Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Híres utolsó szavak

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Nem akarjuk! — a kettős állampolgárságot

2010.05.27. 21:00 | Pásztörperc | 58 komment

Címkék: mszp fidesz kettős állampolgárság közteherviselés

Nagyon jó beszéd volt. Megfontoltam, megrágtam, és másodszor meg harmadszor is arra jutottam, hogy maradéktalanul egyetértek vele — koncepciójával és részleteivel is. A szónok az ülésteremben szokatlan, mondhatni vaslogikával, de ugyanakkor szellemesen és gunyorosan elemezte témáját: a határon túli magyaroknak megadni kívánt kettős állampolgárság intézményét. A témát sok oldalról megvilágítva mutatott rá arra, mennyire kártékony is az. Fő gondolata az volt, hogy a képviselőket és közvetve a kormányt is azért választjuk, hogy jól gazdálkodjon közösen összeadott pénzünkkel. Roppantul helytelen tehát, ha olyanoknak adunk választójogot, akik nem adják a pénzt, csak venni akarnak belőle — más szóval, akik nem Magyarországon adóalanyok.

Kitűnő szónoki teljesítmény volt, és engem, aki akkor még aktívan politizáltam szoci színekben, evett a sárga irígység: miért nincs nálunk senki, aki ezt akárcsak fele így tudná? Miért nincs az egész szerencsétlen frakcióban senki, aki vállalna bármilyen, mégoly icike-picike konfliktust is, felemelné a fejét, és szépen, tagoltan belemondaná az előterjesztő szemébe, hogy nem igaz? NEM IGAZ! Tanítani kéne ezt a beszédet, de sajnos, még csak föllelnem se sikerült (pedig kerestem, órákig). De hát ebben az első parlamenti ciklusban az elektronikus adatnyilvántartás se volt erősségünk: nem tudom, egyáltalán megvan-e valahol digitálisan. De ezért emlékezzünk rá, mert megéri: az akkor még csupa nagybetűs FIDESZ vezérszónoka mondta a javaslat általános vitájában. Orbán Viktor. És igaza volt, teljesen.

Nem igaz, hogy kulturális közösségünk erősítésének, együvé tartozásunk szimbolikus és jogilag formalizált kifejezésének akárcsak szimbolikus eszköze is lehet, ha állampolgárságot adunk határon túl élő magyar testvéreinknek — egész egyszerűen nem igaz. Kulturális együvé tartozásunkat kulturális kapcsolatrendszerünk erősítésével, közös kultúránk ápolásával és gyarapításával erősíthetjük, és ennek semmi köze az állampolgársághoz. Az állampolgársánggal nem jár semmiféle kulturális többlet. Az állampolgársággal három dolog jár:

1. tizenhétféle (alapvetően szociális, illetve egészségügyi) ellátás;

2. választójog;

3. konzuli képviselet külföldön.

Akik állampolgárságot akarnak adni határon túli magyar testvéreinknek, ezt akarják nekik adni. Az üzenet, az üzlet tiszta és világos: kaptok pénzt a belföldiek adójából, tehát legyetek hálásak, és szavazzatok ránk! Amikor a legutóbbi népszavazás előtt ezt Mikola István (egyes-egyedül őszintén) ki is mondta, akkor nagyon gyorsan nagyon háttérbe szorították; nem is került elő a süllyesztőből mindmáig. Méghozzá azért nem, mert nemcsak ez az üzlet tiszta és világos, hanem az is, hogy ez az üzlet aljas. Aljas, aki felkínálja, aljas, aki keresztülviszi, aljas, aki elfogadja. Márpedig ez nagyon nem fér össze semmiféle hirdetett "erkölcsi" fölénnyel. Hát nem.

A népszavazáson pedig mi, (belföldi) magyarok nem adtuk meg a többséget a kettős állampolgárságot követelőknek, pedig az ellen nem kampányolt senki. A szocik szokás szerint elgyávultak (egy újabb konfliktus elől futottak meg), és "lelkiismeretünkre bízták" a dolgot, a magukat "nemzeti" szocialista irányba pozícionálók (mindenek előtt Szili Kati) pedig egyenesen felkarolták az ötletet. És mégis: mi, magyarok tömegesen szavaztunk nemmel — tűrve, hogy az aljasságot kiötlők és erőltetők ránk kiabáljanak kígyót-békát, és elszenvedve, hogy a mi érveinket ne jelentessék meg sehol. De hát nagyon sokan voltunk, még ha magunkra hagyatva is.

Azóta valószínűleg még többen vagyunk. Egyre többen érezzük úgy, hogy nem jól sáfárkodnak az adónkkal — no de hiszen ippeg ezért kergettük el a Gyurcsány-Bajnai vonalat. És most azt kell látnunk, hogy az újak eleve azzal kezdik, hogy kiveszik a pénzt a kezünkből, és szavazatokat akarnak vásárolni vele. Ha most lenne népszavazás a kettős állampolgárságról, alighanem elsöprő többséggel utasítanánk el, és arany betűkkel vésetnénk kandallónk fölé a nevét annak, aki ezt lehetővé tenné nekünk.

