Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Híres utolsó szavak

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Visszaélés minőségi élelemmel

2012.07.22. 13:43 | maroz | 121 komment

Címkék: hétvége gasztrowhat

Új büntetőjogi kategóriát javaslok bevezetni, egy új bűncselekményt: visszaélés minőségi élelemmel.

Aki minőségi élelmet termeszt, előállít, megszerez, tart, az országba behoz, onnan kivisz, vagy az ország területén átvisz, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ez lenne az alapeset, természetesen a minősítő körülmények (például éttermeknél a Michelin-csillag, vagy a Gault&Millau szakácssapka) súlyosabb büntetési tételeket vonszolnak maguk után. Én, mostani felhorgadásomban akár a tényleges életfogytiglanig is elmennék, mondjuk az már halmazati lenne, és kellene hozzá legalább egy megnyert Bocuse d’Or. A védett jogi tárgy, amit ezzel az újfajta szankcióval óvni szeretnék: az állampolgárok vagyoni integritásához fűződő társadalmi érdek. A kriminalizációtól mintegy mellékhatásként elvárom, hogy a hatályba lépés után senki büntetlenül ne írhasson le olyan szóösszetételt, hogy „kiváló magyar, jó minőségű görögdinnye”, hiszen ha a termesztése, előállítása, stb. tilos, akkor ugye értelemszerűen reklámozni is az. Egyúttal kijelentem, hogy a törvényjavaslat megalkotásában semmi személyes érdek nem mozgatott, így az sem, hogy pillanatnyilag kevesebb a jövedelmem annál, mint amit még elfogadhatónak tartok ahhoz, hogy időnként minőségi élelemmel kábíthassam magam.

Részletes indoklás.

De még előtte vessünk már egy kritikus pillantást erre a „minőségi élelem”-re. Úgy fogalmilag, hogy mi is ez, már ugye amikor nem öblögetőszer. Mert többnyire az:

"Tisztelt vásárlóink, tájékoztatjuk Önöket, hogy országos akcióban a görögdinnye 69 forint/kg-os fogyasztói áron lett meghirdetve. E helyett a Vidékfejlesztési Minisztérium kérésére a magyar termelők segítése érdekében kiváló magyar, jó minőségű görögdinnyét fogunk árulni 99 forint/kg-os áron"

A 69 és a 99 forint az érthető, két kvantitatív változó, melyek involválnak egy harmadik, úgyszintén érthető és felfogható értéket, tudományos igényességgel megfogalmazva: kedves vevő, a te zsebedbe itten mostan egy 30 forintnyi mélységgel jobban bele lett nyúlva. Eddig egyszerű matekpélda, még középszintű érettségi feladatot is lehet belőle csinálni:

Gazsi elment a cébéjába 690 forinttal egy tízkilós görögdinnyéért a héttagú családjának. A bolt bejáratánál megdöbbenve tapasztalta, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium kérésére a bolt, a meghirdetettekkel ellentétben mégis inkább 99 forintot kér egy kiló dinnyéért. Számold ki, hogy a számszerű változók megváltoztatása miatt ebben az új helyzetben Gazsi családtagjainak mennyivel kevesebb dinnye jut fejenként!

A „termelők segítése érdekében” is világos: az adócsökkentés kormánya kilónkénti 30 forintos adót vetett ki a dinnyére, de mit jelent ez a „kiváló magyar, jó minőségű”? A magyar az úgyszintén világos, holland vetőmagból, orosz műtrágyával, román feketemunkás által előállított, szóval marad ez a „jó minőségű”. Ez az, amivel így, ebben a formában nem nagyon lehet mit kezdeni, ugyanis.

Ugyanis a minőség az elég nehezen kvantálható. Nehéz egyértelműen számokkal kifejezni, így az objektív, tényszerű összehasonlítás is körülményes. Amivel semmi gond mindaddig, amíg nem kerül egy közös képletbe egy olyan könnyen számszerűsíthető változóval, mint a 30 forint. Létezik-e valamiféle olyan skála, amelyikhez a „kiváló magyar, jó minőségű” dinnyét is és azt a másikat – tényleg, azt minek nevezzük? „silány nemmagyar vagy magyar, elégtelen minőségű”? de hát akkor könyörgöm, miért akarták árulni, ha az szar lett volna??? – én, a fogyasztó hozzámérem és azt kapom, hogy az előbbi éppen pont harminc forinttal minőségibb? Empirikus megfigyeléseim szerint francokat. Az, hogy ebben az országban milyen, leginkább zöldséghez jut hozzá az ember, már úgy minőségileg, teljesen véletlenszerű. Aki nem hiszi végezze el azt a kísérletet, amelyet én is elvégeztem: vettem mindenféle zöldségeket, paradicsom, paprika, sárgarépa, vagy öt különböző helyről, úgyismint: multináci hipermarket, sarki zőccséges, biobolt, piac és helyi ábécé. Családom egy játékosabb tagja bekötötte a szemem, és nekem így, vakon meg kellett kóstolnom a jószágokat és el kellett döntenem, hogy melyiket érzem ízletesebbnek. A több alkalommal is megismételt kísérlet összegzése: még engem is meglepett, hogy mennyire nem lett semmiféle korreláció az érzékelt íz és a beszerzési források között.  

Az, hogy Isten mindenféle apróbb-nagyobb teremtményeit rendszeresen bedugdossuk a szánkba manapság tagadhatatlanul nem csak egy szükséglet-kielégítés, hanem egyúttal egy élvezeti forrás is. A gasztronómia, a tudatosan élvezeti szándékú táplálkozás ugyanúgy okoz nekünk örömöket, ahogyan az egyéb művészetek élvezése során bevitt ingerek: ahogyan egy Mozart-darab, vagy egy virtuóz dzsessz-átköltés, egy vers, egy ütős novella, egy film, egy festmény, vagy egy kapásgól harminc méterről, a jobb felső ficakba. Ezen élvezetek habzsolása során pedig önmagában vett, objektív minőségről nem nagyon beszélhetünk, mert azt – akárhogyan is szeretnénk sokszor az ellenkezőjét gondolni – többnyire az egyének értékválasztása határozza meg. Képzelje el a kedves olvasó azt, hogy egy koncertterem bejáratánál az alábbi tábla csábítja: „kiváló magyar, jó minőségű zene!” Rohanna-e jegyet venni? Vagy esetleg visszakérdezne egy óvatosat, hogy mégis, ki szolgáltatja? Lagzi Lajcsi vagy Kocsis Zoltán?

Ugyanez a helyzet a gasztronómiában is. Teljesen értelmetlen valami általános értelemben vett minőségről beszélni, mert egészen egyszerűen képtelenség megválaszolni olyan kérdést, hogy akkor most melyik a minőségi, a Fornetti franchise-pontokon mélyfagyasztott alapanyagból helyben sütött mindenfélék vagy az Onixban a menüjükhöz illeszkedő, saját készítésű pékáruik? Vannak irányzatok, divatok, stílusok, időnként kérészéletű hájpok, mint ahogyan az összes többi művészetben lenni szok. És igen, itt sem spórolható meg némi erudícó: nyitottan, kellően kritikusan utána kell menni dolgoknak, tisztába jönni fogalmakkal, és ami a legveszélyesebb a társadalomra: fogyasztani, fogyasztani, fogyasztani. Aztán majd menet közben kialakul az a fránya preferencia. Lagzi Lajcsi vagy Kocsis Zoltán. Romána regényújság vagy Nádas. Gustav Klimt vagy a fogfájós kutya. A Gyilkos cápa visszavág IV. vagy a Derszu Uzala. Sőt, ez tud tovább is rétegződni, mert van egy olyan pillanat, amikor az ember kezéből már egészen egyszerűen kifordul a Romána regényújság: Nádas vagy Esterházy? Provokatívabban: Zaha Hadid vagy Makovecz? Még provokatívabban: Nyirő vagy Tamási?

Zsákutca ez a „kiváló magyar, jó minőségű”, higgyék el nekem. Ide nevek kellenek, és majd én választok. Majd én eldöntöm, hogy számomra jó-e az a minőség. De előbb kérem a neveket, hogy legközelebb is felismerjem. Például: „A Kovács kertészet dinnyéje”. Vagy: „Békési uborka, termesztette: Lázár és társai”. Nekem ne azt mondják, hogy minőségi zene, hanem kérem a műfajt, a darab és az előadó nevét. Ugyanígy a gasztronómiában is: étterem jellege: bisztrókonyha, műfaj: ebéd, és persze az előadó, az étterem neve is lényeges. Valamint a művészé, akire sajnos időnként a szükségesnél kevesebb figyelem fordítódik mifelénk. Kíváncsi vagyok, hogy a kedves olvasó hány séfet ismer név szerint is, hogy tudja-e ki alkot azon a konyhán, amelyiknek a produktumát történetesen éppen pont tömi magába.

No, tehát ne minőséget mondjanak nekem, hanem neveket. You say disco i say party. A döntés az én dolgom, de ehhez tudnom kell, hogy miről döntök.

És innen vesz borzalmas fordulatot a történet, ugyanis az a helyzet, hogy ma már vannak nevek, vannak helyek, ahol tényleg olyan emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket tesznek elém, amelyeket én, a saját, sok-sok munkával kialakított szempontrendszerem alapján minőséginek találok. A dolog tragikumát az adja, hogy ezek közül még a legolcsóbbnak számító helyen egy hétköznapi bisztrómenüt sem bírok soha megúszni két főre hétezer forint alatt, és ebben az árban se sör, se bor, egy szörp és egy közönséges presszókávé, plusz némi konzervatívan szolid borravaló. Be kell ezt tiltani, mert rossz vége lesz.

A minőségi ételek fogyasztása függőséget okoz. Aki egyszer megkedvelte Takács Lajos főztjét az már soha többé nem hajlandó súlyos frusztrációérzet nélkül elfogyasztani a Dögkút Zrt. hétszáz forintos házhoz szállított menüjét. Kiköpi a Fornetti sajtos roládját. Képes egy „hánytam már finomabbat is” felkiáltással otthagyni a Főzelékfaló tetszőleges kreálmányát. Sóvárog az igazi anyag után és frusztrált a pótszerektől.

A minőségi élelmiszerek utáni vágy felelőtlen, kockáztató magatartásformát indukál. A függő, hogy a napi minőségi élelmiszer utáni vágyát kielégítse szinte bármire képes. Például vállalkozásba kezd némi többletjövedelem reményében, kockáztatva ezzel a családja vagyonkáját.

