A Vincent-blog elköltözött

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 



 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Jégkorszak — könyvnemajánló

2011.12.14. 09:59 | Pásztörperc | 32 komment

Címkék: kultúra könyvszemle

Önös szakmai érdeklődésből megvettem a Jégkorszak című könyvet. Néhány éve próbálkozom a Föld széndioxid- (pontosabban: szén-)háztartásának megértésével. Nagyon messze vagyok a céltól, tán meg se közelítem soha, úgyhogy ilyen írásomat nem olvashattátok még, és jó darabig alighanem így is marad. Mindenesetre általános tapasztalatom, hogy semmiből se lehet ezt olyan hatékonyan tanulni, mint a jól megírt ismeretterjesztő művekből — ráadásul azoknak a hivatkozásai is korrektexoktak lenni. Nagy beruházásról lévén szó, megnéztem a szerzők nacionáléját — már csak azért is, mert a szokásos fülszöveg helyett ezt tüntette föl a kiadó. Meggyőző nevű intézmények (Kolorádói Egyetem, University College of London, liverpooli John Moores Egyetem) professzorai; szerkesztette Brian Fagan, a Kolorádói Egyetem tudományos munkatársa (itt kellett volna gyanút fognom?).

Kiadó: Nevelős Orsolya Stefanie,
fordító: Major Kathi Veronika,
az utószót (amelyben a könyv tartalmára vagy szerzőire egy betű se utal) dr. Juhász Árpád írta,
olvasó szerkesztő (így, két szóban): Gujdár Noémi.
 
192 illusztrációval, amiből 160 színes kép. No hát legelőször arra kellett rádöbbennem, hogy a „magyar” szöveg mellé ezek a képek igencsak kellenek. Amikor — nem túl sokat gatyázva, már a 8. oldalon — sikerült a kálium helyett „potasszium-argon” kormeghatározó módszerről értekezniük, még jól elvoltam kép nélkül. De aztán a 101. oldalon előkerültek az elejtett állatok feldarabolására (vágóeszközként) használt „kőbalták” — ráadásul olyan kőbalták, amelyek közül sokat „sosem használtak, vagy néhány használat után eldobták őket’” — és ekkor már igencsak kellett az illusztráció. Ki is derült, hogy John Hoffecker egyáltalán nem a kőbalták, hanem a szakócák készítéséről, használatáról és elterjedéséről értekezik hosszasan. Tisztességesebb kiadóknál az olvasószerkesztő azokhoz a fogalmakhoz, szövegrészekhez, amikhez nem ért (ezek csak példák voltak: a tömeges fordítási hibák alapján Gujdár Noémi számára ilyen lehet kötet teljes tematikája) szakmai lektorokat kér fel.
 
A hanyagság és slamposság azonban nem csak az ilyen, elszigetelt esetekben érhető tetten: mondhatnók ezt akár a magyar kiadvány vezérfonalának is. Ezt ismét csak egy példával illusztrálom: „Az utolsó jégkorszak idején összesen 45°millió°km2 volt a jégpajzsok összterülete, ma ez a szám csupán 15,7°m2” (70. old.). A műben megtalálhatjuk a Word helyesírás-ellenőrző mechanikus használatának már-már kötelező jellegű típushibáit (’kellet, mellet’ stb.) megfejelve olyan, egészen eredeti félreértésekkel, mondatfűzésekkel, mint pl. „A maradványokból ugyanis egy olyan emberfa anatómiáját őrzik, amely inkább a trópusi övezetben érezhette otthon magát, és a jégkorszak hidege komoly veszélyekkel fenyegette.”
 
Azt gondolhatnátok, ennél rosszabb már nem jöhet, pedig igen: a magyar kiadás „színvonala” méltó az eredetihez.
 
Rossz érzéseim a 35. oldalon kezdődtek, amikor a szerzők James Croll autodidakta skót tudósról szólva úgy vélték: attól, hogy ő neves csillagászok eredményeire alapozva elkezdte számítgatni a Föld keringési pályájának hosszú távú változásait, amatőr matematikussá vált. Aha: tehát aki tud számolni, az matematikus. Az, hogy a szerzők (és szerkesztők) nem tudnaxámolni, a következő oldalon vált nyilvánvalóvá, ahol kiderült, fogalmuk sincs róla, hogy bármely görbeszakasz összerakható véges számú (és eltérő hullámhosszú) szinuszgörbéből úgy, hogy ezek egyikének se kelljen semmiféle konkrét jelentést tulajdonítani — márpedig az ő nagy kedvencük, Milanković pontosan ezt tette. Ezért aztán a 38. oldalon megállapítják ugyan, hogy (a radioaktív izotópos kormeghatározó módszerek bevezetésével) „Milanković elmélete kártyavárként omlott össze”, de két oldallal később már ismét ő a fő hivatkozási alap. Ez a deréxerb ember a mi szerzőink „értelmezésében” azt mondta ugyanis, hogy „a magasabb szélességi körökön a Föld tengelyferdeségének változása a kb. 41 ezer éves ciklusosságot mutat, míg az Egyenlítőnél egy-egy ciklus csupán 22 ezer évig tart”. Értjük, ugye? A középponttól távolodva a Föld tengelyferdesége hol ilyen, hol olyan, azaz a Föld tengelye girbegurba. Ez a girbeség-gurbaság pedig állandóan változik a ciklusoknak megfelelően: a tengely egyes szakaszai éppen ferdülnek, mások merőlegesednek. Hát, ez a kép elég izgalmas, de azért roppant hülyén néz ki…
 
