Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

Híres utolsó szavak

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Listákról

2018.06.20. 15:48 | jotunder | 5 komment

 

     1979. január 26.-án jelent meg a New York Times-ban, hogy egy nappal korábban Stockholmban elhunyt Ernst Kolman cseh filozófus. Kolman 1976-ban kért menedékjogot Svédországban. Kilépett a Szovjet Kommunista Pártból, és a Csehszlovák Tudományos Akadémia is kizárta soraiból. Kolman 1948-ban híres beszédet tartott, amelyben a sztálini kommunizmus gyors felépítését javasolta és erősen kriitizálta a csehszlovák kommunista vezetőt Rudolf Slanskyt. Slanskyt csak évekkel később végezték ki, Kolmant viszont szinte azonnal letartóztatták és különgéppel vitték Moszkvába ahol 25 évre ítélték. Mert, csak. 1953-ban rehabilitálták, először a szovjet, majd 59-től a csehszlovák akadémia egyik intézetének lett munkatársa, később vezetője. 1963-ban újabb beszédet mondott, ezúttal a csehszlovák íróknak, és ezt a beszédét már a sztálinisták minősítették revizionistának, és a Központi Bizottság minden funkciójából felmentette.

  "  A már alig mérhető migránsseregek egy maroknyi nyílt terület kivételével félelmetes iramban közelíthetők meg a folytonosan támadó sorosbérencekkel" (nagyarázat a következő bekezdéshez)

   A másik cikk 1936. július harmadikán jelent meg a Pravdában, aláírás nélkül. Címe: Ellenségek a szovjet polgárok álarca mögött. Ezek nem sokat változtak az elmúlt nyolcvan évben, ha címadásról volt szó. A Pravda Nyikoláj Nyikolájevics Luzint, a szovjet-orosz matematikai analízis iskola kiemelkedő alakját támadta. Ahogy kell megvádolták cárista és feketeszázas ideológiai elhajlással, és figyelmeztették az olvasót, hogy az ellenség sohasem alszik. Luzin mesterét Jegorovot már korábban letartóztatták és belehalt az éhségsztrájkba. Luzin egyik legtehetségesebb tanítványa Mihail Szuszlin viszont már a polgárháború idején meghalt tífuszban, így a Sors kegyelméből nem kellett elárulnia Luzint. Alekszandrov, Pontrjagin és Kolmogorov nem járt ilyen jól. 

      "Hegel megszabadította a matematikát a burzsoá világnézet jellemző mennyiség fetisizmusától."

    A fenti fontos mondatot Ernst Kolman írta le, aki a matematikai analízist megújítani próbáló Marx Károly kéziratán dolgozott a harmincas évek elején. Ő jelentette fel Jegorovot is, és minden valószínűség szerint ő írta a névtelen cikket a Pravdába. Ernst Kolman volt Sztálin figyelő szeme. A dialektikus materializmus sötét angyala, ahogy életrajzírója nevezte.

     A szovjetek nem fáradtak kivégzőosztagokkal, a tárgyalásokról elvezetett rabokat általában a folyosó egy szegletében váratlanul tarkón lőtték. Gyors takarítás, és jöhetett a következő. És mindig jött egy következő, akár a teljes indukcióban. Luzinnak hihetetlen szerencséje volt, bár az Akadémia elítélte, Sztálin éppen a barátai kivégzésének előkészítésével volt elfoglalva, és éppen nem volt ideje egy matematikus megölésére. Amiről persze eszembe jut az, hogy mit csinálhat most a Gazda a dácsájában Anna Sztyepanovnával teázgatva.

    A mi történetünk sohasem lesz olyan nagy és tragikus, mint az oroszoké. A mi történeink nem vérre mennek, hanem pénzecskékre, intézetecskékre, államtitkárságocskákra, a Gazda kedves mosolyára, ami persze ugyanazt jelenti, de mennyivel jobban néz ki.  És persze egy napon majd nálunk is tartanak egy Huszadik Kongresszust, ahol majd elmondanak egy titkos beszédet arról, hogy voltak bizonyos hibák az illiberalizmus építésében, és talán nem kellett volna sóval behinteni annak az épületnek a helyét ott a hídnál. Egy idős hölgy a kastélyában majd elmagyarázza, hogy akkor ezek nehéz idők voltak, embert próbáló nehéz idők, és különben sem ő adta ki az utasítást, nem kellene rágódni ennyit a múlton, nagy a felelősségük azoknak, akik a közmegegyezés utolsó esélyét is elszalasztanák, csak hogy Jones vissza ne jöjjön.

