Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Híres utolsó szavak

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retro (115) retró (22) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Az Ifjúsági EB 17 lovagja...

2010.01.11. 08:00 | szempontpuska | 377 komment

Címkék: focitörténelem

 

Ezekkel a szavakkal kezdődött a mai posztunkkal azonos című beszámoló, több mint 25 évvel ezelőtt a Labdarúgás-ban, a Szovjetúnióban rendezett Ifjúsági Európa Bajnokságról. Látnoki szavak voltak ezek. Ami ma már kesernyés emlék, az akkoriban váratlan siker volt, előtte pedig közöny kísérte. Én legalábbis így emlékszem.

Aligha hozta lázba a kor focirajongóit az a tény, hogy a magyar ifjúsági válogatott - Romániát legyőzve - kijutott a kontinens tornájára. Tegyük a szívünkre a kezünket: Mi akik akkoriban meccsre jártunk, közvetítéseket néztünk és sportlapokat böngésztünk, nem nagyon álltunk meg arra a hírre, hogy mit játszott és milyen csoportba került ez a fiatal csapat. Bicskei Bertalan neve is inkább aktív játékosmúltjából, semmint ennek a csapatnak a vezetőedzőjeként volt ismert. '84 júniusa előtt pedig jó esetben is ha két-három játékost tudott volna név szerint említeni egy átlagos focidrukker.

Teljesen igaz volt az a megállapítás, hogy ez az ifjú csapat, az ismeretlenségből, a közönyből, vagyis a semmiből emelkedett ki és jutott a lehető legmagasabbra. Az elvárások súlya - fogalmazzunk így - nem nyomta a vállukat...

Persze ebben nem csak mi voltunk a ludasak. 1984 tavaszán, a futballszerető közvélemény inkább a Dózsa KEK menetelésével, az olimpiai válogatott bukásával és a fokozatosan magára találó Mezey-féle nagyválogatottal volt elfoglalva. Nem különben a sajtó, a média.

Mostani posztunk névadó cikke, 1984-ből

Ez olyannyira igaz, hogy a nyári tornán mindössze egyetlen tudósító (a továbbiakban: A Tudósító) volt jelen a teljes magyar sajtóból, akinek kilétére - ha még nem találtátok ki - a későbbiekben majd fény derül. Sem a Televízió, sem a Rádió, sem pedig a sportlapok nem látták szükségesnek, nem fókuszáltak arra, hogy mire visszük majd Minszkben és Moszkvában. Aki tehát figyelemmel akarta kísérni, annak jelentős erőfeszítéseket kellett tennie, hogy naprakész legyen abban a korban, ahol még nem volt Internet, nem voltak sporttelevíziók.

És most visszatekintünk az IFI Európa Bajnokság hőseire, diadalukra, életükre és megkíséreljük összefoglalni, hogy később hogyan alakult sorsuk.

A selejtezők

1953 Brüsszel és 1960 Bécs. Vagyis ekkoriban már 24 éve volt, hogy a fiatal  magyar labdarúgók utoljára Európa legjobbjainak mondhatták magukat. A brüsszeli sikercsapatból Rajna és Tichy, a bécsiből Mészöly, Káposzta, Ihász és Farkas utóbb beírták magukat a futballtörténelmünkbe.

Az ellenfél most Románia. Az első mérkőzés hazai pályán, Csepelen. Kínkeserves 1:0 a vége, amely igazán nem jelent-, és nem is ígér többet egy mínuszos hírnél. Bicskei legényei nem túl sok reménnyel utaznak a nagyváradi visszavágóra, ahol eldől majd a továbbjutás sorsa.

Kezdőcsapatunk a hazai románok elleni selejtezőn

Pintér, Szélpál, Deák, Vincze, Kovács E., Keller, Csucsánszky, Zsinka, Takács, Petry, Kovács K.

Ugyanazon az április napon, amikor a magyar olimpiai válogatott reményei elszálltak a Megyeri úton, a Bulgária elleni 1:1-el (igaz, később derült ki, hogy az Olimpiára úgysem mehettek volna ki), amikor a nagyválogatott és az utánpótlás-csapat is csak a partvonalról személte a továbbjutókat, Nagyváradon 30.000 néző (!) előtt lépett pályára az ifjúsági válogatottunk, hogy megküzdjön a döntőbe jutásért.

Kovács Ervin harca a román védőkkel

Az esélyesek tehát semmilyen szempontból nem mi voltunk. A románok táborba gyűjtötték országuk különböző részeiből a legtehetségesebb 50 fiataljukat és együtt edzve, készültek a megmérettetésre. Már három éve együtt laktak, jártak iskolába és játszottak. Ennél többet az összeszokottság érdekében tenni nem lehet.

Felesleges is tovább ecsetelni azokat a kilátásokat, amelyekkel egy vérszegény 1:0 után a válogatott pályára lépett, a teltházas nagyváradi arénában.

És ott az első csoda megtörtént! A körülményeket semmibevevő csapat, az első félidőben Orovecz góljával vezetést szerzett, majd a második játékrészben Zsivótzky góljával, óriási meglepetésre 2:0-ra győzött és ezzel - 3:0-ás összesítéssel - kijutott az IFI EB-re.

Megszületett a "Reménységek csapata".

Kovács Kálmán fejel kapura (a kép még a hazai mérkőzésen készült)

A selejtezőket tehát sikerrel vettük, de - mint fentebb írtam - erős túlzás volna azt állítani, hogy ezzel a csapat máris reflektorfénybe került.

Az utolsó említésre méltó siker ebben a kategóriában a hazai rendezésű EB-n, 1976-ban elért csoportgyőzelem volt.

Az addig igazán mostoha körülmények között készülő fiatalok, igazi közösséggé formálódtak Bicskei Bertalan keze alatt.

A lehetőségek útja tehát megnyílt. Ennek ellenére a minszki, majd a moszkvai megmérettetések a magyar szurkolótábor csaknem teljes kizárásával zajlottak.

Az Európa Bajnokság

Éppen a rendelkezésre álló információk szegényessége miatt, viszonylag gyorsan áttekintjük a magyar csapat EB szereplését. Sajnos még a mai sajtóban is zömmel csak utalásszerűen találhatunk adatokat arról, hogy az EB-n milyen ellenfeleket és milyen eredménnyel győztünk le. Ennek hiányát igyekszik most pótolni az alább következő rész - lehetőségeim határai között. De biztos vagyok benne, hogy a kommentekben kiteljesedik majd a kép!

Csoportellenfeleink Csehszlovákia, Spanyolország és Svájc.

Az első mérkőzés a csehszlovákok ellen. Jó kezdés! Az MTK-s Orovecz két találatával, valamint Kovács Kálmán büntetőből lőtt góljával, június 25-én magabiztos, háromgólos győzelemmel rajtol a válogatott. Magyarország - Csehszlovákia = 3:0

Két nappal később következnek a spanyolok. Kovács Kálmán és Zvara a gólszerzők, amire a spanyolok egy góllal tudnak válaszolni. Zvara csereként csak néhány perce volt a pályán, amikor Kovács beadását rutinos profi módjára gurította a spanyol kapuba. Szélpál László viszont nagyon-, mondhatni nagyon-nagyon közel került a kiállításhoz, amikor - még döntetlen állásnál - kegyetlenül elkaszálta az egyedül kiugró Cabralt. A már említett egyetlen magyar helyszíni tudósító nem is volt rest megszámolni: A SZEOL AK ifjú védője az eset után pontosan tizennyolcszor hajolt meg a játékvezető előtt, majd miután kiderült, hogy ezzel megúszta a piros lapot (egy sárgával) még pukedlizett is. A csapat tehát teljes létszámmal fejezte be a mérkőzést. Ezzel a második győzelemmel szinte már biztos elődöntős a csapatunk.  Magyarország-Spanyolország= 2:1. Ekkoriban törik át a közöny és hallgatás falát az első kósza hírek Magyarországon.

