A Vincent-blog elköltözött

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 



 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

Cégtársaink, Barátaink, Atyánkfiai

2011.06.10. 18:30 | Kettes | 176 komment

Címkék: cba

Itt a Vincenten már csinos gyűjteményünk van az orbáni állam saját zsebre  törvénykezésének bizonyítékaiból. Egyszer majd talán lesz Wikipedia-cikk a Lex Haverokból (bár ha ilyen ütemben teljesedik ki Magyarországon a sajtószabadság, akkor lehet, hogy Wikileaks lesz az). Addig is nézzük meg a pártállam és egyik legmasszívabb támasza, a CBA-csoport összefonódását!

A CBA a Tesco után a második legnagyobb forgalmú, nagyobbrészt feltörekvő magyar féloligarchák, kisebbrészt kistulajdonosok birtokában lévő üzletlánc. Tulajdonosai között megtalálható a Gój Motorosokat pártoló Baldauf László és az Orbán beszédeinek hallgatóságában gyakran feltűnő Lázár testvérek is. Baldauf Lászlónak az ingyenes CBA reklámújság 2010. áprilisi számában megjelent "vezércikke" mindent elárul a CBA fő tulajdonosainak politikai nézeteiről:

"Nem tűrhetjük tovább, hogy országunkat hazug, jellemtelen gazemberek vezessék, akik Magyarország számára jelentős visszafejlődést hoztak. Az elmúlt időszakban már elkezdődtek a felelősségre vonások, azaz sok, jelenleg kormányon lévő politikusra minden bizonnyal ítéletidő vár. — Az iránymutatásom által elkészült címlap erre utal."
(Galamus)

Az említett és itt látható óriásposzteren egyébként a CBA éppen tiltott pártfinanszírozást nyújt a Fidesznek, de ez sem az akkor még nem Orbán-hű ügyészséget, sem az OVB-t nem zavarta.

A kormány és a CBA a nemzeti együttműködés új, hárompilléres korporatív modelljét alkotta meg:

  • a parlamenti többség szállítja az extraprofitot nyújtó jogszabályokat a Cégtársak, Barátok, Atyánkfiai Korlátolt Felelősségű Társaságnak,
  • az állampárti média gondoskodik róla, hogy a CBA-ról kizárólag pozitív, konkurenciájáról pedig kizárólag negatív hírek jelenjenek meg,
  • az állami hatóságok vizsgálatokkal és bírságokkal nyírják a konkurenciát.

A megnyert választás után a fideszes többségű parlament és a kormány viszonozta a kampánytámogatást. Amikor Lázár János és Rogán Antal 2010. októberében benyújtotta a kereskedelmi üzletláncok különadójáról rendelkező törvényjavaslatot, gondjuk volt rá, hogy a CBA puhára essen. Az adó progresszivitásával elérték, hogy a CBA-lánc egyedi üzletei gyakorlatilag nem fizetnek adót, miközben a CBA-hoz hasonló méretű hipermarketek tízmilliárdokat fizetnek. Így kell versenyelőnyt kovácsolni a (mindig csak mások számára kötelező) válságadókból.

A vasárnapi nyitva tartás szabályozásával a kormány láthatóan megpróbálta átterelni a hipermarketek vásárlóit a többi bolttípus felé. A kezdeményezés végül személyesen Orbán Viktoron bukott meg. Hogy miért, az rejtély. Az Orbán által adott magyarázatnak épp úgy nincs köze a valósághoz, mint ahogy a korlátozásnak sem volt.