Tehát nem teszi ezt meg nekünk senki. A szocik odáig züllöttek, hogy most már kimondottan megszavazzák a törvényt. Annyira nem mernek már felvállani semmilyen konfliktust, hogy inkább hagynak cserben mintegy három millió választópolgárt, minthogy csúnyán nézzenek rájuk a szomszéd padokból. Nem próbálnak hitelesen politizálni, nem próbálnak senkivel, semmiben szembefordulni. Fordulnak ők, csak befelé. Aztán elosztják egymás között a megmaradt pozíciókat, és tovább fúrják egymást a kedvezőbb újraosztásért.

Végtére is a maguk módján igazuk van: ők bent maradtak a pixisben. A négy év biztos: megéri hát egy kicsit pedálozni azért, hogy ne csak biztos, de nyugodt is legyen.

Ki fognak halni. De mi lesz velünk addig?

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr292036550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanarseged ur 2010.05.27. 21:43:59

Látom, nem zavartatod magad attól, hogy a kettős állampolgárság nem jár automatikusan választójoggal. A választói névjegyzékben ugyanis minden szavazókörben az ottani állandó lakcímmel rendelkezők szerepelnek. Egy dunaszerdahelyi vagy egy csíkszeredai magyarnak attól, hogy kettős állampolgár lesz, még nem lesz választójoga Magyarországon, mert ahhoz magyarországi állandó lakcím kellene.

Mondhatod: majd megpróbálják bejelenteni őket állandóra. Hiszi a piszi, de tegyük fel egy pillanatra, hogy tényleg. Ki lenne hajlandó a saját lakásába idegeneket bejelenti? Hova? És ha valahogy tényleg megoldják, szerinted mekkora botrány lesz abból, és hányan fognak elfordulni emiatt a Fidesztől és csak azért is másra szavazni? (Válaszok: óriási, rengetegen.) A szavazóimport világosan kimutatható lenne, éppen ezért kivitelezhetetlen. Persze a "bérszavazózás" kapcsán már kiderült, hogy a szocik nem tudnak számolni...

A tizenhétféle (alapvetően szociális, illetve egészségügyi) ellátásnak nem néztem részletesen utána, de azért pl. a nyugdíj és az eü-ellátás járulékfizetésen alapul. Ennek az ízekre szedését meghagyom más kommentelőknek, ha lesznek. A konzuli képviselet pedig nem tétel.

Azt írod, a kettős állampolgárság valójában üzlet: "kaptok pénzt a belföldiek adójából, tehát legyetek hálásak, és szavazzatok ránk" - ez valóban aljasság lenne, de akkor minek nevezzem azt, ha komoly bizonyítékok nélkül vádaskodsz ilyesmivel? Aljasságnak, annak. Jobb esetben tudatlanságnak.

Pásztörperc 2010.05.27. 21:50:16

Nem, valóban nem zavartatom magam tőle. Inkább megvárom a választójogi tv. módosítását. Nem keverem a politikai szándékot és az elérést segítő technikákat. A szándékot Mikola anno tisztán és világosan fejtette ki.

tanarseged ur 2010.05.27. 22:03:21

@Pásztörperc: "Inkább megvárom a választójogi tv. módosítását" - nem igaz: nem vártad meg. Ha tényleg megtörténik és tényleg megvártad volna, másképp hangozna ez a poszt. Így viszont: alaptalan vádaskodás.

"A szándékot Mikola anno tisztán és világosan fejtette ki" - gratulálok, hogy elérted a szélsőjobboldal színvonalát. (Nem tudom, alulról vagy felülről sikerült?) Mikola baromságai ugyanis kb. egy szinten kezelendők Simon Peresz "felvásároljuk Magyarországot"-szövegével. A kettőre adott reakciók pedig szintúgy.

Pelso.. 2010.05.27. 22:20:40

@tanarseged ur: Tehát, tekintsük úgy, hogy gyakorlatilag első lépésként tettek egy gesztust a határon túliaknak, -ennyi az egész, hm.
Az elhamarkodottság s átgondolatlanság egyenes következménye Fico erősödése lesz, Valamint, legalább az időzítés tekintetében illett volna kikérni Bugárék véleményét, van nekik immár.
Mindegy, már megtörtént. Most már tényleg lassan itt az idő....:), hogy magyar állampolgárként, adófizetőként, hazai lakosként kapjak egy gesztust (legalább konkrétumot) én is, a napi fráziskommunikáción kívül.

Pásztörperc 2010.05.27. 22:21:41

Az alaptalan vádaskodásnak ez egy egészen újszerű fogalma. Az én értelmezésemben a politikai szándék kifejtése teljesen jó alap (Mikolától és szavaitól a Fidesz stb. egyetlen vezetője sem határolta el magát soha). Az én értelmezésemben az alternatív koncepció (a kulturális közösség eszköze) tarthatatlanságának bemutatása) ugyancsak elégséges alap.

A Te értelmezésedben a komoly alap az, ha ember nem érvel semmivel, csaxidja a másikat.