Fricz Tamás a liberális kultúra hegemóniáját követeli

2018.06.18. 08:39 | jotunder | 78 komment

 

   Az Ifjúkommunista nevű kádárista lap vezető szerzője, Fricz Tamás ma domináns kultúrát követel Magyarországon, a német Leitkultur mintájára. 

   A domináns kultúra természetesen azt jelenti, hogy az Orbán altestébe nyelvükkel behatoló felnőttfilmszínházi karakterek, mint például a konzervatív Körösényi által alkalmatlansága miatt az MTA PTI-ből kirúgott Fricz Tamás,  élvezzenek előnyt bárkivel szemben, akik a kevésbé mondén viszonyulást preferálják a miniszterelnöki ánuszhoz. 

  A német Leitkultur kifejezésről Fricz a következőt írja 

"Ehhez képest Friedrich Merz, az uniópártok akkori frakcióvezetője 2000-ben már arról beszélt, hogy a migránsok integrációja akkor lehet sikeres, ha kifejezetten a német kultúrához alkalmazkodnak és illeszkednek az országba érkezők, a Leitkultur tehát nála már egy olyan irányadó kultúrát jelentett, amelynek része az alapjogokon túl egyfajta értékrend, erkölcsi, magatartási és viselkedési mód, illetve természetesen a német nyelv és kultúra ismerete."

Csakhogy Friedrich Merz  "freiheitliche deutsche Leitkultur"-t követelt. A liberális német domináns kultúra elfogadását követelte a bevándorlóktól. Itt a liberális jelző nagyjából ugyanazt jelenti, mint a liberális demokrácia kifejezésben. "Deutschland ist ein weltoffenes und ausländerfreundliches Land"- azaz "Németország egy kozmopolita és külföldibarát ország"- mondta Merz. Ez egy mérsékelten konzervatív, inkább konzervatív-liberális szöveg, amit én akár el is tudok fogadni (szemben mondjuk Jürgen Habermas-szal). Csak persze Fricz semminek nem néz utána, mert ilyennek szülte az a drága kommunista mamikája.

  Azon kevés lényegében véve liberális beállítottságú magyar polgár közé tartozom, aki nem mondana olyat, hogy Alföldi Róbert jobb rendező, mint Vidnyánszky Attila. Azt esetleg mondanám, hogy Alföldi színháza általában közelebb áll hozzám, mint Vidnyánszkyé. Tulajdonképpen azt sem állítom, hogy Vajda Mihály akadémikus egészen biztosan jelentősebb filozófus, mint az általam többször megénekelt Mezei Balázs professzor vagy azt, hogy Kis János munkássága Körösényi András elé helyezhető. Állítsák ezt azok, akik értenek az ilyesmihez. Kifejezetten káros baromságnak tartom a facebooklilberális értelmiségiek fricztamáskodását a progresszívmagyar társadalomtudomány és kultúra felsőbbrendűségéről (ők persze finomabban fogalmaznak, az én hátam azonban egészen finoman sem tollas). 

    Ahol karrieristák előnyszerzéséről van szó, ott karrieristák előnyszerzéséről van szó. Kétezerötben a Gyurcsány mellett tülekedő holdudvariak is előnyt akartak szerezni maguknak, és most a majomparádé Fricz Tamás is. Jó, jó, nem teszek egyenlőségjelet közéjük, Fricz gyakorlatilag alulmúlhatatlan tehetségtelenségben, de láttam, amit láttam. Az orbánizmus a tehetségtelen senkiháziak tombolásáról szól, a gyurcsányizmust pedig talán még nem is szegény Gyurcsány Ferencről fogják elnevezni, hanem Gyurcsány Géza Attiláról a jeles izlandistáról. Mindazonáltal...

