Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

Híres utolsó szavak

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

A Nagy Ötvenhatos Hazugság (megjegyzésposzt)

2016.10.23. 14:08 | jotunder | 96 komment

 

      1963-ban mutatták be Várkonyi Zoltán Fotó Háber című filmjét. Négymillióan nézték meg. A film egy magyar kémről szól, aki beépül egy a nyugati hírszerzéssel együttműködő csoportba. A magyar kémet (értsd: KOMMUNISTA BELÜGYEST!!!) a Latinovits Zoltán játszotta. A filmben szerepelt az a Lőte Attila is, aki Schmidt Mária személyes 56-jának az arca. 

     Még egyszer. 1956 után hét évvel egy kommunista kém és a "gaz, nyugati titkosszolgálatok" küzdelmét bemutató filmet megnézi a fél ország. Később:  Stirlitz. Minden kilométerkőnél. Bors Máté. Még később Illyés Gyula és Kádár János a Parlamentben lapogatják egymást. 

     Orbán Viktor apja és anyja is őszintén hívő kommunisták voltak, Orbán Viktor pedig negyedszázaddal 1956 után alapszervezeti KISZ-titkár. Nekem a Latinovits-csal sincs semmi bajom, az Illyéssel sem, az Orbánnal, mármint a 18 éves Orbánnal, pláne nem. A valóság az, hogy Kádár Jánost ezt az ország elfogadta. És tőlem szónokolhat szegény lelkylola arról, hogy ő hogyan hajigálta mínuszhúsz éves korában a Molotov-koktélt a tankokra, Magyarországon gyakorlatilag nem volt ellenzék, nem voltak ellenzéki falfirkák, ellenzéki gondolatok, nem volt itt semmi. Igen, az emberek egy része hallgatta a Szabad Európát, nagyon sokan kiröhögték a Gáspár Sándor szintű bornírt hülyéket, imádták Hofit amikor Kádárt parodizálta, de ennyi volt, semmi több. Amikor Kádár kezdett meggyengülni, amikor már nem tudott semmit ajánlani cserébe a kussolásért, akkor igen, akkor az emberek elkezdték kicsit (elég kicsit) kinyitogatni a szájukat.

      Kádár tudta, hogy jobb az, ha ő nincs állandóan a tévében, ha a fényképét csak május elsejéken mutogatják, tudta, hogy nem kell erőltetni az empiriokriticizmust, és adott ponton még Biszkut is képes volt félreállítani, de azt is tudta, hogy ő a Szovjetunió nevű birodalom magyarországi kormányzója, és ezt azért a magyar emberek nem nagyon hülye része is tudta. Nem tudom, hogy azt tudta-e, hogy ennek nem lehet jó vége. Valószínűleg, nem. 

    <  megjegyzés: volt egyszer egy Venesz József nevű konyhafőnök, aki a Kádár-rezsimben a magyar gasztrokultúra Ancsel Évája lett (tényleg tudja még valaki, hogy ki volt az Ancsel Éva?) . ő meg a Túrós Emil találta ki a jellegzetes magyar szocialista menüsorokat, lehet, hogy kárpáti borzaskát is, nem tudom, sok mindent. ezek a menüsorok a mai napig ott vannak a vendéglők egy nem elhanyagolható részében. időnként, mesterszakácsok, ki szoktak rohanni  a Venesz-kötetek ellen (amelyek tényleg úgy néznek ki, mint valamiféle államvédelmi útmutatók, de becsületes kaszinótojásokról és nem igazán túlkomplikált rántott májakról írtak benne) . a mesterszakácsok életükben nem főztek még munkásnak. nem is nagyon láttak munkást, lehet, hogy nem is nagyon van már munkás. viszont 1971-ben pozitív valószínűséggel találtak volna magyar munkást magyar vendéglőben, amely tényről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, mert olyan komcsis tény. tényleg az. de tény. >

   1956-ot (ami úgy kezdődött, hogy Nagy Imre behívta az orosz csapatokat rendet csinálni, aztán Kádár János méltatta a "Rákosi-klikk ellen" fellázadt munkásosztályt), azt a két hetet, arra használja ez az ország, hogy elfelejtse a következő ezerötszázat,

    

 

A jóédesanyátok... (politikafilozófiai értekezés)

2016.10.21. 19:25 | jotunder | 23 komment

 

      A közpénzből kistafírozott stefkahuthblog lehozott egy cikket azzal a címmel, hogy "Magyarország soha nem volt cinkosa egyetlen diktatúrának sem".  

