Örülünk, Vincent?

A Vincentblogért érdemes internet-adót fizetni!

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

Hirdetés

P/c szerint a világ

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft

 

Közszolgálat

 

 m1.jpg

 

via: Ferencz Gábor 

 

Híres utolsó szavak

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (37) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (23) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (21) bayerzsolt (13) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (13) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (12) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (12) foci (11) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (18) hétköznapi történetek (31) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (159) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lázár jános (11) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (13) március 15 (8) matematika (8) matolcsy (44) mdf (5) média (47) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (10) önkormányzatok (6) orbán (45) orbanisztán (13) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (23) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (7) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (32) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (11) társadalom (50) törökgábor modul (7) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (36) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

A nácik tudják, mi meg nem...

2015.02.26. 23:12 | jotunder | 14 komment

 

     Az van kedves hölgyeim és uraim, hogy a nácik tudnak valamit, amit mi nem. Persze én kicsit tudom azért, mert ráklikkeltem valamire, amire nem kellett volna. Jó, mi?

     A helyzet az, hogy azok is tudják már, akik ugyan nácik egy kicsit, de mostanában azt mondják, hogy nem is azok, meg azok is tudják, akik nagyon nácik és ezt a tényt egyáltalán nem akarják tagadni. Nem tudom mennyire érthető ez, ha nem az kedves Olvasó, akkor Ön ma nincs igazán formában. 

    Nyilván nem tudom, hogy igaz-e vagy sem, de eléggé úgy fest, hogy igaz, persze nem mondhatom meg, hogy mi igaz, ha igaz. Ez most egy ilyen poszt, hogy nem mondom meg, hogy mi van. Nyilván ki fog derülni hamarosan, hogy mi az ábra, mert vannak a Vincentnél politikai értelemben kevésbé prűdebb blogok. 

    Azt gondolom, hogy ami itt történt, az nem feltétlenül olyan nagy dolog, de esetleg magyarázó erővel bír bizonyos más dolgokkal kapcsolatban. És azt is gondolom, hogy mindenki menjen a picsába, aki tevőlegesen járult hozzá ahhoz, hogy csak a nácik tudják, mi meg nem. 

 

 

Godzilla elkezdett neheztelni Mechagodzilla-ra

2015.02.25. 13:32 | jotunder | 24 komment

The fight is on. 

Ungváry Krisztián esete Ságvári Endrével

2015.02.24. 23:29 | jotunder | 137 komment

Címkék: történelem ungváry

       Tókfalvi kolléga rendesen lelőtte a posztom,  ez most nem lesz hosszú.

       1944. július huszonhetedikén Magyarország a hazaárulás állapotában volt. Ez az ország eladta Hitlernek a zsidó származású, esetenként a saját zsidóságukat el sem fogadó, azt szinte nem is érzékelő polgárait, cserébe azért, hogy pár évig legyen még Fogarason magyar lakodalom, Krasznahorka büszke vára, meg ilyesmi. Ami egy dolog, csak így tranzaktivice eladták ez én dédszüleimet is, akiket konkrétan ciklon-B gázzal megfojtottak a nácik. Engem is eladtak ám, mármint apám is mehetett volna a gázba rendesen, csak valakik ráboltoltak erre az alapüzletre egyet és Auschwitz helyett Bécs környékére vittek néhány ezer vidéki zsidót. Lehet, hogy ez engem érzelmileg egy kicsit jobban érint a kelleténél, nem mintha olyan nagy dolog lenne, nem engem vagoníroztak be, nem engem akartak elgázosítani, a kommentekben elkövetett lezsidóztatást egészen jól túl lehet élni.

       Magyarország örüljön, hogy lyuk van a seggén, kedves Krisztián. Mondom, szelíden. Ságvári Endre harmincegy éves volt és zsidó. Gettóba kellett volna vonulnia, aztán ki a Duna-partra, lett volna utána fémcipő a rakparton, beszéd, koszorúzás, sok fasza publi meg disszertáció. Ő azonban fogta a kis revolverét, és legalább egy darab szarházi kollaboráns disznót a pokolba küldött. Te mit tettél le Isten asztalára, kedves Krisztián? Csúnyát mondtál Schmidt Máriára. Az OK, csak kicsit kevesebb, mint zsidóként illegalitásban élni 1944-ben Budapesten és megpróbálni ellenállni ezeknek a sátánfajzatoknak.