Lelked rajta: én maradok a magaménál...

bryan 2010.05.27. 22:27:48

@tanarseged ur: Mikola ekkor éppen a "Nemzet Orvosa" volt, vagy mi a fene. Szóval nem hiszem, hogy csak úgy a vakvilágba beszélt volna. Nem tudom egyébként, hogy a Fideszben valaki mondta-e akkoriban, hogy nem akarnak választójogot adni a Magyarországon lakcímmel nem rendelkezőknek. Kíváncsi lennék erre. Alkalomadtán utánanézek.
@Pásztörperc:
Pénzt a "szociktól is kaptak" (az idézőjeleket remélem nem kell magyaráznom) a határon túliak. Nem ez a lényegi kérdés. Van egy másik része is a dolognak, ez pedig a felelősség vállalása. Mint mikor mész valahol az utcán, a barátnőddel, karonfogva, édes kis hülyeségeket suttogva a fülébe, aztán, mikor valaki őt pofon vágja, akkor elsunnyogsz a másik irányba, mintha közöd sem lenne hozzá. Esetleg néha az utca másik oldaláról bekiabálsz az erőszakoskodónak távolról, ahol már biztos nem érne útól,ha utánad menne, kárpótlásul később veszel a csajnak egy fülbevalót. Így viselkedett a balos kormány gyakran a HTM-ekkel. Vagy legalábbis valami ilyesmit érezhettek ők. Ezt az állapotot meg kellett szüntetni. Az analógiánál maradva a kettős állampolgárság megadása olyan, mint a vázolt esetben a lánykérés. Nem biztos, hogy eléri a kívánt hatást, lehet, hogy később meg fogjuk bánni, de az adott lehetőségek közül még mindig ez tűnik a legvállalhatóbbnak. Ettől még lehet, hogy hülyén szervezték a lagzit, a vőlegény csont részeg volt közben, de ez van.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.27. 22:40:35

@tanarseged ur: Szerintem igazad van, itt mérhető költség nem tud keletkezni. Pármilliárd forint évente erős felső becslés. A választási turizmus, önkormányzati jópofizás a bejelentkezésekkel, ha mondjuk négy év múlva más lesz a felállás a népszerűségi listákon lehet, hogy játszani fog, de talán az sem lesz olyan vészes. Ami ebben az egészben vészes, azt nagyon nehéz megfogni. Nem maga a törvény, nem az a tény, hogy kettős állampolgárságot kaphatnak határontúli magyarok, ez egészen biztos. A nacionalista hőbörgés elérte azt a szintet amitől nekem hányingerem van.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.27. 22:44:34

@tanarseged ur: Abban ugye egyetértünk, hogy a Fidesz nem a választóinak tett ígéretét teljesítette be ezzel a törvénnyel? A kettős állampolgárság megadását sem a 2007-es Erős Magyarországban, sem a 2010-es választási programban, sem a kormányprogramban nem ígérte meg. Ilyen tartozása sem a Fidesznek, sem Magyarországnak nem volt a határon túli magyarok felé. Volt egy érvénytelen népszavazás, hogy ezt valaki adósságként interpretálja, az az ő magánügye.

Ha elhiszem, hogy ez egy szimbolikus aktus, akkor kétharmaddal megválasztottuk a világ leghülyébb kormányát, amelyik a válság közepén a válságkezelés helyett a konfliktusok élezésével foglalkozik.

Ha meg racionális oka van, akkor az semmi más nem lehet, mint amit P/c leírt.

Nehéz ez.

tanarseged ur 2010.05.27. 22:49:08

@Pásztörperc: Alaptalan vádaskodás = vád, bizonyíték nélkül. Mit nem értesz rajta?

Komoly alap az, ha bizonyítékokat sorolsz fel. Pl. komoly érvelési alap, ha megmutatod, mi az a 17 féle szociális ellátás, ami egy nem Mo-n élő, adót és járulékot nem Mo-n fizető kettős állampolgárnak is jár. Komoly alap az is, ha bizonyíték van rá, hogy itt szavazatszerzési kísérletről van szó.

Az 1. hsz-emben érveltem, aztán az érvek alapján szidtalak is. Igen, fenntartom. Igen, ha megvárod a posztoddal az említett módosítást, akkor nem így lenne. Ilyen tv.-módosítás persze nem lesz.

Mikolától nem határolódott el a Fidesz: tényleg nem - tudod, ez ott nem igazán szokás. Molnár Oszitól sem határolódtak el, csak viszonylag szép csendben ejtették. Mikolánál pedig nézd meg, hol volt 2006-ban, és hol van most.

Az elhatárolósdi a ballib utcája, és a Fidesz (vagy bárki más) nagyon jól teszi, ha nem megy bele.

tanarseged ur 2010.05.27. 22:51:19

Pfff, öten egy ellen, most nincs időm részletesen válaszolni mindegyikőtöknek. :-) De oké, most idegenben játszom. :-) Válaszok később.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.27. 22:52:33

@tanarseged ur: Ez nem az a blog, ahol Semjén Zsoltot komolyan veszik (eddig legalábbis), de azért amikor egy nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes elkottyantja, hogy a választójogi törvényben fogják rendezni a kettős állampolgárok szavazati jogait, az elég baljós.

Egyáltalán már az baljós, hogy Semjén tényezni fog a következő években, de hogy a választójoggal játszadozik, az egy félkész Halálcsillag.

Pásztörperc 2010.05.27. 22:59:07

@tanarseged ur: Nézd, anno az indexen Szabó Zoli (tudod, a mobilos) a népszavazás előtti vitában tételesen felsorolta ezeket. "Szabó G. Zoltán" néven szól ott hozzá, megkeresheted. Azért emléxem így darabra, mert akkor én is összeszedtem, és nekem 18 jött ki, de ő kimutatta, hogy tévedek.

