Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

Híres utolsó szavak

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Gengszterkrónikák

Prológus

2012.09.06. 13:00 | szempontpuska | 37 komment

Címkék: gengszterkrónikák

Ismét új sorozatot indít a Vincentblog! A holnap bemutatkozó rovatunkban visszatekintünk a múlt század híres gengsztereinek, maffiózóinak életére. Lemerülünk a korrupció, a zsarolás, a csempészet, a leszámolások, a swing, a charleston, a girardi kalapok és a hegedűtokba rejtett géppisztolyok korszakába. November végéig minden pénteken jelentkező sorozatunk prológusaként ma áttekintjük a maffia kialakulását az Egyesült Államokban és megvizsgáljuk a szesztilalmat, mely a szervezett bűnözés felemelkedését hozta el az újvilágba.

Holnaptól pedig minden pénteken ebéd után — de még a hétvégi lazulás előtt — tartsatok velünk az alvilág történetébe!

 

 

A hordós gyilkosság

Ez az eset volt az, amely beemelte a köztudatba a maffia fogalmát. A közvélemény — és a sajtó — mintha ekkor döbbent volna rá, hogy a felszín alatt létezik egy másik világ. Egy árnyékhatalom, amelynek kiépült rendszere láthatatlanul belefolyik mindennapjaikba, a kereskedelembe, a politikába és az igazságszolgáltatásba. Ezek a tények ma már közhelyszámba mennek, de Amerika a hordós gyilkossággal ismerte fel, hogy a maffia létezik!

1903. április 14. Frances Connors, egy pufók, középkorú hölgy hajnali 6 órakor éppen munkába igyekszik a keleti 11. utcán, ahol egy hordóra terített felöltő kelti fel a figyelmét. A viharvert cukroshordó a járda közelében, egy farakás mellett áll. Mrs. Connors felhajtja a kabátot, és megpillant egy kezet meg egy lábat. Ahogy belenéz a hordóba, egy derékben meghajlított férfitestet lát, amelynek fejére egy vászonzsákot húztak. A kiérkező járőr az áldozat nyakán tizennyolc késszúrást talál, a torkán pedig egy olyan széles vágást, amellyel szinte lefejezték. A tetem ekkor még meleg volt.

Ez az ún. hordós gyilkosság indította meg Amerika-szerte a pánikot a Szicíliából bevándorló bűnöző hordák inváziójáról. 1901 és 1931 között körülbelül 800 ezer szicíliai kelt útra a tengerentúlra, hogy az új hazában találjon magának megélhetést. Ez volt az az időszak, amikor a fél évszázados múltra visszatekintő maffia szervezete és kultúrája gyökeret vert Amerikában, de hosszú ideig még a régi Donok irányították az eseményeket az óceán túlsó partjáról.

A hordós gyilkossággal gyanúsított banda (klikk a képre nagyításért)

Pedig a maffia első gyilkosságai már korábban megtörténtek. 1890-ben lelőtték David Henessyt, New Orleans rendőrfőnökét. A szicíliai gyanúsítottat a tömeg meglincselte. Két évvel a hordós gyilkosság előtt, 1901. december 6-án pedig egy nagyobbrészt olasz anarchistákból álló banda a buffalói Pánamerikai Kiállítás megnyitóján lelőtte William McKinley-t, az USA 25. elnökét.

A hordós gyilkosságot felkapta a sajtó. A tettesek felderítésében egy szintén olasz bevándorló, bizonyos Joe Petrosino (képünkön) érte el az áttörést.

Petrosino fáradhatatlanul végigjárta a rendőrség szamárlétráját, mire nyomozó lett. Kitartó munkájával előbb kiderítette, hogy az áldozat egy bizonyos Benedetto Madonia, akit utoljára egy kocsmába láttak betérni, de onnan soha többé nem távozott. A kocsma az ekkor 36 éves, Corleonéban született  kacskakezű olasz Guiseppe Morellóé volt (Morello nevével — akkor már "Peter Morellóként" — sorozatunk első részében majd találkozunk).

Amikor Morellót letartóztatták, fegyvert találtak nála, és ugyanolyan szivarokat, amilyenek csutkáit az áldozat mellett, a hordóban. A tetem mellett talált fűrészpor is megegyezett azzal, amivel Morello kocsmájában a padlót felszórták.

Az áldozat hamis pénz forgalomba hozatalával és csempészettel foglalkozott Morellóék bandájában. Azonosítását eltűnt órája tette lehetővé, amiről özvegye elmondta, hogy a hátlapjára egy mozdonyt gravíroztak. A Morello-banda egyik letartóztatott tagjánál találtak egy zálogcédulát, és amikor kiváltották, előkerült az a bizonyos mozdonyos óra.