    Az elkövetkező pár hétben a magyar mocsár rendesen fel fog kavarodni, ezek a szörnyetegek tudják, hogy most jött el az idejük. Semmit sem tehetünk ellenük, de legalább azt a semmit tegyük meg hölgyeim és uraim. 

     

  

A magyar tudomány esete a kultúrharccal

2018.06.16. 12:52 | jotunder | 108 komment

 

       Palkovics László miniszter-akadémikus szerint csak koordinálni akarják a forrásokat, az akadémiai kutatási szabadságot semmi sem veszélyezteti.

      Ne felejtsük el, hogy ugyanez a Palkovics mondta azt is, hogy a kormányzatnak nem célja a CEU ellehetetlenítése, kizárólag az átlátható körülmények megteremtése. Palkovics nagyjából az egyetlen valóban tehetséges ember Orbán környékén, képességeivel és teljesítményével kiemelkedik a nullajúliák közül, de akkor sem tud már nem hazudni, ha esetleg lenne benne valamennyi szándék az igazmondásra. 

       Palkovics egyetlen egy konkrétumról beszélt, arról, hogy szeretne üzleti célú kutatásokat is látni az akadémiai intézetekben. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól átvett hatáskörei és forrásai erre bőven  adnak neki lehetőséget, ehhez nem kell az intézeti költségvetések felett rendelkeznie. 

       Az Akadémia elnökségének leveléből elég világosan kiderül, hogy itt nem a balliberális facebookértelmiség szokásos pörgéséről van szó. Azok a "red line"-ok, amelyeket az Akadémia felsorolt nem öncélú ellenzékieskedésre mutatnak, nem mintha nekem bármi bajom lenne az öncélú ellenzékieskedéssel.  Az Akadémia nem vélt vagy valós kiváltságait védi, hanem a tudományos kutatás szabadságát. 

      Még az sem igaz, hogy Palkovicstól féltik a tudományos kutatás szabadságát, sokkal inkább attól a kádertől, aki azután másfél órával lesz miniszter, miután Palkovics László először jegyzi meg, hogy a finnugrisztikai kutatások betiltása és a hun-magyar-szíriuszi osztály létrehozása esetleg nem a legjobb ötlet. 

      Nyilván nem lesz semmiféle vita az Akadémia kéréseiről/követeléseiről, hiszen Orbán Viktor kikapcsolta a vitafunkciót a Magyarország nevű turmixgépen. Három napon belül jelenhetnek meg a kitudjahány.hu-n az első mocskolódó, fenyegető szövegek, a Szabad Nép cikkek a magyar tudomány sorosizálódásáról.

     Amit az Akadémia akar, az csak annyi, hogy az alapkutatásokat az eddig mederben folytathassák az intézetekben, különösebb extra beavatkozás nélkül. Itt jegyzem meg, hogy Magyarország az európai tudományos grantokból majdnem annyit szerzett meg az elmúlt tizenpár évben, mint az összes többi posztszocialista ország együttvéve, és ebben oroszlánrésze volt az akadémiai intézeteknek (és persze a CEU-nak is).  

     Az Akadémia a következőket kérte: 1. egyelőre vonják vissza a költségvetés vonatkozó részét. 2. szálljon ki Palkovics az akadémiai intézetek közvetlen felügyeletéből (ez amúgy Alaptörvény-ellenes lenne) 3. ne csökkenjen a klasszikus bottom-up alapkutatásokra fordított összeg (ami egyáltalán nem magas GDP-arányosan). 4. ne avatkozzon bele az állam közvetlenül intézeti kutatási ügyekbe (ez is eléggé Alaptörvény-ellenesnek tűnik) 5. továbbra is valódi tudósok üljenek az értékelő testületekben (még szép) 6. különítsék el a pályázatokban az üzleti célú, termékfejlesztésre irányuló kutatások támogatását.  Ezek alig nevezhetők  követelésnek, inkább a természetes állapot rögzítéséről szólnak, semmi másról. Ettől még Palkovics nagyon komoly befolyással fog rendelkezni, mert azért a Nemzeti Kiválósági Programok nyerteseit személyesen fogja kiválasztani, és sok minden másra is komoly személyes befolyása lesz (értsd, Orbán Viktornak is komoly személyes befolyása lesz pár dologra, de ez ellen nem nagyon lehet mit tenni). 

