Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Híres utolsó szavak

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

A poszt-orbáni éra egyik fájdalmas dilemmája

2011.11.06. 12:19 | maroz | 105 komment

Címkék: hétvége társadalom matolcsy orbánizmus

A gazdaságnak új ösztönzőket kell adni, a meglévők ugyanis már kimerültek — mondta pár napja Matolcsy. Ismerős, legénykorunkban mi is sűrűn szembesültünk ilyen kimerülésekkel, különösen hó vége felé. Ilyenkor nincs nagyon mit tenni, kellenek az új ösztönzők: vissza kell váltani az üres üvegeket, nincs mese. Meg még ezt is mondta:

Az általam képviselt, nem ortodox közgazdasági eszközöket bevető gazdaságpolitika egyszer már történelmileg bevált. A második világháború utáni újjáépítés ilyen gazdaságpolitikára épült, de Kelet-Ázsia sikerének is ez az alappillére.

Ennek a szövegnek két olvasata van. Az egyik: ha ez a gazdaságpolitika csak háború utáni állapotban lévő országok újjáépítésére való, akkor első körben az a feladat, hogy Magyarország elérje ezt a bizonyos állapotot. Ezen olvasat tökéletesen magyarázza azt az amúgy érthetetlen tényt, hogy még mindig Matolcsy a honi gazdaságpolitika akármije. A hihetőbb olvasat szerint pedig valaki itten súlyosan hülyeségeket beszél, és ebben az esetben nagyon nehéz megérteni, hogy miért Matolcsy csinálja még mindig a gazdaságpolitikát. Talán azért, mert a társadalompolitikát Orbán csinálja, illetve pontosabb az, hogy a két politikát, tehát a gazdaságpolitikát és a társadalompolitikát együtt csinálják: összeadták, amijük volt. Mint ahogyan állítólag G. B. Shaw-nak javasolta egy nem túl okos, ám annál szebb hölgy: — Mester, szülhetnék önnek gyermeket. Olyan szép lenne, mint én, és olyan okos, mint ön. — Igen ám — válaszolta az író — de mi lesz akkor, ha az én szépségemet és az ön eszét örökli?

Egyszer mindennek vége lesz, előbb-utóbb úgyis fel fog tűnni az embereknek, hogy ez a szétoperálhatatlan csodapáros olyan tandembiciklit épített magának, amelyen háttal egymásnak tekernek, ellenkező irányba. De mi lesz, mi lehet, mi jöhet utánuk? Mindjárt rátérek arra, hogy fogalmam sincs, csak előtte egy kis ungabunga.

Iszonyatosan rosszul kezdődött minden. Valami hihetetlen és érthetetlen lendülettel aknásította el a hatalomba vezető útját a Fidesz, hosszú éveken át görcsösen ügyelt arra, hogy a saját hatalmi legitimációja semmiképp se lehessen szokványos. Ugye  a szokványos legitimáció alapesetben úgy nézne ki, hogy az állam valamiféle megegyezésre jut a civil társadalommal, kap tőle egy felhatalmazást arra, hogy kvázi képviselje a társadalmat, elfogadva azt olyannak, amilyen. Ezt a lehetőséget lőtte ki saját maga számára a Fidesz az ellenzékben eltöltött évek alatt, akár ostobaságból, akár túlzott magabiztosságból (talán eleve nem is akartak ők ilyen, hagyományos legitimációt maguknak), mindkét magyarázat hihető. Maradt a nem szokványos legitimáció, amit már nem a társadalommal kötött megállapodásból szokás eredeztetni, hiszen a hatalomra aspirálónak pont az a baja, hogy szerinte a létező konszenzus rossz, rossz állapotban van a társadalom, és abból magától kijönni nem tud, de sebaj, hiszen adott egy olyan elitcsapat, amelynek többnyire önmaga vagy egy szűkebb kör által felismert történelmi küldetése van: hogy ezt a szörnyű állapotban lévő társadalmat akár akarata ellenére is átvezesse valami jobba.

Tehát a Fidesz addig taktikázott, amíg 2010-re neki már nem nagyon maradt olyan pálya, amin a társadalom nevében gyakorolná a hatalmat: a legitimációját ő már csak abból eredeztethette, hogy neki kérem itten társadalmi küldetése lenne. A fülkeforradalmi agitprop ennek ágyazott meg.

Önmagában ezzel még nem is lenne baj, hiszen amint Matolcsy is utalt rá, ilyen, úgynevezett fejlesztő államra tényleg láthatunk néhány kifejezetten sikeres távol-keleti példát. Mondjuk Dél-Koreát. Jobb példa talán nem is akad, ha valaki egy nacionalista, autoriter, diktatúrába hajló irányított demokráciát akar szelektíven válogatott érvekkel megtámogatni. Volt ott minden: felperzselt föld, kaotikusan induló demokrácia, konszolidált diktatúra, irányított demokrácia, és mára ugye-ugye. Ez az „ugye-ugye” szinte vitathatatlan, csak meg kell nézni azt a grafikont, amit Dél-Korea gazdasági fejlődése kirajzol: olyan meredek, hogy alpintechnikával festik fel toronyházak oldalára egy prezentációhoz. Minden további nélkül hihető, hogy bárki, aki érez magában némi hajlamot egy kis nacionalista ízesítésű autoriter hatalom támogatására az Dél-Korea legutóbbi fél évszázadából bőven hozhat igazolást a furcsa gusztusára. És hoz is. Azon én nem akadnék ki, hogy Matolcsy is állandóan felemlegeti a távol-keleti csodát, mint a legitimációjukat megtámogató lehetséges forgatókönyvet, hiszen láttam már Matolcsy-féle elemzést, grafikonnal, de azt nem teljesen értem, hogy miért hagyja ezt a keletezést mindenki szinte szó nélkül. Mert azért lennének itt kérdések.

Rögtön a legalapvetőbb. Egy fejlesztő állam számára a gazdasági fejlődés az nem cél, hanem egy eszköz.

Ebből adódik is egyből, hogy egy fejlesztő állam megfigyelésekor értelmetlen a gazdaságpolitikát önmagában elemezgetni: azt csak a társadalompolitikával együtt érdemes. Míg az előbbit viszonylag könnyű leírni és számokban kifejezni, valamint olyan nagyon hosszú távon kamuzni sem igazán lehet, addig a társadalompolitika már egy keményebb dió. Az ugyanis egy történetről szólna, egy meséről. Elmondja, hogy ma ilyen és ilyen állapotban van a társadalom, de mi, a társadalompolitika alakítói ezt és ezt szeretnénk csinálni, és ezektől a csinálásoktól ennyi és ennyi év múlva a társadalom másmilyen lesz. És itt jönnek a nagyon durva problémák, ugyanis egy ilyen mesében hinni kell. Bizalom kéne hozzá, jó sok. Ahhoz meg őszinteség kéne, legalább egy kevés.

Például annak az őszinte kimondása, hogy a Távol-Keleten sem a vízibivalyokkal fizettették meg, hanem a zemberekkel. Ott senki nem hazudta hosszú évekig a társadalom képébe azt, hogy lehetséges instant jólét, hogy a társadalmi felívelés egyetlen áldozathozatalt követelne: az értelemszerű megjelenést a szavazófülkében. A Park-rezsim elég hamar világossá tette, hogy mit vár el az emberektől: vért, verítéket és könnyeket. Cserébe kínált egy hihető mesét, illetve felmutatott erőt — olyan erőt, amelytől az embereknek elment a kedvük a mese megkérdőjelezésétől. Az orbánizmusnak nincs hihető gazdaság- vagy társadalompolitikája és nincs olyan hatalma, amellyel rá tudná kényszeríteni a társadalmat a politikája elfogadására.

A fejlesztő államhoz úgyszintén hiányzik még egy apróság: a források. Dél-Korea például szinte dúskált a forrásokban — már eleve egy wont se kellett költenie a hadseregére, megtette azt helyette az Egyesült Államok. Nem okozott neki gondot a hitelfelvétel, akár a Világbanktól, akár magánforrásoktól, mert maga mögött tudhatta az Egyesült Államok pénzügyi támogatását. Az orbánizmus kire számíthat? Kit nem szoptak még le bő nyállal forrásokért, és ennek a hatására ki állt be Magyarország mögé olyan intenzitással, hogy abból kifussa egy fejlesztő államra való is?

Kellene még némi rövid távon is hihető cél. Dél-Korea a felvett hitelekből infrastruktúrát épített, majd olyan iparágak alapjait kezdte el hisztérikus sebességgel lerakni, amely iparágakból olyan semmi kis garázsbéték nőttek ki, mint a Samsung, a Lucky Gold Star, a Daewoo és a Hyundai. Az orbánizmusnak ezzel szemben Ócsája és portakocája van. Az országnak viszont már van egészen jó infrastruktúrája, és ipara is lenne, igaz, azt nem mi hoztuk létre, hanem készen kaptuk, és ha a kedves olvasó figyelt az elmúlt másfél évben, akkor láthatta, hogy talán ez volt az egyetlen olyan szektor, amelyhez Orbánékat még csak közel sem engedték. Kapna is a fejéhez az Audi, a Mercedes, a Suzuki és többi, nálunk jobban meggyökeresedett ipari vállalat arra, hogy őket itten egy orbánszerű izé fejlessze. Francokat. Esetleg látogatni néha eljöhet, de gombokhoz-kapcsolókhoz piszkálnia akkor se szabad.

