A Vincent-blog elköltözött

Ez nektek vicces?

nem felejtünk.jpg

 

 


 

Jobban teljesít...


Orbán Pinocchio thumb.jpg

FRISSÍTVE!

Itt az újabb történelmi csúcs

A központi költségvetés bruttó adóssága: 2010. május: 19.933,4 Mrd Ft; 2011. május: 21.116,5 Mrd Ft; 2012. május: 21.180,9 Mrd Ft; 2013. május: 21.765,4 Mrd Ft; 2014. október 24.736 Mrd Ft;2015. június 6. 24 847 Mrd F

 

Szűjjé má'!
tumblr_nzd85jlxqr1qd6fjmo1_1280.jpg

 



 

Te már bekövetted?

 

Vincent tumblr Falus.JPG

 


 

Vincenzúra

Troll Vincent.jpg

Figyelem! A Vincent szerzői — főszabályként — maguk moderálják a posztjaikra érkező hozzászólásokat. Panaszaitokkal vagy a mellékhatásokkal a poszt írójához forduljatok!

Köszönettel: Vincent Anomália

Címkék

abszurd (39) áder (5) adózás (11) alkotmány (45) alkotmánybíróság (10) államosítás (7) arcképcsarnok (14) ascher café (24) a létezés magyar minősége (6) bajnai (16) bank (7) bayer (23) bayerzsolt (14) békemenet (7) bkv (7) bloglossza (14) borzalmasvers (156) cigány (7) civilek (5) civil társadalom (8) demokrácia (24) deutsch tamás (6) devizahitelek (9) dogfüggő (10) egyház (10) ellenzék (7) erkölcs (17) érték (19) Érvsebész (11) eu (13) eu elnökség (8) felsőoktatás (15) fidesz (76) fideszdemokrácia (7) film (12) filozófia (13) foci (12) focijós (19) focikvíz (54) focitörténelem (94) fritztamás (6) gasztrowhat (9) gavallérjános (10) gazdaság (8) gengszterkrónikák (14) gyurcsány (27) hangfal (98) heti válasz (19) hétköznapi történetek (32) hétvége (44) hoax (5) hülyék nyelve (16) hülyeország (165) idézet (768) igazságszolgáltatás (6) imf (26) indulatposzt (11) interjú (7) járai (12) jobbik (17) jogállamiság (33) kampány (12) kampányszemle (9) katasztrófa (5) katonalászló (21) kdnp (9) kétharmad (16) költségvetés (21) könyvszemle (9) konzervatív (18) kormányváltás (22) kormányzás (42) kósa (8) kövér (11) kultúra (21) kumin (14) lánczi (5) lázár jános (12) levelező tagozat (12) lmp (8) longtail (10) magánnyugdíj (25) mandiner (15) március 15 (8) matematika (9) matolcsy (44) mdf (5) média (48) melegek (8) mesterházy (7) mnb (5) mosonyigyörgy (7) mszp (32) mta (5) napitahó (7) navracsics (14) nedudgi (15) nekrológ (11) nemigazország (5) nemzeti együttműködés (5) ner (11) nyugdíj (5) oktatás (12) önkormányzatok (6) orbán (46) orbanisztán (15) orbánizmus (101) orbánviktor (65) országgyűlés (6) pártállam (23) politika (14) polt (5) program (9) retró (22) retro (115) rettegünk vincent (14) rogán (9) sajtó (22) sajtószemle (6) schmitt (38) selmeczi (8) semjén (6) simicska (7) sólyom (7) spoof (19) stumpf (5) szász (6) századvég (7) szdsz (9) szijjártó (16) színház (35) szlovákia (5) szszp (5) tarlós (12) társadalom (50) törökgábor modul (8) történelem (5) tudjukkik (22) tudomány (17) tüntetés (17) ügyészség (9) választás (37) vb2010 (19) vendégposzt (68) videó (11) vincent (10) Vincent szülinap (6) voks10 (7) vörösiszap (16) zene (23) Címkefelhő

EP kampányszemle VI. rész: FIDESZ

2009.06.05. 10:40 | szempontpuska | 61 komment

Címkék: választás fidesz konzervatív kampányszemle

Fiatal koromban nem mertem radikális lenni, mert az teszi az embert öreg korára konzervatívvá. - Robert Frost

 Sorozatunk befejező részében a tuti nyertes Fidesz kampányüzeneteit vesszük szemügyre. Nincs könnyű dolgunk, merthogy az ún. fiatal demokratáknak gyakorlatilag nincs üzenetük, sem kampányuk. Beküldték a mezüket a pályára és ez is elég lesz. Aki mond valamit, azzal lehetne vitatkozni. Erre meg most mi szükség ha úgyis nekik áll a zászló ?!

