Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Híres utolsó szavak

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Az utolsó médiaháború II.

II. rész A nyugati front

2010.12.14. 16:46 | szempontpuska | 209 komment

Címkék: média sajtó demokrácia kétharmad

Ráhúzható-e a Fidemokratikus Centralizmus a magánmédiára? Ha áttekintjük a Fidesz holdudvarába tartozó sajtót és annak híveit, megállapíthatjuk, hogy annak egyetlen elemi alkotórésze: a saját nézőpontját tekinti egyedül legitimnek. Ebből táplálkozik az ún. nemzeti oldal kampfsajtó jellege.

Számukra nincs létjogosultsága semmilyen más nézetnek, sem kritikának. Háborús viszonyok vannak, amelyben a kétkedés az önálló vélemény, elhajlás a kritikai hangnem, ami végső soron az árulás stigmáját hordozza magában. Velünk vagy ellenünk?! Ez az egyetlen kérdés, a választóvonal. Aki nincs velük, az értelemszerűen ellenük van. Középútnak, önálló ítéletalkotásnak és kétkedésnek helye nincs. Aki nem igazodik a mainstreambe az rögvest az árok túloldalon találja magát.

Ennek sulykolására, rögzítésére számos jobboldali toposz él a köztudatban. Ezek a szajkózás puszta erejétől önmagukat igazoló evidenciákká váltak: ettől annyira nyilvánvalóak, hogy nem is kell őket alátámasztani.

Így jött létre a 95%-os ballib médiafölény legendája.

Az előző részben áttekintett közmédia-megszállás után a nagy kérdés: A médiafelügyelet megszállásával rá lehet-e erőltetni az egész hazai nyilvánosságra azt a totális kontrollt és feltétel nélküli szervilizmust, ami a saját, házi sajtójukat jellemzi?

Az új médiahatóság eszközei

 

A Rogán–Cser-Palkovics–Menczer tervezet nyilvánvaló szándéka, hogy hatósági eszközökkel megregulázza azt a szférát, amely nem áll a mára állampárttá vált kormányzati erő hierarchikus felügyelete alatt. Vajon hogyan?

Azon a ponton már régen túllendültek, hogy nem a média van a hatóságért, hanem fordítva. Időben felmérték, hogy a mai korban olyan széles a nyilvánosság spektruma, hogy azt saját eszközökkel elfoglalni, lefedni képtelenség.

A technikai fejlődésnek köszönhetően sok a frekvencia, rádió, televízió, sajtótermék és internetes hírszolgáltató, és ezeket se pénzzel, se szakemberrel, se energiával nem tudják feltölteni.

A fenyegető nyilvánosságot azonban mégis ellenőrizni kell valahogyan. A hetvenes-nyolcvanas években működött technikák ma már nem állíthatók vissza. Így hát nem marad más, mint a hatóság szigorának és eszközeinek növelése.

Rendeletalkotás

Számos alapvető kérdésben fel akarták jogosítani a Médiatanács mindenható elnökét rendelet alkotására és iránymutatás kibocsátására. Az Alkotmány — mára már üzemszerűen ad-hoc — módosításától azonban visszatáncoltak, és ezzel az eredeti terv hirtelen lyukassá vált. Pedig ez fontos szempont volt. Az új jogszabály jellemzője ugyanis, hogy számos — eddig törvényben rögzített, és ezáltal mindenki számára előrelátható, tervezhető — feltételt homályban hagy, nem szabályoz világosan. Ezzel az értelmezés és a szabályalkotás lehetőségét saját embereire delegálja. A visszaélés vagy pusztán a fenyegetés szándéka elég kézenfekvő. Gombhoz a kabátot.

Valahányszor egy "ellenséges" sajtóorgánum átcsúszik a szigorú jogszabályok hálóján, rögtön új szabályt alkothatnak a törvényhez. Aztán ha véletlenül a baráti sajtó is belecsúszik egy ilyen helyzetbe, pár nap alatt megszületik egy újabb rendelet, amely rávilágít valamely különbségre (hiszen nincs két teljesen azonos eset), azt kiemeli, és elhatárolja a precedenstől. Ezzel a technikával a média a végletekig szankcionálható és felmenthető attól függően, hogy mi a szándék. Oda a jogbiztonság, a kiszámíthatóság. Nincs semmilyen garancia, egyedül a 9 évre beültetett pártkatonák lelkiismeretében bízhatunk (© Kettes).

Bíróság helyett Médiatanács

Az új rezsim egyik fontos eleme lesz, hogy az írott és az internetes hírportálok felett ezentúl nem a bíróság ítélkezik, hanem egy színtiszta politikai testület => azaz megint csak a Médiatanács.

Tévedés volna azonban az hinni, hogy a felügyelet új hatásköre csak a fentiekre terjed ki! Az bizony vastagon érinti az eddig is a médiatörvény hatálya alá tartozó rádiókat és televíziókat.

A jogelőd ORTT korábban szankcionálhatta a korhatár-előírásokat megszegő műsorszolgáltatókat, a reklámidő túllépését, a pártatlanság és a kiegyensúlyozottság követelményeit megsértő műsorszolgáltatókat. De személyhez fűződő vagy helyreigazítási ügyekben a sértettnek éppen úgy bírósághoz kellett fordulnia, mintha az írott vagy a netes sajtót akarta volna panaszolni.

Az új törvény mostantól ilyen ügyek őrkutyájvá is a Médiatanácsot teszi.

Úgy látszik, a bíróságok sok esetben így is erősen vitatható ítélkezési gyakorlata (vö: Fidesz-közeli cégek ill. nemvolttaggyűlés) nem tűnt megnyugtatónak.

A bíróságok helyét tehát egy átpolitizált grémium veszi át. No de mi értelme az egésznek, ha a Médiatanács döntését úgyis bíróság elé lehet vinni? Itt jön a következő eszköz:

A pénzbírságok

A Médiatanács ezentúl pénzbírságot is kiróhat. Nem is akármilyet!

Attól függően, hogy milyen szolgáltatóról vagy lapról van szó, a büntetési tételek elég széles skálán mozognak:

 • Médiapiaci koncentráció tárgyában, nagyobb műsorszolgáltató esetében — kétszázmillió forintig,

• más médiaszolgáltató esetén a bírság összege ötvenmillió forintig,

• országos napilapra huszonötmillió forintig,

• Hetilap, folyóirat (országos) esetében tízmillió forintig,

• Nem országos napilap, illetve hetilap, folyóirat esetében ötmillió forintig,

• internetes hírportál esetében a bírság huszonötmillió forintig,

• műsorterjesztő esetében a bírság ötmillió forintig,

• közvetítő szolgáltató esetében pedig a bírság hárommillió forintig terjedhet.

Ha ez nem volna elég, a törvény a renitensek vezető tisztségviselőinek személyes büntetését is lehetővé teszi. Kettő-, más esetben hárommillió forintig.

Minden főszerkesztőnek, kiadó igazgatónak meg kell tehát gondolnia, mire adja áldását, hiszen a cégen túl a saját zsebét is kiteszi a Fideszből delegáltak szigorának.  A szigorú szankcionálás önmagában nem rossz dolog, hiszen a nagy műsorszolgáltatók évek óta a szemünk előtt pengetik ki mellényzsebből a bírságokat, amikor ciciket, gyilkosságokat, brutalitást tesznek közzé olyan műsoridőben, amikor kiskorúak is rendszerint a Tv előtt ülnek vagy a rádiót hallgatják. A kiskorúak és a közerkölcs védelme azonban csak egy fügefalevél: ha valóban (csak) ezt a jelenséget akarnák visszaszorítani, akkor ezt teljes konszenzussal szabályozhatták volna. Hogy-hogy nem, semmi garancia nincs arra, hogy ezt az eszközt más (politikai jellegű) céloknál ne alkalmazzák.

A sajtónak nagy hatalma van. A nyilvánosság erejével kétségtelenül vissza is lehet élni. Álhírek, rágalmazások, gyanúsítgatások egy életre tönkretehetik egy ember reputációját vagy egy cég hírnevét. A szankciónak elég keménynek kell lennie ahhoz, hogy a potenciális sértettek érdekeit megvédje.

Az Indexen régóta fut egy sorozat " A Magyar Nemzet (ismét) hazudott... " címmel. A helyreigazítás-számláló 500 körül tart.

A fideszhez (egykori Pravdára emlékeztetően) hű napilap iparszerűen űzte a rágalmazást és jó hírnév sértését, gyakorlatilag külön mellékletet kellett volna fenntartania a helyreigazításoknak.

Elképzelhető a félelem: mi lenne, ha egy ellenzéki sajtóorgánum vetemedne arra, hogy hasonló stratégiával igyekezzen lejáratni a fülkeforradalom kormányát.

Vajon hasonló szabályozás alatt hány milliárd forint bírsággal lehetetlenítette volna el a Magyar Nemzetet egy olyan politikai testület, mint a színfideszes Médiatanács, de más pártok döntnökeivel? A kérdés persze szónoki...

A megváltozott hatalmi helyzet száznyolvan fokos fordulatot hozott a fideszhez hű média nézeteiben is. Olykor már megmosolyogtató fordulatokat is felszínre dobott, mint például a cenzúra iránti könyörgést (sic!) egyenesen a sajtóból:

A korlátozás, a cenzúra – kimondom a szót – bizonyos formája mind a hatalmon lévőknek, mind az ellene hőbörgőknek elemi érdeke.

Pozsonyi Ádám — Magyar Hírlap 

Az első elképzelések szerint a Médiatanács büntetése kifizetendő. A bírósági eljárás nem-, vagy csak kivételes esetben teszi lehetővé a kiszabott pénzbírság befizetését.

Ilyen súlyos szankciók árnyékában bizony komoly elszántság vagy jelentős anyagi háttér kell ahhoz, hogy valaki ujjat húzzon a Médiatanács színfideszes delegáltjainak értékítéletével.

További eszközök

A Fidemokratikus Centralizmus szigora kiterjed az újságírók hírforrásaira is. Senki nem hivatkozhat az informátor névtelenségére. Nem elég, hogy súlyos pénzbírsággal sújtható az, aki a Tanácsnak nem tetsző infromációt közöl, az informátor neve sem maradhat biztonságban.

Ha a sajtóorgánum akadékoskodik, a Tanácsnak törvény által biztosított joga valamennyi eszközt, iratot, dokumentumot megtekinteni, megvizsgálni, azokról másolatot, kivonatot készíteni.

Ez már szinte nyomozati jogkör.

Ha mindez nem volna elég, akadnak további nyalánkságok is:

Sajtótermékek kiadásához — az eddigiekkel ellentétben — nem elegendő a bejelentés, ahhoz külön határozat is kell.

Rádiós műsorszolgáltatóknak a mindenható Médiatanács bizonyos körülmények esetén akár pályázat nélkül is adhat frekvenciát.

Ugyanez a Tanács határozza meg, melyek azok a kiemelten jelentőség eseménynek, amelyekről a sajtó, a média tudósítani köteles.

Lenyűgöző eszköztár!

A túlszabályozás és a hatalom kényelme olykor már önmaga paródiájává válik bizonyos javaslatokban:

Több jó hírt szeretne az Országgyűlés — Legfeljebb húsz százaléknyi lehet a nagy kereskedelmi tévék és rádiók reggeli és esti hírműsoraiban a bűnügyi hírek aránya, mert azok depresszív, félelemkeltő és negatív hatással bírnak. :-)

Képzeljük csak el Élő Gábor dilemmáját, amikor döntenie kell, az esti hírműsorba Sukorót, Hunvaldot, vagy Hagyót tegye-e be. (A példa természetesen fals. Élő Gáborra nem vonatkozik a 20%-os bűnügyi kvóta, akár az egész híradót telerakhatják nokiás dobozokkal)

A Médiaháború vége

 

Ezekután természetesnek hat a kérdés: Megnyerhető-e ekkora ellenszélben az utolsó nagy médiaháború? Szinte csak egyetlen válasz létezik: Igen.

Minél erősebben szorítja össze az öklét Nagyúr, annál több galaxis csúszik ki az ujjai között — szólt fenyegetően Leia hercegnő Darth Vaderhez

Az Állampárttá váló kormányzati erő ugyanis elszakadt a XXI. század realitásától. Úgy jár, mint aki magára zárta a WC-ajtót (© Medvegyev). Elvakultságában és önhittségében szinte minden, eredményesen felvállalható demokratikus, plurális értéket áttol politikai riválisainak térfelére. Ma még nem tudjuk, kik lesznek a kihívói négy vagy nyolc év múlva, de azt biztosan állíthatjuk, hogy mivel a teljes közmédia és a médiafelügyelet 100%-ig fideszes, minden parlamenti (és azon kívüli) erőnek elemi érdeke lesz ennek a médiarezsimnek a felszámolása.

A nyilvánosság elfojtása kontraszelektív. Hírlevelek, sms-láncok, asztali/kocsmai beszélgetések, külföldi domainek, sajátos nyelvezetű (sorok között olvasandó) publicisztikák és a magyar nyelv végtelen gazdagsága ontja majd metaforáit a tehetetlen cenzorokra.

Mit kezd majd azzal Szalai Ananmária, ha jotunder bayerzsoltot pöllencsnek nevezi? Létezik ilyen szó?

Nem létezik!

Mire büntetendővé válik, már új kifejezést találunk. Az Index pedig legfeljebb nem teszi többé a Vincentet címlapra. Hát nagy ügy!

