.

Poszt. Szuper és hiánypótló.

ghost recon 2013.05.01. 08:15:09

@Virág Evelin:

És még nicket is tudsz regisztrálni tőle, Igaz-e, Stefike?

aronsatie 2013.05.01. 08:27:55

@Virág Evelin: Még a satöbbit is karbantartja? Az ám a valami.

acs63 2013.05.01. 09:07:08

@P/c
Mi lesz a másikban? Antioxidánsok, vagy a vízmérgezés veszélyei Mo-on? :-)

Mackósajt 2013.05.01. 09:18:21

@MolnarErik: Általában jót tesz, ha rendszerezetten odafigyelsz arra mit és mennyit eszel, és nem csak összevissza zabálsz, ezért egy diétának akkor is lehet pozitív hatása, ha a mögötte álló elmélet hülyeség. Csak épp a hatás nem a lúgosításból jön.

(deleted) (törölt) 2013.05.01. 10:00:41

Sosem gondoltam, hogy a "lúgosítást" szó szerint kéne venni, már akkor sem, amikor idehaza úgy 10(?) éve először megjelent valami ilyesmi. Az azonban, amit javasolnak, a "diéták" elég konkrétan életminőségjavító dolgok. Például több friss, nyers zöldség és gyümölcs, kevesebb finomított szénhidrát, na meg cukor nyilván. Ebben semmi rossz nincs, meg a kevesebb stressz és több mozgás a levegőn dologban sincs. Szerintem sajnálatos, hogy mindenki a pH-n rugózik, miközben alapvetően szemnyitogató az a fajta szemlélet, ami az egészséget a táplálkozással erősen(!) összefüggésbe hozza. Szóval nem csak marhaság, de így tudott népszerűvé és az egyszerű emberek számára emészthetővé (haha) válni.

aronsatie 2013.05.01. 10:55:08

A lúg az élet sava-borsa!

gromit 2013.05.01. 11:09:31

hianyolom, h a cikkiro nem emliti meg a ver lugositasanak valoban mukodo modszeret, a hiperventillaciot

acs63 2013.05.01. 12:26:20

@szerengeti: Az "életminőségjavítás" ott kezdődik, hogy nem a divat után mész, hanem felméred magadat, környezetedet, szükségleteidet. Az pedig nem egy - éppen divatos - tájékoztató füzetből fogod megtudni. Van egy táplálkozástudomány nevű izé, amihez nem elég egy gyorstalpaló.
Az egyik ember vígan él 2000 kcal mennyiséggel, míg egyesek >6000 felett sem híznak. :-P
(Szeretem a zöldségek zömét, de állati fehérje és szénhidrát nélkül én pl. gondban lennék.)
Ezeknek a lózungokban pont az a probléma, hogy univerzális megoldásokat mond ki tudományosnak tetsző halandzsával. Sokszor ostobaság, olykor veszélyes...

@gromit: És honnan tudod, mikor kell hiperventillálnod? Rá vagy kötve egy laborra? Hány olyan embert ismersz, aki kizárólag a vér lúgosítása miatt csinálja?

Bird 2013.05.01. 12:27:32

Óvom a posztírót és a hozzászólókat, nehogy úgy járjon, mint egy fórumozó, aki az Index tudományos rovatában, a "gravomágneses" falszárító fórumán szólt hozzá, ugyanis büntetőper van folyamatban ellene. (A rendőrségnek kiadták az illető IP-címét...)

Sándor Szabai 2013.05.01. 12:33:16

@Virág Evelin: üdv Evelin. Légyszíves add meg a telefonszámodat ,mert szeretnék beszélni bővebben a tapasztalataidról a szódabikarbóna fogyasztásról.Láttam egy videót egy olasz prof.ról aki ezzel gyógyítja a rákot.Prevenció képpen ajánlotta a fogyasztását.Megköszönném ha alaposabban megosztanád tapasztalataidat. Kérlek, csörgess meg és én visszahívlak:70-454-8646

Köszönettel Sanyi

Kovács János 18 2013.05.01. 12:33:25

Szuperposzt.

És most majd kérünk szépen egy posztot a paleolit lugosításról is...

acs63 2013.05.01. 12:36:47

@Bird: A bejegyzésben levő 5 idézetből négy marhaság, egy vitatható. Amit P/c leírt, bizonyított. Névhez/céghez nem köthető.
Ki perelne és miért?

tollaszerge (törölt) 2013.05.01. 12:42:42

@acs63: Laikusnak (laikusként, ha nem olvas rengeteget) gyakorlatilag esélytelen releváns, megbízható táplálkozástudományi tanácshoz jutni. Az átlag orvosoknak fogalmuk sincs róla (általánosságokon túl), idő sincs rá a rendelésen (borzasztó nehéz átállni, főleg idősebb korban, anélkül hogy vki megtanulna mondjuk egy kétheti étrendre való ételt), dietetikusok többsége elavult vagy irreleváns tudással rendelkezik, a "hivatalos" ajánlások elavultak vagy már megszületésük pillanatában is hülyeségek voltak.

Van egy vákuum, ezt töltik be az ilyen diéták. P/c posztja korrekt, de gyakorlatilag kevés hatása van ilyesmiknek, egyenként nem hatékony érvelni ezen diéták ellen mert van belőlük 300, és kis erőfeszítéssel kitalálható újabb. Népegészségügyi szempontból az lenne hatékony ha a vákuumot vmi betöltené, ugyanakkor ez a tehetetlenség és az élelmiszeripari ellenérdekek miatt gyakorlatilag reménytelen.

Öregtölgy 2013.05.01. 14:55:52

Amennyiben az élelmiszeripar - a sütőipartól a készételgyártókig - száműzné termékeiből a vegyi anyagok tömkelegét, okafogyottá válnának a különböző diétás könyvek.
Szerintem az evolúció során az ember szervezete nem tudott alkalmazkodni ennyi vegyszerhez. Hiába határérték alatti egy-egy vegyület mennyisége, ilyen nagy mennyiségben előbb, utóbb megviseli a szervezetünket. Nem tudjuk pontosan mi a bajunk csak érezzük, hogy valami nem jó. Ezt használják ki a csodadoktorok.

Acsabi44 2013.05.01. 14:56:38

@Virág Evelin: Még a látásod is... gratulálok. Gondolom nincs biológus, orvos végzettséged. Nekem van, úgyhogy elhiheted nekem, hogy a szódabikarbónás (nátrium-hidrogénkarbonát, NaHCO3) víztől nem lesz jobb a látásod, maximum szép fehérek lesznek a fogaid, illetve jó sokat fingasz.
A látásod az maximum a placebo-effektustól javult.

KopaszMercis 2013.05.01. 14:57:05

@MolnarErik:
(szinte) Minden ismert, kicsit is népszerű diéta egészséges, és fogyáshoz vezet, és alapvetően jobb, mint az átlagos ember étkezési szokása (az is egy diéta). Gyakorlatilag mindegyik arra ösztönöz, hogy naponta többször egyél, tápértékben magas dolgokat (pl zöldségeket), amik azokban a mennyiségben, amilyenekben "jól esik" megenni, alapvetően energia (kalória) szegények (vagy legalábbis szegényebbek, mint amit jó kedvedben ennél).

Minden diéta működik, és mindegyik egészségesebb, mint ahogyan normálisan táplálkozik az ember. Az oka prózai: gyakorlatilag mindenkinek végtelen mennyiségű bármilyen étel a rendelkezésére áll, ami csak jól esik.

Nem tudom mi ez a lugosító nonszensz, de ha jól vettem ki sok zöldséget kell enni, és az nagyon jó, gondolom az egészségtelen dolgok (kávé, cigi, koffein, alkohol, szénsav) azok "savasítanak" és biztos vagyok benne, hogy az ideológia része az, hogy némi lájtos tesztmozágst (gyanítom ajánlás szerint heti kb 3,4 szert 30-40 perc közepesen intenziv kocogás szerű valamit ajánl, ami nem terhel).

Nyertem?

KopaszMercis 2013.05.01. 14:58:44

@tollaszerge:
Szerintem a csipszadó a legjobb népegészségügyi szempontból, mert ugyanúgy mérgezik magukat tovább az emberek, meghalnak a nyugdíj előtt, és közben plusz adót is fizetnek.

Nagyon fasza megoldás! Igazi elegáns. Nyilván a felvilágosítás, oktatás szóba sem jöhet, hiszen egy felvilágosult intelligens tájékozott nép semelyik fajankót nem szavazná meg, amelyik ott tesped a parlamentben és csipszadón töri a fejét (vagy sem)

Acsabi44 2013.05.01. 15:01:07

A lúgosító, paleolit stb étrendek, mágneses terápia stb. azért mennek, mert belehalni nem lehet (ebben a tekintetben megegyezik a homeopátiás orvoslással, belehalni abba sem lehet, mivel a semmit veszed be), a többit meg elintézi a placebo effektus. Ezért aztán az élettani ismeretekkel nem rendelkező ember simán azt hiszi, hogy a lúgosító teától lett jobban.

KopaszMercis 2013.05.01. 15:04:14

@Acsabi44:
Most azért akármilyen bekeretezett diplomad van elég nagy baromságot mondtál... fent leírtam, hogy miért mennek ezek (legalábbis az étrendek). Nézzél meg egy atkins, weight watchers, norbi, teletál, faszomtudja milyen népszerű diétát...

És mond, hogy nem ezerszer egészségesebb AKÁRMELYIK, mint ahogyan az áltag magyar él.

Nem azért mennek ezek, mert nem halnak bele, hanem azért mert ha betartod őket, akkor le fogsz fogyni, és jobban fogod érezni magad, mert egészségesebben fogsz élni mint eddig. Nem egészségesen, mert ezek a szélsőséges étkezési szokások sem jók, de még mindig jobb, mint ahogyan normál esetben élünk. Ha csak azt eléri egy ilyen diéta, hogy gyakrabban kisebb adatokat eszel, több vizet iszol, több zöldséget eszel, és hetente néhányszor legalább ki mész sétálni, máris ég és föld lesz a különbség.

Öregtölgy 2013.05.01. 15:06:09

Még annyit, a poszt rossz helyen született, a célközönség inkább női magazinokat olvas mint az Örülünk, Vincent? oldalait.

flamer 2013.05.01. 15:09:59

@Öregtölgy: Az a fasza, hogy ugyan teljesen nyilvánvalóan közöd sincs se az élelmiszeriparhoz se a táplálkozástudományhoz, se a biológiához, de azért megmondod a tutit.
Esetleg megosztanád velünk pl. a kohomológiákkal kapcsolatos meglátásaitad is?

reccs 2013.05.01. 15:13:16

@torró: Most akkor sav vagy lúg? Döntsd már el...

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.01. 15:18:32

@torró: Mit olvassunk ezen?

@Bird: Nem tudnak mit csinálni. Ennyi volt régen igazolt tudományosan a módszerből (kicsit elavult anyag): www.fitmuscle.hu/PDF_files/FM7/04_08_FM7.pdf

Rákellenes hatás, fogyás nincs az igazolt hatások között. Még a teljesítmény egyértelmű fokozása sincs. Ez egy sokat kutatott téma.

Acsabi44 2013.05.01. 15:22:40

@KopaszMercis: Nem érted, mit akarok modnani, vagy én nem fogalmazok érthetően. A lényeg, hogyha fogsz két csoportot, és az egyiknek azt modnod, hogy na mostan sima egészséges kaját kapnak, a másiknak meg azt, hogy az Atkins-féle csodaétrendet kapják, és közben mindkettőnek ugyanazt adod, akkor az atkinsosok önbevallós teszten sokkal egésségesebbnek fogják vallani magukat. Ezt hívják placebo hatásnak, és élettanilag nem kimutatható. Ezért működnek a kuruzslós orvosságok.
Namost ha az egyik kuruzsló történetesen arzénkivonatot akarna adni az embereknek, akkor elég hamar lebukna, és senki sem venné a termékét. Éppezért a kuruzslóknak van annyi eszük, hogy olyat próbáljanak eladni csodaszerként, ami amúgy is egészséges (de legalábbis nem ártalmas).

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.01. 15:25:03

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA
Hírlevél
VI. évfolyam 1. szám, 2013. január
2013. január
Amit a „csodálatos pH”-ról tudni érdemes
A „lúgosítás” lehetséges előnyei és veszélyei

- A lúgosító étrend következményeként a megnövekedett intracelluláris magnéziumszint elősegíti a D-vitamin aktiválását.
- A lúgosítás hozzájárul a magasabb pH szintet igénylő kemoterápiás szerek hatékonyságához.
- A lúgosító vagy vegetáriánus diéták daganat megelőző szerepére vonatkozóan sincs meggyőző bizonyíték. Néhány kutatás azt mutatja, hogy a vegetáriánusok között ritkább a daganatos megbetegedés előfordulása, ami kiemelten igaz a vastagbél tumorra az American Cancer Society szerint. Figyelembe kell azonban venni, hogy a vegetáriánusok többet törődnek egészségükkel, edzik testüket, kerülik az alkoholt, a dohányzást, így nehéz meghatározni, mi kizárólag az étrend hatása.(8)

Figyelmeztetés
Tapasztalt szakemberek, jó nevű intézmények hívják fel a figyelmet arra, hogy milyen szempontok alapján próbáljunk meg eligazodni a bajainkra írt hozó ajánlatok özönében.
- Az interneten található legtöbb lúgosítást, lúgosító, alkalikus étrendet propagáló oldal kéri, hogy regisztráljon rá az olvasó, vagy vásároljon lúgosítást segítő termékeket. Ezeknek az oldalaknak az elsődleges célja eladni, üzletelni.

www.mdosz.hu/pdf/ta_2013_01_ph.pdf

tundrazuzmo (törölt) 2013.05.01. 15:27:17

Igenis van bizonyíték az étrend és vér összetétele között.
Kérdezd a Bélát. Lugosit.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.01. 15:27:41

@Virág Evelin:
" Én évek óta szódabikarbónát iszom, 4-5 ször naponta, és elképesztő élettani hatása van szellemi és fizikai téren egyaránt. "

"Számomra tök mindegy, hogy a vért vagy a gyomrot tisztítja, lényeg, hogy SOHA ÉLETEMBEN nem voltam beteg. "

Feltételezem csecsemőként is ezzel táplálták hozzá az anyatej mellé, így bárányhimlős sem volt. XD

Öregtölgy 2013.05.01. 15:29:19

@flamer: Politikai kommentek szoktak kiváltani ilyen ingerült reakciót. Ha már laikusként nem nyilváníthatok véleményt akkor elmondom két szakembertől kapott információm. Az egyik húsüzemben a másik egy tejipari laboratóriumban dolgozott és egyik sem ette a saját termékeit. Mindketten háztáji, vagy kisüzemi termékeket igyekezett beszerezni.
A miértre közel hasonló választ adtak: "én tudom mi van benne"

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2013.05.01. 15:35:10

Á, ez csak a jéghegy csúcsa.
Annyi mindennel lehet az embereket hülyíteni... Erre megy ki végülis.

Kolleganő kijelenti, hogy nincsenek is bőrbetegségek, mert az csak a szervezet jelzése, hogy baja van.

Kérdésemre, hogy akkor a gombás fertőzés mit jelez, csúyán nézett.

De van olyan, paleolit diétázó, természetgyógyászat-fanatikus nő is nálunk, aki dohányzik.

Facepalm.

Ezek valahol a vallást helyettesítik... Valamiben hinniük kell...

A bőrbetegséges csajnak a gyereke szenved valamitől száraz bőrrel, amit persze a bőrgyógyászaton balf*szok beazonosítani -> na de majd a természetgyógyász!
Jelenleg már ott hagytak egy rakat pénzt, de az se tudott mit mondani...
A magyar egészségügy gondjaira nem a kuruzslás a megoldás, csak a hülyék hiszik azt :D

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2013.05.01. 15:36:21

Másik örök kedvenc a kineziológia és a homeopátia. (Valaki linkelte már a "homeopátia a sürgősségin" c. videót? :D ) Ha van még parasztvakítás :D

Öregtölgy 2013.05.01. 15:38:43

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Ha a gazdag ember csak ült és szolgái hordták elé az ételt folyamatosan akkor biztosan volt köztük cukorbeteg. Az étel minősége önmagában nem garancia az egészségre. A csökkent fizikai aktivitás legalább olyan fontos.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.01. 15:39:55

@ColT: Sajnos sok a kókler:

– Bizonyos gabonafélék nem hizlalnak, annak ellenére, hogy szénhidrátok. Ezek általában a keményebb, nehezebben felszívódó gabonák, mint a tönköly vagy a durum. A nagyon finom szemcséjűek viszont beleragadnak a bélflórába, ezután pedig elkezdődik az erjedés, ami a testsúly gyarapodásához vezet – mondta el a Csak Csajokban Molnárné Bíró Erzsébet, táplálkozás specialista.

www.rtlklub.hu/cikk/199227

egeszsegfarm.hu/index.php?option=com_seyret&Itemid=37

Chron: Lob, gyulladt folt sok hőt tartalmaz a bélflórához képest, meleget termel, felmelegíti a táplálékot, lerontja a táplálékot a meleg, és akkor bizony a melegtől folyékonyabb lesz és hasmenésként távozik.

vastagbél polip szennyezi a vért

egeszsegfarm.hu/index.php?option=com_seyret&Itemid=37&task=videodirectlink&id=162

Ezek kapnak műsort.

soproni1 2013.05.01. 15:53:12

Dr. O. Young azt állítja, hogy a szervezet mindent megtesz, hogy enyhén lugos állapotban ( ph-ban )tartsa a vért. Ha kell, akkor elvonja az anyagot a hajhagymákból, a fogakból, csontokból, csakhogy fenntartsa az életfunkciókat. Eljön az idő, amikor már nincs honnan elvonni, beindul aaz erjedés és meghalunk. A japánok már 40 éve ezt mondják. Young volt talán az első, aki kimondta, hogy a sport önmagában savasít, ha nem pótoljuk megfelelő minőségű étellel, itallal az elveszett anyagokat. Bár az orvosok még ott tartanak, hogy a gombát a közös zuhanyzóban szedjük össze és krémmel kezeljük ( a hajhullást is), a szív infarktus meg öröklődik.

kaskala 2013.05.01. 15:56:46

És soha ne feledjük dr Dávid Tamás állatorvos rendkívüli szélhámosságának tudományos eredményeit a szódabikarbónával.

DarthVader 2013.05.01. 16:03:04

Szódabikarbóna? Kurva jó.

Sósav + szódabikarbóna a gyomorban: a vége NaCl (konyhasó->hypertónia)+ szénsav, amiből viz+szédioxid->hugyozás, böfögés. Na ennyi haszna van. Meg kellemes savankás íze. Aki szerti, igya. Akár jól is érezheti magát tőle. De hogy lugosodna, az egy marhaság. (Persze a gyomorban ha csökken a pH, akkor a parietális sejtek rákapcsolnak ám, mert ez a dolguk, és termelik a sósavat ezerrel, ezért van az, hogy gyomorégés esetén a szódabikarbóna prompt csökkenti az égést, de egy idő után rosszabb lesz tőle. )

Az ilyen fasságokat általában vagy laikusok találják ki, vagy a szakmában érvényesülni képtelen, esetleg habókos szakmabeliek.

Az pedig, hogy "egyél gyakrabban keveset, több növényi anyagot mint húst, igyál sokat" az túl olcsó tanács. Kell hozzá a pénzszerző humbug.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 16:03:16

Anagin Skywalker lúgosította Amidala hercegnőt, aki ettől mindjárt lepetézett.
Így keletkezett Lúg Skywalker.

vismaior · http://www.elestar.hu 2013.05.01. 16:03:57

Köszönöm a cikket! Végre valaki leírta.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.01. 16:07:04

@soproni1: Abból amit írtál semmi sem igaz. Adtam forrást ami alapján az orvostudomány is ismeri ezt és az állapot manipulálásának lehetőségeit. Jóval előtte ismertek voltak az összefüggések.

soproni1 2013.05.01. 16:10:37

@ColT: Kolleganő kijelenti, hogy nincsenek is bőrbetegségek, mert az csak a szervezet jelzése, hogy baja van."

És a mai napig nem tudja, hogy neki van igaza. a bőr kiütés - kivéve, ha irritáló anyaghoz ér - belső szervi problémára utal, amit kell kezelni( vagy csak tiszta vizet inni rendesen. A sárgaságot sem fehérítő krémmel orvosoljuk. A szervezet olyan okos, hogy amíg tudja a mérgeket elviszi a létfontosságú szervektől ( a savakat pl.) a lehető legmesszebbre. A nők is azért menstruálnak, hogy ne belül keringjenek a mérgek és tudjanak teherbe esni. Van úgy, hogy a stressz termel savakat ( kevés oxigén), attól vannak a tünetek. A lugosítás csak hasznára lehet az embereknek. Még az informatikusoknak is.... Pár éve a lugosítást átvette a mezitlábas egészség. Ez az új őrület az usában.

gromit 2013.05.01. 16:11:36

@acs63: az emoticonok (szmajlik) elterjedesenek hatarozottan negativ aspektusa, h kevesbe, khm, szofisztikalt embertarsaink ezek alkalmazasa nelkul mar nem kepesek az ironiat felismerni.

soproni1 2013.05.01. 16:17:41

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: érdemes lenne tovább olvasnod a témáról. Van olyan kiadvány ami a visszafordított öregedésről szól. Annak is a lugosítás az alapja. Nyilván a táplálék kiegészítők csak placebók, de abból finanszírozzák a kutatásokat, reklámokat. Persze egy kopaszodó, szemüveges, rossz fogazatú ember nem jó reklám a lugosításhoz, de mostmár elérhetőek az információk a következő generációnak. A helyes megoldás: se orvos, se természet gyógyász.

tollaszerge (törölt) 2013.05.01. 16:20:17

@soproni1: "A nők is azért menstruálnak, hogy ne belül keringjenek a mérgek és tudjanak teherbe esni."

Tényleg elindultunk a priceless kategória felé.

Azért megdöbbentő hogy amikor marinéni elolvas egy ilyen lúgosító brossúrát, onnantól mindenre megvan a magyarázat, nyilván a mérgek, amik keringenek, mi más, és közben sikerül visszamenni Hippokratész elé, mintha ez a 2000+ év közben meg se történt volna. Vigyázzon kedves az érvágással, a tógára ne menjen, mert utána megyek ökröt áldozni Zeusznak.

torró 2013.05.01. 16:41:09

@reccs:
Én döntsem el? Rengeteg információ mindenhol, és dönts róla . Egy biztos, például az egyik cimborám már aludni is alig tudott annyira fájt a válla , dereka stb. Dolgozott egy táplálkozási témákkal foglalkozó orvossal aki javasolta neki az almaecet fogyasztást.Először már majdnem abbahagyta egy hónap után, mert nem történt semmi.Majd egyik nap azt vette észre munka közben , hogy nem fáj a válla, és éjszaka is tudott aludni nem forgolódott a válla fájdalma miatt.
Nos szeretném kérdezni, hogy van itt valaki aki megmagyarázza, hogy mi történt? Ugyanis az almaecetnél is ott van, hogy lugosít!
Amúgy reggelente 4 tojásból rántottát eszik kombinálva szalonna, kolbász és hasonló bombákkal. Most volt nemrég átfogó vizsgálaton, mivel buszsofőr, és tökéletes a vérképe.
Magyarázat?

Kovács János 18 2013.05.01. 16:46:46

@soproni1: "Dr. O. Young azt állítja..."
Nem Dr.

Az illetékes amerikai kormányhivatal által az akkreditációtól eltiltott intézmények listáján szereplő Clayton College of Natural Health állított neki ki papírt arról, hogy ő a Természetgyógyászat Doktora.

Amúgy teniszezésből van végzettsége, valamint mormon misszionárius-gyakornok is volt.

"Young volt talán az első, aki kimondta, hogy a sport önmagában savasít,"

Mit savasít a sport, könyörgöm?

A pisi savas, ha intenzív testmozgás előtt/közben ecetes vizet iszunk, mint a római legionáriusok.
Az izzadtság meg olyan, mint a pisi.
A sportolástól megizzadunk.
A sport intenzív testmozgás.
A sport savasít.
QED

Jól értem?

reccs 2013.05.01. 16:52:19

@torró: Aha. Szóval az szól a lúgosítás mellett, hogy ha ecetsavat iszol, az jó. Öööö... izé.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 16:57:04

@torró: Egy hónap alatt a csonttörés is begyógyul.

Ha az embert nem kezelik, vagy meghal, vagy meggyógyul.

Nem kezelték, meggyógyult.
Nincs ebben semmi csoda.

A sonkás-szalonnás-tojás meg, ha egy normál metabolizmussal rendelkező embernek nem árt.
Nem úgy van az, hogy eszel két tojást és látszik a véredben a koleszterin, fél év múlva pedig meghalsz trombózisban...

tollaszerge (törölt) 2013.05.01. 17:02:39

@Kovács János 18: "Minden étel [...] mindössze négy elemből épül fel: szén, nitrogén, hidrogén, oxigén."

Ha csak úgy nem :-P

Kovács János 18 2013.05.01. 17:04:00

@Kovács János 18: A szerző 80 évesen halt meg végelgyengülésben, amúgy egy nagyon szimpatikus papbácsi volt.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.01. 17:05:53

@Kovács János 18: "A nagy hír az, hogy a ezzel az elmélettel a fiatalodás megmagyarázható és BÁRKI AKI CSAK AKAR, MEGFIATALODHAT."

tyentusa.com/skin/frontend/default/helloglam/health/Sang-Whang.jpg

Neki nem sikerült, 80 éves koráig élt. Nem fiatalodott meg. Végzettsége nincs:

Sang Whang (October 16, 1931 - January 24, 2011) was a Korean born American church leader and community advocate in Florida. The eldest of four children, he emigrated to the United States in December 1951 at the age of 20, arriving at San Francisco, California by ship.[2]
After arriving, he enrolled in the Polytechnic Institute of Brooklyn to study electrical engineering; he received his bachelor's degree in 1956, and his master's from the same school in 1966.[

en.wikipedia.org/wiki/Sang_Whang

Minden szava igaz lehet!

acs63 2013.05.01. 17:08:32

@gromit: Kedves gromit!
Billentyűzetedből ítélve nem hazai környezetből jelentkeztél be, ezért nem biztos, hogy tisztában vagy a környezettel.
Pár évvel ezelőtt gyanakodtam volna, de mostanában (idehaza) annyit ér az ironiaméterem, mint egy Geiger-Müller a paksi 2-es közepén takarításkor.
Nem tudok mostanában akkora marhaságot hallani, hogy felülírja a háttérzajt. :-P
(pl. edző a gyereknek: Ne igyál limonádét, mert besavasodnak az izmaid.)

torró 2013.05.01. 17:16:25

@reccs: ALMAECET!!! Nem normál ecetsav.
@kolbászoszsömle:
Én legalább 4 éve kínlódok ezzel reumatológusnál is voltam kezelés stb. Nem gyógyult meg még ,magától sem.
@wmіkі:
Igen, van olyan ami elmúlik magától is. Meg van olyan, hogy az orvosi kezelésbe belehalsz.
Mi van! Ennyire kötözködhetnéktek van? Nem voltatok felvonulni? Ingyen virsli, sörike, :))))

Kovács János 18 2013.05.01. 17:22:57

@oOoOoO: "miből áll a konyhashow?"

Mónika összeveszik Joshi Barat-tal, abból áll...

England win The Ashes! 2013.05.01. 17:23:28

@torró: egész pontosan mi az almaecet képlete? És mennyi a pH-ja? :)

Kovács János 18 2013.05.01. 17:27:31

@torró: értjük torró
az almaecet nem normális, hanem unortodox ecet
nyilván a benne lévő flavonoidok antioxidáló hatása miatt jobban lúgosít
ha pedig szénmonoxiddal dúsítják, akkor mégjobban

aki pedig nem ért Veled egyet, az kötözködő kommunista

is 2013.05.01. 17:27:33

Komolyan pH 2 van a gyomorban? Micsoda savas hordót lehetne gyomorból csinálni, nem rágja át magát rajta még a pH 2 sem!

Bambano 2013.05.01. 17:45:22

@torró: azt mondja a fickó, hogy egyrészt lúgosíts, másrészt told a c vitamint? ennek a kémiai eredménye az igyál vizet. A c vitamin, tudományos nevén aszkorbinsav ugyanis savasít, ha emellé lúgosítasz, akkor az semleges pH-t ad, vagyis vizet.

Az ilyenre szoktam azt mondani, hogy ennek még a harmadik szomszédja is idióta.

Bambano 2013.05.01. 17:46:15

A lúgosításról még annyit, hogy az ajkai vörösiszap katasztrófában is lúgosítottak...

