Örülünk, Vincent?

Kazahsztán felett száll a dal...

Troll proximity


Orbanisztán Infochart

P/c szerint a világ

  • Hibás feed URL.

Rovataink

Viccországban Gengszterkrónikák Gasztrowhat Focitörténelem Borzalmasvers Hülyeország Színház A nap idézete Zene-bona


nem felejtünk.jpg

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 

Híres utolsó szavak

 
 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

A magyar foci utolsó nagy korszaka XI.

2009.12.03. 06:11 | szempontpuska | 112 komment

Címkék: focitörténelem

Magyar csodák az európai kupákban, botrányoktól terhes ősz az NB I-ben. Nyilasi az Austria Wienben, Szokolai a Grazban, egy legendás metrófogantyú pedig az Üllői úton. Vezéregyénisége nélkül szétesik a Ferencváros és botaldozik Rába ETO. Feltörekvőben viszont a Honvéd és a Videoton. 1983 ősze következik.

 

 

Bajnokság

Sorozatban a harmadik bajnoki címéért indul harcba a Verebes-féle Rába ETO. A kérdés: lesz-e aki ezúttal letaszítja a trónról a két éve egyeduralkodó győri együttest? Az elmúlt évek rendre Fradi-Rába párharccal zárultak. Az őszi idényekben azonban előbb az Újpest, egy évvel később a Csepel tartotta a lépést a bajnokság félidejében. Vajon a Fradi ezúttal is ad egy szezonnyi előnyt riválisának, vagy esetleg új csapat emelkedik ki a Rába riválisaként?

Ennek megválaszolásához megkerülhetetlen az átigazolások szemügyre vétele, melyet - szokásunkhoz híven - az őszi mérkőzések előtt tekintünk át.

Szepesi ünnepli a gólját (Rába ETO-Videoton= 2:1)

Kezdjük a Rába ETO-val! A Verebes Józseffel a középszerűségből kitörő győriek, már '81-ben sem számítottak fiatal csapatnak. Ehhez képest feltűnő, hogy az ETO átigazolásai valahogy nem sikerültek. Pedig számos játékos korabeli nyilatkozatából kiérezhető a kacsintgatás a győri sikercsapat irányába. Nem nehéz kiolvasni a sorok között, a Rábának "széllel szemben" kellett volna erősítenie. Kétszeres bajnokként is az lett a vége, hogy a végén alig-alig sikerült nagy nevekkel feljavítani játékosállományukat. Az újpesti gólzsák, Kiss Sándor nyíltan kijelenti, hogy el tudná képzelni a helyét a győri csatársorban, hogy ez a vonzódás kölcsönös-e, arra soha nem derül fény. Dajka és Róth Antal neve egészen komolyan felmerül az ETO berkeiben, a végeredmény: "Nem sikerül" őket leigazolni. Egy évvel később Kardos átigazolását egészen sajátos körülmények között torpedózza majd meg az MLSZ, de erről majd akkor írnánk. Tény, hogy az Rába immár harmadik évének vág neki, gyakorlatilag változatlan összeállításban. A győriek esetében ehelyütt inkább arról tudtunk számot adni, ki az akiket nem tudtak leigazolni. Egyedül a kiemelkedő tehetségű békéscsabai csatár, Kurucz Ádám tette át székhelyét Győrbe. Vígaszágon marad a saját utánpótlás, olyan tehetségekkel, mint a tizenéves nagy ígéret, Rugovics Vendel és Lakatos Ferenc.

A "Mágus", oldalán Rugoviccsal és Lakatossal (balról Bolla Péter pályaedző)

Nagy változásokat él át az ezüstérmes Ferencváros is. Itt is is a távozókról lehet inkább beszélni, a helyükre nem sikerül új játékosokat igazolni, így az Üllői úton a nagy kérdés, tudják-e és hogyan átalakítani a csapatot két igazi ász, Nyilasi Tibor és Szokolai László távozásával. Nyilasi az Austria Wienbe, Szokolai (lásd korábbi részünket) a Strum Grazba igazol. Helyükre a gólerős Kerekes György megszerzését tervezik, de a leszerződtetése meghiúsul. Ennek még meglesznek a következményei. Kérdőjeles Ebedli helye a csapatban, de ő végül marad, Rubold és Bánki az új nevek a középpályán.

Nyilasi már az Austriában edz

A bronzérmes Honvéd házatáján viszont nagy a mozgás. Távoznak Paróczai, a nagy tehetségnek kikiáltott, de elszürkülő Kuti (Vasasba), Kanász illetve a "fenegyerek" Csehi.

Érkeznek: Sallai és Mohácsi a kieső Debrecenből, Sikesdi Gábor, illetve bevonulóként a SZEOL nagy ígérete: Kun.

A Honvéd ifjú szerzeménye hamar stabil csapattag lesz: Sikesdi

Az Ú.Dózsában ott készül az idénnyitóra, aztán mégsem lesz a liláké a pécsi Lőrincz és a csepeli Dékány. Visszatér a Volnánhoz kölcsönadott, veterán ezüstcipős Fekete László. Újak a Megyeri úton Bogdán, az ózdi Ambrus és az ifiből leszerződtetett Kozma István.

Fekete ismét lilában lövi a gólokat (Ú.Dózsa-Videoton=2:2)

A Vasasnál menthetetlenül kiöregednek a nagycsapat öregjei. Az elnyűhetetlen Zombori Sándor a francia Montpellierbe távozott, most követi Várady Béla a Toursba. A válogatott kispadjáról visszaül Mészöly Kálmán, hogy átvegye a piros-kékek irányítását.

A két újonc, a Volán és a Nyíregyháza. Előbbibe visszatér Martos Győző és mint írtuk, távozik Fekete László.

Székesfehérváron Kovács Ferenc veszi át a csapat irányítását és ezzel megkezdődik a Videoton felkapaszkodása a felsőházba. A fehérváriaknál kialakul egy új gárda, amelyről később sokat beszélünk még: Disztl P.-Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth-Palkovics, Csongrádi, Vadász, Májer, Szabó, Novath. Végh, Csongrádi és Májer voltak az öregek akik ebben az együttesben a rutint képviselték, de szerepük nélkülözhetetlennek bizonyult a későbbiekben. Talán ők maguk sem gondolták volna, hogy karrierjük legszebb korszaka, még hátravan.

Fehérvári kupaktanács az Üllői úton. 0:0-nál 11-est kap a Fradi (folytatás lejjebb)

Még egy fontosabb változás a végére: Elhagyja a PMSC-t a válogatott kapusa, Katzirz Béla. Mészároshoz hasonlóan, ő is Portugáliába, a Sportinghoz igazol, éppen Bubu helyét veszi át. Szeretik a magyar kapusokat a Sportingban.

Ilyen előzmények után tehát megkezdődik az 1983-84-es bajnoki idény. A nyitómérkőzésen az Ú.Dózsa beleszalad egy klasszikus pofonba. A lelkes újonc SZEOL AK, hazai pályán valósággal legázolja a lilákat 4:1 arányban. Az előző bajnokságot 1:6-al fejezték be Győrben és Újpesten nem voltak hozzászokva az ekkora zakókhoz. Inkább osztották őket semmint kapták. Nem tűnt jó előjelnek a jövőre nézve, pedig a Dózsának a KEK-ben is helyt kellett állnia...

A másik újonc, a Volán nem ilyen szerencsés. Csepelen 5:2-es vereséggel indul számukra a bajnokság.

Dékány lő gólt a Volán védők között

Akkor még nem tudtuk, hogy átmeneti jelenség-e, de a Rába ETO-n látszott, hogy nem a régi. Szó sem volt arról, hogy immár fogatlan oroszlánná váltak volna Hannichék, de a korábbi lehengerlő és gólzáporos győzelmek elmaradoztak. Ha egy pillanatra összemossuk az őszi és majd a tavaszi eredményeiket, kiadós vereségre és diadalra egyaránt találunk példákat. Ilyenek a 7:2 a Nyíregyháza, és 5:2 a Volán ellen, vagy 5:1 a Haladás otthonában, viszont szokatlan a győri 2:6 a középcsapatnak számító Vasastól.

Kisznyér indul meg a labdával (Ú.Dózsa-Rába ETO=2:0)

Tavalyi riválisuk a Fradi viszont - igaz, hogy ez ősszel immár hagyomány az Üllői úton - csak árnyéka önmagának. A vezéregyéniségek helyét egyszerűen nem tudták pótolni, a zöld-fehérek képtelenek megtalálni a formájukat. A válság súlyos és gyorsan jön a következménye. Már az ötödik fordulóban távozik Novák Dezső vezetőedző, helyét az ifikkel dolgozó Vincze Géza veszi át. Ha nem is az eredményeiről emlékezetes, de új (és rövid) korszak kezdődik az FTC-nél.

Kvaszta küzd a labdáért, Mörtel figyeli (FTC-SZEOL AK = 3:2)

A bajnokság döntetlen-királya lesz az Ú.Dózsa. A továbbra is defenzívára építő csapat az összeszokott Szendrei-Kozma, Kovács J., Sarlós,Tóth J.-Steidl, Kardos, Kisznyér-Kiss, Törőcsik, Fekete felállásban veszi az akadályokat abban a reményben, hogy két ötödik hely után, végre sikerül felkerülniük a dobogóra.

A Népstadion első kettős rangadóján - kritikán aluli teljesítménnyel - 2:2-es döntetlenre játszik egymás ellen az Ú.Dózsa és a Honvéd. Bármekkora is a lelkesedésem a lelátón, nincs az a szemüveg, amelyen keresztül nézve ez a nívótlan X dícsérhető lett volna. Egyetlen villanás ami számomra máig emlékezetes marad: 0:0-nál Kisznyér Sándor fantasztikus szabadrúgásgólt csavar a jobb felső sarokba. A Honvéd előbb egyenlít, majd fordítani is tud. Gere a tizenhatoson belül (!) megkerülős csel végén talál be Szendrei kapujába. A találkozó után füttykoncert (ebből csendesen kimaradtam), és nagy a felháborodás. Már az esti hírekben bemondják, hogy sajátos - a kor viszonyairól árulkodó - lépéssel az MLSZ pénzbüntetéssel sújtja a két csapatot, mely összeget a klubok az utánpótlásukra kell fordítaniuk. Ugyanígy jár a Volán és a Nyíregyháza (1:1) is.

Jancsika és Esterházy

Aztán jön a nyolcadik forduló. Üllői úton vendégeskedik a Haladás. Az előző évben a szombathelyiek kulcsfontosságú győzelmet arattak a Fradi otthonában (0:1), amelynek nem kis része lett abban, hogy végül a Rába nyerte a bajnokságot. Volt, azaz hogy, lett volna mit törlesztenie a hazaiaknak. Hétezer, ekkorra már meglehetősen frusztrált fradi drukker várta a visszavágást és a felemelkedést immár az új edzővel - Vincze Gézával - a kispadon.

