Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

Híres utolsó szavak

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Kedves sportszurkolók!

2013.02.14. 10:57 | maroz | 373 komment

Címkék: társadalom

Nektek igazatok van. Stadiont szeretnétek és ezt követelitek, határozottan és radikálisan, amitől a ballibek vagy összeszarják magukat vagy előveszik a soha el sem ásott, zsírpapírba gondosan be nem göngyölt gyűlöletüket és lövésre kész állapotba fényesítik azt. Ne foglalkozzatok velük, ti csak követeljétek a stadionotokat, határozottan és radikálisan, mert ez így van rendjén. Majd rátok mondják, hogy személyesen Orbán áll mögöttetek, sms-ben (azóta megtanult) utasította Szepesi Miklós Zsoltot, te, Zsolti, figyelj már, van itt ez a pár buzi kisköcsög, dugjátok már fel nekik a mikrofonjukat, szóval valahogy így, az ultrák mögött Orbán áll, és aki ezt nem hiszi el helyből az agyhalott, mint ahogyan agyhalott az is, aki ezzel szemben elhiszi, hogy a diákok mögött Soros áll és a júdeoplutokrata világösszeesküvés. Tehát leszarni, és bátran követelni a stadiont, mert az a ti ügyetek, de ha megengeditek felhoznék néhány szempontot, ami esetleg árnyalhatja a stratégiátokat, már ugye ha van kedvetek árnyalni.

Szóval hogy követelni lehet és kell, de nem árt azt szem előtt tartani, hogy az államnak nincs pénze. Onnan lesz, hogy elveszi az emberektől. Tudtátok, hogy nálunk a diplomások lényegesen többet keresnek és ebből következően többet is adóznak, mint a diplomával nem rendelkezők?

De haladjunk, nézzük közvetlenül.

Egy stadiont meg kell tervezni. Ugye tudjátok, hogy ezt egy ekkora volumenű munkánál, mint amekkora ez a stadion is több tucat mérnökember végzi, akiket az országunk egyetemein képeztek/képeznek ki? Vannak köztük építészek, akiknek nem csak az a dolguk, hogy egy meglévő gyűjteményből kimazsolázzák az elemeket az épülethez, hanem biza rengeteget kell agyalniuk (kutat, fejleszt, ismerős a fogalom?) azon, hogy hogy lehetne még jobbat, még használhatóbbat és igen, még szebbet kitalálni. Statikusok baszakodnak matematikai modellekkel azért, hogy biztosan ne szakadjon a fejetekre a féltető.

Aztán ugye gépészet is kell abba a stadionba. Fűtés, szellőzés, világítás, ésatöbbi. Egészen biztosan tudjátok, hogy ezeket a szakembereket is az egyetemeken képzik, és úgyszintén nem csak a tanulásról szól a dolog, hanem itt is ugyanúgy megy a kutatás, az agyalás azon, hogy például milyen fűtés lenne a leggazdaságosabb, vagy milyen világítást találjunk ki ahhoz, hogy még szebb, még élvezetesebb legyen ez az egész.

Majd amint elkezdődik az építkezés jönnek az építőmérnökök. Meg még kismillió egyéb szakember, akik nélkül úgyszintén nehéz elképzelni, hogy nektek stadionotok lenne.

Ha már felépült a létesítmény, akkor működtetni kell. Amihez ugye kellenek gazdasági szakemberek, pénzügyekhez értők, menedzserek, olyanok, akik egy ekkora monstrumnak át tudják látni az adminisztrációját, és ugye ezek zöme is diplomás, akiket valahol képeztek, és az utánpótlásukat is képezni illene valahol.  El kell majd kezdeni használni is a stadiont, amihez újból szakemberekre van szükség, azt hallottam, hogy ez egy komplex, többcélú létesítmény, lesznek benne egyéb programok a meccseken kívül, amihez persze kell valaki, aki ezeket a programokat megszervezi, és az ilyen valakiket is az egyetemeken képezik ki. Kell sajtós is, aki segít hírt adni a stadion életéről. Tudtad, hogy nálunk az ilyen szakembereket (rendezvényszervező, kommunikációs) előszeretettel gúnyolják büfé-ruhatár szakosoknak?

De mondok jobbat is. Bármibe lefogadom, hogy lesz ott néhány sportpszichológus is a környéken, tudod, olyan szakemberek, akiknek az a dolguk, hogy a sportolóknak segítsenek abban, hogy lelkiekben is a lehető legjobban rá tudjanak készülni a versenyekre. Tudtad, hogy a pszichológus az valójában egy bölcsész? Most akkor dögöljön éhen Londonban gyorséttermi mosogatóként, vagy inkább pesztrálgassa a sportolóink lelkét a jobb eredmények érdekében?

Ha szépen melléültök és végiggondoljátok, akkor azt fogjátok találni, hogy ehhez a stadionprojekthez elengedhetetlen egy csomó, nagyon különböző végzettségű szakember, akik felépítik, majd működtetik a ti nagyobb boldogságotokra. És bizony így van ez az ország összes többi dolgával is, nem csak a stadionokkal.

A Hallgatói Hálózatnak az a fontos, azért küzdenek, hogy jobb, minőségibb legyen az az intézmény, az a struktúra, amelyik biztosíthatja azt, hogy az ország (és ugye benne a ti stadionotok) építéséhez, működtetéséhez elengedhetetlenül fontos szakemberek meglegyenek. Ez az ő ügyük, mert ők úgy gondolják, hogy a stadionok mellett képzett emberfőkre is szükség lenne. Nem öncélból, hanem azért, hogy ez az ország, ez a nemzet előbbre jusson. Ők a diákok ultrái, pontosan olyan radikális eszközökkel próbálják meg ráirányítani a figyelmet az ő ügyükre, mint amilyennel ti is a sajátotokra.

Magyarok, akik itt szeretnének maradni, és szeretni szeretnék a hazájukat, de nem kényszerből. Ők annyit kérnek mindenkitől, hogy hagyják őket szabadon szeretni a hazájukat, és ezt radikálisan, majdhogynem ultrakonform módon kérik.

Miért is háborgatjátok ki őket ebben a törekvésükben?

A bejegyzés trackback címe:

https://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr985079987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Montefiore 2013.02.16. 09:08:27

@Kettes: " @poszt: Ezzel a poszttal jelentőset léptünk előre mind a felek közötti párbeszéd, mint a csendes többség szimpátiájának megnyerése ügyében. :-)) Még mindig nem hiszem el, hogy a buckalakóknak magyarázod a stadionépítés alapjait. A buckalakó négyéves gyereke előbb megértené, mint a fasztarisznya Szepesi."

Az eredeti kommunikációs helyzetet elemezve és a magyar közéleti nyelvezetet meghatározó szakemberek, Werber, Finkelstein és Birnbaum munkásságának áttekintése után én a posztíró megközelítésétől néhány vonatkozásban eltérő alábbi alábbi szöveget találtam alkalmazandónak:

- Na ide figyelt, te surmó, először is vedd le a sapkádat, ha bejössz ide, ez nem zsinagóga, bármit hazudnak is a zsidófixált lúzer haverjaid, akiknek mindenről az jut az eszébe a pina helyett, úgyhogy viselkedj.

- És vegyél vissza az arcodból a torokelvágással meg ezekkel a bunkóságokkal, mert az egyetemisták között sokkal több fiatal jár önvédelmi sportedzésekre, mint a focidrukker szubkultúrából, ha tudod, mi az a kultúra, a szubot majd elmagyarázom műsoron kívül, és nagyon fájdalmas lehet neked, ha a jólneveltséget összekevered a védtelenséggel.

Amúgy persze a focidrukkereknek és az egyetemistáknak van közös metszete, ne metszett faszra gondolj megint, mint szoktál, hanem halmazokra. Ha tudod mi az, akkor azért, mert valaki kitalálta, és valaki megtanította neked, na ezek meg ehhez hasonlók járnak egyetemre, akkor így megvan ez a fogalom is, nehezen, de csak összejön.

Amit meg itt előadsz, arra itt nem vagyunk kíváncsiak, ez nem a te performanszod, hanem a miénk. A dolog úgy áll ugyanis, hogy én nem szólok bele, ha te állsz ki magadért, te meg ne szólj bele abba, ha én állok ki magamért, na ezt hívják civil viselkedésnek és civil mozgalomnak. Ha a magad köreiben vagy az utcán hazudozol arról, hogy a lokistadion egy megtérülő beruházás, azt majd helyretesszük a maga idejében, de nem megyünk oda üvöltözni, és nem azért, mert félünk tőletek.

Ha én azt gondolom, hogy ennek az országnak fontosabbak az egyetemek, mint a stadionok, akkor az lehet, hogy neked nem tetszik, de az engem nem érdekel, az ország érdeke előbbre való, ha tudod, miről beszélek, és hogy az melyikünkéhez áll közelebb, az elég könnyen eldönthető. Vannak rá érveim, de ezek itt nem rád tartoznak, ha akarod, majd elolvasod, végül is megtanított olvasni valamikor egy diplomás. Vagy nem?

Ez az ország tudás és egyetemek nélkül halott lenne, tudod, egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik, hídember, irodalom, történelem, nemzeti kultúra, ezek itt a címszavak, a bölcsészkaron tanítják az ilyesmit, míg focidrukkerek nélkül csak megvolnánk valahogy, persze ökörség szembeállítani ezeket a dolgokat, de hát a drukker már csak ilyen...

De ha nem is a nemzet erejét, hanem a nemzeti büszkeségünket nézzük, nem tudom, te nézed-e, ez az ország sokszor több elismerést kapott a tudósai és a teljesítménye révén, mint a focistáival, pláne a focidrukkereivel. Persze alkottunk ebben is maradandót, szó se róla, a hathárom, de hogy egy aktuálisabbat mondjak, idén január 15-én a Bologna-Internazionale meccsen Weisz Árpád apánkra, az Inter, a Milan és a Bologna zseniális edzőjére emlékeztek, a rasszista seggfejek ellen, kinn voltál?

A röghözkötés ügye a’ la Ceausescu meg arról szól, hogy ennek az országnak nem korlátokkal kell a fiataljait visszatartania, hanem megfelelő körülményekkel és reményekkel. A félmillió ember, aki kiment, nem mind orvos volt, a bölcsészeket meg csak nem sajnálod. Építsünk berlini falat? Ha te ezt akarod, mi meg nem ezt akarjuk. És hazudott az, aki azt mondta, hogy ilyesmi létezik Európában. Nem létezik, de ha mi elkezdjük, könnyen lehet, és igazuk is volna, hogy a kint ingyen vagy félingyen tanuló magyar diákokat vagy iszonyúan levágják, vagy kötelezik arra, hogy ne jöjjenek haza. Kell ez? Ha így volna, akkor nekik is új egyetemi helyek kellenek, olyan oktatók, akiket úgy fizetnek, mint a kintieket, tudod mibe kerülne ez, már ha egyáltalán lehetséges lenne, és hova kerülne egy normális prioritási listán a háromszáz év alatt se megtérülő stadionotok?

És most húzd el a beled és gondolkozz vagy szotyolázz tovább, de akármit csinálsz, ez az ország nem a bunkóságról és szotyolázásról fog szólni, eztán se, teszünk érte, akár tetszik neked, akár nem.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.02.16. 09:36:44

@maroz: Tanulságos. Tényleg úgy gondolod, hogy a csendes többség az ultrák véleményét osztja?

@Montefiore: Túl sok. :) Le kellett volna rúgni a lábát, aztán eltörni a fején egy korsót, és kidobni az utcára a második mondatnál. Ebből ért.

maroz 2013.02.16. 09:45:51

@Kettes: Beszéld meg a szövegelemzőmmel, hogy mit gondolok én tényleg úgy. Már ugye ha éppen ráérsz a sok lerúgás és korsótörés közepette.

oOoOoO (törölt) 2013.02.16. 10:02:46

@Kettes: de amíg a heréin térdelsz, sztem a jómodor jegyében nyugodtan elmondhatod neki ezeket. és utána kikérdezheted tőle, hogy tudd, vajon funkcionális halláskárosult vagy ért a szóból:))

szempontpuska 2013.02.16. 10:18:53

@math_0: utadra engedlek amíg megtalálod, hol és kinek nyalt valaha a vincent. De télleg!
:-)

Montefiore 2013.02.16. 10:34:22

@Kettes: "Tényleg úgy gondolod...?"