(deleted) (törölt) 2013.05.01. 17:50:32

@acs63: "Az "életminőségjavítás" ott kezdődik, hogy nem a divat után mész, hanem felméred magadat, környezetedet, szükségleteidet. Az pedig nem egy - éppen divatos - tájékoztató füzetből fogod megtudni. Van egy táplálkozástudomány nevű izé, amihez nem elég egy gyorstalpaló."

Nos, én nem magamról beszéltem, hanem azokról a kétbites agyú emberekről, akik éjjel-nappal tömik magukat a műkajákkal. Nekik kellenek jól hangzó, egyszerű dolgok, hátha azt felfogják. Az egyendiétában én sem hiszek, de a reggel-délben-este kenyér, péksüti, parizer, édesüdítő kombinációk helyett még az is sokkal jobb. Egyetlen igazán jó könyvvel találkoztam eddig, csak hát az azt mondja, hogy nem tud olyan diétát mondani, ami jó lesz neked épp, olvasónak, de tippeket ad, hogy lehet rájönni, milyen az olyan. Nem elég azt hinni, hogy én "ettől érzem jól magam" meg a "testem tudja". Mert a tested nagyon sok mindenhez, rosszhoz is hozzá tud szokni, és kívánni fogja, ha nem kapja meg.

Bambano 2013.05.01. 17:51:15

@Kovács János 18: az anaerob erőkifejtés (rövidtávfutás) például tényleg savasít, de azt a máj meg a gluténraktárak elég hamar egyenesbe hozzák. A lényeg, hogy nem a szokásos atp lebontás zajlik, ami oxigénes környezetben menne, hanem egy acetonos atp lebontás.

dvhr 2013.05.01. 17:56:13

@Bambano:
"A lúgok és savak összekeverése során sók keletkeznek."

gromit 2013.05.01. 17:57:05

ajjajjj. "almaecettel lugosit" attol tartok, itt megallt az eszem

gnme 2013.05.01. 17:57:54

Lenin iránymutatásai alapján élek

ha bemegyek valahová, felkapcsolom a villanyt

ha meglátom a boros butellát: "be a szervezetbe"

lúgosítás ..

anyám borogass
anyám add el a házat

Csubakka Mrozsek · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.05.01. 18:00:20

Magyarország jól telje.. izé jól lugosít

Bambano 2013.05.01. 18:06:21

@dvhr: ph szempontjából írtam.

torró 2013.05.01. 18:06:48

@Kovács János 18:
Öreganyád térgyekalácsa:) Amúgy meg igenis kommenista vagy:)
Na! Én nem azt mondtam ,hogy az a tuti amit leírtam! Én is csak érdeklődök tapogatózok. Imputot gyűjtök. Ahogy Hofi papa mondaná,: "mindenki mondja el a tipptyét, aztán a sok kis tipptyibű, lesz a nagy tipp, hogy hogyan tippűjünk ki a statisztikából.A lófasz, a slamasztikából"így már érthetőbb?

(deleted) (törölt) 2013.05.01. 18:10:56

@ColT: bőrbetegségekről... Természetesen vannak bőrbetegségek, és mellette nagyon sok olyan eset, amikor a szervezet reagál valamire, és ez a bőrön meglátszik (hovatovább leegyszerűsítve allergia). Én például már kikísérleteztem magamon, hogy milyen kajáktól leszek "ronda", nem nevezném allergiának, de valami mégis van. Ilyen például a csoki (főleg az ét), a tej (kivéve hosszú hónapokig érlelt sajtok), a búzaliszt, de érdekes módon a rozs nem. És volt már olyan betegségem is, amit sehogy sem tudtak kikezelni a dokik (már a diagnózisnál elbuktak, csak rámondtak valamit, aztán majd jó lesz a gyógyszer), diétával (szénhidrátcsökkent) kezeltem ki magam. Tényleg csak ez hatott... évekig tartó kínlódás, gyógyszerek és minden után. Mióta tudatosan kajálok, szinte semmi betegséget nem kapok el, nem vagyok beteg.

De persze mondhatjátok, hogy mindez faszság, de nem vagyok hívő alkat. Szkeptikus vagyok, aki odafigyel magára.

zsebkettő 2013.05.01. 18:12:06

szerintem a feleségemnek is ez a baja, ugyanis megsavanyodott

mildi 2013.05.01. 18:13:05

muszáj feljegyeznem, hogy most helyeslően bólogatok @wmіkі: -t olvasván. ez még sose fordult elő.

btw @poszt FLÚGOSÍTÁS. én csak így nevezem. tán a szkeptikusoknál olvastam valakitől, de jól összefogja az egész lényegét. a személyes kedvenceim, akik savval (citromlé, almaecet, merhogy "gyümölcsbő van, és a gyümölcs az lúgosít!") lúgosítanak...namondom, neked is kár volt bejárni kémiára áltisiben.
de szép tud lenni, mikor megkérded, ugyan mid van elsavasodva kisbogár? vér, gyomor, agy? mert mennyinek kéne lennie a ph-nak, és mennyi a tiedé, meddig szándékozod pufferelni? lövése se róla.
a legmélye, mikor a refluxomra a patikus(!) lúgos(ító) vizet ajánlott. kész. hozzanak repülősót!

amúgy tartsanak lúgosító diétát, ha akarnak. amennyire tudom, semmi egészségtelen nincs benne. sok gyümölcs, zöldség, tk gabona, sovány fehérje. garantáltan jobb, mint a rántotthús-krémes kombó. hogy a mögötte lévő "tudományosság" marhaság...hát istenem. :)

(deleted) (törölt) 2013.05.01. 18:13:23

@szerengeti: ja és nem lúgosítok, vagy mi :) Csak a tudatos táplálkozás mellett szeretnék kiállni.

Kovács János 18 2013.05.01. 18:20:38

@Bambano: "az anaerob erőkifejtés (rövidtávfutás) például tényleg savasít, de azt a máj meg a gluténraktárak elég hamar egyenesbe hozzák"

OK, de MIT savasít???

A nyálat?
A vért?
A sejtfolyadékot?
A nyirkot?
A vizeletet?
Az izzadtságot?
A gyomortartalmat?
A nyombéltartalmat?
A vékonybéltartalmat?
A vastagbéltartalmat?
A végbéltartalmat?

Milyen testfolyadéknak csökkenti a PH-ját a rövidtávfutás?

Sinkapeter 2013.05.01. 18:22:25

Az a nagy baj, ha nem diétázik valaki, hanem szódabikarbónával, vagy más egyébbel lúgosít, akkor az tényleg csak a vizelet pH-ját növeli. A savas kémhatásnak viszont védő szerepe van, mind a baktériumok, mind a gombák ellen. Utána meg csodálkozik, hogy állandóan felfázik. A lúgos víz egyébként refluxra használható, mármint ha a normális fajtákra gondolunk (pl. Salvus), és nem a különböző csodavizekre. Persze nem olyan hatékonyak, mint a gyógyszerek, de a PPI-k és a H2-blokkolók is alapvetően a gyomor savtartalmát csökkentik.

Bambano 2013.05.01. 18:32:22

@Kovács János 18: el kellene olvasni megint a könyvet, hogy tudjam, de ezt most nem teszem meg :) a sejtekből az anaerob anyagcsere végtermékei visszajutnak a májba, ezt a szállítási útvonalat savasítja. ez vagy vér, vagy a nyirok, vagy mindkettő egyszerre, de erre már nem emlékszem fejből. az biztos, hogy nem nyál, nem bél, meg sok minden más sem.

nusica 2013.05.01. 18:33:54

Adná az ég, pásztorperc, hogy igazad legyen, én sem szeretem a túlpöffeszkedő doktorokat (vagy áldoktorokat), de azért nem kellene ezt egy szakértőtől is megkérdezni? Kettő: hogy mondtad? Pöffeszkedés? :) No nemá, pont ITT lázongani a pöffeszkedés ellen...

Mackósajt 2013.05.01. 18:42:46

@kolbászoszsömle: szalonnás rántotta az egyik kedvenc ételem. Amikor tavaly, életemben először, vérvizsgálatot csináltattam, az orvos aláhúzta a koleszterinszintemet a papíron, és megkérdezte hogy csinálom. Egyébként a számítógép is megjelölte a sort, mivel kívül volt az előre megadott normális tartományon, lefelé. :)

nusica 2013.05.01. 18:49:25

@Mackósajt: ne vidulj, van egy tünetcsoport, melynek jellegzetességei között ott van a túl alacsony koleszterinszint. Veseproblémáid nem voltak még?

Bambano 2013.05.01. 18:49:43

@Mackósajt: biztos jobban programozol, mint főzöl :)

gnme 2013.05.01. 18:51:13

szódabikarbóna nagy csodaszer, nagyanyám arca jutott eszembe, mikor ette :-D ..

én azonban valamiért mégis dipankrint szedek és megmaradtam

de ha józanul végiggondoljuk (egy tőtetet?..) már csak azért sem lehet a lúgosítás jó (akár az Árpit is meg lehet kérdezni) mert az nem az Aloe Vera

Mackósajt 2013.05.01. 18:56:50

@nusica: Oh-oh, máris kezdetek kielemezni? :) Nem, nem voltak. Én nem állíthatom magamról, hogy én vagyok az Egészséges Ember, de veseproblémáim speciel sose voltak.

Mackósajt 2013.05.01. 19:01:24

@Bambano: A vizsgálatot végző labor kiértékelő szoftvere jelölte meg, és azt nem én írtam. :) Amúgy jobban főzök, mint programozok. Vagy 15 éve nem próbálkoztam programozással, és akkor sem volt egy diadalmenet. Jobban járnál a rántottámmal, mint egy szoftverrel, amit én írtam neked. :o

utalom a politologusokat 2013.05.01. 19:03:56

azert nem artott volna, ha a szerzo bemutatkozik milyen orvosi vegzettsege van. mert egy szkeptikus tarsasagi notafasag nem jaccik!!!

nusica 2013.05.01. 19:06:05

@Mackósajt: akkor, stílszerűen, bocs.

torontál1971 2013.05.01. 19:11:39

@Öregtölgy: :) Mert a háztájiban tudod mi van? Elárulom, a híres háztáji lassan veszélyesebb, mint a tecsó kaja. Csak lesd meg, mit kapsz a háztájiban :( Meg a sarki házi jellegű büfében. Az is egy barom, aki abban jobban bízik, de 750 Ft egy teljes menü és nem merül fel benne a kérdés, mi van benne, ennyiért? Jóska-Pista is "házi" kolbászt csinál, magán "vágóhídon" Aztán ha meglátod a TV-ben, mikor megbuknak, kiokádod a beled...

Szóval inkább a százszor ellenőrzött műanyag kaja, mint a "háztáji", ha csak nem én csináltam vagy valaki akit tényleg ismerek...

aronsatie 2013.05.01. 19:14:26

Szent ég, ekkora vitát se az Orbán, se a Gyurcsány nem vált ki. Na ja, az egészségügyi mániák. Esetleg a homeopátiáról vagy az otthonszülésről nem lesz poszt?

torontál1971 2013.05.01. 19:14:45

Egyébként egy rész igazságokból összerakott poszt. Legalább olyan veszélyes, mint az ellenkezője, csak ennek a hajtó kereke a teljes szkepticizmus. Ajánlom a posztolónak, olvasson utána a candida betegségnek és a candida diétának. hu.wikipedia.org/wiki/Candida_albicans#A_gomba_t.C3.BAlterjed.C3.A9se_.C3.A1ltal_el.C5.91id.C3.A9zett_t.C3.BCnetek

Eszetlen butaságokat ír a posztoló!

torontál1971 2013.05.01. 19:16:07

A Candidiasis kezelése [szerkesztés]

C. albicans gomba (ön)fertőzés, Candidiosis esetén az alábbi szempontokat kell figyelembe venni (A pároknak együtt kell alkalmazniuk a kezelést!): alapfeladat a vér pH-ját 6 fölé vinni

Szigorúan kerülni minden olyan élelmiszer-gyógyszer fogyasztását, amely a szervezet savasításával a gombák eledelét képezi: finomított cukor, cukorkák, fagylalt, édes - főként messziről behozott - gyümölcsök, csokoládé, cukrozott üdítőitalok, szörpök, élesztővel készült élelmiszerek, fehér liszt, erjedt, illetve erjedéssel készült termékek, ecet, illetve ecetes élelmiszerek, penészgombás termékek (pl. kéksajtok), antibiotikumok felelőtlen használata, és minden olyan élelmiszer, amely megterheli a szervezetet és az immunrendszert.
Immunrendszert erősítő szerek fogyasztása.(Pl. olajfalevél-kivonat, amely antioxidáns)
A szervezet méregtelenítő funkciójának elősegítése, megerősítése.
A bél mikroflórájának megerősítése probiotikus készítmények segítségével.
Gombaellenes szerek fogyasztása.

Mackósajt 2013.05.01. 19:25:28

@torontál1971: "alapfeladat a vér pH-ját 6 fölé vinni"

Ha a véred pH-ja 6 alatt van, akkor nem diétára, hanem halottidézőre van szükséged.

pimpalini 2013.05.01. 19:28:31

@torontál1971:

Utóbbi hozzászólásodban lényegében lefedted az átlagos, hétköznapi emberek által fogyasztott ételek 90 %-át.

Kíváncsian várom, hogy ebben az esetben mit LEHET enni?:)

Bambano 2013.05.01. 19:30:20

@torontál1971: azért a wikipedia se legyen megdönthetetlen forrás... ha a gomba eredetileg is bennünk van, akkor miért is kell a pároknak egyszerre folytatni a kezelést? marhaság.

az alapfeladatot, miszerint a vér ph-ját 6 fölé kell vinni, megoldja a szervezet, mindig 6 fölött van.

szóval ez a bejegyzés kamu.

soproni1 2013.05.01. 19:31:22

@torontál1971: majd az előtted írók kihozzák, hogy a gombát is gyógyszerrel kell kezelni, mert a lugosítás csak egy hókuszpókusz, mint a gyakori fogmosás. :) mondjuk nekem az apám is azt mondja, hogy nem a cigitől meg a piától lett agyvérzése meg köszvénye, hanem a tartósított étel adalékoktól. Gyógyíthatatlan betegség nincs, csak gyógyíthatatlan ember.

is 2013.05.01. 19:31:58

@eßemfaßom meg áll: csak nem hígitatlanul áll benne. vizes oldatban van, nem? az a szomjúság, amikor a víz kezd belőle/mellőle elfogyni, akkor utántöltesz.

Igényes 2013.05.01. 19:45:28

@soproni1: Az orvosok ott tartanak, hogy tartják a kiskezüket a gyógyszeriparból folyósított alamizsnáért, és egy részük pontosan tudja, hogy ha szájat mer nyitni, akkor neki ott vége. A másik részük még ennyit sem tud, ami valaha mégis az agyába szivárgott, már annak is elfelejtette a háromnegyedét, és elvan a kis piásnyugtatósmorfiumos világában.

Roden333 2013.05.01. 19:46:00

@KopaszMercis: Igy van nem kell mar okos ember mert az visszapofazik. Cirkuszt es kenyeret. Illetve divide at impera. Hol vannak mar azok az emberek akik a dolgok alapjait is elmagyarzatak: Oveges Professzor, es meg sorolhatnam. Tipikusan a nep lebutitasa van folyamatban. Pontosan olyan amilyen itt UK-ban is mar reg megvolt, az Usa-rol meg ne is beszeljunk.

Orbántakarodj!!! 2013.05.01. 19:49:22

Hogy a lúgosítás felesleges lenne, azt erősen kétlem, már csak a saját tapasztalataim miatt is. Amúgy nem tudom, hogy a posztíró próbált-e évekig egyoldalúan táplálkozni. Ha igen, akkor megtapasztalhatta, hogy bizony a vér savassága is változhat (igaz, akkor valóban meghal(hat) az ember). Az orvosok szakértelméről annyit, hogy hogy úgy 11 éve 3 hónapon át jártam belgyógyász szakrendelésre, mert 3 napból 2-őt vért hánytam. esténként 12 órát az ágy szélén ültem, várva, hogy a gyomorsavam elérje a lefekvéshez szükséges szintet. Az orvos ez idő alatt semmilyen változást nem tudott elérni, csak csodálkozott a tükrözésen, hogy milyen sok savam van. Végül meguntam, otthagytam, és saját kezembe vettem a lúgosítást. A refluxom gyakorlatilag megszűnt, ebből következve a vérhányás is. Ez miatt javult az erőnlétem, világosabb lett a gondolkodásom, jobban oda tudok figyelni a környezetemre. Azokat a könyveket nem olvastam, de a friss zöldség (piacról) bevált, az mellett szűrt vizet iszom, és általában teszek bele kevés szódabirkarbónát is.

ámbátor 2013.05.01. 19:50:13

Arról, hogy a candida milyen súlyos gond ez a keresés árulkodik:
www.clinicalconnection.com/Clinical_Trials/Condition/Candida.aspx
meg ez
search.centerwatch.com/default.aspx?SearchQuery=candida&sf=f1

0 darab klinikai vizsgálat fut ezügyben.

Roden333 2013.05.01. 19:52:32

@pimpalini: nemsok mindent mert, a kis zoldsegeinkben is a MEGENGEDETT hatarertek van benne. Szoval amig nem talaljuk ki ujra legalabb a gazok fizikai kitepeset, kikapalasat addig mindenki valamennyire mergezett zoldseget fog enni. A gombaoloszerek toxikus hatasairol mar ne is beszeljunk.
Pl: a napraforgo magot azt ugy kenyszeritik szaradasra hogy egy reglon nevu szerrel lepermetezik. Pl.
Ugy hogy igy is ugy is felfordulunk a vegen :D

Igényes 2013.05.01. 19:53:43

@Acsabi44: Najah, ez gagyi. De az micsoda placebo effektus volt ám, amikor a havonta fizetett, elvileg ingyenes egészségügyi ellátást úgy tudom igénybe venni, hogy 4 hónapot várok, de ha kifizetem az orvosnak zsebbe a _tb által támogatott_ kezelés árát, akkor már a jövő hétre van időpont.
Úgy hatott a placebó, hogy egyből meggyógyultam. Sőt, azóta már nevetni is tudok azokon, akik a saját kis fillérjüket féltve mindenre ugatnak, ami az ő semmire nemjóságukra világít rá.

Igényes 2013.05.01. 19:54:47

@Roden333: Bezárták előtted a könyvtárakat, jógyerek? Vagy mégis mi tart vissza attól, hogy okosodj?

Bambano 2013.05.01. 19:55:12

@Orbántakarodj!!!: 12 órát nem lehet egy este az ágy szélén ülni, mert az már reggel.

soproni1 2013.05.01. 19:56:47

@Igényes: sajna igaz.... A legrosszabb, amikor orvosból lesz természetgyógyász. Egy fejfájásra az orvos gyógyszert ír fel, a természetgyógyász pedig kurkuma gyökér kivonat alaszkai fajtáját, amit MLM rendszerben lehet kapni, bár elég lenne inni pár pohár tiszta vizet. Ez úgy megy, mint autószerelőnél a hátsó fékbetét mindig cserére szorul.

Igényes 2013.05.01. 20:00:13

@soproni1: Szerintem úgy érdemes felfogni, hogy képezd magad, és tanuld meg, amire csak szükséged lehet. És amíg le bírod magadról rúgni az orvost, addig tedd meg. Utána meg már olyan mindegy.

Igényes 2013.05.01. 20:02:11

És ha már úgyis rúgod, tökön rúgd, hogy érezze is, meg el se szaporodjon. Még jobban.

Orbántakarodj!!! 2013.05.01. 20:09:16

@torró:
Az almaecet fokozza a kalcium felszívódásának intenzitását, és a ha olyan kaját eszel, akkor a benne levő kalcium lúgosít. Amúgy van olyan ital Kalcium-Magnézium-almaecet vizes oldata, ami elég jelentőse javítja a szervezet (pl. PH) állapotát. Az is megfigyelhető, hogy a csontritkulásban szenvedők a sok savval is küszködnek általában.

Orbántakarodj!!! 2013.05.01. 20:10:08

@Bambano:
Bocs, 1/2 azaz fél órát akartam írni.

soproni1 2013.05.01. 20:10:14

@Igényes: igaz:)))

Bár az őszinteséghez hozzátartozik, hogy a fájdalomcsillapítókért hálás vagyok a gyógyszeriparnak. Van, amikor stresszelem magam és kijön kis fájdalom, akkor a cataflam csodákra képes. Amikor elhitetem magammal, hogy hülye vagyok, hogy stresszelem magam, akkor elmúlik a fájdalom. A németeknél nagy divat most ez a szerv atlasz, ami megmutatja, hogy melyik tünet milyen pszichés problémához köthető. A májrák a legmegdöbbentőbb, mert a egzisztenciális félelemhez köthető.

utalom a politologusokat 2013.05.01. 20:11:32

bar meg mindig nem lehet tudni a szerzo orvosi vegzettseget, kivancsi lennek mi a velemenye errol a doksirol : www.magandoki.hu/eisg/92-sav-bazis.html

kicsit tudomanyosabb mint a szerzo fikazasa.

ámbátor 2013.05.01. 20:19:14

@utalom a politologusokat: Ugyanott tetmező leolvasás:
www.magandoki.hu/nes-info.html és és holografikusan kódolt NES Info-cseppek

Ez ám a referencia

mildi 2013.05.01. 20:20:26

@Sinkapeter: egyetértés
a patikus erre a füredi, vagy mi vacakra gondolt.
(idén tavasszal a szokásosnál jobban bebolondult a gyomrom, nem volt elég a salvus :( recept nélküli pantoprazolért mentem be.)
ps. az azért érdekes, hogy tavasszal mennyivel rosszabbak a betegségek. pl. a syncumarosok is rosszabb sűrűségértékeket produkálnak ilyenkor (laboros mondta)

Igényes 2013.05.01. 20:26:33

@soproni1: Szerv atlaszként még nem hallottam róla, de ezek régi, és ismerős dolgok mindenkinek, aki egy kicsit is utánamegy dolgoknak. NINCS olyan, hogy véletlenül leszel beteg, meg ez egy elhárítandó istenátka, amit majd az orvos megold. Mindent magadnak csinálsz. (Itt most majd menetrendszerűen bejelentkezik egy óbégatókórus, hogy de az ő apja/nője/ismerőse/szomszédja/aranyhörcsöge micsoda csodálatos ember volt, és rákos lett, hát hogy mondhatok ilyet, mert azok soha, de soha, és egyébként is rohadjak meg.)
De a tények attól még tények.

ámbátor 2013.05.01. 20:27:05

"Mindenkinek van testmezője... és most elérhetővé vált a leolvasása!
Az testmező több mint meridiánok és akupunktúra-pontok összessége, csakrák rendszere vagy egy többrétegű aura. Kvantummezők hálózata.
Néhány másodpercen belül a Nutri-Energetic Systems (NES) gép feltárja, hogy hol van zavar az Ön test-mezejében, és milyen korrekciókra van szüksége.
Az ún. infocseppek szedésével ? ezek kvantum információval kódolt terápiás cseppek ? helyreállítható a testmező, és ezáltal aktiválódik a test öngyógyító képessége."
Ehhez képest a lugosítás magas tudomány.

Bevallom, először bosszantott, hogy P/c minek tesz ki ilyen trollmágnes témát, de rájöttem, hogy ez egy illusztráció és Orbán Viktorról, meg a hit erejéről szól. Lenyűgöző.

Mackósajt 2013.05.01. 20:29:21

@utalom a politologusokat: "Ha visszatekintünk az emberiség történetére, a gyüjtögető, vadászó életmódra, akkor a bológiai fejlődésünk szerint azok az anyagcseremechanizmusok részesülnek előnybe, és egyben öröklődtek is, amelyek a meglévő akkori dominánsan növényi táplálékra adaptálódott. Tehát a táplálék az akkori időben a hús és hal volt. Nagy mennyiségű gyümölcsöt, bogyókat, zöldséget, salátát evett."

Ennél a résznél ha jóindulatú vagyok, akkor zavarosan fogalmaz, ha nem vagyok olyan jóindulatú, akkor össze-vissza beszél.

Egyébként meg amit ír, az teljesen ellentmond az ismert, a weben is megtalálható, és az itteni vitában is konkrétan felhozott lúgosítási módszerek 95%-ának.

Igényes 2013.05.01. 20:30:30

@ámbátor: Annak idején voltak a jóelvtársak, akik a "Ha én rózsa volnék" című gyerekdalban is megtalálták a pártpolitikát, meg a problémás tendenciákat... de nem gondoltam, hogy itt is napi szinten alkotnak. Jó egészséget a bácsinak! :) (vagy néninek.)

Sinkapeter 2013.05.01. 20:33:54

@utalom a politologusokat: Ennek az első része olyan, mintha egy kórélettan könyvből lenne kimásolva. A táplálék és a sav-bázis egyensúly résztől viszont egyértelműen más forrás ( pl. ionok nagybetűvel, aminosav ó-val), és olyanok vannak benne, hogy a citromsav a májban teljes egészében elbomlik, aztán a megmaradó anion újra megköti a protont, amiből látszik, hogy nem igazán van a dolgokkal tisztában az aki ezt összeollózta. Egyébként az első, normális részében benne van az, hogy az exogén savbevitel acidózist, a fokozott lúgbevitel (pl. szódabikarbóna) alkalózist okoz.

utalom a politologusokat 2013.05.01. 20:36:02

@Mackósajt: az elso megjegyzesed nem erdekel. a sav-bazis anyagcserehez nem kotodik. megis a hozzaszolasod 1 mondat kivetelevel errol szol.

amit ir nem mond ellen a lugositas fogalmanak, hanem megerositi.
leirja, hogy milyen modon befolyasolja a szervezet klf. rendszerei a ver ph-jat. a puffer rendszerrel, a tudo es a vese segitsegevel.
illetve azt, hogy milyen asvanyok szuksegesek ahhoz hogy lekosse a savakat es azok elsodlegesen a zoldseg es gyumolcs alapu etrend segitsegevel tortenhet.

utalom a politologusokat 2013.05.01. 20:36:51

@ámbátor: a linkelt doksihoz (ellen)velemenyed nincs?

Sinkapeter 2013.05.01. 20:38:02

@mildi: A füredi arra gyenge. A Syncumarosoknak meg azért rosszabb a tavasz, mert elkezdenek zöldségeket enni, és a megnövekedett K-vitamin bevitel miatt a gyógyszer hatása csökken.

utalom a politologusokat 2013.05.01. 20:38:26

@Sinkapeter: igen, biztos hogy osszeollozott szoveg. a tartalmi kritikakra lennek kivancsi.

Mackósajt 2013.05.01. 20:39:48

@utalom a politologusokat: sehol se írtam, hogy ellentmond a lúgosítás fogalmának.

soproni1 2013.05.01. 20:40:41

@Igényes: Popper Péternek vannak jó előadásai a youtube-on a megbetegítő lelki dolgokról. A legsúlyosabb betegségeknek is lelki okai vannak. Nem kell rossz embernek lenni ehhez. Elég egy elvesztett rokon, házastárs, egy elvarratlan sérelem. Hiszem, hogy a gyógyulás a probléma elengedésével kezdődik.

soproni1 2013.05.01. 20:41:58

@Zka: akkor gyere sűrűbben Pestre !

Mackósajt 2013.05.01. 20:47:19

@soproni1: "A legsúlyosabb betegségeknek is lelki okai vannak."

Helyesen: egyes súlyos betegségeknek is lehetnek lelki okai. Megnéznélek, ahogy lelki módszerrel (pl. ráolvasással) próbálsz gyógyítani TBC-t vagy hemofíliát. Ezt a minden betegségnek lelki okai vannak szöveget utoljára egy scientológustól halottam, kb. az a szint is.

tobias2 2013.05.01. 20:47:30

@Bambano: "A lúgosításról még annyit, hogy az ajkai vörösiszap katasztrófában is lúgosítottak" Amilyen rövidlátó a magyar kormány, azt a gyógyhelyet is megszüntették... :(

Bambano 2013.05.01. 20:48:37

@Igényes: oké, nincs olyan, hogy véletlenül leszel beteg. és a közlekedési baleset? a mérgezés?

ámbátor 2013.05.01. 20:49:08

@utalom a politologusokat: Miért hinnék el belőle egy szót is. Az állításainak két dolog adhatna súlyt. Ha bármit bizonyítana (pl hivatkozásokkal, referenciákkal) vagy ha valamilyen tekinélyre hivatkozhatna, aki ezt mondja, aki hitelesít.
Bizonyítás nincs, hivatkozás nincs, tekintély nincs, olyannyira, hogy még aláírva sincs, azt se tudom ki mondja. Miért gondolnám, hogy pl. ebből a PRAL táblázatból egy betű is igaz?
Ugyanakkora dolog hitelességét igen nagy mértékben, mondjuk 100%-ban csökkenti az azonos oldalol leírt holografikusan/kvantum információval kódolt terápiás cseppekről és testmező leolvasásról szóló szösszenet.

acs63 2013.05.01. 20:50:32

@utalom a politologusokat: "Hasonló jelenség tapasztalható az anaerob glikolízis vonatkozásában a fokozott edzést folytató sportolóknál. "
A glikozis alapból anaerob folyamat, ha jól emlékszem, oxigén csak a citromsav-ciklusnál lép be, de mindegy...
Arra válaszolj, hogy honnan tudja a honpolgár, hogy neki feltétlenül lúgosítania kell és meddig?