Az utolsó csoportkörben Svájc már nem állíthat meg bennünket. Az üdvösséghez elég lenne egy döntetlen is. A magyar csapat (egyik) játékmesterét, az akkor már kétgólos Oroveczet, Bicskei a félidőben meglepetésre lehozza a pályáról. Azért ennyire nem állunk jól. Ekkor még 0:0 az állás. Az ifjú kapitány éleslátását dícséri, hogy időben felmérte, a játékosa ekkorra már teljesen elkészült erejével. Oroveczet legközelebb majd csak a döntőben láthatjuk, mire sikerül összeszednie magát. De a tatabányai Vincze István (később már Pilu) csupán öt perccel a vége előtt, akkora gólt lő a svájci Knutti kapujába, hogy az valószínűleg már csak a visszajátszást nézve érti meg mi történhetett. Vincze bombagóljának köszönhetően tehát, ezúttal sem marad el a siker. Harmadszor is győzünk: Magyarország- - Svájc = 1:0. A magyar csapat százszázalékos eredménnyel továbbjut az elődöntőbe!

Vincze a győztes gól előtti pillanatokan (hátul jobbra Deák)

Lengyelország ifjaival kell megküzdeni a moszkvai döntőbejutáshoz.

A minszki csoportmérkőzéseink után, az elődöntőt és a döntőt már Moszkvában rendezték. A házigazda Szovjetúniót - a torna fő esélyesét - sikerült elkerülnünk. A lengyel csapat elleni mérkőzés első félideje nem hozta meg a döntést. A szünetben még null-null volt az állás. Aztán a második játékrészben kezdtek beteljesülni legszebb álmaik. Szándékosan írtam így, többesszám harmadik személyben, mivel meggyőződésem, hogy csak ezután a siker után kapta fel a fejét a hazai futball-közvélemény arra, ami Moszkvában történik. Amikor már a döntőben voltunk.

Kovács Kálmán csukafejesével és Zsivótzky góljával 2:0-ra győztünk a lengyelek ellen és bejutottunk a döntőbe. Egészen autentikus forrásból tudom :-), hogy a hazai sportsajtó csak ekkor kezdett lázas igyekezettel mozogni, hogy bepótolva eddigi mulasztását, a küszöbön álló nagy eseménynek legalább méltó visszhangot tudjon adni. A drámai EB döntőre már a helyszínre érkezett Molnár Dániel, hogy élőben közvetíthesse a mérkőzést a rádióban.

1984. július 3. Helyszín a Luzsnyiki Stadion. 80.000 néző!

Finoman szólva sem mi voltunk az esélyesek a döntőben, a rendező ország válogatottja ellen. Node 100%-os teljesítménnyel, 8 lőtt és egyetlen kapott góllal jutottunk el idáig. Ez azért elég jó ok volt arra, hogy bizakodjunk a sikerben!

A döntő kimenetele ismert. Drámai küzdelemben gól nélküli döntetlen születik. Pedig Zsinka lábában ott van a mindent eldöntő gól. A szélvészgyors jobbszélsőnk a spanyolok elleni mérkőzésen játszott utoljára. Nyár ide vagy oda, (mikor ha nem éppen most) kapja el az influenza. A döntőben azonban ismét elemében van. Egyedül vezeti rá a Kutepov kapusra a labdát és a végén csak néhány centi hiányzik az üdvösséghez.

A vége tehát 0:0. Nincsen döntés. Egészen a tizenegyesekig bírkóznak egymással a csapatok. A lehető legdrámaibb a befejezés. Lutri az ilyen, de jobbat még nem találtak ki. Utóbb próbálkoztak még aranygóllal, ezüstgóllal, vagy mint egy évvel később ugyanez a csapat: sorsolással. A tizenegyesrúgásoknak kell, hogy legyen egy hőse, de szükségszerűen áldozata is. Éppúgy mint a tavalyi U20-as tornán, 25 éve is azt éreztem: Nem fair ilyen helyzetbe hozni mindössze tizenéves fiatalembereket.

A mindent eldöntő tizenegyest Kovács Ervin lövi. Tőle a kapitány az egész EB-n egy fejesgólt várt. Ő volt az Ificsapat Nagy Antalja. Alkatra és posztra is. De az a fejesgól csak nem jött. Túlságosan lekötötte a védekezés. De megérte! Hiszen a döntőig vezető úton mindössze egyetlen spanyol csatár tudta bevenni a büntetőpárbaj másik hősének - Petry Zsoltnak - a kapuját. Kovács Ervin állt tehát a labda mögé. És belőtte!

Máig nem felejtem el A Tudósítónak ezt a Kovács Ervinhez intézett megjegyzését: ha egy csöpp vagányság lett volna benned, akkor azt a tizenegyest fejjel küldöd a kapuba. :-)

Az összes magyar játékos, edző, technikai segítők, mindenki egyetlen nagykupacban fetrengett a Luzsnyiki gyepén. A Molnár Dániel hangja szinte elcsuklott a boldogságtól.

Magyarország ifjúsági Európa Bajnok!

A győztesek

 

A közhangulat akkoriban nagyon várta és ki volt éhezve egy igazi sikerre, amelyet 1984 nyarán egy egészen váratlan helyről kapott meg.

Emlékezzünk most vissza, kik is voltak ennek a régóta várt sikernek a kovácsai. De nem állunk meg ennyinél! Azt is megnézzük most, mivé lettek utóbb. Hogy alakult az életük, a reményeik, a pályafutásuk.

Petry Zsolt. Kapus. 17 éves volt az EB idején. Az MTK-VM játékosa. Egyetlen gólt kapott a selejtezőktől egészen a döntőig vezető úton.

Egy évvel később felkerült a kék-fehérek nagycsapatába. De Gáspár mögött - aki később még a válogatottba is bekerül - csak ritkán jut lehetőséghez. Két évvel később a Videotonba igazol, ahol a Honvédba távozó Disztl Péter helyéért Kosztával rivalizál. Koszta '89-ig, Petry 1990-ig marad a fehérvári klubnál. Petry 72-szer áll a piros-kékek kapujában. Érdekesség, hogy a korszak mindhárom videotonos kapusa végül eljut a válogatottságig. Amikor Disztl 1990-ben külföldre szerződik, Petry megy Kispestre, hogy ott is a helyébe lépjen. Ekkortájt lesz a válogatott elsőszámú kapusa (1988-ban, Athénban mutatkozott be a görögök elleni 0:3-on). Kisebb nagyobb megszakításokkal 1996 májusáig szerepel a nemzeti tizenegyben, 38-szoros válogatott lesz. Ugyanúgy 0:3-al fejezi be ahogy kezdte: Angliában kapunk ki egy barátságos mérkőzésen.

Egy szezon után (minden mérkőzésen Ő védett) a belga Genkhez szerződik, ahol négy év alatt 118-szor áll a kapuban. 30 évesen leszállóágba kerül. A leírhatatlan nevű (ez most copypaste-el lesz) Gençlerbirliği után a Charleroi-ban még végigvéd egy szezont, utána a Feyenoord és a Frankfurt következik, de játéklehetőség nélkül. 1999-ben hazatér az MTK-hoz, majd a finn Kotkan és végül a Dunaferr következik. Az utolsó aktív játékoséveit az SC Padernbornban tölti, ahol visszavonulása után megkezdi kapusedzői tevékenységét. 2008-ban a nagyválogatott mellett is dolgozott.