Pusztán argumentációs-logikailag nézve ez a kérdés végtelen regresszushoz vezet: válaszként újra egy szöveget kapsz, amely mondjuk az, hogy "igen, tényleg úgy gondolom", és erről megint pontosan olyan joggal és az eredménnyel kapcsolatos kételkedést éppannyira megalapozva kérdezheted meg, hogy "de komolyan, tényleg úgy gondolod? A mindennapi kommunikációban ezt az előző állítás valamilyen megerősítésének tekintik, ami a beszélő számonkérhetőségét növeli, kicsit úgy, mint ahogy egy szerződés után odaírjuk, hogy "a fentieket megértettem és azt akaratommal mindenben megegyezőként, szabad akaratomból írom alá". Na most az illető nyilván _valahogy_értette a szöveget, de az általa vélelmezett értelem és az akarata megegyezése nem igazolható, és így tovább. tehát a gyakorlatban egy ilyen visszakérdezés eredménye valamelyest erősítheti az általunk vélelmezett "értelem" és a beszélő akarata közötti összhangot, de arra nézve valójában semmi bizonyosat nem állít.

Mojse Rabbénu születése napján talán megtehető itt az a megjegyzés, hogy hát háromezer éve küszködünk ugyanezzel a problémával... kaptunk egy terjedelmes korpuszt (nem a Big JC), és nincs módunk megkrédezni az alkotótól, hogy hát hogyan értette a benne foglaltakat, nem azért, mert nincs közöttünk, hanem elvi alapon. Ez a korpusz egyrészt szó szerint értelmezhető, másrészt az az előfeltevés, hogy minden betű pont ott van benne, ahol annak lennie kell, másrészt különböző szintű rejtett üzeneteket is tartalmaz, úgy, mint a keresztrejtvény, csak nincs oda írva mellé, hogy "vízszintes hatos: szélhárfa jelzője, egy betű híján túlvilág." Ezért kidolgoztunk eljárásokat, a pardest és így tovább, hogy magunkra hagyatkozva valamilyen rendezett struktúrával összevetve keressük a jelentéseket, ne pedig átabotában. Van egy talmudi történet, amely arról szól, hogy két bölcs vitázik valamilyen értelmezésen, már nem tudom, talán hogy mi a különbség felelősség vonatkozásában, ha a gerenda, amit valaki a vállán visz, elölről meg ha hátulról tolja ki a másik ember szemét, vagy hogy ha az ökröm a szarvával öklel fel vagy a patájával tapos el valakit, mindegy is, és a végén az egyik a Fennvalót hívja tanúul az értelmezése igazságának a megerősítésére, aki viszont azt válaszolja, hogy semmi köze a vitához, nem szólhat bele, ő megadta a szöveget, onnantól a mi hatáskörünk és jogunk és felelősségünk az értelmezés.

aritus 2013.02.16. 11:27:43

@maroz: Ezzel a poszttal (minden jó szándéka ellenére) és a kommentekkel a legnagyobb probléma az, hogy hibásan jelöli ki a célcsoportot. Azaz úgy tesz, mintha az az úriember, aki megzavarta a debreceni Haha beszélgetést, egy "b-közép", egy "ultra froccidrukker" lenne.
Tévedés.
A heyzet ennél sokkal szomorúbb és riasztóbb. Az az úriember a magyar elit, politikai és gazdasági elit tagja.
A mai kormányzópárt listáján jelölt volt az országgyűlési választásokon, a Vállakozás párt (vagy mi a franc) megyei elnöke (azaz nem mezei pártkatona, hanem magas tisztséget tölt be), és a párt nevéből következtetve, egy hazai vállakozót tisztelhetünk személyében.
És ez az, ami igazán aggasztó. Hogy a politikai és gazdasági elitünk első ránézésre megkülönböztethetetlen egy "b-közép" focidrukkertől. Sőt. Második ránézésre is megkülönböztethetetlen.

Miről is beszélgetünk akkor itt? A köz és felsőoktatás fontosságáról?????????????? KINEK????????

maroz 2013.02.16. 11:38:10

@aritus: "Miről is beszélgetünk akkor itt?"

Miért beszélgetnénk? Látsz te itt valami problémát? Montefiore majd jól megszövegelemzi őket majd Kettes egy söröskorsóval hókon bassza, ebből érteni fognak és a haza fényre derül. :((((

Kovács János 18 2013.02.16. 11:53:09

Facéról loptam:

"Egyetemista csürhe támadott meg békés focidrukkereket. Az új stadionjukban nyugodtan szotyolázó-zsidózó drukkerek hirtelen azt vették észre, hogy a biztonságukat óvó rendőrök eltűnnek, majd hipszterszemüveges, lódenkabátos fiatalok özönlenek be otthonosan összeokádott szektoraikba és Bourdieu-szövegekkel, rímtelen verssekkel, fizikai képletekkel és festmények reprodukcióival hadonásznak. „Szörnyű volt – nyilatkozott még mindig elcsukló hangon Brutál „Szecskavágó” István, a KÖZGÉP SE vezérszurkolója, akit a helyszínen felállított egyik mobil mentális elsősegélyhelyen ért utol riporterünk. Mindenfelé latin szavak, ködös axiómák, hosszú körmondatok és érthetetlen képletek röpködtek. Egy 35 kilósnak látszó, feketére festett hajú lány megfenyegetett, hogy kielemzi az egómat!” A megfélemlített szurkolók egymást eltaposva menekültek a stadionból, többen nyolc napon túl gyógyuló kulturális sérülést szenvedtek. Egy ultrának Egon Schiele „A szék és a kancsó szerves mozgása” című festményének színes nyomatát tartották az orra elé, ő jelenleg még kómában van. A helyszínre gyorsan kiérkezett a TEK kultúraelhárító-kommandója, akik a sérült drukkereket elsősegélyben is részesítik: éppen a „Fradika, fradika, hőőő-hőőő, zsuppsz!” című nótát énekeltetik velük és a Kerényi-művésztelep képeiről készült diákat vetítenek. „Sajnos, egyre gyakoribb az efféle értelmiségi huligánkodás – mutatott rá Klinkhammer István, a diákbűnözés elleni fellépésért felelős frissen kinevezett államtitkár. A kormány eltökélt szándéka, hogy rövid időn belül az utolsó egyetemet is megszünteti, és így kifüstöli fészkükből ezeket a tücsökhordákat.” (MTI)"

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.02.16. 13:11:54

@maroz: Lassan tényleg az lesz. Tényleg olyan kurva megerőltető egy eldöntendő kérdésre igennel vagy nemmel válaszolni?

aritus 2013.02.16. 13:16:53

@maroz: Én úgy hittem, egy beszélgetésben veszek részt, ami néha indulatosabb, néha nem.
Nekem az alapvető problémám nem az, hogy kicsit mindenki mondja a magáét, alig törődve azzal, hogy mit is mond a másik. Ezt én így tartom természetesnek, mindannyian a saját képzelgéseink, előítéleteink foglya vagyunk, a különbség talán csak annyi, hogy van aki ezzel tisztában van, és van aki azt hiszi az objektív igazság szól a száján keresztül:)))

Nekem a gondom itt most, ennél a dialógusnál a kiindulással van, azzal a feltevéssel, hogy a debreceni úriember a focidrukkereket jelenítette meg, hogy ő maga is egy focidrukker, semmi több.

Pedig dehogy, ő a magyar elit tagja, a politikai és gazdasági elit tagja. (lásd fentebbi kommentemet, hogy miért:@aritus:) És az bizony ölég rémisztő, hogy a magyar elit ezt megteheti, amit ez az úriember megtett. Köszönös nélkül beront valahová, majd kioktat, durván fenyegetőzik és kész. Részéről ennyi. Ennyire számít a másik ember, a másik csoport, aki ott van.

fchris82 2013.02.16. 13:17:09

@aritus: "A mai kormányzópárt listáján jelölt volt az országgyűlési választásokon"

Nana! Én nem szeretem a Fidesz jelenlegi vezetését és magának a pártnak a felépítését, gondolkozásmódját és hozzá nem értését, a nagy arcával együtt, de azért szabadjon megjegyeznem, hogy egy párt, szervezet, cég, bármi, minél nagyobb, annál valószínűbb, hogy egy-egy idióta bekerül. Ezért nem szabad általánosítani. Nem lehet lenyomozni, meg titkos rendőrséget felállítani, hogy kik kerülhetnek be a pártba. Ez nem úgy működik, hogy leül egy ember és válogat. Ettől még baj, hogy ez az ember listára kerülhetett, de az ilyeneket kb lehetetlen elkerülni egy ekkora szervezetnél! Most képzeld el, hogy egy szlovák nacionalista, most ezen szerencsétlen alapján bélyegezné meg az összes magyart! Nyilván ordas nagy tévedés lenne a részéről. Ami inkább már a Fidesz vagy a szervezet hibája, hogy kiket emel a vezetőségbe és kikből csinál minisztereket, na meg az, hogy milyen - sógor-koma, hűség - szempont alapján!
Egyetértek veled, hogy a jelenség problémás, félre ne érts, de abból SOHA ne vonatkoztass egy nagyobb közösségre, hogy egy huszadrangú kis csicska milyen. A felső vezetésbe kerülők alapján már ér kritizálni. Önjelölt hülyegyerekek mindenhova bekerülhetnek. Vagy azt is elő lehetne venni, hogy a párt hogyan viszonyul az ilyen tagjaihoz. Ha például azonnal elítéli, akkor is nyilván minden rendben. De önmagában az ilyenek létezése, ismétlem, elkerülhetetlen.

Ezt azért mondom, mert pl a Critical Masson is voltak idióta bringások, az MSZP-ben, és az E14-ben is biztosan vannak ilyen idióták. Nyilván egyes pártokban nagyobb a számuk, de ez már a vezetőségen is látszik, hogy problémásak.

maroz 2013.02.16. 13:51:15

@aritus: Nem értek veled egyet, de ha te ezt már eldöntötted, akkor eldöntötted, és ezzel mész tovább.

nerángass 2013.02.16. 13:56:01

@fchris82: "Ez nem úgy működik, hogy leül egy ember és válogat. "

A fidesz esetében köztudott, hogy pontosan így történt, sőt, még ilyenebbűl, hiszen annakidején célirányosan közhírré tétetett – csakhogy világos legyen, ki tartja a láncot – hogy Tótumfucktum egyenként meghívott minden számbajöhető baltanyelet egy kis beszélgetésre, szalonnásrántotta mellett.
Mindez persze nem cáfolja azt a tényt, hogy más pártban is vannak ilyenek, bár nem tudom, konkrétan azokban milyen szelekció dolgozik, ha egyáltalán.

aritus 2013.02.16. 14:07:28

@fchris82: Te vagy nem Magyarországon élsz, vagy nem Magyarországon élsz. A 2010-es országgyűlési választások előtt MINDEN fidesz jelöltnek Orbán Viktor elé kellett járulnia, szó szerint, és ő, egyedül eldöntötte, hogy indulhat-e vagy sem.
Akkor miről beszélsz, hogy becsúszik egy-két idióta?! Nem ez történt.
Azonkívül a kommentem pont arról szólt, hogy ez az ember nem őrült, nem idióta, nem rendszerhiba, hanem sajnos maga a mai magyar rendszer. A magyar ELIT egy tagja.
Semmit sem értettél meg abból, amit írtam.
Nem baj, ez van.

aritus 2013.02.16. 14:10:02

@maroz: Most mivel is nem értesz egyet? Mert a mondandóm lényege az volt, hogy ez az ember a magyar politikai és gazdasági elit tagja. Ezzel nem értesz egyet?

maroz 2013.02.16. 14:12:37

@aritus: Aham. Meg úgy alapvetően ezzel:

"Nekem a gondom itt most, ennél a dialógusnál a kiindulással van, azzal a feltevéssel, hogy a debreceni úriember a focidrukkereket jelenítette meg, hogy ő maga is egy focidrukker, semmi több."

maroz 2013.02.16. 14:24:07

@nerángass: A megyei lista huszonkettedik helyezettjét is? Amikor szinte kurvaélet megbízhatósággal lehetett tudni, hogy arról a listáról még a sorban a tizedik jelölt sem juthat be? Összesen 8, azaz nyolc darab mandátumot osztottak ki a Hajdú-Bihar megyei listáról, abból öt, azaz öt darabot vitt el a fidesz. Szerintem Orbán még a nevét se tudja ennek a sportembernek. :)

aritus 2013.02.16. 14:58:50

@maroz: Szóval szerinted ez az úriember nem a magyar politikai és gazdasági elit képviselője?
Akkor ki?
Politikus is, vállalkozó is, akkor szerinted miért nem az elit képviselője? Már úgy értem a magyar elité.

aritus 2013.02.16. 15:02:04

@maroz: Ha azt tételezed fel, hogy a lista 22. helyezettjéről nem Orbán személyesen döntött, akkor ki döntött erről a helyről? Mondjuk a lista elejéről valaki, vagy valaki, aki Orbán közelében volt. Vajon miért gondolhatta azt, hogy Orbánnak ez az ember okés lesz?