Nem örültem, de hát neki volt igaza.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.27. 23:12:16

@Pásztörperc: Elvileg, gyakorlatilag meg nem lesz mérhető költsége ennek az egésznek. Mármint a költségvetés ezt nem fogja megérezni. Az, hogy ezt az országot ezért az egész műsorért amit levágunk súlyosnak fogják gondolni Nyugaton, és ennek esetleg lesz valamiféle következménye, egy másik kérdés.

tanarseged ur 2010.05.27. 23:28:05

@Pelso..: Igen, lehet, hogy tárgyalni kellett volna előtte (nem tudom) - de most nem erről volt szó, hanem arról: igaz-e, hogy a kettős állampolgárság megadása nem más, mint a Fidesz kísérlete arra, hogy bebetonozza magát a hatalomba.

Nem tudom, milyen gesztust vársz az új kormánytól. Amit határon belüli, adófizető magyar állampolgárként biztosan elvárhatsz, az a jó kormányzás. Ha nem kapod meg, legyél csak joggal elégedetlen.

Pásztörperc 2010.05.27. 23:30:30

@jotunder: A pár milliárdos becsléseddel messzemenően egyetértek: nem tétel. Az ezzel megvehető pár tízezer (százezer?) szavazat viszont nagyon is az: no de hiszen éppen ettől aljas az egész.

A járulékos hatásról nem is írtam: az erdélyieket már most, tömegesen "románnak" mondják a "belföldi" magyarok — és utálják őket, mint a ....t. A felvidékiek éppen így "tótok" lesznek stb. No ez direktben az ellenkezője a deklarált szándéknak — és ne, ne próbálj arra célozgatni, hogy ezt pont Orbánék ne tudnák! Tudják.

És mégis: itt kérem szépen, szavazatokat vesznek kilóra, dömping áron. Elvégre kétharmaduk van, és azt akarják, hogy maradjon is — oszt jó napot...

tanarseged ur 2010.05.27. 23:33:39

@bryan: Akkor az volt, most meg nem. Szépen a háttérbe szorult. Ezt vszleg a 2006-os szövegeinek is köszönhette.

"a Fideszben valaki mondta-e akkoriban, hogy nem akarnak választójogot adni a Magyarországon lakcímmel nem rendelkezőknek" - ez a "határolódjon el" c. játszma folytatása. Majd ha akarnak ilyet, lehet felháborodni.

tanarseged ur 2010.05.27. 23:38:48

@jotunder: "A választási turizmus, önkormányzati jópofizás a bejelentkezésekkel, ha mondjuk négy év múlva más lesz a felállás a népszerűségi listákon lehet, hogy játszani fog, de talán az sem lesz olyan vészes."

Ha lesz ilyen, kiszámoljuk, ugye? :-)

"A nacionalista hőbörgés elérte azt a szintet amitől nekem hányingerem van."

Oké: ez ízlés dolga, arról meg nem vitatkozunk. Nem is nagyon tudnék mit mondani, nekem szerencsére nem nagyon szokott hányingerem lenni. Talán csak annyit: amíg valami nem kötelező, addig ha nem tetszik, nem kell részt venni benne, nem kell megnézni, meghallgatni, stb.

tanarseged ur 2010.05.27. 23:41:36

@Kettes: Az 1. bekezdésedben egyetértünk. A 2.-ban nem: a szimbolikus aktus nem vett el olyan sokat a parlamenti munkaidőből, hogy ne jusson belőle válságkezelésre is. Konfliktus pedig csak Szlovákiával van, de az volt előtte is, volna enélkül is.

tanarseged ur 2010.05.27. 23:47:13

@Kettes: Mit mondott Semjén? A "baljós" meglehetősen szubjektív kategória. Ha csak annyit mondott, hogy "rendezni" fogják, abban az is benne lehet, hogy az szavazhat Mo-n, aki Mo-n adót fizet. (Na ezt a határon belüli magyarokra is támogatnám, főleg így adóbevallás után. :-))

@Pásztörperc: Nem tudom, miről van szó. (Index fórum? Nem olvasom.) De majd megkeresem. Ha tényleg igaz, amit írt, és belinkelted volna a posztba, vagy idézted volna, más lett volna.

Végre sikerült mindenkinek válaszolnom. :-)

Pásztörperc 2010.05.27. 23:51:30

@tanarseged ur: Ha sejteném a rovatnak legalább a címét, bizony megkerestem volna. Anélkül (nekem legalábbis) vagy két-három óra lenne, azt meg bizony sajnáltam rá...

tanarseged ur 2010.05.28. 00:12:11

@Pásztörperc: Aki nem sajnálja az időt a tételre ("a Fidesz a határon túlról akar szavazatokat venni az adófizetők pénzén"), az ne sajnálja az időt a bizonyításra se.

tanarseged ur 2010.05.28. 00:28:33

@Pásztörperc:

A topikot a keresővel kb. 10 perc alatt megtaláltam:

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9111727

Erről ennyit.