@Pásztörperc: Huhúúúú! Arra feltétlenül benézek. :-P

Sinkapeter 2013.05.01. 20:52:29

@utalom a politologusokat: A második fele, azok miatt, amit már leírtam butaság. Az első fele az meg teljesen korrekt, néhány beszúrt dologtól eltekintve.
Egyébként meg, ha lekapcsolom a lámpát, sötét lesz függetlenül attól hogy abban hiszek, hogy az áram nem jul el az izzóhoz, vagy a tündérkék ellopták a fényt. Tehát addig, amíg valaki nem lezd el lúgot iszogatni, mert azt hiszi, hogy neki jó, hanem a "lúgosítást" egy egészségesebb (zöldség, gyümölcs, magas rosttartalmú ételek) étrenddel próbálja elérni, rosszat nem tesz.

Igényes 2013.05.01. 20:53:04

@soproni1: Vannak, akik nem óhajtják felismerni ezt, nekik ott van a mészárosok és a vegyszarkeverők ortodox kasztja, akiknél nem baj, ha lopnak, nem baj, ha nyilvánvalóan fingjuk sincs valamiről, az sem, ha félrekezelnek és esetleg megnyomorítanak. Te csak kend őket szorgalmasan, és kussolj. Nem tudom, megérdemli-e ezt a nép, de hogy kapar érte, az nyilvánvaló.

@Mackósajt: Neked nem nagyon sikerült értelmezni a "lelki ok" kategóriáját, ahogy elnézem. :) Kezdjük az elején: ok. Ez még megy? Nem? Valami olyan dolog, ami kivált valamit. Innentől próbáld egyedül a többit.

Mackósajt 2013.05.01. 20:55:05

@Igényes: Magyarán össze-vissza beszélsz, és a végső "érved" az, hogy biztos én nem értem, amit mondasz. Illő lezárás.

soproni1 2013.05.01. 20:58:34

@Mackósajt: honnan tudood, hogy a tbc-nek nevezett tünet együttesnek nem lelki okai vannak, vagy, hogy egy betegség gyógyítását nem a lelki egyensúly megteremtésével lehet elkezdeni. A ráolvasás pont annyit ér, mint a gyógyszeres kezelés ( ezért mondja az orvos, hogy kezelünk, nem gyógyítunk). A cukorbetegségnek is lehetnek lelki okai. A kopaszodásnak is. Ha mondjuk cukorbetegeket vagy rákosokat összeterelnének egy stadionba, simán meg lehetne állapítani a közös halmazukat, ami a lelki állapotukat vagy életvitelüket illeti. Sőt vannak betegségek, amik a születéskori stresszre vezethetők vissza. Müller Péternek van egy szenzációs mondata: a tudósok felnagyíthatják milliószorosára a hangya összes szervét, de egyik sem tudja megállapítani hogyan érzi magát a hangya....

Igényes 2013.05.01. 21:03:44

@Mackósajt: Igen? Olyan idegesnek tűnsz, bántott valaki? Csak segíteni akartam, mert nem volt világos, hogy tényleg nem érted miről van szó, vagy szándékosan csúsztatsz... de persze nem vagy köteles állást foglalni, csak én (és lehet hogy mások is) akkor úgy fogom gondolni, hogy szándékosan csúsztatsz. Persze neked ezzel sem kötelességed törődni, mindenkinek a magánügye, hogy mit gondol.

Meséld el inkább, hogy hol beszéltem összevissza. :)

soproni1 2013.05.01. 21:04:31

@Igényes: Luis Pasteur - től ered, hogy a betegségekre iparágat kell felépíteni, mert nagyon befolyásos barátai voltak. Pont az ő egyik kortársa mondta, hogy nem a vírus okozza a betegséget. Azzal érvelt, hogy nem a légy csinálja a szemetet, csak élősködik rajta. Pasteur-ék kikezdték, mert jobb üzletet láttak a betegség gyárban.

acs63 2013.05.01. 21:05:07

@soproni1: TBC, mint lelki tünet??? Kezelje a te perforált vakbeledet a Müller Péter! :-P

ámbátor 2013.05.01. 21:07:12

@soproni1: A tüdőtuberkulózis (tbc, más néven tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, melyet a Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis nevű baktériumok okoznak.
Lehet neked bármilyen lelki okod, ha nem találkozol a kórokozóval, nem leszel képes tbc-t kifejleszteni magadban. Ha ez vita tárgya, akkor abban a vitában én nem kívánok részt venni.

Igényes 2013.05.01. 21:10:35

@ámbátor: Akkor már csak arra kellene rájönni, honnan jönnek a baktériumok. De hát ez is van olyan jó, mint a süsüdémontól rettegés. :)

Mackósajt 2013.05.01. 21:11:28

@soproni1: akkor a baktériumoknak nincs szerepük a TBC-ben? És a hemofíliának hogyan lehet lelki oka?

soproni1 2013.05.01. 21:11:36

@acs63: ki tudja, mi állhat a háttérben ? A vakbél gyulladás már tünet. Ha Müller Pétert olvas valaki, akkor nem jut el a vakbél gyulladásig. Persze, ha meg is érti, amit olvas, mert az se mindegy.... Popper Péter detto.

fittyerfutty 2013.05.01. 21:14:50

@Bambano: Gluténraktárak???? Gondolom glikogén akart lenni... megy itt az okosság rendesen :D

soproni1 2013.05.01. 21:15:15

@ámbátor: nem a baktérium okozza a betegséget, hanem a legyengült szervezet. Ennek lelki okai is lehetnek. Nem a légy okozza a szemetet, hanem csak élősködik rajta. Ha a baktérium okozná, akkor mindenki tbc-s lenne, aki találkozik vele. Gondolom..... :)@Mackósajt: ugyanez...

acs63 2013.05.01. 21:15:43

@soproni1: "Ha Müller Pétert olvas valaki, akkor nem jut el a vakbél gyulladásig."
Ez igaz. Engem pl. az agyvérzés környékez, ha ekkora marhaságot olvasok. Egészségem védelmében: pá!

Mackósajt 2013.05.01. 21:16:07

@Igényes: Nem figyeltem, hogy nem az válaszolt, akinek írtam. Felidegesíteni még nem sikerült, bár a deklarált jószándékodat kétlem.

Ha jól értem az a problémád, hogy el akarod különíteni a lelki okot, és a lelki kezelést, mondván, hogy attól még lehet lelki oka, hogy lelki kezeléssel nem lehet gyógyítani. Én a különbségtételt értem, de azt gondolná az ember, hogy ha egy betegségnek lelki oka van, akkor pszihológiai módszerekkel ez az ok megszüntethető, ami legalábbis nagy lépés a gyógyulásban.

utalom a politologusokat 2013.05.01. 21:18:42

@Sinkapeter: "A második fele, azok miatt, amit már leírtam butaság."
helyesirasi hibak miatt butasag? most ugye viccelsz?
a citromsav a majban meg gondolom a citromsavciklus (citrat-kor) akar lenni.

(deleted) (törölt) 2013.05.01. 21:19:48

@ámbátor: mondjuk pont a tbc is olyan, hogy sokak szervezetébe bejut, mivel cseppfertőzéssel terjed, de akkor fertőz, ha az immunrendszer le van gyengülve, nem? Az immunrendszer meg sok mindentől legyengülhet, pl. attól is, ha kirúgnak az állásodból, és rettegsz az egzisztenciális válságodtól. Minden betegséget könnyebb elkapni úgy, ha épp le vagy törve.

Mackósajt 2013.05.01. 21:20:40

@soproni1: a légy + szemét hasonlat nem jó, mivel szemét van légy nélkül, de TBC nincs a konkrét kórokozó baktérium nélkül. A TBC-nek elengedhetetlen feltétele a baktériumfertőzés, tehát a legjobb esetben is csak részben lelki oka van.

A hemofília hogy jön ki ezzel a módszerrel?

soproni1 2013.05.01. 21:23:01

@acs63: olvasd el Müllert, akkor nem leszel a mást gondolók fogságában!

(deleted) (törölt) 2013.05.01. 21:23:18

@Mackósajt: neked is leírom, hogy szerintem soproni is így gondolja valahogy:

mondjuk pont a tbc is olyan, hogy sokak szervezetébe bejut, mivel cseppfertőzéssel terjed, de akkor fertőz, ha az immunrendszer le van gyengülve, nem? Az immunrendszer meg sok mindentől legyengülhet, pl. attól is, ha kirúgnak az állásodból, és rettegsz az egzisztenciális válságodtól. Minden betegséget könnyebb elkapni úgy, ha épp le vagy törve.

ergo van baktérium, de nem mindig fertőződsz meg, ahogy van gomba a szervezetedben és mégsem okoz legtöbbször bajt, aztán van, hogy mégis kijön. ennek meg lehet olyan oka is, hogy legyengül az immunrendszered valami akár lelki tényező következtében. ez a lelki tényező már orvosok előtt sem sarlatánság... nem véletlenül ajánlják a pihenést..

Igényes 2013.05.01. 21:24:55

@Mackósajt: Kételkedni is jogod van, elvégre ez viszi előre a világot. :)

"Ha jól értem az a problémád, hogy el akarod különíteni a lelki okot, és a lelki kezelést, mondván, hogy attól még lehet lelki oka, hogy lelki kezeléssel nem lehet gyógyítani. "

Egyelőre azt sem látom át, hogy mit tartasz lelki oknak, és mit nevezel lelki kezelésnek... az én értelmezésemben (és szerintem a soproniéban sem) ennek semmi köze a pszichológiához, az általad említett ráolvasáshoz meg pláne nem.

Ha nagyon akarod, és tényleg nagyon jó a pszichológus, akkor egyébként megszüntethető, de attól még a tüneted megmarad. A tbc jelen esetben tünet. Ti tünetet kezeltek, és hálistennek eljutottunk oda, hogy az okokról érdeklődni sem lehet. :)

Képzeld el, hogy kovács 22né elmegy az orvoshoz egy olyan nemibetegséggel, ami kovács22 úrnak nincs. Mit tegyen ilyenkor az orvos? Kérdezze meg, ki kivel töcsizett? Hát hogy jön ő ahhoz, hogy tönkretegyen egy házasságot? A példa kicsit sarkított, de kis módosítással alkalmazható az összes betegségre.

soproni1 2013.05.01. 21:27:08

@szerengeti: köszi. Egyébként a herpesz is ilyen .

Mackósajt 2013.05.01. 21:27:56

@szerengeti: Ezzel hangsúlyoktól függően egyet lehet érteni, és igen, az orvosok is tudtak róla. De ez nagyon messze van attól, hogy "A legsúlyosabb betegségeknek is lelki okai vannak." Ennek a mondatnak a megfogalmazása nem engedi meg azt az értelmezést, hogy a betegségek kialakulására és lefolyására hatással vannak lelki okok, más (sok betegség esetén fontosabb) okok mellett.

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.05.01. 21:28:01

Pontosan így van, ahogy a post írja. Sav-bázis egyensúlynak hívják.

"A vér egyik legfontosabb tulajdonsága annak savassága vagy lúgossága. A szervezet savassága növekszik, ha a test savas összetevőinek mennyisége nő (a fokozott bevitel vagy a termelés növekedése, illetve csökkent kiürítés miatt), vagy ha a szervezet bázikus (lúgos) összetevőinek mennyisége csökken (csökkenő bevitel vagy termelés, illetve fokozódó kiürítés miatt). A szervezet lúgossága az ellentétes folyamatok eredményeként értelemszerűen növekedik. A szervezet savassága és lúgossága közötti egyensúlyt sav-bázis egyensúlynak nevezzük.

A szervezet a sav-bázis egyensúlyt pontosan szabályozza, mivel már kis eltérés is jelentősen befolyásolhat sok szervet. A szervezet több módszert használ a sav-bázis egyensúly fenntartására.

Az egyik lehetőség a vér pH-értékének befolyásolására a széndioxid kibocsátása a tüdőn keresztül. Az enyhén savas széndioxid az oxigén (amire minden sejtnek szüksége van) anyagcseréjének mellékterméke, ezért a sejtek folyamatosan termelik. A többi melléktermékhez hasonlóan a széndioxid is a véráramba ürül. A vér elszállítja a tüdőkhöz, ahol kilégzésre kerül. Ha a széndioxid felgyűlik a vérben, a vér pH-értéke csökken. A kilélegzett széndioxid mennyiségét az agy a légvételek gyakoriságán és mélységén keresztül szabályozza. A kilélegzett széndioxid mennyisége, tehát a vér pH-értéke nő, ha a légzés gyorsabbá és mélyebbé válik. A légzés sebességének és mélységének változtatásával az agy és a tüdők percről-percre tudják szabályozni a vér pH-értékét.

A sav- és a lúgfelesleg kiürítésével a vesék is képesek befolyásolni a vér pH-értékét. A vesék képesek befolyásolni a kiürített savak és lúgok mennyiségét, ezek a változtatások azonban a tüdők tevékenységénél lassabban jelentkeznek, a kompenzáció több napba telik.

A másik lehetőség a vér pH-értékének szabályozására a puffer-rendszer használata. Ez védelmet nyújt a hirtelen savanyodás vagy lúgosodás ellen. A pH puffer-rendszer gyenge, a normális pH-n egyensúlyban lévő savakat és lúgokat használ. A puffer-rendszer kémiai úton stabilizálja egy folyadék pH-értékét az abban található savak és lúgok arányának megváltoztatásával. A vérben található legfontosabb puffer-rendszer szénsavat (a vérben feloldódó széndioxidból keletkező gyenge savat) és bikarbonát ionokat (a neki megfelelő gyenge lúgot) alkalmaz.

A sav-bázis egyensúly rendellenességei az acidózis és az alkalózis . Az acidózis esetében a vérben túl sok sav (vagy túl kevés lúg) található, ez a vér pH-értékének csökkenéséhez vezet. Alkalózisban a túl sok lúg (vagy a túl kevés sav) eredményezi a vér pH-értékének növekedését. Az acidózis és az alkalózis nem számítanak betegségnek, hanem a szervezet egészét érintő rendellenességek következményei. Az acidózis vagy az alkalózis jelenlétéből az orvos arra következtethet, hogy valamilyen súlyos probléma áll fenn.

Az acidózis és az alkalózis a kialakulási októl függően lehet metabolikus vagy légzési (respiratórikus). A metabolikus acidózist és a metabolikus alkalózist a savak és a lúgok termelésének vagy kiválasztásának (vese) az aránytalanságai okozza. A légzési acidózist és a légzési alkalózist főként tüdő- vagy légzési rendellenességek váltják ki. "

utalom a politologusokat 2013.05.01. 21:28:32

@acs63: "Arra válaszolj, hogy honnan tudja a honpolgár, hogy neki feltétlenül lúgosítania kell és meddig?"

leszogezem, hogy erdeklodo kivulallo vagyok. olyan aki nyitott arra, ha valaki tenyekkel bebizonyitja hogy nincs olyan hogy lugositas.
eddig nekem elfogadhato es sajat egeszsegemben is mukodo dolognak tunik. a lugositas alatt a zoldek es gyumolcsok a mindennapi etrendbe torteno fokozott beepiteset ertem. ebbol kifolyolag a honpolgar onnan tudja, hogy neki is szuksege van erre, hogy az etrendje keves ilyen elelmiszert fogyaszt.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2013.05.01. 21:29:44

"Ha az ételek savanyítása egészségtelen lenne, azt egyrészt ösztönösen kellemetlennek találnánk."

Úgy mint a magyar konyhát, vagy a gyilkos galóca pörköltet?

"A helyzet ennek ez ellenkezője: a tartósító eljárások — így a savanyítás is — javítják a versenyképességet."

Télleg a sok konzerváló szer rohadt egészséges.

Beálltál a lúgosítók mellé?

Igényes 2013.05.01. 21:30:35

@soproni1: Ez alapvetően hitvita. Egyébként szerintem nem helyes, hogy térítgetjük őket, sok embernél egyszerűen nem működnek ezek a dolgok... azt ugye nem lehet kimondani, hogy az ember túl silány hozzá, úgyhogy mosolygunk, és bevállaljuk a rizikófaktort azokért, akik már tartanak itt.
A többinek meg ott van a hagyományos nyugati orvoslás, ami bizonyos esetekben egyszerűen azért működik, mert primitív, mint a bot.

Sinkapeter 2013.05.01. 21:32:27

@utalom a politologusokat: A helyesírási hiba az csak egy jó indikátor, mint a láncleveleknél is. Akkor a tartalmi kritika: "A citromban különböző szerves savak, citromsav, aszkorbinsav is van. A nyelvünk a H+ -ionokat érzékeli." vs. "A citromsav túlnyomó része nem szabad citromsav, hanem mint só fordul elő, így a negatív töltésű citromsav anion (citrát3-) egy kationt köt meg." "A citromsav anion ezt a protont egész egyszerűen megint be tudja gyűjteni, és az ekkor keletkező citromsav a májban teljes egészében CO2- dá és vízzé bomlik." vs. A megmaradó citromsav anion pedig meg tud kötni más H+ -ionokat." ( A citromsav 3 proton (H3) és 1 citrát, ugye ebből a citrát tud lebomlani, a proton meg nem. ) Egyébként ha valaki savat visz be, akkor az a savmennyiség nem tud elveszni, csak valamerre kiválsztódik. Arra a részére, hogy a szervezetben kénsav keletkezne nem nagyon vannak emlékeim. Ami kén nem kell eloxidálódik szulfáttá, ami aztán kiürül, a többi meg megy a szervezet által készített molekulákba.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.01. 21:32:53

@soproni1: A veszettséget nem győzöd le pihenéssel. :)

A lelki okok egyik magyarázata (bővebben egyéb okok a Teljesítményfokozó sporttáplálkozás kötet immunrendszer fejezetében):

Stressz és fertőzések: ok-okozati kapcsolatok az ember-mikroba "hibridben"
teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/2013/01/10/stressz_es_fertozesek_ok-okozati_kapcsolatok_az_ember-mikroba_hibridben

Mackósajt 2013.05.01. 21:34:20

@Igényes: Ha szerinted a lelki oknak semmi köze a pszihológiához (ami definíció szerint a lélek tudománya), akkor ezen a ponton tényleg bedobom a törülközőt, hogy megfejtselek. A ráolvasás egy pszihológiai gyógyítás (a beteg a módszerbe, és az alkalmazóba vetett hitén alapul), úghogy a pláne-t szintén nem értem.

A TBC pedig magának a betegségnek a neve, nem tünet. A tünet az, hogy lázad van, és a kiver a hideg veríték.

Az utolsó bekezdésednek semmi köze a témához.

(deleted) (törölt) 2013.05.01. 21:37:42

@Mackósajt: én azért így érteném azt is. Mert ha vesszük, hogy minden, az utca, a metró, a zárt iroda, ahol két méterre köhög a kollégád, szóval minden csupa baktérium, esetleg vírus stb., akkor ezek környezeti tényezők, olyan, mint a napsütés, csak éppen többnyire a negatív kockázati oldalon. A tényezők együttállása és a kiváltó okok, jelesül immunrendszer legyengülése és/vagy genetikai okok együtt elhozza a betegséget. És akkor mondhatjuk, hogy van egyfajta lelki ok. De ezt már tényleg csak azért, mert ilyen módon gondolva a soproni féle véleményt is lehet érteni, szerintem.

De Müller Pétert nem bírom, ugyanazért, mint hellókittyt.

soproni1 2013.05.01. 21:39:23

@Igényes: Olvastam Zacher Gábor könyvét, amiben leírja, hogy alkohol /játék/cigi függőséget nem lehet gyógyszerrel gyógyítani, mert nem függő az illető, hanem inni/cigizni/drogozni akar. Ezeket a dolgokat csak fejben lehet lezongorázni. Több közeli ismerősöm van, aki amikor elment nyugdíjba, szinte azonnal meghalt. A környezete szerint feleslegesnek érezte magát mindegyik. Az orvos képes szivritmuszavarral kezelni bárkit, akinek csak szoros a zoknija vagy napi 3 kávét iszik. Nem anyázom az orvosokat, megvan a választás szabadsága, söt megnyugtatóbb, ha az orvos kezei közt hal meg valamelyik szerettünk, mert akkor úgy érezzük, mindent megtettünk. Sőt azért örökké hálás leszek, hogy tudtam szerezni orvosi papírt, hogy ne kelljen bevonulnom katonának !

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 21:40:51

@soproni1:

"A legsúlyosabb betegségeknek is lelki okai vannak."

Sőt a halálnak is lelki oka van: elmegy az egyed életkedve.

Csubakka Mrozsek · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.05.01. 21:41:37

a betegségeknek lelki okai vannak témához azért hozzátenném az aids-el (vagy bármilyen más betegséggel) születő csecsemők esetét, tőlük azért nehéz lenne elvárni, hogy még magzat korukban olvassanak Müllert : ((

soproni1 2013.05.01. 21:42:18

@Igényes: egyetértek :)))) húsz éve még a fogkrém reklámokra is úgy nézett a nép, mint a gyújtogató a vizes szalmára .aztán már kezdjük elfogadni.

acs63 2013.05.01. 21:45:33

@utalom a politologusokat: A zöldek és gyümölcsök fogyasztása nem (csak) a lúgosítás miatt fontos. A honpolgár étrendjében mihez képest van ezekből több-kevesebb?
Egészségtelen étel nincs. Az életmódhoz nem illeszkedő étkezés van.
És az állati fehérjére, a szénhidrátokra is nagy szükség van a szervezet fokozott igénybevétele esetén. Egy könyvelő éldegélhet paleolit, vagy köles-diétán, de nem javasolnék neki még egy könnyű nyári alapozást sem...

(deleted) (törölt) 2013.05.01. 21:46:12

@soproni1: én azért annyira nem nézném le az orvosokat/orvoslást. Például legutóbb iszonyúan hálás voltam a dokinak azért, hogy megnézett ultrahangon, és meg is mutatta, hogy nem, nincs semmi bajom igazán, tiszta minden és egészséges. Onnantól kezdve az adott testrész furcsa és tünetnek tűnő feszülése is megszűnt. (pedig sosem hittem magam hipochondernek). Nem vagyok nagy orvoshoz járó, és voltak már furcsa tapasztalataim, de azért van, amiben óriási fejlődés van, és meglehetősen kikezdhetetlen, amit tud. Én örökké hálás leszek például ezért a diagnózisért.

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.05.01. 21:46:51

@torró:

Ott hagytam abba a videót, amikor azt mondta, hogy a sóban lévő homok fekarcolja az ereket...

Igényes 2013.05.01. 21:46:58

@Mackósajt: Akkor ez a probléma. Másképp értelmezünk szavakat. :)

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.01. 21:48:33

@utalom a politologusokat: Ne zavarjon, hogy erről már tettem be linket. Ez nem a ti lúgosításotok, ennek vannak kutatásai.

Igényes 2013.05.01. 21:48:51

@szerengeti: Ha ez így működik, akkor ha azt mondja, hogy egy héten belül meghalsz, akkor másnap elkezdesz készülni a halálra. :) Tényleg van miért hálásnak lenni, ha alaposabb, biztos talál valamit. :DD

soproni1 2013.05.01. 21:49:12

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: az alvás a legfontosabb, de ott is árnyalni kell a képet, mert,ha háton fekszel, kinyílik a szád, akkor jön az oxigénhiány, apnoe, asztma , szívbetegség meg általában a hiperventilációval összefüggő betegségek. Buteyko prof. 40 éve kidolgozta ezt az elméletet. Már tanítják itthon is. Valami csoda egy ilyen tanfolyam után aludni meg sportolni. Tapasztalatból tudom. 20 évet visszafiatalodik az ember.

Mackósajt 2013.05.01. 21:49:48

@soproni1: Konkrétan már 30 éve is fogat kellett mosni az óvodában, és nem is valami speciális kísérleti óvoda volt, hanem egy átlag óvoda egy magyar faluban. + a botprimitív nyugati orvoslás és higienia egyik vívmányról beszélünk... Abból a botprimitív nyugati orvoslásból jön, ami messze eredményesebb, mint bármi, ami előtte volt. (És ami természetesen most is fejlődik, sok munka van még hátra.)

Az meg külön vicces, hogy a magyar egészségügyi rendszer pénzügyi, szerkezeti, és morális problémáit az orvostudomány hibájának róják fel egyesek.

soproni1 2013.05.01. 21:50:45

@neoteny: pontosan. Kivéve, ha rádől a betonkerítés ! :)

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.01. 21:51:03

@soproni1: Szerencsére ennek már vannak kutatásai és vannak alvásambulanciák is.

Mackósajt 2013.05.01. 21:51:15

@Igényes: Igen, ha bevezeted az újbeszélt, akkor utána teljes joggal mondod, hogy a másik nem érti, amit mondasz. Ha a normál nyelvi jelentésétől eltérően használsz egy szót, akkor illene csatolni a meghatározást.

(deleted) (törölt) 2013.05.01. 21:51:51

@Igényes: huh, tényleg nagyon vicces. Mivel a családban volt pár, van mitől félni. Úgyhogy az a félelem alapból megvan. Csak csökkenteni lehet, egyirányú.

De kösz, legalább itt hagyom ezt a "fórumot". Jó egymás-basztatást, pápá. Ettől biztos kisimul a lelki világotok, és egészségesek lesztek.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 21:52:33

@soproni1:

Á, az csak az életkedv-elmenetel heveny esete.

soproni1 2013.05.01. 21:54:13

@szerengeti: nem szabad lenézni őket. Én is hálás vagyok a katona papírért. Remélem a fiamnak is tud majd adni. Meg orvos a baleseti sebész is, ott mem lehet szívcsakrával apellálni:)))

utalom a politologusokat 2013.05.01. 21:56:00

@Sinkapeter: "Egyébként ha valaki savat visz be, akkor az a savmennyiség nem tud elveszni, csak valamerre kiválsztódik."

erre mondja azt a lugositas, hogy nem mindegy hogy a csontokbol szerzi be a szervezet a savkozombositesre a kalciumot (mert mar nincs mashonnan) vagy a (zöldségekkel) bevitt asvanyi anyagokbol.
errol vmi velemeny?

soproni1 2013.05.01. 21:59:26

@neoteny: vagy a vonzás titka. Az ezotérikások azt mondják, hogy a félelemmel bevonzuk a bajt. Hozzáteszem, a volt szomszédom a születési évszámából meg a mittudomén holdállásból kiszámolta, hogy még 2 év mulva nagy baj fogja érni. Lőn csoda, két év mulva szívrohamban meghalt. Ezért nem jó mélyen belemenni a dolgokba.

utalom a politologusokat 2013.05.01. 22:00:08

@acs63: "Egészségtelen étel nincs"
ez igy egy nagy bullshit.

"az állati fehérjére... is nagy szükség van"
ez meg a masik.
feherjere van szukseg, illetve aminosavakra. fuggetlenul annak forrasatol.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 22:02:42

@soproni1:

Aki lelkileg egészséges, az sem nem betegszik meg, sem nem hal meg. Ha valaki megbetegszik vagy meghal, az annak a tünete hogy lelkileg nem egészséges.

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.05.01. 22:02:44

Huh! Wmiki-nek volt egy mondata, ami nem faszság!