Haáz Ferenc. Hátvéd. FTC. A Fradiban söprögető, Bicskei csapatában jobbhátvéd. Az EB idején már túl volt az élvonalbeli bemutatkozáson, szinte az egész tavaszi idényt végigjátszotta a Fradiban. Aztán már csak az őszit. Utolsó (bajnoki-) mérkőzését 1984 decemberében játszotta zöld-fehérben, az Eger elleni bajnokin. A tavaszi idényben három barátságos mérkőzésen játszik. A következő évben Újpestre szerződik. A nagyválogatottig nem jut el. 2000-től nyolc éven keresztül az FTC technikai igazgatója volt.

Pintér Attila. Hátvéd. Az EB idején még Salgótarjában játszik, de már hússzoros ifi válogatott. A Honvédhoz próbajátékra megy, de az EB után rövidesen őt is leigazolja az FTC. 1989-ig meghatározó és legendás alakjává vált a Fradi történetének. 1986-ban mutatkozik be a nagyválogatottban, a hollandok elleni hazai 0:1-es meccsen. 20 válogatottságig viszi, 1991-ben a Norvégia elleni null-nullás EB selejtezőn látjuk őt utoljára címeres mezben, Szombathelyen.

A Fradiban töltött évek után 1990-ben a Beerschothoz igazol, de ez csak rövid kitérőnek bizonyul, hamarosan visszatér az Üllői útra. A következő évadot a BVSC-ben játsza végig, majd gyors egymásutánban a Dunaszerdahely, a Budafok, a Rába ETO, Baja, a Vasas és végül a DVTK következik. 30 évesen hagyja abba.

Edzői pályafutását Baján kezdi, utána több élvonalbeli klub kispadján is megfordult. Jelenleg a Rába ETO edzője. Magyar Kupa győztes lett 1991-ben. Bajnoki címet játékosként nem nyert. Edzőként viszont bajnok és kupagyőztes is lett a Fradival.

Szélpál László. Hátvéd. Az EB idején a SZEOL AK játékosa. Szegedről Újpestre igazol és tagja az 1990-es bajnokcsapatnak. Válogatottságig nem jut el. Jelenleg sportújságíró. Fia a DVTK játékosa.

Keller József. Hátvéd. Az EB idején a Nagykanizsai Olajbányász játékosa, de Pintérhez és Zsinkához hasonlóan rövidesen ő is felölti a zöld-fehér mezt. 1984 és 1996 között 275 bajnoki mérkőzést játszott a Fradiban. Szerepléseit tekintve a hatodik a klub örökranglistáján. Négyszeres magyar bajnok, ötszörös kupagyőztes, háromszoros Szuper Kupa győztes. 1989-ben az év labdarúgójának választották. Tagja volt a Bajnokok Ligájában szereplő Fradinak is. 4 évet a francia másodosztályban tölt, majd három évre visszatér az Üllői útra (erre az időszakra esik egy-egy a bajnoki címeiből és kupagyőzelmekből). Játszott a Honvédban, utána - már pályaedzőként Pintér mellett - visszatér a Fradihoz.

A nemzeti tizenegyben 1986-ban mutatkozik be, 29-szeres válogatottságig viszi. Búcsúmérkőzése nem sikerül szépen: 7:1-es vereség Eindhovenben.

Jelenleg edzőként dolgozik.

Deák Sándor. Középpályás. FTC. Orovecz mellett a csapat másik játékmestere volt. Az EB idején már tagja a klub NB I-es keretének. Senki nem gondolta volna, hogy akkor már csak bő egy éve van hátra ígéretes karrierjéből. 1985 nyarán játszik utoljára a Fradiban, majd egy sérülés miatt 22 évesen véget ér a pályafutása. Teljesen elszakad a futballtól, a legutóbbi hírek szerint fuvarozással foglalkozik.

 

 

Orovecz György. Középpályás. MTK-VM. A Bicskei legénység talán legígéretesebb tagja. Ő volt az irányító, a játékmester és egyben a leggólerősebb játékosa a csapatnak. Az 1986-87-es idényben bajnoki címet szerez az MTK-VM-ben, bár Verebes csak 4 mérkőzésen ad neki játéklehetőséget. Utolsó regisztrált mérkőzését Fehérváron játsza a Videoton elleni 0:0-ás találkozón, ahol csereként jut szóhoz. Utána eltűnik. A hírek szerint ma Kanadában él. A válogatottságig nem jut el. Tehetsége, tudása és teljesítménye alapján talán tőle várhattunk volna a legtöbbet, mégis szinte nyomtalanul tűnt el a magyar fociból.

Kovács Ervin. Középpályás, bár én mindig inkább védőnek tartottam. Az Ú. Dózsa játékosa, de az EB idején még nem szerepelt az NB I-ben. Bemutatkozása nem sokat várat magára és rövidesen a Dózsa csapatának meghatározó tagja lesz. Első mérkőzései egyikén magam is elcsodálkoztam a langaléta játékoson, akinek a válltartása olyan volt mintha a mezében felejtették volna a fogast, valószínűtlenül hosszú lábai pedig teleszkópként nyúltak meg, ha becsúszásnál el kellett érnie a labdát. A védelemben ettől kezdve már nemcsak Kardos fejjátéka volt az egyetlen biztos pont.

1987-ben az NDK elleni utolsó mérkőzésünkön lesz válogtatott. Nota bene ez egyben Verebes József búcsúmérkőzése is a válogatott kispadján. 24 alkalommal öltheti magára a válogatott mezt, egy gólt szerez és 1995-ben búcsúzik, a Svájc elleni hazai, 2:2-es döntetlennél.

1990-ben bajnoki címet szerez az Újpesttel, utána még játszik a Honvédban, majd a belga Ekerennél. Innentől kezdve élete Belgiumhoz kötődik, ott él és dolgozik. 2001-ben egy térdsérülés után már nem tud visszatérni az aktív játékba.

Vincze István. (Akkor még...) Középpályás. A Tatabányában csak az EB után mutatkozott be. Vele teljesedett ki a bányászcsapat méltán idealizált nagy csatársora, a Kiprich-Plotár-Vincze hármas. Négy évet töltött Tatabányán. Az 1986-87-es bajnokságban - Détári mögött - második a góllövőlistán 17 találattal (az MTK-s Szeiberttel holtversenyben).

1988-ban az olasz első ligás Leccébe igazol, 1990-tól négy évig a Honvédban játszik. Ezt követően egy év a BVSC-ben, egyet a belga Ekerenben, hármat a portugál bajnokságban tölt (Campomairense és Santa Clara). Az utolsó két aktív évét a Tatabányában, majd a Vasasban játsza. Innen 2002-ben vonul vissza.

A válogatottban 44-szer játszik. A VB részvételt már kiharcolt Mezey-tizenegy ázsiai túráján mutatkozik be a címeres mezben, de a Mexikóba utazó keretnek nem tagja. Válogatott színekben 8 gólt lő. 1996-ban az Olaszország elleni 0:2-n búcsúzik. Nem távolodott el a labdarúgástól, a Felcsúti Futball Akadémián utánpótlás neveléssel foglalkozik.