     Ez lesz az egyik legfélelmetesebb hónap a magyar tudomány rendszerváltás utáni történetében. Eldől a CEU sorsa, és elképzelhető, hogy az Akadémia elnöksége arra kényszerül, hogy összehívja a rendkívüli közgyűlést. Orbán kétharmadával szemben Lovász Lokális Lemmája és Wolf-díja nem sokat ér. Ha Orbán el akarja tiporni az Akadémiát és el akarja üldözni a CEU-t az országból, akkor abban őt nem lehet megakadályozni.  Igen, ennek beláthatatlan következményei lehetnek, egyetemisták, oktatók és kutatók ezreinek életét negatívan befolyásoló nemzetközi ellenlépések is vannak a lehetséges következmények között. A hosszabb távú hatás még borzasztóbb. A magyar felsőoktatás lassú kivéreztetése, az MTA intézeteinek meggyengítése és a CEU felszámolása borzalmas kárt jelentene ennek az országnak. Egy magyar Gloire-ban gondolkodó, valóban nacionalista miniszterelnök soha nem vetemedne ilyesmire. 

 

Az Alaptörvény módosításáról (megjegyzésposzt)

2018.06.14. 02:06 | jotunder | 41 komment

 

 A parlament.hu oldalon látható az Alaptörvény hetedik módosításának tervezete. Ebben található az alábbi módosítási javaslat. 

  Az Alaptörvény R) cikke a következő (4) bekezdéssel egészül ki:
„(4) Magyarország alkotmányos önazonosságának védelme és a struccokkal folytatandó - akár intimnek is nevezhető viszony - kialakítása az állam minden szervének kötelessége.”

    Az indoklásban a beterjesztő dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter a következőket írja. 

    Ezüstös csöngésű drágamagyar történeti alkotmányunk része I. Géza királyunk ordáriuma a nagytestű madarakkal való kapcsolattartás fontosságáról. Kalandozó őseink szent állatként tisztelték, naponta akár többször is,  a kazuárt és a dodót, Szent István királyunk Imre fiának írt intelmeiben is felhívta a figyelmet arra,  hogy az a nemzet, amelynek nem dobban meg a szűve egy tsinos túzoktól vagy hunczut emutól, pusztulásra lészen ítélve. Géza király törvénye szerint a nemzetesek havonta, a flóráriusok kéthetente, a közhercegek és prondellárok hetente ismerjék meg a osztricukat. Mátyás király ciprusi gyalogstruccot hozatott az udvarba és mint legyet röptében pedig ugye. Pomerániai Vince őrgróf diáruszában írja, a magyarok úgy viseltetnek kedves nagymadaruk irányába, mintha azok bimbódzó fehércselédek lennének. A Felvilágosodás rémuralma ellen lázadó dicsőmagyarság feliratban kérte Mária Teréziát  a struccági örökösödés kihírdetésére.  Szájer József főherceg villanyfüzetében az első dikció volt a szépmadarak tiszteletére való felhívás szent Alaptörvényünk preambulumában. A magyar nép április havában egyértelműen kifejezte akaratát az állam minden szervének, és  különösen annak a bizonyos igen méretes szervének, amely nemzetünk jótevőjét formázza - kinek nevét az ő közismert szerénységére tekintettel meg se említsük- kötelessége, hogy fehérvári huszárként hágjanak fel a kárpátdunanagyhaza olimpüszára édesmadaraikkal. Évszázados kötelességünket teljesítjük azzal, hogy a magyar ember lelkitársával, nehéz napjainak megédesítőjével kiegészítjük a népparancsot, nemzetünk lorem ipsumát. 

Mezei Balázs és Molnár Attila Károly esete a Heti Válasszal

2018.06.13. 18:49 | jotunder | 8 komment

 

     2009-ben jelent meg a Heti Válaszban (bizony) a Tíz bekezdés a végzetes elvakultságról című írás Mezei Balázs és Molnár Attila Károly tollából. Ebben többek között az alábbiak szerepeltek...

