Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Híres utolsó szavak

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Ha én ballib lennék...

2012.06.16. 14:46 | maroz | 324 komment

Címkék: gyurcsány érték morális válság

…áldoznék a progresszió oltárán egy gyurcsányt. Ki tudja, hátha ezzel ki lehetne végre engesztelni a baloldali isteneket, és talán hamarább véget érnének az ínség évei. Nem vagyok ballib, legalábbis semmivel jobban nem vagyok ballib, mint jobbkonz vagy nemzlib vagy szoclib vagy papucs orrán pamutbojt. Ezt azért mondom, hogy tudatosítsam előre: nekem nincs semmi közös(nek vélt) harcom senki olyannal, aki a ballibség zászlaját lobogtatva indulna az éppen aktuális csatába. Igen, írni merek Gyurcsányékról és éppen leszarom, hogy ez nekik oszt, szoroz, hogy az ügyüket viszi-e hátra, piszkosul nem érdekel a dolog. Az ügyük. Az az egy.

Ha én ballib lennék, erős szívdobogást kapnék a Népszabadság olvasása közben. A DK progresszív pennáját egyszerre ketten is megragadják, elnök és alelnök, mi írunk önnek, és az első sorokat olvasva talán még érthető is ez a nagy nekibuzdulás, hiszen ilyen pályához tényleg indokoltnak tűnik a tandemben tekerés:

Azt, hogy a demokratikus baloldal sem képes szembenézni saját múltjával, a magyarországi baloldal történelmével, annak ellentmondásaival, árnyaival, terheivel, és bűneivel.

Jessz! Végre! Gyurcsány megírja azt a bizonyos kibaszottul jó könyvet a baloldalról, kegyetlenül őszintén, hogyan máshogy! Kicsit elbizonytalanít, hogy az anyósülésen (tényleg, hogy hívják a tandembiciklin a hátsó ülést?) nem Puch László, hanem Niedermüller Péter teker, és jól is jön ez a pillanatnyi megingás, hiszen tovább olvasva a láthatólag nagyívűnek szánt írást mit látok? Hogy Gyurcsányék a Kádár rendszerrel tartják fontosnak a szembenézést!

Ennek talán legszembeötlőbb jele, hogy nincs a baloldalon belül sem nyílt, őszinte és kritikus vita sem az 1956-os forradalomról, sem az azt követő Kádár-rendszerről.

Hát nem. Ennek a szembenézési képtelenségnek van egy kurrensebb, ráadásul a cikk egyik írójának sokkal, de sokkal kézre állóbb „legszembeötlőbb jele”, éspedig az, hogy a baloldal az MSZP balfaszkodásaival és a gyurcsányi szerencsétlenkedéssel sem képes szembenézni. A saját közelmúltjával. Keresni a választ, hogy azokból milyen erkölcsi és politikai tanulságokat kell levonnunk. Ha a Kádár-rendszernek volt hagyománya, üzenete, akkor talán az elmúlt 22 év baloldali rendszereinek, illetve a magát baloldali rendszerformáló erőknek is van hagyománya és vannak üzeneteik. Próbáljuk csak meg egy pillanatra a Kádár-rendszert behelyettesíteni:

Az a politikai mozgalom, amely magát a progresszív, balközép világszemlélet mentén értelmezi, nem vállalhat semmiféle közösséget a Kádár-rendszer hagyományával, üzenetével. Hiszen a Kádár-rendszer korlátok közé szorította a szabadságot, a társadalmi biztonságot a szabadság korlátozásának elfogadásához kötötte, morálisan elfogadhatatlan alkukat kényszerített a társadalomra.

És Gyurcsánnyal, az MSZP-vel vállalhat? Az utóbbi 22 év az teljesen rendben van, arról szó se essék? Erkölcsi és politikai bátorság, írják, valamint túlteng a cikkben a morálra való hivatkozás,

Hiszen mi morális alapokon nyugvó, közös értékeket megjelenítő, nyitott, felelősséget vállaló, a társadalmi csoportok egymás iránti szolidaritására épülő Magyarországot akarunk építeni.

Mert a múlttal kritikusan szembe kell nézni, hazudják elnök és alelnök, egybehangzóan. Holott ha én ballib lennék, akkor talán még kíváncsi is lennék dolgokra. Az őszinte dolgokra.

Gyurcsány például elmesélhetné kegyetlenül őszintén azt, hogy hogyan mentek akkor a dolgok, amikor ő, a morális alapokon nyugvó, közös értékeket megjelenítő, nyitott, felelősséget vállaló izé a nagyonszolidaritásra épülő Magyarországon pár év alatt egy csóringer senkiből milliárdos, jelenleg az ország ötvenedik leggazdagabb emberévé vált. Én tudnék azokról az időkről mesélni, de Gyurcsány sokkal hitelesebb lenne. Kikkel, mikor, milyen trükköket használva, ésatöbbi. Figyelemmel a morálra és az összes többi baloldali értékre. Abban a kontextusban kérem elmagyarázni, mert én, ha ballib lennék, úgy szeretném érteni. Hogy mitől ballib Gyurcsány sikertörténete. Kritikusan, morális alapon szembenézve.

Gyurcsány úgyszintén mesélhetne az MSZP működéséről is. Kritikusan, morálisan, de leginkább őszintén. Hogy milyen volt Puch Lászlóval, Kapolyival, Leisztingerrel és a többi nemoligarchával együttműködni, progresszíven. Kegyetlenül őszintén elénk tárni a pártfinanszírozás általa megismert, megtapasztalt rejtelmeit. Nem azért, mint ha nem lennének fogalmaink, mint ha nem tudnánk, hogy hogy mentek a dolgok, de itt megint az van, hogy ez Gyurcsány szájából lenne az igazán hiteles. Kedélyesen mesélje el, hogy akkoriban hogy ment a szabadrablás, amikor neki arra szinte teljes rálátása volt. Lehet benne lárifári is.

Valamint igen, mesélhetne végre őszintén arról is, hogy ő maga mit kúrt el. Miért nem volt képes egyetlen dolgot sem tisztességgel végiggondolni, megtervezni és végrehajtani. Azt, hogy merazorbán már éppen elégszer hallottuk, ha én ballib lennék engem lassan már érdekelne az is, azon túl mi volt az akadálya a progressziónak. Őszintén, morálisan, önkritikusan.

Ha mindezekről Gyurcsány tényleg őszintén számot adna, nevekkel, összegekkel, dokumentumokkal (mibe, hogy elvermelt jónéhányat, jó lesz az még valamire alapon?) akkor szinte biztosra vehető, hogy jobb esetben pár év börtön várna rá, rosszabban pedig egy rendkívül egészségtelen fejlövés, de hát nincs progresszió áldozatvállalás nélkül, és ha én ballib lennék, meghoznám ezt az áldozatot. Na jó, akkor is, ha nem lennék ballib.

Még szerencse, hogy nem vagyok ballib. Ettől a nemballibségtől tudom, hogy a kérdéseim naivak, tudom, hogy lófasz fog itt folyni, nem őszinte szembenézés, de ugyanez a nemballibség adja meg azt a szabadságot, amelynek a segítségével felidézhetem azt, ami Horn Gábor politikai életútjának egyedüli értelmesen megfogalmazott gondolata volt:

Nem azt mondták Feri, azt mondták, hogy menj a picsába!

És újra, és újra, és megint újra felidézem, ahányszor ilyen írás jön velem szembe, Feri és akármelyik alferi által szignálva, tandemben vagy egyedül tekerve, mindegy is, a fő, hogy hemzsegjen benne a morál, a progresszió, a baloldali érték valamint a szembenézés. Az őszinte szembenézés.

Feri, hallgatni kéne a Gáborra.

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr364592182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sok-sok 2012.06.19. 00:31:05

@maroz: hehe...kezdem erteni a humorodat... es tenyleg Furst urral mi lenne a problema--vegul is a beast 1 rendszam erdeti elem....
(megjegyzem semmilyen parhuzam nincs a satani gyurcsannyal-ezt nyilvan te is latod ha vegig gondolod--inkabb csak szoci vilag melysegeit mutatja, amit meg kellett volna regulaznia...es hat nyilvan ez nem sikerult )

sok-sok 2012.06.19. 00:55:11

@maroz: ugye sehol nem keltettem azt a benyomast, hogy szerintem nincsenek hosszutavu, mondjuk igy, pusztan transzcendens jutalmakkal kecsegteto tevekenysegek? biztos hogy nem akartam ilyet mondani, mivel magam is katedralis epito gyumolcsnemesito volnek--es szerintem nem is irtam ilyesmit. en csak a politikaval kapcsolatban jegyeztem meg, hogy ez a elegans rezonor allapot ott nem vezet eredmenyre.... Ehhez onnan vettem a batorsagot, hogy te is politikarol irtal--amig kedvenc civiljeidet, vagyis a tarsadalmi ertekvaltozst ide nem kevered idorol idore..

de hogy ne cicazzunk egymassal, elmondom mi a gond. a constituency affinity... ugy marha nehez sikeres politikat csinalni--es igen a politika, nem az audikulcs megkaparintasraol szol, hanem azoknak az alatalad is annyira kedvelt ertekek ervenyesulesenek az elomozditasraol---amit a fidesz a maga koordinatajaban egyebkent sikeresen csinal is---
szoval ugy marha nehez barmilyen csoportot kepviselni egy kemeny harcban, ha az egyik csoport komoly lojalitast tanusit a sajar ertekei irant, beleall es megharcolja, ha kell a masik oldal meg kedvtelve fikazik, fanyalog es rezonal...

es --meg ne kiabalj, mert tovabb is van-- ez nem azt jelenti, hogy a szocik barmilyen bizalmat megerdemelnenek es ha neked az meggyozodesed, hogy a gyurcsany mindennel rosszabb hat legyen neked mondva..
de amit en mondok, az az, hogy ha Buddhaval vegyes Steve Ballmert kevernenk ossze egy Jezusba ojtott Jeff Bezossal akkor is annak meg lennenek szamlalva a napjai ezen terfelen......

Nagy tiszteloje vagyok annak amit ti itt letrhoztataok a vincenten. Nem is biztos, hogy eleg alaposan ismerem. De azt megkerdehetem, hogy pl. hany "na ez fasza volt szepapam" hangutes posztot talalnek a politikarol, ha vegignyalaznam a blogtortenelmet? es nem , nem igaz hogy nem csinalt jot, akar meg a gyurcsany is----jujj, ez gondolom kicsapta a biztositekot...

egyebkent meg persze nem gondolom, hogy mindenkinek partosat kene jatszani, sot azt sem, hogy politikaval kell foglalkozni. csak azt kell latni, hogy amig ez az oldal--akarmi is legyen ez -- esztetikai, meg moralis, meg pszichoszomatikus, meg gasztronomiai okokbol tavolt tartja magat a politikai cselekvestol--hat akkor sztem kevesse kell csodalkozni, hogy az orszagmeg gurul, lefele, szepen, egyre gyorsulva.

es a paradoxon persze az, hogy ez a nap vegen kihat majd a te civil ertekeidre is--mikent azt az itteni remek irasaidban manifesztalodo rosszkedvedbol is latszik...

sok-sok 2012.06.19. 00:56:11

@Pásztörperc: hogyne-elnezest, ha tulterjeszkedtem valamin....

maroz 2012.06.19. 07:22:16

@sok-sok: Na, mi a probléma Fürst úrral? Az, hogy furcsa az ízlése? De most komolyan! Olyan nehéz leírni egy közepesen bővített mondatban, hogy mi is vele az érdemi probléma?

maroz 2012.06.19. 08:11:31

@sok-sok: "ha az egyik csoport komoly lojalitast tanusit a sajar ertekei irant"

Így van, én se csinálok semmi mást, mint komoly lojalitást tanúsítok a saját értékeim iránt. Pontosan ez a lojalitás szülte meg ezt a posztot. Nekem, civilnek ugyanis az a dolgom, hogy időről-időre jelzést adjak a politikai elit felé azt illetően, hogy mit fogadok el és mit nem.