       Igen, a Ságvári egy kommer volt, kedves Krisztián.  A Szír-csoport is kommer volt, meg a Hobo apukája is, aki rárobbantotta a nyilasokra az újpesti pártházat. Igen, lehetett volna a Ságvári az  ÁVH-vezetője, de te is lehetsz még sorozatgyilkos, ha egyszer pont arra támad kedved, micsoda baromság ez?! Demény Pált 1945. február tizenharmadikán tartóztatták le Péter Gáborék, és utána negyvennégy évig volt "ellenség". Ságvári Endre is lehetett volna ellenség, meg lehetett volna gyémántkereskedő Tel-Avivban, maffiózó Buenos Airesben, ultrakonzervatív filozófus Clevelandban.  Ez mind érdektelen, az is érdektelen, hogy miket irkált össze róla a Hollós Ervin, hogy volt-e neki harminckét neve. Itt nem igazán róla van szó, hanem a megváltásról. Kurvára meg kell még ezt az országot néhányszor váltani ahhoz, hogy ilyen húzások után a Jóisten színe előtt egyenesen meg tudjon állni.

   Na, ehhez a megváltáshoz jönne jól a szegény Spitzer Bandi. 

Ezek ócska gazemberek

2015.02.24. 18:15 | jotunder | 127 komment

Címkék: fidesz lánczi

    Ezek ócska gazemberek. Lehet, hogy fenn tudják tartani a hatalmukat, lehet, hogy még évtizedekig a magyar nép nyakán fognak ülni, de attól még ócska gazemberek maradnak.

        A Lánczi Tamás nevű ócska gazembert olvasom, aki elmagyarázza a többi ócska gazembernek, hogy azért veszített a FIDESZ Veszprémben, mert a Magyar Nemzet és a HírTV óriási mértékű médianyomást fejtett ki a kormányra. A valóság az, hogy néha, ha nem is mondtak igazat, de visszavettek a hazudozásból. Ez egy ócska gazember számára tűrhetetlen. Az ócska gazember csak az állami televízióban dolgozó ócska gazemberek nyers és mocskos kormánypropagandáját tudja tolerálni.

        A Schmidt Mária Háza ócska gazembere Tállai, nekiesik a Századvég ócska gazemberének G.Fodornak, mert az valószínűleg alkohol hatása alatt, vagy mert meztelen nőt látott valamilyen újságban, elmondta azt, amit minden értelmes ember tudott, t.i., hogy Orbán a részben ócska gazemberekből, részben közönséges hülyékből álló jobboldali értelmiséget folytatólagosan átverte a polgárimagyarország mantrával. 

        A Tutiblog és a pestisrácok ócska gazemberei, akik valószínűleg mind a Huth Gergely, kivéve talán az exkommer ócska gazember Stefkát, bár ki tudja, lehet, hogy ő is a Huth Gergely, őrjöngenek mert a gusztustalan rágalmazásaik ellenére Kész Zoltán nyert Veszprémben. Hogy merészelte!

        A Heti Válasz ócska gazemberei kétségbe esetten próbálják kitapogatni a megfelelő ülepet abban a borzalmas sötétben, ami a G-betűk péntekje után rájuk borult. Nagyon szeretnének magabiztos "working girl"-nek mutatkozni, miközben iszonyú randán szétkenték magukon a festéket.

        A Bayer nevű ócska gazember pedig teljesen összefüggéstelen szövegekben próbálja igazolni, hogy ő még mindig lojális a pártvezetéshez, mintha az bárkit érdekelne. 

       És akkor még nem beszéltünk az országot korrumpáló ócska főgazemberről és a sleppjéről, akik nem tudom, hogy most mit csinálnak, gondolom  egy ideig idegeskednek, aztán gyorsan el fognak valamit lopni, nem olcsó fenntartani a vajnatímeákat.

       Engem kurvára nem érdekel, hogy milyen programot kell megalkotni, meg stratégiát, meg hogy így kapitalizmus, meg úgy alapjövedelem, meg szociális, meg nemszociális, meg progresszív, meg regresszív, meg követeljük, meg lófasz (elnézést, ez most ilyen).  

       Én most csak ismételgetni szeretném, hogy " ezek ócska gazemberek". Mert 1. jólesik 2. mert tényleg azok.

      .... és mert ugyan kilencven százalék esélye van annak, hogy ott maradnak a hatalomban, talán túl is fognak élni, és egy rózsadombi ingatlanban, különösen értékes ágyban és hozzá mind színében, mind formájában kiválóan passzoló párnák között fognak elhalálozni...............

       ....de olyan jó arra a tíz százalékos kicsi valószínűségre gondolni, olyan nagyon jó. 