Ma már nem igazán működne a gazdaságfejlesztés extenzív modellje. Ötven-hatvan évvel ezelőtt lehetett működőképes az, amit ma Orbánék szeretnének, a kényszermunka. Egy nem annyira iskolázott embernek úgy-ahogy meg lehetett tanítani az esztergályozás néhány egyszerűbb lépését, és a termelékenység úgy is növelhető volt, hogy kellően sok nem túl iskolázottat állítottak be a nem túl bonyolult esztergák mögé, ahol kellően sok időt kellett eltölteniük, és mindezt fenyítéssel és kecsegtetéssel elég jól lehetett működtetni. Csak ugye az a fránya olajválság pont azt hozta el, hogy ez az extenzív modell ma már nem tartható, hiszen ma egy automatizált forgácsológép alig némi emberi beavatkozással annyi csapágyat esztergál, hogy csak győzze eladni az értékesítési osztály. Mi lenne hát a hihető, hogy majd a kubikosmunka, a gátépítés, vagy a szívatás-jelleget sem nélkülöző utcasepertetés fogja a mi államunkat fejleszteni?

Dél-Korea nem csak veréssel bírta rá polgárait, hogy vegyenek részt a fejlesztő állam nevű társasjátékban, hanem azzal is, hogy ezt a részvételt valódi és hihető alternatívaként tudta felmutatni. Nézd, építjük itt a lakásokat intenzíven — ha dolgozol, neked is juthat egy, és ez azért egy putriból nézvést tényleg csábító tud lenni. Vagy egy másik „nézd”: nézd, építjük itten az iskolákat ezerrel, és ha dolgozol, akkor a gyereked iskolázott lehet, és melyik szülő ne szeretné azt, hogy az ő gyereke többre vigye, mint amennyire neki sikeredett? Dél-Korea, de a fejlesztő államok úgy általában is rengeteget invesztáltak az oktatásba, a tudományos kutatásba, nomen est omen: szívügyük volt a fejlesztés. Ezen a téren az orbánizmus pillanatnyilag ott tart, hogy nyolc plusz másfél év után sem bírt letenni az asztalra legalább egy vitaképesnek tűnő oktatási törvénytervezetet. Amikor pedig a napokban letett valami karikatúrát, abból a sűrű hazudozások közepette is csak az derült ki, hogy szarik ívesen az oktatásra, a kutatás-fejlesztésre, és minden olyan posztmodern blablára, amiben nincs lábasjószág és kertmagyarország, valamint erős hangsúly a szakszerű és tiszteletteljes megsüvegelés indoktrinálására.

Lehetne még folytatni hosszú oldalakon annak a taglalását, hogy miért is nem tűnik hihetőnek ez a sűrű távolkeletezés, de úgy gondolom, már csupán az előbb vázolt pár tétel is bőven rávilágít arra, hogy milyen lényegi különbségek vannak a két helyzet között, miért is hiteltelen ma az ötven-hatvan évvel ezelőtti távol-keleti példákra hivatkozva autoriter államot építeni. Lassan elfogy az orbánizmus legitimációja, és lassan az is nyilvánvalóvá fog válni, hogy a legfőbb törekvésük, az erős állam létrehozása is — hát, hogy is mondjam csak finoman — kapott némi gellert. Számomra erősen úgy tűnik, hogy az orbánizmusnak vagy valódi szándéka, vagy tehetsége nincs az állam megerősítésére, hiszen minden, látszatra az államot erősítő hisztérikus cselekedetük mögül kikandikál, hogy az távolról sem az államot erősíti, hanem a baráti oligarchákat. Építenék az oligopol kapitalizmust egy ennyire nyitott gazdaságban, mint a miénk, de ez az építés sem építés valójában, hanem sokkal inkább a mások által már felépítettek elzabrálása. Ez a hatalom nem Samsungot, LG-t, Daewoo-t és társait épít, hanem a teszkóktól akar piacot elhappolni a kincstárinak előléptetett baráti kereskedelmi hálózat számára. Ez a módszer, ha távol-keleti, akkor arról nem Dél-Korea ugrik be, hanem a jakuzák. De kár olyan messzire menni, Szicília közelebb van.

Jó eséllyel tehát ebből inkább előbb, mint utóbb csúnya bukás lesz, ez nem kérdés. A kérdés inkább az, hogy mi jöhet utána?     

Ez nem annyira triviális, és én ebben súlyos buktatókat, súlyos csapdahelyzeteket látok. Kezd megint érni valamiféle újabb csodavárás. Hogy majd jön Bajnai, összefog Oszkóval és a szocialista reszlivel, valamint még kettő másikkal, név szerint: boldoggal és boldogtalannal, és akkor majd minden újból csudálatos lesz. Egyúttal erősödik (már ha ez még fokozható) az elit- de leginkább az értelmiség-ellenesség. Egyre sűrűbben hallani jóféle szélsőbalos hangokat is: el kell venni a pénzt a burzsujoktól, és akkor lesz mindenkinek bőven! Erősödik a tudományellenesség (már ha..., újfent) is, pláne a társadalomtudományok kerülnek sűrűn megtaposásra. Jobban tuggyuk mink azt, mint a sok büféruhatár szakos bőcsész, a mi jaózan paraszti eszünk, az az igazi! Ilyen körülmények közepette kéne előbb-utóbb mondani valami alternatívát az orbánizmusra. Most még megteszi a takaroggy is, de már nem sokáig.

Előbb-utóbb mondani kell valamit arról is, hogy ha úgy nem, akkor hogyan. És ez irtózatosan nehéz lesz, mert az orbánizmus példája megmutatta, hogy nagyon nagyot hazudni nem lehet, illetve lehet, de nem érdemes, mert az könyörtelenül visszanyal. De lehet-e megmondani őszintén az embereknek, hogy már megint csak a szokásosat kérné tőle a hatalom? Hogy újfent csak türelem kéne, valamint vér, veríték és könnyek? Ki lehet-e állni az emberek elé azzal, hogy népem, neked itt az elkövetkező tíz-tizenöt évben nem lesz jobb, miközben azt kérjük tőled, hogy cserébe dolgozz többet és jobban?

Nagyon nehéz kérdés. Az orbánizmus egyik legnagyobb történelmi bűne talán pont az, hogy eljátszott egy ritkán kínálkozó kegyelmi pillanatot, eljátszott egy olyan helyzetet, amikor ezt a feltétlenül szükséges bizalmat egy magát tényleg komolyan vevő küldetéstudatos hatalom bírhatta volna. Nagyon nehezen hihető, hogy egy ilyen bizalom rövid időn belül újra felépíthető lenne, és szerintem ennek a belátása az oka annak, hogy eddig nem jelent meg komolyan vehető ellenzéki erő. Olyan kilátástalannak tűnik a küzdelem, hogy ilyesmibe szinte már csak kalandor vág bele. Vannak persze értelmes megmondások a mindenféle részterületekről, vannak okosnak tűnő meglátások a gazdaságpolitikáról, egyre több szó van a társadalompolitika fájó hiányáról, de a legnagyobb gond az, hogy ezek leginkább egymás mellett elbeszélő, a koherencia helyett szanaszét tartó narratívák. Pedig hiteles csak az lenne, amelyik egy mesén belül regélne a gazdaságpolitikáról és a társadalompolitikáról! Lassan itt a félidő, ideje lenne hozzálátni a meseíráshoz.

De még ha meg is íródik, mitől lesz hozzá bizalom? Kik fogják azt a mesét megszavazni? Egy hazugságot nem nehéz eladni. A Jobbiknak például nagyon könnyű dolga van: neki még csak távolkeleteznie sem kell, elég, ha kacsint egyet, tudja azt a szélsőjobbos nemzetiproletár is, hogy ha elvesszük a pénzt a tudjukkiktől, akkor attól nekünk jó lesz. Ilyen pályán kellene tudni eladni egy hihető, koherens mesét, amely mese ráadásul a többi mesével ellentétben nem azt mondja, hogy szavazz rám, és már holnaptól jobb lesz neked, hanem pont az ellenkezőjét. Hol látszanak azok a műhelyek, ahol meg tudnának íródni ezek a komplex mesék? Nem, kedves olvasó, ez nem a blogok, nem a facebook, nem az alternatív nyilvánosság, nem a sufnitársadalom- és sufnigazdaságpolitikusok pályája lenne. Ehhez komoly emberek komoly munkája kell, nem pedig hirtelen felindulásból elkövetett blogposztok vagy ÉS-ben elhelyezett, nagyívű publicisztikák a gazdaságpolitikáról.

A bizalomhoz elengedhetetlen, hogy ha el is készül egy hihető útiterv, azt el kell tudni magyarázni a lehető legtöbb embernek. Tehát még az sem elég, ha kerül egy olyan csúcsműhely, ahol megvan a készség és a képesség egy komolyan vehető forgatókönyv kimunkálásához: mindenképp kellenek azok a közvetítők is, akik ezt érthetően el tudják magyarázni a sokaságnak. Itt juthat némi szerephez az alternatív nyilvánosság is, a fészbúk és blogok — mi tagadás, én is szívesebben írnék kritikai posztokat ezekről az új elképzelésekről, semmint az orbánizmus egyre súlyosabb idiotizmusairól, de ha nincs miről írjak, mit tehetek? Megyek a ló után és csipegetem a lószart.