Zsinka János. Csatár. Az EB idején még a Volán igazolt játékosa volt, de Vincze Géza rövidesen őt is leigazolja a Fradi csikócsapatába, amely tele van ifi válogatottakkal. Már az első mérkőzésén góllal mutatkozik be, a SZEOL elleni 4:1-en. Pusztai László óta ő volt az első jobbszélső, akire azt mondtam, megvan az a csatára a zöldeknek, akit oly régóta kerestek. Hihetetlenül gyors, agresszív és gólveszélyes. 4 évet tölt az Üllői úton, de nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Válogatottságig egy alkalommal eljut, Bicskei Bertalan a nagyokhoz is behívja, de Tarantóban sima 4:0-ra kikapunk az olaszoktól. A 60. percben lecserélik. 93-ig tartó pályafutása során számos magyar élvonalbeli klubnál felbukkan, így a Honvédnél, az Újpestnél és Vácnál is.

Később utánpótlásneveléssel, gyerekfocival foglalkozik (többek között az én középső fiamnak is mestere volt Batári Csaba mellett dolgozva). Tavaly nyáron a Pécel edzője lett.

Kovács Kálmán. Csatár. A Bicskei legénységnek talán a legismertebb és legsikeresebb tagja. Azt hiszem ő vitte a legtöbbre valamennyiük közül. Az EB idején már egy éve az élvonalban játszik, anyaegyesülete, a Honvéd színeiben. 1989-ig Kispesten marad. 142 mérkőzésen 39 gólt szerez. Részese a kor Honvéd-sikereinek. Ötszörös magyar bajnok és kétszeres MNK győztes. A válogatottban már 1985-ben bemutatkozik és tíz éven át - nagyobb megszakítások nélkül - fix helye van a nemzeti tizenegyben. Ötvenhatszoros válogatott, ezzel csúcstartó az IFI csapat tagjai között, közben 19 gólt rúg magyar színekben. Játszik a Mezey-csapat utolsó nagy sikerét hozó, brazilok elleni meccsen, sőt gólt is lő: a másodikat.

Ha volna statisztika a kiharcolt büntetőkre, lefogadom Kovács Kálmán rekorder lenne ebben. Mesteri szinten sajátította el a megtolom-a-labdát-átesem-a-kapuson koreográfiát. Ki tudja hány és hány tizenegyest ítéltek meg a játékvezetők a Honvéd és a válogatott javára, Kovács Kálmán kifejlett technikájának köszönhetően... De a dolog egy idő után visszaütött. A bírók kiismerték ezt a húzását, és egy idő után nem volt az a lábelhúzás, amit befújtak volna. Ami azt illeti, szerintem Kálmán egyenlege még így is pozitív maradt..

1989-92 között a francia Auxerre-ben keseríti a kapusok és a játékvezetők életét. 83 mérkőzésen csaknem annyi gólt rúg (36-ot), mint a Honvédban töltött évei során (39). Csapatával bronzérmes. Ezután fél szezon erejéig vissza a Honvédba, majd ismét irány Franciaország, ezúttal a Valenciennes-be. A következő év Fazekas egykori csapatában, az Antwerpenben találja, de ott nem terem neki sok babér. Újabb év a Honvédban, majd Ciprusra szerződik, Kiprich csapattársaként bajnok és kupagyőztes az Apoel Nicosiával. A levezető körök: Egy év Svájcban (Delemont), majd 33 évesen, 1998-ban fejezi pályafutását harmadszor is visszatérve Kispestre, de már csak négy mérkőzésen játszik.

Pályafutása során ötszörös magyar-, és egyszeres ciprusi bajnok. A Honvéddal kétszer, az Apoellel egyszer nyert kupát. Azt hiszem rajta igazán nem múlott, hogy ez a generáció végül nem vált azzá, amit reméltünk tőlük.

Visszavonulása után szakkomentátorként és edzőként foglalkoztatják. Nem tűnt el a szemünk elől.

Zvara József. Csatár. Az EB idején már a Vasas játékosa volt. 4 évig Angyalföldön maradt, majd a Vác, ismét Vasas és a Stadler színeiben játszott. A rossz nyelvek szerint volt egy másfél éves gólszünete, de mindvégig stabil csapattagnak számított hasznos, játéka - és nem eredményessége - miatt. Később, váci színekben már az első meccsen gólt fejelt volt csapata hálójába. Több mint 200 NB I-es mérkőzést játszott.

A válogatott 1993-as katari túráján kétszer öltötte magára a címeres mezt.

Zsivótzky Gyula. Csatár. Bajnoki címet szerez 1989-90-ben az Újpesttel, majd 1996-97-ben az MTK-VM-mel - ez az a csapat, amely Garami vezetésével 15 meccset nyer zsinórban. 1998-99-ben azonban megtapasztalja túlsó végletet: Verebes csapatában kieső a Videotonnal.  A fenti klubokon kívül, játszik még Vácon és a Tatabányában is. Válogatottságig nem jutott el.

Aktív játékos pályafutásának befejezése után (időpontjáról nem találtam információt) edzőként, valamint az utánpótlásnál is dolgozik. Ez utóbbit illetően, többek között az MLSZ stábjában is.

Ők voltak tehát az 1984-es siker kovácsai. A diósgyőri Takács József és a pécsi reménység, Csoboth Róbert csak epizódszerepet kaptak a tornán. Szeiler József (FTC) és Krizán Sándor (Nyíregyháza) pedig mindvégig a kispadon maradtak.

Bicskei Bertalan. Az egyszeres válogatott - mégis legendás - kapusnak szerencsétlenségére pont a drámai 3:3-as, svédek elleni VB-selejtező jutott osztályrészül. Kilenc évet tölt a Honvédban, majd kettőt az MTK-VM-nél, utána 1982-ig pályaedző a Hungária körúton. Ekkor veszi át az ifik irányítását, melynek csúcspontja az 1984-es Európa Bajnokság. Egy évvel később, az 1985-ös Ifi VB-n, drámai körülmények között már nem sikerül a továbbjutás a csoportkörből. '87-ig marad a fiataloknál, ezt követően is edzősködik. Két időszakban, összesen 45 mérkőzésen a válogatott szövetségi kapitánya. A malajziai válogatott edzője is volt egy évig. Bicskei volt az első, aki a magyarok közül licenszet kapott a világhírű kölni főiskolán. A magyarországi edzőképzés vezetője. Bajnoki címet szerzett itthon a Honvéddal (1988) és Dél-Koreában (Daewoo), megfordult a Luzernnél, egyiptomban, Kínában, az MTK, a Honvéd, az ETO és az Újpest kispadján, bár ez utóbbi csak egy mérkőzés volt, és inkább hagyjuk is ami ott történt....

Hosszú és sikeres pályafutásának legemlékezetesebb sikere azonban máig az az eredmény volt, amit ezzel az ismeretlenségből a csúcsra törő csikócsapattal elért.

Huszonöt évvel később


A sorozat által (eredetileg) megcélzott korszak ezzel a végéhez közeledik. Az ifik EB győzelmével akkoriban régen várt és azóta sem látott magasságokba, Európa élvonalába emelkedik a magyar futball. Az utánpótlásunk Európa csúcsán, a nagyválogatott pedig néhány hét múlva megkezdi páratlanul sikeres selejtezősorozatát a mexikói VB-re. Minden jel arra mutatott, jó csapatunk van és - ezekkel az ifikkel kiegészülve - legalább tíz évig meghatározó szereplői leszünk a  világ labdarúgásának. Most őszintén: Van-e olyan, aki akkori szemmel ezt illúziónak tartotta? 

 

Mementóként pedig álljon itt a bevezetőben szereplő írás akkori végszava. 25 éve íródott. Józan optimizmusról és jószándékú féltésről tanúskodik. Ha eddig nem jöttetek volna rá, ki volt az aki - egyedüliként - közvetlen közelről, a helyszínen élte végig a diadalhoz vezető utat....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr681647017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tutó 2010.01.12. 18:16:55

@Enok mester:
Tisztelt Enok mester!
Ezek az angolok mindíg tudtak fogalmazni...