Ez szerintem a lényeges vízválasztó. Ismétlem, én nem vagyok politikus. Nem vagyok része a politikai elitnek. Azt a civilt, aki ilyen helyeken, mint ez a blog is vívja iszonyúan lelkesen és elkötelezetten a maga kis pártharcát, ami ugye a dolgok sajátossága miatt leginkább ilyen másodlagos frissességű szájkaratéban merül ki, és, ÉS! közben azt hiszi, hogy ő politizál, politikát csinál, nos, azt a civilt én egy olyan embernek látom, aki nem gondolta át kellő alapossággal az összefüggéseket.

Amikor egy civil békeidőben (értsd: választási kampányon kívül) szinte főállásban beáll egy politikai formáció propagátorának és apologétájának az rá nézvést azért veszélyes, mert az óriási mértékű elköteleződés borzasztó mértékben elfogulttá, vakká és süketté teszi, idővel annyira sűrűn kényszerül oldani a kognitív disszonanciát, hogy kifejezetten hülyének fog tűnni. Nem tudom, neked megvan-e az Index polidilije, az emblematikus hülyenénikkel? Vagy a Mandiner néhány régebbi törzskommentelője? Kínosnak találtad őket, ugye? Feltetted legalább magadnak a kérdést, hogy mi valójában a kínos bennük? Néhányan azzal hülyítik magukat, hogy az orbánimádat a kínos bennük. Nem pontos. Az imádat a kínos bennük. A mindent elvakító, mindent relativizáló, mindent az imádat tárgyához igazító imádat. A civilség vége. És ugye ha mások fillérre ugyanezt csinálják Gyurcsánnyal, na az más! Halálra is sértődnek. Holott valójában tényleg fillérre pont ugyanaz és ugyanolyan káros az egyénre nézvést, mert ugyanazokat a tüneteket produkálja.

"es ha neked az meggyozodesed, hogy a gyurcsany mindennel rosszabb hat legyen neked mondva.."
Ez egy klasszikus érvelési csúsztatás, és jellemzően olyanok követik el, akiket legalábbis már megkóstolt az elfogultság. Nem az én állításaimmal foglalkozol, hanem egyből konvertálod őket, olyan állításokat adsz a számba, amelyeket én ugyan nem tettem, de jól ellenem fordíthatóak. Ez pont ugyanaz a sunyi trükk, mint amikor Gyurcsány szövegéből kiemelték az "el lehet menni" részt és azzal ekézték orrba-szájba. És látod, az elfogultság téged is megakadályoz abban, hogy az általam valóban állítottakkal foglalkozz, és ne azzal, amit állított a fene.

A civil cselekvésnek is lehetnek politikai kihatásai. Kap a politikai elit egy visszajelzést, hogy mik az elvárások. Például most tőlem kapott egy visszajelzést a DK, és kezd vele, amit akar. A legtöbb civil úgy átlag négyévente válik tevőlegesen is politikai cselekvővé. Azon a bizonyos napon szépen elmondja, hogy ki volt az a politikai szereplő, amelyik szerinte a legpontosabban rezonált az ő elvárásaira. Én civilként azzal tudom a politikai elitet segíteni, hogy időről-időre expilicitté teszem az én elvárásaimat, tekintettel az értékeimre és az érdekeimre. Itt vagyok, ez vagyok, ezt gondolom, itt a szavazatom, lehet jönni érte. Ez az én oldalam, a civil oldal. A másik oldal a politikai elité. Az nem az én oldalam.

sok-sok 2012.06.19. 10:27:25

@maroz: miert lenne azzal a szoci alpolgarmesterrel, barmi problema akit beleejtoernyoznek egy vezerigagatoi cegebe, amely sarcot szed onkormenyzati szabalyozas alapjan, kerdeses legalitassal, es az igy befolyt jovendelmebol egy csendes visszafogott, hiszen matt(!) rojsz rojsz fantomot vesz, amire hogy megismerje a sok hasonlo auto kozul a beast 1 rendszamot valaszt, amivel tilosban parkol?miert lenne ez problema?

igen azert: politikai korrupcio+gazdasagi korrupcio+kivagyi bunkosag+szipoly

igy most jo?

sok-sok 2012.06.19. 10:41:35

@maroz: 2012.06.19. 08:11:31

patt.
ertem.

de mashogy gondolom.

1 persze, hogy lehet valaki blogger--es nem kell mindenkine partban aktivkodni--ha megnezed ezt irtam en is, meg ezt is csinalom, nem vagyok suicid, meg:-)
Tehat semmi problemam nincs azzal a civil fogalommal amit itt irsz. Ettolmeg strukturalisan, igazam van-ez nem hat nagyon erosen a politikai valtozas iranyaba. De en is csak becsulom P\c t, nem kovetem, es nem lepek be sehova, mert egy arrogans, turelmetlen tusko vagyok.

2 persze, hogy nem kell feltetel nelkul rajongani

3 mi is a rajongas ellentete? ---na azt sem kell csinalni, ez ezt mondom. amikor te egy gyurcsany cikk miatt tokon lovod magad--az persze szived joga, nem ketseges akkor szerintem tul reagalsz--vagy ha ugy teszik megjelenitesz egy olyan attitudot amely ennek az oldalanak az immanens gyengesegere vilagit ra.

nem egyalatalabn nem gyurcsany rajongast varok el senkitol--mar ha barmit is elvarok, az valamifele realitas tisztelet meg arnyaltabb gondolkodas--ugyebar onnan indultunk, hogy miert nem a nagy ontisztulas cimu produkcioval all elo a 2%os part vezetoje.

ebben a kontextusban erdekes a pozitiv posztokra vonatkozo korabbi kerdesem--- az en felfogasomban az IS hozzatartozik a politkahoz. Es ennek a hianya a hosszantarto versenyhatrany, amirol irtam.

mindegy..
egyezzunk ki dontetlenben:-)

maroz 2012.06.19. 10:59:46

@sok-sok: Tehát tehetünk mi, civilek egy olyan kijelentést, mely szerint erkölcsileg, az értékeinket illetően nem tartjuk elfogadhatónak azt, ha valaki, de leginkább egy közszereplő tudottan vagy erősen gyaníthatóan obskúrus módon, a közvagyon rovására tett szert egy átlagember számára felfoghatatlan vagyonra, majd azt valamiféle sajátosan értelmezett önkifejezésre is használja?

Szerintem ez a kérdés a vízválasztó a civil és a pártdrukker között. A civil értékeket fogalmaz meg és ahhoz méri a politikai elit szereplőit, míg a pártdrukker a politikai szereplőkhöz alakítja az értékeit. Kérdezd meg Fürst úr valamelyik vakapádját, nézd meg, az is fillérre pont ugyanazt fogja majd gagyogni, hogy hitelt kapott, céget épített, nincs is Fürst úr vagyonszerzésével az égvilágon semmi probléma.

És így lesz az országban néhány százezer, vagy akár milliónyi olyan elkötelezett, akinek nem azzal van baja, hogy a közszereplők elfürstölik a közpénzeket, hanem mindösszesen csak annyi, hogy ezt nem az ő lieblingje teheti. Ettől mi lesz jobb, ezt magyarázza már el nekem egyszer valaki... :)

Vortumnus (törölt) 2012.06.19. 11:00:49

@maroz:

a nézeteltérések egyik oka az eltérő fogalomhasználat

„A civil cselekvésnek is lehetnek politikai kihatásai. Kap a politikai elit egy visszajelzést, hogy mik az elvárások.” „leginkább ilyen másodlagos frissességű szájkaratéban merül ki „ [amivel valamilyen mértékig befolyásolja a közvéleményt, elvégre lehet több tízezer olvasó is ]
„közben azt hiszi, hogy ő politizál, politikát csinál”

te élesen elválasztod a kettőt, van aki a tágabb értelemben vett politizálásba a fentieket is beleérti. persze ez nyilván nem törvényhozás, nem ettől távozik orbán vagy gyurcsány, de ez is politizálás, valamekkora hatással. (legyen az a hatás bármilyen csekély is)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.06.19. 11:28:17

@maroz: ezek az emberek általában nem imádják Gyurcsányt, csak igazságtalannak tartják amit írsz róla. vagy ugye, amit én írok néha róla :)))
ők úgy érzik, hogy leginkább GyF reprezentálja azt Magyarországon amit a világról gondolnak.

Kettes kommentje miatt nem is akadtak ki. az " imádók" kiakadnának. én amellett vagyok, hogy normális emberekkel ne harcolásszunk. ezek az olvasóink nem trollok, nem beszélnek gonoszságot, csak egy ember megítélésében élesen különböznek a véleményeink.

sok-sok 2012.06.19. 11:31:59

@jotunder: koszontem...

mondjuk a "leginkabb" is fontos...pont maroz artikulalt civilseg fogalmabol kovetkezik, hogy van egy etlap, abbol kell valasztani...

es igen, minden hibajaval egyutt nekem meg mindig a gyurcsanyi ajanlat tunik legesszerubbnek.

sok-sok 2012.06.19. 11:38:05

@maroz: Gotcha!!!!
tehetunk persze...

de haladjunk case by case, ugy hogy a valosag fogja a kezunket, nezve a dolgot magat....

megtenned hogy vegig szaladsz az alltasaimon--csak magadban- es megnezed, hogy furst ur eletutjanak listazott lepesei mennyiben kulonboznek gyurcsanyetol?

en az elobb 7 lengyeges differencat szamoltam ossze a fenti egy bekezdes alapjan --csak elszallt akommntem mielott elkuldtem volna...
vagyi lehet ilyet mondani--ha mondas igazsag feltetelei fennallnak.

es igen: amiben itt belcsusztal az szerintem a leegyszerusito, sematikus gondolkodas---huh kimondtam....:-)

maroz 2012.06.19. 11:47:30

@sok-sok:

"na azt sem kell csinalni, ez ezt mondom. amikor te egy gyurcsany cikk miatt tokon lovod magad"

Tegyük helyükre a dolgokat, mert az ilyen csúsztatások nagyon félre tudják vinni. Elmondom neked ennek a "tökönlövésnek" a kulisszatitkait. Ülök a gépem előtt, és olyasmin dolgozok, amihez iszonyatosan semmi kedvem sincs, de itt nem részletezendő okok miatt meg kell csinálni. Mit tesz isten, ilyenkor sűrűn elkalandozok mindenféle oldalakra, és ott az rss is, szóval jönnek az ingerek. Elém került ez a DK-s píárcikk, és pontosan úgy tettem, mint egy vulkanizáló kisiparos, aki centírozás közben hallgatja a rádiót és egy számára ellenszenves hír hallatán picit leteszi a fogót és szentségel egy kiadósat. De hogy tökön lőné magát miatta???

Én is fillére pont azt tettem, amit a jómunkásemberek naponta többször is. Boldogan félretettem tíz percre a nemszeretem munkát és megírtam ezt a posztot. Tíz perc laza, jóleső naplopás. Ha ez neked a tökönlövés, akkor most nézzük meg a tipikus orbánista/gyurcsányista netharcost. Mit tesz egy ilyen egzisztencia?