Akárhogy is hárítod, hát sajnos az jön ki, hogy Orbán egy ilyen pártot épített fel évek alatt, ahol ez az úriember is jelölt lehet.

nerángass 2013.02.16. 15:07:14

@maroz:
"Ez nem úgy működik, hogy leül egy ember és válogat. "

Én tételesen ebbe az állitásba kötöttem bele, mert tényleg volt/van egy ember, aki leült/leáll és válogatott/válogat. Hogy ez a válogatás a megyei, biopack szerepet jáddzó jelöltek és egyéb kopóalkatrészek mélységéig süllyedt, azt tényleg nincs érkezésem tudni. Azt azonban meglehetős bizonyossággal lehet állitani, hogy ez az embert próbáló produkció igen heterogén eredményt hozott, lásd,az ország teljes újjászervezésének arcait nevezetü, sajnos korai halált szenvedett, néhai posztot. Úgyhogy a válogatás maga, még ha ilyen abisszális mélységekbe is ment ( volna), akkor is belefér(hetett) egy Szanyit vörösben és stikában jobbról megelőző példány, nicht war ?

maroz 2013.02.16. 15:16:17

@aritus: Figyelj. Te ezt a kérdést szemmel láthatóan már rég eldöntötted. Mit szeretnél? Meggyőzni engem is? Nem fog menni, így talán maradjunk abban, hogy leírtad, szerinted úgy van, a felület elbírta, lapozzunk.

@nerángass: Tehát az alábbi:

"hiszen annakidején célirányosan közhírré tétetett – csakhogy világos legyen, ki tartja a láncot – hogy Tótumfucktum egyenként meghívott minden számbajöhető baltanyelet egy kis beszélgetésre, szalonnásrántotta mellett"

stornó? :) Mert én meg abba kötöttem bele. De ez egy értelmetlen vita, az érdemi észrevételemet megtettem a posztban, a drukk... ööö, pardon, az orbánnácikok mögött Orbán áll, a diákok mögött a júdeoplutokrata világszanhedrin, semmi nem az, aminek látszik, mi is bérbloggerek vagyunk, sőt, most vettem észre, hogy én valójában csak egy közepesen jól megírt algoritmus vagyok, és akinek ennyi még mindig nem elég, annak tudok még rajta csavarni vagy kettőt, de azt már csak rendelésre, számla ellenében.

aritus 2013.02.16. 15:20:22

@maroz: Tényleg nem akarlak megbántani, de az életkoromnál fogva (sokat láttam, és jó az emlékezetem) nekem az emberarcú szocializmus jut eszembe arról amit képviselsz egy ideje.
Még érteni vélem is az igyekezetedet.
1, magadat védeni az indulataidtól, amik sehova sem vezetnek. Ezzel küzdők én is.
2, ha te úriember vagy, és KOMOLYAN kiváncsi vagy mások véleményére, gondolataira, akkor itten majd lesz egy párbeszéd, a nagy, magyar párbeszéd, és akkor majd minden jó irányba fordul. Mert az itten a fő baj, hogy senki se kiváncsi a másikra, megy az össznépi minősítés, cimkézés, gyalázás. És emiatt nem lábalunk ki a magyar nyomorból.

Én meg úgy látom, hogy ezt bizony felülről kavarják, és jó sok pénzért kavarják. Kevesen, de nagyon sokat keresnek azon, hogy hazugságokkal tematizálják a közbeszédet.
És nincs emberarcú szocializmus, ahogy nincs emberarcú nacionalizmus, és a többi.

És nincs párbeszéd azzal, aki valahova bemegy, és fenyegetőzik, megfélemlít és bunkó. Nincs értelme. Nem tudod megszelidíteni. Nem is azért ment oda, hogy veled beszélgessen, hanem azért, hogy téged megfélemlítsen, hogy tudd, hol a helyed. Pont, mint a parlamenti őrség a milla aktivistákat.

maroz 2013.02.16. 15:29:13

@aritus: Mitől lenne párbeszéd? Kérdeztél bármit is tőlem úgy, hogy nyitottnak mutatkozol arra, amit hallani fogsz? Te eldöntötted, hogy én mit akarok, emberarcú istenfaszát, vagy mit, eldöntötted, hogy nekem milyen prioritásaim, módszereim, céljaim vannak, eldöntötted, hogy amit te nekem tulajdonítasz az miért is hülyeség és működésképtelen, te nagyon jól érted a folyamatokat, úgy gondolod, hogy remekül tudod őket magyarázni és magyarázod is, rendben. Mondtam neked, hogy a kommentfelület elbírja, ahogy egyéb, számomra hol iszonyatosan fájdalmas, hol enyhén bosszantó, hol mosolygásra késztető dolgokat is elbír mások, amúgy általam igen tisztelt emberek részéről, és ez is rendben, hónapok óta nem töröltem, nem tiltottam.

Mit akarsz te tőlem?

nerángass 2013.02.16. 15:55:07

@maroz: Nyugi maroz….egész izgi lehet veled “kirándulni “ ;)))))

Sztornó nincs, csak finomítottam az állitáson, lásd mint fent.
Nem, nem azt állitom, hogy minden bunkó mögött Orbán áll, hanem pont fordítva : Orbán mögött elkeseritően nagy számban, tömött sorokban vannak khm vállalhatatlan arcok, egészen elől, egészen fönt. Persze másutt is akadnak ( az obligát sasszé balra )
Mennyire tehet erről őkelme ? Kérdés e ez ?

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.02.16. 15:59:18

@maroz: Szerintem, tényleg magánvélemény, lehet, hogy tévedek, ha te aritus-szal nem tudsz szót érteni, akkor nem biztos, hogy egy száznegyvenkilós örjöngő fasisztával kellene kezdened.

aritus 2013.02.16. 16:21:24

@maroz: Ha bagyon őszinte akarok lenni, akkor semmit se akarok tőled:)))
Másrészről pedig azt akarom persze, hogy értsed, amit én mondok.
Az pedig csak annyi, hogy a debreceni "focidrukker" nem az, hanem a magyar gazdasági és poilitikai elit tagja. Sajnos.
És ha ilyen az elit, és KÉPTELEN vagyok másmilyennek látni az elitet a szotyolázó miniszterelnökkel, a mindenáron legyen stadionokkal összevetve a felsőoktatással (lásd tök fölösleges, azaz közpénzet szivattyúzó büfé-ruhatárszakokkal), hát biza azt látom, hogy a felsőoktatás áll vesztésre.
És akkor megint csak azt tudom kérdezni, hogy mi a francról beszélgetünk??? Kikkel akarod te megvitatni a köz és felsőoktatás bonyolult, de Magyarországot megmentő topicját megvitatni????? A debreceni úriemberrel, aki egy focidrukkernek akarja magát eladni????? De valójában a magyar ELIT tagja.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.02.16. 16:36:55

"A Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja elfogadhatatlannak tartja a társadalom „nyakába varrt” vizit- és napidíjat, valamint a fizetős felsőoktatással sem tud együtt érteni- ezt Szepesi Miklós Zsolt, a párt megyei elnöke osztotta meg a sajtóval a szerdai tájékoztatón. (2008) "

:)

maroz 2013.02.16. 16:39:19

@jotunder: Szerintem meg te valójában azt szeretted volna írni, hogy ne kezdjek olyannal, akit - például te - fasisztának címkéztek. És erre azt fogod válaszolni, hogy hagyjalak békén, mert te nagyon jól tudod, hogy kit kell fasisztának címkézni, és akit te fasisztának címkézel, az nem fasisztának van címkézve, hanem fasiszta, és kész. Azzal pontosan úgy kell_ene_ eljárni, ahogyan azt te gondolod, illetve ahogyan azt Kettes gondolja, kirúgni a lábát, hókon baszni egy kriglivel, és úgyszintén kész. Szerintem te valójában ezt szeretted volna írni. Tévednék?

Láthatod, hogy ebben a kérdésben még veled sem tudok szót érteni, akkor miért is gondolod, hogy egy (két, három,...) kommentelővel szót tudnék érteni? :)

nerángass 2013.02.16. 16:43:19

Ja megszólítani, észérvekkel győzködni lehet, gondolom úgyse probálták sokan velük ezt, a meglehetősen furcsa…civilekkel
Tóta szerint meg kell simogatni a buksijukat mert frusztráltak attól, hogy mindenki köszönés helyett kapásból lenácikozza őket és meg sem próbál belelátni a lelkükbe ( a négyéves kisfiamat ki akarom vinni….stb ) Ki érti ezt ? Ellágyult az üllő )))))

maroz 2013.02.16. 16:51:52

@nerángass: Ó, ne tudd meg, pláne mostanság, egyfeszt csak rinyálok, állandóan megállok alibiből fotózni, ha kell valaki, aki tábort őrizni hátramarad egyből jelentkezem, áhhh, semmi sem a régi. :)

Én Orbánt kigyomláltam magamból, nem érdekel, aminek következtében bizonyos helyeken összeütközésbe kerülök emberekkel, olyanokkal, akik ezt nem tették meg és nem akarják elfogadni, hogy ha levetjük ezt a torzító szemüveget egészen más tud lenni a világ. Nyilván ez a párbeszédet is eléggé ellehetetleníti, de hát ki mondta, hogy bizonyos döntéseink ne járnának fájdalommal, káros következményekkel? A sors olyan, hogy ezért más helyen kompenzál, és én úgy érzem, hogy megérte, hogy kibaszottul megérte.

oOoOoO (törölt) 2013.02.16. 16:54:04

@maroz: mi volt a közös a 2 focista akcióban?

az pl., h elmondták a véleményük, mindenkinek kellemes meghalódást kívántak, majd válasz nélkül leléptek. kíváncsi vagyok, hogyan akarsz kommunikálni velük.

de tedd meg, majd egy oktatóvideo-t jútyúbozz róla, hogy kell ezt.

nerángass 2013.02.16. 17:01:11

@maroz: Örülök neki, hogy megérte, Őszintén..

maroz 2013.02.16. 17:01:11

@aritus: "Ha bagyon őszinte akarok lenni, akkor semmit se akarok tőled"

Akkor oké, így rendben. Felületesen ránézve úgy tűnt, mint ha azt szeretnéd, hogy beszélgetőtársamul elfogadjalak, de ha nem akarsz semmit, akkor így már teljesen érthető minden.

További kellemes kommentelést!

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.02.16. 17:02:32

@maroz: Nézd lehet, hogy csak úgy beszél mint egy fasiszta, de
nézd csak meg
www.szud94.hu/?action=kepek&szezon_id=39

az ott az ő általa vezetett lokis ultrák honlapja, és bizony ott a sarokban az a Credere Obbedire Combattere, a csinos sapis bácsival, szerintem az az olasz fasiszták elsőszámú jelszava volt. :)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.02.16. 17:06:18

@maroz: és nem én akarom az illető urat kihallgatni, hanem a rendőrség. mosom kezeimet.

maroz 2013.02.16. 17:06:27

@jotunder: Mondtam, hogy ez lesz a reakciód? Mondtam! :)

Te is ezer éve eldöntötted, hogy hogyan viszonyulsz ehhez a kérdéshez, és lassan már nem neked van véleményed, ha a véleményednek van jótündére. Mit kezdhetnék én ezzel? Megingatni a meggyőződésedben semmi esélyem, mi mást tehetek, mint azt, hogy igyekszem veled a témáról az eszmecserét elkerülni? :)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.02.16. 17:18:36

@maroz: Nem értelek. Én nem mondta semmit. Megmutattam a honlapját, egy szép, kövér, fasiszta jelszóval. Megnézheted,hogyan beszél, hogyan kommunikál, úgy általában. Én ugyan nem akarlak rávenni semmire, de a saját blogomon, ennyi jogom hagy legyen, hogy belinkeljek valamit. A másik úriember esetében egyszerűbb a helyzet, ő Incze Béla, és ő magát nemzetiszocialistának nevezi, és ki akarja irtani a zsidókat. Ezt nagyon határozottan jelentette ki.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.16. 17:25:45

Nem tudom, jól értettem-e, de kérdezem.
Tehát az Maroz kisérlete, hogy úgy tekint a politikára, mintha Orbán nem lenne, vagy kómában lenne, ilyesmi.
Kiveszi az Orbán szorzót az egyenletből, mert az nulla.
Ezután a politika szabadgondolkodó spontán civil polgárok felelős döntéseinek terepeként látszik.