A választási kampány közeledtével pedig egyre kínosabbá válik minden állampárti megtorlás.

A nyilvánosság korlátozásával, a sajtó fenyegetésével a hatalom nem tartható meg. Tényleg az gondolják, hogy engedelmesen rágcsáljuk a kormánypárti sajtó unalmas híreit?

 

A hatalmat megtartani csak a jó kormányzással lehet. Akkor meg minek a korlátozás?

Amint a fidesz ereje egyharmad alá esik, az összes nemfideszes parlamenti erő (legyen az majd kormánypárti vagy ellenzéki) elemi érdeke lesz, hogy ezt a rezsimet eltörölje, és helyére egy jogállami, európai médiaszabályozást léptessen.

Akkor majd Rogán Antalnak, Cser-Palkovics Andrásnak, Menczer Erzsébetnek és  azoknak, akik a kezük alá tették ezt a médiatörvényt, nem lesz több joguk a tárgyalóasztalhoz ülni, mint Lakatos Ernőnek....

· 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr502513695

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Záróra 2010.12.20. 22:19:22

Mégse függesztheti majd fel a bíróság a Médiahatóság által a sajtóra kiszabott bírságot. A médiaszolgáltatók számára súlyos fenyegetést jelentő döntés házszabálysértő és az érdemi mérlegelést szükségszerűen nélkülöző eljárásban született meg.Az Or...

Trackback: A sajtószabadság vége? 2010.12.17. 18:47:53

Ténytár A “médiaalkotmánynak” nevezett törvény jelentősen átalakítja a magyar elektronikus médiumok rendszerét, változtat

Trackback: A nácik étkei 2010.12.15. 08:04:28

Talán nem mondok újat azzal, hogy egy ember politikai hovatartozása az élet nagyon sok területén megnyilvánul: milyen újságot olvas, milyen csatornát néz, milyen emberekkel barátkozik stb. E tevékenységek bár fontosak, azért valamennyire lehet élni nélkül…

Trackback: A kuss szabadsága 2010.12.15. 07:27:26

Ha egy ország kormánya erős hatalmi dominanciával bír a többi hatalmi ág rovására, a kormányerőnek nem illik beleszólnia a demokratikus ellenőrző mechanizmusok személyi és szerkezeti kérdéseibe.Az utóbbi évtizedek médiatevékenysége persze valóban komol...

Trackback: Médiatörvény - bagoly mondja verébnek 2010.12.14. 22:26:10

Mottó: 1. számú (fiktív) felmérés: 100 emberből 80 ellenzi az új médiatörvényt.2. számú (fiktív) felmérés: 100 emberből 10 tudja, hogy miről is szól az új médiatörvény.Bevallom, én a 2. számú felmérés során a médiatörvényt nem ismerő 90 ember közé tart...

Trackback: Fő a lojalitás 2010.12.14. 19:28:16

A legmesszebbmenőkig igazat kell adnom Orbán Viktornak, aki ezúttal is az igazat, a színtiszta igazat mondva állította azt, hogy a magyar médiatörvénynek nincs egy főbb paragrafusa sem, amely ne szerepelne más európai szabályozásokban. Azoknak is van p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manager2008 2010.12.15. 10:02:55

@manager2008: Amikor letiltottam a gyerkőcömnek a póker oldalakat azt hiszitek megrémült?
A IPOD -jával a szomszéd WIFI -jét használva folytatta tovább a nyerő szériáját. Azt azért nem látom hogy mivel foglalkozik éppen :)
Kiskorú? Na és? Egy haverja nevében és számlájára nyeregetett tovább.

Kénytelen voltam bevezetni a totális diktatúrát, de nem értem el vele semmit.

Azóta kölcsönkérek tőle. :)

whoamiohmy 2010.12.15. 10:08:42

@manager2008: Már megint technikában gondolkodsz, holott pszichológiában kellene... de legyen, játsszuk a játékot a Te szabályaid szerint.
Tehát: hogyan lehet az aljánál fogva tönkreverni az egész internetes közösséget?
Pár hónappal ezelőtt volt az indexen egy cikk (bocsi, linket nincs kedvem meg időm keresgélni), amiben arról volt szó, hogy újfajta vírusok jelentek meg egy biztonsági konferencián. Ezek a vírusok nem az interneten terjednek, hanem pl. USB-vel vagy CD-vel lehet felvinni őket a számítógépekre, de sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos vírusok, mivel nem a RAM memóriában tároldónak, hanem a gép működéséhez szükséges sokkal alapvetőbb részeket vonnak az ellenőrzésük alá: BIOS-vírusok, alaplapi vírusok és hardvervírusok. A biztonsági konferencia tagjait "sokkolta", hogy milyen mélyen bele lehet avatkozni egy gép működésébe ezekkel a vírusokkal.
Namost: SZERINTED AMIT EGY PÁR SENKIHÁZI HEKKER EGY KONFERENCIÁN MEGCSINÁLT, AZT A CIA MEG A VILÁG TÖBBI TITKOSSZOLGÁLATA NEM CSINÁLJA MÁR 20 ÉVE??????
De még egy hír: pár éve kiderült, hogy a Kínában gyártott valamennyi ipari kamerán egy kémszoftver van, ami alkalmasint - ha tud - fölcsatlakozik az internetre, és lehetővé teszi a kínai titkosszolgálatnak, hogy bármelyik internetre kapcsolt kínai ipari kamerán keresztül "leskelődhessenek".
Kapcsold össze A-t a B-vel...
Mert ugye tudod, hogy a világ számítástechnikai eszközeinek kb. 95%-át gyakorlatilag 3-4 kínai vállalkozás gyártja? Szerinted nem csücsül minden egyes számítógépben, amit ott gyártanak, egy ilyen kis vírus? És ez nem aktiválható bárhonnan, ha valakiknek úgy tűnik, ez az internet több a kettőnél?
Márpedig ha ezt rátok szabadítják, akkor dugdoshatjátok az IP-iteket meg a szervereket, akkor is rátok találnak. És valahogy pont arra fog járni egy golyó, ahol épp a fejetek van. De hát tudjuk, veszélyes világban élünk.
Még ha csak a technikában gondolkodsz is, a hatalom már jó előre bebiztosította magát minden téren. Eleve csak azokat a technológiákat ENGEDIK elterjedni, ami az érdekeiket szolgálja. Szerinted mért használsz az autódban még a mai napig kőolajszármazékokat? Az áramot miért szénből állítjuk elő javarészt még ma is? A rákot miért kemo- meg sugárterápiával gyógyítjuk? (ami kb. olyan, mintha a bokatörést seggberúgással akarnád gyógyítani)
A hatalom legnagyobb dilemmája nem az, hogyan gyakorolja a hatalmát, hanem az, milyen eszközökig érdemes elmenni az adott szituációban. Igyekeznek minden helyzetet a lehető "legfinomabb" módon elintézni, nehogy az emberek rájöjjenek, mennyire el van baszva az egész világ. Aztán persze nem mindig sikerül. De ha kell, az apparátus ott van, higgyétek el.

manager2008 2010.12.15. 10:12:46

@Majd azt én tudom: Én már belefutottam egy ilyenbe.
A jogalkalmazó hatóságnak alapvető ismeretei sincsenek.
Most bíróságon van az ügy, kíváncsi leszek mi fog történni.
Nem tudsz mit kezdeni a dologgal, fel kell venni a kesztyűt.

De nem olyan baj ez, csak azt fogják meg aki hülyébb mint a hatóság, és ő meg is érdemli.
Csiszolódik majd a nép.:)

Más:

Most büntettek meg 50 -es sebességkorlátozás 7 km/órával való túllépésért - természetesen lejtő alján felállított sebességmérővel, és konvojban közlekedő tíz autót kaptak el egyszerre ezzel a rettenetes sebességgel. A közelben sem volt ház, járda, gyalogátkelő akármi. A kocsim pár méteren belül mozdulatlanra fékezhető ilyen sebességénél. Mire jó ez? Egyszerű pénzbehajtás (rablás) akár.

OK, ez az előírás?

Mondtam a rendőrnek üljön be az autóba, menjen fel a lejtő tetejére és próbáljon lejönni úgy hogy nem fékezget egyfolytában és nem vált vissza sebességet.

Egyszerű a megoldás, minden autós menjen 30-al két hétig a városban, totális káosz lesz és abbahagyják ezt a hülyeséget.

Mérges 1234 2010.12.15. 10:19:56

@kovacsjancsYYYZZZ:

Ennek a hülyeségnek, amiben nagyon pici részigazságok lehetnek a Conteón lenne a helye inkább....

whoamiohmy 2010.12.15. 10:22:40

Egy tipikus példa a finom úri modorra: Magyarország 2006.
Adott ugye egy szituáció, amiben az éppen hatalmon lévő pártról kiderül egy s más, ami neadjisten nem kellett volna, hogy kiderüljön. Adott a kérdés: hogyan jöjjenek ki ebből tiszta gatyával?
A képlet utólag visszanézve kézenfekvő és zseniálisan egyszerű volt. Csináltak egy műbalhét, és ezzel levezették a politikai feszültséget. Az MSZP bevezette a vizitdíjat, a Fidesz erre kiírt egy népszavazást három kérdésről is - csak hogy ezek közül egyik se volt igazán fontos. Az egyetlen igazán fontos kérdés az lett volna:
AKAR ÖN ELŐREHOZOTT VÁLASZTÁSOKAT?
Csakhogy ha ezt megkérdezik, és a válasz ugye egyértelműen IGEN lett volna, akkor a nép számára kiderül, hogy Magyarországon a népszavazást csak VÉLEMÉNYKÉRŐ erővel kötelesek figyelembe venni. Ez jelentette volna a magyar demokratikus jogállam végét. Az emberek olyan szinten fölháborodtak volna, hogy nem tízezrével, hanem milliószám mennek az utcára, és 2-300.000 áldozat alatt nem tudtak volna itt rendet csinálni.
Na, ezt elkerülendő csinálták a műbalhét. Kiírtak egy népszavazást, elsöprő erővel győzött az ellenzéki érdek, a politikai feszültség szépen elpárolgott, mi meg azt hittük, hogy na, győzött az igazság. Aztán ott ültek rajtunk Gyurcsányék még három évig.
Vagyis az ellenzék gyakorlatilag kiszolgálta a kormány érdekeit.
Így működik ez. Beavatkozás a minimálisan szükséges mértékben ügyes pszichológiai trükkökkel. És higgyétek el, értik a dolgukat.

manager2008 2010.12.15. 10:23:47

@kovacsjancsYYYZZZ: Amit mondasz nem új, már a nagyszámítógépekbe (20 éve) is telepítettek olyan hardvert ami figyelt mindent, letárolta az infókat és ha lehetett el is küldte.

A katonai és komolyabb helyekre telepített eszközöket ellenőrzik is ilyen szempontból (ha tudják). fogalma sincs senkinek mi van a hardverben észrevétlenül betéve.

Az előre telepített eszközökkel meg lehet bénítani atomerőműveket, és egyéb dolgokat is.

Ha valaki viszont biztonságban akar lenni akkor megoldja ezeket a kihívásokat is.

A monitorodon lévő képet akár az utcán álló autóban is láthatják ha akarják, de ha tudod hogyan kell ez ellen védekezni (nem olyan nehéz) akkor már védve vagy.

A kifelé történő hálózati forgalom is figyelhető. A szerverekbe is távolról képesek olyan szoftvereket telepíteni, amelyek azután innen kiindulva túlterheléses támadásokat képesek indítani. De ez is figyelhető, felfedhető, stb.

Jó játék ez, és persze a hatósági szervezetek is támadhatóak külföldről (lásd Grúzia) ha nem bír magával, ez már csak ilyen dolog - azt szokták mondani ha harc akkor legyen harc..

Majd azt én tudom 2010.12.15. 10:24:38

Nem győzöm mondani:

Szakemberként nem félek attól, hogy nem fogok éppannyira valós hírekről értesülni, mint manapság, és attól sem, hogy a barátaimmal, ismerőseimmel nem fogom tudni megosztani a gondolataimat. Amit féltek, az a nyilvánosság.
Azok, akiknek egy melós nap után a legkisebb bajuk is nagyobb annál, hogy maszkolt IP-vel rejtett csatornákon, underground jussanak politikai-közéleti információhoz, mert épp csak arra képesek, hogy leroskadjanak a tévé elé, és megnézzék a cenzúrázott, megvágott, (a regnáló hatalom szempontjából) politikailag korrektre kozmetikázott műsort. Ők fognak szavazni azon a bizonyos következő választáson... Ők fogják eldönteni, mi legyen az ország sorsa a következő négy évben.

Mérges 1234 2010.12.15. 10:25:52

@kovacsjancsYYYZZZ:

Szerintem nem kellene mindenütt összeeskűvést látni.

Bár nagyon igaz az is, hogy attól, hoyg paranóiás vagy, még nem biztos, hogy nem üldöznek.

MOnjduk így visszanézve fura, hogy a Viktorék nem használták ki a helyzetet és nem buktatták meg a kormányt akkor, pedig lett volna rá lehetpségük.....

Mérges 1234 2010.12.15. 10:33:21

@manager2008: @kovacsjancsYYYZZZ:

Nagyon nem kellene összekeverni a SCI-FI-t a valósággal.

Vannak módszerek, vannak eszközök ez nem vitás.