      Amikor a magyar állami hivatalnokok zsidó asszonyok nemi szervében kutakodtak, majd ezen zsidó asszonyokat vasúton egészen a gázkamrákig szállították, nem volt cinkosság. Az, hogy a náci Németország katonai szövetségese volt Horthy Magyarországa, háborús bűncselekményeket is elkövetve, nem volt cinkosság. Az, hogy 1968-ban a magyar csapatok részt vettek Csehszlovákia megszállásában, az sem volt cinkosság. Az, hogy a Varsói Szerződés és a KGST tagja volt Magyarország, és ma is az lenne, ha az amerikaiak nem nyomják be a szovjeteket az altalajba, az véletlenül sem volt cinkosság, azzal színezve, hogy Kádár János a hetvenes évek végén a legnépszerűbb gauleiter volt a kommunista blokkban.

     Tekintsünk el már attól, hogyan nyalja be magát egy bizonyos másik Magyarország Putyin orosz diktátor egy bizonyos altesti hézagába, hogy hány jobberkápó szolgálja egészen közvetlen formában az orosz szövetségi hírszerzés érdekeit, és hogyan takarítanak el secperc alatt egy tibetit, aki hangosabban veszi a levegőt, amikor nálunk jár a kínai kommunista párt vezetője. Magyarország kifejezetten arról híres, hogy sikerült neki szinte minden diktatúrának a cinkosává lennie, és csak azért nem lett a Malawi diktátor cinkosa mert nem találták meg a nevét a telefonkönyvben. 

     Semmi szégyenérzet nincs ezekben a pöllencsekben? Jó, tudom, hogy semmi, de ez akkor is figyelemreméltó. 

 

Boris Johnson Brexit-ellenes írásának teljes szövege

2016.10.16. 11:27 | jotunder | 42 komment

 

     Boris "Mr. Brexit" Johnson London volt polgármestere, a jelenlegi külügyminiszter, David Cameron oxfordi spanja 2016. február 19.-én írt egy cikket arról, hogy miért ellenzi a Brexitet. Az írás sohasem jelent meg, Két nappal később Johnson megírta Brexit-párti cikkét a Telegraph-ba. Az Unió problémáit is érintő, de alapvetően Brexit-ellenes írás ma vált publikussá, minden bizonnyal Johnson akarata ellenére.  Az tudott dolog volt, hogy létezik egy ilyen szöveg, de a cinizmusnak ez a szintje azt hiszem sokakat váratlanul ért. Johnson pontosan tudta, hogy mi fog történni, nem hülye, kifejezetten nagyon okos ember, csak egy egomániás elkényeztetett fickó, nem a Rogán-fajtából, aki a kerti budija magasságából szemléli a világot, akkor is, amikor a helikopterén ül.

Tegnap este a városban sétáltunk, beültünk mindenféle helyekre, zenei fesztivál van, a sarki kis kávézóban is gitározott valaki, a Madness egykori billentyűse egy akkora helyiségben játszott, amelyben húsz ember sem tud leülni, a várban a kedvenc zenekaromból játszottak a fiatalok, annyira, de annyira jól. Ez egy baromi jó ország tudna lenni, és sajnos nem biztos, hogy az lesz, mert a politikusaik szabályosan belerugdalták egy válsághelyzetbe. Sokba, nagyon sokba kerülhet ez a sztori Angliának. Nem állítom, hogy ez kizárólag a Brexit-pártiak felelőssége, tudom, hogy egy alsó-középosztálybeli, munkásosztálybeli brit milyen versenyhelyzetekbe kényszerült az EU-szabályok miatt, nála gyakran sokkal iskolázottabb és képzettebb kelet-európaiak szorították le a bérét, egyáltalán nem igaz az, hogy ezeknek az embereknek a félelme, az elkeseredettsége, reménytelensége nem érint meg, az Uniónak igenis belátóbbnak kellett volna lennie az Egyesült Királysággal (ahogy majd most belátóbb lesz Németországgal, vagy koppan egy nagyot). 