Mindjárt megnézem, ki mit is írt a 17 (vagy ott 19) féle juttatásról.

tanarseged ur 2010.05.28. 00:33:01

@tanarseged ur: (Ja, és hozzáteszem, hogy pedig ez nem az én posztom, nem én akartam a tételt bebizonyítani, de kb. 10 perc volt eddig a keresés. De utána lehet nézni ám a szoc. juttatásokról szóló tv.-eknek is a magyarorszag.hu oldalon. Ezt sem tetted. 17 féle juttatásról beszélsz, elég lett volna mondjuk a 4-5 legfontosabbnak utánanézned. És akkor az 1. pontod - a választójoggal kapcsolatos - még mindig hibádzik.)

bryan 2010.05.28. 00:36:08

@tanarseged ur:
Nem vagyok egy fideszológus, de elég nyilvánvalónak tűnik, hogy a Fidesz időgépes szárnya (Semjén, Mikola, stb.) küzd itten a pragmatikusabb szemléletűekkel (Martonyi stb.). Nem elég egyértelmű, hogy melyik fog győzni. Ez szerintem okkal aggaszt sokunkat.

tanarseged ur 2010.05.28. 00:41:41

@Pásztörperc:

Nesze, itt van:

"17 db (2. rovatban még nem flood):

Közgyógyellátás, családi pótlék, gyes, gyed, gyermeknevelési támogatás, anyasági támogatás, a nyugdíjak, rendszeres szociális segély, ápolási díj, lakásfenntartási támogatás, lakbértámogatás, adósságkezelési szolgálat, átmeneti segély, temetési segély, fogyatékossági támogatás, rokkantsági járadék, vakok személyi járadéka, mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása, átmeneti járadék."

Végül is összesen kb. 20 perc alatt lett meg. Valóban tételes felsorolás, csak éppen bizonyítás nélkül. Nincs még csak hivatkozás sem a vonatkozó jogszabályokra. Arról sincs szó, hogy kell-e mindezekhez állandó Mo-i lakhely. Ha kell, csalafintáskodni persze lehet a bejelentkezésekkel ("csalás" azért nem lesz az ilyesmi, mert végül is törvényes lenne), de ez megint olyan dolog, hogy egy bizonyos mennyiség fölött a statisztikákból kibukik, és az akkora botrány, amekkorát a leghülyébb fideszes politikus sem kíván magának.

Ja, és a hozzászólás szerzője: Pásztörperc nick.

tanarseged ur 2010.05.28. 00:43:59

@bryan: Szerintem érted, mi a különbség aközött, hogy "aggaszt" és aközött, hogy "a Fidesz határon túli szavazatokat vásárol a határon belüliek pénzéből".

Tudod mit: néha engem is aggaszt.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.28. 00:48:17

@tanarseged ur: A szimbolikus aktus világosan megmutatja az Orbán-kormány prioritásait: nem akar foglalkozni a bonyolult, szöszmötölős, hálátlan problémákkal, mint amilyeneket a gazdasági válság kitermel. A kettős állampolgárságot, a közbiztonságot és a romaintegrációt "megoldották" egy gyors törvénymódosítással, most már ünnepelhetünk. (Ez is milyen... megünneplik a megalakulásukat, pontosabban megünnepeltetik magukat. Remélem mostantól havonta lesz Forradalom Napja zászlót lobogtató kisiskolásokkal és Cseke Péter szavalattal.)

Még meg sem alakult a kormány, de már botrányos törvényeket hoznak. De ezekkel senki nem foglalkozik, mert mindenki a kettős állampolgárságon pörög. Még mi is.

tanarseged ur 2010.05.28. 00:58:53

@Kettes: Le a kalappal előtted, hogy már a kormány megalakulása előtt ismered a prioritásait és tudod, hogy mit akar. Én várnék az elemzéssel úgy kb. őszig. Addig még az is megeshet, hogy a megalakulás előtti szimbolikus gesztusokat "igazi" kormányzás fogja követni. Lehet, hogy akkor majd visszasírjuk a szimbolikus gesztusokat - mondhatod. Lehet. Meg az is lehet, hogy nem.

"Még meg sem alakult a kormány, de már botrányos törvényeket hoznak."

Melyekre gondolsz?

tanarseged ur 2010.05.28. 01:02:46

@Kettes: "mindenki a kettős állampolgárságon pörög. Még mi is."

Az a ti bajotok. :-) Szerintem nem kellene pörögni rajta. Én is csak azon pörgök, hogy Pásztörperc posztjában milyen aránytalanságok vannak a vádak és a bizonyítékok súlya között. Magán a szimbolikus aktuson nem.

Azt meg végképp nem tanácsolnám senkinek, hogy az eddigiekből következtessen a kormány prioritásaira. Az ilyesmi a szürkekardigánosok dolga.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.28. 01:30:41

@tanarseged ur: Hát a prioritás az egy olyan dolog, hogy jellemzően a cselekvési lánc elején van és nem a végén. Ezért lehet viszonylag hamar felismerni. :-)

Botrányos törvények:

Mindenféle egyeztetés nélkül szétverték az állami alkalmazottak munkaviszonyát szabályozó törvényeket. Gyakorlatilag akadálytalanul és olcsón ki lehet rúgni bárkit, és akadálytalanul, verseny, államigazgatási tapasztalat és transzparencia nélkül be lehet vinni az államigazgatásba a haverokat.

A kormányzati átadás-átvételi törvényben időkorlát nélkül kell az átadónak az átvevő rendelkezésére állnia. Ez nonszensz. Belenyúltak a családi pótlékba, elfogadták a három csapás törvényt, elfogadták a kettős állampolgársági törvényt az érintettek megkérdezése, bárminemű társadalmi hatásvizsgálat nélkül.

Nem nyafizni akarok, Gyurcsányék és Kókáék is pont ezt csinálták, a végén minden szakma ott tartott be, ahol tudott, és bele is buktak mindenbe, amibe belekezdtek.