Tehát akkor már megint ott tartunk, hogy franc se tudja, mit kéne, de legalább már valamelyest körvonalazódnak a dolgok. Fejlesztő állam nem lesz itt, ezt piszkosul benézték Orbánék. Kis szerencsével talán kihúzzuk 2014-ig összeomlás nélkül, de ettől a kurzustól már nehéz várni valami komolyabb tervet, elképzelést — ilyesmihez talán nem is értettek ők soha, csak a hatalompolitikához. A poszt-orbáni éra egyik legnagyobb dilemmája az, hogy sikerül-e szakítani a személyközpontú narratívákkal és sikerül-e ilyenek helyett ügyközpontúakat meghonosítani. Amikor a mesében nem a királyfi a leginkább hangsúlyos, amikor nem arról szólnak a történések, hogy majd jön Bajnai és Oszkó és suhintanak a varázspálcájukkal, hanem arról, hogy vannak ügyek, vannak mesék, és arcok ezekhez a mesékhez kerülnek, de nem az arc az elsődleges, hanem a mese. Amikor arról beszélgetünk, hogy mit kéne, és ebben a mit kénében benne van a mit lehet is. És igen, ezeket a meséket el kell majd tudni mesélni több „nyelven” is. Nem csak az ÉS olvasóinak azon a gyönyörűséges esszé-nyelven, tele a nagyon nagy többség számára érthetetlen fogalmakkal, hanem a hétköznapi emberek, a fészbúk és a blogok kommentelőinek a nyelvén is. De úgy, hogy abból apránként valamiféle bizalom is kialakulhasson, tehát a demagóg propaganda nem ér.

A következő írásom majd a tevék tű fokán átjuttatásáról fog szólni, mintegy lazításképpen.

· 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr133358021

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pesty László rágalmazta Bajnait 2011.11.09. 16:39:01

Valótlanul állította Bajnai Gordon volt miniszterelnökről, hogy az a Wallis korábbi vezérigazgatójaként tönkrement libatenyésztők haláláért felelős.

Trackback: Pesty László rágalmazta Bajnait 2011.11.09. 16:39:01

Valótlanul állította Bajnai Gordon volt miniszterelnökről, hogy az a Wallis korábbi vezérigazgatójaként tönkrement libatenyésztők haláláért felelős.

Trackback: Szarni Európára, szarni a demokráciára 2011.11.06. 16:56:36

Kövér László péntek este a HírTV Péntek 8 című műsorában szerepelt, és mondott néhány dolgot, amelyet érdemes megvizsgálni. Beszélt többek között a Demokratikus Koalícióról, a Jobbikról, az LMP-ről, és volt néhány gondolata Európáról is....

Trackback: Követelem a képviselők visszahívhatóságát! 2011.11.06. 16:47:47

Alapvetően nyugodt ember vagyok, nem szokásom a követelőzés, de most egyszerűen nem tudok mást mondani. Egy napja próbálok higgadtan véleményt formálni Leinhardt Balázs tettéről, de nem sikerül lehiggadnom. Azok a jelzők, azok a mondatok, amik eszembe ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

messi-asz 2011.11.06. 14:19:55

@maroz: egyszerűen nem értem mit akarsz a délkoreai meredek felálló grafikonnal itthon...

nekünk most kókadás van... eu utolsók... nincs semmi... csak 1011 év mocsár, protekcionalizmus, stb

az állam szerepe egyértelműen mindössze hatékony kis szervezet lenne...

nekem túl hosszú és érthetetlen a megfogalmazásod...

remiz (törölt) 2011.11.06. 14:31:21

jó poszt, a következő szavak kerülésével még jobb lehetne:
irtózatosan, iszonyatosan, hihetetlenül.
ezek nélkül is érthető(talán még pontosabban) orbánék irtózatosan hihetetlen iszonyatossága avagy hihetetlen iszonyatos írtózatossága.

na de tényleg, kedvelem az irányt is: foglalkozzunk a poszt (mai) fidesz helyzettel.
amúgy tervek előtt még komoly helyzetfelmérések vannak valahol a neten?
most pl ebből a népszámlálásosdiból azért kaphatunk majd képeket.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.06. 14:48:15

Csak az a felvilágosult abszolutizmus, hogy majd fentről, majd kimunkálva, mi itt lent biztos nem, ide majd okosan közvetítik, csak az ne volna benne.

remiz (törölt) 2011.11.06. 14:49:57

mondjuk azt a részét álomnak tartom, h magyar superbrand vagy worldwide mittom dolog lesz a köv 100 évben. szvsz erről lekéstünk. ugye most nőnek ki épp az online superbrandek, elég végigelemezni az iwiw vs. facebook küzdelmet, h lássuk a sorsunk. Szóval ilyen Samsung irányba pozícionálni magunk, az tévedés lenne.
Mi lehet a pozíciónk egyáltalán, igen, ez lehetne az estimesék témája.

maroz 2011.11.06. 15:05:36

@Counter: Ezt nem tudom értelmezni. Mit jelent a "mi itt lent"? Hihető az, hogy majd a fészbúkon mi, hűdeokos bloggerek összerakunk egy olyan programot, ami kellően megalapozott, kellően hihető és még az is hihető, hogy ezt a programot végre is tudjuk hajtani/hajtatni? Tényleg nem értelek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.06. 15:25:15

@maroz: Miért, úgy gondolod, hogy szépen hátradőlsz és megvárod, hogy valaki jól kitalálja? A te meg a többi választó visszajelzései, inputjai alapján formálódhat ki bármi demokratikus legitimitású program. És végrehajtani is te fogod, meg a többi választó, hacsak nem gondoljuk úgy, hogy 10 milliós lakosságcserét hajtunk végre.
Nem egy számítógép vagyunk, amin végrehajtanak egy okos vagy annyira mégse okos programot, és a lehetőségeink annyiban kimerülnének, hogy időnként visszaadunk egy hibaüzenetet.

maroz 2011.11.06. 15:30:49

@Counter: Igen, de mire jelzek vissza? :)

Nem kéne szerepet téveszteni. A liberális demokráciában ez a programalkotás szerintem a politikai elit dolga. A civil szféráé pedig az, hogy erről véleményt mondjon. A reflexivitást természetesnek vettem, oda-vissza.

Én csak azt szeretném, hogy tegye mindenki a dolgát. A politikai elit alkossa meg végre, hogy mi szétcincálhassuk. Nekünk a megalkotásra nem igazán vannak meg az erőforrásaink, ezt gondolom te se vitatod.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.06. 15:40:44

@maroz: Viszont a választópolgár nélkül elég nehéz megalkotni, az nem egy Pallasz Athéné, hogy csak úgy előugorjék a sarokból. Az olyasmi inkább úgy fog kinézni, mint Kerényi Imre valamelyik écája.

klacus 2011.11.06. 16:15:03

@messi-asz: enyni... de ebben nincsenek gyárépítések meg torz támogatások... protekcionista gazdaságpolitika stb

Igazad van legyen benne inkább segély.

Az Antall kormány legnagyobb bűne az volt, hogy felszámolta azokat a veszteséges állami szektorokat, amelyek munkahelyek százezreit adták. Ha lehullana a szemed elől a hártya, akkor észrevennéd, hogy a "kulturált" és fejlett nyugaton egy csomó állami cég van ami termel. Sokszor egy csomó veszteséget, de még az a veszteség mindig kisebb mint egy csomó munkanélküli.

Most erre erőltetik a közmunka programot, és úgy kell csinálni, mintha lenne értelme a talicskázásnak, meg a sepregetésnek ekkora tömegben. Az állam elvesztette végérvényesen a termelő képességét, és ez rohadt nagy probléma, itt és most. Persze ha neked is sikerült fél pénzért TSZ-t venni, akkor értem, hogy másként gondolkozol. Illetve akkor is, ha vidék neked kimerül a Siófoki pancsiban minden nyáron.

maroz 2011.11.06. 16:22:36

@Counter: De hát hol mondtam én azt, hogy "nélkül"? :)

Éppen azért tértem ki a legitimációra, és azért emeltem ki, hogy a "társadalom nevében" versus a "társadalmi küldetés nevében", mert az egyik, a küldetéses az tényleg arról szól, hogy "nélkül", míg a másik arról, hogy a társadalom mindenkori állapota szerint, azzal mintegy alkut kötve.

A politikai elitnek egy nekem tetsző narratíva szerint nem az a dolga, hogy ő maga találja ki, hanem az, hogy egy koherens, viszonylag könnyen átlátható és emiatt viszonylag könnyen meg is válaszolható, igennel-nemmel eldönthető kérdéssé strukturálja a sok-sok okosságot, ami az adott társadalomban fellelhető.

Ez viszont nagyon sok munkával jár. Már egy egyszerű helyzetelemzéshez is komoly csapatot kell verbuválni, amihez ugye meg kell találni a lényegesebb diszciplinák olyan hozzáértőit, akiknek bízni lehet a tudásában, felkészültségében, és ha egy minőségi állapotfelmérést szeretnénk kapni, akkor olyan dolgozatok megírására kell őket rábírni, mely dolgozatok alkalomadtán akár a tudományos publikáció kritériumainak is megfelelnek.

Hát még akkor mennyi a meló, ha egy programot kell megírni. Gondolj bele, az a program például számomra azért lesz majd vitára alkalmas, mert teszem azt a gazdaságpolitikáról nem egy Matolcsy mondja azt, hogy kivitelezhető, hanem egy olyas entitás, akit én is elfogadok, mint szakértőt. És így tovább. A társadalompolitikáját olyanokra alapozva írják, akiket én is társadalomtudósként tudok azonosítani. Hogy vissza lehessen szépen fejteni azt a programot: ez és ez lett benne állítva, ami mögött ez és ez a szakember áll, és az állítása mögött pedig ott áll a tudományos megalapozottság.