DE!!!!!

Gondolkodjatok már eg ykicsit az istenit, mennyi adat lenne már ha mindekit megfigyelnénke, ha mindekit ellenőriznének.

Nincs, nincs és nincs ennyi kapacítás, sem átviteli sem feldolgozó oldaról.

Csak is kizárólag célzott megfigyelésekről lehet szó.

Az egész kinai kémszoftveres dolog, egy kibaszott nagy humbug, nem kivitelezhető ezer ok folytán.

Csak a célzott megfigyelésnek van érteleme, illetve csak az valósítható meg, mert ha mindekit megfigyelnénk, akkor kellene még úgy cirka 1 milliárd ember, aki feldolgozná az adatokat.

Amúgy meg ne vicceskedjünk már, ezer és ezer független hálózati eszköz lehet venni, amelyekkel frankón szűrhető az Ip forgalom, vagy legalább monitorozható, azaz a rosszindulatú adatküldés rögvest felderíthető.

Vannak itt az IT-sek is, gondolom alá tudják támasztani. Mondjuk kétségtelen, hogy egy egyszerű irodai patkány, mint én is szarik magasról az ilyesmire. Max akkor nézek a dolgok körmére, ha lassabban jön a torrentem az irodában...... :D

Mérges 1234 2010.12.15. 10:34:59

@Majd azt én tudom:

Eddig is így vol, ezútán még inkább így lesz.

A "valóvilágon" és egyéb média szeméten elhülyült emberek, nyomkodják majd a gombot, ahogy eddig is.

Magyarországnak pont ez a baja, hogy kb 20-30% nyi ember az, akinek még vannak értelmes gondolatai, egyáltalán megérti az alapvető folyamatokat.

Ráadaásul még ez a 20-30% is fel van osztva ügyesen.

manager2008 2010.12.15. 10:37:14

@kovacsjancsYYYZZZ:
Túl okosnak gondolod a mindenkori hatalmat.
Sajnos sokkal hülyébb mint bárki gondolná.
Szerencsére...

manager2008 2010.12.15. 10:50:59

@Doubledecker: Keseredj el. Van erre kapacitás, csak nem nálunk szerencsére.
Nem zavar a Google léte? csak példaképpen pedig az nem is ezért van.
Olvass utána és remegni fog a lábad...
-----------
Egyszer egy titkárnő (fontos helyen) (nagyon nagyon csinos volt de nem egy IQ bajnok, gondolom nem is azért volt ott) fontos tárgyalás előtt sikeresen kitörölte a három nap alatt össze írogatott anyagot.
De úgy kitörölte hogy totálisan (mert volt neki egy nagyon nagyon törlő programja is, ami felülírta a tartalmat minden zagyvasággal (külön kérésre) . Na ezt a törlő programot is rutinszerűen használta azért hogy ne felejtse el (agyonfenyegették).

Erre a főnöke azt kérte hogy a logikusan teljesen eltűnt anyagot szedjük vissza valahogy mert ő különben repülni fog ő is és a titkárnő is (amit bántam volna, és ő kissé könyörgőre is fogta a dolgot).

Megkérdeztem: melyik változat kell neki?
Kérdezte: hogy hogy?
Megkérdeztem: melyik percben aktuálisat kéri?

Majd azt én tudom 2010.12.15. 10:52:47

@Doubledecker:

IT szakemberként részben egyet kell, hogy értsek veled. Részben. Valóban nem lehet ellenőrizni az összes titkosított audiovizuális adatforgalmat a kismillió protokolljával, meg amit még akarsz, és kovacsjancsYYYZZZ fantáziája valóban túl messzire röpítette a Nagy Magyar Valóságtól...

Azonban... és ez egy relatíve fontos "azonban" ... A laikusok általában alábecsülik a számítási kapacitást, amivel a nagygépek manapság rendelkeznek. Vegyünk például egy Oracle felhő alapú infrastruktúra kiszolgálására gyártott szervert. Ha az ellenőrizni kívánt információ szöveges [plain text/mime text/XML szöveg (".docx",".odt") /formázott szöveg(".rtf",".doc")], és a benne keresett szókapcsolatok sem túl bonyolultak (pl.: Néhány száz szó néhány ezer relációban.) akkor egy megfelelő szoftver (emberi beavatkozás nélkül) képes akár 100.000 internetkapcsolat teljes adatforgalmát megszűrni "gyanús tartalmakra", és egy néhány száz fős emberi személyzet már elégséges az így keletkezett tartalom szelekciójára.

A fenti rendszer persze minimális szakértelemmel, és elhanyagolható ráfordított idővel "átverhető"... De a kulcsszó a szakértelem, és a ráfordítás. Itt veszíti el a tömegtájékoztatás a tömeget. A fent vázolt rendszer nem szűr audio- és videotartalmakat, de a hozzájuk írt kommenteket már igen. Nem szűr képeket, csak a melléjük írt szöveget. Nem korlátozza a gondolat szabadságát, csak a szólásét...

Mérges 1234 2010.12.15. 11:05:59

@Majd azt én tudom:

Na ez a lényeg, lehet egyszerű célzott szűrésket végrehajtani, de ennyi.

Nincs róla adatom, de az Interneten napi szinten több ezer,de talán több millió terrabyte is mozgolódik.

Ezt szűrni????????

Egyáltalán alkotni egy rendszert, ami ezt egy helyre csoportosítja?

Ok elképzelhető egy megfelelőképpen szétosztott rendszer. De tényleg az van, hogy csak egyszerű szövegekre lehet szűrögetni, videóra hagra nem, ez útóbbire nem létezik és talán soha nem is fog eleendő kapacitás létezni.

Tény, hogy egyetlen majdnem biztos védelem van a fizikai leválasztás.

De azért ez nem teljesen lehetetlen. Ha függetlne hardver elemek, tűzfalak routerek segítségeével működtet az ember egy rendszert, akkor ez lehetséges. Persze nem a tömegek szintjén.

De egy bank is meg tudja oldani, akkor bárki aki fontos információ birtokában van is megoldhatja.

A lényeg tényleg az, hogy a tömegek szopni fognak.

A kérdés inkább az, hogy egy ilyen rendszer egyszer már megbukott nálunk, illetve mindenütt bukásra áll a világban, akkor a mostani kormány miért akkar megint ilyen rendszert építeni, nem tudják, hogy ez sokáig nem működhet??????

Majd azt én tudom 2010.12.15. 11:09:39

@Doubledecker:

Mert hülyék? Mert valamiféle messianisztikus megalománia vezeti őket józan megfontolások helyett? Mert az egyetemről egyből a politikába ugrottak fejest, és sosem próbáltak meg életben maradni a valóságban? Mert megtehetik?

(A megfelelő válasz aláhúzandó.)

Mérges 1234 2010.12.15. 11:15:57

@Majd azt én tudom:

Egyiket sem tartom kielégyítőnek.

Nem értem, ezek értelmes emberek, lehet ez működhet 2-től akár 10 évig is, de útána kibaszott nagy bukta jön, vagy akár véres forradalom.

Egyszerűen nem tudom felfogni, és ami igazán fáj, hogy saokn tapsolnak hozzá.

MInt írtam feljebb, lehet hogy jót akarnak csináni (szerintem nem annyira), de lehet, hogy jót akarnak. De nem lehet ilyen módon, nem lehet 2010-ben Európában.

AZért sem, mert maga ez az eszköz fogja magaalátemetni a gazdaságot is.

Nem értem miért nem tudják ezt?????

Vagy csak szarnak az egészre?

Egyetlen rendszer sem tud hosszútávon fennmaradni visszacsatolás nélkül, és ha jól látom viktor szinte minden visszacsatolást régen kiiktatott. Ezért is hisszi, és issza Matolcsy szavait.

whoamiohmy 2010.12.15. 11:17:34

@Doubledecker: Rossz iranybol gondolkodsz. Arra az ervre, hogy nem lehet egyszerre ennyi tartalmat megfigyelni, csak annyit kerdeznek: Nem sokkal egyszerubb alapbol tiltani mindent, amit elozoleg nem engedelyeztek?
Vagyis ha mar az internet-szolgaltatoknal tartunk: Az IP-szures (ami egyebkent Magyarorszagon mar evek ota megy minden szolgaltatonal, csak kevesen tudnak rola) nem akkor igazan hatekony, ha minden internet-szolgaltatonak leadnak egy listat, hogy: na, EZEKET kell kiszurni. Nem, a diktatura akkor kezdodik igazan, amikor leadnak egy listat, hogy na, EZEKET LEHET ATENGEDNI, a tobbi mehet a levesbe. Es maris csak azt ered el, amit ok akarnak. Hiaba posztol a kuruc.info Amerikabol vagy Afrikabol vagy a joeg tudja, honnan, ha itt Magyarorszagon a kutya nem fogja tudni elerni azt az IP-tartomanyt.
Az, hogy ezt eddig nem igy csinaltak, egyedul azert volt, mert eddig kifizetodobb volt (majdnem) mindent engedni, mint a tobbseget tiltani. Na, ez fog megvaltozni a Wikileaks miatt. A svedeknel mar most az van, hogy a kormany kotelezheti az internet-szolgaltatodat, hogy folyamatosan monitorozzon. A nemeteknel mar megy a "three strikes and you're out" szabaly, vagyis ha harmadszorra is rajtakapnak, hogy tilosban jarsz, akkor megvonhatjak toled az internet jogat 3 evre. Vagyis harom evig SEMELYIK szolgaltatotol nem vasarolhatsz internet-elofizetest.
Ez a szep uj vilag. Csak az az IP-tartomany lesz elerheto, amit ok szeretnenek, es ha valamilyen modon megis kikukkantasz a nagy fal mogul, akkor egyszeruen megvonjak az internetet, es vissza se kapod evekig. Egyszer megjatsszak ezt veled, onnantol kezdve fogod tudni, hogy mit lehet, es mit nem. Sot, halas pincsikutyakent fogsz csaholni, ha nagy kegyesen elengednek az internet-megvonasbol egy-ket honapot.
Ugye, hogy pofonegyszeruen megoldhato az internet cenzurazasa? Es ugye hogy a torvenyi eszkozok nagy tobbsege mar meg is van mindehhez?

manager2008 2010.12.15. 11:23:56

@kovacsjancsYYYZZZ: A műholdakat azért ne hagyd ki a dologból.
Ma az internetet a többség vonalon éri el, egy csomóan kábeltévés hálózaton, ás mobil kapcsolattal.
Az utcán is eléred viszont a wifit, és akkor is csinálhatsz érdekes dolgokat (milyen meglepi a gazdájának ha gyermekpornót töltenek az általa felügyelt wifi kapcsolaton).
De nem lehetetlen a mikrohullámú kapcsolat és a műholdas sem.

Ebben az esetben már egy kis állam nem tud a dologgal mit kezdeni.

whoamiohmy 2010.12.15. 11:29:44

@manager2008: A muholdak foldi adoallomasok jelet kozvetitik a legkoron keresztul. A wifik masik vegen wireless routerek vannak, amik tobbsegeben vezetekes halozattal kapcsolodnak a netre.
A gerinc tovabbra is rezdroton megy, nem is lehetne maskepp. A muholdas adatkozvetites tulsagosan megbizhatatlan pl. mar csak a napfolttevekenyseg miatt is.
Raadasul meg ha muholdas vagy wireless modon is kapod az internetedet, a szolgaltatod akkor is egy letezo, lekovetheto, torvenyekkel szabalyozhato ceg, hiszen fizetsz a szolgaltatasert - mashogy nem is lehetne, hiszen az infrastrukturat fenn kell tartani valamibol, ezeket a penzeket pedig be kell szedni valahogy, vagyis szolgaltato marpedig kell.

whoamiohmy 2010.12.15. 11:37:14

@manager2008: Ja, es meg valami.
Te azt hiszed, ez a mediadiktatura csak nalunk megy... el vagy tevedve, felebaratom. A War on Terror szerinted mirol szolt? A pirate bay elleni hecckampany mirol szolt? Magyarorszag nemhogy nem jar elen a mediadiktatura kiepiteseben, de most hozzuk be a jopar eves lemaradasunkat. A vilagon minden orszagban elkezdtek epiteni a szep uj vilagot, mi most fogunk belelepni ebbe. A globalis IP-szures es IP-engedelyeztetes szerintem csak honapok kerdese. Akkor pedig a helyi kormanyoknak csak annyi dolga lesz, hogy a globalis listahoz hozzategyek meg azt a par cimet, ami nekik nem tetszik. Ennyi.

Mérges 1234 2010.12.15. 11:42:22

@kovacsjancsYYYZZZ:

"szolgaltatod akkor is egy letezo, lekovetheto, torvenyekkel szabalyozhato ceg,"

Pontosan erre jött rá a Fidesz is, az új média törvény szerint kötelezik a szolgáltatót tartalom szűrésre.

Nem fognak ők baszodni a Kurcz infóval, majd inkább csinálnak egy rendszert, ami a szolgáltatóknak szűrendő tartalmak listááját biztosítja....

Tényleg nem leszünk messze attól, hogy nem szűrni inkább engedélyezni kell majd.

Anniyt azért még hozzá kell tenni, hogy nem véletlen ez a tendencia, a fő baj, a polgárok sehola világon nem elég értelmesek ahhoz, hogy értelmesen éljék az életüket így aztán marad az idomítás....