FTC: Zsiborás - Szántó, Dózsa, Judik, Jancsika - Ebedli, Bánki, Pogány - Murai, Koch, Pölöskei

Haladás: Hegedűs - Kiss, Vörös Cs., Fitos, Preszeller - Nagy J., Hegyi, Papp, Dobány - Schrőter, Szabó F.

A hazaiak nagy elánnal kezdenek és hamar kétgólos előnyhöz is jutottak. A szünet előtt azonban - további hazai találatok helyett - szépít a Haladás. Fordulás után a vendégek kapuja a hírhedt "B közép elé kerül és amikor a túloldalon a kiugró Fitos, Zsiborás mellett egyenlít (2:2), a nézőtéren elszabadul a pokol. És akkor jött az a bizonyos metrófoganytú.

Akkoriban még nem műanyagból készültek a metró kapaszkodói. Kerestem, de nem találtam fotót a neten erről a kapaszkodóról. Öntöttvas fémháromszög, melyet vastag bőrszíjjal rögzítettek a krómcsőhöz. Ilyeneken lógtunk a metrókocsikban. 2-4 szegecs tartotta az elhasznált bőrszíjat a helyén. Nem volt nagy mutatvány zsebrevágni egyet.

Máig nem tisztázott kérdés, hogyan és mi történt. A második félidőben Büki játékvezető, akinek életét a továbbiakban végigkísérte ez a döntés, megállította, majd lefújta a mérkőzést. Hogy vajon eltalálta-e Hegedűst, a Haladás kapusát az a súlyos (tényleg kemény) fémdarab, vagy csak feléje dobták.... nem tudok állást foglalni. A kapus állt, a szombathelyiek odaszaladtak és hosszasan reklamáltak a bírónál. A jegyzőkönyv piros duzzanatról beszélt Hegedűs füle mögött, a fegyelmi bizottság után és még 25 év távlatából is egészséges csibészség, vagányság hangzik el az ügy kapcsán. Egy biztos! Hegedűst - hála az égnek - nem találhatták telibe. Olyan távolságról egy ilyen súlyú tárgy, tragikus sérülést okozott volna.

Node kell-e a meccs lefújásához, hogy eltalálják a kapust. Hogy került a pályára a metrófogantyú? Nyilvánvaló, hogy a Haladás játékosai nem Metróval érkeztek a mérkőzésre. Ennek ellenére Hegedűsnek még évekkel később is meg kellett mutatnia a meccs előtt a törölközőjét, hogy "van-e benne valami".

A Páncsics Miklós vezette Fegyelmi Bizottság salamoni döntést hozott: A Fradi következő meccsét Budapesttől minimum 50 km-re kellett, hogy lejátsza. Az eredmény? Az eredményt az MLSZ a pályán elért 2:2-vel igazolta le a csapatoknak. Ennyi. Ennyi?!

Bánki Dodóban látták az új karmestert az Üllői úton (mellette Dajka)

Az árnyoldalait már kielemeztük, nézzük mi egyéb történt a bajnokságban. Ekkoriban kezdtem szisztematikusan bajnoki meccsekre járni. Kicsit elkalandozva most a sorozat szubjektív oldalára, pusztán és kizárólag személyes  élményeim jogán, hadd idézzek fel két mérkőzést. A nemzetközi kupameccseire készülő Újpest helyenként pazar játékkal verte a Haladást 3:1-re. Máig nem felejtem, ahogyan a fiatal Kozma "kapcsiból" csak centikkel lőtt Hegedűs kapuja mellé (Akkoriban még nem épült ki a metró Újpestig). Egy begyakorolt szögletvariációval párszor kísérleteznek a lilák. A tizenhatos sarkánál várakozó Tóth Jokka, megpróbálja feléleszteni egykori csatáremlékeit, amikor a beemelt labdát röptében a szombathelyi kapura vágja. A már akkor elavult eredményjelző megúszta törés nélkül. Néhány kísérlet után feladják a próbálkozást. A végeredmény 3:1 lett a liláknak. 

A Zalaegerszeg ellen már kifejezetten könnyed játék következett. Kardos gyakorolta a büntetőket, Kisznyér pedig a szabadrúgásokat. Meglátjuk alább, ez még fontos lesz. Az Egerszeg ősz kapusa, Balázs pedig csúnya hibája után "rutinosan" lennmaradt a földön, mint aki megsérült az ütközésnél, de a gól az gól. Hogy mennyire ártalmatlan volt a helyzet, azt majd csak otthon, este a híradó összefoglalójában látom lassítva. Törőcsik immár utolsó fellángolásának korszakában van, Kiss Sándor pedig ontja a gólokat (Ú.Dózsa-ZTE = 4:0).

De a Videoton az, amely remekül hozza a formáját, szinte rá sem lehet ismerni a tavasszal még egészen az alsóházig süllyedő együttesre. Fehérvári nagyszüleim révén az ő meccseikből is marad némi benyomásom, amikor csak tehetem kimegyek a közeli Sóstóra. Amikor az újonc Szeged védőjét, Móriczot, már az első félidő derekán leküldi a játékvezető, mindannyian azt hisszük, itt most gólzáporos győzelem következik. És mégsem. A hazaiak beérik szolíd, de biztos 3:0-val. 

Disztl Péter kivédi Rubold tizenegyesét (FTC-Videoton= 0:0)

Kovács Ferenc fiai stabilan listavezetők, amikor a 12. fordulóban a Dalnoki Jenő vezette Tatabánya (ők is nagyon mélyről jöttek vissza) előtt adódik az alkalom, hogy átvegyék a vezetést a bajnokságban. A váratlan lehetőséghez azonban váratlan kudarc párosul. A Nyíregyháza otthonában meglepő 4:1 arányú vereséget szenvednek, így elúszik a lehetőség és a Vidi őszi bajnoki címét már nem veszélyezetti senki. Ugyanebben a fordulóban MTK-VM-FTC= 4:0.

Még annyit a Tatabányáról, hogy az ősszel üstökösként robban be a köztudtatba és szinte azonnal a bányász szurkolóinak szívébe lopja magát egy ifjú középcsatár: Plotár Gyula. Úgy tűnik ekkor, nemcsak a Bányásznak, de akár a magyar válogatottnak is hosszabb időre megoldódhatnak égető középcsatár gondjai. A Tatabány csatársora ekkor így kezdődött: Kiprich-Plotár-..... és hamarosan jön ide még egy név. Ugye nem kell mondanom?

Az őszi bajnok tehát a Videoton együttese. Mögötte második, a Komora Imre irányította Bp. Honvéd, amely egy ragyogó időszak kezdetén jár. A kispestieknek hosszú idő után van csapatuk: Andrusch -Sallai, Nagy, Garaba, Varga-Gere, Gyimesi, Détári-Bodonyi, Dajka, Esterházy - ez tipikus formáció, amely helyenként szelemes, látványos futballal is megörvendezteti szurkolóit. A nézőszám folyamatosan csökken. Egy Ú.Dózsa-Rába ETO rangadóra (2:0) csak kétezren kiváncsiak a Megyeri úton. Ebben a bajnokságban csak Kispesten növekszik a szurkolók száma.

Andrusch öklözéssel ment Boda elől (MTK-VM-Bp. Honvéd = 0:2)

Véget ér az őszi idény a bajnokságban. Az előző években már megtanultuk, hogy a félidei eredményből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. Mégis. A Fradi az alsóházban, szinte a kiesés réme ellen küzd. A Rába nem fér fel a dobogóra. Őszi bajnok tehát a Videoton - de valahogy nem érződik bennük az az átütő erő, amit a korábbi évek ETO-jában láttunk. Második a Honvéd, harmadik az Ú.Dózsa.

A góllövőlista élvonalában régről ismert nevek: Kiss László (Vasas) és Kiss Sándor (Ú.Dózsa), Hannich, Dobány, Bodonyi, Esterházy és Szabó J. a Videotonból.

A Volánban és az MTK-VM-ben egyelőre még csak szerény, de ígéretes nevek bukkannak fel. Szeibert, Katzenbach, Nyúl, Kékesi, Hatvanger, Forintos, a nagy visszatérő Boda, Bognár, a rutinos Fülöp...

Nyúl mellre veszi a labdát, mögötte Elekes (Csepel-Volán= 5:2)

A fehérvári és a kispesti szurkolók kivételével ez az ősz tehát nem sok örömet adott a bajnokságban. De valami más, valami szokatlan történt a nemzetközi kupákban. Eddig nem ehhez voltunk szokva.

Európai Kupák 

A szokásoknak megfelelően, ezúttal is négy magyar klub próbálhatott szerencsét az európai porondon, ahol a válogatott görög-magyar párharca folytatódni látszódott. Két görög csapaton túl, egy holland és egy izlandi ellenfelet dobott ki nekünk a sorsolás.

BEK

A Rábának egy éve nem adatott meg a lehetőség, hogy letegye a névjegyét a bajnokok tornáján. Egyetlen félóra után egy kiállítás, és vége volt mindennek a Standard Liege ellen. Most igazán könnyű ellenfél jutott Hajszánéknak, az izlandi bajnok Vikingur Reykjavik. Már előre dörzsöltük a kezünket. Éppen alkalmas ellenfél az ETO-nak, hogy kiadós gólzáporral nyissa meg a kupaszezont.

Az első mérkőzés Győrben. A hazaiak összeállítása: Kovács L. - Csonka, Hlagyvik, Magyar - Burcsa, Szepesi, Mile, Vági (55.p. Szentes) - (78.p. Kurucz) Szabó O., Horváth Z., Hajszán.

Hamar világossá vált, hogy nem csak a bajnokságban, de BEK-ben sem látjuk már viszont azt a Rába ETO-t, amit az elmúlt két évben megszoktunk. Gólszüretről nem volt szó, sőt, győzelemről is csak éppenhogy. Az izlandi bajnok derekasan állta a hazai próbálkozásokat. Amikor aztán Magyar a 26. percben végre vezetést szerzett, gyorsan kész voltak a válasszal. A következő percben Torvardarsson egyenlít. csak hat perc telik el, amikor Burcsa ismét vezetést szerez. A különböző források máig hol a győri középpályásnak, hol pedig Gíslasson öngóljaként jegyzik a találatot. A hátralévő csaknem egy órányi játékban nem esik gól. Ez olyan sovány győzelem, hogy még a továbbjutás is kérdéses lehet. Rába ETO - Vikingur Reykjavik = 2:1.

KEK

Folytatódik a görög-magyar párharc. Az évek óta dobogóközelben járó Ú.Dózsa számára nem túl bíztatóan indult a hazai bajnokság. Az AEK Athen ellen ha nem is számított esélyesnek, de egy bravúrral kiverhető a sárga-fekete gárda. Ha visszagondoltunk az egy évvel korábbi, IFK Göteborg elleni sikerre, volt mire alapoznunk a bizakodást. Első mérkőzés Athénban.

