Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Híres utolsó szavak

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

 




 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Csehermelín

2012.03.18. 19:30 | seprűbajnok | 24 komment

Címkék: gasztrowhat

Néhány éve Prágában jártunk. Alapvetően egy David Bowie koncertre mentünk, ami egyébként remek volt - leszámítva azt, hogy párom kedvence rosszul lett, és többszöri újrapróbálkozás után a koncert orvosa tanácsára félbeszakadt :(

Természetesen Prágában járván nem hagyhattuk ki a város nevezetességeit sem. Annak rendje és módja szerint megtekintettük a kötelező látnivalókat és – naná – néhány helyi sörözőt is. (Közbevetőleg jegyzem meg, hogy tulajdonképpen nem is szeretem a sört, de Belgiumban, Angliában és Csehországban bizony jó néhány pohár sör elfogyasztása szárad a lelkemen. Már amennyire a sör száradni tud. Illetve az nem a lelkemen szárad. Na, ebbe jól belebonyolódtam.) Mindesetre számos fajta helyi nedűt kipróbáltunk és bátran állíthatom: egyszerűen kihagyhatatlan!

Az egyikben az „ennyi sörre már enni is kéne valamit!” felkiáltással kértünk étlapot. Mivel a cseh nyelvvel elég csehül állunk, inkább csak találgattuk, hogy mi micsoda lehet. Végül is a jól csengő hermelínt választottuk. Akármi is legyen ez.

Először arra a helyes kis fehér bundás állatkára gondoltunk, amit (akit?) da Vinci képéről ismerhetünk. De ez kevéssé tűnt valószínűnek, lévén védett állat. Az étel árából pedig arra következtettünk, hogy inkább előétel vagy sörkorcsolya lehet. És igen! Ez utóbbival beletrafáltunk. De még hogy!

Valami elképesztően finom étket takar ez a furcsa név. Leginkább a camembertre hajazó sajtféle, ecetes-olajos csípős, fűszeres pácban mennyei kísérője egy (vagy több) korsó ser elfogyasztásának. Mindehhez friss, ropogós, kissé savanykás rozskenyér dukál.

Így aztán akárhányszor esik szó Prágáról, leginkább ez a csodás kaja jut eszünkbe. Évekig csak beszéltünk róla (nagyokat nyeldekelve,) mígnem a minap az én hites uram – ki tudja honnan – szerzett egy receptet. Kipróbáltam, kicsit variáltam és most megosztom a Nyájas Olvasóval.

Kell hozzá ugye cseh sajt. Na, ez nálunk nemigen kapható. (Ha valaki mégis tud beszerzési forrást, kérem ne habozzon megosztani!) Ezért aztán marad a jó öreg camembert, ami lehet natúr, de a chilis és zöldborsos változat is igen jó. Oldalirányban kettévágom a jobb sorsra érdemes (mi lehet ennél jobb sors egy camembert számára?!) sajtokat és mintegy szendvicsként közébük helyezek pár darab vöröshagyma szeletet és egy-egy káposztával töltött ecetes cseresznyepaprikát, amelyet előbb két-három szeletbe vágok. Belehelyezem egy edénykébe. Magam egy jól zárható műanyag dobozkába szoktam beletenni. Rádobálok borókabogyót, durvára tört színes borsot, pár babérlevelet, kis chilipaprika darabkákat, fokhagyma szeleteket, jöhet még bele a maradék vöröshagyma. Majd felöntöm olívaolajjal és a hűtőszekrénybe helyezem. Néhány napig aztán türelmesen magyarázom az uramnak, hogy nem, ma még nem lehet ebből enni, mert hagyni kell állni, hogy jól összeérjenek az ízek. Amikor már végképp nem lehet elhessegetni a hermelines dobozkától (4-5 nap, max. egy hét), akkor megadóan veszek rozskenyeret és vacsorára tálalom az isteni hermelínkét. Természetesen cseh barna sörrel.

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr24324273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tragedy 2012.03.18. 19:47:25

Javaslatom a barna Bernard sör...:-) Nem csalódsz!

maroz 2012.03.18. 20:20:45

Indulásból három dózist célszerű csinálni, bele mezei befőttesüvegbe, így a harmadik üveg cuccosnak már komoly esélye van arra, hogy beérjen. :)

Pásztörperc 2012.03.18. 20:51:27

A közkeletű tévedések egyike:

Leonardo da Vinci híres festményén, Hermelines hölgyön a hölgy valójában egy fehér vadászgörényt tart.

seprűbajnok 2012.03.18. 22:22:06

@Pásztörperc:
Mert a Fehér vadászgörényes hölgy cím annyira sután hangzik. :-)
Egyébként nem lehet, hogy a hermelin tulkép egy fehér vadászgörény? Zoológust ide!

gromit 2012.03.19. 00:56:14

par hete a malacon volt vmi mi legyen az izetlen camembert-rel kezdetu poszt es a kommentek is tele voltak hermelin receptekkel

na, megkerestem nektek :)

malackaraj.blog.hu/2012/01/07/condiriso

Pelso.. 2012.03.19. 06:39:18

@Pásztörperc: Többször találkoztam így a képpel: Menyétes hölgy.

