Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

Nincs megjeleníthető elem

Híres utolsó szavak

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Tisztasági fogadalom

2011.11.20. 09:40 | maroz | 48 komment

Címkék: hétvége

A filmet és a politikust, mikor beszél hozzánk azért szeretjük, mert elvarázsol. Mert olyan szépen hazudik nekünk a valóságról. Szeretjük, ha erről a maga teljességében megismerhetetlen, sokszor dögunalmas, sűrűn kellemetlen valóságról egy kicsit megszépítve mesél, hangsúlyozva és elhallgatva, ahogyan azt illő. Ez egy eléggé síkos pálya, könnyű kicsúszni, meg is teszik időnként a nagy varázslók. A film például egyszer csak elkezd túl sokat varázsolni. A kilencvenes évek elején sokszor jöttem ki úgy a mozikból, hogy a statisztikát már egy kicsit sokalltam: átlag félpercenként egy hulla, öt raklap ellődözött lőszer, az Eiffel-torony, a Szabadság-szobor és a világ legnagyobb völgyzáró gátja egy forgatókönyvön belül felrobbantva, levelező tagozaton végzett színészek Stallonét megszégyenítő arcjátékkal hentelik végig az akciójelenetek koreográfiájától eltekintve egy buszjegyre is ráférő történetet. Ezt unta meg Lars von Trier, és alakította meg a Dogma95 nevű csoportot. Nem nehéz kitalálni, mire irányultak a törekvéseik: a filmművészet megmentésére. A rendező a hibás — mondták — mert önnön személyét, a filmkészítésben betöltött szerepét túlhangsúlyozandó elvtelen kompromisszumokat köt, és ez ellen — többek között — úgy léphetünk fel, ha a rendező nevét fel se tüntetjük a film végén.

Megfogalmaztak egy tíz pontból álló „tisztasági fogadalmat” — érthető, hogy a hollywooodi minden áron varázslás ellenhatásaként itt, a Dogma-mozgalomban, mert idővel mozgalommá vált, a puritanizmus az érték. Egy kamera legyen, az is kézi, a kamera menjen a szereplőkhöz, és ne fordítva, tilos a technikai varázslás, nincs trükk, nincs mesterséges világítás, hangot-képet csak egyszerre szabad venni, tilos minden felszínes cselekmény, és ugye (mint már mondtam) tilos feltüntetni a rendező nevét. Valamint:

Továbbá, mint rendező, esküszöm, hogy megszabadulok személyes ízlésemtől! Többé már nem vagyok művész. Esküszöm, hogy tartózkodom attól, hogy „művet” alkossak, mivel a pillanatnyit többre értékelem az egésznél. Elsődleges célom, hogy mind a karakterekből, mind a beállításokból az igazságot hozzam felszínre. Esküszöm, hogy erre fogok törekedni minden lehetséges eszközzel, akár a jó ízlés vagy esztétikai szemlélet árán is. Ezzel leteszem a Tisztaság fogadalmát.

Na, ez az utolsó pár gondolat fogott meg. Aki a pillanatnyit többre értékeli az egésznél, az ne alkosson „művet”. Nem értek a filmhez, én csak lelkes fogyasztó vagyok, szeretem a mozit, de magyarázni utálom. Nem tudom, hogy a Dogma-mozgalomnak mekkora hatása volt a filmművészetre, illetve nem tudom, hogy a mozgalom hatására-e, a Dogma-filmek sikerének betudhatóan-e, de akkor, abban az időben mégiscsak bekövetkezett valamiféle szemléletváltás. Mintha kicsit fogyott volna az egy percre eső felületes látványelem és mintha lett volna több történet és több színészi játék. Persze kész szerencse, hogy a filmet úgyis csak az áthallás miatt ráncigáltam ide, így vissza is térnék az áthalláshoz, ahhoz, hogy ki alkosson művet és ki ne. Valamint hogy milyent.

A politikus is mesél, próbál minket elvarázsolni és ehhez igyekszik megteremteni egy virtuális valóságot. Amivel önmagában még nem is lenne baj, hiszen hasonlókat mi magunk is teremtünk, időnként mi magunk is virtualizáljuk a saját valóságunkat, ezért vagy azért, például hogy ne legyen annyira szürke, vagy csak azért, mert úgy gondoljuk, hogy így könnyebb megküzdeni vele. Nevezd el a héjában főtt krumplit bundás gombócnak, a sült tököt kertészpecsenyének, mindjárt elviselhetőbb egy csöppet a nyomor.  Az ilyen aprócskább virtuális valóság nem szokott komoly gondot okozni, hiszen elsőre néznek ugyan egy kicsit furcsán a vendégeim, amikor barátságosan rájuk kérdezek, hogy kérnek-e egy pohár lónyálat, de miután beazonosították, hogy miről is van szó, minden további nélkül tudnak viszonyulni hozzám és a kérdésemhez. A virtuális valósággal nincs sok baj akkor, ha átjárható. Ha a különböző halmazok elemeit minden további nélkül és konzekvensen megfeleltethetjük egymásnak. Ahol tudhatjuk, hogy a bundás gombóc az a héjában főtt krumpli, és ahol tudott, hogy a lónyál az az üdítő, ott komoly gond nem lehet.

