Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Híres utolsó szavak

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Gengszterkrónikák I.

Joe Masseria

2012.09.07. 13:00 | szempontpuska | 33 komment

Címkék: gengszterkrónikák

MasseriaNo2.jpgKövetkezzék a premier, benne Joe Masseria vagyis "A Főnök" történetével. Az első igazi Capo, aki nagyfőnök volt. A "Nyakatlan Joe" akinek felemelkedését a maffia soraiban máig homály övezi, de mire a bűnözés aranykorát jelentő szesztilalom beköszönt, talán az első korlátlan úr az alvilágban, akinek nem Szicíliából diktálnak.

 

Nézzünk csak erre az arcra! Talán valahol máskor és valahol másutt csak egy egyszerű henteslegénynek gondolnánk. De valójában a puszta erőszakosságnál sokkal több kellett ahhoz, hogy egy olasz kisváros szülötteként idővel New York egyik első nagy vezére legyen az alvilágban. Még akkor is, ha - utódjainak hála - az igazi nagyfőnökök története valahol abban a korban indult, amikor Guiseppe "Joe" Masseriát elérte a végzete. Ez volt tehát a hőskor.

Masseria a szicíliai Menfiben született 1886-ban egy szabó fiaként. A családja - gyilkossággal összefüggő vádak elől - 1903-ban vándorolt ki az Egyesült Államokba. Joe itt lépett be a New York-i alvilágba.

1916-ban Nick Morello halála után ő lett a vezetője a számos szakadár csoportok egyikének, amelyek valóságos "polgárháborút" vívtak egymás között a vezető nélkül maradt szervezet irányításáért.

Erről a háborús, kaotikus időszakról mondta Masseria utóbb, hogy a Salvatore D'Aquila és csoportja (a későbbi Gambino család elődje) őt támogatta.

Morello halála után aztán D'Aquilla lett a New York-i maffia családok Consigliere-je, Masseria pedig a főnök.

Masseria azonban ezzel együtt még nem szerezte meg az áhított "Capo di tutti capi" címet, a többi banda nem állt az Ő közvetlen befolyása alatt és azok (még) értelemszerűen nem is fizettek neki semmilyen díjat, vagy adót.

Az első merénylet

Hat évvel a bandaháború kitörése után, egy szép augusztusi napon Joe Masseria kilépett a 802. utcán lévő házából és dolgára indult. A szemközti oldalon parkolt egy Hudson típusú autó, benne két alakkal. A vezető cigarettázott, a másik hátul ült és unottan hajtotta el a kocsitól a kéregetőket, ajánlkozó cipőpucolókat. Az autó másik két utasa már egy órája a közeli étteremben üldögélt. Amint Masseria megjelent az utcán, ez utóbbiak kirohantak asztaluktól és nyomban rárontottak. A köpcös Masseria észrevette őket és futva menekült támadói elől. Hirtelen ötlettől vezérelve megfordult és megpróbált visszajutni otthonába, de ez már nem sikerülhetett. Bemenekült hát a Heinley Brothers női ruhaszalonjába. A gyilkosok az utcáról folytatták a lövöldözést az ablakokon keresztül egészen addig, amíg ki nem fogytak a lőszerből, majd dolguk végezetlenül elmenekültek a sarkon rájuk várakozó kocsihoz.

1921-es Hudson

Az autó külső lépcsőjére ugorva (ez ma már klasszikus gengszterfilm-klisé) indultak el, de pár utcával odébb a lövöldözés hangjára összefutó tömeg (ruhaipari dolgozók sztrájkja zajlott éppen) megkísérelte megállítani a menekülő járművet, aminek tragikus következményei lettek. A bérgyilkosok fegyverüket használva nyitottak utat maguknak, megölve két járókelőt és megsebesítve további hat személyt. A New York Times másnapi száma beszámol arról, hogy a mészárlásnak áldozatul esett még egy póniló is, amely a sztrájkolóknak limonádét árusító kereskedő kocsiját húzta.

A kiérkező rendőrök a bolt fölötti lakás hálószobájában, sokkos állapotban találták Masseriát, akinek szalmakalapját két golyó is átütötte. A közeli lövésektől Masseria átmenetileg megsüketült. A gengszterfőnök renoméját azonban csak tovább növelte ez az incidens.