Tehát a politikai elit csak valami jóféle menedzser, aki mindezt képes megszervezni, képes belátni azt, hogy mekkora az ő hatalompolitikai mozgástere, és alkalmas is arra, hogy ezt a mozgásteret bejátssza. De erre a menedzserre mindenképpen szükség van, mert ez a munka igen jelentős erőforrásokat igényel, ami másnak nem nagyon van meg. Meg, a fene enné meg, végső soron nem pont ezért tartjuk a politikai elitet? Tegye a dolgát, mert ha nem teszi baj lesz.

messi-asz 2011.11.06. 16:26:56

@klacus: ez pont nem igaz

"Az Antall kormány legnagyobb bűne az volt, hogy felszámolta azokat a veszteséges állami szektorokat, amelyek munkahelyek százezreit adták. "

a határok nyitásával ez törvényszerű volt...
nincs értelme gazdaságtalan állami TERMELÉST fenntartani...

a közmunkaprogram is tévedés... sajnos... mi alófa@sznak anyni uccaseprő?

pont a legjobban gépesített és legnagyobb szakképzettséget igénylő építő iparban gondolkodnak...

a közmunka az egy cociális ellátás amit egészséges környezetben töltött, szabad levegőn adnak át... enyni értelme van, hogy kicsit elszakítja a valóvillától...

messi-asz 2011.11.06. 16:32:12

@maroz: ez pont nem politikai munka:
"A politikai elitnek egy nekem tetsző narratíva szerint nem az a dolga, hogy ő maga találja ki, hanem az, hogy egy koherens, viszonylag könnyen átlátható és emiatt viszonylag könnyen meg is válaszolható, igennel-nemmel eldönthető kérdéssé strukturálja a sok-sok okosságot, ami az adott társadalomban fellelhető."

a döntés előkészítés szakmai köréről beszélsz, ami persze itthon már nincsen...

szerintem alap dolgokkal nem vagy tisztában

"politikai elit csak valami jóféle menedzser", ezzel szemben

1. van a döntéshozás, ez a parlament/önkormányzat, ehelyett akár direkt demokrácia is lehetne

2. van a döntés előkészítő és végrehajtó apparátus a kormány, az állam... ez akkor jó ha brutálisan hatékony és jól szervezett mint egy multi...

3. van a független igazságszolgáltatás, ami elvileg független és tisztán szakmai

ezek csúsztak most össze ezért van diktatúra

1.+2.+3. = fides = a zorbán pa(j)tás =simicska és tsai

Szolgálati Füldugó 2011.11.06. 16:34:44

Ott kezdődik a dolog, hogy asse tuggyuk, mi van! Az utolsó nagy, országos kutatás a társadalmi struktúráról a nyolcvanas évek elején készült, évekig, Kolosy Tamás vezetésével. Azóta semmi. Vagy jóindulattal, mozaikok. Valójában még hipotézisünk sincsen egy fogalmi kerethez. Beszélünk össze-vissza, főleg az amerikai szociológia khmmm.... egyszerű sémái alapján. Alsó, felső, középső osztály. Ezzel aztán kinn vagyunk a vízből.
Az értelmiségi elit kinézi azt, aki emberi nyelven ír. Közben sírunk, hogy a fiatalokat agymosásban részesíti a fidesz. Kérdem én, hol vannak a nem-irredenta, nem-vallásos cserkészcsapatok? Vannak ilyenek a világban, és nagyon kellenének nálunk is! Ki szervezné meg ezeket, és mit mondana nekik, amit nyolc-tíz-tizennégy éves fejjel meg is értenének? Fogalmam sincs.

klacus 2011.11.06. 16:39:35

@messi-asz: Szerinted akkor, a nem-csinálok semmitől lesz majd foglakoztatás.

Úgy hogy egy azaz egyetlen darab induló vállalkozásokat támogató projekt sincs ebben az országban két évtizede. Se piac-előkészítő, se termelő, se semmilyen.

A megnyitom a tizedik cégemet 300 millával és támogatja az állam 90-el, majd eladom a cégem, na azt hagyjuk. Ahogy megveszem a gépet ott rohad 3 évig majd eladom gépet is.
Bár ha szerinted ez a jövő....

messi-asz 2011.11.06. 16:45:14

@Szolgálati Füldugó: és???? semmilyen kutató tudomány nincs. nincs vízügy (lásd árvizek) nincs földtan (lásd intézet+földcsuszamlások), limnológia (lásd balaton) ezektől rég elvették a pénzt...

@klacus: igen az állam ezek nem dolgai...

sőt ha nem csinálna semmit pl nem lopná és pocsékolná el a 5-6-10szeres államapparátura ami így is nulla munkát végez...
akkor sokat segítene a gazdaságon...

nyilván jo lenne ha jol működne akkor lenne tisztességes gazdasági környezet (és nem protekcionista lásd járai biztosító, csányi bank, demján új állami bankja stb)

az államnak nem dolga a gazdaság termelő és szolgáltató része... sose volt az!!!!

messi-asz 2011.11.06. 16:48:25

@klacus: ez amit írsz totál nem dolga. minden állami gazdaság támogatás termelést és piacot torzít... semmi értelme...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.06. 16:58:49

@messi-asz: (Európai mezőgazdasági szektor, en bloc; van majdhogynem szociális funkciójú gazdasági szerepvállalás.)

@maroz: Ha elfogadjuk, hogy a választópolgár felől érkező jelzések nélkül nem születhet meg sikerre esélyes politikai program, akkor a következtetés az, hogy a sikerre esélyes politikai programnak nem lehet a politikai vezetés az alkotója. A politikumnak sokkal inkább kell rezonálnia, mintsem irányítania és vezetnie, extrém eseteket leszámítva. Nem az övé az elsődleges cselekvő szerepe, ha egyáltalán van elsődleges.

klacus 2011.11.06. 16:59:41

@messi-asz: "sőt ha nem csinálna semmit pl nem lopná és pocsékolná el a 5-6-10szeres államapparátura ami így is nulla munkát végez...
akkor sokat segítene a gazdaságon..."

A túl nagy államapparátus évek óta téma. Van itt nekünk 800.000 környéki közalkalmazottunk, ha jól emlékszem a Hoffmann művek most készül kihajítani 8000 tanárt, ami nagyjából 1%. Többet kellene?

Ott vannak az önkormányzatok. Isten sem tudja meg mondani hány embert etetünk. Fel kellene számolni mindet?

Ott van az egészségügy, a minisztérium azt sem tudja hány orvos dolgozik jelenleg, és hány ápoló. Lehet, hogy nincs is hiány?

Azt az azonban tudjuk, hogy tanárt kirúgni, önkormányzati alkalmazottat elküldeni, szakszervezeti jogköröket kurtítani, nyugdíjat nem infláció felett emelni, az nemzethalál és megszorítás, legalább is itt.

Nem értem, hogy Te mire alapozod azt, hogy a semmiből majd lesz valami, ki lesz a foglalkoztatója a képzetlen emberek hadának?

Szerintem ez az egész közmunka herce hurca egy valamire jó. Akinek van fekete jövedelme, és melója az nem fog elmenni a közmunka bohóckodásra, mert nincs rá ideje. Ezeknek levágják a szociális juttatásait és kész. Szerintem nagyjából ez az egyik cél. Felénk elég sok segélyes dolgozik nap mint nap, és keres nem is olyan kevés pénzt.

klacus 2011.11.06. 17:05:12

@messi-asz: "ez amit írsz totál nem dolga. minden állami gazdaság támogatás termelést és piacot torzít... semmi értelme... "

Jó akkor minek van értelme, avass már be légy szíves. Szerinted mit kell kezdeni azzal a 400-500.000 emberrel aki gyak. nem ért semmihez, nem piacképes, van két keze, meg két lába meg a feje. Ja és nem is mobil, sok esetben az ország legeldugottabb részén tengődik, 70-80 % -ban funkcionális analfabéta.

Kíváncsian várom, hogy szerinted mi a megoldás.

messi-asz 2011.11.06. 17:06:58

@klacus: nem mondom el nehogy ellopja a fides az 5leteimet :)

klacus 2011.11.06. 17:08:56

@messi-asz: Áhh értem.. :-) Hidd el nem mondom el neki... :-)

maroz 2011.11.06. 17:21:25

@Szolgálati Füldugó: Ez azért így, ebben a formában egy csöppecskét mégiscsak túlzás. Tudni tudunk elég sok mindent, csak azt nem szoktuk meg, hogy erre a tudásra odafigyeljünk.

maroz 2011.11.06. 17:25:50

@Counter: Most ismételd el ugyanezt színházzal is. ;)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.06. 17:30:27

@maroz: Nem emlékszem választópolgárra, aki a döntés *előtt* Színházat a Csurkának! Zsidókat a Dunának! rigmust skandált volna, de biztos épp pislogtam. Ott is a választópolgárok rezonáltak a politikumra. Ahogy jó pár évvel ezelőtt Wekler Ferenc egyik boráról írták egy borblogon, azt a bort még kistérségi megbízottnak is megválasztanák arrafelé, na ezen a csapásirányon megszülettek a "mindig is akartam, hogy Csurka színházat kapjon" polgárok is.

maroz 2011.11.06. 18:15:44

@Counter: Ha elfogadjuk, hogy a néző felől érkező jelzések nélkül nem születhet meg sikerre esélyes színpadi mű, akkor a következtetés az, hogy a sikerre esélyes színdaraboknak nem lehet a színházi vezetés az alkotója.

Valami ilyesmire gondoltam. :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.11.06. 18:31:32

Nekem tetszett a Dél-Korea hasonlat. Meg a - kell egy mese - is.

Valahol azt olvastam, hogy Dél-Korea az egyetlen ország, ahol több az öngyilkos, a depis, mint Magyarországon. Lehet, hogy régen olvastam...
Rögtön szivembe zártam őket.

De most a grafikonjaikkal kapcsolatban inkább Nyugat-Németországra gondolnék.
Az ő országukat is, mint a németekét, kettévágta a politikai rendszerek határa.
A nyugatnémeteket és a délkoreaiakat megsegélte az USA, hogy mint Kenedi, belengesse a világnak, hogy
- mecsoda különbség -,
- aki nem hiszi, hogy a mi rendszerünk faszább, az menjen Berlinbe -.