     "A rendszerváltás eseménye arra irányult, hogy egy történelmi baleset folytán létrejött totalitárius monstrum hatalmából megszabadulva Magyarország visszatérjen a nyugati államok közösségébe, toleráns és erős jogállamot, hatékony és szociálisan érzékeny piacgazdaságot s a klasszikus európai kultúrával folytonos művelődést építsen ki."

    " 2002 után politikai alapon megszervezett diszkrimináció, üldözés, egyes esetekben fizikai erőszak bontakozott ki. Aki a legsikeresebb időszakban, 1998 és 2002 között jelentősebb szerepet vállalt, visszaéléseknek, atrocitásoknak volt kitéve. Miközben a kormány közeli csoport a "köztársaság védelmétől" volt hangos, jogállamban elfogadhatatlan módokon diszkrimináltak eltérő felfogásúakat. Mindennek következtében sokan idő előtt elhaláloztak, életpályák roppantak össze, sikeres vállalkozások ezrei mentek csődbe, másokat emberi és szakmai méltóságukban megbecstelenítettek. A kultúra médiumában tilalom alá kerültek, írásaikat nem publikálták, még nevük említése is tilossá vált, s elért eredményeiket részben becsmérelték, részben eltulajdonították."

  " Emellett a magyar politikai közösség feltétele a méltányosság, a tisztesség és a nagyvonalúság, illetve az együttélés és az abból fakadó kölcsönös előnyöknek a felismerése."

 " Az ország fejlődése megrekedt, a mélyszegénység növekedésnek indult, és telente - Európában példátlan módon - tucatjával fagytak meg emberek az ország területén."

  "Ugyanezen mintának megfelelően a közmédiumok a visszaélés struktúráinak támogatóitól hangosak, akik az adófizetők pénzéből egyoldalú pártpropagandát folytatnak, miközben elmulasztják közszolgálati kötelességeiket."

        Most már minden rendben van, csak a Heti Válasz gyengélkedik egy kicsit, de erről már nincs a két világhírű vallásfilozófusnak véleménye.

Biztonságban van-e a magyar matematika ? (megjegyzésposzt)

2018.06.12. 17:38 | jotunder | 108 komment

 

     Stefka István még az első Orbán-kormány idején közölt portrét a Magyar Nemzetben Dobó Andor matematikusról.

     "Dobó Andor alkalmazott matematikus 1979-ben jelezte a Jupiter egyik, addig ismeretlen holdjának létezését, amit 1980-ban igazolt a Voyager űrszonda. A csillagászati probléma matematikai megoldására akkor az egész világ felfigyelt. A tudóst matematikai munkásságáért már előzőleg, 1977-ben tagjává választotta az Amerikai Matematikai Társaság, majd az év embere lett az Egyesült Államokban, és 1991-ben teljesítményéért megkapta az Arany Akadémia Díjat, a tudományos élet Oscar-díj't. A Cambridge-ben kiadott The First Five Hundred (Az első ötszáz) című bibliográfia, amely az emberiség legújabb kori fejlődésére legnagyobb hatást gyakorolt ötszáz ember munkásságát ismerteti, két teljes oldalt szentel a matematikusnak. Tavaly megjelent Általánosított speciális relativitás című könyvében tette közzé azt az elméletét, hogy létezik az Einstein-féle relativitástól eltérő relativitás is, amelyet nem a Bolyai-Lobacsevszkij-féle hiperbolikus, hanem a Riemann-féle elliptikus geometria jellemez."

   

       Aki esetleg azt gondolná, hogy Stefkát ezek után beutalták valamilyen érdekesebb ruha viseléséről ismert intézménybe az téved. Az "Álmok álmodói-Világraszóló magyarok "kiállításon Dobót beválogatták a tizenkét leghíresebb magyar matematikus közé, Bolyai és Neumann János mellé.  Erről is írt Stefka, és itt még többet tudtunk meg Dobó úttörő gondolatairól.

          "Több matematikai eljárással megkaptam azt, hogy a fény olyan geometriában terjed, melyben a ,,k" értéke egy. Ez vákuumban van így, a levegőn a ,,k" értéke egynél nagyobb. Eddig erről semmit sem tudtunk mondani, Lobacsevszkij azt tudta mondani, hogy a ,,k" nagyobb 49 billió kilométernél, Schilling viszont azt találta, hogy a ,,k" értéknek 5800 billió kilométernél is nagyobbnak kell lennie. "

      A Gumidominó-díjas megnyilatkozás után Dobó főleg a Százak Tanácsában tevékenykedett Dörner Györggyel és Eperjes Károly kohomológiaelmélészekkel vállt vállnak vetve.