"Béketárgyalás"

Masseria két nappal későbbre béketárgyalásra hívta a két rivális banda vezetőit, Peter Morellót és Umberto "Rocco" Valentit, azzal a céllal, hogy megnyugtassa őket: nem tör a kizárólagos vezető pozíciójába. Valenti meg is érkezett két testőrrel a kijelölt John's nevű olasz étterembe. Csak hosszabb csevegés és várakozás után esett le neki: ez egy csapda.

A hordós gyilkosság kapcsán megismert Morello és Masseria megegyeztek a háta mögött, Ő pedig a felesleges harmadik. Amint embereivel akcióba lépett, megkezdődött a lövöldözés. Rocco Valenti két gorillája a helyszínen meghalt, főnöküknek sikerült kimenekülnie. A hajsza az utcán folytatódott, aminek civil áldozatai lettek. Egy nyolcéves kislány és egy fiatal nő kapott halálos sebet, akit Valenti élő pajzsként használt. Rocco a golyózáporban végül felugrott egy arra járó taxira, amikoris egyik üldözője, gondosabb célzás után, halálos lövéssel leterítette.

Hogy ki volt a gyilkosa, azt sosem tudták meg, csak pletykák keringtek róla, hogy valójában Charlie "Lucky" Luciano volt a mesterlövész. Valenti likvidálása után Masseria lett a nagyfőnök, Morello pedig a helyettese.

          A "kacskakezű" Morello

Masseria a csúcsra ér

Az 1928-as év elhozta a várva várt felemelkedést Masserianak. Végre Ő vált a New York-i bandák fejévé. Egyik riválisa, Frankie Yale barátsága még előző év őszén megromlott Al Caponéval, aminek egyenes következménye lett, hogy július elsején Frankie-t a chicagói maffiafőnök kivonta a forgalomból.

Yale a saját tulajdonában lévő Sunrise Klubjában töltötte a délutánt, amikor egy titokzatos telefont kapott, hogy ifjú feleségével valami gond van. Elhárította sofőrje ajánlkozását és maga ült autóba - ami végzetes hibának bizonyult. Rövidesen felfigyelt rá, hogy egy Buick követi, benne négy marcona férfival. Egy piros lámpánál végül meggyőződött róla, hogy nem képzeleg, majd amint zöldet kapott, azonnal padlógázzal menekülni kezdett előlük. Hosszas üldözés következett, mire a támadók mellé tudtak manőverezni és tüzet nyitottak áldozatukra. Frankie Yale autója páncélozott volt, de az ablakai azok nem... és ez döntőnek bizonyult.

A szitává lőtt Lincolnja irányítatlanul vágódott az útszéli lépcsőknek.

Frankie Yale-nek ez volt a végállomás

Frankie Yale volt az első ismert áldozata a gengszterfilmekben legendássá vált dobtáras Thompson géppisztolynak.

Ugyanennek az évnek az októberében az egykori szövetséges, D'Aquilát (képünkön) is eléri a végzete: Peter Morello - aki 1922-ben, a sikertelen merényletet követően inkább Masseria mellé állt (lásd fenn) - egy utcai szóváltást követően lelövi az orvosához tartó egykori consiglierét.

Toto D'Aquila

A következő évben Yale helyettese, Frankie Marlow is eltűnik egy vacsora után. Holttestét később Queensben találják meg.

Masseria egy év alatt átveszi a kieső vezérek pozícióit New Yorkban. Ezzel Ő lesz a város ura, noha nem minden család tartozik az irányítása alá. Látva azonban Marlow és D'Aquila sorsát, inkább úgy döntenek, hogy díjat fizetnek a "Főnöknek".

Masseria és felesége

A Castellammarei háború

Masseria hatalma teljében van és nekilát, hogy kiszorítsa a szicíliai vonalat a városából. A Castellammare-i klán vezetője Nicola "Cola" Schiro valójában egy stróman, akit a tengerentúlról irányítanak. Schiro történetünk kevés túlélőjének egyike: tízezer dollárt fizet Masseriának az életéért, és hogy nyomtalanul eltűnhessen. Soha többé nem hallanak róla.

Masseria jelöltje a posztra Joe Parrino, akit azonban sajnálatos módon lepuffantanak egy étteremben és színre lép a szicíliaiak erős embere, következő epizódunk főhőse: Salvatore Maranzano. És ezzel megkezdődik a háború.