Szóval telenyomták őket zsével.

S ah szabadság nem virul a holtnak véréből - csak pénzből.

A gazdag ember lehet szabad.
A szegénynek meg szabad az a híd alatt megfagyni. Vagy nem.

Szóval, akkor lenne nekünk példa Dél-Korea, ha mondjuk leválna Kelet-Magyarország , bevezetné a jegyrendszert és kollektivizálna , majd szépen rágcsálná a füvet.
Miközben Nyugat-Magyarországot megszórná pénzzel a Zunió és a ZUSA, hogy élénkebben látsszon a differencia.

A határt vasfüggönnyel védené a Debreceni Zsinat, hogy nehogy Pestre emigráljon az utolsó jócsaj is.

Na, akkor nagyot tudnánk fejlődni - itt, nyugaton.

De ez csak fikció, mert ugye fikció...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.06. 18:39:24

@maroz: Nem értek az esztétikához, de ha jól gondolom, néző nélkül nincsen darab - tehát aki színházat akar, ahol darabot játszanak, annak gondolnia kell előbb a nézőre, meg kell tudnia, mit akarhat. És amennyire én tudom, ez így is megy, már évezredek óta.

tollaszerge (törölt) 2011.11.06. 19:30:26

A poszt jó, de pár megjegyzést nem bírok magamban tartani:

1. A gazdasági növekedés tényezői és lehetőségei nagyon függnek a kontextustól. Ezért nagyon-nagyon hülyének kell lennie egy politikusnak ahhoz, hogy kiragadjon egy országot ami X%-al növekedett, és azt mondja hogy ha mi is ugyanazt csináljuk akkor mi is úgy fogunk növekedni. Konkrétan: D-Korea a konvergált, korai növekedésének nagy része onnan jön hogy a 20. század közepe után (!) sikerült iparosítania, nagyon alacsony szintről pedig sokkal könnyebb rakétaszerűen növekedni. Ettől természetesen még volt rengeteg munka, áldozat, beruházás az oktatásba, stb. Az ázsiai csodákat ettől még fontos megérteni, sokat tanulhatunk belőlük, de ettől még továbbra sem értem hogy hogy a túróba lehetett azt gondolni hogy ezek a tanulságok Magyarországra alkalmazhatók, még szűken vett közgazdasági értelemben is.

2. Vér, veríték és könnyek: nem igaz, hogy mi csak úgy tudunk növekedni hogy a többségnek évtizedekig nem lesz jobb. Magyarország tudna normálisan előre haladni viszonylag kis korrekciókkal. Nyilván senki sem örül neki ha a fizetése/nyugdíja/... kevésbé emelkedik mint azt ő várná, de VVK ettől még messze van. Úgy érzem hogy egyik gondja a magyar társadalomnak az, hogy túldimenzionálja a kis fiskális korrekciók hatásait, és ezért inkább mindig megvárjuk amíg nagy fiskális korrekcióra van szükség. Ezzel az attitűddel tényleg mi leszünk a második Görögország.

lefejeljük Európát 2011.11.06. 19:33:02

@maroz: Bocs, hogy beleszólok. Olvastátok az új előadó-művészeti törvényt. Találtok némi magyarázatot a kérdésekre.

maroz 2011.11.06. 20:04:07

@Counter: Nagyon elbeszélünk mi egymás mellett, úgy érzem. :)

lefejeljük Európát 2011.11.06. 20:19:46

@tollaszerge: Szerintem Orbánnak beszédéből a itt kiemelt résznek van üzenet értéke."Az általam képviselt, nem ortodox közgazdasági eszközöket bevető gazdaságpolitika egyszer már történelmileg bevált. A második világháború utáni újjáépítés ilyen gazdaságpolitikára épült,..."

A nyugat, a Mashall tervnek köszönhetően nem könnyen, de gyorsan talpra állt. A terv a piacot is biztosította számukra. (Megjegyzem nekünk is felajánlották, csak nem illett a nagytestvér terveibe, nem fogadtuk el.)
Hogyan oldottuk meg? Volt békekölcsön, padlás lesöprés, államosítás, téglajegy, kommunista műszak és "B" lista. Ez a nem ortodox út. Ehhez nem jó nekünk az IMF, mert azok a finnyás nyugati demokráciák nem tapsikolnának. A politikai ellehetetlenülést követné a gazdasági is és vége. Keresünk mindenféle pénzeket az IMF helyett. (diktatúráktól jobbára) Bárhonnan, bármennyiért. Ennek a valódi árát meg sem lehet becsülni.
A bibi ott van, ha nem porlik szét a nyugati demokrácia (ennek kicsi az esélye), mi nagy szarban leszünk. Nem leszünk kompatibilisek, sőt árulónak fognak bélyegezni. Szerintem, már az összes szomszédunk dörzsöli a markát. Nem kell sok ész, hogy kitalálják, hogy alig van magyar. Itt vannak a jászok, a kunok, a szászok, a szlávok......nem kevesen. Mi lesz?
A jelenlegi autoriter vezetés, csak szétszakít, mert meg kell osztani mindenkit, aki a kőrön kívül esik.Minden senki örömmel csatlakozik, mert egy pillanatra valakivé válhat.
Én így látom és nagyon remélem látászavaroktól szenvedek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.06. 20:37:54

@nolám: Itt nincsenek szászok, de Erdélyben is csak voltak inkább.

remiz (törölt) 2011.11.06. 21:12:07

"Az általam képviselt, nem ortodox közgazdasági eszközöket bevető gazdaságpolitika egyszer már történelmileg bevált. A második világháború utáni újjáépítés ilyen gazdaságpolitikára épült,..."

ennek normális emberek körében annyi az üzenetértéke, Mo jelenlegi miniszterelnöke nem látja át a gazdasági folyamatokat és (lustaságból? magabiztosságból? a szavazói hülyének nézése okán?) meg sem kísérli átlátni őket, nem akar mai fogalmakat/szavakat használni a helyzet leírásához, ehelyett nyomat egy általános retorikai kamut (II. vh után, ortodox, bevált stb. ) Mondjuk mondok 4 dolgot, ami visszavonhatatlanul elválasztja a mai gazdasági valót a II. vh utánitól: autó, mobil, számítógép, internet. Természetesen az attitűdök pl a harcos retorikai izékbe való beleélvezés, az megmaradt, mert mindig is ez volt a legkönnyebb módja az adrenalin megtermelésének.

lefejeljük Európát 2011.11.06. 21:44:32

@Counter: Meg kellene kérdezned székesfehérváriakat 1342-től, a kudarcba fulladt felkelésüket követően főleg Dunántúlra menekültek.

ijontichy 2011.11.06. 21:47:49

"A gazdaságnak új ösztönzőket kell adni"
Hát... ez a roppantul leegyszerűsített sok szép adó kétségtelenül ösztönzően hat a "kreatív könyvelési technikák"-ra ;-)

karnak 2011.11.07. 02:35:07

Jogos, a haboru utani magyar helyzetet parhuzamot is azonnal megcafolta minden kozgazdasz, tortenesz stb.
Del-koreaval 2011-ben szinten parhuzamot vonni... Eszelos, talan ezt tudnam mar szomoruan de megis bosszusan mondani.

Tenyleg miert nem vezetik be a verszerzodest, kagylokkal fizetest v a cserekereskedelmet, vagy miert nem epitunk hatalmas hajoflottat es hoditjuk meg a tengereket es del-amerikat, vegul is ezek is mukodtek vkinek vmikor.

Nem nagyobb hulyeseg ilyet mondani, mint amekkora hulyeseg az orszag gazdasagpolitikajat ,barkitcsakotne' matolcsyra bizni, es azt olyan remekul csinalni mint o.

Szomoru meg h barmi is lesz 2014-ben, meg ha isteni csoda folytan valtas is, mivel indulunk neki, mit mond a befekteto, hogy jah, akkor itt most mar biztonsagban lesz a penzem, jogallam van, stb? Nem, elbasszak az en idombol, eletembol tizeveket, szarabbul fogok elni, a legszebb eveimben, megoregszem mire megegyszer azt gondolja valaki akar idehaza akar foleg barhol mashol a vilagon, h igen, itt erdemes tiz-husz-huszonot evben gondolkodni.

Ha mar ilyen kozep-amerikai, nyugat afrikai szintu megbizhatatlansagba sullyedunk, miert nem droggal es fegyverrel kereskedunk inkabb.

Aki itt meg azzal jon, hogy hat semmi se jo, ha leepitenek akkor az nem jo, mert az emberek lazonganak, de szeretik a penzemberek, ha meg nem elegge akkor meg forditva... Szoval az ilyen problemak akkor merulnek fel mikor az ember kormanyoz... Ezert nem szoktak hulyekre bizni mert nem olyan konnyu ugye. Most hulyekre biztak, latsziknaz eredmeny: semelyik csoportnak nem tetszik.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.07. 06:27:59

egy lyukkal arrább kk&tt teli szájjal eszdéeszezik. hiába no, a fellendülés mindenkire más hatással van

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.07. 07:36:30

még egy lyukkal arrébb vitányit komcsizzák kotmányíró pozsgay lelkes támogatói. néha tényleg megérne pofán baszni pár arcot.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.11.07. 08:40:32

@mavo: " néha tényleg megérne pofán baszni pár arcot."

ilyet írni, nemdemokrata dolog. méghogy. majdnem elhatárolódom. de azért inkább mégsem :))))

tollaszerge (törölt) 2011.11.07. 08:57:06

@nolám: Könnyen lehetséges, hogy ha szerencsénk van, csak kis szarban leszünk. A kis szar is szar.