Egy függő többnyire fertőz is, amivel hozzájárul a probléma eszkalálódásához. Képes másokat is rábeszélni a minőségi ételek fogyasztására, elindítván ártatlan embertársait a züllés útján.

Az addikció a társadalmi struktúrákban is képes elindítani apró, ámde annál veszélyesebb folyamatokat. A függő idővel nem elégszik meg azzal a dózissal, amit az általa minőséginek mondott éttermekben kap, hanem oda vetemedik, hogy ő maga, otthon is megpróbálja a szert előállítani. Ezzel a felelőtlen cselekedetével mintegy megteremti a keresletet azon termesztők és kereskedők portékái iránt, akik képesek öt-tízezer forintos kilónkénti árú húsokkal a teljes gazdasági romlásba taszítani a polgárokat.

Belátható, hogy a minőségi élelemmel való visszaélés kriminalizálása teljesen indokolt. Megóvja a polgárt az anyagi romlástól, mellékhatásként pedig egyszerűsíti a közbeszédet is. Ha a minőséget kriminalizáltuk, akkor már minden további nélkül, szabadon nevén lehet nevezni a dolgokat: a dinnyére rákartellezett harminc forintos többletre rá lehet nyugodtan mondani, hogy adó és arról sem kell kamuzni, hogy miért a magyar dinnyét vagyunk kötelesek enni: azért, mert a Főnök ezt parancsolta. Tisztelt Ház, javaslom az indítványom elfogadását!

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr954670859

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.23. 17:00:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: A házi nácipálinka receptje 2012.07.23. 10:14:52

Egyszerű, olcsó, az alapanyagok minden nemzetállam háztartásában megtalálhatók. A recept a boldog békeidőkből származik, egyenesen a dédi vaníliaillatú konyhájából, ám kis találékonysággal ma is használható. Nem kell hozzá más, mint egy csipetnyi kilát...

Trackback: Megvédi a dinnye árát, kereskedők zsebét tömi vele a kormány 2012.07.23. 10:13:18

Állambácsi után picsogtak a dinnyés gazdák – megkapták! Nem lesz 69 forintos akciós dinnye a boltokban, a nem várt extraprofit viszont a multiknál marad. Azzal, hogy a kormány “megkérte” a kereskedőket, hogy ne adják 99 forintnál olcs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.22. 15:09:11

Mintha gúnyolódnál a Nemzeti Együttműködés Rendszerén...

uni1002 2012.07.22. 15:14:38

Vettem egy ilyen "minőségi, magyar, gazdatámogatós", 99 forintos dinnyét, egy diszkont áruházban.
Nemzetiszínű zászló a gyűjtőkartonon.
Persze csak a forgalmazó kft. neve és címe feltüntetve, a termelőé sehol.
Éretlen, répaízű, löttyedt, savanykás vacak volt.
Lehet hogy a többi tízezer tonna magyar dinnye minőségi valóban, de nekem ez jutott...

Bryan élete 2012.07.22. 15:39:07

Húvazze maróz, most mijaszart csinájjak azzal a kilónyi, kézi készítésű, isteni finom sajttal, amit a fiam a mút héten hozott Portugáliából?
Ássam el és vegyek a tecsóba keserű, éretlen, gumiszerű, ámde hazai trappistát?
Qrva nagy dilemmába vagyok nyakig!

maroz 2012.07.22. 16:17:35

@Spániel: Isten ments, az ásás az egy nehéz, kimerítő fizikai munka, sajognának utána az ízületeid, semmiképp nem tanácsolok neked ilyesmit.

Hozd be a szerkesztőségbe, mi majd szakszerűen megsemmisítjük helyetted! ;)

Bryan élete 2012.07.22. 16:41:59

@maroz: már bennetek sem bízom. Vagy egy olyan szörnyű gyanúm, hogy együltőhelyetekben benyomnátok az arcotokba, nyom nélkül. Nyaminyami.

nandras01 2012.07.22. 17:04:10

"Számold ki, hogy a számszerű változók megváltoztatása miatt ebben az új helyzetben Gazsi családtagjainak mennyivel kevesebb dinnye jut fejenként!"
érdekes feladat, és újszerű megközelítése a "nem az iskolának, az életnek tanulsz" c. örökérvényű okosságnak.
ennek szellemében ajánlom nagytiszteletű hoffmann rózsa figyelmébe a példa egyéb tárgyakra való kiterjesztését, pl.:

gazsi, a "kurva anyátokat!" felkiáltás után, milyen, egyéb jelzőket és határozókat sorol még fel, a következő öt percben?
(magyar nyelv és irodalom)

milyen egyéb helyzetekben és hírek hatására fog gazsi hasonló tartalmú jelzőket és határozókat alkalmazni?
(társadalomtudomány)

gazsi lábának tömege 8,6 kg, lendületének sebessége 12,8 m/s. az ellenirányú szél sebessége 3,6 m/s.
milyen távolságra fog repülni a hirdetőtábla, gazsi rúgása után?
(fizika)

ha gazsi eddig nem szavazott a fideszre, ezután hányszoros szorzóval fog továbbra sem a fideszre szavazni?
(társadalomismeret, pszichologia)

Bryan élete 2012.07.22. 17:22:47

@maroz: eltünt a választom, de valami olyat írtam, hogy nem bízom bennetek, mert a látványa és illata alapján együltő helyetekben benyomnátok az egészet az arcotokba nyom nélkül. Én meg rághatnám a gumitrappistát.

maroz 2012.07.22. 17:29:16

@Spániel: Nahát, én látom a válaszod, és az sem tűnt fel, hogy eltűnt volna! Amúgy meg annyira borzasztóan szar ez a blogmotor, hogy az se lepne meg, ha idővel random Orbán-idézetek jelennének meg a kommentek helyén. :((((

Az admin is borzalmas. A régi is szar volt, de azt idővel legalább megtanulta az ember itt-ott megdrótozni, és a végén már elég jól sikerült szimulálni a működőképesség látszatát. Ennél a posztnál vagy háromnegyedórát baszakodtam azzal, hogy az a szavazódoboz benne legyen, és ha lehet középre igazítva. Félsiker, de nem merek tovább próbálkozni, mert tartok tőle, hogy nyomok egy gombot és elszáll Moszkva is.

Bryan élete 2012.07.22. 17:42:15

@maroz:
orbánmentesítő gombod nincs véletlenül? Hasznos lenne.

ATCG 2012.07.22. 20:42:50

Élhető ország. Az már egy minőség, nem? Neve: talán Magyarország. Maroz, egyszer azt mondtad: úgy 150 év múlva összejöhet. Szerzői, létrehozói,mi magunk, a magányos tömeg, az anyakönyvekből majd vissza lehet keresni a szerzők generációinak minden egyes tagját. Mit üzenünk nekik innen? Nagy László módosított szavaival:
'Ha lesz még emberi arcuk, csókoljuk őket.' Emberi arc: ez is egy minőség, azt hiszem.

legeslegujabbkor 2012.07.22. 20:47:51

Csak a feldolgozatlan gyümölcsökre, zöldségekre tudják majd a magyar címkét rátenni, mert most szigorítják éppen a kritériumokat. Najó, még a húsra is, mert ki látja, milyen tápot kap.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.22. 22:29:31

@maroz:

És most képzeljünk el egy világot, ahol nem a Skynet, hanem a Blogmotor ébred öntudatra!

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.07.22. 22:30:43

@ATCG:

És mikor már majdnem jó lenne, egy hatalmas meteor leradírozza a Földről az emberi életet.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blog.hu 2012.07.22. 22:59:56

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Hirtelen úgy olvastam, hogy egy hatalmas blogmotor leradírozza.. a többit sikerült elolvasni helyesen.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blog.hu 2012.07.22. 23:04:28

Aki élelmiszer minőségére hivatkozással annak árát előírja, azonnali hátsónrúgással büntetendő oly módon, hogy többet a sztratoszférán belül nem tartózkodhat.

hackbard.celine 2012.07.22. 23:20:03

Rendös MAGYAR embör lékolás nékül nem vesz rendös MAGYAR minőségi dinét. Aki nem lékolja az nem rendös, mert beztos belehuggyoztak a dinébe.
És akkor együtt énekeljük:
"100 forintnak ötven a fele,
azt a büdös kúrmányt ott egye fene
nem veszem a dinét drágán
Simonkának gyógyszert az árán"

Elképesztő az árazás kötelező bevezetése, ráadásul a gazdák kárára.

fuakjs11 (törölt) 2012.07.23. 08:28:22

Mit rinyáltok puncik. Úgyis megveszitek...
Ez a magyar. Sír, panaszkodik, de birka módjára nem változtat semmin. Bármit megtehetnek veletek.

walterhal 2012.07.23. 09:16:28

Vettem jó minőségű magyar tejet aludttejnek. Az aludttej édes lett. Gondolom jól beízesítették a finom magyar tejet, hogy jobban vegye a tudatos vásárló. Maradok a házinál.

juliusbond 2012.07.23. 09:29:18

Vettem a CBA-ban 3-szor is 99-es dinnyét. Valahogy nem volt elég édes...előtte 2 héttel vettem 220-ért, kutya drágán, piacon. Az jobb volt.

Ez a "Mi a jó minőség" tényleg érdekes kérdés.

Ja és tegnap ettem Cecéről valót 99-ért (útszélen vásárolva), persze lehet adót nem fizettek mellé...az is finom volt

kpityu2 2012.07.23. 09:37:21

Igazán megható, hogy mennyire aggódnak a zsebem állapotáért.

baliquez 2012.07.23. 09:37:23

Remek írás, egyet is értek vele, kivéve a fornettizést - apa, a Fornetti egy színmagyar cég, kisvárosi pék a CEO és sokezer családnak biztosít megélhetést. Igen, a termékei valóban nem a gasztronómia csúcsa (egyébként próbálj meg hasonlót csinálni, és a fornettiben nincs ízfokozó, szóval hajrá), de tömegek számára kb. Az egyetlen megfizethető luxus a fornetti-süti. Fikázhatod, persze, csak a sok fikázásnak az lesz az eredménye hogy majd lesz helyette külföldi cég, ami a lisztet is meg a többi alapanyagot is külföldről hozza majd, alkalmazottakat pedig mégennyire sem fizeti meg. Nem dolgozok náluk egyébként, csak nem bírom mikor konkrétan a nulláról globálba feltört vállalkozásokat köpködnek le fogalmatlanul.

belekotty 2012.07.23. 09:43:56

@Spániel: Beszolgáltatni, de azonnal! Nekem!