1930 februárjában az ifjú Vito Genovese - akinek később egy önálló posztot szentelünk - sörétes puskával halálosan megsebesíti Bronx urát, Gaetano Reinát.

Ugyanebben az évben Masseria elrendeli egy Gaspar Milazzo nevű olasz "üzletember" meggyilkolását, aki többször megalázta őt azzal, hogy visszautasította vele az együttműködést. Milazzot Detroitban lőtte le két ismeretlen fegyveres, akik ebéd közben rontottak rá és társára. Azonnal meghaltak.

Az ellencsapás sem késlekedik sokáig. A "kacskakezű" Peter Morellót lelövik irodájában, majd a meghódított Reina család - Masseriához immár hű - vezérét is eléri a végzete.

Morellót harlemi irodájában lőtték le

A gyilkosságok egészen az év novemberéig folytatódnak. A maffia számos alakja esik áldozatul ismétlődő merényleteknek.

Ahogy a bandaháború folytatódik és egyre több civil is áldozatul esik a tűzpárbajoknak, nagy politikai nyomás nehezedik a Főnök Masseriára. Egyes források szerint a rendőrkapitány egyértelműen megfenyegeti, hogy állítsa le a vérengzést, különben elveszíti a támogatását (sic!).

Masseria ellenfele, Maranzano sokkal inkább hadvezérnek tekinti magát a konfliktusban, semmint üzletembernek. Pancho Villaként övébe dugott fegyverekkel és fegyveresek társaságában pózol. Maranzano bevett taktikájává válik, hogy szívesen lép szövetségre Masseria összes ellenfelével.

Maranzano támadását hatékony propagandakampány is kísérte. Azt hangoztatta, hogy Joe "a Főnök" egy diktátor, aki minden castellamaresit halálraítélt. Maranzano azzal is megvádolta Masseriát, hogy beengedte a maffiába Al Caponét - egy kurvahajcsárt aki nem is szicíliai. A sebhelyesarcú Al az 1920-as évek közepéig nem volt tagja a szervezetnek. Masseria vette fel, azzal a céllal, hogy aláássa a chicagói főnökök hatalmát. A szervezet egésze - amely sokáig semlegesként viselkedett - így lassan elkezdett Maranzano oldalára állni.

Végül Masseria két régi szövetségese, Charlie Luciano és Vito Genovese is átáll Maranzanohoz. A háború a szicíliaiak és a New York-iak között elérkezik a végkifejletéhez.

Masseria halála

1931. április 15. Joe Masseria kedvenc éttermében van, Coney Island-en. Charlie Lucianoval kártyáznak. Egyszercsak Lucky Luciano kikéredzkedik a WC-re. Masseria testőrei addigra rejtélyes módon felszívódnak, tehát senki nem őrzi a Főnök biztonságát. Rövidesen meg is  jelenik négy fegyveres az asztalnál: Bugsy Siegel, Vito Genovese, Alberto Anastasia és Joe Adonis (az első kettő életútját majd önálló epizódokban tekintjük végig). Hátulról szó nélkül tüzet nyitnak a capóra. Mintegy húsz lövés dördül el rövid idő alatt és Masseria egy pikk ásszal a kezében zuhan a földre.

Masseria itt olvasható, eredeti boncolási jegyzőkönyve szerint azon a napon már semmit nem evett.

Egyes források szerint csak két tettes volt a helyszínen és a közelben megtalálták eldobott revolvereiket, Lucianót pedig egyik újság sem említi, hogy a helyszínen járt volna. Mégis: Masseria helyét a bűnszövetkezetben Lucky Luciano veszi át, a Capo di tutti capi pedig Salvatore Maranzano lesz.

Róla szól sorozatunk jövő pénteki része...


Masseria a filmekben:

Gengszterháborúk 1981

Négykezes géppisztolyra 1991

Bonanno: Egy keresztapa élete 1999

 Az epizódból kimaradt fotók megtekintéséhez lájkold a Vincentbolgot!

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr924050389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alonee 2012.09.07. 16:41:25

El sem tudom képzelni, mi indukálta ennek a gengszteres sorozatnak a létrejöttét. Kisszerű, piti senkik ezek. Ma egy kistérség vezetője egyetemi tanár ezekhez képest. Ehh.

ob.szerver 2012.09.07. 17:55:44

@Alonee:

Igen, jó lenne, ha a kishalak után Orbánnal is foglalkoznának.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2012.09.07. 17:55:54

@Alonee: Ez nem igaz. Az, hogy sziciliai falusiak terrorizalni tudtak Amerikat, nem eppen kisszerusegre vall. Par evtizeddel kesobb a maffiozok mar celebek voltak.