Pásztörperc 2012.03.19. 08:01:46

@Pelso..: Hiába, no: kevés művészettörténész ért a kisragadozókhoz is...

Dr.Zomboss 2012.03.19. 09:08:33

@Pásztörperc: Szerintem menyét. Az egyik címváltozata a képnek:Hölgy menyéttel. A vadászgörénynek a pofája is rövidebb.
Magyarországon még nem láttam Hermelint, csak a másik klasszikus kocsmakaját az Utopencit, vagy Utopenecet (vizihulla, vízbefúlt). Krinolin-jellegű kolbász ecetes-hagymás lében.

jenőke 2012.03.19. 09:19:41

Hermelin?
Mint sajt, dobozos formában kapható (nem sok helyen láttam), és haza is hozható. Nagyon jó!

Dr.Zomboss 2012.03.19. 10:29:12

@jenőke: Nagyobb boltok teli vannak vele (tesco, Albert). Mi is feltankolunk, ha kimegyünk.

Nisa 2012.03.19. 11:25:42

Köszi a beszámolót és a remek receptet! Cserébe adok egy igen hasonló ötletet, amit én már évek óta csinálok a családnak, nagyon kedvelik. Ezért aztán rögtön négy üveggel csinálok, ha én is akarok belőle enni. (Három gyerek = három család + én:a maradék). Szóval:
fetasajtot kis kockákra (mint a dobókocka) vagdalok és legtöbbször félliteres befőttes üvegbe elkezdem rétegezni: alulra szelet fokhagymákat, borsot, friss bazsalikom levelet, kis szelet csilit, aztán a sajtkocákat, majd újra fűszereket, amíg tele lesz az üveg, akkor felöntöm olívaolajjal, megrázogatom és ha szükséges, még adok hozzá olajat. Ez érvényes kb.1-2 óra múlva is, általában kíván még egy kis plusz olajat. Na ekkor lezárom és kb. 4-5 napig áll a hűtőben.
Nekem könnyebb eltartani, mert csak akkor szólok a gyerekeknek, ha már jöhetnek érte. De most ezt a hermelint fogom kipróbálni!

tyto 2012.03.19. 11:35:27

caesarom.lapunk.hu/?a=7794&modul=galeria

ezen az oldalon a 2. kép. szerintem nem rossz a hermelin. a füle a menyétnek meg a görénynek is hosszabb mint ami a képen van. csak a hermeliné ilyen rövid.

tyto 2012.03.19. 12:08:10

www.ujakropolisz.hu/cikk/holgy-hermelinnel

a leginkább ezt tartom helytállónak. menyétügyben.

tyto 2012.03.19. 12:11:57

És még egy. A Tihanyi Camembert Mini Csehországból származik, és az összetétele is hasonló, majdnem ugyanaz Úgyhogy ha azt vesszük és megcsináljuk valószínűleg majdnem olyan lesz! :))

Pásztörperc 2012.03.19. 13:44:41

@tyto: A félreértés forrása a SZTAKI angol-magyar szótára, amelyben a "vadászmenyét" a ferret angol szó magyar megfelelőjeként szerepel.

Ennek a bizonyos ferretnek a tudományos neve Mustela putorius furo:

en.wikipedia.org/wiki/Ferret

Annak pedig a magyar neve vadászgörény:

hu.wikipedia.org/wiki/Vad%C3%A1szg%C3%B6r%C3%A9ny

seprűbajnok 2012.03.19. 17:58:20

Tessék: gasztronómiai élvezetek mellett kikupálódunk kisállattanból is. :-)

Nisa: a fetás recepted remek, magam is szoktam hasonlót elkövetni, de nálam a kockára vágott lilahagyma alapkövetelmény! Esetleg némi oreganó is összebarátkozhat a sajtkockákkal.

Nagyon szeretem ezeket a sajtos kajákat. Esztétikailag is szépségesek. Hmm. Azok a szín-, illat- és ízorgiák!

Ha már Csehország: nekem a knédli is nagyon bejön hagymás szósszal, esetleg kolbászkákkal. Nyam. Vacsoráááááááááááát!

seprűbajnok 2012.03.19. 18:09:25

@Pásztörperc: a hermelin? Vagy a vadászgörény? :-) Ne zavarj már össze! A szurokfű is kisragadozó?

Már megint mit nem írtam helyesen? Az oreganót?

seprűbajnok 2012.03.19. 19:02:48

@Pásztörperc: Sejtettem, hogy rokonok, de azt nem tudtam, hogy egy és ugyanaz. Már megint tanultam valamit. :-)

anyósnyelv 2012.05.06. 13:49:41

@maroz: igazad van, kb. a harmadiknak....