Az orvosok be're

2015.02.23. 16:01 | jotunder | 57 komment

Címkék: bér megélhetési bevándorló

 Egyaltalan nincs ekezetem.

 A kormanyzat valamifele berrendezest iger a magyar orvostarsadalomnak, annak fejeben, hogy vallaljak, hogy nem mennek kulfoldre es nem fogadnak el halapenzt. Igy akar 100-200 000 forintos berkiegeszitest is kaphatnanak.

A problema ez.  (itt lathatoak a brit allami egeszsegugyben a kulonbozo orvosi alapberek).

Egy jo  harmincot eves magyar orvos megkeresheti az evi 80 000 fontot (kereshet tobbet, de annyit siman megkereshet).

Az a levonasokkal egyutt kb. 4 500 fontos havi fizetest jelent. Londonban nyilvan tobbet. Ez a 4 500 font kb. havi egymillio forintos netto fizetesnek felel meg (Nagy-Britannia atlagosan 1.7-1.8-szor dragabb, mint Magyarorszag). Egy videki korhazi orvost nem tudom, hogyan fognak otthon tartani. Egy budapestit sem lesz konnyu. 

A brit korhazak lenyegesen jobban vannak ellatva a magyar korhazaknal, es sokkal jobbak a munkafeltetelek. Errol speciel nem Orban Viktor tehet, de attol meg igaz. 

P.S Egyetemunk nem tud annyit fizetni, mint Oxford. Egy adjunktusnak azert ki tudunk fizetni havi 3 000 fontot, es az olyan havi 2 000 fontnak felel meg netto, ebben a varosban az nagyjabol 500 000 forintot er. Es ugye ezek az adjunktusok tudjak, hogy tiz-tizenot ev mulva sokkal magasabb fizetest fognak kapni. Magyarorszagon evek ota nem valtozik az adjunktusi fizetes, havi    220 000 brutto, ami 144 000 forint netto fizetest jelent.  Joval kevesebbet kell tanitani egy brit adjunktusnak, mint egy magyarnak. Ebbol is gond lesz egy ido utan. 

Idézet a reggeli kávéhoz

2015.02.23. 08:00 | zsazsu4 | 9 komment

Címkék: idézet

Nem akarok olyan Európában élni, amely új hidegháborút vezet Oroszország ellen.

Orbán Viktor 2015. február 20.

 

A jobboldali értelmiség esete a Fejedelemmel II.

2015.02.21. 21:57 | jotunder | 86 komment

 

       G.Fodor Gábor a Magyar Narancsban jellemezte a magyar jobboldali értelmiséget. Amennyiben elfogadjuk a jeles politikai gondolkodó megközelítését, egy magyar jobboldali értelmiségi vagy fasiszta vagy teljesen hülye. Persze valójában vannak teljesen hülye fasiszták is, sőt, de most a géfodori értelemben vett nemfasiszta teljesen hülyékről fogok írni.

       A géfodori értelemben vett nemfasiszta magyar jobboldali értelmiségi elhitte azt, hogy a "polgári Magyarország" kifejezés bármiféle politikai realitással bírt, pedig napnál világosabb volt, hogy csak politikai termékről volt szó. Ergo. Nincs vita, aki egy politikai terméket bármiféle politikai realitással kever össze az sajnos teljesen hülye. Nem én mondtam, G.Fodor Gábor jeles politikai gondolkodó mondta, nála tessék reklamálni.

       Posztunk első részében vendégszerzőnk írta le a politikai termékek működési mechanizmusát.

  "Egyet az új példák közül mégsem akarok elhallgatni. VI. Sándor mást sem tett, mással sem gondolt, mint hogy az embereket rászedje, s mindig talált valakit, akit megcsalhatott. És nem volt ember, aki nála nagyobb erővel, ékesszólással és esküdözéssel állított volna valamit, hogy aztán az ellenkezőjét cselekedje; mégis mindig minden úgy sikerült, ahogyan akarta, mert ismerte a világ dolgait."

   Sándorunk, aki Viktorunkhoz hasonlóan, de a papi cölibátus nagyobb dicsőségére, öt gyermekkel büszkélkedhetett (és akkor nem számoltuk azokat a gyerekeit, akikre kevésbé volt büszke), kiváló szónok hírében állt, és Luigi del Simmicha nápolyi filozófus szerint akkora Lo Sperma ( un liquido organico di consistenza liquido-albuminosa) volt, mint ide Cortina d'Ampezzo. 