Örülök, hogy megfogadta a tanácsomat és jár kezelésre. Hajrá Miki! Kitartás!

utalom a politologusokat 2013.05.01. 22:02:48

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: "Ez nem a ti lúgosításotok"

mucika, valakivel biztos keversz, en x.y. vagyok igy egyes szamban. de meselhetnel milyen lugositasOK vannak, mire gondolsz?

ecch 2013.05.01. 22:03:41

Aláírom ma a torkon lenyomás pofátlan szintet ér el. Főleg az egészségiparban. Aki azt állította, hogy x étel közvetlenül valamilyen nedvet savasít vagy lúgosít, az végzett félrevezető híresztelést, reklámot. Az sem stimmel, hogy ezt közvetlen kapcsolatban teszi vér, emésztőrendszer, egyéb útvonal, vagy akár csak egyszeresen közvetetten. Az mindig is igaz volt hogy az vagy amit megeszel, és azt még könnyebb belátni, hogy miért fordult ez rossz irányba. Az emberek nagy része közel se mozogja le azt a mennyiséget, mint amennyit előírna a genetikája, így a normális mennyiségű szénhidrátot sem dolgozza le. Plusz felesleges élelmiszereket is bevisz. Valamilyen módon ez megborítja a dolgokat. Ha az a baj, hogy baromságot látunk magyarázatként, akkor az valószínűleg azért nem stimmel, mert a megemésztett anyagok sejtanyagcsere szinten nem stimmelnek. Nem ilyen ételúgosítás baromságként. Igen, lebomlik és azt mondjuk mi köze van hozzá. Hát semmi, így semmi. De az az anyag már nem az a mennyiségű anyag ami lehetne, és zavart fog okozni. Ott valahol egy nyálkahártyán vagy sejtfalban. Ez már 2-3x-os közvetettségi összefüggés. A húgysav az izületekben, okozva a köszvényt marha nehezen hozható közvetlen összefüggésbe a túlzott húsfogyasztással, egészen véletlenül sav a neve szerencsétlennek, de lehetne akármi is. Itt a hangsúly a zavaron van. Ilyen módon persze, hogy lehet támadni a dolgot, hisz persze hogy nem úgy van, ahogy mondják. De magát a jelenséget nem kitörölni kell, meg elvetni 100%-osan, hanem akkor a támadás fejében épelméjű magyarázatot is illene keresni. Akkor házi feladatként tessék kinyomozni mi felelős a húgysav által okozott térdfájásért. Tételesen! Aztán jöhet más is. Én sem tudom pontosan, hogy miért jó az amit most eszek, és ahogyan eszem, de minden jobb lett. Nem fejben, nem placebo. Akarni ugyanis akartam máskor is, de az összehangolt változás az egész más, azt nem lehet agyban helyettesíteni. Savam, térdfájásom nincs, fülzúgásom csökkent, a Misinát meg tudom mászni direktben. Ez baromi sok időt vett igénybe, hisz lassan reagálunk. Ami gyanus az egészben az az, hogy a lúgosítással kapcsolatos cikkek nagy része nem köthető termékhez, még utalás szinten is. S a pontatlanabb magyarázatok is inkább amazokat terhelik. Ahol csak nyersanyagokkal foglalkoznak, az hogyan férne bele az átverés kategóriába? Fokhagyma maffia? A cikk maga nem elég pontos, ez ordít róla. Alig mozog a vér ph-ja, és akkor mi van? Persze, hisz korrigálna. Ahogyan pár tized fok hőemelkedést, még további meg lázat okoz, itt meg mázsányi éveken át fogyasztott kaja okoz pár molekulányi, és tizedértéknyi gebaszt sejtben, szervekben. Mintha ezt nem tudtuk volna eddig. Persze, hogy a vizelet a gyorsszabályzó, de az nem jelenti azt, hogy hosszú távon nem romlik ennek a komplett rendszernek a teljesítménye. Cukorbetegség sokkal ritkábban volt mielőtt cukrot kezdett volna gyártani az emberiség, s az a kevés meg is halt, hogy a genetikai eredetű gyengeséget szűrje a természet. A többi meg egyértelműen terheléses jellegű betegség.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2013.05.01. 22:04:00

b+ asztaqrva az ember nem is hinné mennyi zombi képes felcsatlakozni a netre

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 22:04:37

Azé' nem kéne túlspirázni egy betegség kialakulásában a lelki okok szerepét!

Se pro se kontra!

Szóval akármilyen májer valaki lelkiekben, hihet még a részfaszó bagolyban is, ha kap egy rendes adag TBC-t, HIV-vírust, vagy akár influenza vírust, akkor megbetegszik.
És lehet akármilyen bizonytalan, meg elesett, meg hitetlen, ha nem találkozik ezekkel, akkor nem is kapja meg.

Igényes 2013.05.01. 22:04:43

@szerengeti: Igen, az. Emberek évtizedeket töltenek el rettegésben, hülyítik magukat, és másoktól várják el, hogy eloszlassák a nyűgjüket... ahelyett hogy abbahagynák. És ezért természetesen mindenki hibás, csak ők nem.
Sokáig tartott hogy megtanuljak ezen röhögni, de most már megy. Rajtad nem segít, de legalább engem nem gyengít az, hogy a te kis privát agyrémjátékodat játszom. A családodat kellene megkérdezni, hogy ki volt az a hülye aki elkezdte, és átökörítette rád.

@Mackósajt: Maradjunk inkább a kulturális háttér okozta különbségeknél.

soproni1 2013.05.01. 22:08:48

@utalom a politologusokat: tényleg így van. A szervezet az utolsókig fennt tartja a ph-t. Van, akinél zsirszövetben tárolja a savakat, van akinél erre nincs mód, ott a belek falain. Ezért nem biztos, hogy a vékony ember egészséges. A hajhagymák, fogak állapotából is lehet következtetni az egészségi állapotra. Meg a belső béke is egy mérce. Az elsavasodott test inkább oxigény hiányos, ezáltal szorongóbb, depresszívebb, agresszívebb emberre utal. Bár azt nem tudom, hogy egy diszharmonikus arcú ember azért agresszív , mert diszharmonikus az arca vagy azért diszharmonikus, mert agresszív.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 22:09:36

@utalom a politologusokat: A csontok inkább vannak magnéziumból, mint kálciumból...

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.01. 22:11:47

Erről nem tud az orvostudomány (csontból elvont Ca):

J Nutr. 2011 Apr 1;141(4):588-94. doi: 10.3945/jn.110.135806. Epub 2011 Feb 2.
Dietary acid load is not associated with lower bone mineral density except in older men.
McLean RR, Qiao N, Broe KE, Tucker KL, Casey V, Cupples LA, Kiel DP, Hannan MT.

J Nutr. 2011 Mar;141(3):391-7. doi: 10.3945/jn.110.129361. Epub 2011 Jan 19.
A diet high in meat protein and potential renal acid load increases fractional calcium absorption and urinary calcium excretion without affecting markers of bone resorption or formation in postmenopausal women.
Cao JJ, Johnson LK, Hunt JR.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 22:11:49

@soproni1:

"Meg a belső béke is egy mérce."

Nem _egy_ mérce, hanem _a_ mérce. Ha valaki beteg vagy meghal, akkor az annak a tünete hogy nincs megfelelő belső békéje (ld. lelki egészség).

acs63 2013.05.01. 22:12:31

@utalom a politologusokat:
-Mondj, kérlek, egészségtelen ételt! (Nem étrendet.) Olyat, ami mennyiségtől függetlenül ártalmas...
-Nagy mennyiséget növényi forrásból nem tud eleget az emberi szervezet beépíteni. (Még nem hallottam zöldségalapú izomépítésről/testtömegnövelésről.)

soproni1 2013.05.01. 22:13:23

@neoteny: a halott lelke a legegészségesebb, hiszen megszabadult a szenvedésektől, kötöttségektől. Úgy is mondják, hogy megboldogult. A halált azt teszi félelmetessé, hogy félünk a szenvedéstől. Másik dolog, ami megnehezíti, az a ragaszkodás ( az élethez, a szerettekhez, a vagyon tárgyakhoz). Az elengedés megkönnyíti ( meg az, hogy nem hagyunk pornóképeket a privátgépen)

ecch 2013.05.01. 22:13:39

Még valamit hozzá kell tennem, ami a témától el fog térni. Sokan vitatkoznak a vízfogyasztás témán. Az ember nem csupán vízigényes, hanem mozgásigényes. Sokan nyavalyognak, hogy nem esik jól amit az okosok mondanak. Persze, mert az nem feltételezi a mozgást. Mondogatnak így úgy sportokat, de ez még mindig sehol sincs ahhoz képest amit nagyon nagyon régen csináltunk. Be tudtam állítani azt a mennyiséget amit írtak, mert igen kiíváncsi voltam, hogy tényleg kell-e. Eleinte nem esett jól. 1-2 hét múlva, mivel heti háromszor teljesítménytúráztam, nem hogy jólesett, hanem kellett! A szükséges víz ugyanis csak az elegendő mozgás esetén vihető be. Olyan nincs, hogy tespedünk, és 1 liter. Meláknak meg 2, és elég. Nem elég. Hogy tudtam megcsinálni? Jelenleg nem élem a mai jellegzetes civilizált életet. Nem tolom magam előre a ranglétrán, és sajnos ez elég kellemetlen is, mert hónapról hónapra élek. Viszont tudom követni a genetikai igényeket. Az jön ki ebből, hogy a mai életmód a többségnek nem fog tudni megoldást kihozni, ugyanis a család és a karrier nem fogja lehetővé tenni, mivel azok jellemzően nem arról szólnak, ami a testünknek jó lenne. Az idő korlátolt, és nem erre van kitalálva. Egész egyszerűen az egész körülményrendszer zsákutcába halad.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 22:14:43

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás:

Én csak felmondom soproni1-nek a leckét amit ő volt szíves megtanítani a sok homályban élőnek.

Igényes 2013.05.01. 22:15:08

@acs63: Mi számít ártalmasnak? Hogy megbetegszel? Vagy hogy valószínűleg (vagy biztosan) meghalsz tőle? És kire nézve ártalmas? Rám? Rád? Mackósajtra?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 22:16:29

@soproni1:

"a halott lelke a legegészségesebb"

Ha elérte azt a pontot hogy meghalt akkor nem lehetett meg neki a lelki egészsége. Hiszen a lelkileg egészséges ember sem nem betegszik meg, sem nem hal meg.

Igényes 2013.05.01. 22:16:42

@ecch: Egyszer járj úgy, hogy nem fogsz tudni annyit mozogni, mint amennyit megszoktál... alkalmazkodj majd ahhoz is, de pár hétig maga lesz a pokol. :)

Sinkapeter 2013.05.01. 22:17:28

Azt a vese egyszerűen ki fogja választani. Ez le van írva a normális részében a renális regulációnál. Annyira nem tud a vér pH-ja eltolódni, hogy a csontokra hasson. Amikor a kólánál a foszforsavra mondták, hogy a csontot gyengíti(ez egyébként nem tudom, hogy bizonyított-e vagy nem), ott sem a sav, hanem a foszfát az, ami a kálciumot megköti. Azon kívül a kismillió hormon, meg egyéb más nem nagyon engedi egészséges emberben a csont kálciumvesztését.

Igényes 2013.05.01. 22:21:05

@neoteny: @Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Ti amúgy maszturbáltok is arra, hogy szándékosan elferdítitek mások véleményét, vagy pusztán érzelmi kielégülést éltek meg tőle? :)

soproni1 2013.05.01. 22:22:10

@neoteny: csak a beteg emberek halnak meg? A többi Mcleod a hegylakó ?

soproni1 2013.05.01. 22:24:04

@Igényes: szerintem sok sör ment ma a virslire :)))

acs63 2013.05.01. 22:25:19

@Igényes: Ki beszélt itt ártalmasról??? _Egészségtelen étel_volt a kérdés, ahol nem a mennyiség/életmód volt az ok. (Általánosan egészségtelen, nem egyénre lebontott. Bár...ha mindennek lelki oka van, akkor az allergiás okokért is az egyén a felelős. :-) )

(deleted) (törölt) 2013.05.01. 22:26:09

@Igényes: senki nem örökített át semmit, te barom. Nem kérek bocsánatot, mert úgy osztod az észt, hogy nem tudsz semmit. Egy mondatból igazságot teszel az "agyrémekről". 10 évből 8 éven át nem tudtam semmit az ún. "rettegésemről", csak a testi tüneteim voltak, és csak később tapasztaltam meg, hogy ezek a dolgok pszichoszomatikusak (tegyük hozzá, hál istennek). Lófaszt beszéltem be magamnak, bulizós tinédzserként, a sosehalunkmeg korban. Ehhez nem kell rinyagépnek lenni.

De ennyi volt és ez is csak az ősök kedvéért, akiket máris milyen szépen elkönyveltél. Köcsög.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 22:26:29

@Igényes:

"szándékosan elferdítitek mások véleményét"

Hogyan is? soproni1 ezt állította: "[a] legsúlyosabb betegségeknek is lelki okai vannak". A legsúlyosabb betegségek gyakran halálban végződnek: akkor a halálnak is lelki okai vannak. Mivel azt is állította hogy pl. a TBC-s fertőzöttség "tünet", mégpedig a lelki egészség hiányának tünete, akkor a halál a lelki egészség hiányának végső "tünete". Amikor azt írtam hogy a halálnak is lelki okai vannak, akkor arra azt válaszolta: "pontosan".

Hol van itt az "elferdítés"?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 22:29:16

@soproni1:

Miért halnának meg ha teljes a lelki egészségük és töretlen az életkedvük?

Igényes 2013.05.01. 22:34:29

@acs63: Te. Itt: "@utalom a politologusokat:
-Mondj, kérlek, egészségtelen ételt! (Nem étrendet.) Olyat, ami mennyiségtől függetlenül ártalmas..."

Egyébként igen, az allergiáért is az egyén a felelős. Érdekes módon azok között akik dohányoznak, jóval több az allergiás is. Például.

@szerengeti: Na tessék. Aki fél, az agesszív, ilyen egyszerű ez látod. Engedd el szépen a feszültséget. Mondogasd, hogy ÓHM. :D

@neoteny: Azt hogy a tbc tünet, azt én állítottam! :)

soproni1 2013.05.01. 22:35:52

@neoteny: ha neked megy egy sóderos kocsi, miért halsz meg ? Az életkedved töretlen, pont kijöttél a gyúró teremből, kezedben redbull, cigi , ma a szemüvegedet sem vetted fel, ne cikizzenek a csajok, aztán megvan a baj. Ki tudja ? Sosem emlékszem, miért szoktam meghalni. Van valami regressziós hipnózis, ahol állítólag vissza lehet menni.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 22:37:11

@Igényes:

Ld.

@soproni1:

"honnan tudood, hogy a tbc-nek nevezett tünet együttesnek nem lelki okai vannak"

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 22:39:46

@Igényes: egyetlen allergiás ismerősöm sem dohányzik, és a dohányos ismerőseim közül egy sem allergiás.

Persze ez nem reprezentatív, de nálunk a faluban az őslakosok pálesz-cigi kombóval ünneplik a napkeltét, a jöttmentek meg fújják az orrukat.

Igényes 2013.05.01. 22:41:52

@kolbászoszsömle: Talán az is belejátszhat, hogy mielőtt jöttment lettél, mennyi elektro- , meg egyéb szmogot szívtál magadba. :) És gondolom a faluban mekdonác meg mirelit sem volt, amikor ők felnőttek. És valószínűleg stresszből is kevesebb jutott nekik, meg a frász tudja még miből.

soproni1 2013.05.01. 22:42:01

@Igényes: van a fészbukon egy ismerősöm, aki rákbetegségből gyógyult fel és egy Bagdi Bella nevű nőt istenít . Ilyen hitgyülekezet szerű a csaj, de van neki egy Elengedem nevű videója, ami annak ellenére, hogy agymosásos, szerintem tanulságos. Ezek az egybites beszologatók pont magukkal vannak harcban, nekik van elég bajuk magukkal, amin segítene egy ilyen agymosás.

utalom a politologusokat 2013.05.01. 22:42:38

@acs63:
1. mondom bullshit, mert vannak ugyan egeszsegtelen etelek is (pl. zsiroskenyer, cukroskenyer, de akar maga a feherkenyer is), de az ember az eteleket nem egyszeri alkalommal eszi, hanem rendszeresen.
2. www.google.hu/search?q=vegan+bodybuilder

acs63 2013.05.01. 22:44:15

@Igényes: Nem azt írtam, olvasgasd még párszor! :-P
Én egyetlen ételt ismerek, ami ártalmas az egészségre és halálos: Az étel hiányát.

@neoteny:
1. P/c ír egy trollmadzagot..
2. Megérkeznek a hívő szakértők, akiket kifigurázott.
3. Beleolvasunk a kommentekbe.
4. Agyvérzés, vagy golyó? Választhatsz...

Most már kávé nélkül is kibírom hajnalig... :-P

Igényes 2013.05.01. 22:45:06

@soproni1: Én próbálom őket szeretni. Nem nagyon megy, de azért azon vagyok. Végülis a csecsemőt sem vágjuk a falhoz, hogy már megint magad alá fostál, pedig hányszor mondtam, hogy ne csináld... majd szépen kinövi. Ezek is. Csak addig büdösek. :(

Zb74 2013.05.01. 22:45:41

@ecch: Jól beszélsz, de nem hiszem, hogy a posztoló intelligenciája odáig terjedne, hogy meg is értse, amit leírtál - sajnos.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 22:46:19

@soproni1:

Aha! Tehát létezik olyan fiziológiai állapot, aminek az előállásához semmi köze sincs a lelki egészségnek és/vagy az életkedvnek. Akkor már csak az a kérdés hogy ezek a fiziológiai állapotok hogyan jöhetnek létre.

Tegyük fel hogy valaki egy sebet szerez -- ennek annyi köze van a lelki egészséghez mint a sóderoskocsinak. Ha az elfertőződik és pl. gázgangréna lép fel, akkor az viszont már a lelki egészség hiányától volt? Vagy ha tetanuszfertőzés lép fel, az is a lelki egészség hiánya miatt volt?

Ha ezeket a fertőzéseket meg lehet szerezni mindamellett hogy az áldozat lelkileg egészséges, akkor mi akadálya van annak hogy lelkileg egészséges emberek más fertőzéseket kapjanak el?

Igényes 2013.05.01. 22:46:20

@acs63: Kötél! (Teregess. Az olyan megnyugtató.) ;)

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: ;)

soproni1 2013.05.01. 22:46:20

@Igényes: meg az alkesz is allergiás, csak nem szezonban prüszköl, hanem egész évben.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 22:52:14

@Igényes: vagy hülyeség az egész, és egyszerűen arról van szó, hogy az egészségmániások fokozottan figyelnek a testük minden megnyilvánulására, lesik a tévét, rádiót és várják és elő is idézik a tüneteket, a többiek meg basznak rá.

Elektroszmog... ez jó...

Ül az ember az ionágyú előtt, nézi naponta hat-nyolc-tíz órát (falun lehet, hogy többet, mert mást nem nagyon lehet csinálni, még a kocsmában is azon jön a Nótatévé) beszívja. Az elektroszmogot. De csak a városi, kiskorában!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 22:54:06

@neoteny: Ha olvastad volna a Lélek nyelve a betegség című nagysikerű könyvet, tudnád, hogy a a lábtörés is lelki eredetű!
Meg az is, ha elvágod répaszeletelés közben az ujjadat!

Igényes 2013.05.01. 22:54:29

@kolbászoszsömle: Bármi lehetséges. Látod micsoda csodák vannak itt is... ;)

Igényes 2013.05.01. 22:55:09

@kolbászoszsömle: Azt én pont olvastam. Hol volt benne ilyen? Nem rémlik.

soproni1 2013.05.01. 22:56:42

@neoteny: látom felütötted az orvosi kézikönyvet. Semmelweis Ignác is kinyírt pár nőt, ameddig rájött, hogy kezet kéne mosni ( ami miatt az orvosiaink ki is közösítették). A savasodás olyan folyamatot indít el, ami a lelki egészségre is hatással van. Ez egy öngerjesztő folyamat, mint a szájon át légzés, ami miatt bedugul az orr, tehát csak szájon át tudunk továbbra is lélegezni, amiből ezer betegség alakul ki, amik visszafordíthatatlanok. Ha csak a vírus/ baktérium okozná a betegséget, akkor mindenki beteg lenne állandóan. Lehet, hogy ezeknek a vírusokna pont az a funkciója a teremtésben, hogy a gyenge szervezeteket el tegye láb alól, megakadályozva a túlnépesedést. Meg a hemofíliát.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 22:58:17

@Igényes: A közepén!

Azt taglalta, hogy ha a bal lábadat töröd el, akkor az a jobb agyféltekének diszfunkciójából adódó hatás, és mint olyan, az érzelmi problémák kivetülése.

Pásztörperc 2013.05.01. 22:58:53

@nusica: Pont itt érdemes az írás alján az apróbetűs hivatkozást is elolvasni. Pöffeszkedés utána...

acs63 2013.05.01. 22:59:41

@utalom a politologusokat: Na erre még válaszolok, aztán dolgom van.

1. Ezek az ételek önmagukban_nem_egészségtelenek. (Ahogy a legegészségesebb kaján sem lehet kizárólag élni.)
2. Erős ingert érzek ilyenkor, hogy hosszútávú, folyamatos megfigyelés alá vonjam az ilyen sportolókat... A vasorrú bábában sem hiszek, pedig arról is vannak könyvek, képek.
"-Tudod, ki a biokertész?
-Aki éjszaka permetezik..."
Egész életemet a versenysport közelében töltöttem. Ha hinni akarsz, a te dolgod...

incze 2013.05.01. 23:00:45

@soproni1: "A májrák a legmegdöbbentőbb, mert a egzisztenciális félelemhez köthető."

Szegény kutyámat is az vitte el. Az egzisztenciális félelem.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 23:01:49

@soproni1:

És ennek mi köze van a lelki egészség és a megfertőződés viszonyához?

soproni1 2013.05.01. 23:03:08

@kolbászoszsömle: a dadogásnak is lelki okai vannak. Van, akinek a szeme tikkel. A fiam egy időben krákogott.

Igényes 2013.05.01. 23:03:28

@kolbászoszsömle: Ühüm, szóval olyasmi, mint például a freudi elszólás? Ha jól emlékszem, neki is volt valami hasonló meglátása. :)

soproni1 2013.05.01. 23:04:18

@incze: elvetted a házát szegény párának.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 23:04:25

@Igényes:

"Bármi lehetséges."

Hogyne: az is lehetséges hogy az asztalról leesett és szilánkokká tört üvegpohár hirtelen a fordított folyamaton megy át, ti. a szilánkok összeállnak teljes pohárrá és az visszarepül az asztalra.

Mindössze ennek annyira kicsiny -- hogy azt ne mondjam elenyésző -- a valószínűsége hogy köznapi nyelven azt mondjuk rá: lehetetlen.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 23:04:26

A legfontosabb a könyök bőrének állapota!
Az mutatja meg az ember kapcsolatát a világgal, az az, ami a legkevésbé van az ember szeme előtt, viszont markerként funkcionál a többi ember számára!

A könyök bőrének szárazsága pl. azt jelenti, hogy az ember érzelmileg sivár, nem tud sírni se bánatában, se örömében.
Ha a könyök bőre ráncos, akkor koravén, elhasználódott az ember.
Ha a könyök bőre megvastagodott, akkor az a teherbírást jelenti!

Ezért nagyon fontos a könyök bőrének ápolása, mivel annak állapota visszahat az egész szervezetre.

2013.05.01. 23:05:30

@Igényes: Egyébként igen, az allergiáért is az egyén a felelős. Érdekes módon azok között akik dohányoznak, jóval több az allergiás is. Például. "
Nagggyon jó! Két tényt megfordítottál! Ok-okozat.
Az allergia lehet leki eredetű. IS!
Meg öröklött is. Meg fertőzés, mérgezés eredménye is!Mondjuk a liszt(glutén) allergia kimondottan nem lelki eredetű.
A dohányzásról: az allergiások között magasabb a dohányosok száma, mint a nem allergiások között.
De mit veszel allergiának?
A gyomorsav túltengés meg kimondottan fertőzés eredménye. Helicobacter Pylori. A kórokozó elpusztításával megszűnik a tünet! És semmi köze a táplálkozáshoz, a savas ételekhez!
Amúgy a szervezet savasodása egy tudománytalan baromság. A vizelet savasodásáról, lúgosodásáról beszélhetünk.

Tleilaxu · http://djofftopic.blog.hu 2013.05.01. 23:07:03

@acs63: tetrodotoxin. Feltéve hogy néhány milligrammnál többet fogyasztasz belőle.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 23:08:02

@soproni1:

"a dadogásnak is lelki okai vannak"

Volt egy nagyon okos és értelmes kollégám (most épp' a PhD-jét csinálja) aki roppant módon dadogott. Józanon. Ha letolt 8-10 sört, a dadogása megszűnt. Akkor hát az ő lelke alkoholszárazságban szenved és rendszeresen locsolgatni kell hogy egészséges legyen?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 23:11:55

@soproni1: @Igényes: Az a könyv egy áltudományos humbug!
Nem lehet mindent analitikusan megközelíteni, a pszichoanalitika egyszerűen nem alkalmas arra, hogy leírja a viselkedést, az elméletei pedig nem jósolnak.
Egyszerű, tapasztalati mágia az a "tudomány" nincs mögötte koherens elmélet még a a nem tudatos tartalmak szintjén sem, nemám azok testi kivetülésére.

Ha eltöröd a lábad, akkor az nem érzelmi gyengeség, hanem rosszul léptél, esetleg ráejtetted a szekrényt, vagy elütött avillamos.

A betegségek között inkább kivétel a lelki ok, mint szabály, a fizikai sérülésekre pedig ez fokozottan igaz!

Az a könyv egy SZAR! Egy TRÁGYA!
Izing Klára komolyabb tudós, mint az a picsa, aki azt írta.

És ez nem vélemény, hanem egyszerű ténymegállapítás.

soproni1 2013.05.01. 23:12:07

@neoteny: például. Lehet, hogy józan állapotban tele van kisebbségi kongresszussal ! Van, aki részegen idegen nyelveket is beszél, sőt énekelni is tud.

2013.05.01. 23:13:59

@soproni1: a dadogásnak is lelki okai vannak. Van, akinek a szeme tikkel. A fiam egy időben krákogott. "
Ne beszélj már össze ennyi zöldséget!
Még túllúgosodsz!
A dadogás lehet fejlődési kép is. Persze, lehet lelki oka is.
Mondjuk a gyermek azért dadog, mert fiziológiailag nem tudja lekövetni a gondolatait. Tehát gyorsabban gondolkozik, mint beszél.
A szem tikkelése lehet fizikai fáradtság, szembetegség, vagy a másik végletként Tourette szindróma tünete.
De akár azt is vehetnénk, hogy a pszichózis két súlyos formájában , a skizofréniában és a patológiás pszichózisban egyaránt gyakori a túlzott önbizalom, mások teljes figyelmen kívül hagyása.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 23:14:31

@soproni1:

De hogyan lehet hogy meglehetősen egyszerű összetételű szerves anyag képes (legalább is ideiglenese) gyógyítani a dadogását? Akkor a gyógyszerek mégis csak működnek? Még a "lelki egészségen" is?

Igényes 2013.05.01. 23:15:04

@Könnyen elkaptuk, uram!: Tényleg? Ez fura. Valaki írta, hogy vért hányt a refluxától. Namost idáig én is jutottam már el, és csodák csodája, attól múlt el, hogy leálltam a napi 8 kávéról 3-ra... biztos véletlen lehetett. :)

@neoteny: Jah, ilyet én is láttam már leírva, de kicsit meredeknek tűnt.
A dadogásba ne köss bele, igaza van. A szesznek meg feszültségoldó hatása. (anyukáékat kéne megkérdezni, hogy nevelték a kicsi fiukat, de persze ez tabu... kicsifiú meg nem emlékszik rá, mert ha emlékezne, nem dadogna tőle.)

@kolbászoszsömle: Ebben a könyökbőrben van valami. Újra kéne ezt olvasnom. :D

2013.05.01. 23:16:36

@kolbászoszsömle: A legfontosabb a könyök bőrének állapota!
Az mutatja meg az ember kapcsolatát a világgal, az az, ami a legkevésbé van az ember szeme előtt, viszont markerként funkcionál a többi ember számára!"

Miért nem a sarok? Vagy a fül?
Egy kőműves könyöke minden esetben kérgesebb lesz, mint egy gyógymasszőré.
Egy fotomodellé viszont minden esetben bársonyos. Pedig lehet, hogy depressziós a kicsike.

2013.05.01. 23:18:11

@Igényes: Tényleg? Ez fura. Valaki írta, hogy vért hányt a refluxától. Namost idáig én is jutottam már el, és csodák csodája, attól múlt el, hogy leálltam a napi 8 kávéról 3-ra... biztos véletlen lehetett. :)"

Olvasgass szakirodalmat. A gyomorsav túltengés és a reflux két külön téma. A refluxnak semmi köze a savas ételekhez!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 23:18:15

@Igényes: A könyökbőrt én találtam ki... :o

Az is egy olyan ultimate dolog, mint bármelyik csodamódszr!

Igényes 2013.05.01. 23:18:25

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Egy fotomodellé viszont minden esetben bársonyos." No te se sok retusálatlan fotómodellt láttál még... napirenden van náluk, hogy olyan a csaj, mint a kaszáspók, de a segge csupa cellulitisz... meg egyebek.

Igényes 2013.05.01. 23:19:12

@kolbászoszsömle: És egyébként gyakran hazudsz, hogy hihetőbbnek tűnjön tőle az álláspontod? :)

acs63 2013.05.01. 23:19:32

@Tleilaxu: Lehet...bár még egyetlen étteremben sem olvastam a séf ajánlatai között..túl régen járhattam szusibárban, ha már bevezették az ételek közé. :-)

2013.05.01. 23:19:37

@Igényes: A dadogásról: olvasd el, amit írtam. Lehet, hogy igen kis mennyiségű gyógyszer képes befolyásolni?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 23:21:40

@Könnyen elkaptuk, uram!: mert a fület eltakarja a haj, a sarkot meg a cipő!
A könyök az igazi marker, azzal szokott a legkevesebbet foglalkozni az ember, az olyan, mint amilyen lenne természetes állapotában az ember.
A könyök mindig _más_ szeme előtt van, de te, a gazdája szinte sosem látod!
Az a te "Júdás-pontod"!