Az, hogy a szerzőknek a legcsekélyebb sejtelmük sincs arról, hogy miről is beszélnek voltaképpen, a 81. oldalon vált nyilvánvalóvá, ahol elkezdték „megmagyarázni” az általuk használt fogalmakat. A Föld pályájának a tökéletes körétől eltérő, ellipszis jellegének mértékéről szólva egyebek közt az alábbiakat követték el:
„Az excentricitás módosulásai valójában csak nagyon kis mértékben befolyásolják a földre érkező napsugárzás mennyiségét (kb. 0,03%), az évszakok változására mégis nagy hatással vannak. Ha a Föld tökéletes kör alakú pályán keringene a Nap körül, a bolygó ugyanazon pontjára mindig ugyanannyi napsugárzás érne: ez azt jelenti, hogy nem lennének évszakok, vagyis mindig mindenhol ugyanaz az egy évszak uralkodna.” Szóval, ez nemcsak a középiskolai földrajz tananyagnak mond ellent tökéletesen, de az elemi logikának is. Talán fölösleges részleteznem, de a Föld minden pontja ugyanaznap van a legtávolabb a Naptól és ugyanaznap van a legközelebb is hozzá. Ha ez a kolosszális sületlenség igaz lenne, ugyanakkor lenne tél (illetve nyár stb.) az északi féltekén is, mint a délin — mi azonban a szerzőkkel ellentétben tudjuk, hogy ez nem igaz. Az évszakok oka a napsugarak beesési szögének váltakozása, annak meg a Föld tengelyének ferdesége — aminek persze semmi köze a pálya alakjához.
 
Ezt az ökörséget Mark Maslin, a University College of London földrajzprofesszora és Környezettudományi Intézetének igazgatója, vezető paleoklimatológus (őséghajlattanász) követte el. Tőle olvashatjuk azt a félelmetesen egyszerű koncepciót is, amely egyetlen „huszárvágással” magyarázza meg nekünk, mitől lehetett az, hogy a 2,5 millió – 1 millió évvel ezelőtti időszakban az eljegesedések ciklushossza kb. 41 ezer év volt (ilyen ciklusokban változik Milanković szerint a Föld tengelyének ferdesége — tehát nem a pálya excentricitása!), az utolsó egymillió évben viszont a ciklusok hossza kb. 100 ezer év volt. Kapaszkodjatok meg: Maslin szerint ez azért van, mert „bolygónk eddigre már viszonylag sokáig volt a jég uralma alatt”. Értitek, ugye? Ha a bolygó már elég hosszú ideje van a jég uralma alatt, akkor a 41 ezer éves ciklusú hatás százezer éves ciklusokat fog okozni. Máról holnapra, hipp-hopp!
 
Nem, ne higgyétek, hogy az egyéb részek jobbak, csak kevésbé értek hozzájuk. Az pl. kimondottan szemet szúrt, hogy John Hoffecker, a Kolorádói Egyetem tudományos munkatársa a két lábra állásról, a Homo nem (genus) kifejlődéséről írva egyedül az ún. „szavanna-hipotézisről” emlékezik meg úgy, mintha az alternatív elméletexót se érdemelnének (ha vannak egyáltalán). Ehhez ugyan a jégkorszak kezdetét az egyéb fejezetekben szereplő (és valós) 2,5 millió év helyett ezelőtt 8 millió évre kell datálnia (96. old.), de hát ez igazán nem lehet akadály!
 
Csányi Vilmos (1988-ban!) az alábbiakban foglalta össze, hogy mik azok a tulajdonságaink, amiket a „szavanna-hipotézis” nem vagy csak rendkívül erőltetetten képes magyarázni. Az ember:
* erősen izzad;
* sós könnyeket sír,
* populációja mintegy 7%-ának bőrlebeny nő az ujjai közt;
* szőrzetének jelentős részét elvesztette (a szavannán az összes emlős szőrös)
* orra kiemelkedik, orrlyukai lefelé néznek;
* levegővételét képes szabályozni (ezt nem tudja egyetlen más főemlős se);
* magzatának kb. 3 hónapig merülési reflexe van;
* bőre alatt hőszigetelő zsírpárnát visel;
* vokálisan kommunikál;
* nem magát (egymást) nyalogatva tisztálkodik, hanem mosakszik;
* ősi telepeinek elsöprő többségét vízpartokon találjuk (a csimpánz pl. veszekedetten irtózik a nyílt vízfelülettől)
 
Végezetül: teljesen kényszeredett annak indoklása, miért is kellett volna őseinknek otthagyniuk az őserdőt — legközelebbi rokonaink, a csimpánzok és a bonobók máig ott élnek, lehetőségeikhez képest vígan.
 
Az ún. „vízimajom-elméletről” pl. itt:
olvashattok. Se erről, se egyetlen más elképzelésről a szerzők még egy árva utalás erejéig se emlékeznek meg: mintha a „szavanna-hipotézis” bizonyított elmélet lenne.
Úgy hiszem, ennyi most elég lesz (van még, de már kidühöngtem magam).
 
Általában szívesebben olvasok jó könyveket, mint rosszakat (ez alól némely költőket tekintsünk kivételnek).
 
Nos, ez a könyv 6800 Ft-ba (hatezernyolcszáz forintba!) kerül. Melegen ajánlom: bele se kezdjetek!

 

süti beállítások módosítása