Jár jobb ügyekhez méltó buzgalommal fórumról fórumra és valami hihetetlen elhivatottsággal igyekszik védeni az ő orbánkáját/gyurcsánykáját. Sokszor nagyságrendekkel több karaktert elpocsékol kommentelésre, mint ahányból maga a poszt áll, és eszébe nem jutna odafigyelni arra az általam sokszor elmondott apróságra, hogy egy-egy posztot elolvas 3-15 ezer ember, míg a kommenteket követi tíz-húsz, ráadásul olyan ember, akiknek betonkeményen rögzült attitűdjeik vannak, tehát rájuk megpróbálni hatni ablakon kidobott erőforrás.

De ettől még ezek az emberek anyaoroszlánként küzdenek, és mindeközben azt gondolják magukról, hogy ők politikát csinálnak. Holott ugye ha alaposabban belegondolunk őket csak szimplán kihasználja a politikai elit, kvázi hasznos idiótákat csinál belőlük. Van, aki erre utólag rájön, és bánja. Utólag. De még az is jobb, mint ha egyáltalán nem jönne rá.

Szóval ennyit erről a tökönlövésről.

Ami számomra rossz ebben az egészben az az, hogy az elköteleződésük miatt borzasztóan elfogult kommentelők miatt nem nagyon van esély arra, hogy valami közepesen érdekes vita, pertraktálás, bármi kialakuljon a posztom alatt. Ez engem időnként bosszant, időnként pedig nem. Abból, hogy mikor bosszant, a figyelmes olvasó már egy aprócska következtetést le is tud vonni: olyankor valószínűleg megint nemszeretem melóm van, és az azzal való foglalkozásnál mégiscsak jobb, ha bosszankodok és ezt sűrű kommentekben szóvá is teszem. ;)

Néhány szó még a pozitív posztokról.

Én úgy gondolom, hogy a politika mára deszakralizálódott, kvázi szakmává vált. Nem hinném, hogy annyira életszerű lenne az, ha időnként cikket, posztot bármit írnék arról, hogy az autószerelőm viszonylag tisztességesen kicserélte az olajat, a levegőszűrőt, ellenőrizte a fékeket és a világítást. Ez a dolga, ezért fizetem, ez az élet normális menete. Írni általában akkor írunk, ha valami olyas élmény ér minket, ami kilóg ebből a normális menetből. Én nem nagyon emlékszem olyasmire az elmúlt évekből, hogy történt volna valami a politikában, ami annyira pozitív lett volna, hogy a különlegessége, az egyedisége miatt kilógott volna a sorból.

sok-sok 2012.06.19. 12:07:05

@maroz: nem a hepcia miatt kerdem: de szerinet en egy borzasztoan elfogult, ajult rajiongo vagyok?? mert ha ugy alatalaban irtad, akkor nivcs vita ebben--de szanom banom, en magamat nem gondolnam semmilyen fanaticonak....

tokonlovest pedig vedd egy nepies fordulatnak, amit a vulkanizalo kisiparosok hasznalnak...es csak arra vonatkozott, hogy a hetvege gazdag termsebol miert pont ez volt alegerdekesebb (nem pr cikk , hamar ilyen pedans stilben vagyunk, hanem ideologizalo iras..nyilvan erzed a kulonbseget)

betonkemeny oroszlanok abszurditasat illetoen meg igazad van-- de engedelemeddel ezt megint nem veszem magamra

maroz 2012.06.19. 12:08:13

@jotunder: Én azt vettem észre, hogy nem azt tartják igazságtalannak amit írok, hanem azt, amit szerintük írok. :)

Más a trollmércénk kalibrálása. A gonosz trollt én speciel jobban szeretem, mert az legalább könnyedén azonosítható és lelőhető, míg a magát idővel ostobává átplasztikázó trollt azért nem kedvelem, mert ő a felületes szemlélődő számára képes azt hihetően mímelni, hogy ő egy racionális, érvek korrekt bemutatásán alapuló, tisztességes vitát folytat. Én pedig erre vagyok érzékenyebb, ez az én erogén zónám. :)

maroz 2012.06.19. 12:23:36

@sok-sok: Mondom, én az érték felől közelítem. Számomra ellenszenves az, ha egy közszereplő obskúrus körülmények közepette, a köz vagyonának a terhére gazdagodik meg igen jelentősen. Tekintsd ezt egy belépő szintű, majdhogynem alapértéknek.

Olyan ez, mint a kavicsosztályozó. Láttál már olyant? Fent beleöntik a bányászott cuccost és az amint potyog lefelé egyre kisebb rácshézagú rostélyokra hullik rá. No, nekem van egy ilyen kavicsosztályozóm, fent leírtam, hogy hogyan is néz ki a legfelső rács. Arra ráöntöm a politikai elitet és teszek bizonyos megfigyeléseket, például azt, hogy a legfelső rácson egyaránt fennakadt Gyurcsány is és Fürst is. Pontosan azért, amiket leírtam: a köz terhére gyarapodtak, meglehetősen obskúrus módon.

Ez volt az én állításom. Nem kezdtem el elemezni a két úriember között a különbségeket, nem szortíroztam más szempontok szerint őket, semmi ilyesmiről nem beszéltem. Hol a hiba a fenti állításomban? Mi nem áll meg belőle? Miért nem lehet ezen úgy túllépni, hogy elismered: igen, Gyurcsány valóban obskúrus körülmények között szerezte a vagyonát? Ennyi kéne ahhoz, hogy elhiggyem, miszerint a beszélgetőtársam tényleg le tudja küzdeni azokat az emberi késztetéseit, amelyek arra ösztökélik, hogy az általa inkább kedvelt személyt a szükségesnél is jobb színben próbálja meg feltüntetni.

nerángass 2012.06.19. 12:39:39

Van két, viszonylag friss bejegyzés – nyeljem is le / ha én ballib lennék – amelyek, vsz. rendkívül érdekes dolgokat feszegetnek.
Az első fölteszi a kérdést : – hiheti e a (pártállami) egyház, hogy független, hogy bármiféle, főleg morális szempontból (még ) autonóm, avagy normatív (lehet), ha anyagilag nagyrészt a centrális erőtértől függ ? A józan ész szerint, ha beállt markotányosnak, akkor tűrnie kell a vezénylő tábornok hübriszét, röhejes megjátszani a gyolcspendelyes kislányt. Ez így rendeben is lenne, tegyük hozzá, szerintem a rinyálás azért folyik, hogy az arcvesztést önérzetnek nézze a jónép ; ))

De lenne egy észrevételem az elitet illetően. A kiépülni látszó jobboldali hatalmi elit szerkezete, a klasszikus értelemben vett politikai és gazdasági ( oligarchák ) összetevőjén kívül egy olyan harmadik taggal látszik bővűlni, amely nem a hadseregből verbuválódik, mint máshol, hanem, a dolgok állásából kifolyólag egy konglomerátum, ( pár, kiemelt szerepet játszó egyház meg a média – a hit és a hír monopóliuma )
Mint minden hatalmi elit, természetesen megteremti a belépéshez szükséges követelményeket és gátakat, az átjárhatóság szabályait egyik részéből a másikba és – nem legutolsósorban – a saját „etikáját”, amelyet Mills „higher immorality” nek nevez

Feltevődik a kérdés, mit tehet egy civil ( merthogy a polgár és citoyen le lett járatva ezen a tájon ) a hatalmi elit befolyására, mi a lehetősége annak, hogy - megtartva civil mivoltát - új/más/ a saját értékrendjéből fontosnak tartott elemet bevigyen a behemót udvarába, ahol a dolgok sorsa dől el ? Esetleg, hogyan hathat oda, hogy „ jobb” legyen a politikai elit ( whatever it might mean ). Megjegyzendő, hogy a diskurzus szerint, akiben ez szükséglet egyáltalán felmerül, az már nem „vadbarom”, hanem egy „civil elit” tagja ( hogy megkülönböztessük a „power elit” –től )

P/c szerint, aki hatásos akar lenni „pokolra kell annak menni”, a politikát csak tételesen politikai részvétellel lehet befolyásolni. Árnyékot vet erre az a tény, hogy a pártok, minden jel szerint nagyon jól megvannak számottevő tagság nélkül, van egy vékony – az igazi döntési helyzetben levő – réteg, elkerülendő az „állandó, megosztó, kicsinyes és fölösleges értékvitákat„. Ami fontos az a hívek száma, ez az érzelmi politizálás megteszi négyévenként, pénz meg nem a tagdíjakból van ;))). Talán nem árt megjegyezni, van olyan vélekedés – nem is akárkitől - amely szerint csak az az „elit” ér valamit, amely „a politikai elit megszervezésében sikeres volt”, magamban morfondírozva, ezt akár úgy is lehet érteni, csak annak nő fű, aki benne van a nyájban. Mills igen szemléletesen taglalja ezt a „self made man” leírásában. A pokolramenés alatt az is értendő, hogy hatásosan el kell sajátítani a „magasabb szempontok” etikáját, amelytől jónéhány mezei civil láthatóan sugárban rókázik.( lásd pld a DK szembenézését a múlt – megfelelően kiválasztott – egyik szegmensével )
Ha azt vesszük, hogy a dolgok sorsa tényleg a hatalmi elitben dől el, ráadásul ennek az elitnek általános jellemzője, hogy elkanászodik, szerintem fontos egy civil, by all means politikamentes, de kultúrájában különbőző politikai nézeteket (csak mellékesen is ) valló többség, amely egyrészt folyamatosan visszajelzi fenntartásait, elvárásait, időnként eldönti a politikai erőviszonyokat, másrészt kineveli a soraiból – hosszú menet – az új, fiatal, civilként egyre aktívabb generációt, amely alternatíva ( lehet ) a hatalmi elitből kinevelt utánpótlásra. A tea party, a 99 % mozgalmak példák erre.

maroz 2012.06.19. 12:46:19

@sok-sok: Nem, ne vedd magadra, ha annak tartanálak, akkor nem beszélgetnék veled.

A vulkanizáló kisiparos arra mondja a tökönlövést, amikor rájön, hogy hosszan tartó kemény munkával már órák óta pofozza a szart. :)

A "miért erről írtál, és miért nem másról" az szerintem egy eléggé kínoska érvelés, egészen biztosan bele akarsz ebbe menni? Szerintem ne tedd, inkább fogadd el, hogy én, ha nincs kényszer, akkor tényleg azért írok valamiről, mert az számomra ott és akkor fontosnak tűnik. Ez egy impulzív műfaj, könyörgöm, legalább időnként legyünk tekintettel a kontextusra. Blog, ráadásul szerkesztetlen, a lehető legsúlyosabban személyes blog. Ebbe a műfajba pont az nem férne bele, hogy álljak hétvégén mikrométerrel és méregessem, hogy vajon melyik cikknek mehetek neki, vajon melyikről hiszi el a legtöbb olvasóm, hogy az a hétvége legérdekesebb cikke. Ha te egy olyan bloggert szeretnél olvasni, aki az önreflexiói szerint egy ilyen, elemző, méricskélő, ráadásul úgymond elfogulatlan is, akkor tudom neked ajánlani Török Gábor blogját. ;)

sok-sok 2012.06.19. 13:17:31

@maroz: uh ez a tobbi okos hozzaszoloval ez mar kezd lassan foallassa valni.. hat ilyen kavicsszelektalot csak filmen lattam idaig ez igaz..de alegfelso, legnagyobb luku szintrol...

sztem tok okosan irtad valahol, hogy 90-94 kozott a rendszervaltas utan az volt az implicit deal, hogy oke gazdagodjatok, szulessen egy kapitalista elit, de aztan menedzseljetek nomralisan az orszagot. Tegyuk a mondat masodik reszet zarojelbe---ez furst gyurcsany differencia 1 mivel F ur nem ebbe a dealbe tartozott..

ha nem a remkepeket nezzuk akkor gyurcsany kevert kavart, privatizalt, elobb mint tanacsado, aztan belatva hogy ot ez izgatja es tudja csinalni, mint palyazo szereplo. ez nagyon nem ugyanaz mint az onkormanyzati szekbol beleejtoernyozodni,egy olyan cegbe amely az onkormanyzati erosen vitatott szabalyozasabol szedi b a vagyonkajat differencia2

tovabba 90 utan ugy remlik nem gyurcsany haverjai uralkodtak--sot mintha tavariscsi konyec lett volna az uzus--mig F ur a sajat parttarsai joindulatabol tett szert egy modest 4kerekure differencia 3

es meg van egy par--de azokat most hagyjuk.