A tárgyaláson azonban elég volt egy pisszenés a hallgatóság soraiból, és az özvegy, a fia, valamint az áldozat Sing-Singben ülő sógora is elvesztette az emlékezetét, nem tanúskodott. A hordós gyilkosság ügyét örökre ad acta tették.

Joe Petrosino hadnagyot 6 évvel később két ismeretlen tettes lőtte le hivatalos útján Palermóban, ahová az olasz kormány meghívására érkezett, hogy érdemei elismeréseként átvegyen egy arany karórát. A Garibaldi-emlékmű tövében lőtték le hátulról, amikor a villamosra várt. Négy golyót kapott.

A maffia neve fogalommá vált Amerikában.

Szesztilalom Amerikában

Az alkoholtilalom eszméje, vagyis az a gondolat, hogy alkoholtermékek termelését, forgalmazását és fogyasztását az államnak teljesen be kell tiltania, már a XIX. század második felében kialakult. Alapja, az alkoholmentes, józan társadalom utópiája a józansági mozgalom születéséhez kötődik.

A józansági mozgalom (temperance movement) az Egyesült Államokban egy vallásos gyökerű, de korában progresszívnek számító általános társadalmi reformmozgalom része volt — e mozgalom egyebek közt  a rabszolgaság eltörlését, a nők jogainak elismertetését tűzte ki célul.

A józansági mozgalom társadalmi bázisa a fehér protestáns középosztály volt. Az alkoholfogyasztás modelljét sajátos determinizmussal itatták át: az első pohártól szükségszerű út vezet az alkoholizmusig.

Amerika minden szociális problémájára csodaszerként a teljes absztinenciát írták elő: a mozgalom ideológusai az alkoholt tették felelőssé a bűnözésért, a munkanélküliségért, a prostitúcióért, a nyomorért és a családon belüli erőszakért.

Az alkoholtilalom bevezetésekor a jogalkotó szándéka egyszerű és idealista feltevésen alapult: az alkohol legális kínálatának betiltása (a kockázatok és az árnövekedés miatt) hosszú távon az alkoholhoz  férés megszűnését vagy csökkenését eredményezi, ez pedig az alkoholfogyasztás minimalizálódásához, végül teljes megszűnéséhez vezet.

A prohibicionisták széles társadalmi reformok beindulását remélték a tilalom bevezetésétől, egyesek közülük egyenesen utópista álmokat dédelgettek.

Közéjük tartozott Billy Sunday evangelista prédikátor, aki a 18. cikkely ratifikálását a következő szavakkal köszöntötte:

A nyomornegyedek hamarosan puszta emlékké válnak. A börtönöket hamarosan gyárakká, a fogdákat pedig raktárházakká vagy kukoricagórékká alakíthatjuk. A férfiak egyenes derékkal járnak, a nők mosolyognak, és a gyermekek nevetnek. A pokol örökre kiadó marad.

1920. január 16-án életbe lépett a 18. alkotmánymódosítás, amely az egész államszövetségben megtiltotta az alkohol előállítását, forgalmazását és behozatalát. Ennek voltak gazdasági okai is: azok a munkások, akik szeszes italokat ittak, kevésbé voltak munkaképesek és nem tudtak annyi profitot termelni, mint azok, akik nem ittak.

A gyakorlatban azonban az alkoholtilalom az egy főre jutó alkoholfogyasztás mennyiségénél jóval nagyobb hatással járt az ivási szokásokra és a fogyasztott alkohol minőségére is. Az kis alkoholtartalmú italok, például a sör termelése jelentősen visszaesett, viszont a nagy alkoholtartalmú italok termelésének és fogyasztásának aránya és abszolút mennyisége is nőtt.

Ennek több oka is volt:

  • Az égetett szeszeket jóval könnyebben szállíthatták és rejthették el a csempészek, előállításuk könnyebb volt, forgalmazásuk nagyobb haszonnal járt.
  • A fogyasztói szokások átalakultak: az alkoholfogyasztás a föld alá szorult, a fogyasztási kultúra színvonala visszaesett, a társadalom szempontjából elfogadottabb fogyasztási minták (például egy esti sörözés a meccs után) visszaszorultak, az emberek a rendőrségtől félve gyorsan akartak inni és minél többet (ekkor terjedtek el például a nagy alkoholtartalmú koktélok)


A 18. kiegészítés bevezetése szinte azonnal hatott a bűncselekmények számának alakulására is: egy 30 város bűnügyi statisztikáit áttekintő kutatás szerint a bűncselekmények száma 1920 és 1921 között 24%-kal növekedett. Jóval több pénzt fordítottak rendészeti kiadásokra, a rendőrség pedig jóval több embert állított elő. A szabadságvesztésre ítéltek emelkedő száma meghaladta a börtönrendszer kapacitását, a túlzsúfoltság immár alapvető problémává vált

Bár a prohibicionisták azt vallották, hogy az alkoholtilalom megoldást jelent majd a korrupcióra, valójában önmagában a korrupció forrásává vált.