Probléma akkor van, amikor ez a megfeleltetés nem működik. Legszebb, amikor se oda, se vissza. Szerintem nem lenne semmi baj azzal, hogy Matolcsy újraiparosítást mond, ha lehetne tudni — és ez a „lehetne tudni” konzekvens lenne — hogy ilyenkor valójában ezt gondolja: megemelem két százalékkal az áfát. Kicsit ugyan macerás lenne megérteni, kicsit olyan lenne, mint idegen nyelvről fordítani, de megérné, mert az ember tudna hozzá viszonyulni. A nagyon nagy gond, hogy a lehorgonyozatlan virtuális valósághoz nem lehet viszonyulni. Jön egy IMF, ő azzal van, hogy egy európai országnak kormánya, parlamentje, jogrendje, és egyéb ilyen, a liberális demokráciákra jellemző, ismert és megérthető valamije van, amihez, nem győzöm eleget hangsúlyozni: lehet viszonyulni. Erre fel mit talál: nemzeti ügyek kormányát, nemzeti együttműködés rendszerét, alaptörvényt és szabadságharcot.

Vakarja erősen a fejét: na most, én, a belga hová álljak, csesszétek meg?

Nincs szótárprogram, amivel ezeket a fogalmakat le lehet fordítani, mert nincs is semmiféle megfeleltetés. Nincs olyan függvény, amelyik a virtuális világ „szabadságharc” nevű fogalmára egyértelműen és szimmetrikusan meg tudna feleltetni egy másik fogalmat a nem virtuálisból. Mondhatná a kedves olvasó, hogy de hiszen olyan ez, mint amikor az eszkimó fókavadász beszélget egy maori törzsfőnökkel, mindegyik a saját nyelvén előadva a mondandóját. Nem olyan, mert egyrészt ott legalább megvan az a boldog tudatlanság, hogy még csak a szavakat sem értik, másrészt pedig ha lenne rá igény, akkor kettejük fogalmait egy kis technikai segítséggel (tolmáccsal vagy közvetítő nyelven) mégiscsak meg tudnánk feleltetni egymásnak, és lennének ugyan nehézségek, de a dolog működne. Ezzel szemben a nálunk meghonosodott virtuális valóság fogalmai semmilyen segítséggel nem konvertálhatóak a világban is használható fogalmakká.

Tisztasági fogadalom kéne ide is, sőt, tisztasági törvény. Bárki, aki az államtól akár csak egyetlen forint jövedelmet is húz, azt kötelezzük fogadalomra, és automatikusan helyezzük a törvény hatálya alá! Szankcionálni kéne a fogalomszennyezést. Aki a liberális demokrácia intézményrendszerei helyett nemzeti együttműködés rendszerét említ, arra a Fogalomrendészeti Hatóság helyben kiszab egy ötvenezer forintos bírságot. A „megvédés”, ami úgyszintén értelmezhetetlen, érjen százötvenezret. A mozdonyhorgony tilos, olyannyira, hogy a tarifája legyen alkalmanként háromszázezer. Az így befolyt pénzeket igazságosan elosztjuk. Az ötlet kitalálója kapjon húsz százalékot, amit egy külön végrehajtási rendeletben szabályozottak szerinti módon szétoszt éttermek és egyéb, étel és ital fogyasztását kulturált körülmények között lehetővé tevő intézmények között, a maradékból pedig létrehozzuk és működtetjük a Hülye Ötletek Minisztériumát. Örökös miniszter címet adhatnánk Matolcsy Györgynek, a középkori agysebészet kiemelkedő kutatójának. Hermetikusan le is zárhatnánk, hogy egy ideig lehetőleg már ne jöjjön ki több hülye ötlet. Egy érthető, átlátható, a hozzá viszonyulást lehetővé tevő valóságban, hülye ötletek nélkül szerintem egészen jól elboldogulnánk.

A végére nem is maradt más, jöjjön egy Oakeshott-idézet a nemzetről, a valódi hazafiságról, az igazi konzervatív értékrendről:

A kis kukac életében először mászik ki a szarkupac tetejére. Elkerekedett szemmel néz körül.
— Apa, mi ez a csodálatos zöld szőnyeg itt körülöttünk?
— A fű, kisfiam.
— Hú, de gyönyörű. És mi ez a sok-sok pompázatos kék a fejünk felett?
— Az ég, mi lenne?
— Azta! És az a fényes korong, amelyik olyan finoman melegít és olyan szépen világít?
— Haggyál már, mi lenne, az a Nap!
— De apa, én nem értek valamit. Ha itt fent minden ilyen csodaszép és minden ilyen kellemes, akkor miért élünk mi mégis a szarban, lent?
— Kisfiam, azért, mert ez az igazi hazafiság!

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr353397525

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy és a józan paraszt esete 2011.11.20. 11:37:13

Nem tanultam közgazdaságtant, s noha életem során összefutottam számos közgazdásszal, sosem hagytam magam általuk megfertőzni. A mezőgazdasághoz nincs semmi közöm, és anno megboldogult fiatal koromban nem traktorral jártam (se ekével, se a nélkül) a di...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.20. 10:08:40

én ma reggel néztem végig először a Matolcsy videot. ez megmagyarázhatatlan. "simplicity", "improving yourself", "agysebészet", "ezer-ezerötszáz évvel ezelőtt, kistigrisek megszülettek", " de a turizmus az jó dolog, mert használja a sompálinkát és a mangalicát"

szempontpuska 2011.11.20. 10:13:35

@jotunder: ez drámai, ijesztő...
ez az ember elvesztette a fonalat...