Sokadszor mondom, hogy te termeszetesen arrol irsz cikket, amirol akarsz--nem csak a sajat blogodon , hanem egyebkent is. De ha ez izgat fel, akkor szerintem azt be lehet vallalni, hogy neked akkor ott epp ez volt fontos---es z az amit en mondok: sztem ha gyurcsany ir egy cikket a nepszabadsagban--speciel a tartalmat tekintve "tartva a jo irayt" ekezve a kadarizmust-- akkor az nem a hetvege vilag botranya.

de utoljara: ettol te meg olyan cikket irsz rola amilyetcsak akarsz--am ez elmond valamit a relevanciastrukturadrol.(bocsesz)

Vortumnus (törölt) 2012.06.19. 13:38:50

"ha gyurcsany ir egy cikket a nepszabadsagban--speciel a tartalmat tekintve "tartva a jo irayt" ekezve a kadarizmust--"

de hát a kádárizmus ekézéséhez nincs szükség gyurcsányra!:)))

maroz 2012.06.19. 13:54:00

@sok-sok: Na tessék, képtelen vagy azt az egy félmondatot leírni, helyette már sokadik nekifutásra maszatolsz, hogy egyrészt-másrészt. :)

"am ez elmond valamit a relevanciastrukturadrol"
Arról akkor mondana el valamit, ha ismernél és tudnád, hogy azon a hétvégén, illetve annak a környékén mi egyebeket is csináltam még. Megpróbáltam elmondani neked, hogy nem én nagyítom fel ennek a posztnak a jelentőségét, hanem te. Te döntötted el, hogy ez számomra valami irtózatos fontossággal bírt, és még csak meg se vagy hajlandó hallani azt, amit én mondok, hogy számomra ez egy tízperces lazítás volt egy nemszeretem-meló közben. Amúgy meg igen, azok az állítások, amelyeket megfogalmaztam a posztban bizony az én relevanciastruktúrámban előkelő helyet foglal el. Nem Gyurcsány, nem a DK, nem ennek a posztnak a megírása, hanem azok az értékek, amelyek a poszt megírására késztettek. Ez vajon egészen bizonyosan jellemhiba? :)

Látod, milyen érdekes, hogy amikor Bábinéról írok, akkor egyetlen - ööö, hogy is mondjam csak, legyen mondjuk Gyurcsánybarát? - olvasómnak se jutna eszébe, hogy én azzal a szerencsétlen nővel durván igazságtalanul bánok. Igazságtalanabbul, mint Gyurcsánnyal, hiszen Bábiné szerintem néhány klasszissal butább, mint Gyurcsány, így tőle hiba azt elvárni, hogy a cselekedeteit illetően bírjon bármiféle belátással is. Ugyanígy nem jutott senkinek a fent jellemzettek közül az eszébe, hogy szóvá tegye, miszerint pont Bábinéval foglalkozni nagyon durva dolgokat mond el az én relevanciastruktúrámról.

Ezekből a viszonyulásokból gondolom én azt, hogy az itteni kritikusaimat nem az értékek (például az, hogy legyünk igazságosak az embertársainkkal) vezérlik, hanem a Gyurcsány iránti (szerintem legalábbis eltúlzott, jotunder szerint még belefér) elköteleződésük. Tehát nem az a bajuk, hogy én igazságtalan vagyok, hanem az, hogy Gyurcsánnyal szemben. Mással szemben legyek csak nyugodtan igazságtalan, olyankor még meg is tapsolnak és veregetik a vállam. Én meg úgy gondolnám, hogy az igazságosság fontosabb érték, mint Gyurcsány. Ha a kettő ütközik, akkor én az előbbit választom.

ijontichy 2012.06.19. 14:01:03

@sok-sok:
Szvsz. amit hiányolsz, az ott van a "reggeli kávéhozvalókban".
Lehetne mindennap ugyanaz, ti. "Ceterum censeo Carthaginem esse delendam", de - hogy stílszerű maradjak, "Varietas delectat".
Maroz meg írja ezeket a posztokat a hiperaktív Feriről, és jókat röhög a markába, olvasva a kommentfolyamat (feltéve, hogy múltkori állítása igaz, vagyis nem pszicho-,szociológiai tanulmányhoz gyűjt anyagot ;-) )

nerángass 2012.06.19. 14:05:04

Ha kaján vagyok, maroz naív vágyából, miszerint Gyurcsánynak inkább néhány relevánsabb múltbeli epizóddal kéne őszintén szembenézni, azt tudom kiolvasni, hogy maroz szerint a Feri esetében még nincs minden elveszve, ad neki egy esélyt, Őszöd óta akár meg is tehetné újra, míg képzeljünk el rögtön pár kurzusrittert amint belesír az esővizes hordóba. No chance ....;)))))

maroz 2012.06.19. 14:06:06

@nerángass: "Megjegyzendő, hogy a diskurzus szerint, akiben ez szükséglet egyáltalán felmerül, az már nem „vadbarom”, hanem egy „civil elit” tagja ( hogy megkülönböztessük a „power elit” –től )"

Félek tőle, hogy így parttalanná válna az elit fogalma, hiszen ilyen alapon az éhes ember is a "táplálkozó elit" tagja. ;)

Én azért tartottam fontosabbnak valamiféle funkcionálisabb elitmeghatározást, mert látom ezt a súlyos asszimmetriát: elvárja és megköveteli a kiváltságokat pusztán csak azért, mert valamilyen módon az elit tagjává vált, de hallani sem akar arról, hogy ezekért a kiváltságokért neki illene valamiféle ellenszolgáltatást nyújtani. Tehát az általam használt fogalom inkább igyekszik valamiféle társadalomtudományi meghatározottságot maga alá tenni sámliként, semmint filozófiai-esztétikait, azaz nem minőséget jelöl, hanem státuszt.

ijontichy 2012.06.19. 14:16:49

@maroz: "az igazságosság fontosabb érték, mint Gyurcsány"
Hmmm... "ez az igazság, a színtiszta igazság, és mit számít, ha nem a teljes igazság?" ;-)

maroz 2012.06.19. 14:34:12

@nerángass: De most komolyan, miért is ne?

Látod, az eredeti felvetésemről alig alakult ki bármiféle polémia is. Nekem tényleg erős a gyanúm, hogy egy nagyon őszinte, nagyon mély, nagyon feltáró jellegű "vallomás" nagyot ütne. Nyilván, ennek Gyurcsányt illetően súlyos ára lenne, de az igazán elkötelezett emberek arról ismerszenek meg, hogy a számukra tényleg fontos értékekért hajlandóak is megfizetni ezt az árat. Mandela mennyit is ült? 27 évet? Szerintem Gyurcsány simán megúszná 4-5 évvel is, és a vagyona miatt még azt is el tudná érni, hogy ne kapja meg azt a bizonyos tarkólövést.

Tíz-húsz év múlva pedig akár még köztársasági elnök is lehetne belőle. A Nobel-díjat túlzásnak gondolom, de valami komolyabb európai- vagy ENSZ-stallumot már nem.

maroz 2012.06.19. 14:39:57

@ijontichy: Az, hogy nem teljes csak akkor derül ki, ha rámutatnak. Mi nem teljes abban az igazságosság-elvárásomban, hogy a köz szereplőit ne tekintsük morálisan elfogadható embereknek akkor, ha a vagyonukat a köz kárára, obskúrus módon szerezték? Például. Ez egy egyszerű, és a maga kontextusában szerintem kellően teljes igazságosság-kritérium. Mutass rá, hogy ez mitől nem teljes.

ijontichy 2012.06.19. 14:59:47

@maroz: Terelsz gyed ;-)
"az igazságosság fontosabb érték, mint Gyurcsány" ez volt a kommentált szöveg :-D
Az utóbbira: szép dolog ez és teljes - Utópiában. Az engem nem érdekel, pontosabban nincs rá időm.

Adott egy nagy kép, Te fogod magad és az egyik sarkában (Gyurcsány esetében bal sarkában ;-) ) lévő bolha farkán lévő pörsenést kezded retusálni. Ez nem baj, ha az összképben neked ez a legzavaróbb, a te dolgod. A megjegyzésem mindössze arra vonatkozott, hogy azt én sem értem, miért bocsátkozol zűrzavarosan magasröptű fejtegetésekbe azok számára, akik az istennek se bírják megérteni, miért éppen a sarokban lévő bolha farkán lévő pörsenés számodra a legfontosabb, az összkép szempontjából. Nesze nekem "patologikus elitizmus". :-D.
"Sztár" lettél baszod (akartad, vagy sem), és most pont abban a helyzetben vagy, hogy már torkig vagy a legsikeresebb slágereiddel, de a hüle közönség miatt ki nem hagyhatod a jóval kifinomultabb és értékesebb opuszokból álló setlistből. Szar ügy :-D.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.06.19. 15:03:25

@maroz: Well, problematikus a dolog. Eloszor is itt van ugye a kommunizmus mint rendszer. Alapvetoen ez a rendszer volt az, aminek most minden mocsoksag a kovetkezmenye, ergo, a koherens elvaras az lenne, hogy nem fogadsz el moralisan olyan embereket akik a kommunista rendszerben "resztvettek". Mi az, hogy reszvetel ??? Parttag volt, vezeto beosztasu allami tisztviselo, a part vezeto beosztasu tisztsegviseloje ? Nehez ugy.

Gyurcsany Ferenc tulajdonszerzese kapcsan fel sem merult az eljaras lehetosege. Simicska, Csanyi, Demjan, stb stb stb tulajdonszerzese kapcsan sem. Elonyos helyzetuket hasznaltak ki. Te most azt mondod, hogy csak olyan kozszereplot fogadsz el hitelesnek, aki nem szerzett vagyont a rendszervaltas kornyeken. Igen, de a legtobb vagyonosodas gyokere a rendszervaltas kornyekere datalhato. pl. Fellegi ugyan nem kozvetlenul a rendszervaltas utan gazdagodott meg, de meggazdagodasanak koze volt a rendszervaltashoz, es bizony o is helyzeti elonyt hasznalt ki. Te tulajdonkeppen a helyzeti elony ellen vagy, ami rendben is van, de ez egy altalanos anti-establishment attitud. ki kellene mondanod, hogy te altalaban a magyarorszagi estabilshment ellen vagy, ami a szeles ertelemben vett elit, azok akik a rendszervaltas utani helyzeti elonyuket vagyoni vagy vagyoni jellegu elonnyel konvertaltak. de akkor beszeljunk errol es ne Gyurcsanyrol vagy Orbanrol.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.06.19. 15:08:34

a Gyurcsany problema legbizarrabb resze az, hogy GYF mikozben nemplagizalt es nobeldijasokkalirtkemenymunkavalkonyvet, tovabba ekvivalensnek tekintheto egy GYF nevu nem tul sikeres miniszterelnokkel, gyakorlatilag egyedul viselkedik normalisan bizonyos kerdesekben.

ijontichy 2012.06.19. 15:17:19

@jotunder: Azzal amit elővezettél nekem egy problémám van: akkor most Darwin menjen a p.csába? Morál? Az oké, hogy a csúcson ott áll "Big J.C.", de körülötte kik állnak?

maroz 2012.06.19. 15:35:47

@ijontichy: "Ez nem baj, ha az összképben neked ez a legzavaróbb, a te dolgod."