A szomszédokkal kapcsolatban nem értem mit akarsz mondani; a környező országokban csak a leghülyébbek örülnek annak, ha Magyarország gazdaságilag bajban lesz (van). Odáig OK, hogy a konkrét (nagy)beruházásokban versenyzünk, de makroszinten nem igazán szorítjuk ki egymást, ugyanakkor egymás kereskedelmi partnerei vagyunk, egymás visszaeséseit gazdaságilag megérezzük. Magyarország vergődésének nem örül senki (egy nagyon szűk nacionalistaidióta rétegen túl).

Orbánék egész szövegelése a heterodox gazdaságpolitikáról nem valamiféle kimunkált gondolathalmaz, inkább egy hatalmas blöff. Ez szokott történni, ha hozzá nem értők nyúlnak valamilyen területhez, itt sebtében kellett kitalálni valamit és mi defaultoltunk a legkézenfekvőbb hülyeséghez. Nagyjából ugyanezt a színdarabot adták elő pl az oktatásban.

maroz 2011.11.07. 09:10:07

@tollaszerge: Nono, azért becsüljük meg az Úr apró ajándékait is. Mert mi van akkor, ha Matolcsy nem Ázsiába pistul bele, hanem mondjuk Izlandba? És ugye ha Izland sikerének a halászat az alappillére, akkor miért is ne követhetné Magyarország is ezt az utat.

Épülne Ócsán a halászfalu, minden ház mellett kötelezően halastó, portakoca helyett portasnecivel. A közétkeztetésben minden páratlan napokon kötelező lenne a hákarl.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.07. 09:17:24

@jotunder:

na de várjál, vitányi lelkes komcsizása mellé turul beírta, hogy hét (7) évvel ezelőtt (akkor még nem kotmányozott) pozsgay eftásat is merészelték bírálni.

asztakurva, asztakurva.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.07. 09:21:29

@maroz: A hal általában véve egészséges és finom. Úgyhogy ha már csak ez a kissé népnevelői szagú politikacsinálás telik ki, akkor nyomassák inkább a halat. Kedvezményes áfakört a tengeri herkentyűknek, a gáztározók mellé építsünk hatalmas hűtőházakat, halpiacot minden folyóparti településre, előre a gazdasági fellendülésért! És persze heti kétszer halat a menzákra, mert csak jobb, mint a hétfő: borsófőzelék, kedd: borsóleves, szerda: zöldségkrokett kezdetű menük.

tollaszerge (törölt) 2011.11.07. 09:27:37

@maroz: Ezek vicces dolgok, de gyakorlati jelentőségük nincs. Nem azzal van a baj, hogy Matolcsy & Orbán milyen marhaságot talált ki már megint megoldásként, hanem azzal hogy ez a kitalálgatósdi az egész rendszer alapja, ad hoc rögtönzés megy délibábos szósszal leöntve.

Közben mindenki tudja, hogy a költségvetésben hatalmas kockázatok vannak, ha úgy alakul akkor ezeket valakinek ki kell fizetnie, valszeg adó formájában, de mivel ezt a kérdést nem vagyunk hajlandóak tisztázni marad a bizonytalanság, ami megakasztja a beruházásokat, ami megint nem tesz jót a költségvetésnek, stb, stb.

Az inkompetencia nagyon vissza tud ütni.

Szindbad 2011.11.07. 09:36:23

@tollaszerge: S ez hoz némi igazságot az igazságtalan világunkba, szerencsére.

És mit bír mondani Kövér a hétvégén? "ez a kormányzati ciklus az utolsó esélye az országnak". Ilyenkor az embernek kedve lenne megráncigálni egy kicsit a bácsi kackiás bajuszát.

remiz (törölt) 2011.11.07. 09:37:01

főleg, h kikapcsolták a pártbeli vitákat is.
(mondjuk számomra ez is egy rejtély, h itt van egy ekkora debella párt és max 10 ember kézivezérlése irányít minden fontos dolgot.)
Vajon 2 év múlva ilyenkor megszavaznak-e egy 2 éves költségvetést?

maroz 2011.11.07. 09:42:18

@tollaszerge:

www.youtube.com/watch?v=2AzpHvLWFUM

Elképzelem, amint itthon is össze van dőlve minden, kicsit ülnek magukba roskadtan, majd Orbán odafordul Matolcsyhoz:
-Teach me to dance!
-Dance? Did you say dance??? Go on, my boy! :)))))))))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.07. 09:50:33

@mavo:

hű, sőt, mostanság is két bekezdés közt félúton nagyon durvákat pozsgayztak, hú, beszarok. na de vitányit csak megsuhintották, elvégre komancs, megérdemelte.

tollaszerge (törölt) 2011.11.07. 09:51:44

@Szindbad: Remélhetőleg inkább ennek a garnitúrának az utolsó esélye ez a ciklus.

Kíváncsi vagyok azért a végjátékra, biztos hogy lesznek még érdekes pillanatok.

Pelso.. 2011.11.07. 10:01:26

@tollaszerge: Inkább megdöbbentő pillanatok.
Először is egy fillért nem hagynak sehol, utolsó pillanatban felvett hitelek, szétcseszett közigazgatás, eü, oktatás bebetonozott komisszárokkal, időzített bombák: pl az előző ciklusnál a gyes-ügy.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.07. 10:12:08

@Pelso..:

az a durva, hogy ha végigélted az előző négy évüket, nincs min csodálkoznod.

ezt akarják a zemberek, na. ezt mert ez nekik jó. még szerencse, hogy balyerzsótti azon hisztizik, hogy a zemberek kádárnosztalgiáznak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.07. 10:22:50

@mavo: Pedig Bayernek ebben abszolúte igaza van, az emberek valóban kádárnosztalgiáznak. Nézd meg az idióta rezsimcselédek érveit, az elvárásokat és a világértelmezést, ez kádárnosztalgia (Kádár-nosztalgia).

Pelso.. 2011.11.07. 10:33:32

@mavo: Az előzőben is akadt hányinger bőven, de mostanihoz képest majdhogynem boldog kor volt.
Lehetne erről oly sokat morfondírozni, bár szerintem egy fő kérdés maradt:vajon kinyílik-e az emberek szeme s tudata akkorra. Sajnos, eddig az emberek zombisításának stratégiája bejött.

Rive 2011.11.07. 10:35:11

"Kezd megint érni valamiféle újabb csodavárás. Hogy majd jön Bajnai, összefog Oszkóval és a szocialista reszlivel, valamint még kettő másikkal, név szerint: boldoggal és boldogtalannal, és akkor majd minden újból csudálatos lesz."

Tényleg van némi csodavárás, de egyre többször találkozom már azzal a drasztikusan leegyszerűsitett fohásszal is, hogy 'Csoda? Ugyan...Csak hagynának már végre békén!'

Kiegészitő javaslat egy reménybeli új alkotmányy bevezető soraiba: "Az alkotmány célja megvédeni az országot a politikusoktól'.
Tuti nyerő szöveg, a végrehajtással kapcsolatos logikai bukfencekkel meg az ördög törődjön.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2011.11.07. 10:37:50

@Counter:

persze, odáig igaza van, hogy van kádárnosztalgia. aztán néma csend.
mert ezeket a gyökereket pont az a kádárnosztalgia emelte hatalomra, amin bályereftás búsong. a cuciális népsavazással kezdve. a saját savazóbázisát ekézi ez a szerencsétlen nyomorult, az a szörnyű. ugyanezek juttatták kormányra hornékat, de ők legalább észbe kaptak, és abbahagyták az elkúrást egy év után.

remiz (törölt) 2011.11.07. 11:32:57

@nerángass:
az én olvasatomban, ő az emberek kontrolljáról beszél.
hogy azt a fidesz 'nagyvállalat' csinálja a legjobban.
mint egy multi vagy világmárka, örökkön reklámozva, legyőzhető ellenségeket/ideális jövőképet gyártva mobilizálja a tömegeket.

sztem meg a párton belül 10 ember jön elő mindennel.
hogy mit köll lenyomni a köv körben a zembereknek.
(ezért is van, h nem értenek lényegében semmihez és egy orbitális félkamu, amit csinálnak. pl 1 nagyvállalatot se a marketingosztály vezet.)

Bryan élete 2011.11.07. 11:37:26

Sikerült maróz a lelkiállapotomat a földbe döngölni, de minden szavaddal egyetértek és sajnos én is így látom.
De amit nem látok és persze másik 9,5 millió magyar sem, hogy mi lesz ezután?
- Egy fentebbi bejegyzés sejteni engedi, hogy tavasszal kezdődik a nagy elzavarás, de mi lesz azután? Mert nem csontvázak, csak lerágott csirkecsontok maradnak a szekrényben, némi titokban felvett hitellel és megnövelt államadósággal, kiépített seggnyaló garnitúrával nyakonöntve.
Ha esetleg jön egy józan és ütőképes balek életképes, racionális tervekkel, aki felvállalja ennek a trágyadombnak a rendbetételét - ami persze mindenki számára rettenetes érdeksérelmek árán lesz lehetséges- nem vonul-e ki ugyanúgy a fidesz, lerombolni minden épkézláb jobbító szándékot, mint az emútnyócévben? Ujab agymosás, XY takarodj és karaktergyilkoságok, utcai harcok következnek?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.11.07. 12:00:46

@remiz:
Hát ha egy nagyvállalat nem tud jó terméket gyártani,
akkor reklámozza a gagyit.

Mert vannak termékek, amiket a minőségük ad el,
de vannak, amiket az áruk.