Mondjuk a békemenet azért ment, mert sok ember egyszerre gondolta, hogy békésen nem lesz gyarmat.

A futballszurkoló meg utánanézett a hahások cionista órabérének kiváncsiságból és azt találta, hogy 25 forint.

aritus 2013.02.16. 17:41:15

@én már a fény gyermeke vagyok: kacaghaatnék, mert tényleg abszurd a helyzet, de nem tudok kacagni, mert nem értem marozt. Mi a fasz baja van neki, Mi történt vele, hogy sose érti, amit mondok, sőt, az az érzésem, hogy direkte nem érti amit mondok.
Komolyan gondolja, hogy Orbánt ki lehet vonni a magyar közéletből????????

maroz 2013.02.16. 17:47:37

@jotunder: Ezt te mondtad, vagy nem te mondtad?

"Szerintem, tényleg magánvélemény, lehet, hogy tévedek, ha te aritus-szal nem tudsz szót érteni, akkor nem biztos, hogy egy száznegyvenkilós örjöngő fasisztával kellene kezdened."

Hogy a bánatba jutsz el ettől oda, hogy mihez van neked jogod a saját blogodon és mihez nem? Láttál a részemről olyan szándékot arra, hogy korlátozni akartalak? Miért jutunk el mi szinte permanensen három üzenetváltás után oda, hogy értelmetlenségekről beszélgetünk?

Te valamiért azt vélelmezted, hogy én száznegyvenkilós őrjöngő fasisztákkal nem tudok szót érteni. Miért írtad ezt nekem? Csak úgy, mert jól mutat egy ilyen karaktersor a blogodban, vagy azért, mert esetleg, talán szeretnéd, hogy reagáljak rá? De ha reagálok, akkor meg eljutunk oda, hogy valamiféle jogaidat kéred számon rajtam amit te gyakorolni szeretnél a blogodon. Én meg nézek ki a fejemből bután, hogy mivan???

De ha így van, ha te a jogaidat félted a blogodat illetően, akkor hogyan tudnék én hozzájárulni ahhoz, hogy felőlem ne érezd őket fenyegetve? Kéred azt, hogy teljesen ignoráljalak, hogy egyáltalán ne reagáljak semmire, amit te - akár nekem, akár bárki másnak - leírsz a te blogodon? Mondd ezt, és nehéz szívvel bár, de igyekezni fogok megfelelni ennek. Nehogy már én legyek az, aki csorbítja a jogaidat.

aritus 2013.02.16. 17:48:56

@jotunder: Én csak úgy tudom kimagyarázni, hogy teljességgel elviselhetetlen, ami ma Magyarországon történik. Tényleg. ELVISELHETETLEN. És akkor a maroz aszonta (érthető!), hogy akkor én élni szeretnék, nem őrjöngeni, kiborulni. És akkor el kezd úgy csinálni, mintha itten a normalitás van, a normális diskurzus. Aszonygya, hogy én maroz normális vagyok, és akikkel vitám, beszélgetésem stb van, az is normális. És akkor hurrá, az is normális, hogy a magyar politikai és gazdasági elit az olyan, mint a debreceni "úriember".
És akkor csak szeretni kell egymást gyerekek.

maroz 2013.02.16. 17:53:44

@maroz: Sőt, ha gondolod kérd meg Kettest, kattintsa meg a nevemnél a "nem tag" jelölőnégyzetet és nyomjon egy okét. Ígérem, hogy utána még csak a környékére sem fogok jönni a blogodnak, és akkor részemről a jogaid teljesen védettek lesznek.

nerángass 2013.02.16. 17:54:53

@nerángass: Exorzcizmushoz még nem volt szerencsém, de a dohányzásról már többszőr leszoktam ;))))))

maroz 2013.02.16. 17:58:27

@nerángass: A dohányzásról leszokni szerintem lópikula ahhoz képest, amekkora kín és strapa egy orbánfixált látásmódtól megszabadulni. Mondom ezt én, aki gyakorlatilag soha a életbe' nem dohányoztam. :)

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.02.16. 18:00:53

@maroz: Engem az nem zavar, ha te azt mondod, hogy " a balliberálisoknak nagy felelősségük van, plusz állandóan csak orbánoznak, és annyi eszük sincs mint egy kanárinak". ebben vannak sajnos fontos részigazságok :(( Csak az zavar, hogy törzsolvasóink kapnak az arcukba. Nem politikusokról van szó, hanem teljesen normális kommentelőkről. Ők ugyanis konkrét személyek, adott esetben ismerőseim, és ez nekem kínos. Az, hogy X.Y közbolond orsósozását nem tolerálod, az márcsak azért sem zavar, mert én sem tolerálom jól. Az rendben van, ha vitatkozol velük, sőt, szerintem alapvető kérdésekben van igazad, de nem kellene durvának lenni olyan emberekkel, akik tényleg semmilyen értelemben nem szolgáltak rá. Ezek az emberek nem trollok. Évek óta írnak ide.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.02.16. 18:11:33

@maroz: Szerintem legyünk méltányosak egymással, és a törzskommentelőinkkel is. Ebbe sok minden belefér.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.16. 18:24:24

@aritus: Vedd úgy, hogy Orbán az évezred zsenije.
A tehetsége útján került a hatalomba, mert az emberek szeretik az okos embereket és Orbán a legokosabb és az emberek szeretik a jó embereket és Orbán a legjobb és szeretik az emberek az ilyen nagyságokat a helyükön látni az ország élén.
És ezért ő nem más lett, mint első polgár az okosok és jók szabad és virágzó országában.

Ha így veszed, akkor belátod, hogyha nem szereted ezt a nagyszerű embert, vagy valami rossz dologgal hozod összefüggésbe,
akkor csak a hataloméhség szól belőled, mert elkúrtad a kormányzásodat.
Úgyhogy kilóg a lóláb.

nerángass 2013.02.16. 18:26:43

@maroz:
Ne is mondd. Nemrég arról álmodtam, hogy rágyújtok és bőszen pöfékelek ( vagy tíz éve leszoktam ). Remélem tiszta szívemből, hogy neked ehhez hasonló nájtmerek nem mérgezik a pihenésedet ;))))))

maroz 2013.02.16. 18:30:23

@jotunder: Most konkrétan kivel voltam durva, és miben nyilvánult meg a durvaság? És ha így gondolod, akkor miért nem egyből ezt mondod, miért baszogatsz százötvenkilós fasisztákkal? Ez lenne a méltányos módja a minek is? Tényleg nem értelek.

si vis (törölt) 2013.02.16. 18:35:58

@aritus:
Igen. Precízen leírta. Csakhogy ez nem egy túlélési technika, nem gyógyulás, hanem maga a Leverkühn-ség.

"A sors olyan, hogy ezért más helyen kompenzál, és én úgy érzem, hogy megérte, hogy kibaszottul megérte."

Oszt jónapot.

Pelso.. 2013.02.16. 18:59:04

@maroz: Úgy vélem, amennyiben levesszük a szemüveget/kigyomláljuk, akkor ő győzött.
Félreértelmezem, de: igen, akkor lesz csak igazán más a világ, végleg.

incze 2013.02.16. 19:35:27

@maroz: "Én Orbánt kigyomláltam magamból, nem érdekel, aminek következtében bizonyos helyeken összeütközésbe kerülök emberekkel, olyanokkal, akik ezt nem tették meg és nem akarják elfogadni, hogy ha levetjük ezt a torzító szemüveget egészen más tud lenni a világ."

Legalább annyit föl kéne fognod a feléd áradó hitetlenkedő érdeklődésből (meg az ebből fakadó motivációkutatásból), hogy ez a gyomlálás művelet legalábbis meghökkentő. Vonatkoztassunk el teljesen attól, hogy orbának van-e nemi szerve, és ha nincsen, akkor patás-e, vagy az úr jobbján szotyizik. Vegyük csak azt az egyszerű strultúrális képletet, amely pillanatnyilag Magyarországon fennáll.

1. Orbán személyesen irányit egy pár tucatnyi emberből álló stábot (csak Orbánnak felelős választókerületi felelősök, személyes bizalmasok). Ez rövid pórázon tartja a fideszt, és az egész önkormányzati közéleti elitet.
2. Orbán személyes válogatja ki ezen felül az országgyűlési képviselőket, akikkel szinte akadálytalanul irathatja át nem csupán a napi szabályokat, de azokat a kereteket is, amelyek közt a szabályok végrehajtása zajlik. Ezek az emberek nyilvánosan kezet csókolva veszik át a megbízásukat, és nyilvánvaló, hogy valójában kinek tartoznak húséggel.
3. Orbán az általa, (nagy ritkán) grémiumai által javasolt személyek kezébe adja az összes állami terület, nemzeti intézmény feletti diszpozíciót ÉS egyúttal törvényileg centralizálja is mindezeket a területeket.
4. Orbán mindemellett még bőségesen kitömi állami pénzekkel azokat a nemzeti tőkéseket, amelyek fő feladata egy virulensnek látszó (egyszerűen tűrhetően megfizetett) álcivil szféra, vagy áltfüggetlen sajtó zajos és állandó működtetése.

Gyakorlatilag a teljes magyar államélet működésének javarésze Orbánnak közvetlenül jelentő, vagy ilyen személy által közvetlenül felügyel emberek kezében van.

E struktúra működésének egyébként jelenleg már csak egyetlen korlátja van, az a nemzetközi és jogi konstelláció, melyet ha feszegetni és lazítani is igyekszik a ner, pragmatikus okokból fönntart.

Ebből a képletből Orbánt csak úgy "kigyomlálni" megdöbbentő vállalkozás (és itt érdektelen, hogy közömbösként, támogatólag, vagy elutasítólag viszonyulunk a személyiségéhez, a képességeihez, vagy elgondolásaihoz). Orbánt a közéletből struktúrálisan nem lehet kivenni.

Az megint más kérdés, ha az ember azt veti föl: van-e a neren kívül élet ma Magyarországon (gyakorlatilag ennyit tesz, hogy az ember Orbán struktúrális szerepét kigyomlálja). Senki nem vitatja, hogy van élet a neren kívül. Ha szerencséd van, és nem ner-foglalt területen működsz (pl. borászat, sajtó, reklám, építés, ilyen-olyan kereskedelem, mozgolódás ner hatásköri listán lévő ügyekben, etc.), akkor nyugodtan művelheted kertedet.

Montefiore 2013.02.16. 19:49:56

@Pelso..: Ez a kigyomlálás nekem valamiféle misztikus állapotváltásnak tűnik, ami előfeltételezi azt a percepciót, hogy korábban bele volt gyomlálva. Ezt az állítást kérdés formában is fel lehet tenni, persze: "Igaz az, hogy...?", "Jól látom azt, hogy...?"

Na de a dolgokat a maguk általánosan elfogadott arányaiban szemlélő emberbe miért volna belegyomlálva speciálisan az ország akarnok, pancser, hazug, kártékony és gátlástalan miniszterelnöke, konkrétan meg bármely más miniszterelnöke?

És milyen eredményekkel járna a kigyomlálása az ország közjogi, politikai, gazdasági viszonyainak leírására, hiszen a miniszterelnökök jelentős befolyást gyakorolnak az ország közjogi, politikai és gazdasági viszonyaira, a kétharmadosok még inkább, az identitáspolitizáló akarnokok, akik lebontják a hatalmuk korlátozására szolgáló intézményi és törvényi gátakat, még ennél is inkább...?