Ugyanaz. Ha Gyurcsánnyal merészelek száz az egyhez foglalkozni, akkor jönnek és elmagyarázzák, hogy nekem ő a legzavaróbb. Bábinénál hol voltál?

acs63 2012.06.19. 15:36:00

@ijontichy: Ehhez egy megjegyzés: Ha valaki darwini módszerekkel emelkedik ki a környezetéből, az ne magyarázza helyzetét isteni teremtéssel! (Mondjak erre példát a jobboldalról is, hogy elfogadható legyen?) A morál ott kezdődik, hogy nem keverjük a kétféle teremtést.

ijontichy 2012.06.19. 15:40:12

@maroz: Gyed! Miért kérdezel ilyesmiket (Bábiné)? Elküldtelek én a sóhajba Gyurcsány okán? Ancora una volta: én értelek, szvsz. Te "játszod a hülyét". Nekem legalábbis úgy tűnik.

ijontichy 2012.06.19. 15:51:53

@acs63: Akkor még egyszer: a témában azt hiányolom, hogy társadalmi folyamatokkal ritkán foglalkozunk, ahol GyF (OV, SzélesDemjánLeisztingerStb) az max. példa, de nem a vizsgálat tárgya.
Tetejében túlteng a morális szemszög. A repülőgépet miért nem vizsgáljuk morális szemszögből? Vagy - ha az előbbi túl meredek példa - Cromwell+ korának pár szereplőjét - főképp mai szintű morális piedesztálról (merthogy más kor piedesztáljáról roppant nehéz, részben ismeretek, részben képesség híján)?

"az ne magyarázza helyzetét isteni teremtéssel" Egyetértek, elvégre egy az isten, és az is én vagyok ;-) (vicc vóóót!)

maroz 2012.06.19. 15:55:54

@jotunder: De milyen kontextusban nem fogadom el őket hitelesnek, könyörgöm??? Erről szól a poszt lényegében! A prédikáló, moralizáló, értékekre hivatkozó Gyurcsányt nem fogadom el hitelesnek!

Volt egy autószerelőm, egy szörnyűségesen sutyerák ember, akit utáltam, mint a szart, de jó szakember volt és ezért cserébe elnéztem neki a bunkóságait. Hiteles és elfogadható autószerelőnek tartottam, de ha elkezdett volna nekem stílusról prédikálni egészen biztosan úgy hagyom ott, hogy csak úgy lesi a hátam közepét.

Én nem vagyok a helyzeti előny ellen, és ez a generál anti-establishment sem áll meg. Pragmatikus okokból, hiszen ott voltam, láttam az átmenetet és tudom, hogy másként nem nagyon lehetett volna. Egy piszkosul igazságtalan eljárás (illetve eljárások sokasága inkább, kárpótlási jegyek, privatizáció, etc.) miatt hirtelen hatalmas vagyonok csoportosítódtak át olyan, amilyen emberekhez. És erre én még mindig azt mondom, hogy ilyen az élet, ez van, nem lett volna és most sincs ötletem arra, hogy hogyan lehetett volna igazságosabban, lépjünk túl.

Tehát azt el tudom fogadni, hogy így történt, hogy ennek az lett a következménye, ami, de azt nem tudom elfogadni, hogy ezt utólag egy Gyurcsány vagy egy Orbán vagy egy akárki miatt igazságosnak, szépnek, példaértékűnek mondjuk. Valamint azt is nehezen tudom elfogadni, hogy egy olyan ember prédikáljon morálról, igazságosságról, őszinte szembenézésről, értékekről, aki ennek az igazságtalanságnak vastagon haszonélvezője volt.

maroz 2012.06.19. 16:04:27

@ijontichy: Most esküdjek meg, hogy nem játszom, hanem én tényleg hülye vagyok? ;)

Ezt írtad:

"Adott egy nagy kép, Te fogod magad és az egyik sarkában (Gyurcsány esetében bal sarkában ;-) ) lévő bolha farkán lévő pörsenést kezded retusálni. Ez nem baj, ha az összképben neked ez a legzavaróbb, a te dolgod."

Honnan veszed, miért jutott eszedbe az a feltételezés, hogy számomra az összképben ez a legzavaróbb dolog? Én ezt nem értem, hogy honnan/hogyan jutottál el ehhez a feltételezéshez. Szerintem Bábinéról többet írtam, mint Gyurcsányról, és ezért nem értem, hogy miért nem Bábinét gondolod annak a bolha farkán lévő pörsenésnek, amit elkezdtem retusálni? Én ezt szeretném érteni, hogy hogyan született meg benned ez a feltételezés. Miért Gyurcsány és miért nem inkább Bábiné?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.06.19. 16:21:18

@maroz: Akkor ez rendben is lenne. Viszont nem teljesen ez jon le abbol amit irsz.

Gondold meg, te azt mondod, hogy GYF lehetoleg ne verje a mellet bizonyos moralis kerdesekkel kapcsolatban. Ez annyira rendben van szamomra, hogy meg egyet is ertek vele.

De az ugye vilagos, hogy ezt itt sokan ugy interpretaltak, hogy altalaban takarodjon a francba. Ami amugy meg mindig egy elfogadhato nezet lenne, barmely politikusrol mondhatod, hogy takarodjon a francba.

A problema az, hogy ket kulonbozo dologrol van szo. Tovabba, abbol, hogy en X.Y-t hiteltelennek tartom, altalaban nem kovetkezik, hogy trollnak tarthatom azt aki viszont nagyon is hitelesnek tartja oket. Horthy Miklos vagy Biszku eseteben talan, de Gyurcsany, Orban, Obama, Merkel eseteben mar nem.

maroz 2012.06.19. 16:32:08

@jotunder: A kilencvenes évek legelején járta az a bonmó, hogy nem harmincmillió hitelforintot nehéz szerezni, hanem százezer forintnyi készpénzt, amennyi akkoriban kellett egy káefté megalakításához. Ha az összejött, akkor már lehetett is továbblépni, apport (köztük olyasmik, hogy sírva vigadnál, ha látnád), majd hitel a banktól, kis privatizáció, később kis kárpótlási jegyüzérkedés, kettőt fordult az ember és lett neki egy Motimja. Vagy valami hasonló. Mellékhatásként lettek olyan pimf semmiségek, mint amilyen például a bankkonszolidáció volt. Hogy akkor a társadalmi költségekről (például a társadalom szinte végletes szétszakadása, ami mostanság látszik "termőre fordulni") ne is beszéljünk. És közben ugye a Kádárizmussal való őszinte szembenézésről prédikálnak egyesek.

És tudod mi zavar még? Hogy ezeket a kilencvenes évek elején meggazdagodott embereket igen sűrűn ott látni az állam környékén, mert valamiért igen sokuk gazdagsága még mindig azon múlik, hogy van-e kéznél az az állam nevű fejőstehén.

Közben azért lehet azt is látni, hogy voltak másmilyen, nem annyira államfüggő karrierek is. Nézz meg például egy másik, úgyszintén nagyon gazdag embert. Szatmári Zoltánt, a róla elnevezett épületgépészeti cégóriás tulajdonosát. És egyáltalán nem egyedi az ő karrierje: egy másik klasszikus vagyonosodási út kábé úgy nézett ki, hogy Kovács XIII. János értékesítési oszt.vez. az állami vaskereskedési vállalat XY területi kirendeltségéről gondolt egyet, csinált egy garázsbétét és elvitte az ügyfélkör negyedét. Majd ezek közül a kovácsjánosok közül többen is kifejezetten jól tették a dolgukat, és szépen haladva, fokról-fokra építkezve létrehoztak egy-egy olyan valamit, mint ez a Szatmári bolthálózat is. Ha nagyon szigorú akarok lenni, akkor ugye itt is volt némi igazságtalanság a genezisnél, de az egész meggazdagodás morálisan sokkal, de sokkal védhetőbb, mint a Gyurcsányszerűek.

És akkor ugye még nem is szóltunk azokról a fiatalabbakról, akik tényleg a klasszikus módon tettek szert vagyonra, kitaláltak valamit, létrehoztak, felépítettek, jobbára szinte teljesen államfüggetlenül. Szóval az én anti-establishmentem inkább csak azokra irányulna - ha egyáltalán lenne ilyenem, de ismétlem, nincs -, akik gusztustalanul az államból gazdagodtak meg és ma is jobbára államfüggők.

ijontichy 2012.06.19. 16:51:02

@maroz: "Honnan veszed...?" Onnan, hogy már vagy a harmadik posztod fő, vagy érintőleges témája a süllyesztő alján ugráló Feri valamely büfije, és/vagy a "gyurcsánkafanok". Nem, nem foglalkoztál Bábinéval többet (továbbá "bábinék" hiánypótló anyagok).
S mivel én nem tartalak hülyének, adott volt,
a.) téged ez nagyon zavar;
b.) a kezdeti sikeren felbuzdulva (ti. iderohannak ezren, hogy "Mé, mé, mémár???" és ez téged szórakoztat) repetázol, és jókat röhögsz.

ad a.) nekem mindössze az fura, hogy a süllyesztő alján ugráló Feri büfije felér az ingerküszöbödig. ez persze lehet maximalizmus alapú ("az igazság fontosabb").

@jotunder: & maroz : Nagyon úgy néz ki, hogy hiperaktív Feri addig fog hasonlóképp ugrálni, míg kedve és pénze el nem fogy.

maroz 2012.06.19. 16:53:01

@jotunder: Most őszintén, nem ez megy permanensen? Ír az ember egy dolgot és interpretálnak belőle olyasmit, hogy csak állsz és nézel ki a fejedből.

Én nem azért tartottam bárkit is trollnak, mert Gyurcsányt hitelesnek mondta, hanem azért, mert az írásomból olyasmiket interpretált sűrűn, amik abban nem voltak benne, illetve azzal nem volt hajlandó érdemben foglalkozni, ami viszont benne volt. Illetve még ez se zavart volna annyira, hanem - mint ahogy már vagy ötször leírtam - az ingerelt fel, hogy az ilyen hamisan interpretálók ráadásul még engem és helyenként más kommentelőt próbált meg kioktatni vitatkozásból, érvelésből, interpretálásból. Ismétlem tehát: nem azért gondolom trollnak, mert Gyurcsányt hitelesnek gondolja, hanem azért, mert ezt számomra teljesen elfogadhatatlan módon próbálja meg egy vitának álcázott valamiben leginkább saját maga számára racionalizálni.

Mintha én valamikor még olyasmiről is írtam volna, hogy én még a Horthyt hitelesnek gondolókat sem tartom trollnak, és mintha iparkodtam volna azt is elmagyarázni, hogy miért, de mostanság sokszor érzem úgy, hogy sűrű iszapban megyek és bármennyi kepesztés ellenére sem bírok egy moccanatnyit sem előrehaladni.

maroz 2012.06.19. 17:06:42

@ijontichy: 221 posztot írtam, és azok közül legalább nyolc foglalkozott olyan tényleg ezredrangú szekond kendekkel, mint amilyen ez a szerencsétlen Bábiné is.