Fertőtlenítés a faluban 2012.07.23. 09:49:16

"Ugyanis a minőség az elég nehezen kvantálható. Nehéz egyértelműen számokkal kifejezni, így az objektív, tényszerű összehasonlítás is körülményes."

Ez nem igaz. A minőség mérhető, a vevő szempontjai alapján megfogalmazhatóak azok a kritériumok, amik alapján értékelni lehet a terméket (dinnye esetén p.l méret, cukortartalom, vegyszermaradék mennyisége, stb.).

maroz 2012.07.23. 09:53:42

@baliquez: Te kivel vitatkozol? :))))

Olvasd el újból azt a mondatot, a kedvedért idemásolom:

"Teljesen értelmetlen valami általános értelemben vett minőségről beszélni, mert egészen egyszerűen képtelenség megválaszolni olyan kérdést, hogy akkor most melyik a minőségi, a Fornetti franchise-pontokon mélyfagyasztott alapanyagból helyben sütött mindenfélék vagy az Onixban a menüjükhöz illeszkedő, saját készítésű pékáruik?"

Mit mondtam? Ugyanazt, amit te, hogy a Fornetti valóban nem a gasztronómia csúcsa. Szerintem inkább az alja, de pont arról beszélek, hogy ez kötelezően szubjektív, és ez így van jól. Másnak szabad kedvelnie, szabad sokkal, de sokkal jobb véleménnyel lennie róla, mint nekem, a lényeg a választhatóság. Hogy van ez is, van az is, és hogy neve is van a dolognak, fel lehet ismerni, meg lehet különböztetni, lehet hozzájuk viszonyulni.

Az pedig számomra nem érv a minőséget illetően, hogy színmagyar meg hogy hány embernek biztosít mit is. A MÁV is színmagyar, az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója, és finoman szólva sem a minőség jut róla az eszembe. Próbáld meg ezt szétbontani: a Fornetti sajtosrolóját nem a patriotizmusom kóstolja meg, hanem az érzékszerveim: szaga, íze van neki, és az vagy bejön nekem, vagy nem. Hát, nekem nagyon nem jön be, és nem igazán tudok mást tenni, mint kijelenteni, hogy az számomra, az én ízlésem szerint a pékáruk legalja. Kerülöm is, mint ördög a tömjénfüstöt.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.07.23. 09:58:50

Könnyű dolog erről a témáról jól írni, mert gondolkodás nélkül fogja el az embert az undor, mikor ilyen dologgal találkozik, mivel gondolkodás sem szükséges az álságosság érzékeléséhez.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.07.23. 10:00:46

Most vették ki a BTK-ból a vásárlók megkárosítását. A minőségi élelmiszer tiltása pont illik a trendbe, esetleg mindenféle minőségi termékre ki lehetne terjeszteni :)

Tragedy 2012.07.23. 10:03:37

@franc0: nem veszem meg. És a parlagfű allergiásoknak is ajánlom, hogy ne vegyék (mindegy milyen görögdinnye), mert taknyuk-nyáluk elindul, mintha szippantanának a PI-fűből! A g-dinnye az a parlagfűszezon előfutára. Két kis kocka és negyedóra után már viszket a szemed!

vega2 2012.07.23. 10:12:04

Dinnyét csak őstermelőtől!
Pl: Ott van Nagycsecs, akarom mondani Nagycsécs.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.07.23. 10:14:45

@maroz: @Spániel:

Megvan az a Hofi szösszenet, hogy:
Határon:
- Ezt a konyakot elkobozzuk megsemmisítésre. Jöjjön, felvesszük a jegyzőkönyvet.
Menetközben delikvens odaveri a szatyrot a lépcsőhöz, konyak eltörik, kiömlik.
- Jajjjj!!! Maga szerencsétlen!!! Hát mit csinált?? Normális?? Ember!!! Nem tud vigyázni???

Úgyis meg akarták semmisíteni.

Anteovin 2012.07.23. 10:19:31

Imádom a dinnyét! A kurva anyjukat, azt! A gázolaj is qrva drága, a rezsi is az egekben, minden szar, a jövő szinte reménytelen. Mikor lesz már jobb világ? Mikor lehet végre normálisan élni, mert hagyják? A Cosa Nostra ezekhez képest betyárvirtus!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.07.23. 10:19:42

Magyar seggbe magyar lófa

Izé, akarom mondani:

Magyar bélbe magyar dinnyét!

Kahlil Gibran 2012.07.23. 10:19:53

"A magyar az úgyszintén világos, holland vetőmagból, orosz műtrágyával, román feketemunkás által előállított, szóval marad ez a „jó minőségű”. Ez az, amivel így, ebben a formában nem nagyon lehet mit kezdeni, ugyanis."

A liberálisok szerint tilos az általánosítás. Akkor ezt az előítéletes megállapítást hogyan kell érteni? Elmentél MINDEN dinnyetermelőhöz és láttad a cirillbetűs műtrágyás zsákot, meg a román feketemunkásokat? Sőt, a te kedvedért eltette a vetőmag zsákját is, ahol nagy betűkkel virított, hogy Made in Holland?

Mert ha akárcsak egyetlen egy termelő is van, aki nem holland vetőmagból, nem orosz műtrágyával, nem román feketemunkásokkal termeli a dinnyét, akkor ez a megállapítás védhetetlen előítélet, én legalábbis így hallottam a liberálisoktól.

Az én kétségeim inkább azt érintik, pontosan hová is jut az a kilónként 30 forint? Ha a termelőkhöz, akkor közel sem annyira ördögtől való ez a dolog, minden ország próbálja támogatni a saját mezőgazdasági termelőit, ki így, ki úgy.

Vagy ez most bolgárúr betelefonálós műsora akar lenni? Ahol is a főkolompos elmagyarázta, hogy kedves hallgatók, ha én meglátom valamely élelmiszeren a piros-fehér-zöld szalagot, a hideg is kiráz tőle, az az, amit biztosan nem veszek meg, hiszen büdös fideszes, de legalábbis jobboldali gondolkodású parasztok termelték....

Globetrotter2014 2012.07.23. 10:30:32

Az már elég xar dolog ha valakinek csak azrt is poltikai alapon nem fog ízleni a dinnye, tudom sajnálni....

A cik pedig sok mindent nem vesz figyelembe az ársznt kialakulásánál (externáliák, dömpingárazás, nem egy sőlycsioportban klévő tárgyalási poziciók).

Az egyertlen komoly bajom az hogy itt most nem valami létfontosságú termékről beszélünk, hanme dinnyéről baxki. A csehek annak idejáén ezzel röhögtek ki minket. Muszály ráznunk a pofonfát?

zZz 2012.07.23. 10:36:23

"Rihanna-e jegyet venni?"

Kahlil Gibran 2012.07.23. 10:37:03

Jobban belegondolva a 30 forint nem kérdés, azt a részt visszavonom....

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.07.23. 10:37:11

@Kahlil Gibran:
99 Ft-> -27% ÁFA 78 Ft -40 Ft a termelőé = 38 Ft marad
Fifti-fifti, rendben van koma?

(Mennyi a ződség áfája?, mert, ha kevesebb, akkor a kereskedő többet kaszál, mint a termelő, hála kedves kormányunknak!)

komancska 2012.07.23. 10:38:24

na. még az occsó dinnyét is elveszitek! akkó eszek barackot 250-ért. vizet meg iszunk hozzá, hogy legyen sok leve. :D rohadjon rátok az egész.

Kahlil Gibran 2012.07.23. 10:38:40

@Madnezz: Ahogyan láthatod is, Veled nagyjából egyszerre jobban belegondoltam magamtól is... :-)

maroz 2012.07.23. 10:43:39

@Fertőtlenítés a faluban: Nem, ott sem a minőséget méred, hanem tetszőleges változókat és abból képzel valamiféle erősen szubjektív minőségi mutatót, ha akarsz. Aztán hogy ki mennyire fogadja el ezeket a mutatókat relevánsnak, az már egyéni döntés kérdése.

Valamelyik nagy francia séfet próbálta meg egy riporter betuszkolni a saját sémáiba. A séf híres volt arról, hogy szinte kizárólag rézedényeket használ a konyháján. Azért teszi ezt, mert ezekben egészségesebb ételek főnek, kérdezte a riporter. Nem, válaszolta a sztárséf, engem ez nem érdekel, nem diétásnővér vagyok én, hanem szakács. Én azért főzök rézedényekben, mert szerintem az abban készült ételek finomabbak.

maroz 2012.07.23. 10:49:03

@Kahlil Gibran:

"A liberálisok szerint tilos az általánosítás."

Nahát, én tegnap jártam a liberálisoknál, sertésdagadót ettünk hagymásbabbal, de én semmi ilyen tiltást nem hallottam tőlük. Olyant igen, hogy ne nyúlkáljak a teflonserpenyőbe villával, de hogy ne is általánosítsak, ilyent nem mondtak.

igazi hős 2012.07.23. 10:49:09

@Madnezz: Már az első lépésnél meg kellett volna állnod: ha legalább 99 Ft/kg a dinnye, akkor legalább 21 Ft megy a kasszába. Persze a 69 Ft-os dinnyéből a CBA-nak is kisebb haszna lett volna, ez sem mellékes. Az, hogy a Tesco, Auchan, ... is nyer a bolton, csak egy véletlen mellékhatás, a NER sem tökéletes.

room_101 2012.07.23. 10:51:49

@Kahlil Gibran:

Látom, nem vagy liberális, úgyhogy nyugodtan általánosíthatsz.
De legalábbis csak háttérzajnak hallgatod bolgárurat.
Azt már feltételezni sem merem, hogy nem is hallgatod, csak értesültél róla.
Ne tedd, a Lánchídrádió sokkal megnyugtatóbb.

maroz 2012.07.23. 10:55:06

@ZF2: Ember, az volt odaírva a reklámba, hogy az externáliák, dömpingárazás, súlycsoport és egyebek miatt vegyem a magyart, vagy az, hogy azért, mert az „kiváló magyar, jó minőségű”???

Érted a kérdést? Pofánhazudnak és te nekem rovod fel, hogy a teljesen nyilvánvaló hazugság helyett miért nem inkább azzal foglalkozok, amiről amúgy hallgatnak?