Igényes 2013.05.01. 23:21:47

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ha az agyra ható gyógyszar, akkor minden bizonnyal. :)

2013.05.01. 23:22:18

@Igényes: Például a feleségem modell volt. Kézmodell. A kezét fényképezték reklámokhoz. De igazad van, hiszen a modelleket nem válogatják, legkevésbé nem fizetik meg, mert minek, ha van a gépen Photoshop? Kovács Józsinénit lefotózzák, oszt annyi! Látom, te érted a világot!

röhögő 2013.05.01. 23:22:19

@kolbászoszsömle: Láttam, wmiki rendesen lealázott téged nyelvtanból. Most az "elfolytott" indulataid éled ki? :-))

soproni1 2013.05.01. 23:24:33

@kolbászoszsömle: én nem olvastam a könyvet. Az, hogy a lelki dolgok fizikai hatásokkal járnak, azt sokunk tapasztalhatja. Hogy a gyógyításban először a lelket kell gyógyítani, az is valószínű. Hogy rosszul lépünk, annak vannak-e lelki előzményei, azt nem tudjuk, de a gyógyulásban biztos segít a lelki egyensúly. Azok a könyvek, amik a lelki egyensúlyról szólnak nagyon sokat segítenek azoknak, akik fogékonyak rá, tehát kvázi törekednek az egyensúly felé. Azok meg akik még programon vannak ( eszem iszom dugok lakást autót veszek a pénz miatt dolgozom szemét a fél világ ) azok nem értik meg úgyse. Nagyon nehéz az embernek befelé fordulnia és tükörbe néznie. Mindenki inkább menekül önmagától, a félelmeitől. Nehéz út, de utána jön a siker, a szerencse.

2013.05.01. 23:24:38

@kolbászoszsömle: Én például inget, zakót hordok. Viszont a hajam rövid. Bukott az elméleted, sokan járnak így, És a füledet még ritkábban látod, mint a könyököd.

2013.05.01. 23:26:13

@Igényes: Hát, ha kevered a refluxot a savtúltengéssel, akkor nem csodálkozom, hogy semmit nem tudsz helyén kezelni. Csak minek szólsz bele?

soproni1 2013.05.01. 23:26:38

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: meg a Lyme kóré is. Aki egyszer megkapta, az meghal. Mondjuk aki nem az is. Amikor megszülettünk, már megkaptuk a halálos sebet.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 23:27:48

@Igényes:

"Jah, ilyet én is láttam már leírva, de kicsit meredeknek tűnt."

Én egyszer megtapasztaltam egy fizikai "csodát": persze az előbbi példánál sokkal (sokkal!) valószínűbb volt, de még így is ámultam-bámultam.

A dadogás ill. az alkohol "gyógyító" hatása magyarázható anélkül is hogy családpszichológiát vinnénk bele.

2013.05.01. 23:28:23

@soproni1: Tudod, mikor valaki születésétől fogva cukorbeteg, nem könnyű bemagyarázni neki, hogy ha nyugodtabban élne, akkor elmúlna a betegsége.

Igényes 2013.05.01. 23:31:26

@Könnyen elkaptuk, uram!: No, végre tanulunk is valamit... magyarázd el a különbséget. ;)

@neoteny: Általában benne van a családpszichológia. Ha az nincs, akkor másféle. A dadogás nem normális, szóval ott valamilyen zavar van.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 23:31:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: Amikor tükörbe nézel, látod a füled!
A könyöködet viszont nem nézegeted!

Amúgy meg hitetlen!

Majd megtapasztalod te is, remélem még nem lesz késő... :D

@soproni1: Aránytévesztés azt gondolni, hogy minden esemény, ami történik a szervezetben lelki eredetű!
Egyszerűen nem így van!
Az a könyv egy aránytévesztés.
A befelé fordulás tutira jó dolog, de az alku csak egy a gyász feldolgozási szakaszai közül.
Az egészséges személyiség továbblép.

Igényes 2013.05.01. 23:32:19

És most szeretnék egy kolbászoszsemlét. Fene ebbe a csajba, nem megéheztem tőle. :DDD

Igényes 2013.05.01. 23:33:41

@kolbászoszsömle: Akkor most számold össze, hány egészséges személyiséget ismersz a környzetedben.

soproni1 2013.05.01. 23:34:00

@neoteny: nem mondtam, hogy a gyógyszerek nem működnek. Sőt. A cataflam és a viagra kifejezetten csoda kategóriába esik. A tünetet kezeli. Nem gyógyít. @Könnyen elkaptuk, uram!: most akkor lehet lelki oka a dadogásnak vagy nem? Mostmár iszom a szavaidat...

Herbert_West 2013.05.01. 23:34:58

@soproni1: Hogyan gyógyítanád a tüneti szintre emelkedett veszettséget?

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.01. 23:37:00

@Igényes: Nem az én kommentem. A szövegértéseden csiszolj!

@soproni1: Csak az egyik évtizedekig tarthat, a másik pár hétig vagy hónapig. XD

2013.05.01. 23:37:22

@soproni1: meg a Lyme kóré is. Aki egyszer megkapta, az meghal.
A Lyme Borreliosis ismert betegség a kutyáknál is. Nem függ össze a kutya pszichés állapotával a betegség lefutása. Viszont bizonyos fajták érzékenyebbek rá, veseelégtelenséget, halált okoz náluk. Pedig a gazdi szereti, és pszichológusnál is rendszeresen relaxál. Oszt mégis!

2013.05.01. 23:39:01

@soproni1: Azt írtam, hogy nem CSAK lelki oka lehet. Természetesen lehet az is. Akár egy hirtelen sokk, ilyedtség is előidézheti. Mint mondjuk a hasmenést. Mégse mondhatjuk azt, hogy a hasmenés lelki eredetű.

Igényes 2013.05.01. 23:39:01

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Gondolom félrenyúltál. Úgy szokott lenni. Vagy nem? :D

@Herbert_West: Sokkal érdekesebb kérdés, hogy hogyan gyógyítanánk a blog.hu egyes kommentelőin tapasztalható, veszettségre ijesztően emlékeztető valamit...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 23:39:22

@soproni1: Ne mondd már, hogy szerinted nem az antibiotikum gyógyít ki a leprából, hanem a szétesett személyiség összeeszkábálása!

soproni1 2013.05.01. 23:39:29

@kolbászoszsömle: persze, hogy nem minden. A gyógyulás fontos része az elengedés ( tovább lépés). Régen nem volt lehetőség hozzájutni ennyi információhoz, maradt az antibiotikum az orvos tanácsára. Most, hogy a kínaiak fillérekért adják az antibiotikumot, nem éri meg gyártani, már a rendelőben ki van írva, hogy ne szedjen feltétlenül ilyen készítményt. Tehát az orvostudomány is fejlődik :))))

Igényes 2013.05.01. 23:40:44

@soproni1: Meg Kína. Pedig ők elég jól állnak normális orvosokból.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 23:41:51

@Igényes:

"A dadogás nem normális, szóval ott valamilyen zavar van."

Nyilvánvalóan; a kérdés a zavar forrása. Mivel igen változatos és néha nagyon furcsa beszédzavarok léteznek, amelyek többsége szervi okokra vezethetőek vissza (leggyakrabban agyvérzésre), a dadogás pszichológiai alapjai kevésbé valószínűek mint az hogy valamilyen szervi ("huzalozási") probléma lenne. Továbbá nehéz eldönteni az ok-okozati összefüggést: azért dadog a gyerek mert türelmetlen vele a környezete vagy azért türelmetlen vele a környezete mert dadog?

Igényes 2013.05.01. 23:44:04

@neoteny: Éppen arról cseverészünk, hogy a szervi problémákat is a lelki problémák okozzák. De egyébként igen, ez vicces. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 23:45:08

@soproni1:

"A tünetet kezeli. Nem gyógyít."

Ha a tünetet tartósan kezeli, ti. megszünteti (és már nem kell szedni a gyógyszert), az gyógyítást jelent. Az antibiotikumok pontosan ilyenek: megszüntetik a fertőzést ("megölik" a baktériumokat) és nem kell tovább szedni őket. Az bizony gyógyítás a szó bármilyen lehetséges értelmében.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.01. 23:45:52

@Igényes: Nem. Mivel a valós nevem is láthatod, ezért semmi értelme nem lenne két identitás használatának. Elhatárolódom ettől a személytől, nem egyeznek a nézeteink.

soproni1 2013.05.01. 23:46:40

@Könnyen elkaptuk, uram!: ha már lelki oka is lehet a dadogásnak, az már fél siker :)) nekem volt olyan kutyám, ami stresszes lett, mert egyszer rámordult egy nagyobb kutya. Napokig nem evett és elpusztult. Az orvos is csak húzni tudta a szenvedést. Ha egy kutya meg akar halni, az meg is fog. Egy kutya jobban ismeri a mi lelki állapotunkat, mint mi az övékét. Szerintem. @kolbászoszsömle: nem mondtam.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 23:47:42

@Igényes:

"Éppen arról cseverészünk, hogy a szervi problémákat is a lelki problémák okozzák."

Odáig már eljutottunk hogy létezhetnek szervi problémák amik előállásához semmi köze a "lelki problémáknak" (ld. sebek elfertőződése). Mivel az agy is egy szerv, éppúgy létezhetnek problémái amik függetlenek a saját belső állapotától.

soproni1 2013.05.01. 23:48:45

@Igényes: meg dél Korea. Állítólag Izrael után ott van a gyógyítás Mekkája.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.01. 23:48:46

@soproni1: Ha nem ezt modtad, akkor mit mit mondasz akkor, amikor azt modod, hogy "tünetet kezel, nem gyógyít"!

Próbáld meg valahogy körülírni, hogy megértsem, miről beszélsz, mert ez így kezd kicsit uncsi lenni.

Igényes 2013.05.01. 23:52:43

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Rendben van, akkor bocs a feltételezésért. Amúgy szerintem cuki kiscsaj, csak kicsit döcögősen gondolkodik.

2013.05.01. 23:53:12

@Igényes: Oké. Figyelj: a reflux egy olyan elváltozás a szervezetben, amely esetében a gyomor felső záróizma (gyomorszáj) nem képes a táplálékot a gyomorban tartani, az visszaáramlik, és a nyelőcső alcó részét marja.Eredménye a nyelőcső erróziója, kilukadása is LEHET, műtéti megoldása, a nyelőcső alsó, sérült szegmensét behúzzák a záróizom alá, a gyomorűrbe. Itt, hogy-hogynem, a gyomorban keletkező mucin bevonja és megvédi a gyomorsav maró hatásától.

Természetesen a záróizom tökéletlen zárását sok minden okozhatja, például: kávé, alkohol, cigaretta. Tehát nem feltétlen a savtartalom.
Természetesen a nyelőcső sérülése nem kell, hogy ennyire súlyos legyen, ahogy leírtam, lehet simán hám irritáció is, ami "gyomorégésben" jelentkezik.

Gyomorsav túltengés: a szervezet a szükségesnél nagyobb mennyiségben választ ki gyomorsavat, VAGY nem elegendő mennyiségű mucint termel.
Eredménye a hasmenéstől a gyomorval sérüléséig (kilyukad) vezet, ami természetesen nem kilyukadás, hanem nyálkahárlya irritáció, esetleg vérzés. Gyógyítása lehet a savtartalom kiválasztását blokkoló gyógyszerekkel, esetleg jegeléssel, műtéttel.
Ennél a kórisménél a H. Pylori kimutatható.
Korszerű kezelése, a H. Pylori esetében antibiotikum és savblokkoló együttes adása, kúra szerűen.
Savblokkoló: a sav kiválasztást gátolja, nem azonos a sav megkötését szolgáló, csupán rövid távon, leginkább eseti megoldásra javasolt karbonátokkal.
(szódabikarbóna, Rennie, Almagel, stb.)

Igényes 2013.05.01. 23:53:32

(Meg még rá is játszik.)

@soproni1: Á, izraelben szuperemberek laknak, ott nem betegszik meg senki. :DDD

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.01. 23:54:07

@soproni1:

"már a rendelőben ki van írva, hogy ne szedjen feltétlenül ilyen készítményt"

Az azért van, mert az antibiotikumok nem megfelelő használata elősegíti az antibiotikum-rezisztens baktériumfajták kifejlődését. Ha a páciens abbahagyja az antibiotikum-kúrát mielőtt a teljes adagot beszedte volna, akkor nem minden (cél)baktérium pusztul el, hanem csak "a gyengék"; és azok a mutánsok amelyek jobban bírják az antibiotikum általi kiképzést (habár elpusztulnának ha a teljes dózist beszedné a beteg) nem elég hogy "életben maradnak", de ráadásul nagyobb "élettérrel" rendelkeznek azután hogy a sok "gyenge" társuk elpattant.

Az evolúció mindig működik; minél gyorsabb a szaporodási ciklus, annál gyorsabban.

soproni1 2013.05.01. 23:54:25

@neoteny: az orvosok kezelik a tünetet. Nem érdekük a gyógyítás. Mint ahogy miért ajánlana egy fogorvos olyan fogkrémet, amitől egészséges a fogam? Pl. A japánok gyártanak ionos fogkefét. Azt nem ajánlja egyetlen fogorvos sem, mert nem járunk a családdal fogkezelésekre csak ellenőrzésre.

2013.05.01. 23:55:02

@Igényes: Éppen arról cseverészünk, hogy a szervi problémákat is a lelki problémák okozzák."
Mi pedig azt mondjuk, hogy nem CSAK, és kizárólag.

2013.05.01. 23:56:17

@soproni1: az orvosok kezelik a tünetet. Nem érdekük a gyógyítás. Mint ahogy miért ajánlana egy fogorvos olyan fogkrémet, amitől egészséges a fogam? Pl. A japánok gyártanak ionos fogkefét. Azt nem ajánlja egyetlen fogorvos sem, mert nem járunk a családdal fogkezelésekre csak ellenőrzésre. "
Tévedsz, a fogorvosok ismerik, és forgalomban is van, csak kurva drága.
Elmex termék.

2013.05.01. 23:57:32

@Igényes: Az agyvérzés nem leki probléma.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.01. 23:57:49

@Igényes: Biztosan nő? Nőnek egy kicsit közönséges.

Az Izrael+egészség a káliumos só paranoia része.

soproni1 2013.05.02. 00:00:29

@neoteny: milyen nagyszerű dolog, hogy kb. erre két éve rájöttek. A Richter-ben dolgozó sógorom pont két éve mesélte el, hogy miért ez a nagy megvilágosodás. Ezt majd követi a többi. Azt is el tudom képzelni, hogy majd egyszer lesz olyan, hogy valakit lábfájással kezelnek, de a gyógyszertől cukorbeteg lesz, vagy vese problémája lesz. Ilyen még nincs, de sosem lehet tudni... :)

Igényes 2013.05.02. 00:00:39

@Könnyen elkaptuk, uram!: De ez abból fakad, hogy nem egyformán értelmezzük a lélek fogalmát. A ti szempontotokból nektek van igazatok, a miénkből meg nekünk. Nincs ezzel baj.

Kösz a refluxos magyarázatot, legalább volt valami haszna a mai ámokfutásomnak... és örültem egy sort, hogy nem lettem orvos.

Igényes 2013.05.02. 00:02:05

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Nem tudom. Lehet hogy nem nő. Közönséges lenne? Passz, nekem nem tűnt fel.

@kolbászoszsömle: Kolbikám csillagom, nő vagyete?

2013.05.02. 00:02:38

@soproni1: Szar a fogorvosod. Nekem van olyan zápfogam, amiben 34 éves a tömés!
De a mostani fogorvosom is csak ellenőrzésen látott az elmúlt 3 évben, mégse akar mindenáron koronát rakni az egészséges fogra.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.02. 00:03:15

@soproni1:

"az orvosok kezelik a tünetet. Nem érdekük a gyógyítás."

Az orvosok kezelik az alapokokat (gyakran gyógyszeresen) -- amikor képesek rá.

Vannak gyógyítható betegségek és vannak csak kezelhető betegségek. Az előbbi kategóriába tartoznak pl. a fertőzéses betegségek közül igen sok -- az utóbbiba pl. a cukorbaj.

Hány tüdőgyulladás kerül meggyógyításra évente? Hány nemibeteget kúrálnak ki évente? Azok nem gyógyulnak meg?

2013.05.02. 00:03:31

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Lehet összefüggés, de ettől függetlenül is kialakulhat. "
Bocs, nem veszem. Mi?

soproni1 2013.05.02. 00:03:58

@Könnyen elkaptuk, uram!: nekem a multkor nem elmexet ajánlottak. Bár az ionos fogkeféhez nem is kell. Mondjuk az sem volt olcsó, de legalább azóta nem jött elő az aftám meg a fogkő.

Csubakka Mrozsek · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.05.02. 00:04:40

nekem egyszer levágta a lábamat a villamos. de lelkileg megerősödtem és visszanőtt. nem nagy ügy, csak lelkileg ki kell egyensúlyozódni. ha elolvastok hozzá pár agykurkász könyvet nektek is menni fog. próbáljátok ki !

Igényes 2013.05.02. 00:05:35

@soproni1: Pár richteres sztorit átküldhetnél privátban. Néha elröhögcsélünk az ilyesmiken szűk baráti körben.

Volt gyerekkoromban valami paródiakönyv, ami arról szólt, hogy megszületett a földön az antikrisztus, és táplálkozási tanácsadó lett. Milliárdokat kaszált abból, hogy kiadott egy olyan fogyasztószert, amitől a páciensek híztak, ezért koplaltak, és a végén már csak ezt ették. Viszont mivel semmilyen tápanyag nem volt benne, a végén szépen éhenhaltak.

A gyógyszeriparról mindig ez jut eszembe. :)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.02. 00:06:58

@soproni1:

"erre két éve rájöttek"

Hát Mo-n lehet hogy két éve jöttek rá; Észak-Amerikában kb. 20 éve.

Igényes 2013.05.02. 00:07:05

@Csubakka Mrozsek: A következő életedben visszanő. Addig várj türelmesen, és próbálj istennek tetsző módon élni.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.02. 00:07:21

@Könnyen elkaptuk, uram!: erre írtam:

Könnyen elkaptuk, uram! 2013.05.01. 23:57:32

@Igényes: Az agyvérzés nem leki probléma.

Bambano 2013.05.02. 00:08:13

@soproni1: a tbc nem tünetegyüttes, és nem mentálhigiénés okai vannak, hanem a Mycobacterium Bovis okozza az összes emlősben és az M. tuberculosis és az M. avium baktériumok okozzák pl. szarvasmarhákban is.

2013.05.02. 00:09:16

@Igényes: De ez abból fakad, hogy nem egyformán értelmezzük a lélek fogalmát. A ti szempontotokból nektek van igazatok, a miénkből meg nekünk. Nincs ezzel baj."
Ezen a szinten, a mi beszélgetésünk szintjén nincs semmi baj. Az a gond, hogy egyesek visszaélnek vele, szándékosan, vagy tiszta hitből, tökmindegy, és azt mondják a rákos betegnek, hogy majd a koncentráció, meg a kézrátétel segít.
(egyébként én is hiszek a lélek erejében és a kézrátétellel való gyógyításban is, bizonyos fokig)
De a lúgosítás egy vadbaromság.

Amúgy: már évtizedek (század?) óta megkülönböztetünk pszicho-szomatikus és szomato-pszichés betegségeket.
Nem újdonság ez!
Csak divat lett túllihegni a lelki oldalt.

soproni1 2013.05.02. 00:12:01

@Igényes: nekem az a kedvenc történetem, hogy a sógorom még a richter előtti munkahelyén beadott a főnökének valami újfajta eljárásról egy anyagot. Leírta, hogy a beruházás igény kb. 200 millió forint, a megtérülés 2 év. A főnök lesöpörte az asztalról, hogy túl hosszú a megtérülési idő. Ez generikus gyógyszergyártó volt.

2013.05.02. 00:12:14

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás:
milyen lelki oka lehet az agyvérzésnek?
Ott lennie kell valamilyen fizikális elváltozásnak. Vékonyabb érfal, meszesedés, göb, rossz tenzus.

2013.05.02. 00:12:57

@soproni1: bocs, félreértettelek: ionos fogkrémre gondoltam.

Igényes 2013.05.02. 00:14:32

@Könnyen elkaptuk, uram!: Én nem beszéltem a lúgosításról, szerintem is baromság. :) Eltérő okokból egyébként, mint a poszt írója, de ez most nem számít.
Az kézrátételnél nem a kézrátétel segít. ;)

A rákos betegeknek általában meg már teljesen mindegy. Az a baj, hogy a többség akkor esik kétségbe, amikor már rákos. Ismerős 55 éves korában rákos lett, az volt a nagyanyja, az anyja is, meg még valami rokonuk, egész életében azt várta, hogy majd ő is. Amikor megtörtént, összevásárolta a holisztikus jövőhetet is, de hát azt nem várta szegény, hogy majd meggyógyulni is meg fog valamitől. Jól meg is halt.

Alapból egyébként szerintem annyi a probléma, hogy mindkét oldal abból indul ki, hogy a másik teljesen hülye, pedig akár tanulhatnának is egymástól.

soproni1 2013.05.02. 00:16:30

@Könnyen elkaptuk, uram!: az is jó dolog. Himalája só darabok vannak benne, attól ionos. Kétszer annyiba kerül, mint a bolti fogkrémek .

Igényes 2013.05.02. 00:16:56

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Én lusta vagyok hozzá. Amíg velem aránylag normális, nem bántom. Az meg, hogy más véleménye van... istenem, nem vagyunk az oviban.

Csubakka Mrozsek · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.05.02. 00:17:35

@Igényes: ez egy kicsit nem stimmel, ezt gondold át még1x.. most melyik? következő élet vagy _istennek_ tetsző módon élni?

Igényes 2013.05.02. 00:17:39

@soproni1: Nem olcsóbb elmenni a Himalájához, és nyalogatni?:D

Igényes 2013.05.02. 00:18:50

@Csubakka Mrozsek: Én? Dehogy gondolom, a te lábad. :DD De ebben a mostaniban élj rendesen. Meg mindegyikben. Különben elvisz a dibuk. Na.

2013.05.02. 00:19:08

@soproni1: Hú, ez az ionos fogkefe elég vadnak tűnik! Bár lehet, hogy csak a marketingesek lihegik túl a dolgukat, de az egyik réztartaomról ír??!!!, a másik ionizáló sugárzásról, a harmadik aktív szénről (!), a negyedik meg megmagyarázza, hogy a fog (így, egyben) negatív ionsugárzású, a fog lepedék meg pozitív!!!
Ha a kutya megeszi, megvész!!
Gondolj bele, akkor ez azt jelentené, hogy egy gombelem napi rendszeres szopogatása megoldaná a problémádat!

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.05.02. 00:20:01

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Az agyvérzés a stroke egy típusára utaló név.

In subsequent reports from
this sample, men reporting high levels of expressed anger were at
significantly increased risk of stroke, controlling for several other
risk factors (Everson et al., 1999).

. In another report from the ARIC study, high
trait anger was associated with increased risk of stroke among participants 60 years of age or younger, even with statistical control of
biomedical, demographic and behavioral risk factors (Williams, Nieto, Sanford, Couper, & Tyroler, 2002). I

. This association could account for the prospective association
between hostility and ischemic stroke described above, but it also
provides indirect information about CAD, given the reliable association between carotid atherosclerosis and CAD.

Eng, P. M., Fitzmaurice, G., Kubzansky, L. D., Rimm, E. B., & Kawachi, I.
(2003). Anger expression and risk of stroke and coronary heart disease among
male health professionals. Psychosomatic Medicine, 65, 100–110.

Everson, S. A., Kaplan, G. A., Goldberg, D. E., Lakka, T. A., Sivenius, J., &
Salonen, J. T. (1999). Anger expression and incident stroke: prospective evidence from the Kuopio ischemic heart disease study. Stroke, 30, 523–528.

www.sci.sdsu.edu/lcgallo/hostility2004.pdf

The Association Between Trait Anger and Incident Stroke Risk
The Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) Study
Janice E. Williams, PhD, MPH; F. Javier Nieto, MD, PhD; Catherine P. Sanford, MSPH; David J. Couper, PhD; Herman A. Tyroler, MD
Stroke.
2002; 33: 13-20
doi: 10.1161/​hs0102.101625

stroke.ahajournals.org/content/33/1/13.long

Results: During an average follow up of 9.1-years, 129 incident strokes (50 hemorrhagic, 77 ischemic, and 2 unclassified strokes) occurred. Men with "anger-in" scores in the highest tertile had a 1.7-fold multivariable-adjusted relative risk of stroke as compared with those in the lowest tertile, but it did not reach statistical significance (HR; 1.73, 95% CI; 0.94–3.19, p=0.08). When stratifying for stroke subtypes, the associations between "anger-in" and stroke tended to be stronger for hemorrhagic stroke than ischemic stroke; HRs (95% CI) were 3.82 (1.03–14.1) for hemorrhagic stroke and 1.32 (0.64–2.71) for ischemic stroke. Anger-in score was not associated with incidence of either hemorrhagic or ischemic stroke in women. In men and women, there were no significant associations between "anger-out" and incidence of stroke. As compared with the lowest tertile of "anger-out" scores, the multivariable-adjusted HRs of stroke for the highest tertile of "anger-out" scores were 1.39 (0.74–2.59) for men and 1.48 (0.78–2.78) for women, respectively.

Conclusions: Suppressed anger may be associated with increased risk of hemorrhagic stroke among middle-aged Japanese men, but not women.

Abstract P291: Anger Expression and Risk of Stroke Subtypes: The Circulatory Risk in Communities Study (CIRCS)
Tetsuya Ohira1; Takeshi Tanigawa2; Hironori Imano1; Akihiko Kitamura3; Masahiko Kiyama3; Kazumasa Yamagishi4; Tomoko Sankai4; Renzhe Cui1; Takeo Okada3; Yoshinori Ishikawa3; Hiroyasu Iso1
Circulation. 2012; 125: AP291

circ.ahajournals.org/cgi/content/meeting_abstract/125/10_MeetingAbstracts/AP291

Igényes 2013.05.02. 00:20:21

Himalájanyalogató túrákat fogok szervezni. @Könnyen elkaptuk, uram!: , nem jössz szakembernek? :DD

Bambano 2013.05.02. 00:21:22

@fittyerfutty: jaja :)

@Egyedi nicket kell megadnod: a savanyítás (erjesztés) természetes módszer, nem kell hozzá tartósítószer. és igen, javítja a versenyképességet, mert tartaléktápanyag képzésre alkalmas, tehát több ember képes átvészelni vele a rossz időket (pl. tél).

@Csubakka Mrozsek: a dokinak meg egy ocsmány idegen vágta le a kezét, de mivel még a feltámadási periódusában volt, visszanövesztette :)

Igényes 2013.05.02. 00:22:53

És lécci sürgősen találjatok nekem valamit, amit a konyakosmeggy gyógyít.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2013.05.02. 00:23:29

@Igényes: Akkor lehetne tanulni, ha nem kezdenének el áltudományos faszságokból elméleteket gyártani, amiket aztán alkalmazni próbálnak az élet minden területére!
Akkor lehet, hogy érdemes lenne megvizsgálni, hogy az állítás maga -az ilyen-olyan-amolyan étrend pl- jó-e, hatásos-e bármire!

Ám, mivel az egész úgy kezdődik, hogy egy tudományos értelemben véve teljesen nyilvánvaló blőd dolgot állít az, aki ilyen dolgokkal foglalkozik, nem marad energia a tárgy vizsgálatára.

Az ami pl. a lúgosítással, lelki eredettel kapcsolatban megyen, az biológiai, pszichológiai értelemben kb. olyan, mintha valaki jönne, hogy olyan motort csinált, amiben az egyik hengerben lévő nyomás, miközben lecsökken, felnyomja a másik hengerben a nyomást, és így tovább, végtelen ciklusban.

Egyszerűen nonszensz az elméleti állítások nagy része, amikről viszont az előadó a módszer szerves és elidegeníthetetlen részeként beszél.

Csubakka Mrozsek · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.05.02. 00:24:33

@Igényes: jól van, már megijedtem, hogy az örök vadászmezőket is ide akarod keverni (vadászni végképp nincs kedvem, ülni valami bizonytalan fa tákolmány tetején, miközben a horkolásom miatta a vaddisznók nagy ívben elkerülnek - mindezt fél lábbal persze)

Igényes 2013.05.02. 00:24:35

@kolbászoszsömle: Kérsz konyakosmeggyet? Másvalaki?