Azért tudjunk már helyén kezelni dolgokat: Gyurcsány személye nem attól jelentős, vagy jelentéktelen, hogy ő most egy törpepártnak az akárkije, hanem attól, hogy mégiscsak az ő nevéhez köthető a hazai baloldal szinte totális felszámolódása és a brutális mértékű jobbratolódás. És ezek a dolgok igazán akkor tudnak felértékelődni, ha ez az ember elkezd valamiféle őszinte szembenézésről beszélni, de nem ám olyan dologban, amiben ő is vastagon érintett, nem, hanem a Kádárizmussal nézne őszintén, értékelvűen és kérlelhetetlen morális tartással szembe.

Győzzél meg, hogy ez egy annyira pimf semmi, hogy nem ér meg egy tíz percet, amennyit kábé a posztra szántam.

sok-sok 2012.06.19. 17:08:15

@maroz: nezd
1 egyreszt azt mondod nem ismerlek, nem tudom ki vagy, nem tudom miert, hogyan, mitol elrugaszkodva irtad a poasztot --- es ebben igazad van.

2 aztan azt mondod reszedrol ennek nem volt jelentosege, en nagyitom fel---

ez szerintem ellentmondas, mert az 1-es miatt mi masbol indulhatnek ki, mint a posztbol amit irtal???

lehet hogy laza vagy mint justin bieber--de honnan tudhatnam--es tkp ez adja a levelezesunk bajat, hogy lehet hogy en vagyok a fluor tomi, te meg a szorcsik viki, vagy forditva, es ez jol van igy---
miota tudom hogy absztinens vagy, nem is akarnek nagyon talakozni veled:-))

abban persze biztos igazad van, hogy en meg tipikusnak talaltam amit irtal es belvetitettem egy altalanosabb hozzaallast, amit sztem. legalabbis ebbol az irasbol ugy vettem le, te (is) reprezentalsz

Ha egyetertesz sztem lassan kimeritettuk a temat--sot..
szoval see you later

addig is a Satan legujabb kepmutato megnyilvanulasa mar megvolt? csak mert a reakcioid hosszabol es gyorsasagabol latom, hogy az a hataridos nemszeretem munka meg nem lett befejezve...

mandiner.hu/cikk/20120619_gyurcsany_ferenc_tisztelt_wiesel_ur

megyek mert var a katedralis epites..

Vortumnus (törölt) 2012.06.19. 17:15:49

probléma, hogy:

1. a valóban következetes, liberális liberális /neoliberális ideológia nagyon kis támogatottságnak örvend nálunk (is), nem véletlenül
2. azoknak, akik ezt vagy ehhez hasonlót képviselnek, elég kevesen hiszik el, hogy tényleg, őszintén képviselik ezt, nem képmutató módon
3. ők maguk látszólag egyetlenegy mérsékelten komoly és karizmatikus politikust sem tudnak felmutatni
4. ezért is ragaszkodnak annyira gyurcsányhoz, akit viszont a választópolgárok döntő többsége (tegyük hozzá, teljes joggal) elfogadhatatlannak tart.

aronsatie 2012.06.19. 17:19:26

@jotunder: Köszi. Le se lehetne írni jobban és tömörebben, miért irritál a Gyurcsányozás. Pedig legalább is gyaníthatóan mind igaz, amit a terhére rósz: a szakdolgozat, a kamukönyv és a jórészt sikertelen miniszterelnökösködés. Meg ki tudja, hány simli. Viszont igaz az is, hogy akár egyedüliként vállalja a kiállást olyan ügyekben, melyekben, bár ő képviseli a normalitást, keveset nyerhet viszont sokkal többet veszíthet. Ez bizony arra utal, tetszik, nem tetszik, hogy a "morál" jelent is számára valamit.

acs63 2012.06.19. 17:27:01

@ijontichy: "Tetejében túlteng a morális szemszög."
Háááát...mintha GyF lépett volna a moralitás talajára, ami tényleg irritáló.
Klasszikussal szólva: "Nem én kezdtem!"

Társadalmi folyamatokkal foglalkozzanak a szakemberek, én kívülállóként csak a személyes tapasztalataimmal tudok hozzászólni. Ezek a tapasztalatok néha megegyeznek egyesek véleményével, néha nem, de ezt még el tudom fogadni, hisz nem mind' ugyanazzal találkoztunk. (Valamikor írtam a különböző nézőpontokról és az abból levont konzekvenciákról.) Politikusaink "elcelebesedtek", hát ne lepődjenek meg, ha úgy is bánunk velük! Eredmények helyett mórikálják magukat, de - mint maróz is jelezte - nem ezért tartjuk el őket. Ha bulvár, akkor legyen bulvár!
"a süllyesztő alján ugráló Feri valamely büfije"
Akkor most komolyan kell őt venni, vagy nem? Ha igen, akkor legyen feddhetetlen a moralizáláshoz, ha nem, akkor minek pattog?
(Amúgy tényleg túl sok lett a komment, ahhoz képest, hogy ez egy indulatposzt.)

ijontichy 2012.06.19. 17:46:22

@Vortumnus: Már másodszor jössz ezzel a liberális izével, hát akkor:
Olyan, hogy vegytiszta liberális, szvsz nem létezik (vegytiszta formájában nem is létezhet), sem individuumként, sem szervezetként (pártként; vót itt egy, ami ilyesmiket röfögött magáról, ládd mi lett bélőle).
A liberalizmus a progresszió katalizátora - tökmindegy mi a főklérus "színe". Kívánatos "mennyiségéről" adott helyen és időintervallumban - nyilván jókat lehet elmélkedni.

Egyébként ezzel a jobber-baller izével se nagyon tudok mit kezdeni.
Az egyén persze a kortól-életkortól-kultúrától függően változik, csakúgy, mint a "within tolerance", ám az egyén kilengéseit ebből én hajlamos vagyok Freud doktor területére utalni. Márcsak azért is, mert tapasztalatom szerint a legtiszteletreméltóbb konzervből is öt perc alatt kiprovokálom a "libsit" (és fordítva), ha az érdekei szerinti jó helyen "csiklandozom".

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.06.19. 17:57:26

nem merjuk kimondani, hogy mi a valodi megoldas. a valodi megoldas az, hogy az ember elmegy Magyarorszagrol. ezt egy ido utan nagyon nehez megtenni. ez viszont azt jelenti, hogy az ember nem tudja a valodi megoldast valasztani, hanem egy potmegoldast valaszt. de ezt ki kell mondani.

maroznak abban teljesen igaza van, hogy a rendszervaltas kornyeken, egy nagyon szuk reteg elkepeszto formaban realizalta a helyzeti elonyet, majd gyakorlatilag a nyakunkra ult politikai elitkent. es ott is fog maradni. Magyarorszag nem fog megvaltozni, csak mert blogokba okossagokat irunk arrol, hogy de legyenszives megvaltozni. nem fog. ilyen marad. a mi eletunk vegeig is ilyen marad.

a megoldas, a valodi megoldas az, hogy az ember letelepszik egy orszagban, amit tavol tud tartani magatol, amelyet nem kell megismernie, nem kell kapcsolatba kerulnie vele, csak el normalisan. elfogadja a veszteseget. idegen lesz egesz eleteben. de, nem kell Orban, Bayer, Kover szeru felallatok alattvalojakent meghalnia.

ijontichy 2012.06.19. 18:04:30

@maroz: "Győzzél meg, hogy ez egy annyira pimf semmi, hogy nem ér meg egy tíz percet, amennyit kábé a posztra szántam."
Annyit nem. Öt percet fölöslegesen pazaroltál el az életedből ;-)

Off "mégiscsak az ő nevéhez köthető a hazai baloldal szinte totális felszámolódása és a brutális mértékű jobbratolódás" ezzel van némi gondom nevezesen hogy szeretjük a dolgokat "névhez kötni". Ez olyan izé... irodalmi? Így a "felszámolódás" is furán hangzik (nekem).
Szóval Gyurcsány tevékenykedett, melynek nyomán a hazai baloldal felszámolódott (vagy GyF tevékenysége felszámolta?). közben a rest of társadalom Ludas Matyit olvasva figyelte a felszámol(ód)ási eljárást. ;-)
On
Btw. ha egy kívánságod lehetne, melyikre lennél inkább kíváncsi Fercsitől: a 2002 előtti, vagy utáni szaftos részletekre? :-D

Vortumnus (törölt) 2012.06.19. 18:13:29

@ijontichy:

ez rendben, de nem sok köze van ahhoz amit én írtam.

egyébként úgy tűnik, valóban jótündérnek van igaza, el kell menni, esetleg öngyilkosságot elkövetni, vagy próbálni nem foglalkozni az egésszel.
kelet-európa egy visszataszító hely és az is marad, persze üdítő kivételekkel, élhető "szigetekkel".

maroz 2012.06.19. 18:20:49

@ijontichy: Most már lassan a bazdmegelés jön. :)

Kérdés: Nevezd meg azt a politikust, aki szerinted 2004 és 2009 között a leginkább meghatározója volt az MSZP-nek, és ez által a magyar baloldalnak!
Válasz: Öööö, ki is, ki is, a rest of társadalom?

Kisegítő kérdés: Ki írt 2012. június 16-án a Népszabadságban cikket arról, hogy időszerű lenne valamiféle őszinte szembenézés?
Válasz: Öööö, ki is, ki is, a rest of társadalom?

Az Igazi Válasz: A lányokkal? Kizárt dolog, a lányokkal semmi probléma nem lehet, mindegyik harminc éve megbízható párttag!

Is-is. Úgy lenne teljes, kerek a mese, ha a "hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szegénylegény" résszel kezdődne, aztán szépen rátérne arra, hogy pontosan hogy is volt az, amikor a lisztet adták kézről kézre, és a végén nem maradt semmi. Nevekkel, konkrét lisztmennyiségekkel, tisztelt bíróság, ahogyan azt Gyurcsány egy másik kontextusban mondta: kegyetlenül őszintén.

ijontichy 2012.06.19. 18:30:01

@jotunder: " hogy a rendszervaltas kornyeken, egy nagyon szuk reteg elkepeszto formaban realizalta a helyzeti elonyet"
Ez sokkal összetettebb ennél (szvsz). Például egy "nagyon szűk" réteg nevével nem is olyan nagyon találkoztál később (pl: Tatai Ica néni? Rényi? ne reagálj, a nevek példák, nem cáfolandó tételek).
A rendszerváltás belső feltételei sokkal korábban megvoltak Mo-n, mint a külsők. Ez a folyamat már a 70-es (ha nem a 60-as) években megkezdődött. És nem mindenki akart "szélesdemján" szintű lenni. Akiknek a rendszerváltás utánról , saját érdekeikről nagyon is konkrét formában voltak elképzeléseik, azok nem szandiban szakállasan, az "FMK-ban váltották meg" esténként a világot, pár sör mellett. De a Bibó koleszban se. Akinek holmi ködös szabadság-izén túlmutató elképzelései voltak, az nem verette magát a téren rendőrökkel.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.06.19. 18:32:25

@maroz: Igen, de Gyurcsany szembenezett az oszintevel. Kilepett az MSZP-bol es csinalt maganak egy sajat partot. Ennel szembebb hogy lehetne ????