A Fidesz egy olyan terméket sózott és sóz ránk, amelyiknek az a legfőbb előnye,
hogy utoljára maradt a polcon.

Utolsó darab sérült- leárazva, használtan - végkiárusítás.

fuhur 2011.11.07. 12:41:45

@Szindbad: Ja mondjuk én azt a ráncigálást azért egy bézbolzütővel csinálnám...

nerángass 2011.11.07. 12:48:01

@nerángass:
Maroz mondja : A politikai elitnek……….. az a dolga, hogy ………….. egy koherens, viszonylag könnyen átlátható és emiatt viszonylag könnyen meg is válaszolható, igennel-nemmel eldönthető kérdéssé strukturálja a sok-sok okosságot, ami az adott társadalomban fellelhető.Ez viszont nagyon sok munkával jár.”
V.sz. itt csak azzal van baj, amitől/akiktől a fenti józan belátást elvárnánk, nevezetesen a rezsímtől / dear leadertől.

Tudom, hogy halálosan uncsi, de v.sz dear leader kötcsei beszédét érdemes lenne behatóbban tanulámányozni. Színtiszta hatalomtechnikai coming out, nincs benne semmi az ország jövőképéről ( esetleg ennyi “ magyar ország” –sic ! )
Fölöslegesnek tartja a politikai alternatívákat ( maximum duális “erőteret” lát, amit a “centrális erőtérrel” kell fölváltani )
Idézetek zárójelben :

(„vagy egy olyan kormányzati rendszert próbálunk felépíteni, amely minimálisra csökkenti a duális erőtér visszaállásának esélyét, és helyette hosszú távon egy nagy centrális erőtérben rendezi el a politikai kérdéseket; vagy ellenkormányzásra készülünk, és akkor a duális erőtér vissza fog állni.”)
.....................................
(„a jobboldalnak érdemes megvitatnia ezt a kérdést a következő időszakban, hogy hosszabb távon, tizenöt-húsz év távlatában milyen politikai erőtérben látja az ország érdekeit leginkább biztosítva. Jómagam ebben a vitában azt javaslom, hogy az állandó harcra berendezkedett politika helyett az állandó kormányzásra berendezkedett politikát válasszuk”)
Nincs benne társadalmi egyeztetés, a dolgok kibeszélése, még csak civil világ sem :

(„megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg, amely állandó értékvitákkal, megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér, amely képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket megfogalmazza – és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli.”)
A kultúraalkotó elit is csak annyiban szükséges, amennyiben hozzá tud járulni a politikai elit sikeréhez
(„Magyarország polgárai összességében ma annak megfelelően alkotnak véleményt az elit teljesítményéről, hogy az ország kormányzásában, a politikai elit megszervezésében sikeres volt-e vagy sem.”).

Ami ma M.o. van az lidércesen hasonlít a kötcsei világra.Két évnél kevesebb idő alatt épitették ki.
És – „Bibóval szólva” – ha már Bibó :

www.es.hu/sandor_ivan;a_bibo_utani_korszak_uj_kerdesei;2011-11-02.html )

Idézet :„kétségessé teszi Bibó alapelvei közül azt is, hogy hosszabb távon nem lehet hazugságra építeni a politikát. Úgy tűnik: lehet, habár a globalizált korszakban ez világjelenség, nálunk az általánosnál is radikálisabban érvényesül. Az ország számára tragikus útról csak a demokratikus, nyugatias orientációjú pártok, civil szervezetek, szakszervezetek demokratikus minimumon alapuló összefogása téríthetné le a hatalmat. A jövő azonban ugyanúgy aggodalomra adhat okot, mint Bibó idején.”

fuhur 2011.11.07. 12:55:40

@Spániel: "nem vonul-e ki ugyanúgy a fidesz, lerombolni minden épkézláb jobbító szándékot, mint az emútnyócévben?"

De.

"Ujab agymosás, XY takarodj és karaktergyilkoságok, utcai harcok következnek?"

Igen

V mint... 2011.11.07. 12:57:59

@Spániel: Egy dologban lehet bízni,Ha veszítenek Orbán összeroppan.Nem bír el az agya még egy vereséget.Ebben az esetben viszont a Fidesz villámgyorsan fog erodálódni mert nincs ember aki akár a pártot, akár a szavazóbázist egyben tudja tartani.A helyi kis csinovnyikok abban a pillanatban váltanak köpönyeget és tartják a nyelvüket a következő nyaláshoz.Helyi szinten amúgy is ismeri mindenki a szemét kis dolgaikat,minden gond nélkül megoldható lesz az utcára rakásuk.És igen a helyzet normalizálása egyféleképp lesz megoldható, újabb hitelekkel és átalakításokkal,amit egyeztetnek és elmagyaráznak.Kicsit Churchillnak kell lenni a köv. me-nek.Na ezt pont meg tudja oldani a Bajnai-Oszkó páros.

Rive 2011.11.07. 13:12:20

@V mint...: Orbánnak beállt egy fix 'problémamegoldó' algoritmus: nem összeroppanni fog, hanem bekövülni, mint Biszku.

Bryan élete 2011.11.07. 13:34:31

@Counter: Nyilváncsak azok az emberek nosztalgiáznak, akik akkor, abban a korszakban töltötték életük nagy részét. Mégpedig egy általános anyagi, egészségügyi, oktatásügyi - sőt,létezett munka meletti felnőtt oktatás, akár másod-diplomát is lehetett így szerezni.- stb. biztonságban. Ezen nem lehet csodálkozni, hogy sokaknak ez a kiszámíthatóság hiányzik, és nem az, hogy négyévente lecserélhessék az autóikat vagy külföldre mehessenek nyaralni, vagy a plázában tekeregve költsék a pénzüket. Nagyon sokan 15- 20 éves autóikra vanak szorulva és a nyaralás évek óta szóba sem jöhet. Ezek az emberek jelenleg 45-80 évesek és kevés kivételtől eltekintve napi anyagi gondokat kell összeszorult gyomorral megoldaniuk.20 éve még rémálmában sem gondolta senki, hogy lesznek itt hajléktalanok, kilakoltatások, több száz %-os áremelkedések és munkanélküliség. Annyi munkahely nincs, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő munkahelyet. Vagy egyáltalán találjon munkahelyet, főleg ez a korosztály. Mert a Kádár korszak ezt is nyújtotta. Ezek az emberek akkor voltak fiatalok, szerelmesek, családot alapítottak és megtudták a jövőjüket tervezni. Most rettegnek a holnaptól és gyerekeik jövőjétől, persze sokmillió társukall együt.
Egyszóval, szégyellje magát, aki kiröhögi azt, aki jóérzéssel gondol vissza a rég elmúlt biztonságos életére. Nem volt mindig minden akkor sem fenékig tejföl, ezt mindenki elismeri, de mégis ez a sok vesztes "nosztalgiázó" minek tudjon ma örülni és miben bízni?

Bryan élete 2011.11.07. 13:44:58

@V mint...: Sajnos, ott vannak a pártban a lázárjanik, a kósalajosok, a szíjjártók, akik erősen pedáloznak, de csendben sasolnak és alig várják, hogy a főnök kicsit öszeroppanjon. Egy emberként ugranak a helyére és biztosan ismered azt a Hofi mondást, amikor a kereszten lévő jézus leszól a legyeket elhessegető siratókhoz: hagyd fiam, ha ezeket elzavarod, csak éhesebbek jönnek. Hát valahogy így van a fideszben is. Mindig van nagyon éhes ember, aki sokat tanult az elmúlt évek stratégiájából. És most csak a hataloméhségről beszélek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.07. 14:04:22

@Spániel: Ez nem Kádár-nosztalgia. Kádár-nosztalgia a kádárizmus után érzett nosztalgia, a sajátos hatalomgyakorlási eljárások és a sajátos politikai viselkedéskultúra, a sajátos értékválasztások és választóvonalak újra behúzása - azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy kissé más irányba hajolva kell ugyanazt művelni.
Ez jön vissza egy kicsit átdolgozva és más irányból, de ugyanez a monolit hatalom, felülről lefelé kormányzás, diskurzusok kiiktatása, lojalitás és a csend, rend, fegyelem. Irányított demokrácia, ahogy a szakirodalom mondja.

Ahhoz, hogy "de jó is volt 30 évvel ezelőtt, fiatal voltam, szerelmes voltam, enyém volt a világ", ahhoz nem kell Kádár. Hallottam már én olyat is, hogy "hej, de szép is volt az ostrom alatt, igaz, pincében éltem, éheztem, fáztam, de mégis... fiatal voltam, szerelmes". Ha nem vagyok ott, nem hiszem el.

PR-küszöb 2011.11.07. 16:06:43

@Spániel:

A Kádár rendszer értelmezése, minősítése során egy tényező feledésbe merül. Az, hogy a rendszer mögött álló szovjet tankoknak nem volt alternatívája.
Azaz: valakiknek kollaborálni kellett akkor, ott ahhoz, hogy mi most itt kommentelhessünk...
Az pedig a gondolatkísérlet műfaja, hogy az akkori rendszer - amit nem mi tettünk lehetővé/választottunk magunknak - a szükséges és elégséges kollaboráció határait helyesen jelölte-e ki.
Mai közállapotainkat viszont mi hoztuk létre/tettük lehetővé, gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással.

lefejeljük Európát 2011.11.07. 17:06:20

@tollaszerge: Nagyon jókat írsz.:) Köszi. Amiket én itt ebben a témakörben felvázoltam, az általad "nacionalista-idiótizmus"- szerűnek jellemzett réteg. Populáris és rövid távon hangadó. Lehet ignorálni, azokat a jóslatokat, amelyek azt jelzik, hogy kelet-európában némi zavar támadhat. Lehet, de nem tanácsos. Nincs sem eszközünk, sem szövetségesünk, sem érvünk. Meglehet, ez paranoid, nekem mégis logikusnak tűnik. Látványosan letértünk a demokratikus (ortodox) útról. Nem mondják ki, mert akkor a következményeket, a szükséges lépéseket is meg kellene tenni. Én nem tudom, hol van a végső határ. Ezt olvasd el, ha kedved tartja. ujszo.com/online/velemeny-es-hatter/2011/10/23/magyarorszag-tragediaja

lefejeljük Európát 2011.11.07. 17:21:10

@maroz: -Dance? Did you say dance??? Go on, my boy! :)))))))) In the long run, this is my mainstay, one and only mainstay:)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.11.07. 17:38:16

@nolám:
Teljesen jól látja a fickó az Újszónál.