2013.05.02. 00:26:21

@Igényes: @soproni1:
Előbb tisztázni kéne, mi az az ion?
Minden töltéssel rendelkező kémiai részecske.
Hogy a témánál maradjunk, a savasságot (pH értéket) a hidrogén ionok koncentrációjának mértéke adja meg, oldatokban.

Szóval a konyhasó a fogkeféden ugyanúgy ionos fogmosást jelent, mint a szódabikarbónás.

soproni1 2013.05.02. 00:27:17

@Könnyen elkaptuk, uram!: mindenkinek azt tudom javasolni, hogy ha kipróbál valamit, akkor azt figyelje, mi változik. Nyílván japánban, koreában, ahol a nanotechnológia 30 évvel előrébb tart, nekünk fura. Először ilyen volt a mobil telefon ( az agrár bunkofonnak hívta), amikor először japán autót vettem, mindenki fröcsögött, hogy szar, mert 3 év után elromlik. Aztán az automata váltós autómat fikázták, hogy az úgyis elromlik meg lomha, pár éve a,hibrid autómmal cukkoltak, hogy majd elromlik meg csak parasztvakítás. Ezeken a. Fázisokon át kell esni.

Igényes 2013.05.02. 00:30:17

@soproni1: Az én ízlésemnek az már itt is túlságosan előre tart. El kéne felejteni a fenébe az egészet. Persze csak a konyakosmeggy beszél belőlem. :(

Igényes 2013.05.02. 00:32:16

@Könnyen elkaptuk, uram!: Az nem lenne praktikus, fogmosás után egyből hánynál.

soproni1 2013.05.02. 00:33:11

Jó alvást mindenkinek !

2013.05.02. 00:34:43

@Igényes: És lécci sürgősen találjatok nekem valamit, amit a konyakosmeggy gyógyít. "
Multiplex hatásról beszélhetünk:
Ugye a leki gyógyító szerepét nem kell taglalni: a csokoládé pozitív hatású, csakúgy a kevés alkohol, és önmagában az élmény felér egy óra pszichoterápiával!
Fizikai értelemben csak veszélyről beszélhetünk:
a csoki kiviszi a kalciumot a vérből, amit a szervezet a csontokból pótol.
Az alkohol erős sejtméreg, megterheli a májat, mint legfontosabb méregtelenítő egységünket. Ráadásul izomlazító hatása révén a reflux kialakulásához vezethet.
Marad a meggy . Az viszont megint veszélyes, mert AHA (gyümölcssav) tartalma magas, és nem szabad a szervezetet savasítani!
Tehát magas kálcium tartalmú, bikarbonát bázisú táplálékkiegészítő javasolt. Rágjál utána kalcium-karbonátot (CaCO3) , magyarul meszet!
Tudom a választ: majd ha meszet ettem (-:

Herbert_West 2013.05.02. 00:34:52

@soproni1: Ez most hogy jön ahhoz, hogy láthtóan fogalmad sincs arról, hogy mi az, hogy ion?

2013.05.02. 00:35:54

@Igényes: Himalájanyalogató túrákat fogok szervezni."

Jó nők lesznek? Mert akkor megyek!Hímnek!( Hím alája nyalogató. )

2013.05.02. 00:37:30

@soproni1: De mi köze az ionnak a nanohoz???

Igényes 2013.05.02. 00:38:20

@kolbászoszsömle: Na és. A kommentelés is savasít.

@Könnyen elkaptuk, uram!: Szuper, akkor megehetem mindet én... jó kör volt. (hálából rád hagyom az ezóskönyv gyűjteményemet)

Adamfark 2013.05.02. 00:40:17

Nekem van egy alaptézisem.
Aki tudományosnak mondott okoskodásokban a "Szervezet" kifejezést használja, annak halvány lila fingja sincs a biológiáról, és az emberi test működéséről.

Igényes 2013.05.02. 00:41:23

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nincs csúnya nő, csak túl kevés konyak(osmeggy)!

Igényes 2013.05.02. 00:42:12

@Adamfark: Na, azt már meg miért?

2013.05.02. 00:44:17

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Results: During an average follow up of 9.1-years, 129 incident strokes (50 hemorrhagic, 77 ischemic, and 2 unclassified strokes) occurred. Men with "anger-in" scores in the highest tertile had a 1.7-fold multivariable-adjusted relative risk of stroke as compared with those in the lowest tertile, but it did not reach statistical significance (HR; 1.73, 95% CI; 0.94–3.19, p=0.08).

Namost, ebből az derül ki, hogy amennyiben valamilyen véredényrendszerrel vagy vérrel összefüggő elváltozás, betegség volt a háttérben, például vérzékenység, érfal sérülés, vagy érelzáródás, akkor a düh fokozott veszélyt jelentett.
De a haemorragia, és az ischiéma nem a düh eredménye volt!

2013.05.02. 00:45:57

@Igényes: Az nem lenne praktikus, fogmosás után egyből hánynál. "
Pedig a fogkrémek elterjedése előtt sóval vagy szódabikarbónával fehérítették a fogakat.
Sőt, ma is kapni tengeri só tartalmú fogkrémet, de van szódabikarbóna tartalmú is!

2013.05.02. 00:47:07

@Igényes: (hálából rád hagyom az ezóskönyv gyűjteményemet) "
De csak ha nem savasít!

Igényes 2013.05.02. 00:47:36

@Könnyen elkaptuk, uram!: A hajmosás elterjedése előtt pedig mindenki meg volt róla győződve, hogy a tetvek az élet természetes velejárói..

Fogkrémből nekem mentolos kell. Esetleg majd ha valaki megcsinálja a mentol ízű sót.

Igényes 2013.05.02. 00:48:46

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem, de ha mind egyszerre rádesik, esélyes hogy agyonüt.

2013.05.02. 00:49:41

@Igényes: Nincs csúnya nő, csak túl kevés konyak(osmeggy)! "

A tézis második tétele: a megfelelő mennyiségű konyakbevitel után már hiába látom szépnek....

2013.05.02. 00:51:53

@Igényes: Fogkrémből nekem mentolos kell. Esetleg majd ha valaki megcsinálja a mentol ízű sót. "
Te, gondolkozz már néha: a mentol az íze miatt van, a mechanikai tisztítást pedig elérhetik: krétaporral, sóval, szódabikarbónával. Melyik a jobb? Valami úgyis kerül bele, polírozni a fogadat, hogy szép fogkőmentes legyen!

Igényes 2013.05.02. 00:51:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: Hogy neked mennyi gondod van. :DD No pill, elmegyek fogat mosni (elfogyott a meggy).

Igényes 2013.05.02. 00:52:43

@Könnyen elkaptuk, uram!: Álmos vagyok, ilyenkor nem szoktam. Meg egyébként sem sűrűn, még sosem lett jó vége.

2013.05.02. 00:52:45

@Igényes:
Akkor csak azt küldd, ami a Pi-ezo elektronikáról szól.

2013.05.02. 00:59:48

@Adamfark: Az emberi szervezet felépítése és működése - Moly
moly.hu/.../csoknya-maria-hernadi-istvan-az-emberi-s...‎
Translate this page
[40%/1] Az olvasó egy szintetizáló jellegű tankönyvet tart a kezében, ami tartalmazza az emberi test felépítésének és működésének megismeréséhez szükséges ..."

Nyelvtanilag helytálló: az ember szerveinek összessége.

2013.05.02. 01:01:49

@Igényes: Pedig kellene: a Pi víz ezotermikus hőt képes felszabadítani, ami áramot termel, és ezzel hajtjuk a termoszt.

incze 2013.05.02. 01:04:11

@Csubakka Mrozsek: Én már kezdem érteni ezt e lélek dolgot.

Az urak épp most világosítottak föl arról, hogy a kutyámat azért vitte el tizenöt éves korában az egzisztenciális rettegés (a haldokló nyugat nyelvén a májrák nevű TÜNET), mert elvettem a házát "szegény párának". Háza ugyan sosem volt, merthogy a lakásban élt, és ez tizennégy éves koráig nem okozott neki TÜNETET, viszont nagyon is el tudom képzelni, sőt egyre valószínűbbnek látom a ma esti fölvilágosítások fényében, hogy tizennégy évesen belényilallhatott valami. Hogy ha háza lenne, akkor esetleg elvenném. És ekkor kezdődhetetett a rettegés.

Igényes 2013.05.02. 01:07:18

@Könnyen elkaptuk, uram!: Érdekesen hangzik. Ennek mi a címe?

Igényes 2013.05.02. 01:09:13

@incze: Emberekről van szó. Lehet hogy a kutyád neked volt olyan fontos, mint egy ember, de ez csak a te két füled között van így. Egy állat, az állat.

2013.05.02. 01:11:53

@Igényes: Álmos vagyok, ilyenkor nem szoktam. Meg egyébként sem sűrűn, még sosem lett jó vége. "
Kösz! Vigyorogva fejezem be a napot! Örök hálám!
Na, megyek én is megmosom a fogam konyakmeggyel, aztán feltöltöm a piezo-kristályaimat.

Igényes 2013.05.02. 01:15:21

@Könnyen elkaptuk, uram!: Jó meggyelést. Kéne aludni nekem is, csak tudnám rászánni magam, hogy felálljak... lehet idealszok.

2013.05.02. 01:15:59

@Igényes: A hőmegmaradás törvénye az ezotéria tükrében az SI mértékegységre vetítve
Alcíme: Pi-SI-t a termoszra, nem hűl ki a teád!

2013.05.02. 01:17:46

@Igényes: Reggel meg ott lesz a z egész klaviatúra lenyomata a homlokodon(-:
Inkább nyomjunk egy entert. Szia! szép álmokat!

incze 2013.05.02. 01:26:08

@Igényes: Tejtestvéred (itten: @soproni1: ) diagnosztizálta ezt a házelvétel dolgot, és nem úgy, mint aki viccel.

Azon meg mi értendő, hogy "egy állat, az állat"? Nem retteghet? Vagy a rettegés nem nem okozza állatnál a májrák nevű TÜNETET? Vagy az állatnak lehet májrákja rettegés nélkül is? Az embernek meg kizárólag a rettegés TÜNETEként?

torontál1971 2013.05.02. 08:13:37

@Bambano: Sajnos magamról tudom, hogy tévedsz és éppen az aktualitása miatt keveredtem ide. Nagy tévedésben vagy. Valóban benne van a szervezetben, de ha mondjuk a torkodat erős antibiotikumokkal kellett kezelni, utána túl szaporodhat. Fogalmad nincs, mi minden lehet belőle. Úgy, hogy nekem életemben nem volt bőr problémám, most pedig minden van. A vér ph-nál pedig, bár látom sokak számára ez érthetetlen, de tizedek döntenek. Ilyen is van ám, ahol a nagyságrend nem 10 egység vagy több...

torontál1971 2013.05.02. 08:17:01

@pimpalini: Teljesed igazad van:) Nem ennek alapján kell dönteni. Nem attól xar egy kaja, hogy milyen jelzőt akasztunk rá. A multinál nem több a vegyszer, de a kistermelőnél sem kevesebb, sőt! Ez olyan, mint a biokaja, bio termelőtől. Aztán ő használja egyedül a sumákbab behozott kínai permetszert... Én pl a meki kaját kimondottan normális étrendnek tartom, a marhapörköltnél, tokaszalonnánál és hasonlók zabálásánál biztosan. Én mindkettőt zabálom, tudom .) Viszont az éves zöldség bevitelem három negyede hamburgerbe van csomagolva!

2013.05.02. 08:34:41

@incze: Egy állat mindig retteg. De általában hamarabb elpusztul, természetes körülmények között, mintsem a májrák vigye el. Mivel legyengül, megölik.

Várhegyi Márton 2013.05.02. 08:43:05

@torontál1971:

Kb. ilyen a magyar Wikipedia színvonala, bár ez a candidás szócikk kirívóan rossz, lásd az alábbi példát:

kepfeltoltes.hu/130502/kill_yourself_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Aki ilyet leír, azt nem szabad komolyan venni.
A szócikk egyébként a mai candida-divathullám terméke, amit ne keverjünk a tudomány közé.

2013.05.02. 08:57:28

@Igényes: Na és. A kommentelés is savasít."

Csak a vitriolos.
Egyébként a Cataflam nem csak tüneteket (láz, fájdalom) kezel. Gyulladáscsökkentő is.
Néha a tünet kezelése elégséges, a többit megoldja az immunrendszer.
Malária: ha a lázat lenn tudjuk tartani, rendbe jön. Ha nem, belehalhat. Ja, a saját láza öli meg. A tünet. Az alapbetegség leküzdhető.
Influenza, nátha, stb. Önmagában nem veszélyes. Amiért lázcsillapító kellhet: lázgörcs, különösen kisgyermeknél. Na az megölheti.
Más kórokozó fertőzése. Na az okozhat gondot.
Bárányhimlő. NINCS gyógyszer rá. Mégis gyógyul.
Rózsahimlő.
Toxoplasmosis.
És még sokan mások.

Várhegyi Márton 2013.05.02. 08:59:11

@Igényes:

"És ha már úgyis rúgod, tökön rúgd, hogy érezze is, meg el se szaporodjon. Még jobban."

Hallod, mekkora suttyó paraszt vagy te! Nem elég, hogy ontod magadból a hülyeséget, még gerinctelen is vagy - elég rossz kombináció.

2013.05.02. 09:00:38

@torontál1971: Természetesen túlzott antibiotikum kezelés okozhat sok mindent. Ezt senki nem mondta.
Még Bambanő sem.
Viszont itt arról beszélgetünk, hogy a táplálkozás szerepet játszik-e a vér Ph-jának beállításában, vagy a szervezet megoldja önmaga?
(megoldja, a vizelet lesz változatos)

2013.05.02. 09:03:12

@torontál1971:
A bőr problémáidat nem lehet, hogy a mekis táplálkozási módszer okozza? Sok sok zsír, vegyszerek?

Várhegyi Márton 2013.05.02. 09:25:28

@soproni1:

"Ha a baktérium okozná, akkor mindenki tbc-s lenne, aki találkozik vele. Gondolom....."

Ha veszel két teljesen azonos embert, az egyiknek "adsz" baktériumot, a másiknak nem. Amelyiknek nem adtál, az biztosan nem lesz tbc-s; amelyiknek adtál, az valamekkora valószínűséggel tbc-s lesz. Akkor mégis mi okozza a betegséget?

Gondolatkísérlet:

Ha egy poharat leejtek, és összetörik, akkor mi okozta azt, hogy összetört (okozat), vagyis mi az ok?
Az, hogy elengedtem?
A gravitáció?
Az, hogy nem raktak le anno szőnyeget a padlóra (ami tompította volna az erőhatást)?
Az, hogy gyenge/törékeny anyagból volt?
Vagy talán az, hogy nemrég vették le a gipszet a karomról (és emiatt most még kicsit ügyetlen a kezem)?
Vagy mindegyik?

Jelen esetben:

Az az ok, hogy a baktériummal találkoztam?
Az, hogy gyengébb az immunrendszerem?
Az, hogy kicsit beteg a tüdőm, és egyes részeiben rossz a légcsere?
Stb.

Olyan könnyen dobálózunk azzal, hogy "ok-okozat", miközben gyakorlatilag nem definiáljuk jól, mit tekintünk oknak.
Az iménti okoskodásnak gyakorlati következménye egészen addig nincs, amíg látjuk a (jelen esetben) biológiai összefüggéseket (immunrendszer és fertőzés, stressz és immunrendszer stb.), továbbá tudatában vagyunk annak, hogy az "ok" egy valójában rosszul definiált fogalom.

Boka1 2013.05.02. 09:34:45

@soproni1:

Jól bírod a kockás ingesek rohamát !Hidd el, rájuk is szükség van ! :D

Én a hőszigetelő festékkel jártam így. Az összes építészmérnök ismerősöm azt mondta, hogy ez fizikai lehetetlenség, " mer' a hőszigetelés az a hungarocell, benn van a tankönyvekbe' is " . Kipróbáltam, s lőn csoda, fele annyi lett a fűtésre elhasznált energia, nagyobb komfort mellett. Erre a válasz: biztos jobb a gáz fűtőértéke, ráadásul most melegebb tél volt. Amikor valaki a nano és az ionok kapcsolatáról érdeklődött, azon behaltam. De akkor is szükség van a hitetlenekre ! Jó tükröt tartottál ezeknek ! :D

Várhegyi Márton 2013.05.02. 09:36:15

@torontál1971:

"A vér ph-nál pedig, bár látom sokak számára ez érthetetlen, de tizedek döntenek."

Nézd, torontál, egy hulladék szócikket linkeltél (lásd: "alapfeladat a vér pH-ját 6 fölé emelni"). Ne szépíts, hanem férfiasan ismerd be, hogy ezúttal mellényúltál - és pláne fölösleges tizedekről magyarázni, amikor a 6 és 7,35 között nem pártizedes a különbség.
Mindenki tévedhet, csak valaki méltósággal viseli.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.05.02. 10:34:51

@Várhegyi Márton: igen, azért is érdemes a vér PH értékét kicsit 6 fölé emelni, mert 7 alatt meghalnak az emberek, és az elég rosszul veszi ki magát :)))

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.05.02. 10:36:25

@Várhegyi Márton: A kérdés az, hogy mi az esélye annak, hogy valaki egyszerre érti a logaritmikus skálát és hiszi el ezt a sok hülyeséget.

V8 2013.05.02. 10:54:02

A "minden betegség lelki eredetű" dolgot igazán elmondhatnák pl a genetikai rendellenességgel előknek is - ha boldogabbak lennének, akkor pl biztos képesek lennének egy olyan fehérje termelésére, ami most valamilyen mutáció miatt nem megy :)

(egyébként az ilyen ezo-izék önellentmondásai viccesek:
a) minden lelki eredetű, ezért ne várd, hogy a fizikai kezelések bármit is hassanak
b) túl savas vagy/rossz a rezgésed/mittomén, ami ilyen-olyan tüneteket okoz, tehát igyál lúgot/vegyél kvantuminformációt/mittomén)

Igényes 2013.05.02. 10:59:51

@V8: Én úgy gondolom, hogy ilyen esetben a nőgyógyásznál meg a szűrővizsgálatokat végzőknél kellene érdeklődni, hogy miért nem jöttek rá időben, hogy genetikai rendellenességgel fogsz megszületni. Persze lehet hogy rájöttek, és szóltak is, anyukád meg azt mondta, hogy ő így is szeretni fog, és az téged mindenért kompenzál majd.
Kérdezd meg tőle. ;)

Igényes 2013.05.02. 11:02:05

Btw, az internet egyik legnagyobb átka, hogy olyanokat is megtanítanak olvasni, akit nem lett volna szabad. Kéne keresnem egy bűnbakot. Mondjuk Mária Teréziát.

ámbátor 2013.05.02. 11:08:01

@Igényes: Eddig csak bigott, hiszékeny, kissé agresszív ostobának tűntél, most viszont kezdesz alpári lenni. Nem kéne.

Igényes 2013.05.02. 11:08:23

@jotunder: Pontosan melyik "hülyeségekre" gondolsz?

Igényes 2013.05.02. 11:09:12

@ámbátor: Alpári? Nem, nem hiszem. Hol láttál ilyesmit?

Igényes 2013.05.02. 11:12:20

Jah, te ilyen veszettszoci vagy... Inkább akkor ne válaszolj, az olyanokhoz nem beszélek.

ámbátor 2013.05.02. 11:13:43

@Igényes: Hát az anyázás nálam már alpárinak számít.

Igényes 2013.05.02. 11:19:42

@ámbátor: És hol láttál itt anyázást? Bár lehet hogy nálad kimaradt, hogy a gyereket az anyja szüli... utánanézel, vagy elmagyarázzam részletesen? Szóval a nőn van alul egy lyuk.... innentől folytasd.

V8 2013.05.02. 11:22:32

@Igényes: Nem tudok róla, hogy lenne bármilyen genetikai betegségem, csak példaként hoztam a dolgot egy állítás cáfolására. Némileg formalizálva a dolgot, hogy ne lehessen belekötni (mert nyilván a következő az lesz, hogy az állítást védők ezt tranzitívvá teszik, miszerint genetikai rendellenesség esetén a szülők lelki baja az ok):

Állítás: minden betegség lelki eredetű
Cáfolat: tfh adott egy recesszív genetikai betegség, ami az F fehérje szintézisét lehetetlenné teszi, de a cáfolatban szereplő időpontban ez a betegség (vagy annak oka) még nem ismert. Mesterséges megtermékenyítéssel két, a problémás génváltozatot hordozó szülőtől születik egy gyerek, aki a véletlennek köszönhetően mindkét szülőtől a problémás változatot örökli, tehát beteg lesz, nem képes F szintézisére. Azaz: sem az adott személy, sem a szülők, sem a mesterséges megtermékenyítést végző orvos lelkiállapota nem befolyásolta a betegség kialakulását.

Igényes 2013.05.02. 11:27:08

@V8: Gondoltam nem lesz probléma értelmezni az általános alanyt. :)

"nyilván a következő az lesz, hogy az állítást védők ezt tranzitívvá teszik, miszerint genetikai rendellenesség esetén a szülők lelki baja az ok):"

Általában. Vagy a gyereké, vagy a kettőé együtt, esetleg valami karmikus gebasz. :)

Az az "azaz" nem egészen helyénvaló ott, ha 3 sorral feljebb a véletlent emlegeted. ;)

röhögő 2013.05.02. 11:32:34

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Hogy a témánál maradjunk, a savasságot (pH értéket) a hidrogén ionok koncentrációjának mértéke adja meg, oldatokban."
- A hidrogén ionok koncentrációjának negatív logaritmusa.

V8 2013.05.02. 11:36:27

@Igényes: A leírt cáfolatban a véletlennek a lelkiállapothoz nincs köze, a cáfolandó állítás pedig nem szólt karmikus gebaszról :)

A bizonyításnak egyébként nem lényeges eleme ez a megjegyezés, kicseréhető erre: a hímivarsejtet és petesejtet úgy választjuk a megtermékenyítéshez, hogy a jelölteket valamilyen előre meghatározott determinisztikus sorrendbe állítva az első olyan párt választjuk, ami nem hordoz semmilyen ismert genetikus betegséget.

Igényes 2013.05.02. 11:41:06

A véletlen véletlen. Éppenúgy közrejátszhat benne a lelkiállapot, mint akármi más, nemde? :) Egyébként ez a lelkiállapot nem az a lelkiállapot, de nem érdekes.

Ügyesen megcáfoltad. :)

V8 2013.05.02. 11:59:18

@Igényes: "A véletlen véletlen."

Modellezés kérdése, mást jelent a véletlen kvantum-szinten, meg bonyolult, de egyébként determinisztikus folyamatok sztochasztikus modellezésekor, de ez már végképp nem lúgosítás :)

Igényes 2013.05.02. 12:02:29

@V8: Dehogy bonyolult. A véletlen a következőt jelenti: gőzöm sincs, mi van, de lehet akármi. ;)

Igényes 2013.05.02. 12:05:09

Ebből a mondatból egyébként te nem hagytál ki valamit? Az állítmányt, például.

Igényes 2013.05.02. 12:17:19

@Igényes: Jah nem, oké... bocs, reggel van még. :D

közösperonos átszállás 2013.05.02. 13:00:47

@Igényes: "Volt gyerekkoromban valami paródiakönyv, ami arról szólt, hogy megszületett a földön az antikrisztus, és táplálkozási tanácsadó lett. Milliárdokat kaszált abból, hogy kiadott egy olyan fogyasztószert, amitől a páciensek híztak, ezért koplaltak, és a végén már csak ezt ették. Viszont mivel semmilyen tápanyag nem volt benne, a végén szépen éhenhaltak. "

Megszületett benne az Antikrisztus, de nem ő lett táplálkozási tanácsadó, hanem Éhségnek (az Apokalipszis egyik Lovasának) volt kajacége. Pratchett-Gaiman: Elveszett próféciák.

torontál1971 2013.05.02. 14:42:12

@Várhegyi Márton: ? Én tévedtem??? LOOOL Mégis, miben? Olvasd el a posztot, talán megérted, én miről beszéltem.

torontál1971 2013.05.02. 14:49:10

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ha valaki kétségbe vonja azt, hogy a táplálkozás szerepet játszik a vér ph értékének az eltéréseiben, kezeltesse magát. Egyébként jókat derülök, ha olvasom amiket írtok, csak végletekben tud itt a legtöbb ember gondolkodni:) Vak hit és teljes hitetlenség. Nem képes rá a legtöbb ember, hogy jó szemüveg mögül nézze a dolgokat.

napidoktor.hu/tart-farticle-106-5172/Candida_dieta

Linkelhetnék ezret, de a hitetlennek mind baromság, hiszen a korlátolt elme nem képes a véleménye módosítására. Én lényegében középen elvagyok. Hogyan? Utána olvasok, sok forrást és aztán döntök. Ismerve a tüneteket, az életvitelem, stb.. látva a labor leletem, nem kellett hozzá sok ész, hogy rájöjjek, mi a helyzet. Beruháztam egy egyszerű teára, ártani nem fog és volt vagy 250 Ft :)

torontál1971 2013.05.02. 14:51:23

@Várhegyi Márton: Ja, és a vér normális értéke nem ekkora határon mozog. 7,35-7,45 között a normális. Az pedig egy tized. Troll határértéken mozogsz :)

torontál1971 2013.05.02. 14:55:15

Vér Ph: "
Normál érték:
7,35 - 7,45
Leírás:

A sav-bázis háztartás egyensúlyáról ad információt a vér PH értéke, melyet pH skálán mérünk: 0-tól (erősen savas) 14-ig (erősen bázikus vagy lúgos) terjed. A 7,0-s pH-érték semleges. A vér normálisan kissé bázikus, pH-értéke 7,35-7,45 között mozog. A rendes működéshez a szervezet a vér pH-értékét 7,4 közelében tartja." Közelében. Tizedekkel.. :)

torontál1971 2013.05.02. 14:58:53

@Könnyen elkaptuk, uram!: ...és gondolod ha így van, a vérem ph értéke rezzenéstelenül áll a normális szinten? Elárulom, igen, így van és nem, nem áll a normális szinten. Jobb ha tudod a táplálkozási szokásaim, az átlag magyaré, aki nem ér rá a munka közben tervezetten táplálkozni, hanem eszik, amikor tud és azt ami elé kerül, nos, ezek hatással voltak-vannak a vérem ph értékére. Sok másra is, igen. Viszont azt gondolni, hogy arra aztán nem, hát, elég vicces gondolat:)

ámbátor 2013.05.02. 15:02:35

@torontál1971: Ezzel a forrással azért vigyázz! Ugyanitt:
homeopátia és Cranio-sacrális terápia

"Alapja a cranium (koponya) és a sacrum (keresztcsont) funkcionális egységére utal. A rendszer az agyát és gerincvelőt körülvevő és védő kötőszövetes hártyából (dura mater) és az abban képződő és keringő agyi-gerincvelői folyadékból áll. A testben minden ideg kapcsolatban áll a dura materrel. Fizikai vagy lelki sérülések miatt kialakuló gátak akadályozhatják az agyi-gerincvelői folyadék áramlását, amely különböző rendellenességekhez vezethet.A terápia célja: a koponya csontok mikromozgásáinak korrigálása, a kötőszövetes határok, lemezek ellazítása, az ízületi feszültségek korrekciója, a koponyán belüli keringés javítása. Közvetve hatást gyakorolhatunk a test egyéb szerveire, a csont és izomrendszerre, az idegrendszerre."

Tegnap volt ez a magandoki.hu a kvantum-információval holografikusan kódolt cseppjeivel, ma meg napidoktor.hu a lelki sérülés miatt gátolt áramlású agyi-gerincvelői folyadékkal. Komolyan mondom, egyik jobb, mint a másik.

Igényes 2013.05.02. 15:48:14

@ámbátor: Nálad egyik sem fog működni. Lásd fent a silány minőségű emberes kommentemet... úgyis nagyon szorgalmasan végignyaltad az összeset. :)

Várhegyi Márton 2013.05.02. 16:14:50

@Igényes:

"Drága hülyefiam, egyelőre én (meg az ország többi része) fizetem a tanulmányaidat, hogy amint végzel elhurcold a kis beled kűfődre jóárasítani a nem túl okos zagyadat, úgyhogy lapítást javaslok. Tiszteletteljeset."

Még neked áll följebb? Mi köze ehhez annak, ki fizeti a tanulmányaimat? Ennyire ismersz, hogy tudod, külföldre akarok-e menni? Jó, hogy így általánosítasz, de én abba a 20-40%-ba tartozom, aki nem akar külföldre menni. És aki akar, annak a többsége nem pénzéhség miatt megy külföldre, hanem hogy normálisan meg tudjon élni.