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.20. 10:22:49

Kicsit utánanéztem a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolának. Ez a valami, a Lentner Csaba nevű figurára épül. A saját honlapján az áll, hogy ő a Sorbonne-on kutatóprofesszor. A Sorbonne-on nincs nyoma ennek, annak sem, hogy lenne közgazdászképzés. Ellenben a wikipedia oldaláról kiderül, hogy Lentner bevásárolta magát olyan végtelenül kínos kiadványokba mint a Great Minds of the 21-th Century. Kedves újságírók, tessék utánanézni Lentner Csabának, a volt fideszes képvviselőnek, Matolcsy meghívójának.

tollaszerge (törölt) 2011.11.20. 10:26:14

Az IMFet ne féltsd, nem először látnak elmebetegek által irányított országot, nagy szervezeti tapasztalatuk van az ilyenek kezelésében.

tollaszerge (törölt) 2011.11.20. 10:30:39

@jotunder: Nézd meg az angol cv-jét, minden sora csemege. A végén van bónusznak egy "PERSONAL PHILOSOPHIES for SUCCESS".

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.11.20. 10:36:09

- A Wekerle név már önmagában a világ legjobb tíz egyeteme közé sorolja ezt a főiskolát. -

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.20. 10:36:09

@tollaszerge:

One of my forefathers - named Le Colonel Comte de Kiss de Nemesker, Nicolas - who was a famous Hungarian general, diplomat during Hungarian Revolution and War of Independence of 1848-1849, and later a French earl, chevalier of the Legion of Honour by Napoleon III – always said: „Viriliter aude”. In plain English, „Be brave like a man”. I think similar way as well.

Ez az egész olyan mintha Rejtő Jenő írta volna.

Az Awardok sem akármilyenek.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.11.20. 10:58:26

Maróz.
Az értelmezetlen fogalmak alkotása, az értelmes szavak jelentésének átprogramozása hüyeséggé,

ez volt a géniusz ereje idáig.

Ezt dicsérték életrajzírói, csodálói, hívei, a magyar értelmiség bal és jobboldala, meg a közepe.

Hogy átértelmezi a világot.
Hogy berántja a saját kommunikációs terébe.

Ez a nagyság jele, ugye.

Szerintem egyébként Wermer, vagy valamelyik másik görény találhatta ki, hogy
a szavaknak mérjék a népszerűségét és a pozitív-negatív tartományban való helyét.
Letesztelik a népességet, és amelyik szó népszerű és pozitív, az lesz a célként megnevezve.
Függetlenül attól, hogy mit jelent és kinek-mit .
Bemérték, hogy mindenki szerint a....... - polgár - az MENŐ.
Ezért lettek polgárkormány.
Azt a szót összenyálazták, úgyhogy már NEM MENŐ.
Akkor más szavakra dobta ki a felmérés, hogy népszerű.
A - forradalom - MENŐ...., akkor az lettünk. Forradalom.
A - megszorítás - NEM MENŐ.
Az nem lett.
A beszédekben és nyilatkozatokban a szavakat menőségpontok szerint kell használni a fideszben.
A MENŐ szavakat sokszor ismételve, mintegy gyomogatva a pozitív gombot az agyban.

Szóval ezt a szcientológiában - reklámiparban használt technikát tartjuk Orbán zsenijének.

Mindenki révülten csüng a szavaikon és magyarázná az értelmet, amit a saját agyában össze tud kaparni ...

Pedig nem fontos az értelem.
Az értelem az, hogy közösen mantrázzák,
be van az ország szervezve egy szektába, amelyik egy hívő közösség,
amelyik küzd azért, hogy ilyen szcientológusként fönnmaradjon,
mert a szekta már csak a pénzét akarja és a munkaerejét.

PR-küszöb 2011.11.20. 10:59:10

@szempontpuska:

A videóban elővezetett fogalmak egyszerűen bizarrémák.

prandelli 2011.11.20. 10:59:17

@szempontpuska:
Én a csütörtök-pénteki sajnálatos események egy részéről nem hittem el, hogy úgy és ott, ahogy futtában olvastam-hallottam...ezért péntek éjjel szisztematikusan átolvastam a hozzáférhető anyagokat és a nemzetközi reakciókat. Utána ezt írtam be valamelyik releváns topicba:
'Szerintem az elmúlt 2 nap minőségi ugrást hozott, a Kerényi szintű téboly a kormány legfontosabb funkcióinak gyakorlása közben jelent meg, és rögtön teljes nemzetközi nyilvánosság előtt, mintha annak idején Grespik Lászlót egyszerre nevezték volna ki az MNB élére és a csatlakozási tárgyalások vezetésére.
Én nagyon rühellem az "emberarcú fideszesek majd átveszik az irányítást" forgatókönyveket, de azért lassan érdemes figyelni, hogy ki NEM szólalt meg hetek óta a nyilvánosság előtt...'