Majd azt én tudom 2010.12.15. 12:03:11

Nem tudom, ismeritek-e a pozitív és negatív szabadságjogok fogalmát?

manager2008 2010.12.15. 12:05:34

@Doubledecker: OK , akkor írd ide légyszíves hogy mit fog megadni a kuruc.info aktuális szűrése érdekében a szolgáltatónak? (a gyengébbek kedvéért) amit nem lehet naponta változtatni hússzor.

A változást ha van, észre kell venni, újra beállítani a routerekben ami nem két perc, stb.

Ha a valós tartalmat akarod szűrni akkor meg annyira lelassul az egész internet hogy elképesztő.
A gyermekpornóval is szívnak rendesen.
A terroristákkal is
A lopott tartalmakkal is.

Az biztos hogy ha nincs internet akkor probléma sincs.

manager2008 2010.12.15. 12:14:01

@kovacsjancsYYYZZZ: Egy Eu állampolgár (mondjuk osztrák) szerinted Magyarországon nem éri el a műholdas internet szolgáltatását?
Műholdas telefonon lehet telefonálni a Szaharából is, akkor netezni miért ne lehetne.
1. Ha eléri akkor kimész és rendelsz egyet, kerül amibe kerül.
2. Ha szolgáltatni is akarsz rajta az sem lehetetlen. Csak legyen a szerver is kint.

www.hdt.hu/ nem a reklám helye de hirtelen őket találtam meg.
Ha van ilyen osztrák akkor passz.
Drágább persze de elérhető.
Ja kérem a szabadság drága dolog.

Mérges 1234 2010.12.15. 12:15:08

@manager2008:

Az a baj, hogyha az IP-t változtatod naponta hússzor akkor a Domain név szervereken is meg kellene csinálni a változást, mert akkor a bugyant olvasók sem érik el.

"Ja nem kedvelem a kurucot a stílusa miatt, meg egyáltalán örültek, viszont egy két esetben ők legalább valóságot írnak és elég keméyek."

Én nem vagyok infromatikus, csak kicsit konyítok a dolghoz.

Nem tudom, hogyan kívánják szűrni, tényleg leht az a szerencsénk, hogy ezek egyrészt nagyon hülyék (ezt egyébként látjuk, Timúr és csapata mennyire nem konyít az IT-hez), másrészt egy csomó technikai akadály is van, amelyet csak nagy berúházásokkal lehetne legyőzni, de akkor meg megbélyegzik őket, mondván Koreát építenek.

Mondjuk nem lehet esetleg a szolgáltatókat kötelezni, hogy a DNS szerverek felé menő forgalmat szűrjék.

Megy a protokban "kuruc.info" szűrő elkapja, és nem is továbbítja a DNS szerver felé. Innentől kezdve teheted akárhova, szerintem ez egy működéőképes mód lehet.

IT szaki??????

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.12.15. 12:17:10

@Majd azt én tudom: A szólásszabadság egy tipikus (a legtipikusabb) negatív szabadságjog, amit most Szalai Annamari pozitív jogként próbál értelmezni. Az állam szolgáltatni fogja a jogot, hogy a polgár "helyes" információhoz jusson.

babarczyeszter 2010.12.15. 12:22:21

kis korrekció: a bíróságon megtámadott pénzbüntetési határozat _nem halasztó hatályú_. Magyarán, akkor is fizetsz, ha a végén esetleg mégis nyernél.

manager2008 2010.12.15. 12:33:21

Egyébként jó kis mintaképpen itt van a on-line póker dolog.

Millió előírást sért, még sem tudnak vagy akarnak csinálni vele valamit.

Reklámozzák a tévékben (fokozzák az ismertségét ez a gazdasági reklámozásra vonatkozó törvény szerint reklámozás)
A fogyasztóvédők NFH mégsem tiltotta be, nem bírságolta stb.

Az online pókercégek offshore cégek általában.

Most akkor van olyan törvény amit be kell tartani és van olyan amit nem?

whoamiohmy 2010.12.15. 12:51:29

@manager2008: Ennek az eliminalasara a legegyszerubb modszer, ha a hardvergyartas szintjen meghatarozod, hogy mit lehet, es mit nem, magyarul egyszeruen eltunteted a muholdas technikat a piacrol.
Ez egyebkent pofonegyszeru dolog, mivel raadasul ezek a technologiak nem igazan erintenek sok embert, legalabbis en nem sok embert ismerek, akinek muholdas vagy mikrohullamos netje lenne. Persze, vannak, de jelenleg mindenki az elerheto legolcsobbat valasztja, az pedig ADSL vagy kabel. Azok meg ugye szolgaltatokon keresztul mennek, vagyis maris megvan, hogyan fog mukodni a globalis IP-szures. A tobbseg problemaja megoldva. A kisebbseg meg le van ejtve. Vegul is, kodolt CB-radioval is lehet okoskodni mar vagy 40 eve, de egy-ket amator radiost kiveve nem igazan mozgatott meg sok embert ez a lehetoseg. Ok meg nem zavarnak sok vizet. Az elektromos autot is ki lehetett mozgatni a piacrol, amikor mar ugy tunt, valodi vetelytarsa lehet a benzines kocsiknak (lasd a Who killed the electric car cimu filmet).
Ami a gyerekpornot, online pokert, torrentezest meg a tobbit illeti - mint mar emlitettem, ezeket eddig azert hagytak beken, mert a dologban egyszeruen nem volt annyi penz, hogy megerje szejjelrugni a rendszert. Az interneten folyo legalis kereskedelem viszont igen nagy penzt hozott, vagyis a veszteseg oldalon tobb volt, mint amennyit az abszolut korlatozassal nyerhettek volna.
Na, ennek mostantol annyi. A fennallo vilagrend nem borulhat fel, ha bukjak az internetes legalis kereskedelem egy reszet emiatt, akkor bukjak, az meg mindig kisebb veszteseg, mint ha a Wikileaks meg a majdani utodjai darabonkent kiszivarogtatjak az USA kulkepviseleti szerveinek az osszes titkat a kovetkezo par evben.
Szerintem a legvaloszinubb forgatokonyv, hogy:
1. Csinalnak valami mubalhet, amit a szabad internetre lehet fogni, pl. felrobbantanak egy atomreaktort, es rafogjak, hogy hackerek csinaltak (last irani pelda)
2. Erre valo hivatkozassal folallitanak egy nemzetkozi internetes szabalyozo testuletet, ami elso korben globalisan minden IP-t tilt, valoszinuleg az USA vezetesevel, de meg az is lehet, hogy a kinaiak lesznek az elenjarok, nekik ugyis van ebben tapasztalatuk.
3. Onnantol kezdve csak az kaphat IP-t, aki regisztral ennel a testuletnel, vagyis elfogadja a jatekszabalyokat. Ez gyakorlatilag azt fogja jelenteni, hogy a teljes IP-tartomanyt folyamatosan auditalni fogjak. Ez termeszetesen azt is jelenti majd, hogy a jelenlegi IP-cimeknek csak egy toredeke lesz elerheto, de hat ugyis kezdtunk kifogyni a lehetseges IP-cimekbol, egy problema megoldva.
4. Az egyes orszagok tovabbi, a globalis testulet altal korabban mar engedelyezett IP-tartomanyokra kapnak majd tiltasi jogot, pl. Magyarorszag letilthatja azt a szervert, amin a Kuruc.info van (ha a globalis testulet le nem tiltotta meg elso korben)
5. Az alternativ technologiakat (muhold, mikrohullam stb.) kivonjak a forgalombol, vagy az atlag szamara piszkosul megnehezitik az elerhetoseguket, vagy egyszeruen olyan arakat szabnak, hogy a tobbsegnek ne erje meg ebben gondolkodni (lasd elektromos auto, nagyon jo az a film).
6. Aki megis kitart, azok ellen lesz egy-ket rendszeres megtorlo akcio, hogy befogjak a pofajukat, es a felelem miatt kussoljanak.
Kesz. Viszlat szabad kiberter.

Majd azt én tudom 2010.12.15. 12:56:47

@jotunder:

Amit meg kéne végre érteni, hogy itt feltételes módnak helye nincs! Nem tervezik, nem próbálják, nem szándékoznak, Csinálják vagy csinálni fogják. Ennyi.

@manager2008:

Az online pókercégek nem veszélyeztetik Ovi azon tervét, hogy 2012 augusztus 20.-án, élő egyenes adásban királlyá koronázzák a Duna jegén(!!!).

Majd azt én tudom 2010.12.15. 13:00:08

@kovacsjancsYYYZZZ:

És ha ez megtörténik, majd kezdünk vele valamit. ITT nem ez a téma.

Mérges 1234 2010.12.15. 13:01:37

@kovacsjancsYYYZZZ:

Ahogy korábban is írtam, a kommentjeid, kissé túlzóak.

nem mondom, hogy nincs benne igazság, de technikailag nem megalapozottak.

Amúgy, meg ha egycsapásra megszűntetnék az interneten, (kétlem, hogy ez egyáltalán lehetséges egy ilyen rendszernél), akkor az egész gazdaság visszazúhanna a középkorba.

El hiszem , hogy a mindekori világhatalmak szemét mocskosul szúrja a szabad információáramlás lehetősége, de biztos, hogy szofisztikáltabb módszerek lesznek vannak.

whoamiohmy 2010.12.15. 13:09:04

@Majd azt én tudom: Vagyis most tulajdonkeppen cenzurazni szeretned a velemenyemet, mert nem ide valo?
Azonkivul egy globalis mediadiktaturaba valo beillesztese a magyar mediapolitikanak egeszen pontosan mert is nem tema egy blog olyan posztjara, aminek az a cime, hogy: "Az utolso mediahaboru II"????

Ejnye-ejnye...

@Doubledecker:
1934 marciusaban az amerikai Roosevelt-kormany eletbe leptette az Emergency Banking Act-et, melynek ertelmeben az amerikai bankok (ez akkor a vilagkereskedelem 80%-a volt) nem kereskedhettek tobb napig. Megse lett kozepkor, par nap mulva ujraindult a jatek az UJ szabalyok szerint. Gyakorlatilag kifosztottak az amerikai nepet, elvettek a teljes aranyvagyonat, es uj gazdasagi alapokat hoztak letre a fiat money-val, aminek az alapjait meg 1913-ban teremtettek meg, de kellett az utolso dofes. De ez tenyleg nem ide tartozik.
911 utan egy csapasra megszuntettek az USA legiforgalmat, megse zuhantak vissza a kozepkorba. Par nap mulva ujraindult az egesz - uj szabalyokkal. Azota kell szinte minden egyes repulout elott testuregmotozason reszt venned a repuloteren. Mindenhol a vilagon.
Az akcio lenyege, hogy jol osszehangolt legyen, sokkhatasra epuljon, es jo elore kidolgozzak a reszleteket, igy par nap alatt ujraallithato lesz a rendszer. Ki van ez talalva, higgyetek el.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 13:39:17

@Doubledecker:

"Az a baj, hogyha az IP-t változtatod naponta hússzor akkor a Domain név szervereken is meg kellene csinálni a változást, mert akkor a bugyant olvasók sem érik el."

ez még megoldható lenne, a soa-ban a ttl érték elvben lehet 1 is. :)

a dns filtering az egészen más, az egy létező megoldás, de ha túllépünk az intranet szinten, akkor már nagyon macerás, mert ugye a bixen belül és kívül is kellene szűrni, és vannak félelmeim, hogy ez azért egy kis akarattal megkerülhető

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 13:42:06

@manager2008:

annyiban igazad van, hogy minden központi (név-, tartalom-, stb.) szűrés macerás, és óhatatlanul lemarad az aktuális állapottól, lásd spamszűrés.

manager2008 2010.12.15. 13:45:58

@kovacsjancsYYYZZZ: " pl. Magyarorszag letilthatja azt a szervert, amin a Kuruc.info van (ha a globalis testulet le nem tiltotta meg elso korben)"

Másik országban is lehet és ott is van ha jól sejtem.
Ha nem EU, nem OECD stb. hanem mondjuk Szudán, akkor magasról tesz a magyar kívánságokra. Még Ciprussal sem lehet sokat kezdeni, vagy Gibraltárral. Egész Szudán meg nem fogják letiltani a netről a kuruc.info miatt. Az estek 95%-a piti hülyeség, amiért még levelet sem érdemes írni.
A cégeket megszüntetik és más néven megalakítják félévente és mire utoléred már nincs is.
Aki az egyik országnak terrorista az a másiknak szabadságharcos.