Gyurcsanynak van egy elkepzelese arrol, hogy milyen Magyarorszagot szeretne. Tenyleg van. Az MSZP-nek, az MSZP valasztoi bazisanak pedig van egy masik elkepzelese. Gyurcsany kevesbe baloldali es lenyegesen liberalisabb mint a szocialistak tobbsege. Ami egy egyszeru teny, ettol a szocialistak nem lesznek sem jobbak sem rosszabbak. Nekem nincs elkepzelesem arrol, hogy milyen Magyarorszagot szeretnek. Azt gondolom leginkabb egy nemmagyarorszagot szeretnek mostansag. En ebbe nagyon nem szolhatok bele :((((

maroz 2012.06.19. 18:37:31

@sok-sok: "hogy az a hataridos nemszeretem munka meg nem lett befejezve..."

Hajjaj, hogy a magasságos disszeminálná bele az összes fölösleges karakterét a világ minden halandzsa-stanca gyártójába! Már úgy értem olyankor, amikor nem én vagyok az a bizonyos gyártó. Na, de meglesz ez, előbb-utóbb. Vagy utóbb-utóbb. ;)

tyderr (törölt) 2012.06.19. 18:38:17

@ijontichy: a második gazdaságról beszélsz? hogy annak a struktúrái hogy maradtak itt? csak mert erre következtetek a szavaidból, de nem teljesen tiszta.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.06.19. 18:48:41

@ijontichy: nyilvan minden osszetettebb egy mondatnal.

Tatai Ilona, Szilas Adamne neven maradt a rendszer resze.

de hogy ennek van-e jelentosege.... en azt gondolom, hogy aki teheti lepjen ki ebbol az egeszbol. ha nem akar boldogtalan keseru oregkort. aki teheti. fogalmam sincs, hogy en tehetem-e.

ijontichy 2012.06.19. 18:53:51

@maroz: Ezt nem lehet kihagyni! Lássuk azt a bazdmegelést! :-)

Mottó: "Csernyenko nem érdekel"
Az első kérdés szvsz. így hangzik helyesen: Nevezd meg azt, aki szerinted 2004 és 2009 között a leginkább meghatározója volt az MSZP-nek?
Válasz: Nem tudom. :-D
(azért remélem rendben a vérnyomásod, mert ha nem szólj, akkor a jövőben óvatosabb leszek)

Viccet félretéve: Nekem úgy lenne kerek az ominózus mese, ha arról is hallanék (nevekkel), akik úgy nagyjából 95-97 között tárgyaltak és megegyeztek a "királycsináló Rt-vel" (oly formában, hogy a "királyt" is az Rt. szállította), és - sejtésem szerint - mára fájlalják, hogy egy falatkányi "aranyrészvényt" nem kötöttek ki maguknak.

maroz 2012.06.19. 18:59:14

@jotunder: Borzasztó egyszerűen lehetne: pártízezer forintért már egészen jó kamerákat kapni, plusz egy állvány, leül elé és elkezdi: Gyurcsány Ferenc vagyok és lenne egy mesém, kérem, hallgassanak végig.

Az én gyerekeimnek is van egy elképzelésük arról, hogy milyen Magyarországot szeretnének. Nekem viszont arról van elképzelésem, hogy ők hülyék, amiért nem az az elképzelésük, hogy el innen, de minél hamarább. De ha ők így gondolják, akkor nekem nincs mit tennem, el kell fogadnom ezt és ebből adódik is, hogy nekem sokkal inkább rájuk, az ő korosztályukra kell figyelnem, mert nagyobbnak gondolom annak a valószínűségét, hogy ők, az ő korosztályuk jut közelebb az elképzeléséhez, mint azt, hogy Gyurcsány.

Én tényleg úgy gondolom, hogy nincs semmi olyan, amit Gyurcsánytól megkapnék és ne kaphatnék meg mástól. Egészen egyszerűen nem látom, hogy miért kellene nekem méltányosabbnak lennem vele, mint bárki mással a politikai elit tagjai közül.

ijontichy 2012.06.19. 19:03:24

@jotunder: Mintha ma éppen kissé keserűbb lennél a szokottnál, vagy rosszul érzékelem? Fel a fejjel, úgysincs semmi remény!

Mondtam, hogy nem az ezirányú ismereteidre vagyok kíváncsi ("nekem mondod tősgyökeres pestinek, hogy ződ a villamos?" ;-))
Ha te leragadsz a személyeknél, akkor elbeszélünk egymás mellett. Szvsz. személyek nem határoznak meg társadalmi folyamatokat. Létező társadalmi folyamatok dobnak felszínre (hoznak helyzetbe) személyeket.

maroz 2012.06.19. 19:09:59

@ijontichy: Olyan ez a "ha arról is hallanék", hogy egyből a fiam csúnyán elszúrt töri érettségije jut róla az eszembe. Gondolom ismered a vonatkozó viccet, kihúzza a diák a tételt, beszéljen Nagy Lajos királyról. Khmmm... Nagy Lajos nagy király volt, de Mátyás még nagyobb! Mátyás Kolozsváron született, 1443. február 23-án... ;)

ijontichy 2012.06.19. 19:22:20

@maroz: Well, my dear colonel, ebben maradtunk. De lefutott végre ez a ki/bekonv - szóval "cigiszünet" vége. Legjobbakat ;-)

TG69 2012.06.19. 20:53:56

Nem tudom mi a probléma. Gyurcsány ma egy törpe párt elnöke és ez így is marad már. Ez az időben lelépni ez a lelkes hívek utolsó mencsvára, amikor már a legyőzhetetlen is elbukik és keseregnek egy sort, hogy ezt most így hogy :). Mi lesz most ővelük, a lelkes szurkolásukkal stbstb. A poszt többi része teljesen jogos, de itt vissza is téretünk az első soromra, van egy törpepárti elnök :).

TG69 2012.06.19. 21:02:29

@jotunder: Azért ez elég oldalfüggő így :). Hány ilyen hozzászólást olvashattunk azelmúltnyolcévből az indexen, hogy én ezeknek nem adózom, a Feri elküldött minket stbstb és ők akkor nagyon frusztrált nicktársak voltak, hogy finoman fogalmazzak :).

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.06.19. 22:11:59

@TG69: de itt nem orbánról van szó, hanem a bokrétáról. ráadásul én ugye csak én vagyok, nem ország, vagy mitomén.

maroz 2012.06.19. 22:23:14

@TG69: Azért az más volt. Nekik volt egészen konkrét exit startégiájuk, amihez alig kellett mozdítaniuk a kisujjukat is: győz Orbán és megint minden jólesz.

Nekem az a legnagyobb bajom, hogy még csak elképzelni sem tudok olyasmit, ami mondjuk a közeljövőben megtörténne (azért a hihető kategórián belül), és én úgy érezném, hogy attól nekem, mint ennek a sorsközösségnek a tagjának jobb lenne. Túl sok minden derült ki erről az országról az elmúlt két évben, túl sok olyan dolog történt meg, amiről még két évvel ez előtt el se tudtam volna képzelni, hogy tényleg megtörténhet. Számomra ez a 2012-es Magyarország iszonyatosan másabb, mint amilyen a 2010-es volt.

Vortumnus (törölt) 2012.06.19. 22:44:54

Mivel globálisan szemlélve is igazságtalan, elképesztően sok szenvedéssel teli világban élünk, erre rájön a hazai helyzet, ahol a kicsi, nyitott, szegény, nacionalizmussal sújtott kelet-európai ország jelenti a "hazát", valóban úgy tűnik, nincs megoldás.
az emberek többségének, mert azért egy kisebbség jó életet élhet, különféle okok miatt.
de semmi különös nem történik, csak az, amire számítani lehet, ami mindig is volt a történelem során.
az emberiség ilyen, a magyarok ilyenek.

HaKohen 2012.06.19. 22:50:04

@jotunder:

"Magyarorszag nem fog megvaltozni, csak mert blogokba okossagokat irunk arrol, hogy de legyenszives megvaltozni. nem fog. ilyen marad. a mi eletunk vegeig is ilyen marad."

Te tényleg azt gondolod, hogy örökéletű vagy?

HaKohen 2012.06.19. 22:58:22

@maroz:

"Én tényleg úgy gondolom, hogy nincs semmi olyan, amit Gyurcsánytól megkapnék és ne kaphatnék meg mástól."

Ennyi komment után még tényleg itt tartasz?

Vö példul: @jotunder: 18:32:25

Az "iszonyatosan" határozószó viszont teljesen helyénvalónak tűnik a legutóbbi kommentedben.

hacsaturján 2012.06.20. 07:55:32

@HaKohen:

az aktuális képzavaromat ippeg most felejtettem el, ezért idegen tollakkal vagyok kénytelen ékeskedni, lekkföjjebb el leszek távolítva:
1. Tudod, a helyzet az jó, de nem reménytelen.
Tudod, a szívem az vidám, csak a hangom élettelen.
Szólnék, hogy várjon, de az élet megy tovább;
Na gyere, énekeld velünk el, a mindent újrakezdők himnuszát!

2. Tudod, az érzés az megvan, csak ritkán közösül.
Tudod, a tűz most is éget, de könnyen elhidegül.
Jöjj hát szerelmem, ne hagyd, hogy elmúljon a vágy;
Na gyere, énekeld velünk el, a mindent újrakezdők himnuszát!

3. Tudod, az ész bajjal járhat, de bűn az ostobaság.
Tudod a Nap sosem kel fel, csak a Föld forog tovább.
Vár rád a hajnal, ha túléled az éjszakát;
Na gyere, énekeld velünk el a mindent újrakezdők himnuszát!

4. Tudod, a helyzet az jó, de nem reménytelen.
Tudod a show folytatódik, csak a dal lélektelen.
Hát lásd, hogyha nézed: milyen szép az új világ;
Na gyere, énekeld velünk el a mindent újrakezdők himnuszát!

TG69 2012.06.20. 09:49:37

@maroz: Én is többet foglalkozom a kelleténél a közélettel de egyáltalán nem érzem így. Nincs bennem semmiféle düh vagy döbbenet, általában azt látom hogy mindent túlreagálunk és ez nem tesz jót senkinek. Válság van meg egy ugyanolyan tehetelen 2/3 mint az előző, próbálnak olyan lapoat újraosztani, amihez nekem sosem volt közöm és végülis mindegy, hogy melyik gazember szerzi meg a koncot melyik oldalról. A szocialisták ezt úgy csináltak, hogy közben tönkretették az gazdaságot a fidesz meg nem tudja rendberakni, mert minden más fontosabb. Nem mi fogjuk a változát előidézni, hanem a jobboldali szavazók, akikben feldereng, hogy ez így nem lesz jó.

HaKohen 2012.06.20. 11:06:07

@hacsaturján:

Ó, naccerűek ezek az idegen tollak, jól ékesítenek, ha nem is árultad el, hogy melyik madárból (páva, pulyka, liba stb.) tépkedted ki.

Bár azt sajnálom, hogy (nick)névadódhoz méltó dallama nincs e versnek (vagy van, de...?).

És mert nekem időnként támadnak asszociációim. Amint most is az 1. és 4. versszak kezdő soráról. Így ideírom:

Van egy ún. Palo Altói pszichológiai iskola (a részletek igazán off lennének), amelynek egy jeles képviselője, bizonyos Watzlawick könyvet írt, amely magyarul is hozzáférhető. Na ennek a címére asszociáltam: "A helyzet reménytelen, de nem súlyos". Nem rossz, mi?

Ja, és a vers alapján kénytelen vagyok azt gondolni, hogy te csecsemő vagy. (Bár ha őszinte vagyok magamhoz, sosem vagy majdnem sosem késő újrakezdeni. De ez megint csak off lenne.)

hacsaturján 2012.06.20. 11:43:22

@HaKohen:

www.youtube.com/watch?v=I2_mAUr5EV8

szóval van. nem egy kardtánc ugyan, de van.:))

hacsaturján 2012.06.20. 11:56:43

@hacsaturján:

persze, időnként megingok, olyankor hadonászok a fakardommal, tán másképp köllött vóna:
www.youtube.com/watch?v=YHOKosvAxcs&feature=related

tyderr (törölt) 2012.06.20. 12:40:01

@TG69: milyen változást nem fogsz előidézni?