Ennyi. Tessék elolvasni. 

OK OK, I admit it. If you gave him a truth drug, or hypnotised him, I don't think even the prime minister would really deny it.

This European Union deal is not perhaps everything that we would have liked. It is not what we Eurosceptics were hoping, not when the process kicked off. We were hoping he was going to get really deep down and dirty, in the way that the Bloomberg speech seemed to indicate. He was going to probe the belly of the beast and bring back British sovereignty, like Hercules bringing Eurydice (sic) back from the underworld. I had the impression that this was going to be the beginning of a wholesale repatriation of powers - over fisheries, farming, the social chapter, border controls, you name it: all those political hostages joyfully returning home like the end of Raid on Entebbe.

It was going to be a moment for the ringing of church bells and bonfires on beacons, and union flags flying from every steeple, and peasants blind drunk on non-EU approved scrumpy and beating the hedgerows with staves while singing patriotic songs about Dave the hero.

I don't think we can pretend that this is how things have turned out. This is not a fundamental reform of Britain's position in the EU, and no-one could credibly claim it is.

It is not pointless; it is not wholly insignificant; it is by no means a waste of time. But it will not stop the great machine of EU integration, and it will not stop the production of ever more EU laws - at least some of which will have deleterious effects on the economy of this country and the rest of Europe.

Never mind the Tusk deal; look at the elephant in the room: the great beast still trampling happily on British parliamentary sovereignty, and British democracy. So there are likely to be a significant number of people - perhaps including you - who will feel that in all honour we can now only do one thing.

We said we wanted a reformed EU. We said that if we failed to get reform, then Britain could have a great future outside. We have not got a reformed EU - so: nothing for it, then - ho for the open seas! Viva Brexit! That would seem to be the logic, and yet I wonder if it is wholly correct.

Shut your eyes. Hold your breath. Think of Britain. Think of the rest of the EU. Think of the future. Think of the desire of your children and your grandchildren to live and work in other European countries; to sell things there, to make friends and perhaps to find partners there.

Ask yourself: despite all the defects and disappointments of this exercise - do you really, truly, definitely want Britain to pull out of the EU ? Now? This is a big thing to do, and there is certainly a strong political-philosophical imperative leading us to the door.

We are being outvoted ever more frequently. The ratchet of integration clicks remorselessly forward. More and more questions are now justiciable by the European Court of Justice, including that extraordinary document, the European Charter of Fundamental Rights. This bestows on every one of our 500m EU citizens a legally enforceable right to do all sorts of things across all 28 states: to start a business, to choose any occupation they like, to found any type of religious school, to enjoy "academic freedom". I shudder to think what is going to happen when UK citizens start vindicating these new "rights" in Luxembourg.

There is going to be more and more of this stuff ; and I can see why people might just think, to hell with it. I want out. I want to take back control of our democracy and our country.

If you feel that, I perfectly understand - because half the time I have been feeling that myself. And then the other half of the time, I have been thinking: hmmm. I like the sound of freedom; I like the sound of restoring democracy. But what are the downsides - and here we must be honest.

There are some big questions that the "out" side need to answer. Almost everyone expects there to be some sort of economic shock as a result of a Brexit. How big would it be? I am sure that the doomsters are exaggerating the fallout - but are they completely wrong? And how can we know?

And then there is the worry about Scotland, and the possibility that an English-only "leave" vote could lead to the break-up of the union. There is the Putin factor: we don't want to do anything to encourage more shirtless swaggering from the Russian leader, not in the Middle East, not anywhere.

And then there is the whole geostrategic anxiety. Britain is a great nation, a global force for good. It is surely a boon for the world and for Europe that she should be intimately engaged in the EU. This is a market on our doorstep, ready for further exploitation by British firms: the membership fee seems rather small for all that access.

Why are we so determined to turn our back on it? Shouldn't our policy be like our policy on cake - pro having it and pro eating it? Pro Europe and pro the rest of the world?