       Egy évvel később a Magyar Nemzet rájött arra, hogy egy másik csodamagyar matematikus nagyszerű bizonyítást adott a Nagy Fermat-sejtésre.  Nem, az alábbiakat nem Rejtő Jenő írta.

       " Bizonyítását a következőkre alapozta: szakmai berkekben ismeretes, hogy az elliptikus egyenletek megoldássorozata, illetve a hiperbolikus tér modulári sorozatai azonosak (Tanijama–Simura-sejtés ezt bizonyította), és felhasználta Évariste Galois elméletét.
– Ön is megcélozta ezt a tételt?
– Én nem akartam bebizonyítani. Sőt. A matematikusokat hosszú ideig óva intették, hogy ezzel a problémával foglalkozzanak, mert sokan becsavarodtak a kihívás nagysága és a látszólagos bebizonyíthatatlanság okozta stressz miatt. Egész más területtel, a hatványösszegekkel foglalkoztam december elején, s február havában ébredtem rá, hogy közel járok a Nagy Fermat-sejtéshez, április 25-én pedig már készen volt a bizonyítás.
– Az öné most egy újabb módszer a bizonyításra?
– Ez újabb módszer, de fogalmazhatnék úgy is, hogy a második. Ugyanis állítólag kettőnknek sikerült a bizonyítás eddig: Andrew Wilesnek és nekem, mert többről nem olvastam a publikációkban. Ugyanakkor elképzelhető, hogy van több is, hiszen számtalan matematikus próbálkozott a megoldással, csak ők nem írták le. Wiles bizonyítása 100-200 oldal között mozog, az enyém belefért hat oldalba. "

 Egyáltalán nem biztos, hogy a prostisrácokon keresztül kommunikáló orbáni tudománypolitika nem próbálkozik újra.

 

    

     

 

 

 

 

    

  

      

Az alapkutatások esete az Orbán-rezsimmel (megjegyzésposzt)

2018.06.11. 21:51 | jotunder | 95 komment

 

      A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökének leváltása kapcsán sokan beszéltek arról, hogy a kormánypribék Pesti Srácokban támadták meg először Pálinkás Józsefet. Mindenki azt emelte ki, hogy Pálinkást azzal vádolták, hogy nem volt elég lojális Orbánhoz a CEU-ügy kapcsán. Pálinkás olyan óvatosan fogalmazott CEU-ügyben, hogyha óvatosabban fogalmazott volna, akkor egyáltalán nem  mondott volna semmit. 

       A Varga László nevű Z. Horváth Zsófia által jegyzett cikkben azonban valami sokkal fontosabb dolog olvasható:

       Pálinkás József komoly karriert mondhat magáénak, hiszen már az első Orbán kormányban oktatási miniszter volt, és jelenleg 2015 óta tölti be az Innovációs Hivatal vezetői állását. Ez idő alatt mintegy 1000 milliárd forint támogatást nyújtottak a gazdasági- és a tudományos élet szereplőinek. Főleg azonban az akadémiai köröknek, amelyek az elnyert pénzekből alapkutatásokat finanszíroztak. Így a gazdaságba értelemszerűen kevesebb pénz jutott.Történt mindez akkor, amikor a munkaerőhiány és a világpiaci kihívások új feladatok elé állítják a magyar vállalatokat. Gondoljunk csak a robotika és az informatika szédületes fejlődésére. Pálinkás József ezzel szemben az alapkutatásokat preferálta, amelynek gazdaság modernizációjára kifejtett hatása minimális.

         Magyarországon az alapkutatásra fordított összeg a teljes K+F-n tevékenységen belül nagyjából a felére csökkent az elmúlt tíz évben. Az NKFIH évente nagyjából 80 milliárdos támogatást nyújtott, többségében vállalkozásoknak. Az az állítás, hogy az alapkutatás miatt jut kevesebb pénz a gazdaságba és főleg az, hogy az alapkutatásoknak a modernizációra kifejtett hatása minimális, egészen megdöbbentő. 