Mi értelme van annak, hogy a miniszterelnököt a közjogi, politikai és gazdasági, részben kultúrpolitikai kérdések tárgyalásából kihagyjuk, holott az ezekre gyakorolt hatása nyilvánvaló?

Hogyan lehet e tárgyakra (közjog, politika, gazdaság) is vonatkozó olyan leíró modelleket jobbnak tekinteni, amelyekből ki van gyomlálva az ország miniszterelnöke, azoknál, amelyekből nincs kigyomlálva?

Vagy ha nem a leírásokból gyomláljuk ki, hanem "magunkból" , akkor azért a politikai, közjogi és gazdasági természetű leírásokban benne maradnak?

A kigyomlálással hogyan egyeztethető össze egy olyan állítás, ami emlékeimben úgy maradt meg, hogy 'érdekeimnek jobban megfelel, ha Orbán marad'? Vagy ez még a kigyomlálás előttről van (2013)? Hogyan egyeztethető össze az, hogy az Orbán egyértelmű felelősségével kapcsolatos tényeket nem tekintjük nemlétezőknek, kigyomláltaknak, hanem többnyire valaki másnak/másoknak a felelősségét felvető párhuzammal állítjuk értelmezési keretbe?

Vagy a társadalmi folyamatok mélyáramát kontempláljuk csupán a kigyomlálás után, ahová a felszín csacska habjait fodrozó efemer miniszterelnök hatása nem ér le? Ha igen, ezzel maghaladjuk illetve érvénytelenítjük a tényeknek azt a leírását, amelyben viszont szerepel az ország miniszterelnöke, vagy e két leírás megfér egymás mellett, tárgyukban különbözvén? Arányos képet kapunk-e a valóságról, ha az ország miniszterelnökét és felelősségeit kigyomláljuk, de az ellenzékét, ezen belül mondjuk szanyitiborét nem gyomláljuk ki, ellenkezőleg?

Forty years had it taken him to learn what kind of smile was hidden beneath the dark moustache? A cruel, needless misunderstanding? A stubborn, self-willed exile from the loving breast? How many gin-scented tears trickled down the sides of his nose? But was it all right, everything was all right, as the struggle was finished? Had he won the victory over himself?

Pelso.. 2013.02.16. 20:40:39

@Montefiore: Amennyiben saját védelmünk érdekében ma falat építünk az aktuálpolitikai hatásokkal (magyarabbul: mocsokkal) szemben -ennek egyik eleme a kigyomlálás-, az egyenlő a feladással, beletörődéssel.
A begyomlálás volt a cél, kétféle eredménnyel: az egyén legyen én (ÉN!) kutyám kölyke vagy teljes passzivitás, némi fatalizmussal vegyítve, c verzió nincs.

Montefiore 2013.02.16. 21:05:28

@Pelso..: "ma falat építünk az aktuálpolitikai hatásokkal (magyarabbul: mocsokkal) szemben"

Szerinted az falépítés az aktuálpolitikai hatásokkal szemben, ha valaki az orbáni rezsim felelősségét felvető dolgokra rendre szanyitibor- és ballibbashinggal válaszol kiegyenítő párhuzamként? Kigyomláló megújhodás, melyben a lélek szeme mintegy varázsütésre megnyílik a teremtés mélydimenzióinak aurasugarai előtt, vagy egyszerű, közhelyes, untig látott, és így legpontosabban közhellyel leírható egyszerű, stockholmszindrómás apológia?

Késes Szent Alia 2013.02.16. 21:18:35

@Montefiore: Ez kész :))) Az utolsó bekezdés meg egész katartikus, a kérdő mondatokkal.

Másrészt persze a kérdőjelek sokasága éppen arról tanúskodik, hogy te valójában nem kérdezni akarsz. Nem őszintén kérdezel, a szándékod a felforgatás, nem adod jelét az útmutatás iránti alázatos vágynak, ami pedig minden rendes kérdezőtől elvárható. Mondhatjuk úgy, hogy te már kiírtad magad a nemzeti együttkérdezés rendszeréből. Ezek ignorálva lesznek, mert meg kell védeni a Beszélgetéseket, amikre rárontottál...

maroz 2013.02.16. 21:41:05

@incze: Érdeklődés??? Na, azt én speciel itt egy centit sem tapasztaltam. Lehülyézés, félremagyarázás, elemezgetés, szörnyülködés, na de érdeklődés? Ne nevettess már, mert mindjárt méltányos leszek veled is! :)

royslade 2013.02.16. 22:04:07

Tetszik ez a posztokon átívelő indirekt kommunikáció :)

Pelso.. 2013.02.16. 22:07:55

@Montefiore: Nem,általában gondoltam, nem leragadva szanyis párhuzamoknál, ami e személyek tekintetében itt torz,erőltetett párhuzam. Dehogy, semmi nem nyílik, falépítést itt a teljes gondolatai passzivitást takar.
Incze vázolta feljebb: abszolút kézivezérlés működik most. Tételezzük fel ennek megszűnését, persze nem feledve az elmúlt 23 év politikai-morális "tradicióit", s a kérdéseidre adekvát válaszok teremnek.

@Késes Szent Alia: Nem felforgat, szélesíti a diskurzust.

Pelso.. 2013.02.16. 22:12:05

@maroz: Márpedig én érdeklődnék: konkrétan mit takar ez esetben a kigyomlálás, s eredménye (?) miként változtatja meg a hétköznapokat?

maroz 2013.02.16. 22:19:42

@Pelso..: Azt takarja, hogy szakítottam azzal a berögzülésemmel, hogy mindent csak Orbánon, de ezen kicsit azért túl is mennék, mindent csak a pártpolitika szűrőjén keresztül értelmezzek. Azzal, hogy Orbán és a pártpolitika segítségével mindent magyarázni lehet.

Úgy változtatta meg a hétköz- és ünnepnapjaimat, hogy egyre több olyan összefüggést látok meg, amelyeket eddig a torzító szűrőim miatt nem láttam meg, és így sokkal jobban megértem a világomat, valamint így sokkal elfogadhatóbbnak tűnő személyes stratégiákat tudok kialakítani, mint azzal a bizonyos szűrővel a szememen.

nerángass 2013.02.16. 22:49:21

@Montefiore: Two gin-scented tears trickled down the sides of his nose. But it was all right, everything was all right, the struggle was finished. He had won the victory over himself. He loved Big Brother”

Én nem hiszem....jók azok a ??? jelek

Montefiore 2013.02.16. 22:55:30

@nerángass: Jaj te... Az volt az igény, hogy kérdezve legyen, hát kérdeztem.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.17. 07:29:41

@maroz:
Nézzünk akkor egy igazi civil ügyet, az önkormányzatok ügyét.
Nagy tüntetés volt az önkormányzatok jogaiért 2009 októberében.
Kósa nagyon népszerű volt az egész népességben.
Meg is nyerték Kósáék a választásokat rá 5 hónappal.
Aztán elvették az önkormányzatoktól a feladataikat és vagyonukat,
és látható, hogy most ennek nagy a népszerűsége.

fn.hir24.hu/itthon/2009/10/10/kosa_12_pontja_video

mandiner.hu/cikk/kosa_lajos_a_legnepszerubb_politikus

nol.hu/archivum/budapest__huszszazalekos_leepites_a_varoshazan_

Én kizárnám a képletből Orbánt, hogy végre tisztán lássam az összefüggéseket, hogy miért akartak a tömegek önkormányzati szabadságot 2009-ben,

és miért akarják most ugyanezek a tömegek, hogy az önkormányzatoktól végre elvegyék az iskolákat, kórházakat, vagyontárgyakat?

Kósa ugyanazt a várost vezeti már 20 éve.
A civis várost.
Népszerűsége nem kérdés.
Segíthetnél ezt a fordulatot megvilágítani pártpolitika és Orbán nélkül.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.17. 07:42:11

@én már a fény gyermeke vagyok:

Ha hihetünk Tarlós Istvánnak, aki nem pártpolitikus, akkor a városi önkormányzat jogainak 20%-át mostanra az állami kormányzat gyakorolja.

És a polgármesterek nem szerveznek ellenállást.

Montefiore 2013.02.17. 08:10:47

@én már a fény gyermeke vagyok: "Én kizárnám a képletből Orbánt"

Annak a "paradigmaváltásnak", kigyomlálásnak az alapjainál, amiről maroz revelációként, megszabadulásként, hályoglehullásként számol be ( azaz így: "egyre több olyan összefüggést látok meg, amelyeket eddig a torzító szűrőim miatt nem láttam meg, és így sokkal jobban megértem a világomat"), én azt a jelenséget látom, amelyet jobb híján "deconstruction fallacy"-nak neveztem el.

Ez abban áll, hogy komplex, egymásra ható, osztott közrehatásokat, felelősségeket, motivációkat és kauzalitásokat felmutató rendszerekben e kauzalitásoknak, motivációknak és felelősségeknek a szereplők közötti azonos eljárással való attribúciója és elosztása helyett egyszercsak az egyik elemet kivonjuk ebből, és úgy állítjuk fel a modellünket, hogy annak az egy elemnek a közrehatását, felelősségi, kauzális és motivációs viszonyait nem vizsgáljuk, kizárjuk a leírásból, gyakorlatilag nemlétezőnek tekintjük (persze ez nem így van kifejezve, és igen gyakori egy 'genus proximum' megnevezése is az önleírásban, itt 'a pártpolitika', másutt 'a világ megalázottjai és megszomorítottjai' - a 'pártpolitika természetesen valójában nem hiányzik a leírásból, sőt ).

Ebből természetesen az jön ki, hogy a vizsgált folyamatokban (társadalmi viszonyokban) jelentkező motivációkat, felelősségeket, kauzalitást, közrehatásokat aránytalanul és "igaztalanul" a többi szereplőre hárítjuk, manapság jellemzően a hozzánk, szubkultúránkhoz, nemzetünkhöz, csoportunkhoz valamilyen szempontból közel álló csoportra. Így a "saját bűneinkkel" megalapozott világmagyarázat nemcsak revelatív lesz, amennyiben tényleg úgy lehet ilyenkor érzeni, mintha "lehullana a hályog a szemünkről", hiszen "új" (irreális) összefüggések tárulnak fel, hanem egyben morális katarzist is előidéz. Ez a jutalmazó mozzanat még inkább megerősíti az "egy új világra tártam ki a szememet és a lelkemet" fílinget.

Valójában minden komplex társadalmi-történelmi eseménysor és konstelláció leírható ilyen módon, az egyik szereplő közrehatásának, motivációinak és felelősségeinek a többi szereplőre hárításával Persze az így létrejövő modell (narratíva) védhetetlenül torzabb és hibásabb annál, mint amit e nélkül a transzformáció nélkül kapunk. Ez azonban már nem számít a páciensnek, mivel elég jutalmat kap a revelatív és katartikus élmény által, a modellje és a valóság ismert tényei közötti kiáltó ellentmondásokat pedig az itt korábban az "elemzésekben" ismertetett (és szembeszökő) leírási hibákkal "korrigálja".

Ilyenekkel bőven találkozhatunk személyes, mondjuk családi-válási események racionalizáló leírásakor, de a politikai-társadalmi érdekűek közül ilyen jellegű ismertebb leírás a "propalesztin narratíva", tágabb értelemben a marxista kizsákmányoltosztály-teória, valamint sok "good savage" történet.

Ez utóbbiakban azonban az szokott a közös ismérv lenni, hogy a felelősségeiből és motivációs rendszereiből kiemelt elem rendszerint "elnyomott", "áldozat" szerepben láttatott csoport, nem pedig egy hatalma teljében regnáló miniszterelnök, (hogy e hatalomgyakorlás sajátos minőségét e helyt ne is méltassam).

Az, hogy itt az eseményekbe és folyamatokba nyilvánvalóan igen erősen beavatkozó, erős motivációs rendszerrel, közrehatással és felelősséggel rendelkező hatalmi figura legyen ennek a preferenciális eljárásnak a tárgya, az eljárást morálisan is sokkal abszurdabbnak tünteti fel és ez indokolta nálam a kissé talán túlhasznált utalást ("But it was all right, everything was all right, the struggle was finished. He had won the victory over himself.") és a "stockholmszindrómás apológia" jelenségmeghatározást.