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2010.01.12. 18:32:29

@paraj: Éppen nálam van ez az újság:-)
Szeretné-e, hogy Verebes maradjon az MTK-VM edzôje?
20 x Igen!
Petry: Számora ez közömbös

Mit tud ô, amot eddig egyetlen edzôje sem tudott?
petry: Ilyen tulajdonságát én nem ismerem.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2010.01.12. 18:33:05

@paraj: Ezt nem értem. Hogy játszhatott Töröcsik, amikor már elmúlt 30 éves?

Tutó 2010.01.12. 18:34:01

@eMTé:

Tisztelt eMTé!

Sajnos,én csináltam ezt a kérdőívet...
Lett is bajuk belőle a "renitenseknek"...

Tutó 2010.01.12. 18:35:00

@eMTé:

Azt hiszem játszhatott egy vagy két túlkoros...

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2010.01.12. 18:40:33

@Enok mester: Utánanéze, nemrég csináltam egy könyvet Budapest sporttörténetérôl, és emlékszem, hogy sokszor esik szó róla. Tán még fotó is van.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2010.01.12. 18:44:04

@Tutó: Jé, és tényleg, nem is figyeltem oda :-)

Tutó 2010.01.12. 18:45:49

@eMTé:

Tisztelt eMTé!

Nagyon érdekelne engem az a könyv...

Enok mester 2010.01.12. 19:09:50

@eMTé: Köszi! Mi a címe, és hol lehet beszerezni? Illetve ha nem szeretnéd felfedni az inkognitódat, írd meg az enokmester(kukac)freemail(pont)hu címre. Kösz előre is.

paraj 2010.01.12. 19:11:33

@Tutó:
Pálból volt Gyula is meg József is, Pécs és Honvéd.

@Medvegyev:
Egy név: Lingl ....
+
Te jó ég, akkor pont kimaradtál a 85ben kezdodott arany (ezust, bronz) korszakból ? Miért tetted ezt, ki tette ezt veled ? A legnagyobb élmények akkor voltak. Megkockáztatom, és most nagy levegőt veszek: Garami a valaha volt 10 de talán 5 legjobb magyar edző, 10 éven csendesen nevelte az utanpotlast, majd mikor megkapta a felnőtt csapatot, ezekbol a fiatalokban csinálta meg a nagy Pécset. Mint szöv. kapitány sem volt rossz, és mikor látta, nem vidékieknek osztják a lapot, csendesen félreállt. Bajnokságok MTKval, remeklés Ujpesttel, stb. stb. De mondom mindehhez hozzá kell adni az elképesztő nevelőmunkát, amit végzett, kb mindenki elképzelheti, milyen fizetésért, akkoriban ...

Tutó 2010.01.12. 19:13:46

@paraj:

Tisztelt paraj!

Én a Pál Gyulára gondolok...
A Józsi az meg van...
De szerintem a Gyula is, mintha lett volna egyszer vagy kétszer olimpiai kerettag...

paraj 2010.01.12. 19:58:29

@Tutó:
Igen, Pál Gyula volt talán még olimpiai válogatott is, nemcsak kerettag, meg akkoriban voltak B válogatottak is.
A kategoriámhoz meg inkább Pál Józsira gondoltam, mint akit a 78 VB után betettek a válogatottba, majd el is felejtettek (de lehet, hogy ó volt már azelőtt is válogatott, Baróti elott, nem tudom.)
Viszont vacsorakészités kozben fénylően bevillant egy név: Godán Lajos, mint egyszer elővett majd ejtett játékos. Büszke vagyok rá, hogy eszembe jutott, mivel őt mégcsak nem is láttam soha játszani (Vellai, Godán, te jó ég, hát a Csepel már akkoriban sem volt az a kimondott élcsapat... de ez messzire vezet, válogatási elvek anno, hagyjuk.)

Tutó 2010.01.12. 20:04:03

@paraj:

Tisztelt paraj!

Bizony, a Godán Lajos.
Meghalt szegény...
A Hajdu Lajos nagy barátja volt.

paraj 2010.01.12. 20:07:42

@Tutó:
küldtem egy bosszantóan hosszu, elég unalmas és nem SOS emailt. Majd alkalomadtán..

paraj 2010.01.12. 20:08:48

@eMTé:
2 tulkoros játszhatott. Itt Fitos volt a másik, de abban a sorozatban többnyire Dajka játszott pl.
A spanyoloknál is volt, sőt tobben pár honap mulva felnott VB-n 8 között voltak (Victor, Eloy, stb.)

Tutó 2010.01.12. 20:11:57

@paraj:
Tisztelt paraj!
Már nézem is!

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.01.12. 22:44:31

@Tutó: Sajnos ezt a kötetet nem ismerem, de rá fogok nézni egy közkönyvtárban. Ha eléri Máriássy (Lajos?), A vállalati sport 40 évéről írt 1941-es könyvének színvonalát, akkor a "munkássportunk" történetéből 80 év nagyjából feldolgozottnak tekinthető.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.12. 23:56:36

@jotunder: Dinnyés Lajosnak tulajdonítják a következő bomot-t: "Millyen ország az, ahol én lehetek a miniszteelnök."

kroos 2010.01.13. 06:41:42

Egyébként Kádár is focizott, legalábbis láttam róla képet ahol mezben rugja a labdát. Söt, a jelenlegi miniszterelnökünk szintén igazolt játékos,
2-3 éve az év játékosának is választották a bajokságában.

Enok mester 2010.01.13. 07:47:51

@kroos: Kádár játszott az MKP és a Parasztpárt közötti mérkőzésen, talán 1947-ben, akkor készült a fotó.

kroos 2010.01.13. 08:06:04

@Enok mester: Igen ez elég meggyözően hangzik.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2010.01.13. 10:05:18

@Tutó: @Enok mester: A könyv címe: Budapest sporttörténete 1873-2000.
A szerzője Prof. Dr. Takács Ferenc
A könyvet a Főpolgármesteri Hivatal Sportügyosztálya adta ki.
Én a könyv tervezését, tipográfiáját és tördelését csináltam, nomeg jópár hibát kijavítottam. Szerencséje volt a szerzőnek, hogy én csináltam a könyvet, aki elég tájékozott és érdeklődő vagyok úgy un block a sportok iránt.

Tutó 2010.01.13. 10:12:17

@eMTé:

Tisztelt eMTé!

Ez nem az a Takács Ferenc, aki évtizedekig a TF-en tanított?
Egy nagyon okos,nagyon művel ember.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2010.01.13. 10:45:17

@Tutó: De bizony, ő az! Nagyon kedves és szimpatikus ember!

Tutó 2010.01.13. 11:13:48

@eMTé:

Akkor ugyanarról az emberről beszélünk.
Sok interjút csináltam vele még Népsportos koromban, meg vizsgáztam is nála a TF-en.
Élvezet volt vele beszélgetni...