Az összeállítások. AEK Athen: Arvanitis - Papaioannu, Paraprastanitis , Manolas, Karagiozopoulos  - Ross, Dintsikos, Ballis (57.p. Ardizoglou) - Kottis, Vlachos (Akrivopoulos), Mavros.

Ú.Dózsa: Szendrei - Szűcs, Kovács J., Kardos, Tóth J. - Herédi, Ambrus (88.p. Sarlós), Szebegyinszky (72.p. Fekete), Kisznyér - Törőcsik, Kiss S.

A lilák ismét a jól bevált kontárkra építettek. A cél, max. egygólos vereség és idegenben lőtt gól. Nem jött össze. A televízió nem közvetítette a meccset (az ETO hazai pályán játszott), így e szerda délután a rádióra tapadva kellett figyelnünk az események alakulását. Ehhez a közvetítséhez kapcsolódik az egyik legfurcsább élményem, amelyre a közelmúltig azt hittem, én vagyok az egyetlen ember a világon aki visszaemlékszik! Nade nézzük sorjában! Egy félidőnyi kitartás után, a második játékrészben a hazaiak akarata érvényesült. A 65. percben Kottis szerzett vezetést a tomboló harmincezer néző legnagyobb örömére (1:0). Aztán - ennyi idő távlatából már meg nem mondom melyik görög révén - rövidesen 2:0. És jön az a fránya hajrá, amikor két perccel a befejezés előtt az angol idegenlégiós Trevor Ross beállítja az ideális eredményt az AEK továbbjutásához: 3:0.

Mi ebben a különös élmény?! - Kérdezhetnétek. Csalódottan bandukoltunk ki a hátsóudvarba, hogy délutáni focizással űzzük el a rosszkedvünket. Az esti krónikában azonban változott az állás. Az Athénból jelentkező Vass István Zoltán korrigálja tudósítását, amikor bevallja, hogy a második gólnál a felugró nézőktől nem látta a további eseményeket. Számára csak később, a meccs után derül ki, hogy a játékvezető érvénytelenítette a gólt. Így a végeredmény: AEK Athen - Ú.Dózsa = 2:0. Szinte félve teszi hozzá, hogy a stadionban - természetesen (?) - eredményjelző nem volt. Máig vissza tudom idézni ezeket a félszegen betoldott utolsó szavakat, ami Vass István Zoltánnak valószínűleg a legfurcsább esete volt pályája során. A remény - utólag - visszatért. A 0:2-vel is nehéz, de nem reménytelen a fordítás.

UEFA Kupa

A görög párbaj következő része: Larissa - Bp. Honvéd

Komora legénysége a következő összeállításban lép pályára, a nemzetközi színtéren meglehetősen rutintalan ellenfele otthonában: Andrusch - Sallai, Nagy A. Kerepeczky, Varga - Sikesdi, Gyimesi, Gere (67.p. Esterházy), Détári - Bodonyi, Dajka (78. p. Kozma).

A lelkes kiscsapat a 15. percben Maloumidis góljával vezetést szerez. A mérkőzés javarészében nem változik az állás, a tudósító szerint egyedül Dajka jelent veszélyt a görög kapura. A második félidő hajrájában, a 76. percben a lengyel Kmiecik tizenegyesével alakul ki a végeredmény. Larissa - Bp. Honvéd = 2:0.

Mindkét görög-magyar összecsapáson tehát azonos hazai győzelem született.  A dolgok nem állnak túl jól.

Kupacsapataink közül a Ferencváros húzta a legnehezebb ellenfelet. A PSV Eindhovent. Az első mérkőzés idegenben, Arie Haan tavaly még a Standard Liege színeiben keserítette a győri csatárok dolgát. De a hazaiak soraiban találhatjuk az egyik Kerkhof fivért és a kor holland ígéretét, Michel valkét, akiben akkoriban az új Cruyff-ot látták a tulipánosok.

PSV: Doesburg - van Aerle, Stevens, Brandts, Wildshut - Lokhoff, Willy van der Kerkhof, Valke, Haan - Koolhof, Thoresen.

FTC: Zsiborás - Jancsika, Judik, Rab, Kiss Z. (46.p. Rubold) - Ebedli, Takács, Koch, Pogány - Murai, Kvaszta.

A mérkőzés hamar élénk adok-kapokba torkollott, szerencsére ez gólokban értendő. Volt két tragikus perc a Fradi védelmének életében, amit a hollandok irgalmatlanul kihasználtak. A 19. percben Koolhof, a 20. percben Thoresen veszi be zsiborás kapuját és máris 2:0. De a veterán játékmester, Ebedli Zoli visszahozza a reményt, egy nagyon fontos idegenbeli góllal a szünet előtt, 2:1. Nincs azonban vége! Thoresen három perccel később, a 40. percben újra gólt szerez, a félidőben tehát 3:1.

A zöldek azonban egészen jól tartják magukat a második játékrészben. A 68. percben a fiatal Kvaszta révén egészen kiválóan alakul az eredmény, 3:2. Két idegenben lőtt gól, ráadásul a nagynevű PSV otthonában váratlan sikernek tűnik. Tíz perccel a rendes játékidő letelte előtt ismét Koolfhof következik és ezzel a végeredmény: PSV Eindhoven - Ferencváros = 4:2.

A továbbjutás nem reménytelen, de Fradi így is nehéz helyzetben van. Kétgólos hátránya ledolgozható, kérdés, hogy sikerül-e ezt kapott gól nélkül megoldani...

A kupameccsek első mérkőzései után a kilátások (megint) lehangolók. Egy sovány hazai győzelem és három idegenbeli, kétgólos vereség. A legrosszabb forgatókönyv szerint akár az is előfordulhat, hogy emberemlékezet óta először, nem jut magyar csapat a második fordulóba. De a visszavágók nagy fordulatot hoznak!

Vikingur Reykjavik - Rába ETO

Nem gondoltuk volna, hogy a Rábának a továbbjutásért kell küzdenie a visszavágón. Szerencsére az izlandi visszavágóról már megnyugtató hírek érkeztek. Bármilyen érdektelen is volt a talákozó, a lényeget a jegyzőkönyvek rögzítik. A Kovács L. - Csonka, Hlagyvik, Mile, Magyar - Burcsa, Szepesi, Vági - Szabó O., Hajszán, Horváth összetételű kezdőcsapat egy félidőn keresztül gól nélkül tartotta az állást a szerény képességű hazaiakkal szemben. A szünetben Verebes cserélt. Egyértelmű célja a támadójáték erősítése volt, kibekkelni egy meccset, nem az ETO stílusa. Nem is alkalmas rá. Vági helyére a fiatal Lakatos, Horváthén Szentes kapott lehetőséget. A feljavult csatárjátéknak köszönhetően az 58. percben Magyar szerez vezetést és ezzel gyakorlatilag eldönti a továbbjutást. Két perccel a vége előtt Szentes állítja be a végredményt: Vikingur Reykjavik - Rába ETO = 0:2

Ú.Dózsa - AEK Athen

Tudom, hogy nem egy világraszóló mérkőzés, de valamiért mégis különleges helye van a szívemben ennek a találkozónak. Talán mert az egyik első igazi eufória amit élőben megéltem (nemzetközi) meccsen és élőben. Talán azért mert a lelkem mélyén nem hittem volna, hogy sikerülhet.  Vagy talán azért, mert - Nagymamám teljes elképedésére - másnap reggelig vesztettem el a hangomat? Ki tudja?! A kellemes emlékek miértjén az ember nem gondolkodik, hanem csak visszaidézi olykor őket.

Ú.Dózsa: Szendrei - Szűcs, Kovács J., Sarlós, Tóth J. - Ambrus (67.p. Szebegyinszky), Kardos, Kisznyér - Kiss S. Steidl (89.p. Kovács B.), Fekete. Törőcsik tehát nem játszik.

Temesvári csapata fehér sportszárban, fehér nadrágban és lila felsőben. Az athéniak sárga-feketében. A görögök kapuja a Megyeri úti oldalon. Pont jó, én a tizenegyes pont magsságában ülök a tribünön, de a második félidőben majd át kell mennem a másik kapuhoz.

10. perc. Azt hiszem ez az a pillanat, amikor Kisznyér Sanyit egy életre a szívembe zárom. Gyorsan kell egy gól. Három-null, vagy négy-egy, ennyi kell a továbbjutáshoz. Gólra van szükség mindjárt az elején. Szabadrúgás. Valahonnan onnan, ahol a Népstadionban bevarrta Andruschnak. A lelátó már zúgja: Kisz-nyér-Sa-nyi, Kisz-nyér-Sa-nyi.  Feláll a sorfal és..... azt még látom, ahogy a levegőben úszik Arvanitis, megzörren a háló. Utána nem tudom mit történt. Az egész tribün egy emberként ugrik a levegőbe. A saját góóóól-üvöltésemtől azonban nem hallok a környezetemben semmit. Éppen csak mutálódott hangszálaim e pillanatban megindulnak az enyészet útján. 1:0

Kisznyér elől itt elfejeli a görög védő a labdát (hátul Steidl)

13. perc. Kiss Sanyi - pipaszár lábaival és szokás szerint lábszárvédő nélkül, legyűrt sportszárral - kavar a tizenhatoson belül, már senki nem ül a székén, amikor megrezdül a háló. Inenntől lásd az előző gólnál történteket. 2:0

Hihetetlen érzés. Még nem telt el negyedóra és máris semmivé olvadt az athéniek első mérkőzésén szerzett előnye.

17. perc. Görög akció a túloldalon. A görögök gólzsákja Vlahos kiugrik, kézzel maga elé idomítja a labdát, elfekteti a kifutó Szendreit és a hálóba gurít. Döbbenten ülünk a helyünkre fagyva. Az nem lehet, hogy aneves német Pauli nem látta! Kardos és a többiek vöröslő (ez később még megismétlődik) fejjel mennek reklamálni, de a játékvezető hajthatatlan. 2:1. Középkezdés.

39. perc. Támad a Dózsa, fölényben vagyunk, de nincs újabb gól. Aztán még mielőtt az első félidő véget érne (már meg nem mondom kit, de éppen az orrom előtt) buktatják a tizenhatoson belül. Tizenegyes!

Kardos áll a labda elé. A legszívesebben oda sem néznnék, de muszáj. Kardos nekifut, lő, góóóól! 3:1 és visszatért a remény.

A szünetben átvánszorgunk a másik oldalra, boldog-boldogtalan azt latolgatva, kihúzzuk-e kapott gól nélkül a második félidőt. Az Újpest végig fölényben, helyzetet  helyzet után kialakítva támad, rohamoz. Lassan de biztosan őrli fel a vendégek védelmét. A túloldalon vezetett ellentámadásoktól csak egészen ritkán kapok infarktust, de Szendrei kapuja érintetlen marad.