Szerintem inkább neked kellene lapítanod, ha már ilyen tahó voltál, de lehet, a te kultúrádból hiányzik a morális kontroll. Az ilyen embernek tőlem nem jár ki a tisztelet, zárjuk is itt rövidre, ilyen bunkó, felszínes emberrel aligha van értelme beszélgetnem, sem időm, sem kedvem, sem energiám erre.

Várhegyi Márton 2013.05.02. 16:20:00

@torontál1971:

Persze, egy igen alacsony színvonalú cikket linkeltél. Az embert az is minősíti, amit linkel.

Köszönöm, ismerem a(z artériás) vér pH-jának referenciatartományát. A 6 és a 7,35 között nem pár tizednyi a különbség, a cikk (amit te linkeltél) hülyeséget ír, ezt kifogásoltam.

Várhegyi Márton 2013.05.02. 16:22:00

@jotunder:

(A probléma az volt, hogy a pH-t nem 6 fölé kell emelni, mert az már régen élettel összeegyeztethetetlen, hanem kb. 7 fölé, hogy egyáltalán ne haljunk meg. Vagyis aki írta, valószínűleg fogalma sincs arról, mi a fiziológiás tartomány.)

Várhegyi Márton 2013.05.02. 16:36:42

@torontál1971:

Én írtam:

"A 6 és a 7,35 között nem pár tizednyi a különbség, a cikk (amit te linkeltél) hülyeséget ír, ezt kifogásoltam."

Félreérthető voltam, a cikk nem írt olyat, hogy pár tized a különbség a 6 és a 7,35 között. Valószínűleg félreértettem, amit korábban írtál, ezért ezt az idézett részt tekintsd tárgytalannak!

Pásztörperc 2013.05.02. 16:48:21

Baromian utálok hozzászólásokat/hozzászólókat törölni, de a következő személyeskedésnél elkezdem. Ami sok, az sok.

Várhegyi Márton 2013.05.02. 16:48:58

@Igényes:

"Én úgy gondolom, hogy ilyen esetben a nőgyógyásznál meg a szűrővizsgálatokat végzőknél kellene érdeklődni, hogy miért nem jöttek rá időben, hogy genetikai rendellenességgel fogsz megszületni."

Invazív genetikai vizsgálatot csak indokolt esetben csinálnak a lehetséges mellékhatások miatt (pl. abortus), egyébként sem ismert minden genetikai betegségnél a betegségért felelős genetikai eltérés, és az ismert eltérések közül sem mindre van teszt klinikai használatban.

Várhegyi Márton 2013.05.02. 17:01:39

@torontál1971:

"Ha valaki kétségbe vonja azt, hogy a táplálkozás szerepet játszik a vér ph értékének az eltéréseiben, kezeltesse magát."

Mitől olyan triviális, hogy a táplálkozás befolyásolja (mérhetően befolyásolja) a vér pH-ját? Vagy hogy ez a befolyás kóros pH-eltéréshez vezethet?
Persze, ha táplálkozásnak tekintjük a sósav vagy a nátrium-hidroxid-oldat megivását, akkor befolyásolja.
Tudsz is valami hivatkozást vagy magyarázatot adni az állításod alátámasztására?

Várhegyi Márton 2013.05.02. 17:09:07

@torontál1971:

Te szoktad mérni a véred pH-ját?

aronsatie 2013.05.02. 18:09:17

@Várhegyi Márton: Sajnos ez csak elvben van így. A gyakorlatban 35 fölötti nőket szó és magyarázat nélkül küldenek amniocentézisre.

aronsatie 2013.05.02. 18:10:40

@Pásztörperc: Nem akarnál írni az otthonszülésről? Abból lenne csak nemulass.

Kovács János 18 2013.05.02. 18:15:09

@Bambano: "a sejtekből az anaerob anyagcsere végtermékei visszajutnak a májba, ezt a szállítási útvonalat savasítja. ez vagy vér, vagy a nyirok, vagy mindkettő egyszerre,"

Értem. Tehát a rövidtávfutás emeli a vér, vagy a nyirok PH-ját.

@soproni1 szerint "Young volt talán az első, aki kimondta, hogy a sport önmagában savasít, ha nem pótoljuk megfelelő minőségű étellel, itallal az elveszett anyagokat."

Ez volt a kiindulópontja a vitánknak.

Szted tehát igaz az az állítás, hogy "a sport önmagában savasít"?

Pásztörperc 2013.05.02. 18:15:50

@aronsatie: Messze nem vagyok hozzá elég felkészült; ha sikerül hozzá szerzőtársat találni, akkor esetleg. Annyi mindenesetre egyértelmű, hogy:

a) az "otthonszülés" mint fogalom egy mocskos nagy hazugság, mert az esetek nagy részében nem otthon, hanem otthonBAN (mármint szülőotthonban) szülésről van szó;

b) ez a problémakör sokkal-sokkal bonyolultabb annál, mint ami a sajtóból "átjön".

P/c

Kovács János 18 2013.05.02. 18:16:48

akarom mondani: a rövidtávfutás csökkenti a vér PH-ját...

Pásztörperc 2013.05.02. 18:22:44

@Kovács János 18: Nem. Én pl. versenyszerűen sakkoztam, ami sport. A szénlapátolás viszont nem az.

Kovács János 18 2013.05.02. 18:25:43

@Pásztörperc: Bambano azt állítja, hogy "a sejtekből az anaerob anyagcsere végtermékei visszajutnak a májba, ezt a szállítási útvonalat savasítja. ez vagy vér, vagy a nyirok, vagy mindkettő egyszerre,"

Sztem ez nem vérsavasítás. A nyelvérzékem tiltakozik. A tiéd?

aronsatie 2013.05.02. 18:39:37

@Pásztörperc: Bevallom, nem tudom, mit jelentene a megfelelő felkészültség a témában. Számomra egyértelmű, hogy a szülésre alkalmas hely csakis egy jól felszerelt műtőhöz igen közel lehet. Az a nő, aki az ún. lelki igényeinek rendeli alá születendő gyermeke biztonságát, szerintem súlyosan gondatlan, és Geréb Agnes jó helyen van ott, ahol van. Pár helyről már kizártak ezért a véleményemért, ezért is vagyok olyan pofátlan, hogy javasoljam. Mert az ám a szekta, nem ezek a műkedvelő dietetikusok.

acs63 2013.05.02. 18:46:18

@Kovács János 18: Meg a hosszú is... :-)

ttk.nyme.hu/fldi/Documents/F%C3%BCzesi%20Istv%C3%A1n/Biok%C3%A9mia/Gl%C3%BCk%C3%B3z%20lebont%C3%A1s1.pdf

Nem a savasít-lúgosít itt a kérdés, hanem, hogy ezt befolyásolni tudjuk-e (és mennyire?) táplálkozással, vagy szellemi ráhatással, ráolvasással, esetleg hittel? :-/

Várhegyi Márton 2013.05.02. 19:06:47

@aronsatie:

"A gyakorlatban 35 fölötti nőket szó és magyarázat nélkül küldenek amniocentézisre."

35 év környékén lesz akkora a Down-kór valószínűsége, hogy "megérje" a vizsgálat egy egyébként egészséges kismamánál is. (Fiatalabb korban a valószínűsége még kisebb, mint a vizsgálatból adódó vetélés kockázata).
Ettől még persze dönthet úgy a kismama (megfelelő felvilágosítást követően), hogy nem kéri a vizsgálatot.

A szó- és magyarázatnélküliség mindentől függetlenül hiba.

acs63 2013.05.02. 19:09:49

@Kovács János 18: Hát igen...Sajnos ez a helytelen kifejezés terjedt el, mint pl. a gépkocsin a sebességváltó.
Közbeszédben elmegy (akár kommentben), de szakszövegben a "csökkenő Ph érték", vagy "csökkenő lúgos vegyhatás" lenne a helyes. Talán a "sav-bázis állapot sav irányában történő elmozdulását" egyszerűsítették "savasodásnak", de ehhez igazából nyelvész kellene...

aronsatie 2013.05.02. 19:11:00

@Várhegyi Márton: 40 éves kor környékén lesz akkora a Down valószínűsége, hogy kb. megegyezzen az amniocentézis vetélési kockázatával. 35 éves korban még jóval alacsonyabb. A kismama dönthetne úgy, ha informálva lenne. De nincs, így meg nem tudja, miért és hová küldik, meg azt sem, hogy mit kockáztat.

Kovács János 18 2013.05.02. 19:41:50

@acs63: köszi ez szép prezi
futással savasodunk, OK

de EVÉSSEL NEM lúgosodunk és nem savasodunk en bloc

1) számba veszem a paleolit almaecetet
ezzel a nyálamat savanyítom

2) aztán lenyelem
ezzel a gyomorsavamat savanyúbbítom

3) aztán átmegy a patkóbélbe
és ott elsemlegesül
pont

én ezt tanultam a gimiben

hol itt a lúgosítás?

a mentális rezdülések lelki finomságainak csipkéit pedig szerintem a "Roccambole szerelmei" című örökbecsű alkotás halhatatlan szerzőjénél érzékletesebben mi úgysem tudjuk leírni

csak azt tudhatjuk biztosan, hogy e rezdülések nem alacsonyodnak le holmi glikloízisig meg ammónia-kiválasztásig

Pásztörperc 2013.05.02. 19:47:59

@Kovács János 18: Ebből a nyelvi pontatlanság a legkisebb baj — bármily hülyén is hangzik, hogy ezt pont én mondom. No de hát a vér nem tudja, hogy ő most éppen vissza a májba megy-e, vagy a test egyéb részeibe — köv.képpen ha a vért így el lehetne savasítani, ennek eredményébe már valamennyien régen belepusztultunk volna, lásd a vitaindítóban leírtakat a pH ingadozásának lehetséges mértékéről és hatásairól.

Minél komplexebb egy szervezet, annál pontosabban beállított paraméterek között működhet csak. Szükségképpen létezésünk legalapvetőbb feltétele ezek fenntartása, tehát szervezetünk igen sokféle, egymáshoz szorosan kapcsolódó pufferrendszert működtet. Ezért lehet az eszkimók vérének pH-ja éppen annyi, mint a krisnásoké, és ezért válhat egy eszkimó (e szempontból) zökkenőmentesen Krisna-tudatúvá (és viszont, bár ez utóbbi egyéb okokból szélsőségesen valószínűtlen).

Pásztörperc 2013.05.02. 19:48:50

@Kovács János 18: Viszont a végén mindenki énekel...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.02. 20:07:46

@aronsatie:

"Számomra egyértelmű, hogy a szülésre alkalmas hely csakis egy jól felszerelt műtőhöz igen közel lehet. Az a nő, aki az ún. lelki igényeinek rendeli alá születendő gyermeke biztonságát, szerintem súlyosan gondatlan, és Geréb Agnes jó helyen van ott, ahol van. [...] Mert az ám a szekta [...]"

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11251720

Male appropriation and medicalization of childbirth: an historical analysis.

BACKGROUND AND RATIONALE: The appropriation and medicalization of pregnancy and childbirth by men are rooted in a patriarchal model that has been centuries in the making. A model that perceives women as essentially abnormal, as victims of their reproductive systems and hormones, it is also one that defines pregnancy as inherently pathological - a clinical crisis worthy of active intervention. In both law and medicine men have used their power to define reproduction as a biological defect (LeMoncheck L. 1996 Journal of Clinical Ethics 7, 160--176), requiring both legal regulation and medical intervention, whilst feminist writers have long argued that women's experiences within the health care system at least to some extent reflects their social position.

utalom a politologusokat 2013.05.02. 20:22:04

@Pásztörperc: "Messze nem vagyok hozzá elég felkészült"

akkor ezt a fikazast is nyugodtan hagyhattad volna a fiokodban...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.02. 20:47:37

@aronsatie:

Azt hogy ha egy "szekta", akkor eléggé befolyásos szekta ahhoz hogy tanulmányokat publikáljon amik felvételre kerülnek tudományos publikációk adatbázisaiba.

Valamint azt állítják, hogy a tiédhez hasonló vélemények a patriarkátus gyakorlatából fakadnak.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.05.02. 20:51:47

@utalom a politologusokat: P/c nem említette meg, pedig megtehette volna, hogy a lúgosító diéta atyja Edgar Cayce azt állította, hogy szellemektől hallotta azt, hogy mit kell tenni. Nem egyszerűen szélhámos volt, hanem a teljesen megdöbbentő, amerikai csodatévő gazember alapesete. A lúgosító diéta ideológiája tömény idiotizmus. A vér Ph értékére nincs hatással és pont. Egy bizonyos diéta természetesen hathat pozitívan (vagy esetleg negatívan) a kalcium háztartásra, és sok minden másra, de itt ökörségekről van szó. A lúgosító típusú diéták esetleges pozitív hatásairól pl. itt www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/

Az, hogy bizonyos betegségek esetén szódabikarbónát javasolnak, ez tény,jasn.asnjournals.org/content/20/4/692.full de érdemes elolvasni az egész cikket.

Kovács János 18 2013.05.02. 20:54:33

@utalom a politologusokat: hm
P/c fikázásának alapja az volt, h szte "az esetek nagy részében nem otthon, hanem otthonBAN (mármint szülőotthonban) szülésről van szó;"

szted az esetek nagy részében otthon, és nem otthonBAN (mármint szülőotthonban) szülésről van szó?

Kovács János 18 2013.05.02. 20:55:25

@Pásztörperc: az eszkimó -> Krisnás transzformáció szép példa
jó válasz

Kovács János 18 2013.05.02. 20:57:05

@jotunder: és ha sok banánt eszünk, akkor a spermánk is banánízű lesz, azt se hagyd ki, mint esetleges pozitív hatást <3

aronsatie 2013.05.02. 20:58:03

@neoteny: Én meg azt, hogy ez egy faszság. Mit nem lehet azon belátni, hogy szülni ott érdemes, ahol baj esetén a legközelebb a segítség?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.05.02. 21:02:09

@neoteny: Hollandiában nagyon gyakori az otthonszülés. Valamelyest növeli a halálozási kockázatot, de ez nehezen kimutatható. Ugye, ha valaki otthon szülést választ, akkor többször is kivizsgálják, figyelik, ami eleve csökkenti a veszélyeket. Általában középosztálybeli családok választják, ahol eleve nagyon alacsony a gyermekhalálozás. Ez eleve megborítja a statisztikát. Van egy nagyon ritka eset, amikor előre nem látható körülmény veszélyezteti a gyerek életét, és ha jól értem, ezekben az esetekben kimutatható már, hogy a kórházban szülés valamelyest növeli az életben maradási esélyeket. Azt gondolom, hogy Hollandiában az egészségügyi ellátás hihetetlen magas színvonala, és a kórházak nagy sűrűsége miatt az otthon szülés egy elfogadható alternatíva, de láthatóan ott is vitáznak a dolgon. Világvégén, Amerikában, alacsonyan képzett nővérrel szülni, nem ugyanaz, mint Amszterdamban egy hiperképzett, majdnem orvos nővérrel, két sarokra egy kórháztól. Az, hogy a szülészek szinte mindig férfiak, és az egész szülésnek van egy paternális karaktere, ahol az anyával időnként üvöltözik egy fehérköpenyes atyafigura, és ketteskének neveznek egy nőt, aki egy gyereknek ad éppen életet, valóban elgondolkoztató. Legalábbis számomra.

Pásztörperc 2013.05.02. 21:04:40

@utalom a politologusokat: Ahhh, köszönet! Sokkal szegényebbnek érezném magam, ha csillogó szellemednek ettől a csodás sziporkájától megfosztottál volna. A jövőben is várom érvekben és tényekben ily gazdag, ám mégis egyszerű és könnyen belátható útmutatásaidat. Vezess minket!

aronsatie 2013.05.02. 21:22:19

@jotunder: Létezik hollandiai kimutatás, ami egyértelműen jelzi, hogy az otthonszülés kockázatosabb. Annak ellenére, hogy az összehasonlítás majdnem reménytelen, mert persze hogy az összes kockázatos vagy csaknem reménytelen eset a kórházi statisztikát rontja.
Viszont nem értem, hogy a szülészek neme, modora és a kórházi körülmények mennyiben befolyásolják ezt a vitát. Ezen az alapon a homeopátia jó dolog, mert a homeopaták szép figyelmesen végighallgatják az embert (de minek).

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.02. 21:22:42

@aronsatie:

"Én meg azt, hogy ez egy faszság."

Hehe; erre meg azt mondják hogy ez a patriarkátus alapvető erőszakosságának manifesztációja. :)

"Mit nem lehet azon belátni, hogy szülni ott érdemes, ahol baj esetén a legközelebb a segítség?"

Szerintük ennek a "belátása" a nő választása; továbbá a "segítség" valódiságának mértékét is vitatják. Az alapvető gondolat az, hogy a nőket érintő kérdésben csak a nők kompetensek abban hogy eldöntsék, mire van szükségük.

Szóval írni egy Vincent posztot az otthonszülésről kb. olyan lenne mint egy aknamezőn futóversenyt rendezni. Érthető ha P/c fenntartásokkal van az ötlet iránt.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.02. 21:30:15

@jotunder:

OK, ebből milyen konklúziók vonhatóak le Mo-ra nézve?

(Egyébként a tanulmány szerzője az UK-ban él, nem az USA-ban.)

aronsatie 2013.05.02. 21:43:37

@neoteny: Rendben. Tudomásul veszem, hogy nem írható elő "a nőnek", hogy a legnagyobb gondossággal járjon el születendő gyermeke ügyében. Arra sem lehet senkit kötelezni, hogy ne hagyja felügyelet nélkül az út mentén játszani a kisgyerekét. De attól még gondatlanság, és én elítélem. Baj?
Persze hogy aknamező. Az otthonszülők kb. olyan erőszakos és meggyőzhetetlen szekta, mint a vallási fundamentalisták.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.02. 21:47:05

Home birth with midwife safe as hospital

[...]

The Society of Obstetricians and Gynecologists of Canada does not take a specific stand on the safety of home births, and has called for more research on it. The society said it should be up to each woman to decide where to give birth.

[...]

www.cbc.ca/news/health/story/2009/08/31/midwife-home-births.html

dogfüggő 2013.05.02. 21:48:03

Otthonszülés:

néhány éve - ha jól emlékszem - kb. hatvan kutatás adatai bizonyították azt, hogy a tervezett otthonszülés* nem jelent nagyobb kockázatot sem a gyerekre, sem az anyára, mint a kórházi szülés.
(Természetesen azonos kockázati csoportokat hasonlítottak össze, az ilyen-olyan okokból veszélyeztetettnek minősülő terhesek nem vettek részt a vizsgálatokban.)
Leegyszerűsítve a dolgot: a szülés olyan folyamat, amely akkor zajlik le a leggyorsabban és - ezzel összefüggésben - a legkomplikációmentesebben, ha az anya biztoságban érzi magát.
Szülésnél a biztonság érzete objektíve nagyobb biztonsághoz vezet.
- folyt. köv.-

aronsatie 2013.05.02. 21:56:08

@neoteny: És? Végzett orvosok adják a nevüket és a nevük előtti két bötűt mindenféle kuruzsláshoz. Nem jelenti azt, hogy igazuk van. Azt magyarázd meg nekem, anélkül hogy felesleges idézeteket hozol, hogy miért nem egy műtő közelében van a legnagyobb biztonságban egy szülő nő? Miért ugyanolyan jó a sezlon a nappaliban? Mi van, ha a gyerek elakad, ha a nyakára tekeredik a köldökzsinór?
Ehhez nem kell idézet, elég lenne elemi iskolai logika.

dogfüggő 2013.05.02. 22:02:20

.. szóval - mivel az objektív kockázat kb. azonos, ellenben a biztonságérzet komolyan befolyásolja a szülés kimenetelét, szerintem az a tisztességes álláspont, hogy minden (nem veszélyeztetett) terhes anya szülhessen ott, ahol a legnagyobb biztonságban érzi magát.
Van, akinek a sok hájteh kütyü, meg a fehér köpeny ad biztonságérzetet, és van, akinek a saját nappalija.
Fura, de így van: egyik csoport sincs nagyobb veszélyben, mint a másik.
Mindjárt teszek be linkeket

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.02. 22:02:43

@aronsatie:

Elolvastad te a cikket? Beleértve a statisztikákat? Vagy azt állítod hogy azok hamisak, és csalás eredményei?

Kezd erősen úgy kinézni hogy te legalább annyira erőszakos és meggyőzhetetlen vagy mint szerinted az otthonszülő "szekta".

aronsatie 2013.05.02. 22:08:55

@neoteny: A kérdésemre próbálj meg, légy szíves. Hátha megy. Idézetekkel nem vitatkozom, csak a vitapartner állításaival. Már ha van neki.

ámbátor 2013.05.02. 22:13:48

Két érvet hoznék ide:

Móz I.3.16. Az asszonynak monda: Felette igen megsokasítom viselősséged fájdalmait, fájdalommal szűlsz magzatokat.

"Az ember kiemelkedően nagy aggyal rendelkezik, arányosan szokatlanul nagy koponyára van szüksége. Azzal viszont, hogy őseink felegyenesedtek, és kétlábon járó élőlényekké váltak, olyan formán alakult át a csípőjük, hogy a szülőcsatornán már nem fért volna át egy érett agyat tartalmazó koponya. Az ember ezért kénytelen idő előtt, éretlenebbül világra hozni gyermekeit"

Szóval ellentétben a zebrával például, szüléskor és közvetlen utána az anya és a gyerek egyaránt fokozottan veszélyeztetett, kiszolgáltatott helyzetben van. Olykor nem árt egy orvos a közelben. Persze alkat kérdése. Van aki megszül, aztán felmos és kiporszívóz, de az a ritkább.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.02. 22:20:42

@aronsatie:

"Idézetekkel nem vitatkozom"

Miért nem?

dogfüggő 2013.05.02. 22:26:33

@dogfüggő:

... kb. hatvan olyan kutatás van (ill. volt pár éve; azóta talán már több), amelynek adatai mind ugyanezt támasztják alá: gyakorlatilag nincs kockázati különbség.

Igény esetén linkelek még. : )

Az ellenkezőjét - tehát hogy nagyobb az otthonszülés kockázata - igazán egyértelműen egyetlen kutatás bizonyította, arról azonban kiderült, hogy komoly csúsztatásokat tartalmaz (pl. nem tervezett otthonszülések is szerepeltek a statisztikában), emiatt még az otthonszülést mereven ellenző (ám tisztességes) orvosok sem találták mérvadónak.

aronsatie 2013.05.02. 22:33:50

@neoteny: Elvárom a vitapartnertől azt a minimális szellemi erőfeszítést és kockázatvállalást, hogy állít, tehát vitára bocsát valamit. Ennek hiányában a puszta copypaste érdektelen. Szóval miért egykutya a sezlon?

Wintermoots (törölt) 2013.05.02. 22:38:09

@dogfüggő:

ezek nem jó érvek. nekem édesmindegy, mert nem vagyok/leszek érintett a kérdésben, a véleményem is érdektelen, viszont azt jelezhetem, hogy az általad írottakat pillanatok alatt szétszedik, szóval ennél jobbakat kell találni.

Késes Szent Alia 2013.05.02. 22:39:45

@dogfüggő: Írtál az index fórumra is ebben a témában, időnként beleolvastam. Úgy rémlik, hónapokon át vitáztál higgadtan, felkészülten, többek közt egy nőgyógyásszal is, de nem volt különösebb foganatja, és folyton visszatértek arra, amiket már megválaszoltál. Vagy lett valami konklúzió, amiről lemaradtam?

@ámbátor: A Fennvalót jól csőbe húzta az ember, amikor kitalálta az epidurális érzéstelenítést, és így szemtelenül semmissé tette az Évának örök időkre szánt büntetést.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.02. 22:44:46

@aronsatie:

"Elvárom a vitapartnertől azt a minimális szellemi erőfeszítést és kockázatvállalást, hogy állít, tehát vitára bocsát valamit."

Azt állítom hogy Kanadában készült olyan tanulmány amelynek az volt az eredménye hogy a tervezett otthonszülés legalább annyira biztonságos mint a kórházban történtek. Ennek az állításnak az alátámasztására idéztem.

Te erre elkezdtél orvosok kóklerségéről beszélni -- ugyanakkor azt állítod hogy _logikailag szükségszerű_ hogy az orvos/műtő közelsége javítja a szülés kimenetelét. Az idézett tanulmány szerint nem így van: tehát a _logikailag szükségszerű_ kimenetel nem igaz, és ezt számok mutatják. Vagy kétségbe vonod a számok helyességét (ti. azt állítod hogy csalás eredményei), vagy belátod hogy a _logikai szükségszerűség_ téves.

dogfüggő 2013.05.02. 22:44:52

... hogy visszatérjek kicsinyt ON-ba:

a lúgosításnál egy rakás ember elfogad tudományos megalapozottság, kutatások, mifene nélküli állításokat - csak úgy, mert jólesik elhinnie, és aki mondja őket, az a számára tekintélynek tűnik
a szülés-dologban is ilyesmi van, csakhogy itt a kórházba erőltetős vonal
az, amelyik tudományos megalapozottság nélkül érvel

dogfüggő 2013.05.02. 22:50:24

@Késes Szent Alia:

Jólesik, hogy emlékszel. : )

Áá, ezek örök körök.
Akkor sem, és most sem azért szóltam hozzá (bele), mert abban reménykedem, hogy az igazán keményvonalasokat bármi is meggyőzheti; inkább csak azért, mert - a magam naivitásában - úgy gondolom, hogy benézhet ide olyan is, aki tényleg elfogulatlanul érdeklődik - és hát akkor már hadd lásson tényeket, statisztikákat, ilyesmiket is az illető.

dogfüggő 2013.05.02. 23:11:35

@Wintermoots: Az nem jó érv, hogy az anya és a gyerek akkor van a legnagyobb biztonságban, ha az anya biztonságban érzi magát?
Kár.
Pedig ez a helyzet.
Egyszerű biokémiai folyamat ez: stressz esetén a szervezet elkezdi termelni az adrenalint, ennek hatására pedig az endogén oxitocin-termelés csökken, vagy leáll.
Ez a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy a fájások gyengülnek, a szülés lassul, elakad.
A komplikációk esélye pedig ugrásszerűen nő.
(Ugyanaz a folyamat megy végbe egyébként, mint a közismert " fehérköpeny-hipertónia" esetében. Az emberek majdnem felének följebb megy a vérnyomása, ha orvos méri; csak ott nem a méhfalra, hanem az érfalra hat az adrenalin.)

2013.05.02. 23:17:32

@röhögő: kösz a kiigazítást!

2013.05.02. 23:19:38

@neoteny: Vagy kétségbe vonod a számok helyességét (ti. azt állítod hogy csalás eredményei), vagy belátod hogy a _logikai szükségszerűség_ téves."
Mindkettő. Mivel a komplikációk felmerülése esetén szó sem lehet otthonszülésről, így érdekes összevetni a két számot.

aronsatie 2013.05.02. 23:19:55

@neoteny: Egyetértek. Nyilván van olyan tanulmány, ami azt állítja, hogy (akármit). Viszont ha te úgy olvasol tanulmányt, mint azt a pár mondatot, amit idevetettem, akkor problémáid lehetnek a szövegértéssel. Nem írtam kóklerségről, sem azt, hogy a műtő szükségszerűen javítja a kimenetelt. Nem szükségszerűen, hanem szükség esetén. Érzed a különbséget? Szerinted nem lehet szükség műtőre szülés közben, vagy ha igen, akkor az a szükség nem lehet sürgős? De ha már egyszer tanulmányokat tanulmányozol: tisztában vagy az otthonszülés hazai statisztikájával, a kórházival összehasonlítva?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.02. 23:44:38

@aronsatie:

"Nem írtam kóklerségről"

Igaz; kuruzslásról írtál.

"sem azt, hogy a műtő szükségszerűen javítja a kimenetelt. Nem szükségszerűen, hanem szükség esetén."

Pontosan ez az érdekes kérdés: ha a műtő (és a szülészorvos) rendelkezésre áll, nem lesz-e az használva akkor is ha nem lenne rá szükség? Csak azokról az esetekről beszélni amikor a szülészorvosi/műtéti beavatkozás szükséges és hatékony olyan, mint csak azokat az esetekről beszélni amikor a beteg meggyógyul... és nem említeni azokat az eseteket amikor meghal.

A probléma ott van hogy az összes otthonszülési komplikáció következményét annak tulajdonítod hogy nem volt a közelben műtő/szülészorvos; de nem nézel a műtőben/szülészorvos jelenlétében fellépő komplikációk következményeire, ill. azokból egyet sem tulajdonítasz a műtétet vagy más szülészeti beavatkozást végző orvos hibájának.