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.01.13. 13:10:48

@eMTé: Jól emlékszem, hogy ez az a könyv ami nem kerül közforgalomba, hanem belső terjesztésű marad? Én legalábbis bárhol érdeklődtem utána (akár sport témában jártasaknál, akár könyvesboltokban), sehol sem mondtam semmi érdemlegeset.

christvhu 2010.01.13. 14:35:20

Jó volt visszaidézni azt az EB-t. Emlékszem, mekkora megdöbbenést okozott az, hogy döntőt játszottak, és micsoda örömet, hogy meg is nyerték!
Petry iskolatársam is volt és játszottunk is egy csapatban pár évvel korábban, bár két évvel fiatalabb volt nálam)), így közel állt a szívemhez az az eredmény több szempontból is.

na akkor most elolvasom a kommenteket is.... nem kevés

kroos 2010.01.13. 15:05:44

Baromi nehéz a helyén kezelni egy ilyen sikert, szerintem nem is lehet.
Semmibe nem lehet venni(nem is szabad) egy ilyen nagyszerű sportteljesítményt, ugyanakkor ha kikiáltjuk pl. eurpa legjobbjainak őket (mint ahogy nem tették ezt) akkor olyan terhet rakunk rájuk hogy többet egy cselt se mernek megcsinálni. Én kicsit ezért óckodom ezektöl az u-20-as VB, U18-as eb, U-17 xyz tornáktól,föleg mert az egyiken még döntös Görögország, de a másikon meg kint sincs, pl. Argentinával együtt. Talán jobb lenne egy U-21-ES világesemény, amit a fifa felvesz a versenynaptárba, igy kötelező lenne elengedni a kluboknak mindenkit.De az is lehet hogy nem.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.13. 15:33:00

@kroos: Arra mindenképpen jók, hogy a fiatalok nemzetközi tapasztalatokat szerezzenek, meg fölfoghatók egyfajta workshopként is ezek a tornák, ahol a különböző csapatok megfigyelői kinézhetnek tehetségeket. Ami az őszi tornát illeti, az meg tökéletes volt egy kellemes illúziónak. Az aranybulla után végre magyar focisikernek örülhettünk. Az élmény felől nézve meg tökmindegy mi lesz ezekből a srácokból, egyébként viszont nem. Persze túlzás kikiáltani a srácokat az ifjabb Maradonáknak, de az a némi keserűséggel vegyes fikázás is túlzás, amit például Varga Zoli művel.

christvhu 2010.01.13. 17:22:36

@kroos: "Az enyém meg van róla győződve hogy Király Gabi Fradista, merthogy azért hordja a szürke melegítő alsót.
Ezt a mai napig nem tudtam feldolgozni.
(A Srödinger-egyenletet igen, azt könnyebb volt)"

igen, néha én is elgondolkozom azon, hogy könyebb volna a srödinger macskájával élni)))))

@enok mester: Azért Eszterházynak vannak jó foci témájú írásai... Érdekes egyébként, hogy - bár a gyógyít6atlan nekem nem jött be, valahogy úgy éreztem olcsó népszerűség belerúgni a döglött oroszlánba, vagy csak még akkor is magaménak éreztem a magyar focit - Végh Antalt nagyon jó írónak tartom, a "Ha az Isten nyulat adott..." novelláskötete pl. évi rendszerességel kerül kiolvasásra.

@tutó: "Bár,ha mondjuk MTK-s lett volna akkor a papájával láthattak volna egy 9:7-es Honvéd-MTK-t, no, hol...hát,persze,hogy az Üllői úton..." '51-ben, vagy '52-ben volt ugye??

@szempontpuska: "amikor kilőtték alóla a mozdonyt.
Ritka értéke van az ilyen tárgyaknak!"
az sem lehetett akármilyen történet....

Medvegyev 2010.01.13. 17:29:16

@christvhu: A 9-7-es meccs 55 elején volt:-)

Tutó 2010.01.13. 17:34:24

@christvhu:

Tisztelt christvhu!

1955. január 9.

christvhu 2010.01.13. 17:38:55

@medvegyev/tutó: köszönöm uraim) valahogy nem féltem, hogy nem tudjátok9)))

én csak olvastam róla gyerekként egy könyvben, nem emlékszem a címére, de az a teljes magyar foci történetét dolgozta fel, egészen a hatvanas évekig. Mi lehetett a címe? rengeteg régi naggy meccs tudósítás szerű leírása is szerepelt benne. Imádtam

kroos 2010.01.13. 17:58:40

@christvhu: felejthetetlen 90 percek

Medvegyev 2010.01.13. 18:02:27

@christvhu: Hogy írjak még egy furcsát, a 9-7-es meccsen Kovács Ferenc, a Vidi-edző volt az MTK balfedezete.:-)

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.01.13. 18:03:03

@christvhu: Szerintem a Hoppe (Rejtő)-féle Labdarúgó bajnokságaink c. kötetre gondolsz. Zöld borító, rajta egy szürkeárnyalatos rúgó alak.

kroos 2010.01.13. 18:04:22

@végh hanta: volt a listák könyvéhez egyéb közöd is?

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.01.13. 18:04:22

@Tutó: Nem elfelejtve, hogy a mérkőzés az 1954-es bajnokság egyik elhalasztott találkozója volt, amely már nem osztott, nem szorzott a végeredmény szempontjából. (Szerencsére ide.)

Tutó 2010.01.13. 18:04:39

@végh hanta:

Tisztelt végh hanta!

Aki nem a Korsós Pista...
(Na,ezt fejtse meg...)

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.01.13. 18:05:58

@kroos: Semmi, maximum közvetetten annyi, hogy rendszeresen írok abba az indexes fórumba (valamint kapcsolatban vagyok az ott jelenlévőkkel), amit a szerző "a legjobb magyar netes fórumnak" tart a könyv köszönömöket tartalmazó részében.

Tutó 2010.01.13. 18:06:52

@végh hanta:

Talán éppen azért lett 9:7...
Kétségkívül...ODA!

kroos 2010.01.13. 18:10:01

@végh hanta: csak mert ma kezdtem el olvasni...

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.01.13. 18:11:27

@Tutó:
Erre nem tudok mit válaszolni, mert bevallom a kérdést sem értem. A Hoppe-féle könyv borítójára modellt álló játékos neve lenne a kérdés? Mert, amennyiben az, akkor tippem sincs. Talán a Tichy, de bevallom halvány emlékeim vannak csak a fedlapról, mert azon túl, hogy nem csak én olvastam "ronggyá", talán el is kallódott az évek során.

kroos 2010.01.13. 18:12:14

@Tutó: Kű Lajosról tud ajánlani valami hiteles forrást?
A Volántól a Bek döntöig vezető ut nem éppen szokványos.
De az ön véleménye is tökéletes lenne.

kroos 2010.01.13. 18:15:48

@Tutó: @kroos: 3 variáciot találtam az elmeszelésére.
1, antiszemita volt-ezt nem hiszem el.
2, sportszerütlen életmódja miatt,ivott-akkor a fél vasast ki lehetett volna rugni.
3, Kutasnak személyes ellentéte volt vele. (nő ügy, vagy ilyesmi..)

Tutó 2010.01.13. 18:16:36

@kroos:

Tisztelt kross!

Keresek majd magának valamit...
Addig egy gyors sztori.
Illovszky volt a kapitány, apám az olimpiai csapattal játszott valamilyen meccset külföldön.
Amikor hazajöttek Illovszky kérdezi apámat:
- Karcsi, a Kű hogy játszott?
- A góljáig remekül. Mondhatom nyogodtan a csapat legjobbja volt.
-Mikor rúgta a gólt:
- A 2. percben...

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2010.01.13. 18:20:44

@végh hanta: Nem tudok róla, hogy ne kerülne forgalomba. Az biztos, hogy megrendelôt is csináltam...

Tutó 2010.01.13. 18:22:16

@végh hanta:

Tisztel végh hanta!