74 perc. Alig több mint negyedóra van hátra, idegenben lőtt góljával továbbjutásra áll az AEK. Megint - hangsúlyozom teljesen jogosan - másodszor jutunk tizenegyeshez. Ismét Kardos áll a labda mögé. Most vagy soha. Arvanitis balra mozdul, Kardos laposan az ellenkező sarokba. 4:1. Azt hiszem ekkorra már csak forró levegőt voltam képes kipréselni a számon. Hangot addigra már nem tudtam adni. Kardos világítóan vörös fejjel, öklőt rázva rohan ki a kispadhoz, a többiek nem érik utol.

Az a bizonyos, mindent eldöntő Kardos tizenegyes

A hátralevő negyedórában szorongás és eufória egyszerre. Továbbjutunk, de legyen már vége! Fújd le, fújd le! Pauli lefújja. Továbjutottunk. Hihetetlen. Jöhet a lándzsás útifű, kanalas orvosság, bármi, csak beszélni tudjak. De majd holnap. A hazafelé vezető úton újra és újra lejátszom magam előtt a meccs főbb eseményeit. Este pedig feszülten ülök, hogy lássam az összefoglalót.

Honvéd - Larissa

Hazafelé a Megyeri útról hallgattuk azt akinél rádió volt. Mit játszott a Honvéd? Nekik hogy ment. Nem volt vége, de erről később.

0:2-ről fordítani. Csontra ugyanaz a feladat, mint Kardoséknak. A Dózsa nem úszta meg kapott gól nélkül.

Andrusch - Kerepeczky, Nagy A., Garaba (91.p. Sikesdi), Varga - Sallai, Gyimesi, Gere (46.p. Kozma) - Bodonyi, Dajka, Esterházy.

Kispesten nem indult gólparádéval a mérkőzés. Sőt! Úgy tűnt gól egyáltalán nem is lesz. A Larissa sikerrel szűrte meg a Honvéd próbálkozásait, a félidőben még mindig gól nélküli döntetlen volt az eredmény. A remény az idővel együtt fogyott. Komora a veterán Kozma beállításától reméli, hogy sikerül elmozdulni a holtpontról. Úgy tűnik bejön. De a mérkőzés hőse nem ő, hanem Dajka László lesz. Ha nyáron Győrbe igazol, a Honvéd itt végzi.

Az 53. percben Dajka végre megszerzi a vezetést. 1:0.

Legalább a hosszabbítást sikerüljön kiharcolni. A piros-fehérek nem húzzák az utolsó percekig. A 70. percben megint villan Dajka és már 2:0. Behoztuk a hátrányt. A lélektani előny a magyar csapatnál és még van hátra 20 perc. Viszont egyetlen aprócska, görög gól és vége lenne mindennek. A Honvéd már nem kockáztat, de rohamoz tovább. Marad a 2:0, hosszabbítás következik. Öt perccel annak letelte előtt jön .... na ki más mint... Dajka. Fejel, benn van a harmadik, mesterhármas.

Dajka fejese nyomán benn van a harmadik! Továbbjutó a Honvéd

A kispestiek rendkívül fegyelmezetten, mindvégig biztonsági játékkal megőrizték kapujuk érintetlenségét és bravúros három-nullával megfordították az összesítést, kiharcolták a továbbjutást! Bp. Honvéd-Larissa = 3:0.

Háromból csapatból eddig három. A siralmas kezdet után most már biztos, hogy az utóbbi évek egyik legsikersebb kuparajtja ez a magyar csapatok számára. Hátravan még az esti FTC-PSV összecsapás. Nekik is sikerülhet?

FTC: Zsiborás - Jancsika, Dózsa, Judik, Szántó (62. p. Bánki) - Takács, Ebedli, Rubold, Koch - Murai (62. p. Kovács), Pogány az összeállítás az Üllői úti visszavágón.

A PSV is hozza sztárjait: Segers -Wildschut, Stevens, Brandts, van Aerle - Poortvliet, W. Kerkhof, Haan, Valke - Koolhof és Thoresen.

A Koolhof-Thoresen páros az előző meccsen 2-2 gólt lőtt, így a Fradi védelme tudja mire számítson. Ez nagyjából abban merült ki, hogy Jancsikáék nem lepődhettek meg amikor 26. percben Thoresen, az 55.-ben pedig természetesen Koolhof veszi be Zsiborás kapuját.

Földközelben Jancsika és Arie Haan

A mérkőzés képét látva, a hazaiaknak egy pillanatig nem volt esélyük a bravúrra. A Ferencváros ekkoriban túl sok gonddal küzdött, közhely, de Szokolai és Nyilasi hiányát, ahogyan a bajnokságban úgy a kupameccsen sem tudták lelkesedéssel pótolni. FTC - PSV Eindhoven = 0:2.

 

Következhet a kupák második fordulója. Három magyar csapat még versenyben:

BEK

Rába ETO - Dinamo Minszk

Az izlandi kaland után már egy komolyabb ellenfél jutot a győrieknek a második fordulóra. A szovjet bajnok az első fordulóban a svájci Grasshopperset búcsúztatta nagy küzdelemben 1:0/2:2-es eredményekkel.

Rába ETO: Kovács L. - Csonka, Hlagyvik, Mile (46. p. Szíjártó), Magyar - Hannich, Burcsa, Szepesi - Szabó O., Szentes, Hajszán.

Dinamo Minszk: Kurbikov - Siskin, Borovszkij, Trukan, Kurnenyin (Rumbutis)- Gocmanov (60.p. Vaszilevszkij), Zigmantovics, Pudjisev, Melnyikov - Sokol, Kondratyev.

Sokol nevét nem véletlenül szedtem vastagítva! Ez az a nap, amikor megtanultuk, hogy a Sokol nem csak egy bőrtokos zsebrádiót jelenthet. Szeretnék túlesni minél gyorsabban e mérkőzés krónikáján, ezért igyekszem csak gyorsan az eseményeken átpörgetni a beszámolót. Jó okom van rá.

Egy éve bíztunk, reménykedtünk abban, hogy a győriek valami új színt visznek majd a magyar csapatok kupaszerepléseibe. Na majd ők megmutatják! - vagy valami ilyesmi. Lieg-ben egy korai piroslap mindent megpecsételt. Kivártuk az egy évet, a Vikingur ellen a bukdácsolás is elég volt, de itt ennek egyszeriben vége lett.

Viktor Sokol már a második percben vezetést szerzett a Dinamónak Győrben. A 11. percben 0:2-re növelte a vendégek előnyét. Hannich büntetője a 13. percben csak szépségtapasz, majd Kurnenyin (20.p.) és megint jön Sokol (42.p.), így a szünetben az állás: katasztrófális 1:4.

A szovjetek a második félidőben sem ismertek irgalmat. Gocmanov az 54. percben 1:5-re módosítja az álllást, Szentes talál egy gólt a 62.-ben és ezzel már 2:5.

A hajrában mindkét csapat erejéből futja még egy-egy gólra. A szünetben csereként beállt Rumbutis révén 2:6, Szabó Ottó gólja (83.p.) pedig jelzi, hogy az ETO azért még a pályán volt. A végeredmény: Rába ETO - Dinamo Minszk = 3:6. Erről ne is beszéljünk többet!

KEK

Ú.Dózsa - 1.FC Köln

A Dózsának megint nem volt szerncséje a sorsolással. Tavaly az UEFA Kupavédő Göteborg után belehúzott és megkapta a Real Madridot. Most az AEK kiverését követően sem lazíthatott. A Bundesliga egyik nagyágyúja az ellenfél, olyan sztárokkal, mint Tony Schumacher, Littbarski, K. Allofs és Fischer.

Majd egyszer, talán sikerül azonos súlycsoportból sorsolt ellenfelekkel a tavaszi fordulókig eljutni, de a Köln ellen, a tisztes helytállás a cél.

Ú.Dózsa: Szendrei - Kozma I, Kovács J., Sarlós, Tóth J. - Steidl, Kardos, Kisznyér - Kiss S., Törőcsik, Fekete. Az összeállítás láttán két dolog szembeötlő. Az egyik, hogy a nagy taktikus hírében álló Temesvári Miklós három csatárral küldi pályára csapatát, igaz Törőcsik amolyan visszavont középcsatár, akinek inkább a labdák osztogatása, semmint a befejezés a feladata. A góllövés ekkoriban már Kiss Sándor reszortja volt Újpesten. A másik, hogy a fiatal Kozma ekkorra már zökkenőmentesen beépült a lila-fehér együttesbe, hol jobbhátvéd, hol beállós, hol pedig védekező középpályásként. Most addigi legnagyobb megmérettetésére készült.

1. FC Köln: Schumacher - Prestin, Strack, Hönerbach, Steiner - Hartman, Reif, Haas - Littbarski, Fischer, Klaus Allofs.

Temesvári nagyon felkészítette a csapatát, így a hazaiak korántsem voltak tisztelettudók Schumacher kapuja előtt. Természetesen nagy német fölényben zajlott a mérkőzés, de azok a kontrák... azok mindig magukban hordozták az "akár még gól is lehet" lehetőségét.

Aztán eljön az a bizonyos 38. perc. Már-már vége a félidőnek gól nélkül, amikor Tóth Jokka, pontosan a felezővonalról indítja tért ölelő átadással Törőcsiket.... Kese utolsó nagy korszakának a fénypontja következik ezekben a másodpercekben. A tizenhatos bal sarkánál remek csellel átvágja az őrzésével megbízott Steinert, kiviszi az alapvonalhoz. Ott újabb - immár megalázó - csellel elfekteti a német balhátvédet. Középre ível és a remek ütemben (összeszokottság!) érkező Kiss Sanyi úgy fejel, hogy az a legnehezebben foghatóan, a kapus előtt földre pattanva vágódik a hálóba. 1:0. Vezetünk!

Törőcsik első csele, Schumacher még nem sejti..

és a második után Steiner már beült a hintába, készül a beadás

..a végén gólöröm Kiss Sanyival és Nagy Lacival (melegítőben)

De a félidőnek - bármennyire is szeretnénk - még nincs vége. És milyen jó, hogy nincs vége. A 43. percben jön Kisznyér Sanyi, Kisznyér Sanyi és már 2:0.

A szünetben bőszen megy a találgatás, mi lesz itt?! Vajon összekeverték a mezeket és a Köln játszik lilában? vagy mi van?! Node hátravan még egy egész félidő, és már megrángattuk az oroszlán bajszát. Nem lesz ennek jó vége!