         Az, hogy az alapkutatás (Pálinkás szívesen használta a "felfedező jellegű kutatás" kifejezést arra, amit valóban alapkutatásnak gondolt) és az alkalmazott kutatás, illetve az alkalmazott kutatás és a célirányosan termékfejlesztésre irányuló kutatás között hol a határ nehezen eldönthető. Azt állítani, hogy Magyarország túlságosan sokat költ alapkutatásokra egyszerűen nevetséges. A magyar felsőoktatási szféra egészen látványosan van alulfinanszírozva. 

           Nem Pálinkásnak, de a magyar tudománynak általában küldött valaki egy szélsőjobboldali portálon keresztül selyemzsinórt. 

          Nyilván mindenki be van tojva. Orbánék pár óra alatt tudnák kifirkálni a Magyar Tudományos Akadémiát a gránitszilárdságúból, a felsőoktatás megadjásítása pedig már elkezdődött. Lehet, hogy én is fogok kapni az arcocskámba, hogy ugrálok itten (igen, jól érzékeli az Olvasó a különös visszafogottságot a posztomban), rohadtul nagy a baj, és csak azért nem írom, hogy minden tehetséges magyar fiatal meneküljön amíg teheti ..... mert miért is nem írom le? 

Lánczi András esete Giorgio Vasarival

2018.06.01. 23:12 | jotunder | 59 komment

 

      coligny.jpg

 

"Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora napjaink problémáit arra vezette vissza, hogy a felvilágosodás korában teret nyert az igazságot az emberen belülre helyező, az objektív igazság létét tagadó felfogás, amivel szemben legutolsóként a kereszténység lép fel az európai kultúrkörben. "(24.hu)

 A fenti kép egy Felvilágosodás előtti pillanatot örökít meg, amikor  az objektív igazság még az embereken kívül helyezkedett el.  Az ablakból kidobott férfi Gaspard de Coligny admirális. XIII. Gergely pápa elénekeltette a Te Deumot a tömegmészárlást ünneplendő,  pénzt veretett, és megbízta Giorgio Vasari-t , hogy fesse meg Coligny meggyilkolását a vatikáni Sala Regiában. 

 Negyven évvel korábban a Lausanne-t elfoglaló reformátusok szétverték a katedrálist és beolvasztották Szűz Mária aranyszobrát. Nem tagadták az objektív igazságot, az embereken kívüli objektív igazság része volt a szobor megsemmisítésének parancsa. 

 Háromszázhetven évvel Coligny meggyilkolása után keresztény államhivatalnokok kutatták át a dédanyám testnyílásait, majd pár nap múlva hibátlan keresztény neveltetést kapott német tisztek parancsára zárták rá a gázkamra ajtaját. Egy pillanatra elmúlt a Felvilágosodás és a Lánczi-félék objektív igazsága érvényesült, amikor hamuvá égették Záli dédit. 

   Az egykori KISZ-titkár Kásler és az egykori marxista szerkesztő Lánczi ("  marxista filozófia kicsiben (értsd iskola), és nagyban (tudományos kutatás) többet képes adni, mint bármely más világnézet” -írta röviddel a rendszerváltás előtt) most azt mondják, hogy nincs tudás hit nélkül. 

   Magyarországon ma nem vállalható az, ha egy ember nem keresztény vagy slómóista zsidó. Nem vállalható a kétely, nem vállalható a külön út sem valamilyen ismeretlen felsőbb akarat felé, és ezt az államot képviselő karrierista senkiháziak mondják a szemünkbe, ahogy harminc-negyven éve mondták éppen az ellenkezőjét. 

   És nem csak a mi szemünkbe. Nem csak az én krisztushitetlen szemembe, hanem Big J.C. szemébe is, aki kereszthalált halt azért, hogy szabadon élhessek, hogy szabadon gondolkozhassak az igazságról, ami igenis bennem van, mert Krisztus, a sohasem létezett, soha meg nem feszített Krisztus,az én lelkembe is helyezte az igazságot a keresztfán. 

  

 

Mobil | Teljes