LocomotiveAnchorMan 2012.09.07. 17:58:05

@Alonee: Egy dologban egészen biztos vagyok: bármelyik teccőleges bűnszervezet sokkalta erkölcsösebb, mint bármelyik teccőleges kormány: lévén előbbiek legalább nem tartanak igényt a nemzet hálájára. Egyebekben nincs különbség a céljaikat és móccertanukat illetőleg.

szempontpuska 2012.09.07. 17:58:46

@jotunder: Luciano, Meyer Lanksy, Arnold Rothstein.... a maguk módján, de zsenik voltak!

LocomotiveAnchorMan 2012.09.07. 18:03:13

@szempontpuska: Attól tartok, nem egészen... szerintem inkább a tempóérzékük vótt kéváló, mindig tutták, kit, mikor és miért köll beköpni. Zseniális bűnözőről nem lehet tudni sem azt, hogy zseniális, azt meg még kevésbé, hogy bűnöz...

szempontpuska 2012.09.07. 18:03:34

Figyelmeztettek, hogy ezt a sorozatot nem lehet áthallások nélkül végigvinni...

LocomotiveAnchorMan 2012.09.07. 18:05:53

@szempontpuska: Nocsak, nem az áthallás vótt a cél? :-)

szempontpuska 2012.09.07. 18:10:06

@LocomotiveAnchorMan: Várd ki a vonatkozó részeket!
Ennél jóval többről van szó

Alonee 2012.09.07. 18:11:45

@jotunder: Most durván belegázoltál Fideszes kebelembe, itt kell kiderülnie, hogy a felcsúti fáraó csak egy copy? Nem. Ez csak úgy lehet, hogy a vezér annyira kiváló, hogy már a megszületése előtt másolták ezek a szicíliai bugrisok.

LocomotiveAnchorMan 2012.09.07. 18:16:47

@szempontpuska: Ezt magamtól is feltételeztem, kérlek, viszont az áthallást csak eszközcselekmény gyanánt vetettem fel - a célzatosság jegyében -, de tudvalevőleg a "Nahát!" kimondása válik majd a megértés "Aha!" élményévé...

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.09.07. 19:48:07

@szempontpuska: Csak "toljad" uram!-ha valaki politizálni akar,mindegy mit írsz neki. Lesz itt még "zsidózás" is.

ob.szerver 2012.09.07. 19:51:44

@LocomotiveAnchorMan:

"Az alcsúti kolosszusnál pitánerebb strici aligha létezik..."

Tévedés. Az igaz persze, hogy a kisstílűség nagyon is jellemző rá.

Viszont a sorozat szereplői amellett, hogy politikai befolyással rendelkeztek, még csak nem is álmodhattak arról, hogy megszerezzék a politikai hatalmat, és úgy alakítsák a törvényeket, hogy azok a bűnszervezetüket szolgálják. Beépített politikusaik voltak, de a state capture meg sem fordulhatott a fejükben. Orbán nagyobb hatalmat és több pénzt szerzett mint bármelyikük, és még csak vér sem tapad a kezéhez.

Orbán - és ezt minden irónia nélkül mondom - messze túltesz bármelyik amerikai gengszteren.

Muad\\\'Dib 2012.09.07. 20:42:49

@szempontpuska:
Valamint az ő sikerük roppant hasznos dolog volt Izrael számára is, hiszen a 2.vh után az amerikai zsidó gengszterek (akik a XIX. század végén és XX. század elején tettek szert komoly befolyásra) komoly pénzekkel támogatták az izraeli államot. Sőt bizonyos olasz és zsidó gengszterek segítségét az USA is igénybe vette a háború alatt, mivel többségük abszolút Mussolini ellenes volt (érthető okokból).

anyadafideszes 2012.09.07. 21:44:23

Na most akkor megkérdezném, hogy vajon a kommentemet melyik agyhalott barom tüntette el ismét?
Ezt már egyszer itt lezongoráztam, akkor volt szíves az egyik moderátor elnézést kérni tőlem.
Ugyanis semmi bántót nem írtam, ha valaki annyira hülye, hogy mindent kimoderál, amiben szerepel a zsidó, vagy Izrael szó, akkor ott már tényleg nincs mit tenni...
Mellesleg kiegészítésképpen megjegyezném, hogy erre az időre esik az ír maffia felemelkedése is amerikában, amelyik komoly pénzekkel támogatta az Ír államot, valamint az IRA szervezetét is. Gondolom valamelyik gyökér most ezért is ki fog dobni a blogról.
Mellesleg nem kellene betiltanotok a wikipedia-t is (en.wikipedia.org/wiki/Jewish-American_organized_crime)?