Fekete harca a kölni védőkkel

Bármi is zajlott az öltözőkben, a hátralévő időben az Újpest tartja magát. A kölnieknek most már ki kell támadniuk, legalább egy idegenben lőtt gólra szükség van. Nem ez történik. Törőcsik vezérletével újabb és újabb kontrák jönnek, a hazai védelem pedig derekasan állja a sarat. Ha meg ők nem tudják, még mindig ott van a kapuban Szendrei. A 63. percben aztán Kiss Sanyi valószínűtlen kiírást varázsol az eredményjelzőre: Ú.Dózsa - Köln = 3:0. Ekkor már megy a rigmus a lelátón: Schumacher, fogjál nekem békát!

Kiss Sanyi gólöröme a Köln ellen

Régen volt már a Megyeri úton olyan meccs, ahol a nézők ennyire szívesen lemondtak volna félórányi játékról. Igazuk volt! nem is úsztuk meg gól nélkül. A vendégek jól hajráznak és Steiner a 75. percben megtalálja a gyógyírt lelki sebeire, amikor szépít. A végeredmény. Ú.Dózsa - 1. FC Köln = 3:1. A közönség és a csapat örömmámorban úszik. Váratlan bravúr, győzelem. A Népsport másnapi számában azt írja, az újpestieknek a mai helyzetben a magyar labdarúgás egészéért kell harcbaszállniuk a visszavágón. Kétgólos előny, egy hazai pályán kapott gól. Nem lesz sétamérkőzés a visszavágó, de van remény.

Végezetül nézzük vissza videóról azt a bizonyos első gólt (a második találat egy későbbi mérkőzésről való):

 

 

UEFA Kupa

Bp. Honvéd - Hajduk Split

A Larissánál keményebb ellenfélnek ígérkezik a jugoszláv élcsapat. Az első fordulóban a román Craiovát (1:0;0:1) csak tizenegyesekkel tudták kiverni.

Bp. Honvéd: Andrusch - Kerepeczky, Nagy A., Garaba (68.p. Sikesdi), Varga - Sallai, Gyimesi, Détári (60. p. Kozma) - Bodonyi, Dajka, Esterházy.

A 32. percben a csúcsformában lévő Dajka - természetesen fejesgóllal - szerez vezetést a Honvédnak. Sajnos Cukrov már hat perccel később egyenlít, ami különösen fájdalmas idegenben lőtt gólként. Bodonyinak köszönhetően azonban a szünetre 2:1-es hazai előnnyel vonulhatnak le a csapatok, a veterán jobbszélső a 41. percben veszi be Simovic hálóját.

A második játékrészben is fej-fej mellett haladnak a csapatok, a Hajduk veszélyes támadásai már az 53. percben meghozzák nekik (másodszor is) az egyenlítést, Pesic a gólszerző és 2:2.

Eezekután már látható, hogy a meccs végeredményétől függetlenül, a Hajduk lépéselőnyben lesz a visszavágóra. Egy perccel a lefújás előtt azonban meglesz legalább a győzelem. Varga J. tizenegyeséből születik. Honvéd - Hajduk Split = 3:2. Nincs mese, idegenben kell kiharcolni a továbbjutást!

Visszavágók

Dinamo Minszk - Rába ETO

Ugye megértitek, hogy erre a meccsre immár csak kötelességből utazott ki a Verebes legénység, hiszen a hazai 3:6 után nem volt miben reménykedni.

A győriek némileg tartlékos összeállításban lépnek pályára: Leskó - Szíjártó, Hlagyvik, Rezi, Magyar - Hannich (46.p. Mile), Szepesi, Burcsa, - Szabó O., Szentes, Hajszán (84.p. Kurucz).

Némi meglepetésre Hannich szerez vezetést a győrieknek (más helyzetben ennek hogy örültünk volna!) tizenegyesből, a 31. percben. A 41. percben jön a válasz, ki más mint a jól ismert Viktor Sokol, a győriek mumusa egyenlít.

Sokol újabb gólja előtti pillanat

Szünet után (már nem is mondom kinek a góljával) fordítanak a hazaiak. 2:1.

Végül Kondratyev teszi fel az i-re a pontot. 63. percben szerzett találatával kialakul a végeredmény, ami egy laza edzőmeccs volt a Dinamónak. Dinamo Minszk - Rába ETO = 3:1. Ezen is túl vagyunk...

 

1.FC Köln - Ú. Dózsa

Nem túlzás azt állítani, most a Dózsán volt az ország szeme. A Kölnt kiverni óriási bravúrnak számított, a budapesti 3:1 dacára még mindig a nyugatnémetek számítottak az esélyesebbnek.

Az összeállítások. Ú.Dózsa: Szendrei - Kozma I, Kovács J., Sarlós, Tóth J. - Steidl, (86.p. Szebegyinszky), Kardos, Kisznyér - Törőcsik - Kiss S., Fekete.

Köln: Schumacher - Prestin, Strack, Hönerbach, Steiner - Hartman, Haas (74.p. Wilmer), Engels - Littbarski, Fischer, K. Allofs.

A mérkőzést a várakozásnak megfelelően hatalmas lendülettel kezdi a hazai gárda, így aztán a 8. percben nehéz eldönteni ki lepődik meg jobban, amikor Fekete beadása megpattan a hórihorgas Strackon és védhetetlenül vágódik Schumacher kapujába. 0:1!

Ennek bizony fele sem tréfa. A hazaiak mindent egy lapra tesznek fel, hiszen elvesztették az idegenben rúgott gól előnyét. Strack kisvártatva jóvá teszi hibáját és már a 17. percben egyenlít. A szünet előtt hajrában - a 43. percben - Littbarski csomót köt az újpesti védők lábára, és oda lő, ahová már Szendrei hihetetlenül hosszú kezei sem érnek el. 2:1.

Littbarski elmegy Tóth J. mellett

A mérkőzés során a németek szinte elviselhetetlenül erős nyomást gyakorolnak a lila-fehér védelemre és ha nincs Szendrei, a valószínűleg teleszkópos, kinyújtható karjaival, akár féltucatot is erámolhattak volna a Dózsának. Aztán alig kezdőik meg a második félidő és klasszis K. Allofs kiegyenlíti az összesítésben az állást. 3:1. Ennyi volt a vége a Megyeri úton. És ekkor még egy egész félidőt ki kellene bírni.

Következik a 69. perc. Egy ritka alkalom amikor az Újpestnél van a labda. Egy bedobás után Kardos jön előre a balszélen (!), nem nagyon tudni mit kereshetett ott, de a büntetőterülethez érve belövi a labdát, a veterán Fekete úszik a levegőben... és befejeli! 2:3! Itt már nem lesz hosszabbítás az egyszer biztos.

Húsz perc volt még hátra a mérkőzésből és a lilák bírják tüdővel. Klaus Allofs a legvégén még egyszer betalál, de addigra már elszállt a hazaiak reménye. Az Ú.Dózsa, magyar csapattól régen látott bravúrral továbbjutott végre a tavaszi kupafordulókig.

Továbbjutottunk! Szendrei és Fekete öröme a visszavágó végén

Eufóriában ünnepel a csapat és itthon a szurkolók. Az Ú. Dózsa korabeli történelmének legfényesebb sikerét ünnepelte. De magyar focinak is meg kellett becsülnie minden győzelmet, tovbbjutást akkoriban. Vajon meddig tart ez a sorozat? A következő fordulóban már biztos nem lehet könnyű ellenfél. De a Dózsánál sosem lehet tudni, mit húz majd elő Temesvári a kalapjából...

Következzék paraj videója :

 

Hajduk Split - Honvéd

Az Andrusch - Kerepeczky, Garaba,  Sikesdi, Varga - Sallai, Gyimesi (65. p. Kozma), Détári, Tóth  - Dajka (54. p. Gere), Esterházy összeállítású csapat sajnos semmit nem tud beváltani a visszavágóhoz fűződő reményeinkből. Sima háromgólos győzelemmel a Hajduk kényelmesen átgázol rajtuk. Gólszerzők: Pesic (15. és 61.p), valamint Vujovic a 85. percben.

Vujovic már mindenkit kicselezett és az üres kapuba gurít. Ez volt a harmadik

Hajduk Split - Bp. Honvéd = 3:0

Az Ú.Dózsa a tavasszal folytatja. Ellenfele ismét egy kupavédő, a skót Aberdeen.

Inenntől átadom a szót vendégszerzőnknek parajnak, aki a következő részben a válogatott '83 őszi teljesítményét tekinti majd át, de még előtte, egy-két érdekes és tanulságos kitekintéssel szolgál az európai kupaküzdelmek, további magyar vonatkozásaira is:


Néhány szót, úgy érzem, megérdemel az ekkor már külföldön játszó légiósaink szereplése, annál is inkább, mivel nem akármilyen eredményeket érnek el néhányan közülük. Nézzük csak:

Ez az első légiós éve mind Nyilasinak, mind Szokolainak. Csapataik, az Austria Wien és a Sturm Graz az UEFA kupában szerepelnek, na de hogyan !!
 
UEFA KUPA
1. forduló:
 
Aris (luxemburgi)-Austria Wien = 0:5
A kezdőcsapat csatársorában Nyilasi + Magyar István, (az egyik gólt Nyilasi rúgta)
 
Austria Wien - Aris = 10:0
A kezdőcsapat csatársorában Nyilasi + Magyar István, a gólok közül Magyar egyet, Nyilasi négyet vállalt.
 
Sportul Bukarest - Sturm Graz = 1:2
Szokolai egy gólt szerzett.
 
Sturm-Sportul = 0:0
 
Zürich - Antwerpen = 1:4
 
Antwerpen - Zurich = 4:2
Fazekas két gólt szerzett.
 
2. forduló
Austria Wien - Laval = 2:0
A kezdőcsapat csatársorában Nyilasi és Magyar. Ez utóbbi gólt is szerzett.
 
Laval -Austria Wien = 3:3
Nyilasi és Magyar is játszott. Nyilasi egy gólt szerzett
 
Verona - Sturm Graz = 2:2
Az egyik gólt Szokolai szerzi
 
Szokolai a veronai védőkkel
 
Strum Graz - Verona = 0:0
 
Az Antwerpen kiesik a Lens ellenében
 
3. forduló
 
Austria Wien - Internazionale = 2:1
A kezdőcsapat csatársorában Nyilasi és Magyar. Mindkét gólt Nyilasi rúgta, bagatell...
 
Nyilasi második gólja az Inter kapujában
 
Internazionale - Austria Wien = 1:1
A kezdőcsapat csatársorában ott van Nyilasi és Magyar is. Sokáig null-null, majd Magyar villan egyet és utána már hiába egyenlít az Inter, Nyilasiék készülhetnek a tavaszi negyeddöntőre a Tottenham ellen.
 
Sturm Graz - Lokomotiv Lipcse = 2:0
 
Lokomotiv Lipcse - Sturm Graz = 1:0
 
Szokolaiék készülhetnek a tavaszi negyeddöntőre a Nottingham Forest ellen.
 