If sovereignty is the problem - and it certainly is - then maybe it is worth looking again at the prime minister's deal, because there is a case for saying it is not quite as contemptible as all that. He is the first prime minister to get us out of ever closer union, which is potentially very important with the European Court of Justice and how it interprets EU law. He has some good stuff on competition, and repealing legislation, and on protecting Britain from further integration of the euro group.

Now if this were baked into a real EU treaty, it would be very powerful. Taken together with the sovereignty clauses - which are not wholly platitudinous - you can see the outlines of a new role for Britain: friendly, involved, but not part of the federalist project.

Yes, folks, the deal's a bit of a dud, but it contains the germ of something really good. I am going to muffle my disappointment and back the prime minister.

– BORIS JOHNSON

A magyar történeti alkotmány esete a kvótanépszavazással

2016.10.11. 21:23 | jotunder | 33 komment

 

      „Valljuk, hogy a történeti alkotmányban gyökerező alkotmányos önazonosságunk védelmezése az állam alapvető kötelessége. ”  (Az orbáni alaptörvény sokadik módosításának tervezetéből.)

       Mint az ismeretes II. András magyar király 1222-ben bocsátotta ki az Aranybullát (azért két l-lel, hogy azt megkülönböztessék Lotharingiai Karolina infánsnőtől az uralkodó hölgyismerősétől), amely így kezdődik:

      "A Szent Háromság és az egy Isten nevében,

       András, Isten kegyelméből Magyarország, Dalmáczia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Galiczia és Lodoméria királya, örök emlékezetül..." 

    Tudnunk kell, hogy  II. Béla király nevezte ki magát Ráma királyának. Tette ezt annak ellenére, hogy Ráma nevű királyság nem létezett, egy boszniai folyót és annak környékét hívták Rámának, de a nagybácsikája által megvakított Bélának udvaroncai bemesélték, hogy Ráma egy hatalmas ország elefántokkal és pálmafákkal, irtó büszkék is voltak rá a magyar királyok, része is lett az alkotmányos önazonosságunknak, mint Rudolf a Túró. 

    ... hogy egyik szavamat a másikba se....

    Az Aranybulla tizenkilenczedik törvényczikkének kevesek által ismert, de annál fontosabb hetedik passzusát szeretném czitálni, mert úgy gondolom, hogy relevancziával bír:

    "  Rendeljük, hogy az utánunk való királyok engedelmességgel szolgálják az egy igaz Istent, és aszerént cselekedendjenek miszerént azt az Égi és Földi királyoknak adatott, mert kinek adatott, az veend is, és kinek kétszer adatott az kétszer veend. Egy utánunk való király se ingerlé fel a Belgák a Burgundiak vagy a Luxemburgiak fejedelmeit azzal, hogy az jobbágyit az izmaeliták ellen hörgedelmezze.

    Mert nem veheték el az izmaeliták a jobbágyok az robotját, hiszén az izmaeliták, az pártusok és az epikureaiak, egyébirányukban sem lehetnek sótisztek, kamaraispányok és vámosok, és nem is nagyon akarának, menének ők az választófejedelemhez Bajorföldre, ahol többet méretnek, meg szállanának is. Azonfogytán, ha egy utánunk való király, az egy igaz Isten kék egének szűnére festett papírost szegele ki, hogy azzal az szíriaiakat, filiszteusokat és más mahometánusokat egzeczíroztassa, és az vicebírókat megtévesztvén az népét hamisan esküdteté, bűnhödtessék meg.

   Bűnhődtessék meg, és neveztessék kurafinak az ő véréből való anyja által, ki az Indiányok csicsókájáért árulá az ő makulátlanságát az ruszoknak. És légye neki nevezvén latornak és vetessék neki fője, és minden mása is mi párosával lóga a testíről, de előtte egy kis makkátó, ahogy az böszörmények fejedelmi mondaná"

Kis János kontra Orbán Viktor (TL;DR poszt)

2016.10.11. 02:00 | jotunder | 107 komment

 

       Kis János filozófus véleménycikket írt a hvg.hu-ra. [UPDATE: Most hivtak fel a figyelmem arra, hogy ez egy egy eves cikk!!!!! ]  Írásának konklúziója:

       "Demokrata értelmiségi nem nyilatkozhat olyat, hogy Orbán autoriter, nacionalista, populista és demagóg politikus ugyan, és kiüresítette a demokráciát – de a menekültügyben történetesen igaza van.Demokrata csak egyet mondhat, azt pedig teljes egyértelműséggel kell mondania. Amit Orbán Viktor képvisel, halálos veszélyt jelent Európára nézve: nem csak gyalázatos, esztelen is."