Na most a fidesz egyik alapsémája, hogy ha valakiről felmerül, hogy normális, azt kizavarják valami egészen képtelen állatsággal a szájában a nyilvánosság elé, hogy ezzel mintegy megerősítse hűségét a Párthoz. Olyan ez, mint egy vérszerződés, mint amikor a maffiában saját kezűleg kell elvégezni valami mocskos dolgot, hogy a család teljes értékű része lehess. De nézd meg Navracsicsot ezen a videón (Rogánt nem érdemes, neki már nincs visszaút):
www.origo.hu/itthon/20111119-navracsics-tibor-es-rogan-antal-az-imfmegallapodast-firtato-kerdesekre-reagal.html

Én rühellem Navracsicsot (is), de a fidesz mögött még mindig az ország jelentős része áll, ez egy tény, amivel számolni kell, ha olyan megoldásról gondolkodunk, ami nem a teljes összeomlás után kezdődik. Az én javaslatom teoretikusan az lenne, hogy mondjuk Navra és Bajnai leülnek, és a görög-olasz forgatókönyv mintájára megállapodnak Kopits György személyében. A gyakorlatban ez ma még elképzelhetetlen, és az is gyenge pont, hogy Bajnai alkalmas lenne erre a tárgyalásra, de jelenleg nincs politikai entitás, amelyet képviselne, azok az entitásfragmentumok pedig, amelyek léteznek a fidesszel szembeni oldalon, képtelenek még egy ilyen tárgyalásra is delegálni egy megfelelő figurát. De valami ilyesmiből kéne kiindulni, mert a Don és jobbkeze már elhagyta a realitások világát.

maroz 2011.11.20. 11:02:15

Ez szinte hihetetlen. Bármi, ami ezek körül feltűnik, sugárzik a sötétségtől. Még ha csak epizodista is, legyen az ember, intézmény, bármi. Nekem már időnként kétségeim vannak: lehet, hogy az a valóság és én élek egy virtuálisban? Wake up, Neo! ;)

maroz 2011.11.20. 11:09:49

@prandelli: Így vagyok én L. Simonnal. Még a Nemzeti Színházas kofalárma idején mondta rá jotunder, hogy talán nem is annyira seggarc. Én meg azóta nézem nagy fejvakarva, és azóta próbálom megérteni, hogy melyik is lehet az a perspektíva, hogyan kellene helyezkednem, milyen szögből kéne néznem, hogy ne annak lássam, aminek látom. Olvasom a legfrissebb ÉS-ben a kifakadását és egyre inkább nem és nem értem.

Lassan már az is elég lesz az elismeréshez, ha valamelyik közülük nem eszik nyilvános helyen embert? :)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.20. 11:09:55

Lentner Csaba közgazdász volt MIÉP-es képviselő azt állítja, hogy ő a Sorbonne (Paris IV) kutatóprofesszora. a közgázképzés a Paris I-en van, Panthéon-Sorbonne.

"Jól főzök, és ironikus humorom van."- írja magáról a főiskola másik vezető oktatója.

mi a szar folyik ebben az országban ???

n0ri60 2011.11.20. 11:11:48

@prandelli: "Én rühellem Navracsicsot (is), de a fidesz mögött még mindig az ország jelentős része áll, ". Nagyon örülök ennek a mondatodnak, mert úgy látom, a mai ellenzék sem a realitásokból indul ki, hanem a vágyálmaiból, azt hiszik, elég, ha a fideszesek hatalommániájáról beszélnek. A megoldásban azonban benne kell, hogy legyen a Fidesz, akár tetszik nekünk, akár nem.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.11.20. 11:11:51

@maroz: Vissza a posztra.
Szerintem a filmrendezők is ezt a pozitívgomb-nyomkodást sokallták, mikor tisztasági fogadalmat tettek.
Ha a filmen nem lehet gondolkozni, csak a cukordózist fröcsköli az agyba,
az már nem művészet, nem is kultúra, vagy szórakoztatás, hanem - valami drog.

tistedur 2011.11.20. 11:15:45

@jotunder: de hogy lett szegény ezredesből tábornok?! én sem tudok angolul, de legalább nem propagálom..
matolcsynak pedig sok történész fog írni, hogy mutassa már meg azokat az 1500 éves perzsa forrásokat, amelyekben dícsérik a magyar gasztronómiát..

Wolff 2011.11.20. 11:29:10

Az ötszáz legjobb európai egyetem közé már csak nevénél fogva is bekerülő Wekerle Sándor Üzleti Főiskola "tudományos" folyóiratának egyik (11 oldalas) cikkét a következő absztrakt vezeti be:
"Összefoglalás
E tanulmány műfaja emberi, szakmai és politikai életrajz. Bemutatja egy polgárcsalád fiának életútját a kapitalizálódó Magyarország helyszínein. Azért jó ezt megtenni, mert a főhős tökéletes karriert fut be: élete egyenes vonalú, fölfelé ívelő növekedés a végrehajtó hatalom csúcsaira. Mindezt úgy mutatja be – a szerző -, hogy szakmai pályaképet is kap az olvasó. Wekerle kizárólag szakmai tehetségének következtében jut egyre magasabb pénzügyi beosztásba, a végén pénzügyminiszter lesz (többször), tehát szakmai nagyságát a hatalom segítségével tudja érvényesíteni Magyarország érdekében.
Mivel azonban politikai értelemben mérsékelt férfiú, a király három alkalommal állítja a magyar királyi kormány élére. A tanulmányból szépen megmutatkozik e három időszak egymástól sok mindenben eltérő szakmai és politikai feladatrendszere.
Szerző szeretettel kezeli tanulmányának főhősét: ebből az következik, hogy sokoldalúan ismerhetjük meg a kettős monarchia egyik – minden szempontból példamutató magyarját."