Szabad nekik átláthatatlanul privatizálni az állami vagyont. Az első intézkedéseikkel felemelték a saját fizetésüket meg a haverokét. Öt évig szabotáltak egy jogerős bontási engedélyt az Emberek, Akik Nem Állnak A Törvény Felett, aztán hoztak egy törvényt, hogy most már ne is kelljen végrehajtaniuk. Ez után nyilván az üvegzsebtörvény, a közbeszerzési törvény és a plafontörvény felpuhítása jön. Akarsz fogadni?

Szerintem az nem Nemzeti Együttműködés, hogy egy dohányfüstös ügyvédi irodában kidolgozzák a jogszabályt, a kétharmad ripsz-ropsz átveri, aztán a Kossuth téren megünnepeltetik magukat. Akkor már nNevezzék a dolgot Nemzeti Mindenkit Lenyomunk Rendszerének, hagy értse a hülye is. :)

tanarseged ur 2010.05.28. 01:47:03

@Kettes: Érdekes, azt hittem, hogy a prioritást nem az időrendben elfoglalt helyéről, hanem a ráfordított erőforrások mennyiségéről ismerhetjük meg.

"Botrányos törvények":

Az 1. bekezdésed megér majd egy utánaolvasást. Az átadás-átvétel keretében az átadó szívatása nem tudom, az átadón kívül másoknak mennyire releváns. Családi pótlék: mire gondolsz? Az érte kötelező iskolába járásra? De hiszen az rendben. Három csapás dettó. Az állampolgársági törvényen lehet vitatkozni - én nem fogok, amíg nincs a szimbolikuson túli jelentősége. (Most sem azon vitatkoztam, hanem Pásztörperc posztján.) Turul-szobor: szintén szimbolikus baromság. (Pl. mit lehet mondani a széljobbereknek, akik a szintén XII. kerületi Igazak Falára mutogatnak, hogy az is engedély nélkül épült fel? Mert tényleg.)

Pásztörperc 2010.05.28. 05:38:53

@tanarseged ur: Mondom Neked,hogy én is összeszedtem anno — de éppen Szabó Zoli beleverte az orromat, hogy az egyikben tévedtem. Csak tudnám, hogy hol tette...

De ahogy összeszámolom, az én felsorolásomban 19 tétel van, eszerint egyet most is tévedek vhol.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.28. 07:31:18

Van végre egy jó kis programja a magyarkáknak és a tótocskáknak. Elvannak vele. A nagyok meg nézhetik a tévét, és ehetik a csipszet. Néha ránk néznek, hogy nem törtünk-e össze valamit és annyi.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.28. 07:35:31

@tanarseged ur: Hát a prioritás bizony időbeli elsőbbséget jelent.

A többi törvényről vitatkozhatunk, de most megyek GDP-t termelni.

Pásztörperc 2010.05.28. 07:41:48

@Kettes: A prior elsőt jelent, a prioritás első szempontot. (Ezért aztán nincs és nem is lehet többes száma.)

Hogy egy igazi klasszikust idézzek: Punktum.

tanarseged ur 2010.05.28. 07:43:44

@Kettes: "Hát a prioritás bizony időbeli elsőbbséget jelent."
Felnyitottad a szemem: másképp nézek ezután az előételre. :-)
(Már ha az etimológiához ragaszkodunk egy szó jelentésénél.)

@Pásztörperc: Ha már szavazatvásárlás a vád, összeszedhetted volna most is. De alaposan és bizonyítékokkal, mert egyáltalán nem biztos, hogy jól szedted össze. Az adósságkezelési szolgáltatáshoz pl. itt kell lakni, és nem csak papíron. Súlyos állításhoz súlyos bizonyítékok kellenek. Egy jó poszthoz meg akár 6-8 óra.

tanarseged ur 2010.05.28. 07:59:55

@jotunder: A szomszédos posztból ítélve ez nemcsak magyar-szlovák meccs, hanem magyar-magyar is. Bizonyos távolságtartással akár még viccesnek is találhatjuk, hogy pont a szimbolikus kérdések váltják ki a legnagyobb indulatokat.

Kíváncsi vagyok, a szlovák blogggerek és kommentelők is egymásnak estek-e. "Igyi do picsi, hazaárulovy poplacsek!"

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.28. 08:02:24

@tanarseged ur: Nekem mondod ? :)) Nem véletlen, hogy nem a felsőoktatás helyzetéről irt posztokban vannak ezren.

bryan 2010.05.28. 12:58:24

www.politicalcapital.hu/blog/?p=1936852
Alaposnak tűnő elemzés a PC-tól. Érdemes elolvasni, például ez is szerepel benne:
A szociális jogokat illetően társadalombiztosítási szempontból belföldinek minősülő személyek köre biztosítottként (pl. munkavállalóként) vagy egészségügyi szolgáltatásra más jogcímen jogosultként (pl. nyugdíjasként) tarthat igényt, amennyiben egyik csoportba sem tartoznak, ún. egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségük keletkezik. Ennek 2009. július 1-jétől feltétele, hogy az állampolgár megszakítás nélkül legalább egy éve a lakcímnyilvántartás szerint bejelentett lakóhellyel rendelkezzen Magyarország területén. A szociális igazgatásokról és szociális ellátásokról szóló törvény személyi hatálya is csupán a Magyarországon élő magyar állampolgárokra terjed ki, azaz a magyar állam központi szervei és a helyi önkormányzatok által biztosított szociális ellátások igényléséhez elengedhetetlen a bejelentett magyarországi lakó- vagy tartózkodási hely.
(Persze, ez nem jelenti azt, hogy a Fidesz nem változtat ezen, de elég nagy öntökönszúrás lenne, ha ezt mégis megtenné.)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.28. 19:36:14

@tanarseged ur: Az átadó időben korlátlan szívatása - mivel nem vagyok jogász, mást nem mondhatok, mint hogy - ellenkezik a jogérzékemmel. Nem véletlenül van a jogban elévülés. Ép ésszel nem elvárható, hogy évekkel később is rendelkezésre álljon az átadó olyan ügyekben, amiket az átvevő nem tud/lusta stb. kibogozni. Csináltam átadás-átvételeket és a tipikus deal a pénztártól való távozás elve volt (kivéve a bcs-gyanús ügyeket, de itt nem erről van szó.)