  G.Fodor Gábor - aki egyébként letörölhetne a szája széléről valamit, aminek a konzisztenciája kissé liquido-albuminosa jellegű, de ez legyen az ő problémája - világosan elmagyarázza azt, hogy a hatalom gyakorlójának el kell érnie, hogy az emberek azt akarják, mint ő. Politikatudományi szakkifejezéssel élve: át kell az embereket baszni (fottere, io fotto, tu fotti, lui fotte). Például azzal, hogy elhitetem velük, hogy amit én akarok az nem valami hatalmas nagy liquido-albuminosaság, hanem a polgári Magyarország megteremtése. Mondjuk azáltal, hogy egy ex-kágébés zsarnoknak felajánljuk az anális szüzességünket. És a magyar jobboldali értelmiség, amíg G.Fodor Gábor nem mondta el neki, lassan, szótagolva, el is hitte, hogy a polgári Magyarország a cél és nem az, hogy Habony Árpinak meglegyen a tizenharmadik fitness-világbajnoknő, meg Rogánnak a teljes Sas utca. Sajnos, ezt elég nehéz úgy interpretálni, hogy a magyar jobboldali értelmiségi nem figyelt eléggé oda.

 A magyar jobboldali értelmiség jelentős részének elhülyülésében játszott némi szerepet az is, hogy nem egészen ingyen hülyültek el, hanem kb. a tizedéért, mint amennyiért G.Fodor Gábor most ilyen bátor. Irkálják is a felháborodós cikkeket, a Heti Válaszban, meg a Magyar Nemzetben, hogy nem is úgy van, nem is korrupt kis hülyék ők. Hát akkor micsodák? Vaníliás sodók?? 

 Fontos cikk ez, akkor is fontos, ha még harminc évig ül a Fejedelem az ország nyakán. Legalább tudjuk, hogy ők tudják, hogy mi tudjuk, hogy ők tudják. Hogy lassan mindenki tud mindent. Hogy már nincsenek titkok. Ez pontosan az, aminek látszik. 

Post scriptum:  G.Fodor Gábor katonának írja le magát a cikkben. Arról is ír, hogy fel kell ismerni az ellenséget. Én elég sok olyan embert ismerek, akit felismertek a katonák, és most munkanélküli az egzisztenciális katasztrófa határán. G.Fodor mentora Lánczi András még 2009-ben javasolta a balliberális értelmiség egzisztenciális megsemmisítését, és hogy az imaginárius balliberális értelmiséginek még adjunk egy még imagináriusabb nózigörbületet, Csurka Istvánra hivatkozva javasolta. Úgy tűnik a tanácsot megfogadták. Ez a háború természete. It is not personal - mondja nekünk, ellenségeknek, G.Fodor Gábor, ugyanazzal a szelíd arckifejezéssel, ahogy nyáladzó idiótának nevezte a jobboldali értelmiséget. Nem vagyok biztos benne, hogy G.Fodor teljes mértékben érti a háború természetét. A háborúban időnként vissza szoktak lőni. It is not personal, of course. 

  

A jobboldali értelmiség esete a Fejedelemmel I.

2015.02.21. 21:57 | jotunder | 2 komment

 

     A poszt első részét kiváló vendégszerzőnk Niccolo Machiavelli írta 1513-ban.

     .............................................

 

     

XVIII. Hogyan tartsa meg a fejedelem az adott szót (A Fejedelem)

Bárki megértheti, mennyire dicséretes, ha a fejedelem megtartja adott szavát, őszinteséggel és nem ravaszsággal él. Napjainkban mégis azt tapasztaljuk, hogy a szószegő uralkodók vittek véghez nagy dolgokat, kik az emberek eszén kifogtak; ezek végül is többre vitték, mint akik igazul cselekedtek.

Tudnunk kell tehát, hogy kétféle módszer van a küzdelemben: az egyik a törvényekkel, a másik az erőszakkal. Emberi tulajdonság az egyik, állati sajátság a másik. Mivel azonban az egyikkel némelykor nem boldogulsz, a másikhoz kell folyamodnod. Ezért a fejedelemnek tudnia kell használni a benne rejlő embert és állatot. Leplezetten erre tanítják a fejedelmet a hajdani szerzők is, akik leírják, hogyan adták nevelésbe Chiron kentaurhoz Achillest és több régi uralkodót, s hogyan őrködött ez felettük elővigyázatosan. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy mesterük félig állat, félig ember volt, amiért is a fejedelem egyik és másik természetét egyaránt kell hogy tudja használni: egyik a másik nélkül nem lehet tartós.