Lófasz esti fényben 2011.11.20. 11:31:11

@maroz:
hüje, hüjébb, leghüjébb, fideszes, matolcsy

Wolff 2011.11.20. 11:40:55

Ezt el kell olvasni:
wsuf.hu/tudomanyos_folyoirat.pdf (97. oladltól)

"A kis Sándor első évei boldogan telnek, egészséges, erős, szépen fejlődik, a tanulás csak játék neki. Elevensége miatt édesapja négyévesen elviszi a kapucinusokhoz, hogy fegyelmezzék. Kisszékét odaállítják az első padsor elé és a fiúcska kitűnően elszórakozik
az előadások hallgatásával is."

Amúgy látványos plágium, ilyenek vannak benne: idézőjel és lábjegyzet nélkül:
. Bejárja Felső-Olaszországot, majd kocsival a Szent-Gotthárdon keresztül Svájcot is.

Az utazás alatt Ő a cicerone.

Tartalmasan eltöltött diákévek után a fiatal jog- és államtudort 1870-ben pénzügyminiszteri segédfogalmazóvá nevezik ki.

V mint... 2011.11.20. 11:47:35

@maroz: Rossz tablettát választottál.Üdvözöllek a Mátrixban.

Wolff 2011.11.20. 11:51:57

Ó, és Raffai Ernő is a tanáraink között van...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2011.11.20. 11:52:30

Úgy látom, hogy Matolcsyné férje az ilyen típusú megnyilatkozásokkal próbálja a Mennyei Vezető szintjére leküzdeni magát, ha már az lapít, mint nagy barna a fűben. Ha egy minimális esze lett volna, kussolt volna a szerencsétlenje és nem tette volna magát közröhej tárgyává.
Valami hasonló szitu lehetett... Bár ha kiöltözött volna csak és nem pofázik, nem lett volna ennyire ciki.
"Hogy milyen feltűnést keltett a fényes bálon a vén, kopasz Tracy, midőn kockás szoknyában, meztelen térddel, skót kapitányi uniformisban megjelent, ezt úgysem lehet leírni. Az eseményről még évek múlva is beszéltek. A miniszterelnök szerint a látvány feledhetetlen volt. Botrányt nem okozott senki, őfensége a walesi herceg néhány elfogulatlan szót mondott a félholt Tracynek, és megköszönte a frappáns figyelmességet, amellyel a főfelügyelő ebben az egyenruhában tüntet a hagyományos francia-angol barátság mellett.
Akik nem bírták visszafojtani a nevetést, azok egy szomszéd helyiségbe mentek át. Ezeket később felkereste a walesi herceg is."
Rejtő Jenő: Az előretolt helyőrség

n0ri60 2011.11.20. 12:09:04

@Wolff: Lehet ezt még fokozni?

naiv legényke" (törölt) 2011.11.20. 13:33:50

Vagy segítenek a belgák, vagy megagyműtik az összes több fejjel gondolkodó magyart az ősmagyarok. Kőbaltával.

prandelli 2011.11.20. 14:19:26

@maroz: Egyszer nagyon régen, még a gyurcsányi rémuralom alatt, feltűnt a képernyőn egy kedves, fiatal nő, aki értelmesen beszélt egy konkrét kérdésről, afféle anti-pelcznéként (emlékszünk még rá?), és megjelent a felirat, miszerint ő fideszes EP képviselő. Ez a képi oximoron olyan hatással volt rám, hogy a nevét is megjegyeztem, Gál Kinga. Nos, pár év múlva valami fidesz kongresszuson itthon járt, és egy riporter rajtakapta olyan jóarcok társaságában mint Harrach Péter, Bayer Zsolt és Tőkés László. És ugyanolyan stupid, papagáj dumát adott le mint azok. Mert nem kedves nékem, ha az lábasjószág az akoltól elténfereg, mondá az Úr, és örvendezett vala...

Nisa 2011.11.20. 15:11:29

Ha valaki még szenvedni/élvezkedni akar: ma este hétkor az m1-en a Lényeg című műsorban: Matolcsy György a vendég.

nandras01 2011.11.20. 15:32:29

eddig abban a hitben voltam, hogy az abszurd netovábbját a monty python műveli...

remiz (törölt) 2011.11.20. 15:32:30

hát igen, és hogy kis okos hozzánemértő legyek az ilyen fordítási költségek is bekerülnek mindenhova, nem csak a benzin ára. Ha mondjuk a fordítási idővel lineáris mennyiség jelenik meg az árban, akkor is: ha nincs fordítási fgv, az végtelen sok pénz:)) ezt tükrözi az eur/huf.

maroz 2011.11.20. 17:24:37

@prandelli: Igen, ezt sajnos már én is megfigyeltem, és állítom, hogy ez egy nagyon tudatos taktika Orbán részéről. Aki egy kicsit is normálisabbnak tűnne, arra sürgősen szamárfület és malacorrot ragaszt és kiküldi békaügetésben brekegni egy kicsit.