Orbán a hibás.
A hordószónok.

A népe, az a 70 % idióta, aki rácuppant.

Bokros volt az utolsó reményünk.
És Orbán őt is kifilézte.

PR-küszöb 2011.11.07. 17:45:25

@nolám:

"Nem mehetünk el szó nélkül a választók felelőssége mellett sem, hisz pontosan ők azok, akik hisznek a felelőtlen ígéretekben, és hatalomra emelik a demagóg hordószónokokat, majd amikor kiábrándultak belőlük, akkor véletlenül sem a józan eszüket használják egy életképesebb alternatíva mellett döntve,hanem átvonulnak egy még nagyobb populista hordószónok táborába."

Idézet az idézett linkből, és ez a lényeg.

És mindaddig nem is lesz változás, amíg a szürke, mezei választó nem érez személyes felelősséget azért,ami az országban történik.

Pelso.. 2011.11.07. 19:14:57

@PR-küszöb: Erősen kételkedek abban, hogy belátható időn belül eljutunk oda, hogy felelősségérzet a választók részéről. Gyomrom forog, de ismét ki kell mondjam: a fideszt legyőzni jelentős többséggel csak saját demagógiája, hazugság-lózung áradata túlszárnyalásával lehet, -mert a szerencsétlen agymosott társadalom ismét fogékonyabb lesz az ilyesmire, mint néhány korrekt, tiszta szóra.
Azokat a folyamatokat, melyek szükségesek lennének egy tényleges morális tisztuláshoz, s ezzel párhuzamosan a választói felelősségteljes gondolkodás elterjedéséhez a párt ideológusai a szennymédián keresztül támadni fogják, semmi sem szent.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.07. 19:18:52

@Pelso..: Azzal nem annyira előrébb, mint inkább mélyebbre kerülnénk.

Pelso.. 2011.11.07. 19:48:04

Kampány időszakban igen, de hát az amúgy sem lesz babzsúr.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.07. 20:13:29

@Pelso..: Permanens kampány van, amikor a Fidesz ellenzék, ugye.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.07. 21:10:33

@Pelso..: Ugye egyszerűsítve a következő választás első számú kérdése, hogy bukik-e a kormány. Szerinted legfeljebb akkor bukhat, ha az ellenzéki kommunikáció lemegy kutyába a kampány idejére. Ha azonban bukik, ellenzéki viselkedése alapján permanens kampány várható, tehát az új kormánynak a fenntartott kampányhangulat miatt továbbra is alkalmazkodnia kellene. Ami viszont alapvetően ellentétes a kívánt változással.

Pelso.. 2011.11.08. 08:37:26

@Counter: Nem feltétlen kell alkalmazkodnia, túl lépni azon, hogy akkor (friss győzelem után) mit akar hallani a választó, -aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni, biztos érted.
Visszatérve: elképzelhetetlennek tartom, hogy átlátható, közérthető kampánnyal, új frontemberek bevetésével, számos lakossági fórumon, előzetes konzultációval civil szervezetekkel, egyértelműen rávilágítva az elkerülhetetlen nehézségekre, -pusztán ily módon nyerni lehessen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.08. 09:51:35

@Pelso..: Hát ha egy igen adekvát focihasonlattal élve hazai pályáján akarod legyőzve látni a Fideszt, sok szerencsét. De azon a pályán nem 90 perc a meccs, ugye, és a bíró is igen vaksi.

Pelso.. 2011.11.08. 10:09:57

@Counter: Ez is igaz. Akkor hogy?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.08. 10:37:46

@Pelso..: Ki kell üríteni a stadiont, kongó nézőtér előtt értelmetlen a produkció. Jó, aláírom, ez egy iszonyúan színvonaltalan kép kezd lenni.

De nem kell belemenni az ellenfél diktálta feltételekbe, új feltételeket kell teremteni. 2002-2010 tanulsága az, hogy fideszebbnek lenni a Fidesznél ön- és országgyilkos vállalkozás, teljes mértékben pürrhoszi győzelem.

PR-küszöb 2011.11.08. 10:43:46

@Pelso..:

Az erkölcs nemcsak kategorikus imperatívuszként értelmezhető, hanem felfogható úgy is, mint a közösségi kommunikáció érvényessége, vagy érvénytelensége. (v.ö.: egységnyi kommunikációs teljesítményre eső bullshit-mennyiség szerte a szájbertérben és nemcsak ott)
Érvénytelen kommunikáció esetén pedig maga a valóság esik szét a differenciálatlan indulatok mentén s valamennyiünket beszippant a reflektálatlanság egyre sebesebb örvénye.
A feladvány az, hogy ezt a veszélyt miként lehetséges nem pusztán nyelvi eszközökkel megjeleníteni. Hogy hogyan lehet például - akár - óriásplakát-logikára átírni egy közösség együttélésének (= Éthosz) a dilemmáit.

V mint... 2011.11.08. 11:03:44

A győzelemhez bizony a fidesz taktikáját kell alkalmazni.Nem az 2014-est, hanem a 2010-est.Nem mondani szinte semmit,legfeljebb annyit,hogy mi nem így akarjuk.Mellé pár ember,egy jóképű nyugodt a családanyáknak,egy szakember az üzleti köröknek,egy fiatal valamelyik mozgalomból a 30 alattiaknak,egy nem kompromitált 60-as (na ezt lesz nehéz találni) a nyugdíjasoknak.Ha a most alakuló mozgalmak nem indítgatnak jelölteket,hanem csak támogatják ezt a formációt és sikerül meggyőzni a nem szavazókat,akkor nyerő.Van annyi elégedetlen.Ha pedig a választás után OV jól megérdemelt 1 éves döblingi pihenője után visszatér látni fogja,hogy legnagyobb hívei milyen könnyedén dobják el a narancshéjat az olajfaágért.Akár SP is.

Pelso.. 2011.11.08. 12:14:42

@PR-küszöb: Erkölcs, ma? Kerültem a kifejezést: amennyiben napjainkban egy hajszállal feljebb vagyok, mint a mai morál, akkor már erkölcsös is, na mihez képest.
@Counter: Ebben az esetben illúzió, hogy tiszta maradjon a kezünk-szánk. Nem lehet jó szóval megállítani a tankokat.

PR-küszöb 2011.11.08. 14:46:26

@Pelso..:

Ne téveszd össze az Éthoszt az Abszolútummal. :)

Az Éthosz "csupán" egy adott közösség fennmaradását biztosító szabályok összessége. Olvasd el ilyen szemmel Mózes öt könyvét.
A szöveg lejegyzése, a kodifikáció nyilván jóval azután történt meg, hogy a tizenkét klánból (nagycsaládból) már összegyúródott az egységes nemzet.
Az igazán izgalmas helyek azok, ahol "felfeslik a törvény szövedéke" és előtűnik az ősibb réteg, a nem ideologikus, hanem nagyonis praktikus vonatkozás.
Ehhez képest mi itt a kőtáblákból igyekszünk kőbaltákat faragni és azzal agyalni egymást, ahelyett, hogy azon agyalnánk, hogy a jelentés mennyiben funkció...

Husz_János_Puszita 2011.11.08. 21:13:31

@V mint...:

...ha pedig Orbán az utcára küldi a fülkeforradalmárokat, szabad kezet adni a megráncigált rendőröknek, azonosítószám nélkül.

kamerasmobil 2011.11.10. 15:35:52

En is meglattam ezt a hirt es most nem tudom eldonteni hogy ezek utan a tobbi csatat megnyerni vagy elvesziteni kellene-e.

ijontichy 2011.11.10. 16:09:48

@Nisa: Ugyan már! Azok ott az EU-ban nem képesek helyesen kiszámítani egy gyorsnaszád pályáját ;-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2011.11.10. 16:20:25

@ijontichy: Attól függ, európai vagy afrikai fe... gyorsnaszád, na.

kamerasmobil 2011.11.10. 16:46:05

Hat az EURHUF vonatkozasaban pl nezhetjuk ugy hogy a kormany a 2009-es rekordarfolyam megdonteseert viv csatat. Ezt akkor lehet majd gyozelemkent kommunikalni csak eppen olyan gyozelem lesz amit megemlegetunk.

sajtohuba 2011.11.26. 11:47:54

ÁLLÁSHIRDETÉS

Figyelem! Figyelem!

Keressük Heraklész Hungarikusz nevű, Magyar Köztársaság-beli honfitársunkat, aki hajlandó a NER-Augiász istálló kitakarítására. A feladathoz szükséges két folyót (Duna és Tisza) biztosítjuk.

Szindbad 2011.11.26. 12:56:36

@sajtohuba: Szerintem is hősre van szükségünk.

Morbidman most segíts!

Entejómit Ijők 2011.11.26. 13:22:21

@Szindbad: Amilyen a mi formánk, Bunkóman és Gyökér jelentkezik...