2013.05.02. 23:47:57

@Várhegyi Márton: @torontál1971: Testnedvek

pH

Vérplazma

7,35 - 7,45

Interstíciális víztér

7,29 - 7,37

Gyomornedv

1,2 - 3,0

Bélszekrétum

8,0

Epe

7,4 - 7,7

Vizelet

4,5 - 7,5

Nyál

6,8

Agy - gerincvelői folyadék

7,4

Ízületi folyadék

7,4 - 7,8

Tehát a vér szabályozott Ph-jú.

Csak egy rövid kérdés: gyomorégésre szódabikarbónát veszel be.
Mi történik a kémiai folyamat eredményeként a szervezetben?
Segítek: víz, széndioxid és Na2 CO3. A továbbiakban pedig a jelenlévő sósav miatt NaCl és H2O keletkezik.
Ez viszont aszervezetben ionok formájában jelenik meg: Nátrium ion a vízpumpához szükséges. Hidrogén ion a gyomorsav előállításához.
És itt visszatértünk a kör elejére: a bevitt szódabikarbóna fokozott gyomorsavtermelést indikál! Ezért folyamatos szedése eredménytelen!

Tehát, a vér lúgosítása megbukott, úgy hülyeség, ahogy van!
A szervezeten belül nem az alapkémia szervetlenkémia működik.

2013.05.02. 23:49:34

@neoteny: Pontosan ez az érdekes kérdés: ha a műtő (és a szülészorvos) rendelkezésre áll, nem lesz-e az használva akkor is ha nem lenne rá szükség?"
Megfordítod az okot az okozattal.
Csalsz?

2013.05.02. 23:54:09

@torontál1971: Candia???? Áltudományos hülyeség!

utalom a politologusokat 2013.05.02. 23:55:43

@jotunder: a lugositas gyakorlata kicsit messzeb regebbi mint ez a faszi.
mar az okorban is es kesobb is rengeteg problemat az un. zoldekkel orvosoltak, kuraltak.

2013.05.02. 23:57:54

@dogfüggő: The safety of home birth is the subject of much discussion. Outcomes vary between countries, influenced by how easy it is to transfer to hospital if a complication occurs, and also perhaps by midwifery background. There is, for instance, a great difference between a traditional birth attendant in Country X, and a fully-qualified midwife in the UK. This page summarises published research on homebirth safety and outcomes.

Íme az angliai hivatalos hozzáállás!
Igen, ha komplikáció lép fel, a csecsemő/magzat nem otthon hal meg, hanem a kórházban!
Nem csalunk?
Ha eleve ellenjavallt az otthonszülés, mert mondjuk ikrek, vagy a magzat életfunkciói rosszak, szintén kórházban történik a beavatkozás. Ha császármetszés szükséges, szintén.
Hol fog több csecsemő/anya meghalni? Jé, a kórházban!
Nem csalunk?

2013.05.03. 00:00:21

@dogfüggő: (pl. nem tervezett otthonszülések is szerepeltek a statisztikában), emiatt még az otthonszülést mereven ellenző (ám tisztességes) orvosok sem találták mérvadónak."
Látod, ez is engem támaszt alá.
A kockázatmentes otthonszülést vetitek össze az összes kórházi szülésekkel, és azt mondjátok, hogy otthon szülni biztonságosabb????
Nem csalás ez?

dogfüggő 2013.05.03. 00:00:58

@neoteny:

"Pontosan ez az érdekes kérdés: ha a műtő (és a szülészorvos) rendelkezésre áll, nem lesz-e az használva akkor is ha nem lenne rá szükség?"

Valamint: ha valóban szükséges is használni a műtőt, vajon létrejött volna a szükséghelyzet a kórházi környezet nélkül is?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.03. 00:04:13

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"In the study, researchers looked at 2,889 home births attended by regulated midwives in British Columbia and 4,752 planned hospital births attended by the same group of midwives, compared with 5,331 births in hospital attended by a physician."

Sőt itt három szám került összevetésre.

"It's not well understood what factors may help decrease the risks while giving birth at home, but researchers cautioned that those who choose to do so are self-selecting and may be healthier, which would be an important way to manage the risk.

The study also excluded women with medical conditions either before or during pregnancy. The results also don't cover deliveries by midwives who lacked extensive academic and clinical training."

Nyilvánvalóan nem mindenkinek javallott az otthonszülés. Ekkor merül fel a társadalomfilozófiai kérdés: kötelezhető-e valaki (egészen pontosan a várandós anya) hogy kövesse az orvosi tanácsot? A kérdést tovább bonyolítja az: mekkora a bába felelőssége az esetleges komplikáció következményeiért? Itt pl. segítene az, ha a bábáknak kötelező felelősségbiztosítást kellene kötniük (vagy legalább is közölniük kellene a várandós nővel hogy van-e nekik ilyen) hogy súlyos komplikációk esetén a sérült gyermek (akár magán)orvosi ellátása biztosítva legyen.

Nem állítom hogy létezik egyértelmű válasz vagy szabályrendszer a problémakörre (habár a személyes véleményem az hogy az egyéni szabadság maximalizálása kívánatos).

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.03. 00:06:29

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Megfordítod az okot az okozattal."

Ez feltételezi hogy minden egyes esetben indokolt a műtéti/szülészorvosi beavatkozás. Pontosan az a kérdés hogy így van-e.

dogfüggő 2013.05.03. 00:08:43

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Félreértettél; épp az a lényeg, hogy AZONOS kockázati csoportok összevetését nevezzük csak statisztikának; a többi legfeljebb sok számmal díszített papír.
A fenti (manipulált) statisztikában szűrt kórházi esetek szerepeltek együtt a szűretlen otthonszüléses esetekkel.
Ez bizony csalás, igen.
A lavórnyi linken, amit be tudok itten mutatni, nincs ilyesmi; azok valóban statisztikák.

utalom a politologusokat 2013.05.03. 00:09:32

@Pásztörperc: tegnap tobbszor megszolitattal es lesajnaltad a kommenteloket. nem kell megsertodni, hogy a helyen kezelem a dolgot.
a bunod, hogy kiemelsz a "hivok" hujesegeibol, de a lenyeget elsunnyogod. vagy az "igazad" megerositeseert vagy tudatlansagbol.
igenis a taplalkozassal bevitt un. "lugosito" etelek segitik a szervezet sav-bazis egyensulyat. kulonosen a modern etrenden eloknel.

aronsatie 2013.05.03. 00:09:51

@neoteny: Régi és hamis érv, hogy ha esetleg egy orvos felelőtlen, vagy előbb üzletember és csak aztán szakember, akkor inkább maradjunk otthon. Miért, tán aki házhoz jön, az mind remek, önzetlen szakember? Ennek semmivel sem nagyobb az esélye, és arra nem alapozhatunk egy fontos döntést, hogy nem zárható ki, hogy visszaélnek a helyzettel. Tessék jó orvost választani. Aki otthon is szülhetne, annak futja rá, mivel hogy otthon szülni drága mulatság.
Minden otthonszülési komplikáció komplimációmentes terhesség ellenére következik be, mert nem is vállalnak mást. A kórház viszont megkapja a legreménytelenebb, legkomplikáltabb eseteket, nincs lehetőségük mérlegelni, hogy vállalják-e vagy sem. És ha a baj otthon következik be, mindegy milyen okból, a rossz kimenetelre letagadhatatlanul nagyobb az esély.

dogfüggő 2013.05.03. 00:13:47

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Nem bizony; mivel a statisztikákban a szülés tervezett helye számít.

Tehát, ha a tervezett otthonszülés végül kórházban végződik, akkor is az otthonszülés-kategória része marad.

Pásztörperc 2013.05.03. 00:14:57

@utalom a politologusokat: Hozzászólót én még soha le nem sajnáltam (legfeljebb meg-, miként Téged is); összetévesztesz vkivel. Tegnap is, ma is az össze tényszerű ellenvetésre tételesen és érdemben válaszoltam. Engedelmeddel, az "igenis" nem tartozik ezek közé; az effélékre továbbra sem fogok reagálni.

aronsatie 2013.05.03. 00:15:19

@utalom a politologusokat: Jó eredménnyel, nyilván. Mennyi is volt az ókorban a várható életkor úgy átlagosan? 40 év? 45?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.03. 00:15:31

@aronsatie:

"arra nem alapozhatunk egy fontos döntést, hogy nem zárható ki, hogy visszaélnek a helyzettel"

Miért ne vehetné tekintetbe ezt a szempontot _is_ a várandós nő? Mert neked ez a véleményed?

aronsatie 2013.05.03. 00:20:11

@neoteny: Ki mondja azt, hogy egy orvos fölöslegesen avatkozik be? Talán te? Milyen alapon? Értesz hozzá?

utalom a politologusokat 2013.05.03. 00:24:55

@Pásztörperc:
az igenis a tegnapi vitaban eloadott erveim megerositese. persze ha tegnap "nem ertel ra" a cikkeddel foglalkozni akkor honnan is tudhatnad.

de vszinuleg azert csaptad ossze ezt a satnya kis dolgozatot, hogy a szkeptikus gittegyleti haverjaid elott villoghass. :D

utalom a politologusokat 2013.05.03. 00:27:00

@aronsatie: ez mennyire relevans abban, hogy a zoldek egeszseg megujito szerepet evszazadokkal ezelott is ismertek?

aronsatie 2013.05.03. 00:32:10

@utalom a politologusokat: Ami régi, az nem biztos, hogy jó. Sőt, általában nem az.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.03. 00:34:08

@aronsatie:

Az idézett tanulmány tartalmaz statisztikákat a különféle szülészorvosi beavatkozások mértékére vonatkozóan (egészen pontosan arányokat tartalmaz). Ha egy szülés lefolyik komplikációmentesen egy partikuláris beavatkozás nélkül is, akkor nem igazán volt szükség rá.

Pásztörperc 2013.05.03. 00:41:48

@utalom a politologusokat:
1. A tegnapi, ún. "vitában" egyetlen érvet se adtál elő, tehát megerősíteni sincs mit (no nem mintha az "igenis" bárminek a megerősítésére alkalmas lenne).
2. Az összes hozzászólást olvastam, az összes ellenérvre reagáltam.
3. Lelki rugóim feltárásáért bizonyára hálás lesz Neked mindenki, akit ez a kérdéskör érdekel, itt azonban ez erősen off.

aronsatie 2013.05.03. 00:48:38

@neoteny: Tehát lefolyt komplikációmentesen, azaz nem avatkozott be senki? Na de akkor nem lehetett felesleges, ha nem avatkozott bele. Ha meg beleavatkozott, akkor honnan tudod, hogy nem volt rá oka? A tanulmányban ezt állítják, és akkor nincs tovább, punktum?
Tökéletesen részrehajló módon állsz hozzá. Az egyik oldalon (a kórházban) feltételezed az orvos részéről a pénzéhséget, a rosszindulatot, az inkompetenciát, bármit. A másik oldalon ugyanakkor ennek még a lehetőségét sem veted fel. Miért?

Pásztörperc 2013.05.03. 00:51:22

@aronsatie: Remélem, kezditek érezni, miért nem vállalkozom efféle írásra...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.03. 00:57:23

@aronsatie:

"A tanulmányban ezt állítják, és akkor nincs tovább, punktum?"

Hé, ők legalább csináltak egy tanulmányt: összegyűjtötték az adatokat, feldolgozták azt, következtetéseket vontak le -- már amennyire képesek voltak.

"Az egyik oldalon (a kórházban) feltételezed az orvos részéről a pénzéhséget, a rosszindulatot, az inkompetenciát, bármit."

Sehol nem szóltam arról hogy _miért_ végeznének szükségtelen beavatkozást; pusztán annak bizonyos mértékű valószínűségéről írtam.

De megfordíthatjuk a kérdést: minden (szülész)orvos önzetlen, maximálisan jóindulatú, abszolút kompetens?

"A másik oldalon ugyanakkor ennek még a lehetőségét sem veted fel."

Melyik "a másik oldal"?

aronsatie 2013.05.03. 01:19:06

@Pásztörperc: Miért nem? Láthatóan a lúghoz is épp elég nagy merészség kellett.

aronsatie 2013.05.03. 01:25:13

@neoteny: A másik oldalon a gáncsnélküli gerébágnesek, asszonytársi dúlák és egyéb grállovagok találhatók. Akik házhoz jönnek (pedig nem)soha nem tévednek (hmm), és nem kérnek pénzt (nem a fenét).
A kórházban pedig csupa pénzéhes, tehetségtelen kókler dolgozik, nanáhogy.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.03. 01:49:04

@aronsatie:

Nyilvánvalóan egyik szélsőség sem igaz: található mindkét "oldalon" kompetens, empatikus ember akit nem a "pénzéhség" vezérel (habár mindenki azt akarja hogy megfizessék, és lehetőleg jól). És található pénzéhes, a bevételét féltő, tehetségtelen, nagyarcú kókler mindkét "oldalon". _Pontosan ezért_ fontos hogy a várandós anya dönthesse el hogy miként kíván átmenni a szülésen.

aronsatie 2013.05.03. 08:28:50

@neoteny: Látod? Kár volt felhoznod, hogy mi van, ha a kórházban az orvos feleslegesen, stb. Semmi, mert ezt előre nem tudhatod, és a rossz (szándékosan vagy sem, mindegy) döntésnek odahaza is ugyanakkora az esélye. Ellenben a következménye messze nem egyforma. Baj esetén otthon messzebb a segítség, márpedig ilyenkor nemhogy a percek, a másodpercek is számítanak. Ez az egy, ami letagadhatatlan, és cáfolhatatlan.
Igen, valóban fontos lenne, hogy a várandós anya döntsön. De legyen az ő véleménye (úgyis szereted az angolt) informed (opinion), és legyen, aki megmagyarázza neki, hogy err on the side of caution, please.

torontál1971 2013.05.03. 08:48:43

@Várhegyi Márton: Nem én, a labor .) A példa pedig én vagyok. Sajnos beleszaladtam és az összes candida tünetet orvosi könyvbe illően produkálom, elég rég óta. (több mint egy év) Persze a bőrgyógyásznak minden dermatitis, ad rá szteroidos krémet, aztán jóvan... :) Az elintézi a problémát, amíg kened, de ki meri folyamatosan használni? Minden esetre én azt bátran merem álltani, hogy nincs olyan élettani funkció, amire a táplálkozás ne lenne hatással. A nagyságrendeken lehet vitázni, de a többin, szerintem, nem érdemes. Ezért gondolom, hogy a poszt legalább akkora hülyeség, mint az ellenkezője, aki minden xart elhisz. A kettő között van az igazság.

torontál1971 2013.05.03. 08:51:40

@ámbátor: Valóban. Ezért írtam, akármilyen forrást linkelhetsz, valamelyik oldal kitalálja, hogy rossz forrás :) Még a hivatásos emberszerelők sem képesek dűlőre jutni ezzel.

torontál1971 2013.05.03. 08:52:29

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ja, ezt véletlen orvos (is) mondta. Adott is rá gyógyszert, kenyőcsöt, xart sem ért.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.03. 08:54:09

@aronsatie:

"a rossz (szándékosan vagy sem, mindegy) döntésnek odahaza is ugyanakkora az esélye"

Az otthonszülés hívei szerint nem, mert nincs ott a (szülész)orvos hogy "átvegye a vezetést" és beavatkozzon akkor is ha az nem szükséges.

"De legyen az ő véleménye (úgyis szereted az angolt) informed (opinion), és legyen, aki megmagyarázza neki, hogy err on the side of caution, please."

Ha csak egyfajta döntés a helyes, akkor nincs meg a döntés szabadsága.

Pásztörperc 2013.05.03. 08:57:21

@torontál1971: Teljesen nyilvánvaló, hogy ze így gondolod, ennek azonban semmiféle argumentatív ereje nincs. A Lapos Föld Társaság tagjai számára tökéletes hülyeségnek tűnik az a gondolat, hogy a Föld keringhetne e Nap körül, hiszen mindenki látja, hogy a Föld mozdulatlan, a Nap pedig reggel fölkel és este lenyuxik.

dogfüggő 2013.05.03. 09:06:46

@aronsatie:

Az a helyzet, hogy a kockázat statisztikákkal bizonyíthatóan kb. ugyanakkora, akár kórházba megy a mama, akár otthon marad.
Ez az informed opinion.

"Baj esetén otthon messzebb a segítség, márpedig ilyenkor nemhogy a percek, a másodpercek is számítanak. Ez az egy, ami letagadhatatlan, és cáfolhatatlan."

Az otthonszülés feltételei közt szerepel, hogy a helyszínről az anya húsz percen belül kórházba szállítható legyen.
Ennél hamarabb nem jut műtőbe akkor sem, ha kórházban kezd vajúdni.
(A szakmai protokoll sürgősségi császárnál harminc percet ír elő.)

dogfüggő 2013.05.03. 09:16:19

Az a helyzet, hogy a szüléshez baromi erős befelé figyelés, koncentráció kell; mint az alkotó munkákhoz általában... : )
Legalábbis úgy lehet jól csinálni.
Ami az embert kizökkenti ebből a koncentrációból, az akadályozza a folyamatot, ezért - végeredményben - veszélyeket rejt.
Ez a fő oka annak, hogy a kórházi és az otthoni szülés kb. ugyanolyan kockázatú; mert igaz ugyan, hogy a kórház több problémát tud megoldani, ellenben otthon meg eleve kevesebb probléma adódik.

aronsatie 2013.05.03. 09:26:14

@neoteny: Nem ezt mondják (legalábbis a normálisabbja), hanem azt, hogy azért nem kell kórház, mert ha minden rendben megy, nincs szükség orvosra. Nem az orvos a főgonosz, hanem az intézmény. Az igaz is, hogy normális esetben az orvos megúszható. De miért olyan fontos ez? Honnan a bizonyosság, hogy az eset normális lesz? A szülés komplikációmentes volta előre tippelhető ugyan, de csak utólag állapítható meg. Az orvos az átalánydíjas szerelőd. Azért van, hogy lehetőleg ne kelljen, de ha mégis, akkor rendelkezésre álljon.
"Ha csak egyfajta döntés a helyes, akkor nincs meg a döntés szabadsága."
Ez ritka nagy marhaság volt. Megnevettettél. Majd mondogasd magadban, ha azt fontolgatod, lelépj-e a járdáról a pirosban.

utalom a politologusokat 2013.05.03. 09:27:58

@aronsatie: aham. akkor a szex az is rossz, hiszen az is eleg regi es az is termeszetes. dogoljon meg Hippokratesz is a "Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered" hulyesegevel.

aronsatie 2013.05.03. 09:31:22

@dogfüggő: Nem, ez az uninformed, biased opinion. Tudod te, hogy oxigénhiány esetén hány perced van, hogy maradandó agyi károsodás nélkül megúszd?
Te komolyan állítod azt, hogy a szülőszobáról ugyanannyi idő alatt kerül a beteg ugyanabba a műtőbe, mint ha mentővel húsz percre lakik a kórháztól?

aronsatie 2013.05.03. 09:33:35

@utalom a politologusokat: Toppants a lábaddal, és jelentsd ki, hogy az évezredes elméletek igenis(!) jobbak.

2013.05.03. 09:41:10

@neoteny: Bocs, az idézett tanulmány alapján nekem az jön le, hogy NEM válogatták szét az otthonszülésnek megfelelő kórházi szüléseket , a szülés közben fellépő váratlan eseményeket ,és az indikált komplikáció miatt eleve kórházban szülőket.
Nem látom, hogy ha valaki váratlanul szül, mondjuk a Tesco-ban, vagy taxiban, akkor ezek otthonszülés kategóriába, vagy kórházi szülés kategóriába tartoznak?
Amit idéztél, az hivataklos álláspont-e, vagy az otthonszülést támogat link???

2013.05.03. 09:42:31

@aronsatie: Saját élmény: ha nem kórházban születik a gyermekünk, akkor nagy valószínűséggel halott, vagy sérült lenne.

dogfüggő 2013.05.03. 09:44:34

Az oxigénhiányos állapotok legnagyobb része nem a szülés közben alakul ki, hanem még előtte, de ez tulajdonképp nem is tartozik ide; a lényeg az, hogy informed az az opinion, amely informationokra van base-elve. Az enyém azokra van; mint említettem, baromi sok linket tudok mutatni, ahol vizsgálati adatok bizonyítják, amit mondok.
Ezekre azt mondani, hogy "de szerintem akkor sem így van, és kész" - hát ez olyasmi, mint a parasztbácsi jelenete a zsiráf előtt.

Igen, én komolyan azt mondom. Mivel a műtő előkészítése ennyi időt vesz igénybe.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.03. 09:47:47

@aronsatie:

"Ez ritka nagy marhaság volt."

Mindenki ezt mondja aki úgy gondolja hogy _más_ a szerinte helyes szempontok szerint kellene döntsön.

aronsatie 2013.05.03. 09:52:15

@dogfüggő: Csak a saját ismeretségi körömben említhetnék eseteket, hogy az oxigénhiány igenis szülés közben lépett fel. Geréb egyik esete is pontosan ilyen, és a gyerek halálával végződött.
A műtő előkészítése pontosan annyit időt vesz igénybe, amennyi van rá. Sürgős esetben annyit, amennyi idő alatt áttolják. Ha othonról indulna, ez az a pillanat, amikor épp betennék az utcán a mentőbe. Jó esetben.

Szindbad 2013.05.03. 09:52:23

@dogfüggő: Nem értem ezt a görcsölést. A felnőtt embernek legyen joga veszélyeztetni a saját, és gyereke életét. Végül is ő fogja felnevelni, még akkor is, ha idegrendszeri károsodást szenved a gyerek, miért ne vállalhatna nagyobb kockázatot.

aronsatie 2013.05.03. 09:55:13

@neoteny: Engem nem is zavar túlzottan, ha lelépsz a pirosban. A döntés szabad, legfeljebb rossz.
Egyébként meg nem bánnám, ha az anya nem szórakozna születendő gyereke életével. Felelőtlenség.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.03. 10:00:44

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Amit idéztél, az hivataklos álláspont-e, vagy az otthonszülést támogat link???"

Nem egészen értem a kérdést. A tanulmányról szóló cikk a Canadian Broadcasting Corporation ("az állami TV/Rádió") szájtján jelent meg. A tanulmány maga pedig Dr. Patricia Janssen és (University of British Columbia) és társszerzői által készült és a Canadian Medical Association Journal-ban jelent meg.

Ahogy a cikkben is benne van -- és idéztem is -- a kanadai szülészek és nőgyógyászok szövetsége nem foglal állást az otthonszülés kérdésében, hanem további kutatásokat lát helyesnek. A szövetség azt mondja hogy minden nőnek saját magának kell eldöntenie hogy hol kiván szülni.

dogfüggő 2013.05.03. 10:04:52

@Szindbad:

Még ez is igaz lenne, sőt, minden más területen igaz is: a szülőnek joga van autóval szállítania a gyerekét, holott gyalog (vagy repülővel) biztonságosabb lenne, joga van mesterséges színezékkel tömni, joga van elengednie sítúrára - mindenféle döntéssel naponta veszélyeztetheti a gyereke biztonságát, éppen azért, amit írsz: mert ő (mármint a szülő) neveli fel, tehát ő viseli a felelősséget.

Sőt, még a szülésnél is így van ez: a szülőnek joga van pl. olyan kórházban szülni, ahol nincs neonatális intenzív centrum, neadj'isten nincs neonatológus sem, pláne neadj'isten nincs vállalható fürdőszoba sem.

Ellenben pont az otthonszülésnél nem merül fel a nagyobb kockázat kérdése (ld. a statisztikákat, ugye)

dogfüggő 2013.05.03. 10:15:42

@aronsatie:

Mindenféle gyereket ismerek én is, otthon és kórházban születetteket, sérülteket és egészségeseket - és sajnos van olyan gyerek is, akit azért nem ismerhetek, mert nem élte túl a születési oxigénhiányt.
Sajnos tökéletes biztonság nem létezik; a szülés veszélyes üzem.
A kórháznak is vannak előnyei és hátrányai, meg az otthonszülésnek is; ezek az előnyök és hátrányok az adatok szerint kiegyenlítik egymást.
Valahol meg, ugye, csak meg kell szülni azt a gyereket, ha már terhes az ember.

tollaszerge (törölt) 2013.05.03. 10:19:14

@dogfüggő: "pláne neadj'isten nincs vállalható fürdőszoba sem"

Ez nem csak jog — sok esetben embereknek sajnos nincs más választása :-(

Szerintem az egész vitában érdemes lenne abból kiindulni, hogy a szülők többsége felelős, és a legjobbat akarja a leendő gyerekének. Lehet, hogy félre- vagy alulinformáltak, de akkor az orvosoknak és az intézményrendszernek ez ellen kell tennie. Ha kikényszerítik a döntést, akkor mindig ott motoszkál az emberben a gyanú hogy ő itt valahol rosszul jár, kiszolgáltatott lesz. Hiányzik a bizalom.

Tanulságos felidézni Habár Andrea történetét, aki szülni ment be, de konkrétan kényszersterilizáltak, tudta és beleegyezése nélkül. 2000-ben, Magyarországon, nem 1920-ban vagy Közép-Afriában. Ez az idézet mindent elmond:

"A tárgyalások során egyébként nem minden orvos ismerte a meddővé tétel törvényben meghatározott feltételeit, sőt ketten úgy ítélték meg, hogy ha az orvos szükségesnek ítéli a petevezeték lekötését, minden további nélkül megteheti azt. Az egyik orvos szakértő szerint "szokatlan az anyával közölni, mi vár rá"."

Nehezen tudom elfogadni, hogy egy nőt belekényszerítsenek abba hogy egy olyan intézmény kapuján egyáltalán bemenjen, ahonnan esetleg sterilizálva jön ki, amikor felébred az altatásból. Ha nő lennék, főleg roma ha roma vagy nem lenne pénzem magán-nőgyógyászra és szülészorvosra, akkor valszeg én is óvakodnék a kórházban szüléstől.

Az érintett orvosokat nemhogy nem sittelték le, de még jogsértést se állapítottak meg. Az üzenet az hogy a kórházban kiszolgáltatott vagy, mindent megtehetnek veled; miért akarna egy nő ott szülni, ha nincs rá nyomós oka?

[1] magyarnarancs.hu/belpol/kenyszersterilizacio_es_jogorvoslat_-_17_perc-70831

dogfüggő 2013.05.03. 10:20:48

@aronsatie:

a szakmai protokoll sürgősségi császárnál:

www.kk.pte.hu/servlet/download?type=file&id=649

4.1.1.
Sürgős császármetszést a lehető leggyorsabban kell kivitelezni, figyelembe véve azt is, hogy a gyors szülésnek potenciálisan káros hatásai is lehetnek. A döntéstől a kiemelésig eltelő, nem több mint 30 perces időtartam önmagában általában nem befolyásolja kritikusan a magzat sorsát, de egy elfogadott standard fokmérője a szülészeti intézmények sürgősségi ellátórendszerének. (C)
(Thomas, J, Paranjothy, S, and James, D. National cross sectional survey to determine whether the decision to delivery interval critical in emergency caesarean section. BMJ 2004;328:665–7.)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.05.03. 10:23:50

@aronsatie:

"Egyébként meg nem bánnám, ha az anya nem szórakozna születendő gyereke életével. Felelőtlenség."

A vita tárgya épp' az hogy az otthonszülés mennyiben "szórakozás" ill. felelőtlenség. Eléggé nyilvánvaló hogy a vélemények megoszlanak; még érdekesebb az hogy legalább is léteznek statisztikák amelyek azt mutatják hogy a szülések kimenetele lényegileg ugyanaz az otthon és a kórházban szülés esetén (az általam idézett link megírta, hogy az otthonszülések esetén magasabb a gyermek kórházba /vissza/küldése, de az jórészt a sárgaságnak tudható be).

Amikor azt mondod hogy az anya döntsön, de szerinted csak a kórházi szülés választása a helyes döntés, akkor két lovat próbálsz megülni egy seggel: látszólag az anya döntésének szabadsága mellett állsz ki, de gyakorlatilag elveszed tőle a döntést.

dogfüggő 2013.05.03. 10:30:31

@tollaszerge:

Bizony, bizony.

Egyébként a törvény szerint az anyának nincs joga megtagadnia semmilyen vizsgálatot vagy beavatkozást, ha az a 24 hétnél idősebb magzata érdekében történne; azt pedig a kórházi személyzet dönti el, hogy mi történik a magzat érdekében - gyakorlatilag és jogilag tehát a terhes nő korlátozottan cselekvőképes, ahogy belép a kórházba.

tollaszerge (törölt) 2013.05.03. 10:37:30

@dogfüggő: Én el tudom fogadni hogy a magzatot is védeni kell, csak a jelenlegi magyar egészségügyi rendszerben nem látom garantáltnak az anya jogainak érvényesülését. Mint mondtad, jogorvoslat nincs, mindenben az orvos szava dönt; az orvos rossz, vagy rosszindulatú döntéseine