        A FIDESZ levezényelt egy szégyenletes népszavazási kampányt, a közmédiát használja a menekültek elleni támadásra,  fasiszta gazembereket pénzel, hogy azok szerencsétlen emberek ellen uszuljanak, már a fehér faj védelméről delirálnak egyes pribékeik, ettől nem lehet elvonatkoztatni, ezek olyan cselekedetek, amelyek kapcsolatosak a menekültüggyel és tagadhatatlanul Orbán Viktorhoz kötődnek. Ezek valóban veszélyesek Európára nézve és bátran nevezhetjük őket gyalázatosnak. 

         Ez azonban nem a teljes igazság. Orbán Viktor a mélyen elítélendő cselekedeteitől, primitív hazugságaitól részben függetlenül egy olyan álláspontot képvisel, amelyeket nemcsak szélsőjobboldali politikusok osztanak, hanem felelősen gondolkodó nyugati értelmiségiek is.  Nem ugyanolyan formában, mint Orbán Viktor, gyakran tartalmilag is különböző módon, de vannak bizonyos lényegi elemek, amelyek igenis hasonlóak. Intellektuálisan és morálisan is vállalható nézetekről van szó (szemben az orbáni szörnyűségekkel), amelyek jelentősen különböznek bizonyos intellektuálisan és morálisan szintén vállalható, tipikusan liberális és baloldali értelmiségiekhez köthető nézetektől. 

        Több mint egy éve írtam egy posztot a menekültkérdés reménytelenségéről, amelyben egy Paul Collier nevű oxfordi professzort idéztem, aki vélhetően nem teljes mértékben ellenzi az Orbán által építtetett határkerítést. Collier Exodus címmel írt könyvet a migrációról, a könyv nagy visszhangot váltott ki; voltak akik dicsérték, voltak akik támadták. Collier erősen kritikus az "open border" szemlélettel kapcsolatban és az erős kontroll alatt tartott bevándorlást tudja csak támogatni. David Goodhart brit újságíró a Brit álmok: a háború utáni bevándorlás sikerei és kudarcai című könyvét is sokan idézik, és Goodhart is igen kritikus a kontrollálatlan migrációval kapcsolatban. Collier és Goodhart tisztességes emberek, távol állnak a rasszizmustól, idegengyűlölettől. Mindketten az integráció fontosságát hangoztatják, azaz lehetőleg olyan emberek bevándorlását támogatják, akik aránylag könnyen integrálhatóak, és főleg csak annyi migráns befogadását, amennyit képesek a nyugati államok integrálni. A liberálisok egy része számára az integráció egyáltalán nem olyan fontos, ők egy olyan multikulturális együttélést látnának szívesen, ahol a bevándorlók megtarthatják a saját kulturális identitásukat esetleg a befogadó közegtől idegen szokásrendszereket is. Collier világossá teszi, a legszegényebb országok esetében maga a szegénység volt a kivándorlás korlátja, a relatív gazdagodás paradox módon a társadalmuk legképzettebb rétegeinek kivándorlásához, masszív brain-drainhez fog vezetni. 

          Goodharttal kapcsolatban a brit baloldalon karakteresen jelenlévő és a Brexittel kapcsolatban is emlegetett "Blue Labour" irányzatot emlegetik. A liberálisok egy része szerint a szegények és elesettek esetében nem azt kell nézni, hogy ki honnan származik, hanem magát a szükséget, ami a szegénységből és az elesettségből ered. A munkásosztály, az alsó-középosztály bizonyos rétegei azonban ezt árulásak tekintik, úgy érzik, hogy a liberális elit megtagadja velük a közösséget. A "Blue Labour" nem szélsőjobboldali, nem rasszista, de szociálisan konzervatív és egy erősebb, gondoskodó, a közösségi értékeket képviselő államban hisz és ez a Nyugat-Európában egyáltalán nem szitokszóként használt neoliberális gondolatokkal való határozott szembenálláshoz vezet. A laissez-faire liberálisok hatékonysági érveléssel  a szociálliberálisok pedig egy általános emberjogi szemlélet jegyében támogatják a jelentős mértékű bevándorlást, utóbbiak a háborús menekültek nagyobb csoportjainak befogadását. Nehezen értik meg, és igen gyakran a xenofóbiával vádolják a hagyományos városképhez, kulturális miliőhöz ragaszkodó kisembereket.