A tilalmat végül 1933. december 5-én oldották fel, de a szellemet többé nem lehetett visszadugni a palackba.


A sorozat holnapi — kezdő — részében bemutatjuk az első Capo élettörténetét. Joe Masseria felemelkedése és bukása következik, majd utána Gengszterkrónikák, minden péntek kora délután a Vincenten!

Jelöld be a Vincentblogot a Facebookon és minden héten értesítést kapsz az aktuális epizódból kimaradt korabeli fotókról, dokumentumokról, melyeket megtekinthetsz a galériánkban!

A bejegyzés trackback címe:

http://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr304100863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

nandras01 2012.09.06. 13:28:55

elnézve a képen levő hölgyeket, nem csodálom, hogy a férjük inkább a piát választotta :)

ámbátor 2012.09.06. 13:35:26

Minek ide a mocsok imperialista import gengszter? Van minekünk jó magyar gengszterünk is épp elég.
A jenki maffia maradjon csak meg a rothadó kapitalizmus mákonyának! Magyar seggbe magyar lófaszt, hazai gengsztereket a Vincentre!

RoFä 2012.09.06. 15:35:12

Az esélegyenlőségi hivatal nevében követeljük, hogy ne csak a digókkal foglalkozzatok. Nyakas íreket, polák gengsztereket és tough jew-kat a magyarnak!

Paulie Walnuts

szempontpuska 2012.09.06. 15:36:46

@RoFä: 13 epizód vár beélesítve. November végéig sor kerül egy pár gengszterre....

Mailer Daemon 2012.09.06. 16:01:57

Nem rossz. Ami viszont nem tetszik, ez az fb-értesítősdi. Nem akarok csak azért fellépni fb-re, hogy kikeressem a kimaradt képeket (bőven elég volt, hogy csak azért regisztráltam, hogy GoldenBlogon szavazzak a vincentre [és még 1 másik blogra]). Egy direkt link jól jönne.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.09.06. 17:29:54

Egy mozgalom 13 évig képes volt a többi embert terrorizálni ?
Nem gondoltam, hogy ilyen sokáig tart.

HaKohen 2012.09.06. 17:54:33

@szempontpuska:

A prológus melletti portré véletlenül nem Edward G. Robinson akar lenni, aki sok gengszterszerepet eljátszott jobb és rosszabb filmekben?

nerángass 2012.09.06. 17:59:57

Akkor lesz Kurtizánkrónika is ?

szempontpuska 2012.09.06. 21:49:48

@HaKohen: De bizony! Pontosan a Kis Cézár c. klasszikusból vett jelenet...

szempontpuska 2012.09.06. 21:52:05

@Mailer Daemon: Még nincs link, de a kimaradt fotókért nem volt érdemes galériát vagy külön posztot nyitni.

A szavazatot köszönjük :-)

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.09.06. 22:10:17

@nandras01: Igaz--én még bottal sem piszkálnám meg egyiket sem! Nem,hogy csókolgassam!

@szempontpuska: Végre nem csak politika!! Eddig is olvastalak benneteket,de ezért a sorozatért majd "törzsolvasóvá" válok.

szempontpuska 2012.09.06. 22:11:35

@HK417: remélem tetszeni fog!
:-)
február óta készül a sorozat

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.09.06. 22:16:15

@szempontpuska: Írni tudtok,téma jó=biztos siker!
Gyorsan megosztalak a "facén" is benneteket,ha nem gond,mert van egy rakás ismerősöm akiket érdekel a téma,de a blog.hu nem a törzshelye.

szempontpuska 2012.09.06. 22:27:26

@HK417: dehogy gond!
sőt, köszönjük.

Dr. No 2012.09.06. 23:12:01

J. Conrad: Il Conde 1908 - igaz, Conrad Angliában élő lengyel volt

HaKohen 2012.09.06. 23:38:49

@szempontpuska:

Nahát, hogy beletrafáltam. Bár kétségtelen, hogy EGR. nem egy tucatszínész volt.