A KEK-ben a finn Haka a Juventus ellen szintén a negyeddöntőbe készül Kolár Endrével.
 
Összeségében tehát 4 magyar idegenlégiós és egy magyar csapat maradt versenyben 84 tavaszán

A bejegyzés trackback címe:

http://orulunkvincent.blog.hu/api/trackback/id/tr961565856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Naumov 2009.12.03. 12:54:20

@Noname Cowboy: Hát ezt mondom, hogy a cikkben eredetileg Gábor volt pedig Lászlónak kellett volna lennie :) De mostanra már javították

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.12.03. 13:16:42

@Naumov: Ja Sorry. Csak @szempontpuska: egyidőben írtunk.
A Tiédet pedig félreértettem.

haromt · http://90es.blog.hu 2009.12.03. 13:19:58

A második képen Rugovics, az maga a Bakony Maradonája?
Álias Vendi bá, a Veszprém jelenlegi gyerekcsapatának edzője?

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.12.03. 13:26:38

"Andrusch -Sallai, Nagy, Garaba, Varga-Gere, Gyimesi, Détári-Bodonyi, Dajka, Esterházy"

Nagycsoportos ovisként kívülről tudtam ezt... :)

Amúgy a 'csehi' név a bkk megyei első osztályban ma is egyenlő a fenegyerekséggel... csak most már ráadásul alattomos is.

gyz 2009.12.03. 13:29:41

@szempontpuska: gratulálok, nagy élvezettel olvastam, de van egy óriási mulasztás ezúttal:

Mindenképpen kiemelendő, hogy Fekete fejesgólja idején már 10 emberrel játszottunk, tehát még heroikusabb teljesítmény volt.

iszonyúan nyomott a Köln, 3-1 oda, Sarlóst kiállítják, van még vagy fél óra hátra: én azt hittem, kapunk egy hatost. Erre jött Golyó, és becsukafejelte :)

de szép is volt.

gyz 2009.12.03. 13:35:43

@sanyikácska: Kardos, Sarlós, Dajka, Détári

szempontpuska 2009.12.03. 13:43:03

@gyz: Hát látod ez nekem teljesen kimaradt :-(

viszon tolyan szinten teleírtam a posztot, hogy még egy sorral kiegészítem akkor a végéről lemarad (mint ahogy lemaradt a szokásos elbúcsúzó rész)

Ugyanennek az időszaknak a válogatottról szóló fejezete emiatt külön posztban jelenik meg... ebbe már - szó szerint - fizikailag nem fért bele

gyz 2009.12.03. 13:44:37

@szempontpuska: a Fradiból nyugodtan kihúzhatsz pár sort. Úgysem erre az évükre emlékeznek szívesen vissza :)

paraj 2009.12.03. 13:45:39

1.
Forintos a Volánbol nemrég halt meg, ha jol tudom

2.
Sokol a BEK kiirás golkirálya lett, ugy, hogy a kovetkezo forduloban ki is estek .. Viszont 85ben az UEFA negyeddontoben a Zseljeznicar utotte el oket a tovabbjutástol..tovabb nem kell mondanom, gondolom.

szempontpuska 2009.12.03. 13:52:29

@gyz: Az ftcbk.hu nagyon lelkiismeretesen és korrekt módon, hétről hétre szemlézi a sorozatot csakafradi olvtárs jóvoltából!

szempontpuska 2009.12.03. 13:53:04

@paraj: és tudod mit csinál ma Sokol ?
Az UEFA.com állandó tudósítója/szakírója!!!

Tutó 2009.12.03. 14:00:37

Tisztelt szempontpuska!

Parádés poszt,páratlan pikantériákkal,példás pedantériával!
Azt hiszem a szerző most már ha akarja sem nagyon tudja elkerülni,hogy átvegye a Kisznyér Sándor díj aranyfokozatát, a mű pedig azt, hogy könyvvé rendeződjön...

Üdvözlettel:
Lakat T. Károly

P.S.
A győri pályaedző: Bolla Péter.

szempontpuska 2009.12.03. 14:04:58

@Tutó: :-)
köszönöm, de ezt nem bírtam palástolni

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.12.03. 14:09:33

Ragyogó cikk, de 'súlytja' helyesen 'sújtja', és 'had' helyesen 'hadd'

szempontpuska 2009.12.03. 14:10:34

@Szigi.: már intézkedem is. nagyon kapkodva készült, bocsánat..:-(

Szigi. · http://depechemode.blog.hu 2009.12.03. 14:10:50

@Tutó: pont az Ön régi NS-es visszaemlékezéseire emlékeztetett ez az írás, amiket nagy élvezettel olvastam kiskoromban (a "jó x évvel ezelőtt anyám úgy emlékezett vissza..." kezdetűekre gondolok.)

Tutó 2009.12.03. 14:18:41

@Szigi.:

Tisztelt Szigi!

Megtisztelt, hogy emlékszik azokra az írásokra,amelyek aztán Apám regénye, avagy egy edző a Tizedes utcából címmel könyv formájában láttak napvilágot.
Csak én sokkal szerencsésebb voltam, mert 1957-től lehetnek konkrét öltöző élményeim,s az bizony egy más futball és futballista világ volt...

Üdvözlettel:
Lakat T. Károly

Enok mester (törölt) 2009.12.03. 14:18:58

Csehi különben miért "fenegyerek"?

szempontpuska 2009.12.03. 14:23:09

@sanyikácska: Kinagyítottam. Dajka, Kardos, Döme stimmel. A negyedikük azonban Sarlós András (logikus is, mivel Ő védő volt, és ez a Dózsa kapuja előtt van)

The Last Punk In Town · http://bringingupbaby.blog.hu 2009.12.03. 14:56:02

Ekkor tették először próbára az én (7-8 éves) zöld-fehér szívemet. Hogy a fenébe lehetett az, hogy nekem azt kelljen számolgatni, hogy a Fradi hány ponttal kerülheti el a kiesést? Nyilasi és Szokolai távozása így agyonnyomta volna a társaságot? Máig nem értem az akkori szituációt.

szempontpuska 2009.12.03. 14:58:10

@The Last Punk In Town: Két ekkora ász kiesését nehezen viseli el bármely csapat....

Enok mester (törölt) 2009.12.03. 15:02:47

@szempontpuska: A Honvédból '87 nyarán távozott Détári és Garaba, majd rögtön a szezon elején Dajka. Szerintem hasonló kaliberű ászok. Mégse estek ki, hanem bajnokok lettek.

szempontpuska 2009.12.03. 15:06:10

@Enok mester: Figyelj ide!
Én próbálok előzékeny lenni itt a Fradi iránt, erre te itt most nekiállsz és feszegeted a korlátaimat ?! :-D

Tutó 2009.12.03. 15:06:31

@Enok mester:

Tisztelt Enok mester!

A Fradi az MÁS...
Az nem pusztán egy futball csapat, hanem lét és életforma.
(Ez az angol edz éppen ezt nem értette meg...).

Üdvözlettel:
Lakat T. Károly

szempontpuska 2009.12.03. 15:07:56

@Tutó: OFF
ezt az írást olvasta már?
www.ftcbk.eu/2009/12/03/lakat-karoly-az-edzo/
mostanában jelent meg
ON

Tutó 2009.12.03. 15:27:41

@szempontpuska:

Tisztelt szempontpuska!

Köszönöm, hogy szólt, elolvastam és nagyon jól esett.
Már meg is köszöntem az ominózus honlapon az írást a szerzőnek.

Üdvözlettel:
Lakat T. Károly

Tutó 2009.12.03. 15:47:04

@szempontpuska:

Tisztelt szempontpuska!

Ön ismeri a szerzőt?

Üdvözlettel:
Lakat T. Károly

szempontpuska 2009.12.03. 16:10:11

@Tutó: egy valakit ismerek arról a honlapról, de őt sem személyesen. Holnapra rákérdezek a szerzőre!

Tutó 2009.12.03. 16:23:06

@szempontpuska:

Tisztelt szempontpuska!

Köszönöm!

Üdvözlettel:
Lakat T. Károly

sporttárs 2009.12.03. 17:32:03

Emlékszem ezekre a KEK-meccsekre, tévé előtt is eufória volt a Dózsa remeklése. Az Aberdeen ellen pedig a krimi... de ezt majd a maga idejében. :)

Való igaz, akárcsak az ETO, a Honvéd se tudott semmit felmutatni a nemzetközi kupákban - de hát kevesek voltunk mi akkor már, a hazai közegben védett sztárjainkkal. A Mezey-féle csapat iszonyú jól volt összerakva, a klubcsapatokban ugyanazok a játékosok nem megfelelő társakkal és edzőkkel nem tudtak hasonlóan teljesíteni. Persze, hol voltak ők így is a maiaktól...

Hogy egy csapat összerakva, kellően kitalált játékkal, tekintélyes, jó edzővel és persze valamiféle megmagyarázhatatlan, egyszeri kegyelmi állapotban mire képes, azt hamarosan egy vidéki klub igazolta Európa előtt.

paraj 2009.12.03. 19:36:59

Gondoltam, szerzek nektek egy jo estét

www.youtube.com/watch?v=A1FXd8HY88Y

(jutyub debutálásom...)

Tutó 2009.12.03. 20:09:16

@paraj:

Tisztelt paraj!

Mit mondjak...sikerült!
(Mármint jó estét szerezni.)
Ha nem tévedek, akkor ez az unikális példány egyike a paraj-féle "csak nekem van meg..."gyüjteménynek.

Ami közben eszembe jutott:

- Drága jó Fekete Lacinak kb. annyi köze volt az első gólhoz, mint nekem...
- Kardos helyzeténél az az egykori Fradi edző jutott eszembe, aki mindig azt mondta a Mátrainak, a Szűcsnek meg a Páncsicsnak, hogy : "Attól mentsen meg minket a jó Isten, hogy ti kerüljetek helyzetbe..."
- Elképesztő a mozgáskoordináció különbség a Törőcsik és a még pályán lévők között...

Köszönjük!