Nekem ez még sokkal szörnyűbb, mert Kingát én nagyon kedveltem olyan húsz évvel ezelőtt, egy kedves, aranyos, az életet szerető embernek ismertem meg, iszonyú jókat beszélgettünk, emlékeim szerint legalább háromszor megváltottuk a világot és akkor tessék, mára ez lett.

Minden rohad, ami ennek a fasznak a közelébe kerül... :(((((((

aronsatie 2011.11.20. 17:35:46

@jotunder: Megmondta a Rózsika, hogy az angol túl könnyű nyelv. Lentner megfogadta, és a rossz angoljába kevert egy kis franciát.

remiz (törölt) 2011.11.20. 18:17:30

@maroz:
ebbe a kesergő nosztalgiko 'van egy gigahókuszpók, aki megbabonáz minket' narratívába ne másszunk már bele.

nem GK van, aki VALÓJÁBAN ilyen meg olyan és az orbán miatt lett az.Kiskeziccsókolom, hát nem kell a Bayerral egy tálból enni.
de még csak egy tájban legelészni se.
hát lerohanok arról a Kerényi képről, amire a Bayert fölfestik. Ennyi.
Ugyanúgy hibás a valójábanorbán elmélet is, h ő igazából csak a seggfejeknek játszik. Kiskeziccsókolom stb.

Meg lehet változni. Oda és ami jelen esetben fontosabb lenne vissza!!!
Hol van MOST GK, hogy ezt nem.
Hol vannak fideszesek, akik felállnak, h ezt nem.
megvárták, amíg a vezér betol mindent a szakadékba.
most épp at IMF nem fogja hagyni, hogy oda is betonozzon mindent az aljához.
A Khadafi ellen gyerekek facebookon meg tudtak szervezni egy forradalmat, ne mongya már nekem senki, h ha valaki VALÓJÁBAN nem is egy kis opportunista geci lenne, ne tudna szervezkedni.

aronsatie 2011.11.20. 18:59:28

@jotunder: Hogy-hogy mi a szar? Idióta szörnyszülöttek tobzódnak, mert kitűnő lehetőségük nyílt magasra jutni pusztán seggnyalással. És még szerinted a segg a kevésbé hibás.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.20. 19:49:29

@aronsatie: engem ez a Matolcsy, még mindig meg tudott lepni :(((((((

Wolff 2011.11.20. 20:01:56

@jotunder: Azért ne legyünk ennyire kedvesek a Fidesszel. Lentner kisgazda, majd miépes figura (az utóbbiaknál képviselő) volt és utána lett fideszes. Ma pedig Matolcsy (ezen nem lepődök meg), Boid Péter ŰÁkos (aki mégis csak antallista lett volna) és Kovács Árpád (wtf, mit keres az ott) is vígan mutatkoznak vele. Ráadásul úgy, hogy messziről virít mekkora hantát nyom.

maroz 2011.11.20. 20:53:17

@remiz: "ebbe a kesergő nosztalgiko 'van egy gigahókuszpók, aki megbabonáz minket' narratívába ne másszunk már bele."

Én nem is másztam semmi ilyesmibe, ez nem az én narratívám. Az enyém arról szólna, hogy a dolgok folyamatukban történnek, és ezek a folyamatok megismerhetőek, megérthetőek. Ha az ember elkezdi megérteni őket, akkor talán már fel sem tesz olyan kérdéseket, amilyeneket te is megfogalmaztál, mert megérti, hogy úgy, abban a formában még a kérdésnek sincs sok létjogosultsága.

Játszunk el egy pillanatig a gondolattal, hogy egy Gál Kinga, vagy bárki, aki a még nézhetőbb arcok közül való egy kicsit, de tényleg csak egy egészen parányit össze vonná a szemöldökét, és azt mondaná, hogy no-no!

Mintegy hat órán belül a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a Heti válasz online kiadásai bréking nyúzban közölnék, hogy Gál Kinga valójában Gyurcsány és Lendvai szerelemgyereke, akit a Rózenbergek juttattak be sok intrikával a Fideszbe, csak azért, hogy a magyar embereket a végső romlásba vigye a bomlasztásával. Ezt 24 órán belül még vagy ötven másik orgánum átvenné, a közszolgálati kiderítené, hogy Gál Kinga a Securitate zsoldjában is állt, és a neve ellenére valójában román.

36 órán belül az adóhatóság súlyos visszásságokat derítene fel, de erre már nem nagyon figyelne oda senki, mert elnyomná az a hír, mely szerint az ügyészség kezdeményezi az előzetes letartóztatását, hogy miért, azt majd csak esti különkiadásban tudjuk elmondani, már ha addigra megírja nekünk az agitpropról valaki.

Mondod, hogy Kadhafi. Oké, de ha már idekerült ez a párhuzam: ott sem arról szólt a történet, hogy egy totalitárius rendszert a feltörekvő ágában buktatta volna meg pár merész kölyök. Nem analóg a két esemény. Én nagyon sokat gondolkodtam azon, hogy ennyi ember ennyire tömbhülye nem lehet, csak el kell előbb-utóbb gondolkodjanak azon, hogy legkésőbb 2014-től elkerülhetetlenül véget ér egy igen jelentős számú képviselőnek/pártembernek az édes élet. Tudják jól, hogy harmaduk-felük egészen biztosan megy a levesbe, és mégse mernek lázadozni.