Kedvenc filmjeim egyikében, Az óra körbejár-ban játszotta az Orson Welles alakította náci háborús bűnöst üldöző nyomozót (rendező is OW, női főszereplő Loretta Young). A korabeli filmkritikusokazon lepődtek meg, hogy EGR a sok gengszterszerep után egy "pozitív hőst" játszott. Ja és a film egy Oscart is hazavihetett.

Tudom, hogy ez off, de ha már kiraktad EGR portréját, hát ideírtam ezt.

Cathcart_ezredes 2012.09.06. 23:46:28

Biztos államszövetséget akartál írni, és nem szövetségi államot? Amúgy érdekes volt, várom a folytatást.

szempontpuska 2012.09.06. 23:46:51

@HaKohen: nem baj ha off.
Ha már E.G. Robinson... a nevezetes Kis Cézár című filmmel kapcsolatosan akkoriban (1931) nagy felhördülést keltett, hogy egyetlen olasz származású színész sem szerepelt benne...

szempontpuska 2012.09.06. 23:49:48

@Cathcart_ezredes: Az USÁra gondoltam, remélem érthető...

Cathcart_ezredes 2012.09.07. 00:07:41

@szempontpuska: Értettem, és épp azért szóltam, mert tudomásom szerint az USA nem államszövetség, hanem szövetségi állam. Nem kötekedésképp írtam...

margitt 2012.09.07. 02:56:10

@szempontpuska:
De hiszen ilyen hordós (ráadásul sorozat)-gyilkosunk nekünk is van.*
Jó, nem egy maffia szintű dolog, de ez talán csak szokásos slendriánságunknak köszönhető. Bár az olajszőkítő hordókban is lehet jó néhány zsivány szerte az Alföldön, ami azért jelzi a felzárkózás igényét a profikhoz.

* www.huszadikszazad.hu/1940-augusztus/bulvar/ujra-felbukkant-kis-bela-a-cinkotai-tomeggyilkos-angyalfoldon

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.07. 08:21:02

nagyon jó ötlet ez az új sorozat, köszi!

maybach 2012.09.07. 08:26:14

Jó lesz ez.
Ne csak mindig hazai bűnözőkről olvassunk.

andy2 2012.09.07. 09:12:33

A wiki szerint William McKinley elnök ellen 1901. szeptember 6-án követtek el merényletet és 14-én halt meg.

szciklon 2012.09.07. 10:39:31

Szép munka, köszi.

stefan75 2012.09.07. 10:52:06

@nandras01: A történelem első kacsaszájas képe :) A kacsaszáj feltalálása előtt 90 évvel!

Melchi Zadok 2012.09.07. 12:34:42

@szempontpuska: Nocsak, tiboru babérjaira törtök? :-)

szempontpuska 2012.09.07. 12:48:21

@melchi zadok: Ajjaj!
Miért is?
csak nem neki is van egy ilyen sorozata? :-o

Melchi Zadok 2012.09.08. 09:58:30

@szempontpuska: neki nincs, ha jól tudom, de ő szokott ilyen alvilági/ /rendészeti/kémtörténeti témákban remekelni.

szempontpuska 2012.09.08. 10:01:27

@melchi zadok: nagyon jó kis írásai vannak, néha ide is jár kommentelni...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.09.11. 08:38:12

@szempontpuska:

Köszi az elismerést! Az itteni sorozatot pedig várom, olvasni fogom!

szempontpuska 2012.09.11. 08:40:29

@tiboru: Ugyan kérem!
Ami jó az jó!
:-)

szempontpuska 2012.09.11. 08:42:19

@tiboru: (Ha valamitől tartok, az a sorozat záróepizódjának megírása: Al Caponéről... Annyira közhely, annyira ismert, hogy nehéz lesz róla újat és érdekeset lejegyezni)

Marco Soprano 2012.09.21. 23:29:30

Ez is kurva jo, meg ma este (ejjel) elolvasom mind3 reszt. Koszi a jo cikkeket, kiralyok vagytok.

buta_lúd (törölt) 2014.08.14. 11:46:26

@szempontpuska: Ah.
Pont nemrég néztem újra a Coppola trilógiát, ezért kicsit utánatúrtam + az ajánlott cikkben is Keresztapás illusztrációk vanak, szóval ezért jutott eszembe, hogy méltó dolog lehetne a Bonnanokról egy rész…
Vagy vársz vele 103 évet? :)
Angolul tudó türelmetleneknek: en.wikipedia.org/wiki/Bonanno_crime_family