Az úgynevezett rettenetes kommunista diktatúrában sem zavart senkit a történet (szabályozhattak akármit), mert ha ügyes voltál és voltak kapcsolataid elintéztél mindent. Nem változott semmi.
Az is csak a rabszolgáknak volt diktatúra.

whoamiohmy 2010.12.15. 14:30:19

@manager2008: Félreértetted, illetve inkább én fogalmaztam rosszul (Bocsi). Nem arról van szó, hogy Magyarország betiltja a szervert mondjuk Szudánban, hanem arról, hogy a magyarországi internetszolgáltatók kötelesek lesznek szűrni azt az IP-t amin a Kuruc.info van mondjuk Afrikában (vagy akárhol). Vagyis mondjuk Dél-Amerikából el lehet érni a Kuruc.info-t, de Budapestről nem.
A cégek eltüntetése, újraalakítása témakörről annyit, hogy ez most azért van, mert a jelenlegi szabályozás abszolút megengedő, azazhogy tulajdonképpen nincs is szabályozás. Regisztrálsz egy IP-t és kész. Annyit regisztrálsz és annyiszor, ahányszor akarod. A folyamatnak csak a lehetséges IP-címek száma lehet korlátja (egyébként ez most már kezd veszélybe is kerülni emiatt). Egy irányított rendszerben fordítva menne a dolog. Csak akkor kaphatnál IP-t, ha előzőleg átestél egy auditáláson, és ezt rendszeresen frissíteni is kellene. Vagyis ha én mondjuk torrent site-ot akarok üzemeltetni, akkor kapásból nem fogok hozzá IP-t kapni. Egyszerűen a szolgáltatók szintjén elérhetetlenné válik az oldalam, ha olyasmit akarok rátenni, ami nem tetszik a Nagy Testvérnek.
Ha meg persze előzőleg kaptál engedélyt, és rajtakapnak, hogy valamit rosszalkodtál, akkor eltiltás 3-4 évre. Mivel az audit eleve névhez kötötten, azonosíthatóan történik, bármikor elővehetnek. Mivel egy újraauditálás rohadt hosszú folyamat, ráadásul még jó drága is lenne, főleg, ha előzőleg vétettél a szabályok ellen, máris előáll a helyzet, hogy háromszor is meggondolod, mielőtt olyasmit csinálsz az IP-dről, ami miatt bajod lehet. Itt lenne a rendszer valódi pszichológiai ereje. Ez persze akkor működne igazán hatékonyan, ha rendszeresen lennének megtorló akciók a rendszer vélt vagy valós ellenségei ellen, mert akkor a többiek is beszarnának, látva, hogy aki visszaélt az engedéllyel, az nagyon megkapta.
Egyébként Magyarországon az Artisjus, a MAHASZ meg a többi jogvédő maffiaszervezet már évek óta valami ilyesmit csinál, csak a törvény jelenleg nagyon sok mindent enged meg, ezért egyszerűen nem tudnak elegendő elrettentő erőt kifejteni ahhoz, hogy az átlag beszarjon tőlük. Jó-jó, időnként lelőnek egy-egy DC-s hubot, mert ment rajta az SMS letöltős oldalak reklámozása, ráverik az ajtót egy-egy kollégistára, csak az ezzel a baj, hogy ugye a magyar szerzői jogi törvények értelmében mindaddig, amíg pénz nem forgott a rendszerben, illetve illegális szoftver sem volt, addig ezeket az embereket effektíve nem lehet bebüntetni, ezért a torrentezést meg a DC-zést effektíve nem tudták megszüntetni. Az egyetlen piac, ahol jelentős áttörést értek el, az a zene iparág volt, de ugye ott azért, mert ott pénz forog, vagyis egy DJ pl. pénzt kap azért, amit csinál, tehát ha letöltött MP3-akat forgat, azért máris le lehet sittelni (vagy legalábbis megbüntetni). Na, ott be is szart mindenki, a MAHASZ gyakorlatilag azt csinál, amit akar. Nézd meg, milyen balhét csaptak a Balaton Soundon, a Sziget szervezői ezután úgy voltak vele, hogy oké, akkor fizetünk szó nélkül, még a törvényi hátteret se vitatjuk, és nem lesz baj.
Hát, így működik a rendszer.

Mérges 1234 2010.12.15. 15:04:08

@kovacsjancsYYYZZZ:

Szerintem többnyire értjük, hogy miről írsz.

Csakhogy szerencsére a mai technikai szinten ezek a szűrések bonyolultak, bőven meghaladják az ország vezetőinek értelmi képességeit.

Másrészt meg nem éretesz az IT-hez, a hogy én sem sokat, szerintem ezért nem érede, amit fennebb írtak, a jobban hozzáértők.

Ahogy Manager írta, tényleg úgy van az, lehet a kurucot itthon üldözni, de tuti mindig lesz egy két olyan ország, ahol az ottani kormány akár támogatja is, vagy egyszerűen csak inkompetens volta miatt tehetetlen lesz.

Tartalomra szűrni, valódi tartalomra gondolok, tehát az IP csomagok tartalmának ellenőrzésére, nagyon erőforrásigényes, erre nyilván nem lehet kötelezni a szolgáltatót.

Ahogy én írtam fennebb, max domain nevekre lehetne szűrni. De szeritem a mai világban ez sem ér sokat.

Hogy értsd, de biztos van ilyen aki jobban ért hozzá, amikor bepötyögög, hogyóriáscsöcsök.hu, akkor a gépes elküldi egy domain név szervernek ezt az URL, majd az visszadob egy IP. Ahogy fenebb írták a DNS-ben akár percenként is meg lehet változtatni az IP, tehát az is elképzelhető, ax költséges, hogy a óriás csöcsök folyamatosan vándoroljanak egyik szerveről a másikra, sőt ezek a szerverek egyszerre lehetnek a világ számos országában.

Max azt lehet, hogy mikor beírod az óriáscsöcsök.hu, akkor azr a szolgáltató rendszere lehalássza és nem küldi el a DNS szerver felé.

Na de ez is kijátszható, mert ha csinálnak eg másik oldalt, ami tök legális, de mondjuk mindennap közli az aktuális lottószámokat, amelyből az első 4 az óriáscsöcsök aktuális IP címe, akkor minden nap megtalálhatod a betevőt.... :D

Persze a lányeg ez így már macerás. DE ennek szűrése is az.

Én igazából abban bízom, hogy minnál kreténebb a kormányunk, annál jobban összekovácsolódik az ellenállás.

whoamiohmy 2010.12.15. 15:24:26

@Doubledecker: Szerintem sajna még mindig nem érted mit írok.

Először is, egy diktatúrát nem a technikai lehetőségei, hanem a pszichológiai eszközei tartanak fenn. A globális diktatúrára ez ugyanúgy igaz. Ha a pszichológiai eszközök elérték a céljukat, akkor a technikai megvalósítás csak részletkérdés. Ezzel INDULT az eszmefuttatásom. Vagyis az az érved, hogy de ez technológiailag nem megoldható, sajnos nem nyom sokat a latban, mivel NEM A TECHNOLÓGIAI MEGVALÓSÍTÁSSAL KEZDŐDIK A DOLOG. Ha megvan a motiváció és a kellő társadalmi nyomás, akkor létre fog jönni mellé a technika is, hidd el. Ez a világon eddig még mindig így volt, és ezután is így lesz. A technika eleve csak a számára kijelölt úton haladhat, nem engedik meg, hogy letérjen erről az útról. Hogyan lehetséges szerinted az pl., hogy a világ személygépjármű-állományának az átlagos fogyasztása 1949-ben 24,9 mérföld/gallon volt, most pedig 17,4 mérföld per gallon? Hogy lehet, hogy a gépjárművek fogyasztása NÖVEKSZIK, miközben az olaj egyre DRÁGÁBB??? Nem lehetne egyre növekvő teljesítményt kihozni egyre kisebb fogyasztásból? Dehogynem. Csakhogy nem a technikai szempont dönt, hanem valami más. A hatalmi szempont, amit pszichológiai irányelvek mentén jelölnek ki.

Abban tökéletesen igazad van, hogy nem értek az IT-hez, de annyit azért át tudok látni a dolog működéséből, hogy az internetet egy szolgáltatótól vásárolom, vagyis ha mindenkinek korlátozni akarnám az internetszolgáltatást, akkor a szolgáltatókkal kezdeném a dolgot. Az IP-címek változtathatóságáról pedig annyit, hogy (még egyszer) ez csak addig van így, amíg a szolgáltatók alapból minden IP-t engednek, és csak bizonyosakat korlátoznak. Abban a pillanatban, hogy fordítva kezdenek el gondolkodni (vagyis alapból MINDENT TILTANAK, és ahhoz kell engedélyt kapniuk, hogy valamit átengedjenek), az egész rendszer a feje tetejére fordul, és ami eddig az előny volt, az a hátrány lesz, mivel csak azokon az IP-ken keresztül jöhetnek azok a csöcsök, amiket előzőleg valaki engedélyeztetett. Márpedig ha nem akarják, hogy lásd a csöcsöket, akkor egyszerűen visszavonják az engedélyét annak, aki át akarná engedni őket, és az illetőnek máris elemi érdeke, hogy távol tartson mindenféle csöcsöt az IP-címétől. És még az se kell, hogy mindenkit mindig ellenőrizzenek, elég, ha időnként példát statuálnak ezzel-azzal, a többit a félelem elintézi. Igen, ez egyben azt is jelenti majd, hogy a teljes IP-tartomány nagy része elérhetetlen lesz, de ez csak átmenetileg fog gondot okozni, a piac majd szépen idomul ehhez is. A legnagyobb kereskedelmet lebonyolító oldalak már most is alig néhány tucat IP-címről működnek.
És még egyszer: a rendszer fenntartása szempontjából a valódi erő nem a technikai korlátozás, hanem a FÉLELEM és a BÜROKRÁCIA. Az emberek életét ezek a dolgok határozzák meg, nem az, hogy technikailag mire lehetnének képesek.

szempontpuska 2010.12.15. 15:28:45

@babarczyeszter: Ezzel kapcsolatban benn van egy módosító.

Mérges 1234 2010.12.15. 15:30:26

@kovacsjancsYYYZZZ:

Na ez már tetszik, mármint így egyet tudok érteni.

A Szalai Annamária is azzal kezdte, meg fogjuk kérni a szolgáltatókat, hogy korlátozzák a hozzáférést.

Ebből az egészből annyi a lényeg, hogy az egész világ nagy változás előtt áll.

A fpgyasztási adatban, amit megadtál én kicsit kételkednék. Azért a mai autók általában tényleg kevesebbet fogyasztanak. Legalábbis Európa ezen felén, hogy a világ átlag, mit mutat azt nem tudom.

De étny, hogy sikerült az elmúlt években nővelni a belsőégésű motork hatásfokat, igaz max 10-15%-kal.

Ha pedig optimistán nézem nagyobb távlatokban, akkor azt kell mondja, az emberiség ezt is túl fogja élni, mintahogy a sötét középkort is legyűrtük valahogyan.

whoamiohmy 2010.12.15. 15:49:02

@Doubledecker: Az autók fogyasztása tényleg nem tartozik ide, de van egy zseniális könyv erről:
Amanda Little: Power Trip.

Olvasd el, kivételesen jó, pontos és átfogó képet biztosító könyv, abban volt ez a hivatalos statisztika. A könyv végén ott vannak a hivatalos források, referenciák. Tény, hogy a fogyasztási csúcsot már elhagytuk (ez kb. 1973-ban volt az olajválság előtt, akkor olyan 12 mérföld/gallon volt az átlagfogyasztás), de jelenleg a fogyasztás olyan lassan csökken, hogy még az 1949-es átlagot elérni is több száz évbe kerülne.
Na, de tényleg hagyjuk ezt, mert erről holnap reggelit tudnék nektek itt írogatni, és most tényleg nem erről beszélgetünk.
A túléléssel kapcsolatban én nem lennék ilyen biztos. A probléma az, hogy a társadalmat megosztó alapvető viszonyokat nem sikerült felszámolni, sőt, a megosztottság nőtt, annak ellenére, hogy a technikai eszközök ma már lehetővé tennék, hogy minden ember legalábbis elfogadható szinten éljen a világon. Csakhogy a gond ott van, hogy a technológiai eszközök fejlődnek, a társadalmon belüli nyomás nő, ráadásul az erőforrásokkal való gazdálkodásunk nemhogy fejlődött volna, de visszafejlődött. Egyre nagyobb feszültségben élő emberek egyre fejlettebb technikával pusztítják egymást és a természetes környezetüket. A rendszer óhatatlanul az önmegsemmisítés felé halad, és az atomfegyverek korában sajnos a végső megsemmisítés sem üres vízió immár. De a teljes környezeti katasztrófa miatti összeomlás is egy elképzelhető verzió.
Szerintem két forgatókönyv lehetséges a világ szempontjából:
1. (ennek a verziónak kb. 95% a valószínűsége szerintem) Az emberiség mint civilizáció nem éri meg a 21. század végét, a homo sapiens pedig, mint faj, teljesen kihal kb. a 22. század végére.
2. (ez a verzió a kevésbé valószínű, úgy 5%-kal). Az emberiség megvalósítja a bőség és egyenlőség társadalmát (post-scarcity society) és teljesen más szempontok alapján szervezzük meg a társadalmat, mint ma.
Hogy egy ilyen társadalom hogyan működne, azt most szintén hagyjuk, de ami a médiát illeti, az biztos, hogy az eszmék és általában az információ szabad áramlása ALAPVETŐ lényege lenne egy ilyen társadalomnak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 16:08:16

@kovacsjancsYYYZZZ:

"Csak akkor kaphatnál IP-t, ha előzőleg átestél egy auditáláson, és ezt rendszeresen frissíteni is kellene."

lolz. bérelsz mondjuk egy amszterdami vps-t, kérsz hozzá egy tld-t, oszt az egész már meg is van kerülve, plusz a virtula host nem magyarországon van, két légy egy csapásra

whoamiohmy 2010.12.15. 16:32:51

@mavo: Ehh, látom, hogy nem értitek...