Mióta Magyarország örökös miniszterelnöke elvesztette bársonyszékét, az általa vezetett jobboldal folyamatos értelmezési- és harci lázban ég. Nincs ez másként idén sem. Ennek értelme, hogy az előttü(n)k álló megmérettetések, "fennforgások" mindig olyan értelmezést kapnak, amelyek csak kreatív logikával hozhatók összefüggésbe azzal, ami a szavazólapra írva vagyon.

A rendszerváltás óta, minden kormány alól szinte azonnal kicsúszott a talaj, alighogy elfoglalhatta jól megérdemelt helyét a minisztériumok élén. Gondoljuk csak végig ! Az Antall kormánynak ott volt a taxisblokád, Hornéknak (igaz ez csak ciklus közepén) a Tocsik botrány, Orbánéknak a Kaya Ibrahim - Josip Tot, Medgyessynek a D-209, Gyurcsánynak pedig az öszödi beszéd. Innentől mindegyiküknek széllel szemben kellett gyertyát tartaniuk. Mostani posztunk szempontjából csak a 2002 utáni időszak érdemleges.

2002-ben al-kot-má-nyos-vál-ság volt (+ elcsalt választás), 2004-ben illegitim kormány (+lottóötös), 2006-ban pedig az önkormányzati választás volt harmadik, az igazi forduló. Itt most ugorjuk át a Nemzeti Konzultációt és a Nemzeti Petíciót, melyeknek - utóbb láthattuk - nem voltak megmérettetések. Nekik a 2008-as szociális népszavazás sem arról szólt, amit az urnákba dobtak, kórházi napidíjról, vizitdíjról és tandíjról. Mert hát ki az a hülye aki még el is megy szavazni, hogy igen én fizetni akarok 300 Ft-ot ? A patikák monopóliuma már nem volt ilyen tuti, így aztán valahogy le is maradt a referendumról.

Ne legyünk tehát naívak, a rendszerváltás óta a Fidesz számára minden választás valójában Orbán Viktorról szól. Az Ő győzelméről, vagy az ő fennmaradásáról. Nem kétséges, ezúttal az első esetnek nézünk elébe.

Győzelem után egyedül

 

 a kudarc közös

Személyes tapasztalatom volt megismerni jónéhányat ezek közül a srácok közül, még akkor amikor a Fidesz meg sem született. Némelyiküket az egyetemről, másikat pedig még a katonaságból. Így egészen közelről láthattam, hogyan váltak a fiatal farkasokból öreg elefántokká. Velük együtt nézeteik és elveik. Nem feltétlenül pejoratív értelemben tökéletes macchiavellistákká váltak, pontosan olyanokká, akik ellen engesztelhetetlenül küzdöttek 2 évvel ezelőtt. A konzervatívok nem engedik megváltoztatni azt, amiért a liberálisok egy generációval ezelőtt küzdöttek - tartja a mondás és tökéletesen igaza van. A mai Fidesznek esélye nem volna az olyan fiatal farkasokkal szemben, mint amilyenek ők maguk voltak akkoriban. Nagy szerencséjük, hogy közel távol nincs olyan, aki most a tápláléklánc csúcsára törne közéletünk kicsiny vadrezervátumában, mert egy korabeli Fidesszel szemben azonnal elbuknának.

Orbán Viktor mára bizonyosan beírta magát az ország történelmébe. Tudjuk hogy lesz utca, tér elnevezve róla, a konzervatívok nagy alakjai közt tartják majd számon, lovasszobrát pedig ő maga építette meg. Ez az építés egyszer váratlanul megszakadt, kilógott a lóláb az alapzatról, de a munkálatok lendületesen tovább folynak.

A rendszerváltás után két olyan ember volt, akinek megvoltak a kvalitásai, hogy csináljon valamit ebből az országból. Az egyik Orbán, a másik Gyurcsány. Az utóbbit megette a saját pártja és koalíciós partnere, az előbbit pedig saját nimbusza. Mindkettejük drámája az, hogy hiányzott az életükből egy nagy pofáraesés tapasztalata. És ennek hiányára ráment-rámegy egy egész ország.