Üdvözlettel:
Lakat T. Károly

berochello 2009.12.03. 20:29:06

@paraj: Te jóanyám, milyen kincseid lehetnek még?

berochello 2009.12.03. 20:54:26

Én is gratulálok a fejezethez. Sok info még nekem is új, pedig abban az időben élő-lexikon voltam. Én is Újpest-drukker voltam, (akkor még dózsa-drukkernek hívták az ilyeket) bár csak tv előtt ülő meg újság olvasó/gyűjtő, de mivel csak '81-től követtem kiemelt figyelemmel a focit, ez a kupasorozat maradt az egyetlen újpesti fociélményem amit a jelenben követhettem. Kár hogy ez a csapat egy "nyomorult" bronzérmet nem tudott összehozni! Még a '87-es, '88-as ezüstnek örül(get)tem, de mire '90-ben bajnok lett már nem hatott meg, a magyar foci nemzetközi sikertelensége miatt.

berochello 2009.12.03. 20:57:36

@paraj: Erre a Kardos-ziccerre nem is emlékszem. Rendesen elügyetlenkedte!

berochello 2009.12.03. 21:01:13

Littbarski 22 évesen cs.k. Erre sem emlékeztem.

paraj 2009.12.03. 21:19:34

@Tutó:
Én távolabb mentem gondolatban: mi koze volt ennek a golnak nemhogy Feketéhez, hanem Temesvárihoz ? Mégis, ha 3 centivel feljebb pattan a labda, esetleg kiesés, és utána 1 oldalas elemzés a sajtoban, hogy mit és hogyan hibázott...edzősors, ugyebár.
Ez a Koln akkor europa egyik legjobb csapata (az elso forduloban hetest rúgtak a Tirol-nak ...). Ennek a csapatnak 3 játékosábol ugy csinált bohócot Torocsik, ahogy akart, kozte volt egy laza koténycsel, mint a grundon .... Fenomenális.

Tutó 2009.12.03. 21:29:19

@paraj:

Tisztelt paraj!

Bizony, bizony,ezen én is sokat morfondírozom...
Hogy milyen szerepet játszottak bizonyos gólok egy-egy csapat, edző, játékos,válogatott sorsában, karrierje alakulásában.
Bár ezt is nagyon nehéz "szabályozni", mert szerencsétlen Herbergernek mi köze volt a vajon a Czibor góljához a döntőben, amit a Turek meg a Kohlmayer szerencsétlenkedett össze...?

Üdvözlettel:
Lakat T. Károly

berochello 2009.12.03. 21:38:40

De Alofs gólja is elég mákos volt. Úgy pattant meg Kovács J. lábán hogy... szóval úgy.

STEWART NEAL 2009.12.03. 22:17:04

@sanyikácska: Én is gratulálok, nagyon jól sikerült egykori dicsőségünk bemutatása! Én erre emlékszem: " Kölniekkel játszó lila tünemény... "

jabka 2009.12.03. 23:02:45

@paraj: Sikerült - mármint a kellemes este - fantasztikus videó kár, hogy nem magyar a kommentár! Nem vagyok Újpest drukker, de Törő egy isten volt erre nincs jobb szó! A Nyíl könyvben van leírva, hogy milyen kár hogy ők ketten csak ritkán voltak egyszerre igazán formában. Törőnek ez a 84-86-ig tartó időszak tulajdonképpen a másodvirágzása volt, kár hogy a Mezey csapatba nem került be.
Kedvelem Mezeyt, de szerintem ki kellett volna vinnie Mexikóba a Nyilasi,Törőcsik,Szokolai triót már csak a rutin miatt is.

STEWART NEAL 2009.12.03. 23:22:26

Hihetetlen, fantasztikus eredmény volt a kölni csapat kiverése! Schumacher 1980 Európa bajnok,82 és 86 VB 2. Strack többszörös válogatott, Steiner (aki nem bírta a táncot Törővel) 1990 világbajnok, Engels 1982 VB 2., Fischer 82 VB 2., Klaus Allofs 1980 Európa bajnok, 82 és 86 VB 2., Littbarski 82 és 86 VB 2. 1990 Világ bajnok. Óriási!
Volt egy (számomra) emlékezetes bajnoki 1983 október 5. szerdán, ETO-Diósgyőr.
A 62. percben - 2-0 diósgyőri vezetésnél - büntető a hazaiaknak, a nép Kovács kapust követeli (Hannich, Mile, Burcsa már kihagyott az előző mérkőzéseken), ám ő fölé rúgta... Ám az utolsó 13 perc alatt sikerült fordítani 3-2 -re! Közel akkora volt az eufória, mint a bajnoki cím elnyerésekor!

gyz 2009.12.03. 23:47:53

@paraj: fantasztikus, én is köszönöm szépen.

Megkérdezhetem, ha nem titok, hogy jutottál hozzá? Pont arról beszéltünk a DK-ban (Újpest-topik), hogy akkoriban nemigen volt még videója senkinek.

Mindenesetre elmondhatatlan érzés, 26 éve nem láttam ezeket a gólokat.

Ha esetleg az itthoni Aberdeen elleni gólok is meglennének, ne fogd vissza magad :)

még 1x köszi!

gyz 2009.12.03. 23:50:30

Kozma már itt is a pályán (19 évesen), és tagja volt a 98-as bajnokcsapatnak is.

berochello 2009.12.04. 01:47:34

Megvan az a Képes Sport aminek a közepén a 82-83-as ezüstérmes FTC, hátoldalán az NB II-es bajnok Volán. Ilyen arcok: BENE!!, DUNAI EDE !! FEKETE ... stb. Fekete ott NB II-es, öt hónap után meg cs.k. Kölnben az Újpesttel! Nagy ugrás!
Azért most visszanézve ő is nagy formában volt! 3 év után!Nélkülözhetetlen volt a továbbjutáshoz.

berochello 2009.12.04. 01:52:41

Komolyan mondom többször megnéztem, Sarlós elcsúszott!!

montipájton 2009.12.04. 07:55:47

No, ez is rendben volt. A Vass István Zoltánért meg külön gratula, de tényleg nem te voltál az egyetlen, aki emlékezett rá...)))

Kölnben a visszavágón, én úgy emlékszem, Littberski szabadrúgásból talált be, nem "csomókötés" után...

(Emlékszem, az első Dózsa-gólnál olyan hülyén vágott épp a kamera, hogy szinte nem is lehetett látni elsőre, hogy bepattan a védőről a labda... A szünetben mentem aludni, mert nem bírtam az izgalmakat. Izé, 13 évesen... Még apám ordítására sem ébredtem fel Fekete második góljánál.)) )

Enok mester (törölt) 2009.12.04. 08:47:53

Fekete fia valamikor a kilencvenes években játszott az MTK-ban, de csak néhány meccsen.

montipájton 2009.12.04. 09:47:49

Nem érdektelen részlet a tárgyalt szezonnal kapcsolatban, hogy ekkor jelent meg Magyarországon először...

Na, vajon mire gondolok? )))

montipájton 2009.12.04. 09:49:12

... annyit segítek, hogy mégsem teljesen először, mert a Videotonnál hosszú évek óta megvolt, csak nem úgy hívták. ))))

montipájton 2009.12.04. 09:54:55

@paraj: Én általában viszolygok a mézesmázas, mindenkiben világklasszist látó nosztalgiától, de ahogy a felvételen Törőcsik átveszi a labdát, elindul és egyből lehet látni, hogy VALAMI lesz... (És nem a Köln elleni Steiner-alázásáról, hanem a középpályán egy mozdulatról beszélek, hirtelen nem tudom, az első vagy a második meccsen, a felvételeken látszik.)
Szóval ez a mozgáskoordináció és ez a megindulás egy az egyben Messire emlékeztet - tudjuk, mi a különbség a kis argentin és Kese pályája között, azt is, hogy bőven tehet róla ő is, hogy így alakult - de akkor is. Az ilyen mozdulatot látva néha elhiszem, hogy tényleg ő volt Minden Idők Egyik Legnagyobb Tehetsége.
Máskor meg nem hiszem el, de mindegy.

Enok mester (törölt) 2009.12.04. 10:06:41

@montipájton: Mezreklám? A Honvédnak volt a Skála, a Fradinak talán valamelyik üdítőital volt az első...

montipájton 2009.12.04. 10:27:54

@Enok mester: Bingó!

A Fradinak a Márka volt a mezén, ők voltak az úttörők.
De mondom, a Vidi évtizede játszott Videoton felirattal, csak az csapatnév volt, nem reklám. Legalábbis nem úgy tekintették.
Hogy mennyire máshogy ment akkoriban az európai foci: a 84-84-ös Uefa-menetelés első fordulója után megbüntették a klubot, mert a Videoton szó engedély nélküli reklámként volt a mezen. A hátralévő jó sok meccsen nem is volt semmi felirat a mezeken, a klubtörténet legnagyobb sikerét így értük el. )))

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.04. 10:44:58

@montipájton: Tavaszra már a Honvéd mezeken is ott virított a Skála emblémája. Lásd a posztnyitó képen Dajkát és Dömét.

szempontpuska 2009.12.04. 11:32:13

Akkor egy kapcsolódó kérdés: Mi volt az első (egyébként nézőtérről láthatatlan) mezreklám az Ú.Dózsa mezén ?

szempontpuska 2009.12.04. 11:39:50

@popp: nem, asszem az később volt.

gyz 2009.12.04. 13:28:35

@szempontpuska: A Chinoin. Kicsi kerek felvarró a szegycsont tájékon.

Mit nyertem? :)

szempontpuska 2009.12.04. 14:07:35

@gyz: Az!!!!
A nyereményen még gondolkodom :-)

popp · http://koncertblog.com/ 2009.12.04. 14:15:52

@gyz: Szerintem Kisznyér Sanyi vitrinben őrzött bajuszát ;-).

szempontpuska 2009.12.04. 14:25:05

@popp: Azonnal leszállni Kisznyér Sanyiról, vagy szétültetlek benneteket!!!!
:-)

berochello 2009.12.04. 17:49:31

... egyszer láthatnék egy 1977 őszi Újpest meccs összefoglalót! A Magyargolok extrán "csak" válogatott meccsek vannak! Simán kellenének kupa és NB I-es összefoglalók is!

kroos 2009.12.04. 18:02:16

Sziasztok
na lenne pár kérdésem..
A Psv elleni elsö meccsen ez a Wildshut ki a tököm? Biztos igy kell irni a nevét?
Vagy csak az én agyam tufa, mert a többit ismerem.
Én ugy emlékeztem hogy Herédi stabil kezdő volt ekkoriban a Dózsában, ez nem így tünik a kupa-meccsek alapján.
És a Honvédban melyk Toth volt aki játszott?
Emlékszem Verebes még évek multán is nagy sikernek tartotta a Minszk ellenni meccset...hogy milyen jó szinvonal volt..milyen élvezetes meccs volt....

kroos 2009.12.04. 18:12:26

Egyébként a Köln tényleg baromi erős volt, de Tonin, és a 3 csatáron kivül senki sem lépett pályára az emlitett VB-ken.:()

jabka 2009.12.04. 18:39:30

@berochello: Valahogy én is úgy vettem észre,hogy a 70-es évek második feléből - ami a kedvenc korszakom - szinte alig találok videót,klubcsapatok meccseiről pedig egyáltalán nem!