Na, akkor megpróbálom LASSAN, LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE elmagyarázni, hátha sikerül fölfogni.
Először is azt ne várd el tőlem, hogy szakzsargont használjak, mert nem vagyok IT-s.
Na de.
Ugyebár az internet a számítógépes hálózatok hálózata. Ebben a hálózatban minden egyes számítógépet illetve alhálózatot egy IP-cím azonosít. Azt hiszem, idáig egyetérthetünk. Vagyis, ha én azt szeretném, hogy valaki csatlakozni tudjon a számítógépemre ebben a hálózatban, akkor a saját hálózatomnak/számítógépemnek rendelkezni kell egy IP-címmel, ahhoz, hogy elérhető legyek, ugye.
Mindezidáig az volt a helyzet, hogy alapból a teljes lehetséges IP-címtartományt (0.0.0.0-tól 256.256.256.256-ig) mindenki engedélyezett mindenhova, vagyis ha valamit tiltani akartál, akkor először is tudnod kellett, hogy az a bizonyos valami melyik IP-címet használja, és aztán azt le kellett tiltanod. Igen ám, de ahogy az illető azt észlelte, hogy nem érik el a hálózatát mások, azonnal IP-t váltott, vagyis egy lépéssel mindig előrébb tudott járni, mint azok, akik tiltani akarták.
NA, DE MOST GONDOLKODJUNK FORDÍTVA. Tegyük fel, hogy a rendszerben egy adott időpillanatban bizonyos helyeken (mondjuk Európa, és az USA országaiban például) az összes internetszolgáltatót arra kötelezik törvényesen, hogy MINDEN IP-címet blokkoljanak attól a pillanattól kezdve. Tehát mondjuk december 15-én CET idő szerint 17.00-tól az összes európai internetszolgáltató (kicsi, nagy, mindenki) szűri az összes IP-t. Muszáj neki, mert ez a törvény.
Akkor ugye fennáll az a helyzet, hogy az internet összeomlott, hiszen egyetlen szolgáltató sem szolgáltat semmit sem. Krach. Hogy lehet ebből új világot teremteni?
Szépen, lassan, apránként visszaengeded az IP-címeknek egy részét, vagyis EGYENKÉNT auditálsz mindenkit, aki IP-címet szeretne magának, hogy azon keresztül részt vehessen az internetes kommunikációban, és részesülhessen annak áldásaiból. És a szolgáltatók csak azokra az IP-kre NEM szűrhetnek, amiket a törvény engedélyez nekik. Akkor a helyzet az, hogy azokban az országokban, ahol ez a törvény, az internetet használók CSAK azokat az oldalakat fogják tudni elérni, amiket a törvény enged. És kész, a kör bezárult, mert ha valaki valami disznóságot csinál az IP-jéről, akkor máris visszavonjuk az engedélyét, visszakerül a tiltott zónába, és máris nem éri el senki sem.
Lehet, hogy Zimbabwéban, Mozambikban vagy máshol, ahol ez a törvény nem vonatkozik az internetszolgáltatókra, képes leszel elérni az oldalát, csakhogy sajnos a felhasználók nagy része olyan országokban csücsül, ahol a szabályozást bevezették. És hiába próbálkozik az illető Zimbabwéból bármelyik IP-címről, mert az ÖSSZES LE VAN TILTVA, KIVÉVE az a pár, amit ellenőriznek. Csókolom. Ha nincs rendszeres ellenőrzés, akkor nincs IP-cím, ha nincs IP-cím, akkor az internetezők nem érik el az oldalt, tehát az oldal nem is létezik a világ fejlettebb országaiban.
Össze lehetne hozni egy ilyen internetes "hatalomátvételt"? Természetesen. Nem lenne egyszerű, először is kellene hozzá valami ürügy, valami sokkhatásszerű esemény, ami indokolná mindezt. De ilyenre bőven van példa a történelemben. Gondoljunk csak a fekete csütörtökre, Pearl Harborra vagy a 911-re. Aztán rendkívül pontosan összehangolt akció kellene, gyakorlatilag olyan szintű, amit most főleg katonai szervezetek és titkosszolgálatok szoktak csinálni, de hát ezekből is van bőven. Sőt, akár még két legyet is lehetne ütni egy csapásra, az internetes kommunikáció megbénítását rá lehetne fogni valami hacker csapatra, és azt lehetne mondani, hogy azért kell az új szabályozást bevezetni, hogy az ilyen összeomlást elkerülhessük a jövőben. Kiütöd a gerincháló főbb elemeit, és a legtöbben máris net nélkül maradtak, majd szépen lassan visszaállítod a szolgáltatást csak most már az általános IP-tiltással. Krach, sokk, majd a belőle kiemelkedő új világrend. Kipróbált módszer, összehangolt akció kell hozzá, de megoldható.
Vegyük kis hazánkat. Hány internetes szolgáltató is van itt? Mondjuk néhány tucat. Gyakorlatilag 3 vagy 4 szolgáltató (T-Home, V-net meg mondjuk a UPC) fedi le az ország JAVA RÉSZÉT. Ráadásul az ország internetforgalmának a java része egyetlen gerincvonalon keresztül megy (az ELTE hálóján, ha jól emlékszem). Vagyis a hatalomátvételhez lényegében elég, ha ezeket kiütödl. Ehhez elég pár tucat rendőr vagy katona a megfelelő cégek, szervezetek székházaiban.
Persze, maradnának szürke zónák, de ezeket a félelemkeltés eszközeivel gyönyörűen kordában lehetne tartani. Mindig vannak renegát szolgáltatók, de ahogy az első párat lecsukattad, a többiek benyalnak gyönyörűen. Ugyanez igaz az alternatív technológiákra. Igen, lehet közvetlen kapcsolatot létesíteni a zimbabwei szerver és a magyar host között műholdon, de ez egyrészt nem olcsó mulatság, másrészt kevés embernek van ilyen technikája otthon, harmadrészt még kevesebbnek lesz, ahogy tiltottá válik ez a technika. És be lehet tiltani, lásd a repülőgépekre se lehet fölvinni most már egy pohár vizet se. Ahogy az első pár embert megbaszták mikor ilyesmivel próbálkozott, a többi szó nélkül beáll a sorba, és veszi a méregdrága ásványvizet a fedélzeten, meg tűri a testüregmotozást mezítláb a beszállás előtt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 17:27:47

@kovacsjancsYYYZZZ:

oké, valóban nem értesz hozzá, méghozzá nagyon nem, ennyi legalább kiderült. :) egyszerűen fogalmad sincs, hogyan épül fel az internet nevű móka.

"0.0.0.0-tól 256.256.256.256-ig"

lolz, az általad megadott tartomány vége egyszerűen nem létezik, mert ugye 1 byte-on a 256 már nem ábrázolható, de vegyük elírásnak, és akkor jönnek az egyéb bonyodalmak (foglalt LAN tartományok, localhost, subnet, broadcast és egyéb IP-k) nem is beszéltünk.

"mondjuk december 15-én CET idő szerint 17.00-tól az összes európai internetszolgáltató (kicsi, nagy, mindenki) szűri az összes IP-t. Muszáj neki, mert ez a törvény.
Akkor ugye fennáll az a helyzet, hogy az internet összeomlott, hiszen egyetlen szolgáltató sem szolgáltat semmit sem. Krach. Hogy lehet ebből új világot teremteni?
Szépen, lassan, apránként visszaengeded az IP-címeknek egy részét, vagyis EGYENKÉNT auditálsz mindenkit, aki IP-címet szeretne magának, hogy azon keresztül részt vehessen az internetes kommunikációban, és részesülhessen annak áldásaiból."

aha, egyesével auditálnak mintegy 4 milliárd IPv4-es címet (IPv6-ról már nem is beszélve), na azt megnézem. konkrétan nem két napra állna meg az internetes élet, de nem is csak pár hónapra, már ha egyáltalán ez a full szűrés technikailag megvalósítható lenne, amit finoman szólva kétlek. a dns filtering pl. az etc/hosts átírásával szépen kikerülhető, de nem is érdekes, mert mivel a root dns szervereket kénytelen vagy nem teljesen szűrni, egy primitív djbdns cache már megoldja a gondokat, stb.

a bix szűréséről amúgy írtam, csak hát az is max. ip + dns filtering lehet, és az sem a tökély, finoman szólva. részletkérdés, de a bix 10GB-vel 3, 1GB-vel 4 helyszínen van, az eltének meg köze sincs hozzá, sokkal inkább a bme-nek, gugli jó barátod, mielőtt hülyeségeket kezdesz el irkálni, de ez is csak részletkérdés persze

amit csak magyar szinten leírtál, már az baromi nehéz lenne, még akkor is, csak ha egyetlen isp lenne magyarországon, ráadásul szűrni kellene hozzá az összes proxyt is, na az megint csak izgalmas móka lenne, egy az egyben csak úgy megoldható, ha csak a magyar ripe-okat engedélyezed, elég, ha egy nem magyar taromány szűretlen, és már van is legalább egy proxy a nagyvilágra. és egyetlen renitens rendszergazda fel tudja borítani az egészet, és elmondom neked, nem egy lenne, hanem bőven elég.

nem is írom tovább, ezer sebből vérzik, amit leírsz. az internet nem olyan, hogy csettintesz egyet, és az van, amit akarsz.

manager2008 2010.12.15. 17:29:17

@kovacsjancsYYYZZZ: A világ sokkal nagyobb dolgokban sem tud ilyen méretű egyetértésre jutni.
A probléma fordítva van, pont az USA nagy cégei vették hatalmuk alá ezzel a mesterséges káosszal a világot. A Google, a facebook stb. cégek gyakorlatilag pont a jelenlévő tömegességgel végezték ki a kis országok bármilyen jó szolgáltatóit.
Kizárt hogy egy ilyen folyamat végbemenjen amit Te mondasz, az államok meg tudják oldani a titkaik védelmét, és igazi titkokat nem is tudnak olyan könnyen kiszivárogtatni sem.
Amit nálunk kitaláltak ez egy amatőr baromság, esélye sincs hogy megvalósuljon, illetve csak arra jó hogy kiröhögtessék magukat.

Annak lenne értelme hogy az internet forgalmat a téma szerint rangsorolják hasonló szigorúsággal mint amit Te mondasz, de azt sem tudták megcsinálni.
Jelenleg ha egy banki tranzakciót végzel, fontos levelet akarsz küldeni, on-line tőzsdei tranzakciókat hajtasz végre, akkor furcsa módon egyenrangú a tranzakciód (IP csomagok) egy kisköcsög gimnazista pornófilm nézegetésével, és mivel az jó nagy , még meg is szívat téged.
Ha a fontos tranzakció lelassul, vagy lefagy, kár keletkezik, a pornófilm meg vígan működhet tovább, legfeljebb pár kocka elkenődik.
ezt sem tudták megoldani, helyette növelik a sávszélességet a végtelenségig.
Mert a filozófiája a dolognak más.
Az összes szigorú, és zárt rendszer elhalt, vagy nem gazdaságos, pedig megbízhatóan működik és a hivatalos szervek használják (X.400 mail, stb.)
Régen egy katonai adatátviteli titkosító berendezés akkora volt mint egy teherautó, ma befér a zsebedbe.

Ha tartalom szűréssel próbálkozna az állam, akkor a szolgáltatók a regisztrált felhasználóknak titkosított információt küldenének és az egyszerű szűrésnek annyi. Már a Skype-t is támadták hogy nem lehet lehallgatni egyszerűen, mert jól titkosít.
Persze lehet megtiltani a postagalambok tenyésztését is, mert titkos infót lehet vele elküldeni, de ez még sosem jött be, különösen tartósan nem.

A törvényektől nem kell nagyon félni, mert minél bonyolultabb annál rosszabb a minőségük s könnyű megkerülni.
Pld. meghatározták hogy a légpuskához nem kell engedély ha meghatározott energiával lövi ki a lövedéket. De azt nem lehet meghatározni hogy a sűrített levegős tartályt alkalmazó légpuskát milyen nyomásra tölti fel a tulajdonosa (le lehet vele lőni egy szarvast is éppen ha kell). Elvileg sokkal veszélyesebb mint egy robbanó töltényes fegyver. Ha jön az ellenőr, kiengeded a nyomást :)
Ijjat is tarthatsz engedély nélkül, olyat amivel elefántot is lehet lőni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 17:30:13

@kovacsjancsYYYZZZ:

gondoltam, még írok pár bibiről, de feladtam, annyi baj van azzal, amit leírtál.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 17:33:37

@manager2008:

"A probléma fordítva van, pont az USA nagy cégei vették hatalmuk alá ezzel a mesterséges káosszal a világot. A Google, a facebook stb. cégek gyakorlatilag pont a jelenlévő tömegességgel végezték ki a kis országok bármilyen jó szolgáltatóit."

lolz, érdekelne, mik ezek a jó szolgáltatók. :) pl. a fácse egyetlen magyar konkurrense az iwiw, köszi szépen, de nem véletlenül előzte be a fácse. a googli is csak a piac egy szegmensét képes lefedni, stb.

az internet nem centralizált. pont. ha kidobod a felét, a maradék még működni fog.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 17:38:39

@kovacsjancsYYYZZZ:

ja igen, a legfontosabb: ha a dolgok hihetetlen alakulása folytán valóban tudsz egy full IP bant csinálni, ott helyben megdöglik nagyjából teljes elektronikus pénzforgalom, na azt jól megnézném, ahogy egy nap alatt összeomlanak a bankok, mert valami hülye totális cenzúrát akart. :-D

whoamiohmy 2010.12.15. 17:42:28

@mavo: "aha, egyesével auditálnak mintegy 4 milliárd IPv4-es címet (IPv6-ról már nem is beszélve), na azt megnézem. konkrétan nem két napra állna meg az internetes élet, de nem is csak pár hónapra"

PONT EZ AZ, hogy nem engednének vissza mindenkit, aki eredetileg bent volt!!!! Pont ez a lényeg. CSAK azokat engednék vissza, akik megfelelnek a konform előírásoknak, EZT nem érted meg! Így apránként építenék újra a hálózatot, de csak azokból, akik elfogadták az új játékszabályokat.
Igen, ez óriási áldozattal járna, de előbb-utóbb az internet okozta rizikó akkora lesz, hogy ez megkerülhetetlenné válik. Újra kell építeni a hálózatot, és csak azokat szabad visszaengedni bele, akik lojálisak a rendszerhez. Pont ez a lényeg.
Az elírásokért meg a hülyeségekért bocs, valóban nem vagyok IT-s szakember, nem értek hozzá, de nem is állítottam ilyet sohasem.