De a CBA-nak nem kellett sokáig szomorkodnia: a legfrissebb hírek szerint a Fidesz "most tartja időszerűnek az újabb bevásárlóközpontok engedélyezésének felfüggesztésére, illetve a kereskedelem újraszabályozására vonatkozó LMP-s javaslat tárgyalását". Amíg a vasárnapi nyitva tartásnál a KDNP, a plázaépítések korlátozásánál az LMP ugrott bele a hasznos idióta — számukra oly kedves — szerepébe. A Fidesz a héten "váratlanul" felkarolta Szabó Rebeka LMP-képviselő törvényjavaslatát. A javaslat úgy hülyeség, ahogy van: egy igazi államszocialista, antiglobalista téveszme. A plázaépítés korlátozása nem fogja előnyösebb helyzetbe hozni sem a hazai termelőket, sem a kiskereskedőket, viszont visszafogja a munkahely-teremtést és megfosztja a kistelepülések lakóit az "olcsó és vacak" kategóriájú termékektől. De a CBA speciel jól jár vele.

És nincs megállás. A kormány, miközben bal kezével termékadót vet ki a cukortartalmú ételekre, hogy visszafogja a fogyasztást, a jobbal olcsó állami cukrot önt a piacra, hogy letörje az árakat. És közben gondja van arra, hogy a barátom barátjának áruházláncával  szerződjön az olcsó cukor piacra dobására. Mert az tűrhetetlen, hogy az atyámfia pálinkafőzdéje drágán vegye a cukrot.

A korporatív államban természetesen a Nemzet Golyóstollának is van feladata: mit ad Isten, Schmitt Pál a CBA éves borversenyének döntősei közül választotta ki a Köztársasági Elnök Bora cím nyerteseit. Hát ki nem szarja le, mit iszik a Pál, gondolná az ember, ha a cím nem jogosítaná fel a bor termelőjét arra, hogy a címkén feltüntesse "a Köztársasági Elnök Bora" védjegyet. Ezeket a borokat természetesen kizárólag a CBA forgalmazhatja. Ilyen az, amikor egy legfőbb közjogi méltóság magántermékek vigéceként a köztársaság jelképeivel árulja a haver borát.

Az együttműködés második pilléreként az állampárti/pártállami média juttatja el a megfelelő üzenetet a vásárlóknak.

A comment:com szorgos gyűjtésének eredményeképp csak 2011. áprilisában egy csinos — listaáron számolva többmilliós értékű — ajándék reklámidő jött össze a köztévében a CBA-nak.

És ezért a CBA-nak semmi mást nem kell tennie, mint visszamondania az aktuális kormánypropagandát. Egy élelmiszer-áruház, amint kormánypropagandába csomagolja a krinolint. Itt éppen egy büntetőjogi szigorítás hozott "eredményeket" szó szerint negatív idő alatt, mármint a CBA számára.

Az orbáni állam és a CBA korporatív együttműködésének talán legbizarrabb területe a nagy rivális Tesco elleni totális háború. "A magyar kormány hadat üzent a Tesco-nak" — ez hogy hangzana a The Economistban?

Az egyik fronton a pártállami média önti magából a Tescót simfölő híreket ("egérinvázió", "brutális biztonsági őrök", "munkavállalói jogok csorbítása", "áruhamisítás", "magyar áruk bojkottja", "mérgezett élelmiszer", "illegális megfigyelések"), a másikon az államapparátus teszi a dolgát: minden médiafeljelentést buzgó hatósági vizsgálat követ, majd bírság bírságot.

Nem érti a buta multija, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében rá is fontos feladat hárul: az eltakarodás. Vagy mégis? A Tesco Magyarország vezetője idén januárban "önszántából" elhagyta az országot.

Pörög az üzlet, a CBA-tulajdonos Lázár-testvérek pályáztatás nélkül jutnak hozzá egy sor elnökségi rendezvény lebonyolításához, majd Geszti Péter világosodik meg és adja el a Nemzeti Vágta jogait a Lázár-fivéreknek. "Nekik megvan hozzá a gazdasági erejük, a szakmai hátterük és a politikai elfogadottságuk" — nyilatkozza Geszti Péter a juj.hu-nak. Geszti arca, miközben az erőről beszél: priceless. Tán még most is sajognak a golyói.

Ne röhögj, a tiéd is fog, ha nem a CBA-ban vásárolsz.

· 3 trackback

süti beállítások módosítása