Abszolút nem volt semmi bántó a hozzászólásomban, pusztán leírtam egy történelmi tényt, amit mindenki ismer, és roppant érdekes adaléka az amerikai maffiák történetének, akárcsak például "Lefty" Rosenthal története...

anyadafideszes 2012.09.07. 21:45:48

@anyadafideszes:
Ó, csak, hogy mindenki tisztán lásson: Muad\\\'Dib lettem volna.

szempontpuska 2012.09.07. 22:11:18

@Muad\\\'Dib: @anyadafideszes: Meyer Lanskyt nem engedték letelepedni az FBI vádjai elől Izraelben, mert a törvényeik ezt tiltották.
A Luciano és a Lansky epizódnál erről lesz majd szó bővebben, most legalábbis antagonisztikus Izraelről beszélni amikor a sztori még csak 1931-nél tart

keptelen kepkeret 2012.09.07. 22:16:08

Tetszett a poszt, es varom a kovetkezot (imadom a maffia sztorikat/filmeket:-)).

szempontpuska 2012.09.07. 22:17:47

@keptelen kepkeret: Minden rész végén lesz egy-egy filmajánló a témához kapcsolódóan :-)

Muad\\\'Dib 2012.09.07. 22:18:23

@szempontpuska:
Merci beaucoup...
Az én hozzászólásomban is szerepel, hogy az későbbre tehető. De ekkortájt erősödött meg az a vonal, amit az amerikai zsidó maffiaként szoktak emlegetni. Egyébként viszont fura módon 2.vh után a hagyományos maffiarendszerben folyamatosan csökkent ennek a csoportnak a befolyása. Részben például azért, mert nem szívesen vettek részt a kábítószerüzletben, hagyományosan más "piacokon" mozogtak otthonosan.
"Meyer Lanskyt nem engedték letelepedni az FBI vádjai elől Izraelben, mert a törvényeik ezt tiltották..."
Tisztában vagyok vele, hogy kiadták az USA-nak, csak leírtam, hogy sok pénzzel támogatták az amerikai zsidó maffiózók Izraelt. Ami elég nyilvánvaló, hiszen nagy részük a pogromok elől menekült az államokba. Izrael pedig nem finnyáskodott a pénzek elfogadásában. Ahogy Írország sem.

tistedur 2012.09.07. 22:26:14

murder inc. fiúi színre léptek :)

szempontpuska 2012.09.07. 22:30:39

@Muad\\\'Dib: majd ha odajutunk, kíváncsi leszek a részletekre...
köszi

szempontpuska 2012.09.07. 22:31:41

@tistedur: majd valamikor november tájban oda is eljutunk :-)

tistedur 2012.09.08. 01:00:46

@szempontpuska: addig talán még van időm..hacsak nem esik holnap a fejemre egy villamos :)

somewhat damaged 2012.09.08. 12:12:54

Érdekes. Tök jó lenne egy "családfa" az ilyen sztorikhoz!

Kis ember 2012.09.09. 02:49:30

A kocsi külső lépcsőjét a gengsztertörténetekben hágcsónak emlegetik általában.
Az írás tetszik!

vektoroptika 2012.09.21. 20:52:24

Masseria feltűnt a Boardwalk Empire második évadjában is, a harmadik epizódban.

Celtic 2012.11.03. 08:57:04

"Schiro történetünk kevés túlélőjének egyike: tízezer dollárt fizet Masseriának az életéért, és hogy nyomtalanul eltűnhessen. Soha többé nem hallanak róla."

Az, hogy nyomtalanul eltunt, nem jelenti mindig, hoyg tulelo volt :)

totelcamp 2014.07.19. 23:03:19

@vektoroptika: a gengszterkorzoban allandoan benne van

vektoroptika 2014.07.19. 23:08:56

@totelcamp: Persze, de mikor ezt írtam, még csak a második évad ment le :)