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.07.23. 10:57:33

Ez megint a szokásos Fidesz-szellemiség. MI TUDJUK, mi a jó nektek. Éppen ezért se előzetes hatásvizsgálat, se egyeztetés nem szükséges. Tudjuk, hogy jó.

tollaszerge (törölt) 2012.07.23. 10:57:35

@maroz: Nekem is meglepő volt, de a rézedényeknek van egy csomó spéci tulajdonsága amik előnyösek kajakészítéskor, ezek mérhetőek és megmagyarázhatóak, neten találsz egy csomó anyagot erről, pl a legismertebb a tojásfehérje habbá veréséről szól. Lehet hogy a legtöbb szakács ezekről csak tapasztalati úton tud, de magasabban képzett mai szakács jó eséllyel tisztában van a kapcsolódó kémiai ismeretekkel.

Kahlil Gibran 2012.07.23. 11:01:45

@maroz:
"de hogy ne is általánosítsak, ilyent nem mondtak."

Nyilván ez is egy módszer, hogy elkomolytalankodja az ember a számára kellemetlen témákat.

Ettől még tény, hogy például a cigányokkal kapcsolatban állandóan visszatérő liberális vád, hogy előítélet, rasszizmus, általánosítás miatt hiteltelen a másik oldal mondanivalója.

Összefoglalva tehát a lényeget, a magyarokkal szemben mindenféle általánosítás megengedett, (például dinnyetermelők) sőt hősies cselekedetnek minősül (pl: Kertész Ákos), de a mindenki mással szemben történő általánosítás csúnya és rasszista dolog. Jól értem a szabályrendszert?

Globetrotter2014 2012.07.23. 11:01:51

@maroz: reklámban hazudnak....

Ilyet sem hallottam még. A fenébe te megvezecccc mostan itt engem.

Fogadjunk, mindjárt azzal fogsz jönni hogy a poltikusok néha nem mondanak igazat.
:)))

Transylvanianmixedgrill 2012.07.23. 11:02:53

Amit sohasenem értettem:

Ha ez a magyar dinnye annnyiradeannyira MINŐSÉG, akkor miért nem döngeti érte az ajtót a gazdag, minőségre nagyon érzékeny nyugat, hogy hádde 40 Ft-os beszerzési áron neki is kurváramegéri, mert hasonló MINŐSÉG az nyugaton akár kétszerennyi kilónként?!
Három dolog lehet: a magyar termelő az már olyan, hogyha bekopogtat hozzá a labanc, hogy adok kétszerannyit a minőségi dinnyédért, mint amit itthon adnak érte, akkor ő jusztis kuruckodik és nemadja a labancnak, inkább éhendöglik, mer a labanc pénze a koszos dudva.
Másik lehetőség: ez a minőség, ez bizony 40 Ft-ot ér, pont ennyit, nem többet, nem kevesebbet, azaz tökmindegy, hogy itthon adom el a NER-nek, vagy külföldön a labancnak, az se ad érte többet.
Harmadik lehetőség (amit csak félve írok le): ez a minőség ezért a 40 Ft-ért túl drága a labancnak. De persze nem azért, mert ezt a minőséget nem engedheti meg magának csóri labanc, hanem mert ezt a minőséget máshonnan olcsóbban is képes beszerezni, azaz minek adjon érte ennyit a kurucnak?! Mondhatnánk azt is, bár nehéz ezt megemészteni: a magyar dinnye ilyen ár/érték arányban nem versenyképes a labancnál...
Kérik mindenki maga eldönteni, melyik áll közelebb a valósághoz...

Kahlil Gibran 2012.07.23. 11:04:52

@room_101:
"Látom, nem vagy liberális, úgyhogy nyugodtan általánosíthatsz."

Ez most egy újabb szabály? A liberálisok éppen a nem liberálisok általánosításaitól szoktak hisztériázni és toporzékolni, akkor ez most hogy is van pontosan? Szabad, vagy nem szabad? A liberálisoknak szabad, másnak nem?

A másik témával kapcsolatban egyetlen kérdés van, az pedig nem az, hogy én honnan tudok róla, hanem az, hogy így elhangzott és nem lett belőle botrány. Miért?

ElPadre 2012.07.23. 11:08:45

minőséget akarsz? és támogatni a magyar agráriumot?

tessék termelői piacra menni, és ott venni. sőt, budapest jónéhány vásárcsarnokában is ott vannak a termelők, csak meg kell őket találni (pl. a fehérvári úti piacon az első emeleten vannak az őstermelők). igen, minden kb. 10-20%-kal drágább, viszont annál jobb is. és ugyebár amikor az embör, még a magyar embör is, megtapasztalja a minőséget, képes a mennyiségen csökkenteni a minőség javára.

a cba-t és államilag dotált társait meg messze elkerülni. zőcséget a zőcségestől, ugyebár.

ElPadre 2012.07.23. 11:12:09

@ElPadre: ja, és arról nem is beszélve, hogy az őstermelőknél ugyebár szezonálisan vannak a cuccok (jó, van melegházuk is, de ha valahol, na akkor az őstermelőknél érezhető, hogy mikor mit érdemes venni). baj? nem, szépen megtanulsz szezonálisan főzni/enni.

kérdezz meg bármilyen környezettudatos séfet, ez lesz a válasz: lokálisan kell beszerezni az alapanyagot, ha lehet, és ha már lokális, akkor szezonális lesz, és nem véletlen, hogy minden a szezonjában a legfinomabb és legegészségesebb. túl azon, hogy környezetkímélő és egészséges ez a módszer, még a helyi termelőket is támogatja, win-win.

persze aki a tél közepén dél-afrikai sárgadinnyét akar enni, az megérdemli a szart.

maroz 2012.07.23. 11:20:51

@tollaszerge: És olvas Petroniust. :))))

Szalahadin 2012.07.23. 11:22:06

Miért tűntek el a kommentjeim?

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2012.07.23. 11:24:46

Azt még hozzátenném, hogy a Demokratában külön cikkecske volt már a múlt héten a Magyar Dinnyéről, hogy az milyen egy faszájos dolog.
Mivel Fideszes újságról van szó él bennem a gyanú, hogy ez nem véletlen volt, sőt egyenesen előre megrendelt írásról volt szó.
Amúgy ez messze nem az első esett, mikor Vityáék az emberek érdekében felkiáltással jól megtámogatják a multikat.
(PL. lakáshitel támogatás révén hamar a megemelkedtek a lakásárak kompenzálva a megnövekedett keresletet, tehát a vevőknek végül ugyanannyiba volt a biznic, de a bankok 20 évig kapják a kamattámogatást, miközben a felvett hitelek pont a támogatás piaci ellensúlyozása miatt lettek nagyobbak, mint azelőtt!)

Szalahadin 2012.07.23. 11:25:17

Új vagyok itt, előzetes moderálás van?

Milyen szabályokat kell betartani? Le vannak írva valahol? Más blogokon több alkalommal találkoztam olyanokkal, akik panaszkodtak, hogy minden ok nélkül kitiltották őket innen. Nem szeretnék így járni, így érdekelne, mik a játékszabályok?

maroz 2012.07.23. 11:26:11

@ElPadre: Mondom: vakpróbával tesztelve! Nincs, érted, nincs számottevő korreláció a termék beszerzési forrása és az általam érzékelt íz között.

Én nem akarom támogatni a magyar agráriumot, illetve ha estére negyon berúg a buffetben, akkor hazatámogatom én, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy én korrekt üzleti kapcsolatban szeretnék lenni a magyar agráriummal: állítsanak elő olyan termékeket, amelyeket én kedvelek, cserébe adok nekik egy lavór pénzt. Nem, nem vagyok fogalmatlan, tudom, hogy a minőség pénzbe kerül és hajlandó is vagyok megfizetni. Itt lobogtatom a tízezreseimet és a magyar agrárium szarik rám. Szóval támogatnám én, de nem hagyja magát.

Fertőtlenítés a faluban 2012.07.23. 11:28:45

@maroz: A minőség a gyakorlatban a vevő számára releváns tulajdonságok összessége.
Vannak olyan minőségi mutatók, amik közmegegyezés részei, szabványok, ilyen-olyan előírások segítenek pl. az osztályba soroláskor. Persze sokaknak ezek a mutatók is irrelevánsak lehetnek, engem nem izgat az uborka alakja, vagy az alma mérete.
A minőség – miután a vevőnek fontos tulajdonságokról van szó – szubjektív, de az nem igaz, hogy nem mérhető. Nekem a mézédes dinnye a minőségi, Neked a vitamindús, másnak a csíkosság jellege számít. Ezek mind megfogalmazható és mérhető tulajdonságok.

MACISAJT 2012.07.23. 11:31:02

Olyan ez a poszt mint a lakodalmas kutyahányás...

Azon meg már nem is csodálkozom, hogy a szerző (máig) nem értesült arról,amit pedig még a tiszteségesebb ballib orgánumok is elrebegtek,
hogy 69 forintos áron "kiváló minőségű" macedon dinnye került volna dömpingáron/mennyiségben (részben átcímkézve "magyar" árúként) az áruházakba, a 99 forintos megállapodás ezt húzta keresztül....

maroz 2012.07.23. 11:31:37

@Szalahadin: Fogalmam sincs, mi nem töröltük őket. Valószínűleg a blogmotor lehet a ludas, mostanság mintha elmentek volna nyári szabadságra a gépészek...

Nincsenek leírt szabályok. Próbálj meg a poszthoz hozzászólni és a vita általános szabályaira is tekintettel lenni, kábé ennyi.

Pan Modry 2012.07.23. 11:33:36

@Transylvanianmixedgrill:
A valosag az hogy peldaul az Edekaban Nemetorszagban sokkal finomabb dinnyet lehet kapni mint a magyar boltokban.

En kb 10-15 evig nem ettem dinnyet, mert elkonyveltem mint olyan gyumolcsot amit nem szeretek. Eloszor az amerikai whole food marketben vasaroltam es volt dinnyekostolo, na az nagyon finom volt es rajottem hogy a dinnye nem egy ehetetlen gyumolcs.
Utana neha magyarorszagon is vettem, de kb 10 alkalombol kilencszer azonnal a kukaba vegezte, pedig vettem ostermelotol kezdve tesco, cba n at mindenhol.
Viszont nemetorszagban az edekaban konzekvensen finom dinnyet arulnak. Az arukat meg pont leszarom, meg a szarmazasi helyet is, legyen finom oszt jonapot!

maroz 2012.07.23. 11:41:10

@Fertőtlenítés a faluban: No, akkor újból: tehát fogadjuk el, hogy a minőségről mégiscsak megképezhető egy mutató, ami valójában egy meta-mutató, azaz több, egyedi mérőszám adja valahogyan össze.