A családi pótlékkal és a három csapással kapcsolatban az a gondom, hogy vannak markáns szakmai álláspontok, amik szerint ezek a módosítások károsak és haszontalanok. Nem tudom, hogy mi a helyes, de az látszik, hogy ezeket a vitákat a Fidesz sem a programíráskor, sem a jogalkotás során nem folytatta/folytatja le. Egyáltalán, semmilyen vitát nem folytatott le, sem formálisat, sem informálisat. Úgy viselkednek, mintha a kétharmaddal egy biankó felhatalmazást kaptak volna mindenre, és meg is tehetik: a választóik tényleg úgy adtak kétharmados hatalmat a kezükbe, hogy fogalmuk sem volt, mire készül a Fidesz.

maroz 2010.05.28. 21:54:42

@jotunder: Még ha csak a nagyok! Engem az lepett meg, hogy percekig kellett túrnom a román lapokat ahhoz, hogy legalább a kommentekben találjak egy kis bazdmeget. A vezető román politikusok meg irigyelnek minket a problémáinkért. :)

tanarseged ur 2010.05.30. 12:13:35

@Kettes: Normál esetben tényleg nem illik szívatni az átadókat, de ezek az átadók az elmúlt 8 év után megérdemlik. Ez a minimum.

Az általad idézett markáns szakmai álláspontokkal az a baj, hogy erősen szembemennek a társadalom igazságérzetével, a hirdetőiknek pedig a jelek szerint nem sikerül úgy kommunikálniuk, hogy ezen változtatni tudjanak. Ráadásul az sem biztos, hogy jók ezek a szakmai álláspontok. Ld. valamelyik hírszerzős cikkét "Az antiszociális szakma" címmel (PLT vagy Seres).

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.30. 13:18:53

@tanarseged ur: Ezeknek az intezkedeseknek gyakorlatilag nulla jelentoseguk van, kart sem tudnak vele okozni.
Van egy kinemmondott (lofutyit kinemmondott) ideologiai vezermotiv, miszerint minden rendben lenne ezzel az orszaggal, csak a legaljaval (ertsd ciganyok) illetve a legtetejevel (baloldali oligarchak) van baj. Gyurcsanynak is volt egy hasonloan kinemmondott ideologiai vezermotivja, ami abbol allt, hogy a kozeposztallyal van a baj, a legteteje jol teljesit, a legalja meg nem tehet rola. A from the csobor to the veder erdekes esetevel allunk szemben. Ugyanis a vegtelenul leegyszerusitett manipulativ hulyeseg all szemben a vegtelenul leegyszerusitett manipulativ hulyeseggel.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.30. 13:21:36

@tanarseged ur: Abban viszont neked van igazad, hogyha en naponta latom mekkora marhak kepviselnek egesz szakmakat, akkor sem szabad komolyan vennem oket, ha eppen azokat tamadjak akik antipatikusak szamomra. Az egyszeruen NEM (boldface) igaz, hogy vannak ezek a felkeszult szakemberek akikkel szembemegy a Zorbanviktor. Nem, az o felkeszuletlen majmai mennek szembe a szocikak felkeszuletlen majmaival.

tanarseged ur 2010.05.30. 18:15:43

@jotunder: Én eleve azt nem értem, hogy állítólag tudományos emberek eleve hogy mehetnek bele a politikai adok-kapokba. Mármint úgy hogy mehetnek bele, hogy közben a tudományt is megpróbálják csatasorba állítani. Mert ha pl. egy matematikus, vagy egy sebész, vagy egy építész jól megmondja a politikai vagy a társadalmi vagy a gazdasági tutit, akkor semmi baj, mindenki tudja, hogy ez a magánvéleményük és teljesen független a matematikusi, sebészi vagy építészi teljesítményüktől. De amikor a politikai lövészárokharcban társadalomtudománnyal foglalkozó emberek (pl. a "szociális szakma" vagy éppen a jogszociológia állítólagos csúcsképviselői) ülnek a kiserődben és táncoltatják az ujjukat az elsütőbillentyűn, azt egyszerűen nem tudom megérteni.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2010.05.30. 18:33:38

@tanarseged ur: Ez egy sajnálatos körülmény (mármint, hogy szembe mennek a társadalom igazságérzetével, de hát a társadalom a halálbüntetést is visszaállítaná), de attól még illene lefolytatni a társadalmi egyeztetést. Nem azért, mert azt mondják, hogy ők a Nemzeti Együttműködés Rendszere, az nyilvánvalóan bullshit, hanem mert a jogalkotási törvény megköveteli.