 

A fenti kitérőt muszáj volt megtenni ahhoz, hogy megértsük, mennyire logikus, miért olyan nyilvánvaló, hogy a Fidesz EP kampánya nem szól semmiről. Legfőképpen Európáról nem.

A 10 éve még ellenzékén konstruktivitást számonkérő párt mára leplezetlenül és szégyentelenül destruktívvá vált. Sőt ! még büszke is rá. A Fidesz már régen túl van azon a dilemmán, ha úgy alakul, hogy a párt és az ország érdeke nem esik egybe, melyik élvez prioritást. És ez nem csak arról szól, hogy karácsonykor másfél ezer hülyekérdéssel bombázzuk az államaparátust, vagy Európaszerte kiteregessük a szennyest, amiről annak idején ők maguk listát vezetgettek. A pankráció áldozatául esett a regió rendszer kialakítása, a médiatörvény, az Alkotmány, a nagy elosztórendszerek átalakítása és szinte minden, ami meghaladja egy feles kormánytöbbség törvényhozási lehetőségeit. Hogy az a párt szaladgál körbe államcsőddel, amely még  2 éve is százmilliárdokat osztogatott volna ( A jövő évi költségvetésben legalább 200-250 milliárd forint elkölthető pluszpénz van, amit érdemes lenne vagy adócsökkentésre vagy támogatásokra fordítani - mondta Matolcsy György, a Fidesz gazdaságpolitikusa.). Hogy aztán ki kit hibáztat és miért, az már csak technika. Prolishow. Ennek a tagadáspolitikának, az együttműködés zsigeri (mikor-miért) elutasításának a sikere egyetlen szlogenben egyesül most: ELÉG.

ELÉG ????

5 évvel ezelőtt a Fidesz nyerte az EP választást. És most nekik van elegük ?

Hát ez elég meglepő volna.... Miért kell az ilyet plakátokra kitenni ?

Vagy ezt nem így kell érteni ?

Akkor hát hogyan ? Mégis mi ég el ?

  

Az egykori függetlenségét megható szertartáson feláldozó Schmitt Pál ? vagy Pelczné Gál Ildikó ? (Ja Ő végül mégsem került a listára bocs) Vagy az önkéntes száműzetésbe vonuló Áder, az emlékszünk-e rá KDNP-s Surján, az élénk sajtómunkás Hankiss Ágnes avagy afelelősségrevonhatatlan Deutsch ? Mi ez itt ? Valami politikai garderobe vagy mi ? És az EP lenne a Vörös Kereszt ahová a megunt ruhákat jótékony céllal leadjuk.... ?

RicheliEU ?

Nesze neked Európa, nesze neked Néppárt. Addig sincsenek itthon.

Amíg a többi pártnál azt láthatjuk, hogy sokszor - akár pártszakadást kockáztatóan - vérre menő küzdelem zajlik az európai mandátumokért, a Fidesz EP listája viszont a 35 év felettiek számára még ismerős Érdemei elismerései mellett, saját kérésére .... címet viselhetné.

Persze ez a választás nem róluk szól. Nem is nekik kell megküzdeni ezért. Majd elég ha győztesen villognak és felülnek a repülőre. Viszlát négy év múlva...

Ahogy hallom nagyjából ez megy Európában mindenhol. Legalább ebben EUkomformak vagyunk. Ezekből és ilyen emberekből áll össze az az Európa, amelyre mutogatunk, ha rosszak a makrogazdasági mutatók. (Ha éppen javulnak, akkor a makrók le vannak szarva, a zemberek pénze a fontos).

Mivel a választásnak a Fidesz számára gyakorlatilag nincsen tétje, és ennek tökéletesen megfelel a kampánya is. És még a kreatívokra sem kellett költeniük. A 7 évnyi szoclib kormányzás reménytelenséget szült. És a reménytelenség olyan hogy vágyakat szül. Erre pedig ideális jelölt a Fidesz. Ez a hinni akarás egyetlen szóban csúcsosodik ki, az Elég(el)ésben. Egyetlen kérdés marad tehát nyitva. Egészen az eredményhirdetésig:

2004-ben a Fidesz 1.457.750 szavazatot kapott.

Mennyit kap most vasárnap ? Ez jobban megmutatja, mint bármely gallup, hogy csak az ellenfél szavazói fordultak el, vagy hányan látnak kiutat egy elégésben...

 

· 2 trackback

süti beállítások módosítása