Pelso.. 2013.02.17. 08:44:23

@maroz: Nem mindent csak OV-n, viszont nála koncentrálódik a hatalom, ezzel fel kellene vállalnia a felelősséget s következményeket is.
Amíg áll az őt támogató tábor, gondolati kiiktatása inkább neki kedvez, az általa gerjesztett társadalmi és egyéni anomáliák nem fognak csökkenni, a Te minden napjaidat is kihatnak.
Ha nem is egyetértve (mindegy), de tiszteletben tartva döntésed, egy aprócska gyakorlati-költői kérdés fennáll: mi lesz az iksszel jövőre?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.17. 09:01:13

@Montefiore:
Tulajdonképpen nem a hatalma teljében lévő miniszterelnököt zárja ki a képletből,
hanem a miniszterelnököt, mint a nemzet hangját, kezét, lábát,
mint a nemzeti demokratikus akarat hatalomra kerülését értelmezi.

Tehát ami történik, az nem azért történik, mert Orbánnak ez az akarata, hanem azért, mert ezt akarja a nemzet.

Orbán csak a demokratikus nemzeti hatalom keze és lába, valamint szája.

Tehát Orbán nem a hatalom, hanem a hatalom módja.

A hatalom a dolgozó nemzeté, és választott képviselői, a párt útján gyakorolja.

Na, ezért vagyunk demokratikus ország. Nincs diktatúra és Orbán sem diktátor.
Viszont ami zajlik, az a nemzet és a nemzet ellenségeinek akarataként leírható.

Ha valamit nem értettél, akkor a nemzet helyébe tedd a szövegbe

a nép,
az emberek,
a polgárok,
a civilek

szót, és máris megvilágosodsz.

maroz 2013.02.17. 09:42:42

@Pelso..: És ha én mindent csak és kizárólag az orbánszemüvegen keresztül néznék, akkor attól jobban felvállalna, jelentsen bármit is ez? :)

A gondolati kiiktatása nekem kedvez, és ha minél többen kiiktatnák, akkor meggyőződésem szerint másoknak is kedvezne. Orbán hatalma a mi fejünkben van, és azért van neki akkora hatalma, mert mi hiszünk benne. Neki, az ő hatalmának pont az a jó, sőt, szinte elengedhetetlen feltétele, hogy higgyünk abban, miszerint itt, ebben az országban ő az alfa és az ómega, ő a kezdet és a vég, minden csak általa és rajta keresztül nyer értelmet, mozgás csak belőle származtatható, ő a mozdulatlan mozgató, ő a mi mindenhatónk. És amíg mi ezt hisszük, addig így is lesz. Én ebből az istengyárból iratkoztam ki, és tény, hogy ebben a képletben én csak egytízmilliomod súllyal szerepelek, de egyrészt nekem ez az egy élet jutott csak, így az számomra azért mégiscsak fontosabb, mint amekkora súly ez az egytízmilliomod, másrészt pedig amint azt már korábban is mondtam, ezt a kiiratkozást egy kifejezetten jó stratégiai alapnak találom.

"egy aprócska gyakorlati-költői kérdés fennáll: mi lesz az iksszel jövőre?"
Már hogy mi várható, vagy hogy én hová fogok ikszelni? Az, hogy mi várható passz, én pedig a mostani folyamatokat elnézve igen jó eséllyel a környékére sem fogok menni a szavazóhelyiségnek.

Montefiore 2013.02.17. 09:53:59

@én már a fény gyermeke vagyok: "ami történik, az nem azért történik, mert Orbánnak ez az akarata, hanem azért, mert ezt akarja a nemzet"

Ez a vizsgált jelenségnek csak az egyik megjelenési formája, de teljesen egyetértek veled abban, hogy nagyon hangsúlyos. És persze nincs érdemi válasz arra a felvetésre, hogy a hatalom, különösen pedig a partikuláris értékpreferenciákat érvényesítő hatalom is befolyásolja azt, ami a lakosság egyes rétegeiben magas presztízsűnek feltüntetve van jelen, illetve kifelé is megmutatkozik.

De ugyanakkor jelen van az ezzel ellentmondásban álló állítás: "a ballib elkúrás felelős az orbánizmusért". Tehát egyfelől a néplélek emanációja Orbán, másfelől viszont a ballib elkúrás tehet a rendszeréről. Amiből természetesen igaz az, hogy a hatalomra jutásában vagy a mértékében jelen van a korábbi rossz kormányzás, de amit tesz, azért alapvetően ő felel, sem a néplélek, sem a ballib. Mint az emberrablós filmekben: "ha kinyírjuk a feleségét, arról kizárólag Ön tehet majd..."

Az ilyen tudatállapot lényegi eleme, hogy a katartikus megvilágosodás jutalmazó narratíváját fenn kell tartani, akármilyen abszurd és önellentmondásos állítások és az ellentmondó tények kihagyása vagy átkeretezése mellett. Az állítások valójában nem érvek, hanem illusztrációk egy megragadott mélyebb igazsághoz, innen az irritáció, ha valaki kétségbe vonja vagy az állításokat, vagy az eljárásokat.

És itt van a revelációt megelőző, "meghaladott" állapot már kifejezetten szektás ízű, irreális mértékűre kiterjesztett groteszk leképezése: "szakítottam azzal a berögzülésemmel, hogy mindent csak Orbánon, de ezen kicsit azért túl is mennék, mindent csak a pártpolitika szűrőjén keresztül értelmezzek..."

A tények világában maroz természetesen nem értelmezett mindent Orbánon vagy a "pártpolitika szűrőjén keresztül", és itt nem gonoszkodom a "minden" szótár szerinti értelmével, hanem a kontextusnak megfelelően azt a "minden közéleti jelenséget" értelmében fogom fel.... Az lehet, hogy maroz korábban túlértékelte Orbán szerepét sok mindenben, de emlékeim szerint korábbi élvezetes és láttató posztjai alapvetően egy kiegyensúlyozható, de a közrehatásokat és felelősségeket és kauzalitásokat racionálisan kezelő szemléletet tükröztek. Na de ha ebből indul ki, akkor hol marad a drámai ellenpontozás a megvilágosodás előtti és utáni állapot között (vö.: "és akkor Jézus belépett az életembe")?

Amúgy sok karikaturisztikusan orbánfixált szöveg jelenik meg, valóban, amelyek alapja az itt vázolt "deconstruction fallacy" más alanyokra való alkalmazása, de ez ellen a helyes arányokkal, nem pedig egy ellenirányú fallacyra épülő megvilágosodással érdemes fellépni.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.17. 10:20:18

@Montefiore:
Azért látsz még mindig ellentmondásokat a hatalom és a felelősség kérdésében, mert ballib történelemleíráson nyugszik a világszemléleted, ami nem csoda a te korodban, akárhány éves is legyél.

S egy talpalatnyi föld elég nekem. Hol a tagadás lábát megveti, Világodat meg fogja dönteni.

Azt tagadja az Alaptörvény, ami a nemzet nevében írdott, hogy 1944.márciusa óta ez az nemzet, ez az ország létezett volna.

Nem voltak tehát kormányok, csak idegen megszállás volt.
A Haza ellenzékben volt.
Tarlós István szerint a nemzet 65 év után visszakapta fővárosát.
'44 után 2010-ben zökkent helyre az államiságunk.
A 65 év a szabadságharcunkkal telt, amit az idegen megszállók és a szálláscsinálóik ellen víttunk.

És vívjuk ezt még most is.

Ha ezt a történelmi fix pontot a magadévá teszed, akkor látnod kell, hogy mi a különbség idegen hatalom sanyargatása és szabad népi-demokratikus ország felelős kormányzása között.

Pelso.. 2013.02.17. 18:49:11

@maroz: Nem kell kizárólag, de ami az ő kreatúrája, az az övé marad a szemüveg levetése után is. (gyanítom, itt egy halmazon belül ugyan, de fix saját pontok között ugrálnak álláspontjaink).
Ugyan az összeharácsolt hatalma fennáll, de nem hiszünk benne, ezzel ő is tisztában van, ezért van szüksége a folyamatos manipulációkra, a mítoszok és lózungok bevetésére, ettől persze még sokan tarják mindenhatónak, neki ez jutott az életből, nem sajnálom őket. Az istengyáron belül egy pillanatra sem voltam, ezért voltam értetlen, s nem tudtam magam közös gondolati pozicióba helyezni veled.
A távolmaradással kizárólag az ő hatalmát konzerválod.

maroz 2013.02.17. 20:07:29

@Pelso..: Te nem tartod mindenhatónak? Én olvasom a kommenteket és azt látom, hogy mintha te is mindent, de mindet csak és kizárólag Orbánnal magyaráznál. Ezt értettem a mindenhatóság alatt.

"A távolmaradással kizárólag az ő hatalmát konzerválod."
És? Mondtam én, hogy nekem fontos lenne az, hogy 2014-től ne Orbán legyen a miniszterelnök? Engem a legkisebb mértékben sem érdekel az, ha Orbán 2014-ben nem lesz elzavarva. De nézzük másként: az sem érdekel, ha te ezzel szemben el szeretnéd zavarni. Én a legcsekélyebb mértékben sem akarlak téged arról meggyőzni, hogy ne érezd fontosnak az elzavarást. Te el tudod cserébe azt viselni, hogy én meg azon a meggyőződésen vagyok, hogy a kisujjamat sem mozdítom Orbán 2014-es elzavarásáért?

incze 2013.02.18. 06:05:15

@maroz: ad fasisztátlanítás, beszélgetés

Amikor a minap azt írtam, hogy az utóbbi időkben kelt hozzámordulásaidat meglehetős, bár elképedt érdeklődés övezi, sem nem ironizáltam, sem pedig nem udvariaskodtam. Ami itt körülötted kavarog, sokkoló. Az agyonhasznált autópálya viccet idézed föl az emberben. Van egy poszt, többé-kevésbé egy sodrásban rezonálnak a hozzászólások (sokfélék, itt elég sok "a személyiség"), de bármiről van szó, egyszer csak megjelensz padlógázzal, szemben, kiosztasz néhány sallert, en passant orbánfóbiásnak és ballibsinek nyilvánítasz mindenkit, fölszólítod, hogy azonnal gondolja végig az összes tényről, hogy honnan tudja, végül egy ponton megsértődsz, hogy nem figyelnek, hogy nem értik, hogy elemezgetnek, hogy nem beszélgetnek, hogy nem kérdeznek, hogy inszinuálnak.

Aztán unszolásra írsz néhány posztot, ami elég nagy megkönnyebbülés, mert legalább ez az abszurd autópályafíling elmarad, és akkor most legalább fölvillan valami abból, amiért ezt az idegölő tripet vitted itt hosszú heteken át. De nem villant föl gyakorlatilag semmi.

Hogy valahogy kigyomláltad magadból az Orbán-fixációt, elpárolgott a pártszemüveg, és ettől új élet kelt és új összefüggések világosodtak meg. OK, olvassuk újra a III. Richárdot úgy, hogy kihúzzuk a címszereplő mondatait és tetteit. Bizarr vállalkozás, de talán kipróbálná az ember, ha legalább valami lenne mutatóba az új felismerésekből. Amiért érdemes elvetni a szokásosabb mérlegelést, amely tényekből, szereplőkből, ismert és sejthető érdekekből és álláspontokból építkezik, azt vitára kínálja, etc.

De nincsen semmi még mutatóban sem az új felismerésekből.

Ellenben jött itten Menenius Agrippa fabulája a stadionépítésről, melyben az egyszerű kétkezieknek el van magyarázva kinek mi a funkciója a világban, mert biztos azt gondolják, hogy az egyetemisták csak esznek-isznak, és ezért haragusznak. Pedig nem így van. Ez valamiféle minta lenne arra, miképpen érvel az ember, ha kitette magából Orbánt és nincsen már rajta a pártszemüveg. Ebben nem vagyok otthon, de valahogy az a benyomásom, hogy ha jól megtanulnám a szöveget, akkor valahol a "biztosan tudjátok, hogy ezeket a szakembereket is az egyetemeken képzik" résznél bármely drukkerkocsmában szó nélkül belenyomnák a fejemet a vécébe.

Ma megjött az első új felismerés, ez a fasisztátlanítás. Ez egy elég furcsa darab.

Van eszerint pár száz főnyi ártalmatlan, veszélytelen habókos, akiknek az a passziója, hogy évente egy párszor szabad ég alatt adnák elő a Diótörőt. Elég jelentéktelen dolog.