én nagyon pozitívnak élem meg a nyilvánosság ilyen mértékű behatolását olyan helyekre, amik eddig nem voltak láthatók.
és a nemzetközi helyzettel együtt ez csak fokozódik:))
ez egy változás.

(nyilván nem lesznek bárányok a farkasok, de a körkörös kiábrándulás azt is eredményezheti, hogy a választók kritikusabban fogják megítélni a 'saját'(akire szavaztak) pártjuk teljesítményét)

ATCG 2012.06.20. 17:58:45

@jotunder: Keserű vagy nagyon:

-"a megoldas, a valodi megoldas az, hogy az ember letelepszik egy orszagban, amit tavol tud tartani magatol, amelyet nem kell megismernie, nem kell kapcsolatba kerulnie vele, csak el normalisan. elfogadja a veszteseget. idegen lesz egesz eleteben. de, nem kell Orban, Bayer, Kover szeru felallatok alattvalojakent meghalnia."

írod.

Számomra inkább a maroz-féle civil öntudat megerősítése, szélesítése, "kinevelése" a megoldás,
(Persze azért maroz-zal ellentétben én a negyvennél, ötvennél, hatvannál idősebbeket sem tartanám elve öntudatra ébredésre alkalmatlan egyedeknek.)

hogy ne kelljen se itt se a világ más részén idegenként, vagy alattvalóként léteznünk.

maroz 2012.06.20. 19:10:35

@TG69: Vannak eléggé objektív általános történések, úgy mondanám, hogy eddig legalább bizonyos dolgoknak a látszatára adtunk, ma már arra se nagyon. Ilyen jogállam-fetisiszta frinc-francokra gondolok, nem szeretnék bővebben belemenni, valószínűleg úgyis érted miről beszélek.

Vannak ezen felül úgyszintén objektív, de inkább csak általam megfigyelt történések, kisvilág, junó, amelyekről sajnos nem tudom megmondani, hogy mennyire reprezentatívak, de ez nem is lényeges, hiszen az volt az állításom, hogy "számomra". Ezek a történések jellemzően vidék-Magyarországon fordulnak elő, és összességében sajnos úgy látom, hogy kirajzolnak egy tendenciát. Nem túl szívderítő.

És ugye vannak a szubjektív elemek, amelyekre valószínűleg reagálhatnék másként is, ha nem lenne a másik két tényező.

Szóval én elhiszem, hogy sok ügyben van bőven túlreagálás is, de más, kevésbé a kirakatban lévő, kevésbé kultúrharcos ügyekben ezzel szemben szerintem inkább alulreagálás van.

A változáshoz: én azt látom, hogy annak, hogy nálunk milyen hatalom, milyen struktúrákkal és hogyan működtesse az országot nagyon erős meghatározója az, hogy milyenek az uralkodó attitűdök. Ha azt nézem, hogy nekem milyen konkrét cselekvési lehetőségeim vannak, akkor mindig arra jutok, hogy a hatalom befolyásolására közel nulla, annyi, mint a legtöbb embernek, elmegyek négyévente szavazni, fél óra/négy év, és annak sincs túl sok hatása. Ehhez képest az uralkodó attitűdöket nap, mint nap képes vagyok befolyásolni, képes vagyok hatni az általam kívánatosnak gondolt változás irányába. Hogy ez a hatás kevesebb, mint fókasóhaj a sarki éjszakában? Igen, kevesebb. De még mindig nagyságrendekkel több ez, mint amennyivel a hatalomra bírnék befolyással. Pillanatnyilag ennél nincs jobb ötletem, és amíg nem lesz, addig ezt csinálom.

ATCG 2012.06.20. 19:30:09

@maroz:
"azt látom, hogy annak, hogy nálunk milyen hatalom, milyen struktúrákkal és hogyan működtesse az országot nagyon erős meghatározója az, hogy milyenek az uralkodó attitűdök."

Írod, akkor viszont én a következő bekezdésedben pici ellentmondást látok:

"az uralkodó attitűdöket nap, mint nap képes vagyok befolyásolni, képes vagyok hatni az általam kívánatosnak gondolt változás irányába. Hogy ez a hatás kevesebb, mint fókasóhaj a sarki éjszakában? Igen, kevesebb. De még mindig nagyságrendekkel több ez, mint amennyivel a hatalomra bírnék befolyással."

Te magad írtad az előzőekben ugyanis, hogy a hatalmi struktúrák és a működési mód alapvető meghatározója az "uralkodó attitűd",
és ezt a civil kontrollal lehet befolyásolni, a két választás közötti négy év minden egyes napján.
Ha ez így van, akkor mégiscsak tiéd a leghatalmasabb befolyásoló erő,
még ha kicsit sziszifuszi feladatnak, és látszólag reménytelennek tűnik is.

maroz 2012.06.20. 19:48:16

@ATCG: Csak ennek praktikus látni a lényegét: én tényleg csak azzal a bizonyos fókasóhajnyi mértékkel bírok hatni, és egyáltalán nem biztos az, hogy az általam jónak gondolt irány az tényleg a jó irány. Ezt azért fontos megjegyezni, hogy az embernek még csak eszébe se jusson semmi olyasmi, hogy mondjuk már 2014-re várja a munkája eredményét. Ahogyan HaKohen barátunk mondta: találkozunk szerda este ugyanitt, olyan százötven év múlva, és akkor majd meglátjuk, hogy mire jutottunk. :)

ATCG 2012.06.20. 20:16:39

@maroz: ennyi ideig tartott az is, mire kiűztük a törököt.

ATCG 2012.06.20. 20:27:09

@maroz: na látod, akár föl is gyorsulhatnak a dolgok,
pedig mintha a mostani román miniszterelnök Ponta is ugyanannak
a pártnak lenne az embere, mint Nastase volt.

ATCG 2012.06.20. 23:27:20

@maroz: Azt tartják Ceausescut is valami ilyesféle tűz tüntette el.

tyderr (törölt) 2012.06.21. 00:46:03

@ATCG:
a ceausescu per+kivégzés rögzítve van:
www.youtube.com/watch?v=4ZI1vPNdHRY

ez meg az utolsó beszéde:
www.youtube.com/watch?v=wWIbCtz_Xwk
azért itt nem csak az elvtársak hőzöngenek.

maroz 2012.06.21. 06:46:02

@ATCG: Az még rendes, becsületes, tisztességes KGB-munka volt. :)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.06.21. 07:24:28

@sajtohuba: Nem az a legény, aki Fidesz-tüntetők közé megy elmagyarázni az Orbán-rendszert, hanem aki a végén még pártadományokat is gyűjt. :))

nerángass 2012.06.21. 07:35:56

@ATCG: Nastase, “kis Titulescu”-nek dicsérte Ponta-t pár évvel ezelőtt. Azt is lehet mondani, Ponta a Nastase neveltje. Nastase- t évek óta vadásszák, főleg Basescu, de a szociálliberális unió fiatalabb farkasai számára is komoly vetélytárs, úgyhogy érdekes fejlemény ez….;)))). Ha börtünbe kerül, többet nem politizálhat, a törvények szerint.
Igy csinálták ki az egyik nagyon sikeres liberális polgármestert egy megyeszékhelyen, 12 évig gyakorlatilag nem lehetett választásokon megverni. Rávarrtak egy korrupciós ügyet, kapott pár évet, leülte majdnem az összest, de azóta politikai hulla, labdába nem rúghat.

@maroz: Az bizony.....profi meló volt. Elejétől végig....;))))

ATCG 2012.06.21. 09:47:16

Akkor ez mégsem a megtisztulás kezdete egy még nálunk is korruptabb országban. Pedig már kezdtem reménykedni.

nerángass 2012.06.21. 10:45:12

@ATCG: A schmittprecedens haszna a román politikában, élesedik az osztályharc ;))))

www.nature.com/news/romanian-prime-minister-accused-of-plagiarism-1.10845

Csapásokat osztanak és csapásokat mérnek egymásra, a névtelen „whistle-blower” állitólag az elnök embere, viszont a plágiumgyanú komoly...

ATCG 2012.06.21. 11:00:01

"A nemzetközi helyzet fokozódik, Pelikán elvtárs."
Válhatnánk már egyszer az életben olyan kovásszá is,
amely itthon keleszti meg a kenyeret.

nerángass 2012.06.21. 11:51:07

Off
Egyes kommentárok szerint pozitiv hozama lehet a Nastase ügynek ( ha már vele is megtörténhet, akkor bárkivel, aki korrumpálódik )
Másrészt, amikor egy nagy ember bukik, az valamelyik ellensége aknamunkájának tudható be....mindig ott van a politikai zsarolás ( nagy házaknál is, DSK ügy)

maroz 2012.06.21. 12:04:00

Napi Gyurcsány:

Három esemény, lehet rájuk fogadni:

1. 2014-ben kétharmadot szerez a "demokratikus" ellenzék.
2. 2014-ig feloszlatják a Jobbikot.
3. Az ügyészség hamarosan vádat emel Gyurcsány ellen.

Fetvoázső, riennöváplű. :))))

De nekem igazán az ilyesmik tetszenek:

"Szerinte ez, mivel a Jobbik működése nemzetközi szerződéseket sért, reális lehetőség, és nagyjából harminc százaléknyi esély van rá."

Úgy érdekelne a piszkozat. Az a kis kockáspapír, amin ezt kiszámolta. Az osztás-szorzás: a reggeli első vizelete ph-értéke, szorozva a mezőhegyesi ellentüntetők átlagos foghiányával, osztva szerdával és az egész pukkasztva egy nyolcassal. MI HARMINC??? MI MENNYI??? :))))))))

hacsaturján 2012.06.21. 12:31:05

így, ötven fölött, fleto fanként, a ráérő tízpercekben én a búgócsigámat szoktam előkapni, jóllehet egyébként belegebedek a tétova kivagyiság boncolgatásába és mondhatom, a búgó csiga szakszerű kezelése szinte felüdülés számba megy, bár bevallom, közben nagyokat röhögök.

maroz 2012.06.21. 12:46:56

@hacsaturján: Előkapod a brúgócsigát??? Ezt a becenevét eddig még nem ismertem. ;)

ATCG 2012.06.21. 13:13:23

@maroz: És indulhat "a láthatatlan légió" a semmihez sem értő tisztikarával.
De hol bújkál az igazi százados?

ATCG 2012.06.21. 13:21:27

@hacsaturján: Egyszer egy szökőkút pályázatra be akartam küldeni egy három méter átmérőjű vizi búgócsiga tervét. Modellként vettem egy igazit. De ez a igazi se annyira igazi, mint régen, mert műanyagból van.
A régiek ezüstösen-aranyosan csillogó fémből voltak.
Ha néha utazni akarok az időben én is megpörgetem, és a zengő-halkuló búgás visszarepít ötvenvalahány évvel korábbra.
De az a kis régenvolt fémes zengés mintha hiányozna a mostani csigák hangjából-

ATCG 2012.06.21. 14:09:09

@maroz: pedig ebben a cikkben is emlegeti GYF a baloldalnak az elkövetett hibáival szembeni "morális szembenézési kötelességét,
de ezt csak a XX. századra gondolja, kihagyja azt a kis nyúlfarknyi tizenkét évet a XXI. századból.