S mert a fejedelemnek jól kell használni állati természetét, a rókát és az oroszlánt kell követnie; az oroszlán tehetetlen a hurokkal szemben, a róka a farkasok elől nem tud menekülni. Ezért hurkot ismerő rókának kell lennie, és farkast rémítő oroszlánnak. Aki egyedül az oroszlán természetét kínozza, semmire nem megy vele. A bölcs uralkodó tehát ne legyen szótartó, ha ez a magatartás kárára válik, s ha az okok, melyek miatt ígéretet tett, megszűntek. Ha az emberek jók lennének, ez az elv kárt okozna; de mert gonosz indulatúak, nem tartanák meg adott szavukat veled szemben; így hát neked sem kell megtartanod velük szemben. Különben is a fejedelem mindig talál rá alkalmat, hogy csalárdságát jó színben tüntethesse fel. Végtelenül sok mai példával igazolhatnám ezt, s megmutathatnám, hány béke ment veszendőbe a fejedelem szószegése miatt, hány ígéret maradt teljesítetlen; s az, aki a róka természetéhez tartotta magát, jobban járt. De ezt a természetét jól el kell titkolnia, és nagy szenteskedőnek és színlelőnek kell lennie: olyan ostobák az emberek, s olyannyira csak a mának élnek, hogy aki be akarja csapni őket, mindig megtalálja köztük a maga emberét.

Egyet az új példák közül mégsem akarok elhallgatni. VI. Sándor mást sem tett, mással sem gondolt, mint hogy az embereket rászedje, s mindig talált valakit, akit megcsalhatott. És nem volt ember, aki nála nagyobb erővel, ékesszólással és esküdözéssel állított volna valamit, hogy aztán az ellenkezőjét cselekedje; mégis mindig minden úgy sikerült, ahogyan akarta, mert ismerte a világ dolgait.

A fejedelemnek éppen ezért nem kell a fenti tulajdonságok mindegyikével rendelkeznie, de szükséges, hogy külsőleg úgy mutatkozzék, mintha rendelkeznék. Sőt, azt merészelem állítani, hogy ha mind meg is volnának benne, és hogyha mindig figyelembe is venné őket, ez ártalmas volna, márpedig látszatuk hasznos lehet; kegyesnek, hűségesnek, emberségesnek, őszintének, vallásosnak kell látszani, és annak lenni; de lélekben mindig elkészülni az ellenkezőjére, hogy ha a szükség úgy kívánja, aszerint tudjon cselekedni. Meg kell értenie, hogy a fejedelem, kiváltképp az új fejedelem, nem tudja mindig azt tenni, amiért az embereket jónak szokták tartani; részben az állam megtartásának szándékától vezetve, gyakorta kénytelen a hit, könyörületesség, emberiesség és vallás ellen cselekedni. Aszerint kell tehát cselekednie, ahogy a szél fúj, ahogy a szerencse változásai parancsolják, s amint már mondottam, nemcsak a jót kell szem előtt tartania, hanem a rosszat is meg kell tennie, ha a szükség úgy kívánja.

Vigyáznia kell tehát a fejedelemnek, hogy soha mást ki ne ejtsen a száján, mint olyan dolgokat, melyek magukba foglalják a fenti öt jó tulajdonságot, s amikor mások látják vagy hallják, legyen csupa könyörületesség, csupa hit, csupa őszinteség, csupa vallásosság. És semmi sincs, ami ennél az utolsó tulajdonságánál fontosabb lenne; az emberek pedig inkább hisznek a szemüknek, mint tapasztalásuknak, mert látni mindenki képes, de kevesen tudnak tapasztalatot szerezni. Mindenki azt látja, milyennek mutatod magad, s csak kevesen értik, milyen vagy valójában; s ezek sem merészelnek a többség véleménye ellen szólni, akiket az állam tekintélye pártol. Az emberek cselekedeteiben, de különösen a fejedelmében, akivel szemben nincs helye a jogos számonkérésnek, a végcélt kell tekinteni. Győzzön tehát a fejedelem, és tartsa fenn hatalmát, s eszközeit tiszteletre méltónak fogják ítélni, és mindenki csak dicsérni fogja; mert a tömeg csak a látszat és az eredmények után megy; a világon pedig csak tömeg létezik, az egyes embernek csak akkor nyílik tér a cselekvésre, amikor a nagy tömegnek nincs kire támaszkodnia. A mi időnkben is van egy olyan uralkodó, akit jobb nevén nem nevezni, s aki másról sem beszél, mint békéről és bizalomról, pedig egyiknek is, másiknak is esküdt ellensége; el is vesztette volna hírnevét és országát, ha akár az egyiket, akár a másikat megtartja.