Van viszont egy mágikus erejű csoport (az állattanilag a struccokhoz tartozó kultúrliberálisok egy alfaja, a mániákus hobbinácileső), amely bő húsz évnyi ténykedéssel elérte, hogy tengermély szar borítsa az országot. Van ehhez egy gigászi többfokozatú ventillátoruk, no meg egy emberes bruttó emésztési teljesítményük, és ezt a masinériát akkor vetik be, amikor a normálisak vonakodnak a "cimkézd, rekeszd határolódj" ritusukba belépni.

Bibliai erejű a leírás, de azért van néhány komoly kérdőjelem. Honnan a francból van ennek a láthatólag csekély létszámú mániákus hobbinácilesőnek ezzel a szögegyszerű csököttségével ilyen démoni ereje és pokoli felszerelése? Miért pont Magyarország? Európa más tájain a megszólalásig hasonló helyzetekben valahogy elég rövid úton lecseng, hogy fasiszta, vagy sem, és ha igen, akkor azzal senki aznap nem ül le egy asztalhoz. Miért pont itt nincsen így?

És végül. Ha jól értem itt valami világszemléleti vagy módszertani hiba van.

Miben áll az adott kérdésben a világszemléleti hiba? Nincsen antiszemitizmus? Azért úgy néz ki, van valamicske (www.adl.org/press-center/press-releases/anti-semitism-international/adl-survey-in-ten-european-countries-find-anti-semitism.html ). Ahogy a közlemény fogalmaz a magyar adatok kapcsán, azok kiütik a grafikont.

Szóval módszertani a baj. Úgy tűnik, ami itten erősen kárhoztatva van, az a klasszikus felfogás, hogy hatalom, elit csúnyán nem beszél, és nem áll szóba olyanokkal, akik csúnyán beszélnek, így a csúnyán beszélők eljelentéktelenednek, minthogy ekképpen azok számára sem válnak vonzóvá, akiket ez az egész nem érdekel. Csúnya beszéddel nem előrejutni lehet, hanem marginalizálódni. De ha ez itt Magyarországon kárhozatos, mi lenne itt a helyes módszer? Értem, most jönne tán megint a beszélgetés, de ki beszélgessen kivel, miről, hol, mikor? Mi lesz a beszélgetőkkel, ha a beszélgetésre kiszemeltek vonakodnak beszélgetni?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.18. 06:45:25

@incze:
Van az a helyzet, ahol az ember szembemegy mindennel.

Például, ha felnevelte a gyerekeit, akik fölcseperedvén a felnőtté válás szakítópróbájaként közlik vele, hogy minden dolgok oka és eredője a zsidó világösszeesküvés, amire számtalan tanulmányt tudnak mutatni neki a netről, és ha ezt szüléjük nem képes átlátni, akkor lássa be, hogy komenista nemzetáruló zsidóbérenc, de legalábbis ballibsi agyhalott antifa őskövület és nácizzon a hülye haverjaival a nyugdíjasházban, ne pedig a családban.

Aztán ekkor van az az ember, aki szivesebben szakít a múltjával meg a jelenével, minthogy felvegye a sárga csillagot a családban és induljon Auswitzba,
úgyhogy egyetlen esélye a párbeszéd. És mivel a gyerekei folyamatosan kapják a lelkimasszázst az internetről a szép, csillogó, vadiúj fajvédő világképükhöz, ezért nem csak velük, de az egész szubkultúrával kénytelen a szülő felvenni a párbeszédet.

Nem mondom, hogy így volt, de akár így is lehetett.

Drágám, a kölkök összementek!

Montefiore 2013.02.18. 08:32:24

@incze: "Ma megjött az első új felismerés, ez a fasisztátlanítás. Ez egy elég furcsa darab."

Nem tartom ízlésesnek támadni valakit, aki éppen erős retorzióban részesült, függetlenül a retorzió méltányosságának kérdésétől. Ez nem rád vonatkozik, ellenkezőleg, te kifejezetten tapintatosan, megszólítólag adod elő a véleményedet. Magam ennél is tovább mennék, és elismerésemet szeretném megfogalmazni.

Adott ugye a megvilágosodás, amely kigyomlálta Orbánt, és ezáltal egy új világra tárta ki a szív ablakát.

Ez valahogy úgy van leírva, hogy a lelki ébredés és hályoglehullás előtt az volt a világnézete szervező elve, hogy "ő az alfa és az ómega, ő a kezdet és a vég, minden csak általa és rajta keresztül nyer értelmet, mozgás csak belőle származtatható, ő a mozdulatlan mozgató, ő a mi mindenhatónk"

Mivel természetesen nem igaz az, hogy a szerző korábbi szövegeiben Orbán "mindennek" az ősoka lett volna, hanem többnyire csak annak okaként volt megnevezve, amiről valóban többé-kevésbé tehet, valamint a szerzők és törzskommentelők írásaiban seholse találkoztam az orbáni princípium mint primus movens tételezésével, még metaforikusan sem, azt gondolom, hogy ehhez a hamis állításhoz a hályoglehullásos megvilágosodás megfelelő dimanzióba állításához volt szükség, megengedve, hogy belülről, a lelki megújhodás revelatív folyamatának átélésében a múlt valóban ebben a köntösben jelent meg, ismert dinamikák alapján.

Visszatérve most már a lélek vegykonyhájából a társadalmi-politikai viszonyok talajára, ha a kegyelem sorsfordító pillanata valójában nem az "Orban primus movens" állapotából ragadta ki az elragadtatottat, hanem az "Orbán felelős azért, amit közvetlenül és részben azért, amit közvetve okoz" közmegegyezés szerint tényszerűségközeli állapotából, akkor nyilvánvaló, hogy az eredmény Orbán apológiája lesz, hisz az új világkép szerint Orbán nem tehetvén arról, amiről tehet, beleértve azt a jelentékeny részhalmazt, ami abból nem dícséretes, akkor arról nyilván valaki más tehet, hiszen az oksági és felróhatósági viszonyok általános felfüggesztését azért nem kontemplálta a marozi megvilágosodás.

Így a megvilágosodás koreográfiájának szükségszerű implikációja az, hogy elő kell lépniük azoknak, akik magukra veszik a bűnöket, és az meg már csak természetes, hogy ezek első renden a zsidófájdalom és a fasisztátlanítás körül ügyködők közül azonosíthatók, és esetleg az Izraelbe kivándorlás gondolatával játszanak, valamint köztudomásúan gyártják az antiszemitákat, hogy is lehetne másként.

Az én értelmezésemben ez az oka annak, hogy a megvilágosodás első gyümölcseként éppen ez a kisesszé jelent meg, és nem más: valójában ez a megvilágosodás kvintesszenciája.

És persze nem igaz az, hogy pártpolitikai szempontok meghaladása történnék ott, ahol a Fidesz képviselőjelöltjének és egy szatellitpárt megyei elnökének orbánközelségére vonatkozó vélelmet a világszanhedrin közrehatásának vélelmével mint lényegében azonos megalapozottságú vélelemmel próbáljuk kiegyensúlyozni, és ahol a "ballib", valamint "szanyitibor" betűsorok felszaporodása egyszerű statisztikai úton igazolható.

Elismerésem maroz irányába annak szól, hogy míg tapasztalatom szerint az objektív orbánapológiába torkolló megvilágosodásról számot adók - a gondolatmenet szükségszerű implikációi miatt - rendszerint 48 órán belül fordítják figyelmük fókuszát a zsidófájdalmat meglovagoló antiszemitagyárosok és fasisztákolók felé, a szóban forgó esetében - nyilván az elkerülhetetlennel szembeni erőforrásemésztő és tiszteletreméltó belső ellenállás elapadása nyomán - csak két hónap elteltével következett be ez, még ha, mint megfigyelted, a megvilágosodás nyomait hordozó első érdemi dokumentum közreadásakor is. Riszpekt.

maroz 2013.02.18. 09:13:38

@incze: "Ma megjött az első új felismerés, ez a fasisztátlanítás. Ez egy elég furcsa darab."

Ma? :))))

Parancsolj:
orulunkvincent.blog.hu/2012/05/21/horthy_miklos_emlekposzt

Ezt május 21-én írtam, háromnegyed évvel ezelőtt. Igen, most képzeld el, én már akkor is azon agyaltam, hogy hogyan lehetne ebből a szar helyzetből kikeveredni, hogyan lehetne valamit tenni, mi lehetne az a valami azért, hogy ne ez az értelmetlen és sehová sem vezető szimbólumharc bassza el a gyerekeink jövőjét. Arra gondoltam, hogy ez a valami lehetne akár az inklúzió is, elfogadni a másikat olyannak, amilyen és megpróbálni vele közös célokat találni, majd ha ez megvan ezekre a közös célokra irányítani a figyelmet és a figyelem az olyan, hogy ha valamire irányul, akkor egyúttal másvalamiről meg elterelődik. És akkor mit látok? Ezeket:

"Végül is két dolgot tehet az ember: nem száll be és nem viszonyul, amikor Dánielre vagy pl. Kertész Ákosra hörögnek, míg ellenben viszonyul, amikor, mint most, horthyznak. Mindkettőt indokoltnak tartom, viszont az itt is tapasztalható függetlenségnek(?) és pártatlanságnak(?) álcázott közönyt elfogadhatatlannak. Akkor már inkább vagyok "kultúrliberális" (©maroz)."

"én inkább veled értek egyet, mint maroz kollégával"

"Lehet az egészet taktikai kérdésként kezelni, szerintem nem az. Nem először írom meg, hogy ez becsületbeli kérdés, pontosan úgy, ahogy a németek már egy jó ideje kezelik. Ha nekik bevált, nálunk miért lenne reménytelen?"

"namost nem kell megolni senkit. nem kell bantani sem senkit [...] en semmit sem varok el ezektol a senkiktol."

"lehet, hogy nem vagyok elég cuki a nácikkal, de asszem ennél van jelentősebb hibám is :)))"

"nem, egyaltalan nem akarok tarsalogni ifju horthy rajongokkal, nyirojozsef temetgetokkel. egyre inkabb azt gondolom, hogy valahogy kettevaghatnank a vilagot, az egyik legyen az ovek, az 93000 negyzetkilometer, es tolem avatnak amit akarnak, a masik reszben meg csak elferek en. annyit kernek, hogy maradjanak a sajat reszukben."

Namost, ha úgy gondolom, hogy mindez egy nagyon, de nagyon élhetetlen ország irányába visz, ha arra jutok, hogy teljesen hiábavalóan beszélek, mert van egy viszonylag könnyen tipizálható viszonyulási forma, amelyik sajnos még mindig komoly akadálya annak, hogy elindulhasson valamilyen normalizálódási folyamat, akkor nem teljesen ésszerű, ha én, aki ebben az országban leszek kénytelen élni bosszús, ingerült és effélék leszek ha folyton tolják az arcomba azt a viszonyulási formát, amit én a probléma, és nem a megoldás részének tartok?

"De ha ez itt Magyarországon kárhozatos, mi lenne itt a helyes módszer? Értem, most jönne tán megint a beszélgetés, de ki beszélgessen kivel, miről, hol, mikor? Mi lesz a beszélgetőkkel, ha a beszélgetésre kiszemeltek vonakodnak beszélgetni?"
Az a problémám, hogy az első két kérdésedre azért nem tudok neked választ adni, mert a válaszhoz elengedhetetlen, hogy legalább néhány alapfogalmon ugyanazt értsük, és annak, ahogyan mi ketten értjük legyen legalább némi köze ahhoz, ami a fogalomnak a bevett, ismert jelentése. Veled ott szakadt meg egy talán el sem kezdett párbeszéd, hogy te ragaszkodtál ahhoz, hogy ezt a fogalomtisztázó vitát nem vagy hajlandó lefolytatni, mert ragaszkodsz ahhoz, hogy a fogalom az pontosan az, ami róla neked a fejedben van. Én ezt végső soron el tudom fogadni, de cserébe te meg fogadd el, hogy amíg nem zajlott le ez a tisztázó vita addig én nem tudok neked semmit se mondani, illetve teljesen értelmetlen, ugyanaz lenne belőle amit itt többen is előszeretettel űznek, szórják tele a kommentfelületet olyan nekem tulajdonított megmondásokkal, amelyeket mondott a fene, és nekem semmi kedvem sincs naponta ötször azzal baszakodnom, hogy nem, kedves kommentelő, én nem ezt mondtam, hanem. Az utolsó kérdésedre a választ pedig elég frappánsan megadta Jótündér, ez lesz a beszélgetőkkel, ha a beszélgetésre kiszemeltek vonakodnak beszélgetni. Visszabasszák a saját részébe azt, akit inkább be kéne vonni. Ez a visszabaszás az elmúlt 23 évben semmit nem oldott meg, pedig ezt óbégatta végig az szdsz is - igen, én is óbégattam velük, mert nem jöttem rá, hogy ez sehová sem vezet - és erről szól a ballib egy igen jelentős része is, ami arra már szerencsére nem elég, hogy hatalmat is bírjanak szerezni, de arra még igen, hogy einstandolják vele azokat a kommunikációs tereket, ahol mód, lehetőség lenne arra, hogy egy célravezetőbb megoldási javaslatokat is kiizzadni képes formáció létrejöhessen. Olyan, amelyik a megoldáshoz visz közelebb, mert nekem az a fontos. Ha én is Svájcban ülnék egy kellemes egyetemi környezet egy kellemes foteljében, akkor lehet, hogy nekem is a szájkarate lenne a preferált modus operandim, mert ugye kibicnek mi drága, de nekem itt kell élnem, és pont ezért nem elfogadható számomra ez a sehová sem vezető hiszterolib acsarkodás.