De könyörgöm, ha a terméknek nincs is neve, akkor mihez rendeled ezt hozzá? Mondok egy példát: ott a hiperben a hús, és mi van ráírva? Hogy: minőségi magyar marhahús! És úgy nagyjából semmi több információ nincs is. Nincs ott az állat fajtája, a kora, az, hogy érlelt-e, vagy tegnapi vágás, semmi olyasmi nincs, amiből én el tudnám dönteni, hogy az én igényeimnek megfelel-e. És mivel többszöri próbálkozásra is úgy találtam, hogy nem, ezért mi a faszt mondhatok mást, mint azt, hogy nekem a "magyar minőség" brand alatt forgalmazott marhahús nagyon nem jött be?

Dr. No 2012.07.23. 11:42:28

A minisztérium kérésére. Mert a minisztériumok kérni szoktak. Legfőképpen a NER-ben. Melynek legfontosabb jellemzője a szerénység és az alázat.

Globetrotter2014 2012.07.23. 11:43:44

@Pan Modry: én viszont 3x dobtam ki spanyol dinnyét amit a Kauflandban vettem. Többet nem próbálkozok...

Vannak magyar élelmiszerek aminek nem szeretem az ízét (pl paradicsom), de a magyar dinnye ott van. Plána ha a főszezonban veszzük. A spanyol egyedül abban jobb hogy előbb kapható.

Transylvanianmixedgrill 2012.07.23. 11:58:01

@Pan Modry:

Na itt lesz a kutya elásva, így már minden érthető! Simán el tudom képzelni, hogy a labanc annyira szarevő, hogy kimondottan a vízízű, savanyú, éretlen dinnyét szereti, ezért nem vásárol a mi kifinomult ízlésünknek megfelelő mézédes dinnyéből 40Ft-os felvásárlási áron. Egyszerűen ez a dinnye nem az ő szaros ízlése, világos! ;)

Transylvanianmixedgrill 2012.07.23. 12:01:13

@Transylvanianmixedgrill:

Hogy nehogy összezavarjalak, pontosítok: a labanc ízlelőbimbója a vízízű, savanyú, éretlen dinnye ízét érzékeli mézédesnek. Jó ha tudod, te ilyen szart vettél kinn, és ahogy a határt átlépted, megváltozott az ízlelőbimbód érzékelése. A mézédesről viszont itthon hitted azt, hogy savanyú és vízízű, mert vissza már nem áll az ízlelőbimbó, ha hazajössz. Elég világos voltam? ;)

Pan Modry 2012.07.23. 12:01:31

@ZF2:
Szerintem egyebkent van jo magyar dinnye. En viszont nem szeretek ugy vasarolni ha a minoseg nem kovetkezetes.
Akkor inkabb az adott termeket egyaltalan nem vasarolom.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.23. 12:19:37

Legyen az, hogy vegyünk fel még hiteleket!
Ja és az állami dolgozóknak tök jó, mert nincs konkurenciájuk. Bárhogy dolgoznak, hitelből mindig lesz fizetésük.
A szélsőliberális bulizósfiatalok meg ha csődbe megy az ország, elhúznak külföldre. De addig is kiállnak a külföldi áru és a még több hitel felvétele mellett.

Magyarország, így szeretünk! XD

Hajrámagyarértelmiség!

Tersi 2012.07.23. 12:22:00

Hát sztm a 99 Ft-os dinnye az első lépés, utána majd jön a fodrászlobbi, hogy túl olcsón nyírják a hajat és stb.... de hagyjuk is a sok sok lobbit mert én a végét várom, s ott virít az ÚJ 5 ÉVES TERV :)

maroz 2012.07.23. 12:27:43

@nerángass: "Budai Gyula lapunknak azt is elmondta: jelenleg a húságazat és a nagy kereskedőláncok között közvetít, hogy a gyümölcspiachoz hasonló feltételekkel megállapodást hozzon létre a felek között."

Most gondold el, hogy micsoda perspektívák nyílnának meg ez előtt a kormány előtt, ha valaki lefordítaná és elküldené nekik azt a bizonyos 13-as számú törvényt. Milyen szépen tudná mondani Budai, hogy: racionalizálás! :)))))))))

Pan Modry 2012.07.23. 12:38:05

@endike:
Sot, a biciklistak is, akik amugy lmp sek, meg drogoznak es valoszinu buzik is, ok is direkt kulfoldi termekeket vesznek hogy ezaltal tonkretegyek a magyar gazdakat. Sot, az ilyeneknel ez egyszeruen eletcel, es a biciklizes meg csak alca...

igazi hős 2012.07.23. 12:50:25

@nerángass: Van egy olyan szörnyű érzésem, hogy ezt pont így találták ki:
- "megvédjük a magyar dinnyét": 99 Ft/kg,
- AZ üzletlánc közben alkudozik a spanyol szállítóval, aki enged 5-10 Ft-ot kilónként,
- GVH elkaszálja az ötletet,
- AZ üzletlánc enged a dinnye árából, de még mindig 5-10 Ft-tal többet kaszál, mintha az eredeti 69 Ft-ért adná,
- erre hivatkozva a termelőtől 30-35 Ft-ért veszi a dinnyét,
- végig megy a ködösítés a "fogyasztóknak, termelőknek és törvényeknek egyaránt megfelelő" megoldásról.

Le_Penseur 2012.07.23. 12:55:51

@endike:
Bár a cikkben egyetlen szó sincs hitelekről, neked ismét ide kopipésztelni a szokásos szóhalmazodat!

Egyet értesz azzal, hogy a minisztérium és a termelői lobbi kartellmegállapodása megszabott egy minimálárat?

Szerinted helyes, ha a minisztérium kéri a piaci szereplőket arra, hogy 99 Ft-ért adják a dinnyét?

Szerinted a dinnyetermelőket meg lehet azáltal segíteni, hogy 99 Ft a dinnye?

Csak a dinnye termelők érdemesek a segítségre? Tojás, tej, alma termelők és a többiek érdemtelenek?

igazi hős 2012.07.23. 12:57:01

@Pan Modry: Ne mondj ilyet, még hogy liberális biciklisek. Múltkoriban büszkélkedett az egyik Jobbikos képviselő, hogy ők milyen fasza gyerekek, hiszen többen járnak bringával, mint az LMP-s képviselők. (Azt elfelejtette hozzátenni, hogy ők háromszor annyian vannak.)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.07.23. 13:02:03

Nem fogom 50%-os felárom megvenni a dinnyét. Inkább iszom kólát, mert az is nemzeti ital és nincs rajt (mikro)csipszadó!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.23. 13:02:43

Követelem!

Követelem, hogy az állami dolgozók - mivel belföldre termelnek-szolgáltatnak - ne vásárolhassanak külföldi terméket!
Mivel ők nincsenek versenyehelyzetben, nincs konkurenciájuk, a magyar állampolgár nem választhat helyettük mást, ezért nem igazságos, hogy ők az olcsóbb külföldi árut veszik!

Add tovább! :)

Vitéz Kőbányai Világos 2012.07.23. 13:26:08

@endike: Basszameg endike! Szóljál már fel lécci a pártközpontba, hogy frissítsék a software-edet, mert ez így már rohadt unalmas!

bonafide 2012.07.23. 13:30:47

@nandras01: A biológia kimaradt (rákegyeki...)

igazi hős 2012.07.23. 13:31:01

@Vitéz Kőbányai Világos: Miféle szoftver? Jó, hogy nem mondod, hogy CPU-ja és memóriája is van. Meg mesterséges intelligenciája, mi?

tyderr (törölt) 2012.07.23. 13:31:38

@Vitéz Kőbányai Világos: szerintem is a magázva kommenttegeződés a legjobb kommunikációs forma.:)) én is szoktam alkalmazni.

Rabbi Akiba 2012.07.23. 13:32:17

"E helyett a Vidékfejlesztési Minisztérium kérésére a magyar termelők segítése érdekében kiváló magyar, jó minőségű görögdinnyét fogunk árulni 99 forint/kg-os áron"

Igen, a közel 50%-os felár nem esik jól fogyasztóként. Ha létezik olyan, hogy Dinnye Terméktanács, akkor nekik érdeke, valamint kutya kötelessége lenne részletesen kielemezni, miért is 69 Ft/kg az import dinnye árfekvése? Mik ennek a lehetséges okai?
-ha mondjuk spanyol dinnye, akkor a rendkívül olcsó afrikai vendégmunkások alkalmazása?
-birtokszerkezet?
-állami dotáció?
-olcsóbb vetőmag?
-olcsóbb növényvédő szerek?
-kisebb árréssel is megelégszik, míg a magyar dinnyetermelő mindenképpen a bodzaszedők életszínvonalán szeretnek élni? (X5, ML, egyebek)

Ha megvannak az okok, akkor kellene kidolgozni, hogyan is lehet versenyképesebb a magyar dinnye? Amíg ezek az információk nincsenek összegyűjtve, elemezve, addig a lényeget illetően csak találgatunk.

"A magyar az úgyszintén világos, holland vetőmagból, orosz műtrágyával, román feketemunkás által előállított, szóval marad ez a „jó minőségű”. Ez az, amivel így, ebben a formában nem nagyon lehet mit kezdeni, ugyanis."
Én ismerek néhány dinnyetermelőt, közülük egyik sem eszerint gazdálkodik, hazai vetőmagból, hazai műtrágyával és hazai munkaerővel oldja meg a feladatokat, így erre nem lehet mást mondani, mint azt, hogy eléggé rosszindulatú sározás.

Vitéz Kőbányai Világos 2012.07.23. 13:39:43

@igazi hős: Szerintem bot, ilyen egyszerű. Élő ember nem lehet ilyen... ilyen... ILYEN!
@tyderr: Ezt nem értem.

Roy 2012.07.23. 13:46:16

@franc0: Hát én nem fogom megvenni. Rohadjon rájuk az egész termés. Akinek meg ez eszébe jutott, hogy 99 Ft-nál nem lehet olcsóbb, annak a torkán tolnám le egyben héjastól magvastól, hogy fulladjon meg.

Roy 2012.07.23. 13:48:43

@endike: Terád kifejezés is alig van. A legenyhébb, hogy olyan vagy mint a lépcsőház. Sötét, és korlátolt.