Belátom kicsit szürrealista volt a kérdés, de itt ólomsúlyú versenyzők vannak...
Igen, az Ön által írt árnyalakról jutott eszembe, hogy vagy harminc éven át volt egy egyen-meccsplakát.
Tudja az a bizony:
Bánygépgyár - Csillaghegy
17 óra.
Ez volt a pályák környéki házakon,tűzfalakon,fákon kiragasztva.
Annak az illusztrációja volt egy árnyalak futballista,akit a plakáton nem lehetett felismerni, de mindenki tudta, hogy a Korsós Pista negativba forgatott képe.

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2010.01.13. 18:23:04

@Medvegyev: ebben semmi különleges nincs, hiszen ô az MTK-ban futballozott...

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.01.13. 18:25:15

@Tutó: Na, ezt nem tudtam, pedig vidéken máig fellelhető a falusi kocsmák falán ez a típusposzter, illetve kései leszármazottai.
Egyébként a hatvanas-hetvenes évek fordulóján Győrben játszó Korsósról van szó?

Tutó 2010.01.13. 18:28:04

@végh hanta:

Tudtam, hogy tudni fogja, aki rendszeresen meccsre jár, az nem is tudja kikerülni ezt a plakátot...
Csak azt hittem, hogy már nem létezik.
Ő bizony, de amikor a plakát kép készült, akkor már Vasas játékos volt.
Molnár,Puskás,Farkas,Fister,Korsós.

christvhu 2010.01.13. 18:33:52

tényleg a felejthetetlen 90 percek volt))) köszi))

végh hanta · http://labdabiztos.blog.hu 2010.01.13. 18:52:14

Amennyiben valakit érdekel, itt ( gazsi80.web.elte.hu/angolrugosdi/pub/hazidolgozat_vazlat_v03.pdf ) elérhető egy régebbi házidolgozatom a magyarországi szocializmus korszakának vidéki labdarúgásáról. Nem kifejezetten sport tematikájú, inkább "amolyan szociológusi" munka, de hátha találtok benne érdekességeket.

Pl. kiderül, miként jött létre a Székesfehérvári Vadásztölténygyár csapatából a Videoton.

Tutó 2010.01.13. 19:38:51

@végh hanta:

Tisztelt végh hanta!

No,hát ez nem akármi...
Messzemenő elismrésem és gratulációm.
Közben amúgy végig arra gondoltam, hogy az ELTÉ-n ki az, aki ezt eltudja bírálni?

kroos 2010.01.14. 08:03:50

@christvhu: nyertem:)))))))))))))
@Tutó: előre is köszönöm.
Nagyából átlátom a pályáját, a Fradiból kirugta Kutas, de Grosics befogadta, mert ő az ilyen ,,rendszerellenségeket" ugye befogadta mindig. Innen diszidált. De hogy miért rugták ki az egyébként válohógatott Kű-t a Fradiból??,???

montipájton 2010.01.14. 09:00:03

Kiegészítés az életrajzokhoz:
Zsinka Vidi-nevelés volt, első NB I-es meccsét Fehérváron játszotta és első gólját is a Vidiben rúgta, az MTK 6-2-es legyőzésekor (abban a szezonban, amikor amúgy a Vidi majdnem kiesett).
Apám pedig Zsinka kollégiumi tanára volt, és én először kispályán láttam focizni a srácot valami iskolai bajnokságban, rúgott egy akkora kapufát, hogy majdnem feldőlt a kapu.))

Az NB I leggyorsabb csatárából küzdötte le magát az egyik leglassabbra, jó kis kérdés, hol voltak a híres magyar edzők közben.

Az ifiválogatott többi játékosára is igaz, hogy ma mér inkább sírok, ha eszembe jut, mire vitték (kivétel talán Petry és a két Kovács), jó nagy lufi volt ez a jövőkép.

A sikeredző pedig a legújabb kori magyar futball 3 legnagyobb szégyenéből kettőnél ott ült a padon: 0-0 a válogatottal Lictenstein ellen, és 0-4 az Újpesttel a Vadúz ellen.
Edzősors.)))

Enok mester 2010.01.14. 09:02:34

Ha már futball, könyvek és szociológia: a Magyarország felfedezése sorozatban is volt egy olyan kötet, aminek 'tán az volt a címe, hogy Labdarúgók, sportolók.

Tutó 2010.01.14. 09:05:56

@Enok mester:

Tisztelt Enok mester!

Igen, az egy remek, valóban minden tekintetben autentikus könyv volt.
Zsolt Róbert írta, aki akkor a Magyar Nemzet sportrovat vezetője volt.

Tutó 2010.01.14. 09:06:50

@kroos:

Tisztelt kross!

(Egyszer majd elmesélem magának...)

kroos 2010.01.14. 09:22:36

@végh hanta: Nagyon jó a könyv!!!!!!!
Bár találtam benne néhány hibát, és még csak a 60. oldalon járok:)

kroos 2010.01.14. 09:29:20

@Tutó: Addig is kutatok:)))

Nahát:)) Ezt leírom.A BEK döntőben találkozott Kű és Barcs, mint játékos és mint Uefa delegált. (Kű-röl azt terjesztették itthon hogy börtönben ül.).
Barcs kérdezi, maga mit keres itt?????
Mire Kű -műszakban vagyok Sanyibá!

Tutó 2010.01.14. 09:34:43

@kroos:

Abszolut hihető sztori, vagánynak vagány volt a végtelenségig...
Nagyonis...

Enok mester 2010.01.14. 09:52:57

@Tutó: Bevallom, egy időben kacérkodtam azzal, hogy megírom a kvázi folytatását, immáron "Labdarúgók, szurkolók" címmel, csak kérdés, hogy érdemes-e, illetve a jelenlegi életszakaszom (két óvodás kisgyerek) nehezen teszi lehetővé azt, ami ehhez kellene: folyamatos meccsekre és edzésekre járás, szurkolókkal és táborokkal való kapcsolattartás stb. Majd talán egyszer. Vagy valaki más.

Tutó 2010.01.14. 10:37:51

@Enok mester:
Tisztelt Enok mester!

Az, hogy érdekes-e nem is lehet kérdés...
Csak sajnos, az írás egy nagyon kegyetlen dolog, nem lehet ugymond eltenni.
Az a cikk amit az ember hétfőn nem ír meg kedden már nem ugyanaz a cikk, mintha hétfőn megírta volna.
Írni akkor kell, amikor KELL!
De semmiképpen ne vesse el a tervet, mert ahogy mondani szokták: igény lenne rá...

kroos 2010.01.14. 10:44:29

pedig mikor ír az ember nem írni volna jó...

jabka 2010.01.14. 17:13:53

Tisztelt,kedves sporttársak!
Ha már szóba került a Kű Lajos,elmondanám Önöknek,hogy 2008.szeptemberében amikor születésnapjuk alkalmából a Sportszakállamtitkárság sajtónyílvános fogadást adott egykori nagyszerű Olimpikonjaink tiszteletére,volt szerencsém beszélgetni ezzel az egykori kiváló labdarúgóval. Csak úgy ömlött belőle a szó,egy kérdésemre kb.20-25 perces terjedelmű válaszokat adott. Így tudhattam meg például,hogy az 1972-es müncheni olimpiai döntő előtt a lengyelek felajánlották a döntetlent,ami az akkori szabályok szerint azt jelentette volna,hogy mindkét csapat aranyérmet kapott volna. A mi drága szocialista sportvezetőink azt mondták; "Szó sem lehet róla,hajtani kell!" Persze kikaptunk 2-1-re,így Kű Lajos sem lett Olimpiai bajnok. Azt hogy antiszemita lett volna az Ő nevében is visszautasítom,nem is érdekelte akkoriban a politika,bár a szoci rendszert érthetően nem szerette. Őt pedig a Kutas gyűlölte ezért került perifériára és kellett a Fradiból is távoznia. Külföldön maradása után néhány hónappal pedig már BEK döntőben játszott az FC Brugge színeiben. Az akkori hazai sajtó erről egy szót sem írhatott,beírták az összeállításba,hogy ...Kű,de semmi kommentár!
Remélem Tisztelt Tutó is megerősíti,hogy így volt!
Hazatérése után fantasztikus tette volt az Összmagyar Gyermeklabdarúgó Bajnokság megszervezése!
Tisztelettel:Juhász Attila

kroos 2010.01.14. 17:48:35

@jabka: Vitraynak nem volt szabad kimondania a nevét a közvetités alatt.
Mindezt ugy hogy azt hitte az egész ország hogy börtönben ül Lierg-ben, egy kocsmai verekedés miatt.
Csak ugy tudta ezt cáfolni ha pályára lép a BEK-döntőben:)))

kroos 2010.01.15. 14:24:02

régi jegyzökönyveket nézegetve láttam meg Coco-Aires nevét...
gyönyörű érzés...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.15. 15:05:18