Nyilván, hiszen a lázadozáshoz a kooperatív stratégia kéne, végső soron ez is valamiféle fogolydilemma-szerűség, de a kooperáció gondolata ki lett irtva a fejükből masszívan, tehát mi marad? A küzdés, a reménykedés abban, hogy nem ő, hanem majd a másik lesz az, akit menekülés közben lábon lőnek. Legfeljebb az okosabbak suttyomban elkezdenek majd mindenféle alternatív exit-stratégiákat kidolgozni, például jó előre megtömik aranyakkal a zsebeiket, hogy ha ki kell rohanni, akkor ne fújja el őket a szellő olyan könnyedén.

Ha a bonyolult dolgokat szükségtelenül leegyszerűsítjük azzal csak saját magunkat csapjuk be.

aronsatie 2011.11.20. 21:45:36

@jotunder: Kiváncsi lennék, tudnál-e magyarázatot adni arra, hogy, bár hülyék vannak ugyan dögivel mindkét oldalon, de az igazi elmebetegek, mint Bogár, Lentner, Gubcsi (a sor folytatható jó sokáig) a jobboldal környékén ugrándoznak. Mert nekem nincs más ötletem, mint hogy az ok a segg, ami ott nyalható a jutalom fejében, meg az, hogy őrültségükben annyi rendszer azért van, hogy érezzék, hogy ma az "antikomcsi" oldalon boldogulnak könnyebben.

Gentle_Man 2011.11.20. 22:30:06

Az ilyen postokért és ezekért a kommentekért érdemes olvasni a Vincentet. Well done, keep on going.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.11.21. 08:56:43

@simonmondja.:
Ezt nem bírom nézni, hogy ilyen slendrián lett a vége.
Szóval
a pozitív csengésű szavak okozta jóérzést akarják megtartani a fidesznyikek, mintegy simizve egymást.

Most épp a
- forradalom, szabadságharc, önrendelkezés, gazdasági növekedés, beindult, középosztály, kisvállalkozások, kárpátmedence, alaptörvény, állami , törvényes-
szavakra gerjedve.

Némelyek nem haladnak a píárcsapattal, és még mindig a tíz éve lejárt
- polgár, polgári közép, fiatalok, egyetemek, lakástámogatás, vidéktámogatás, diákhitel, korona, önkormányzat, oszt jónapot -
combót sírják vissza.

Orbán olyan, mint Óz a nagy varázsló.
Mindenki vár tőle valami ideálist, amit szeretne elérni.
De ő csak egy kis csaló egy paraván mögött.

Bocs, hogy elburjánzottam.

prandelli 2011.11.21. 09:59:15

@maroz:
Érdekes lenne összeszedni egy "akikre büszkék vagyunk" tablót: fideszes kötődésű emberek, akik legyőzték a Fekete Lyuk vonzását, és szakmailag és/vagy emberileg hitelesek maradtak. Az igazi ötcsillagos jelölt az lenne, aki ezt nem sértődöttségből, beígért, de meg nem kapott poszt miatt stb., hanem belső integritásból tette, de a motivációk vizsgálata túl nagy falat egy ilyen bejegyzéshez.
Az én jelöltem Mellár Tamás, akinek a kötődése egyértelmű, és még személyes sérelem is érte a "ballib" részéről, mégis folyamatosan józan és konzekvens szakmai álláspontot képviselt az elmúlt másfél évben (ami egyben per definitionem a fidesztől való radikális eltávolodást jelentette). Az érvelését akkor is koherensnek és értelmesnek szoktam találni, ha nem értek egyet vele, ez a nyugdíjpénztár téma kapcsán tűnt fel. Nem híve az 1997-2010-es rendszernek (én igen, persze korrigálandó elemekkel), már 97-ben is ellenezte, de az alternatívája megfontolandó és jól levezetett volt, és voltak ötletei arra is, hogy ha mindenképpen vissza akarja valaki csinálni, annak milyen lépései lehetnének. Természetesen a zabrálást kategorikusan elutasította.
Szóval a konstruktivitás jegyében keresném egy Moncloa-kabinet potenciális jobboldali tagjait...

maroz 2011.11.21. 10:13:38

@prandelli: Én visszafogottabb lennék, mert sajnos még nagyon jól emlékszem holmi hitvalló aláírásra, Rózsás-Adela-Isabella környékén olvastam valami Mellár Tamás nevű ember nevét is, és ilyenkor bennem fel szok merülni. Ez meg az.