Tragedy 2012.07.23. 13:50:43

Azért én ajánlanám a punk fociról szóló, hétvégi téziseinek és a szíbíéj cédula tartalmának együttes analízisét. Egyből kivilágosodna, hogy a gaz komcsik által sárbatiport nemzeti érzéseket a focisikerekkel (:-) és a közös, népnemzeti dinnyevásárral akarja a ner a megátalkodott népfenségbe tukmálni! A kissé megemelkedett ÁFA-bevételek, mint a sikeres unort-Maty gazd.pol. vívmánya a szeptemberi mno kulcsmondanivalójává jegecesedhet.
Addig a III.ker-i Gyuszkó illegalitásba vonul, és nem tart sajttájékoztatót!

maroz 2012.07.23. 13:57:13

@Rabbi Akiba: Én pedig néhány plusz egy olyan termelőt ismerek, aki ezzel szemben a leírtak szerint gazdálkodik. Én nyertem! :)

Nem ez a poszt lényegi része, hanem az, hogy én támogatnám a fogyasztásommal a magyar agráriumot, itt állok, jó, most nem annyira, de többnyire pénzem is van, lengetem a köteg dellát, de a magyar agráriumnak nem kell.

Mondok egy lehetőséget: pöccentsék fel a bótok polcaira a "Simonka kertészet" logóval megbrandelt dinnyét, mondják azt, hogy ez a dinnye 199 forint/kg, álljon ott egy kínálóember, toljon a számba egy falatot, hogy meggyőződhessek, miszerint ez tényleg megér ennyit, és ha meggyőződök, akkor onnantól kezdve én ígérem, hogy hetente húsz kilónyit hazaviszek a "Simonka kertészet" dinnyéjéből. És a barátaimnak is azt fogom tanácsolni, hogy keressék a bótokban a "Simonka kertészet" logóval ellátott dinnyét, mert abban jó eséllyel nem fognak csalódni.

Rabbi Akiba 2012.07.23. 14:25:11

"Én pedig néhány plusz egy olyan termelőt ismerek, aki ezzel szemben a leírtak szerint gazdálkodik. Én nyertem! :)"

Én pedig a logika szabályait ismerem, ami azt mondja, hogy az egész halmazról csak akkor állíthatok valamit, ha annak MINDEN ELEME kielégíti az állítás feltételeit. Ebben nincs többségi elv, így egyértelműen következik, hogy ÉN NYERTEM. :-))

Nem rossz ötlet, de ahogy ismerem magunkat, ha a "Simonka kertészet" dinnyéjét jól vinnék, akkor mindenki ezt a logot rakná a dinnyéjére, így hosszabb távon ugyanott tartanánk, mint most... :-((

Engem ettől függetlenül roppantul érdekelne, hogyan épül fel a dinnye önköltsége Magyarországon, és hogyan a mediterrán országokban. Nagyon valószínű, hogy lenne nagy megdöbbenés, elképzelni nem tudom ugyanis, hogy a VALÓDI önköltsége ezekben az országokban versenyképes a magyarral, ennek egyértelműen dotáció szaga van...úgy pedig azért egészen más a leányzó fekvése, mert akkor nem a pénzéhes magyar parasztról szól a dinnye kérdés, hanem az agyondotált nyugatiról....

Lasombra 2012.07.23. 14:42:16

ha Budai Gyula azt mondta, hogy jó (sőt: minőségi meg még kiváló is) az a dinnye, akkor az úgy van. a külföldi meg szar. (ez utóbbit meg a Vezér mondotta volt.)
nehogy behozzák elénk, és főleg ne címkézzék át magyarra, mert egyből lebuknak úgyis, és akkor reszeltek nekik. ha jól emlékszem, a "törvény teljes szigora" szerepelt Gyula gazda mondókájában, úgyhogy én kétszer is meggondolnám, ha boltvezető lennék, hogy mit teszek ki a polcra. főleg Gyula gazda eddigi elszámoltatási hadjáratainak fényében.

egyébként - és itt naiv kérdés jön, tényleg nem értek hozzá - ha a külföldi dinnye korábban beérik, mint a magyar, akkor miért kell izmozni? akkor mivel konkurálna nyomorult? inkább adja el gyorsan, amije van, mire érik a magyar, addigra jól járt ő is.
abba már bele sem merek menni, mert még liberálisnak néznek, hogy akkor mi van, ha - ad absurdum - a külföldi helyenként tényleg ízletesebb?

különben is, ma a dinnye, holnap a banán? köcsög ecuadoriak meg elefántcsontpartiak! :)

maroz 2012.07.23. 14:42:54

@Rabbi Akiba: Ezért kell egy erős állam, egy jól működő és hatékony igazságszolgáltatással. Olyanban már tízszer is meggondolja valaki, hogy megéri-e számára a védjegybitorlással kacérkodni.

A legtöbb mezőgazdasági termék nem a minőségről, hanem a mennyiségről szól. Tömegtermelés folyik, és ez valahol így is van rendjén, mert a valóság úgyis az, hogy a fogyasztók zömét (nálunk, ha tippelnem kellene, akkor azt mondanám, hogy a 90+ százalékát) úgysem a minőség érdekli, hanem az ár. Lehetőleg nagyon olcsón és sokat.

Tehát a termelés fő csapásiránya a költséghatékony tömegtermelés. Ehhez pedig invesztálni kell, gépeket venni, és megszerezni azt a rengeteg tudást, ami a roppant precíz technológia használatához elengedhetetlen. Ha tényleg érdekel a miért, akkor ennek a környékén kapirgálj. A magyar agrárpolitika pont ettől irtózik, mint ördög a tömjénfüsttől, annak a belátásától, hogy a világ boldogabb tájain a mezőgazdaság is egy piaci, árutermelő ágazat és nem valamiféle délibábos-árvalányhajas misztérium. Sokszor sajnos tényleg az a valóság, hogy a külföldi az azért olcsóbb, mert ott tényleg képesek gazdaságosabban előállítani ugyanazt a portékát.

Бабаяга 2012.07.23. 14:51:25

Én csak egy dolgot nem értek: Minden évben veszteségről beszélnek a gazdák, arról, hogy még a költségeik se térülnek meg. Ennek ellenére minden évben újra kezdik. Számoljunk:
belefektet a dinnyébe 1 milliót. A saját élete is benne van évente mondjuk 1 millióba. Ezt kéne kitermelnie a dinnyéből, hogy éldegéljen. Ehelyett bejön a befektetett 1 millióból mondjuk 700 ezer. Nem hal éhen, nem kapcsolják ki a gázt, villanyt, vizet, még kabátja is van. Tehát valahonnan szerzett 1.3 milliót, ha következő évben újra veti a földjét. Ez az igazi magyar gazdasági csoda, ez valódi tündér mese!
Adok én 99-t a dinnyéért, ha ő meg elárulja, hogy miként csinálja évek óta.

igazi hős 2012.07.23. 14:52:13

@Rabbi Akiba: Ez nem matematika, hanem elő beszéd. Az osztrák boltos azt mondja, hogy a magyarok lopnak. Nem ismeri az összes magyart, de a hozzá betérő vásárlóknál erős összefüggést (kedvedért: korrelációt) talál az anyanyelv és a lopás között, tehát kiírja a bejáratra: "Magyar, ne lopj!"
Az emberek nem halmazelméleti alapon működnek. (Ebből a mondatból persze adódik, hogy bőven lehet olyan ember, aki mégis.)

Ami az önköltséget illeti: egy nagybirtok sokkal hatékonyabban működik és sokkal könnyebben jut hitelhez, hogy még hatékonyabban működhessen. Nem véletlen, hogy már többször felvetették, hogy egy birtokméret felett csökkenteni kéne a területalapú támogatást. Aztán újra elfelejtik, mert jó a népnek az olcsó kaja (meg felháborodnának az angolok, ha a királynő pár százmillióval kevesebbet kapna).

Kopi3.14 2012.07.23. 14:54:33

@ZF2: garantálja a kartell, hogy a termelö többet kapjon belöle, s a plusz ne mindenestül a kereskedönél landoljon? Amennyiben nem, úgyezt inkább cbasegítö akcijónak tudom értékelni. Na meg ha behozza a külföldi olcsót, akkor mit is segít a magyaron? Nagyobb haszna a kereskedönek.

Globetrotter2014 2012.07.23. 14:56:39

@Kopi3.14: lehe sok mindent a mostani gárda szemére vetni, de szerintem ez az egy dolog ahol ennyi jóindulatot meg lehet nekik előlelegezni.

Más kérdés, és megint leírom, hogy ezt nem a dinnyénél kellene eljátszani. Sossok de sokkal fontosabb mecceink lennének...

Бабаяга 2012.07.23. 14:57:13

@Tersi: A család rendszerváltás óta nem költött fodrászra. Mostantól kezdve dinnyére se fogunk. Rohadjon bele a lázárklán és Budai a rothadó dinnyébe.

Kotkodus 2012.07.23. 15:39:56

tegnap hallottam, hogy a gvh elkezdte vizsgálni a mindenhol 99,- Ft/kg-os görögdinnyét... kartell-gyanú...

úgy tűnik - bárhol is realizálódjon az extra-profit - maga az ötlet eu-s (és ezáltal nemzeti) versenyszabályokba ütközik és egyértleműen a fogyasztót károsítja...

szükség lesz tehát egy új nemzeti görögdinnye törvényre... visszamenőleges hatályúra gondoltam, természetesen...
javaslom kereszteljük át a gyülömcs nevét egyúttal: legyen magyardinnye. nem hangzik jól ugyanis a magyar görögdinnye kifejezés. a 62 év feletti alkotmánybírák biztosan megszavazzák...

hajrá magyarország, éljenek a bohócok!

tollaszerge (törölt) 2012.07.23. 17:16:36

@Rabbi Akiba: A szabadpiacban pont az a jó hogy ha hagyják működni akkor a fentieket nem kell kollektíven leülni és végiggondolni, mert a verseny elintézi hogy a leghatékonyabb termelje az adott minőségű dinnyét, a fogyasztó meg eldönti milyen minőséget akar. A piacra belépő termelők majd elgondolkodhatnak azon hogy hogyan termeljenek hatékonyan, és ha akarnak akkor csinálnak terméktanácsot (de nem kartellt). Ha ezen nem gondolkoznak el, akkor végük, és eszünk importdinnyét.

@maroz: Miért gondolkozna ezen a S kertészet, amíg vígan lehet az államot fejni? Minőséget olcsón termelni nehéz, érteni kell hozzá, dolgozni, agyalni, folyamatosan innoválni; siránkozni és az államhoz járni sokkal kifizetődőbb. Sőt, ha a versenytárs elkezdi csinálni amit írsz, akkor sokkal egyszerűbb rászabadítani a 137 ellenőrző hatóság valamelyikét mint versenyezni vele. Szerintem az is kisebb csoda hogy a pár nevesebb magyar éttermet nem nyíratta ki vki eddig ilyen módon, simán el lehetne adni politikailag (többség nem tudja megfizetni akkor más se egyen ott, a szemetek csomó külföldi alapanyagot használnak, stb).