Szerintem adjuk fel a vitát, mert úgysem fogjuk tudni meggyőzni egymást. Majd az idő eldönti a kérdést. Szervusztok.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 17:54:33

@kovacsjancsYYYZZZ:

lolz.

"PONT EZ AZ, hogy nem engednének vissza mindenkit, aki eredetileg bent volt!!!! "

ki beszélt erről? már eleve a full ip ban nagyjából lehetetlen, de a "visszaengedés", na az pláne.

ismétlem, az internet nem centralizált. és nem is lesz az. mert szándékosan így tervezték meg.

értem én, miről álmodozol, csak pont te nem érted, hogy amit megálmodtál az lehetetlenség. tudod, hány isp van csak az államokban? csak broadband isp van úgy félezer, dsl isp olyan háromszáz plusz körül, kábelszolgáltató, mint a nyű, ezek centralizálást oldd már meg kérlek ...

és ez még csak az államok.

senkit nem érdekel, hogy nem vagy it szakember, de akkor ha lehet előbb inkább kérdezz, utána kezdj el mindenféléket leírni, hogy ezt így, azt meg úgy.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.12.15. 18:06:38

@Kettes:
És nyomjátok tovább a spamet. Igazán derék.

whoamiohmy 2010.12.15. 18:06:44

@mavo: Tudod, hányféle pénznem volt Amszerdamban az 1600-as években? Körülbelül 840.
Aztán jött a központi bank 1609-ben, és bevezette a saját papír pénzét mindenféle ezüst érmék helyett. Néhány év alatt olyan hegemóniát alakítottak ki a pénzpiacon, hogy 1637-re összehozták a világ első tőzsdekrachját (csak akkor még nem úgy hívták).
Minden rendszer decentralizáltan indul, és mindenki azt hiszi, hogy emiatt lehetetlen megsebezni. Aztán jön valaki, és egy új ötlettel megcsinálja a lehetetlen. Centralizálja a centralizálhatatlant, aztán azt csinál vele, amit akar.
Ezer, vagy akár néhány ezer ISP semmi. Ráadásul ezek valószínűleg egymásnak is szolgáltatnak, vagyis ha jobban belenéznél a dologba, rájönnél, hogy a forgalom java részét néhány nagy játékos mozgatja. A kicsi, független szolgáltatókat pár hónap alatt meg lehet félemlíteni, be lehet csukni, fel lehet számolni.
Pont mint a hagyományos (nem online) médiában. Gyakorlatilag 3 médiacég kezében van a világ teljes médiapiaca. Azt csinálnak, amit akarnak.
Az internet MOST MÉG nem ilyen. De ilyen lesz, ez szükségszerű. Lehet, hogy nem úgy fogják csinálni, ahogy én itt leírtam, de a séma kísértetiesen mindig ugyanaz a történelem során. Mert működik.
Javaslom, hogy olvasd el Naomi Klein: The Shock Doctrine című könyvét.

Az a baj, hogy Te a technológiai részben jóval tájékozottabb vagy, mint én, és ezt tisztelem és elfogadom. Csak azt nem vagy képes befogadni, hogy a technológia nem minden, sőt, a világot alapvetően NEM a technológia mozgatja. Próbálj meg egy kicsit a kockán kívülre kerülni, és rögtön rájössz, hogy bármit meg lehet csinálni, ha megvan hozzá a kellő motiváció. A technika csak eszköz, nem motiváció és nem cél. A világot nem ez mozgatja, hanem más erők.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 18:25:59

@kovacsjancsYYYZZZ:

de tudod mit? gondolkozzunk együtt, oké? (az olyanokat eleve hagyjuk ki, hogy az összes ügyfél ip-t minél hamarabb engedni kell, különben éhen halnak az isp-k.)

— alapfeltevés 1:

legyen úgy, hogy alapból minden ip banon van (reject vagy drop), és csak az "auditált" ip-k legyenek accepten. így kell a legelején a legkevesebb ip-t tárolni az adatbázisban (lolz). utána ez óhatatlanul megfordul (jóval több kliens ip van, mint szerver ip, ugye sejted, hogy ez igaz?), na, az is lolz lesz, de ezt is hagyjuk figyelmen kívül

— alapfelvetés 2:

— említettem az "adatbázist", azt valahol csak tárolnod kell, ugye? magától értetődően decentralizált adatbázis-rendszer kell, mint a dns-é. ugye nem kell elmagyaráznom, miért? ha igen, szólj, elmesélem, de jobb, ha megnézed, miért nem centralizált a dns, abból rájössz magad is - remélem

és akkor jön a legfontosabb kérdés: hogyan építesz a semmiből egy hasonló rendszert?

— nézzük csak, mi is kell hozzá:

- egy sehol sem foglalt port. azt szabvánnyá kell tenni az összes isp-nek. ez eddig a legkönnyebb. aztán a klienseken (ld. később) de már elég bajos lesz.

- kell egy új protokoll, azt szabvánnyá és az isp-k számára kötelezővé kell tenni

- kell néhány root szerver, amit persze alapból tilos banoltatni

- kellenek cache szerverek, minden isp-nek legalább kettő.

- ha emberi tempót akarsz, akkor a lanoknak is kell cache [szervereken ez ugye kötelező új szervíz, ami eddig soha sem létezett, amihez kötelezően frissíteni kellene pár százmillió szerver szoftvert, na ezt add be egy pl. még mindig 8.x-es ubuntut használó cégnek, akinek nincs beálítva automatikus upgrade], sőt, a klienseknek ajánlott egy cache kliens, ezért a klienseken is kellene a kötelező frissítés.

- a központilag fejlesztett szoftverben nem lehet semmiféle biztonsági rés. pár éve volt egy "kis" probléma a binddal (9-es verzuió), egy minimum évtizede ismert biztonsági rés miatt, és pl. nagyon komolynak számító magyar isp-k dns cache-ei dőltek be miatta

- a végén már "semmi" dolgod nincs, mint ezt a rendszert átnyomni a világ összes isp-jén és hátradőlni. lolz.

bevállalod a bevezetését? :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 18:33:55

@kovacsjancsYYYZZZ:

"Aztán jött a központi bank 1609-ben, és bevezette a saját papír pénzét mindenféle ezüst érmék helyett. Néhány év alatt olyan hegemóniát alakítottak ki a pénzpiacon, hogy 1637-re összehozták a világ első tőzsdekrachját (csak akkor még nem úgy hívták). "

kibaszott jó példa, pont az általad emlegetett motivációra! a nemzeti bankosdi KURVA JÓ az embereknek, ugyanis nem kell pénzt váltanod, ha két várossal odébb mész, ami neked macera, egyértelmű anyagi veszteség, és még át is baszhatnak. a banknak is jobb egy átlátható rendszer, bármilyen furcsa. és mivel ez a rendszer mindenkinek kurva jó, ezért örömmel tértek át rá a zemberek, a helyi pénzverők buktak maximum, de azokat meg ki nem szarta le, ha mindenki másnak meg sokkal jobb lett.

"bármit meg lehet csinálni, ha megvan hozzá a kellő motiváció"

majd biztos elmeséled, mi az a hatalmas motiváció, ami elősegítené ezt a ban rendszert.

csak szólok, a sokat emlegetett kínában folyamatosan igyekeznek megkerülni és/vagy átbaszni a rendszert a zemberek, tehát fordított irányban bizonyítottan igen erős a motiváció

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 18:37:13

@TuRuL_2k2:

upsz, már 25 tagja van a fácse csoportotoknak? derék!
hogy is volt az előbb azzal a motivációval? :-DDD

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 18:48:01

@mavo:

újabb apró segítség, a dns protokollhoz ennyi rfc ( en.wikipedia.org/wiki/Request_for_Comments ) tartozik :-D az első 1986-os (RFC 974 - Mail routing and the domain system), az utolsó 2000-es (RFC 2845 - Secret Key Transaction Authentication for DNS (TSIG). :-D

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 18:49:21

(a vétlen olvasóktól elnézést, de nem bírom, ha valaki blődliket írogat roppant magabiztosan)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 18:50:16

@mavo:

az url kimaradt, bocsika, tehát ezek a dns-hez kacsolódó rfc-k: www.faqs.org/rfcs/dns-rfcs.html

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 19:04:23

@Wolff:

engedjétek hozzám jőni. :-DDD

nerángass 2010.12.15. 20:45:33

@mavo:
Biztos vagy benne, hogy nem a neccharisnyás totum- fucktum hétköznapi helytartójával vitatkoztál ? : - )))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 22:04:27

@nerángass:

"Biztos vagy benne, hogy nem a neccharisnyás totum- fucktum hétköznapi helytartójával vitatkoztál ? : - ))) "

nem vagyok abszolút biztos, kire is gondoltál, csak tippem van, de ha a globális ip-ban prófétájára, akkor vicc az egész, az arc egyszerűen fogalmatlan abban a témában, amiről osztotta az észt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.15. 22:43:10

remark: 2006-ban egyszerűen nem tudtam, kit nézzek hülyébbnek. azt, aki szerint a "pirosvirag" elég erős jelszó, vagy azt, aki szerint a kiszivárgott jelszó egyenesen feljogosít arra, hogy más tulajdonában turkáljon.

whoamiohmy 2010.12.16. 09:44:52

@mavo: Egyébként elragadó, ahogy a saját informatikai intelligenciád csillogtatása mellett még arra is szakítottál időt, hogy tulajdonképpen kitaláld, hogyan is lehetne az ötletemet megvalósítani... főleg, mivel, ha visszaolvasod a kommentjeimet, látni fogod, hogy a dolognak a technikai megvalósítása érdekelt a legkevésbé, és az első perctől kezdve elmondtam, hogy a teljes internetcenzúrát nem technikai, hanem pszichológiai eszközökkel fogják megvalósítani, vagyis nem azért fogják tudni megmondani, hogy mi lehet az interneten, és mi nem, mert technikailag nem lehet majd megvalósítani a cenzúra kijátszását, hanem azért, mert az emberek nem AKARJÁK majd a cenzúrát kijátszani. Olvasd csak vissza a kommentjeimet. A totális IP-ban csak egy ötlet volt a részemről arra, hogy miképpen is akarnék én egy cenzúrára alapozott internetet felépíteni (a magam abszolút laikus módján). Nem volt túl jó ötlet, de ne várj tőlem többet, nem vagyok IT-s.
De mindegy, itt hagyjuk is abba, egyrészt, mert már csak te írogatsz ebbe a posztba, és valljuk meg az őszintét, nem igazán maradandó élmény veled vitatkozni, másrészt kizárólag kockában vagy képes gondolkodni, a mondanivalóm lényegét képtelen voltál befogadni, kinéztél magadnak egy technikai részletet, aminek igazából nincs is nagy jelentősége, aztán folyamatosan azon lovagoltál, hogy milyen hülye is vagyok hozzá. Ami egyébként igaz is, nem tagadom. Szóval, tudod mit? IGAZAD VAN.

maroz 2010.12.16. 11:01:37

@kovacsjancsYYYZZZ: Azért ez mindig többesélyes.

Az a baj az elemezgetésekkel, hogy többnyire egy előző viszonyokra jellemző körülményekkel számolva próbál meg jóslatokat tenni, holott ugye azóta annyira jelentősen megváltoztak azok a bizonyos körülmények, hogy kemény erőszak hatására sem hajlandóak bizonyos analógiák megállni.

Mi még mindig az elhallgatás/elhallgattatás, tehát a restrikció felől nézegetjük, holott a korszellem mára inkább az elárasztást preferálja. A tiltás/kontroll működött ezelőtt harminc-negyven évvel (és azelőtt meg pláne), mert akkor még volt ereje/eszköze a központi hatalomnak arra, hogy a számára nem túl kedves információt elzárja a tömegek elől, de ez ma már nem igazán megy.

Persze ettől még próbálkozni lehet vele, egy buta és fundamentalista hatalom egészen biztosan meg is próbálja, de nem ez a fő csapásirány.

Hanem az elárasztás. A fidesz megcélozza azt a réteget, amelyikre támaszkodni a leginkább bír és nekik kommunikál, bis zum tövig. Pech, hogy a fidesz egy populista párt, ezért jó eséllyel a nem túl szofisztikált gondolkodásmód kedvelőit fogja célközönségnének tekinteni, és lássuk be, ez talán még működőképes is lesz valameddig.
Kellően nagy az országban az elitelennesség, a tudás- és teljesítményellenesség, így a neten firkálgató naplopók le vannak szarva, a fő, hogy a zemberek mit mondanak.