         Igen, féltik a munkájukat. Adott esetben a képzettebb, saját országában magasabb társadalmi csoportokhoz tartozó emberek versenyétől is féltheti a munkáját, és persze tart a szociális háló gyengülésétől is. Filozófiai alapon nehezen összeegyeztethető az alsóbb osztályok közösségi szolidaritásból adódó támogatására alapuló jóléti állam ideológiája a jelentős mértékű befogadással. Ugyanis az előbbinek világos kommunitárius gyökerei vannak (a kommunitariánus ideológiáról, melynek semmi köze a kommunizmushoz, és amiről Magyarországon szinte egyáltalán nem esik szó, olyan gondolkodók köthetők hozzá, mint Michael Sandel, akiről már írtam, Charles Taylor, és az az Alasdair McIntyre, akinek alapművét az After virtue-t egy kaliforniai hotelszobában próbáltam elolvasni, és bevallom ez a kísérletem teljes és rémisztő kudarcba fulladt), az utóbbi pedig kifejezetten ellentétes a kommunitárius szemlélettel (amely kommunitárius szemlélet nem idegen az ötvenes-hatvanas évek német-olasz-francia kereszténydemokrata felfogásától, amelyre kicsit azért az Európai Unió gondolatát alapozták). 

          Úgy érzem, hogy Kis Jánost inkább érdekli az Orbán-jelenség, mint a migráció jelensége. Ami rendjén is való, de akkor ezt ki kell mondani. Én nem vagyok benne biztos, hogy közelebb vagyok Kishez, mint Collierhez migráció-ügyben, bevallom, azt sem merem kijelenteni, hogy a határkerítések feltétlenül károsak. Orbán Viktort gazembernek tartom és mélyen megvetem, de azt gondolom, hogy az európai határokat esetleg a liberális komfortzónán kívül is védeni kell. Vannak olyan dolgok, amelyeket nem feltétlenül szeretnék látni, de nehezen tartok elkerülhetőnek.

         Azt gondolom, hogy az etnikai arányok viszonylagos stabilitásának igénye nem jelent feltétlenül fasizmust, noha én személyesen nem szívesen beszélek ilyesmiről. Azt is gondolom, hogy a muszlim közösségek egy része valóban problematikus helyzetű, ahogy őszintén hiszem azt is, hogy nagyon sok muszlim járult hozzá ennek az országnak (az Egyesült Királyságnak) a gazdasági és kulturális sikereihez és ezek az emberek pontosan olyan jó britek, mint azok, akiknek az ősei esetleg ezer éve élnek ezen a szigeten. Értem a norvég királyt, amikor Szomáliában született norvégokról beszél, és értem azokat is, akik félnek a burkától. 

      Már semmi okom nincs azt hinni, hogy Orbán nem egy velejéig romlott ember. Mindazonáltal a világ nem Orbánról szól. Orbán túlságosan könnyűvé teszi a gondolkodást. Nem csak orbánpárti és orbánellenes nézetek vannak a világban. A migráns-ügy nem Orbánról szól, Kis János pedig nem beszél a migráns-ügyről, próbál róla beszélni, de végül is nem sikerül neki. Nem a szakterülete, nem mélyedt el benne, ahogy persze én sem, hogyan is tehetném. Ki kell tudni mondanunk, hogy ez egy borzasztóan összetett kérdés, és nem redukálható a fasiszták és a demokraták küzdelmére. A fasiszták és a demokraták küzdelme mindig nagyon egyszerű, mi vagyunk a demokraták, ők a fasiszták, nekünk igazunk van, nekik nem, kész.

       Sajnos, ez most nem fog menni. Az Orbánon túli világban ez értelmezhetetlenné válik. 