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2012.07.23. 18:01:31

Azt nem lehetne, hogy a külföldi nem minőségi dinnyét, mondjuk értékcsökkent áruként, dollárboltban megvehessük 69-é?

Egyébként csodálom, hogy nem vettétek észre, hatóságilag nem azt volt a legnagyobb baj, hogy nemmagyar burzsoá kapitalista külföldi termelte, és poshadt, minőséget sosem látott gömböket akartak ránk sózni, hanem az ára. Nyílt szekcuális uszítás, felhívás a szopinyalira.
És a szopira emlékeztetni ezekben az időkben a népet, az minimum árulás...

maroz 2012.07.23. 18:10:19

@tollaszerge: Igen, ezen én is rengeteget csudálkoztam, és mind a mai napig nem értem. Oké, ép ésszel arra lehetne gondolni, hogy ezek a konyhák annyira rendben vannak (és tényleg így van, néhányban már jártam is, és szinte beteges az a rend, tisztaság, technológiai fegyelem, amit ott láttam), hogy nem talál rajtuk fogást a hatóság, de hát tudjuk, hogy a mi fokról-fokra egyszerűbb, átláthatóbb és bürokráciamentesebb szabályozásaink olyanok, hogy talál az, ha egy icipicit megerőlteti magát, szóval tényleg nem értem. Kis magyar anomália, elfér a többi között. :)

Rabbi Akiba 2012.07.23. 18:28:32

@maroz:
Igen, amit leírtál, az mind rendben van, de semmiképpen ne hagyjuk ki a dotációt sem, az legalább ennyire fontos tényező....

Rabbi Akiba 2012.07.23. 18:34:10

@igazi hős:
"Ez nem matematika, hanem elő beszéd. Az osztrák boltos azt mondja, hogy a magyarok lopnak."

Láttam már olyat, hogy amikor valaki az ún. érzékeny témák valamelyikénél próbált valamit "élőbeszéd" jelleggel, ahogy én levettem, nem rosszindulattal előadni, az összes magát liberálisnak tartó kommentelő úgy ugrott rá, mint gyöngytyúk a langyos takonyra, hogy képzeli, hogy általánosít, ez így nem PC, általánosítani a lehető legnagyobb bűn, amit ember elkövethet i tak dálse.

Nem mondom, hogy nincs igazad az "élőbeszéd" jellegben, de akkor ezt jó lenne szélesebb körben tudatosítani MINDEN fórumon. Ez persze nem a te feladatod, csak én már számtalan anyázásba torkolló torokugrást láttam amiatt, hogy szabad -e általánosítani, ezért voltam erre kihegyezve. A magyar paraszt is ember lenne, illessék már meg őt is azok a jogok, amik a cigányságot.

Rabbi Akiba 2012.07.23. 18:40:22

@tollaszerge:
"A szabadpiacban pont az a jó hogy ha hagyják működni akkor a fentieket nem kell kollektíven leülni és végiggondolni, mert a verseny elintézi"

Alapvetően igazad lenne, ha nem úgy nézne ki a matekpélda, hogy ugyanarra az egyik mezőgazdasági termelő 0 dotációt kap az adott termék előállítására, a másik 50 egységet, a harmadik 480-at. Pontosan milyen szabadpiacról is beszélhetünk egy ilyen struktúra mentén? Ráadásul a kérdés azért is aktuális dinnyeügyben, mert éppen dél-európai országok nyomják ezerrel a dotációkat, ők ebben a példában a 480.

maroz 2012.07.23. 18:43:02

@Rabbi Akiba: Én vagy két éve olvastam erről a dinnye-dologról egy nagyon átfogó, nagyon szakmai és nagyon alapos elemzést, és abban nem nagyon volt szó dotációról. Annál több szó volt viszont a nem eléggé gazdaságos termelésről, plusz arról, hogy az értékesítés megszervezése a termelők részéről nálunk az ívesen leszart problémák közé tartozik, és effélék.

tollaszerge (törölt) 2012.07.23. 18:43:34

@Rabbi Akiba: "az összes magát liberálisnak tartó kommentelő úgy ugrott rá"

Gonosz módszertani kérdés: ezt honnan tudod? Pontos adataid vannak a "magukat liberálisnak tartó kommentelők" univerzumáról, és megfigyelted hogy mondjuk 99.7%uk ráugrott? Egyszerű eszemmel azt hinném hogy nem figyelhetted meg azokat a kommentelőket akik magukat liberálisnak tartják de nem ugrottak rá, pusztán azért mert nem ugrottak rá (ragozzam még? :-P)

Annyira, de annyira szuper hogy vannak ezek a "liberálisok", minden bajnak okozói, akikről mindenki mindent tud, csak nem tudjuk hogy ezeket a dolgokat honnan tudjuk.

Rabbi Akiba 2012.07.23. 18:48:53

@maroz:
Sajnálom, ha félreérthető voltam, egyáltalán nem akartam azt mondani, hogy a saját házunk táján minden rendben van. Én az EU mezőgazdaságáról úgy általában olvastam, hogy még mindig elég rendes piactorzító hatása van a dotációknak, a dinnye ebben nem volt kiemelve, azok az országok, (pl: Spanyolország) ahol a mi import dinnyénket termelik, azok viszont igen. Ráadásul ez a másik bajom, hogy a spanyol mezőgazdaság hatékonysága azért nem mérhető a hollandéhoz vagy a dánéhoz, tehát az óriási hatékonyságbeli előny nem biztos. Talán annyi a különbség, hogy a spanyol dinnye ültetvényeken nem csak román, hanem a náluk is olcsóbb marokkói vendégmunkások is görnyedeznek.

Rabbi Akiba 2012.07.23. 18:51:24

@tollaszerge:
Össze tudod foglalni egy, maximum 2 mondatban, hogy pontosan mi a problémád? Szívesen reagálok rá, csak tudjam, hogy mire. Már persze ha valóban vitázni és nem csak simán kötözködni akarsz. A reakciód el fogja dönteni, hogy melyik a kettő közül....

tollaszerge (törölt) 2012.07.23. 18:55:57

@Rabbi Akiba: Pontosan nem értem miért is baj nekünk ha mások támogatni akarják azt a cuccot amit fogyasztunk. Az az ő bajuk, nem? Ők öntik bele a pénzt, én megeszem a dinnyét olcsóbban, dinnyeföldön termesztenek mást.

Én értem hogy a, hogyismondjam, kocsmai szintű természetes reakció az hogy ha ők támogatnak akkor mi is támogassunk, vegyük föl a kesztyűt, háborúzzunk abban ki tudja szénné támogatni a saját termelőit, és azt is értem hogy a termelőknek ez nagyon tuti helyzet, a helyükben én is így gondolkoznék, de olyan érdekes lenne akár 1 cikket olvasni amiben vki felvázol egy legalább elvben plauzíbilis, önmagával konzisztens közgazdasági modellt amiben ez kijön mint legjobb megoldás.

Egyébként csuda egy kaméleon dologról van szó, mert magyar dinnye egyszerre világcsúcs, a dinnyetermelés csimborasszója, mézédes és messze földön nincs párja, és ugyanakkor támogatásra szoruló cucc, amit ha nem támogatunk akkor nem vennék meg. A kettőt egyszerre nehéz elképzelni, de az a szép hogy ezeket lassan nemcsak egy bekezdésben, hanem egy mondatban is lehet váltogatni, flip-flop.

kamerasmobil 2012.07.23. 19:03:14

Vincentek ezt az endiket nem lehetne legalabb innen permabannolni? Borzaszto idegesito mar... semmit nem tesz hozza a beszelgeteshez csak betrollkodja ugyanazokat a marhasagait.

tollaszerge (törölt) 2012.07.23. 19:04:23

@Rabbi Akiba: Hú, a reakcióm el fogja dönteni? Össze tudod foglalni egy, maximum 2 mondatban, hogy pontosan miért gondolod hogy nekem "problémám" van? Tényleg van amúgy, mert a biciklánc megfogta egy fehér nadrágomat és nem tudom hogy fogom kiszedni, de nem tudom hogy erre honnan jöttél rá így, blogon keresztül.

Na, ha a problémán túl vagyunk, a konkrét komment egy sima truncation bias kérdést boncolgatott, olyasmiről tettél állítást amit nem figyelhetsz meg.

Wolff 2012.07.23. 19:51:15

@tollaszerge: Pláne, hogy mind tavaly, mind idén része volt az indoklásnak az a rettentő probléma, hogy holmi feketekereskedők megvették a termelő dinnyéjét és ezzel Simonka szerint lenyomták (!) a teremlők hasznát. Komolyan nem tudom eldönteni, hogy a magyar dinnyetermelő tényleg annyira hülye, hogy az első arra járó fekete kereskedőnek eladja a dinnyét 10 forint haszonnal kilónként, amikor a hiteles kereskedőtől 15 forint hasznot is bezsebelhetne, vagy csak Simonka felel meg a fideszes átlagnak. (Emélkezzünk tavaly az volt a megmentő lépés, hogy csak hiperautorizált kereskedők árulhattak dinnyét.)

igazi hős 2012.07.23. 20:23:44

@Rabbi Akiba: De hát mindannyian általánosítunk. Legtöbb ember nagyon kevés elemű mintából válogathat, ezért muszáj kevés adatból "általános igazságokat" levonnunk. Ha rászánom az időt, akkor végignézhetem a 22"-os LED monitorok teljes választékát és mindegyikről olvashatok 2 tesztet. De gyümölcsöt nem tudok így választani, ahhoz körbe kéne járnom a fél várost és mindegyiket meg kell kóstolni. Ráadásul jövő héten más lesz a választék, akkor újra.

Amikor másodszor "számolja el" a pénztáros csaj a visszajárót a benzinkúton, akkor oda nem megyek többet, mert "meg akarnak lopni". Nem Kati, vagy Gizi, hanem általában a pénztáros lányok.
Ha 2-3 alkalommal vízízű paradicsomot kapok a Tescoban, akkor ott nem veszek többet, mert "a Tesco paradicsomot szarnak tartom". Ezzel nem jelentem ki, hogy mindegyik ócska, de általában az, akár spanyol, akár marokkói.
Ez fordítva is működik, ha a Lehel csarnokban, ahol hetente veszek gyümölcsöt, egyszer-egyszer gyengébbet kapok. De elnézem, mert a "csarnokban jó gyümölcsöt árulnak". Nyilván ez sem igazi mindig és minden árusra, de az én (árral súlyozott) statisztikám szerint jó, a nekem útba eső helyek közül a legjobb.