kroos 2009.12.04. 19:37:39

na uraim megvannak a VB csoportok..
Edri Viktornak a Spanyol-Honduras meccsröl hogy-hogy nem a 82-es blama ugrott be...:)

pilu70 2009.12.04. 19:38:13

@montipájton: Annyit jegyeznék meg, hogy a Fradi 1981 júliusában(29-31)Bécsben játszott először reklám felíratós mezben. A Tungsramot reklámozták.

jabka 2009.12.04. 19:49:09

@kroos: Mint ahogy a Nemzeti Sport online kiadása sem említette az 1986-os vb német,dán,uruguayi,skót csoportját,amikor az ún. "halálcsoportokról készített összeállítást!
Nem baj mi majd igyekszünk életben tartani a 70-es,80-as évek emlékeit!

jabka 2009.12.04. 19:57:36

@kroos: Piet Wildschut(1957) játszott a Twente, a PSV és a Roda Kerkrade csapataiban. Előbb jobbszélső majd bal oldali középpályás. 11-szeres holland válogatott,1978-ban világbajnoki ezüstérmes.
Sérülés miatt viszonylag fiatalon - 31 évesen - befejezte profi pályafutását!

kroos 2009.12.04. 19:58:26

@jabka: Nem szeretném szét offolni ezt a kitünő írást, de ezt a ,,társaságot" valahogy együtt kellene tartani.
Pl. kb 1 órát csesztem el ma délután azzal hogy a 82-es döntö, Tardelli gólját elemeztem..a Scireanak másodjára kitett labda tuti
les volt...
az itteni kommenteket elnézve nem csak én vagyok ilyen elvetemült....

kroos 2009.12.04. 20:00:53

@jabka: Köszönöm. Az az 1 mentségem lehet hogy nem lépett pályára akkor tudomásom szerint.
Bár Boskamp sem mégis ismerem...

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2009.12.04. 20:45:12

@Enok mester: Így igaz, bár a pontos időszakra nem emlékszem. Nagy tehetségnek tartották a srácot, aztán ne mlett belőle semmi. Illetve egyszer még találkoztam vele. Az MTK talán BL selejtezőt játszott a finn Hakával, és ott játszott Fekete is...

Tutó 2009.12.04. 20:50:07

@kroos:

Tisztelt kross!

De hisz mi itt csak elviselhetetlenül, mézesmázosan nosztalgiázunk, arról nem beszélve : vagyunk annyira elvetemültek, hogy a Varga Zolit jobb játékosnak tartjuk,mint a Torghellét...

Üdvözlettel:
Lakat T. Károly

eMTé · http://valogatott.blog.hu/ 2009.12.04. 20:52:39

Na akkor Lakatosról. Nem sokka Verebes után ő is megérkezett az MTKhoz. Hatalmas tehetség volt szerintem, de ne volt normális a srác, így természetesen elkallódott. Egyszer szerepelt még a bűnügyi hírekben, valami rablás vagy pénzbehajtás kapcsán... Börtön.

maribor 2009.12.04. 20:53:13

Uraim,
Egyreszt az elejetol kezdve nyomonkovetem az esemenyeket, mind a szerzok, mind a kommentelok teljesitmenyehez maximalis tiszteletem. Masreszt a "kis chinoinos" valasz arra sarkallt, regisztraljak, hogy a kovetkezo nyeremeny az enyem lehessen.
Egy szo az egesz sorozatrol:
zsenialis.

maribor 2009.12.04. 20:56:19

@berochello:
En Toro Iribarnak rugott goljaert keves dolgot nem adnek oda, ha valami utott-kopott fevetelen vegre ujra lathatnam.

szempontpuska 2009.12.04. 21:26:02

@maribor: Most lépnem kell, de nem brom megállni. Azért a gólért (helyesebben a felvételéért) képes voltam feliratkozni, bejelentkezni az Atheltic Bilbao klubjához, hiavatlos szurkolói fórumához. Végileveleztem mindent, de nincs nyoma a felvételnek. A hírlevelüket azóta is kapom, naprakész vagyok (lehetnék) minden eseményről a klub életében :-/

berochello 2009.12.04. 21:53:48

@maribor: @szempontpuska: Mondjuk akkor is hideg rázott amikor a 77-78-as vb selejtezők góljait láthattam, amit addig csak képeken néztem, meg jegyzőkönyvekben olvastam. De jó volt újra látni a 81-eseket is, bár azokat már követtem figyelemmel!
Ugye vannak gólok amit valaki anno felvett, vagy ismételték és elkapta, majd ezeket digitalizálta és netre rakta! De van egy rakás, pl a 77-78-as selejtezők, a két vb közötti selejtezők és barátságos meccsek, és a 81-es selejtezőkből is, ami feltűnően jó minőségű. Na ezekről megtudtam hogy, a tv achívumából vannak előszedve. De hogyan? És akkor hol a többi? Hol vannak ezek a bajnoki és kupa meccsek? Tényleg! Kitől lehet megtudni hogy mi van ezekkel a felvételekkel és mi (lesz) a sorsuk?
Én társadalmi munkában vállalnám a digitalizálást minden járulékával együtt!:)

pink75 2009.12.05. 00:12:41

@berochello: a társadalmi munkában benne vagyok

Enok mester (törölt) 2009.12.05. 06:53:30

@kroos: A háromszoros bajnok Honvédban volt egy Tóth József, de nem a Jokka, bár ő is védőt játszott.

kroos 2009.12.05. 09:23:05

@Tutó: Hát ha egyszer vele akarták pótolni Cruyff-ot akkor van benne valami...
amugy Torgellénél szerintem Deszatnik, Kékesi, Boda, Jován, is jobb volt, és akkor mg nem is Petrest vagy Plotár Gyulát mondtam.
Tudja mi a vicc? Az Augsburgba sokszor azért nem fért be mert Szabics!!! szoritotta ki. Aki persze a válogatott közelében sincs..
Ebben hasonlitunk a régi időkre, Nagy Laci akkor is válogatott volt amikor a Dózsába nem fért be.
És gondolom emlékszik a hócipőben megjelent karikaturára ahol Baroti Kalauz volt és a többiek mutatják a bérleteiket...vagy a ludas Matyiban volt?@Enok mester: köszönöm.

maribor 2009.12.05. 11:34:25

@szempontpuska: Halas vagyok, hogy egy 2 honapos igeretedet nem felejtetted el, csak azok a franya kulso korulmenyek:)
Kovezzetek meg, lehet eretnek gondolatok, de neha attol felek, mar csak az ido szepiti meg a dolgokat. Ha ezt sikerulne megszerezni, az eltakart szemeimmel az ujjaim kozotti resen mernek csak pillantast vetni arra a golra. Par ev(tized) tavlatabol picit csalodas volt a Steiner elleni merenylet, en ugy emlekeztem, sokkal tobbszor forgatta meg. De ugyanilyen csalodas volt Marci es Dome rotterdami goljai, mindkettore ugy emlekeztem, sokkal rafkosabb, lazabb es pofatlanabb mozdulatok voltak. Es fajt ujra latni azt is, hogy a Hanappiban Dome nem 6 lovocselt csinalt, hanem csak masfelet...

kroos 2009.12.05. 12:06:16

Wildschut kétszer kezdő volt a 78-as VB-n és a skótok ellen is beállt, csak ugy mint Boskamp...erröl ennyit

kroos 2009.12.05. 22:19:54

@Tutó: Elnézést a borzalmas off-ért öntől és a postírótól, de a multkoriban talán ön hozta szóba
Henry kezezését.
Ma a Man. City-Chelsea meccsen Micah Ricards akkorát kezezett mint az állat, és ebből
szerzett vezetést a City.
A pályán lévő Given illetve Ireland gondolja hogy fog óvást benyujtani, vagy hasonlót?
Persze álkérdés de a válaszával megtisztelne.
Illetve azok az emberek akik Henryt a büdös kur***a anyxxx -ba küldéték, és ebböl jó kiss cikkeket
irtak ön szerint most lapitanak mint szar a fűben?
Vagy minden hasonló esetben kikelnek majd magukból?
Még egyszer bocsánat mindenkitől akit ez itt nem érdekel. De engem meg az érdekelne
amit itt irna erről valaki....

berochello 2009.12.05. 23:30:58

@kroos: VB 1986, Mexikó, Argentína -Anglia, 0-0-ás állásnál jött Maradona meg a keze ... Történelem.

berochello 2009.12.05. 23:32:29

@kroos: 1986 Mexikó, VB, Argentína- Anglia. Maradona kezesgólja stb. Történelem.

berochello 2009.12.05. 23:34:21

Véletlen ment kétszer, bocs!

kroos 2009.12.06. 00:33:30

@berochello: és őt az épp regnáló fifa elnök (kolloszális hülyeség) behívta raportra? Mert Henryt igen...
-Blatter szerint az volt a baj hogy Henry beismerte...végül is Maradona szerint isten keze volt.....
amikor Havelange lett a Fifa elnök (azt hiszem 1974-ben) akkor azt szerette volna hogy
-töröljék el a lest
-játszák 10-en nem 11-en a focit
-nagyitsák meg a kapukat 1,5 méterrel
erre mondta azt hiszem Sir Stanley Rous hogy
,,fiú, nyugi ez a játék ki van találva egyszer és mindekorra"
utána nem voltak ilyen ötletei a jó Joaonak...bár karbatett kézzel nézte végig hogy csalják el a 78-as VB-t.

berochello 2009.12.06. 01:38:44

@kroos: Tehát azt akartam mondani hogy, a győzelem érdekében szabálytalankodnak a játékosok, aztán vagy észre veszi a bíró, vagy nem. Ez a kezezés semmivel sem volt csúnyább sőt, Henry "csak lekezelte" szó szerint, Maradóna meg "bekezelte".

Tutó 2009.12.06. 20:23:43

@kroos:
Tisztelt kross!

Még viccből se legyen álnaiv, persze, hogy ez a kezezés - olyan nagyon...- nem érdekel majd senkit.
Egy prózai bajnoki "henccen" túllép a világ, ott pedig egyszerre lehetett imádni az íreket és taposni Henryt a franciákkal együtt.
Ne várjon mea culpát, az nem lesz.
Gondoljon csak az U20-asok "szakmai" feldolgozására...
Hogy haladjak a korral, ugymond "lementettem" szinte minden elérhető írást, véleményt, hozzászólást (a torna felvezetésétől az első meccs kapitális zakóján és a végső eredményen át egészen a most kialakulni látszó bundaügyben való állítólagos érintettségig mindent...) s néha bizony nem hiszek a szememnek...

Üdvözlettel:
Lakat T. Károly

_Colos · http://keseiversek.blog.hu 2009.12.27. 15:30:56

Üdv!
Most akadtam erre a blogra, és hadd fejezzem ki elismerésem a szerzőjének! Nagyon szép munka!

szempontpuska 2009.12.27. 15:47:10

@barcavideo: Köszönöm!
Akkor rengeteg olvasnivalód van itt :-)
várunk vissza!!!