Pinát mondott Donald Trump

2016.10.08. 09:58 | jotunder | 124 komment

 

    Pinát mondott Donald Trump. Igazából puncit, de az amerikai televíziók így sem tudják leadni, ki kell fütyülni azt a részt.  A pinarészt. Tizenegy évvel ezelőtt pinát mondott, ez most a főhír. És azt is mondta, hogy meg akart valakit dugni. És most a Trumpnak vége van.

    Képzeljük el, hogy azt mondja, hogy meg kell büntetni azokat a nőket, akik abortuszon esnek át, vagy, hogy a mexikóiak nemierőszakolók, vagy, hogy ki kell tiltani a muszlimokat Amerikából. Például. 

    Ne mondj pinát, ha politikus vagy. Egyszerűen ne mondj pinát. Lopj el egy országot, szállítsd helikopteren a családod celebesküvőkre, miközben persze ellopsz egy országot, rúgj fel egy nyugdíjast, miközben ellopsz egy országot, szervezz gyűlöletkampányt szíriai óvodások ellen, miközben ellopsz egy országot, nyúld le a köztelevíziót, majd kevésbé köz televíziókat, miközben ellopsz egy országot, tüntess ki egy antiszemita barmot, miközben ellopsz egy országot, de pinát bazmeg ne mondj, soha ne mondj pinát. Bazmeget se mondj, de pinát aztán tényleg soha. 

    Amerikában pina lett mondva, és nem tudom, hogyan fogják feldolgozni.

    A mi országunkat meg ellopták, de már fel is dolgoztuk, sőt várjuk, hogy ellopják a pulcsikánkat is, a dugicsokinkat, a kis piros teherautót, amit a szülinapra kaptunk, mert igazi erős vezetőt akarunk magunk felé tornyosulni, és az igazi erős vezető az lop, de nem mond pinát. 

    Ez most ilyen. 

Haditudósítás: Bayer Zsolt és a számok

2016.10.05. 21:00 | ulloiut | 26 komment

Címkék: népszavazás

bayer_nepszavazas.jpgbayer_nepszavasas_2.jpg

 

nato_nepszavazas.jpg

 

napidij.jpgvizitdij.jpg

 

tandij.jpg

Miért nyerte meg Orbán a népszavazást? (megjegyzésposzt)

2016.10.02. 21:05 | jotunder | 140 komment

 

         Magyarország Alaptörvénye záróklauzulája:

         "Gyártó nyomda: Állami nyomda. Készült kilencezer példányban mélynyomással, ára ezerháromszáz forint".

          Mint azt Pokol Béla alkotmánybíró úr igen elokváltan kifejtette az egyes megyei jogú városok elidegenítéséről szóló törvény alkotmánybírósági vizsgálata idején; a fenti paragrafusból teljesen világosan kiolvasható, hogy azokat a népszavazásokat, amelyeken az érvényes szavazatok száma osztható valamely prímszámmal Orbán Viktor nyerte. Márpedig. 

          A lineáris egyenletrendszerek elméletének egyik alapvető eredménye a következő: Ha harmincnyolc nézőpontos rezsimribanc tizenkilenc Magyar Idők cikkben hetvenháromszor írhatja le azt, hogy a migránsizű cukorkától kihullhat a bébirépák fanszőrzete, akkor háromezer-kétszáz századvéges pribék negyvenhatezer közszolgálati interjúban kurvasokszor mondhatja bele az egészségesen pirospozsgás magyar nézőemberek arcába azt, hogy Orbán Viktor nemcsak megnyerte a népszavazást, de ki is festette limonádészínűre. 

          Megvan?  Ők nyertek. Abból a tízmilliárdból, amit a kampányra költöttek, körülbelül tizenhárom-tizenöt milliárd forintot.

         A többi meg tényleg nem érdekel senkit. Baloldali politológusok tizenkétezer forint plusz ÁFA-ért próbálják majd elmagyarázni a klubrádióhallgató néniknek, hogy az X-nek az Y csak a mitoménhány százaléka, tehát. Azért egy rendes nógrádiböbe le sem hajol. 

        Igen, Orbánék egy másik univerzumban élnek.... de baromi jól.