Rabbi Akiba 2012.07.23. 21:17:27

@igazi hős:

Odáig természetese egyetértünk, hogy ez egy teljesen általános reakció. Ha őseink olyan PC-k lettek volna, mint amit a mostani PC-idióták harsognak, illetve elvárnak MÁSOKTÓL, valaki biztosan megölte vagy felzabálta volna őket, hiszen ők nem vonhattak volna le mondjuk egy olyan következtetést, hogy ha eddig 10-ből 10 kardfogú ölt meg valakit a hordából, akkor sem közeledhetek előítéletesen a 11. felé....

Abban nem értünk egyet, hogy az egyik blogon majd szétszedik, aki az úgynevezett "kényes kérdésben" messze nem kurucos szemétséggel és egyszerűséggel általánosít, míg a másik blogon meg azt kell látnom, hogy az általánosítás nem a rasszistafasisztabüdösnáci kizárólagos ismérve, hát csoda, hogy nem értem?

Ha filozófiai síkon mozgunk, akkor ott érzem nagyon vékonynak a jeget, meddig felhalmozott tapasztalat valami, illetve honnantól előítélet? Az, hogy a cigánykérdés idáig fajulhatott nálunk, nem kis részben ennek a különbségtételnek a nem egyértelmű definiálásából, ezért többfajta értelmezéséből fakad.

Nyilván rosszul és gonoszul értelmezi az a kuruc.info-s, aki azt állítja, hogy minden cigány bűnöző, még akkor is, ha ő mondjuk 5/5 arányban találkozott ilyenekkel.

Ugyanilyen abszurd a kávéházi jogvédő liberális, amikor azt állítja, hogy a vidéki Magyarországon mindenki rasszista, ez is borzasztóan pusztító hatású állítás.

Tehát, ha valaki ennek a kérdésnek meg tudja általános érvénnyel válaszolni minden oldalát, az sokat tesz a helyzet további romlásának elkerüléséért, így hát hajrá!

Rabbi Akiba 2012.07.23. 21:24:20

@tollaszerge:
"Gonosz módszertani kérdés: ezt honnan tudod? Pontos adataid vannak a "magukat liberálisnak tartó kommentelők" univerzumáról, és megfigyelted hogy mondjuk 99.7%uk ráugrott?"

A megoldás sokkal egyszerűbb, mint gondolnád: a liberalizmus, a PC és az emberi jogok NEVÉBEN cincálták az említett kommentelőt. Ahhoz, hogy azt állítsam, amit állítok, semmit nem kellett tennem az ÖSSZES magát liberálisnak gondolóval, hiszen nem a teljes halmazról, hanem az adott blogon aktívan kommentelőkről szólt az állítás, ha nagyítóval nézzük, akkor valóban egy picit pongyolán fogalmazva, ami köztudottan elfér az élőbeszédben, vagy nem?

De csak a Te kedvedért, meg hogy még a munkaidőnél is hosszabb legyen a mondat, íme a pontosított verzió:

"Láttam már olyat, hogy amikor valaki az ún. érzékeny témák valamelyikénél próbált valamit "élőbeszéd" jelleggel, ahogy én levettem, nem rosszindulattal előadni, erre az adott blogon abban a pillanatban éppen jelen lévő, magát liberálisnak tartó, mert másokat a liberalizmus nevében kioktató összes kommentelő úgy ugrott rá, mint gyöngytyúk a langyos takonyra, hogy képzeli, hogy általánosít, ez így nem PC, általánosítani a lehető legnagyobb bűn, amit ember elkövethet i tak dálse."

Rabbi Akiba 2012.07.23. 21:30:32

@tollaszerge:
"Ők öntik bele a pénzt, én megeszem a dinnyét olcsóbban, dinnyeföldön termesztenek mást."

Na de mi van akkor, ha egy nálunk gazdagabb ország azt a mást is, sőt minden mást agyondotál? Tudom, a komparatív előnyök elmélete alapján elvileg lehetne mondani valamit erre is, amennyiben az egyik fél (nyilván a nyugati) nem tudná Európa összes kajáját megtermelni, ergo munkamegosztási kényszer lenne, ami így nincs, tehát az elmélet ebben az esetben használhatatlan.

"A kettőt egyszerre nehéz elképzelni, de az a szép hogy ezeket lassan nemcsak egy bekezdésben, hanem egy mondatban is lehet váltogatni, flip-flop."
Ezt viszont csak akkor ródd fel nekem, ha én írtam olyan mondatot, amelyben ilyen antagonizmus van. Ha nem, akkor címezd annak a szerzőnek, aki az ominózus mondatot elkövette.

Kopi3.14 2012.07.23. 21:57:07

@ZF2: nekem az egésszel az a bajom, hogy rossz irányból közelítették meg a kérdést- mert inkább a termelők és a következő lépcső között kellett volna beavatkozni, ha a termelőknek akarnak kedvezni. Akkor lehet elérni, hogy lesz egy normális termelői ár. Na jelen esetben ez nem biztosított, hanem a kereskedő oldalán jelenthet extra n forintot kilónként, ami semmi befektetés, plusz munka nélkül jöhet létre.

maroz 2012.07.23. 22:29:21

@Rabbi Akiba: Ööö, mi is az a természeti törvény, amelyik a lehető legszigorúbban arra kötelezi Simonkát és társait, hogy dinnyét termesszenek, bármi áron? :)

Ezt a terményalapú támogatást meg nagyon erősen a fejedbe vetted te, és szemmel láthatóan hamarosan már megdönthetetlen tényként fogod kezelni. :)

acs63 2012.07.23. 22:41:35

@maroz: Ezt még én is tudom, tanító bácsi: Az, hogy van eu-s dotáció és azt illik felvenni mindenáron! Ergo: Fel kell venni, ha van mit. :-)

Öregszem..., de mintha ezt a "kardfogú" hasonlatot egy másik nick használta volna, olyan egy évvel ezelőtt. A memóriám kopik, nem emlékszem az akkori névre...

tollaszerge (törölt) 2012.07.24. 10:19:57

@Wolff: A dinnyecucc minden évben elő fog kerülni, és vagy előhúzunk egyet az előzőleg kipróbált idióta ötletek közül, vagy kitalálunk egy még idiótábbat. Teljesen világos hogy nemzeti sorskérdésről van szó, a magyar nép szorosan kötődik az ő dinnyéjéhez.

Rabbi Akiba 2012.07.24. 12:53:55

@maroz:
"Ööö, mi is az a természeti törvény, amelyik a lehető legszigorúbban arra kötelezi Simonkát és társait, hogy dinnyét termesszenek, bármi áron? :)"

Nyilván nincs ilyen, az viszont jó kérdés, hogy az mi éghajlatunkon termeszthető növények közül melyik az, amelyiket nem dotálnak agyon Nyugat-Európában, ergo a minimális dotációval elengedett magyar termelő elméletileg versenyképes lehet?

"Ezt a terményalapú támogatást meg nagyon erősen a fejedbe vetted te,"
Nem akarom túllihegni se, csak mivel senki nem említette, mint versenyelőnyt-versenyhátrányt, ezért nyomtam, ennek figyelembe vétele nélkül ugyanis nem lehet a maga teljességében értékelni a helyzetet.

Mondhattam volna azt is, hogy pár éve volt egy összehasonlító vizsgálat, miért lehet a szupermarketek polcain szemtelenül olcsó a szlovák tej, hiszen eléggé hasonló módon készül, mint a hazai. Erre két válasz adódott, nem fogsz rájönni, mi volt az egyik, természetesen az, hogy a szlovák állam lényegesen nagyobb összeggel dotálja a tejtermelőket, a másik, nehezebben megfogható az volt, hogy a kereskedelmi láncok nagyon-nagyon jelentősen eltérő haszonkulccsal dolgozta a magyar és a szlovák tej esetében, nyilván úgy, hogy a magyarra a sokszorosát rakták, mint a szlovákra. Ez utóbbinak nem tudom az okát, nem is akarok találgatni, így erről ennyit.

maroz 2012.07.24. 13:22:51

@Rabbi Akiba: Igen, én ezt nagyon jól ismerem, és minden további nélkül elismerem, hogy az egyszerű valóságmagyarázatok kedvelői számára ennyi már elég is: az import spanyol dinnyét azért lehet 69 forintért árulni nálunk, mert a csőgazdag spanyol állam 70 forint értékű dotációt ad minden egyes kibaszott kiló exportált dinnyéhez.

És innen nincs tovább.

Nem lehet rávenni a dotációval érvelőt arra, hogy ugyan, menjen már egy kicsit utána a sejtésének, nézze már meg a támogatások jellegét, a vitákat a terményalapú vs. területalapú támogatásról, hogy próbálja már meg kideríteni, hogy vajon _tényleg_ igaz-e ez a dotáció, és vajon _tényleg_ olyan faékegyszerűséggel igaz, ahogyan azt ő látja.

Valamint a dologból levonható következtetések átgondolására sem hajlandó. Például annak a gondolati sornak a kozekvens végiggondolására, hogy mi van akkor, mi következik abból, ha teszem azt Spanyolország, Franciaország tényleg dotálja a paradicsomtermesztőit és azért dőlhet hozzánk februárban a sok importzőccség, mert ezek az államok trágyaszóróval terítik a pénzt a parasztjaiknak.

Milyen érdekes, hogy például az oktatással már koránt sem ilyen egyszerű a helyzet. Itt ez a kényszerképzet, hogy bizonyos államok tolják a dotációt a parasztokba, TEHÁT nekünk is ugyanezt kell csinálnunk, de ugyanez a köz- és felsőoktatásra már nem érv, ott már nem lehet azzal jönni, hogy tessék plusz 15 ezer gyerek tanulását dotálni, mert a világ többi boldogabb sorsú állama is ezt teszi.

Talán ha a Simonka-féléknek termőföld helyett magánegyeteme lenne...

tollaszerge (törölt) 2012.07.24. 17:18:22

@maroz: Múlt hétvégén egy hajdúsági kisváros fürdőjében ültem, a termálmedencében áztatva tagjaimat, és kb 30 ilyen egyszerű valóságmagyarázatot (+ kapcsolódó policy javaslatokat) hallgattam meg egy félóra alatt a szomszédos beszélgetőktől, az IMFtől a végtörleszésen át a felsőoktatásig mindenre volt 1 mondatos összefoglaló és 1 mondatos megoldás. A világ egyszerű, csak te akarod itt bonyolítani. Legalább a büfében volt lángos.