Kemény szavak? Nahát, mit nem mondasz. De gondolj már bele, ha Jótündér és lassan úgy látszik, hogy a teljes Vincentközösség sem bírja még ezeket sem elviselni, akkor hogyan tudna párbeszédeket folytatni olyanokkal, akik ennél ezerszer keményebb szavakat használnak? Ki is az, aki valójában képtelen a párbeszédre? Ki is az, aki engem egy kurva mondatért úgy baszott ki innen, mint macskát a hóra? Na, kábé ez a válaszom az utolsó kérdésedre. Az előtte lévő másik kettőre is van, és ha majd meglesz, vagy hajlandóságot mutatsz a közös alap megteremtésére, azokat is elmondom.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.18. 09:34:06

@maroz: Látod-látod kiscsibe. Ha járnál az index más blogjain is, akkor pontosan tudnád, hogy vannak terek, ahol a fasisztákat aprítják és vannak, ahol a fasiszták aprítják a többieket.

Mivel csak itt ültél eddig és őrizgetted a szellemi termékeidet, ezért nem tudhatod, hogy a párbeszéd már rég megtörtént.
Kábé úgy, ahogy a focidrukker adta elő a debreceni egyetemen.

Most, hogy ma nincs blogod, talán szétnézhetnél a világban, oszthatnád az észt és megismerkedhetnél a fasisztának bélyegzett új beszélgetőtársaiddal, akik készséggel állnak rendelkezésedre szerte az Index blogjain.

Sétálj körbe, kispajtás.
Ne itt rosszalkodjál anyuci szárnyai alatt.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.18. 10:29:44

Összeült már a fellebbviteli bizottság?

royslade 2013.02.18. 10:41:05

@agresszív kismalac: úgy tűnik, az a nagy delete gomb a jobb sávban már az ítélet

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.02.18. 10:45:35

@royslade: Dögöljek+, pont azon filóztam, hogy beidézem Pelikán elvtársat.

kinek a lába földig ér (törölt) 2013.02.18. 10:52:21

M. utóbbi két hónapja itt a blogon meghökkentő.

Egy ideig polgárpukkasztó szándéknak véltem, a labilis, hiú, szeretethiányos ember eszközének arra, hogy minden második komment neki legyen címezve.
Az utóbbi két nap maroz-termése mutatja, hogy mekkorát tévedtem.

Maroz meg a párbeszéd!
Emlékeztek még simonmondja, sok-sok, panelburzsuj stb. kitiltásának történetére, maroz kényszeres triumfálásaira?

royslade 2013.02.18. 11:31:51

@kinek a lába földig ér: a mérvadó bloggazdák - egy kivételével - pedig vagy beálltak támogatólag, vagy hallgattak (elbújtak a tematikus blogjaik mögé)

stefan75 2013.02.18. 11:39:49

@maroz: "... hogyan lehetne valamit tenni, mi lehetne az a valami azért, hogy ne ez az értelmetlen és sehová sem vezető szimbólumharc bassza el a gyerekeink jövőjét. Arra gondoltam, hogy ez a valami lehetne akár az inklúzió is, elfogadni a másikat olyannak, amilyen és megpróbálni vele közös célokat találni..."

Hát ezt elég rendesen bevetted. A "szent ügy" nem cél, hanem eszköz. Ha holnaptól az elfogadás jegyében a szocik is székely zászlót lengetnének, akkor az orbánisták onnantól zöld pöttyöset. Ha Bajnai stadiont építene, akkor az orbánisták uszodát. A cél nem a székely zászló meg a stadion, hanem a mozgósítás, a szimbólumharc maga.

Ezeknek a népeknek nem az a fontos, hogy kokárda, nyirőjózsef, szabadságharc, nemtandíj meg székely zászló legyen (ezek kreált ügyek, bármikor kitalálnak másikat), hanem hogy minél többeket a maguk képére formáljanak, a maradékot meg eltapossák. Ebben lettél te is eszköz.

De már nincs mitől tartanod. Elfogadtad Nagy Testvért. Már csak a magunkfajta renitensek csapják itt a zajt, de hát hol érdekel az téged. Vár rád egy fényes, szép jövő.

ATCG 2013.02.18. 18:51:08

"Nem nagy dolog" (egy Ady vers címe), nem is tartozik teljesen a témához: ma délután fél négy körül elég sok rendőrt és rendőrt szállító
mikrobuszt láttam a Közgáz előtt a Vámház téren. Ezek nem a "régi szép emlékeket" idéző kék színű csapatszállító rendőrautók voltak, hanem sötét, majdnem fekete színűek. Nagyon nem néztem meg őket, azt hiszem az oldalukon sárga vagy foszforeszkáló zöld csík is volt. A rendőrökön láthatósági mellény virított. Nem tudom most milyen színű szállítóautóik vannak a rendőröknek. Lehet, hogy ezek nem is az övék voltak, hanem a gyors reagálású rendcsináló alakulatainké?
Eközben tavaszillat úszik a levegőben. Búgnak a vadgalambok.

maroz 2013.02.18. 19:09:17

@ATCG: Az eltén vegzálják a diákokat, de ők állítólag nem hajlandóak megijedni. De jó is nekik, istenem, de jó is nekik. :((((

Pelso.. 2013.02.18. 19:50:49

@maroz: Nem tartom mindenhatónak, ismétlem: teljhatalmúnak igen, ez esetben mást értettünk a mindenhatóság fogalmán.
Nem hiszem, hogy bárhol szó szerint azt írtam volna, hogy mindenért kizárólag ő a hibás. Ugyanakkor kétségtelen, legtöbb ágazatban kialakult jelenlegi helyzetért személyesen tartom felelősnek, mert az ő kezében a példátlanul koncentrált hatalom, s nem a húsvéti nyusziéban.

Miért ne tudnám elviselni? Távol áll tőlem a legkisebb mértékű győzködés, egyszerűen összefüggést, következményt kerestem.

maroz 2013.02.18. 21:47:36

@Pelso..: Oké, akkor még csak annyit mondj meg nekem, hogy azért, mert a baloldalon egy szemmel láthatóan a tökét megvakarni is képtelen, ráadásul intellektuálisan és morálisan is leginkább vállalhatatlan, töredezett, egymással szemmel láthatóan még csak beszélni is képtelen izé van, nos, szóval ezért ki a hibás?

Valamint azért, hogy az értékeinket illetően tényleg közelebb állunk az ortodox világhoz, mint, nem, nem a nyugati kultúrkörhöz, nem, hanem Közép-Európához, de még a volt szoci országok közül is többen arasznyira vannak tőlünk egy tízszer tízes grafikonon, szóval hogy ezért ki a hibás? És ki az, aki tud bármi olyasmit, amitől ez megváltozhat? És hogyan? Mert én nagyon úgy érzem, hogy ezek azok a kérdések, amelyek teljesen szükségtelenné teszik Orbánt, sőt, ezekben a dolgokban Orbán nem is annyira ok, mint okozat. És ha okozat, akkor Orbán akkor szűnik meg, ha az ok is megszűnik. Hát így bír kikerülni Orbán a képletből.

Pelso.. 2013.02.19. 08:40:32

@maroz: Teljes tehetetlenségük az ő hibájuk. Morálisan, na ne. Rögtön abba a hibába esek, hogy a Fideszhez viszonyítom a morális mércéjüket.
További kérdéseid komplex választ igényelnének, már aki tud azokra objektív gondolat morzsákat felhozni, én nem, mindössze annyira futja, amit többször kifejtettem már: a teljes politikai és gazdasági, valamint szellemi elit, nagyon kevés kivétellel.
Nem ok-okozati helyzetben tekintem elsődlegesen, mert egy példa: a szociális népszavazás történetét nehéz ide illeszteni, inkább: jó érzékkel s kíméletlenül kihasznált egy közeget.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.19. 12:23:46

@maroz: A Hitler se ok volt, hanem okozat. Mégis, mióta megszűnt, mintha változott volna a németeknél valami.
Érdekes.

acs63 2013.02.19. 12:41:15

@én már a fény gyermeke vagyok: Nézőpont kérdése. Mintha kilökték volna alóla az a bizonyos sámlit, amikor az oroszok Berlint lőtték.
Amiről te beszélsz, az egy sikeres merénylet/leváltás esetén állt volna elő, ami után nem tudjuk mi lett volna.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.19. 12:56:01

@acs63: Julius Cézár után nem állt vissza a köztársaság, Hitler után meg visszaállt.
Nem hinném, hogy ezen múlna.

acs63 2013.02.19. 13:13:15

@én már a fény gyermeke vagyok: Formailag? A köztársaság előtte sem volt teljes, ő egy válasz volt az adminisztrációs/birodalmi kihívásokra.
Cézár után a megnövelt területű birodalom azonos választ adott, mert azonos volt a feltétel, Hitler Németországában komoly környezeti változás is bekövetkezett.
Az összeesküvők nem tudtak hatékony alternatívát Cézár ellenében felmutatni, csak a (vezető)személy cserélődött.
(Maróznak van hibája számos, de ebben egyetértek vele...)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.19. 13:29:50

@acs63: Ne szöszöljél a viszonyokkal. A néplélek, amelyik a létező köztársaságát egy zsarnokra cseréli, nem biztos, hogy oka ennek a cserének. A zsarnok meg nem biztos, hogy a terméke a népléleknek.
Lehet, hogy az egész csak egy ügyes szemfényvesztés.
Mint általában.

acs63 2013.02.19. 13:42:24

@én már a fény gyermeke vagyok: Te most egyedül vagy ilyen hülye, vagy engem nézel hülyének?
"Ne szöszöljél a viszonyokkal."??? Ráadásul kijelentő módban???
A töketlen, egymással intrikáló szenátus, kontra egy sikeres, területnövelő és azt hatékonyan irányító hadvezér képének nincs befolyásoló oka?
Zsarnok? Augustus? Hisz' neki nagyobb volt a támogatottsága 2/3-nál is...még Néró is kénytelen volt néhány dologban engedni a Szenátusnak.

Lassan tényleg elérjük a Mandit, minden szempontból. Én ebből kimaradnék!

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.19. 13:47:38

@acs63: Én egyedül. Nincs időm szöszölni. Csak annyi lenne most a hülyeségem, hogy a minden eddigi általánosításra találnék ellenpéldát.

dvhr 2013.02.19. 15:09:17

@én már a fény gyermeke vagyok: Formailag Roma vegig koztarsasag volt, pl Augustus uralkodasa alatt volt idoszak, amikor semmilyen funkciot nem viselt. Ez magyarazza a romai birodalom alatti rendkivul aktiv blogvitakat arrol, hogy a koztarsasag fennall-e vagy sem. Arrol nem beszelve, hogy a napoleoni csaszarsagot megalapozo alkotmany igy kezdodott: "Franciaorszag koztarsasag, elen a csaszarral."

én már a fény gyermeke vagyok 2013.02.19. 17:33:09

@dvhr: Jahát gondoltam, hogy a köztársaság szó is egy jelentés nélküli sallang. Talán a zsarnoktalanság megteszi helyette.