Új Ratkó-korszak, abban az értelemben, hogy megint a kétkezi, talpig becsületes villamosvezetők fogják megmondani, hogy hogyan is kell az országot vezetni, etársak.

sajtohuba 2010.12.16. 11:27:49

" Azt mondja Gulyás Dénes, a Fidesz képviselője a kulturális bizottság többségi véleményét ismertetve. „Európai példák igazolják, hogy a közszolgálati tévé elnökeit a kormány jelöli ki. Az új törvény tehát annak a normális helyzetnek a visszaállítása, amelyet a szocialista-liberális kormányoknak sikerült eltorzítani.”

hvg.hu/velemeny/20101215_mediatorveny_mediahatosag_orban .

Wolff 2010.12.16. 12:29:33

@maroz: Rákosinak minden szabadságellenes akciója mellett valóban volt tömeges támogatottsága. Egészen addig, amíg a szakmunkások életszínvonala nem kezdett problémás lenni. Utána viszont...

maroz 2010.12.16. 13:21:36

@Wolff: Nemrég kutakodtam picit vörös Bécs-ügyben és olyasmit olvastam, hogy az akkori munkáscsaládoknál a gyerekek 58%-ának nem volt saját ágya.

Nem mondom, hogy ma hűdenagyonmilyenjó, de ma nem nagyon látszanak azok viszonylag faék-egyszerűségű elvárások, amelyeket egy állammal szemben támasztani lehetne, sokkal inkább mintha az látszana, hog kismillió, kellően divergens elvárás van, olyanok, amelyek ha nem teljesülnek hát nem teljesülnek, attól még lehet élni.

Ha lenne ma is egy (több) olyan réteg, amelyik valahol a masszív éhenhalás küszöbén áll és a sorsa jobbrafordulását a központi hatalomtól remélné, akkor sanszosabb lenne egy pusztán a blöffre épülő hatalom sürgős bukása, de Orbán hosszú haldoklásának az is oka lehet majd, hogy olyan komoly és olyan nagyon életbevágó elvárásaink már nem is igazán vannak a központi hatalommal szemben.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.16. 13:25:59

@kovacsjancsYYYZZZ:

az it egy szakma, amihez neked szemmel láthatóan lövésed sincs. és bármennyire is ezt a látszatot akarod kelteni, nem az én hibám, hogy nem értesz hozzá. nem én pécéztem ki egy technikai részletet, hanem te írtad le rendkívül magabiztosan, hogy ez simán megoldható.

hát nem.

a te fajtádat hívják okostojásnak, tudod?

manager2008 2010.12.16. 18:36:57

Csak egy példa hogy mekkora marhaságok vannak, és a törvények alkalmazása illetve nem alkalmazása mit jelent.

index.hu/tech/2010/05/12/afganisztanban_vetik_be_eloszor_az_amerikai_hadsereg_uj_csodafegyveret/

ez a cikk törvényt sért, mert a fegyverek reklámozása (ismertségének növelése) ma Magyarországon TILOS.

de van benne egy link a M4 karabélyra vonatkozóan
en.wikipedia.org/wiki/M4_carbine
ez angol nyelvű, Wikipédia cikk, amire ugye nem érvényes a magyar törvény
de ha megnyomunk egy gombot!!! (fordítás) akkor magyarul is olvasható.

Innentől elmehet a magyar törvényhozás a bánatba, vagy kizárják a wikipédiát is a magyar netről.

Felejtős ez az irányzat, felesleges olyat tiltani aminek nincs gyakorlati értelme.

XPS 2010.12.16. 21:34:36

@manager2008: itt jön a képbe az, hogy nincs a fellebbezésnek, bírósághoz fordulásnak halasztó hatálya!
Nincsenek konkrét szabályok, csak gumiparagrafusok.
2x-3x megtalálnak valakit sok millióval, mire Brüsszel, vagy Strassbourg kimondja, hogy nem volt jogos (ha még akkor EU tagok leszünk) addigra már bőven csődbe jutott a bátor sajtó orgánum.
A többi meg majd az öncenzúra eszközéhez nyúl.
A diktátor és csapata szempontjából ez a legolcsóbb és legbiztosabb módszer.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.12.16. 22:50:21

@manager2008: Ez nem reklám. Magyarországon lehet kiadni könyveket lőfegyverekről. Ki is adnak ilyesmit. Egyébként kábítószerekről is adnak ki könyveket.
@XPS: Úgy tűnik, hogy lesz halasztó hatály.

Szalai Annamária gyakorlatilag hasonló felhatalmazással rendelkezik mint kazahsztáni kollégája. Ő azt mondja, hogy majd máshogy fog élni ezekkel a jogaival. Én meg azt mondom, hogy az az ország amelyik nagyon hasonló törvényekkel rendelkezik mint Kazahsztán, előbb vagy utóbb hasonlítani fog Kazahsztánhoz.

whoamiohmy 2010.12.16. 23:15:05

@mavo: "az it egy szakma, amihez neked szemmel láthatóan lövésed sincs. és bármennyire is ezt a látszatot akarod kelteni,"

Többször, világosan, érthetően, előre elmondtam, hogy nem vagyok IT-s, és hogy csak alapvető ismereteim vannak a dologról, úgyhogy senki ne várjon tőlem mély szakmai ismereteket. Mint ahogy azt is többször, világosan, úgy látszik, számodra mégsem érthetően (hogy miért nem, arra csak azt a tippet tudom mondani, hogy valószínűleg KÉPTELEN bizonyos mondatokat értelmezni) elmondtam, hogy a dolog technikai háttere egyrészt nem érdekel, másrészt nem is értek hozzá, szóval igazából sokad rendű kérdés számomra. Ha nekem kellene a dologhoz hozzáfognom, akkor valahogy így kezdeném, illetve olyan szemszögből közelíteném meg a kérdést, hogy a mindent engedés és bizonyos dolgok tiltása helyett mindent tiltanék és csak bizonyos dolgokat engednék. Ez inkább szemlélet, mint technikai vélemény. De úgy látszik, ez is elkerülte a figyelmedet, vagy inkább meghaladta a szövegértelmezési képességeidet. Igazából mindegy is.

"a te fajtádat hívják okostojásnak, tudod?"

Hát, szerintem ezzel most inkább magadat minősítetted. Okostojás ugyanis az, aki vélt vagy valós szakértője valaminek, és minden létező alkalmat megragad, hogy ezt a vélt vagy valós tudását csillogtassa, illetve másokat kioktasson az adott témában. Márpedig a kioktatást esetünkben nem én végeztem, hanem TE. Én az első pillanattól kezdve elmondtam, hogy nem vagyok IT-s, nem értek hozzá, de a dolog technikai részletei nem is fontosak szerintem. Egy szemléletet próbáltam átadni a magam nagyon primitív technikai szintjén, ha rossz technikai alapokon tettem ezt, azért elnézést kérek, de mint már azt többször elmondtam, nem vagyok szakember, és nem is érdekel az egész túlzottan. A szemlélet lett volna a lényeg, de te ezt valami miatt képtelen voltál befogadni. Megint csak arra tudok tippelni, hogy a szemléletváltás meghaladja az értelmi képességeidet. Kár.

kszabo 2010.12.17. 04:40:19

moly.hu/konyvek/feher-klara-oxygenia Oxigénia épül és szépül. Valaki feltehetné tanulságul, ameddig be nem tiltják, mert már alakulnak a könyvégetők is.

manager2008 2010.12.17. 12:19:21

@jotunder: Nem reklám?
Gondolod Te meg minden normális ember.

De a törvény el van rontva, "és" helyett "vagy" van a szövegben, ezért az "ismertség fokozása" is reklámnak minősül.

Persze nem vették ezt észre a bölcs törvényalkotók, ezért az NFH azt bünteti meg akit csak akar, illetve azt akit feljelentenek.
Lásd a Kaliber Magazin minden száma vastagon törvénysértő - elvileg meg kell szüntetni a lapot..
.
Pld. a TV ben vetített lövöldözős filmek is reklámnak minősülhetnek (ha akarják) amelyikben felismerhető az adott fegyver típusa. L.d Beretta Fs, az összes filmben.
Természetesen a könyvek is reklámnak minősülnek (hiszen fokozzák a tárgy ismertségét, hiszen azért írják őket.
A vicc az, hogy a fegyver kategória is hibás, ezért pld. a légpisztoly az fegyvernek minősül, de egy harckocsi az nem.

Gyakorlatilag 500.000 db feletti feljelentést lehet beadni ami gyakorlatilag a padlóra küldené mind a hivatalt, mind az összes bíróságot, és erdőnyi fát kell kivágni a papírmunka érdekében.
Eltartana a téma kezelése évekig.
A bírság viszont bevétel arányos, ezért a bankadónál nagyobb bevétel hozna az államnak.
Persze megszűnne egy csomó filmvetítés, kiürülnek a könyvesboltok stb.
Természetesen a kötelező olvasmányok egy részét is be kell tiltani :))
A hülyeség határtalan.
Ez egyébként nem valami agymenés, konkrét ügyem van ezzel kapcsolatban, bírósági szakban.

sajtohuba 2010.12.17. 16:08:33

Óvodás korú gyerekek mantrázzák a tévében/rádióban matinéműsorban, vagy a híradó riport vágóképeként/vágóhangjaként a "boci boci tarka, se füle se farka..." kezdetű epikus költeményt.
Jön a Szannamari büntikommandó és töltődik ki a csekk?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.12.19. 11:21:28

mandiner.hu/cikk/20101219_megszunik_tolgyessy_musora

a féltudású Lánczival kellett volna kiegyensúlyozni egy Alapító Atyát.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.12.19. 15:12:19

Gorka Sebestyén: "Tartalom és végeredmény-alapú változás a politikai erőszak gyakorlatában a hidegháború vége óta" Témavezető: Lánczi András CSc, Gedeon Péter CSc

:)))

Gorka Sebestyen a Kossuth teri politikatudomany egyik jeles kepviseloje volt.

Pelso.. 2010.12.20. 11:03:57

@jotunder: Ez az a Gorka Sebestyén, aki titkosszolgálat-féle szakértői szerepben is tetszelgett?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.20. 12:40:13

@jotunder:

és tölgy illetve tölgyes elvtársak bőszen bizonygatják, hogy tölgyessy csak megrettent a nemzetközi jelentőségű géniusztól.

Pelso.. 2010.12.20. 14:40:36

@jotunder: Néhány éve látta egy interjúban, vinnyogott, hogy őt a komcsik üldözték, meg a libsik is, szegényt.

szempontpuska 2010.12.20. 15:19:41

@mavo: Te nem olvasod az aktuális sajtópribék díjat a Vincenten??
:-)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.12.20. 15:29:38

@Pelso..: A Vilagossag cimu lap szerkesztoje volt 1986-tol 1991-ig. 1986-ban volt egy kereszteny/marxista forum Pesten, es je, ki irt a Vilagossagban errol az ifju Lanczi Andras.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.12.20. 15:30:32

1986/3 Lánczi András Filozófiatanítás és módszer a középiskolákban 194

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.12.20. 16:06:04

"Én meg azt mondom, hogy az az ország amelyik nagyon hasonló törvényekkel rendelkezik mint Kazahsztán, előbb vagy utóbb hasonlítani fog Kazahsztánhoz." (en, 2010 december 16.)

"Az alkotmányozók a jelek szerint nem merültek el az alkotmányozás történetében 1990 óta, fennáll a veszély, hogy ennek hatására Magyarország letér az európai útról. A nép által választott parlamentre hivatkozva nem korlátozható az Alkotmánybíróság jogköre, ez nem az európai, hanem a kazah út. " (Solyom Laszlo ma)

Valaki itt az uszalyunkba kerult :))))))))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.20. 17:02:22

@jotunder:

olyan érdektelen, sólyom már elhajlónak számít egy ideje. :)

Pelso.. 2010.12.20. 17:41:47

@mavo: Géniusz csak egy van, te...:) Vagy az már géniusszimusz...?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.20. 21:18:13

a heti válasz "nekrológja" ( www.hetivalasz.hu/itthon/ezert-szunt-meg-tolgyessy-peter-musora-34213/ ) meglepett, a hozzászólóké persze már nem annyira.

a mandineren nekem zoli29 tetszik a legjobban, olyan aranyos, ahogy folyamatosan bizonygatja, hogy ez kizárólag tölgyessy saját döntése volt. bár egy szúk pillanatra kizökent, és egy hozzászólásában finoman elpöttyintette, hogy a tisztogatás és a közmédia pártkatonákkal feltöltése egy tök természetes dolog. :)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.12.20. 21:23:34

@Pelso..:

az én zsenialitásom nem igényel fokozást. :)

Pelso.. 2010.12.20. 22:01:02

@mavo: Az alapjelző a lényeg, ami csak egyvalakit illet. Kételkedj csak, majd a Terrorelhárító Központ jól rád rúgja az ajtót:)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.12.21. 09:02:07

index.hu/kulfold/2010/12/21/venezuela_es_feheroroszorszag_is_uj_mediaszabalyokat_kapott/

Nem tudom eldönteni, hogy ez igazi vagy kamu és csak az index próbálgatja a sorok között üzengetés technikáját. :))