@kroos: Nekem Sirinbekov nevén akadt meg a szemem. Na őt csak Oleg királynak hívták a Vasas fanok.

kroos 2010.01.15. 16:02:30

@popp: hogyne, mikor erősebbet rugott nekifutás nélkül mint Roberto Carlos.:)

kroos 2010.01.15. 16:07:04

megtaláltam a Tasotti-Baresi-Costacurta-Maldini
védelem alteregóját játéktudásban,
Mracskó Szenti, Ottlakán, Fabulya alakban.

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.15. 16:17:54

@kroos: Én viszont a Cseh-Csehi-Csepregi-Csábi négyesre voksolnék ;-)

kroos 2010.01.15. 17:40:39

@popp: Ottlakán nem Vágási Feri munkatársa volt a nyomdába?

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.15. 20:48:23

@kroos: De igen Ottlakán Géza bácsi és Kenéz elvtárs.

Tutó 2010.01.15. 21:21:58

@kroos: @popp:

És még mondja valaki, hogy a hamvas ifjúság nem nézi a Szomszédokat...

popp · http://koncertblog.com/ 2010.01.16. 00:27:49

@Tutó: Tíz éves voltam, mikor játszani kezdték. Az utolsó évek viszont már masszívan kimaradtak. Amúgy mikor ismételték nagyon érdekes volt megfigyelni miként közeledünk a rendszerváltáshoz. Részről-részre egyre bátrabban mondogattak oda.

kroos 2010.01.16. 09:40:47

Én Taki bácsi nyugodságát irigyeltem a legjobban, nehéz volt kihozni az öreget a sodrából, engem pl. popp 3 percenként fel tud húzni.
Mondjuk én imádtam, bár néha uncsi volt hogy Almát 5 részenként megtámadják a buszmegállóban:)

Bobellino 2010.01.16. 12:49:07

Kű Lajos: A föl-földobott Kű. Árgus Kiadó Sékesfehérvár, 2002.
Nagyon jó könyv!!!

kroos 2010.01.18. 08:07:28

@Tutó: 1958-as VB-n, a svédek ellen, a meccs végén Liedholm elszórakozott egy 11-est, én ugy tudom hogy az fölé ment, de lehet hogy Grosics védte ki?
Mert akkor kész vagyunk.

Tutó 2010.01.18. 09:26:34

@kroos:
Tisztelt kross!

Ugye, ezt nem mondja komolyan, hogy képes volt végigböngészni az összes meccset?...

kroos 2010.01.18. 09:57:35

@Tutó: igazából amire csak van lehetőségem,
multhéten voltam könyvtárban, összeszedtem pár könyvet
pl. felejthetetlen 90 percek, labdarugó bajnokságaink, a Hopp-féle, meg a Grosics könyv.
De a lényeg az hogy ez ami beugrott, nem áll kapcsolatba a szakirodalmakkal...tegnap este ugrott be hogy a svédek ugy megvertek minket hogy még egy 11-est is elszórakozhattak.
A kérdés az hogyan maradt ki.

Tutó 2010.01.18. 10:00:45

@kroos:

Nekem van arról a meccsről egy összefoglalóm, mindjárt megnézem...

kroos 2010.01.18. 10:02:16

@Tutó: Köszönöm előre is.
Igen a korai korszakából nehéz lesz anyagot gyüjteni az biztos...de arra is van egy tippem.

Tutó 2010.01.18. 10:08:53

@kroos:

Én köszönöm Önnek, a baj az, hogy ezt tényként leírjuk abban nem szabad hibázni, tehát tényszerűnek kell lennie, hohy magyar NB I-es és válogatott meccsen nem védett ki 11-est...

kroos 2010.01.18. 10:11:38

@Tutó: Pontosan. Az egyetemi könyvtárban megvan minden írott anyag amit kiadtak az országban. Csak idő kérdése.
Egyébként az összes forrás ugy irja le hogy Liedholm kihagya/elrontja/ stb. a 11-est, és nem ugy hogy Grosics kivédi azt.

kroos 2010.01.18. 10:13:10

@kroos: meg is van, mellé rugta.
www.magyarfutball.hu/hu/merkozes/1456.

U.I: Talán egyszerübb lenne megkérdezni Gyula bácsit?

Tutó 2010.01.18. 10:48:57

@kroos:

Jelentem: Liedholm, laposan a bal sarok mellé...A Gyula meg sem mozdul...

kroos 2010.01.18. 11:36:27

Amugy sem volt szokása elvetődni?

Tutó 2010.01.18. 11:49:15

@kroos:

Jaj, dehogynem, sőt!
Kifejezetten repkedős kapus volt.
De ennél a 11-esnék speciál áll,mint a cövek.
Bár akkoriban még nem volt divat az,ami ma, hogy teljesen mindegy hova rúgják, én repülök egy irányba, aztán majd csak történik valami....

kroos 2010.01.18. 11:54:41

@Tutó: Igen pontosan erre céloztam.

earl of gwynedd 2010.02.09. 19:46:34

Örömmel olvastam ezt a bejegyzést is, mivel az IFI EB után születtem egy évvel, így minden információ az újdonság erejével hat:)
Az én kérdésem az lenne, hogy a nyolcvanas években melyik csapatnak volt a legjobb az utánpótlása? Honnan került ki a legtöbb tehetség?
Volt megfigyelőhálózat?
Hirtelen ennyi jutott az eszembe

szempontpuska 2010.02.09. 21:10:47

@earl of gwynedd: Huhhh erre talán Tutó tud választ adni, én a Honvédra tippelek!

retroflexus 2010.04.02. 15:43:20

Bár az érintett tiltakozni fog, fel lesz háborodva, én mégis örültem ma annak a hírnek, hogy jegyzőkönyv készült arról, hogy petry zsolt elárulta a hazáját, eladta a meccset a törököknek. Nem lesz büntetés, nem lesz következmény, biztos nincs bizonyíték, biztos nem igaz az egész, de legalább annyi történjen, hogy a gyanú árnyéka ott lebegjen a csalók felett, néha ébredjenek fel hajnalban arra, hogy agyukba villan az, hogy csaltak, hazudtak, bundáztak. Hogy ezt éveken kersztül csinálták generációkon át.
A Becstelen brygantikban horogkeresztet véstek a nácik homlokára, hogy ne tudjanak elbújni azok között, akik ellen bűnt követtek el. Ennek analógiájára a magyarfoci valamennyi csalójára szálljon a megvetés árnya, sose feledjék a bűnüket.