Például az, hogy ha Mellár is megkapja a maga harminc ezüstjét, akkor vajon ugyanúgy kritikus marad-e. Nem nagyon vagyok erről meggyőződve.

prandelli 2011.11.21. 10:49:08

@maroz:
Valahogy sejtettem, hogy könnyebb lesz M. elleni érveket találni, mint további potens jelöltek tömegeit megnevezni:)) De egy nevet muszáj volt feldobnom a téma megnyitásához, különben túl steril lett volna. A sértődöttséget mint motivációt én is már a második mondatban felvetettem.
Ez a hitvalló nyilatkozat nekem teljesen kimaradt, most néztem meg. Gáz a tartalom, önmagában gáz az aláírók 90%-a, és valóban, ez lényegében egy kollektív bejelentkezés a reménybeli koncért, ami a többségnek le is esett. Bevallom, hogy Mellárról nekem korábban annyi volt elraktározva, hogy fideszes káder, akit a szocik látványosan kirúgtak, aztán érdemben a nyugdíjpénztár ügy kapcsán figyeltem fel az érvelésére.
Túllépve ezen, izgatottan várom a lehetséges jelölteket, csak bátran, csak tessék:)

maroz 2011.11.21. 11:07:56

@prandelli: Nem. Teljesen félreértesz. Ez nem Mellár elleni érv, leginkább azért nem, mert nekem (udvarias leszek magammal) hiányzik a kompetenciám ahhoz, hogy Mellárt, mint közgazdász szakembert megítéljem. Ha erről, tehát Mellár szakmai szempontú megítéléséről nekem véleménnyel KELL bírnom, akkor futok Ketteshez és kérek tőle kölcsön egyet. :)

De szerencsére nem kell. Elég, ha bírok véleménnyel Mellár hitelességét illetően. Sőt, talán ez a szempont még fontosabb is, mint a szakmai megítélés, hiszen ez arról szólna, hogy vajon hihető-e az, hogy Mellár a szakmai véleményét fogja mondani akkor is, amikor az érdeke mást kívánna.

Valamint én azt is leírtam már párszor, hogy nem a jelölt az érdekes számomra, hanem az ügy. Nem az érdekel, hogy ki fogja csinálni, hanem hogy mit. Gondolj bele: ha a személy a fontos, akkor már ki is esett a kontroll, akkor már csak a hit marad: a személy jó, tehát amit csinálni fog, az is jó lesz. Ez az orbáni modell. :)

Számomra sokkal rokonszenvesebb az ügy-központú narratíva: ezt és ezt kéne csinálni, és az, hogy ki csinálja, az csak másodlagos. Ha rosszul csinálja megköszönjük neki és jöhet a következő, de az ügy marad.

"Jó" ember nem a kormányba, nem a kormány élére kell, hanem köztársasági elnöknek. Oda viszont nagyon.

Ma chi è questo Joker? 2011.11.21. 11:38:08

@jotunder: Szakmai közéleti-, szerkesztői tevékenység Fényképek, Videók alpontja alatt ajánlom az első képet, ha esetleg elkerülte volna valakinek a figyelmét. Ismerős figurák tűnnek fel...

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.21. 11:50:03

@Ma chi è questo Joker?:

lentnercsaba.com/

bakker, Gazdag László, Pozsgay Imre, Lentner Csaba... tökéletes, egyszerűen tökéletes.

prandelli 2011.11.21. 13:40:03

@maroz:
Nem hiszem, hogy félreértettelek volna. Én ezt írtam: "...szakmailag és/vagy emberileg hitelesek maradtak", és leírtam, hogy nekem Mellár szakmailag meggyőző volt több kérdésben. Te pedig adtál egy forrást, amelynek alapján jogos kételyek merülnek fel a hitelességét illetően. De ez az egész csak egy hirtelen jött, nem túl átgondolt téma a részemről, le is jövök róla.

Off: Én egy kicsit, de csak egy kicsit jobban meg tudom ítélni szakmailag, mert közgazdász vagyok, de a makrohoz annyit értek, mint egy építészmérnök a nagyfeszültségű távvezetékek tervezéséhez, mert hát mégiscsak van egy műszaki alapképzettsége. Én ha megerősítés kell, akkor egy volt évfolyamtársamat kérdezem. Ő itthon nem kellett egy posztra, amelyet most egy igazi őstehetség tölt be, ezért szegény március óta az unióban vezet egy elég komoly intézményt, pályázaton nyerte el a pozíciót, a kinevezéséhez az Európai Parlament szavazása kellett. Nemrég írtam egy hozzászólást erről a jelenségről, a Simonyi András-Jeszenszky Géza párossal illusztrálva, hogy a legtöbb posztra, ami folyamatos elkúrás alatt van, a közhiedelemmel szemben LENNE alkalmas ember a hazában, csak hát...

Végül az ügy és a személy kapcsolatáról: nálam eddig Bajnai indult a legnagyobb hendikeppel a m.elnökök közül. Ő volt a közgáz utolsó kisztitkára, mérsékelten rokonszenves és mérsékelten népszerű figura képét őriztem róla. Aztán kiderült róla, hogy bizonyos körülmények között alkalmas miniszterelnöknek, és a kínálatot nézve én adnék neki esélyt más körülmények között is. De félek attól, hogy mire ez esetleg összejön majd, addigra tőle is a csodát várják majd, a királyi utat, a Messiást.

HaKohen 2011.11.21. 20:46:43

@maroz:

"már csak a hit marad: a személy jó, tehát amit csinálni fog, az is jó lesz. Ez az orbáni modell. :)"

Sajnos nem az orbáni modell. Hanem a magyar történelem évszázadai által kiizzadt messiásvárás. Kultúránk része. Ezért nagyon nehezen és nemzedékek során változtatható.

Kellemesebb demokráciáknak is évtizedekbe került, mire levonták a konzekvenciákat a hitlerek, sztálinok, mussolinik, hirohitók és egyéb fazonok dicsőségéből és bukásából. Mi még előtte vagyunk.