Persze ki lehet játszani: az Emberek, Akik Nem Állnak a Törvények Fölött, egyéni képviselői indítványként nyújtják be azokat a törvényeket, amelyeket a kormánynak egyébként előzetesen véleményeztetni kellene az érdekeltekkel.

Nem hiszek benne, hogy ettől jobb lenne a jogalkotás, de őszintébb és transzparensebb, az biztos.

Az átadás-átvételen nem akarok sokat lovagolni, de ha a szívatás tényleg csak az átadókat célozza, akkor egyrészt eléggé mellémegy (Gyurcsány, Veres és Kóka nem adnak át semmit), másrészt a voluntarista jogalkotás vissza szokott ütni.

maroz 2010.05.30. 19:14:50

@Wolff: Lassan figyelnünk kellene nekünk is a humoristáinkra. :)

Wolff 2010.05.30. 19:20:30

Hmmm, ez elég súlyosnak tűnik. Ez a nő az interjúban a, buta és b, lényegében az emberek valamiféle jó nevében történő manipulatív átnevelését ideologizálja meg:
www.168ora.hu/itthon/a-mediahoz-fordul-a-nepesedesi-kerekasztal-55955.html

(Ezen azt értem, hogy az általa elítélt manipulatív technikákat elfogadhatónak tartja a jó ügy érdekében...)

tanarseged ur 2010.05.31. 02:56:06

@Wolff: Miből gondolod, hogy buta? Belekötni éppen lehet a szövegébe pár helyen, de nagy butaságot szvsz nem mondott. "Manipuláció" pedig mindig van, ha akarjuk, ha nem - akkor pedig nem hülyeség, hogy ellenőrzés alá kellene vonni.

Wolff 2010.05.31. 13:51:05

@tanarseged ur: az interjúban buta (lehetett volna szerencsésebben fogalmazni), aminek tőle független tényezői is lehetnek. (Pl. mert mondjuk az eredeti terjedelem felére vágták.) Ezzel együtt olyan megjegyzések vagy sugallatok, hogy a Szabó család hallgatása következtében akkoriban normálisabb volt a családi élet, a családhoz való viszony, vagy, hogy reklámmal mindent el lehet adni sokkal inkább egy tipikus világ- és emberkép kifejeződéseinek tűnnek, mint kiérlelt gondolatoknak. (Nem szólva arról, vajon a reklámokat milyen lelkesedéssel nézik gyerekek?) És gondolom elég sokan jeleznék, hogy az emberekre ható viselkedésminták hatásmechanizmusa és azok eredete valamivel bonyolultabb még ma is, mint a reklám és média egyoldalú megjelölése, továbbá éppen ezért elképzelhető, hogy a megoldás nem a média irányított felhasználása, hanem esetleg egy kicsit bonyolultabb.

Ami pedig a jóra való manipulációt illeti, nem hiszem, hogy érdemes neki állni minden sokszor elhangzott érvet elővenni, egyszerűen azért mert nem biztos, hogy bárki képes lenne meggyőzni a másikat, de éppen ezért ragaszkodnék ahhoz, hogy van valami abban az érvelésben, hogy ha már elfogadjuk, hogy lehet jól is manipulálni, akkor bizony nehezen tudjuk eldönteni (néhány alapvető kérdést kivéve) mi is az a jó és meddig lehet elmenni ezzel.

tanarseged ur 2010.05.31. 14:58:14

@Wolff: Interjúban vágás nélkül is lehet ökörséget mondani, ha valaki nem gyakorlott nyilatkozó, és zavarba jön. A "Szabó család" csak egy kiragadott és kissé valóban bugyuta példa lehetett. A lényeg az, hogy amit a médiában látsz (meg persze máshol is), az úgy befolyásol, hogy közben nem is tudsz róla. Az interjúalany pedig nem totális kontrollt szeretne a média felett, hanem a média szakembereinek bevonásával szeretne változtatni. Amit mond, az egyáltalán nem hülyeség, még ha mondhatta volna szebben is. Hogy mi a jó, abban - néhány alapvető kérdést kivéve - tényleg nehéz megegyezni, de itt éppen erről a néhány alapvető kérdésről lenne szó, ha jól értem.

szsa56 2011.12.13. 04:46:33

@tanarseged ur: Szomorú és mulatságos ezt 2011 decemberében, a választójogi törvény tervezetének ismeretében olvasni...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.12.13. 07:02:04

Jaj, de jó ez a poszt. És a kommentek is. Mennyi mindent láttunk előre! És mennyire leszarta az élet!

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.12.13. 08:22:06

@Kettes:
Rühellem a régi orbánbeszéddel kezdődő érvelést.
Ne legyen az omega, s az alfa.
A dolgok nem azért állnak a lábukon, mert ez a görény fiatalon megmondta,
hanem mert állnak a lábukon.

Hogy aztán épp mikor mit locsogott, hát mindent és mindennek az ellenkezőjét - is.

Pelso.. 2011.12.13. 09:57:21

@simonmondja.: Sajnos, mégis pillanatnyilag ő az alfaomega. Szívósan dolgozott, hogy párton belül s kívül egyaránt ő lehessen a megkerülhetetlen, az ellentmondást nem tűrő, a legkülönbözőbb szerepekben (önmagának is) tetszelgő emberke. Az ilyen karakterek reakciója ugyancsak durva, ha megpróbálják elvenni a játékukat.

Pelso.. 2011.12.13. 11:20:43

@simonmondja.: Dehogynem, csak várható a tombolás.